P. 1
Fotosinteza – ecuatia chimica, etape(prezentare Catalin)

Fotosinteza – ecuatia chimica, etape(prezentare Catalin)

|Views: 2,308|Likes:
Published by Hincu Nicusor

More info:

Published by: Hincu Nicusor on Nov 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2015

pdf

text

original

Fotosinteza – ecuaţia chimică, etape.

Prof. Mogoş Cătălin

Fotosinteza

Fotosinteza

C2 .Descrie ecuatia chimica a fotosintezei.Enumera etapele desfasurarii fotosintezei.Competente derivate: C1 .Enumera aspectele importante ale fotosintezei. C3 .Defineaste fotosinteza.Caracterizeaza cele doua etape ale fotosintezei. C4 . C5 . .

reprezentând deci sinteză a unei substanțe făcută prin acțiunea luminii sau din franceză de la cuvântul: photosynthese. proteine) din CO2. Fotosinteza – definiţie: . în prezenţa radiaţiilor solare. energia luminoasa absorbita cu ajutorul pigmenţilor asimilatori (in general clorofila si carotenoida) si in cele din urma are loc eliminarea de oxigen. Aceasta definitie descrie chiar ecuatia chimica generala a fotosintezei. . în plantele verzi. săruri minerale. în energie chimică care se acumulează în substanţele organice ce se formează. punând în libertate oxigenul necesar respiraţiei şi arderii diferiţilor compuşi.este procesul complex care consta in sinteza substanţelor organice (proteine. synthesis=unire. graţie luminii solare. glucide) foarte variaţi (printre care şi zaharuri cum ar fi glucoza). cu ajutorul energiei luminoase. cantităţi mari de substanţe organice (glucide. Datorită fotosintezei. lipide. apă. lipide. În acest proces.1.o altă definiţie a fotosintezei este: procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă).prin fotosinteză se înţelege procesul de formare a substanţelor organice din substanţe anorganice. . cu eliminare de oxigen şi formare de compuşi organici (proteine. .numele de fotosinteză vine din limba greacă de la cuvintele: phos=lumină. energia luminoasă se transformă prin intermediul clorofilei. plantele verzi produc. lipide. . glucide) din substanţe anorganice (apa. saruri minerale) folosindu-se ca sursa de energie.

Fotosinteza . . cu ajutorul pigmentilor asimilatori (ex. punand in libertate oxigen.definiţie Fotosinteza = procesul fiziologic prin care plantele verzi produc substante organice proprii din substante anorganice. clorofila) si a energiei luminoase.

fără de care nu ar putea exista viaţă pe Pamînt.Sub influenţa energiei luminoase are loc în frunză punerea în libertate a oxigenului. .

proteine) foarte variaţi.FOTOSINTEZA – definiţie: Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă). lipide. în prezenţa radiaţiilor solare. cu eliminare de oxigen şi formare de compuşi organici (glucide. .

chimişti din diferite ţări ale Europei au elaborat metode de separare a gazelor. care a fost apoi numită clorofilă. . După câte vedem în această epocă ştiinţa începea să se dezvolte din ce în ce mai mult. .epoca în care a avut loc descoperirea fotosintezei a fost cea în care chimia devenea o ştiinţă exactă.încă din secolul al XVII-lea din frunze s-a extras cu ajutorul alcoolului o substanţă verde. În această perioadă. adică la jumătatea secolului al-XVIII-lea. clorofila d). clorofila b.Fotosinteza – generalitati: . alcătuită din patru pigmenţi clorofilieni (clorofila a. . clorofila c. datorită căreia planta sintetizează substanţele organice din dioxid de carbon şi apă cu ajutorul lumini solare absorbite de clorofilă (asimilaţie clorofiliană). de transferare a lor dintr-un container în altul şi determinaseră proprietăţile lor chimice şi fizice.fotsinteza înseamnă funcţiune fiziologică proprie plantelor verzi.

. au pigmenti aditionali: phicobilins. ce au culoarea rosie sau albastra. lumina cu aceste culori este sau reflectata de frunze. . Din acest motiv. cum ar fi cianobacteria.alte organisme fotosintetice. aerul din atmosfera pamantului ar fi consumat in cateva mii de ani. carotenoida absoarbe lumina albastra si verde.Fotosinteza – generalitati (continuare): . astfel fotosinteza si respiratia se incruciseaza.aproape tot oxigenul din atmosfera a fost generat de fotosinteza. aceasta respiratie este mascata de o rata mai mare a fotosintezei.bineinteles ca toate organismele respiratorii folosesc acest oxigen si elimina dioxid de carbon. . si ca in timpul zilei. . . cunoscuta si sub numele de alga albastra-verde. sau este lasata sa treaca prin frunze. in timp ce lumina verde si galbena nu are nici un efect in absorbtia pigmentilor fotosintetici din plante. si algele rosii. ca urmare plantele sunt verzi. .toate organismele fotosintetice produc oxigen.fara fotosinteza. . care nu este absorbata efeciv de clorofila si carotenoida.ar trebui subliniat ca plantele respira la fel ca orice alt organism superior. fiecare depinzand de produsul celuilalt.clorofila absoarbe lumina albastra si rosie. si care absorb culorile luminii vizibile.

.principalele organisme fotosintetizante sunt plantele verzi superioare care au pigmenti asimilatori (transforma energia luminii in energie chimica). bogat în cloroplaste ce conţin clorofilă (pigment ce absoarbe energia luminoasă şi o transformă în energie chimică).in mezofilul frunzei se găseşte ţesutul asimilator. brune) şi plantele verzi propriu-zise (muşchii. şi algele rosii. . . cum ar fi cinobacteria. au pigmenţi adiţionali şi anume: pigmenţii ficobilini (ficocianina . Eucariotele (cu nucleu bine delimitat.pigment albastru şi ficoeritrina – pigment roşu)..sub influenţa energiei luminoase are loc în frunză punerea în libertate a oxigenului. care nu degajă O2 în fotosinteză şi algele albastre-verzui (adică cianobacteriile).cea mai cunoscută formă a fotosintezei este dusă la îndeplinire de plantele superioare şi de alge. . individulazat) posedă organite specializate în fotosinteză şi anume cloroplastele.organul specializat in fotosinteza este frunza. care nu este absorbită efeciv de clorofilă şi carotenoidă. desi mai exista tesut asimilator si in alte organe expuse la lumina. care sunt responsabile de o mare parte a fotosintezei în oceane. ferigile şi plantele superioare). ce au culoarea roşie sau albastră. roşii. cunoscută şi sub numele de algă albastră-verde. .alte organisme fotosintetice. fără de care nu ar putea exista viaţă pe Pamînt. şi care absorb culorile luminii vizibile. .organismele fotosintetizante: cele mai simple aparţin procariotelor (organisme lipsite de nucleu individualizat): bacteriile fotosintetizante. . Din acest grup al eucariotelor fac parte: algele (verzi. precum şi de cianobacteriile (sau algele albastre-verzi) şi bacteriile înrudite cu acestea.

din punct devedere chimic. această respiraţie este mascată de o rată mai mare a fotosintezei. Fără fotosinteză. Oxigenul care se elimină în fotosinteză provine deci din apă şi nu din CO2. fiecare depinzând de produsul celuilalt. şi că in timpul zilei. astfel fotosinteza şi respiraţia se încrucişează. Bineînţeles că toate organismele respiratorii folosesc acest oxigen şi elimină dioxid de carbon. Oxidarea moleculei de apă se face printr-un proces de dehidrogenare. fotosinteza este un proces de oxido-reducere.aproape tot oxigenul din atmosferă a fost generat de fotosinteză. iar fenomenul se numeşte fotoliză. aeul din atmosfera pământului ar fi consumat în cateva mii de ani. rezultând în final oxigen şi hidrogen. iar cealaltă (dioxidul de carbon) este redusă. Ar trebui subliniat că plantele respiră la fel ca orice alt organism superior. în care una din componentele ce intră în reacţie (apa) este oxidată. Desfacerea moleculei de apă în componentele sale se produce în prezenţa luminii.. . .

transformă dioxidul de carbon în material organic. lumina cu aceste culori este sau reflectată de frunze. . vin în mod fundamental din apa. folosind o serie de transformări complexe. proces ce transformă energia luminii solare. Cea mai cunoscută formă a fotosintezei este dusă la îndeplinire de plantele superioare şi de alge. la bacterii. sau este lăsată să treacă prin frunze. carotenoida absoarbe lumina albastră şi verde. Electronii pentru reducerea acestei reacţii. precum şi de cianobacteriile (sau algele albastre -verzi) şi bacteriile înrudite cu acestea. Toate aceste organisme. Clorofila absoarbe lumina albastră şi roşie. aceasta fiind absorbită de pigmenţi. Din acest motiv. prin reducerea acestui gaz la carbohidraţi. care sunt responsabile de o mare parte a fotosintezei în oceane. în forme chimice de energie ce pot fi folosite în sisteme biologice. care apoi se descompune în oxigen şi protoni. de lumină. în timp ce lumina verde şi galbenă nu are nici un efect în absorbţia pigmenţilor fotosintetici din plante. Toată mâncarea şi toţi combustibilii fosili folosiţi de noi sunt produşi ai fotosintezei. Energia pentru acest proces este furnizată.lumina solară are un rol mult mai important în hrănrea noastră decât ne-am fi aşteptat noi. variind de la plante. Fotosinteza poate fi îndeplinită de mai multe organisme. ca urmare plantele sunt verzi. (în general clorofila şi carotenoida)..

Deoarece plantele pot sa-si sintetizeze hrana singure din substantele minerale. Plantele verzi absorb în mod predominant substanţele minerale. din care. Deoarece plantele sintetizeaza mai multe substante organice decât le sunt necesare. ►pentru înmugurire. sunt sintetizate substanţele organice. amidon ►substante grase (lipide): uleiuri ►substante proteice (proteine) Aceste substanţe (enumerate mai sus) pot fi folosite în mai multe situaţii: ►când planta duce lipsă de substanţe hrănitoare. Pot fi depozitate urmatoarele tipuri de substante rezerva: ►substante dulci (glucide): zaharuri.fotosinteza poate fi considerata ca o "legatura" intre Soare si Pamant. ►pentru dezvoltarea embrionului din sămânţa care încolţeşte. rezulta o rezerva de substanţe care va circula spre organele de depozitare. prin asimilaţie clorofiliană. Plantele sunt primele producătoare de materie organica. . ele numindu-se din acest motiv si producători (producător=prima categorie trofică dintr-un lanţ trofic). în anul următor.. spunem ca plantele au o hrănire autotrofă.

cu ajutorul luminii solare. substanţele organice acumulate sunt folosite de către microorganisme pentru hrana lor. sulf s. fosfor. punând în liberatate oxigen. care duc transformarea lor până la mineralizarea completă.rolul plantelor in istoria evolutiva a lumii este foarte complex pentru că ele au transformat atmosfera Pământului într-o atmosferă ce putea să susţină regnul animal. azot. se realizează o circulaţie în natură a elemntelor oxigen. . precum şi hrana lor. După moartea plantelor. Carbonul este absorbit sub formă de bioxid de carbon (CO2) şi asimilat sub forma substanţelor organice produse în fotosinteză. . dar în procesul de fotosinteză plantele absorb dioxid de carbon şi elimină oxigen (O2). carbon. Capacitatea plantelor de a produce fotosinteza folosind lumina soarelui este punctul de pornire al lanţului alimentar. substanţele organice din substanţe minerale.a. Probabil că imensele cantităţi de bioxid de carbon prezente iniţial în atmosferă au împiedicat animalele să respire. Pe baza ei se formează substanţele organice care alcătuiesc corpul plantelor şi al animalelor.fotosinteza este fenomenul prin care plantele produc..

Prin fotoliză se înţelege descompunerea apei în hidrogen şi oxigen cu ajutorul luminii şi a clorofilei. Fotoliza apei constituie reacţia primară a fotosintezei. Ele constituie faza luminoasă (sau faza fotochimică) a fotosintezei. etc. ►fixarea dioxidului de carbon şi transformarea lui prin procese de reducere enzimatică în substanţe organice fundamentale ale celulei vii: glucide.Fotosinteza se realizează prin însumarea următoarelor trei procese principale: ►fotoliza apei. chinone. se poate petrece şi în întuneric şi de aceea se numeşte reacţia de întuneric (sau faza de întuneric sau faza metabolică. Prin fotofosforilare sau fosforilare fotosintetică se înţelege formarea ATP-ului din ADP şi fosfat anorganic în prezenţa energiei luminoase şi poate fi redată prin următoarea ecuaţie: h n(ADP) + n(H3PO4) n(ATP) În felul acesta. . o parte din energia luminoasă se inmagazinează sub formă de energie chimică în legăturile macroergice ale ATP-ului (sau adenozin trifosfat) şi în moleculele de NADPH + H+. ►fotofosforilarea (formarea ATP-ului şi NADPH + H+-ului). lipide. Ea se produce cu un consum mare de energie (56 Kcal/mol) care provine din energia luminoasă prin intermediul clorofilei a din cloroplaste. Reducerea dioxidului de carbon nu necesită prezenţa luminii. La formarea ATP-ului intervin cloroplastele şi unii cofactori (ferredoxina.). sau faza obscură a fotosintezei). Fotoliza şi fosforilarea sunt procese fotochimice care au loc numai în prezenţa luminii şi a clorofilei. proteine.

2. Ecuatia chimica generala a fotosintezei: CO2 + H2O + săruri minerale energie lumină substanţe organice + O2↑ sau 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6O2↑ glucide (monozaharide) .

CONDITII DE REALIZARE A FOTOSINTEZEI: Prezenţa dioxidului de carbon CO2) în mediu Prezenţa luminii Existenta pigmenţilor asimilatori .

imparipenat-compusa B – palmat-compusa .ORGANUL PRINCIPAL IN CARE SE REALIZEAZA FOTOSINTEZA FRUNZA A.

Ţesut palisadic 4. Ţesut lacunar 5. Epiderma superioara 3. Lemn 9. Liber 10. Cuticula 2. Celule stomatice 8. Nervura (fascicul libero- .Structura internă a frunzei: 1. Epiderma inferioară lemnos) 6. Ostiolă 7.

Structura unei stomate: .celule anexe .ostiola (deschidere) .2 celule stomatice .

Celule anexe Osteolă Celule stomatice Stomată . Prin osteolele stomatelor intră în frunză dioxidul de carbon din atmosferă. ce ajunge prin vasele lemnoase la frunze.Rădăcina absoarbe seva brută din sol.

ficoeritrina (pigmenţii ficobilini se găsesc la algele albastre verzi şi roşii). ●ficocianina=pigment albastru. colorând toamna frunzele în galben-roşcat. absoarbe din aer dioxidul de carbon (CO2) necesar plantei.Pigmenţii asimilatori (sau fotosintetizatori): ►pigmenţii clorofilieni: – clorofila a şi clorofila b (pigmenţii clorofilieni au importanta crescuta in fotosinteză). xantofila (pigmenţii carotenoizi însoţesc pigmenţii clorofilieni şi pe lângă rolul în fotosinteză au un rol important în protecţia pigmenţilor clorofilieni împotriva efectului radiatiilor UV-ultraviolete. ●clorofila=pigment natural de culoare verde. ●carotenul=pigment portocaliu ●xantofila= pigment galben care se găseşte în plante alături de clorofilă şi de caroten. ce poate fi găsit în alge albastre. care se găseşte în celulele unor plante (numite cloroplaste) şi care. .) ►pigmenţii ficobilini: – ficocianina. sub acţiunea razelor solare. ►pigmenţii carotenoizi: – caroten. ●ficoeritrina=pigment roşu care se găseşte în unele alge (în special algele roşii).

Pigmenţii fotosintetizanţi:
Pigmenţii fotosintetizanţi absorb cuantele de lumină, stabilind astfel premisa esenţială pentru desfăşurarea procesului de fotosinteză. Pe lângă pigmenţii activi în fotosinteză alti pigmenţi pot, de asemenea, servi ca receptori ai energiei, dar înainte ca aceasta să fie utilizată în fotosinteză ea trebuie să fie transmisă mai departe clorofilei a. Clorofila verde din plante absoarbe energie solară şi o utilizează pentru a recombina carbonul, hidrogenul şi oxigenul în hidraţi de carbon, cum ar fi celuloza (material fibros rezistent care înconjoară fiecare celulă vegetală), precum şi în amidon şi zaharuri bogate în energie. Planta poate să le combine pe acestea cu azotaţi, fosfaţi şi săruri de potasiu absorbite din sol pentru a forma proteine, grăsimi şi alte substanţe. De curând s-a dovedit că utilizarea clorofilei, extrasă din plante prin anumite metode, poate contribui la eliminarea toxinelor din sânge, la accelerarea tranzitului intestinal, la vindecarea anemiei, acneei, unor alergii, gastritelor, ulcerului, astmului etc.

●carotenul=pigment portocaliu, liposolubil (adică solubil în lipde), precursor al vitaminei A, prezent în morcovi, roşii, unele legume verzi, în fructe, în laptele integral şi în unt. Un consum excesiv de alimente bogate în beta-caroten provoacă o îngălbenire a pielii. Această coloraţie dispare rapid de îndată ce se suprimă excesul de aport alimentar în beta-caroten. Beta-carotenul protejeaza pielea faţă de soare prin stimularea sintezei melaninei (melanina fiind pigmentul care dă culoarea pielii aflată în celule numite melanocite). ●xantofila=pigment galben care se găseşte în plante alături de clorofilă şi de caroten, colorând toamna frunzele în galben-roşcat. ●ficocianina=este un pigment albastru, ce poate fi găsit în alge albastre. Acest pigment este ataşat la membranele fotosintetice. De asemenea, îndeplinesc funcţia de molecule de depozitare a nitrogenului (azotului). Ficocianina absoarbe lumina roşie, ce pătrunde în apă, şi emite lumină albastră. ●ficoeritrina=pigment roşu care se găseşte în unele alge (în special algele roşii).

Clorofila: 1. Pigmenţii clorofilieni cuprind: ►clorofila a – intalnita la toate plantele fotosintetizante; ►clorofila b – la plantele superioare si la algele verzi; ►clorofila c – caracteristica pentru diatomee si pt algele brune; ►clorofila d – la unele alge roşii; ►clorofila e – la unele alge galben-aurii; ►la bacteriile autotrofe fotosintetizante: - bacterioviridina la bacteriile verzi; - bacterioclorofila a la bacteriile purpurii si verzi; - bacterioclorofila b intr-o tulpina a unei bacterii purpurii din genul Rhodopseudomonas. Clorofila este o porfirină ce conţine un nucleu tetrapirolic, ce prezintă un sistem ciclic de 9 duble legături conjugate. Clorofila a şi b diferă una de cealaltă prin radicalul situat în poziţia 3 pe nucleul porfirinei: clorofila a conţine un radical metilic CH3 , iar clorofila b conţine un radical formil CHO. Ambele clorofile sunt de consistenţă ceroasă, insolubile în apă, dar solubile în solvenşi organici.În soluţie clorofilele a şi b sunt uşor oxidabile în prezenţa luminii. Clorofila c, de culoare verde deschis, a fost izolată din alge (diatomee, feoficee şi dinoflagelate). Clorofila d, a fost identificată la câteva alge roşii la care lipseşte clorofila b. Bacterioclorofila se întâlneşte la bacteriile purpurii (tiorodobacterii). Bacterioviridina se întâlneşte la bacteriile verzi (tioclorobacterii)

dar la o energie radianta egala. Importanta in structura lor e prezenta Mg2+ fara de care clorofila nu se poate constitui si a unor radicali diferiti functie de tipul clorofilei ce se prind la nucleul tetrapirolic al moleculei mari. Biosinteza clorofilelor necesita prezenta: Mg. Mo si incepe de la asa-numita protoclorofila ce va determina formarea de clorofila a si b. . cele mai active sunt radiatiile rosii.  Sinteza pigmentilor clorofilieni la plantele angiosperme poate avea loc in toate radiatiile vizibile ale spectrului. Mn. Zn. Fe. Cu.Clorofila – continuare:  Molecula de clorofila=gruparea prostetica a unor cromoproteine.

Prin transferul eˉ (electronilor) cu potential energetic ridicat oxidantului clorofilei a. La aceste plante lumina este deci necesara in permanenta pentru biosinteza unor cantitati noi de pigmenti si nu numai pentru decurgerea normala a procesului de fotosinteza. . Ansamblul proceselor ce caracterizeaza mecanismul fotosintezei=procese de oxidoreducere in cadrul carora moleculele de clorofila a transfera eˉ (electroni) unei substante ce se reduce si primesc alti eˉ (electroni) de la o substanta ce se oxideaza. rolul primordial il are clorofila a = acceptorul final al energiei radiatiilor absorbite de catre ceilalti pigmenti si e capabila sa absoarba anumite radiatii ale spectrului solar. Pigmentii asimilatori au rolul de a absorbi (conform cu particularitatile lor de absorbtie) radiatiile de lumina a caror energie este utilizata la sinteza substantelor organice in fotosinteza. moleculele de clorofila ajunse in stadiul de excitatie revin la starea initiala fundamentala eliminand 1 eˉ (electron) cu un potential energetic ridicat si acceptand un alt eˉ (electron) cu potential energetic normal.Clorofila – continuare: Disparitia pigmentilor clorofilieni din plantele in care ei se formeaza numai la lumina (in cazul in care aceste plante sunt tinute la intuneric) demonstreaza ca ei sufera in permanenta procese de distrugere atat la lumina cat si la intuneric. are loc asa-numita reactie fotochimica a fotosintezei. In acest sens. In timpul fotosintezei. are loc transformarea energiei luminoase absorbite in energie chimica.

In aceste conditii dispare culoarea verde din frunze si se formeaza: epiporfirina de culoare rosie. dezorganizarea stromei. . Ca urmare apar coloratii specifice ale frunzelor in perioada de toamnă cu nuanţe de galben–portocaliu. temperatura scazuta) are loc degradarea peristromei cloroplastului. . excesul de umiditate.feofitina – pigment brun.pigmenti carotenoizi mai rezinstenti la degradare.Clorofila – continuare:   In frunzele bătrâne/in conditii nefavorabile (seceta.pigmenti antocianici. a granelor si in final descompunerea moleculelor de clorofila. insolatia puternica. excesul de substante toxice. . . brun-roşcat şi albăstrui functie de raportul intre aceste componente in frunza.

carotenoida absoarbe lumina albastra verde. Fotosinteza este necesară ca să permită acestora să fie asamblate în molecule noi. Clorofila din frunze captează componentele luminii solare şi le transformă în energie nutritivă prin fotosinteză. fosfaţi şi săruri de potasiu absorbite din sol pentru a forma proteine. Plantele sunt singurele organisme care sunt capabile să absoarbă energia soarelui. grăsimi şi alte substanţe. Din acest motiv. Însă există o mare diferenţă între această “hrană” şi cea consumată de animale. lumina cu aceste culori este sau reflectata de frunze. ca urmare plantele sunt verzi. Deşi substanţele nutritive sunt în mare parte derivate din sol. acestea sunt numai fragmente care contribuie în procesul de creştere a plantei. Clorofila verde din plantă absoarbe energia solară şi o utilizează pentru a recombina carbonul. clorofila d).Clorofila – generalităţi:      Încă din secolul al XVII-lea din frunze s-a extras cu ajutorul alcoolului o substanţă verde. într-un fel justificat. care a fost apoi numită clorofilă. hidrogenul şi oxigenul în hidraţi de carbon. alcătuită din patru pigmenţi clorofilieni (clorofila a. . deoarece asigură plantei materialele necesare pentru aşi construi ţesuturile. precum şi în amidon şi zaharuri bogate în energie. sau este lasata sa treaca prin frunze. Grădinarii adesea numesc îngrăşămintele şi constituenţii lor “hrană pentru plante”. clorofila b. clorofila c. Planta poate să le combine pe acestea cu azotaţi. Clorofila absoarbe lumina albastra si rosie. in timp ce lumina verde si galbena nu are nici un efect in absorbtia pigmentilor fotosintetici din plante. cum ar fi celuloza (material fibros rezistent care înconjoară fiecare celulă vegetală).

Lumina soarelui stimulează moleculele clorofilei. creşterea va fi sub nivelul optim. iar acestea trebuie să trăiască prin energia produsă de alte plante. aşa că fără o rezervă adecvată de apă. Acestea (cloroplastele) dau culoarea verde celor mai multe plante – chiar şi frunzele care arată maroniu. dar separarea actuală şi reasamblarea atomilor este făcută de clorofilă. dar culoarea verde a acestora este mascată de prezenţa altor pigmenţi.Clorofila – generalităţi (continuare):     O plantă verde tipică absoarbe din sol numai compuşi chimici simpli – substanţe produse prin putrezirea şi descompunerea materialelor organice. roşu sau gri conţin clorofilă. folosindu-şi propriul sistem digestiv. Numai plantele parazite cum sunt cuscuta sau ciupercile nu conţin clorofilă. Ecuaţia chimică pentru a transforma apa (din sol) şi dioxidul de carbon (din aer) în oxigen şi zaharuri este simplă. care pornesc reacţiile chimice. . Un animal obţine materiale organice în stare complet sintetizată şi le descompune în funcţie de necesităţi. care se găsesc abundent în special în celulele din frunze. dioxid de carbon şi soare. Cultivatorii comerciali folosesc câteodată lumina artificială pentru creşterea plantelor în timpul lunilor mai „mohorâte” şi câteodată adaugă dioxid de carbon pentru a da plantelor culoarea verde atunci când nivelul lor de dezvoltare este sub cel optim. Zaharurile produse sunt de fapt o formă de energie stocată. Clorofila este cea care separă dioxidul de carbon şi apa în oxigen şi zaharuri (carbohidraţi sau energie stocată) şi este găsită în cloroplaste.

energia absorbită de carotenoizi poate fi transferată clorofilei a. Totodată carotenoizii protejează moleculele de clorofilă faşă de lumină prea puternică. În frunze. . În procesul de fotosinteză.2.  Carotenoizii se găsesc în lamelele cloroplastelor în proximitatea clorofilelor. carotenoizii revenind la starea lor fundamentală (neexcitată). pigmenţii galbeni devin vizibili.  Pigmenţii carotenoizi de culoare galbenă (xantofila) sau portocalie (carotenul) sunt prezenţi în toate celulele fotosintetizante.  Carotenul este o hidrocarbură a cărei catenă se ciclizează la extremităţi. culoarea lor este în mod normal mascată de către clorofilă. ►xantofila (pigment de culoare portocalie). Pigmenţii carotenoizi: Pigmenţii carotenoizi sunt: ►carotenul (C40H56) (pigment de culore galbenă). dar toamna când clorofila se dezintegrează.  Pigmenţii carotenoizi însoţesc pigmenţii clorofilieni şi pe lângă rolul în fotosinteză au un rol important în protecţia pigmenţilor clorofilieni împotriva efectului radiatiilor UV-ultraviolete).  Xantofilele sunt derivaţi oxigenaţi ai carotenei (C40H56 O2). care trece astfel în stare de excitaţie.

3. ►ficoeritrina (pigment de culoare roşie. Pigmenţii ficobilini se găsesc la algele albastre verzi şi roşii. întâlnit la algele albastre ). întâlnit la algele de culoare roşie). . Pigmenţii ficobilini: Pigmenţii ficobilini sunt: ►ficocianina (pigment de culoare albastră.

. având efect similar cu eritropoina. care se găsește în Spirulină. Ficocianina absoarbe lumina roșie.  Savanții chinezi Zhilong Chen și Xuejun Gao presupun. chiar și în cazul afecțiunilor toxico-chimice și/sau radiaționale. El stimulează sinteza atât a celulelor albe cât și a celor roșii. și emite lumină albastră. cât și pentru eritrocite. Face parte din familia ficobelinelor. De asemenea. Cercetătorii chinezi demonstrează că ficocianina stimulează eritropoieza. ce poate fi găsit în alge albastre. ce asigură oxigenarea organismului. asemenea hormonului eritropoietina. ce pătrunde în apă. influențează diviziunea celulelor sușă din măduva osoasă.  Ficocianina. Acest pigment este atașat la membranele fotosintetice. că ficocianina are capacitatea de a stimula sinteza eritrocitelor sanguine. ce servesc ca celule mamă atât pentru leucocite. Bazându-se pe acest efect spirulina este aprobată în calitate de „supliment alimentar curativ” în caz de iradieri radioactive. Eritropoina este produsă la nivelul rinichiului sănătos și reglează diferențierea globulelor roșii din celulele stem ale măduvei osoase. Ficocianina are multe proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante.Ficocianină Ficocianina este un pigment albastru. componente ale sistemului imun. îndeplinesc funcția de molecule de depozitare a nitrogenului (azotului).

dar în algele roşii ea este localizată numai în SF I. prababil. trei forme: clarofila a-673. De exemplu. iar algele roşii şi albastre pe cel al ficobilinelor. Astfel. Clorofila a.     În procesul îndelungat al adaptării la diferitele condiţii ecologice în care trăiesc. . singura capabilă să îndeplinească reacţiile fotochimice primare implicate în fotosinteză. Înseamnă deci că diferenţele constatate „in vivo" în spectrul lor de absorbţie se datoresc. din mediul lor de viaţă. ficobilinele şi clorofila b sunt localizate în special. tocmai acele radiaţii pe care le găsesc din belşug. Astfel. ficobilinele) este de a absorbi fotonii din zonele spectrului vizibil în care clorofila a nu absoarbe şi de a transfera apoi energia acestora către moleculele clorofilei a. transmiţând apoi energia lor sistemelor fotochimice. modului în care ele sunt dispuse în celule şi complexării lor cu diferite proteine cu care sunt asociate. P683 si P700. Analiza clorofilelor extrase din plante a demonstrat că aceste forme sunt identice din punct de vedere chimic. clorofila a-683 si clorofila a695 (după unii autori 700). cifrele indicând lungimea de undă la care se situează maximele lor de absorbţie în spectrul vizibil. Ramân încă multe aspecte necunoscute privitoare la rolul pigmenţilor asimilatori în procesul de fotosinteză. Carotenoizii sunt legaţi mai ales de SF II. Mai simplu. plantele verzi care trăiesc în medii bogate în radiaţii roşii şi-au dezvoltat mai mult sistemul clorofilelor. la plantele superioare şi algele verzi este raspândită atât în SF I cât şi în SF II. algele brune şi bacteriile purpurii care trăiesc în medii bogate în radiaţii de la mijlocul spectrului vizibil şi-au dezvoltat mai ales sistemul carotenoizilor. Situaţia se complică şi mai mult prin faptul că pentru fiecare pigment există mai multe forme. considerate a fi în număr de două: sistemul fotochimic I si sistemul fotochimic II (SF I şi SF II). cele trei complexe de clorofilă sunt notate P673. dar nu exclusiv. după spectrele lor de absorbţie. carotenoizii. S-a presupus ca funcţia pigmenţilor accesorii (clorofila b. pentru clorofila a au fost identificate în plantele verzi superioare. Toţi aceşti pigmenţi absorb fotonii cu eficienţăa diferită. în SF II (sistemul fotochimic II). plantele şi-au elaborat acel sistem de pigmenţi care sa le permită să exploateze.

3. ►etapa de întuneric (sau faza metabolică.fotosinteza cuprinde două faze majore. strâns legate între ele şi anume: ►etapa de lumină (sau faza fotochimică. sau faza Blackmann). Etapele de desfasurare a fotosintezei (sau mecanismul fotosintezei) . sau faza Hill). . Aceste etape se desfasoara succesiv si interdependente.

faza de lumina (sau faza fotochimică. sau faza Hill) .faza de intuneric (sau fază metabolică.FAZELE FOTOSINTEZEI: Fotosinteza cuprinde 2 faze: . sau faza Blackmann) .

Cele 2 fotosisteme captează simultan lumină. sau faza Hill): . captând şi direcţionând energia fotonului spre o singură moleculă de clorofilă. clorofila a. El acţionează asemenea unei antene. Cele 2 cifre (680.etapa de lumină este direct dependentă de lumină şi asigură procesul fotochimic prin care energia luminoasă este convertită (transformată) într-un compus bogat în energie numit ATP (adenozin trifosfat) care este o macromoleculă macroergică (macroergic=adică produce o cantitate mare de energie) şi un reducător primar numit NADPH. strict ordonate în interiorul membranie tilacoidale. care va participa direct la procesul de fotosinteză. .procesul fotochimic nu este posibil decât prin intervenţia pigmenţilor asimilatori (sau fotosintetizatori). Un fotosistem este un set de molecule pigmentare. . .are loc la nivelul membranelor tilacoidale ale cloroplastelor care conţin molecule de clorofilă organizate în două fotosisteme seriate: fotosistemul II (P 680) şi fotosistemul I (P 700). 700) reprezintă lungimea de undă a luminii absorbită exprimată în nanometri.a) Etapa de lumina (sau faza fotochimică.

sinteza unor substanţe necesare in următoarea etapa.Etapa de lumina (sau faza fotochimică. sau faza Hill): . intre care ATP-ul (adenozintrifosfat) .descompunerea apei in hidrogen si oxigen (fotoliza). acesta din urma fiind eliminat in atmosfera. ►clorofilă care absoarbe energia luminoasa si o utilizează pentru: . . care contribuie la conversia energiei luminoase in energie chimica. Ele ocupa interiorul cloroplastelor si formează structuri de tipul fişicului de monede (grana)).se produce în: ►grana cloroplastelor (membrana interna a cloroplastelor formează numeroase plieri lamelare numite tilacoide. .substanţa macroergica a organismelor.

de la fotosistemul II la fotosistemul I şi de la fotosistemul I la NADP+. Aceste substanţe fac legătura cu faza de întuneric. .În faza de lumină au loc următoarele patru procese: ►pigmenţii asimilatori captează energia luminoasă şi o transferă treptat până la clorofila a din centrul de reacţie al fotosistemelor. ►transferul electronilor de la o substanţă la alta se realizează cu cedare de energie. care va determina revenirea clorofilei la starea normală. Această fază se finalizează cu formarea ATP şi NADPH (substanţe macroergice). sub influenţa fotonului. ►clorofila a. ►golul electronic al fotosistemului II determină fotoliza apei şi captarea de la aceasta a unui electron.. care se reduce devenind NADPH (NADP+ + 2e. Hidrogenul eliberat prin descompunerea apei este transferat prin catene transportoare până la NADP+. care va fi stocată în ATP şi NADPH.+ H+ = NADPH). care va fi preluat şi transferat printr-un lanţ de substanţe cu potenţial redox (catenă transportoare). golul electronic al fotosistemului I este umplut cu electronul cedat şi transferat de la fotosistemul II. elimină 1 electron.

.

. cu înalt conţinut energetic. protoni şi oxigen. Ele sunt: ►absortia cuantelor de lumină de către molecula de clorofilă. ►legarea electronului eliberat în urma lanţului transportor de electroni şi a protonilor eliberaţi din fotoliza la coenzima NADP cu formarea agentului reducator.legarea energiei eliberate sub influenţa luminii în compusul ATP (adenozin trifosfat). are loc o crestere a nivelului energetic al unui electron pe cuanta de lumină absorbită. sau faza Hill): Reacţiile de lumină au loc în membrana tilacoidelor şi au mai multe etape stransdependente unele de altele. ►fotosinteza: ca urmare a deficitului de electroni creat în molecula de clorofilă se realizează descompunerea apei celulare în electroni. ►NADPH + H + -.Faza de lumină (sau faza fotochimică. ►preluarea şi conducerea mai departe a electronilor cu energie înaltă printr-un sistem de factori ce se activează în lanţ. Ca urmare a acestui proces.

De obicei se găsesc în gramezi de membrane. La absorţia luminii fotosistemul II transferă electronii unui sistem de factori redox şi în final clorofilei A1. a) Fotosistemul I este reprezentat de clorofilă cu o structură aparte (clorofila A1) care absoarbe lumina cu o lungime de undă de 700 nm (nanometri). Energia eliberată de electroni în lanţul transportor de electroni este înmagazinată în molecula de ATP (adenozin trofosfat). . Procesele din membranele tilocoidale se desfăşoară în două etape care se intercondiţionează. b) Fotosistemul II este reprezentat de moleculele de clorofila A2 capabile de a absorbi lumina cu o lungime de undă de 600 nm (nanometri). acestea sunt localizate în cloroplaste. Electronii trec prin diverse sisteme redox şi ajung în cele din urmă. localizate în membrane specializate numite tilacoide. La absortia luminii fotosistemul I transferă electronii unui acceptor încă neidentificat A1. Clorofila A2 preia electronii rezultaţi din fotoliză. au două tipuri de centre de reacţie numite fotosistem I şi fotosistem II. În plante şi alge. împreună cu protonii din fotoliza la NADP pe care îl convertesc în NADPH+H+.Reacţia de lumină I şi reacţia de lumină II: Toate organismele fotosintetice ce produc oxigen. necesar etapei de întuneric. care urmeaza a fi utilizată în etapa de întuneric. amândouă fiind complexe pigment/proteină.

absorbtia energiei luminoase .transformarea energiei luminoase in energie chimica: . sau faza Hill) .fotofosforilarea ciclica . .fotoliza apei .fotoliza apei: → descompunerea apei: H2O → ½ O2 + 2 H+ → O2 este pus in libertate → hidrogenul va fi acceptat de substantele organice .fotofosforilarea aciclica .a) Faza de lumină (sau faza fotochimică.generalităţi: .distingem doua etape: .fotofosforilarea: → producerea unei substante purtatoare de energie chimica → ATP (acid adenozintrifosforic) .localizata la nivelul tilacoidelor granare.

ORGANITUL FOTOSINTETIZANT: CLOROPLASTUL .

Acestea conţin clorofilă. pigment ce absoarbe energia luminoasă şi o transformă în energie chimică.În mezofilul frunzei se găseşte ţesutul asimilator. bogat în cloroplaste. .

Structura cloroplastului: .

Cloroplast .

sau faza Blackmann): . . acizi nucleici si ribozomi. granule de amidon. . . celuloză).monozaharidele sunt convertite în: ►polizaharide (Ex: amidon. .constă în reacţii care folosesc energia stocată în ATP (adenozin trifosfat) pentru încorporarea CO2 din aer în compuşi organici – hidraţi de carbon (în special. glucoză). ►acizi organici. ►lipide.substanţele organice sintetizate în frunză (seva elaborată) sunt conduse prin vasele de liber (sau vasele liberiene) la ţesuturile din întreaga plantă unde sunt consumate sau depozitate. incluziuni lipidice.b) Etapa de întuneric (sau faza metabolică.).are loc la nivelul stromei cloroplastului (sau substanţa fundamentală care conţine enzime.

. iar prima substanţă sintetizată este una cu trei atomi de carbon de tipul acidului fosfogliceric (APG). iar prima substanţă sintetizată este una cu patru atomi de carbon (acidul malic sau acidul aspartic). CO2 este acceptat de către o substanţă în funcţie de care se face clasificarea plantelor în: ►plante de tip Calvin sau C3 – acceptorul este ribulozo-difosfat. Aceste plante la rândul lor sunt de tip Hatch şi Slack sau de tip CAM. În această fază. carbonul oxidat din CO2 trece în forma redusă din molecula de glucoză. ►plante de tip C4 – acceptorul este fosfo-enolpiruvatul.Etapa de întuneric (sau faza metabolică. Ciclul de reacţii care asigură reducerea CO2 şi fixarea lui în moleculele organice se numeşte ciclul Calvin. în care intră CO2 şi se finalizează cu formarea substanţelor organice = glucoză. sau faza Blackmann): Cuprinde o serie de reacţii ciclice. Înainte de a pătrunde în ciclul de reacţii.

evidenţierea substanţelor organice produse (proba cu iod a lui J. Prin condensarea a două molecule de acid fosfogliceric rezultă o moleculă de glucoză.evidenţierea CO2 absorbit (tehnica volumului închis de aer). 3 . . Fotosinteza se poate pune în evidenţă prin: 1 . Faza de întuneric beneficiază de energia furnizată de către ATP şi de H+ şi e. Glucoza poate forma ulterior toate celelalte tipuri de substanţe organice.Etapa de întuneric (sau faza metabolică.(electroni) furnizaţi de NADPH. sau faza Blackmann) – continuare slide anterior: Studierea reacţiilor ciclului Calvin a pus în evidenţă formarea iniţială a unei substanţe organice cu trei atomi de carbon=acid fosfogliceric.evidenţierea oxigenului produs (tehnica bulelor de gaz). 2 . Sachs prin care se evidenţiază amidonul).

Reacţiile fazei de întuneric se desfăşoară pe parcursul a trei etape. Procesul este denumit după descoperitorul său.Faza de întuneric (sau faza metabolică):  Are loc între membranele tilocoidelor din cloroplastă. La procesul de reducere a CO2 iau parte produşii fazei de lumină. ea presupune transformarea CO2 preluat din mediu prin stomate şi transportat cu ajutorul sistemului intercelular in produsul de fotosinteză. glucoza. ATP şi NADPH+H+. ciclul Calvin. .

sau faza metabolică.are loc in stroma cloroplastului.) .b) Faza de întuneric (sau faza biochimică.mult mai cunoscuta decat faza de lumina. lipide. .reactiile care au loc in aceasta etapa → ciclul Calvin sau ciclul C3 . .generalităţi: . etc.se formeaza substante organice (glucide. sau faza Blackmann) . proteine. . .utilizeaza produsii rezultati in faza de lumina (ATP si NADPH).nu implica direct participarea luminii.

fotosinteza are loc la temperaturi mult mai coborâte: frunzele aciculare de molid pot asimila pana la temperatura de -6ºC.. la care temperatura maxima este de 50-55ºC.Influenta factorilor de mediu asupra fotosintezei: Fotosinteza este un proces supus influentelor factorilor de mediu. In ceea ce priveşte limita inferioara a temperaturii la care fotosinteza mai are loc sa constatat ca la plantele cu frunze sempervirescente. Temperatura optima pentru fotosinteza este in strânsa legătura cu condiţiile de iluminare si cu concentraţia CO2 din mediu. procesul de fotosinteza începe la o temperatura uşor inferioara valorii de 0ºC. ●sempervirescent=(Bot. latină semper=totdeauna. temperatura optima a fotosintezei este cuprinsa intre 20-30ºC. cantitatea de O2 si de CO2. In general. virescent=care înverzește) . despre organele plantelor) care este totdeauna verde. temperaturilor la care sunt adaptate. iar frunzele de grâu de toamna pana la -2ºC. atingând la unele plante maximum de intensitate la 30-37ºC. descreşte rapid. după care. fotosinteza încetează la o temperatura mai mica (45-50ºC) fata de cele din regiunile sudice. încetând in jurul temperaturii de 50ºC. In legătura cu limita maxima a temperaturii. (despre plante) cu frunze verzi persistente. Dintre aceştia pot fi enumeraţi: temperatura. la plantele din zona temperata. creste in intensitate odată cu ridicarea temperaturii. Exista mari variaţii intre diferite specii. ( de la cuvintele din lb. cantitatea si calitatea luminii. s-a constatat ca la plantele din regiunile temperate. prin mărirea in continuarea temperaturii. variaţii care se datorează mediului in care trăiesc plantele respective. In general.

Fazele fotosintezei: .

Importanţa fotosintezei: . . . biosfera este racordata la o sursa inepuizabila de energie care o mentine in functiune: energia solara. in echilibru cu reactiile consumatoare de oxigen: respiratie si arderi. .este sursa principala de substante organice. Planeta noastra poate astfel sa stocheze o parte din energia solara primita. hrana pentru organismele heterotrofe (sunt organismele care se hranesc cu substante organice sintetizate de catre alte organisme) din ecosisteme.prin fotosinteza se mentine constanta compozitia atmosferei.5.datorita fotosintezei.

. .. . . . petrol.captarea energiei solare de către frunze şi transformarea ei în energie chimică.furnizeaza civilizatiei umane hrana. gaze naturale) care provin din biomasa care a rezultat candva tot din fotosinteza. chiar si combustibili fosili (carbune. materii prime si energie.menţinerea unei concentraţii normale de dioxid de carbon.fotosinteza sta la baza productiei agricole si silvice. în aer.formarea substanţelor organice şi eliberarea oxigenului necesare tuturor organismelor vii.

fotosinteza întreţine viaţa pe pământ.fotosinteza are importanţă practică deoarece determină direct producţia agricolă.asigură materia organică utilizată de toate organismele heterotrofe.asigură echilibrul ecologic. . . produse direct sau indirect prin fotosinteză.are rol în formarea şi menţinerea compoziţiei atmosferei. . .IMPORTANTA FOTOSINTEZEI: . . silvică şi indirect pe cea zootehnică.omul utilizează resurse naturale. .

Mai tarziu au fost gasite si alte animale purtatoare de clorofila (spongieri. moluste). in organismul unor viermi si infuzori a descoperit clorofila.  Dupa un deceniu de uimire si de presupuneri fantastice s-a constatat ca aceasta „clorofila animala” e in realitate fabricata de plante. vestitul zoolog german Teodor Sieboldt a atras atentia lumii stiintifice asupra unui fenomen ciudat. . al caror corp transparent le permitea continuarea activitatii de sinteza. Dupa cum a rezultat din experientele intreprinse toate aceste fiinte puteau trai fara sa se hraneasca luni de-a randul.  In anul 1881 biologul german J. iar unele se puteau lipsi cu totul de hrana. Algele microscopice parasindu-si mediul natural s-au mutat sub pielea unor animale marine sau de apa dulce. In corpul unor hidre de apa dulce. meduze. Animalele au clorofila ?  La mijlocul secolului trecut. oferind o parte din ele si primitoarelor gazde. Acest mod original de intr-ajutorare a primit numele de endosimbioza. Brandt a propus ca algele simbionte verzi sa poarte numele de zoochlorele. hidropolipi.CURIOZITĂŢI 1. coralieri. la adapost de primejdii ele se puteau hrani cu substantele organice produse cu ajutorul clorofilei. In acest fel. iar cele galben – brune sa fie numite zooxanthele. Algele verzi se asociaza cu animalele de apa dulce. iar cele galben-brune cu animalele marine.FOTOSINTEZA .

. sugerand astfel existenta simbiozei dintre bacteriile luminiscente si animalele marine. adus de trailerele romanesti din Oceanul Atlantic si vandut in toate magazinele de specialitate.2. ca si cum ar fi luat foc datorita contactului cu sucul mucilaginos. „Carnea de foc” o reprezinta fâşiile subtiri de rechin frecate pe burta unui peste de culoare neagra. de biologul francez Raphael Dubois. Fenomenul de bioluminiscenta fusese descoperit cu 24 de ani in urma. pescarii de pe coasta vestica a Europei folosesc drept momeala pentru scrumbii acea „carne de fuego”. Pestele cu numele stiintific de Malacocephalus este ruda marina a mihalţului. de culoare galbuie. cercetatorul portughez Ozorio studiind pestele. in 1888. secretat de pântecul acestui straniu reprezentant al familiei Macruridae. cu capul mare si coada lunga si subtire. cum o numesc ibericii.  In 1912. a descoperit sub solzii de pe abdomen o vezicula plina cu lichid fosforescent la intuneric. din apele noastre dulci si văr bun cu codul. Luminile din adâncul mărilor  Din cele mai vechi timpuri. dar el se referea la animalele care produceau singure lumina si nu la acelea care o folosesc in cadrul simbiozei. Punand o picatura de lichid vezical sub microscop el a vazut ca prin el plutesc un fel de bastonase microscopice si a tras concluzia ca sunt bacterii luminiscente. Intre cele doua inotatoare pectorale el a remarcat doua discuri ovale transparente-luminatoarele prin care radiatiile emise de vezicula se propaga in afara. Fâşiile de rechin capată dintr-o data o luminiscenţă albastruie.

deci intregul lor comportament. chimici.3. Intreaga lor viata. Si totusi – si aici cercetarile au scos in evidenta ca plantele depasesc uneori nivelul tropismelor – reactii automate la actiunea unor excitanti stereotipici (luminosi. Numeroase experiente efectuate de savanti au dovedit ca plantele sunt capabile sa reactioneze metabolic (de la specie la specie si chiar de la individ la individ) la excitantii sonori (emisiuni muzicale). timbru si inaltime. Ceva mai mult. Excitanti stereotipici  Cu plantele. in raport probabil cu indicii de intensitate. problema e mai delicata. Plantele nu au sistem nervos. plantele manifesta preferinte pentru unele genuri de muzica si „sufera” pana la ofilire sub actiunea altor genuri de muzica. . mecanici). se bazeaza pe reactii organice de natura biochimica. legata de factorii de mediu.

Valoarea ei nutritiva este cea mai ridicata din regnul vegetal. Acestea contin toti cei 8 aminoacizi esentiali pentru om. care trece in circuitul exterior sub forma de curent electric. asigurand astfel purificarea aerului si vor sintetiza substantele organice care vor constitui hrana cosmonautului. iar intreaga biomasa a algei poate fi folosita ca hrana. Compartimentul anodic contine „combustibilul” – un amestec de apa de mare si substante organice – si catalizatorul reprezentat de bacterii. vor fi inseparabil legate de zborul cosmic de lunga durata. din genul Chlorella. Continutul de proteine atinge 50% din greutatea plantei uscate. In vasul in care se gaseste catodul se introduce apa de mare cu oxigen. avantajele mentionate mai sus scutind pe constructori sa prevada pentru o calatorie in doi. S-a constatat ca aceasta planta inferioara are nete avantaje fata de celelalte specii vegetale: produce o mare cantitate de oxigen. se inmulteste foarte repede. Se stie ca planta verde realizeaza un asa numit circuit inchis. ele putand asigura curentul electric intr-un sistem cu circuit inchis. Pana acum cativa ani aceste alge erau considerate doar sursa ideala de hranire a unui cosmonaut. Pentru grabirea procesului de descompunere si de oxidare se foloseste drept catalizator o specie de bacterii datorita carora reactia este accelerata de un milion de ori. adica o circulatie a materiei vii in interiorul navei la fel ca in natura datorita fotosintezei. Baterii electrice cu alge  Se pare ca algele verzi unicelulare.4. Avand la dispozitie lumina naturala sau artificiala si dioxidul de carbon. provenit din respiratia cosmonautilor ele vor degaza oxigen. Si in acest caz se pare ca plantele vor aduce solutia cea mai buna. S-a imaginat o astfel de „pila de combustie” alcatuita din doua vase. In cele doua vase se afla electrozii pilei. In timpul functionarii elementului se produce – la fel ca si in stratul din apropierea fundului oceanic – oxidarea combustibilului si se elimina energie. acumuleaza substante organice folosind un volum mic de suspensie.  S-a pornit de la constatarea ca in stratul din apropierea fundului oceanic se produce electricitate prin fenomenul de descompunere si oxidare a substantelor organice. . are o perioada scurta de vegetatie. timp de 5 ani – sa zicem – spatiul pentru o incarcatura de 20 – 25 tone de alimente si oxigen. despartite printr-un perete semipermeabil.  Dar sa nu uitam ca in cosmos este intuneric si calatorii au nevoie de lumina necesara fotosintezei din „bucataria” vegetala a navei.

Factorii care influenteaza fotosinteza • lumina. • temperatura. • concentratia de saruri minerale. • concentratia CO2. . • umiditatea.

. ..tehnici bazate pe substanţele organice produse. .tehnici bazate pe O2 produs.tehnici bazate pe CO2 absorbit.

precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane).Biomasa: . deseurilor si reziduurilor din agricultura.include absolut toată materia organică produsă prin procesele metabolice ale organismelor vii. .partea biodegradabila a produselor.reprezintă resursa regenerabilă cea mai abundentă de pe planetă. inclusiv substantele vegetale si animale. . . odată cu descoperirea focului.este prima formă de energie utilizată de om. . silvicultura si industriile conexe.

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

 W 902507. W :23.0397. W .7:72307. W :2/9./08.90.0397..9:7.14948390.0  . W .43.43..7031:0390.947..9..9.

-847-9 903.-..3x00 47.. 903.-.3..0574/:80 .9050  .-.9050  574/:8 903.90508:-89.

83/:8970 .: /08.8. 0890572.700307.-84:994.7.0.9g/042 4/.047.g574/:8g573 574.382047.4300 570..:9:7.1472g/003070:9.47.3900 .2..32./080:747 3/:897.-4/07.790..574/:8047 /080:7478 70/::747/3.8:-89.790.309g 3.0 8./. 5.14.-.:8.907.08:7-.:/0.450770.9g2.0800209.:9:7.-g.30  7057039g708:78../.-:3/039g/0 505. 3.42.9g.:285.08.:: .-4/07.3.0.-4.009.-.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->