YDS 2006 SORULARI

5. His novels have been ---- praised for the superb use of colloquial language. A) B) C) D) E) rapidly strangely suddenly safely widely

1.-22. sorularda, cümlede boş bırakılan yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

1.

A vital problem facing us this century is the ---of global warming. A) B) C) D) E) collection provision issue disturbance expression 6.

An estimated $4 billion over the next five years will cover the cost of ---- immunizing children in developing countries. A) B) C) D) E) undeniably abruptly fully currently actively

A) B) C) D) E)

invention journey possession discovery pursuit

KOCATEPE
7.

2.

In 1496, fresh from his ---- of the New World, Christopher Columbus was still thinking about China.

3.

A) B) C) D) E)

desirable responsible compulsive peaceful adequate

KOCATEPE

Much has been written about the outbreak of war in 1914, but the question of who was ---is still being debated.

T.S. Eliot’s poem The Waste Land really ---- in capturing the mood of postwar Europe. A) B) C) D) E) disturbs deserves contributes recovers succeeds

4.

She seems ---quizprogramme. A) B) C) D) E) reluctant hard-working selfish loyal delicate

to

take

part

in

the

8.

If life didn’t start on Earth but came from comets instead, there’s no reason why something similar couldn’t ---- again today. A) B) C) D) E) establish respect happen perceive develop

1

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
9. At 4 o’clock that same afternoon, he got into his car and ---- for Bursa. A) B) C) D) E) put up got off kept on set off sent out 14. The number of foreign students ---- at Canadian universities ---- fast over the last decade. A) B) C) D) E) having studied / had been increasing studying / has been increasing to study / was increasing to have studied / had increased to be studying / is increasing

10. It didn’t happen all at once, but before long the business really began to ----, and they started to make a profit. A) B) C) D) E) look back take up point out keep on try out

15. Richard ---- at 1 o’clock just as we ---- to have our lunch. A) B) C) D) E) arrived / were starting has arrived / started would arrive / have started is arriving / would be starting was arriving / will start

KOCATEPE

11. The moon ---- more energy every second than humans ---- in the next million years. A) B) C) D) E) releases / will use is releasing / are using has released / could have used will release / have used would release / had used

16. Major Italian filmmakers are learning a lesson ---- Hollywood and investing ---- better technology and more exciting special effects. A) B) C) D) E) over / into by / for off / to with / over from / in

12. Girne Castle ---- the oldest shipwreck ever ----. A) B) C) D) E) is housing / to have discovered has housed / having been discovered would house / being discovered houses / to have been discovered will have housed / discovered

KOCATEPE

17. ---- more than 70 per cent of its surface covered ---- ocean, Earth is indeed the blue planet. A) B) C) D) E) With / by For / in At / along By / from Through / over

13. The Society ---- to assist scientific achievement and ---- forward to a century of even greater innovation and exploration. A) B) C) D) E) will continue / has looked has continued / had looked continues / is looking had continued / looks would continue / will be looking

18. Children who look away ---- thinking about questions are more likely to get the answers right than those who don’t. A) B) C) D) E) unless because whether while as

2

YDS 2006 SORULARI
19. Archaeological excavations indicate ---Central Turkey has been continuously settled since the earliest times. A) B) C) D) E) in case if even though so that that 23.–27. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz.

Rome’s great amphitheatre, the Colosseum, was commissioned by the Emperor Vespasian in 72 A.D. It was used for deadly gladiatorial combats and wild animal fights. (23) ---- were staged, free of charge, by the emperor and wealthy citizens. It was built with a very practical design (24) ---- 80 entrances allowing easy access for 55 thousand (25) ----. Excavations in the 19th century (26) ---a network of rooms under the arena, from which animals (27) ----. 23. A) B) C) D) E) Others Any These The rest Of which

20. The two men walked back to the village together, but ---- of them spoke. A) B) C) D) E) any either some neither the other

KOCATEPE

24. A) B) C) D) E)

with for from out of to

21. At the equator, plants grow faster and bigger than ---- else on Earth. A) B) C) D) E) somewhere anywhere where wherever everywhere

KOCATEPE

25. A) B) C) D) E)

crowds inhabitants invaders spectators population

26. A) B) C) D) E)

supported disturbed compared claimed exposed

22. The Namit Desert in Angola is ---- desert in the world. A) B) C) D) E) the old as old as oldest older the oldest 27. A) B) C) D) E) to have been released to be released will have been released could be released must be released

3

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
28.–32. sorularda, aşağıdaki parçada numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifadeyi bulunuz. 33.–42. sorularda, verilen cümleyi uygun şekilde tamamlayan ifadeyi bulunuz.

33. When he locked the door and left the house, -. Over the last five years or so, the science of climate change has been firmly established. There is a general (28) ---- among leading scientists that we are now (29) ---- a major global warming problem. Over the last hundred years or so temperatures (30) ---- by about 0.8°C, and we can attribute (31) ---- of this to increased emissions of carbon dioxide (32) ---- this has all happened after we started to burn fossil fuels. 28. A) B) C) D) E) condition permission agreement refusal intention A) the sun was already setting B) I am standing at the corner of the road C) he doesn’t know anyone is watching him D) the pavements are still wet with rain E) he will have had something to eat

34. ---- that Adana’s prosperity and rapid development are largely due to the cotton industry. A) B) C) D) E) He didn’t believe it There was nothing in the article It has often been argued Imagine his surprise There was one main objection

29. A) B) C) D) E)

forced to faced with pulled up turned up found out 35. ---- whether a plant has formed one compound leaf or a small stem bearing several simple leaves.

31. A) B) C) D) E)

more much many the most any

KOCATEPE

30. A) B) C) D) E)

have risen had risen are rising would have risen will be rising

KOCATEPE

A) B) C) D) E)

We have substantial evidence Our research had confirmed Some scientists have argued strongly Sometimes it is difficult to tell There is much difference of opinion among the members of our study group

36. ----, but they do not exclude his simultaneous evolution in other parts of the world. A) B) C) Several teams have carried out extensive studies Recent archaeological findings establish the earliest modern man in Africa Some scientists and archaeologists support the theory that humans evolved in several places Archaeological excavations always reveal surprising facts about the past Besides scientists, archaeologists are also concerned with the origin of man

32. A) B) C) D) E)

as if though because unless when

D) E)

4

YDS 2006 SORULARI
37. ---- how words in a language have changed over time. A) B) C) D) E) Linguistic studies revealed some years ago Tribal diversity in Africa demonstrates A group of linguists were involved in a special study Historical linguists commonly study The researchers were impressed 41. Successful tragedies, ----, do not leave the spectator depressed. A) B) C) D) E) in case the chief characters were famous and noble though they involve suffering and sadness because drama is an ancient literary form since it must be recognized even if we adopted these terms

38. Nile crocodiles, with their rough brown skin, look just like floating parts of a tree ----. A) B) C) D) E) though the river was moving fast if they have found something to eat since there were trees by the river until they open their mouths that they are looking for food

42. ----, it is at first indistinguishable from a minor planet. A) As comets are among the largest members of the solar system Since comets appear in the sky without any warning Before Halley’s comet appeared again in 1986 Because, in Roman times, a comet was blamed for the loss of a battle When a comet coming from deep space approaches the Sun

KOCATEPE

B) C) D) E)

39. It is difficult to be precise about how big the Internet is ----. A) B) C) D) E) until research had shown the spread of its use because it isn’t managed by one person or organization if there were any doubts at all about its impact so that millions of people throughout the world had used it though a survey was to be carried out last year 43.–46. sorularda, verilen cümlenin hangi sorunun cevabı olduğunu bulunuz.

KOCATEPE

43. It’s not mine; it may belong to Jane. A) B) C) D) E) Is your coat red? Whose coat is that? Where’s your bicycle? Why are you wearing a scarf? Which do you want, the big one or the small one?

40. Many of his novels are concerned with controversial subjects ----. A) B) C) D) E) until the problems resulting from the war were finally solved that smoking is only one of them as he was awarded the top prize which will have surprised no one which makes them extremely popular

44. It certainly was; there were some really good paintings there. A) B) C) D) E) Was the exhibition worth going to? Are you glad you went to the opening? Did you like any of the photographs on exhibition? How long will the exhibition continue? If you’d had the money, would you have bought anything?

5

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
45. No, it won’t; you need a Number 17. A) B) C) D) E) Will we have to go to the city centre? Is the city centre within walking distance of here? How can I get to the city centre? Does this road lead to the city centre? Will this bus take me to the city centre? 48. Lasting for 600 years, the Ottoman Empire was not only one of the most powerful empires in the history of the Mediterranean region, but it also generated great works of art, architecture and literature. A) Akdeniz bölgesinin tarihindeki güçlü imparatorluklardan biri olan Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl devam etmiş ve sanat, mimarlık ve edebiyatta büyük eserler üretmiştir. 600 yıllık Osmanlı İmparatorluğu, hem Akdeniz bölgesinin tarihindeki imparatorlukların en güçlüsü olmuştur hem de sanat, mimarlık ve edebiyat alanlarında büyük eserler üretmiştir. 600 yıl süren Osmanlı İmparatorluğu, Akdeniz bölgesinin tarihinde en güçlü imparatorluklardan biri olmasa da sanat, mimarlık ve edebiyatta büyük eserler vermiştir. Sanat, mimarlık ve edebiyat alanlarında büyük eserler vermiş olan Osmanlı İmparatorluğu, 600 yıl devam etmiş olsa da Akdeniz bölgesinin tarihindeki en güçlü imparatorluklardan biri değildir. 600 yıl devam eden Osmanlı İmparatorluğu, sadece, Akdeniz bölgesinin tarihinde en güçlü imparatorluklardan biri değildir, aynı zamanda büyük sanat, mimarlık ve edebiyat eserleri de üretmiştir.

46. I’m not sure; perhaps a week or ten days ago. A) B) C) D) E) Where has Peter been this week? Have you seen Peter recently? Will Peter be coming too? When did you last see Peter? Why don’t we see Peter around any more?

B)

C)

KOCATEPE
47.–50. sorularda, verilen İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümleyi bulunuz. 47. The European Union attributes much of its achievement to the respect for human rights and democracy, which is reflected in its laws, policies, institutions, and actions. A) Yasalarına, politikalarına, kurumlarına ve eylemlerine insan hakları ve demokrasi saygısını yansıtan Avrupa Birliği, çok başarılı olmuştur. Avrupa Birliği, yasalarında, politikalarında, kurumlarında ve eylemlerinde, insan haklarına ve demokrasiye saygıyı yansıtmış ve bunda çok başarılı olmuştur. Avrupa Birliği, başarısının çoğunu, yasalarına, politikalarına, kurumlarına ve eylemlerine yansımış olan insan hakları ve demokrasi saygısına bağlar. Avrupa Birliği’nin insan haklarına ve demokrasiye duyduğu saygı, onun yasalarına, politikalarına, kurumlarına ve eylemlerine yansımış ve onu başarılı kılmıştır. Avrupa Birliği’nin başarısının çoğu, insan haklarına ve demokrasiye olan saygısı ile ilgilidir ve bu saygı, onun yasalarına, politikalarına, kurumlarına ve eylemlerine yansımıştır.

D)

E)

KOCATEPE

49. It will be vital, as never before, for university graduates to have a grasp of foreign cultures and global issues for the coming years. A) Üniversite mezunları için yabancı kültürleri ve küresel meseleleri kavramak, önümüzdeki yıllarda da daha önce olduğu gibi hayati olacaktır. Üniversite mezunları için önümüzdeki yıllarda yabancı kültürleri ve küreselleşmeyi anlamak daha önce olduğundan daha hayati olacaktır. Üniversite mezunları için yabancı kültürleri ve küresel meseleleri kavramak, önümüzdeki yıllarda daha önce hiç olmadığı kadar hayati olacaktır. Her üniversite mezunu için, daha önce de olduğu gibi, önümüzdeki yıllarda da hayati olan yabancı kültürleri ve küresel meseleleri kavramaktır. Bütün üniversite mezunları için yabancı kültürleri ve küreselleşmeyi anlamak, daha önce olduğu kadar önümüzdeki yıllarda da hayati olacaktır.

B)

B)

C)

C)

D)

D)

E)

E)

6

YDS 2006 SORULARI
50. Plants living in very dry conditions have developed a number of special anatomical mechanisms that enable them to survive. A) B) C) D) E) Çok kuru koşullarda hayatta kalmayı başaran bitkiler, yaşamak için bir dizi özel anatomik mekanizma geliştirmiştir. Hayatta kalmak için bir dizi özel anatomik mekanizma geliştirmiş olan bitkiler, çok kuru koşullarda yaşayabilmektedir. Çok kuru koşullarda yaşayabilmek için birçok özel anatomik mekanizma geliştirmiş olan bitkiler, hayatta kalmıştır. Çok kuru koşullarda yaşayan bitkiler, hayatta kalmalarını sağlayan birtakım özel anatomik mekanizmalar geliştirmiştir. Bitkiler, birtakım özel anatomik mekanizmalar geliştirerek çok kuru koşullarda yaşar ve hayatta kalmayı başarır. 53. Shakespeare’in oyunlarında amacı, gerçek insan konuşmasını taklit etmek değil, insan düşünce ve duygusunu doğru ve güçlü ifade etmekti. A) The great speeches of Shakespeare’s plays have little in common with ordinary speech as his aim was to give vivid and powerful expression to human thought and emotion. Shakespeare aimed to give credible and powerful expression to human thought and emotion in his plays, but not to imitate actual human speech. In his plays, Shakespeare’s main concern was to give powerful expression to human thought and emotion, so realistic speech was impossible. Shakespeare gave a lot of importance to the expression of human thought and emotion in powerful speeches that do not resemble actual speech. Shakespeare’s purpose in his plays was not to imitate actual human speech but to give accurate and powerful expression to human thought and emotion.

B)

C)

D)

KOCATEPE KOCATEPE

51.–54. sorularda, verilen Türkçe cümleye anlamca en yakın İngilizce cümleyi bulunuz. 51. Biyolojinin temel bir kavramı olan evrim, zaman içinde meydana gelen genetik değişiklikler olarak tanımlanabilir. A) B) C) D) E) Genetic changes, occurring over long periods of time, are central to evolution and an important aspect of biology. Evolution is an important concern in biology which deals with genetic change over long periods of time. Evolution, which is a fundamental concept of biology, can be defined as genetic changes occurring over time. Evolution, or genetic change over time, is basic to all biological studies. Biology is largely concerned with evolution and genetic change over long periods of time.

E)

52. Avustralya’nın büyük bir bölümü, batı kıyılarına yakın çıplak tepelere dönüşen bir çölden oluşur. A) B) C) D) E) A large part of Australia consists of desert land and, near the west coast, of barren hills. A major part of Australia consists of a desert that turns into barren hills near the west coast. Large parts of Australia are covered with desert and there are barren hills along the west coast. The barren hills of the west coast of Australia gradually give way to a huge desert in the central part. Much of Australia is covered with desert, and along the west coast there is a line of barren hills.

54. Klasik Yunan tragedyalarının konuları, seyircilerin az çok aşina oldukları efsanelere dayanıyordu. A) B) Most classical Greek tragedies were based on legends which the average audience knew and loved. Audiences were usually familiar with the plots of classical Greek tragedies as they knew the legends on which they were based. The plots of classical Greek tragedies were based on legends with which audiences were more or less familiar. Audiences could follow the plots of classical Greek tragedies since they were generally based on well-known legends. The legends on which the classical Greek tragedies were based were well-known to the audiences.

C) D) E)

7

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
55.–57. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Born in 1564 in Stratford, Shakespeare probably attended the Stratford grammar school, where he received a classical education under its excellent schoolmaster. The years from the mid1580s to about 1592 are called “the lost years” in Shakespeare’s life because nothing is known of him. By 1592, at any rate, he was a rising young playwright in London. This was an exciting period in the English theatre mainly because of a group known as the University Wits, which included Marlowe, Nashe and others. These brilliant young men turned out sophisticated plays for the aristocracy and sensational plays for the general public. 55. It is pointed out in the passage that the group known as the “University Wits” ----. A) B) C) D) E) wrote exclusively for upper class audiences were less popular than Shakespeare after he came to London had done very little to make the London theatre popular wrote two very distinct types of play regarded Shakespeare as their inferior 58.–60. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Elephants have to keep in touch across large distances. Even when they are out of hearing range of one another, in forests or the great plains of East Africa, they are often spotted moving in the same direction. Sometimes they seem to stand still in their tracks and move their feet up and down, which leads some scientists to believe they have sensitive cells in their feet. Such cells would enable them to pick up low frequency vibrations from the ground, waves that travel distances of up to 16 km. 58. We understand from the passage that, when elephants are a good distance apart, they ----. A) B) C) D) E) become nervous and stamp their feet feel very insecure can still communicate with each other try many different ways of making contact with each other feel exposed to attack

KOCATEPE

56. The phrase “the lost years” in the passage refers to ----. A) B) C) D) E) the years during which Shakespeare wrote no plays the period in Shakespeare’s life about which we have virtually no knowledge the period before Shakespeare became famous for his plays the years of hardship Shakespeare experienced in Stratford the period of writing before Shakespeare met the University Wits

59. As it is clear from the passage, some scientists are of the opinion that ----. A) B) C) the sensitive cells in the feet of elephants serve a wide variety of functions the power of elephants to communicate is very weak some elephants have adapted themselves well to the specific environmental conditions of East Africa it is not natural for elephants to move in the same direction elephants have cells in their feet that are sensitive to vibrations

KOCATEPE

D) E)

57. One can understand from the passage that, when Shakespeare attended his local school, ----. A) B) C) D) E) he soon began to experiment with the writing of plays his schoolmaster recognized his literary talent and gave him great encouragement he was disappointed because so much emphasis was put on classical subjects the quality of education there was remarkably good he met Marlowe and Nashe, who became his future colleagues

60. According to the passage, one scientific assumption about elephants is that ----. A) B) C) D) E) the forest lands and plains of East Africa is their ideal environment they can sense all levels of vibration equally well the up-and-down movement of their feet is a means of communication their sense of hearing enables them to pick up sounds up to 16 km away their whole body is covered with extremely sensitive cells

8

YDS 2006 SORULARI
61.–63. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
When George Orwell was asked by a journalist about his career as a writer, he gave the following account of himself: “From a very early age, perhaps the age of five or six, I knew that when I grew up I should be a writer. Between the ages of about seventeen and twenty-four I tried to give up this idea, but I knew that sooner or later I should have to settle down and write books. I was the middle child of three, but there was a gap of five years on either side, and I barely saw my father before I was eight. For this and other reasons I was somewhat lonely, and I soon developed disagreeable habits which made me unpopular throughout my schooldays. I had the lonely child’s habit of making up stories and holding conversations with imaginary persons; ambitionswere mixed up with the feeling of being isolated and undervalued.”

64.–66. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Antarctese is the peculiar language used by the scientists and explorers of the Antarctic. Where did Antarctese come from? Words have drifted in from the languages of explorers of many nations. Old naval terms that have died out in the rest of the world have lived on in Antarctic bases. And, when it comes to language, Antarctica creates special needs. Where else do you need words for so many kinds of dreadful food, weather, snow or, for that matter, for penguins? All these influences have combined with words invented just for fun to create the unique vocabulary of Antarctese. 64. It is clear from the passage that Antarctese ----.

KOCATEPE

A) B) C) D) E)

61. We learn from the passage, that during his years at school, George Orwell ----. A) B) C) D) E) used to entertain the other pupils with his funny stories collected a lot of material to use in his writings was an extremely ambitious pupil and often got very high grades was disliked because his behaviour was rather odd was held in great respect on account of his literary talents

has a very limited vocabulary, largely of naval terms is the revival of an old language is an odd combination of words from various languages as well as words made up for fun will go out of use in the near future, due to the fact that so few people use it is rapidly gaining in popularity

65. According to the passage, the language of Antarctica ----. A) has developed to meet the needs of the scientists and explorers there is essentially made up of old naval expressions is used by scientists and explorers in many parts of the world is attracting a great deal of attention throughout the world is surprisingly rich and expressive

KOCATEPE

62. According to the passage, although at one period in his life Orwell rejected the idea, ----. A) B) C) D) E) he later decided to go in for journalism it was his father who encouraged him to be a writer he actually knew all along he would have to be a writer at a later period he devoted himself to the cause of lonely children at school at another period he tried to write plays

B) C) D) E)

66. This passage is mainly concerned with ----. 63. In the passage, Orwell suggests that his habit of inventing stories and talking to imaginary characters, ----. A) B) C) D) E) was essentially a result of his loneliness was a gift he had inherited from his father made him popular with his school friends was to continue all through his life had no bearing upon his career as a writer A) B) C) D) E) how old naval terms can still be used the life and the needs of the scientists and explorers in Antarctica the nature of Antarctese and why it came into being examples of the vocabulary used in Antarctese the impact of foreign languages on Antarctese

9

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
67.–69. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Explaining science seems to come naturally to Charlotte, who is a young BBC presenter. She is rapidly becoming quite a star because her passion for wildlife shows vividly on TV. And she’s every bit as enthusiastic in person. I caught up with her in Bristol, where she works for the BBC’s Wildlife Unit. She talked about her latest project over tea and biscuits, speaking softly when reflecting on her answers and at times appearing astonished at the animals’ amazing behaviour which she confronted on her travels. She clearly enjoyed her latest project, Talking With Animals, which investigates the extremely different ways in which animals communicate with each other.

70.–72. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Nonfiction, unlike fiction, is based on real people and real events and presents factual information. A writer of nonfiction often sets out with a certain purpose in mind and directs the writing to a certain intended audience. For example, the writer may set out to explain, to persuade, or to entertain. The writer may direct the essay towards people already familiar with the subject or people who have little or no knowledge of it. You will gain more from reading nonfiction if you examine the techniques the writer uses to accomplish the purpose, the support the writer uses to back up the main idea, and the way the writer arranges the supporting information.

67. It is clear from the passage that Charlotte, ----. A) B) C) D) E) who is dedicated to her work, is extremely pleased with her new project whose work with the BBC has only just started, is anxious to please her viewers an established TV presenter, has only recently taken an interest in wildlife a newly-recruited BBC presenter, has been reluctant to accept wildlife programmes whose programmes have generally been a success, has nevertheless received some harsh criticism that

KOCATEPE

70. We understand from the passage that the writer of nonfiction ----. A) B) C) D) E) faces a more difficult task than the writer of fiction likes to write for people with very little knowledge uses the same techniques regardless of the purpose of his writing very often writes for a specific kind of reader is less serious about his work than is the writer of fiction

68. We understand from the passage Charlotte’s current project ----. A) B) C) D) E)

71. The point is made in the passage that, when reading nonfiction, it can be useful to ----. A) familiarize oneself with the events that are under consideration find out first what sort of reader the writing was designed for decide in advance whether the writer aims to instruct or to entertain be well acquainted with the subject examine the methods the writer employs to accomplish his aim

involved a great deal of travel in harsh environments has been turned down by the BBC is concerned with how animals manage to communicate with each other does not interest her as much as some of her earlier ones did concerns the variety of wildlife in the Bristol area

KOCATEPE

B) C) D) E)

69. According to the passage, Charlotte’s rising fame as a TV presenter ----. A) B) C) D) E) is not well-deserved though all of her projects have been very demanding has surprised everyone at the BBC is largely due to the success of her project, Talking With Animals has aroused considerable jealousy among her colleagues is due to her genuine love of wildlife as reflected through her programmes

72. It is clear from the passage that, among writers of nonfiction, there is a great variety of aim ----. A) B) C) D) E) but the aim has no bearing on the techniques employed one of which is the desire to please but the desire to persuade is always there since the people and events described are all imaginary but readers should completely disregard the aims

10

YDS 2006 SORULARI
73.–75. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. 76.–80. sorularda, verilen cümleye anlamca en yakın olan cümleyi bulunuz.

Britain emerged from her industrial revolution as the foremost industrial power in the world. Thanks to her coal mines, her steel industry and the vision and skill of her inventors, she developed the first and best machine industry in the world. Steel, the most essential raw material for all machine-engineering, was the very foundation of her industrial power and was recognized and regarded as such. 73. It is clear from the passage that steel ----. A) B) C) D) E) was rarely used in industry except in Britain had always been of secondary importance, compared with coal was the most vital material for Britain’s industry was not valued, even in Britain, as an industrial material was just one of several raw materials to gain importance during the industrial revolution

76. If we had waited for Sally, we would certainly have missed the train. A) B) C) D) E) It was on account of Sally that we managed to catch the train. We all missed the train because we waited for Sally. We were able to catch the train because we didn’t wait for Sally. It was Sally’s fault that she missed the train. If we wait for Sally we may miss the train.

KOCATEPE

77. Let me know if there is anything I can do to help you. A) B) C) D) E) Do tell me when you need more help. If you’re going to need a lot of help I’ll try to come along. Are you sure you don’t need my help? How much help are you going to need? If I can be of any use to you, just say so.

74. According to the passage, Britain’s industrial revolution ----. A) B) C) D) E) has never been regarded as in remarkable was a slow process in comparison happened elsewhere was absolutely confined to engineering transformed her into the most industrialized country was accompanied by a great hardship any way with what machine78. Mary was the only one who answered all the questions correctly. A) B) Mary should have been the one to answer all questions correctly. Everyone but Mary managed to answer all questions correctly. Mary wasn’t the only one to give the correct answer. No one but Mary got the correct answer to every question. Mary answered all the questions correctly, but so did several others.

KOCATEPE

powerful deal of

C) D) E)

75. We understand from the passage that Britain became the leader in machine-engineering ---. 79. Everything seemed to go wrong today. A) B) C) D) E) in spite of stiff competition from other industrialized countries because of her natural resources and talented inventors simply because of her vast reserves of coal even though she did not have a wellestablished steel industry even though her natural resources were limited A) B) C) D) E) I couldn’t please anyone today. It was as if nothing would go right today. I had a terrible day today; everything was wrong. Apparently, nothing I did today was any good. Whatever I did today seemed right at the time.

11

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
80. I couldn’t help admiring the way he managed to finish the programme even after such a bad fall. A) B) C) D) E) It was really a very bad fall, but somehow he was still able to finish the programme and I had to admire him for that. In spite of the fall, he should have finished the programme and we could have admired him for that. The way he finished the programme was certainly admirable, as the fall had shaken him up badly. He shouldn’t have given up so easily after the fall. I really admire the way he got up after the fall and completed the programme. 83. Cycling is a slow but environmentally friendly way of getting around. ----. Besides, it is easy to rent bicycles in many tourist areas, particularly at main train stations. A) B) C) D) E) If there’s a lot of heavy rain, it’s not much fun On the other hand, manufacturers have improved the quality of their products Even so, a good map of the area is not necessary It enables you to combine sightseeing with physical exercise If you’re travelling by bus, be sure to get an upto-date timetable

KOCATEPE

81.–85. sorularda, boş bırakılan yere, parçanın anlam bütünlüğünü sağlamak için getirilebilecek cümleyi bulunuz. 81. The lives of wildlife producers and cameramen, like the lives of many people who attract attention, certainly appear to be glamorous. ----. Still, when work goes well, the job-satisfaction it offers is fantastic. A) B) C) D) E) For several consecutive days there was nothing at all to film Since wild animals blend well into the background, following them with a camera can be hard The reality, however, is often no more than long working hours far from home Feature films are less demanding and also less satisfying Getting permission to film can also be a major problem

84. Language is our primary means for communicating thought. ----. Every human society has a language, and every human being of normal intelligence learns his or her native language and uses it effortlessly. A) B) C) D) E) As a result, some languages are more complex than others Moreover, it is a universal means Rules for combining these speech sounds make it possible to produce thousands of words A foreign language is more difficult to learn Every human language has these properties

82. The Call of the Wild describes life in the Yukon Territory of northwestern Canada near the Klondike River during the great gold rush of 1896. ----. This discovery drew thousands of prospectors to the Yukon, all eager to find gold. A) B) C) D) E) The Klondike gold rush began when a large quantity of gold was found in the gravel of a valley there The story is told from the point of view of a boy Another theme is the destructive power of greed The powerful force of loyalty is an important theme and keeps reappearing in the course of the story It is not at all a pretty story

KOCATEPE
85. It is the diversity of Europe’s cities that is their strength. ----. Paris remains a centre for the arts. Stockholm’s clean streets show how a market economy can offer social justice and more equality. A) B) C) D) E) Opera is now more popular than ever in many of Europe’s larger cities There have been many similar efforts to improve city transport The London Tate Galleries now have branches in other cities The Eiffel Tower has become a permanent symbol of Paris London is the centre of world finance

12

YDS 2006 SORULARI
86.–90. sorularda, verilen durumda söylenmiş olabilecek sözü bulunuz. 89. Your mother has promised to help you make some improvements in your bedroom and make it more modern. You are delighted and want to go with her to a furniture show-room to get some ideas. You say: A) B) C) D) E) The items in the show-rooms are all too expensive. Jane has had her room newly decorated but Ihaven’t seen it yet. What I really want is new curtains and lots of brightly-coloured cushions. If we look round some of the show-rooms we may pick up some good ideas. I need lots of shelves and a place for my musicset.

86. A friend wants to buy a second-hand bicycle and asks you to go with him. You know nothing about bicycles and so feel you’ll be of no help. You think he should get hold of Bill, who is quite an expert. You say: A) B) C) D) E) Well, I can’t come today, I’m far too busy. See if Bill can. Why don’t you ask Bill to go along with you? He knows what to look out for far better than I do. Why do you want a second-hand bicycle? Surely you can afford to buy a new one! Bill bought a second-hand bicycle last year and, as far as I know, is still using it very happily. Yes; I’d love to come with you; shall we go now?

KOCATEPE

87. You have just heard that a friend has won a photography competition and are very pleased for him. It is a surprise as you didn’t even know he was interested in photography. You phone him and say: A) B) C) D) E) This is splendid news! You’ve really surprised us all. Congratulations! You should have told us you were entering the competition; why didn’t you? I wish I’d known about the competition; I might have entered photographs, too. What sort of a prize will you get? If the photographs go on exhibition I’d love to see them.

90. An assistant is required to help organize the endofterm concert. The organizer comes to you to ask who you can recommend, and stresses that someone with a strong sense of responsibility is required. After a moment’s thought you say: A) B) C) D) E) Try asking Helen; she’s fairly musical. What about Brian? He’s a nice boy. You’d probably find Jane or even Betty reasonably helpful. I’m sure Sam would be willing to help you. John’s the best person for the job; he’s absolutely reliable.

KOCATEPE

88. A friend, Pam, has been very ill. She’s now out of hospital and back at home. You want to visit her, but first you phone her. The answering-system comes on, so you decide to leave a message. You say: A) B) C) D) E) Is that Pam? We’re all very worried about you! Tell me what happened! Why did you have to go to hospital? Are you very ill? Hello, Pam! Hope you’re beginning to feel a bit better! I’ll try to come round to see you in a day or two. Why are you using an answering machine? Can’t you get to the phone? It’s time you got out of the house! Come and have coffee with me tomorrow morning, I’ll pick you up in the car.

91.–95. sorularda, karşılıklı konuşmanın boş bırakılan kısmını tamamlayabilecek ifadeyi bulunuz.

91. Robert: Have you read this about the whale that swam up the river Thames? Dan : ---Robert : No, there isn’t. There’s even a very clear photo of it as it swims past the Houses of Parliament! Dan : Let me have a look at it. A) B) C) D) E) There must be a mistake. That can’t be true. You’re joking. There aren’t any whales in the zoo! Surely, you don’t expect me to believe that!

13

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
92. Jane : Pat : Jane : Pat : A) B) C) D) E) Have you had the chance to see the new campus yet? No, I haven’t. But from all reports it’s first class. ---Yes, let’s do that. 95. Andrew : Are the five linked circles the symbol of the Olympic Games? Roger : Yes. That’s why everyone in the competitions wears them. Andrew : ---Roger : They certainly do. They symbolize that Earth’s five continents are linked in sporting activities. A) B) C) D) E) Do they have a meaning? What do they mean? Are there always five circles? Why are there five circles? Why are the circles linked?

I’ve heard mixed things about it, most of them negative. That’s what I’ve heard too. Shall we go and have a look at it tomorrow? The main fault is that it’s isolated. Getting there will be difficult. So far there are only three faculties that are accepting students. Would you like to be a student there?

93. Jill : Mary : Jill : Mary : A) B) C) D) E)

You know what they say: “If you want something done quickly, ask a busy person to do it.” ---Oh, but it is! Busy people are used to doing things quickly. Yes, I suppose you’re right.

KOCATEPE

96.–100. sorularda, cümleler sırasıyla okunduğunda parçanın anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulunuz.

I can’t understand the logic of that. What an odd idea! I find that hard to believe. That doesn’t sound very sensible to me. Surely one should ask someone who has plenty of free time.

96. (I) Britain’s largest robotics laboratory will open in the autumn. (II) On the contrary, this one is to be wellfunded. (III) Two universities are jointly in charge of the project. (IV) There will be 50 researchers there aiming to develop intelligent, independent robots. (V) These, it is hoped, will work in a variety of areas ranging from social care to industrial cleaning. A) I B) II C) III D) IV E) V

94. Molly : Peter : Molly : Peter :

The black and white stripes of a zebra cannot possibly act as camouflage. That’s true when there is just one zebra, but they are usually found in large groups or herds. ---It certainly does. An enemy seeking to attack cannot pick out any individual zebra.

KOCATEPE
97. (I) The eruption of Vesuvius in 79 A.D. remains one of the most famous events in history. (II) At the time, Pompeii, about 9 km south of the volcano, was a busy town with a population of 20,000. (III) But Vesuvius suddenly released clouds of ash and lava which swept through the town. (IV) Even so, volcanoes remain fairly unpredictable. (V) Pompeii was destroyed and its inhabitants killed. A) I B) II C) III D) IV E) V A) B) C) D) E) Why do the stripes go in different directions? How does that help? Does that make a difference? Why is that? Why do they need camouflage?

14

YDS 2006 SORULARI
98. (I) A preference for the mother’s voice or the mother’s odour emerges very early in life. (II) Might a preference for the mother’s face also be present very early? (III) Several recent studies suggest that the answer is yes. (IV) Babies as young as 2 days old have been shown to look more at their mother’s face than at the face of a stranger. (V) There are, then, clear changes in how infants respond to faces during the first year or so of life. A) I B) II C) III D) IV E) V

99. (I) Much of the Earth’s surface is covered with snow and ice. (II) So many creatures have had to adapt to life in a white world. (III) In fact, animals of the desert have light colours to help them blend into their pale environment. (IV) One of the most obvious adaptations is having white fur like the polar bear. (V) Both the hunter and the hunted require such camouflage if they are to survive. A) I B) II C) III D) IV E) V

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V

15

KOCATEPE

100. (I) The idea of military robots is certainly an attractive one. (II) They have no need either of food or rest. (III) They don’t complain and they don’t get scared. (IV) But war on the ground is more complex than war in the air. (V) This means they can be given the dirtiest and most difficult tasks to do.

KOCATEPE

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
1. Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: Collection Provision İssve Disturbance Expression : koleksiyon : tedarik : mesele : Rahatsızlık : ifade 4. Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: reluctant : isteksiz hard-working : çalışkan selfish : Bencil loyal : sadık delicate : narın, zarif Cümlenin Türkçe çevirimi şöyledir: “Bilgi yarışmasına katılma konusunda ............................ görünüyor.” Cümlemizi en iyi “reluctant (isteksiz)” kelimesi tamamlamaktadır. Doğru cevap A şıkkıdır. Cevap X dir Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: Rapidly : hızla starangely : tuhaf bir şekilde suddenly : aniden safoly : güvenli widely : Büyük çapta, bir çok kişi tarafından cümlenin Türkçe çevirimi şöyledir: “Romanların günlük dilin harika kullanımından ötürü “.............................” cümlemizi en iyi E şıkkı “widely” tamamlıyor. “Romanlar günlük dilin harika kullanımından ötürü bir çok kişi tarafından övüldü.” Cevap X dir Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: Undeniably Abruptly Fully Currently Actively : inkar edilemez : ansızın : tamamen : yaygın olarak : aktif bir şekilde.

Cümlenin Türkçe çevirimi şöyledir: “Bu yüzyılda karşılaştığımız en önemli problem küresel ısınma ..................’dır. Görüldüğü üzere cümlemizi en iyi “issve” (mesele) tamamlamaktadır. “Bu yüzyılda karşılaştığımız en önemli problem küresel ısınma meselesidir.” Cevap X dir 2. Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: İnvention Journey Possession Discavery Pursvit : icat, buluş : seyahat : sahiplik : keşif : takip

5.

3.

Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: Desirable : Arzu edilir Responsible : sorumlu Compulsive : Zorunlu Peaceful : Barışçıl Adequate : Yeterli Cümlemizin Türkçe çevirimi şöyledir: “1914’teki savaş hakkında ço şey yazıldı, fakat kimin .................... olduğu sorusu hâlâ tartışılıyor.” Cümlemizi en iyi “responsible (sorumlu)” kelimesi tamamlamaktadır. “1914’teki savaş hakkında çok şey yazıldı, fakat kimin sorumlu olduğu sorusu hâlâ tartışılıyor.” Cevap X dir

İREM YAYINCILIK
7.

Cümlemizin Türkçe çevirimi şöyledir: “1496 yılında, Yeni Dünyayı ............’nden çok geçmemişken Christopher Columbus hala Çin’i düşünüyordu.” Cümlemizi en iyi “Descovery” kelimesi tamamlamaktadır. “1496 yılında, Yeni Dünyayı keşfinden çok geçmemişken Cristopher Columbus hala Çin’i düşünüyordu.” Cevap X dir

İREM YAYINCILIK
6.

Cümlemizin Türkçe çevirimiz şöyledir: “Gelişmekte olan ülkelerde çocukların “.........................” aşılanması beş yılda tahmini 4 milyar dolara mal oldu.” cümleyi en iyi C şıkkı “fully” tamamlamaktadır. “Gelişmekte olan ülkelerde çocukların tamamının aşılanması beş yılda tahmini 4 milyar dolara mal oldu.” Cevap X dir Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir; Disturb Deserve : Rahatsız etmek : Hak etmek

16

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
Contribute Recover Succeeed : Katkıda bulunmak : iyileşmek : başarmak paint out keep on try aut : -e dikkat çekmek : devam etmek : denemek Cevap X dir 11. Cümlenin gidişatından ilk kısımda genel bir durumdan bahsedildiğini anlıyoruz. Kinci kısımda ise gelecekten bahsedilmektedir. Doğru yanıt A şıkkıdır. “Ay her saniye insanların milyonlu yıllarda kullanacakları enerjiden daha fazla enerji yayar. Cevap X dir 12. Cümlenin birinci bölümünde genel bir yargıdan bahsedildiği için present tense kullanıyoruz. İkinci kısımda ise edilgen bir yapıya ihtiyaç var. Doğru cevap D şıkkıdır. “Girne Kalesi bugünedek keşfedilmiş en eski gemi kalıntısını barındırır.” Cevap X dir 13. “look farward to” yapısı look kelimesinin -ing’l kullanımını gerektirir. Şıklarda ise bu kullanım yalnızca C şıkkında vardır. “Toplum bilimsel başarıyı desteklemekte ve daha harika keşifler ve buşlarla dolu bir yüzyılı iple çekmektedir.” Cevap X dir 14. Cümlenin ilk kısmı present participle yapısı gerektirmektedir. İkinci kısmı ise “over the last decade” denildiğinden Present Perfect Cantinuaus gerektirir. Doğru cevap B şıkkıdır. “Canada Üniversitelerindeki yabancı öğrenci sayısı son on yılda hızla artmaktaydı.” Cevap X dir 15. Cümleden olayın geçmişte yaşandığı anlaşılmaktadır. Doğru cevap A şıkkıdır. “Biz tam yemeğimize başlıyorken saat 1’de Richard geldi.” Cevap X dir 16. Preposition (edat) bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Cümledeki “learn a lesson” yapısı from kullanmayı gerektirir. 2. Boşlukta ise “invest” kelimesinden sonra “bir şeye yatırım yapmak” anlamında in kullanılmalıdır. Böylelikle doğru cevabımız E olmaktadır. “Başlıca İtalyan film yapımcıları Hollywood’dan ders alıyorlar ve daha iyi teknolojiye ve daha heyecanlı özel efektlere yatırım yapıyorlar.”

Cümlemizin Türkçe çevrimi şöyledir: “T.S. Eliot’un “çorak toprak” isimli şiiri savaş sonrası Avrupa’nın durumunu yansıtmada gerekten ............................ olmuştur.” Cümlemizi en iyi E şıkkı “succeed” tamamlamaktadır. “T.S. Eliot’un “Çorak Toprak” isimli şiiri savaş sonrası Avrupa’nın durumunu yansıtmada gerçekten başarılı olmuştur.” Cevap X dir 8. Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir; Establish: kurmak Respect : ummak Happen : olmak Perceive : algılamak Develop : Gelişmek Cümlemizin Türkçe çevrimi şöyledir: “Eğer hayat dünyada başlamadı da kometlerden geldiyse, aynı şeyin tekrar ................ için bir neden yok.” Cümlemizi en iyi C şıkkı “Happen” tamamlamaktadır. “Eğer hayat dünyada başlamadı da kometlerden geldiyse, aynı şeyin tekrar olmaması için bir neden yok.” Cevap X dir 9. Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir; Put up : yükseltmek Get off : bir araçtan inmek Keep on : devam etmek Set off : yolculuğa başlamak Send out : dağıtmak Cümlemizin Türkçe çevrimi şöyledir: “Aynı öğleden sonra, Arabasına bindi ve Bursa’ya doğru ......................” Cümleyi en iyi D şıkkı “set off” tamamlamaktadır. “Aynı öğleden sonra, Arabasına bindi ve Bursa’ya doğru yola çıktı.” Cevap X dir 10. Kelime bilgisinin ölçüldüğü bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir; look back taki up : geçmişi düşünmek : başlamak

Cümlenin Türkçe çevirimi şöyledir:

17

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
Cevap X dir 17. Cümlede ikinci boşlukta “covered” yapısını tamamlaması için with yada by kullanılmalıdır. Dolayısıyla cevap A olmaktadır. “Yüzeyinin %70’inden fazlasının okyanusla kaplı olmasıyla, Dünya hakikaten mavi gezegendir.” Cevap X dir 18. Cümlenin boşluktan sonraki kısmına baktığımızda -ing ile oluşturulmuş bir gerund yapısı görmekteyiz.Cümlemizin Türkçe çevirisi şöyledir; ‘Sorunlar üzerinde düşünüyorken geleceğe bakan çocuklar bakmayanlardan daha başarılı olurlar’. Burada fiile taktığımız -iken yapısını bize verecek olan tek şık D şıkkıdır.While ifadesi iken anlamına gelmektedir. Cevabımız D dir. Cevap X dir 19. Bu soruda iki cümle birbirine bağlanmak istenmektedir. Bunun içinse şıklardan if ya da that kullanılabilir. Ancak bu cümlede noun clause oluştururken sadece that kullanılmalıdır. Çünkü indicate, that ile kullanılan bir fiildir. Böylelikle doğru cevabımız E olmaktadır. “Arkeolojik kazılar Merkeze Türkiye’nin ilk çağlardan beri sürekli bir biçimde yerleştiğini gösteriyor.” Cevap X dir 20. Cümlede boşluktan önce olumlu bir ifade varken but kullanılmıştır. Yani boşlukta olumlu bir ifadenin tersine olumsuz bir durumdan söz edilmelidir. Bunu ise şıklarda sadece “neither” sağlayabilir. Böylece doğru cevabımız D olmaktadır. “İki adam köye beraber döndüler fakat hiçbirisi konuşmadı.” Cevap X dir 21. Cümlede “Ekvator’da bitkiler dünya üzerindeki ..................... den daha hızlı ve daha çok büyürler” Burada cevap anywhere yani B olmalıdır. Çünkü else kelimesi başka anlamını vermektedir ve “başka bazı yer” ya da “başka her yer” gibi bir kullanım olmayacağından, “başka herhangi bir yer” olmalıdır. Cevap X dir 22. Cümlede Namit Çölü diğer bir çölle kıyaslanmamakta ya da başka bir çölle eş tutulmamaktadır. Hem bu yüzden, hem de cümlenin sonundaki “in the world” den dolayı cevap superlative bir yapıda olmalıdır. Böylece doğru şık E olmaktadır. “Angola’daki Namit Çölü dünyadaki en eski çöldür.” Cevap X dir Parçamızın genel çevirisi şöyledir: “Roma’nın büyük amfitiyatrosu Colosseum M.S. 72’de İmparator Vespasian tarafından özel olarak sipariş edildi. Burası ölümcül gladyatör savaşları ve vahşi hayvan dövüşleri için kullanıldı. ................ bedava, imparator ve varlıklı vatandaşlar tarafından düzenleniyordu. 55 bin ............... için kolay bir geçiş sağlayan 80 giriş ............. çok pratik bir planla inşa edildi. 19. Yüzyıldaki kazılar alanın altında bir odalar ağını .........., ki buradan hayvanlar ........... 23. Boşulukta direk olarak savaşlardan ve dövüşlerden bahsedilmelidir. Çünkü “diğerleri” ya da “kalanı” denilebilecek bir ip ucu bulunmamaktadır. These (bunlar) cümleyi en iyi tamamlayan ifadedir. Böylelikle doğru cevap C olmaktadır. Cevap X dir 24. Burada “80 girişin” pratik plan’ın bir parçası olduğu görülmektedir. Bunu belirtmek içinse with kullanılmalıdır. Böylelikle doğru cevabımız A olmaktadır. Cevap X dir

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

25. Crowds Inhabitants Invaders Spectators Population

: Kalabalık : Yaşayan, sakin : İstilacılar : İzleyiciler : Nüfus

Dövüşler ve savaşlar görsel bir şey olduğu için bunları izlemeye izleyiciler gelir ve izleyicilerin geçişi kolaylaşır. Böylece doğru cevap D olmaktadır. Cevap X dir 26. Support : desteklemek Disturb : rahatsız etmek Compare : karşılaştırmak Claim : iddia etmek Expose : açığa çıkarmak Boşluktan önce 19. Yüzyıl kazılarından söz edilmektedir. Bu cümlede kazıların açığa çıkardığı şey anlatılmak istenmektedir. Böylece

18

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
doğru cevap E olmaktadır. Cevap X dir doğru yanıtımız A seçeneğidir. Cevap X dir 31. Determiners (belirleyiciler) bilgisinin içeren bir sorudur. “Yüklemek, vermek, atfetmek” anlamlarına gelen “attribute” fiilimiz “to” ile kullanılır. Buradaki “this” ifadesi bir önceki cümledeki sıcaklıkların artışına gönderme yapmaktadır. Sıcaklıkların artışı sayılamadığından boşluğumuza “much” ifadesi gelmelidir. E seçeneğinin ise doğru yanıt olmaması “the” article’inden kaynaklanmaktadır. Çünkü “much of this it” gibi bir ifadeyi sadece sayılamayanlarda kullanırken “most of” belirleyicisini ise hem sayılabilen hem de sayılamayanlar kullanabiliriz. “Most of my money” gibi. Doğru yanıtımız B seçeneğidir. Cevap X dir 32. Conjuction (bağlaç) bilgisini ölçen bir sorudur. Cümlemizde bir sebep-sonuç ilişkisi vardır. Sıcaklıkların artış nedeni olarak karbondioksit, dolayısıyla fosillerin yakılması gösterilmektedir. Anlam olarak bu bütünlüğü sağlayan tek seçenek C seçeneğidir. Paragrafımızın Türkçe çevirisi şöyledir: “Yaklaşık beş yıl, ya da daha fazladır iklim değişim bilimi sağlamca kabul edildi. Önde giden bilim adamları arasında büyük bir küresel ısınma problemiyle karşı karşıya kaldığımıza dair ortak bir karar vardır. Yaklaşık son yüzyıl içinde ya da bunu da aşan süre zarfında sıcaklıklar yaklaşık olarak 0,8 dereceye kadar yükselmiştir. Bu artışın çoğunu artan karbondioksit dumanlarına bağlayabiliriz. Çünkü bunların hepsi biz fosilleri kullanmaya başladıktan sonra olmuştur.” Cevap X dir 33. Tense bilgisini ölçen bir cümle tamamla sorusudur. Boşluktan önceki kısım past yapıdadır ve “when: dığından, diğinde” zaman zarfıyla kurulmuştur. Böyle bir yapı da sonrasında past tense gerektirmektedir. Bunu sağlayan tek seçenek A seçeneğidir. Cümlemizde: “Kapıyı kilitleyip evden ayrıldığında, Güneş batıyordu zaten.” denmektedir. Cevap X dir 34. Boşluktan sonraki kısımda “Adana’nın zenginliği ve hızlı gelişimi, çoğunlukla pamuk sanayisindendir.” Cümlemizdeki “that” ifadesi burada iki tane yargıyı bağlama görevinde kullanılmıştır. Zaman ve anlam bütünlüğü açısından cümlemizi tamamlayan tek seçenek C seçeneğidir. Çünkü A şıkkında hem zaman uymuyor, hem de “it” ile “that” bu şekilde yan

27. Cevap X dir 28. 28, 29, 30, 31 ve 32. sorularda parçamızda numaralanmış yerlere uygun düşen sözcük ya da ifade sorulmaktadır. Parçamızın Türkçe çevirisi 32. Sorunun devamında verilmiştir. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: Condition Permission Agreement Refusal Intention : Durum, hal : izin : Anlaşma, karar : Ret, kabul etmeme : Niyet, amaç

Cümlemizde “..... inde giden bilim adamları arasında ortak bir ........ vardır.” Denmektedir. Boşluğumuza en uygun kelime “agreement” ismidir. Burada önde giden bilim adamları arasında ortak bir noktanın, anlaşmanın olduğundan bahsedilmektedir. Böylelikle doğru yanıtımız C seçeneğidir. Cevap X dir 29. Sorumuz, 28. Sorunun devamı niteliğinde kelime bilgisini ölçen bir sorudur. Şıklardaki kelimelerin anlamları şöyledir: Force to : zorlamak, baskı uygulamak Face with: Yüzleşmek, maruz kalmak Pull up : İleri gitmek, kökünden çekip çıkarmak, Turn up : Yukarı çevirmek, gelmek, bulunmak Find out : Bulmak, ortaya çıkarmak Cümlemizdeki “that” ifadesi “a general agreement’i nitelemektedir ve cümlemiz passive yapıdadır. Boşluğumuza en uygun kelime “face up” tır. Cümlemiz şöyledir: “Önde giden bilim adamları arasında, büyük bir küresel ısınma problemiyle karşı karşıya kaldığımıza dair ortak bir karar vardır.” Doğru yanıt B seçeneğidir. Cevap X dir 30. Sorumuz tense bilgisini ölçen bir sorudur. Paragrafımız present yapıdadır ve over the last hundred years o so” ifadesi de present perfect yapısını gerektirmektedir. Cümlemizde ise “Yaklaşık son yüzyıl içinde ya da bunu da aşan süre zarfında sıcaklıklar yaklaşık olarak 0.8 dereceye kadar yükselmiştir” denmektedir. Burada zaman belli değildir; geçmişte başlamış ve günümüzde devam etmektedir. Böylelikle

19

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
yana gelemez. B’de ise zaman uyumunun olmamasının yanında iki cümle arasında geçişi sağlayacak “about the foct that” gibi bir ifadenin olması gerekir. D seçeneğinde de “his surprise” ile bir bağlantı kurulamıyor ve geçiş belirten bir ifade yok. E ise hem zaman bakımından cümlemizle uyuşmaz, hem de geçişi sağlayacak ifadeler eksiktir. Böylelikle doğru yanıtımız: “Adana’nın zenginliğinin ve hızlı gelişiminin çoğunlukla pamuk sanayisinden kaynaklandığı sık sık tartışılmıştır.” İfadesinin yer aldığı C seçeneğidir. Cevap X dir 35. Cümlemizin boşluktan sonraki kısmı şöyledir:”Bir bitkinin bir tane bileşik yaprak mı oluşturduğunu ya da birkaç basit yaprak taşıyan küçük bir gövde mi oluşturduğunu.” Cümlemizin anlam ve yapı bakımından tamamlayan seçenek D seçeneğidir. Cümlemiz şöyledir: “Bir bitkinin bir tane bileşik yaprak mı oluşturduğunu veyahut birkaç basit yaprak taşıyan küçük bir gövdemi oluşturduğunu söylemek bazen zordur.” Cevap X dir 36. Cümlemizin boşluktan sonraki kısmında: “fakat, onun, dünyanın diğer yerlerinde aynı anda gerçekleşen gelişimini hariç tutmamaktadırlar.” Cümlemizdeki “they, his” gibi ifadelerinin nereye göndermeye yaptığı bilinmesi gereken bir noktadır. Ayrıca “in other parts of the world” ifadesinden de, boşluğumuzda bir yer isminin geçmesi gerektiğianlaşılmaktadır. Bu özellikleri sağlayan ve anlam bütünlüğü oluşturan seçenek B seçeneğidir. Zira cümlemizdeki “they” “archoelogical findings”e, “his” ise “modern man” e gönderme yapmaktadır. Cümlemiz şöyledir: “Son zamanki arkeolojik buluntular ilk modern insanı Afrika’da kabul ediyor, fakat onun dünyanın diğer yerlerinde aynı anda gerçekleşen gelişimini reddetmiyorlar.” Cevap X dir 37. Cümlemizin boşluktan sonraki kısmında: “Bir dildeki kelimelerin zamanla nasıl değiştiği” denmektedir. Zaman uyumu dikkate alındığında A, C ve E seçeneklerini kolaylıkla eleyebiliriz. B seçeneği ise anlamca cümlemizi tamamlama; çünkü bir yerde kabiledeki çeşitlilik, bir dilin kelimelerini zamanla nasıl değiştiğini göstermez. Olsa olsa o dildeki çeşitlilikten bahsedebilir. Böylelikle oğru yanıtımız: “Tarih dilcileri genellikle bir dildeki kelimelerin zamanla nasıl değiştiğini araştırırlar.” İfadesinin bulunduğu D seçeneğidir. Cevap X dir 38. Cümlemizin boşluktan önceki kısmında: “Sert kahverengi derileriyle Nil timsahları, tıpkı bir ağacın suda yüzen parçaları gibi görünürler.” Denmektedir. Anlamca ve yapıca cümlemizi tamamlayan seçenek D seçeneğidir. Anlam şöyledir: “Sert kahverengi derileriyle Nil timsahları, ağızlarını açtıkları ana kadar tıpkı bir ağacın suda yüzen parçaları gibidir.” Cevap X dir 39. Cümlemizin boşluktan önceki kısmı present yapıdadır ve genel bir bakış açısı söz konusudur. B seçeneği dışındaki seçeneklerin yapıca ve anlamca bütünlük sağlamadıkları açıktır. Böylece doğru yanıtımız B seçeneğidir. Cümlemizdeyse: “Bir kişi ya da örgüt tarafından yürütülmediğinden Internetin ne kadar büyük olduğundan emin olmak zordur. Cevap X dir 40. 2006 YDS’nin çok tartışılan sorularından biridir. Boşluktan önceki kısımda: “Romanlarının çoğu münakaşaya açık konularla ilgilidir.” denmektedir. Cümlemizi B seçeneğindeki cümleyle bağlayamayız çünkü buradaki “that” ifadesi “noun clause” görevinde kullanılmıştır. Mesela “he has so many bad habits that smoking is only one of them.” Gibi bir kullanımı olabilir. Oysa E seçeneği anlam ve yapı olarak cümlemizi tamamlar. Cümlemiz şöyledir: “Romanlarının çoğu münakaşaya açık konularla ilgilidir ki bu da romanlarını aşırı derecede popüler yapmaktadır.” Burada “which makes ... ile başlayan kısım tüm cümleye gönderme yapmaktadır. Sorumuzu tartışmalı hâle getiren nokta “which makes ......” ifadesinden önce virgül kullanılması gerektiğidir. Fakat virgül kullanılmadan da anlam açıktır. Cevap X dir 41. Cümlemizde: “Başarılı trajediler, ........, izleyiciyi üzgün bırakmaz.” denmektedir. Cümlemiz başlı başına tam bir cümle görevindedir. Fakat “relative clause” da olduğu gibi (Mrs. Wright, who is the director of my company, is my sister.) fazladan bilgi verebilir. Bu bilgiler ışığında ve te tense uyumu gözetildiğinde doğru yanıtımız B seçeneğidir. Cümlemiz şöyledir: “Başarı trajediler, acı ve üzüntü içerse de, izleyiciyi üzüntüde bırakmaz.” Cevap X dir 42. Cümlemiz present yapıdadır ve boşluktan sonraki kısım şöyledir: “İlk önce o, küçük bir gezegenden ayırt edilebilir. Sorumuzda “it” ifadesinin neye gönderme yaptığı bulunmalıdır. A ve B seçeneklerinde özneler çoğuldur, C ve D

20

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
seçenekleri de hem tense hem de anlam bakımından uyuşmamaktadırlar. E seçeneğiyse en uygun yanıtımızdır. Cümlemizde: "“erin boşluktan gelen kuyruklu yıldız Güneş'’ yaklaştığında, ilk etapta küçük bir gezegenden ayırt edilebilir.” denmektedir. Doğru yanıtımız E seçeneğidir. Cevap X dir 43. Verilen cevabın hangi soruya verilen cevap olduğu sorulmaktadır. Cevabımız şöyledir: “Benim değil, belki Jone’in olabilir.” Böyle bir cevap, “bu senin mi, bu kimin” gibi bir soru gerektirir. Nitekim buna benzer soru B seçeneğindeki “Bu ceket kimin?” ifadesinde yer almaktadır. Doğru yanıtımız B seçeneğidir. Cevap X dir 44. Verilen cevabın sorusu sorulmaktadır. Cevabımızda: “Gerçekten de öyleydi, orada çok güzel resimler vardı.” Denmektedir. Sorumuzda “it” ve “there” ifadelerinin nerelere gönderme yaptıklarını bilmek ve past yapıya dikkat etmek gerekmektedir. Böyle bir cevabın sorusu A seçeneğindeki “Sergi gidilmeye değer miydi?” ifadede yer almaktadır. Cevabımızdaki “it” ve “there” ifadeleri “exhibition” a gönderme yapmaktadırlar. Doğru yanıtımız A seçeneğidir. Cevap X dir 45. Verilen cevabın hangi soruya karşılık verildiği sorulmaktadır. Cevabımızda: “Hayır, farklı otobüslere gönderme yapmaktadır. Böyle bir cevaba en uygun soru E seçeneğindeki “Bu otobüs beni şehir merkezine götürecek mi?” ifadede vardır. Doğru yanıtımız E seçeneğidir. Cevap X dir 46. Verilen cevabın hangi soruya karşılık olduğu sorulmaktadır. Cevabımızda, “Emin değilim, belki bir hafta belki de on gün önce.” Denmektedir. Cevabımızda zaman zarfı yer aldığından soruda da zaman belirten ifadeler bulunmalıdır. Past yapıda olan ve zaman belirten ifade D seçeneğindeki “Peter’i en son ne zaman gördün?” ifadesinde yer almaktadır. Doğru yanıtımız D seçeneğidir. Cevap X dir 47. İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümle sorulmaktadır. Cümlemizin “bağlamak, atfetmek” anlamlarına gelen “attrıbute” fiili, ana fiil olarak sadece C seçeneğinde kullanılmıştır. Doğru yanıtımız böylece C seçeneğidir. Cevap X dir

İREM YAYINCILIK İREM YAYINCILIK
21

48. İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümle sorulmaktadır. A seçeneğinde Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıl devam etmesi ana fiil olarak kullanılmış, halbuki soru cümlemizde yan cümle niteliğindedir. Ayrıca “but also” gibi ifadelere yer verilmemiştir. B seçeneğinde ise Osmanlı İmparatorluğu’nun Akdeniz bölgesinin tarihindeki en güçlü İmparatorluk olduğu belirtilmiş, oysa soru cümlemizde “one of the most powerful” ifadesi kullanılmıştır ve “but” ifadesi yer almıştır. D seçeneğinde ikinci ana fiilimiz olan “generate”, tanımlama cümlesi görevinde kullanılmış, “olsa da, Osmanlı’nın güçlü mparatorluklardan olmadığı” gibi asıl cümlemize anlamca ters ifadelere yer verilmiştir. C seçeneği de Osmanlının en güçlü imparatorluklardan biri olmadığını belirterek cümlemize ters düşmektedir. E seçeneği ise soru cümlemizdeki anlamı veren tek seçenektir. Cevap X dir 49. İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümle sorulmaktadır. Soru cümlemizde “as never before” ifadesi “daha önce olmadığı.....” anlamını vermektedir. Fakat A, D ve E seçeneklerindeyse “önce olduğu gibi”, B seçeneğinde de “önce olduğundan daha .....” anlamı vardır. C seçeneğindeki “hiç olmadığı kadar hayati olacaktır” ifadesi soru cümlemizdeki anlamı vererek doğru seçeneğimiz olmaktadır. Cevap X dir 50. İngilizce cümleye anlamca en yakın Türkçe cümle sorulmaktadır. Cümlemizin ana fiili “develop”tur. Ve buna B,C ve E seçenekleri uymamaktadır. Soru cümlemizde “çok kuru koşularda yaşayan bitkiler” denmekte, halbuki A seçeneğinde “çok kuru koşullarda hayatta kalmayı başaran bitkiler” denmektedir. Böylelikle cümlemizdeki tam anlamı veren D seçeneği doğru yanıttır. Cevap X dir 51. Türkçe cümleye anlamca en yakın İngilizce cümle sorulmaktadır Cümlemizin ana fiili “define (tanımlamak)” i öznesiyle “evolution (evrim)” dır. A seçeneğinin fiili “are central” öznesi “genetic changes”, B seçeneğinin fiili “is” yardımcı fiili, D seçeneğinin fiili”is” yardımcı fiili, öznesi “evolution or genetic change overtime”, E seçeneğinin ise fiili “concein.” Öznesi “biology” olduğundan cümlemize ters düşmektedir. C seçeneği ise aynı doğrultudaki tek seçeneğimizdir. Cevap X dir

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
52. Türkçe cümleye anlamca en yakın İngilizce cümle sorulmaktadır. Cümlemizin ana fiili “consist of” (oluşmak) tır. A ve B seçenekleri hariç diğer seçenekleri fiil farklılığından eleriz. A seçeneğinde “desert land” denmekte ve “batı kıyılarına yakın çıplak tepelere dönüşen bir çöl” ifadesi geçmektedir. B seçeneğiyse cümlemizdeki anlama en yakın anlamı taşımaktadır. Böylece doğru yanıtımız B seçeneğidir. Cevap X dir 53. Türkçe cümleye anlamca en yakın seçenek sorulmaktadır. Cümlemizin öznesi “shakespeare’in oyunlarında amacı” kelime grubudur. 1. Fiilde yardımcı fiilin olumsuzu, 2. Sinde yardımcı fiilin olumlu hali vardır. A seçeneğindeki cümlenin zamanı present ferfect, fiili “hove” yardımcı fiili ve öznesi “The great speeches of shakospeare” olduğundan, B seçeneğinin öznesi Shakospeare, yüklemi “aim” olduğundan, C seçeneğinin öznesi “Shakespear’in main concern”, yardımcı fiilleri farkıl anlam kattığından, D seçeneğinin öznesi Shakespear, yüklemi “gove” olduğundan cümlemizle örtüşmemektedirler. Oysa E seçeneği cümlemizle anlamca aynı doğrultudadır. Cevap X dir 54. Türkçe cümleye anlamca en yakın seçenek sorulmaktadır. Cümlemizin öznesi “Klasik Yunan tragedyalarının konuları” kelime grubu, yüklemi “dayanak (relyon)” fiilidir. A seçeneğiyle cümlemizin özneleri farklıdır ve bu seçenekte “seyircilerin az çok aşina oldukları” gibi bir ifade kullanılmamıştır. B seçeneğinin öznesi “avdiences” fiili de “were2 yardımcı fiil olduğundan ve “az çok aşina oldukları efsaneler” ifadesi kullanılmadığından doğru yanıt değildir. D seçeneğine gelince, burada da “avdiences” ifadesi cümlenin öznesi ve yüklem de “rould fllow” fiilidir. Ayrıca burada da “az çok aşina oldukları efsaneler” ifadesi yer almamıştır. E seçeneğinde ise özne “tehe legends”, fiil ise “were” yardımcı fiilidir, yine burada da “az çok aşina oldukları efsaneler2 ifadesi yer almamıştır. Böylelikle doğru yanıtımız cümlemizle aynı anlamda olan C seçeneğidir. Cevap X dir Parçamızın genel çevirisi şöyledir: 1564’te Stratford’da doğan Şekspir, muhtemelen o mükemmel erkek öğretmeninden klasik eğitim aldığı Stratford Gramer Okulu’na gitti. 1580’lerin ortalarından yaklaşık 1592’ye kadar olan yıllar Şekspir’in hayatında “kayıp yıllar” olarak bilinir. Çünkü bu yıllarda Şekspir hakkında hiçbir şey bilinmemektedir. Her neyse, Şekspir 1592’de Londra’da yükselişte olan genç bir oyun yazarıydı. Bu, İngiliz Tiyatrosunda özellikle “Üniversite Nüktedanları” olarak bilinen, Marloue, Nashe ve diğerlerinden oluşan gruptan dolayı heyacan verici bir dönemdi. Bu harikulade genç adamlar aristokrasi için ince oyunlar ve halk için heyecan verici oyunlar ürettiler. 55. Bu soruda “Üniversite Nüktedanları” diye adlandırılan grup ile ilgili bir bilgi sorulmaktadır. Aslında şıklara bakıldığında dört şık parçada geçmeyen veya yanlış olan bilgiler bulundurduğundan rahatça elenebilir. Fakat son cümleye bakarsak bu grubun aristokratlar için ayrı, halk için ayrı oyunlar düzenlediklerini görüyoruz. Böylece “iki farklı türde oyun yazdıkları2 bilgisini içeren şık olan D seçeneği doğru cevaptır. Cevap X dir 56. Bu soruda da parçada geçen “kayıp yıllar” söz öbeğiyle ne anlatılmak istendiği soruluyor. Parçada “the lost years” ifadesinin geçtiği cümleye bakarsak bu yıllarda Şekspir hakkında hiçbir bilgi edinilemediği anlaşılır. Bu yüzden o zaman dilimine “kayıp yıllar” denilmektedir. Bu ifadenin bulunduğu B seçeneği doğru cevaptır. Cevap X dir 57. Şekspir’in doğduğu yer olan Stratford’daki okuluna başladığı zamanki durumla ilgili olan bu soru için, hemen hemen aynı ifadelerin kullanıldığı ilk cümleyi okumak bize cevabı verecektir. Bu cümlede de Şekspir’in mükemmel bir eğitim almış olduğunu görüyoruz. Aynı bilgiyi içeren D şıkkı doğru cevaptır. Cevap X dir Parçamızın genel çevirisi şöyledir: Filler büyük mesafelerde birbirlerini gözden kaybetmemek zorundadılar. Birbirlerinin duyma alanlarının dışında olsalar bile Doğu Afrika’nın büyük düzlüklerinde ya da ormanlarda genellikle aynı yöne doğru gidiyor olarak görülürler. Bazen de kendi yollarında hareketsiz duruyor gibi görünür ve bazı bilim adamlarını ayaklarında hassas hücreler olduğuna inandıran ayaklarını aşağı yukarı sallama hareketi yaparlar. Böyle hücreler 16 Km’ye kadar gidebilen dalgalar olan düşük şiddetteki titreşimleri yerden almalarını sağlayacaktır. 58. Soru kökünde fillerin birbirlerinden çok uzak

22

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
mesafede bulunmalarıyla ilgili yarım bırakılan bir bilginin sorulduğunu görüyoruz. “Even when they ara out of.....” diye devam eden cümleyi okuduğumuzda bu uzaklıkta bile birbirleriyle iletişim halinde olabildiklerini anlıyoruz. Parçanın genelinde de bu bilgi hakimdir. Aradığımız cevabı içerene C şıkkı doğru cevaptır. Cevap X dir 59. Bu soruda da bazı bilim adamlarının fikrinin ne olduğu sorulmaktadır. Parçada “... which leads some scientists...” diye devam eden cümleden bilim adamlarının fillerin ayaklarında hassas dalgaları algılayabilen hücreler olduğunu inandıkları anlaşılmaktadır. Bu anlamdaki E şıkkı doğru yanıttır. Cevap X dir 60. Yine fillerle ilgili bilimsel bir tahmini içeren bir soru. “Sometimes they seem to...” cümlesinin devamında fillerin ayaklarını aşağı yukarı sallamalarıyla kendi aralarında titreşimleri algıladıkları, yani iletişim kurdukları bilgisi bulunmaktadır. Bunu özet olarak veren C şıkkı doğru cevaptır. Cevap X dir Parçamızın genel çevirisi şöyledir: George Orwell’e bir gazeteci tarafından yazarlık kariyeri hakkında bir soru sorulduğunda şu ifadeleri kullandı: “Çok küçük yaşlardan, belki 5 veya 6 yaşından beri, büyüdüğümde bir yazar olmam gerektiğini biliyordum. 17 ve 24 yaşları arasında bu fikirden vazgeçmeye çalıştım. Fakat er yada geç oturup kitap yazmak zorunda olduğumu biliyordum. 3 çocuğun ortancasıydım, ama iki taraftan da beşer yaş fark vardı ve ben 8 yaşından önce babamı nadiren görüyordum. Bu ve diğer sebeplerden dolayı bir şekilde ben hep yalnızdım ve sonra beni okul günlerim boyunca sevilmeyen biri yapan nahoş alışkanlıklar edindim. Yalnız bir çocuğun hikayeler uydurma ve hayali insanlarla konuşma alışkanlıklarım vardı; amaçlar yalnızlık ve değersizlik hisleriyle karışmıştı. 61. Orwell’in okul yıllarıyla ilgili bu sorunun cevabını “.... made me unpopular throughout my schooldays.” Cümlesinde bulabiliriz. Buna göre Orwell okulda kötü alışkanlıkları yüzünden ve son cümlede geçen garip davranışlarından dolayı kötü bir isim yapmıştır. Onun okulda sevilmediğini belirten D şıkkı doğru cevaptır. Cevap X dir Bu soruda Antarctese ile ilgili şıklarda verilen bilgilere bakarsak A,D ve E şıklarındaki bilgiler parçada geçmediğinden elenebilir. B şıkkındaki “Antarctese”in eski bir dilin canlanması olduğu” başta düşündürse de parçayı dikkatli okuduğumuzda bu dilin diğer dillerin kelimelerinin karmasından ve ihtiyaçlara göre uydurulan kelimelerden oluştuğunu görüyoruz. Bunu bulabileceğimiz tek şık olan C doğru cevaptır. 64. Parçamızın genel çevirisini okuduğumuz zaman cevap şıkkının çok net ortaya çıktığını göreceğiz sorumuz bize Antartica diliyle alakalı bilgi soruyor.Cevap şıkkımız B şıkkıdır. 65. 62. Parçadan anlaşıldığı gibi Orwell’in hayatının bir bölümünde vazgeçtiği fikir yazar olma fikridir. Fakat buna rağmen Orwell bilmektedir ki ileride yazar olacaktır. “Between the ages...” diye başlayan cümlede geçen bu bilgiyi içeren C şıkkı doğru cevaptır. 63. Parçanın son cümlesinde Orwell hikayeler uydurma ve hayali kişilerle konuşma alışkanlığını yalnız bir çocuk olduğu için edindiğini “a lonely child’s habit of...” diye ifade etmiştir. Bu yüzden doğru yanıt A şıkkıdır. Parçamızın genel çevirisi şöyledir: “Antarctese” Antarktika’nın bilim adamları ve kâşifleri tarafından kullanılan özel bir dildir. Antarctese nereden geldi? Kelimeler birçok ülke kaşiflerinin dillerinden geldi. Dünyanın diğer yerlerinde ortadan kalkan eski donanma terimleri Antarktika taraflarında hala kullanılmaktadır. Ve, iş dile gelince, Antarktika özel gereksinimler çıkarır. Başka nerede bu kadar korkunç yemek, hava, kar, hatta penguenler için kelimelere ihtiyacınız olur ki! Tüm bu etkiler sırf eğlence için uydurulmuş kelimelerle eşsiz Antarctese lügatini oluşturmak için birleştirilmiştir.

İREM YAYINCILIK
23

İREM YAYINCILIK
67.

66. Bu soruda da parçanın esas konusu soruluyor. Parçamız Antarctese dili, içeriği, nasıl ve niçin meydana geldiği ile ilgilidir. Bu genel ifadeyi içeren C şıkkı doğru yanıttır.

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
içeren D şıkkı doğru cevaptır. 68. 69. 75. Parçada geçen “Thanks to her...” cümlesine bakarsak İngiltere’nin makine mühendisliğindeki liderliğinin doğal kaynakları ve kabiliyetli mucitleri sayesinde olduğunu görürüz. Doğru cevap B şıkkıdır. Cevap X dir 76. Cümlemiz If Clouse Type 3 yapısında olmakla birlikte Türkçe çevirimi şöyledir: “Eğer Sally’i beklemiş olsaydık, kesinlikle treni kaçırırdık” cümlemizden anlaşılacağı üzere geçmişti Sally’i beklemedik ve treni kaçırmadık. Cümlemize anlamca en yakın cümle C şıkkındadır. “Treni yakalaya bildik, çünkü Sally’i beklemedik.” Cevap X dir 77. Cümlemizin Türkçe çevirimi şöyledir: “Eğer sana yardım için yapabileceğim bir şey varsa bilmeme izin ver.” Verilen cümleye anlamca en yakın cümle E şıkkıdır. “Eğer sana faydalı olabilirsem, söylemen yeter.” Cevap X dir 78. Cümlenin Türkçe çevirisi Şöyledir. “Bütün soruları doğru cevaplayan tek kişi Maridi” Cümlemize şıklardan en yakın anmalı olanı D şıkkıdır. “Mary hariç kimse bütün soruları doğru cevaplayamadı.” Cevap X dir Cevap X dir

Parçamızın genel çevirisi şöyledir: Kurgunun tersine kurgusal olmayan düz yazılar gerçek insan ve olaylar üzerine kuruludur ve gerçek bilgi verir. Kurgusal olmayan yazılar yazan biri genelde aklında belli bir amaç bulundurur ve yazıyı belli bir okuyucu kitlesine yöneltir. Örneğin, yazar açıklamak, ikna etmek veya eğlendirmek için yola çıkabilir. Yazar denemeyi konuyla zaten tanışık insanlara veya hakkında çok az şey bilen ya da hiçbir şey bilmeyen kişilere yöneltebilir. Eğer yazarın amacını tamamlamak için kullandığı teknikleri, ana fikri desteklemek için kullandığı destek ve yardımcı bilgileri düzenleme yolunu incelerseniz gerçekçi yazılardan çok daha fazla şey edinirsiniz. 70. Parçanın “A writer of nonfiction...” diye başlayan cümlesinde yazarın genelde belli bir amaç ve belli bir okur kitlesi için yazdığı bilgisi bulunmaktadır. Bu bilgiyi içeren D şıkkı doğru cevaptır. 71. Son cümlede geçen “nonfiction” okurken bize yararlı olabilecek fikirler E şıkkında daha genel bir ifadeyle verilmiştir. Doğru cevap E şıkkıdır. 72. Parçada “for example, the writer may set out...” diye başlayan cümlede yazarın açıklamak, ikna etmek veya eğlendirmek için yazdığı söyleniyor. Bunlardan biri olan insanları eğlendirmek ya da diğer bir deyişle memnun etmek B şıkkında verilmiştir. Doğru cevap B dir. 73. İngiltere sanayi devriminden dünyanın başta gelen endüstriyel gücü olarak çıktı. Kömür madenleri, çelik endüstrisi ve mucitlerinin özsezi ve kabiliyetleri sayesinde, dünyadaki ilk en iyi makine endüstrisini geliştirdi. Tüm makine mühendisliğinin en temel ham maddesi olan çelik, İngiltere’nin endüstriyel gücünün asıl kurucusuydu ve hep böyle bilindi. Parçada çeliğin İngiltere’nin endüstriyel gücünün asıl ham maddesi olduğu bilgisi verilmektedir. Bu yüzden cevap C şıkkıdır. 74. Parçanın ilk cümlesinde İngiltere’nin sanayi devriminden dünyanın başta gelen endüstriyel gücü olara çıktığı bilgisi verilmiştir. Bu bilgiyi

İREM YAYINCILIK
24

İREM YAYINCILIK

79. Cümlenin Türkçe çevirisi şöyledir: “Görünen o ki bu gün her şey ters gidiyor.” Cümlemize şıklardan anlamca en yakın olanın B şıkkıdır. “Sanki bugün hiçbir şey yolunda gitmeyecek.” Cevap X dir 80. Cümlenin Türkçe çevirimi şöyledir: “O kadar kötü bir düşüşten sonra bile programını bitirmeyi başarışına hayran olmaktan kendimi alamadım.” Şıklardan cümlemize anlamca en yakın cümle A şıkkıdır. “Gerçekten kötü bir düşüştü, fakat nasıl olduysa programını bitirebildi ve ben onun bunu yapışına hayran kaldım.” Cevap X dir 81. Paragrafın boşluktan önceki kısmında; “Tıpkı dikkat çeken bir çok insanın hayatları gibi vahşi yaşam programcılarının ve kameramanlarının yaşamları da göz kamaştırıcı görünüyor.” Denilmekte. Boşluktan sonraki kısımda ise “Yinede, işler yolunda gittiğinde bu mesleklerin

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
sunduğu mesleki doyum inanılmazdır.” Denilmektedir. Boşluktan sonraki ilk cümlede geçen “still” ifadesinden bir önceki cümlede olumsuz bir durumdan bahsedilmiş olması gerektiğini anlıyoruz. Doğru cevap C şıkkıdır. “Gerçek alansa, genelde evden uzak uzun çalışma saatlerinden başka bir şey değildir.” Cevap X dir 82. Paragrafın boşluktan önceki kısmında “Doğa’nın çağrısı” adlı kitap 1896 yıllarında altında büyük rağbet olduğu dönemlerde, Kılandik Nehri’nin yanında bulunan Kuzeybatı Kanada’nın Yukon bölgesinde yaşanan hayatı anlatır.” Denilmektedir. Boşluktan sonraki kısımda ise “Bu keşif altın bulma isteğinde olan bir çok kişinin dikkatini Yukon’a çekti. Boşluktan sonra gelen cümleden anlaşılacağı üzere boşluğa bir keşiften bahseden bir cümle gelmelidir. Doğru yanıt A şıkkıdır. “Kılandik altın rağbeti aradaki vadide çakıllarda büyük miktarda altın bulunduğunda başladı.” Cevap X dir 83. Paragrafın boşluktan önceki kısmandı; “Bisiklete binmek yavaş fakat çevreyle arkadaş bir ulaşım yoludur.” Denilmektedir. Boşluktan sonra ise “Bunun yanında bir çok turistik alanda özellikle önemli tren istasyonlarında bisiklet kiralamakta oldukça kolay.” Paragrafın gidişatında bisiklete binmenin güzelliklerinden bahsedilmiştir. Bu gidişata ise en uygun cümle D şıkkıdır. “Bisiklete binmek size güzel yerleri gezmeyi, fiziksel egzersiz ile tamamlama olanağı sağlar.” Cevap X dir 84. Paragrafın boşluktan önceki kısmında “Dil, bizim iletişim düşüncemizin temel aracıdır.” denmektedir. Boşluktan sonra ise “Her insan topluluğu bir dile sahiptir ve normal zeka düzeyinde her insan kendi anadilini kolayca öğrenir ve kullanır.” Boşluktan sonraki kısımda dil ile ilgili bir genelleme yapılmış öyle ise boşluğa dilin genel oluşu ile ilgili bir cümle gelmelidir. Doğru cevap B şıkkıdır. “Dahası, dil evrensel bir araçtır.” Cevap X dir 85. Paragrafın boşluktan önceki kısmında: “Avrupa şehirlerinin etkililikleri çeşitli olmalarıdır.” denilmektedir. Sonraki kısımda ise, “Paris sanat merkezi olarak kalmaktadır. Stockholm’un temiz sokakları ise Pazar ekonomisinin nasıl sosyal adalet ve daha fazla eşitlik sunabildiğini gösterir.” denilmektedir. İlk cümlede Avrupa şehirlerinden ve çeşitliliklerinden bahsedilmiş devamında ise hep örnek verilmiştir. Doğru cevap E şıkkıdır. “Londra dünya maliyesinin merkezidir.” Cevap X dir 86. Bir arkadaşınız ikinci el bisiklet olmak istemekte ve sizden kendisine eşlik etmenizi ister. Bisikletler hakkında bilgi sahibi değilsiniz ve ona yardımcı olamayacağınızı hissediyorsunuz. Ve arkadaşınızın bu konuda neredeyse uzman olan Bill’den yardım istemesi gerektiğini düşünüyorsunuz ve diyorsunuz ki; Doğru cevap B şıkkıdır. “Neden Billy’den sana eşlik etmesini istemiyorsun? O nelere dikkat edilmesi gerektiğini benden iyi bilir.” Cevap X dir 87. Bir arkadaşınızın fotoğraf yarışmasını kazandığını yeni duydunuz ve onun için çok mutlu oldunuz. Onun fotoğrafçılıkla ilgilendiğini bile bilmediğinizden bu sizi şaşırttı. Ona telefon edip, diyorsunuz ki; Doğru cevap A şıkkıdır. “Bu harika bir haber hepimizi gerçekten çok şaşırttın, Tebrikler.” Cevap X dir 88. Bir arkadaşınız olan Pam hasta idi. O artık hastaneden taburcu oldu ve eve döndü. Onu ziyaret etmek istiyorsunuz ama önce telefon ediyorsunuz, telesekreter çıkıyor mesaj bırakmaya karar veriyorsunuz ve diyorsunuz ki; Doğru cevap C şıkkıdır. “Merhaba Pam, daha iyi hissetmeye başladığını umuyorum. Bir iki gün içerisinde seni ziyaret etmeye çalışacağım.” Cevap X dir 89. Anneniz odanızı daha modern bir hale getirmeniz için size yardım sözü verdi. Çok memnun oldunuz ve onunla mobilya mağazasına biraz fikir edinmek için gitmek istiyorsunuz. Ve diyorsunuz ki: Doğru cevap D şıkkıdır. “Eğer birkaç mağazayı gezersek, güzel fikirler edinebiliriz.” Cevap X dir 90. Dönem sonu konseri organizasyonu için bir yardımcı aranıyor. Organizatör size sorumluluk sahibi birine ihtiyaç olduğunu belirterek kimi tavsiye edebileceğinizi sordu. Bir süre düşündükten sonra diyorsunuz ki; Doğru cevap E şıkkıdır. “John bu iş için en iyi kişi, o son derece güvenilirdir” Cevap X dir 91. Robert: Thomes nehrini geçen balina hakkındaki

25

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

YDS ÇIKMIŞ SORULAR
yazıyı okudun mu? Dan : ..... Robert: Hayır yok. Meclis binasını geçerken ki çok açık bir fotoğrafı bile var. Dan : Bakmama izin ver. Dan’in konuşmasından sonra Robert hayır yok diyor ve açıklama yapıyor. Bu durumda diyalogumuzu en iyi A şıkkı tamamlıyor. “Bir yanlışlık olmalı.” Cevap X dir 92. Jane: Henüz yeni kampüsü görme şansın oldu mu? Pat: Hayır olmadı. Fakat aldığım duyumlara göre birinci sınıfmış. Jane: .... Pat: evet, hadi bunu yapalım. Pat’in cevabına bakılırsa Jane bir teklifte bulunmuş. Doğru cevap B şıkkıdır. “Bende öyle duydum. Yarın gidip görelim mi?” Cevap X dir 93. Jill : Ne derler bilirsin; “eğer bir şeyin çabuk yapılmasını istiyorsan, meşgul birisinden yapmasını istemelisin.” Mary: ...... Jill: Ama öyle. Meşgul insanlar işlerini çabuk yapmaya alışkındırlar. Mary: Evet, sanıyorum sen haklısın. Diyalogumuzu en iyi D şıkkı tamamlamaktadır. “Bu bana hiç te mantıklı gelmedi.” Cevap X dir 94. Molly: Zebra’nın siyah ve beyaz çizgilerinin kamuflaj görevi yapmaları mümkün değil. Peter: Bu yalnızca bir zebra varken doğru fakat onlar genelde büyük gruplar yada sürüler halinde bulunurlar. Molly: ..... Peter: Tabi ki. Saldırmak isteyen bir düşman tek bir zebrayı ayırt edemez. Peter’in verdiği cevaba baktığımızda diyalogumuzu en iyi C şıkkı tamamlıyor. “Bu bir fark oluşturur mu?” Cevap X dir 95. Andrew: birbirine bağlı beş daire Olimpiyat oyunlarının sembolü mü? Roger : Evet. Bu yüzden yarışmalarda herkes o amblemi kullanıyor. Andrew: ...... Roger: Tabi ki. Onlar spor aktivitelerinde birbirine bağlanan beş kıtayı sembolize eder. Roger’in yaptığı açıklamadan Andrew’in sorusunu çok rahat çıkarabiliyoruz. Doğru cevap A şıkkıdır. “Bir anlamları var mı?” Cevap X dir 96. Parçamızın genel olarak çevirisi şöyledir: (I) İngiltere’nin en büyük robot laboratuarı sonbaharda açılacak. (II) Aksine, bu seferki iyi finanse edilmiş. (III) İki üniversite beraberce sorumlu. (IV) zeki, bağımsız robotlar getiştirmeyi amaçlayan elli araştırmacı olacak. (V) Bunların sosyal korumadan, endüstriyel temizliğe kadar değişen çeşitli alanlarda çalışacağı umuluyor. Paragrafın geneline ve kendisinden önceki cümleye anlamca uymayan II cümle anlamı bozmaktadır. Doğru cevap B şıkkıdır. Cevap X dir 97. Parçanın genel çevirisi şöyledir: (I) Milattan sonra 79’daki Vesuvius patlaması tarihteki en meşhur olaylardan biri olarak kaldı. (II) o zamanlar volkanın yaklaşık 9 KM güneyindeki Pompei, 20.000 kişilik nüfusuyla işlek ir şehirdi. (III) Fakat Vesuvius aniden kül bulutları ve şehre doğru yayılan lavlar saldı. (IV) bu yüzden, volkanlar tamamen tahmin edilemez olarak kaldılar. (V) Pompei yok oldu ve orada yaşayanlar öldü. Parçanın bütünlüğünü volkanlar hakkında genel bir yargı içerdiğinden dolayı (IV) cümle bozmaktadır. Doğru cevap D şıkkıdır. Cevap X dir 98. Parçanın genel çevirisi şöyledir: (I) Anne sesi ve kokusunun ayırımı yaşamın ilk yıllarında başlar? (II) Acaba anne yüzünün ayırımı da bu kadar erken başlıyor olabilir mi? (III) Son zamanlarda yapılmış birkaç araştırma evet cevabını veriyor. (IV) İki yaşındaki bebeklerin annelerinin yüzüne bir yabancınınkinden fazla baktıkları görülmüştür. (V) Sonra, bebeklerin ilk yıl boyunca yada yaşamın devamında yüzler everdikleri tepkilerde belirgin değişiklikler var. Parçanın gidişatının (V) cümlede bozulduğu görmekteyiz. Doğru cevap E şıkkıdır. Cevap X dir 99. Parçanın genel çevirisi şöyledir: (I) Dünya zemininin büyük kısmı kar ve buz ile kaplıdır. (II) Bir çok canlı beyaz dünyada yaşama uyum sağlamak zorunda kalmıştır. (III) Aslında çöl hayvanları soluk renkli çevrelerine uyum sağlamalarına yardımcı açık renklere sahiptirler. (IV) En belirgin adaptasyonlardan bir kutup ayılarının ki gibi beyaz kürktür. (V) Hem avcı hem de av hayatta kalmak için böyle bir kamuflaja ihtiyaç duyar. Parçanın geneline uyumsuz olarak (III) cümle çöl

26

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK

YDS 2006 ÇÖZÜMLERİ
hayvanlarından bahsetmektedir. Doğru cevap C şıkkıdır. Cevap X dir 100. Parçanın genel çevrisi şöyledir: (I) Askeri robot düşüncesi şüphesiz çekici bir düşünceydi. (II) Onların ne dinlenme nede yemek yeme ihtiyacı var. (III) Onlar korkmaz ve şikayet etmez. (IV) Fakat karada savaş havadakinden daha karışıktır. (V) Bu en pis ve zor görevlerin onları verilebileceği anlamına geliyor. Parçanın genelinde robotlardan bahsedilirken (IV) cümlede savaştan bahsedilmiş ve anlam bütünlüğü bozulmuş. Doğru cevap D şıkkıdır. Cevap X dir

27

İREM YAYINCILIK

İREM YAYINCILIK