Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu Facultatea de Stiinte Profilul Psihologie

Factorii cognitivi in determinarea comportamentului decizional

Lect. dr. Mihai Sima

Autor: Zincenco Natalia

Primului lot i s-a comunicat urmatoarea varianta: „Daca se adopta programul A. Fie ca este vorba despre decizii simple (ex. Kahneman (1974. Deciziile stau la baza comportamentului uman teleologic. trebuie mentionat ca acestia au elaborat urmatoarea problema: „O epidemie asiatica va face. Tversky si D. 1. vor fi salvati cu certitudine 200 de oameni. mecanismele cognitive au rolul determinant in procesualitatea deciziei. exista 1/3 sanse sa fie salvati toti cei 600 de bolnavi si 2/3 sanse sa nu fie salvat niciunul”. Scufundarea deciziei intr-o schema cognitiva Pentru explicarea implicarii schemelor cognitive in luarea deciziilor este potrivita ilustrarea oferita de experimentele lui A. 1981. S-a observat ca formularea alternativelor in termeni diferiti determina activarea schemelor cognitive diferite care modifica decizia. Al doilea lot a auzit o alta varianta: 2 . 600 de victime. 1983) care au reliefat importanta modului in care sunt formulate alternativele in procesul decizional sau asa-numitul efect de framing (incadrare). cat si al psihologilor. Dupa aceasta relatare. Daca se adopta programul B. formularea alternativei fiind diferentiata pe grupuri.Factorii cognitivi in determinarea comportamentului decizional In viata oamenilor de zi cu zi se fac in mod constant rationamente si se iau decizii. alegerea partenerului de viata). Mai departe sunt prezentati cativa dintre factorii psihologici cei mai importanti implicati in procesul de luare a deciziei. a deschide sau nu geamul pentru a aerisi) sau complexe (ex. lotul experimental a fost divizat. Pentru eradicarea acestui flagel au fost proiectate doua programe de interventie: A si B”. exprimand intentionalitatea fiintei umane. in mod iminent. In ceea ce priveste experimentele celor doi cercetatori americani. in situatii de risc sau nu. Luarea deciziilor constituie obiectul de interes atat al economistilor. sociologilor.

variante care se deosebeau in diferite grade fata de original. Se mentioneaza ca prototipicalitatea nu vizeaza doar exemplarele unei categorii naturale. subiectii l-au recunoscut chiar daca nu le fusese prezentat anterior. cu cat valoarea de prototipicalitate a unei alternative este mai mare. il comparam cu un prototip. Deoarece diferentele sunt semnificative este demonstrata influenta determinanta a schemei cognitive in care sunt scufundate alternativele asupra carora indivizii sunt rugati sa aleaga. exista 1/3 sanse ca nimeni sa nu moara si 2/3 sanse ca toti cei 600 sa decedeze”. in vreme ce 78% dintre membrii celui de-al doilea grup opteaza pentru programul B. nu neaparat exacta. deci cu cat este ea mai reprezentativa. s-a observat ca. Numeroase alte experimente au sustinut aceste rezultate (McNeil. reflectii ale unor prototipuri idealizate stocate in memorie. cu atat probabilitatea care i se atribuie este mai mare. Din punct de vedere matematic cele doua variante sunt identice ceea ce inseamna ca optiunea primului lot de subiecti ar trebui sa fie consistenta cu optiunea celuilalt lot. 3 . 400 de bolnavi vor muri. Daca se adopta programul B. 1982) 2. In cazul luarii unei decizii. Franks si Bransford (1971) au realizat un experiment in care solicitau subiectii sa deseneze cateva variante ale unui prototip. Prin urmare. Aratandu-le prototipul original. certitudinea recunoasterii depinde de gradul de asemanare intre varianta si prototip. Prototipicalitatea alternativelor Teoria prototipului („prototype theories”) sustine ca obiectele din mediul inconjurator sunt. Daca asemanarea este suficienta. ci si ale unei clase de actiuni sau alternative.„Daca se adopta programul A. Rezultatul experimentului a aratat ca 72% dintre subiectii primului lot opteaza pentru programul A. Atunci cand intalnim un obiect. intrun anume sens. Cele doua formulari se diferentiaza in privinta termenilor in care sunt prezentate alternativele: in termeni de castig („salvati”) si in termeni de pierdere („morti”). are loc recunoasterea.

In cadrul experimentelor organizate de Medin si Ross (1992). d. Eroarea apare datorita gradului diferit de reprezentativitate sau prototipicalitate pe care il au evenimentele in raport cu clasa indivizilor care au suferit un atac de cord. se poate spune ca subiectul confera o probabilitate mai mare variantei mai reprezentative din multimea de posibilitati disponibile. In general. fara a face calcule complete. Mediana rezultatului pentru grupul care a primit exercitiul (a) este 512. Un fumator a suferit un atac de cord. iar in exemplul de mai sus. 4 . Mediana rezultatului pentru grupul care a primit varianta (b) este de 2.320. Majoritatea subiectilor care au luat parte la experiment considera ca evenimentele “c” si/sau “d” sunt mult mai probabile decat evenimentul “b”. care este marimea produsului din sir: (a): 1x2x3x4x5x6x7x8=? (b): 8x7x6x5x4x3x2x1=? S-au observat rezultate diferite la cele doua exercitii. Raspunsul corect este 40. O astfel de probabilitate este eronata. c.250. Un om sub 55 de ani a suferit un atac de cord. In acest caz prototipul pentru aceasta categorie este un om de peste 55 de ani si/sau fumator. este mai probabil ca o persoana sa sufere un atac de cord decat una care si fumeaza sau are o varsta de peste 55 de ani. „Ancorarea” alternativelor In 1974 Tversky si Kahneman propuneau urmatoarea problema la doua loturi de subiecti: Incercati sa rezolvati urmatorul exercitiu si sa estimati. subiectilor li se prezinta o serie de evenimente si li se cere sa evalueze proabilitatea lor de aparitie: a. Un om a suferit un atac de cord. b. Un om peste 55 de ani a suferit un atac de cord. 3.

Prin urmare. Atunci cand ne amintim un cuvant incepem prin a ne aminti prima lui litera sau primul sunet. 1973. p. Trebuie mentionat ca „ancorele” joaca un rol important si in deciziile complexe. Cu toate acestea. cu consecinte importante asupra comportamentului uman. aceeasi subiecti au avut de apreciat frecventa cuvintelor care au litera „r” in pozitia a treia (ex. 277). Miclea. Slovic. contextul reamintirii este similar cu cel al invatarii. decat cele care contin litera „r” in pozitia a treia. decizia despre valoarea estimata a marimii produsului este influentata semnificativ de ancora utilizata. Prin urmare. Mai tarziu. Aceasta constatare se explica prin diferentele de accesibilitate a itemilor respectivi (M. Studiile statistice asupra limbii engleze au aratat ca frecventa cuvintelor din a doua categorie este mult mai mare fata de frecventa celor din prima categorie. deoarece acesta este si modul de invatare a cuvintelor din limbajul natural. Produsul primelor numere in varianta (b) este mai ridicat. Anderson. Accesibilitatea alternativelor In cadrul sistemului cognitiv. „carrior”). 1985 etc. Fischoff si Lichtenstein (1980) au cercetat modul de evaluare a gravitatii bolilor in functie de ancorele diferite care le erau sugerate subiectilor.Cei care au elaborat experimentul considera ca diferentele se datoreaza unui proces numit „ancorare”: decizia asupra marimii produsului a fost ancorata” de primele cifre ale seriei. 1983. ceea ce ii determina pe subiecti sa estimeze o valoare finala mai ridicata. Produsul primelor numere din varianta (a) este mic. ceea ce induce o subestimare a marimii lui totale. cunostintele pe care le are un om nu sunt la fel de usor accesibile: pe unele ni le reamintim usor. frecventa estimata a fost superioara pentru cuvintele care incep cu litera „r” decat pentru cele care contin aceasta litera in pozitia a treia. Subiectilor dintr-un grup experimental li s-a cerut sa estimeze frecventa cuvintelor din limba engleza care incep cu litera „r”. 1999. Rezultatele experimentului au confirmat rezultatele anterioare: introducerea in intrebare a ancorelor modifica semnificativ decizia. 4. In cadrul studiilor realizate. Ne este mai usor sa ne amintim cuvinte care incep cu litera „r”.. in special de oamenii de stiinta americani (Tversky si Kahneman. Iar 5 .) s-a observat ca oamenii au tendinta constanta de a acorda o probabilitate mai ridicata variantei sau evenimentului care este mai usor de reamintit. pe altele mult mai greu.

„15 negru”. majoritatea indivizilor sunt inclinati sa mizeze pe alt numar si/sau culoare. decizia pe care am luat-o anterior nu a fost deloc usoara asa cum ni se pare noua ca ar fi fost. de exemplu. diferit de primul. deoarece cunoasterea deciziei corecte influenteaza modul de perceptie a deciziei initiale. cu probabilitatea de aparitie a celuilalt. 6. probabilitatile celor doua evenimente sunt independente. in niciun fel.accesibilitatea mai rapida a unor informatii ne determina sa le acordam probabilitati mai ridicate. putem spune: cunoasterea deciziei corecte distorsioneaza aprecierea dificultatii initiale a deciziei. Daca o persoana care a decis incorect afla care a fost decizia corecta. In realitate. probabilitatea cea mai mare avand-o un alt eveniment. In mod frecvent. culpabilizandu-se pentru neluarea in seama a unor date esentiale si „usor de observat”. Post-evaluarea alternativelor Adesea se observa ca dupa consumarea unei decizii decidentul reconsidera decizia sa anterioara. tinde sa subevalueze dificultatea initiala a deciziei. Arkes si colaboratorii sai (1981) au demonstrat ca in situatia in care subiectii cunosc decizia corecta. considerand ca „15 negru” si-a epuizat posibilitatile de aparitie. Generalizand. Eroarea jucatorului In urma unor cercetari conduse pe teren s-a identificat eroarea pe care o fac jucatorii intr-un casino: gambler fallacy: combinarea eronata a probabilitatilor independente. niciunul neputand sa ne modifice incertitudinea fata de celalalt. Doua evenimente sunt independente probabilistic daca probabilitatea de realizare a unuia nu se coreleaza. Altfel spus. jucatorii de ruleta sau alte jocuri de noroc combina in mod eronat probabilitatile independente. amploarea pe care o capata autoculpabilizarea care survine ulterior este nejustificata. 6 . Prin urmare. dupa ce am aflat decizia corecta. nu pot face abstractie de ea. 5. Daca in ultimele cateva jocuri a „iesit”.

http://en. ed. Mircea 1999 Miclea.Bibliografie: 1. Modele teoretico-experimentale”. Polirom.org/wiki/Cognitive_Psychology_and_Cognitive_Neuroscience/Reaso ning_and_Decision_Making 7 . 2.wikibooks. “Psihologie cognitiva.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful