You are on page 1of 821

Egalitate de ans a femeilor cu brbaii n transporturile rutiere romne

Sumar
Curs Persoan desemnat Persoan desemnat - transport de marf ntrebri i rspunsuri Persoan desemnat - transport de persoane ntrebri i rspunsuri Curs transport rutier de mrfuri periculoase-ADR Transportul rutier de mrfuri periculoase - ntrebri i rspunsuri Curs initierea unei afaceri Curs dezvoltarea personal Contabilitatea salariilor Intreprinderea adrul de organizare a contabiliti

Curs persoan desemnat CUPRINS


Legea nr. 102 din 25 aprilie 2006 pentru aprobarea Ordonana de urgen a Guvernului nr.109/2005 privind transporturile rutiere
Regulamentul (CE) nr.. 561/2006 al parlamentului european i al Consiliului, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr.2135/98 ale Consiliului i de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului ORDONAN Nr. 37 din 7 august 2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto i utilizarea aparatelor de nregistrare a activitii acestora

Page 2

3 24

36

Hotarrea nr. 1.175 din 26 septembrie 2007 pentru aprobarea Normelor de efectuare a activitii de transport rutier de mrfuri periculoase n Romnia LEGEA Nr. 38 din 20 ianuarie 2003 privind transportul n regim de taxi i n regim de nchiriere LEGE Nr. 180 din 11 aprilie 2002 pentru aprobarea Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor Ordin nr. 761/1999 din 21/12/1999 privind desemnarea, pregtirea i atestarea profesional a persoanelor care conduc permanent i efectiv activiti de transport rutier (text actualizat la 08.12.2004 conform Ordinului nr. 2185/2004) Hotrre nr. 899 din 29 iulie 2003 privind stabilirea condiiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control n transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de vitez, precum i a condiiilor de montare, reparare, reglare i verificare a aparatelor de control n transporturile rutiere i a limitatoarelor de vitez Ordin nr. 116 din 30/01/2006 pentru aprobarea Normelor tehnice privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice

41 51 76 83

88

91 ORDIN nr 597 din 21 aprilie 2003 + OMT 516 din 25 iunie 2007 privind aprobarea Normelor pentru stabilirea conditiilor de obtinere a certificatului profesional de ctre conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas maxim autorizat este mai mare de 3,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite
ORDIN nr. 1.104 din 27 octombrie 2009 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestaiile specifice realizate de Autoritatea Rutier Romn

98

103 Ordinul nr. 1892 din 17 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora ( text actualizat conform Ordinului 1007/ 2010 publicat 12 ianuarie 2011 105

Curs persoan desemnat

Page 3

Legea nr. 102 din 25 aprilie 2006 pentru aprobarea Ordonana de urgen a Guvernului nr.109/2005 privind transporturile rutiere
CAPITOLUL I Dispoziii generale Art. 1. (1) Dispoziiile prezentei ordonane de urgenta constituie cadrul general pentru organizarea, efectuarea i asigurarea desfurrii transporturilor rutiere de mrfuri i de persoane, precum i a activitilor conexe acestora pe teritoriul Romniei, n condiii de siguran i calitate, cu respectarea principiilor liberei concurente, garantarea accesului liber i nediscriminatoriu la piata transportului rutier i a msurilor de protecie a mediului nconjurtor, a drepturilor i intereselor legitime ale persoanelor fizice i juridice i pentru satisfacerea necesitilor economiei naionale i nevoilor de aprare ale rii. (2) Activitile de transport rutier, precum i activitile conexe acestora se desfoar astfel nct s fie respectate reglementrile n vigoare privind condiiile de lucru, de exploatare a vehiculelor rutiere i de utilizare a infrastructurii rutiere, precum i condiiile privind sigurana circulaiei. (3) n toate raporturile generate de activitatea de transport rutier i de activitile conexe acesteia, protecia vieii umane i a mediului este prioritar. Art. 2. - Prevederile prezentei ordonane de urgenta privind accesul la activitatea de transport nu se aplica transporturilor rutiere efectuate cu: a) vehicule rutiere destinate transportului de mrfuri, a cror mas total maxim autorizat, inclusiv remorca sau semiremorca, nu depete 3,5 tone; b) autovehicule rutiere destinate transportului de persoane, care, prin construcie i echipare, sunt destinate s transporte maximum 9 persoane, inclusiv conductorul auto; c) vehicule rutiere aparinnd instituiilor din sistemul naional de aprare; d) vehicule rutiere utilizate pentru transporturi potale care sunt efectuate n cadrul unui serviciu public; e) vehicule rutiere care transporta medicamente, produse i echipamente medicale necesare interventiilor n caz de catastrofe i calamitati; f) vehicule rutiere speciale destinate serviciilor medicale de urgenta; g) vehicule rutiere special amenajate care le fac improprii pentru transportul mrfurilor; h) vehicule rutiere care transporta vehicule avariate sau defecte; i) vehicule rutiere supuse testelor rutiere n vederea perfecionrii tehnice; j) vehicule rutiere speciale utilizate pentru servicii funerare; k) tractoare utilizate exclusiv pentru lucrri agricole i forestiere; l) vehicule istorice. Art. 2^1. - Transportul public local se reglementeaz prin legi speciale. Art. 3. - (1) n sensul prezentei ordonane de urgenta, termenii i expresiile de mai jos au urmtoarele
semnificatii: 1. activitate conex transportului rutier - activitate complementara care se desfoar n legatura cu transportul rutier; 2. activitate de transport rutier - suma operaiunilor de transport care asigura, nemijlocit, deplasarea mrfurilor sau a persoanelor, cu ajutorul vehiculelor sau al combinatiei de vehicule, pe distane i n condiii prestabilite; 3. autoturism - autovehicul cu cel puin 4 roti i o viteza maxima constructiv mai mare de 25 km/h, conceput i construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto; 4. autobuz - autovehicul cu cel puin 4 roti i o viteza maxima constructiv mai mare de 25 km/h, conceput i construit pentru transportul de persoane pe scaune i n picioare, i care are mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducatorului auto; 5. autobuz urban - autobuz la care majoritatea locurilor sunt n picioare; 6. autocar - autobuz cu mai mult de 22 de locuri pe scaune, destinat i echipat numai pentru transportul de persoane aezate pe scaune, avnd spaii speciale pentru transportul bagajelor pe distane mari, amenajat i dotat pentru a asigura confortul persoanelor transportate, avnd interdicia de a transporta persoane n picioare;

Curs persoan desemnat

Page 4

7. autorizaie de transport internaional - document care da dreptul unui operator de transport rutier sa efectueze n anumite condiii unul sau mai multe transporturi de tranzit sau destinaie pe teritoriul unui stat, pe perioada sa de valabilitate; 8. autogar - spaiu special delimitat, amenajat i dotat pentru a permite stationarea autobuzelor la persoane, pentru urcarea sau coborrea persoanelor, precum i pentru o oferi condiii i servicii pentru autobuze i pentru persoanele aflate n asteptare; 9. cap de traseu - punct de plecare sau punct de destinaie, aferent unui traseu, utilizat pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate prin servicii regulate de transport rutier public; 10. cabotaj - operaiune de transport rutier efectuat de ctre un operator de transport rutier strin ntre cel puin doua puncte de ncrcare/descrcare aflate pe teritoriul Romniei; deplasarea fr incarcatura a unui vehicul rutier ntre doua operaiuni consecutive de transport internaional nu este considerat cabotaj; 11. certificat de competenta profesional - document care atesta pregtirea profesional a unei persoane n domeniul transporturilor rutiere; 12. certificat de transport n cont propriu - document prin care se atesta ca ntreprinderea ndeplinete condiia de competenta profesional, aceasta avnd acces la activitatea de transport rutier n cont propriu; 13. contract de nchiriere de vehicule rutiere - contract ncheiat n forma autentic, prin care un locator, persoana fizica sau juridic, transmite, contra cost, dreptul de folosinta pe perioada determinata a unuia sau mai multor vehicule, fr conductor auto, ctre o alta persoana fizica sau juridic, numita locatar; 14. copia conform a certificatului de transport n cont propriu - documentul eliberat de autoritatea competenta pentru fiecare dintre autovehiculele sau ansamblurile de vehicule rutiere deinute n condiiile prezentei ordonane de urgenta i utilizate de ntreprindere, altele dect cele menionate la art. 2, cu care se efectueaz operaiuni de transport rutier n cont propriu, numai cu respectarea reglementrilor naionale i internaionale n domeniul transporturilor rutiere; 15. copia conform a licenei de transport - documentul eliberat de autoritatea competenta pentru fiecare dintre autovehiculele sau ansamblurile de vehicule rutiere deinute n condiiile prezentei ordonane de urgenta i utilizate de operatorul de transport rutier la operaiuni de transport rutier, altele dect cele menionate la art. 2, numai cu respectarea reglementrilor naionale i internaionale n domeniul transporturilor rutiere; 16. cursa - traseu parcurs de un autobuz care, dup atingerea punctului de destinaie, revine la punctul de plecare, n cadrul aceleiai operaiuni de transport de persoane; 17. document de transport - document care se afla la bordul autovehiculului rutier pe toat durata derulrii transportului, avnd nscrise date privind ntreprinderea care efectueaz transportul, expeditorul, beneficiarul transportului, mrfurile sau persoanele transportate, dup caz, i care trebuie sa fac posibila stabilirea categoriei i a tipului de transport rutier efectuat; 18. grafic de circulaie - document care conine staiile publice aflate pe un traseu, distanele dintre acestea, orele de plecare, respectiv sosire, i zilele n care se efectueaz transporturile; 19. grup de persoane dinainte constituit - grup pentru care o organizaie sau o persoana autorizata care este responsabil cu ncheierea contractului i plata colectiv a serviciilor a primit rezervarile i a efectuat plile nainte de plecare. Pe tot parcursul transportului componenta grupului trebuie sa rmn aceeai; 20. inspecie tehnica periodic - operaiune de control periodic al vehiculelor aflate n exploatare, care privete n principal sistemele i componentele acestora ce contribuie la siguranta circulaiei, protecia mediului i ncadrarea n categoria de folosinta; 21. intermediere n transporturile rutiere - activitatea unei ntreprinderi cu scop patrimonial care consta n preluarea de la beneficiari a comenzilor de transport rutier n trafic naional i/sau internaional, acestea urmnd a fi executate de intermediar, n numele sau, prin intermediul unuia sau mai multor operatori de transport; 22. ntreprindere - agent economic, persoana fizica, asociaie familial sau persoana juridic, cu/fr scop patrimonial, orice asociaie ori grup de persoane fr personalitate juridic, cu/fr scop patrimonial, sau orice organism oficial care are personalitate juridic ori care depinde de o autoritate care are aceasta personalitate; 23. licenta pentru activiti conexe transportului rutier - document care da dreptul unei ntreprinderi sa desfoare activiti conexe transportului rutier; 24. licenta de transport - document prin care se atesta ca ntreprinderea ndeplinete condiiile de onorabilitate, capacitate financiar i competenta profesional, aceasta avnd acces la transportul rutier public; 25. licenta de traseu - document care da dreptul operatorului de transport rutier sa efectueze transport rutier public de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale n trafic naional pe un anumit traseu, conform programului de transport;

Curs persoan desemnat

Page 5

26. masa total maxima autorizata - masa total maxima a unui vehicul rutier, asa cum este declarata de constructorul acestuia; 27. microbuz - autobuz care are o capacitate de transport de cel mult 22 de persoane pe scaune, n afar locului conducatorului auto; 28. omologare - procedura administrativ prin care autoritatea competenta certifica, conform legislaiei n vigoare, ca un tip de vehicul, un sistem sau o componenta ori o entitate tehnica independenta satisface cerinele tehnice prevzute de reglementrile n vigoare; 29. operator de transport rutier - orice ntreprindere care deine certificat unic de nregistrare, avnd ca obiect de activitate activitatea de transport rutier, deintoare a unei licene de transport i care efectueaz transport rutier public cu vehicule rutiere deinute cu orice titlu, cu excepia comodatului, denumite n continuare vehicule deinute; 30. operator de transport rutier roman - operator de transport rutier cu sediul sau cu domiciliul n Romnia; 31. operator de transport rutier strin - operator de transport rutier cu sediul sau cu domiciliul n strintate, autorizat sa efectueze transporturi rutiere internaionale; 32. operator pentru activiti conexe transportului rutier - orice ntreprindere care desfoar activiti conexe transportului rutier i care a obinut n prealabil licenta pentru activiti conexe transportului rutier; 33. persoana desemnat - persoana fizica, managerul activitii de transport rutier, care ndeplinete pentru ntreprindere condiiile de onorabilitate i competenta profesional, care este angajata pe baza de contract de munca sa conduc, permanent i efectiv, activitatea de transport a ntreprinderii; 34. program de transport interjudetean i internaional - program ntocmit i aprobat de autoritatea competenta, prin care se stabilesc traseele pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate, graficele de circulaie, capetele de traseu, staiile publice, numrul, tipul i capacitatea autovehiculelor necesare; 35. program de transport judeean - program propus i aprobat de consiliile judeene i de Consiliul General al Municipiului Bucureti, prin care se stabilesc traseele pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate, graficele de circulaie, capetele de traseu, staiile publice, numrul, tipul i capacitatea autovehiculelor necesare; 36. serviciu regulat de transport de persoane - serviciu de transport public de persoane care asigura transportul persoanelor, potrivit graficelor de circulaie, pe trasee specificate, n care urcarea/coborrea persoanelor transportate n/din autovehicul se face n puncte de oprire dinainte stabilite; serviciul regulat de transport de persoane presupune obligaia respectrii graficelor de circulaie, acesta fiind accesibil oricrei persoane, putnd fi condiionat cel mult de o rezervare prealabil; 37. serviciu regulat special de transport de persoane - serviciu de transport public de persoane efectuat la solicitarea unui beneficiar, prin care se asigura doar transportul anumitor categorii determinate de persoane, n msura n care acest serviciu se desfoar n condiiile prevzute la pct. 36. Serviciul regulat special de transport de persoane include: a) transportul muncitorilor ntre domiciliu i locul de munca; b) transportul elevilor i al studenilor spre i dinspre instituiile de nvmnt; c) transportul militarilor i al familiilor acestora ntre domiciliu i unitatea militar; 38. statie publica - punct de pe traseul unui seviciu regulat de transport de persoane, amenajat corespunztor, semnalizat printr-un indicator rutier i care sa aib n dotare un panou suplimentar pe care este atasat orarul conform cruia opresc autovehiculele pentru urcarea i coborrea persoanelor transportate; 39. serviciu ocazional de transport de persoane - activitate de transport public de persoane, realizat pe baza de contract unic pentru fiecare cursa, care nu poate fi definit ca serviciu regulat sau ca serviciu regulat special, prin care se transporta grupuri de persoane dinainte constituite, la initiativa unei persoane, cu ocazia unor evenimente, manifestri speciale, cltorii circulare cu caracter de agrement, turism i altele asemenea; 40. traseu - parcurs care asigura legatura ntre mai multe localiti i/sau obiective, cuprinse ntre doua capete, pe care se efectueaz transport rutier public de persoane prin servicii regulate i servicii regulate speciale. n funcie de amplasarea capetelor i de itinerarul dintre acestea, traseele pot fi locale, judeene, interjudetene i internaionale; traseele dintre municipiul Bucureti i alte localiti sunt trasee interjudetene; 41. transport rutier - operaiune prin care se realizeaz deplasarea persoanelor sau a mrfurilor cu un autovehicul ori cu un ansamblu de vehicule rutiere, pe un drum deschis circulaiei publice, chiar dac vehiculele respective sunt, pe o anumit poriune a traseului, transportate la rndul lor pe sau de alte vehicule ori dac autovehiculele se deplaseaza fr incarcatura. Operaiunile de ncrcare/descrcare i de ntocmire/distribuire a documentelor insotitoare transportului, realizate sau supravegheate de conductorul vehiculului ori al ansamblului de vehicule, sunt operaiuni incluse n activitatea de transport;

Curs persoan desemnat

Page 6

42. transport rutier agabaritic - transport rutier cu mase i/sau cu dimensiuni depasite; 43. transport rutier n trafic naional - transport rutier care se efectueaz ntre doua localiti situate pe teritoriul Romniei, fr a depi teritoriul statului; 44. transport rutier n trafic internaional - transport rutier care se efectueaz ntre localitatea de plecare i localitatea de destinaie, situate pe teritoriul a doua state diferite, cu sau fr tranzitarea unuia ori mai multor state; 45. transport rutier n zona de mic trafic de frontiera - transport rutier care implica deplasarea unui vehicul rutier de pe teritoriul unui stat pe teritoriul statului invecinat, pe o distanta de cel mult 30 km fata de frontiera, dac acordurile bilaterale ncheiate ntre statele respective nu prevd altfel; 46. transport rutier local - transport rutier efectuat n interiorul zonei administrativ-teritoriale a unei localiti, fr a depi limitele acesteia; 47. transport rutier judeean - transport rutier care se efectueaz ntre doua localiti situate pe teritoriul aceluiai jude; 48. transport rutier interjudetean - transport rutier care se efectueaz ntre localitatea de plecare i localitatea de destinaie, situate pe teritoriul a doua judee diferite, cu sau fr tranzitarea unuia ori mai multor judee; n sensul prezentei ordonane de urgenta, transportul rutier ntre municipiul Bucureti i alte judee este considerat transport rutier interjudetean; 49. transportator rutier - orice ntreprindere care, n activitatea sa, pentru transportul public sau transportul n cont propriu al persoanelor ori al mrfurilor, utilizeaz vehicule sau ansambluri de vehicule rutiere deinute, n condiiile prezentei ordonane de urgenta; 50. vehicul rutier - sistem mecanic destinat circulaiei pe drumurile publice, cu sau fr mijloace de autopropulsare, i care se utilizeaz n mod normal pentru transportul de persoane i/sau de mrfuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrri. n sensul prezentei ordonane de urgenta sunt considerate vehicule rutiere autovehiculele, remorcile, semiremorcile i tractoarele, definite astfel: a) autovehicul - orice vehicul rutier care se deplaseaza prin propulsie proprie, cu excepia vehiculelor care circula pe sine i a autovehiculelor cu doua sau 3 roti; b) remorca - vehicul rutier fr motor, conceput i construit pentru a fi tractat de un autovehicul; c) semiremorca - vehicul rutier tractat, conceput pentru a fi cuplat la un tractor sau la o axa de tractare, astfel nct asupra tractorului ori axei de tractare se exercita o forta verticala semnificativ; d) tractor - vehicul rutier care, prin conceptie i construcie, este destinat exclusiv sau n principal tractarii de remorci/semiremorci sau utilaje; 51. vehicule istorice - vehicule pentru care perioada trecut de la ncetarea fabricaiei tipurilor respective, care au utilizat acelai tip de caroserie i acelai tip de motor, este de cel puin 30 de ani, originale, restaurate sau reconstruite, pentru care deintorii au obinut un atestat de vehicul istoric emis de organisme agreate de autoritatea competenta. (2) De asemenea, n sensul prezentei ordonane de urgen, ansamblul format din autovehicul i remorc /semiremorc i ansamblul format din tractor i remorc/semiremorc sunt considerate vehicule rutiere. Art. 4. - n sensul prezentei ordonane de urgen, transporturile rutiere se clasific pe categorii i tipuri dup cum urmeaz: A. categorii de transport rutier: a) clasificarea din punct de vedere al ariei de desfurare: 1. transport rutier n trafic naional; 2. transport rutier n trafic internaional; b) clasificarea din punct de vedere al caracterului comercial al activitii: 1. transport rutier public; 2. transport rutier n cont propriu; B. tipuri de transport rutier: a) transport rutier de mrfuri: 1. transport rutier de mrfuri generale, inclusiv bunuri; 2. transport rutier de mrfuri perisabile; 3. transport rutier de mrfuri i deeuri periculoase; 4. transport rutier de deeuri; 5. transport rutier de animale vii; 6. transport rutier agabaritic; b) transport rutier de persoane:

Curs persoan desemnat

Page 7

1. transport rutier prin servicii regulate; 2. transport rutier prin servicii regulate speciale; 3. transport rutier prin servicii ocazionale. Art. 5. - (1) Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului, n calitate de organ de specialitate al administraiei publice centrale, autoritate de stat i de reglementare n domeniul transporturilor rutiere, reprezint, n sensul prezentei ordonane de urgenta, autoritatea competenta. (2) Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului, n calitate de organ de specialitate al administraiei publice centrale, are urmtoarele atribuii: a) elaboreaz strategiile naionale de dezvoltare a activitilor de transport rutier; b) elaboreaz reglementri specifice n domeniul transporturilor rutiere i al activitilor conexe acestora; c) elaboreaz programe de dezvoltare durabil i de modernizare a sistemului naional de transport rutier, de siguran i securitate a transporturilor rutiere i de protecie a mediului; d) asigur condiiile unui mediu concurenial normal n activitatea de transport rutier, n corelaie cu celelalte moduri de transport i ntre operatorii de transport rutier; e) stabilete norme obligatorii pentru operatorii de transport rutier, precum i pentru operatorii de activiti conexe transportului rutier; f) asigur controlul respectrii reglementrilor specifice domeniului transporturilor rutiere de ctre operatorii de transport rutier, precum i de ctre ceilali utilizatori ai infrastructurii rutiere; g) asigur dezvoltarea cercetrii i elaborarea de studii de specialitate n domeniul transporturilor rutiere; h) monitorizeaz piaa transporturilor rutiere n scopul constatrii apariiei situaiilor de criz i adopt msurile necesare acestor situaii; i) stabilete condiiile tehnice i metodologia de omologare a vehiculelor rutiere n vederea nmatriculrii sau nregistrrii acestora; j) stabilete condiiile tehnice i metodologia pentru efectuarea inspeciilor tehnice periodice, precum i a controlului tehnic n trafic al vehiculelor rutiere; k) stabilete condiiile tehnice i metodologia de omologare i certificare a produselor i materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, n vederea introducerii acestora pe pia. (3) Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului, n calitate de autoritate de stat n domeniul transporturilor rutiere, are urmtoarele atribuii: a) exercit autoritatea de registru i inspecie de stat n transporturile rutiere; b) organizeaz i ine evidena tuturor tipurilor de vehicule rutiere omologate, cu excepia celor care aparin instituiilor din sistemul naional de aprare i siguran public; c) elaboreaz programe privind echiparea reelei de transport rutier cu infrastructuri i sisteme telematice de culegere a datelor, precum i cu centre de control i/sau informare a traficului rutier i de monitorizare a operaiunilor de transport rutier pentru constatarea respectrii prevederilor n vigoare i a siguranei traficului rutier; d) elaboreaz norme privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora i controleaz respectarea lor; e) exercit controlul de stat privind respectarea reglementrilor naionale i internaionale n activitile specifice domeniului transporturilor rutiere; f) autorizeaza activitile de transport rutier public i n cont propriu, n trafic naional i/sau internaional, i elibereaz n acest sens licene, certificate de transport n cont propriu i autorizaii de transport internaional, prin intermediul autoritilor prevzute de legislaia n vigoare, n conformitate cu procedurile specifice stabilite pentru operatorii de transport rutier, ntreprinderi i operatorii de activiti conexe transportului rutier, precum i atestate/certificate pentru personalul de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, conform prevederilor n vigoare, acordurilor i conveniilor la care Romnia este parte; g) autorizeaz centrele de pregtire i perfecionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere i colile de conductori auto; h) elaboreaz norme obligatorii pentru pregtirea i atestarea profesional a conductorilor auto, a persoanelor desemnate s conduc permanent i efectiv activiti de transport rutier, a consilierilor de siguran, precum i a instructorilor de conducere auto i a profesorilor de legislaie rutier; i) asigur cadrul privind condiiile n care se execut transportul combinat de mrfuri i promovarea acestuia n conformitate cu acordurile i conveniile internaionale la care Romnia este parte; j) asigur realizarea unui sistem de supraveghere i monitorizare a transporturilor rutiere de mrfuri i de persoane;

Curs persoan desemnat

Page 8

k) elaboreaz, cu avizul Ministerului Sntii, norme privind examinarea medical a persoanelor n vederea obinerii permisului de conducere auto, precum i pentru verificrile periodice ale posesorilor de permis de conducere auto; l) certific ncadrarea vehiculelor rutiere n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n categoria de folosin, conform destinaiei, prin inspecia tehnic periodic, n conformitate cu reglementrile n vigoare; m) certific sau omologheaz, potrivit reglementrilor n vigoare, produsele i materialele de exploatare utilizate la vehiculele rutiere fabricate n ar sau importate i dispune, n caz de neconcordan, suspendarea sau anularea certificatului de conformitate sau de omologare; n) evalueaz laboratoarele de ncercare aferente domeniului rutier; o) certific ncadrarea n normele de poluare i siguran rutier a vehiculelor rutiere destinate transportului internaional de mrfuri sau cu alte caracteristici speciale; p) omologheaz vehiculele rutiere n vederea nmatriculrii sau nregistrrii acestora, controleaz, la productor i la vnztor, conformitatea caracteristicilor tehnice ale vehiculelor rutiere cu tipul omologat i dispune, n caz de neconcordan, suspendarea sau anularea certificatului de omologare; q) autorizeaz operatorii economici care desfoar activiti de reparaii, de reglare, de modificri constructive, de reconstrucie a vehiculelor rutiere, precum i de dezmembrare a vehiculelor rutiere scoase din uz; r) autorizeaz nfiinarea i funcionarea staiilor de inspecie tehnic, supravegheaz i controleaz activitatea acestora i atest personalul care efectueaz inspecia tehnic periodic; s) asigur efectuarea inspeciei tehnice a vehiculelor rutiere, n vederea primei nmatriculri n Romnia i certificrii autenticitii acestora, n vederea nmatriculrii/ renmatriculrii sau la cerere; t) clasific vehiculele rutiere destinate transportului rutier de persoane pe categorii de confort i vehiculele destinate transportului rutier de mrfuri; u) acord operatorilor de transport rutier strini autorizaii de transport internaional valabile pe teritoriul Romniei. Art. 6. - Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului poate s desemneze uniti care funcioneaz n subordinea sau sub autoritatea sa s elaboreze i s pun n aplicare norme tehnice i reglementri specifice vehiculelor rutiere i transportului rutier i care s asigure inspecia i controlul tehnic de specialitate. Art. 7. - Instituiile publice, regiile autonome, precum i societile comerciale prevzute la art. 6, care funcioneaz n subordinea sau sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului, se autofinaneaz din tarife i comisioane, obinute din prestaii specifice, precum i din alte surse, constituite potrivit legii. Art. 8. - Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului este autoritatea competent pentru aplicarea acordurilor i conveniilor internaionale, bilaterale sau multilaterale, din domeniul transporturilor rutiere i construciei vehiculelor rutiere, la care Romnia este parte. Art. 8^1. - Consiliile judeene, Consiliul General al Municipiului Bucureti i consiliile locale au urmtoarele atribuii privind transportul rutier public, care se realizeaz n zona de competenta respectiva: a) stabilirea i aplicarea politicilor teritoriale de dezvoltare durabila a transportului rutier, n conexiune cu politicile similare din zonele limitrofe i n conformitate cu politica nationala n domeniu; b) aprobarea programelor de transport rutier public de persoane n trafic judeean, dup armonizarea acestora de ctre autoritatea competenta cu programele de transport rutier interjudetean, feroviar, naval sau aerian, dup caz. Art. 8^2. - La realizarea proiectului de program de transport rutier public de persoane n trafic judeean vor fi consultate i asociaiile existente la nivel judeean.

CAPITOLUL II Efectuarea transporturilor rutiere


Art. 9. (1) Transportul rutier se efectueaz numai n condiiile respectrii prevederilor prezentei ordonane de urgenta, a reglementrilor n vigoare din domeniul transporturilor rutiere, precum i a acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte. (2) Transportul rutier de mrfuri periculoase se efectueaz numai n condiiile respectrii prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier internaional al mrfurilor periculoase (A.D.R.), ncheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificrile ulterioare, i a reglementrilor specifice n vigoare. (3) Transportul rutier al deeurilor periculoase se efectueaz numai n condiiile respectrii reglementrilor specifice n vigoare. (4) Transportul rutier de mrfuri sau de persoane se poate efectua numai n condiiile respectrii prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihna ale

Curs persoan desemnat

Page 9

conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere i organizarea timpului de munca al lucrtorilor mobili n transportul rutier de mrfuri i persoane, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 466/2003, cu modificrile i completrile ulterioare, i ale Acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueza transporturi rutiere internaionale (A.E.T.R.), inclusiv ale anexelor la acesta, ncheiat la Geneva la 1 iulie 1970, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 101/1994. Art. 10. - (1) Orice conductor auto care efectueaz operaiuni de transport rutier, ce fac obiectul prezentei ordonane de urgen, are obligaia de a urma cursurile de pregtire profesional ale cror tematic i mod de organizare sunt stabilite de autoritatea competent. (2) Cursurile de pregtire profesional prevzute la alin. (1) se finalizeaz cu un examen. n urma promovrii examenului se elibereaz un certificat de competen profesional. Art. 11. - Transportul rutier public este transportul rutier efectuat pe baza de contract, contra plata, prin ncasarea unui tarif sau a echivalentului n natura ori n servicii, cu vehicule deinute i utilizate n condiiile prezentei ordonane de urgenta. Art. 12. - Transportul rutier n cont propriu se efectueaz fr ncasarea unui tarif sau a echivalentului n natura ori n servicii al acestuia i se realizeaz n urmtoarele condiii cumulative: a) este o activitate secundar sau suplimentar celorlalte activiti principale autorizate ale ntreprinderii; b) mrfurile transportate sunt proprietatea ntreprinderii ori au fost vndute, cumprate sau nchiriate ori au fost produse, extrase, prelucrate sau reparate de aceasta; c) scopul deplasrii este transportul mrfurilor sau al persoanelor spre sau de la ntreprindere ori ntre punctele de lucru ale acesteia; d) persoanele transportate sunt angajaii ntreprinderii, scopul transportului fiind n interesul activitilor proprii; e) ntreprinderea folosete vehicule rutiere deinute n proprietate sau obinute de aceasta printr-un contract de vnzare-cumprare cu plata ulterioar ori n baza unui contract de leasing pe termen lung sau, n cazul transportului de mrfuri, vehiculele putnd fi nchiriate fr ofer; f) vehiculele utilizate pentru astfel de transporturi sunt conduse de ctre conducatori auto angajai ai ntreprinderii, de ctre persoana fizica sau de ctre un membru al asociaiei familiale, dup caz. Art. 13. - Operatorii de transport rutier romani pot efectua transport rutier public n trafic naional i/sau internaional numai cu vehicule rutiere deinute i utilizate n condiiile prezentei ordonane de urgenta, nmatriculate n Romnia, conduse de persoane cu cetenie romana sau de ceteni strini cu drept de munca n Romnia. Art. 14. - Pentru a putea efectua transport rutier pe teritoriul Romniei, conductorii auto ceteni strini care au obinut dreptul de munca n Romnia trebuie sa detina un certificat de competenta profesional eliberat de autoritatea competenta n condiiile stabilite de aceasta Art. 15. - Operatorii de transport rutier strini pot efectua transport rutier n trafic internaional avnd ca ar de destinaie Romnia, transport rutier cu tranzitarea teritoriului Romniei sau transport rutier n zona de mic trafic de frontier pe teritoriul Romniei numai n condiiile respectrii legislaiei romne, a acordurilor i conveniilor bilaterale sau internaionale din domeniul transporturilor rutiere, la care Romnia este parte. Art. 16. Transporturile rutiere n regim de cabotaj pe teritoriul Romniei sunt interzise dac acordurile i conveniile bilaterale sau internaionale din domeniul transporturilor rutiere, la care Romnia este parte, nu prevd altfel.

CAPITOLUL III Accesul la activitatea de transport rutier SECIUNEA 1 Transportul rutier public
Art. 17. - (1) Pentru a efectua transport rutier public, operatorii de transport rutier trebuie sa fie nregistrai n Registrul operatorilor de transport rutier, inut de autoritatea competenta. (2) Modul de ntocmire, completare i gestionare privind Registrul operatorilor de transport rutier se stabilete de ctre autoritatea competent. Art. 18. - (1) Pentru dobndirea calitii de operator de transport rutier, o ntreprindere trebuie sa obin licenta de transport, care se acorda n urma ndeplinirii cumulative a condiiilor de onorabilitate, capacitate financiar i competenta profesional. (2) Condiia de onorabilitate, n sensul prezentei ordonane de urgenta, se considera ca fiind ndeplinit numai dac persoana desemnat sa conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier: a) nu a fost condamnata pentru infraciuni de natura comercial;

Curs persoan desemnat

Page 10

b) nu a fost declarata inapta pentru a conduce permanent i efectiv activitatea de transport rutier, conform prevederilor legale n vigoare; c) nu a fost condamnata pentru infraciuni privind: - condiiile de plata i de angajare; - transportul rutier de mrfuri sau de persoane i, n special, prevederile privind perioadele de conducere i de odihna ale conductorilor auto, greutatile i dimensiunile vehiculelor rutiere, siguranta rutiera i siguranta vehiculului rutier, protecia mediului. (2.1) n cazurile prevzute la alin. (2) lit. a) i b), condiia de onorabilitate se consider ca fiind ndeplinit de la momentul n care persoana n cauz este reabilitat, potrivit reglementrilor n vigoare, sau de la momentul n care au ncetat cauzele pentru care a fost declarat inapt, dup caz. (2.2) n cazul prevzut la alin. (2) lit. c), condiia de onorabilitate se consider ca fiind ndeplinit dup o perioad de 2 ani de la data la care operatorul de transport rutier sau ntreprinderea pentru care persoana n cauz ndeplinete funcia de persoan desemnat a fost sancionat/sancionat pentru nclcri grave. (2.3) Autoritatea competent va stabili lista infraciunilor considerate ca fiind grave, precum i lista infraciunilor de natur comercial,care afecteaz onorabilitatea persoanei desemnate n sensul alin(2) lit. a). (3) Condiia de capacitate financiar consta n dispunerea unor resurse suficiente pentru a se asigura demararea n bune condiii a activitii ntreprinderii i buna administrare a acesteia. Condiia de capacitate financiar se considera ca fiind ndeplinit numai dac operatorul de transport rutier dispune de un nivel financiar de minimum 9.000 euro pentru primul autovehicul rutier i 5.000 euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere deinute i utilizate n condiiile prezentei ordonane de urgenta. Modul de evaluare a capacitii financiare a unei ntreprinderi se stabilete de autoritatea competenta. (4) Condiia de competenta profesional se considera ca fiind ndeplinit dac persoana desemnat sa conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier este titulara a unui certificat de competenta profesional eliberat de autoritatea competenta n condiiile stabilite de aceasta. (5) Certificatul de competenta profesional atesta deinerea nivelului necesar de cunotine stabilit de autoritatea competenta i se acorda n urma unei examinari scrise obligatorii, care poate fi completat cu o examinare orala n forma stabilit de autoritatea competenta. Art. 19. - (1) Licena de transport se elibereaz operatorului de transport rutier de ctre autoritatea competenta, are o valabilitate de 5 ani i se pstreaz la sediul acestuia. (2) Pentru vehiculele rutiere deinute de operatorul de transport rutier, n condiiile prezentei ordonane de urgenta, i utilizate la operaiuni de transport rutier public, autoritatea competenta elibereaz, la cerere, copii conforme ale licenei de transport. Numrul maxim de copii conforme ale licenei de transport corespunde numrului de vehicule pentru care este ndeplinit condiia de capacitate financiar a operatorului de transport rutier. (3) Copiile conforme ale licenei de transport se elibereaz de ctre autoritatea competenta, pentru perioade succesive de un an, pana la expirarea valabilitii licenei de transport. Art. 20. - (1) Efectuarea transportului rutier public cu autovehicule deinute n condiiile prezentei ordonane de urgenta, altele dect cele prevzute la art. 2, este permis numai pe baza copiei conforme a licenei de transport valabile, emis de autoritatea competenta. (2) Copia conform a licenei de transport se suspenda de ctre autoritatea competenta n cazul svririi unor abateri grave sau repetate de la reglementrile n vigoare privind transportul rutier i/sau protecia mediului. Art. 21. - Licenta de transport se retrage de ctre autoritatea competenta n cazul n care operatorul de transport rutier nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza acordrii acesteia sau n cazul n care operatorul de transport a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii acordrii acesteia. Art. 22. - ntreprinderea care a dobndit calitatea de operator de transport rutier poate efectua transport rutier n cont propriu pe baza licenei de transport i a copiilor conforme ale acesteia existente la bordul autovehiculelor respective.

SECIUNEA a 2-a Transportul rutier pe cont propriu


Art. 23. - (1) Pentru a efectua transport rutier n cont propriu, ntreprinderile trebuie sa fie nregistrate n Registrul ntreprinderilor, inut de autoritatea competenta. (2) Registrul ntreprinderilor se ntocmete de ctre autoritatea competent, modul de completare i gestionare fiind stabilit de aceasta.

10

Curs persoan desemnat

Page 11

Art. 24- Pentru a efectua transport rutier n cont propriu, o ntreprindere trebuie sa obin un certificat de transport n cont propriu, care se acorda n urma ndeplinirii condiiei de competenta profesional. Art. 25. (1) Certificatul de transport n cont propriu se elibereaz ntreprinderii de ctre autoritatea competenta, are o valabilitate de 5 ani i se pstreaz la sediul acesteia. (2) Pentru fiecare dintre autovehiculele rutiere deinute de ntreprindere i utilizate la operaiuni de transport rutier n cont propriu, cu excepia celor prevzute la art. 2, autoritatea competenta elibereaz, la cerere, copii conforme ale certificatului de transport n cont propriu, cu valabilitate de un an. Art. 26. Art. 26. - Efectuarea transportului rutier n cont propriu cu un vehicul deinut este permis numai pe baza copiei conforme valabile a certificatului de transport n cont propriu. Art. 27. - (1) Certificatul de transport n cont propriu se retrage de ctre autoritatea competenta n cazul n care ntreprinderea nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza acordrii acestuia sau n cazul n care ntreprinderea a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii acordrii acestuia. (2) Copia conform a certificatului de transport n cont propriu se suspenda de ctre autoritatea competenta n cazul svririi unor abateri grave sau repetate de la reglementrile n vigoare privind transportul rutier i/sau protecia mediului. (3) O ntreprindere care deine numai certificate de transport n cont propriu nu poate executa transport rutier public.

CAPITOLUL IV Transportul rutier de mrfuri


Art. 28. (1) Transportul rutier public de mrfuri este efectuat de ctre operatorii de transport rutier numai cu vehicule rutiere la bordul crora exista, pe toat durata transportului, o copie conform a licenei de transport, documentul de transport, precum i celelalte documente specifice tipului de transport efectuat, stabilite prin reglementrile n vigoare. (2) Transportul rutier de mrfuri n cont propriu poate fi efectuat de ctre ntreprinderi numai cu vehicule rutiere la bordul crora se afla, pe toat durata transportului, o copie conform a certificatului de transport n cont propriu, documentul din care sa rezulte faptul ca transportul efectuat este n cont propriu, precum i documentele specifice tipului de transport efectuat, stabilite prin reglementrile n vigoare. Art. 29./abrogat - n vederea efecturii transportului rutier public de mrfuri n trafic internaional, suplimentar fata de documentele prevzute la art. 28 alin. (1), la bordul vehiculului rutier trebuie sa se mai afle i certificatul privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i siguranta rutiera Art. 30. Art. 30. - Operatorii de transport rutier romani pot efectua transport rutier public de mrfuri n trafic internaional numai pe baza autorizaiilor de transport internaional eliberate de autoritatea competenta, dac acordurile sau conveniile internaionale la care Romnia este parte nu prevd altfel. Art. 31. Art. 31. - (1) Operatorii de transport rutier strini pot efectua operaiuni de transport rutier public de mrfuri n trafic internaional pe teritoriul Romniei numai pe baza autorizaiei de transport internaional eliberate de autoritatea competenta, dac acordurile sau conveniile internaionale la care Romnia este parte nu prevd altfel. (2) Organele de control vamal vor efectua formalitile vamale pe teritoriul Romniei pentru autovehiculele operatorilor de transport rutier strini numai dac la bordul acestora exista autorizaia de transport internaional corespunztoare sau pana la ndeplinirea acestei formaliti. (3) Pana la intrarea n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta, Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului i Ministerul Finanelor Publice vor elabora instruciuni comune pentru aplicarea prevederilor alin. (2).

CAPITOLUL V Transportul rutier de persoane


Art. 32. - (1) Transportul rutier public de persoane se efectueaz de ctre operatorii de transport rutier numai cu autobuze la bordul crora se afla, pe toat durata transportului, o copie conform a licenei de transport, precum i licenta de traseu ori autorizaia de transport internaional sau documentul de transport corespunztor serviciilor ocazionale, dup caz.

11

Curs persoan desemnat

Page 12

(2) Transportul rutier n cont propriu de persoane poate fi efectuat de ctre ntreprinderi numai cu autovehicule la bordul crora se afla, pe toat durata transportului, o copie conform a certificatului de transport n cont propriu, precum i documente din care sa rezulte faptul ca transportul efectuat este n cont propriu. Art. 33. - Transportul rutier public de persoane cu autobuze se poate realiza prin: a) servicii regulate; b) servicii regulate speciale; c) servicii ocazionale. Art. 34. . - (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate pe un traseu judeean sau interjudetean se poate efectua de ctre operatorii de transport rutier numai pe baza licenei de traseu eliberate de Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului, perioada de valabilitate a acesteia fiind limitat de perioada de valabilitate a programului de transport. (2) Licenta de traseu pentru transportul rutier public n trafic interjudetean se elibereaz pentru fiecare cursa, iar n trafic judeean, pentru fiecare traseu. (3) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic judeean i interjudetean se efectueaz pe baza programelor de transport, perioada de valabilitate a acestora fiind de 3 ani. (4) n vederea ntocmirii programului de transport judeean, consiliul judeean are obligaia sa transmit autoritii competente, pana la data comunicat de aceasta, propuneri care sa conin traseele judeene care urmeaz a fi incluse n program. Dup ntocmirea programului, aceasta l va transmite spre aprobare consiliului judeean. (5) Programul de transport nu poate fi modificat dect pentru cazuri justificate, cel mult o data pe an, cu respectarea condiiilor impuse la alin. (4) privind ntocmirea i aprobarea sa. Art. 34^1. - (1) n cazul transportului rutier public judeean de persoane prin servicii regulate, autoritatea competenta elibereaz licentele de traseu dup atribuirea traseelor din programul de transport judeean respectiv. (2) n vederea atribuirii traseelor, condiiile impuse i punctajele pentru departajare se stabilesc de autoritatea competenta pentru traseele interjudetene i de Ministerul Administraiei i Internelor pentru traseele judeene. (3) Licentele de traseu pentru traseele judeene se elibereaz de ageniile teritoriale ale autoritii competente, conform atribuirii traseelor pe baza condiiilor impuse i punctajelor obinute de operatori la atribuirea traseelor. (4) La atribuirea traseelor judeene poate participa i un reprezentant al consiliului judeean. Art. 34^2. - (1) Licenta de traseu conine tipul i capacitatea autobuzului cu care este permis executarea curselor traseului, iar n anexa, graficul de circulaie. (2) Pentru transportul rutier de persoane pe trasee judeene i interjudetene se utilizeaz autobuze interurbane i autocare, iar pentru traseele internaionale se utilizeaz numai autocare. Autoritatea competenta va corela gradul de confort al acestora cu lungimea traseului. (3) n transportul rutier de persoane n trafic judeean, interjudetean sau internaional se interzice transportul mai multor persoane dect numrul de locuri pe scaune prevzut n certificatul de nmatriculare al autobuzului. Art. 35. - La efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate i servicii regulate speciale, operatorii de transport rutier au obligaia respectrii prevederilor caietului de sarcini al licenei de traseu sau ale autorizaiei de transport internaional, precum i ale graficului de circulaie. Art. 35^1. - Pe traseele paralele cu calea ferat, graficele de circulaie se armonizeaz pentru a nu se suprapune cu graficele de circulaie ale trenurilor de persoane. Art. 35^2. - (1) Serviciile regulate de transport de persoane se execut pe baz de legitimaii de cltorie individuale, care sunt documente cu regim special, respectiv: bilete, abonamente i legitimaii speciale. (2) Legitimaiile speciale de cltorie sunt legitimaiile acordate de autoritile competente, n condiiile legii. (3) Modelul biletelor, abonamentelor i legitimaiilor speciale se stabilete unitar de Ministerul Finanelor Publice. (4) Pentru copiii sub 5 ani transportul se realizeaz gratuit. (5) Transportul bagajelor de mna ale pasagerilor se face gratuit n limita de pana la 20 kg n trafic naional i 30 kg n trafic internaional. Art. 36. - (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate pe un traseu internaional se poate efectua de ctre operatorii de transport rutier romani numai pe baza autorizaiei de transport internaional i a graficului de circulaie coninut n aceasta, eliberata de autoritile competente ale statelor unde sunt situate capetele de traseu, precum i a autorizaiilor de transport internaional eliberate de autoritile competente ale statelor tranzitate. (2) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate pe un traseu internaional se poate efectua i de ctre mai muli operatori de transport rutier, n comun, aa cum au fost menionate n autorizaie.

12

Curs persoan desemnat

Page 13

Art. 37. - Operatorii de transport rutier strini pot efectua transport rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional pe teritoriul Romniei, tranzit sau destinaie, numai pe baza autorizaiei de transport internaional i a graficului de circulaie coninut n aceasta, eliberat de autoritatea competent. Art. 38. - (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional se efectueaz de ctre operatorii de transport rutier numai pe baza licenei de traseu eliberate de autoritatea competenta, cu valabilitate egala cu perioada contractului ncheiat cu beneficiarul transportului, dar nu mai mare de un an, serviciul respectiv utiliznd ca staii pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate alte staii dect staiile publice, asigurndu-se existenta la bordul autovehiculului a legitimatiilor valabile eliberate de beneficiarul transportului. (2) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic internaional se efectueaz de ctre operatorii de transport rutier romani i strini numai pe baza autorizaiilor de transport internaional eliberate de autoritile competente ale statelor unde sunt situate capetele de traseu, precum i a autorizaiilor de transport internaional eliberate de autoritile competente ale statelor tranzitate, serviciul respectiv utiliznd ca staii pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate alte staii dect staiile publice, asigurndu-se existenta la bordul autovehiculului a legitimatiilor valabile eliberate de beneficiarul transportului, dac acordurile i conveniile internaionale la care Romnia este parte nu prevd altfel. Art. 38^1. - (1) Licena pentru traseu sau autorizaia de transport internaional, eliberata de autoritatea competenta, se retrage de ctre aceasta n cazul n care nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii ei sau n cazul abaterilor grave ori repetate de la regulile de prestare a serviciului. (2) Deintorul licenei pentru traseu retrase este obligat sa efectueze activitatea de transport rutier pana la nlocuirea sa cu un alt operator de transport rutier, dar nu mai mult de 60 de zile.

Art. 39. - (1) Transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional se poate efectua de
ctre operatorii de transport rutier numai pe baza documentului de transport eliberat anterior de autoritatea competenta. (2) Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional se poate efectua numai n condiiile respectrii prevederilor Acordului privind transportul internaional ocazional de cltori cu autocarul i autobuzul (Acordul INTERBUS), semnat de Romnia la Bruxelles la 2 octombrie 2000, ratificat prin Legea nr. 439/2002, pe baza documentelor prevzute n respectivul acord, eliberate de autoritatea competenta. (3) Pentru statele nesemnatare ale Acordului INTERBUS, transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional se poate efectua numai pe baza documentului de transport convenit ntre autoritatea competenta i autoritile competente din statele pe teritoriul crora se deruleaz transportul. (4) Transportul rutier de persoane n cont propriu n trafic internaional se poate efectua numai pe baza documentului de transport eliberat i convenit de autoritatea competenta cu autoritile competente din statele pe teritoriul crora se deruleaz transportul. Art. 39^1. - Transportul rutier de persoane n cont propriu n trafic naional i internaional se efectueaz n condiiile stabilite prin norme i cu respectarea acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte. Art. 39^2. - Documentele care trebuie s se gseasc la bordul autovehiculului n timpul efecturii transportului rutier de persoane, pentru fiecare tip de transport reglementat de prezenta ordonan de urgen, se stabilesc prin norme.

CAPITOLUL VI Activiti conexe transportului rutier


Art. 40. (1) Activitile conexe transportului rutier se efectueaz de ctre ntreprinderi numai pe baza licenei pentru activiti conexe transportului rutier, eliberata de autoritatea competenta, n condiiile stabilite prin norme. (2) Licena pentru activiti conexe transportului rutier se elibereaz pentru fiecare activitate conex efectuat, perioada de valabilitate a acesteia fiind de 5 ani. (3) n situaia n care o activitate conex transportului rutier se efectueaz de ctre o ntreprindere n mai multe puncte, autoritatea competenta elibereaz o licenta pentru activiti conexe transportului rutier, pentru fiecare dintre acestea. (4) Licenta pentru activiti conexe transportului rutier se suspenda de ctre autoritatea competenta n cazul svririi unor abateri grave sau repetate de la reglementrile n vigoare. Art. 41. - Activitile conexe transporturilor rutiere sunt urmtoarele: a) activiti desfurate de autogri; b) activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public. Art. 42. - Autogrile i staiile publice pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate n cadrul servi-ciilor regulate de transport rutier sunt bunuri de utilitate public i pot fi n proprietate privat sau public. Art. 43. - (1) nfiinarea, desfiinarea sau schimbarea destinaiei unor spaii ale unei autogri, care sa deserveasca transportul rutier public de persoane, se aproba de Consiliul General al Municipiului Bucureti sau de consiliul local, dup caz, cu avizul prealabil de oportunitate al autoritii competente.

13

Curs persoan desemnat

Page 14

(2) Este interzis schimbarea destinaiei unei autogri, desfiinarea acesteia sau schimbarea destinaiei unor spaii ale unei autogri, n mai puin de 6 luni de la notificarea acestei intentii de ctre proprietarul autogarii respective. Art. 44. - Amenajarea, semnalizarea rutiera i ntreinerea statiilor publice pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate se asigura de administraia publica local, administratorul drumului sau deintorul acestuia, dup caz. Art. 45. -(1) n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic judeean, interjudetean sau internaional, plecarile, opririle n tranzit i sosirile se realizeaz din/n autogri . (2) n cazul n care administraia public local solicit ca ntr-o localitate, pe lng plecrile, sosirile sau opririle n transit, realizate ntr-o autogar, s existe i alte opriri n transit, autoritatea competent poate aproba aceast solicitare. (3) n localitaile n care nu exist autogri sau capacitatea acestora este depit, plecrile, opririle i sosirile se realizeaz din/n staii publice stabilite de administraia public local, la solicitarea ARR, n conformitate cu programele de transport aprobate. (4) Pentru traseele dintre municipiul Bucureti i judeul Ilfov, respective localitile din judeul Ilfov, plecrile, sosirile i opririle n transit se realizeaz n staiile publice stabilite de administraia publica local, dup caz. Art. 46. - (1) Oprirea n autogara n vederea urcrii/coborrii persoanelor transportate este permis numai n situaia n care graficul de circulaie al licenei de traseu are prevzut staia respectiv, n cazul serviciilor regulate de transport rutier de persoane. (2) Accesul operatorilor de transport rutier public de persoane prin servicii regulate, n staiile publice, este fr plat, egal i nediscriminatoriu, conform graficelor de circulaie. (3) Operatorii de transport rutier care efectueaz transport rutier public de persoane prin servicii regulate conform graficului de circulaie au acces egal i nediscriminatoriu la serviciile autogarilor, contra cost. Art. 47. - (1) Activitile de intermediere a operaiunilor de transport rutier public se realizeaz pe baza de contracte prin preluarea de la beneficiari a comenzilor de transport rutier, acestea urmnd a fi executate de intermediar, n numele sau, prin intermediul unui operator de transport rutier, pe baza de contracte. (2) Sarcinile i rspunderile intermediarului rezulta din prevederile contractului de intermediere ncheiat ntre pri. Art. 48. - Licena pentru activiti conexe transportului rutier se retrage de ctre autoritatea competent n cazul n care ntreprinderea care efectueaz activiti conexe transportului rutier nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza acordrii acesteia sau n cazul n care aceasta a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii acordrii acesteia.

CAPITOLUL VII Sigurana rutier SECIUNEA 1 Dispoziii generale


Art. 48^1. - (1) Siguranta rutiera se defineste prin totalitatea reglementrilor privind circulaia rutiera, precum i condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc infrastructura rutiera, mijloacele de transport, persoanele cu atribuii care concura la sigurana circulaiei i ceilali participani la trafic pentru a se asigura desfurarea transportului rutier n condiii de siguran i de protecie a mediului. (2) Reglementrile privind circulaia rutiera sunt stabilite prin lege special.

SECIUNEA a 2-a Persoane cu funcii care concur la sigurana rutier


Art. 48^2. - n sensul prezentei ordonane de urgent, persoanele cu funcii care concura la siguranta rutiera sunt conductorii auto prevzui la art. 10 i 14, persoana desemnat i consilierul de siguran. Art. 48^3. - (1) Persoanele cu funcii care concur la sigurana circulaiei trebuie s fac dovada ca sunt apte din punct de vedere medical i psihologic pentru ocuparea i meninerea pe funcie. (2) Avizul medical i avizul psihologic se obin n urma unei examinari, iniiale i periodice, efectuat n uniti specializate, stabilite obligatoriu n fiecare jude, din reeaua sanitar proprie a Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului sau agreate de acesta. (3) Cazurile pentru care se impune efectuarea examinrii medicale i/sau psihologice, precum i periodicitatea avizelor medicale i/sau psihologice se stabilesc prin norme.

14

Curs persoan desemnat

Page 15

Art. 48^4. - ntreprinderea sau operatorul de transport rutier, n calitate de angajator, are obligaia sa in evidenta avizelor medicale i/sau psihologice i sa respecte recomandrile comisiilor medicale i psihologice cu privire la persoanele cu funcii care concura la siguranta rutiera. Art. 48^5. - (1) Persoanele cu funcii care concur la sigurana rutier trebuie s dein un certificat de pregtire profesional eliberat de autoritatea competent. (2) Prin lege se pot stabili i alte categorii de conducatori auto care trebuie s dein certificat de competen profesional. Art. 48^6. - Certificatul de competen profesional are o valabilitate de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru aceeai perioad, n urma susinerii i promovrii unui examen, n condiiile stabilite de autoritatea competent. Art. 48^7. - Anularea certificatului de competenta profesional se realizeaz n condiiile stabilite de autoritatea competenta, pentru cazuri de incompatibilitate. Art. 48^8. - (1) Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, ntreprinderile care executa transport rutier public sau transport rutier n cont propriu au obligaia de a asigura pregtirea profesional i instruirea periodic a personalului care concura la siguranta circulaiei. (2) Instruirea personalului cu atribuii n siguranta circulaiei se realizeaz n condiiile stabilite de autoritatea competenta. Art. 48^9. - Autoritatea competent va stabili sarcinile i responsabilitile pe care trebuie s le ndeplineasc persoanele cu funcii care concur la sigurana circulaiei. Art. 48^10. Autoritatea competent poate stabili prin norme i alte obligaii pe care le au ntreprinderile /operatorii de transport n ceea ce privete sigurana rutier. Art. 48^11. Autoritatea competent poate stabili prin norme i alte obligaii pe care le au operatorii de activiti conexe transportului rutier n ceea ce privete sigurana rutier.

SECIUNEA a 2.1 coli de conductori auto


Art. 48^12. - (1) colile de conductori auto autorizate fac parte din cadrul instituional naional n domeniul siguranei rutiere, care asigur pregtirea persoanelor n vederea obinerii permiselor de conducere, n baza programelor de colarizare i a metodologiei de organizare i desfurare a cursurilor de pregtire teoretic i practic, aprobate de autoritatea competent. (2) Pentru a putea funciona, colile de conductori auto vor fi autorizate de ctre autoritatea competent pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului transporturilor i infrastructurii. Art. 48^13. - (1) Pregtirea teoretic i practic a unei persoane n vederea obinerii permisului de conducere sau a unei noi categorii ori subcategorii a acestuia se realizeaz numai ntr-o coal de conductori auto autorizat, n condiiile existenei unui contract ncheiat ntre persoan i coala respectiv, potrivit dispoziiilor legale. (2) Pregtirea teoretic i practic se efectueaz n colile prevzute la alin. (1), cu profesori proprii de legislaie rutier atestai i proprii instructori de pregtire practic atestai. (3) Pregtirea practic a persoanelor n vederea obinerii permisului de conducere sau a unei noi categorii sau subcategorii ale acestuia, se efectueaz numai cu autovehicule care ndeplinesc condiiile normelor prevzute la Art. 48^12. alin.(2). (4) Persoana prevzut la alin. (1) poate efectua pregtirea practic numai dup finalizarea pregtirii teoretice n coala respectiv. (5) Activitile colii de conductori auto realizate n vederea obinerii permisului de conducere sau a unei noi categorii ori subcategorii a acestuia, cu excepia activitii de pregtire practic, se desfoar numai n locaiile pentru care a fost obinut autorizaie de coal de conductori auto. Art. 48^14.(1) Pregtirea practic n vederea obinerii permisului de conducere pentru categoriile A, B i BE i subcategorii ale acestora, efectuat de colile autorizate, se poate realiza i cu instructori de pregtire practic atestai, care sunt persoane fizice nregistrate la oficiul registrului comerului, atestate i autorizate de ctre autoritatea competent, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului transporturilor i infrastructurii. (2) Instructorii prevzui la alin.(1) pot efectua pregtirea practic a persoanelor numai cu autovehicule deinute n proprietate sau cu contract de leasing, care ndeplinesc condiiile normelor prevzute la art. 48^12.(2). (3) Instructorul prevzut la alin.(1) poate efectua activitatea de pregtire practic a persoanelor, n condiiile prevzute la 48^13.alin.(4), numai pe baza unui contract de prestri servicii ncheiat de instructor cu coala respectiv, n condiiile Ordonanei de urgen a Guvernului nr.44/2008 privind desfurarea activitilor economice de ctre persoane fizice autorizate, ntreprinderile individuale i ntreprinderile familiale, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr.328 din 25 aprilie 2008, cu modificrile ulterioare.

15

Curs persoan desemnat

Page 16

(4) Instructorul de pregtire practic prevzut la alin.(1) poate fi autorizat numai dac potrivit dispoziiilor legale n vigoare, a fost angajat cel puin 3 ani cu norm ntreag sau a activat cel puin 6 ani ca instructor auto atestat, n cadrul colilor autorizate sau dac face dovada c a deinut autorizaie pentru activitatea de pregtire practic a conductorilor auto, eliberat de autoritatea competent i nu a avut suspendat permisul de conducere i/sau atestatul n ultimii 3 ani. (5) Activitatea colii de conductori auto se desfoar numai n locaiile pentru care a fost obinut autorizaie de coal de conductori auto.

SECIUNEA a 3-a Vehicule rutiere


Art. 49. - (1) Transportul rutier poate fi efectuat numai cu vehicule rutiere a cror stare tehnic corespunde reglementrilor specifice n vigoare, avnd inspecia tehnic periodic valabil, acestea fiind clasificate/ncadrate corespunztor, conform prevederilor legale n vigoare. (2) Pentru accesul pe infrastructura rutier vehiculele rutiere fabricate n ar sau n strintate, nmatriculate sau care urmeaz s fie nmatriculate n Romnia, sunt supuse omologrii n vederea nmatriculrii sau nregistrrii i/sau inspeciei tehnice periodice, dup caz, n conformitate cu prevederile legale n vigoare. (3) Transportul rutier de mrfuri i/sau de persoane se efectueaz numai cu vehicule rutiere destinate prin construcie tipului respectiv de transport i dotate cu tahografe i limitatoare de viteza, n conformitate cu reglementrile n vigoare. Art. 50. - (1) Omologarea n vederea nmatriculrii sau nregistrrii vehiculelor rutiere se acorda de ctre autoritatea competenta, care elibereaz i cartea de identitate a vehiculului rutier, n condiiile stabilite prin prevederile legale n vigoare. (2) Certificarea autenticitatii i omologarea vehiculelor rutiere n vederea nmatriculrii sau nregistrrii acestora se realizeaz n condiiile stabilite prin prevederile legale n vigoare. (3) Productorii de vehicule rutiere, reprezentanii autorizai ai acestora sau persoanele fizice ori juridice care import vehicule rutiere, dup caz, au obligaia s solicite omologarea vehiculelor rutiere n vederea nmatriculrii sau nregistrrii acestora, n conformitate cu prevederile legale n vigoare. Art. 50^1.- ntreprinderile/operatorii de transport rutier care efectueaz operaiuni de transport de pasageri au obligaia de a-i informa pe acetia cu privire la obligativitatea purtrii centurii de siguran pe timpul deplasrii vehiculelor, n unul dintre urmtoarele moduri: a) de ctre conductorul auto; b) de ctre conductorul grupului sau de ctre o persoan desemnat oficial drept conductor al grupului; c) prin mijloace audiovizuale; d) prin afiarea n loc vizibil la fiecare scaun a unor semne i/sau pictograme stabilite prin norme. Art. 50^2.- (1) n scopul facilitrii controlului cu privire la vehiculele utilizate de ctre operatorii de transport/ntreprinderi, acetia au obligaia dotrii vehiculelor rutiere deinute cu plcue sau asigurrii existenei la bordul acestora a unui document emis de autoritatea competent, din care s rezulte numele productorului, numrul de identificare al vehiculului, dimensiunile i masele maxime admise/autorizate ale vehiculului. (2) Modul de aplicare a prevederilor alin. (1) se stabilete prin norme elaborate de autoritatea competent. (3) Plcuele i documentele prevzute la alin.(2) fac dovada conformitii vehiculului respectiv cu prevederile legislaiei comunitare referitoare la dimensiunile maxime admise/autorizate. (4) Controlul vehiculelor prevzute la alin. (1) se face: a) pentru respectarea conformitii maselor, n mod aleatoriu; b) pentru respectarea conformitii dimensiunilor se verific doar acele vehicule care prezint indicii c ar putea fi neconforme prevederilor legislaiei comunitare referitoare la dimensiunile maxime admise. Art. 51. - (1) Operatorii economici care efectueaz servicii de reparaii, reglare, de modificri constructive, de reconstrucie a vehiculelor rutiere, de dezmembrare a vehiculelor rutiere scoase din uz, precum i de inspecie tehnica periodic a vehiculelor rutiere pot desfura aceste activiti numai pe baza autorizaiei tehnice eliberate de autoritatea competent, n condiiile stabilite prin prevederile legale n vigoare. (2) Condiiile de desfurare a activitilor de reparaii, reglare, de modificri constructive, de reconstrucie a vehiculelor rutiere, de dezmembrare a vehiculelor rutiere scoase din uz sau de inspecie tehnica periodic a vehiculelor rutiere, precum i condiiile de acordare a autorizaiilor tehnice operatorilor economici care efectueaz asemenea servicii se stabilesc de autoritatea competenta, n condiiile stabilite prin prevederile legale n vigoare.

16

Curs persoan desemnat

Page 17

Art. 52. - Produsele i materialele de exploatare utilizate la vehiculele rutiere fabricate n ara sau importate trebuie sa fie certificate i/sau omologate din punct de vedere tehnic, potrivit prevederilor legale n vigoare, de autoritatea competent. Art. 53. - Lista produselor i materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere pentru care se impune certificarea sau omologarea se stabilete de autoritatea competenta, n condiiile stabilite prin prevederile legale n vigoare.

SECIUNEA a 4-a Infrastructura rutier


Art. 53^1. - De respectarea prevederilor privind siguranta circulaiei sunt rspunztoare/rspunztori toate ntreprinderile deintoare de vehicule rutiere, persoanele cu funcii care concura la siguranta circulaiei, administratorii infrastructurii rutiere, precum i agenii economici autorizai sa execute lucrri de ntreinere i reparaii a infrastructurii rutiere, n conformitate cu prevederile legale n vigoare. Art. 53^2. - (1) Pentru asigurarea siguranei circulaiei i fluentei traficului n zilele de sambata, duminica, sarbatori legale, precum i n alte perioade, se pot institui restrictii de circulaie pentru anumite categorii de vehicule. (2) Restriciile, tipurile de vehicule, perioadele de aplicare i excepiile se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, construciilor i turismului sau prin ordine comune ale ministerelor interesate, dup caz.

CAPITOLUL VII^1 Contracte n activitile de transport rutier i conexe


Art. 53^3. - Executarea transportului rutier public i a activitilor conexe acestuia se realizeaz pe baza de contract comercial. Aceste activiti sunt urmtoarele: a) transportul rutier public de mrfuri; b) transportul rutier public de persoane n trafic naional i internaional n urmtoarele cazuri: 1. transportul rutier prin serviciu regulat; 2. transportul rutier prin serviciu regulat special; 3. transportul rutier ocazional; c) activiti desfurate de autogara; d) activiti de intermediere. Art. 53^4. - Se considera contract i comanda acceptat numai dac conine toate elementele necesare efecturii transportului rutier. Art. 53^5. - (1) Dispoziiile pct. 2 i 3 ale art. 1, precum i ale art. 2-30 i 32-41, cu excepia celor prevzute la art. 23 pct. 3, din Convenia referitoare la contractul de transport internaional de mrfuri pe osele (CMR), semnat la Geneva, Elvetia, la 19 mai 1956, la care Romnia a aderat prin Decretul nr. 451 din 20 noiembrie 1972, publicat n Buletinul Oficial, Partea I, nr. 145 din 6 decembrie 1972, denumita n continuare Convenia CMR, sunt aplicabile de plin drept transporturilor rutiere publice de mrfuri executate cu vehicule n trafic naional. (2) n trafic naional, prevederile art. 23 pct. 3 din Convenia CMR vor avea urmtorul cuprins: Totui, cuantumul despgubirilor nu poate depi echivalentul n lei a 2,5 USD per kilogram greutate bruta lipsa. Art. 53^6. - (1) Prevederile titlului XII - Despre contractul de transport rutier, art. 413-441 - din Codul comercial nu se aplica contractelor de transport rutier public de mrfuri cu vehicule, ncheiate dup intrarea n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta. (2) Contractelor de transport rutier public de mrfuri cu vehicule, ncheiate nainte de data intrrii n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta, aflate n curs de derulare, le sunt aplicabile prevederile Codului comercial menionate la alin. (1). Art. 53^7. - (1) n executarea activitii conexe de intermediere, organizarea transportului rutier se face pe baza i n condiiile contractului ncheiat ntre client i intermediar, precum i ale contractului ncheiat ntre intermediar i operatorul de transport rutier. (2) n aplicarea prevederilor alin. (1), operatorul care deine licenta pentru servicii de intermediere are obligaiile i responsabilitile care rezulta din contractele respective. Art. 53^8. - n termen de 90 de zile de la intrarea n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta, autoritatea competenta va stabili reglementri privind aplicarea prevederilor Conveniei CMR de ctre operatorii de transport rutier romani n trafic naional. Art. 53^9. - Contractul de transport rutier public de mrfuri cu vehicule rutiere, cu titlu oneros, cnd locul primirii mrfii i locul prevzut pentru eliberarea acesteia, asa cum sunt indicate n contract, sunt situate pe teritoriul Romniei sau n doua tari diferite, dintre care cel puin una este ara contractant, indiferent de domiciliul i de naionalitatea

17

Curs persoan desemnat

Page 18

participanilor la contract, este contract de transport rutier public de mrfuri n trafic naional sau internaional, dup caz. Art. 53^10. - Biletul de cltorie reprezint contractul de transport rutier public de persoane prin servicii regulate, ncheiat ntre prestator - operator de transport i beneficiar - cltor, prin care operatorul de transport rutier se obliga sa execute transportul n condiii de siguranta i confort ale beneficiarului, i beneficiarul se obliga sa achite contravaloarea sa, acoperind i asigurarea persoanelor i a bagajelor. Art. 53^11. - Contractul de transport rutier public prin servicii regulate speciale se ntocmete pentru o perioada determinata, iar pentru serviciile ocazionale, contractul este unic, pentru fiecare cursa n parte. Art. 53^12. - Autogarile care sunt incluse n graficele de circulaie n cazul transportului rutier public de persoane n trafic judeean, interjudetean i internaional sunt obligate sa ncheie contractele cu operatorii respectivi n condiiile stabilite prin norme. Art. 53^13. - (1) ntreprinderea care efectueaz transport rutier public sau transport rutier n cont propriu poate utiliza pentru aceasta vehicule rutiere nchiriate pe baza de contract de la un locator care le deine n proprietate. (2) Un vehicul se considera nchiriat dac sunt ndeplinite cumulativ urmtoarele condiii: a) este nmatriculat n Romnia; b) este pus la dispoziia exclusiva a locatarului, care suporta toate cheltuieile legate de exploatare, ntreinere i reparaii, pe toat durata contractului i fr conductor auto; c) conductorul auto este angajatul locatarului sau locatarul nsui; d) folosinta este cedata cu titlu oneros. (3) Vehiculelor achiziionate n sistem leasing li se aplica regimul juridic al vehiculelor nchiriate numai pe perioada de valabilitate a contractului de leasing.

CAPITOLUL VIII Tarife


Art. 54. - Eliberarea documentelor prevzute de prezenta ordonanta de urgenta, precum i efectuarea prestaiilor specifice se realizeaz de autoritatea competenta, pe baza tarifelor stabilite de aceasta. Art. 55. - (1) La derularea operaiunilor de transport rutier public, tarifele se stabilesc liber, pe baz de cerere i ofert. (2) n cazul serviciilor publice de transport rutier de persoane, tariful de transport poate constitui unul dintre criteriile de licitaie privind concesionarea serviciului respectiv. Art. 55^1. - (1) Operatorul de transport rutier public de persoane va asigura corelarea tarifului de transport cu gradul de confort i sigurana ale mijlocului de transport. (2) Tarifele de transport percepute cltorilor conin primele de asigurare pentru acetia i pentru bagajele lor, precum i pentru riscurile ce pot decurge din efectuarea operaiunilor de transport.

CAPITOLUL IX Controlul activitii de transport rutier i a activitilor conexe acestora


Art. 56. - (1) Inspecia, controlul i supravegherea modului de respectare a prevederilor prezentei ordonane de urgenta, precum i a prevederilor normelor i reglementrilor prevzute de aceasta se efectuaza n trafic i la sediul ntreprinderilor de ctre inspectorii de trafic sau, dup caz, de ctre inspectori mputernicii n acest scop de autoritatea competenta. (2) Reglementrile privind efectuarea inspectiilor i a controlului asupra transporturilor rutiere i activitilor conexe acestora, modelul i nsemnele uniformei, precum i dotarea i inscriptionarea autovehiculelor de control se stabilesc de autoritatea competenta pana la intrarea n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta. (3) Atribuiile i obligaiile inspectorilor de trafic se stabilesc prin hotrre a Guvernului. Art. 56^1. - (1) Inspectorii de trafic au obligaia de a purta uniforma de serviciu, de a deine asupra lor legitimatia de control pe timpul efecturii aciunilor de control i de a respecta prevederile legale privind oprirea vehiculelor n trafic. (2) n cazul unui control efectuat n trafic asupra unui vehicul, inspectorii de trafic au dreptul sa ptrund att n spaiul destinat conducatorului auto, cat i n spaiul destinat transportului rutier de mrfuri i/sau de persoane pentru efectuarea controlului i efectuarea verificrilor care se impun. (3) n cazul transporturilor rutiere de mrfuri inspectorii de trafic au dreptul sa verifice concordanta dintre nscrisurile din documentele de transport i mrfurile transportate. (4) n cazul transporturilor rutiere de mrfuri suspectate a fi mrfuri periculoase, inspectorii de trafic au dreptul de a preleva mostre care vor fi transmise spre analiza laboratoarelor autorizate.

18

Curs persoan desemnat

Page 19

(5) n cazul transporturilor rutiere de persoane, inspectorii de trafic au dreptul sa verifice concordanta dintre nscrisurile din documentul de transport i identitatea persoanelor transportate, precum i legitimatiile de cltorie ale acestora, dup caz. Art. 56^2. - (1) Prin derogare de la prevederile Ordonanei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, cu modificrile ulterioare, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 49/2006, inspectorii de trafic au dreptul sa opreasc orice vehicul care executa activiti de transport rutier n condiiile prezentei ordonane de urgenta i circula pe drumurile publice. Inspectorii de trafic pot opri vehiculele, semnalizand regulamentar din poziia statica n acelai mod ca i poliitii rutieri sau din autovehiculul din dotare aflat n mers. (2) Prin derogare de la prevederile Ordonanei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, cu modificrile ulterioare, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 49/2006, autovehiculele inspectorilor de trafic vor fi dotate cu dispozitive de semnalizare luminoasa de culoare roie cu mesaje variabile, de care pot face uz numai pentru oprirea n trafic a vehiculelor care efectueaz activitate de transport rutier, n condiiile prezentei ordonane de urgenta. Art. 57. - (1) La efectuarea controlului la sediul ntreprinderilor, inspectorii au dreptul s ptrund, n timpul programului de lucru, att n spaiile de lucru, ct i n vehiculele deinute de acestea. (2) La efectuarea controlului la sediul ntreprinderilor, acestea au obligaia prezentrii tuturor documentelor solicitate de personalul autoritii competente mputernicit n acest scop.

CAPITOLUL X Contravenii i sanciuni


Art. 57^1. - nclcarea dispoziiilor prevzute n prezenta ordonanta de urgenta atrage rspunderea civil, administrativ, contravenional sau penal, dup caz. Art. 57^2. - Constituie contravenii, dac nu sunt considerate infraciuni potrivit legii penale, urmtoarele fapte: a) efectuarea transportului rutier sau a activitilor conexe acestuia fr a deine licena de transport, certificat de transport n cont propriu, licena pentru activiti conexe, licena de traseu sau autorizaie de transport internaional, document de transport pentru transportul de persoane prin servicii ocazionale, respectiv retrase, expirate sau declarate pierdute, dup caz; b) efectuarea transportului rutier n baza unei copii conforme a licenei de transport sau a certificatului de transport n cont propriu suspendate, expirate, declarate pierdute sau necorespunztoare tipului de transport efectuat ori care nu aparin ntreprinderii sau operatorului de transport respectiv, dup caz; c) efectuarea transportului rutier cu un vehicul pentru care s-a dispus msura imobilizarii pentru nerespectarea prevederilor legale care impun imobilizarea vehiculului; d) efectuarea transportului rutier n regim de cabotaj; e) sustragerea de la efectuarea controlului n trafic rutier; f) sustragerea sau obstructionarea efecturii controlului la sediul ntreprinderii sau al operatorului de transport rutier care efectueaz activiti de transport rutier sau activiti conexe transportului rutier, dup caz. g) efectuarea activitii de pregtire practic a persoanelor n vederea obinerii permisului de conducere, fr a deine autorizaie de coal de conductori auto sau autorizaie de instructor auto ori care are autorizaie suspendat, anulat sau cu valabilitate depit, dup caz. Art. 57^3. - (1) De faptele menionate la art. 57^2 lit. a), b) i f) este rspunztoare/rspunztor persoana desemnat i/sau administratorul ntreprinderii, dup caz. (2) De faptele menionate la art. 57^2 lit. c), d) i e) este rspunztor conductorul auto. Art. 57^4. - (1) Se sancioneaz cu amenda aplicat ntreprinderilor sau operatorilor de transport rutier romani sau strini, dup caz: a) de la 20.000 lei (RON) la 25.000 lei (RON), fapta prevzut la art. 57^2 lit. a)i d); b) de la 15.000 lei (RON) la 20.000 lei (RON), fapta prevzut la art. 57^2 lit. b); c) de la 10.000 lei (RON) la 15.000 lei (RON), fapta prevzut la art. 57^2 lit. f). (1.1) Contravenia prevzut la Art. 57^2 lit.g) se sancioneaz cu amend de la 10.000 lei la 15.000 lei. (2) Se sancioneaz cu amenda aplicat conducatorului auto roman sau strin, dup caz: a) abrogat b) de la 7.500 lei (RON) la 10.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 57^2 lit. c) i e). (1.1) Se sancioneaz cu amend de la 10.000 lei la 15.000 lei persoana fizic sau juridic, dup caz, care efectueaz o activitate de pregtire practic a persoanelor n vederea obinerii permisului de conducere, fr a deine autorizaie de

19

Curs persoan desemnat

Page 20

coal de conductori auto sau autorizaie de instructor auto ori care are autorizaia suspendat, anulat, retras, expirat sau declarat pierdut, dup caz. Art. 58. - Constituie contravenii urmtoarele fapte: a) efectuarea transportului rutier de mrfuri sau de persoane n trafic internaional de ctre un operator de transport rutier strin, avnd ca ara de tranzit sau de destinaie Romnia, fr existenta la bordul vehiculului a autorizaiei de transport internaional; b) efectuarea transportului rutier fr existenta la bordul vehiculului a dovezii dreptului de deinere a vehiculului pentru vehiculele deinute n baza unui contract de nchiriere sau de leasing; c) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate fr a emite legitimatii de cltorie; d) efectuarea transportului rutier de mrfuri sau de persoane n trafic naional, cu ansambluri de vehicule la care remorca sau semiremorca nu este nmatriculat n Romnia; e) efectuarea transportului rutier de mrfuri fr existenta la bordul vehiculului a documentului de transport sau a copiei conforme a licenei de transport ori a copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu, dup caz; f) efectuarea transportului rutier de mrfuri n trafic internaional fr existenta la bordul vehiculului a certificatului privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i sigurana rutier; g) efectuarea transportului rutier de mrfuri perisabile n trafic internaional fr respectarea prevederilor Acordului cu privire la transporturile internaionale de produse perisabile i cu privire la mijloacele de transport speciale care trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP), adoptat la Geneva la 1 septembrie 1970, la care Romnia a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 75/1998, aprobat prin Legea nr. 2/1999; h) efectuarea transportului rutier de mrfuri i/sau de persoane n trafic internaional fr existenta la bordul vehiculului a certificatului internaional de inspecie tehnica prevzut de Acordul privind adoptarea de condiii uniforme pentru inspectiile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere i recunoaterea reciproc a acestor inspecii, ncheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin Ordonanta Guvernului nr. 76/1998, aprobat prin Legea nr. 7/1999; i) efectuarea transportului rutier de persoane fr existenta la bordul vehiculului a licenei de traseu sau a autorizaiei de transport, a documentului de transport corespunztor tipului de transport efectuat sau a copiei conforme a licenei de transport ori a copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu, dup caz; j) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional fr respectarea prevederilor Acordului privind transportul internaional ocazional de cltori cu autocarul i autobuzul (Acordul INTERBUS), semnat de Romnia la Bruxelles la 2 octombrie 2000, ratificat prin Legea nr. 439/2002; k) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional cu persoane care nu sunt menionate n documentul de transport; l) efectuarea transportului rutier de ctre conductorul auto fr existenta la bordul vehiculului a certificatului de competenta profesional sau a dovezii angajrii acestuia de ctre ntreprindere n cazul n care vehiculul este deinut n baza unui contract de leasing sau de nchiriere; m) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conducatori auto fr contract de munc, aviz medical, aviz psihologic sau certificat de competen profesional; n) refuzul nejustificat al accesului la serviciile autogrii, aplicarea tarifelor discriminatorii pentru accesul la serviciile autogrii, precum i condiionarea accesului la serviciile autogrii de obligativitatea serviciului de vnzare a legitimaiilor de cltorie; o) permiterea accesului la serviciile autogarii al vehiculelor operatorilor de transport rutier cu care nu a fost ncheiat contract, al vehiculelor operatorilor de transport rutier care nu au prevzut autogara respectiv ca punct de oprire n graficul de circulaie, precum i al vehiculelor operatorilor de transport rutier cu care se efectueaz transport rutier de persoane prin servicii regulate speciale sau ocazionale; p) lipsa de la sediul autogarii a contractelor pentru accesul la serviciile acesteia; q) nerespectarea prevederilor licenei de traseu, ale autorizaiei de transport internaional sau ale graficului de circulaie; r) nstrinarea documentelor necesare efecturii transporturilor rutiere, precum i utilizarea acestora de ctre o persoana fizica sau juridic, alta dect titularul, ori utilizarea lor completate necorespunztor; s) cltoria fr legitimatie de cltorie valabil la transportul rutier public de persoane prin servicii regulate; s) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein certificat de competen profesional; t) neoprirea n trafic a vehiculului la semnalul regulamentar al inspectorilor; t) transportul rutier de persoane pe un traseu judeean, interjudetean sau internaional al mai multor persoane dect numrul de locuri pe scaune prevzut n certificatul de nmatriculare;

20

Curs persoan desemnat

Page 21

u) utilizarea de conducatori auto fr drept de munca n Romnia; v) efectuarea de transporturi rutiere prin servicii regulate speciale n trafic naional sau internaional cu persoane care nu au n posesia lor legitimaii eliberate de beneficiarul transportului; w) efectuarea de transporturi rutiere n cont propriu cu persoane care nu au n posesia lor documente eliberate de ntreprindere, din care sa rezulte ca transportul este n cont propriu; x) efectuarea de activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public fr existena contractelor de transport stabilite de prezenta ordonan de urgen; y) efectuarea de transport rutier de mrfuri i/sau de persoane cu alte vehicule dect cele destinate prin construcie categoriei, respectiv tipului de transport; z) nedetinerea la sediul ntreprinderilor sau al operatorilor de transport a documentelor de transport, a crilor de identitate ale vehiculelor, a dovezilor dreptului de deinere a vehiculelor pentru vehiculele deinute temporar n folosinta sau a evidentei autorizaiilor de transport internaional pentru transportul rutier internaional de marfa ori a contractelor pentru serviciile autogarii, dup caz. aa) prezentarea de ctre ntreprindere/operatorul de transport rutier, operatorii de activiti conexe sau de ctre conductorii auto a documentelor emise de ctre autoritatea competent plastifiate ori n copie sau n oricare alt form ori condiii dect cele n care au fost eliberate; ab) utilizarea de ctre ntreprinderile deintoare de certificate de transport n cont propriu, la efectuarea transporturilor de persoane, a unor vehicule deinute cu nerespectarea condiiilor prevzute la art.12; ac) efectuarea transportului rutier de mrfuri cu un autovehicul condus de un conductor auto, cetean al unui stat din afara Uniunii Europene, fr ca acesta s dein atestat de conductor auto, la care se face referire la art.3 alin.(3), respectiv n anexa III la Regulamentul Consiliului (CEE) nr.881/92, astfel cum a fost amendat de Regulamentul Consiliului (CE) nr.484/2002; ad) nendeplinirea obligaiilor ce le revin ntreprinderilor, operatorilor de transport rutier i operatorilor de activiti conexe transportului rutier; ae) efectuarea de ctre colile de conductori auto a pregtirii persoanelor fr respectarea programei de pregtire aprobate; af) nerespectarea de ctre colile de conductori auto a prevederilor privind evidena cursanilor; ag) utilizarea de ctre colile de conductori auto, n cadrul procesului de pregtire, a personalului de pregtire teoretic i practic, care nu ndeplinete condiiile prevzute de reglementrile n vigoare; ah) utilizarea de ctre colile de conductori auto sau de ctre instructori auto, autorizai n condiiile prezentei ordonane de urgen, n procesul de pregtire, a vehiculelor rutiere care nu ndeplinesc condiiile prevzute de reglementrile n vigoare; ai) nerespectarea de ctre colile de conductori auto sau de ctre persoana desemnat care conduce i organizeaz activitatea colii de conductori auto a obligaiilor ce i revin conform legislaiei n vigoare. Art. 59. - (1) Se sancioneaz cu amenda aplicat ntreprinderilor sau operatorilor de transport rutier romani sau strini, dup caz: a) de la 1.000 lei (RON) la 1.500 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. a), b), e), i),q) i aa); b) de la 4.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. m), u), y), z), ab), ac)i ad); c) de la 7.000 lei (RON) la 9.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. g), j), k) i r); d) de la 10.000 lei (RON) la 15.000 lei (RON), fapta prevzut la art. 58 lit. d). (2) Se sancioneaz cu amenda aplicat ntreprinderilor care efectueaz activiti conexe transportului rutier: a) de la 7.000 lei (RON) la 9.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. o) i p); b) de la 10.000 lei (RON) la 15.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. n) i x). (3) Se sancioneaz cu amenda aplicat conducatorului auto: a) de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON), fapta prevzut la art. 58 lit. l); b) de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. q), s) i w); c) de la 2.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON), faptele prevzute la art. 58 lit. c), t),) i v). (4) Se sancioneaz cu amenda de la 100 lei (RON) la 300 lei (RON), aplicat persoanei care cltorete fr legitimatie de cltorie, fapta prevzut la art. 58 lit. s). (4.1) Se sancionez cu amend de la 4.000 lei la 6.000 lei, aplicabil colilor de conductori auto sau instructorilor auto autorizai ori persoanei desemnate, dup caz, faptele prevzute la art.58 lit.ae),af),ah) i ai) (4.2) Se sancionez cu amend de la 10.000 lei la 15.000 lei, aplicabil colilor de conductori auto, nerespectarea prevederilor Art. 48^12 alin. (2) i ale Art. 48^13. (4.3) Se sancionez cu amend de la 4.000 lei la 6.000 lei, aplicabil instructorilor auto prevzui la art. 48^14.

21

Curs persoan desemnat

Page 22

(5) Contravenientul poate achit, n termen de cel mult 48 de ore de la data aducerii la cunotin a procesului-verbal de constatare i sancionare contravenional, jumtate din minimul amenzii prevzute de prezenta ordonan de urgen. Art. 59^1. - n cazul n care din documentele prezentate de conductorul auto nu poate fi identificat ntreprinderea sau operatorul de transport rutier, amenda se aplic acestuia. Art. 60. - Contraveniile prevzute n prezenta ordonant de urgen se constat i se sancioneaz de ctre: a) personalul autoritii competente mputernicit n acest scop; b) ofieri/ageni ai poliiei rutiere; c) ofieri/ageni ai poliiei de frontiera n punctele de trecere a frontierei; d) personalul cu atribuii de control din cadrul Ministerului Finanelor Publice, conform competentelor acordate. Art. 61. - (1) Controlul vehiculelor rutiere nmatriculate n alte state, cu care se efectueaz operaiuni de transport rutier pe teritoriul Romniei, se realizeaz de ctre personalul autoritii competente mputernicit n acest scop. (2) n situaia n care la efectuarea controlului prevzut la alin. (1) s-au constatat nclcri ale prevederilor legale n vigoare care reglementeaz domeniul transporturilor rutiere, se imobilizeaza vehiculul rutier n condiii de siguranta i securitate ale transportului i, dac este cazul, se procedeaz la ridicarea placutelor de nmatriculare pana la ndeplinirea condiiilor legale pentru continuarea efecturii transportului i se aplica sanciunea corespunztoare celor constatate. (3) Permisiunea privind reluarea efecturii transportului se acord cu condiia achitrii amenzii aplicate n condiiile prevzute de reglementrile n vigoare sau cu condiia plii unei sume egale cu aceasta direct ctre organismul al crui agent constatator a aplicat sanciunea contravenional, urmnd ca n conformitate cu prevederile legale aceast sum s fie restituit sau vrsat la contul de amenzi al Trezoreriei Statului, conform cu hotrrea definitiv a instanei judectoreti n cazul formulrii unei contestaii. (4) Pentru abateri de la prevederile prezentei ordonane de urgenta sunt exceptate de la imobilizare vehiculele care transporta animale vii, mrfuri perisabile sau sub temperatura controlat. Art. 62. - (1) n cazul utilizrii pentru transport a unui vehicul fr a se putea face dovada ca se detin urmtoarele documente valabile, dup caz: licenta de transport, copia conform a acesteia, certificat de transport n cont propriu, copia conform a acestuia, licenta de traseu, autorizaia special de transport, autorizaia de transport internaional sau documentul de transport persoane prin servicii ocazionale, dup caz, se suspenda dreptul de utilizare a vehiculului prin reinerea plcuelor de nmatriculare i a certificatului denmatriculare, aplicndu-se i sanciunea contravenional corespunztoare. (1.1) n cazul utilizrii unui autovehicul pentru pregtirea practic a persoanelor n vederea obinerii permisului de conducere, fr a deine autorizaie de coal de conductori auto sau autorizaie de instructor auto, se suspend dreptul de utilizare a autovehiculului prin reinerea plcuelor de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare, aplicndu-se i sanciunea contravenional corespunztoare. (2) Inspectorii de trafic, precum i ofierii i/sau agenii de poliie din cadrul Poliiei Romne care au calitatea de poliiti rutieri au dreptul s rein documentele prevzute la alin. (1) i (1.1),dac acestea au valabilitatea depit sau nu sunt conforme cu transportul efectuat, precum i plcuele de nmatriculare, mpreun cu certificatul de nmatriculare. (3) Plcuele de nmatriculare, mpreun cu certificatul de nmatriculare i o copie a proceselor verbale de constatare a contraveniei i de reinere a plcuelor de nmatriculare, mpreun cu certificatului de nmatriculare se predau inspectoratului judeean de poliie, respectiv Direciei Generale de Poliie a Municipiului Bucureti, care notific deintorul autovehiculului faptul c suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reinerea plcuelor de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare nceteaz la 6 luni de la data procesului-verbal de reinere a acestora.Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului nceteaz, iar plcuele de nmatriculare i certificatele de nmatriculare se restituie, la cerere, dac se face dovada achitrii amenzii. Art. 63. - Prevederile prezentei ordonane de urgen se completeaz cu dispoziiile Ordonanei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare. Art. 64. - mpotriva msurii de retragere sau suspendare a unuia dintre documentele prevzute n prezenta ordonan de urgen sau de respingere a cererii de eliberare a unuia dintre documentele respective operatorul de transport rutier sau ntreprinderea, dup caz, se poate adresa cu plngere instanelor de contencios administrativ, conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

22

Curs persoan desemnat


CAPITOLUL XI Dispoziii tranzitorii i finale

Page 23

Art. 64^1. - (1) Licenele de transport public, licenele de transport n interes propriu, autorizaiile de transport n interes propriu, licenele de execuie pentru activiti conexe, valabile la data intrrii n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta, i menin valabilitatea pana la data urmtoarei vizri. (2) Licenele de execuie pentru vehicul i documentele menionate la alin. (1), aflate n ultimul an de valabilitate naintea expirrii, i menin valabilitatea pn la expirare. (3) Licenele de execuie pentru traseu valabile la data intrrii n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta i menin valabilitatea pn la expirare. Art. 64^2. - Dotarea cu limitatoare de viteza este obligatorie pentru autovehiculele ori ansamblurile de vehicule pentru transport rutier de marf a cror masa total maxim autorizat este mai mare de 3,5 tone i pentru autovehiculele pentru transport rutier de persoane cu mai mult de 9 locuri, inclusiv locul conductorului auto. Art. 65. - (1) ncepnd cu data de 10 septembrie 2008 conductorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunztoare pentru categoriile D1, D1E, D sau DE, care efectueaz operaiuni de transport rutier ce fac obiectul prezentei ordonane de urgen, au obligaia de a deine i un certificat de calificare profesional iniial (CPI) i un certificat de calificare profesional continu (CPC). (2) ncepnd cu data de 10 septembrie 2009 conductorii auto titulari ai permiselor de conducere corespunztoare pentru categoriile C1, C1E, C sau CE, care efectueaz operaiuni de transport rutier ce fac obiectul prezentei ordonane de urgen, au obligaia de a deine i un certificat de calificare profesional iniial (CPI) i un certificat de calificare profesional continu (CPC). (3) Autoritatea competent va stabili condiiile privind pregtirea iniial i continu a conductorilor auto prevzui la alin. (1). (4) Certificatele de calificare profesional iniial (CPI) i certificatele de calificare profesional continu (CPC) se elibereaz de ctre autoritatea competent numai: a)conductorilor auto ceteni ai unui stat membru al Uniunii Europene care au reedin curent, aa cum este aceasta definit la art.14 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr.3.821/1985 privind echipamentul de nregistrare n transportul rutier, cu modificrile i completrile ulterioare, n Romnia; b)conductorilor auto ceteni ai unui alt stat care sunt angajai n mod legal de un operator sau de o ntreprindere de transport cu sediul sau domiciliul n Romnia ori care sunt deintori ai unui permis de munc valabil eliberat de autoritile romne. (5) Certificatele de calificare profesional iniial (CPI) i certificatele de calificare profesional continu (CPC), eliberate de autoritile competente din statele membre ale Uniunii Europene conform prevederilor Directivei Parlamentului European i a Consiliului 59/2003/CE din 15 iulie 2003 privind calificarea iniial i pregtirea periodic a conductorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mrfuri sau de cltori, sunt recunoscute n Romnia. Art. 65^1. Certificatele de competen profesional i/sau atestatele valabile eliberate de autoriile statelor membre ale Uniunii Europene pentru conductori auto,consilieri de siguran pentru transportul rutier al mrfurilor periculoase i persoanele desemnate s conduc permanent i efectiv activitatea de transport sunt recunoscute n Romnia ca fiind echivalente cu cele eliberate de autoritile romne. Art. 66. - (1) Transportului de mrfuri n regim de cabotaj pentru operatorii de transport din rile Uniunii Europene i se aplica o perioada de tranzitie n conformitate cu prevederile pct. 5 Politica n domeniul transporturilor alin. (1) din anexa VI la Protocolul la Tratatul de aderare a Romniei i Bulgariei la Uniunea European, semnat la 25 aprilie 2005, ratificat de Romnia prin Legea nr. 157/2005. (2) Transportul de persoane n regim de cabotaj se va liberaliza pentru operatorii de transport din rile Uniunii Europene dup data aderrii Romniei la Uniunea European, n conformitate cu reglementrile n vigoare. Art. 67. - De la data aderrii, transportul rutier de persoane n cont propriu, efectuat ntre Romnia i statele membre ale Uniunii Europene, se efectueaz numai pe baza certificatului de transport n cont propriu. Art. 68. - Monitorizarea pieei transporturilor rutiere se efectueaz n conformitate cu prevederile Ordonanei Guvernului nr.56/2002 privind monitorizarea pieei transporturilor rutiere i msurile ce trebuie luate n situaii de criz n domeniul transportului rutier de mrfuri, aprobat cu modificri prin Legea nr. 47/2003. Art. 69. - Pn la intrarea n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgen, Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului va modifica n mod corespunztor normele privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora.

23

Curs persoan desemnat

Page 24

Art. 69^1. - Pn la intrarea n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgen, Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului i Ministerul Administraiei i Internelor, precum i alte ministere vor elabora reglementri proprii n limita competentelor pentru aplicarea prevederilor prezentei ordonane de urgen. Art. 69^2. - n punctele de trecere a frontierei, controlul autovehiculelor se va efectua de ctre poliia de frontiera mpreun cu controlorii mputernicii n acest scop de autoritatea competenta. Art. 70. - (1) Pe data intrrii n vigoare a prezentei ordonane de urgenta se abroga Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 222 din 29 august 1997, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 105/2000, cu modificrile i completrile ulterioare. (2) Pe data intrrii n vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonane de urgenta se abroga Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2006 pentru completarea art. 23 din Ordonanta Guvernului nr. 86/2001 privind serviciile regulate de transport public local de cltori, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 153 din 17 februarie 2006. Art. 71. - (1) Prezenta ordonan de urgen transpune prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) i (3), art. 3 alin. (1) i alin. (2) lit. a), b) i c) i ale art. 4 lit. a) i d) din Directiva 96/26/CE din 29 aprilie 1996 privind accesul la ocupaia de transportator rutier de marf i transportator rutier de cltori i recunoaterea reciproc a diplomelor, certificatelor i a altor forme de calificare, pentru a facilita acestor transportatori dreptul la libera stabilire pentru operaiuni de transport naional i internaional, publicat n Jurnalul Oficial nr. L 124 din 23 mai 1996, aa cum a fost modificat de Directiva 98/76/CE din 1 octombrie 1998, precum i prevederile art. 14 alin. (2) din Directiva 2003/59/CE privind pregtirea iniial i periodic a conductorilor auto care efectueaz transport de marf i cltori, publicat n Jurnalul Oficial nr. L 226 din 10 septembrie 2003, ce amendeaz Regulamentul nr. 3.820/85/CEE i Directiva 91/439/CEE i abrog Directiva 76/914/CEE. (2) Prezenta ordonan de urgen creeaz cadrul general pentru aplicarea de la data aderrii a Regulamentului nr. 684/92/CEE din 16 martie 1992 privind regulile comune pentru transportul internaional de cltori cu autocarul i autobuzul, publicat n Jurnalul Oficial nr. L 074 din 20 martie 1992, ale Regulamentului nr. 11/98/CE din 11 decembrie 1997 de modificare a Regulamentului nr. 684/92/CEE privind regulile comune pentru transportul internaional de cltori cu autocarul i autobuzul i a Regulamentului nr. 881/92/CEE din 26 martie 1992 privind accesul la pia n transportul rutier de mrfuri n cadrul Comunitii ctre sau dinspre teritoriul unui stat membru sau care traverseaz teritoriul unuia sau mai multor state membre, publicat n Jurnalul Oficial nr. L 095 din 9 aprilie 1992, precum i ale Regulamentului nr. 484/2002/CE din 1 martie 2002 de modificare a Regulamentului nr. 881/92/CEE i Regulamentului nr. 3.118/93/CEE n vederea instituirii unui atestat de conductor auto.
PRIM-MINISTRU CLIN POPESCU-TRICEANU

REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN I AL CONSILIULUI din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziii ale legislaiei sociale n domeniul transporturilor rutiere, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr.2135/98 ale Consiliului i de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului PARLAMENTUL EUROPEAN SI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE, avnd n vedere Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, n special articolul 71, avnd n vedere propunerea Comisiei, avnd n vederea avizul Comitetului Economic si Social, dupa consultarea Comitetului Regiunilor, hotarnd n conformitate cu procedura prevazut la articolul 251 din tratat, avnd n vedere proiectul comun aprobat de comitetul de conciliere la 8 decembrie 2005, ntruct: (1) n domeniul transporturilor rutiere, Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 de armonizare a anumitor dispoziii din domeniul social privind transportul rutier urmarea sa armonizeze condiiile de concurena ntre modurile de transport terestru, n special n ceea ce priveste sectorul transportului rutier si

24

Curs persoan desemnat

Page 25

mbunatirea condiiilor de munca i a siguranei rutiere. Progresele realizate n aceste domenii ar trebuie s fie meninute i extinse. (2) Directiva 2002/15/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 11 martie 2002 privind organizarea timpului de lucru al persoanelor care efectueaz activiti mobile de transport rutier impune statelor membre adoptarea de msuri care s limiteze durata de lucru maxima sptamnal a lucratorilor mobili. (3) S-au ntmpinat dificulti n uniformitatea interpretrii, aplicrii, executrii i controlului n toate statele membre ale anumitor dispozitii ale Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 referitoare la durata de condus, pauzele i perioadele de repaus pe care trebuie s le respecte conductorii auto care efectueaz transporturi rutiere naionale i internationale n interiorul Comunitii, din cauza caracterului general al termenilor n care sunt redactate aceste norme. (4) Este de dorit ca aceste dispoziii s fie aplicate n mod eficient i uniform pentru ca sa fie ndeplinite obiectivele vizate i s nu se discrediteze aplicarea normelor. n consecin, este necesar s se stabileasc o serie de norme mai clare i mai simple care vor fi uor de neles, de interpretat i de aplicat de ctre sectorul transporturilor rutiere i de ctre autoritile responsabile cu aplicarea acestora. (5) Msurile prevzute de prezentul regulament n ceea ce privete condiiile de lucru nu ar trebui s aduc atingere dreptului partenerilor sociali de a stabili dispoziii mai favorabile lucratorilor prin contracte colective de munc sau n alt mod. (6) Este necesar s fie definit clar domeniul de aplicare a prezentului regulament prin precizarea principalelor categorii de vehicule vizate. (7) Prezentul regulament ar trebui s se aplice transporturilor rutiere efectuate fie exclusiv n interiorul Comunitii, fie ntre Comunitate, Elveia i rile pari la Acordul privind Spaiul Economic European. (8) Acordul european privind munca echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere internaionale din 1 iulie 1970 (denumit n continuare AETR), astfel cum a fost modificat, ar trebui s se aplice n continuare transporturilor rutiere de mrfuri sau de cltori efectuate de vehicule nmatriculate ntr-un stat membru sau ntr-o ara care este parte contractant la AETR, pe ntregul traseu, adic att partea situat ntre Comunitate i o ar tert, alta dect Elvetia, ct i trile care sunt pari contractante la Acordul privind Spatiul Economic European, ct i partea care traverseaz teritoriul unei astfel de ri. Este esenial s se modifice AETR ct mai repede, ideal n urmatorii doi ani de la data intrrii n vigoare a prezentului regulament, n vederea punerii n conformitate a dispozitiilor acestuia cu prezentul regulament. (9) n cazul transporturilor rutiere efectuate de vehicule nmatriculate ntr-o ar tert care nu este parte la AETR, dispoziiile AETR ar trebui aplicate prtii de traseu care se efectueaza n interiorul Comunitatii sau n interiorul trilor care sunt pri la AETR. (10) Dat fiind faptul ca obiectul AETR intr n domeniul de aplicare a prezentului regulament, competena de negociere i de ncheiere a acordului respectiv aparine Comunitii. (11) n cazul n care o modificare a normelor comunitare interne n domeniul respective necesit o modificare corespunztoare a AETR, statele membre ar trebui s-i uneasca eforturile pentru a obine aceast modificare ct mai curnd, n conformitate cu procedura prevazut n AETR. (12) Lista scutirilor ar trebui actualizat pentru a ine seama de evoluia sectorului transportului rutier pe parcursul ultimilor nousprezece ani. (13) Toi termenii cheie ar trebui definiti n mod complet pentru a facilita interpretarea i a garanta aplicarea uniform a prezentului regulament. De asemenea, este necesar s se prevad asigurarea unei interpretri i aplicri uniforme a prezentului regulament de ctre autoritile de control naionale. Definirea termenului sptamn care figureaz n prezentul regulament nu ar trebui s mpiedice conductorul auto s nceapa sptamn de lucru n oricare zi a sptamnii. (14) Pentru a garanta eficiena executrii, este indispensabil ca autoritile competente s fie n msura, la efectuarea controalelor rutiere i, dup o perioad de tranzitie, s se asigure c s-au respectat perioadele de sofat i de repaus din ziua respectiva i din ultimele douzeci i opt de zile. (15)Este necesar ca normele de baza referitoare la duratele de condus s fie clarificate i simplificate pentru a permite controlul uniform i eficient al aplicrii acestora cu ajutorul tahografului digital, n conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985 privind aparatul de nregistrare n transportul rutier1 i prezentul regulament. Prin urmare, prin intermediul unui comitet permanent, autoritile mputernicite cu asigurarea respectrii prezentului regulament n statele membre ar trebui s fac toate eforturile pentru a ajunge la o interpretare comuna a aplicrii acestuia. (16) S-a constatat c dispoziiile Regulamentului (CEE) nr. 3820/85 permiteau programarea perioadelor de sofat i de repaus zilnice astfel nct conductorul auto putea fi n situaia de a conduce o perioada prea lung fr a lua o pauz

25

Curs persoan desemnat

Page 26

complet, ceea ce avea ca rezultat diminuarea siguranei rutiere i deteriorarea condiiilor de lucru ale conductorilor. n consecin, este necesar s se asigure c fracionarea pauzelor s nu duc la abuzuri. (17) Prezentul regulament urmreste mbuntirea condiiilor sociale pentru lucrtorii crora li se aplic, precum i mbuntirea siguranei rutiere n general. Acesta urmarete realizarea acestui obiectiv n special prin dispozitiile referitoare la durata maxim de condus pe zi, pe sptamna i pe o perioad de dou sptamni consecutive, prin dispoziia care oblig un conductor auto s ia o perioad de repaus sptamnal normal, cel puin o dat pe o perioad de doua sptamni consecutive, i prin dispoziiile care prevd ca n nici un caz o perioad de repaus zilnic nu poate fi mai mic dect o perioad nentrerupt de noua ore. Acest ansamblu de dispoziii garanteaz un repaus corespunztor i, lund n considerare i experiena dobndit n ultimii ani n domeniul aplicrii normelor, nu mai este necesar un sistem de compensaie pentru perioadele de repaus zilnic reduse. (18) Un mare numr de transporturi rutiere n interiorul Comunitatii includ un traseu parcurs pe feribot sau n tren. n consecin, ar trebui stabilite dispoziii clare i corespunztoare n ceea ce privete perioadele de repaus zilnic i de pauz n acest tip de traseu. (19) n vederea intensificrii transporturilor internationale de mrfuri i de cltori, ar trebui ca, n interesul siguranei rutiere i al unei mai bune desfurri a controalelor rutiere i a controalelor efectuate n spaiile ntreprinderilor, perioadele de sofat i de repaus i pauzele ncepute n alte state membre sau n ri terte s fie luate n considerare i s se stabileasc dac normele relevante au fost respectate n totalitate i n mod corect. (20) Principiul responsabilitii ntreprinderilor de transport ar trebui extins cel putin la ntreprinderile de transport care sunt persoane juridice sau fizice i nu ar trebui s exclud dreptul de aciune mpotriva persoanelor fizice care ar fi autorii, instigatorii sau complicii unei nclcri a prezentului regulament. (21) Conductorii auto care lucreaz pentru mai multe ntreprinderi de transport trebuie s furnizeze fiecareia dintre acestea informaiile de care au nevoie pentru asumarea rspunderilor n cadrul prezentului regulament. (22) n vederea promovarii progresului social i a mbunatirii siguranei rutiere, fiecare stat membru ar trebui s-i pstreze dreptul de a adopta anumite msuri corespunztoare. (23) Derogrile naionale ar trebui s reflecte schimbrile intervenite n sectorul transportului rutier i s se limiteze la elementele care nu sunt supuse n prezent concurentei. (24) Statele membre ar trebui s stabileasc norme pentru vehiculele utilizate pentru transportul cltorilor prin servicii regulate pe un traseu care nu depaete 50 km. Aceste norme ar trebuie s asigure o protecie corespunztoare n ceea ce priveste perioada de ofat permisa i pauzele i perioadele de repaus obligatorii. (25) n vederea unei bune aplicri a prezentului regulament, este necesar ca serviciile regulate de transport de cltori, naionale i internaionale s fie controlate printr-un dispozitiv standard de nregistrare. (26) Statele membre ar trebui s stabileas norme referitoare la sanciunile pentru nclcarea prezentului regulament i s se asigure c acestea sunt aplicate. Aceste sanciuni trebuie s aib un caracter efectiv, proporionat, disuasiv si nediscriminatoriu. De asemenea, posibilitatea de imobilizare a vehiculului n caz de nclcare grav ar trebui s figureze pe scara comun a msurilor pe care statele membre le pot aplica. Dispoziiile prezentului regulament referitoare la sanciuni sau la proceduri nu aduc atingere normelor naionale referitoare la sarcina probei. (27) n vederea asigurrii unei aplicri clare i efective, este necesar s se stabileasc dispoziii uniforme referitoare la rspunderea ntreprinderilor de transport si a conducatorilor auto pentru ncalcarea prezentului regulament. Aceasta rspundere poate duce, dup caz, la sanciuni penale, civile sau administrative n statele membre. (28) Dat fiind faptul c obiectul prezentului regulament, adic stabilirea de norme comunitare clare referitoare la perioadele de sofat, pauzele i perioadele de repaus ale conductorilor auto, nu poate fi realizat n mod corespunzator de ctre statele membre, i, n consecin, poate fi mai bine realizat, avnd n vedere necesitatea unei aciuni coordonate, la nivel comunitar, Comunitatea poate adopta msuri, n conformitate cu principiul subsidiaritii prevzut la articolul 5 din tratat. n conformitate cu principiul proportionalitii, astfel cum este enunat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depete ceea ce este necesar pentru realizarea acestui obiectiv. (29) Este necesar s fie adoptate msurile necesare pentru punerea n aplicare a prezentului regulament n conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a procedurilor de exercitare a competentelor de executare conferite Comisiei1. (30) Avnd n vedere ca Directiva 2003/59/CE2 cuprinde dispozitii referitoare la vrsta minima a conducatorilor auto, care trebuie transpuse pn n 2009, prezentul regulament nu trebuie s conin dect dispoziii tranzitorii n ceea ce priveste vrsta minim a echipajelor. (31) Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 ar trebui modificat pentru a se preciza obligaiile specifice ntreprinderilor de transport i conductorilor auto ale acestora, precum i pentru a asigura securitatea juridic i a impune o respectare mai strict a perioadelor de ofat i de repaus cu ocazia controalelor rutiere.

26

Curs persoan desemnat

Page 27

(32) Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 ar trebui, de asemenea, s fie modificat n vederea garantarii securitii juridice n ceea ce privete noile date care se inroduc n tahograful digital i punerea la dispoziie a cardurilor de conductori auto. (33) Introducerea, n conformitate cu Regulamentul (CEE) nr.2135/85 , a unui dispozitiv de nregistrare electronic care permite nregistrarea electronic a activitii conductorilor auto pe cardul de conductor, pe o perioad de 28 de zile, i a activitii vehiculului, pe o perioad de 365 de zile, va permite n viitor controale rutiere mai rapide i mai complete. (34) n ceea ce privete controalele rutiere, Directiva88/599/CEE nu prevede dect controlul perioadelor de ofat i de repaus zilnic, precum i a pauzelor. Dup introducerea aparatului digital de nregistrare , datele conductorului i ale vehiculului vor fi stocate electronic i vor putea fi evaluate electronic pe loc. Acest lucru ar trebui s permit, cu timpul, un control simplu al perioadelor de repaus zilnic, normale i reduse, al perioadelor de repaus sptmnal, normale i reduse, i al repaosului compensatoriu. (35) Experiena arat c prezentul regulament i, n special, cele referitoare la durata maxim de condus pe o perioad de dou sptmni nu se respect dect dac se efectueaz controale rutiere eficiente i effective pe toat perioada. (36) Aplicarea dispoziiilor legale n ceea ce privete tahograful digital ar trebui s fie conform cu prezentul regulament, pentru a se putea obine o eficien optim a controlului i a aplicrii anumitor dispoziii ale legislaiei sociale n domeniul transportului rutier. (37) Din motive de claritate i raionalizare, Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 ar trebui abrogate i nlocuit cu prezentul regulament. CAPITOLUL 1 DISPOZIII INTRODUCTIVE Articolul 1 Prezentul regulament stabileste normele referitoare la perioadele de sofat, de repaus i la pauzele care trebuie respectate de ctre conductorii auto ce asigur transportul rutier de mrfuri i de cltori n vederea armonizrii condiiilor de concuren ntre modurile de transport terestru, n special n ceea ce priveste sectorul rutier, i a mbuntirii condiiilor de lucru i a siguranei rutiere. De asemenea, prezentul regulament prevede promovarea unor mai bune practici de control i de aplicare a normelor de ctre statele membre i a unor metode mai bune de lucru n sectorul transportului rutier. Articolul 2 (1) Prezentul regulament se aplic transportului rutier: (a) de mrfuri cu vehicule, inclusiv vehicule cu remorc sau semiremorc, a cror mas maxim autorizaa depaete 3,5 tone sau (b) de cltori cu vehicule care sunt construite sau amenajate n mod permanent pentru a putea asigura transportul a mai mult de noua persoane, inclusiv conductorul, i care sunt destinate acestui scop. (2) Prezentul regulament se aplic, indiferent de ara de nmatriculare a vehiculului, transporturilor rutiere efectuate: (a) exclusiv n interiorul Comunitii sau (b) ntre Comunitate, Elvetia i trile pri la Acordul privind Spatiul Economic European. (3) AETR se aplic, n locul prezentului regulament, operaiunilor de transport international efectuate n parte n afara zonelor prevazute la alineatul (2), pentru: (a) vehiculele nmatriculate n Comunitate sau n rile care sunt pri la AETR, pentru tot traseul; (b) vehiculele nmatriculate ntr-o ar ter care nu este parte AETR, numai pentru acea parte a traseului situat pe teritoriul Uniunii Europene sau al rilor care sunt prti AETR. Dispoziiile AETR ar trebui armonizate cu cele ale prezentului regulament astfel nct dispozitiile principale ale prezentului regulament s se aplice, prin intermediul AETR, acestor vehicule pentru toat partea traseului care se efectueaz n interiorul Comunitii. Articolul 3 Prezentul regulament nu se aplica transporturilor rutiere efectuate de: (a) vehicule utilizate pentru transportul de cltori prin servicii regulate, traseul liniei nedepasind 50 km; (b) vehicule a caror viteza maxima autorizat nu depseste 40 km/h; (c) vehicule utilizate de serviciile forelor armate, de serviciile protectiei civile, de pompieri i fortele responsabile cu meninerea ordinii publice sau nchiriate de acestea fr conductor auto, atunci cnd transportul intr n atribuiile proprii ale acestor servicii i se efectueaza sub controlul acestora; (d) vehicule, inclusiv cele utilizate pentru transportul necomercial de ajutor umanitar, utilizate n situaii de urgen sau n operaiuni de salvare;

27

Curs persoan desemnat

Page 28

(e) vehicule specializate folosite n misiuni medicale; (f) vehicule specializate pentru depanri care acioneaza pe o raza de 100 km de la baza de staionare; (g) vehicule de ncercri rutiere pentru mbuntire tehnologic, reparaii sau ntreinere, precum i vehicule noi sau transformate care nu au fost nc puse n circulaie; (h) vehicule sau un ansamblu de vehicule cu o mas maxim autorizat care s nu depeasc 7,5 tone utilizate pentru transporturi de mrfuri n scopuri necomerciale; (i) vehicule comerciale, care au caracter istoric, n conformitate cu legislatia statului membru n care sunt conduse, i care sunt utilizate pentru transportul de cltori sau de mrfuri n scopuri necomerciale. Articolul 4 n sensul prezentului regulament, se nelege prin: (a) transport rutier: orice deplasare efectuat, n totalitate sau partial, pe drumurile deschise utilizarii publice de ctre un vehicul, gol sau ncrcat, folosit pentru transportul cltorilor sau al mrfurilor; (b) vehicul: un autovehicul, un tractor, o remorc, o semiremorc sau o combinaie de aceste vehicule, definite dupa cum urmeaz: autovehicul: orice vehicul prevzut cu un sistem mecanic de autopropulsie care circul pe un drum public, altul dect cel care se deplaseaz n permanen pe sine, i care este utilizat n mod normal pentru transportul de clatori sau de mrfuri; tractor: orice vehicul prevzut cu un sistem mecanic de autopropulsie care circula pe un drum public, altul dect cel care se deplaseaz n permanen pe sine, i care este proiectat n mod special pentru a trage, mpinge sau aciona remorci, semiremorci, utilaje sau maini; remorca: orice vehicul proiectat pentru a fi cuplat la un autovehicul sau la un tractor; semiremorca: o remorc fr osia din fa, cuplat astfel nct o parte substantial din greutatea sa i din cea a ncrcturii sale s fie suportat de tractor sau de autovehicul; (c) conducator auto: persoana care conduce vehiculul, chiar i pentru o scurt perioad de timp, sau care se afl la bordul unui vehicul n cadrul serviciului sau pentru a-l putea conduce, n cazul n care este necesar; (d) pauza: orice perioad n care conductorul nu are dreptul s conduca sau s efectueze alte munci i care trebuie s-i permit numai s se odihneasc; (e) alta munca: orice activitate, cu exceptia ofatului, definit ca timp de lucru la articolul 3 litera (a) din Directiva 2002/15/CE, inclusiv orice activitate desfurata pentru acelai sau un alt angajator din sectorul transportului sau din alt sector; (f) repaus: orice perioada nentrerupt pe parcursul creia conductorul auto poate dispune liber de timpul su; (g) perioada de repaus zilnic: partea unei zile n timpul creia conductorul auto poate dispune liber de timpul sau i care poate fi o perioada de repaus zilnic normal sau o perioad de repaus zilnic redus: perioada de repaus zilnic normala: orice perioad de repaus de cel puin unsprezece ore. De asemenea, aceasta perioad de repaus zilnic normaa poate fi luat n dou transe, din care prima trebuie s fie o perioad nentrerupt de cel putin trei ore i a doua, o perioad nentrerupt de cel puin nou ore; perioada de repaus zilnic redusaorice perioad de repaus de cel putin nou ore,dar mai puin de unsprezece ore; (h) perioada de repaus sptamnal: o perioada saptamnal n timpul creia un conductor auto poate dispune liber de timpul su i care poate fi o perioada de repaus saptamnal normal sau o perioad de repaus saptamnal redus: perioada de repaus sptamnal normal: orice perioad de repaus de cel putin patruzeci i cinci de ore; perioada de repaus sptamnal redus: orice perioad de repaus de mai puin de patruzeci i cinci de ore, care poate fi redus la minimum douazeci i patru de ore consecutive, sub rezerva condiiilor menionate la articolul 8 alineatul (6); (i) sptamna: perioada cuprins ntre ora 00.00 a zilei de luni i ora 24.00 a zilei de duminic; (j) durata de condus: durata activitii de condus nregistrat: automat sau semiautomat de aparatul de nregistrare definit n anexa I si n anexa I B la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 sau manual, n conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85; (k) durata zilnic de condus: durata totala de condus acumulat ntre sfrsitul unei perioade de repaus zilnic i nceputul urmtoarei perioade de repaus zilnic sau ntre o perioad de repaus zilnic i o perioad de repaus saptmnal; (l) durata de condus saptmnal: durata de condus total, acumulat n timpul unei sptamni; (m) masa maxim autorizat: masa maxim autorizat de operare a unui vehicul, complet ncrcat;

28

Curs persoan desemnat

Page 29

(n) servicii regulate de transport cltori: serviciile de transport naionale i internaionale, astfel cum sunt definite la articolul 2 din Regulamentul (CEE) nr. 684/92 al Consiliului din 16 martie 1992 privind regulile comune pentru transportul international de cltori cu autocarul i autobuzul; (o) conducere n echipaj: situaia n care, pe parcursul unei perioade de condus cuprins ntre doua perioade de repaus zilnice consecutive sau ntre o perioad de repaus zilnic i o perioad de repaus sptamnal, se afl cel puin doi conductori la bordul vehiculului pentru a asigura sofatul. Pe parcursul primei ore de conducere n echipaj, prezena altui conductor sau a altor conductori este facultativ, dar ea este obligatorie pentru restul perioadei. (p) ntreprindere de transport: orice persoan fizic sau juridic, orice asociaie sau grup de persoane fr personalitate juridica, cu scop lucrativ sau nu, sau orice organism public cu personalitate juridic sau dependent de o autoritate cu personalitate juridic ce efectueaz transporturi rutiere n contul altcuiva sau n contul su; (q) perioada de sofat: durata de sofat cumulat ntre momentul n care conducatorul se asaz la volan dup o perioad de repaus sau o pauz i momentul n care ncepe o perioad de repaus sau o pauz. Perioada de sofat poate fi continu sau fragmentat. CAPITOLUL II ECHIPAJE, DURATE DE OFAT, PAUZE I TIMP DE REPAUS Articolul 5 (1) Vrsta minima a conductorilor este de optsprezece ani. (2) Vrsta minim a celui de-al doilea conductor este stabilit la optsprezece ani. Cu toate acestea, statele membre pot reduce vrsta minim a celui de-al doilea conductor la aisprezece ani, cu condiia ndeplinirii urmtoarelor condiii: (a) transportul rutier se efectueaz n interiorul unui stat membru pe o raza de cincizeci de km de la baza de staionare a vehiculului i pe teritoriul unitilor administrative locale al cror centru se afla pe aceast raz; (b) limita de vrsta este redus n scop de formare profesionala i (c) msura este conform cu limitele impuse de legislaia national a statului membru privind ocuparea fortei de munc. Articolul 6 (1) Durata de condus zilnic nu depaete nou ore. Cu toate acestea, durata de condus zilnic poate fi prelungit la maximum zece ore, dar nu mai mult de dou ori pe parcursul sptamnii. (2) Durata de condus sptamnal nu depete cincizeci i ase de ore i nici nu genereaz o depire a duratei maxime de lucru sptamnale stabilit de Directiva 2002/15/CE. (3) Durata de condus total acumulat nu trebuie s depaeasc nouazeci de ore pe parcursul a doua sptmni consecutive. (4) Duratele de condus zilnice i sptmnale cuprind toate duratele de condus nregistrate pe teritoriul Comunitatii sau al unei ri terte. (5) Un conductor auto nregistreaz ca alt munc orice perioad, astfel cum este definite la articolul 4 litera (e), precum i orice perioad petrecut pentru conducerea unui vehicul utilizat pentru operaiuni comerciale care nu intr n domeniul de aplicare a prezentului regulament i nregistreaz orice perioad de disponibilitate, astfel cum este definit la articolul 15 alineatul (3) litera (c) din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85, de la ultima perioada de repaus zilnic sau sptamnal. Aceast nregistrare se face manual pe o foaie de nregistrare, pe un imprimat scos sau cu ajutorul funciei de introducere manual de date oferit de aparatul de nregistrare. Articolul 7 Dup o perioad de patru ore i jumtate de condus, conductorul trebuie s faca o pauz nentrerupta de cel putin patruzeci i cinci de minute, exceptnd cazul n care i ncepe o perioada de repaus. Aceasta pauz poate fi nlocuit cu o pauz de cel putin cincisprezece minute urmata de o pauza de cel puin treizeci de minute, pauze intercalate pe parcursul perioadei de conducere astfel nct s respecte dispoziiile primului paragraf. Articolul 8 (1) Conducatorul respect perioadele de repaus zilnic i sptmnal. (2) Pe parcursul fiecarei perioade de douzeci i patru de ore de dup perioada de repaus zilnic sau saptamnal, conductorul trebuie s efectueze o noua perioad de repaus zilnic. n cazul n care perioada de repaus zilnic care intr n aceasta perioad de douzeci i patru de ore este de cel puin noua ore, dar mai puin de unsprezece ore, perioada respectiva de repaus zilnic este considerat perioad de repaus zilnic redus. (3) O perioad de repaus zilnic se poate prelungi pentru a deveni perioada de repaus sptmnal normal sau perioada de repaus saptamnal redusa.

29

Curs persoan desemnat

Page 30

(4) Un conductor nu poate efectua mai mult de trei perioade de repaus zilnic reduse ntre doua perioade de repaus sptamnal. (5) Prin derogare de la alineatul (2), atunci cnd vehiculul este condus de un echipaj, un conductor trebuie s fi efectuat o nou perioad de repaus zilnic de cel puin noua ore pe parcursul celor treizeci de ore de dup perioada de repaus zilnic sau sptamnal. (6) Pe parcursul a dou sptmni consecutive, un conductor trebuie s efectueze cel puin: doua perioade de repaus sptmnal normale sau o perioad de repaus sptmnal normal i o perioad de repaus sptamnal redus de cel puin douzeci i patru de ore. Cu toate acestea, reducerea se compenseaz cu o perioada de repaus echivalent luat n bloc, nainte de sfrsitul celei de-a treia sptmni care urmeaz sptamnii n discuie. O perioada de repaus sptamnal ncepe pna la sfritul a sase perioade de douazeci i patru de ore de la perioada de repaus sptamnal precedent. (7) Orice perioad de repaus luat n compensaie pentru reducerea unei perioade de repaus sptmnal trebuie alipit unei alte perioade de repaus de cel puin noua ore. (8) n cazul n care un conductor solicita acest lucru, perioadele de repaus zilnic i perioadele de repaus sptamnal reduse departe de baza de staionare a vehiculului pot fi efectuate la bordul vehiculului, cu condiia ca acesta s fie dotat cu cabin de dormit corespunztoare i s fie n staionare. (9) O perioad de repaus sptmnal care ncepe pe parcursul unei sptamni i se continu n sptmna urmatoare poate fi alipit oricareia dintre aceste sptamni, dar nu amndurora. Articolul 9 (1) Prin derogare de la articolul 8, atunci cnd un conductor auto nsotete un vehicul transportat cu feribotul sau cu trenul i efectueaz n acelai timp o perioad de repaus zilnic normal, aceasta perioada poate fi ntrerupt de doua ori cel mult de alte activitati a cror durat nu depaete o or. Pe parcursul acestei perioade de repaus zilnic normal, conducatorul are acces la o cuet. (2) Perioada de timp necesar conducatorului pentru a se deplasa la locul de mbarcare ntr-un vehicul care intr n domeniul de aplicare a prezentului regulament sau pentru a se ntoarce din acel loc, atunci cnd acesta nu se afla nici la locul de resedin a conductorului, nici la sediul angajatorului unde se afla locul normal de staionare al conductorului, nu se consider repaus sau pauz, cu excepia cazului n care conductorul se afla pe un feribot sau n tren i are acces la o cuset. (3) Perioada de timp necesar conductorului ce conduce un vehicul care nu intr n domeniul de aplicare a prezentului regulament pentru a se deplasa la locul de mbarcare ntr-un vehicul care intr n domeniul de aplicare a prezentului regulament sau pentru a se ntoarce din acel loc, atunci cnd acesta nu se afla nici la locul de resedinta al conductorului, nici la sediul angajatorului unde se afla locul normal de staionare al conductorului, se consider alta munc. CAPITOLUL III RSPUNDEREA NTREPRINDERII DE TRANSPORT Articolul 10 (1) Se interzice ntreprinderilor de transport sa remunereze conducatorii auto salariai sau care sunt pui la dispozitia lor n funcie de distana parcursa i/sau de cantitatea de mrfuri transportat, chiar i sub forma de prime sau majorri salariale, n cazul n care o asemenea remunerare este de natur s pericliteze sigurana rutiera i/sau s ncurajeze nclcarea prezentului regulament. (2) ntreprinderile de transport organizeaz activitatea conduatorilor menionai la alineatul (1) astfel nct acetia s se conformeze Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 i capitolului II din prezentul regulament. ntreprinderile de transport dau instruciuni corespunztoare conductorilor i efectueaz controale periodice pentru a se asigura de respectarea Regulamentului (CEE) nr 3821/85 i a capitolului II din prezentul regulament. (3) O ntreprindere de transport este inut responsabil de nclcrile comise de ctre conductorii ntreprinderii, chiar daca aceste nclcri au fost comise pe teritoriul unui alt stat membru sau al unei ri terte. Fr a duce atingere dreptului statelor membre de a face ntreprinderile de transport responsabile n totalitate, statele membre pot s asocieze aceast rspundere cu nerespectarea de ctre ntreprinderi a alineatelor (1) si (2). Statele membre pot lua n considerare orice dovad care stabilete c ntreprinderea de transport nu poate fi n mod rezonabil tinut responsabil de nclcarea comis.

30

Curs persoan desemnat

Page 31

(4) ntreprinderile, exportatorii, expeditorii, operatorii din turism, furnizorii principali de transport, subcontractantii i agenii care utilizeaz conductori auto se asigur ca orarele de transport convenite prin contract s fie conforme cu prezentul regulament. (5) (a) Orice ntreprindere de transport care foloseste vehicule prevzute cu un aparat de nregistrare n conformitate cu anexa I B la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 i care intr n domeniul de aplicare a prezentului regulament: (i) se asigur c toate informaiile s fie periodic descrcate prin unitatea de la bord i cardul conductorului astfel cum a solicitat statul membru i c informaiile relevante s fie descrcate mai frecvent astfel nct toate activitile efectuate de sau pentru aceast ntreprindere s fie descrcate; (ii) se asigur ca toate informaiile descrcate prin unitatea de la bord i cardul conductorului s fie pstrate cel puin dousprezece luni dup nregistrare i c n cazul n care un agent de control le-ar solicita, aceste informaii s poat fi consultate, direct sau la distan, n localurile ntreprinderii. (b) n sensul prezentului alineat, termenul descarcate se interpreteaz n conformitate cu definitia de la capitolul I litera (s) de la anexa I B la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85. (c) Frecvena maxim cu care se descarc informaiile relevante n conformitate cu litera(a) (i) se stabileste de ctre Comisie n conformitate cu procedura prevzuta la articolul 24 alineatul (2). CAPITOLUL IV DEROGRI Articolul 11 Fiecare stat membru poate, n cazul transporturilor rutiere efectuate n ntregime pe teritoriul su, s prevad durate minime mai lungi pentru pauze i perioadele de repaus sau durate de condus mai scurte dect cele prevzute la articolele 6-9. n acest caz, statele membre in seama de contractele colective sau de alte acorduri ntre partenerii sociali respectivi. Cu toate acestea, prezentul regulament rmne aplicabil pentru conductorii care efectueaz operatiuni de transport international. Articolul 12 Pentru a da posibilitatea vehiculului s ajung la un loc de oprire corespunzator, conductorul auto poate deroga de la articolele 6-9 n msura necesar pentru a se garanta sigurana persoanelor, a vehiculului sau a ncrcturii acestuia, cu condiia de a nu se periclita prin aceasta sigurana rutier. Conductorul auto trebuie s indice manual natura i cauza derogrii n foaia de nregistrare sau pe un imprimat scos din aparatul de nregistrare sau n registrul sau de sarcini, pna la sosirea la locul de oprire corespunztor. Articolul 13 (1) Cu condiia ca acest lucru s nu aduc atingere obiectivelor prevzute la articolul 1, fiecare stat membru poate acorda derogri de la articolele 5-9 i s supun aceste derogri unor condiii speciale pe propriul teritoriu sau, cu acordul statului interesat, pe teritoriul unui alt stat membru, aplicabile transporturilor efectuate cu urmtoarele vehicule: (a) vehicule apartinnd autoritatilor publice sau nchiriate de a acestea fr conductor pentru efectuarea de transporturi rutiere care nu concureaz cu ntreprinderile de transport particulare; (b) vehicule utilizate sau nchiriate fr conductor de ctre ntreprinderi agricole, horticole, forestiere, piscicole sau cresctorii, pentru transportul de mrfuri n cadrul activitii profesionale specifice pe o raza de pna la 100 km de la sediul ntreprinderii; (c) tractoare agricole sau forestiere utilizate pentru activiti agricole sau forestiere, pe o raz de pna la 100 km de la sediul ntreprinderii care este proprietara vehiculului, care l nchiriaz sau l ia n leasing; (d) vehicule sau combinaii de vehicule a cror mas maxim admisibil nu depeste 7,5 tone, utilizate: de prestatorii de servicii universale astfel cum sunt definii la articolul 2 punctul (13) din directiva 97/67/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 15 decembrie 1997 privind normele comune pentru dezvoltarea pietei interne a serviciilor potale ale Comunitii i mbuntirea calitii serviciului (11) pentru livrarea loturilor n cadrul serviciului universal sau pentru transportul materialelor, al echipamentului sau al mainilor care sunt destinate conductorului auto n exercitarea profesiei sale. Aceste vehicule nu trebuie s fie utilizate dect pe o raza de 50 km de la sediul ntreprinderii i cu condiia ca principala activitate a conductorului auto s nu fie cea de conducere a vehiculului; (e) vehicule care circul exclusiv pe insule a cror suprafa nu depseste 2 300 kilometri ptrati i care nu sunt legate de restul teritoriului naional de un pod, vad sau tunel deschis circulaiei autovehiculelor;

31

Curs persoan desemnat

Page 32

(f) vehicule utilizate pentru transportul de mrfuri pe o raz de 50 km de la sediul ntreprinderii, propulsate de gaze naturale, gaze lichefiate sau de electricitate, a cror mas maxim autorizaa, inclusiv greutatea remorcilor sau a semiremorcilor, nu depseste 7,5 tone; (g) vehicule utilizate pentru cursurile de scoal auto i examenele de conducere n vederea obinerii unui permis de conducere sau a unui certificat profesional, cu condiia ca acestea s nu fie utilizate pentru transportul de mrfuri sau de cltori n scopuri comerciale; (h) vehicule utilizate de serviciile de canalizare, protecie mpotriva inundaiilor, apa, gaze i electricitate, de serviciile de ntreinere i control al drumurilor principale, colectare i depozitare a deseurilor menajere, de serviciile de telegraf i telefon, pentru transmisiuni de radio i televiziune i pentru detectarea emitatorilor sau a receptorilor de radio sau televiziune; (i) vehicule care au 10-17 locuri destinate exclusiv transportului de cltori n scopuri necomerciale (j) vehicule pentru transportul echipamentelor de circ sau pentru parcuri de distracii; (k) vehicule de proiect mobil special echipate, destinate n primul rnd s fie utilizate n scopuri didactice atunci cnd stationeaz; (l) vehicule utilizate pentru colectarea laptelui de la ferme i pentru returnarea la ferme a bidoanelor de lapte sau a produselor lactate destinate hrnirii animalelor; (m) vehicule specializate pentru transportul de bani i/sau de obiecte de valoare; (n) vehicule utilizate pentru transportul de deeuri de origine animal sau carcase care nu sunt destinate consumului uman; (o) vehicule utilizate exclusiv pe uscat n instalaii de platforme precum porturile, porturile intermodale de transbordare i terminalele feroviare; (p) vehicule utilizate pentru transportul de animale vii de la ferme la pieele locale i viceversa sau de la piee la abatoarele locale pe o raz de cel mult 50 km. (2) Statele membre informeaz Comisia cu privire la derogarile acordate n temeiul alineatului (1) i Comisia informeaz celelalte state membre cu privire la aceasta. (3) Cu condiia s nu se aduc atingere obiectivelor prevzute la articolul 1 i s se asigure o protecie corespunztoare pentru conductorii auto, un stat membru poate acorda pe teritoriul su, dup aprobarea de ctre Comisie, derogri minore de la aplicarea prezentului regulament pentru vehiculele utilizate n zone prestabilite n care densitatea populaiei nu depeste cinci locuitori pe kilometrul ptrat, n urmatoarele situaii: serviciile naionale regulate de transport de cltori ale cror orare sunt confirmate de ctre autoriti (n acest caz, se autorizeaz numai derogrile referitoare la pauze) i operaiunile naionale de transport rutier de mrfuri n contul propriu sau n contul altcuiva care nu au nici un impact asupra pieei interne i sunt necesare pentru meninerea anumitor sectoare de activitate pe teritoriul respectiv, atunci cnd dispoziiile derogatorii ale prezentului regulament impun o raz maxim de 100 km. Transportul rutier efectuat n cadrul acestor derogri poate include o deplasare ctre o regiune n care densitatea populatiei este de cinci locuitori sau mai mult pe kilometrul ptrat, dar numai pentru a ncepe sau a termina traseul. Natura i domeniul de aplicare a acestor derogari trebuie s fie proporionale. Articolul 14 (1) Statele membre pot acorda, dupa autorizarea de ctre Comisie, derogri de la aplicarea articolelor 6-9 pentru operaiuni de transport n situaii excepionale, cu condiia ca aceste derogri s nu aduc atingere obiectivelor prevzute la articolul 1. (2) n cazuri de urgen, statele membre pot acorda o derogare temporar pe o perioad de maximum treizeci de zile, care se notifica de ndat Comisiei. (3) Comisia notific celorlalte state membre orice derogare acordat n temeiul prezentului articol. Articolul 15 Statele membre se asigur c toi conductorii vehiculelor prevzute la articolul 3 litera (a) s fie supui normelor naionale care asigur o protecie corespunztoare n ceea ce privete duratele de condus permise i pauzele i perioadele de repaus obligatorii. CAPITOLUL V PROCEDURI DE CONTROL I SANCIUNI

32

Curs persoan desemnat

Page 33

Articolul 16 (1) n cazul n care vehiculele nu au fost echipate cu un aparat de nregistrare n conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 3821/85, se aplic alineatele (2) si (3) de la prezentul articol: (a) serviciilor regulate naionale de transport cltori i (b) serviciilor regulate internaionale de transport cltori, ale cror capete de traseu se gsesc la o distan de pna la cincizeci de km n linie dreapt de la frontiera dintre dou state membre i al cror traseu nu depeteo suta de km. (2) ntreprinderea de transport stabileste un orar i un tabel de serviciu care indic, pentru fiecare conductor auto, numele, locul de munc de baza al acestuia i orarul fixat n prealabil pentru diferitele perioade de condus, celelalte activiti, pauzele i perioadele de disponibilitate. Fiecare conductor auto angajat ntr-un serviciu prevzut la alineatul (1) poart asupra sa un extras din tabelul de serviciu i o copie a orarului de serviciu. (3) Tabelul de serviciu: (a) conine toate informaiile indicate la alineatul (2) pentru o perioad precedent de cel putin douazeci i opt de zile; aceste informaii sunt actualizate la intervale periodice a cror durat nu depeste o lun; (b) este semnat de ctre conductorul ntreprinderii de transport sau de o persoan autorizat s-l reprezinte; (c) este pstrat de ntreprinderea de transport timp de un an de la data expirrii perioadei acoperite. ntreprinderea de transport d un extras din tabel conductorilor auto interesai, la cererea acestora, i (d) este prezentat i nmnat unui agent de control mputernicit care-l solicit. Articolul 17 (1) Comisiei i sunt comunicate de ctre statele membre, printr-un formular tip stabilit Decizia 93/173/CEE1, informaiile necesare pentru a-i permite sa elaboreze, din doi n doi ani, un raport cu privire la aplicarea prezentului regulament i a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 i cu privire la evoluia situaiei n domeniile respective. (2) Aceste informaii trebuie s parvin Comisiei pna la data de 30 septembrie din anul urmtor expirarii perioadei de doi ani la care se refer raportul. (3) Raportul informeaz, de asemenea, cu privire la folosirea derogarilor prevzute la articolul 13. (4) Comisia transmite raportul Parlamentului European si Consiliului n termen de 13 luni de la expirarea perioadei de doi ani la care se refer raportul. Articolul 18 Statele membre adopt msurile necesare pentru aplicarea prezentului regulament. Articolul 19 (1) Statele membre stabilesc normele referitoare la sanciunile pentru nclcarea prezentului regulament i a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 i iau toate msurile necesare pentru a se asigura de aplicarea acestora. Aceste sanciuni trebuie s fie efective, proportionale, disuasive i nediscriminatorii. Nicio nclcare a prezentului regulament sau a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 nu atrage mai mult de o sanctiune sau de o procedur. Comisiei i sunt comunicate de ctre statele membre aceste msuri, precum i regimul de sanciuni pna la data prevzut la articolul 29 paragraful al doilea. Comisia informeaza statele membre n consecin. (2) Orice stat membru permite autoritilor competente sa aplice o sanciune unei ntreprinderi i/sau unui conductor auto pentru o nclcare a prezentului regulament constatat pe teritoriul su i care nu a fost deja sanctionat, chiar dac acea nclcare a fost comis pe teritoriul unui alt stat membru sau al unei ri terte. n mod exceptional, atunci cnd se constat o nclcare: care nu a fost comis pe teritoriul statului membru respectiv si care a fost comis de o ntreprindere stabilit sau de un conductor al crui loc de munc se afl ntr-un alt stat membru sau ar ter, un stat membru poate, pna la 1 ianuarie 2009, n loc s impun o sanciune, s notifice faptele constitutive ale nclcrii autoritii competente a statului membru sau a rii tere n care este stabilit ntreprinderea sau n care i are conductorul locul de munc. (3) Atunci cnd un stat membru deschide o procedur sau aplic o sanciune pentru o anumit nclcare, el i furnizeaz conductorului dovada scris corespunztoare. (4) Statele membre se asigur c un sistem de sanciuni proporionat, care poate include sanciuni financiare, este aplicat n caz de nclcare a prezentului regulament sau a Regulamentului (CEE) nr. 3821/85 de ctre ntreprinderi sau expeditori asociai, exportatori, operatori din turism, furnizori principali de transport, subcontractanti i agenii care utilizeaz conductori auto care le sunt asociai. Articolul 20 (1) Conductorul pstreaz dovezile furnizate de ctre un stat membru cu privire la o sanciune sau la deschiderea unei proceduri pna n momentul n care aceeai ncalcare a prezentului regulament nu poate s mai atrag o a doua procedur sau o a doua sanciune n conformitate cu prezentul regulament. (2) Conductorul prezint dovada prevazut la alineatul (1) la cerere.

33

Curs persoan desemnat

Page 34

(3) Un conductor care lucreaz pentru mai multe ntreprinderi de transport sau care este la dispoziia mai multor ntreprinderi de transport prezint informaii suficiente fiecareia dintre aceste ntreprinderi pentru a se conforma capitolului II. Articolul 21 Pentru a rezolva cazurile n care un stat membru considera ca s-a comis o nclcare a prezentului regulament, care este n mod evident de natur s compromit sigurana rutier, acesta poate mputernici autoritatea competent s procedeze la imobilizarea vehiculului respectiv pna cnd se remediaz cauza nclcarii. Statele membre l pot obliga pe conductor s ia o perioad zilnica de repaus. De asemenea, dupa caz, statele membre pot s procedeze la retragerea, suspendarea i aplicarea de restricii n ceea ce privete licena ntreprinderii, n cazul n care ntreprinderea n cauz este stabilit n statul membru respectiv, sau s procedeze la retragerea, suspendarea i aplicarea de restricii n ceea ce privete permisul de conducere al conductorului auto. Comisia elaboreaz n conformitate cu procedura de la articolul 24 alineatul (2) orientri cu scopul de a promova aplicarea armonizat a dispoziiilor prezentului articol. Articolul 22(1) Statele membre si acord reciproc asisten n vederea aplicrii prezentului regulament i a verificrii respectrii acestuia. (2) Autoritile competente din statele membre i comunic periodic toate informaiile disponibile privind: (a) nclcrile normelor din capitolul II comise de ctre persoanele nerezidente i orice sanciuni aplicate pentru astfel de nclcri; (b) sanciunile aplicate de ctre un stat membru rezidenilor si pentru astfel de nclcri comise n alte state membre. (3) Fiecare stat membru trimite periodic Comisiei informatiile relevante cu privire la interpretarea i aplicarea la nivel naional a dispoziiilor prezentului regulament, iar Comisia le trimite celorlalte state membre n format electronic. (4) Comisia faciliteaz dialogul ntre statele membre cu privire la interpretarea i aplicarea la nivel national a prezentului regulament prin intermediul comitetului prevzut la articolul 24 alineatul (1). Articolul 23 Comunitatea iniiaz cu rile terte negocieri care s-ar dovedi necesare pentru aplicarea prezentului regulament. Articolul 24 (1) Comisia este asistat de un comitet nfiinat n temeiul articolului 18 alineatul (1) din Regulamentul (CEE) nr. 3821/85. (2) n cazul n care se face trimitere la prezentul alineat, se aplic articolele 3 si 7 din Decizia 1999/468/CE, n conformitate cu dispoziiile articolului 8 din aceast decizie. (3) Comisia i stabilete regulamentul de procedur. Articolul 25 (1) La cererea unui stat membru sau din proprie initiativa, Comisia: (a) examineaz cazurile n care apar diferente n aplicarea i verificarea respectrii dispoziiilor prezentului regulament, n special n ceea ce priveste durata de condus, pauzele i perioadele de repaus; (b) clarific dispoziiile prezentului regulament pentru a promova o abordare comun. (2) n cazurile speciale prevzute la alineatul (1), Comisia adopt o decizie privind abordarea recomandat n conformitate cu procedura menionat la articolul 24 alineatul (2). Comisia comunic decizia sa Parlamentului European, Consiliului i statelor membre. CAPITOLUL VI DISPOZIII FINALE Articolul 26 Regulamentul (CEE) nr. 3821/85 se modific dupa cum urmeaz: (1) Articolul 2 se nlocuiete cu urmtorul text: Articolul 2 n sensul prezentului regulament, se aplic definiiile prevazute la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European i al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziii ale legislaiei sociale n domeniul transporturilor rutiere i de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr.2135/98 ale Consiliului*. (2) La articolul 3, alineatele (1), (2) si (3) se nlocuiesc cu urmtorul text: 1. Aparatul de nregistrare se instaleaz i se folosete la bordul vehiculelor nmatriculate n statele membre care le folosesc pentru transportul rutier de cltori sau mrfuri, cu excepia vehiculelor prevzute la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 561/2006. Vehiculele menionate la articolul 16 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 561/2006 i vehiculele care erau excluse din domeniul de aplicare al Regulamentului (CEE) nr. 3820/85, dar care nu mai sunt excluse n conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 561/2006, se pot conforma acestei obligatii pna la 31 decembrie 2007.

34

Curs persoan desemnat

Page 35

2. Statele membre pot excepta de la aplicarea prezentului regulament vehiculele menionate la articolul 13 alineatele (1) i (3) din Regulamentul (CEE) nr. 561/2006. 3. Statele membre, dupa autorizarea din partea Comisiei, pot excepta de la aplicarea prezentului regulament vehiculele folosite pentru operaiunile de transport prevzute la articolul 14 din Regulamentul (CEE) nr. 561/2006. (3) La articolul 14, alineatul (2) se nlocuiete cu urmtorul text: (2) ntreprinderea pstreaza, n ordine cronologic i ntr-o forma lizibil, foile de nregistrare, precum si imprimatele scoase de fiecare data cnd acestea se prezint n conformitate cu articolul 15 alineatul (1), timp de cel putin un an dup ce au fost folosite i pune la dispoziia conductorilor interesai o copie, la cererea acestora. De asemenea, ntreprinderea pune la dispoziia conductorilor interesai, la cererea acestora, o copie a informaiilor descrcate de pe cardul conductorilor, precum i versiunile imprimate ale acestor copii. Foile de nregistrare, imprimatele scoase i informaiile descrcate se prezint sau se nmneaz inspectorului autorizat, la cerere. (4) Articolul 15 se modific dup cum urmeaz: la alineatul (1), se adaug urmatorul paragraf: n caz de deteriorare sau de proast funcionare a cardului conductorului sau n cazul n care acesta nu este n posesia cardului, conductorul: (a) la nceputul traseului, imprim informaiile detaliate privind vehiculul pe care l conduce i pe foaia scoas trebuie s figureze: (i) informaiile detaliate care permit identificarea conductorului (numele, numrul cardului de conductor auto sau al permisului de conducere), inclusiv semnatura: (ii) perioadele prevzute la alineatul (3)liniua a doua, literele (b), (c)i (d): (b) la sfritul traseului, imprim inormaiile privind perioadele de timp nregistrate de aparatul de nregistrare, nregistreaz toate perioadele de disponibilitate i de repaus effectuate de la imprimatul scos la inceputul traseului, atunci cnd aceste informaii nu au fost nregistrate de tahograf, marchez pe document datele detaliate care permit identificarea conductorului (numele, numarul cardului de conductor auto sau a permisului de conducere) inclusive semnatura, _ la alineatul (2), paragraful al doilea se nlocuiete cu urmtorul text: Atunci cnd conductorul auto este n imposibilitate de a folosi aparatura montat la bordul vehiculului ca urmare a faptului c nu se afl n vehicul, perioadele detimp indicate la alineatul (3)liniua a doua literele (b), (c) i (d): (a) n cazul n care vehiculul este echipat cu un aparat de nregistrare n confornitate cu anexa 1, se nscriu pe foaia de nregistrare manual, automat sau n orice alt fel, lizibil i fr a murdrii foaia, sau (b) n cazul n care vehiculul este echipat cu un aparat de nregistrare n conformitate cu anexa 1B, se nscriu pe cardul conductorului cu ajutorul funciei de introducere manual oferit de aparatul de nregistrare. Atunci cnd la bordul vehiculului echipat cu un aparat de control n conformitate cu anexa 1B se afl mai muli conductori, fiecare conductor se asigur c propriul card de conductor este inserat n deschiderea corespunztoare a tahografului. - la alineatul (3), literele (b) i (c) se nlocuiesc cu urmtorul text: (b) se nelege prin alt munc orice alt activitate n afar de cea de condus, definit la articolul 3 litera (a) din Directiva 2002/15/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 11 martie 2002 privind organizarea timpului de lucru al persoanelor care efectueaz actviti mobile de transport rutier precum i orice activitate desfsurat pentru acelai sau un alt angajator din sectorul transporturilor sau din afara acestui sector: aceste activitati se nregistreaz cu semnul +++++TIFF+++: (c) disponibilitatea,definit la articolul 3 litera (b) din Directiva 2002/15/CE, se nregistreaz cu semnul +++++TIFF+ ++++: alineatul (4) se elimin; alineatul (7) se nlocuie;te cu urm[torul text: (7) (a) Atunci cnd conductorul auto conduce un vehicul echipat cu un aparat de nregistrare n conformitate cu anexa I, acesta trebuie s fie n msur s prezinte, la cererea unui inspector de control: (i) foile de nregistrare din saptamna n curs i cele pe care le-a utilizat pe parcursul celor 15 zile precedente; (ii) cardul de conductor n cazul n care este titularul unui asemenea card i (iii) orice informatie introdus manual i orice imprimat scos n timpul saptamnii n curs i n timpul celor cincisprezece zile precedente, n conformitate cu prezentul regulament si cu Regulamentul (CE) nr.561/2006. Cu toate acestea, dupa 1 ianuarie 2008, duratele prevzute la punctele (i) i (iii) se refer la ziua n curs i la o perioad precedent de douazeci i opt de zile.

35

Curs persoan desemnat

Page 36

(b) Atunci cnd conductorul conduce un vehicul echipat cu un aparat de nregistrare n onformitate cu anexa I B, acesta trebuie s fie n msur s prezinte, la cererea unui inspector de control: (i) cardul de conductor al crui titular este; (ii) orice informaie introdua manual i orice imprimat scos n timpul sptmnii n curs i n timpul celor cincisprezece zile precedente, n conformitate cu prezentul regulament i cu Regulamentul (CE) nr. 561/2006 i (iii) foile de nregistrare corespunztoare aceleiai perioade precum cea prevazut la punctul (ii), n cazul n care acesta ar fi condus, pe parcursul acestei perioade, un vehicul echipat cu un aparat de nregistrare n conformitate cu anexa I. Cu toate acestea, dup 1 ianuarie 2008, duratele prevazute la punctul (ii) se refer la ziua n curs i la o perioad precedent de douzeci i opt de zile de zile. (c) Un inspector de control autorizat poate verifica respectarea Regulamentului (CE) nr. 561/2006 prin analizarea foilor de nregistrare, a datelor afiate sau imprimate care au fost nregistrate de aparatul de nregistrare sau de cardul conductorului sau, n lipsa acestora, prin analizarea oricrui document justificativ care dovedete nerespectarea dispoziiilor, precum cele prevzute la articolul 16 alineatele (2) si (3). Articolul 27 Regulamentul (CEE) nr. 2135/98 se modific dup cum urmeaz: (1) La articolul 2, alineatul (1) litera (a) se nlocuiete cu urmtorul text: (1) a) Din a douazeci i una zi de la data publicrii Regulamentului (CE) nr. 561/2006 al Parlamentului European i al Consiliului din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziii ale legislatiei sociale n domeniul transporturilor rutiere i de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 3821/85 si (CE) nr. 2135/98 ale Consiliului*, vehiculele puse n circulaie pentru prima dat sunt echipate cu un aparat de nregistrare n conformitate cu dispoziiile din anexa I B la Regulamentul (CEE) nr. 3821/85. (2) La articolul 2, alineatul (2) se nlocuiete cu urmtorul text: (2). Statele membre adopt msurile necesare pentru a putea elibera cardurile de conducator pna n a douazeci i una zi de la data publicrii Regulamentului (CE) nr.561/2006. Articolul 28 Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 se abroga i se nlocuieste cu prezentul regulament. Cu toate acestea, articolul 5 alineatele (1), (2) si (4) din Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 se aplic n continuare pn la datele stabilite la articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2003/59/CE. Articolul 29 Prezentul regulament intr n vigoare la 11 aprilie 2007, cu excepia articolului 10 alineatul (5), a articolului 26 alineatele (3) i (4) i a articolului 27, care intr n vigoare la 1 mai 2006. Prezentul regulament este obligatoriu n toate elementele sale i se aplic direct n toate statele membre. Adoptat la Strasbourg, 15 martie 2006. Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu J. BORRELL FONTELLES H. WINKLER ORDONAN Nr. 37 din 7 august 2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto i utilizarea aparatelor de nregistrare a activitii acestora CAP. I Scop i domeniu de aplicare ART. 1 (1) Prezenta ordonan stabilete cadrul de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto care efectueaz operaiuni de transport rutier ce fac obiectul Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 de armonizare a anumitor dispoziii din domeniul social privind transportul rutier i amendare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 i Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2.135/98 i abrogare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.820/85 sau operaiuni de transport rutier care fac obiectul Acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere internaionale (AETR), denumit n continuare Acordul AETR. (2) Prezenta ordonan stabilete cadrul de aplicare a regulilor privind utilizarea aparatelor de nregistrare a perioadelor de conducere, pauzelor i perioadelor de odihn ale conductorilor auto, denumite n continuare tahografe sau tahografe digitale, aa cum sunt acestea definite n anexa nr. I i n anexa nr. IB la Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 privind echipamentul de nregistrare n transportul rutier, cu modificrile i completrile ulterioare.

36

Curs persoan desemnat

Page 37

ART. 2 Operaiunile de transport la care se face referire la art. 13 alin. (1) lit. a), b), c), d), h), k), m), n) i p) al Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 sunt exceptate, pe teritoriul Romniei, de la aplicarea prevederilor acestui regulament. ART. 3 Ministerul Transporturilor poate acorda, cu acordul Comisiei Europene, derogri temporare de la regulile privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto, n condiiile prevzute la art. 14 al Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006. CAP. II Activitatea de control ART. 4 (1) Controlul respectrii prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85, ale Acordului AETR i ale prezentei ordonane se va desfura att n trafic, ct i la sediile ntreprinderilor i operatorilor de transport rutier. (2) Controlul n trafic se efectueaz de ctre personalul cu atribuii de control din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. i/sau de ctre poliiti rutieri. (3) Controlul la sediile ntreprinderilor i operatorilor de transport rutier se efectueaz de ctre personalul cu atribuii de control din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. i/sau de ctre personalul cu atribuii de control din cadrul Inspeciei Muncii - I.M., Ministerului Muncii, Familiei i Egalitii de anse. (4) Coordonatorul naional al activitilor de control cu privire la respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, ale Acordului AETR i ale Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 este Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., denumit n continuare Coordonator naional. ART. 5 Coordonatorul naional are urmtoarele atribuii principale: a) coordoneaz activitatea de control, astfel nct: (i) s fie verificat anual cel puin 1% din totalul zilelor lucrate n cursul anului de conductorii auto care fac obiectul prezentei ordonane. ncepnd cu 1 ianuarie 2008 vor fi verificate anual cel puin 2% din totalul zilelor lucrate n cursul anului de conductorii auto, iar ncepnd cu 1 ianuarie 2010 vor fi verificate anual cel puin 3% din totalul zilelor lucrate n cursul anului de conductorii auto; (ii) s fie verificate n trafic cel puin 15% din totalul zilelor de lucru ale conductorilor auto verificate anual i cel puin 25% din numrul acestora s fie verificate la sediile ntreprinderilor de transport rutier. ncepnd cu 1 ianuarie 2008, cel puin 30% din totalul zilelor de lucru ale conductorilor auto verificate anual vor fi verificate n trafic i cel puin 50% din numrul acestora vor fi verificate la sediul ntreprinderilor de transport rutier; b) colaboreaz cu organismele similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene n vederea organizrii unor activiti comune de control; c) transmite la fiecare 2 ani Comisiei Europene raportri statistice cu privire la activitatea de control, conform prevederilor art. 17 al Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 i Deciziei Comisiei nr. 93/173/CEE; d) colaboreaz cu organismele similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene, n vederea depistrii i sancionrii unor eventuale nclcri ale prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 i/sau Acordului AETR, acolo unde exist indicii n acest sens; e) transmite informaiile prevzute la art. 22 alin. (2) din Regulamentul Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 i, respectiv, la art. 19 alin. (3) din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 organismelor similare din celelalte state membre ale Uniunii Europene, la fiecare 6 luni i ori de cte ori sunt solicitate astfel de informaii cu privire la anumite cazuri particulare. ART. 6 (1) Toate instituiile implicate n activitatea de control vor nainta anual Coordonatorului naional statistici detaliate cu privire la controalele desfurate, conform Deciziei Comisiei din data de 22 septembrie 2008 elaborarea formularelor standard prevzute la art. 17 al Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului nr.561/2006. (2) Statisticile prevzute la alin. (1) se centralizeaz de ctre Coordonatorul naional i se transmit la fiecare 2 ani Comisiei Europene. (3) ntreprinderile /operatorii de transport rutier au obligaia de a descrca i stoca la sediu, cel mai trziu la fiecare 28 de zile, datele din cartelele tahografice ale conductorilor auto, iar datele din tahografele digitale ale vehiculelor pe care le utilizeaz, cel mai trziu fiecare 90 de zile. ART. 7 n cursul exercitrii atribuiilor, personalul cu atribuii de control are dreptul:

37

Curs persoan desemnat

Page 38

a) s ptrund n orice vehicul care face obiectul prezentei ordonane i s inspecteze orice parte a vehiculului i a tahografului, putnd s verifice, s rein i/sau s copieze orice document sau nregistrare relevant pentru activitatea de control; b) s solicite conductorului auto sau ntreprinderii/operatorului de transport rutier s prezinte de ndat vehiculul spre a fi inspectat ntr-o locaie dotat corespunztor pentru evaluri tehnice amnunite, dac exist indicii privind intervenii neautorizate asupra tahografului sau indicii privind existena unor mijloace ilegale de manipulare a tahografului care nu pot fi verificate corespunztor n trafic; c) s ptrund, n vederea efecturii controlului i n timpul programului normal de lucru, n orice spaiu n care i desfoar activitatea ntreprinderea/operatorul de transport rutier, unde pot exista informaii relevante pentru activitatea de control al respectrii regulilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto. ART. 7.1 (1) n cazul efcdturii controlului n trafic privind respectarea prevederilor prezentei ordonane, personalul cu atribuii de control va verifica tahografele cu care sunt echipate vehiculele, pentru a deetecta montarea i/sau utilizarea unei instalaii destinate s distrug, s elimine, s manipuleze sau s modifice orice date destinate s interfereze cu orice fraciune a unui schimb electronic de date ntre prile componente ale tahografului sau destinate s blocheze sau s modifice datele nainte de criptare ntrunul din modurile enumerate. (2) n vederea efecturii controlului n trafic, personalul cu atribuii de control va dispune de aparatur specific de analiz, cu soft adecvat, pentru a verifica i confirma semntura digital ataat datelor, precum i de soft specific de analiz pentru a stabilii n detaliu variaiile de vitez ale vehiculelor nainte de verificarea tahografului. CAP. III Contravenii i sanciuni ART. 8 (1) Urmtoarele fapte reprezint nclcri foarte grave ale dispoziiilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr.561/2006, ale Regulamentului (CEE) nr.3821/85 i , dup caz, ale Acordului AETR i constituie contravenii, dac acestea nu sunt considerate infraciuni potrivit legii penale : 1. depirea perioadei zilnice de conducere, respectiv a perioadei maxime zilnice de conducere cu 2 ore sau mai mult; 2. depirea perioadei sptmnale de conducere cu 14 ore sau mai mult; 3. depirea perioadei maxime de conducere, n dou sptmni consecutive, cu 22 ore i 30 minute sau mai mult; 4. depirea perioadei maxime de conducere nentrerupt cu 1 or i 30 minute sau mai mult; 5. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic cu 2 ore i 30 minute sau mai mult; 6. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic redus, cu 2 ore sau mai mult; 7. nerespectarea perioadei de odihn zilnic fracionat cu 2 ore sau mai mult; 8. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic , ntr-un interval de 30 ore, atunci cnd vehiculul e condus de un echipaj, cu 2 ore sau mai mult; 9. nerespectarea perioadei minime de odihn sptmnal redus, cu 4 ore sau mai mult; 10. nerespectarea perioadei minime de odihn sptmnal normal, cu 9 ore sau mai mult; 11. acordarea de ctre ntreprindere/operatorul de transport rutier a unor pli conductorilor auto, chiar i sub form de bonificaii sau prime, n funcie de distana parcurs i/sau de cantitatea de mrfuri transportat. 12. utilizarea unui vehicul fr tahograf conform reglementrilor n vigoare sau a unui vehicul inmatriculat pentru prima oar dup 01.01.2007 echipat cu tahograf analogic; 13. montarea/reparea unor tahografe neomologate, nesigilate, necalibrate, defecte, calibrarea incorect a tahografelor sau montarea, repararea, calibrarea unor tahografe de ctre operator economic neautorizat; 14. utilizarea unor tahografe neomologate, nesigilate, necalibrate, defecte sau care au termenul de valabilitate al verificrii/calibrrii periodice depit; 15. conducerea unui vehicul dotat cu tahograf fr a utiliza diagrame tahograf i/saucartela tahografic; 16. deteliorarea voluntar a tahografului; 17. nerespectarea obligaiei ntreprinderii/operatorului de transport rutier de a descrca i stoca la sediu, cel mai trziu la fiecare 28 de zile, datele din cartelele tahografice ale conductorilor auto i/sau nerespectarea obligaiei de a descrca i stoca la sediu, cel mai trziu la fiecare 90 de zile, datele din tahografele digitale ale vehiculelor pe care le utilizeaz; 18. deinerea de ctre un conductor auto a mai mult de o cartel tahografic valid; 19. utilizarea de ctre un conductor auto a unei cartele tahografice eliberate altei persoane;

38

Curs persoan desemnat

Page 39

20. utilizarea de ctre un conductor auto a unei cartele tahografice defecte sau expirate; 21. nerespectarea obligaiei ntreprinderii/operatorului de transport rutier de a pstra nregistrrile privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto cel puin un an de la efectuarea acestora, n ordine cronilogic i separat pentru fiecare conductor auto; 22. utilizarea unor diagrame tahografice sau cartele tahografice murdare sau deteriorate, cu datele ilizibile; 23. utilizarea incorect a diagramelor tahograf sau a cartelei tahografice de ctre conductorul auto; 24. scoaterea neautorizat a diagramei tahografice din tahograf sau a cartelei tahografice din tahograful digital naintea terminrii zilei de lucru, care afecteaz nregistrarea datelor relevante. 25. utilizarea diagramei tahografice sau a cartelei tahografice pentru o perioad mai lung dect cea prevzut, care afecteaz nregistrarea datelor relevante; 26. nerespectarea de ctre conductorul auto a obligaiei , privind introducerea manual a unor date; 27. ncredinarea unui vehicul cu tahograf digital unui conductor auto care nu deine cartel tahografic; 28. nerespectarea prevederilor privind utilizarea comutatorului tahografului; 29. necompletarea pe diagrama tahograf a datelor privind numele i/sau prenumele conductorului auto; 30. refuzul conductorului auto, n cursul controlului n trafic, de a permite verificarea, reinerea sau copierea oricrei nregistrri privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale acestuia; 31. neprezentarea n trafic a numrului necesar de diagrame tahografice, a cartelei tahografice sau a listrilor efectuate cu imprimanta tahografului digital; 32. neprezentarea, n cursul controlului la sediul ntreprinderii/operatorului de transport rutier, a nregistrrilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto solicitate cu personalul cu atribuii de inspecie i control; 33. nerespectarea msurii de imobilizare stabilit de personalul cu atribuii de inspecie i control; 34. falsificarea, stergerea, distrugerea datelor nregistrate pe diagramele tahograf, a celor stocate n tahograf sau pe cartela tahografic sau a rapoartelor imprimate de tahograf; 35. montarea unor dispozitive ilegale de manipulare a tahografului, diagramelor tahograf i/sau cartelelor tahografice; 36. utilizarea unor dispozitive ilegale de manipulare a tahografului, diagramelor tahograf i/sau cartelelor tahografice 37. abrogat 38. nedeclararea de ctre conductorul auto a pierderii sau furtului cartelei tahografice la autoritatea competent a statului pe teritoriul cruia s-a petrecut acest fapt. (2) Urmtoarele fapte reprezint ncllcri grave ale dispoziiilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr.561/2006, ale Regulamentului (CEE) nr.3821/85 i , dup caz, ale Acordului AETR i constituie contravenii, dac acestea nu sunt considerate infraciuni potrivit legii penale : 1. depirea perioadei maxime zilnice de conducere cu mai mult de 1 or, dar mai puin de 2 ore; 2. depirea perioadei sptmnale de conducere cu un interval cuprins ntre 4 i 14 ore; 3. depirea perioadei maxime de conducere, n dou sptmni consecutive, cu un interval cuprins ntre 10 ore i 22 ore i 30 minute; 4. depirea perioadei maxime de conducere nentrerupt cu un interval cuprins ntre 30 minute i 1 or i 30 minute; 5. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic cu un interval cuprins ntre o or i 2 ore i 30 minute; 6. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic redus , cu un interval cuprins ntre 1 or i 2 ore; 7. nerespectarea perioadei de odihn zilnic fracional cu un interval cuprins ntre 1 or i 2 ore; 8. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic, ntr-un interval de 30 ore, atunci cnd vehiculul e condus de un echipaj, cu mai mult de o or, dar mai puin de dou ore; 9. nerespectarea perioadei minime de odihn sptmnal redus cu un interval cuprins intre 2 ore i 4 ore; 10. nerespectarea perioadei minime de odihn sptmnal normal cu un interval cuprins intre 3 ore si 9 ore; 11. neasigurarea unui numar suficient de diagrame tahografice corespunzatoare pentru efectuarea operatiunilor de transport rutier; 12. nedepunerea la autoritatea competent, de catre conductorul auto, a unei cereri de inlocuire a cartelei tahografice deterioarate, cu functionare defectuoas, pierdut sau furat, in termen de 7 zile calendaristice de la data constatrii deteriorrii, functionrii defectuoase, pierderii sau furtului acesteia; 13. nerespectarea prevederilor privind reglarea ceasului tahografului analogic; 14. necompletarea pe diagrama tahograf a datelor de incepere si de incheiere a cursei;

39

Curs persoan desemnat

Page 40

15. necompletarea pe diagrama tahograf a datelor privind kilometrii inregistrati la plecare; 16. nerespectarea prevederilor privind obligativitatea reparrii tahografului care s-a defectat in cursul cltoriei; 17. lipsa semnturii conductorului auto de pe inregistrrile efectuate manual la defectarea tahografului sau de pe rapoarte imprimate in cazul defectarii, pierderii sau furtului cartelei tahografice; (3) Urmtoarele fapte reprezint nclcri minore ale dispoziiilor Regulamentul Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006. ale Regulamentului (CE I ) 3.821/85 i, dup caz, ale Acordului AETR i constituie contravenii: 1. depirea perioadei maxime zilnice de conducere cu pn la o or; 2.depirea perioadei de conducere sptmnal cu pn la 4 ore; 3.depirea perioadei de conducere n dou sptmni consecutive cu pn la 10 ore 4.depirea perioadei maxime de conducere nentrerupt cu pn la 30 de minut, 5. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic, cu pn la 1 or; 6. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic redus cu pn la 1 or; 7. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic fracionat cu pn la 1 or; 8. nerespectarea perioadei minime de odihn zilnic, ntr-un interval de 30 de ore atunci cnd vehiculul este condus de un echipaj, cu pn la o or; 9. nerespectarea perioadei minime de odihn sptmnal redus cu pn la 2 ore. 10. nerespectarea perioadei minime de odihn sptmnal normal cu pn la 3 ore 11. neasigurarea hrtiei necesare pentru imprimarea rapoartelor la controlul n trafic 12. utilizarea unor diagrame tahografice sau cartele tahografice murdare sau deteriorate, cu datele lizibile; 13. scoaterea neautorizata a diagramei tahografice din tahograf sau a cartelei tahografice din tahograful digital naintea terminrii zilei de lucru, care nu afecteaza nregistrarea datelor relevante; 14. utilizarea diagramei tahografice sau a cartelei tahografice pentru o perioad mai lunga dect cea prevzut, care nu afecteaz nregistrarea datelor relevante; 15. necompletarea pe diagrama tahograf a datelor privind locul de plecare i de sosire; 16. necompletarea pe diagrama tahograf a datelor privind numrul de nmatriculare a vehiculului; 17. necompletarea pe diagrama tahograf a datelor privind kilometrii la sosire; 18. necompletarea pe diagrama tahograf a dotelor privind ora schimbrii vehiculului; 19. neintroducerea simbolului rii n tahograf. (4) Falsificarea datelor nregistrate pe diagramele tahograf, a celor stocate n tahograf ori pe cartela tahografic sau a rapoartelor imprimate de tahograf, a nregistrrilor manuale, precum i a oricrui document de atestare a activitii conductorului auto se sancioneaz conform legii penale. ART. 9 (1) Contraveniile prevzute la art. 8 se sancioneaz dup cum urmeaz: a) cu amend de la 8.000 lei la 16.000 lei - faptele prevzute la alin. (1) pct. 12, 14, 17, 21, 27, 33 i 34, aplicabil ntreprinderii/operatorului de transport rutier; b) cu amend de la 8.000 lei la 12.000 lei - fapta prevzut la alin. (1) pct. 13, aplicabil atelierului care a montat, reparat i calibrat incorect tahograful, i fapta prevzut la alin. (1) pct. 35, aplicabil operatorului economic sau conductorului auto care a montat dispozitive ilegale; c) cu amend de la 4.000 lei la 8.000 lei - faptele prevzute la alin. (1) pct. 15-16, 18-20, 22-26, 28-30, 36 i 38, aplicabil conductorului auto, i faptele prevzute la alin. (1) pct. 1-11, 31 i 32, aplicabil ntreprinderii/operatorului de transport rutier; d) cu amend de la 3.000 lei la 6.000 lei - faptele prevzute la alin. (2) pct. 1-11 i 16, aplicabil ntreprinderii/operatorului de transport rutier, i faptele prevzute la alin. (2) pct. 12-15 i 17, aplicabil conductorului auto; e) cu amend de la 1.500 lei la 3.000 lei - faptele prevzute la alin. (3) pct. 1-12, aplicabil ntreprinderii/operatorului de transport rutier, i faptele prevzute la alin. (3) pct. 13-19, aplicabil conductorului auto. (2) n msura n care contraveniile referitoare la respectarea timpilor de conducere, odihn sau pauze sunt constatate n trafic, precum i n toate celelalte situaii n care conductorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor i/sau perioadelor minime de odihn prevzute de legislaia n vigoare, suplimentar fa de sanciunea cu amenda prevzut la alin. (1), se va aplica i sanciunea imobilizrii vehiculului pn la ndeplinirea condiiilor de legalitate pentru continuarea transportului. (3) Contravenientul poate achita, pe loc sau n termen de cel mult 48 de ore de la data ncheierii procesului-verbal, ori, dup caz, de la data comunicrii acestuia, jumtate din minimul amenzii prevzute la alin. (1), agentul constatator fcnd meniune n procesul- verbal despre aceast posibilitate.

40

Curs persoan desemnat

Page 41

(4) Contraveniile prevzute n prezenta ordonan se constat i se sancioneaz de ctre personalul cu atribuii de inspecie i control din cadrul Autoritii Rutiere RomneA.R.R., de ctre personalul cu atribuii de inspecie i control din cadrul Inspeciei Muncii - I.M., Ministerului Muncii, Familiei i Egalitii de anse i de ctre poliitii rutieri, potrivit competenelor ce le revin. ART. 10 Contraveniilor prevzute la art. 8 le sunt aplicabile dispoziiile Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare. CAP. IV Dispoziii finale i tranzitorii ART. 11 (1) n termen de cel mult 90 de zile de la data intrrii n vigoare a prezentei ordonane, Ministerul Transporturilor va aproba prin ordin al ministrului: a) norme tehnice privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice, precum i pentru descrcarea i stocarea datelor din tahografele digitale i cartelele tahografice; b) norme detaliate privind activitatea de control, prin care se va introduce i un sistem de evaluare a ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier n ceea ce privete respectarea regulilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto, n funcie de numrul i de gravitatea contraveniilor constatate, precum i reguli detaliate privind modul de imobilizare a vehiculelor; c) reglementri privind condiiile de montare, reparare i verificare a tahografelor, precum i de autorizare a operatorilor economici care desfoar astfel de activiti. (2) n termen de cel mult 90 de zile de la data intrrii n vigoare a prezentei ordonane, Ministerul Transporturilor va elabora i va supune spre aprobare Guvernului reglementri specifice privind organizarea timpului de munc al lucrtorilor mobili n transportul rutier de mrfuri i persoane. (3) Ministerul Transporturilor, prin Compania Naional de Autostrzi i Drumuri Naionale din Romnia - S.A., va lua msuri pentru ca la proiectarea i construcia drumurilor noi, precum i la reabilitarea sau modernizarea drumurilor existente, pe care le administreaz, s se realizeze pe marginea acestora spaii adecvate care s poat fi utilizate att pentru punerea n aplicare a prevederilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto, ct i pentru desfurarea activitilor de control al respectrii acestor prevederi. (4) Prezenta ordonan transpune prevederile art. 1, art. 2 alin. (1), (3) i (4), art. 3, art. 4 alin. (6), art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (1), art. 8 alin. (1) i ale art. 16 alin. (1) din Directiva 2006/22/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 15 martie 2006 privind condiiile minime pentru punerea n aplicare a regulamentelor (CEE) nr. 3.820/85 i (CEE) nr. 3.821/85 ale Consiliului privind legislaia social referitoare la activitile de transport rutier i de abrogare a Directivei 88/599/CEE a Consiliului, publicat n Jurnalul Oficial L nr. 102 din 11 aprilie 2006, p. 35 - 44. ART. 12 Prezenta ordonan intr n vigoare n termen de 3 zile de la publicare, cu excepia art. 8 - 10, care intr n vigoare n termen de 10 zile de la data publicrii. ART. 13 Pe data intrrii n vigoare a prezentei ordonane se abrog Ordonana Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere i organizarea timpului de munc al lucrtorilor mobili n transportul rutier de mrfuri i persoane, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 94 din 2 februarie 2002, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 466/2003, cu modificrile i completrile ulterioare.

HOTRRE nr. 1.175 din 26 septembrie 2007 pentru aprobarea Normelor de efectuare a activitii de transport rutier de mrfuri periculoase n Romnia
ART. 1 Se aprob Normele de efectuare a activitii de transport rutier de mrfuri periculoase n Romnia, prevzute n anexa care face parte integrant din prezenta hotrre. ART. 2 Pe data intrrii n vigoare a prezentei hotrri se abrog Hotrrea Guvernului nr. 1.374/2000 pentru

41

Curs persoan desemnat

Page 42

aprobarea Normelor privind aplicarea etapizat n traficul intern a prevederilor Acordului European referitor la transportul rutier internaional al mrfurilor periculoase (A.D.R.), ncheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 31/1994, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 11 din 9 ianuarie 2001, cu modificrile i completrile ulterioare.

ANEX
NORME de efectuare a activitii de transport rutier de mrfuri periculoase n Romnia CAP. I Domeniul de aplicare, definiii i dispoziii generale ART. 1 (1) Prezentele norme stabilesc cadrul de aplicare n Romnia a prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier internaional al mrfurilor periculoase (A.D.R.), ncheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 31/1994. (2) Prezentele norme se aplic transporturilor rutiere de mrfuri periculoase efectuate pe teritoriul Romniei, activitilor de control efectuate n transportul rutier de mrfuri periculoase la vehiculele care circul sau intr pe teritoriul Romniei dintr-o alt ar, controalelor activitilor desfurate de ntreprinderi aa cum sunt definite n prezenta hotrre. (3) Prezentele norme nu se aplic transportului de mrfuri periculoase cu vehicule aparinnd instituiilor publice componente ale sistemului naional de aprare sau aflate n responsabilitatea acestora. (4) Transporturile de mrfuri periculoase efectuate cu vehicule rutiere aparinnd instituiilor publice componente ale sistemului naional de aprare se vor executa corespunztor normelor proprii elaborate de acestea, potrivit legislaiei n vigoare. ART. 2 (1) Prezentele norme nu limiteaz dreptul autoritilor competente de a emite, cu respectarea legislaiei comunitare, reglementri privind: a) transportul naional i internaional de mrfuri periculoase pe teritoriul Romniei, efectuat cu vehicule care nu intr sub incidena prezentelor norme; b) regulamentele de circulaie rutier specifice transportului naional i internaional de mrfuri periculoase. (2) Domeniul de aplicare al reglementrilor prevzute la alin. (1) nu poate fi extins. (3) Reglementrile prevzute la alin. (1) nceteaz s se aplice dac alte msuri similare devin obligatorii potrivit dispoziiilor comunitare. ART. 3 (1) n nelesul prezentelor norme, termenii i expresiile de mai jos au urmtoarele semnificaii: a) A.D.R. - Acordul european referitor la transportul rutier internaional al mrfurilor periculoase (A.D.R.), ncheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 31/1994, actualizat cu amendamentele ulterioare; b) vehicul - orice fel de autovehicul rutier, complet sau incomplet, avnd cel puin 4 roi i o vitez maxim proiectat de peste 25 km/or, precum i remorcile acestuia, cu excepia vehiculelor care circul pe ine i a mainilor mobile; c) mrfuri periculoase - acele substane i obiecte al cror transport rutier este interzis sau este autorizat numai n anumite mprejurri, potrivit anexelor A i B la A.D.R.; d) transport - orice operaiune de transport rutier efectuat de un vehicul, integral sau parial pe drumurile publice din Romnia, inclusiv operaiunile de ncrcare i descrcare a mrfurilor periculoase prevzute n anexele A i B la A.D.R., cu excepia operaiunilor efectuate integral n perimetrul unei zone nchise; e) ntreprindere - orice persoan fizic sau juridic, cu ori fr scop lucrativ, orice asociaie sau grup de persoane fr personalitate juridic, cu ori fr scop lucrativ, i orice organism aflat n subordinea unei autoriti publice, care are personalitate juridic sau depinde de o autoritate care are personalitate juridic/care transport, ncarc ori descarc mrfuri periculoase sau determin transportul acestora, precum i cele care depoziteaz temporar, colecteaz, ambaleaz sau livreaz astfel de mrfuri ca parte a operaiunii de transport i care sunt stabilite pe teritoriul Romniei ori desfoar pe teritoriul Romniei astfel de activiti; f) control - orice activitate de control, inspecie, verificare sau formalitate ndeplinite de autoritile competente n scopul asigurrii siguranei n transportul de mrfuri periculoase. (2) Definiiile prevzute la alin. (1) se completeaz cu cele prevzute n cap. 1.2 din anexa A la A.D.R.

42

Curs persoan desemnat

Page 43

ART. 4 (1) Fr a aduce atingere prevederilor art. 12, mrfurile periculoase al cror transport este interzis potrivit anexelor A i B la A.D.R. nu vor fi transportate rutier. (2) Transportul celorlalte mrfuri periculoase enumerate n anexa A la A.D.R. este autorizat n condiiile respectrii prevederilor anexelor A i B la A.D.R., n special n ceea ce privete: a) ambalarea i etichetarea mrfurilor n cauz; i b) construcia, echipamentul i exploatarea corespunztoare a vehiculului care transport mrfurile n cauz. CAP. II Derogri, restricii i exceptri ART. 5 (1) Pentru transportul de mrfuri periculoase n trafic naional, efectuat cu vehicule nmatriculate n Romnia, pot fi adoptate dispoziii suplimentare fa de cele prevzute n anexele A i B la A.D.R., dac acestea sunt conforme cu Recomandrile Organizaiei Naiunilor Unite privind transportul de mrfuri periculoase. (2) Dispoziiile prevzute la alin. (1) pot fi valabile cel mult pn cnd anexele A i B la A.D.R. vor prelua prin revizuire aceste recomandri. (3) Ministerul Transporturilor, n calitate de autoritate de stat responsabil cu aplicarea prevederilor A.D.R., informeaz Comisia European despre dispoziiile prevzute la alin. (1). ART. 6 (1) Fr a aduce atingere legislaiei comunitare, mai ales celei privind accesul la pia, Romnia i pstreaz dreptul de a reglementa sau de a interzice transportul anumitor mrfuri periculoase pe teritoriul su, strict pentru alte raiuni dect cele de siguran pe perioada transportului, cum ar fi raiuni de siguran naional, de prohibiie a deinerii sau utilizrii acestora, ori de protecie a mediului. (2) Orice reglementri impuse potrivit alin. (1) vehiculelor care efectueaz un transport internaional se adopt potrivit prevederilor cap. 1.9 din anexa A la A.D.R., se limiteaz ca domeniu i arie de aplicare, se aplic att transporturilor naionale, ct i internaionale i nu pot da natere niciunei discriminri. ART. 7 Cu excepia cerinelor privitoare la construcie, pot fi adoptate dispoziii mai stricte n privina transportului rutier naional de mrfuri periculoase efectuat cu vehicule nmatriculate n Romnia. ART. 8 n cazul n care Ministerul Transporturilor consider c dispoziiile aplicabile privind sigurana transporturilor rutiere de mrfuri periculoase sunt insuficiente pentru a limita pericolele generate de transport n cazul unui eveniment i dac exist nevoia urgent de a se ntreprinde o aciune, atunci, n faza de planificare, aceast instituie notific Comisia European despre msurile pe care i propune s le ia, urmnd ca aceste msuri s fie aplicate numai dup obinerea acceptului Comisiei Europene. ART. 9 Fr a aduce atingere prevederilor art. 25, n cazul operaiunilor de transport multimodal care implic, pe lng transportul rutier, transportul maritim sau aerian, dac mrfurile periculoase sunt clasificate, ambalate i etichetate potrivit cerinelor reglementrilor privind transportul maritim ori aerian al mrfurilor periculoase, atunci cerinele prezentelor norme privind clasificarea, ambalarea i etichetarea se consider ndeplinite. ART. 10 Prin excepie de la dispoziiile din anexele A i B la A.D.R. referitoare la limba utilizat n marcajele i documentaia relevant, la transportul rutier de mrfuri periculoase n trafic naional poate fi utilizat doar limba romn. ART. 11 Echipamentele sub presiune transportabile pot fi utilizate n condiiile legislaiei n vigoare. ART. 12 (1) Ministerul Transporturilor poate autoriza desfurarea unei operaiuni ad-hoc de transport rutier de mrfuri periculoase n trafic intern, care este fie interzis prin anexa A sau B la A.D.R., fie este efectuat n condiii diferite de cele prevzute n aceste anexe, cu condiia ca aceast operaiune adhoc de transport snu aduc atingere siguranei sau securitii i s fie clar limitat n timp i scop. (2) Pe perioade ce nu pot depi 5 ani, Ministerul Transporturilor poate adopta, n condiiile legii, anumite derogri temporare de la respectarea anexelor A i B la A.D.R., cu respectarea prevederilor cap. 1.5 din anexa A la A.D.R. i n urma notificrii Comisiei Europene. (3) Derogrile temporare prevzute la alin. (2) nu pot fi rennoite. ART. 13 (1) Vehiculele nmatriculate sau puse n circulaie n statele membre ale Uniunii Europene sunt autorizate s efectueze transporturi internaionale de mrfuri periculoase pe teritoriul Romniei dac transporturile n cauz respect prevederile Directivei nr. 94/55/CE, cu modificrile i completrile ulterioare. (2) Vehiculele nmatriculate sau puse n circulaie n alte state dect cele membre ale Uniunii Europene sunt autorizate s efectueze transporturi internaionale de mrfuri periculoase pe teritoriul Romniei dac transporturile n cauz respect prevederile A.D.R. ART. 14 Derogrile prevzute n prezentul capitol se completeaz cu cele prevzute n seciunea 1.1.3 i n cap. 1.6 i 3.4 din anexa A la A.D.R.

43

Curs persoan desemnat


CAP. III Atribuii i obligaii

Page 44

ART. 15 (1) Autoritile administraiei publice au urmtoarele atribuii: I. Ministerul Transporturilor: a) reglementarea condiiilor de efectuare a transporturilor rutiere de mrfuri periculoase n condiii de securitate, siguran a transportului i protecie a mediului; b) reglementarea condiiilor de omologare, agreare i efectuare a inspeciei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mrfuri periculoase; c) reglementarea pregtirii profesionale a conductorilor autovehiculelor care transport mrfuri periculoase i a consilierilor de siguran pentru transportul rutier al mrfurilor periculoase, precum i acordarea i recunoaterea certificatelor de pregtire profesional ale acestora; d) stabilirea, mpreun cu Ministerul Internelor i Reformei Administrative i, dup caz, cu autoritile administraiei publice locale, a drumurilor interzise accesului vehiculelor care transport mrfuri periculoase, cu indicarea rutelor ocolitoare sau alternative i a modului de semnalizare a lor; e) controlul n transportul rutier de mrfuri periculoase; f) cercetarea, dup caz, mpreun cu celelalte autoriti ale administraiei publice centrale care au atribuii potrivit legii, a evenimentelor produse la ncrcarea, descrcarea sau transportul rutier de mrfuri periculoase, precum i stabilirea i aplicarea msurilor ce se impun; II. Comisia Naional pentru Controlul Activitilor Nucleare: a) reglementarea i controlul condiiilor de efectuare a transporturilor rutiere de materiale radioactive n condiii de securitate, siguran a transportului i protecie a mediului; b) stabilirea, mpreun cu Ministerul Transporturilor, Ministerul Internelor i Reformei Administrative i, dup caz, cu autoritile publice locale, a drumurilor interzise accesului transportului rutier de materiale radioactive; c) cercetarea, dup caz, mpreun cu celelalte autoriti ale administraiei publice centrale care au atribuii potrivit legii, a evenimentelor produse la ncrcarea, descrcarea sau transportul rutier de mrfuri periculoase, precum i stabilirea i aplicarea msurilor ce se impun; III. Ministerul Mediului i Dezvoltrii Durabile: a) eliberarea i controlul deinerii acordului i/sau a autorizaiei de mediu pentru operatorii economici care ambaleaz, depoziteaz n vederea expedierii, ncarc, descarc i/sau transport mrfuri periculoase; b) cercetarea, dup caz, mpreun cu celelalte autoriti ale administraiei publice centrale care au atribuii potrivit legii, a evenimentelor produse la ncrcarea, descrcarea sau transportul rutier de mrfuri periculoase, precum i stabilirea i aplicarea msurilor ce se impun; IV. Ministerul Economiei i Finanelor: a) reglementarea condiiilor de construcie, probe, omologare, marcare a tipului i verificare periodic pentru ambalajele i recipientele destinate transportului rutier al mrfurilor periculoase; b) elaborarea normelor privind omologarea i verificarea periodic a suprastructurilor vehiculelor rutiere specializate pentru transportul rutier de mrfuri periculoase; c) cercetarea, dup caz, mpreun cu celelalte autoriti ale administraiei publice centrale care au atribuii potrivit legii, a evenimentelor produse la ncrcarea, descrcarea sau transportul rutier de mrfuri periculoase, precum i stabilirea i aplicarea msurilor ce se impun; V. Ministerul Internelor i Reformei Administrative: a) intervenia operativ n caz de eveniment sau de iminen a producerii unui eveniment n timpul transportului rutier al mrfurilor periculoase; b) stabilirea, mpreun cu Ministerul Transporturilor i, dup caz, cu autoritile administraiei publice locale, a drumurilor interzise accesului transportului de mrfuri periculoase, cu indicarea rutelor ocolitoare sau alternative i a modului de semnalizare a lor; c) elaborarea, mpreun cu autoritile publice locale, a planurilor de alarmare i intervenie n caz de poluare accidental a mediului n timpul transportului mrfurilor periculoase; d) cercetarea, dup caz, mpreun cu celelalte autoriti ale administraiei publice centrale care au atribuii potrivit legii, a evenimentelor produse la ncrcarea, descrcarea sau transportul rutier de mrfuri periculoase, precum i stabilirea i aplicarea msurilor ce se impun;

44

Curs persoan desemnat

Page 45

e) elaborarea i controlul respectrii de ctre unitile i structurile din subordine sau coordonare, a normelor prevzute la art. 1 alin. (4); VI. Autoritile administraiei publice locale: a) stabilirea, mpreun cu Ministerul Internelor i Reformei Administrative, a drumurilor interzise accesului vehiculelor care transport mrfuri periculoase, cu indicarea rutelor ocolitoare sau alternative i a modului de semnalizare a lor, pentru drumurile publice din administrare; b) elaborarea unor programe locale de alarmare i intervenie n cazul evenimentelor survenite n timpul transportului de mrfuri periculoase; c) stabilirea locurilor unde ncrcarea, descrcarea i/sau parcarea vehiculelor care transport mrfuri periculoase sunt interzise sau autorizate numai n anumite condiii; d) participarea la organizarea interveniei pentru limitarea efectelor evenimentelor grave provocate n timpul transportului mrfurilor periculoase; VII. Ministerul Aprrii, pentru: - elaborarea i controlul respectrii de ctre unitile i instituiile din subordine a normelor prevzute la art. 1 alin. (4); VIII. Agenia Naional pentru Substane i Preparate Chimice Periculoase, pentru: a) elaborarea normelor privind clasificarea, ambalarea, etichetarea, ncrcarea i descrcarea mrfurilor periculoase, precum i a celor privind compatibilitatea ambalajelor destinate transportului mrfurilor periculoase; b) omologarea i recunoaterea omologrii ambalajelor destinate transportului rutier al mrfurilor periculoase; c) cercetarea, dup caz, mpreun cu celelalte autoriti ale administraiei publice centrale care au atribuii potrivit legii, a evenimentelor produse la ncrcarea, descrcarea sau transportul rutier de mrfuri periculoase, precum i stabilirea i aplicarea msurilor ce se impun. (2) n termen de 6 luni de la data intrrii n vigoare a prezentei hotrri, autoritile administraiei publice prevzute la alin. (1) vor emite sau actualiza reglementrile necesare pentru punerea n aplicare a prezentelor norme n domeniul lor de activitate. (3) Autoritile publice prevzute la alin. (1) comunic Ministerului Transporturilor textele reglementrilor elaborate potrivit alin. (2) n vederea notificrii Comisiei Europene. ART. 16 (1) Obligaiile principalilor factori implicai n transportul de mrfuri periculoase, respectiv expeditorul, transportatorul i destinatarul, sunt stabilite n seciunile 1.4.1 i 1.4.2 din anexa A lan A.D.R. (2) Obligaiile celorlali factori implicai n transportul de mrfuri periculoase, respectiv ncrctorul, ambalatorul, ncrctorul de cisterne i operatorul unui container-cistern sau al unei cisterne mobile, sunt stabilite n seciunile 1.4.1 i 1.4.3 din anexa A la A.D.R. ART. 17 (1) ntreprinderile care ncarc, transport sau descarc mrfuri periculoase au obligaia de a desemna pentru fiecare punct de lucru cte un consilier de siguran, potrivit prevederilor reglementrilor n vigoare. (2) Consilierii de siguran pentru transportul rutier al mrfurilor periculoase trebuie s fie deintori ai unui certificat de consilier de siguran valabil, obinut potrivit reglementrilor n vigoare care transpun prevederile seciunii 1.8.3 din anexa A la A.D.R. (3) Conductorii auto care transport mrfuri periculoase trebuie s fie deintori ai unui certificat A.D.R. valabil, obinut potrivit reglementrilor n vigoare care transpun prevederile seciunilor 8.2.1 i 8.2.2 din anexa B la A.D.R. ART. 18 (1) Personalul utilizat la operarea cu mrfuri periculoase, altul dect cel prevzut la art. 17, trebuie s fie instruit potrivit prevederilor cap. 1.3 din anexa A la A.D.R. i ale seciunii 8.2.3 din anexa B la A.D.R. (2) Instruirea prevzut la alin. (1) poate face parte din pregtirea pentru protecia muncii i se face cu ocazia angajrii, primirii de responsabiliti pe linia transportului de mrfuri periculoase i periodic, la intervale de maximum un an. (3) Instruirea prevzut la alin. (1) se nregistreaz n dosarul personal al angajatului. ART. 19 Pe lng obligaiile prevzute n alte acte normative, vehiculele utilizate pentru transportul rutier de mrfuri periculoase trebuie s ndeplineasc cumulativ i urmtoarele condiii: a) s corespund prevederilor cap. 8.1 din anexa B la A.D.R.; b) s fie placardate potrivit cap. 5.3 din anexa A la A.D.R.; c) s dein certificat de agreare, dac acest lucru este impus de reglementrile n vigoare care transpun prevederile prii 9 din anexa B la A.D.R. ART. 20 ntreprinderile care opereaz cu mrfurile periculoase de mare risc prevzute n tabelul 1.10.5 din anexa A la A.D.R. trebuie s respecte prevederile cap. 1.10 din anexa A la A.D.R. ART. 21 (1) Pentru a putea fi ncrcate n vehicule n vederea transportului, mrfurile periculoase trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: a) s fie admise la transportul rutier potrivit cap. 2.2 i tabelului A din cap. 3.2 din anexa A la A.D.R.;

45

Curs persoan desemnat

Page 46

b) s fie clasificate complet potrivit prevederilor prii a 2-a din anexa A la A.D.R.; c) s fie ambalate n ambalaje sau cisterne potrivit prevederilor prii a 4-a i cap. 5.1 din anexa A la A.D.R.; d) s fie marcate i etichetate potrivit cap. 5.2 din anexa A la A.D.R. (2) Laboratoarele care analizeaz mrfurile periculoase, n vederea clasificrii acestora, trebuie s fie acreditate sau certificate c respect principiile bunei practici de laborator potrivit reglementrilor n vigoare. ART. 22 Pe lng documentele privind transportul rutier stabilite prin alte reglementri, la bordul vehiculelor care transport mrfuri periculoase trebuie s se afle documentele stabilite n seciunea 8.1.2 din anexa B la A.D.R. ART. 23 Ambalajele, recipientele mari pentru transportul n vrac (RMV), ambalajele mari, cisternele i containerele pentru transportul n vrac utilizate pentru transportul mrfurilor periculoase trebuie s se conformeze cerinelor stabilite n partea a 6-a din anexa A la A.D.R. ART. 24 La ncrcarea, transportul i descrcarea mrfurilor periculoase se vor respecta prevederile cap. 5.5 i ale prii a 7-a din anexa A la A.D.R. ART. 25 n cazul transportului combinat sau multimodal al mrfurilor periculoase ori al utilizrii unor echipamente construite pentru a corespunde cerinelor reglementrilor care vizeaz alte moduri de transport, n plus fa de prevederile art. 9, se vor aplica prevederile relevante din seciunea 1.1.4 din anexa A la A.D.R. ART. 26 ntreprinderile care opereaz cu materiale radioactive din clasa 7 vor respecta i prevederile cap. 1.7 din anexa A la A.D.R. ART. 27 La clasificarea, etichetarea, ambalarea, manipularea, ncrcarea, transportul rutier i descrcarea mrfurilor periculoase, ntreprinderile vor respecta toate dispoziiile la care se face trimitere n cap. 3.1 i 3.2 din anexa A la A.D.R. ART. 28 n cazul producerii unui eveniment grav n timpul transportului de mrfuri periculoase pe teritoriul Romniei, al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al unui stat care este parte contractant la A.D.R., ntreprinderile nregistrate n Romnia, ale cror vehicule sunt implicate n accident, au obligaia de a redacta un raport potrivit prevederilor seciunii 1.8.5 din anexa A la A.D.R. i de a-l transmite Ministerului Transporturilor. ART. 29 ntreprinderile au obligaia de a transmite Ministerului Transporturilor un raport anual privitor la activitatea desfurat, aa cum este prevzut n Regulamentul pentru desemnarea, pregtirea profesional i examinarea consilierilor de siguran pentru transportul rutier, feroviar sau pe cile navigabile interioare al mrfurilor periculoase, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 1.044/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. ART. 30 Membrii echipajelor autovehiculelor care transport mrfuri periculoase au urmtoarele obligaii: a) s respecte prevederile cap. 8.1, 8.3 i 8.4 din anexa B la A.D.R.; b) s poarte asupra lor, pe toat durata transportului, documente de identitate i, n cazul conductorului auto, certificatul A.D.R. valabil, corespunztor tipului de vehicul i mrfurilor transportate; c) n caz de evenimente care implic mrfurile periculoase, membrii echipajului au obligaia de a lua msurile prevzute n instruciunile scrise i, dac este cazul, de a alarma autoritile nsrcinate cu intervenia n astfel de situaii. CAP. IV Control, contravenii i sanciuni ART. 31 Controlul respectrii prezentelor norme se realizeaz de ctre: a) personalul cu atribuii de control mputernicit n acest scop de Ministerul Transporturilor, n traficul rutier, la sediile ntreprinderilor i n punctele de trecere a frontierei de stat; b) personalul cu atribuii de control mputernicit n acest scop de preedintele Comisiei Naionale pentru Controlul Activitilor Nucleare, n toate situaiile n care sunt deinute sau transportate materiale radioactive, iar n traficul rutier, mpreun cu personalul prevzut la lit. a) sau e); c) personalul cu atribuii de control mputernicit n acest scop de Ministerul Mediului i Dezvoltrii Durabile, la sediile ntreprinderilor, iar n traficul rutier i n punctele de trecere a frontierei de stat, mpreun cu personalul prevzut la lit. a) sau e); d) personalul cu atribuii de control mputernicit n acest scop de Ministerul Aprrii, n ceea ce privete controlul respectrii normelor prevzute la art. 1 alin. (4) de ctre unitile i instituiile din subordine; e) personalul cu atribuii de control mputernicit n acest scop de Ministerul Internelor i Reformei Administrative, n traficul rutier, mpreun cu personalul prevzut la lit. a), b) sau c).

46

Curs persoan desemnat

Page 47

ART. 32 (1) Autoritile competente mputernicite s efectueze control potrivit prezentelor norme se vor asigura c un segment reprezentativ al transporturilor rutiere de mrfuri periculoase face obiectul controalelor stabilite prin prezentele norme, astfel nct s se verifice conformitatea acestora cu legislaia privind transportul rutier de mrfuri periculoase. (2) n cazul controlului vehiculelor din rile membre ale Uniunii Europene, controalele se efectueaz potrivit prevederilor art. 3 din Regulamentul (CEE) nr. 4.060/89 al Consiliului din 21 decembrie 1989 privind eliminarea controalelor la frontierele statelor membre n domeniul transporturilor rutiere i pe ci navigabile interioare i ale art. 1 din Regulamentul (CEE) nr. 3.912/92 al Consiliului din 17 decembrie 1992 privind controalele efectuate n interiorul Comunitii n domeniul transporturilor rutiere i transporturilor pe ci navigabile interioare efectuate cu mijloace de transport nmatriculate sau puse n circulaie ntr-un stat ter. (3) La efectuarea controlului privind respectarea prezentelor norme, autoritile prevzute la art. 31 vor avea n vedere i respectarea prevederilor seciunii 1.8.1 din anexa A la A.D.R. ART. 33 (1) La efectuarea controalelor n trafic, n punctele de ncrcare i descrcare a mrfurilor periculoase, personalul cu atribuii de control prevzut la art. 31 va completa buletinul de control prevzut n anexa nr. 1, n 3 exemplare, din care un exemplar va fi nmnat conductorului auto pentru a simplifica sau evita, dac este posibil, controalele ulterioare. (2) Prevederile alin. (1) nu aduc atingere dreptului personalului prevzut la art. 31 de a efectua un control amnunit al oricrui transport de mrfuri periculoase. (3) Controalele n trafic vor fi efectuate aleatoriu i vor acoperi pe ct posibil o arie extins din reeaua rutier. (4) Locurile alese pentru controalele n trafic trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: a) s permit scoaterea din trafic, oprirea i staionarea vehiculelor n condiii de siguran; b) s permit punerea n conformitate cu prevederile prezentelor norme a transporturilor neconforme; c) s permit, dac este necesar, imobilizarea vehiculelor pe loc sau ntr-un alt loc stabilit n acest sens de ctre personalul care efectueaz controlul, fr a periclita sigurana. (5) Atunci cnd exist suspiciunea neconcordanei ntre nscrisurile din documentele de transport i mrfurile transportate, cu condiia ca acest lucru s nu pericliteze sigurana, n trafic sau la sediul ntreprinderilor, se pot preleva probe din mrfuri pentru a fi examinate de laboratoarele autorizate. (6) Durata controalelor nu va depi un termen rezonabil. (7) La controlul vehiculelor care ncarc, transport sau descarc mrfuri periculoase, personalul prevzut la art. 31 are dreptul s ptrund att n spaiul destinat conductorului auto, ct i n spaiul destinat mrfurilor pentru efectuarea controlului i verificrilor care se impun. (8) La efectuarea controlului la sediul ntreprinderilor, personalul prevzut la art. 31 are dreptul s ptrund n spaiile de lucru, ct i n vehiculele deinute de acestea. (9) La efectuarea controlului la sediile ntreprinderilor, acestea au obligaia prezentrii tuturor documentelor solicitate de personalul prevzut la art. 31. ART. 34 (1) Fr a mpiedica aplicarea altor sanciuni stabilite potrivit dispoziiilor legale, vehiculele care prezint un pericol iminent prin nclcarea uneia sau mai multor prevederi privind transportul rutier, n special din cele prevzute la art. 37-39, vor fi imobilizate pe loc sau ntr-un loc stabilit n acest scop de ctre personalul cu atribuii de control i li se va solicita punerea n conformitate nainte de continuarea deplasrii sau vor fi luate alte msuri corespunztoare, care, n funcie de mprejurrile sau cerinele privind sigurana, pot include refuzul accesului pe teritoriul Romniei. (2) n situaia n care, n termen de 72 de ore de la imobilizarea vehiculului, contravenientul nu a eliminat cauzele care au stat la baza acesteia, personalul cu atribuii de control poate apela la o ter parte care s elimine cauzele imobilizrii, costurile operaiunilor de eliminare fiind suportate de ctre contravenient. (3) Prevederile alin. (2) nu se refer la situaiile n care cerinele de siguran sau securitate reclam o intervenie imediat a autoritilor cu atribuii n acest sens, pentru eliminarea unei stri de pericol iminent. ART. 35 (1) Controalele se efectueaz la sediul ntreprinderilor n urmtoarele situaii: a) dac n traficul rutier s-au constatat nclcri de natur s pericliteze sigurana n transportul de mrfuri periculoase; b) dac autoritile cu atribuii de control din alte state membre sau pri contractante ale A.D.R. au informat autoritile prevzute la art. 31 despre nclcri grave sau repetate ale reglementrilor privind transportul mrfurilor periculoase; c) ca msur preventiv n scopul asigurrii respectrii prezentelor norme. (2) Obiectivul acestor controale este de a se asigura respectarea legislaiei n materie privind condiiile de siguran i securitate n transportul rutier de mrfuri periculoase.

47

Curs persoan desemnat

Page 48

(3) Dac se constat una sau mai multe nclcri referitoare la transportul rutier de mrfuri periculoase, n special cele prevzute n art. 37-39, transportul se aduce la conformitate nainte ca mrfurile s plece din ntreprindere sau este supus aplicrii altor msuri corespunztoare. ART. 36 (1) n sensul prezentelor norme, contraveniile prevzute la art. 37-39 se mpart n 3 categorii, clasificate n funcie de dimensiunea riscului pe care l prezint fiecare, categoria I incluznd contraveniile cu riscurile cele mai mari. (2) ncadrarea faptelor n categoriile corespunztoare de risc se face de ctre autoritatea care efectueaz controlul, innd seama de prevederile art. 37-39, precum i de ali factori conjuncturali relevani. (3) n cazul n care se constat mai multe contravenii la o unitate de transport, la pct. 32 din buletinul de control prevzut n anexa nr. 1 la prezentele norme se va consemna doar categoria de risc cea mai grav. ART. 37 (1) Categoria I de risc este atribuit n cazurile n care nerespectarea prevederilor prezentelor norme determin un risc ridicat de deces, vtmare corporal grav sau deteriorarea semnificativ/important a mediului nconjurtor. (2) Pentru contraveniile din categoria I de risc se pot lua imediat msuri de siguran corespunztoare, cum ar fi imobilizarea vehiculului, n condiiile legii. (3) Constituie contravenii din categoria I de risc urmtoarele fapte: 1. transportul mrfurilor periculoase interzise la transport; 2. scurgerea substanelor periculoase; 3. utilizarea unui mod de transport interzis sau a unui mijloc de transport necorespunztor; 4. transportul n vrac ntr-un container care nu este din punct de vedere structural corespunztor utilizrii; 5. transportul cu un vehicul fr certificatul de agreare adecvat pentru vehicule care transport anumite mrfuri periculoase; 6. vehiculul nu mai respect condiiile de agreare i prezint un pericol imediat. Dac vehiculul nu prezint pericol imediat, nerespectarea se regsete la categoria a II-a de risc; 7. utilizarea de ambalaje neomologate; 8. utilizarea de ambalaje care nu sunt conforme cu instruciunile de ambalare aplicabile; 9. nerespectarea dispoziiilor speciale referitoare la ambalarea n comun; 10. nerespectarea prevederilor referitoare la fixarea i stivuirea ncrcturii; 11. nerespectarea prevederilor referitoare la ncrcarea n comun a coletelor; 12. nerespectarea gradului de umplere a cisternelor sau a ambalajelor; 13. nerespectarea dispoziiilor de limitare a cantitilor transportate cu o unitate de transport; 14. transportul de mrfuri periculoase fr indicarea prezenei acestora prin documente, prin marcare i etichetare a coletelor sau prin placardare i marcare a vehiculului; 15. transportul fr placardarea i marcarea vehiculului; 16. absena informaiilor referitoare la substana transportat, permind determinarea unei contravenii de categoria I de risc, de exemplu numrul ONU, denumirea, grupa de ambalare; 17. nedeinerea de ctre conductorul auto a certificatului de pregtire profesional valabil; 18. utilizarea focului sau a unei lmpi electrice neprotejate; 19. nerespectarea interdiciei de a fuma; 20. neexecutarea msurilor prevzute n instruciunile scrise aflate la bordul vehiculului i aplicabile mrfurilor transportate; 21. refuzul accesului sau obstrucionarea personalului prevzut la art. 31 la efectuarea controlului n trafic ori la sediile ntreprinderilor. ART. 38 (1) Categoria a II-a de risc este atribuit n cazul n care nerespectarea prevederilor prezentelor norme determin un risc de vtmare corporal sau deteriorare a mediului. (2) n cazul svririi contraveniilor din categoria a II-a de risc se iau msuri corective corespunztoare, cum ar fi obligaia punerii n conformitate cu prevederile prezentelor norme la locul controlului, iar dac acest lucru nu este posibil sau adecvat, pn cel trziu la ncheierea operaiunii de transport n curs. (3) Constituie contravenii din categoria a II-a de risc urmtoarele fapte: 1. unitatea de transport are mai mult de o remorc/ semiremorc; 2. vehiculul nu mai respect condiiile de agreare, dar nu prezint un pericol imediat; 3. la bordul vehiculului nu exist toate stingtoarele de incendiu funcionale conform cerinelor prezentelor norme. Un stingtor de incendiu poate fi considerat ca fiind funcional dac este utilizabil, dar lipsesc doar sigiliul prescris i/sau

48

Curs persoan desemnat

Page 49

termenul de valabilitate. Nu este considerat funcional stingtorul de incendiu care este n mod evident inutilizabil, cum ar fi cel la care indicaia manometrului este aproape "zero"; 4. la bordul vehiculului nu exist echipamentele prevzute n A.D.R. sau n instruciunile scrise; 5. datele referitoare la ncercare i inspecie i cele referitoare la durata de utilizare a ambalajelor, a recipientelor mari de vrac sau a ambalajelor mari nu sunt respectate; 6. transportul de mrfuri n ambalaje, recipiente mari de vrac sau ambalaje mari deteriorate ori transportul de ambalaje goale, necurate i deteriorate; 7. transportul de mrfuri n colete ntr-un container care nu este utilizabil din punct de vedere structural; 8. cisterne/containere-cistern, inclusiv cele goale i necurate, care nu sunt nchise corespunztor; 9. transportul unui ambalaj combinat, cu un supraambalaj care nu este nchis corespunztor; 10. etichetarea, marcarea sau placardarea necorespunztoare; 11. lipsa instruciunilor scrise n conformitate cu A.D.R. sau existena unor instruciuni scrise care nu sunt aplicabile mrfurilor transportate; 12. supravegherea sau parcarea necorespunztoare a vehiculului; 13. indicarea pe ambalaje, colete sau mijloace de transport a unor pericole inexistente; 14. utilizarea de personal neinstruit pentru efectuarea operaiunilor de manipulare, ncrcare sau descrcare a mrfurilor periculoase; 15. neefectuarea, efectuarea necorespunztoare sau cu personal neinstruit a operaiunilor de curare, splare, neutralizare, decontaminare sau dezinfectare a ambalajului ori a vehiculului dup descrcarea mrfurilor periculoase. Dac aceste activiti prezint un risc major pentru personal sau mediu, vor fi ncadrate la categoria I de risc. ART. 39 (1) Categoria a III-a de risc se atribuie n cazul n care nerespectarea prevederilor prezentelor norme determin un risc redus de vtmare corporal sau deteriorare a mediului nconjurtor. (2) n cazul svririi contraveniilor din categoria a III-a de risc, dac nu este necesar adoptarea de msuri corective corespunztoare pe loc, acestea pot fi aplicate la o dat ulterioar la sediul ntreprinderii. (3) Constituie contravenii din categoria a III-a de risc urmtoarele fapte: 1. dimensiunile panourilor sau etichetelor ori dimensiunile literelor, cifrelor sau simbolurilor de pe panouri ori de pe etichete nu respect prevederile art. 19 lit. b) i ale art. 21 alin. (1) lit. d); 2. absena din documentele de transport a unor informaii, altele dect cele enunate la categoria I de risc prevzute la art. 37 alin. (3) pct. 16; 3. absena de la bordul autovehiculului a certificatului de pregtire profesional al conductorului auto, n condiiile n care exist dovezi c acesta deine un astfel de certificat; 4. nedesemnarea consilierului/consilierilor de siguran n cadrul ntreprinderii; 5. neredactarea i/sau necomunicarea ctre organismul examinator desemnat care a eliberat certificatul consilierului de siguran al ntreprinderii a raportului anual al consilierului de siguran, potrivit anexei E la Regulamentul pentru desemnarea, pregtirea profesional i examinarea consilierilor de siguran pentru transportul rutier, feroviar i pe ci navigabile interioare al mrfurilor periculoase i potrivit prevederilor subseciunii 1.8.3.3 din A.D.R.; 6. nentocmirea, ntocmirea necorespunztoare, neimplementarea i/sau implementarea necorespunztoare de ctre ntreprindere a planului de securitate impus prin prevederile cap. 1.10 din A.D.R. ART. 40 (1) Contraveniile prevzute la art. 37 se sancioneaz cu amend de la 8.000 lei la 10.000 lei, aplicabil expeditorului i/sau transportatorului. (2) Contraveniile prevzute la art. 38 se sancioneaz cu amend de la 5.000 lei la 7.000 lei, aplicabil expeditorului i/sau transportatorului. (3) Contraveniile prevzute la art. 39 se sancioneaz cu amend de la 2.000 lei la 4.000 lei, aplicabil expeditorului i/sau transportatorului. (4) Contravenientul poate achita pe loc sau n termen de cel mult 48 de ore de la data ncheierii procesului-verbal ori, dup caz, de la data comunicrii acestuia, jumtate din minimul amenzii prevzute de prezenta hotrre, agentul constatator fcnd meniune despre aceast posibilitate n procesul-verbal. ART. 41 n cazul n care din documentele prezentate de conductorul auto nu poate fi identificat ntreprinderea sau operatorul de transport rutier, amenda se aplic acestuia. ART. 42 Constatarea contraveniilor i aplicarea sanciunilor prevzute la art. 37-39 se fac de ctre personalul cu atribuii de control prevzut la art. 31. ART. 43 Contraveniilor prevzute la art. 37-39 le sunt aplicabile dispoziiile Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare.

49

Curs persoan desemnat

Page 50

ART. 44 (1) Imobilizarea vehiculului rutier prevzut la art. 33, 34 i 37 se realizeaz n condiii de siguran i securitate a transportului, potrivit legii, i, dac este cazul, se procedeaz la ridicarea plcuelor cu numerele de nmatriculare pn la punerea n conformitate n vederea continurii cursei. (2) Msura imobilizrii vehiculului dispus de personalul cu atribuii de control se menioneaz n urmtoarele documente: a) procesul-verbal de constatare i sancionare a contraveniei; b) buletinul de control; c) diagrama tahograf, dup caz; d) dovada eliberat conductorului auto n situaia ridicrii plcuelor cu numerele de nmatriculare. (3) Pe durata imobilizrii asigurarea securitii i integritii vehiculului i a ncrcturii se afl sub rspunderea juridic a transportatorului, potrivit legii. (4) Personalul cu atribuii de control prevzut la art. 31 are dreptul de a reine documentele de transport, certificatele de agreare sau certificatele de pregtire profesional ale conductorilor auto, cnd se constat c acestea au fost nstrinate, modificate sau deteriorate sau atunci cnd nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii lor, dup caz. (5) Permisiunea privind reluarea efecturii transportului cu vehicule nmatriculate n alte state se acord dup punerea n conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1), art. 17 alin. (3), art. 19-27 i ale art. 30, precum i cu condiia achitrii amenzii aplicate n condiiile prevzute de reglementrile n vigoare. CAP. V Dispoziii finale ART. 45 (1) Pe baz de reciprocitate, Romnia acord sprijin statelor membre ale Uniunii Europene i prilor contractante ale A.D.R. n vederea aplicrii corespunztoare a legislaiei n vigoare privind transportul rutier al mrfurilor periculoase. (2) Pentru aplicarea prevederilor alin. (1), nclcrile grave sau repetate care pericliteaz sigurana transportului de mrfuri periculoase, svrite cu un vehicul sau de ctre o ntreprindere nerezidente n Romnia, se comunic autoritilor competente din statul membru al Uniunii Europene sau partea contractant a A.D.R. n care este nmatriculat vehiculul sau n care este stabilit ntreprinderea. (3) Autoritile competente dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau parte contractant a A.D.R. pot s solicite autoritilor romne s ia msurile corespunztoare mpotriva vehiculelor sau ntreprinderilor despre care constat c ncalc pe teritoriile lor, n mod grav sau repetat, legislaia privind transportul rutier al mrfurilor periculoase. (4) Autoritile romne vor solicita luarea de msuri autoritilor competente din statele membre ale Uniunii Europene sau prile contractante ale A.D.R. n care sunt nmatriculate vehiculele sau n care sunt stabilite ntreprinderile care ncalc pe teritoriul Romniei, n mod grav sau repetat, legislaia privind transportul rutier al mrfurilor periculoase. (5) Autoritile romne i cele din statele membre ale Uniunii Europene sau pri contractante ale A.D.R. i notific reciproc msurile adoptate n baza alin. (3) i (4). ART. 46 (1) Dac din cele constatate n timpul unui control n traficul rutier la un vehicul nmatriculat n Romnia, n alt stat membru al Uniunii Europene sau parte contractant a A.D.R. exist motive s se considere c au fost comise nclcri grave sau repetate, care nu se pot detecta n timpul controlului respectiv din lipsa datelor necesare, autoritile romne i autoritile competente din statele prevzute i acord sprijin reciproc pentru clarificarea situaiei, potrivit legislaiei n vigoare. (2) Dac n scopul aplicrii prevederilor alin. (1) se efectueaz un control la sediul ntreprinderii sau ntreprinderilor n cauz, rezultatele acestora se comunic celuilalt stat membru al Uniunii Europene sau celeilalte pri contractante la A.D.R., interesat. ART. 47 (1) Instituiile cu atribuii de control prevzute la art. 31 vor transmite Direciei generale de infrastructur i transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, pn cel trziu la data de 31 mai n fiecare an calendaristic, pentru anul anterior, un raport cu privire la constatarea i sancionarea contraveniilor la prevederile prezentelor norme, elaborat potrivit modelului prevzut n anexa nr. 2, inclusiv urmtoarele detalii: a) numrul de controale efectuate; b) numrul de vehicule controlate n funcie de statul n care acestea sunt nmatriculate (vehicule nmatriculate naional, n alte state membre sau n ri tere); c) numrul i tipurile de nclcri nregistrate; d) tipul i numrul sanciunilor impuse.

50

Curs persoan desemnat

Page 51

(2) Pn cel trziu la data de 31 mai n fiecare an calendaristic, organismul examinator desemnat cu emiterea certificatelor de consilier de siguran pentru transportul rutier al mrfurilor periculoase, n baza rapoartelor anuale ale consilierilor de siguran, va transmite Direciei generale de infrastructur i transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor datele privind volumul total determinat sau estimat al mrfurilor periculoase transportate rutier, n tone i n tone/kilometru, pentru anul precedent. (3) Pn cel trziu la data de 31 decembrie n fiecare an, Ministerul Transporturilor va transmite Comisiei Europene un raport centralizat, potrivit modelului prevzut n anexa nr. 2, al controalelor efectuate i al volumului total determinat sau estimat al mrfurilor periculoase transportate rutier n anul precedent. ART. 48 Msurile prevzute la art. 5 alin. (1) i (2), art. 6, 7, 8 i 12 se adopt prin ordin al ministrului transporturilor sau, dup caz, prin ordin comun al ministrului transporturilor i al altei autoriti administraiei publice centrale i se comunic Comisiei Europene. ART. 49 Textul prezentelor norme se comunic Comisiei Europene de ctre Ministerul Transporturilor. ART. 50 Anexele nr. 1 i 2 fac parte integrant din prezentele norme. ART. 51 Prezentele norme transpun prevederile Directivei 94/55/CE a Consiliului din 21 noiembrie 1994 de apropiere a legislaiilor statelor membre privind transportul rutier de mrfuri periculoase, publicat n Jurnalul Oficial nr. L 319 din 12 decembrie 1994, aa cum a fost modificat de Directiva 96/86/CE a Comisiei din 13 decembrie 1996, de Directiva 1999/47/CE a Comisiei din 21 mai 1999, de Directiva 2000/61/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 10 octombrie 2000, de Directiva 2001/7/CE a Comisiei din 29 ianuarie 2001, de Directiva 2002/886/CE a Comisiei din 7 noiembrie 2002, de Directiva 2003/28/CE a Comisiei din 7 aprilie 2003, de Directiva 2004/111/CE a Comisiei din 9 decembrie 2004, de Directiva 2006/89/CE a Comisiei din 3 noiembrie 2006, precum i prevederile Directivei 95/50/CE a Consiliului din 6 octombrie 1995 privind procedurile unitare de control n transportul rutier de mrfuri periculoase, publicat n Jurnalul Oficial nr. L 249 din 17 octombrie 1995, aa cum a fost modificat de Directiva 2001/26/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 7 mai 2001 i de Directiva 2004/112/CEa Comisiei din 13 decembrie 2004.

LEGEA Nr. 38 din 20 ianuarie 2003 privind transportul n regim de taxi i n regim de nchiriere CAP. 1 Dispoziii generale
ART. 1 Prevederile prezentei legi reglementeaz transporturile publice de persoane sau bunuri n regim de taxi sau de persoane n regim de nchiriere. ART. 1.1 n sensul prezentei legi, urmtorii termeni se definesc astfel: a) afiaj client indicator alfanumeric al taximetrului care are rolul de a afia. n mod lizibil pentru client, n mod succesiv, indicaii privind preul prestaiei efectuate pn la momentul respectiv i, n mod continuu, poziia de funcionare n care este taximetrul n acel moment, precum i tariful aplicat; b) aparat de taxat aparat cu funcii metrologice i fiscale, un aparat de marcat electronic fiscal, care, montat la loc vizibil pentru client, calculeaz i afieaz preul de plat, emite un bon client la sfritul cursei i memoreaz datele privind activitatea taxiului, n scopul supravegherii sale fiscale. Aparatul de taxat trebuie s emit i alte documente, conform reglementrilor n vigoare i prevederilor prezentei legi; c) autorizaia pentru efectuarea transportului n regim de taxi sau a transportului n regim de nchiriere, denumit n continuare autorizaia de transport document eliberat n condiiile prezentei legi de aztoritatea de autorizare, care atest faptul c un transportator este autorizat s execute transportul respectiv i poate participa la atribuirea n gestiune a serviciului de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere, dup caz; d) autoritatea de autorizare compartimentul sau serviciul de transport din cadrul primriei localitii sau a municipiului Bucureti, dup caz, liceniat n acest scop de Autoritatea Naional de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utiliti Publice (A.N.R.S.C.), n condiiile legii; e) autorizaie taxi copie conform a autorizaiei de transport n regim de taxi, care d dreptul transportatorului autorizat de a utiliza un autovehicul, deinut de acesta n condiiile prezentei legi, pentru efectuarea serviciului de transport de persoane, mrfuri sau bunuri n regim de taxi; f) bon client bonul fiscal privind preul transportului de persoane, mrfuri sau bunuri n regim de taxi, emis numai de aparatul de marcat electronic fiscal, cu ocazia finalizrii cursei, care cuprinde detalierea datelor referitoare la acest transport i care constituie singurul document justificativ pe baza cruia taximetristul ncaseaz

51

Curs persoan desemnat

Page 52

i clientul execut plata prestaiei respective; g) cheie electronic - cheie dotat cu memorie electronic, folosit pentru identificarea oferului de taxi, colectarea datelor i pentru programarea tarifelor; h) client - persoana care a angajat, direct sau prin dispecer taxi, executarea transportului unor persoane sau al unor bunuri, dup caz, n numele creia taximetristul execut transportul i ncaseaz preul transportului n condiiile prezentei legi ; i) curs - deplasarea executat cu taxiul pe un traseu comandat sau acceptat de client, la care punctul de nceput este locul mbarcrii sau locul acceptat, dup caz, iar punctul de finalizare este locul destinaiei; j) dispecerat taxi (denumit n continuare dispecerat) - activitate conex transportului n regim de taxi, care preia telefonic i transmite comenzile clientului prin staia radio de emisie-recepie ctre taximetrist ; k) fiscalizarea memoriei electronice - identificarea memoriei electronice fiscale a aparatului de taxat i a transportatorului autorizat, care este deintorul legal al autorizaiei taxi pentru autovehiculul deinut n condiiile prezentei legi i pe care este montat aparatul respectiv ; l) lampa taxi - caset luminat, montat pe cupola taxiului, perpendicular pe axa longitudinal, care pe laturile fa i spate, alturi de nscrisul central TAXI, conine lmpi care indic poziia "Liber" sau "Ocupat" a taxiului i care trebuie s fie vizibile de la o distan de minimum 100 de metri; m) loc de ateptare a clienilor - spaiu special amenajat i semnalizat de ctre autoritatea administraiei publice locale, cu avizul poliiei rutiere, avnd un numr de locuri prestabilit, pentru staionarea taxiurilor n ateptare n poziia "Liber"; n) memoria electronic fiscal - component a aparatului de marcat electronic fiscal, care poate nmagazina, pe baz de program, date privind activitatea taxiului coninute n bonul client, n condiii de neconvertibilitate, inaccesibilitate i securitate; o) raportul taximetristului - raport de control nefiscal, coninnd date corespunztoare activitii unui taximetrist din raportul fiscal de nchidere zilnic, n condiiile n care n perioada de 24 de ore a unei zile au activat pe taxi i ali taximetriti; p) sigiliu fiscal - sigiliu aplicat pe carcasa aparatului de taxat sau a aparatului de marcat electronic fiscal, dac acesta funcionez n carcas separat i pe memoria electronic fiscal n scopul de a nu permite, fr desigilare, accesul la memoria electronic fiscal; q) sigiliu de protecie - sigiliu aplicat la loc vizibil pentru protecia cablajului de conectare a aparatului de taxat, protecie ce nu poate fi nlturat fr desigilare; r) sigiliu metrologic - sigiliu aplicat pe taximetru n scopul de a nu permite, fr desigilare, accesul la operaiuni privilegiate; s) taxi - autovehicul din categoria autoturisme pentru transportul de persoane sau de pn la 3,5 tone capacitate maxim total autorizat pentru transportul de bunuri, care, pe baza licenei de execuie pe vehicul, poate executa transporturi n regim de taxi; t) taximetru dispozitiv, component a aparatului de taxat, cuplat la un generator de semnale de distan mpreun cu care constituie un mijloc de msurare. Taximetrul msoar durata deplasrii i staionrii, calculeaz distana parcurs, pe baza unui semnal produs de generatorul de semnale de distan, calculeaz i afieaz preul de plat pentru o cltorie, pe baza distanei calculate i/sau a duratei msurate a cltoriei, asigurnd afiarea acestuia pe afiajul client n timpul desfurrii cursei; u) taximetrist - conductorul auto atestat profesional s efectueze transport n regim de taxi; v) transportator persoan fizic, asociaie familial sau persoan juridic nregistrate la registrul comerului pentru a desfura activiti de transport cu vehicule rutiere; w) transportator autorizat - transportator care deine autorizaie de transport privind portul n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere, eliberat de autoritatea de autorizare, n condiiile prezentei legi; x) tarif de pornire - tarif exprimat n lei, nregistrat automat de aparatul de taxat la inceputul cursei, care apare pe afiajul client odat cu activarea dispozitivului de control din poziia de operare "Liber" n poziia de operare "Ocupat" i care este egal cu tariful de distan (lei/km); y) tarif de staionare - tarif orar, exprimat n lei/or, aplicat de taximetru pentru perioada ct taxiul a staionat la dispoziia clientului, la cererea acestuia, precum i pentru perioadele n care taxiul aflat n curs s-a deplasat sub viteza de comutare; z) timp efectiv lucrat - intervalul de timp cuprins ntre momentul nceperi primei curse i momentul finalizri ultimei curse, utilizat de un taximetrist dup cum rezult din raportul de inchidere zilnic furnizat de aparatul de taxat, interval n care nu vor fi considerate timp efectiv de lucru pauzele mai mari de 15 minute ntre dou curse

52

Curs persoan desemnat

Page 53

consecutive, pauze n autovehiculul taxi a staionat. Din totalul timpului efectiv lucrat se va preciza timpul efectiv lucrat pe timp de noapte; aa) RENT CAR - activitile care vizeaz att serviciul de transport public de persoane realizat de transportatori autorizai cu autoturisme cu conductori auto, denumit n continuare transport n regim de nchiriere, ct i serviciul de nchiriere realizat de operatorii economici cu autoturisme fr conductor auto, denumit n continuare serviciu de inchiriere; ab) transport n regim de nchiriere - serviciu de transport public de persoane realizat transportatori autorizai cu autoturisme cu conductori auto, puse la dispoziia clienilor baz de contract de nchiriere tarifat pe or sau pe zi, cu plata anticipat a contractului; ac) serviciu de nchiriere - serviciu de transport public realizat de operatori economici autorizai care pun la dispoziia unor clieni autoturisme fr conductor auto, pe baz de contract, cu plata anticipat a contractului de nchiriere; ad) vitez de comutare - viteza limit cu care se deplaseaz taxiul, sub care aparatul de taxat comut automat tarifarea distanei parcurse cu tarifarea timpului consumat sau invers, dup caz. ART. 2 1) Serviciile de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere, ca servicii de utilitate public, se organizeaz de ctre autoritile administraiei publice locale pe raza administrativ-teritorial respectiv, cu respectarea ndeplinirii urmtoarelor cerine: a) promovarea concurenei ntre transportatorii autorizai n condiiile atribuirii gestiunii serviciilor; b) garantarea respectrii drepturilor i intereselor transportatorilor autorizai i a accesului lor, transparent i nediscriminatoriu, la piaa transportului public local; c) garantarea respectrii drepturilor i intereselor utilizatorilor serviciilor de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere; d) necesitatea nfiinrii serviciilor respective pentru rezolvarea problemelor de ordin economic, social i de mediu din localitile respective; e) realizarea regulamentelor de organizare i executare a serviciilor respective, cu consultarea asociaiilor reprezentative din domeniu; f) controlul permanent al modului cum sunt respectate prevederile prezentei legi ale contractelor de atribuire n gestiune a executrii serviciilor de transport, precum i prevederile regulamentelor de organizare i de executare a serviciilor respective; g) deplasarea persoanelor i a mrfurilor n condiii de siguran; h) asigurarea mrfurilor i a persoanelor transportate, precum i a bunurilor acestora; i) asigurarea executrii unor servicii de transport suportabile n ceea ce privete tariful de transport; j) satisfacerea cu prioritate a nevoilor de deplasare ale unor categorii de populaia pe raza administrativ-teritorial a localitilor respective, precum i ntre acestea i ntre acestea i alte localiti, n condiiile prezentei legi; k) asigurarea echilibrului ntre cererea i oferta de transport, att cantitativ, ct i calitativ, prin stabilirea strategiilor de dezvoltare a serviciilor, n baza unor studii de specialitate, precum i prin continuitatea serviciilor respective; l) corelarea dimensiunii i continuitii serviciilor respective de transport de persoana cu fluxurile de utilizatori i cerinele acestora, precum i cu modul de realizare a transportului public local de persoane cu celelalte tipuri de transport local existente; m) consultarea asociaiilor profesionale reprezentative ale transportatorilor autoritai, a dispeceratelor taxi i a taximetritilor, precum i a asociaiilor utilizatorilor, n vederea stabilirii politicilor i strategiilor privind dezvoltarea durabil a serviciilor de transport respective; n) atribuirea n gestiune delegat a executrii serviciilor de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere transportatorilor autorizai, n conformitate cu criteriile specifice prevzute n prezenta lege; o) respectarea prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere i organizarea timpului de munc al lucrtorilor mobili n transportul rutier de mrfuri i persoane, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 466/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. (2) n toate raporturile generate de activitatea de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere, precum i n activitile conexe acestora, protecia vieii umane i a mediului este prioritar. ART. 3 (1) Serviciile de transport public local n regim de taxi sau n regim de nchiriere fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate public, se desfoar sub controlul, conducerea sau coordonarea autoritilor

53

Curs persoan desemnat

Page 54

administraiei publice locale i se efectueaz numai de ctre transportatori autorizai de ctre autoritatea de autorizare, astfel cum este definit n prezenta lege. (2) n cazul n care n localitatea respectiv nu exist transportatori autorizai care execut servicii de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere, consiliul local poate aproba, numai n aceast situaie, ca executarea acestor servicii s se poat realiza n gestiune direct, la cerere, de ctre compartimentul sau serviciul de specialitate al primriei, numai n baza licenei eliberate n acest scop de A. N. R. S. C., cu autovehiculele deinute de acesta n proprietate sau n temeiul unui contract de leasing. ART. 4 (1) Transportul n regim de taxi este serviciul de transport public de persoane, bunuri sau mrfuri asigurat contra cost, pe baz de bon client, i realizat n condiiile prezentei legi. (2) Transportul n regim de nchiriere este serviciul de transport public de persoane asigurat contra cost, pe baz de contract, achitat integral i realizat n condiiile prezentei legi. (3) Transportul n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere se realizeaz numai cu autovehicule deinute de ctre transportatorii autorizai, cu titlu de proprietate sau n temeiul unui contract de leasing. (4) Transportatorul autorizat, persoan fizic, poate executa transport n regim de taxi cu un singur autovehicul deinut, n condiiile alin. (3), de ctre acesta sau de ctre soul/soia acestuia, dup caz. (5) Transportatorul autorizat, asociaie familial, poate executa transport n regim de taxi, utiliznd un numr de autovehicule, deinute n condiiile alin. (3) de ctre membrii asociaiei, cel mult egal cu numrul membrilor care practic taximetria, deintori ai unui atestat de pregtire profesional. (6) Un transportator autorizat, persoan juridic, execut un serviciu de transport n regim de nchiriere atunci cnd pune la dispoziia clientului un autoturism cu conductor auto, pe baz de contract. (7) Un operator economic execut un serviciu de nchiriere de autoturisme atunci cnd pune la dispoziia clientului un autoturism fr conductor auto, pe baz de contract. CAP. II Autorizarea si efectuarea transportului in regim de taxi sau in regim de inchiriere SECIUNEA 1 Autorizarea transportului n regim de taxi sau a transportului n regim de nchiriere ART. 7 Transportul n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere se poate executa numai de transportatori autorizai. ART. 8 Autorizaia de transport se elibereaz de ctre autoritatea de autorizare pe durat nedeterminat i este valabil cu condiia vizrii acesteia la fiecare 5 ani de ctre aceasta, odat cu verificarea ndeplinirii condiiilor care stau la baza emiterii unei astfel de autorizaii. ART. 9 (1) Autorizaia de transport n regim de taxi sau autorizaia de transport n regim de nchiriere se elibereaz de autoritatea de autorizare din cadrul primriei localitii sau primriei municipiului Bucureti de pe raza administrativ-teritorial n care transportatorul i are sediul sau domiciliul, dup caz, pe baza unei documentaii care trebuie s conin urmtoarele: a) cererea transportatorului pentru eliberarea tipului de autorizaie de transport, stabilit de prezenta lege; b) copie de pe certificatul de nregistrare la registrul comerului ca transportator, respectiv persoan fizic au caz; c) dovada ndeplinirii condiiei de capacitate profesional, respectiv: 1. copie de pe certificatul de competen profesional a persoanei desemnate, definit n Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificetri prin Legea nr. 102/2006, cu modificrile ulterioare, pentru transportatorul persoan juridic sau asociaie familial; 2. copie de pe atestatul profesional al taximetristului care este transportator persoan fizic autorizat; d) dovada ndeplinirii condiiei de onorabilitate 1. cazierul judiciar al persoanei desemnate, din care s rezulte c aceasta: - nu a fost condamnat pentru infraciuni de natur comercial; - nu a fost condamnat pentru infraciuni privind condiiile de plat i de angajare perioadele de conducere i de odihn ale conductorilor auto, sigurana rutier, siguran vehiculului rutier sau a persoanelor transportate, protecia mediului; - nu a fost condamnat pentru infraciuni de tlhrie, crim i viol;

54

Curs persoan desemnat

Page 55

2. avizul medico-psihologic care atest c persoana desemnat este apt pentru a ocupa o funcie care concur la sigurana circulaiei, obinut n condiiile Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, cu modificrile ulterioare. n cazul transportatorului autorizat, persoan fizic avizul medico-psihologic valabil este cel emis pentru conductorul auto, care va fi i persoana desemnat; 3. cazierul fiscal al transportatorului, dac acesta este operator economic; 4. declaraie pe propria rspundere privind perioadele n care transportatorul a mai executat servicii de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere, dup caz, cu menionarea intervalelor cnd a avut interdicii i motivul acestora; e)dovada ndeplinirii capacitii financiare, respectiv: 1. declaraie pe propria rspundere a transportatorului c poate asigura spatiile necesare pentru parcarea tuturor autovehiculelor cu care va desfura transportul n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere, spaii deinute n proprietate sau pilit contract de nchiriere; 2. declaraie pe propria rspundere a transportatorului c acesta deine sau are capacitatea financiar de a deine un numr de autovehicule, pe tipuri, n proprietate sau n temeiul contractelor de leasing, pe care le va utiliza n realizarea serviciului de transport, preciznd care sunt criteriile de departajare stabilite la art. 14^2 alin. (6) pe care le poate ndeplini, pe fiecare autovehicul i pe numere de circulaie, dac este posibil. (2) n cazul transportului n regim de taxi, autorizaia de transport se elibereaz pentru transport de persoane n regim de taxi sau pentru transport de mrfuri ori de bunuri n regim de taxi, dup caz, de ctre autoritatea de autorizare. (3) Orice modificare a uneia sau mai multor condiii de acordare a autorizaiei de transport se va comunica prin declaraie pe propria rspundere a transportatorului autorizat, naintat autoritii de autorizare, n maximum 30 de zile de la data modificrilor respective. ART. 10 (1) Autorizaia de transport, eliberat transportatorului de ctre autoritatea de autorizare, este unic, netransmisibil i confer transportatorului autorizat dreptul da a participa la procedura de atribuire n gestiune de ctre autoritatea respectiv a executrii serviciilor de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere. (2) Pe baza autorizaiei de transport, transportatorul autorizat poate participa la procedura de atribuire n gestiune a executrii unui serviciu de transport, prin care i se poate elibera cte o copie conform a autorizaiei de transport pentru fiecare vehicul deinut n proprietate sau n temeiul unui contract de leasing, pe care l va utiliza n transportul n regim de taxi sau n transportul n regim de nchiriere, dup caz, pe baza contractului de atribuire n gestiune. (3) Autorizaia taxi sau orice copie conform conine denumirea localitii de autorizare, denumirea transportatorului autorizat, astfel cum este nregistrat la registrul comerului, termenul la care expir viza de valabilitate a autorizaiei de transport, numrul de circulaie al autovehiculului pentru care este eliberat i numrul de ordine al acesteia, astfel cum a fost atribuit conform Registrului special de atribuire a copiilor conforme, pe tipuri de transport, deinut de autoritatea de autorizare. (4) Autorizaia taxi sau orice copie conform este unic i netransmisibil de la un transportator autorizat la alt transportator sau persoan fizic, asociaie familial, precum l de la un autovehicul la altul. Se interzice transportatorului autorizat cruia i s-a atribuit n gestiune executarea serviciului de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere s transmit autorizaiile taxi sau copiile conforme, sub orice form, altui transportator autorizat, transportator sau oricrei alte persoane, pentru a fi utilizate n executarea transportului respectiv. (5) Transportatorul autorizat poate s i nlocuiasc, la cerere, autovehiculul deinut n condiiile art. 4 alin. (3), pentru care a obinut o autorizaie taxi sau o copie conform, dup caz, cu un alt autovehicul deinut n aceleai condiii, care ndeplinete criteriile de departajare prevzute la art. 14^2 alin. (6) cu cel puin acelai punctaj pe care autovehiculul nlocuit l-a obinut la data atribuirii autorizaiei taxi sau copiei conforme respective, n urmtoarele cazuri: a) autovehiculul nu mai poate fi utilizat datorit uzurii fizice, morale, deteriorrii sau furtului; b)autovehiculul a fost casat; c)autovehiculul a fost nstrinat; d) autovehiculul nlocuitor are o vechime mai mic i obine un punctaj superior pentru criteriile de departajare pe care le ndeplinete. (6) Pe baza cererii de nlocuire prevzute la alin. (5), autoritatea de autorizare va elibera o nou autorizaie taxi sau copie conform, precum i ecusoanele corespunztoare, cu respectarea prevederilor alin. (3) al prezentului articol i alin. (4) al art. 11, privind vechimea autovehiculului.

55

Curs persoan desemnat


ART. 11

Page 56

(1) Autorizaia taxi sau orice copie conform a autorizaiei de transport se elibereaz de ctre autoritatea de
autorizare, dac a fost atribuit n cadrul procedurii de atribuire a gestiunii serviciului, stabilit n condiiile prezentei legi, dup depunerea urmtoarelor documente n copie: a)autorizaia de transport; b) certificatul de nmatriculare i cartea de identitate a autovehiculului din care s rezulte c acesta este deinut de ctre transportatorul autorizat respectiv n proprietate sau n temeiul unui contract de leasing; c) certificatul de agreare emis de Regia Autonom Registrul Auto Romn (R.A.R.), numai pentru autovehiculul utilizat n transportul n regim de taxi; d) declaraia pe propria rspundere privind criteriile de departajare prevzute la art. 142 alin. (6), pe care autovehiculul respectiv le ndeplinete; e) declaraia pe propria rspundere privind modul n care este asigurat dispecerizarea i la ce dispecerat taxi este arondat transportatorul autorizat, n cazul transportului de persoane n regim de taxi. (2) Pentru autovehiculele deinute n proprietate de ctre transportatorul autorizat, copia conform se atribuie numai pentru acelea care sunt nmatriculate n judeul respectiv sau, dup caz, n municipiul Bucureti. (3) Pentru autovehiculele deinute n temeiul unui contract de leasing de ctre transportatorul autorizat, copia conform se atribuie indiferent unde sunt nmatriculate acestea. (4) n cazul transportului de persoane n regim de taxi, copia conform, numit autorizaie taxi, se va atribui pentru prima dat pentru o perioad de 5 ani, numai pentru autoturismele care nu depesc vechimea de 5 ani de la data fabricaiei, alocndu-se cu aceast ocazie i numrul de ordine. (5) autorizaie taxi atribuit pentru prima dat pentru un autovehicul se va prelungi, n cerere, o singur dat, pentru 5 ani, cu meninerea obligatorie a aceluiai numr de ordine, numai dac n acel moment autoturismul nu depete vechimea de 10 ani da la data fabricaiei, este deinut n condiiile art. 4 alin. (3) i sunt ndeplinite toate cerintele prezentei legi privind prima atribuire. (6) Autorizaia taxi i orice alt copie conform se elibereaz odat cu dou ecusoane care au acelai termen de valabilitate cu aceasta. (7) Modelul i dimensiunile ecusoanelor vor fi stabilite prin regulamentul de organizare a serviciului de transport respectiv, aprobat prin hotrre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureti, i vor conine obligatoriu urmtoarele nscrisuri: a)localitatea de autorizare; b) tipul transportului, respectiv: 1. TAXI - pentru transportul n regim de taxi; 2.RENT CAR - pentru transportul n regim de nchiriere; c)termenul de valabilitate a autorizaiei taxi sau a copiei conforme, dup caz; d) numrul de ordine al autorizaiei taxi sau al copiei conforme, dup caz, astfel cum a fost atribuit conform registrului special prevzut la art. 10 alin. (3); e)numrul de circulaie al autovehiculului pentru care s-a eliberat autorizaia taxi sau copia conform, dup caz. Prevederile art. 9 alin. (3) se aplic n mod corespunztor i n cazul autorizaiilor taxi i al altor tipuri de copii conforme. ART. 12 (1) Autorizaia taxi sau orice alt copie conform a autorizaiei de transport se gsete obligatoriu la bordul autovehiculului i este valabil numai n prezena ecusoanelor i a urmtoarelor documente, dup caz: a) certificatul de nmatriculare a autovehiculului cu anexa privind inspecia tehnic periodic valabil; b) copia certificatului de agreare privind utilizarea autovehiculului n cazul transportului n regim de taxi, emis de R.A.R. prin reprezentanele sale; c) asigurarea persoanelor, a bunurilor acestora i a mrfurilor transportate, pentru riscurile ce cad n sarcina transportatorului autorizat; d) asigurarea obligatorie de rspundere civil auto; e) certificatul de atestare profesional a conductorului auto, n cazul transportului da persoane; f) copia buletinului de verificare metrologic a taximetrului aparatului de taxat; g) copia contractului cu dispeceratul taxi, n cazul n care taxiul trebuie s fie dotat, conform prevederilor prezentei legi, cu staie radio emisie-receptie i este arondat unui dispecerat taxi; h) alte documente stabilite prin prezenta lege.

56

Curs persoan desemnat

Page 57

(2) Lipsa ecusoanelor sau a unuia dintre documentele prevzute la alin. (1), la controlul efectuat de autoritile abilitate, impune reinerea autorizaiei taxi sau a copiei conforme a autorizaiei de transport, dup caz, comunicnduse imediat aceast msur ctre persoana desemnat de ctre reprezentantul autoritii care realizeaz controlul, pn cnd se face dovada existenei i valabilitii documentelor respective. (3) n cazul imposibilitii transportatorului autorizat de a face dovada existenei sau valabilitii ecusoanelor ori a unuia dintre documentele respective, n maximum 30 de zile, autorizaia taxi sau copia conform respectiv se retrage, odat cu ecusoanele. (4) Autorizaia taxi sau copia conform retras se va atribui altui transportator autorizat, n procedura de atribuire prevzut de prezenta lege. ART. 121 (1) Certificatul de agreare se elibereaz, la cerere, pentru autovehiculele taxi de ctre R.A.R., prin reprezentanele sale, pentru o perioad de 10 ani i este valabil prin vizarea anual a certificatului de agreare, cu ocazia realizrii inspeciei tehnice periodice obligatorii, conform reglementrilor n vigoare. (1) Viza anual a certificatului de agreare se acord la staiile de inspecie tehnic din structura reprezentanelor R.A.R., pe baza reglementrilor existente, la care se adaug normele privind verificarea ndeplinirii condiiilor tehnice impuse la obinerea certificatului de agreare. (2) n cazul deinerii autovehiculului n temeiul unui contract de leasing, certificatul de agregare obinut i menine valabilitatea i n cazul n care utilizatorul devine proprietar, cu modificrile care se impun conform prevederilor legale. ART. 13 In cadrul atribuiilor de coordonare a activitilor privind transportul n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere, autoritile administraiei publice locale sau ale municipiului Bucureti, dup caz, emit reglementri referitoare la: a) regulamentul de organizare i executare a transportului de persoane, mrfuri sau bunuri pe teritoriul localitii respective, n conformitate cu reglementrile generale n vigoare; b) nivelul tarifelor de distan maximale, astfel cum sunt definite la art. 49 alin. (1) lit. a), n cazul transportului de persoane n regim de taxi; c) programele de lucru obligatorii n funcie de fluctuaia cerinelor de transport zilnice; d) asigurarea continuitii serviciului pe durata celor 24 de ore ale zilei; e) interdiciile i restriciile privind activitatea n regim de taxi i n regim de nchiriere; f) locurile de ateptare a clienilor sau de staionare a taxiurilor; g) obligaiile transportatorilor autorizai, ale dispeceratelor taxi, ale taximetritilor i ale clienilor privind desfurarea serviciului de transport; h) controlul activitii autovehiculelor pe traseu; i) taxele i impozitele locale ce se impun; j) norma privind gradul de asigurare a numrului de locuri de ateptare a clienilor n raport cu numrul de autorizaii taxi emise, stabilite prin studii de specialitate; k) alte prevederi necesare bunei organizri i executri a serviciilor de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere. ART. 14 (1)Activitatea de transport public local de persoane n regim de taxi trebuie dimensionat n raport cu gradul de satisfacere a transportului public local de persoane realizat cu autobuze, troleibuze, microbuze, tramvaie i metrou, dup caz. (2) Autoritile administraiilor publice locale l ale municipiului Bucureti, prin hotrri ale consiliilor respective, cu consultarea asociaiilor profesionale reprezentative, definite la art. 54, stabilesc numrul maxim de autorizaii taxi, necesar pentru executarea transportului n regim de taxi, pentru o perioad de 5 ani, dup urmtoarele criterii minimale: a) gradul de satisfacere a transportului public local de persoane realizat cu autobuze, troleibuze, microbuze, tramvaie i metrou, dup caz, asigurnd echilibrul care se impune ntre acestea; b) norma cuprins la art. 13 lit. j); c)gradul de poluare; d) cererea i oferta permanente;

57

Curs persoan desemnat

Page 58

e)gradul de aglomeraie n trafic; f) promovarea tipurilor de transport mai puin poluante. (3) Numrul maxim de autorizaii taxi care pot fi atribuite pentru o perioad dat se poate stabili i pe baza unui studiu de specialitate realizat, precum i n urma consultrii asociaiilor profesionale reprezentative. (4) Numrul maxim de autorizaii taxi stabilit a se atribui n conformitate cu prevederile alin. (2) i/sau (3) va fi de maximum 4 la 1.000 de locuitori ai localitii de autorizare. Dac prin studiul realizat de autoritatea local s-a stabilit un numr maxim de autorizaii necesare prin care se depete raportul de 4 la 1.000, aceasta se va putea realiza doar cu acordul asociaiilor profesionale reprezentative. (5) Dup procedura de atribuire a numrului maxim de autorizaii taxi stabilit conform alin. (4), autoritatea de autorizare nu va mai atribui nicio autorizaie taxi dect In conditia disponibilizrii unora dintre cele existente sau n cazul mririi numrului de autorizaii cu respectarea prevederilor alin. (2)-(4). (6) Dac numrul autorizaiilor taxi emise pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi depete numrul maxim de autorizaii taxi stabilite n condiiile alin. (2)-(4), consiliul local sau Consiliul General al Municipiului Bucureti nu va mai atribui nicio autorizatie taxi pn la micorarea numrului acestor autorizaii, prin disponibilizare n conformitate cu prevederile prezentei legi, sub numrul maxim stabilit. ART. 141 (1) Pe baza autorizaiilor taxi sau a copiilor conforme obinute prin procedurile stabilite de prezenta lege, autoritatea de autorizare va emite deintorilor acestora contractul de atribuire a gestiunii delegate pentru executarea serviciului de transport n regim de taxi sau a serviciului de transport n regim de nchiriere, cu autovehiculele respective. Perioada de valabilitate a fiecrui contract de atribuire a gestiunii delegate este egal cu durata maxim de valabilitate a autorizaiilor taxi sau a copiilor conforme deinute de transportatorul autorizat, dup caz, dar nu mai mult de 5 ani. Contractul de atribuire a gestiunii delegate poate fi rennoit pe baza deinerii n continuare a unor autorizaii taxi sau a unor copii conforme, obinute, dup caz, n condiiile prezentei legi. (2) Drepturile i obligaiile transportatorilor autorizai crora li se atribuie n gestiune delegat executarea serviciilor de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere se prevd n caietele de sarcini anexate la contractele de atribuire n gestiune delegat. (3) Se interzice titularilor contractelor de atribuire a gestiunii delegate a serviciilor transport n regim de taxi sau a serviciilor de transport n regim de nchiriere s ncheia cu teri contracte de subdelegare a serviciului de transport respectiv. (4) Cesionarea contractelor de atribuire a gestiunii delegate de ctre titularul contractului unui alt operator economic sau transportator autorizat nu este admis dect n cazul n care acest operator sau transportator autorizat este rezultatul divizrii sau fuzionrii titularului contractului de atribuire n gestiune, persoan juridic. Operatorul economic respectiv trebuie s obin, n condiiile prezentei legi autorizaia de transport pentru deveni transportator autorizat. (5) Ca urmare a divizrii sau fuzionrii, autorizaiile taxi sau copiile conforme emise de aceeai autoritate de autorizare se mpart sau se comaseaz, dup caz, noilor operatori economici rezultai, care au obinut autorizaie de transport n condiiile prezentei legi. (6) Numrul autorizaiilor taxi sau al copiilor conforme se mparte n cazul divizrii sau se comaseaz n cazul fuzionrii, n raport de numrul de autovehicule cedate conform prevederilor contractului de divizare, respectiv preluate conform contractului de fuzionare. (7) Pe baza autorizaiilor taxi sau a copiilor conforme, deinute ca urmare a divizrii sau fuzionrii, contractele de atribuire a gestiunii delegate, iniiale, vor fi cesionate corespunztor noilor operatori prevzui la alin. (5), cu respectarea prevederilor alin. (6). (8) n cazul n care un transportator autorizat, persoan fizic autorizat, deintor al unei autorizaii taxi sau al unei copii conforme, dorete s se transforme ntr-un transportator autorizat, asociaie familial autorizat, cu acelai obiect de activitate, autoritatea de autorizare va transfera corespunztor autorizaia transportatorului nou- nfiinat, respectndu-se prevederile prezentei legi. (9) Prevederile alin. (3)-(7) sunt aplicabile corespunztor i n cazul contractelor de atribuire n gestiune direct a serviciului de transport n regim de taxi sau a serviciului de transport n regim de nchiriere, n cazul n care sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (2). ART. 142 (1) Serviciul de transport n regim de taxi i serviciul de transport n regim de nchiriere ie atribuie n gestiune delegat, prin contract de atribuire, de ctre autoritatea de autorizare, transportatorilor autorizai, pe baza autorizaiei de transport corespunztoare, amis de ctre aceasta, precum i pe baza numrului de autorizaii taxi sau de copii

58

Curs persoan desemnat

Page 59

conforme, dup caz, obinute prin procedura de atribuire prevzut la alin. (5) i (6) sau prin alte proceduri prevzute n prezenta lege. (2) Prin contractul de atribuire n gestiune se stabilesc toate condiiile n care se desfoar serviciul de transport concesionat, pe baza autorizaiilor taxi sau a copiilor conforme atribuite fiecrui transportator autorizat, pentru autovehiculele deinute i utilizate conform prevederilor prezentei legi. (3) Dovada atribuirii n gestiune pentru executarea serviciului de transport cu un autovehicul deinut este autorizaia taxi sau copia conform a autorizaiei de transport, dup caz, eliberat pentru aceasta, n condiiile prezentei legi. (4) Serviciile de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere se atribuie n executare transportatorilor autorizai, prin concesiune, n gestiune delegat, respectndu-se urmtoarele proceduri: a)procedura de atribuire a autorizaiilor taxi sau a celorlalte copii conforme, dup caz, i a ecusoanelor aferente, transportatorilor autorizai ctigtori; b) eliberarea autorizaiilor taxi sau a celorlalte copii conforme, dup caz, n conformitate cu prevederile art. 11; c)ncheierea contractelor de atribuire n gestiune delegat a serviciului de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere, n conformitate cu numrul autorizaiilor taxi sau al copiilor conforme atribuite i eliberate. (5) Procedura de atribuire a autorizaiilor taxi sau a celorlalte copii conforme, dup caz, const n acordarea unor punctaje realizate din ndeplinirea criteriilor de departajare prevzute la alin. (6), pentru fiecare autovehicul precizat n declaraia pe propria rspundere c este deinut sau va fi deinut ca autovehicul nou, utilizat n condiiile prezentei legi, pentru executarea serviciului de transport respectiv, declarndu-se ctigtoare autovehiculele care au obinut punctajele cele mai mari, n ordinea descresctoare, stabilite pe grupe de autovehicule difereniate n ordinea descresctoare a capacitii cilindrice a motoarelor. n condiiile n care numrul de autorizaii taxi stabilit a se atribui nu se epuizeaz, procedura va fi reluat cu transportatorii autorizai nscrii pentru o nou procedur. n cazul n care un transportator autorizat particip la procedura de atribuire cu autovehicule care urmeaz s fie dobndite, conform declaraiei pe propria rspundere, acesta va depune la autoritatea de autorizare o scrisoare de garanie n cuantum de 5% din valoare, pentru fiecare autovehicul astfel declarat. Garania se restituie corespunztor pentru fiecare autovehicul dobndit, n momentul eliberrii autorizaiei taxi conform prevederilor prezentei legi. Dac n termen de 6 luni de la data desfurrii procedurii de atribuire n condiiile prezentei legi transportatorul autorizat nu solicit eliberarea autorizaiilor taxi pentru autovehiculele declarate deinute sau c vor fi deinute n proprietate ori n temeiul unui contract de leasing, aceste autorizaii taxi se retrag i se va reine corespunztor garania depus. (6) Criteriile de departajare vor fi: a) vechimea autovehiculului de la data fabricaiei; b) clasificarea autovehiculului conform normelor de poluare Euro; c) volumul portbagajului util i echiparea cu instalaie pentru aer condiionat; d) vechimea n ani de cnd transportatorul desfoar autorizat activitatea de transport respectiv; e) gradul de protecie a pasagerului/pasagerilor, respectiv existena airbagurilor pentru pasagerul din fa/pasagerii din spate; f) efortul investiional al transportatorului autorizat, definit de modul de deinere, n proprietate sau n temeiul unui contract de leasing, a autovehiculelor pe tipuri; g) posibilitatea asigurrii reale a prezenei autovehiculului n activitate de minimum 8 ore pe zi lucrtoare; h) dotri suplimentare ale autovehiculului, astfel cum sunt precizate la art. 36. (7) Elementele prevzute la alin. (6) lit. c), e) i h) se certific de R. A. R. prin intermediul certificatului de agreare. (8) Punctajele acordate pentru fiecare criteriu de departajare vor fi stabilite prin hotrre a consiliului local sau, dup caz, a Consiliului General al Municipiului Bucureti, ou acordul asociaiilor profesionale reprezentative existente. (9) Cnd un transportator autorizat renun la una sau mai multe autorizaii taxi sau la alte copii conforme, cnd acestea se retrag sau cnd se majoreaz numrul lor n condiiile prezentei legi, autoritatea de autorizare le va atribui cu prioritate transportatorilor autorizai nscrii n listele de ateptare, prin procedura de atribuire precizat la alin. (5). (10) n lista de ateptare, care este public, deschis la autoritatea de autorizare, se poate nscrie orice transportator autorizat, o singur dat.

59

Curs persoan desemnat

Page 60

(11) n cazul transportului de mrfuri sau bunuri n regim de taxi sau al transportului de persoane n regim de nchiriere, numrul de copii conforme atribuite poate fi limitat, dup caz, n condiii similare celor prevzute la art. 14, dac aa se stabilete prin hotrre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureti. ART. 143 (1) Retragerea autorizaiei de transport se realizeaz de ctre autoritatea de autorizara i are drept consecin pierderea calitii de transportator autorizat, anularea contractului de atribuire n gestiune a serviciului de transport, precum i retragerea tuturor autorizaiilor taxi sau a altor copii conforme atribuite pe baza autorizaiei respective. (2) Autorizaia de transport poate fi retras n urmtoarele situaii: a) transportatorul autorizat nu mai ndeplinete una dintre condiiile care stau la baza meninerii valabilitii acesteia ori acordarea sau vizarea autorizaiei a fost realizat pe baz de documente ori de declaraii false; b) transportatorul autorizat a folosit documente false n derularea activitilor serviciului de transport sau a practicat n mod repetat proceduri viznd evaziunea fiscal; c) transportatorul autorizat a ncetat activitatea ca urmare a lichidrii, a falimentului sau a unei hotrri judectoreti definitive; d) transportatorul autorizat a depit termenul de valabilitate a autorizaiei de transport cu mai mult de 30 de zile i nu a solicitat atribuirea vizei n termen; e) la cerere. (3) Autorizaia taxi sau orice alt copie conform a autorizaiei de transport poate fi suspendat sau retras de ctre autoritatea de autorizare emitent numai odat cu ecusoanele atribuite. (4) Autorizaia taxi sau orice alt copie conform poate fi suspendat odat cu ecusoanele aferente, pentru 1-3 luni, n urmtoarele cazuri: a) nu mai este ndeplinit cel puin una dintre condiiile atribuirii documentului; b) a expirat valabilitatea inspeciei tehnice periodice; c) sunt nclcate prevederile privind modul de tarifare a serviciului, care defavorizeaz clientul sau care vizeaz evaziunea fiscal; d) au fost svrite abateri grave sau repetate de la prevederile contractului de atribuire n gestiune a serviciului sau de la regulamentul de organizare a serviciului de transport respectiv, privind legalitatea, sigurana serviciului, calitatea i continuitatea serviciului sau protecia clientului i a mediului; e) plata serviciului de transport n regim de taxi nu s-a realizat pe baza bonului client eliberat corespunztor; f) transportul se efectueaz fr documentele de plat obligatorii, n cazul transportului n regim de nchiriere; g) aplicarea pe caseta taxi sau pe elementele de caroserie ale taxiului a altor nscrisuri, nsemne sau accesorii dect cele stabilite prin prezenta lege; h) cnd autovehiculele care execut servicii de transport n regim de nchiriere sau fac obiectul serviciului de nchiriere de autovehicule utilizeaz nsemne sau dotri specifice ale autovehiculelor taxi; i) nendeplinirea n termen a prevederilor art. 9 alin. (3). (5) Autorizaia taxi sau orice alt copie conform poate fi retras n urmtoarele cazuri: a) n cazurile prevzute la art. 12 alin. (3) i la art. 143 alin. (1); b) a fost obinut pe baza unor documente false; c) dac a fost reinut de dou ori n 12 luni consecutive; d) dac activitatea de transport n regim de taxi cu autovehiculul respectiv a fost redus In mod nejustificat, total sau parial, fa de prevederile contractului de atribuire n gestiune, timp de 6 luni, respectiv 12 luni consecutive, dup cum rezult din rapoartele memoriei fiscale depuse; e) copia conform i/sau ecusonul, dup caz, au fost ncredinate sau utilizate de alt autovehicul dect cel pentru care au fost atribuite; f) dac autovehiculul execut activitate de transport pe perioada n care copia conform este reinut; g) dac taxiul este dotat cu aparat de taxat nefiscalizat de ctre deintorul legal al autorizaiei taxi; h) n cazul n care conductorul auto nu deine atestat profesional sau atestatul obinut are valabilitatea depit; i) la cerere. (6) Contestarea msurii de retragere a autorizaiei de transport sau a copiei conforme ca msur complementar se poate realiza prin aplicarea corespunztoare a prevederilor art. 561 alin. (3).

60

Curs persoan desemnat

Page 61

ART. 15 (1) Activitatea de dispecerat taxi poate fi executat numai pe raza localitii de autorizare de ctre orice persoan juridic, denumit n continuare dispecerat, autorizat de autoritatea de autorizare, n condiiile prezentei legi. (2) Autorizaia de dispecerat taxi se poate obine pe baza depunerii urmtoarei documentaii: a) copie de pe certificatul de nmatriculare emis de registrul comerului; b) declaraie pe propria rspundere a persoanei desemnate s administreze, conform creia dispeceratul deine baza tehnic necesar, staia de emisie-recepie, frecvena radio protejat, personalul autorizat i spaiile necesare; c) copie de pe certificatul de operator radiotelefonist al angajailor dispeceratului taxi, eliberat de autoritatea n domeniul comunicaiilor; d) copie de pe licena de utilizare a frecvenelor radioelectrice, eliberat de autoritatea n domeniu. (3) Autorizaia de dispecerat taxi se elibereaz pentru o perioad de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii la cerere pe perioade de 5 ani n aceleai condiii ca la emitere, i este valabil numai pe raza administrativ-teritorial a autoritii de autorizare. (4) Activitatea de dispecerat se desfoar pe baze contractuale numai pentru transportatorii autorizai care desfoar servicii de transport n regim de taxi, n aceeai localitate de autorizare. (5) Transportatorii autorizai care execut servicii de transport n regim de taxi vor utiliza serviciile unui dispecerat n condiiile prezentei legi, pe baz de contract de dispecerizare, ncheiat cu acesta n condiii nediscriminatorii. (6) Serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizai, care i desfoar activitatea ntr-o localitate, cu excepia localitilor unde s-au atribuit mai puin de 100 de autorizaii taxi, unde serviciul este opional. (7) n cazurile exceptate prevzute la alin. (6), taxiurile vor fi dotate cu telefoane mobile pentru preluarea comenzilor de la clieni. Aceste taxiuri vor avea afiat n exterior numrul de telefon sau alte modaliti de apelare. (8) Contractele de dispecerat taxi ncheiate cu transportatorii autorizai trebuie s conin prevederi privind obligaiile prilor de a respecta reglementrile privind calitatea i legalitatea serviciului prestat, precum i tarifele de distan convenite a fi utilizate. (9) Taxiurile deservite de un dispecerat pot realiza serviciul de transport utiliznd tarife unice sau tarife difereniate pe categorii de autovehicule, astfel cum este prevzut n contractul de dispecerizare. (10) Dispeceratul poate pune la dispoziia transportatorilor autorizai pe caro i deservete staii radio de emisierecepie pentru dotarea taxiurilor, pe baz de contract de nchiriere, ncheiat n condiii nediscriminatorii. ART. 16 Autorizaia pentru activitatea de dispecerat taxi va fi retras de ctre emitent n urmtoarele cazuri: a) autorizaia a fost eliberat pe baza unor documente false sau neconforme CU realitatea; b) nu mai sunt ndeplinite condiiile care menin valabilitatea acesteia; c) dispeceratul deservete taxiuri dotate cu staii radio nenregistrate n registrul de eviden a acestora; d) dispeceratul deservete autovehicule pentru care nu s-au atribuit autorizaii taxi sau dein autorizaii taxi atribuite de autoritile de autorizare ale altor localiti; e) dispeceratul deservete autoturisme care realizeaz transporturi n regim de nchiriere; f) dispeceratul impune transportatorilor autorizai deservii practicarea unor tarifa destinate controlului pieei i eliminrii concurenei; g) la cerere. SECIUNEA a 2-a Executarea transporturilor in regim de taxi ART. 17 Transportul in regim de taxi se poate executa numai la solicitarea clientului si pe orice traseu deschis circulaiei publice. ART. 18 n raport cu localitatea de autorizare, transportatorul autorizat poate executa transportul n regim de taxi n urmtoarele situaii: a) permanent, n interiorul localitii de autorizare, la cererea clientului; b) ocazional, ntre localitatea de autorizare i alte localiti sau puncte de interes, numai la cererea expres a clientului, cu acordul taximetristului, avnd obligaia revenirii n localitatea de autorizare dup executarea cursei; c) ocazional, ntre localitatea de autorizare i alte localiti de peste frontier, la cererea expres a clientului i cu acordul taximetristului, cu obligaia revenirii autovehiculului n lucalitatea de autorizare dup executarea cursei.

61

Curs persoan desemnat

Page 62

ART. 19 Este interzis transportul persoanelor in regim de taxi pe trasee fixe, prestabilite de taximetrist, care depaesc localitatea de autorizare. ART. 20 (1) Taxiurile au acces n condiii egale i nediscriminatorii n locurile de ateptare a clienilor, n limita locurilor vacante. (2) Accesul n locurile de ateptare a clienilor poate fi gratuit sau autoritatea administraiei publice locale poate institui o tax general, pltit de fiecare taxi autorizat. (3) n lipsa locurilor de ateptare a clienilor, taxiurile pot staiona numai n locurile permise pentru autovehicule. (4) Pentru mbarcarea sau debarcarea unui client, taxiurile pot opri i pe drumurile publice cu restricii privind oprirea, cu excepia locurilor periculoase, cu condiia s nu fie perturbat circulaia prin aceast manevr. (5) Taxiurile pot circula n localiti pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto n comun, fr a perturba circulaia acestora. (6) n locurile de ateptare, taxiurile pot fi angajate de ctre clieni dup principiul primul sosit, primul plecat. (7) Se interzice staionarea taxiurilor n vederea efecturii de transport rutier, public de persoane. n regim de taxi. n alt localitate dect localitatea de autorizare. (8) Este interzis ca un transportator autorizat n regim de taxi s dein poziia de monopol ntr-o statie de ateptare a clienilor care are caracterul unui loc public. ART. 21 (1) Orice persoan are acces egal i nediscriminatoriu n angajarea serviciilor unui taxi dilat n poziia Liber, staionar sau n micare. (2) Angajarea serviciilor unui taxi aflat n micare n poziia Liber se poate realiza de ctre client semnaliznd vizibil. (3) Angajarea serviciilor unui taxi se poate realiza telefonic sau prin alte mijloace. (4) Pentru angajarea sau realizarea transportului persoanelor cu handicap locomotor, cu copii sub 2 ani, al persoanelor bolnave sau aflate n imposibilitatea de a se deplasa, taxiul poate opri i circula n regim special n zone unde circulaia este restricionat, fr a afecta sigurana celorlali participani la trafic. ART. 22 Se interzice transportul pe o singur curs a mai mult de un client, astfel cum acesta este definit la art. 1.1 lit. h). ART. 23 (1) Timpul n care se desfoar o curs este cel cuprins ntre momentul inceperii cursei i momentul finalizrii acesteia. (2) Momentul nceperii cursei este acela n care ntre client i taximetrist s-a convenit executarea acesteia i coincide cu momentul trecerii de la poziia Liber la pozitia Ocupat. (3) Momentul finalizrii cursei taxiului este acela al eliberrii sale la destinaie de ctre client, care coincide cu trecerea de la poziia Ocupat la poziia Liber, dup emiterea bonului client de ctre aparatul de taxat n poziia Plat. (4) Chiar dac taxiul nu se deplaseaz, dup trecerea n poziia Ocupat, taximetrul afieaz tariful de pornire i ncepe nregistrarea duratei staionrii la dispoziia clientului dup tariful orar. ART. 24 n cazul angajarii taxiului printr-un dispecer, locul i momentul nceperii cursei sunt locul i momentul prelurii clientului. SECIUNEA a 3-a Executarea transportului de persoane n regim de nchiriere a autoturismului ART. 25 (1) Transportul n regim de nchiriere este serviciul de transport public de persoana, executat cu un autoturism cu conductor auto, pus la dispoziia clientului pe baz da contract pentru efectuarea serviciului, tarifat pe or sau pe zi, cu plata anticipat a prestaiei contractate, pe baz de documente fiscale, conform prezentei legi. Transportul n regim de nchiriere se realizeaz pe orice traseu, la cererea expres a clientului, cu obligaia revenirii autovehiculului n localitatea de autorizare dup efectuarea transportului respectiv, conform contractului. Conductorul auto trebuie, obligatoriu, s dein atestat profesional i s fie angajat al transportatorului autorizat. (2) Transportatorul autorizat respectiv poate executa i serviciul de nchiriere da autoturisme fr conductor auto, pe care le pune la dispoziia clienilor pe baz de contract. (3) Serviciul de nchiriere de autoturisme, ca serviciu exclusiv, se poate executa de ctre orice operator economic nregistrat la registrul comerului n condiiile legii, pe baza certificatului de nmatriculare emis de acesta.

62

Curs persoan desemnat

Page 63

(4) n cazul executrii serviciului de nchiriere de autoturisme, clienii suport, n afar contractului, costurile carburanilor consumai, taxele de drum, de parcare, de acces, inclusiv costul asigurrii pentru daunele produse transportatorului autorizat din cauze imputabile clientului. (5) n cazul executrii serviciului de nchiriere de autoturisme, transportatorul autorizat sau operatorul economic, dup caz, nu poate nchiria autoturismul dac clientul nu face dovada c deine toate documentele valabile pentru a avea dreptul de a conduce autoturismul respectiv. nchirierea autoturismului fr conductor auto se va menion expres n contractul de nchiriere, care trebuie s conin i prevederi privind obligaiile clientului privind restituirea vehiculului. (6) Pentru executarea serviciului de transport n regim de nchiriere, la bordul autoturismului trebuie s existe: a) copia conform a autorizaiei de transport n regim de nchiriere, care este valabil n prezena documentelor menionate la art. 12 alin. (1) lit. a), c), d) i e); b) documentul fiscal cu regim special valabil privind plata anticipat a ntregului transport contractat; c)contractul ncheiat ntre transportatorul autorizat i client; d) documentele stabilite conform legislaiei n vigoare privind circulaia rutier. (7) Pentru executarea serviciului de nchiriere de autoturisme, la bordul autoturismului trebuie s existe copia conform a certificatului de nmatriculare emis de registrul comerului, eliberat, la cerere, de ctre autoritatea de autorizare pentru o durat de 5 ani. Copia conform este valabil n prezena urmtoarelor documente sau nsemne, respectiv: a) certificatul de nmatriculare al autoturismului cu anexa privind inspecia tehnic periodic valabil; b) asigurarea persoanelor i a bunurilor acestora pentru riscuri ce cad n sarcina transportatorului autorizat; o) asigurarea obligatorie de rspundere civil auto; d) contractul de nchiriere al autoturismului i documentele de plat anticipat a serviciului. (8) La efectuarea controlului, n cazul lipsei documentelor sau nsemnelor prevzute, se aplic prevederile art. 12. (9) Este interzis a se executa transport n regim de taxi cu autoturisme destinate transportului n regim de nchiriere; acestea nu trebuie s aib n dotare aparate de taxat sau staii radio de emisie-recepie i s nu aib nscrisuri, nsemne, dotri i accesorii stabilite pentru taxiuri, conform prevederilor prezentei legi. (10) Autoturismele utilizate n efectuarea serviciului de transport n regim de nchiriere sau n efectuarea serviciului de nchiriere de autoturisme trebuie s aib ataate, vizibil, pe colul stnga jos al parbrizelor fa i spate, cte un ecuson realizat i eliberat n condiiile art. 11 alin. (6) i (7), pentru ntreaga perioad de valabilitate a copiei conforme. (11) Transportatorii autorizai sau operatorii economici, dup caz, sunt obligai ca, pe cheltuial proprie, s asigure clientul pentru eventualele accidente suferite de acesta n timpul transportului, pentru cauze imputabile transportatorului, respectiv operatorului economic sau, dup caz, conductorului autovehiculului. SECIUNEA a 4-a Atestarea profesional a conductorului auto ART. 26 (1) Pentru a putea practica transportul de persoane n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere, conductorul auto trebuie s ndeplineasc cumulativ urmtoarele condiii: a) s aib permis de conducere categoria B valabil, cu o vechime de cel puin 2 ani; b) s dein certificat de atestare profesional valabil; c) s fie apt din punct de vedere medical i psihologic; d) s aib vrsta minim de 21 de ani. (2) Certificatul de atestare se elibereaz de agenia Autoritii Rutiere Romne - ARR pe raza creia conductorul auto activeaz, n urma promovrii unui test-gril. (3) Pentru a susine testul-gril conductorul auto trebuie s prezinte la agenia Autoritii Rutiere Romne - ARR urmtoarele documente: a) dovada absolvirii unui curs de pregtire profesional pentru practicarea transportului de persoane n regim de taxi sau a transportului n regim de nchiriere, cu o durat maxim de pn la 3 luni; b) dovada plii n contul ageniei Autoritii Rutiere Romne - ARR a taxei privind testarea. (4) Testul-gril, care este aprobat prin ordin al ministrului transporturilor, se consider promovat n cazul obinerii a cel puin 70% din punctajul maxim. (5) n caz de nepromovare a testului-gril, conductorul auto are dreptul la o nou testare dup maximum 15 zile, n condiiile respectrii prevederilor alin. (3) lit. b). (6) Dup un al doilea test nepromovat conductorul auto mai poate solicita o nou testare numai dup absolvirea unui

63

Curs persoan desemnat

Page 64

nou curs de pregtire profesional. ART. 27. (1) Condiiile de pregtire profesional a conductorilor auto n vederea obinerii certificatului de atestare a pregtirii profesionale, necesar practicrii activitii de transport de persoane n regim de taxi sau transportul n regim de nchiriere, se vor stabiliprin ordin al ministrului transporturilor, innd cont i de prevederile prezentei legi. (2) Pregtirea profesional va fi asigurat, de regul, n judeul respectiv sau n municipiul Bucureti, dup caz, printr-o unitate de colarizare a conductorilor auto autorizat, pe baza unei programe de colarizare, aprobat prin ordin al ministrului transporturilor. (3) Pentru a putea urma cursurile de pregtire profesional, conductorii auto solicitani vor prezenta urmtoarele documente: a) cerere-tip; b) copie de pe permisul de conducere valabil; c) cazierul judiciar; d) copie de pe cartea de munc, dac exist; e) copie de pe actul de identitate; f)dovada c este apt medical i psihologic pentru transportul de persoane; g) adeverina eliberat de Serviciul Poliiei Rutiere, din care s rezulte c n ultimul an nu a avut suspendat dreptul de a conduce un autovehicul pentru conducerea autovehiculului sub influena alcoolului sau a substanelor stuperfiante ori nu au fost implicati n accidente rutiere soldate cu victime, din culpa lor; ART. 28. (1) Certificatul de atestare a pregtirii profesionale se elibereaz pentru o perioad nedeterminat, cu viza obligatorie la 5 ani , acordat n urma susinerii testului-gril, n condiiile prevederilor art.26 alin.(4). (2) Certificatul de atestare a pregtirii profesionale este valabil n condiiile n care este vizat la termen i conductorul auto face dovada c este apt din punct de vedere medical i psihologic pentru transportul public de persoane i deine permis de conducere corespunztor. (3) Certificatul de atestare a pregtirii profesionale este valabil pe teritoriul Romniei. ART. 29. (1) Certificatul de atestare a pregtirii profesionale se reine de ctre organele de control n drept dac se constat c transportul s-a efectuat fr aparatul de taxat n funciune sau cu aparat de taxat i/sau staie radio de emisie-recepie a cror provenien legal nu poate fi justificat, precum i n alte cazuri stabilite de prezenta lege. (2) Certificatul de atestare a pregtirii profesionale reinut, mpreun cu o copie de pe documentul de constatare a cauzei care a determinat reinerea, se depune la agenia Autoritii Rutiere Romne, care va decide suspendarea sau anularea acestuia, n termen de 3 zile de la reinere. (3) mpotriva msurii de anulare a certificatului de atestare a pregtirii profesionale conductorul auto poate face contestaie la Autoritatea Rutier Romn - sediul central, care va soluiona cazul n maximum 30 de zile de la data depunerii contestaiei. n cazul meninerii msurii de anulare, acesta se poate adresa instanei de judecat, potrivit legii. (4) Regimul suspendrii sau anulrii permisului de conducere se aplic i certificatului de atestare a pregtirii profesionale. CAP. 3 Autovehiculele taxi ART. 30. (1) Pentru transportul de persoane sau transportul de bunuri n regim de taxi vor fi agreate de ctre Registrul Auto Romn ca taxiuri numai autoturisme i, respectiv, autovehicule care ndeplinesc cumulativ urmtoarele condiii: a) sunt dotate cu aparat de taxat n stare de funcionare, cu taximetrul care respect prevederile legilor n vigoare i cu aparatul de marcat electronic fiscal avizat conform prevederilor prezentei legi i ale Ordonanei de urgen a Guvernul nr.28/1999 privind obligaia agenilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicat, cu modificrile ulterioare; b) autoturismele taxi sunt dotate legal cu staii radio de emisie-recepie sau cu telefoane mobile, dup caz, n stare de funcionare; c) sunt dotate cu lamp taxi n stare de funcionare, conform prevederilor prezentei legi, omologat de ctre R.A.R; d) aparatul de taxat intr n funciune doar n momentul n care a fost activat de dispozitivul de comand fixat n una dintre poziiile de operare autorizate; e) autoturismul, respectiv autovehiculul, are nsemnele, nscrisurile, elementele de culoare ale caroseriei i dotrile stabilite conform prevederilor prezentei legi. (2) Pentru taxiul destinat transportului de persoane trebuie ca autoturismul agreat s fie dotat cu portiere de acces i evacuare n dreptul fiecrei banchete sau scaun pentru clieni, dup caz, precum i cu spaiu corespunztor transportului bagajelor de mn i nu poate transporta mai mult de 4 persoane n afara conductorului auto.

64

Curs persoan desemnat

Page 65

(3) Pentru taxiul destinat transportului de mrfuri sau bunuri n regim de taxi, autovehiculul, cu sau fr remorc, trebuie s fie destinat acestui scop i s nu depeasc 3,5 tone masa total maxim autorizat. (4) Alte categorii de autovehicule sunt interzise a fi agreate pentru transportul de persoane sau bunuri n regim de taxi. ART. 31. (1) Taxiul trebuie s ofere n exterior prin nsemne, nscrisuri, elemente de caroserie de culoare stabilit i dotri, vizibile de la distan, informaii privind tarifele de transport aplicate, necesare att clientului potenial, ct i organelor de control i supraveghere autorizate. (2) Linia median orizontal a caroseriei, de regul sub nivelul geamului, va fi marcat pe prile laterale de o band dubl de carouri tip ah, de culori alternative alb i negru, de dimensiuni 3 x 3 cm la autoturisme i 5 x 5 cm la celelalte vehicule. (3) Pentru personalizarea autovehiculelor taxi n trafic, caroseria acestuia, n totalitate sau cel puin ncepnd cu partea de deasupra benzii duble tip ah, va avea obligatoriu culoarea galben, dac prin hotrre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureti, nu s-a stabilit o alt culoare,cu consultarea asociailor. (4) Pe fiecare dintre portierele din spate sau pe portierele cabinei, n cazul transportului de mrfuri sau bunuri, se va aplica cte un ecuson, definit la art.11 alin.(6) i (7), pentru ntreaga perioad de valabilitate a autorizaiei taxi. Aceast prevedere nu se aplic la prima agreare a autovehiculului. (5) Dotarea exterioar a taxiului const ntr-o lamp taxi, de culoare galben, cu nscrisul TAXI pe fa i spate, aprins permanent n timpul programului de lucru i care conine dou lmpi suplimentare, de culori diferite, a cror semnificaie, vzute din fa, este urmtoarea: - n stnga, o lamp de culoare roie care, atunci cnd este aprins, indic poziia Ocupat a taxiului, respectiv exist comand client i prestaia se tarifeaz; - n dreapta, o lamp de culoare verde care, atunci cnd este aprins, indic poziia Liber a taxiului, respectiv nu exist comand client. (6) n cazul taxiurilor aparinnd transportatorului autorizat, lampa taxi poate fi astfel dimensionat nct pe prile laterale,opional s se poat nscrie vizibil datele de identificare ale acestuia sau ale dispeceratului taxi, astfel cum sunt nregistrate la registrul comerului i numrul de apel telefonic al dispeceratului taxi care l deservete. (7) Modelul lmpii taxi va fi omologat de Registrul Auto Romn. ART. 32. Indicaiile lmpii taxi trebuie s aib corespondent, vizibil pentru client, n afiajul client al aparatului de taxat. ART. 33. Poziiile de operare autorizate ale taxiului sunt urmtoarele: - poziia Liber poziia n care lampa de culoare verde din lampa taxi este aprins permanent, iar taximetrul se afl n poziia de funcionare Liber , caz n care preul este dezactivat ; - poziia Ocupat - poziia n care lampa de culoare roie din lampa taxi este aprins permanent, iar taximetrul se afl n poziia de funcionare Ocupat, caz n care calculul preului se efectueaz pe baza tarifului de pornire i a tarifului de distan parcurs i/sau pe durata staionrii sau a circulaiei sub viteza de comutare; - poziia Plat poziia de funcionare Suma de plat a taximetrului, caz n care pretul cltoriei este indicat i n care cel puin calculul preului n funcie de durat este dezactivat. La trecerea n aceast poziie se stinge lampa roie, se aprinde lampa verde, iar aparatul de marcat electronic fiscal emite bonul client. Din poziia Plat nu se poate trece n poziia Ocupat sau Liber dect dup emiterea bonului client . ART. 34 . n cazul n care taxiul este folosit de transportatorul autorizat sau de taximetrist n alte scopuri dect transportul n regim de taxi, se instituie poziia de operare Privat, caz n care autovehiculul poate circula numai cu aparatul de taxat n poziia Liber i lampa taxi va fi scoas de pe cupol. ART. 35. (1) Pe portierele din fa ale taxiului se aplic nscrisuri privind valoarea tarifelor de distan (lei/km), practicate pe timp de zi i pe timp de noapte, ale cror modele i dimensiuni vor fi stabilite prin hotrre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureti, dup caz, astfel acestea s fie vizibile de la minimum 5 metri. (2) Taxiul trebuie s aib afiat n interior, la loc vizibil, o list care s poat fi consultat de ctre client, cuprinznd titularul legal al autorizaiei de taxi i tarifele de distan, de staionare i de pornire, pe timp de zi i pe timp de noapte, purtnd tampila primriei localitii de autorizare, precum i un ecuson cuprinznd numele i fotografia conductorului auto. (3) Cu excepia nscrisurilor sau simbolurilor realizate n condiiile prevzute la art.67 alin. (1), se interzice aplicarea pe caseta taxi sau pe elementele de caroserie a altor nscrisuri i/sau nsemne dect a celor aprobate prin prezenta lege. ART. 36. (1) Un taxi poate avea ca dotare, pe lng staia radio de emisie-recepie, un dispozitiv GPS de

65

Curs persoan desemnat

Page 66

monitorizare i apel. (2) Un taxi poate avea dotri opionale, cum ar fi: dispozitivul de nregistrare a precizrilor fcute de client, perete despritor ntre conductorul auto i clieni, dispozitiv de olat prin intermediul cardului bancar. (3) Se interzice amplasarea fr drept pe/n interiorul autovehiculului a nsemnelor i accesoriilor specifice taximetrelor autorizate sau autovehiculelor autorizate n regim de nchiriere. ART. 37. (1) Pe toat durata activitii taxiurile pot fi supuse controlului n ceea ce privete respectarea prevederilor prezentei legi de ctre reprezentanii organelor de control autorizate, respectiv: a) administraia public local; b) organele fiscale locale i judeene; c) organele de specialitate din Ministerul Finanelor Publice, precum i din unitile sale teritoriale; d) Autoritatea Rutier Romn, prin reprezentanele teritoriale; e) Biroul Romn de Metrologie Legal, prin reprezentanele teritoriale; f) structurile poliiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliiei Romne; g) Registrul Auto Romn, prin reprezentanele teritoriale; h) Autoritatea Naional pentru Protecia Consumatorilor, prin oficiile teritoriale; i) Inspectoratele teritoriale de munc; (2) n traficul rutier controlul autovehiculelor se va efectua de ctre reprezentanii autoritilor menionate la alin. (1) lit. a)-c), e), g) i h), numai mpreun cu poliia rutier. (3) Principalele obiective ale controlului efectuat asupra taxiurilor sunt cele stabilite de reglementrile specifice, emise de organismele prevzute la alin. (1), precum i urmtoarele: a) controlul existenei valabilitii i utilizrii autorizaiei taxi sau a copiei conforme, dup caz, precum i a ecusoanelor i a celorlalte documente stabilite de prezenta lege ; b) controlul funcionrii aparatului de taxat i al integritii sigiliilor; c) controlul corespondenei dintre indicaiile furnizate n exterior de lampa taxi i indicaiile i nregistrrile aparatului de taxat; d) controlul respectrii prevederilor privind aplicarea tarifelor i a nivelului acestora; e) momentul cnd a fost descrcat n memorie ultimul raport fiscal de nchidere zilnic sau ultimul bon client; f) dac clienii primesc bonul client i dac coninutul acestuia este conform cu prevederile legii; g) preluarea spre analiz i control a datelor din memoria fiscal. (4) Controlul efectuat n condiiile alin. (1), n timpul deplasrii taxiului n poziia Ocupat, se efectueaz, de regul, n cazul de flagrant. CAP. 4. Aparatul de taxat ART. 38. (1)Taximetrul din compunerea aparatul de taxat trebuie s ndeplineasc cerinele prevzute la art.30 alin.(1) lit.a) pentru introducerea pe pia i punerea n funciune, iar n utilizare, cerinele prevzute de reglementrile metrologice n vigoare. (2) Aparatul de marcat electronic fiscal din compunerea aparatul de taxat trebuie s ndeplineasc toate condiiile i funciile prevzute de normele legale n vigoare. ART. 39. Funciile interzise aparatelor de taxat sunt cele prevzute n normele legale n vigoare, precum i urmtoarele funcii: a) nregistrarea tarifelor doar valoric, fr identificarea felului serviciului tarifat; b) funcionarea aparatului n condiiile deconectrii dispozitivelor de imprimare i afiaj client, a memoriei electronice fiscale i a lmpii taxi; c) modificarea tarifelor sau a cotei T.V.A. nainte de obinerea raportului fiscal de golire zilnic; d) modificri ale ceasului de timp real, altele dect trecerea de la ora de var la ora de iarn i invers sau variaii mai mari de +/- 10 minute. ART. 40. Aparatul de taxat trebuie s se blocheze automat n condiiile prevzute la art.30 alin.(1) lit.a), n cazul taximetrului i n condiiile prevzute n de normele legale n vigoare,iar n cazul aparatului de marcat electronic fiscal: a) nu este conectat sistemul de imprimare, afiajul client sau lampa taxi; b) capacitatea de nmagazinare a memoriei electronice fiscale s-a epuizat;

66

Curs persoan desemnat

Page 67

c) dac dup 24 de ore de la emiterea ultimului raport fiscal de nchidere zilnic se ncearc tiprirea primului bon client fr emiterea automat a raportului fiscal de nchidere zilnic pentru perioada respectiv; d) dac la ncrcarea memoriei dedicate bonurilor client sau nainte de nchiderea fiscal zilnic nu se emite automat rola jurnal ce va conine copiile bonurilor client din ziua respectiv. ART. 41. Aparatul de taxat trebuie s ndeplineasc cerinele corespunztoare celor dou componente ale sale, prevzute la art.38, precum i urmtoarele cerine: a) s furnizeze informaii reale i autentice privind serviciile de transport n regim de taxi efectuate la nivelul unei perioade de lucru de 24 de ore i pe o perioad mai lung, prin citirea memoriei fiscale; b) s asigure, prin intermediul tastaturii, al imprimantei sau al cheii electronice, accesul la datele privind serviciile prestate; c) s asigure posibilitatea de a controla suma de control a programului, buna funcionare a memoriei electronice fiscale i a funciilor asociate; d) s asigure accesul la regimul de lucru programare , numai dup ndeprtarea sigiliului fiscal aplicat aparatului de marcat electronic fiscal; e) s asigure prin programare posibilitatea de a lucra cu dou tarife, tarif de zi i tarif de noapte, n transportul de persoane. Tariful de zi se percepe ntre orele 6,00 - 22,00, iar tariful de noapte ntre orele 22,00 - 6,00; f) s asigure ca viteza de comutare limit s fie de 10 km pe or; g) s tipreasc bonul client cu datele prevzute la art.42; h) s tipreasc raportul conductorului auto, raportul fiscal de nchidere zilnic, raportul memoriei fiscale sau s permit citirea nregistrrilor din memoria electronic fiscal prin intermediul cheii electronice; i) s introduc n memoria fiscal datele prevzute de normele legale n vigoare, precum i urmtoarele date: 1. numrul de nmatriculare a autovehiculului taxi; 2. setul de tarife de lucru i modificrile lor 3. constanta K a taximetrului ; 4. numrul i data fiecrui raport de nchidere zilnic, care va cuprinde minimum urmtoarele informaii: parcursul total (km), parcursul total cu cltori (km), valoarea total ncasat, valoarea T.V.A., numrul fiecrei curse efectuate; 5. numrele de telefon i fax ale transportatorului autorizat; 6. data, ora i minutul introducerii n exploatare; 7. componentele antetului; 8. timpul efectiv lucrat din care timpul de noapte efectiv lucrat. ART. 42. Bonul client trebuie s conin elementele precizate n normele legale n vigoare, precum i urmtoarele elemente: numrul de telefon i fax al operatorului de transport; numrul bonului client, data i ora; codul fiscal al operatorului de transport; numrul cursei; numele taximetristului; numrul de nmatriculare a autovehiculului taxi i numrul autorizaiei taxi; tariful de pornire; tariful de distan (lei/km); distana parcurs (km); tariful de staionare (lei/km); durata staionrii , care include i durata de circulaie sub viteza de comutare; durata cursei ; tariful orar pentru ncrcare/descrcare, dac este cazul; preul total al serviciului ; valoarea i cota T.V.A. aferente. ART. 43. Este interzis efectuarea unui transport n regim de taxi cu aparatul de taxat defect, cu lampa taxi scoas din funciune sau fr eliberarea bonului client respectiv la finalul cursei. ART. 44. (1) Productorul sau, dup caz, importatorul de aparate de taxat furnizeaz o dat cu aparatul dotarea

67

Curs persoan desemnat

Page 68

tehnic i procedeul tehnic sau programul dup care se realizeaz tarifarea i se pot obine informaiile coninute n memoria electronic fiscal. (2) Perioada de garanie este de minimum un an. ART. 45. (1) Aplicarea sau nlturarea sigiliului fiscal al aparatului de taxat, precum i introducerea programului privind modul de tarifare i tarifele se realizeaz numai de ctre reprezentantul autorizat, conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 28/1999 , republicat cu modificrile ulterioare. (2) Taximetrele aflate n utilizare se supun controlului metrologic legal de ctre Biroul Romn de Metrologie Legal, conform reglementrilor metrologice n vigoare.Prima verificare metrologic se efectueaz imediat dup instalarea pe taxi a aparatului de taxat, ocazie cu care elibereaz buletinul de verificare metrologic. (3) Unitatea service autorizat, conform prevederilor legale, instaleaz aparatele de taxat pe taxiuri, n conformitate cu instruciunile productorului, i efectueaz reglarea taximetrului n funcie de constanta generatorului semnalelor de distan i securizarea reglrii, precum i securizarea conexiunii taximetrului cu autovehiculul n care este instalat, prin intermediul mijloacelor de securizare a taximetrului. n caz de intervenie asupra aparatului de taxat, unitatea service are dreptul s nlture i s aplice elementele de securizare a conexiunii taximetrului cu autovehiculul, fr deteliorarea eventualelor marcaje metrologice. ART. 46. n situaia funcionrii taxiului cu mai muli oferi alternativ, n cadrul unui program zilnic de lucru, fiecare ofer ncepe activitatea prin accesarea identitii sale n programul aparatului de taxat, prin introducerea unei chei electronice, prin intermediul creia se poate executa i controlul asupra activitii depuse de acesta. CAP. 5. Preturi i tarife privind transportul n regim de taxi ART. 47. Calculul preului transportului n regim de taxi poate fi realizat n una dintre urmtoarele moduri: - modul de calcul normal S aplicarea simpl a tarifului este calculul preului i se bazeaz pe aplicarea tarifului orar (lei/or), la rularea sub viteza de comutare, i a tarifului de distan (lei/km), la rularea cu o vitez mai mare dect viteza de comutare; - modul de calcul normal D aplicarea dubl a tarifului este calculul preului i se bazeaz pe aplicarea simultan a tarifului orar i a tarifului de distan , pe tot parcursul cltoriei; ART. 48 Preul total al unui transport n regim de taxi se compune din urmtoarele elemente: a) n cazul transportului de persoane: 1.tariful de pornire; 2.preul calculat prin modul normal de calcul S, pentru distana parcurs ou vitez peste viteza de comutare i pentru timpul consumat n staionri la dispoziia clientului sau n parcurgerea unor distane sub viteza de comutare; b) n cazul transportului de mrfuri sau bunuri sunt posibile dou variante: 1. o variant aplicabil la toate taxiurile la care preul total calculat la lit. a) se suplimenteaz, dac este cazul, cu preul privind prestaia efectuat de taximetrist pentru manipularea mrfurilor sau a bunurilor transportate i se introduce de ctre taximetrul prin tastarea numeric programabil existent, n funcie de tariful pentru manipulare stabilit, i se adaug prin acionarea tastaturii respective. Preul suplimentar este exclus din urm de plat afiat de taximetru. Valoarea sumei de plat, care include preul suplimentar i care se regsete pe bonul client, poate fi afiat temporar pe afiajul client; 2. o variant aplicabil opional pentru taxiuri a cror sarcin util maxim autorizat depete o ton, pentru care preul total se determin prin modul de calcul normal D - aplicarea dubl a tarifului, ia care se poate aduga, n condiiile precizate la lit. a), preul suplimentar n funcie de tariful pentru prestaiile de ncrcare/descrcare, executate de taximetrist. Tarifele suplimentare vor fi precizate n lista cuprinznd tarifele, afiat obligatoriu la bordul autovehiculului. ART. 49 (1) Regulile generale privind modul de stabilire a preurilor prestaiei i a tarifelor sunt urmtoarele: a) tariful de distan, lei/km, se stabilete n funcie de caracteristicile tehnice si de capacitatea de transport maxim autorizat ale autovehiculelor respective. n cazul taxiurilor pentru transportul persoanelor se va ine seama i de nivelul confortului oferit; b) tariful de distan, lei/km, poate fi stabilit pentru timp de zi i pentru timp de noapte prevzute la art. 41 lit. e). Tariful de noapte nu va fi mai mare dect cu pn la 50% din tariful de zi; c) preul transportului nu este condiionat de numrul persoanelor sau de cantitatea de bunuri transportate, atta timp ct acestea nu depesc capacitatea de transport autorizat a taxiului; d) n cazul transportului de persoane n regim de taxi, nivelul tarifelor de distani nu poate depi tarifele maximale de distan stabilite prin hotrri ale autoritii administraiei publice locale sau a municipiului Bucureti, dup caz.

68

Curs persoan desemnat

Page 69

Nivelul maxim al tarifelor de distan se stabilete pe baza metodologiei realizate de A.N.R.S.C. i a datelor furnizate la cererea autoritii cu ocazia consultrii filialelor locale ale asociaiilor definita la art. 54; e) la stabilirea tarifului orar pentru fiecare taxi se va ine cont de raportul dintre tariful orar, exprimat n lei/or, i tariful de distan, exprimat n lei/km, care trebuie s fie egal eu 10, care este valoarea limit a vitezei de comutare, exprimat n km/or; f) n cazul aplicrii duble a tarifului n cadrul transportului de bunuri n regim do taxi, preul prestaiei crete simultan pe baza distanei parcurse i a timpului consumat, tariful aplicat fiind tarif unic pe ntreaga curs, din momentul trecerii taximetrului din poziia de operare Liber n poziia Ocupat i pn n momentul reverii n poziia iniial Liber. Aplicarea dubl a tarifului se poate efectua n cadrul transportului de mrfuri sau de bunuri n regim de taxi, pentru autovehicule cu sarcin util maxim autorizat care depete o ton, la care timpul de staionare la dispoziia clientului este cel puin de dou ori mai mare dect timpul de circulatie; g) tariful de pornire va fi egal cu tariful de distan (lei/km) aplicat ; h) tariful pentru ncrcare/descrcare poate fi compus din tariful pentru operaiunile de ncrcare/descrcare, mecanice sau manuale, i operaiunile de manipulare a bunurilor de ctre taximetriti sau de ctre manipulani, angajai ai transportatorului autorizat. Lucrrile mecanizate de ncrcare/descrcare trebuie s aib un tarif prestabilit pe operaiune, iar tariful pentru operaiunile manuale se convine nainte de executare cu clientul, pe baza unui tarif orar prestabilit. ntregul cost al ncrcrii/descrcrii i manipulrii bunurilor, dac acestea sunt executate de ctre angajaii operatorului de transport, se regsete n bonul client pe care acesta l pltete la nchiderea prestaiei; i) procedura de stabilire a tarifelor pentru prestarea transportului n regim de taxi sau a transportului n regim de nchiriere se precizeaz n contractele de atribuire a gestiunii delegate i trebuie s in seama de urmtoarele reguli ; 1. tarifele ncasate de transportatorul autorizat n urma prestrii serviciilor de transport trebuie s acopere cel puin sumele investite i cheltuielile curente realizate pentru prestarea seviciului; 2. tarifele se modific sau se actualizeaz periodic prin indexare cu indicele de cretere a preurilor de consum, prin hotrre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureti, dup caz; j) respectarea nivelului tarifelor maximale pentru transportul persoanelor n regim de taxi constituie unul din criteriile de atribuire a gestiunii delegate a serviciului. (2) A.N.R.S.C va elabora metodologiile necesare aplicrii prevederilor prezentului articol. ART. 50 Dac n derularea cursei, se constat ncetarea nregistrrii valorilor n modulul fiscal, taximetristul va solicita clientului plata serviciului n limita valorii afiate de aparatul de taxat. CAP. 6. Obligaiile operatorului de transport, ale taximetristului i ale clientului cu privire la desfurarea operaiunii de transport n regim de taxi ART. 52. (1) n vederea realizrii transportului de persoane, mrfuri sau bunuri n regim de taxi, n condiii de siguran, calitate i legalitate, transportatorii autorizai, dispeceratele taxi, taximetritii i clienii trebuie s respecte obligaiile prevzute n prezenta lege, obligaiile prevzute n regulamentele de organizare i funcionare a serviciului de transport local, precum i cele prevzute n contractele de atribuire a gestiunii serviciului. (2) Principalele obligaii ale transportatorilor autorizai sunt urmtoarele : a) s asigure executarea serviciilor de transport n regim de taxi n condiii de legalitate, siguran i calitate; b) s nu execute alte categorii de transporturi publice dect n regim de taxi, cu taxiuri autorizate i avnd nsemnele de personalizare i identificare proprii, stabilite de prezenta lege; c) s nu utilizeze ca taximetriti conductori auto care nu dein certificate de atestare a pregtirii profesionale i care nu corespund prevederilor Standardului ocupaional al taximetristului, nregistrnd abateri grave n cazierul de conduit profesional; d) s nu ncredineze, sub nici o form, conducerea autovehiculului taxi, pentru a realiza serviciul de transport contractat, altui taximetrist, n cazul transportatorului autorizat care este persoan fizic sau asociaie familial ; e) s asigure dispecerizarea activitii sau, dup caz, posibilitatea apelrii prin telefon mobil; f) s asigure clientului i celorlalte persoane transportate beneficiul asigurrii lor, a mrfurilor sau a bunurilor acestora pe toat durata transportului; g) s asigure posibilitatea ca taximetristui s poat transmite la societate orice informaie referitoare la ntreruperea efecturii unei curse sau la alte evenimente referitoare la sigurana transportului ori a sa personal; h) s anune autoritatea de poliie, autoritatea fiscal, autoritatea de metrologie i agenia service de care depind, n caz de furt sau dispariie, n orice mod, a aparatului de taxat sau a staiei radio de emisie-recepie de pe taxi;

69

Curs persoan desemnat

Page 70

i) s ntiineze n scris asociaia din care face parte taximetristui n legtur cu ntreruperea contractului individual de munc sau cu sanciunile aplicate acestuia pentru abateri disciplinare; j) s prezinte n termen aparatul de taxat, dup instalarea pe taxi, la prima verificare metrologic a taximetrului, precum i ulterior la termenele scadente; k) s furnizeze, la solicitarea autoritilor cu atribuii de control, informaiile privind activitatea de transport desfurat. (3) Principalele obligaii ale taximetritilor sunt urmtoarele: a) s aib inut corespunztoare, un comportament civilizat i preventiv n relaia cu clientul, respectnd conduita de bun practic, conform prevederilor Standardului ocupaional al taximetristului; b) s dein atestatul pregtirii profesionale valabil i s l prezinte la solicitarea organelor de control abilitate de prezenta lege; c) s nu refuze clientul n efectuarea unei curse n interiorul localitii i s respecte solicitrile legale ale acestuia; d) s opreasc pe traseu la semnul clientului, cnd se afl n poziia de operare Liber, cu excepia cazului cnd se deplaseaz s preia un client la comanda dispecerului sau cnd condiiile de trafic nu permit aceast manevr; e) s elibereze bonul client la finalul cursei, pe baza cruia va ncasa contravalorea prestaiei efectuate; f) s nu pretind ca plat pentru prestaia efectuat dect suma prevzut pe bonul client; g) s nu implice taxiul n mod deliberat, direct sau indirect, n activiti cu caracter infracional ori n alte acte antisociale; h) s anune organele de poliie, n cel mai scurt timp i cu prioritate, despre orice eveniment grav la care au participat sau au fost martori; i) s nu angajeze transportul unui client aflat n stare avansat de ebrietate; j) s transporte clientul la destinaie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta; k) s nu ncarce taxiul peste capacitatea sau gabaritul de transport autorizat; l) s asigure integritatea calitativ i cantitativ a mrfurilor sau bunurilor transportate, n cazul n care clientul nu le nsoete pe durata transportului; m) s transporte bagajele clienilor, n cazul transportului de persoane, n limitele spaiului destinat pentru acestea, fr perceperea de tarife suplimentare; n) s prezinte informaiile cerute sau s faciliteze accesul organelor de control mputernicite la aparatul de taxat, pentru verificare; o) s nu transporte bagaje sau bunuri care s nu permit nchiderea portbagajului, portierelor i a geamurilor; p) s nu execute activitatea de transport n regim de taxi fr a avea sigiliile corespunztoare la aparatul de taxat; q) s nu transporte clieni pe bancheta din fa dect n cazul n care i atenioneaz n prealabil c au obligaia s poarte centura de siguran; r) s nu execute activitate de transport n regim de taxi fr a avea aparatul de taxat i lampa taxi n funciune pentru poziia de operare respectiv; s) s se supun controlului autoritilor abilitate i s prezinte la control, n timpul activitii, documentele prevzute de prezenta lege i de legislaia n vigoare; t) s poarte obligatoriu centura de siguran cnd circul fr client, n restul cazurilor Sportul centurii fiind opional; u) s nu utilizeze staia radio din dotarea taxiului pentru alarmare nejustificat, care poate genera sau favoriza tulburarea ordinii publice; v) s nu execute curse n afara localitii de autorizare dect n condiiile prevzute la art. 18; x) s nu fumeze i s nu utilizeze mijloacele audio/video fr acordul clientului. (4)Principalei e obligaii ale clienilor sunt urmtoarele: a) s achite preul transportului executat; b) s solicite, s preia i s pstreze bonul client la coborrea din taxi; c) s nu plteasc serviciile pe care le-a realizat taximetristul dect n limita sumei totale prevzute n bonul client; d) s nu provoace sau s nu dezvolte stri conflictuale cu taximetristul n timpul desfurrii cursei respective; e) s nu oblige sau s nu impun, sub orice modalitate, taximetristului s execute transporturile prevzute la alin. (2) lit. g); f) s acorde sprijin taximetristului n cazul agresrii sau accidentrii acestuia n timpul efecturii transportului, anunnd imediat organele de poliie n legtur cu aceste evenimente; g) s sesizeze primria localitii de autorizare i filiala judeean a Autoritii Naionale pentru Protecia Consumatorilor, dup caz, n legtur cu practici neconforme ale taximetristului care le-au creat prejudicii ori au afectat calitatea serviciilor de taximetrie solicitate;

70

Curs persoan desemnat

Page 71

h) s nu ocupe scaunul de lng taximetrist dac nu poart centura de siguran. (5) Principalele obligaii ale dispeceratelor taxi sunt urmtoarele: a)dispeceratul trebuie s in un registru special de eviden a elementelor de identificare a tuturor staiilor radio de emisie-recepie, aflate n dotarea taxiurilor deservite, numerelor de apel, denumirii transportatorului autorizat deservit, numrului i duratei de valabilitate ale autorizaiei taxi; b)s comunice, la solicitarea autoritilor de control abilitate, informaiile solicitate privind utilizatorii serviciilor de dispecerat taxi; c)s nu deserveasc taxiuri dotate cu staii radio de emisie-recepie deinute ilicit sau autovehicule care execut transport n regim de nchiriere; d)dispeceratele sunt obligate ca n momentul solicitrii serviciului de transport de ctre un client, la cererea expres a acestuia, s l informeze n legtur cu tariful sau gama de tarife pe care le practic taxiurile deservite i s respecte preferina clientului; e)s controleze respectarea de ctre transportatorii autorizai a obligaiilor ce deriv din prevederile contractelor de dispecerizare ncheiate cu acetia; f)s nu aplice practici discriminatorii privind deservirea transportatorilor autorizai; g)s nu aplice practici prin care s dein controlul asupra pieei taximetriei, s provoace distorsiuni ale concurenei sau s elimine concurena, precum i practici monopoliste; h)s dispecerizeze numai transportatorii autorizai care desfoar serviciul de transport n regim de taxi n aceeai localitate de autorizare. ART. 52.1 n cazul efecturii serviciului de transport n regim de nchiriere, precum i a serviciului de nchiriere de autovehicule, obligaiile prevzute la art.52 alin (2)-(4) se aplic n mod corespunztor. ART. 53. n situaii critice justificate taximetristul poate transmite apel de urgen prin mijloacele specifice de comunicare aflate n dotarea autovehiculului taxi. Serviciile specializate de intervenie rapid vor aciona n regim de urgen, pe baza localizrii realizate prin sistemul naional unic pentru apeluri de urgen. ART. 54. (1) Reprezentarea i protecia intereselor profesionale ale operatorilor de transport i ale taximetritilor independeni se realizeaz prin camerele taximetritilor i asociaiile profesionale reprezentative, constituite conform Ordonanei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaii i fundaii, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr.246/2005, denumite n continuare asociaii reprezentative. (2) Asociaiile reprezentative asigur reprezentarea intereselor profesionale ale membrilor n relaiile cu autoritile administraiei publice, cu alte autoriti i cu organisme interne i internaionale. (3) Asociaiile reprezentative particip, cu caracter consultativ, la ntocmirea de ctre autoritile administraiei publice a reglementrilor de organizare a serviciului de interes public de transport n regim de taxi . (4) O asociatie profesional din domeniul taximetriei este considerat reprezentativ dac ndeplinete cumulativ urmtoarele condiii ; a) este constituit n conformitate cu prevederile Ordonanei Guvernului nr.26/2000, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr.246/2005; b) are ca membri transportatorii autorizai, dispecerate taxi i taximetriti, astfel cum au fost definii n prezenta lege, care reprezint minimum 10% din totalul celor existeni n evidenele statistice la nivel naional; c) are filiale judeene, persoane juridice, constituite conform prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 26/2000 , aprobat cu modificri i completri prin Legea nr.246/2005, nfiinate n cel puin 50% din judeele rii, precum i n municipiul Bucureti; d) deine o hotrre definitiv i irevocabil a Tribunalului Bucureti n ceea ce privete reprezentativitatea. (5) n cazurile n care o asociaie profesional reprezentativ trimite autoritii de autorizare sau altor autoriti competente o sesizare privind abaterile de la conduita profesional a unei persoane care i desfoar activitatea n domeniul transportului n regim de taxi, acestea sunt obligate s analizeze cazul respectiv, cu consultarea obligatorie a prilor, i s ia msurile care se impun, notificnd aceasta i asociaiei respective. CAP. 7. Sanciuni i contravenii ART. 55. Constituie contravenii urmtoarele fapte, dac nu au fost svrite n astfel de condiii nct, potrivit legii penale, s fie considerate infraciuni, i se sancioneaz dup cum urmeaz: 1. cu amend de la 100 lei la 500 lei: a) aplicabil taximetritilor pentru nerespectarea prevederilor art. 22 i art. 52 alin. (3) lit.a), c), e), f), j), k), o), u) i x); b) aplicabil clienilor pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (4) lit. b) i d);

71

Curs persoan desemnat

Page 72

2. cu amend de la 500 lei la 1.000 lei: a)aplicabil taximetritilor pentru nerespectarea prevederilor art. 19, art. 34, art. 35 alin. (2) i art. 43; b)aplicabil transportatorilor autorizai pentru nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (!i)-(7) i art. 52 alin. (2) lit. b), c), d), e), j) i k); c)aplicabil taximetritilor sau interpuilor acestora care abordeaz clienii n interiorul aeroportului. potrivit prevederilor art. 241,alin . (3). 3. cu amend de la 1.000 lei la 5.000 lei: a) aplicabil taximetritilor pentru intervenii asupra componentelor aparatului de taxat n scopul majorrii preului transportului sau neincluderii unor venituri realizate n memoria fiscal, precum i pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (3) lit. g), p), r), s) i v); b) aplicabil clienilor pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (4) lit. a) i e); c) aplicabil funcionarilor autoritii de autorizare responsabili pentru nerespectarea prevederilor art. 11, art. 14 alin. (5), art. 54 alin. (5), art. 66 i art. 67 alin. (2), (3) i (5); d)aplicabil dispeceratelor taxi pentru nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) i art. 62 alin. (5) lit. b), d) i e); e)aplicabil transportatorilor autorizai pentru nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (3), art. 35 alin. (1) i (3) i art. 67 alin. (1) i pentru utilizarea de conductori auto care nu sunt api medical i psihologic sau nu dein atestat profesional valabil; f)aplicabil conductorilor auto pentru nerespectarea prevederilor art. 36 alin. (3): g) aplicabil pentru efectuarea de transport public de persoane cu un autoturism, fr pspectarea prevederilor art. 7 si 8. 4. cu amend de la 5.000 lei la 25.000 lei: a)aplicabil transportatorilor autorizai pentru nerespectarea prevederilor art. 141 alin. (3) i (4), art. 48 i 49, precum i pentru utilizarea de aparate de taxat nefiscalizate sau care funcioneaz cu nclcarea prevederilor prezentei legi; b)aplicabil dispeceratelor taxi pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (5) lit. a), c), f), g)i h); 5.cu amend de la 25.000 lei la 50.000 lei: a) aplicabil transportatorilor pentru nerespectarea prevederilor art. 7 i 8; b) aplicabil dispeceratelor taxi pentru funcionarea fr autorizaie de dispecerat taxi valabil. ART. 56 (1) Pe lng sanciunile prevzute la art. 55 se dispun i msuri administrative, ca sanciuni complementare, privind reinerea, suspendarea, retragerea sau anularea, dup caz, a unor autorizaii, copii conforme, atestate profesionale sau contracte. (2) Reinerea autorizaiilor taxi sau a oricror copii conforme ale autorizaiei de transport, precum i a ecusoanelor respective, pn la rezolvarea cazurilor, dar nu mai mult de 30 de zile, se aplic n vederea rezolvrii cazurilor de nclcare a prevederilor art. 12 alin. (2) i art. 25 alin. (7). (3)Reinerea atestatului profesional al conductorului auto pn la 5 zile se aplic n vederea respectrii prevederilor art. 56^1 alin. (1). (4) Suspendarea autorizaiei taxi sau oricrei copii conforme a autorizaiei de transport, precum i a ecusoanelor aferente, pentru o perioad de 1 -3 luni, este aplicabil n urmtoarele cazuri: a) nerespectarea prevederilor an. 143 alin. (4), art. 15 alin. (5) i (6), art. 18, 19, 20, art. 25 alin. (1), art. 30 alin. (1) i art.31; b) nerespectarea prevederilor privind obligaiile transportatorilor autorizai n legtur cu emiterea i utilizarea rapoartelor de nchidere zilnic i a rapoartelor memoriei fiscale. (5)Retragerea autorizaiei taxi sau a oricrei copii conforme a autorizaiei de transport precum i a ecusoanelor aferente este aplicabil n urmtoarele cazuri: a)odat cu retragerea autorizaiei de transport; b) pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (4), art. 12 alin. (3), art. 14^3 alin. (5) i art. 25 alin. (8); c) dac pe taxiul respectiv este utilizat un alt aparat de taxat dect cel finalizat corespunztor sau un aparat de taxat nefiscalizat; d) dac autovehiculul destinat transportului n regim de nchiriere execut transport n regim de taxi. (6) Retragerea autorizaiei de transport este aplicabil n cazul nclcrii prevederilor art. 10 alin. (1) privind netransmisibilitatea i ale art. 143 alin. (2). (7) Retragerea autorizaiei de dispecer taxi este aplicabil n cazul nclcrii prevederilor art. 15 alin. (1) sau (4), art. 16 i art. 52 alin. (5) lit. g). (8) Anularea contractului de atribuire n gestiune a executrii serviciului de transport respectiv se aplic n cazul n care titularul contractului de atribuire ncalc prevederile 141 alin. (3) sau (4) i art. 143 alin. (1).

72

Curs persoan desemnat

Page 73

ART. 561 (1)Certificatul de atestare a pregtirii profesionale al conductorului auto care este taximetrist sau angajat al unui transportator autorizat care execut transport n regim de nchiriere se reine de ctre organele de control n drept dac se constat c transportul respectiv s-a efectuat cu nclcarea prevederilor art. 18 i art. 52 alin. (3) lit. b), c), e), f), g), k) i o), n cazul transportului n regim de taxi, precum i fr a avea la bord contractul i documentele fiscale care s dovedeasc plata anticipat a transportului n regim de nchiriere. (2) Certificatul de atestare a pregtirii profesionale reinut, mpreun cu o copie de pe procesul-verbal de constatare a contraveniei care a determinat reinerea, se depune la autoritatea competent pentru aplicarea sanciunii corespunztoare, dup care certificatul se restituie nu mai trziu de 5 zile de la data reinerii. (3) mpotriva procesului-verbal de constatare a contraveniei se pot folosi cile de atac prevzute n Ordonana Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare. ART. 57 Dispoziiile prezentului capitol se completeaz cu prevederile Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, astfel cum a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile ulterioare. ART. 58 Constatarea contraveniilor si aplicarea sanciunilor se fac, dupa caz, de reprezentantii imputerniciti ai autoritatilor prevzute la art. 37 alin. (1). Art 581 (1)n cazul utilizrii pentru transport public de persoane a unui autoturism, fr a se deine autorizaie de transport n regim de taxi sau autorizaie de transport n regim de nchiriere, se suspend dreptul de utilizare a autoturismului prin reinerea de ctre ofierii i/sau agenii de poliie din cadrul Politiei Romne care au calitatea de poliiti rutieri a plcuelor de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare, aplicndu-se i sanciunea contravenional corespunztoare. (2)Ofierii si/sau agenii de politie rutier din cadrul Politiei Romne, care au calitatea de poliiti rutieri, au dreptul s rein plcutele de nmatriculare, precum i documentele prevzute la alin. (1), dac acestea au valabilitatea depit sau nu sunt conforme cu transportul efectuat. (3) Plcutele de nmatriculare mpreun cu certificatul de nmatriculare i o copie a proceselor-verbale de constatare a contraveniei i de reinere a plcuelor de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare se predau la inspectoratului judeean de poliie, respectiv. Direciei Generale de Politie a Municipiului Bucureti, care notific deintorului autovehiculului faptul c suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reinerea certificatului de nmatriculare si a plcuelor de nmatriculare nceteaz la 6 luni de la data procesului-verbal de reinere a acestora. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului nceteaz, iar plcutele de nmatricluare i certificatele de nmatriculare se restituie, la cerere, dac se face dovada achitrii amenzii. Conform art. V din OG nr. 34/12 aprilie 2010: mpotriva msurii de suspendare a dreptului de utilizare a unui autovehicul prin reinerea certificatului de nmatriculare i a plcuelor de nmatriculare se poate formula plngere la instana de contenciuos administrativ, n condiiile legii. CAP. VIII Dispoziii tranzitorii i finale ART. 65 Rspunderea transportatorului autorizat pentru daunele produse clienilor n timpul transportului din vina sa este integral i se acoper pe baza asigurrii de rspundere civil. ART. 66 Autoritatea administraiei publice locale sau filiala judeean a Autoritii Naionale pentru Protecia Consumatorilor are obligaia ca, n maximum 5 zile de la primirea sesizrii clientului, conform art. 52 alin. (4) lit. g) sau art. 54 alin. (5), ori de la primirea sesizrii asociaiei reprezentative, conform art. 54 alin. (5), s analizeze, s ia msurile ce se impun sau, dup caz, s sesizeze autoritile competente prevzute la art. 37 alin. (1), dup caz, pentru ca acestea s aplice msurile ce se impun n termen de maximum 30 de zile de la primirea sesizrii, termen n care clientul sau asociaia va primi rspunsul cuvenit. ART. 67 (1) Orice nscrisuri sau simboluri aplicate pe partea exterioar a taxiului, care reprezint publicitate pentru teri, nu se pot menine sau realiza fr avizul administraiei publice locale i nu vor fi admise dac afecteaz nscrisurile i nsemnele de pe taxi prevzute de lege. (2) n cazul taxiurilor, R.A.R. nu va elibera certificatul de agreare, dac acestea nu au geamuri transparente sau le au acoperite cu nscrisuri, colante ori alte dotri care atenueaz vizibilitatea att dinuntru, ct i din afar. (3) Reprezentanele R.A.R. nu vor emite certificate de agreare i nu vor acorda viza periodic anual pentru acestea, dac nu sunt respectate prevederile prezentei legi privind autovehiculele care execut transportul n regim de taxi.

73

Curs persoan desemnat

Page 74

(4) Inspeciile tehnice periodice se pot efectua i la staiile de inspecie tehnic periodic autorizate n acest sens de R.A.R. (5) Acelai autovehicul nu poate fi autorizat n aceeai perioad ea autovehicul destinat transportului n regim de taxi, transportului n regim de nchiriere sau ca autovehicul pentru coal. LEGEA nr. 265 din 19 iulie 2007, publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 527 din 3 august 2007 Reproducem mai jos art. III-IX care prevd: "Art. III (1) Pentru eliminarea distorsiunilor de concuren, ncepnd cu data de 1 ianuarie 2008, transportatorii autorizai, persoane fizice i asociaii familiale, care execut transport n regim de taxi, vor fi supui impozitrii pe venitul net n sistem real, n conformitate ou prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare. (2) Determinarea venitului net se va realiza pe baza venitului brut nregistrat de aparatul de taxat ca nsumare a sumelor ncasate, conform rapoartelor memoriei fiscala, din care se scad cheltuielile, conform prevederilor legale. Art. IV (1) Pn la data de 31 decembrie 2007 toi operatorii de transport n regim de taxi, operatorii de transport n regim de nchiriere i taximetritii independeni, existeni, astfel cum au fost definii n Legea nr. 38/2003 privind transportul n regim de taxi i n regim da nchiriere, cu modificrile ulterioare, deintori de autorizaii de transport valabile la 1 ianuarie 2007, vor preschimba, la autoritatea de autorizare, n mod gratuit, aceste documente cu autorizaii de transport, n conformitate cu prevederile prezentei legi. (2) Pn la data eliberrii autorizaiilor de transport respective, autorizaiile de transport care erau valabile la 1 ianuarie 2007 i menin valabilitatea, fr a fi prelungite, pn la momentul preschimbrii lor conform prevederilor alin. (1). (3) La data intrrii n vigoare a prezentei legi, licenele de execuie pentru vehicul eliberate pentru autovehiculele care efectueaz transport n regim de taxi sau transport n regim de nchiriere vor fi retrase. (4) Autorizaiile taxi i ecusoanele care au fost eliberate pe baza autorizaiilor de transport pn la data intrrii n vigoare a prezentei legi i care sunt valabile la aceast dat vor fi preschimbate cu noile tipuri de autorizaii taxi i ecusoane, n condiiile n care autovehiculul sau autovehiculele respective au fost deinute n conformitate cu prevederile Legii nr. 38/2003. Noile autorizaii taxi preiau valabilitatea rmas disponibil a autorizaiilor taxi astfel preschimbate. Termenul de valabilitate al noilor autorizaii taxi preschimbate nu va putea fi prelungit dect n condiiile prevzute la art. 11 alin. (5) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. (5) Autorizaiile taxi precizate la alin. (4) vor fi preschimbate gratuit cu noul tip de autorizaie taxi de ctre autoritatea de autorizare, pe baz de programare, pn la data da 31 decembrie 2007, odat cu preschimbarea licenei de transport sau a licenei taxi, conform alin. (1). Autorizaiile taxi obinute prin preschimbare vor conine toate datele stabilite de prezenta lege. (6) Autorizaiile taxi prevzute la alin. (4), supuse procedurii de preschimbare, care vor fi gsite neconforme cu prevederile Legii nr. 38/2003 n ceea ce privete atribuirea sau utilizarea lor de ctre operatorii de transport sau taximetritii independeni, se vor retrage i vor fi atribuite prin procedura de atribuire, conform prevederilor art. 14^2 alin. (5) i (6) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare, cu prioritate celor nscrii n listele de ateptare, dac sunt ndeplinite condiiile prevzute de prezenta lege. (7) n cazul transportului n regim de nchiriere, autoritatea de autorizare va elibera gratuit, pn la data de 31 decembrie 2007, copii conforme ale autorizaiei de transport, acestea avnd termenul de valabilitate de 5 ani. Art. V (1) Odat cu emiterea noilor autorizaii de transport, precum i cu obinerea noilor autorizaii taxi, conform prevederilor art. IV alin. (5) i altor prevederi, sau a noilor copil conforme, potrivit prevederilor art. IV alin. (7) i altor prevederi, autoritatea de autorizare va emite fiecrui transportator autorizat l contractul de atribuire a serviciului de transport respectiv, care va fi executat numai pe baza noilor autorizaii taxi sau a noilor copii conforme, dup caz. (2) Contractul de atribuire n gestiune a serviciului de transport n regim de taxi sau de transport n regim de nchiriere va fi atribuit transportatorului autorizat pentru o perioad egal cu perioada maxim de valabilitate a autorizaiilor taxi, respectiv a copiilor conforme precizate la alin. (1), dar nu mai mult de 5 ani. (3) Dup ncetarea contractului de atribuire n gestiune, prevzut la alin. (2), acesta poate fi rennoit doar n condiiile prevederilor art. 141 alin. (1) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare.

74

Curs persoan desemnat

Page 75

Art. VI (1) Atestatele de pregtire profesional, valabile la data intrrii n vigoare a prezentei legi, vor fi preschimbate gratuit de ctre ageniile Autoritii Rutiere Romne - ARR cu atestate valabile pentru o perioad nedeterminat, cu vizarea la 5 ani de la ultima vizare realizat. (2) Certificatele de agreare eliberate de Regia Autonom Registrul Auto Romn i valabile la data intrrii n vigoare a prezentei legi i prelungesc valabilitatea pentru o perioad de 10 ani de la data emiterii lor, cu condiia vizrii periodice. Art. VII (1) n termen de 3 luni de la publicarea prezentei legi n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, urmtoarele autoriti vor asigura: a) Ministerul Internelor i Reformei Administrative va reactualiza Ordinul ministrului administraiei publice nr. 275/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul n regim de taxi i n regim de nchiriere, cu modificrile ulterioare; b) Ministerul Transporturilor va reactualiza Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 1.170/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 38/2003 privind transportul n regim de taxi i n regim de nchiriere - metodologia de liceniere a transporturilor rutiere publice de persoane sau bunuri n regim de taxi, a transporturilor rutiere publice de persoane n regim de nchiriere, condiiile privind agrearea i inspecia tehnic periodic a autovehiculelor care efectueaz transport n regim de taxi, precum i metodologia de eliberare a certificatului de atestare a pregtirii profesionale a taximetritilor, cu modificrile ulterioare; c) Autoritatea Naional de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utiliti Publice (A.N.R.S.C.) va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei legi, n limita competenelor stabilite de Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007; d) Ministerul Economiei i Finanelor va elabora norme metodologice de aplicare a prezentei legi; e) autoritile administraiei publice i ale municipiului Bucureti i vor reactualiza propriile regulamente privind activitatea de transport n regim de taxi i vor elabora regulamente privind activitatea de transport n regim de nchiriere. (2) Reactualizarea i elaborarea normelor i regulamentelor de aplicare a prezentei legi se vor realiza cu consultarea asociaiilor profesionale reprezentative. Art VIII (1) n termen de o lun de la intrarea n vigoare a prezentei legi, toi operatorii deintori ai autorizaiilor taxi obinute n conformitate ou prevederile Legii nr. 38/2003, n condiiile deinerii autovehiculelor respective pe baza unui contract de nchiriere, se vor prezenta cu aceste documente la autoritatea de autorizare pentru verificarea valabilitii acestora. Autorizaiile taxi gsite neconforme sau care nu au fost prezentate pentru verificare n termenul stabilit vor fi reinute, obligatoriu, de autoritatea de autorizare. (2) Dup trecerea termenului prevzut la alin. (1), autoritatea de autorizare va afia public o list care va cuprinde: a) autorizaiile taxi, cu numrul de ordine atribuit, rmase valabile n funciune, dup verificarea realizat conform alin. (1); b) autovehiculele, pe numr de circulaie i cu vechimea n ani de la data fabricaiei, care lucreaz sub autorizaia taxi prevzut la lit. a), pe baz de contract de nchirieri valabil; c) autorizaiile taxi, pe numr de ordine, care au fost retinute conform prevederilor alin (1). (3) Constituie contravenie fapta funcionarilor autoritii de autorizare responsabili pentru nerespectarea prevederilor alin. (2) i se sancioneaz cu amend de la 1.000 lei la 5.000 lei. (3) n acelai termen prevzut la alin. (1), toi operatorii care dein autorizaii taxi prevzute la alin. (2) lit. a) vor declara pe propria rspundere cte dintre autovehiculele deinute cu contracte de nchiriere le vor putea schimba cu autovehicule deinute conform prevederilor art. 4 alin. (3) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare, pn la data de 1 decembrie 2007. Autovehiculele deinute cu contract de nchiriere cari vor fi schimbate din lista prevzut la alin. (2) lit. b) vor fi numai acelea cu vechimea cea mai mare de la data fabricaiei, n ordine descresctoare. Aceste autovehicule vor fi schimbate cu autovehicule a cror vechime este mai mic de 5 ani. Autoritatea de autorizare va schimba gratuit autorizaia taxi a vehiculelor astfel schimbate cu noi autorizaii taxi, respectnd numrul de ordine atribuit anterior. (4) Autorizaiile taxi ale autovehiculelor prevzute n lista menionat la alin. (2) lit. b), rmase neschimbate ncepnd cu data de 1 decembrie 2007, dup aplicarea prevederilor alin. (4), vor fi atribuite de drept, gratuit, persoanelor care dein n proprietate sau In temeiul unui contract de leasing aceste autovehicule i declar pe propria rspundere c doresc s execute activitate de transport n regim de taxi. (5) Atribuirea autorizaiilor taxi prevzut la alin. (5) se va face numai n urmtoarele condiii: a) respectarea prevederilor art. 9 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare;

75

Curs persoan desemnat

Page 76

b) prezentarea certificatului de agreare valabil, care se preia cu termenul de valabilitale existent, cu vizarea, pentru conformitate, n acest caz de ctre reprezentanele Regiei Autonome Registrul Auto Romn; c) dovada fiscalizrii aparatului de taxat. (6) Autorizaiile taxi atribuite conform prevederilor alin. (5) i (6) vor avea termenul de valabilitate de 5 ani de la aceast dat i vor fi considerate ca autorizaii taxi atribuite pentru prima dat, putnd fi prelungite n condiiile art. 11 alin. (5) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. (7) Odat cu atribuirea autorizaiilor taxi conform alin. (5) i (6), autoritatea do autorizare va emite i contractele de atribuire n conformitate cu prevederile art. 141 alin (1) i (2) din Legea nr. 38/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. Art. IX Autorizaiile taxi prevzute n lista menionat la art. VIII alin. (2) lit. a), rmasa neatribuite i preschimbate pn la data de 31 decembrie 2007, vor fi retrase i atribuite n condiiile legii, ncepnd cu data de 1 ianuarie 2008, prioritate avnd cei nscrii pe list de ateptare." Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in edina comuna din 9 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romniei. Bucureti, 20 ianuarie 2003. Nr. 38.

LEGE Nr. 180 din 11 aprilie 2002 pentru aprobarea Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor
CAP. 1 Dispoziii generale ART. 1 Legea contravenional apr valorile sociale, care nu sunt ocrotite prin legea penal. Constituie contravenie fapta svrit cu vinovie, stabilit i sancionat prin lege, ordonan, prin hotrre a Guvernului sau, dup caz, prin hotrre a consiliului local al comunei, oraului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucureti, a consiliului judeean ori a Consiliului General al Municipiului Bucureti. ART.2 (1) Prin legi, ordonane sau hotrri ale Guvernului se pot stabili i sanciona contravenii n toate domeniile de activitate. (2) Prin hotrri ale autoritilor administraiei publice locale sau judeene se stabilesc i se sancioneaz contravenii n toate domeniile de activitate pentru care acestora le sunt stabilite atribuii prin lege, n msura n care n domeniile respective nu sunt stabilite contravenii prin legi, ordonane sau hotrri ale Guvernului. (3) Consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureti pot stabili i sanciona contravenii n urmtoarele domenii: salubritate; activitatea din piee, curenia i igienizarea acestora; ntreinerea parcurilor i spaiilor verzi, a spaiilor i locurilor de joac pentru copii; amenajarea i curenia spaiilor din jurul blocurilor de locuine, precum i a terenurilor virane; ntreinerea bazelor i obiectivelor sportive aflate n administrarea lor; ntreinerea strzilor i trotuarelor, a colilor i altor instituii de educaie i cultur, ntreinerea cldirilor, mprejmuirilor i a altor construcii; depozitarea i colectarea gunoaielor i a resturilor menajere. (4) Consiliul General al Municipiului Bucureti poate stabili i alte domenii de activitate din competena consiliilor locale ale sectoarelor, n care acestea pot stabili i sanciona contravenii. (5) Hotrrile consiliilor locale sau judeene ori, dup caz, ale sectoarelor municipiului Bucureti, prin care s-au stabilit contravenii cu nesocotirea principiilor prevzute la alin. (2) - (4), sunt nule de drept. Nulitatea se constat de instana de contencios administrativ competent, la cererea oricrei persoane interesate. ART. 3 (1) Actele normative prin care se stabilesc contravenii vor cuprinde descrierea faptelor ce constituie contravenii i sanciunea ce urmeaz s se aplice pentru fiecare dintre acestea; n cazul sanciunii cu amend se vor stabili limita minim i maxim a acesteia sau, dup caz, cote procentuale din anumite valori; se pot stabili i tarife de determinare a despgubirilor pentru pagubele pricinuite prin svrirea contraveniilor. (2) Persoana juridic rspunde contravenional n cazurile i n condiiile prevzute de actele normative prin care se stabilesc i se sancioneaz contravenii.

76

Curs persoan desemnat

Page 77

ART. 4 (1) Actele normative prin care se stabilesc i se sancioneaz contravenii intr n vigoare n termen de 30 de zile de la data publicrii, iar n cazul hotrrilor consiliilor locale sau judeene punerea n aplicare se face i cu respectarea condiiilor prevzute la art. 50 alin. (2) din Legea administraiei publice locale nr. 215/2001. (2) n cazuri urgente se poate prevedea intrarea n vigoare ntr-un termen mai scurt, dar nu mai puin de 10 zile. (3) Hotrrile autoritilor administraiei publice locale sau judeene prevzute la art. 1, prin care se stabilesc i se sancioneaz contravenii, pot fi aduse la cunotin public prin afiare sau prin orice alt form de publicitate n condiiile Legii nr. 215/2001." ART. 5 (1) Sanciunile contravenionale sunt principale i complementare. (2) Sanciunile contravenionale principale sunt: a) avertismentul; b) amenda contravenional; c) obligarea contravenientului la prestarea unei activiti n folosul comunitii; d) abrogat (3) Sanciunile contravenionale complementare sunt: a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenii; b) suspendarea sau anularea, dup caz, a avizului, acordului sau a autorizaiei de exercitare a unei activiti; c) nchiderea unitii; d) blocarea contului bancar; e) suspendarea activitii agentului economic; f) retragerea licenei sau a avizului pentru anumite operaiuni ori pentru activiti de comer exterior, temporar sau definitiv; g) desfiinarea lucrrilor i aducerea terenului n starea iniial. (4) Prin legi speciale se pot stabili i alte sanciuni principale sau complementare. (5) Sanciunea stabilit trebuie s fie proporional cu gradul de pericol social al faptei svrite. (6) Sanciunile complementare se aplic n funcie de natura i de gravitatea faptei. (7) Pentru una i aceeai contravenie se poate aplica numai o sanciune contravenional principal i una sau mai multe sanciuni complementare. ART. 6 (1) Avertismentul, amenda contravenional i obligarea la prestarea unei activiti n folosul comunitii se pot aplica oricrui contravenient persoan fizic ori juridic. (2) Sanciunea nchisorii contravenionale se poate aplica numai persoanelor fizice. ART. 7 (1) Avertismentul const n atenionarea verbal sau scris a contravenientului asupra pericolului social al faptei svrite, nsoit de recomandarea de a respecta dispoziiile legale. (2) Avertismentul se aplic n cazul n care fapta este de gravitate redus. (3) Avertismentul se poate aplica i n cazul n care actul normativ de stabilire i sancionare a contraveniei nu prevede aceast sanciune. ART. 8 (1) Amenda contravenional are caracter administrativ. (2) Limita minim a amenzii contravenionale este de 250.000 lei, iar limita maxim nu poate depi: a) 1 miliard lei, n cazul contraveniilor stabilite prin lege i ordonan; b) 500 milioane lei, n cazul contraveniilor stabilite prin hotrri ale Guvernului; c) 50 milioane lei, n cazul contraveniilor stabilite prin hotrri ale consiliilor judeene ori ale Consiliului General al Municipiului Bucureti; d) 25 milioane lei, n cazul contraveniilor stabilite prin hotrri ale consiliilor locale ale comunelor, oraelor, municipiilor i ale sectoarelor municipiului Bucureti. (3) Sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor juridice n conformitate cu legislaia n vigoare se fac venit integral la bugetul de stat, cu excepia celor aplicate, potrivit legii, de autoritile administraiei publice locale i amenzilor privind circulaia pe drumurile publice, casre se fac venit integral la bugetele locale. (4) Sumele provenite din amnezile aplicate persoanelor fizice n conformitate cu legislaia n vigoare se fac integral la bugetele locale. ART. 9 (1) Prestarea unei activiti n folosul comunitii poate fi stabilit numai prin lege i numai pe o durat ce nu poate depi 300 de ore. (2) Sanciunea prevzut la alin.(1) se stabileste ntotdeauna alternativ cu amenda. (3) n cazul n care contravenientul nu a achitat amenda n termen de 30 de zile de la rmnerea definitiv a sanciunii si nu a exist posibilitatea executrii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instana de judecat pe a crei raz teritorial s-a svrit contravenia, n vederea nlocuirii amenzii cu sanciunea obligrii

77

Curs persoan desemnat

Page 78

contravenientului la prestarea unei activiti n folosul comunitii, inndu-se seama de partea din amend care a fost achitat. (4) La primul termen de judecat, instana, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, n vederea achitrii integrale a amenzii. (5) n cazul n care contravenientul nu a achitat amenda n termenul prevzut la alin.(4), instana procedeaz la nlocuirea amenzii cu sanciunea obligrii la prestarea unei activiti n folosul comunitii, cu acordul acestuia. (6) Hotrrea prin care s-a aplicat sanciunea prestrii unei activiti n folosul comuntii este supus recursului. ART. 10(1) Dac aceeai persoan a svrit mai multe contravenii sanciunea se aplic pentru fiecare contravenie. (2) Cnd contraveniile au fost constatate prin acelai proces-verbal sanciunile contravenionale se cumuleaz fr a putea depi dublul maximului amenzii prevzut pentru contravenia cea mai grav sau, dup caz, maximul general stabilit n prezenta ordonan pentru nchisoarea contravenional ori obligarea la prestarea unei activiti n folosul comunitii. (3) n cazul n care la svrirea unei contravenii au participat mai multe persoane, sanciunea se va aplica fiecreia separat. ART. 11 (1) Caracterul contravenional al faptei este nlturat n cazul legitimei aprri, strii de necesitate, constrngerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilitii, beiei involuntare complete, erorii de fapt, precum i infirmitii, dac are legtur cu fapta svrit. (2) Minorul sub 14 ani nu rspunde contravenional. (3) Pentru contraveniile svrite de minorii care au mplinit 14 ani minimul i maximul amenzii stabilite n actul normativ pentru fapta svrit se reduc la jumtate. (4) Minorul care nu a mplinit vrsta de 16 ani nu poate fi sancionat cu nchisoare contravenional sau cu obligarea la prestarea unei activiti n folosul comunitii. (5) Cauzele care nltur caracterul contravenional al faptei se constat numai de instana de judecat. ART. 12 (1) Dac printr-un act normativ fapta nu mai este considerat contravenie, ea nu se mai sancioneaz, chiar dac a fost svrit nainte de data intrrii n vigoare a noului act normativ. (2) Dac sanciunea prevzut n noul act normativ este mai uoar se va aplica aceasta. n cazul n care noul act normativ prevede o sanciune mai grav, contravenia svrit anterior va fi sancionat conform dispoziiilor actului normativ n vigoare la data svririi acesteia. ART. 13 (1) Aplicarea sanciunii amenzii contravenionale se prescrie n termen de 6 luni de la data svririi faptei. (2) n cazul contraveniilor continue termenul prevzut la alin. (1) curge de la data constatrii faptei. Contravenia este continu n situaia n care nclcarea obligaiei legale dureaz n timp. (3) Cnd fapta a fost urmrit ca infraciune i ulterior s-a stabilit c ea constituie contravenie, prescripia aplicrii sanciunii nu curge pe tot timpul n care cauza s-a aflat n faa organelor de cercetare sau de urmrire penal ori n faa instanei de judecat, dac sesizarea s-a fcut nuntrul termenului prevzut la alin. (1) sau (2). Prescripia opereaz totui dac sanciunea nu a fost aplicat n termen de un an de la data svririi, respectiv constatrii faptei, dac prin lege nu se dispune altfel. (4) Prin legi speciale pot fi prevzute i alte termene de prescripie pentru aplicarea sanciunilor contravenionale. ART. 14 (1) Executarea sanciunii amenzii contravenionale se prescrie dac procesul-verbal de constatare a contraveniei nu a fost comunicat contravenientului n termen de o lun de la data aplicrii sanciunii. (2) Abrogat. (3) Abrogat. CAP. 2 Constatarea contraveniei ART. 15 (1) Contravenia se constat printr-un proces-verbal ncheiat de persoanele anume prevzute n actul normativ care stabilete i sancioneaz contravenia, denumite n mod generic ageni constatatori. (2) Pot fi ageni constatatori: primarii, ofierii i subofierii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitai, persoanele mputernicite n acest scop de minitri i de ali conductori ai autoritilor administraiei publice centrale, de prefeci, preedini ai consiliilor judeene, primari, de primarul general al municipiului Bucureti, precum i de alte persoane prevzute n legi speciale. (3) Ofierii i subofierii din cadrul Ministerului de Interne constat contravenii privind: aprarea ordinii publice; circulaia pe drumurile publice; regulile generale de comer; vnzarea, circulaia i transportul produselor alimentare i

78

Curs persoan desemnat

Page 79

nealimentare, igrilor i buturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotrre a Guvernului. ART. 16 (1) Procesul-verbal de constatare a contraveniei va cuprinde n mod obligatoriu: data i locul unde este ncheiat; numele, prenumele, calitatea i instituia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaia i locul de munc ale contravenientului; descrierea faptei contravenionale cu indicarea datei, orei i locului n care a fost svrit, precum i artarea tuturor mprejurrilor ce pot servi la aprecierea gravitii faptei i la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilete i se sancioneaz contravenia; indicarea societii de asigurri, n situaia n care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaie; posibilitatea achitrii n termen de 48 de ore a jumtate din minimul amenzii prevzute de actul normativ, dac acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a cii de atac i organul la care se depune plngerea. (1.1) n cazul contravenienilor ceteni strini, persoane fr cetenie sau ceteni romni cu domiciliul n strintate, n procesul verbal vor fi cuprinse i urmtoarele date: seria i numrul paaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberrii acestuia i statul emitent. (2) Abrogat. (3) Abrogat. (4) Abrogat. (5) n cazul n care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde i numele, prenumele i domiciliul prinilor sau ale altor reprezentani ori ocrotitori legali ai acestuia. (6) n situaia n care contravenientul este persoan juridic n procesul-verbal se vor face meniuni cu privire la denumirea, sediul, numrul de nmatriculare n registrul comerului i codul fiscal ale acesteia, precum i datele de identificare a persoanei care o reprezint. (7) n momentul ncheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat s aduc la cunotin contravenientului dreptul de a face obieciuni cu privire la coninutul actului de constatare. Obieciunile sunt consemnate distinct n procesul-verbal la rubrica "Alte meniuni", sub sanciunea nulitii procesului-verbal. ART. 17 Lipsa meniunilor privind numele, prenumele i calitatea agentului constatator, numele i prenumele contravenientului, iar n cazul persoanei juridice lipsa denumirii i a sediului acesteia, a faptei svrite i a datei comiterii acesteia sau a semnturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constat i din oficiu. ART. 18 Contravenientul este obligat s prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele n baza crora se fac meniunile prevzute la art. 16 alin. (3). n caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofieri i subofieri de poliie, jandarmi sau gardieni publici. ART. 19 (1) Procesul-verbal se semneaz pe fiecare pagin de agentul constatator i de contravenient. n cazul n care contravenientul nu se afl de fa, refuz sau nu poate s semneze, agentul constatator va face meniune despre aceste mprejurri, care trebuie s fie confirmate de cel puin un martor. n acest caz procesul-verbal va cuprinde i datele personale din actul de identitate al martorului i semntura acestuia. (2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator. (3) n lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la ncheierea procesului-verbal n acest mod. ART. 20 Dac o persoan svrete mai multe contravenii constatate n acelai timp de acelai agent constatator, se ncheie un singur proces-verbal. CAP. 3 Aplicarea sanciunilor contravenionale ART. 21 (1) n cazul n care prin actul normativ de stabilire i sancionare a contraveniilor nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare, aplic i sanciunea. (2) Dac, potrivit actului normativ de stabilire i sancionare a contraveniei, agentul constatator nu are dreptul s aplice i sanciunea, procesul-verbal de constatare se trimite de ndat organului sau persoanei competente s aplice sanciunea. n acest caz sanciunea se aplic prin rezoluie scris pe procesul-verbal. (3) Sanciunea se aplic n limitele prevzute de actul normativ i trebuie s fie proporional cu gradul de pericol social al faptei svrite, inndu-se seama de mprejurrile n care a fost svrit fapta, de modul i mijloacele de svrire a acesteia, de scopul urmrit, de urmarea produs, precum i de circumstanele personale ale contravenientului i de celelalte date nscrise n procesul-verbal. ART. 22 Abrogat.

79

Curs persoan desemnat

Page 80

ART. 23 (1) n cazul n care prin svrirea contraveniei s-a cauzat o pagub i exist tarife de evaluare a acesteia, persoana mputernicit s aplice sanciunea stabilete i despgubirea, cu acordul expres al persoanei vtmate, fcnd meniunea corespunztoare n procesul-verbal. (2) Dac nu exist tarif de evaluare a pagubei persoana vtmat i va putea valorifica preteniile potrivit dreptului comun. ART. 24 (1) Persoana mputernicit s aplice sanciunea dispune i confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenii. n toate situaiile agentul constatator va descrie n procesul-verbal bunurile supuse confiscrii i va lua n privina lor msurile de conservare sau de valorificare prevzute de lege, fcnd meniunile corespunztoare n procesul-verbal. (2) n cazul n care bunurile nu se gsesc contravenientul este obligat la plata contravalorii lor n lei. (3) Agentul constatator are obligaia s stabileasc cine este proprietarul bunurilor confiscate i, dac acestea aparin unei alte persoane dect contravenientul, n procesul-verbal se vor meniona, dac este posibil, datele de identificare a proprietarului sau se vor preciza motivele pentru care identificarea nu a fost posibil. ART. 25 (1) Procesul-verbal se va nmna sau, dup caz, se va comunica, n copie, contravenientului i, dac este cazul, prii vtmate i proprietarului bunurilor confiscate. (2) Comunicarea se face de ctre organul care a aplicat sanciunea, n termen de cel mult o lun de la data aplicrii acesteia. (3) n situaia n care contravenientul a fost sancionat cu amend, precum i dac a fost obligat la despgubiri, o dat cu procesul-verbal acestuia i se va comunica i ntiinarea de plat. n ntiinarea de plat se va face meniunea cu privire la obligativitatea achitrii amenzii i, dup caz, a despgubirii, n termen de 15 zile de la comunicare, n caz contrar urmnd s se procedeze la executarea silit. ART. 26 (1) Dac agentul constatator aplic i sanciunea, iar contravenientul este prezent la ncheierea procesului-verbal acestuia copia de pe acesta i ntiinarea de plat se nmneaz contravenientului, fcndu-se meniune n acest sens n procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire. (2) Dispoziiile alin. (1) se aplic i fa de celelalte persoane crora trebuie s li se comunice copia de pe procesul-verbal, dac sunt prezente la ncheierea acestuia. (3) n cazul n care contravenientul nu este prezent sau, dei prezent, refuz s semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum i a ntiinrii de plat se face de ctre agentul constatator n termen de cel mult o lun de la data ncheierii. ART. 27Comunicarea procesului-verbal i a ntiinrii de plat de face prin pot, cu aviz de primire, sau prin afiare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaiunea de afiare se consemneaz ntr-un proces-verbal semnat de cel puin un martor. ART. 28 (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau n termen de cel mult 48 de ore de la data ncheierii procesului-verbal ori, dup caz, de la data comunicrii acestuia, jumtate din minimul amenzii prevzute n actul normativ, agentul constatator fcnd meniune despre aceast posibilitate n procesul-verbal. n actul normativ de stabilire a contraveniilor aceast posibilitate trebuie menionat n mod expres.Termenele statornicite pe ore ncep s curg de la miezul zilei urmtoare, iar termenul care se sfrete ntr-o zi de srbtoare legal sau cnd serviciul este suspendat se va prelungi pn la sfritul primei zile de lucru urmtoare. (2) Amenzile care se cuvin bugetului de stat pot fi achitate la Casa de Economii i Consemnaiuni sau la unitile Trezoreriei Statului, iar amenzile cuvenite bugetelor locale ori ale altor instituii publice abilitate s administreze veniturile bugetelor locale, indiferent de localitatea pe a crei raz acestea funcioneaz, de cetenia, domiciliul su de reedin ori de locul svririi contraveniei, precum i la ghieul unic din punctele de trecere al frontierei de stat al Romniei. O copie de pe chitan se pred de ctre contravenient agentului constatator sau se trimite prin pot organului din care acesta face parte, potrivit dispoziiilor ali. (1) (3) Amenzile contravenionale pot fi achitate i prin intermediul instrumentelor de plat electronic n cadrul Ghieului virtual de pli, proiect-pilot coordonat de Ministerul Comunicaiilor i Tehnologiei Informaiei, parte a sistemului e-guvernare, din cadrul sistemului electronic naional. n acest caz: a) achitarea unei amenzi contravenionale se dovedete prin prezentarea extrasului de cont al pltitorului sau a dovezii de plat emise de ghieul virtual de pli, acesta specificnd data i ora efecturii plii; b) se elimin obligativitatea pentru pltitor de a preda o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plat emis de ghieeul virtual de pli ctre agentul constatator sau organul din care acesta face parte. ART. 29 Dispoziiile art. 28 se aplic i n cazurile prevzute la art. 10 alin. (2), dac contravenientul achit jumtate din minimul amenzii prevzute de actul normativ pentru fiecare dintre contraveniile constatate, fr ca prin totalizare s se depeasc maximul prevzut pentru contravenia cea mai grav.

80

Curs persoan desemnat

Page 81

ART. 30 (1) Dac persoana mputernicit s aplice sanciunea apreciaz c fapta a fost svrit n astfel de condiii nct, potrivit legii penale, constituie infraciune, sesizeaz organul de urmrire penal competent. (2) n cazul n care fapta a fost urmrit ca infraciune i ulterior s-a stabilit de ctre procuror sau de ctre instan c ea ar putea constitui contravenie, actul de sesizare sau de constatare a faptei, mpreun cu o copie de pe rezoluia, ordonana sau, dup caz, de pe hotrrea judectoreasc, se trimite de ndat organului n drept s constate contravenia, pentru a lua msurile ce se impun conform legii. (3) Termenul de 6 luni pentru aplicarea sanciunii n cazul prevzut la alin. (2) curge de la data sesizrii organului n drept s aplice sanciunea. CAP. 4 Cile de atac ART. 31 (1) mpotriva procesului-verbal de constatare a contraveniei i de aplicare a sanciunii se poate face plngere n termen de 15 zile de la data nmnrii sau comunicrii acestuia. (2) Partea vtmat poate face plngere numai n ceea ce privete despgubirea, iar cel cruia i aparin bunurile confiscate, altul dect contravenientul, numai n ceea ce privete msura confiscrii. ART. 32 (1) Plngerea nsoit de copia de pe procesul-verbal de constatare a contraveniei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat s o primeasc i s nmneze depuntorului o dovad n acest sens. (2) Plngerea mpreun cu dosarul cauzei se trimit de ndat judectoriei n a crei circumscripie a fost svrit contravenia. (3) Plngerea suspend executarea. Plngerea persoanelor prevzute la art. 31 alin. (2) suspend executarea numai n ceea ce privete despgubirea sau, dup caz, msura confiscrii. ART. 33 (1) Judectoria va fixa termen de judecat, care nu va depi 30 de zile, i va dispune citarea contravenientului sau, dup caz, a persoanei care a fcut plngerea, a organului care a aplicat sanciunea, a martorilor indicai n procesul-verbal sau n plngere, precum i a oricror alte persoane n msur s contribuie la rezolvarea temeinic a cauzei. (2) n cazul n care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaie, judectoria va cita i societatea de asigurri menionat n procesul-verbal de constatare a contraveniei. ART. 34 (1) Instana competent s soluioneze plngerea, dup ce verific dac aceasta a fost introdus n termen, ascult pe cel care a fcut-o i pe celelalte persoane citate, dac acetia s-au prezentat, administreaz orice alte probe prevzute de lege, necesare n vederea verificrii legalitii i temeiniciei procesului-verbal, i hotrte asupra sanciunii, despgubirii stabilite, precum i asupra msurii confiscrii. (2) Hotrrea judectoreasc prin care s-a soluionat plngerea poate fi atacat cu recurs n termen de 15 zile de la comunicare, la secia contencios administrativ a tribunalului. Motivarea recursului nu este obligatorie. Motivele de recurs pot fi susinute i oral n faa instanei. Recursul suspend executarea hotrrii. ART. 35 Plngerile mpotriva proceselor-verbale de constatare i sancionare a contraveniilor se soluioneaz cu precdere. ART. 36 Plngerea mpotriva procesului-verbal de constatare i sancionare a contraveniei, recursul formulat mpotriva hotrrii judectoreti prin care s-a soluionat plngerea, precum i orice alte cereri incidente sunt scutite de taxa judiciar de timbru. CAP. 5 Executarea sanciunilor contravenionale ART. 37 Procesul-verbal neatacat n termenul prevzut la art. 31, precum i hotrrea judectoreasc irevocabil prin care s-a soluionat plngerea constituie titlu executoriu, fr vreo alt formalitate. ART. 38 (1) Avertismentul se adreseaz oral atunci cnd contravenientul este prezent la constatarea contraveniei i sanciunea este aplicat de agentul constatator. (2) n celelalte cazuri avertismentul se socotete executat prin comunicarea procesului-verbal de constatare a contraveniei, cu rezoluia corespunztoare. (3) Dac sanciunea a fost aplicat de instan prin nlocuirea amenzii contravenionale cu avertisment, comunicarea acesteia se face prin ncunotinare scris. ART. 39 (1) Punerea n executare a sanciunii amenzii contravenionale se face astfel: a) de ctre organul din care face parte agentul constatator, ori de cte ori nu se exercit calea de atac mpotriva procesului-verbal de constatare a contraveniei n termenul prevzut de lege; b) de ctre instana judectoreasc, n celelalte cazuri.

81

Curs persoan desemnat

Page 82

(2) n vederea executrii amenzii organele prevzute la alin. (1) vor comunica din oficiu procesul verbal de constatare a contraveniei i de aplicare a sanciunii, netacat cu plngere cu termen legal, n termen de 30 zile de la data expirrii acestui termen ori dup caz, dispozitivul hotrrii judectoreti prin care s-a soluionat plngerea, n termen de 30 zile de la data la care hotarrea a devenit irevocabil, astfel: a) pentru sumele care se fac venit integral la bugetele locale, organele de specialitate ale unitilor administrativ teritoriale n a cror raz teritorial domiciliaz contravenientul, persoana fizic sau , dup caz,i are domiciliul fiscal contravenientul persoan juridic; b) pentru sumele care se fac venit integral la bugetul de stat, organele de specialitate ale unitilor subordonate Ministerului Finanelor Publice-Agenia Naional de Administrare Fiscal n a cror raz teritorial i are domiciliul fiscal contravenientul persoan juridic. (3) Executarea se face n condiiile prevzute de dispoziiile legale privind executarea silit a creanelor bugetare. (4) mpotriva actelor de executare se poate face contestaie la executare, n condiiile legii. ART. 39.1 (1) n cazul n care contravenientul nu a achitat amenda n termen de 30 de zile de la rmnerea definitiv a sanciunii i nu exist posibilitatea executrii silite, acesta va sesiza instana n circumscripia creia sa svrit contravenia, n vederea nlocuirii amnezii cu sanciunea prestrii unei activiti n folosul comunitii, inndu-se seama dup caz, i de partea din amenda care a fost achitat. (2) n cazul n care contravenientul citat de istan nu a achitat amenda n termenul prevzut la ali.(1), instana procedeaz , dac exist acordul expres al acestuia, la nlocuirea amenzii cu sanciunea prestrii unei activiti pe o durat maxim de 50 de ore, iar pentru minorii ncepnd cu vrsta de 16 ani de 25 de ore. (3) Hotarrea prin care s-a aplicat sanciunea prestrii unei activiti n folosul comunitii este supus recursului. (4) Urmrirea punerii n executare a sentinelor se realizeaz de ctre serviciul de executri civile de pe lng judectoria n a crei raz s-a svrit contravenia, n colaborare cu serviciile specializate din primrii. ART. 40 Executarea sanciunilor contravenionale complementare se face potrivit dispoziiilor legale. ART. 41 (1) Confiscarea se aduce la ndeplinire de organul care a dispus aceast msur, n condiiile legii. (2) n caz de anulare sau de constatare a nulitii procesului-verbal bunurile confiscate, cu excepia celor a cror deinere sau circulaie este interzis prin lege, se restituie de ndat celui n drept. (3) Dac bunurile prevzute la alin. (2) au fost valorificate, instana va dispune s se achite celui n drept o despgubire care se stabilete n raport cu valoarea de circulaie a bunurilor. ART. 42 n scopul executrii despgubirii stabilite pe baz de tarif actele prevzute la art. 39 alin. (2) se comunic i prii vtmate, care va proceda potrivit dispoziiilor legale referitoare la executarea silit a creanelor. ART. 43 Abrogat. CAP. 6 Dispoziii speciale i tranzitorii ART. 44 (1) Sanciunile prevzute n prezenta ordonan nu se aplic n cazul contraveniilor svrite de militarii n termen. Procesul-verbal de constatare se trimite comandantului unitii din care face parte contravenientul, pentru a i se aplica msuri disciplinare, dac se constat c acesta este ntemeiat. (2) Dac prin contravenia svrit de un militar s-a produs o pagub sau dac sunt bunuri supuse confiscrii, organul competent potrivit legii va stabili despgubirea pe baz de tarif i va dispune asupra confiscrii. Cte o copie de pe procesul-verbal se comunic contravenientului, prii vtmate i celui cruia i aparin bunurile confiscate. ART. 45 Abrogat. ART. 46 Ministerul Aprrii Naionale, Ministerul de Interne, precum i celelalte autoriti ale administraiei publice care au structuri militare vor stabili prin regulamentele interne organele competente s constate i s aplice sanciunile n cazul contraveniilor svrite de cadrele militare i de angajaii civili n legtur cu serviciul. ART. 47 Dispoziiile prezentei ordonane se completeaz cu dispoziiile Codului de procedur civil. ART. 48 Ori de cte ori ntr-o lege special sau n alt act normativ anterior se face trimitere la Legea nr. 32/1968 privind stabilirea i sancionarea contraveniilor, trimiterea se va socoti fcut la dispoziiile corespunztoare din prezenta ordonan. ART. 49 Cauzele aflate n curs de soluionare la data intrrii n vigoare a prezentei ordonane vor continua s se judece potrivit legii aplicabile n momentul constatrii contraveniei. ART. 50 Actele normative prin care se stabilesc contravenii, n vigoare la data publicrii prezentei ordonane n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, vor fi modificate sau completate, dac este cazul, n termen de 3 luni, potrivit prevederilor acesteia. ART. 51 (1) Prezenta ordonan va intra n vigoare n termen de 30 de zile de la data publicrii ei n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

82

Curs persoan desemnat

Page 83

(2) Pe aceeai dat se abrog Legea nr. 32/1968 privind stabilirea i sancionarea contraveniilor, publicat n Buletinul Oficial, Partea I, nr. 148 din 14 noiembrie 1968, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i orice alte dispoziii contrare.

Ordin nr. 761/1999 din 21/12/1999


privind desemnarea, pregtirea i atestarea profesional a persoanelor care conduc permanent i efectiv activiti de transport rutier (text actualizat la 08.12.2004 conform Ordinului nr. 2185/2004) Ministrul transporturilor, n conformitate cu prevederile art. 12 lit. g) i h) din Ordonana Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobat i modificat prin Legea nr. 197/1998 i republicat, ale art. 4 alin. (3) lit. s), art. 5 i ale art. 34 alin. (3) i (5) din Ordonana Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, cu modificrile i completrile ulterioare, ale art. 4 lit. s), ) i t) din Regulamentul de organizare i funcionare a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., aprobat prin Hotrrea Guvernului nr. 625/1998, avnd n vedere prevederile Acordului european instituind o asociere ntre Romnia, pe de o parte, i Comunitile Europene i statele membre ale acestora, pe de alt parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993, innd seama de prevederile Directivei 96/26 a Consiliului C.E.E. referitoare la accesul la activitatea de operator de transport rutier de marf i persoane i recunoaterea reciproc a diplomelor, certificatelor i altor documente privind calificarea profesional, amendat prin Directiva 98/76 din 1 octombrie 1998, n temeiul art. 4 alin. (3) din Hotrrea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea i funcionarea Ministerului Transporturilor, emite urmtorul ordin: Art. 1. - (1) Pentru efectuarea operaiunilor de transport rutier de marf sau de persoane operatorii de transport vor desemna, dintre angajaii lor, una sau mai multe persoane fizice care s conduc permanent i efectiv aceast activitate. (2) Persoana fizic desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier trebuie s fie titular al unui certificat de pregtire profesional. Art. 2. - Persoana desemnat conform art. 1 s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier este obligat s supravegheze i s controleze desfurarea operaiunilor de transport, astfel nct acestea s se efectueze n conformitate cu prevederile reglementrilor naionale i internaionale n vigoare, n condiii de deplin siguran i de protecie a mediului. Art. 3. - (1) Certificatul de pregtire profesional, valabil pentru tipul de transport rutier efectuat de operatorul de transport, este eliberat de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. Modelul i coninutul certificatelor de pregtire profesional sunt prevzute n anexa nr. 1. (2) Certificatul de pregtire profesional se obine n urma promovrii unui examen organizat la sediul centrului de pregtire i perfecionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat, care a organizat cursul pentru persoane desemnate s conduc permanent i efectiv activiti de transport rutier. Alineatul (2) a fost modificat prin art. I pct. 1 din Ordinul nr. 2185/2004. Art. 31. - (1) Comisia de examinare va fi format din 3 membri, componena acesteia fiind avizat de ctre Direcia general transport rutier din cadrul Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului. (2) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va propune 2 reprezentani pentru a fi membri n cadrul comisiei de examinare, iar Direcia general transport rutier va desemna un reprezentant ca membru al respectivei comisii.

83

Curs persoan desemnat

Page 84

(3) Preedintele comisiei de examinare trebuie s fie titular al unui certificat de examinator pentru persoane desemnate s conduc permanent i efectiv activiti de transport rutier, acesta fiind unul dintre cei 3 membri care alctuiesc componena comisiei. (4) Subiectele probelor de examen vor fi stabilite de ctre membrii comisiei de examinare, care vor propune i data examenului pentru obinerea certificatului de pregtire profesional. Articolul a fost introdus prin art. I pct. 2 din Ordinul nr. 2185/2004. Art. 4. - (1) Pentru nscrierea la examen candidaii trebuie s fac dovada absolvirii nvmntului obligatoriu prevzut de reglementrile n vigoare i s fi absolvit un curs de specialitate organizat de un centru de pregtire i perfecionare a personalului din domeniul transportirilor rutiere, autorizat de Ministerul Transporturilor, sau s fie titulari ai unei diplome de absolvire a unei instituii de nvmnt superior tehnic n specialitatea transporturi rutiere. (2) Cursurile de specialitate prevzute la alin. (1) trebuie s asigure candidailor cunotinele necesare referitoare la reglementrile n vigoare privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere. (3) Programele cursurilor vor fi astfel ntocmite nct cursanii s poat rspunde cerinelor prevzute n anexa nr. 2 i vor fi avizate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. Art. 5. - (1) Examenul pentru obinerea certificatului de pregtire profesional se desfoar pe durata a dou ore i va cuprinde: - prob scris - test tip gril cu 30 de ntrebri (cu cte 4 rspunsuri posibile); - prob scris - studiu de caz cu maximum 20 de ntrebri. (2) Pentru promovarea examenului este necesar s se rspund corect la 60% din totalul ntrebrilor din cadrul ambelor probe, dar nu mai puin de 50% din ntrebrile de la fiecare prob. (3) Rezultatul examinrii se comunic candidailor n aceeai zi, iar eventualele contestaii se depun n termen de 3 zile de la comunicare la sediul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. Candidaii respini pot susine o singur dat un nou examen la data i n locul comunicate de comisia de examinare. Candidaii respini i la acest examen se pot prezenta la urmtoarea examinare numai dup ce au urmat un nou curs de specialitate. (4) Actele prevzute la art. 4 alin. (1), verificate de comisia de examinare, se pstreaz de ctre organizatorul cursului pe durata valabilitii certificatului de pregtire profesional. Art. 6. - (1) Certificatul de pregtire profesional este valabil pe o perioad de 5 ani. (2) Dac n cursul ultimului an ce precede expirarea certificatului de competen profesional titularul a urmat un curs de perfecionare profesional, acestuia i se va elibera un nou certificat dup promovarea examenului susinut n condiiile prevzute la art. 5. Art. 7. - Persoanele aflate n evidena Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., care au condus activiti de transport pn la data intrrii n vigoare a prezentului ordin, pot obine, la cerere, n termen de un an, certificatul de pregtire profesional corespunztor, fr susinerea unui examen, dac au experien practic de cel puin 5 ani. Pentru cei care au o experien practic de pn la 5 ani sunt necesare susinerea i promovarea examenului prevzut la art. 5. Art. 71. - n exercitarea funciei sale, persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activiti de transport rutier are responsabiliti privind: a) asigurarea respectrii reglementrilor n vigoare privind transporturile rutiere la efectuarea operaiunilor de transport rutier; b) asigurarea unei stri tehnice a vehiculelor corespunztoare, conform reglementrilor n vigoare; c) instruirea personalului care este implicat n operaiuni de transport rutier; d) asigurarea documentelor prevzute de reglementrile n vigoare la efectuarea operaiunilor de transport rutier; e) asigurarea calificrii corespunztoare a personalului implicat n operaiuni de transport rutier, conform reglementrilor n vigoare; f) redactarea raportului anual referitor la activitatea de transport rutier derulat, care se va pstra pentru o perioad de 5 ani i care va fi pus la dispoziie organismelor de control, la cererea acestora; 84

Curs persoan desemnat

Page 85

g) evidena documentelor de transport; h) evidena diagramelor tahograf utilizate, conform reglementrilor n vigoare; i) ntocmirea rapoartelor cu privire la accidentele, incidentele sau infraciunile constatate n timpul operaiunilor de transport rutier; j) punerea la dispoziie organismelor de control a tuturor documentelor care atest dreptul i modalitatea de efectuare a operaiunilor de transport rutier, precum i a oricror alte documente sau evidene solicitate n legtur cu activitatea de transport rutier. Art. 8. - Autoritatea Rutier Roman - A.R.R. va aduce la ndeplinire prevederile prezentului ordin. Art. 9. - Anexele nr. 1 i 2 fac parte integrant din prezentul ordin. Art. 10. - Prezentul ordin va fi publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I. Ministrul transporturilor, ANEXA Nr. 1
ROMNIA MINISTERUL TRANSPORTURILOR AUTORITATEA RUTIER ROMN - A.R.R. CERTIFICAT DE PREGTIRE PROFESIONAL A PERSOANEI DESEMNATE S CONDUC PERMANENT I EFECTIV ACTIVITATEA DE TRANSPORT RUTIER DE MARF Indicativul statului: RO Numele ..................... Prenumele .................. Data i locul naterii ..... ............................ Semntura .................. ROMNIA MINISTERUL TRANSPORTURILOR AUTORITATEA RUTIER ROMN - A.R.R. CERTIFICAT DE PREGTIRE PROFESIONAL A PERSOANEI DESEMNATE S CONDUC PERMANENT I EFECTIV ACTIVITATEA DE TRANSPORT RUTIER DE PERSOANE Indicativul statului: RO Numele ..................... Prenumele .................. Data i locul naterii ..... ............................ Semntura .................. Se certific prin prezentul c titularul a fcut dovada pregtirii sale profesionale, potrivit prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, ale Ordonanei Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere i ale celorlalte reglementri n vigoare din domeniu, prin examenul susinut n conformitate cu Hotrrea Guvernului nr. 625/1998 privind organizarea i funcionarea Autoritii Rutiere Romne A.R.R. Eliberat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. la data de .................................... Valabil pn la data de ....................... AUTORITATEA RUTIER ROMN - A.R.R. Director general, ........................ Seria ASM nr. ................ Se certific prin prezentul c titularul a fcut dovada pregtirii sale profesionale, potrivit prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, ale Ordonanei Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere i ale celorlalte reglementri n vigoare din domeniu, prin examenul susinut n conformitate cu Hotrrea Guvernului nr. 625/1998 privind organizarea i funcionarea Autoritii Rutiere Romne A.R.R. Eliberat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. la data de .................................... Valabil pn la data de ....................... AUTORITATEA RUTIER ROMN - A.R.R. Director general, ........................ Seria ASP nr. ................

85

Curs persoan desemnat

Page 86
ANEXA Nr. 2

LISTA cuprinznd cerinele care vor fi avute n vedere la ntocmirea programelor de pregtire profesional Avnd n vedere faptul c persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier trebuie s supravegheze i s controleze desfurarea operaiunilor de transport rutier, astfel nct acestea s se efectueze conform reglementrilor naionale i internaionale n vigoare, este necesar ca, pentru ndeplinirea atribuiilor sale, aceasta s ndeplineasc urmtoarele cerine: A. Drept civil - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 1. s fie familiarizat cu tipurile principale de contracte folosite n transportul rutier i cu drepturile i obligaiile care decurg din acestea; 2. s fie capabil s negocieze un contract de transport valid din punct de vedere legal, mai ales cu privire la condiiile de transport; - pentru transportul rutier de mrfuri: 3. s fie capabil s evalueze o plngere privind daunele rezultate n urma pierderii sau deteriorrii bunurilor transportate, precum i pentru nelivrarea la timp a mrfii i s neleag cum o astfel de plngere i afecteaz rspunderea contractual; 4. s fie familiarizat cu regulile i cu obligaiile ce decurg din Convenia CMR asupra contractului privind transportul internaional rutier de mrfuri; - pentru transportul de persoane: 5. s fie capabil s evalueze o plngere privind despgubirea pentru vtmri aduse pasagerilor sau pentru deteriorarea bagajelor, cauzat de accidente n timpul transportului, precum i pentru ntrzieri i s neleag cum o astfel de plngere i afecteaz rspunderea contractual. B. Drept comercial - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 6. s fie familiarizat cu condiiile i cu formalitile privind desfurarea comerului, obligaiile generale ce incumb operatorilor de transport (nregistrarea, contabilitatea etc.) i consecinele falimentului; 7. s aib cunotine adecvate n privina diferitelor tipuri de societi comerciale i a regulilor care reglementeaz nfiinarea i funcionarea acestora. C. Legislaie social - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 8. s fie familiarizat cu rolul i cu funcionarea diferitelor instituii sociale care au legtur cu transportul rutier (uniuni profesionale, camere de comer, organizaii sindicale etc.); 9. s fie familiarizat cu obligaiile operatorului de transport privind protecia social a angajailor acestuia; 10. s fie familiarizat cu reglementrile privind ncheierea contractelor de munc pentru diferite categorii de angajai ai operatorilor de transport (forma contractelor, obligaiile prilor, condiiile i orele de munc, concediile pltite, salarizarea, desfacerea contractului de munc etc.); 11. s cunoasc prevederile Acordului european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere internaionale (A.E.T.R.), ncheiat la Geneva la 1 iulie 1970, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 101/1994; 12. s fie familiarizat cu prevederile reglementrilor EEC nr. 3.820/85 privind armonizarea legislaiei sociale referitoare la transportul rutier i nr. 3.821/85 privind dotarea cu echipament de nregistrare i cu modul de implementare a acestor reglementri. D. Legislaie fiscal - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 13. s fie familiarizat cu aplicarea taxei pe valoarea adugat n activitatea de transport; 86

Curs persoan desemnat

Page 87

14. s fie familiarizat cu taxa pe vehicul; 15. s fie familiarizat cu taxele aplicabile anumitor vehicule de marf i cu taxele percepute la intrarea pe autostrad, precum i cu taxele de drum; 16. s fie familiarizat cu reglementrile privind impozitul pe venit. E. Managementul de afaceri i financiar - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 17. s fie familiarizat cu legile i cu practicile privind folosirea cecurilor, a crilor de credit i a altor metode similare de plat; 18. s fie familiarizat cu diferite forme de credit (credit bancar, documente de credit, depozite garante, ipoteci i leasing etc.), precum i cu taxele i cu obligaiile care deriv din acestea; 19. s tie ce este o balan financiar, cum se realizeaz i cum se interpreteaz; 20. s fie capabil s aprecieze un cont de profit i pierderi; 21. s fie capabil s aprecieze profitabilitatea i poziia financiar a unui operator de transport, n special pe baza raportului financiar al acestuia; 22. s poat elabora un buget; 23. s fie familiarizat cu elementele de cost ale operatorilor de transport (cheltuieli fixe i variabile, patrimoniu net, amortizare), s fie capabil s calculeze costuri pe vehicul, pe kilometru, pe curs sau pe ton; 24. s fie capabil s ntocmeasc organigrama operatorilor de transport, organizarea pe compartimente, i programele de munc etc.; 25. s fie familiarizat cu principiile de marketing, de publicitate i relaiile cu publicul, de promovarea serviciilor de transport i atragerea clienilor etc.; 26. s fie familiarizat cu diferitele tipuri de asigurri privind transportul rutier (rspundere civil, n caz de accident, pe via, de bunuri i bagaje etc.), cu garaniile i obligaiile ce decurg din acestea; 27. s fie familiarizat cu folosirea metodelor de transmisie electronic a datelor n cadrul transportului rutier (urmrirea autovehiculelor prin satelit etc.); - pentru transportul rutier de mrfuri: 28. s poat s aplice legile privind facturile pentru serviciile de transport rutier de mrfuri i s cunoasc sensul i implicaiile INCOTERMS; 29. s fie familiarizat cu diferitele categorii de activiti conexe ale transportului rutier, cu rolul i cu funcionarea acestora i, acolo unde se impune, cu statutul lor; - pentru transportul rutier de pasageri: 30. s fie capabil s aplice regulile privind stabilirea tarifelor i a preurilor n transportul public i privat de persoane; 31. s poat s aplice regulile privind taxarea serviciilor de transport de persoane. F. Accesul la pia - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 32. s fie familiarizat cu prevederile care reglementeaz transportul rutier, nchirierea i subnchirierea vehiculelor i, n special, cu regulile privind organizarea activitii, accesul la profesie, autorizarea necesar pentru transportul naional i internaional, verificri i sanciuni; 33. s fie familiarizat cu reglementrile privind nfiinarea unei societi de transport; 34. s fie familiarizat cu documentele care se cer pentru desfurarea activitii de transport i s fie capabil s introduc proceduri de control pentru a se asigura c documentele pentru derularea operaiunilor de transport, n special cele privind vehiculul, oferul, mrfurile i bagajele, exist att la bordul vehiculului, ct i la sediul firmei; - pentru transportul rutier de mrfuri: 35. s fie familiarizat cu regulile de organizare a pieei serviciilor de transport de mrfuri, de manevrare a acestora i de organizare logistic; 87

Curs persoan desemnat

Page 88

36. s fie familiarizat cu formalitile de frontier, cu rolul i scopul documentelor T i ale carnetelor TIR, precum i cu obligaiile ce decurg din folosirea lor; - pentru transportul rutier de persoane: 37. s fie familiarizat cu regulile de organizare a pieei transportului rutier de persoane; 38. s fie familiarizat cu regulile de introducere a serviciilor de transport rutier de persoane i s poat pregti programe de transport. G. Norme tehnice i aspecte privind operarea - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 39. s fie familiarizat cu regulile privind greutile i dimensiunile vehiculelor i cu procedurile ce trebuie urmate n cazul vehiculelor sau al ncrcturilor cu greuti i/sau dimensiuni care nu se conformeaz acestor reguli; 40. s fie capabil s aleag vehiculele i componentele lor n conformitate cu nevoile societii (asiu, motor, transmisie, sistem de frnare etc.); 41. s fie familiarizat cu formalitile privind omologarea, nmatricularea i inspecia tehnic a vehiculelor; 42. s neleag ce msuri trebuie luate pentru reducerea zgomotului i pentru combaterea polurii provocate de emisia de gaze de eapament (protecia mediului nconjurtor); 43. s poat realiza programe periodice de ntreinere a vehiculelor i a echipamentelor acestora; - pentru transportul rutier de mrfuri: 44. s fie familiarizat cu diferitele tipuri de echipamente pentru manevrarea i ncrcarea mrfurilor (containere, platforme etc.) i s poat s introduc proceduri i s emit instruciuni pentru ncrcarea i descrcarea mrfurilor (distribuia ncrcturii, stivuirea, asigurarea, blocarea etc.); 45. s fie familiarizat cu diferitele tehnici de transport combinat (ROLA, RORO etc.); 46. s fie capabil s aplice procedurile necesare pentru a se conforma prevederilor Acordului european referitor la transportul rutier internaional al mrfurilor periculoase (A.D.R.), ncheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificrile ulterioare; 47. s fie capabil s aplice procedurile necesare pentru a se conforma prevederilor Acordului cu privire la transporturile internaionale de produse perisabile i cu privire la mijloacele de transport speciale care trebuie folosite pentru aceste transporturi (ATP), adoptat la Geneva la 1 septembrie 1970, la care Romnia a aderat prin Ordonana Guvernului nr. 75/1998; 48. s fie capabil s aplice procedurile necesare pentru a se conforma regulilor privind transportul animalelor vii. H. Sigurana rutier - pentru transportul rutier de mrfuri i de persoane: 49. s cunoasc ce calificri sunt necesare pentru oferi (permis de conducere, certificate de atestare profesional, certificate medicale etc.); 50. s fie capabil s ia msurile necesare pentru a se asigura c oferii se conformeaz regulilor de trafic, interdiciilor i restriciilor n vigoare, naionale i internaionale (limitele de vitez, acordarea prioritii, staionarea i parcarea, folosirea luminilor, semnalizarea rutier etc.); 51. s realizeze instruirea oferilor pentru a cunoate aspecte legate de securitatea vehiculelor, echipamentul i ncrctura acestora, precum i msurile preventive ce trebuie luate; 52. s fie capabil s stabileasc procedurile care trebuie urmate n caz de accident i s aplice procedurile corespunztoare pentru a preveni producerea unor noi accidente sau a unor nclcri grave ale regulilor de circulaie; - pentru transportul rutier de persoane: 53. s aib cunotine elementare privind reeaua de drumuri naionale i internaionale.

88

Curs persoan desemnat

Page 89

Hotrre nr. 899 din 29 iulie 2003 privind stabilirea condiiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control n transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de vitez, precum i a condiiilor de montare, reparare, reglare i verificare a aparatelor de control n transporturile rutiere i a limitatoarelor de vitez n temeiul art. 107 din Constituie i al art. 12 lit. b) din Ordonana Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, avnd n vedere prevederile Ordonanei Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere naionale, n conformitate cu prevederile art. 10 din Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere internaionale (A.E.T.R.), ncheiat la Geneva la 1 iulie 1970, la care Romnia a aderat prin Legea nr. 101/1994, Guvernul Romniei adopt prezenta hotrre. CAP. I: Definiii i dispoziii generale ART. 1 Prevederile prezentei hotrri stabilesc condiiile referitoare la acordarea aprobrii de model pentru aparatul de control n transporturile rutiere, acordarea omologrii de tip pentru limitatorul de vitez, precum i montarea, repararea, reglarea i verificarea acestora. ART. 2 n sensul prezentei hotrri, expresiile utilizate se definesc dup cum urmeaz: a) aparat de control - ansamblul dispozitivului destinat s fie montat la bordul unui autovehicul pentru a indica, nregistra i, dup caz, a stoca ntr-un mod automat sau semiautomat date privind deplasarea acestui autovehicul i anumii timpi de lucru ai conductorilor auto, denumit n continuare tahograf; b) limitator de vitez - dispozitiv care are rolul de a limita viteza maxim a unui autovehicul la o valoare prescris i care poate fi omologat ca entitate tehnic independent. Sistemele de limitare constructiv a vitezei maxime a unui autovehicul i care sunt integrate n construcia autovehiculului din fabricaie trebuie s respecte aceleai condiii ca i limitatoarele de vitez. CAP. II: Norme privind tahografele ART. 3 (1) Se admite introducerea pe pia a tahografelor numai dac au aprobare de model, n conformitate cu reglementrile n vigoare. (2) Aprobarea de model se acord de ctre Biroul Romn de Metrologie Legal dac tahograful este conform normelor de metrologie legal i normelor tehnice aplicabile. (3) Biroul Romn de Metrologie Legal recunoate aprobrile de model acordate de autoritile competente din statele membre ale Uniunii Europene sau din statele pri la A.E.T.R. ART. 4 Activitatea de montare sau reparare a tahografelor, precum i orice intervenie asupra tahografelor, care afecteaz integritatea sigiliilor de protecie, se efectueaz numai de ctre ageni economici autorizai de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn", conform reglementrilor specifice n vigoare. ART. 5 Orice tahograf individual, nou sau reparat, se certific n ceea ce privete buna funcionare i exactitatea indicaiilor i nregistrrilor, conform normelor specifice n vigoare sau, dup caz, conform legislaiei din Uniunea European sau prevederilor A.E.T.R., de ctre fabricant sau reprezentanii agreai ai acestuia. ART. 6 (1) La montarea la bordul unui autovehicul, tahograful i instalaia n ansamblu trebuie s fie conforme cu reglementrile specifice n vigoare. (2) Verificarea dup montare a tahografului i a instalaiei n ansamblu se efectueaz de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn" sau de ctre ageni economici autorizai de Regia Autonom "Registrul Auto Romn", conform reglementrilor specifice n vigoare. 89

Curs persoan desemnat

Page 90

(3) Orice intervenie asupra tahografului care necesit modificarea reglajului de montare trebuie s respecte prevederile alin. (1) i (2). ART. 7 Verificrile periodice ale tahografului montat pe autovehicul se efectueaz la cel mult 2 ani de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn" sau de ctre ageni economici autorizai de Regia Autonom "Registrul Auto Romn", conform reglementrilor specifice n vigoare. CAPITOLUL III: Norme privind limitatoarele de vitez ART. 8 (1) Vor fi echipate cu limitator de vitez autovehiculele care aparin categoriilor M2, M3, N2 i N3, destinate circulaiei pe drumurile publice, care au cel puin 4 roi i o vitez maxim constructiv mai mare de 25 km/h. (2) Echiparea cu limitatoare de vitez a autovehiculelor prevzute la alin. (1) se realizeaz n conformitate cu etapele stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construciilor i turismului. ART. 9 (1) Se admite introducerea pe pia a limitatoarelor de vitez numai dac au omologare de tip. (2) Omologarea de tip a limitatoarelor de vitez se acord de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn", dac acestea sunt conforme reglementrilor specifice n vigoare. (3) Limitatoarele de vitez omologate conform legislaiei din Uniunea European sau Acordului privind adoptarea de prescripii tehnice uniforme aplicabile vehiculelor cu roi, echipamentelor i componentelor ce pot fi montate sau utilizate pe vehicule cu roi i condiiile de recunoatere reciproc a omologrilor eliberate pe baza acestor prescripii, ncheiat la Geneva la 20 martie 1958, la care Romnia a aderat prin Decretul nr. 371/1976, se consider c ndeplinesc cerina prevzut la alin. (1). ART. 10 Orice operaiune de montare, reparare sau reglare a limitatoarelor de vitez, precum i orice intervenie asupra limitatoarelor de vitez, care afecteaz integritatea sigiliilor de protecie, trebuie efectuate numai de ctre ageni economici autorizai de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn", conform reglementrilor n vigoare. ART. 11 (1) Viteza maxim reglat trebuie s fie indicat pe o plcu aplicat ntr-un loc vizibil. (2) Verificri periodice ale funcionrii limitatorului de vitez montat pe autovehicule, referitoare la viteza reglat, trebuie efectuate la cel mult 2 ani de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn" sau de ctre ageni economici autorizai de Regia Autonom "Registrul Auto Romn", conform reglementrilor specifice n vigoare. CAPITOLUL IV: Contravenii i sanciuni ART. 12 Constituie contravenii urmtoarele fapte: a) efectuarea de activiti de montare, reparare sau verificare a tahografelor ori de activiti de montare, reparare, reglare sau verificare a limitatoarelor de vitez de ctre ageni economici neautorizai; b) nerespectarea normelor specifice privind certificarea tahografelor individuale, noi sau reparate; c) nerespectarea cerinelor de efectuare a verificrii periodice a tahografelor sau a limitatoarelor de vitez montate pe autovehicul, la termenele prevzute la art. 7 i art. 11 alin. (2); d) nerespectarea reglementrilor specifice privind verificarea tahografelor sau limitatoarelor de vitez; e) utilizarea autovehiculelor, prevzute la art. 8, neechipate cu limitator de vitez sau echipate cu limitator de vitez care nu respect reglementrile specifice n vigoare; f) lipsa evidenei operaiunilor efectuate asupra tahografelor i limitatoarelor de vitez; g) refuzul de a pune la dispoziia organelor de control abilitate evidena operaiunilor efectuate asupra tahografelor i limitatoarelor de vitez. ART. 13 Contraveniile prevzute la art. 12 se sancioneaz dup cum urmeaz: a) cele prevzute la lit. a) i g), cu amend de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei, aplicabil agenilor economici respectivi; b) cele prevzute la lit. b), d) i f), cu amend de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei, aplicabil agenilor economici care efectueaz activitile respective; 90

Curs persoan desemnat

Page 91

c) cele prevzute la lit. c) i e), cu amend de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei, aplicabil deintorului autovehiculului. ART. 14 Contraveniile prevzute la art. 12 se constat i se sancioneaz de ctre personalul mputernicit n acest scop de ctre Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului. ART. 15 Contraveniilor prevzute la art. 12 le sunt aplicabile dispoziiile Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraveniilor, aprobat i modificat prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile ulterioare. CAPITOLUL V: Dispoziii finale ART. 16 Verificarea tahografelor i a limitatoarelor de vitez se realizeaz numai cu mijloace de msurare care respect normele de metrologie legal. ART. 17 Regia Autonom "Registrul Auto Romn" asigur evidena autorizaiilor eliberate agenilor economici, precum i a celorlalte date prevzute n reglementrile specifice n vigoare. ART. 18 Agenii economici autorizai trebuie s dein evidena operaiunilor efectuate asupra tahografelor i limitatoarelor de vitez conform prezentei hotrri i s o prezinte organelor de control abilitate, la cererea acestora. ART. 19 Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului va aproba reglementrile specifice necesare aplicrii prezentei hotrri n termen de 60 de zile de la data publicrii acesteia. ART. 20 (1) Prezenta hotrre intr n vigoare la 60 de zile de la data publicrii. (2) Pe data intrrii n vigoare a prezentei hotrri se abrog orice prevederi contrare.

Ordin nr. 116 din 30/01/2006


pentru aprobarea Normelor tehnice privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 140 din 14/02/2006 n temeiul prevederilor art. III din Ordonana Guvernului nr. 55/2005 pentru modificarea i completarea Ordonanei Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 335/2005, i ale art. 5 alin. (4) din Hotrrea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea i funcionarea Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului, cu modificrile i completrile ulterioare, ministrul transporturilor, construciilor i turismului emite urmtorul ordin: Art. 1. - Se aprob Normele tehnice privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice, prevzute n anexa care face parte integrant din prezentul ordin. Art. 2. - Prezentul ordin creeaz cadrul juridic necesar aplicrii directe, de la data aderrii, a Regulamentului Consiliului nr. 2.135/98/CE pentru modificarea Regulamentului Consiliului nr. 3.821/85 i a Directivei Consiliului nr. 599/88, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene nr. L 274/1 din 9 octombrie 1998, i a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.360/2002 de adaptare pentru a aptea oar la programul tehnic al Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 privind aparatele de nregistrare n transportul rutier, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitilor Europene nr. 207 din 5 august 2002. Art. 3. - Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i va modifica structura organizatoric prin nfiinarea unui birou pentru eliberarea i gestionarea cartelelor tahografice. Art. 4. - Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i Regia Autonom "Registrul Auto Romn" vor duce la ndeplinire prevederile prezentului ordin. Art. 5. - Tarifele de eliberare, nnoire, schimbare i nlocuire a cartelelor tahografice vor fi stabilite prin ordin al ministrului transporturilor, construciilor i turismului. 91

Curs persoan desemnat

Page 92

Art. 6. - Prezentul ordin se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, i va intra n vigoare la data de 1 decembrie 2006. ANEX NORME TEHNICE privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice CAPITOLUL I Dispoziii generale Art. 1. - (1) Tahograful digital este un tahograf care nglobeaz cabluri, senzori, un dispozitiv electronic de informare a oferului, unul sau dou cititoare de cartele tahografice, o imprimant integrat sau separat, instrumente de afiaj i care permite descrcarea datelor de memorie, afiarea sau imprimarea informaiilor stocate la cerere, introducerea denumirilor localitilor unde ncepe i se termin perioada zilnic de lucru. (2) Cartela tahografic este o cartel de memorie destinat a fi utilizat la un tahograf digital, care se elibereaz de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. prin ageniile sale teritoriale. Cartela tahografic permite identificarea de ctre tahograful digital a deintorului cartelei sau a grupului cruia i aparine deintorul, precum i descrcarea i stocarea datelor. Art. 2. - (1) n funcie de utilizator, cartelele tahografice pot fi de patru tipuri: a) cartela conductorului auto - eliberat unui anumit conductor auto. Aceast cartel identific conductorul auto i permite stocarea datelor privind activitatea acestuia; b) cartela ntreprinderii - cartela eliberat proprietarului sau deintorului autovehiculului echipat cu un tahograf digital. Aceast cartel identific ntreprinderea i permite afiarea, descrcarea i imprimarea datelor stocate n tahograful digital blocat de ntreprindere; c) cartela de control - cartela eliberat personalului abilitat cu efectuarea controlului conform legislaiei n vigoare. Aceast cartel identific persoana care efectueaz controlul i autoritatea din care face parte i permite accesul la datele stocate n memoria tahografului sau a cartelelor conductorilor auto pentru citirea, imprimarea i/sau descrcarea datelor; d) cartela agentului economic autorizat - cartela eliberat unui productor de tahografe digitale, unui fabricant de autovehicule sau unui agent economic autorizat conform legislaiei n vigoare s monteze, s repare, s regleze i s verifice tahografele digitale. Aceast cartel identific deintorul i permite ncercarea i etalonarea aparatului de control i/sau descrcarea datelor din aparat. (2) Modelele cartelelor tahografice se vor stabili de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., respectndu-se modelul prezentat n Regulamentul Comisiei (CE) nr. 1.360/2002 de adaptare pentru a aptea oar la programul tehnic al Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 3.821/85 privind aparatele de nregistrare n transportul rutier, publicat n Jurnalul Oficial al Comunitii Europene nr. 207 din 5 august 2002. Art. 3. - (1) Titularul unei cartele de conductor auto poate fi i titular al unei cartele de ntreprindere, dar nu poate fi titular al unei cartele de agent economic autorizat. (2) Titularul unei cartele de ntreprindere poate fi i titular al unei cartele de conductor auto, dar nu poate fi titular al unei cartele de agent economic autorizat. (3) Titularul unei cartele de agent economic autorizat nu poate fi titular al unei cartele de conductor auto sau al unei cartele de ntreprindere. CAPITOLUL II Cartela conductorului auto 92

Curs persoan desemnat

Page 93

Art. 4. - Orice conductor auto care efectueaz operaiuni de transport rutier cu vehicule ce fac obiectul prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 17/2002 privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 466/2003, cu modificrile i completrile ulterioare, i care are reedina curent n Romnia poate obine, la cerere, o cartel de conductor auto. Art. 5. - (1) Cartela conductorului auto este nominal i netransmisibil, fiecare conductor auto putnd deine o singur cartel de acest tip. (2) Cartela conductorului auto se elibereaz acestuia personal i are o valabilitate de 5 ani de la data eliberrii. Art. 6. - (1) n vederea obinerii cartelei conductorului auto, solicitantul va depune personal, la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., un dosar care va cuprinde urmtoarele documente: a) cerere-tip al crei model va fi stabilit de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i care poate fi obinut de la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.; b) copie a actului de identitate - buletin/carte de identitate/paaport; c) copie a permisului de conducere valabil cel puin pentru una dintre categoriile C, C1, D i D1; d) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul cetenilor strini, alii dect cetenii statelor membre ale Uniunii Europene i cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European; e) copie a documentului/documentelor prin care se dovedete c solicitantul are reedina curent n Romnia; f) fotografia color actual a conductorului auto, n format 25 x 32 mm; g) dovada efecturii plii tarifului pentru eliberarea cartelei de conductor auto. (2) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera cartela de conductor auto n termen de maximum 15 zile de la data solicitrii, prin agenia teritorial indicat de solicitant n cererea sa, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al eliberrii, dup caz. Art. 7. - Cartela conductorului auto se poate retrage de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd se constat c a fost falsificat; b) cnd se constat c titularul a furnizat informaii eronate sau documente neconforme cu realitatea pentru obinerea cartelei; c) cnd se constat c este utilizat de ctre o alt persoan dect titularul cartelei. Art. 8. - nainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei conductorului auto, acesta poate solicita nnoirea cartelei. Art. 9. - (1) n vederea nnoirii cartelei conductorului auto, titularul va depune, cu cel puin 15 zile nainte de data expirrii, la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., un dosar care va cuprinde documentele prevzute la art. 6 alin. (1) lit. a)-f), mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru nnoirea cartelei conductorului auto. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Pentru a putea ridica noua cartel, care va avea o valabilitate de 5 ani de la data eliberrii, conductorul auto o va returna pe cea veche, n caz contrar urmnd s se perceap tariful pentru eliberarea unei cartele noi. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel conductorului auto, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, prin agenia teritorial indicat de solicitant n cererea sa, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al nnoirii, dup caz. Art. 10. - n situaia n care, dup eliberarea cartelei conductorului auto, datele administrative nregistrate pe aceasta privind titularul sufer modificri n ceea ce privete numele, domiciliul sau numrul 93

Curs persoan desemnat

Page 94

permisului de conducere, precum i n situaia n care titularul constat nscrierea eronat a unor date, acesta are obligaia de a solicita schimbarea cartelei. Art. 11. - (1) n vederea schimbrii cartelei conductorului auto, titularul va depune o cerere, n termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificrile sau de la data la care a constatat nscrierea eronat a unor date pe cartel, la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. Cererea va fi nsoit de toate documentele ce atest modificarea datelor administrative nscrise pe cartel sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea nregistrrilor, dup caz, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru schimbarea cartelei. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Pentru a putea ridica noua cartel, care va avea aceeai dat limit de valabilitate ca i vechea cartel, conductorul auto o va returna pe cea veche, n caz contrar urmnd s se perceap tariful pentru eliberarea unei cartele noi. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel conductorului auto, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, prin agenia teritorial indicat de solicitant n cererea sa, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al schimbrii, dup caz. Art. 12. - n situaia n care cartela conductorului auto a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, titularul are obligaia de a solicita nlocuirea acesteia. Art. 13. - (1) n vederea nlocuirii cartelei conductorului auto, titularul va depune o cerere, n termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furat/pierdut/deteriorat/distrus, la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. Cererea va fi nsoit de dovada eliberat de organul de poliie la care s-a nregistrat declaraia de furt sau de declaraia pe propria rspundere n cazul pierderii sau distrugerii, dup caz, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru nlocuirea cartelei. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Noua cartel va avea aceeai dat limit de valabilitate ca i vechea cartel pe care o nlocuiete. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel conductorului auto, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, prin agenia teritorial indicat de solicitant n cererea sa, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al nlocuirii, dup caz. (5) n situaia n care cartela conductorului auto pierdut sau furat a fost recuperat sau aceasta a fost deteriorat, titularul are obligaia de a o preda imediat ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. n a crei raz i are domiciliul. CAPITOLUL III Cartela ntreprinderii Art. 14. - Orice ntreprindere care deine licen de transport rutier sau certificat de transport rutier n cont propriu i care efectueaz operaiuni de transport rutier cu vehicule ce fac obiectul prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 17/2002, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 466/2003, cu modificrile i completrile ulterioare, poate obine, la cerere, oricte cartele ale ntreprinderii i sunt necesare pentru desfurarea n bune condiii a activitii. Art. 15. - (1) Cartelele ntreprinderii sunt nominale i netransmisibile, iar ntreprinderea va decide modul de repartizare a acestora angajailor si. (2) Cartelele ntreprinderii se elibereaz reprezentantului desemnat n acest sens de ctre ntreprindere i au o valabilitate de 5 ani de la data eliberrii.

94

Curs persoan desemnat

Page 95

Art. 16. - (1) n vederea obinerii cartelei/cartelelor ntreprinderii, aceasta va depune la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social sau, dup caz, domiciliul un dosar care va cuprinde urmtoarele documente: a) cerere-tip al crei model va fi stabilit de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i care poate fi obinut de la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.; b) dovada efecturii plii tarifului pentru eliberarea cartelei/cartelelor de ntreprindere solicitate. (2) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera cartela/cartelele ntreprinderii n termen de maximum 15 zile de la data solicitrii, n situaia n care aceasta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al eliberrii, dup caz. Art. 17. - Cartela ntreprinderii se poate retrage de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd se constat c a fost falsificat; b) cnd se constat c datele administrative nregistrate pe aceasta (numele sau adresa) s-au modificat, iar ntreprinderea nu a solicitat schimbarea cartelei n termenul prevzut la art. 21; c) cnd se constat c este utilizat de ctre o alt ntreprindere dect cea pentru care a fost eliberat. Art. 18. - nainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei ntreprinderii, aceasta poate solicita nnoirea cartelei. Art. 19. - (1) n vederea nnoirii cartelei ntreprinderii, aceasta va depune, cu cel puin 15 zile nainte de data expirrii, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social sau, dup caz, domiciliul, o cerere n acest sens, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru nnoirea cartelei ntreprinderii. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Pentru a putea ridica noua cartel, care va avea o valabilitate de 5 ani de la data eliberrii, ntreprinderea o va returna pe cea veche, n caz contrar urmnd s se perceap tariful pentru eliberarea unei cartele noi. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel ntreprinderii n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, n situaia n care aceasta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al nnoirii, dup caz. Art. 20. - n situaia n care, dup eliberarea cartelei ntreprinderii, datele administrative nregistrate pe aceasta privind titularul sufer modificri n ceea ce privete numele sau adresa, precum i n situaia n care titularul constat nscrierea eronat a unor date, acesta are obligaia de a solicita schimbarea cartelei. Art. 21. - (1) n vederea schimbrii cartelei ntreprinderii, aceasta va depune o cerere, n termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificrile sau de la data la care a constatat nscrierea eronat a unor date pe cartel, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social sau, dup caz, domiciliul. Cererea va fi nsoit de toate documentele ce atest modificarea datelor administrative nscrise pe cartel sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea nregistrrilor, dup caz, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru schimbarea cartelei. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Pentru a putea ridica noua cartel, care va avea aceeai dat limit de valabilitate ca i vechea cartel, ntreprinderea o va returna pe cea veche, n caz contrar urmnd s se perceap tariful pentru eliberarea unei cartele noi. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel ntreprinderii, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, n situaia n care aceasta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al schimbrii, dup caz. Art. 22. - n situaia n care cartela ntreprinderii a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, titularul are obligaia de a solicita nlocuirea acesteia. 95

Curs persoan desemnat

Page 96

Art. 23. - (1) n vederea nlocuirii cartelei ntreprinderii, aceasta va depune o cerere, n termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furat/pierdut/deteriorat/distrus, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social sau, dup caz, domiciliul. Cererea va fi nsoit de dovada eliberat de organul de poliie la care s-a nregistrat declaraia de furt sau declaraia pe propria rspundere n cazul pierderii sau distrugerii, dup caz, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru nlocuirea cartelei. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Noua cartel va avea aceeai dat limit de valabilitate ca i vechea cartel pe care o nlocuiete. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel ntreprinderii n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, n situaia n care aceasta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al schimbrii, dup caz. (5) n situaia n care cartela ntreprinderii pierdut sau furat a fost recuperat ori a fost deteriorat, titularul are obligaia de a o preda imediat ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social sau, dup caz, domiciliul. CAPITOLUL IV Cartela agentului economic autorizat Art. 24. - Orice agent economic autorizat, conform legislaiei n vigoare, de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn" pentru a efectua operaiuni de montare, reparare, reglare i verificare a tahografelor digitale poate obine, la cerere, cte o cartel a agentului economic autorizat pentru fiecare tehnician nominalizat n documentaia ce a stat la baza eliberrii autorizaiei de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn". Art. 25. - (1) Cartela agentului economic autorizat se elibereaz de ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R. i pentru personalul Regiei Autonome "Registrul Auto Romn" cu atribuii n activitatea de verificare a tahografelor digitale, conform Hotrrii Guvernului nr. 899/2003 privind stabilirea condiiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control n transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de vitez, precum i a condiiilor de montare, reparare, reglare i verificare a aparatelor de control n transporturile rutiere i a limitatoarelor de vitez. (2) n vederea eliberrii acestora, Regia Autonom "Registrul Auto Romn" comunic Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. datele de identificare ale personalului menionat la alin. (1), nsoite de documentaia stabilit prin protocol ncheiat ntre acestea. Art. 26. - (1) Cartela agentului economic autorizat este nominal i netransmisibil, fiecare tehnician nominalizat putnd deine o singur cartel de acest tip pentru un agent economic autorizat. (2) Dac un tehnician este angajat al mai multor ageni economici autorizai i a fost nominalizat de ctre fiecare dintre acetia n documentaia ce a stat la baza eliberrii autorizaiei de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn", el va utiliza cte o cartel pentru fiecare agent economic autorizat la care lucreaz. (3) Cartela agentului economic autorizat se elibereaz reprezentantului su i are o valabilitate de un an de la data eliberrii. (4) Cartela agentului economic autorizat este singurul tip de cartel tahografic pentru folosirea creia este necesar un numr personal unic de identificare a utilizatorului (PIN). Acesta va fi nmnat personal, de ctre agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz acesta i are domiciliul, tehnicianului nominalizat care va utiliza cartela. Art. 27. - (1) n vederea obinerii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social, un dosar care va cuprinde urmtoarele documente: a) cerere-tip al crei model va fi stabilit de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i care poate fi obinut de la orice agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.; 96

Curs persoan desemnat

Page 97

b) copie a autorizaiei eliberate agentului economic autorizat de ctre Regia Autonom "Registrul Auto Romn" pentru a efectua operaiuni de montare, reparare, reglare i verificare a tahografelor digitale; c) copie a actului de identitate al tehnicianului nominalizat - buletin/carte de identitate/paaport; d) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul cetenilor strini, alii dect cetenii statelor membre ale Uniunii Europene i cetenii statelor membre ale Spaiului Economic European; e) copie a documentului/documentelor prin care se dovedete c tehnicianul nominalizat are reedina curent n Romnia; f) dovada efecturii plii tarifului pentru eliberarea cartelei agentului economic autorizat. (3) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va solicita Regiei Autonome "Registrul Auto Romn" verificarea datelor cu privire la agentul economic autorizat i tehnicianul nominalizat, conform documentelor depuse. Ca urmare a verificrilor efectuate, Regia Autonom "Registrul Auto Romn" va confirma n termen de 5 zile valabilitatea datelor depuse de agentul economic autorizat. (4) Dup primirea confirmrii menionate la alin. (3) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera cartela agentului economic autorizat, n termen de maximum 20 de zile de la data solicitrii, sau va comunica n scris refuzul motivat al eliberrii, dup caz. Art. 28. - Cartela agentului economic autorizat se poate retrage de ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd se constat c a fost falsificat; b) cnd se constat c datele administrative nregistrate pe aceasta s-au modificat, iar agentul economic autorizat nu a solicitat schimbarea cartelei n termenul prevzut la art. 32; c) cnd agentul economic autorizat nu mai deine autorizaia eliberat de Regia Autonom "Registrul Auto Romn" pentru a efectua operaiuni de montare, reparare, reglare i verificare a tahografelor digitale, n baza comunicrii transmise de Regia Autonom "Registrul Auto Romn"; d) la ncetarea activitii agentului economic autorizat; e) cnd se constat c este utilizat de ctre o alt persoan dect titularul cartelei. Art. 29. - nainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei agentului economic autorizat, acesta poate solicita nnoirea cartelei. Art. 30. - (1) n vederea nnoirii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune, cu cel puin 15 zile nainte de data expirrii, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social, o cerere n acest sens, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru nnoirea cartelei agentului economic autorizat. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Pentru a putea ridica noua cartel, care va avea o valabilitate de un an de la data eliberrii, agentul economic autorizat o va returna pe cea veche, n caz contrar urmnd s se perceap tariful pentru eliberarea unei cartele noi. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel agentului economic autorizat, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al nnoirii, dup caz. Art. 31. - n situaia n care, dup eliberarea cartelei agentului economic autorizat, datele administrative nregistrate pe aceasta privind agentul economic autorizat sau tehnicianul nominalizat sufer modificri, precum i n situaia n care se constat nscrierea eronat a unor date, agentul economic autorizat are obligaia de a solicita schimbarea cartelei. Art. 32. - (1) n vederea schimbrii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune o cerere n termen de cel mult 7 zile de la data la care au survenit modificrile sau de la data la care a constatat nscrierea eronat a unor date pe cartel, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social. Cererea va fi nsoit de toate documentele ce atest modificarea datelor 97

Curs persoan desemnat

Page 98

administrative nscrise pe cartel sau documentele doveditoare necesare pentru rectificarea nregistrrilor, dup caz, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru schimbarea cartelei. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Pentru a putea ridica noua cartel, care va avea aceeai dat limit de valabilitate ca i vechea cartel, agentul economic autorizat o va returna pe cea veche, n caz contrar urmnd s se perceap tariful pentru eliberarea unei cartele noi. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel agentului economic autorizat, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al schimbrii, dup caz. Art. 33. - n situaia n care cartela agentului economic autorizat a fost pierdut, furat, deteriorat sau distrus, acesta are obligaia de a solicita nlocuirea cartelei. Art. 34. - (1) n vederea nlocuirii cartelei agentului economic autorizat, acesta va depune o cerere, n termen de cel mult 7 zile de la data la care cartela a fost furat/pierdut/deteriorat/distrus, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social. Cererea va fi nsoit de dovada eliberat de organul de poliie la care s-a nregistrat declaraia de furt sau declaraia pe propria rspundere n cazul pierderii sau distrugerii, dup caz, mpreun cu dovada efecturii plii tarifului pentru nlocuirea cartelei. (2) n cazul n care nu se respect termenul prevzut la alin. (1), se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele. (3) Noua cartel va avea aceeai dat limit de valabilitate ca i vechea cartel pe care o nlocuiete. (4) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elibera noua cartel agentului economic autorizat, n termen de maximum 5 zile de la data solicitrii, n situaia n care acesta ndeplinete condiiile prevzute de legislaia n vigoare, sau va comunica n scris refuzul motivat al schimbrii, dup caz. (5) n situaia n care cartela agentului economic autorizat pierdut sau furat a fost recuperat ori a fost deteriorat, titularul are obligaia de a o preda imediat ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. n a crei raz i are sediul social sau, dup caz, domiciliul. CAPITOLUL V Cartela de control Art. 35. - (1) Cartela de control se elibereaz de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. personalului cu atribuii de control al respectrii prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 17/2002, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 466/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. (2) Cartele de control se elibereaz de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i personalului cu atribuii de control tehnic n trafic al Regiei Autonome "Registrul Auto Romn". (3) n vederea eliberrii cartelei de control, fiecare autoritate la care se face referire la alin. (1) i (2) comunic Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. datele de identificare ale personalului propriu abilitat cu efectuarea controlului pentru care se va elibera cartel de control, nsoite de o documentaie ce va fi stabilit prin protocoale ncheiate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. cu fiecare dintre aceste autoriti. (4) Angajailor cu atribuii de control din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. li se va elibera cartela de control n baza deciziei directorului general al autoritii. (5) Cartela de control are o valabilitate de 5 ani de la data eliberrii, aceasta putnd fi nnoit, nlocuit sau schimbat conform protocoalelor la care se face referire la alin. (3). (6) n cazul n care titularul cartelei de control nu mai este angajat al autoritii care a solicitat eliberarea acesteia sau nu mai face parte din personalul cu atribuii de control al acesteia, cartela respectiv va fi predat Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n termen de 15 zile. CAPITOLUL VI 98

Curs persoan desemnat

Page 99

Dispoziii finale Art. 36. - n cazul n care o cartel tahografic emis de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. nu funcioneaz sau au fost nscrise date eronate din vina acesteia, titularul/deintorul cartelei are obligaia de a o returna emitentului n termen de 5 zile de la eliberare, urmnd ca aceasta s fie nlocuit fr a se percepe tariful de nlocuire. Art. 37. - Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va modifica programul informatic propriu astfel nct s asigure evidena i gestionarea cartelelor tahografice emise. ORDIN nr 597 din 21 aprilie 2003 + OMT 516 din 25 iunie 2007 privind aprobarea Normelor pentru stabilirea conditiilor de obtinere a certificatului profesional de ctre conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas maxim autorizat este mai mare de 3,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite Avnd n vedere prevederile Acordului european instituind o asociere ntre Romnia, pe de o parte, i Comunitile Europene i statele membre ale acestora, pe de alt parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr.20/1993, i ale Directivei nr. 76/ 914 a Consiliului C.E.E. privind nivelul minim de pregtire a conductorilor de vehicule pentru transportul rutier, n conformitate cu prevederile art. 71 alin. (2) din Hotrrea Guvernului nr. 85/2003 pentru aprobarea regulamentului de aplicare a Ordonanei de urgen a Guvernului nr 195/2003 privind circulaia pe drumurile publice, n temeiul prevederilor art. 4 alin. (2) lit.b) si e) din Ordonana Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 105/2000, cu modificrile i completrile ulterioare, ale art. 12, lit. g) i h) din Ordonana Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicat cu modificrile i completrile ulterioare, precum i ale art. 4, alin. (3) din Hotrrea Guvernului nr. 3/2001 privind organizarea i funcionarea Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei. Ministrul lucrrilor publice, transporturilor i locuinei emite urmtorul ordin: ART. 1. Se aprob Normele pentru stabilirea condiiilor de obinere a atestatului profesional de ctre conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas autorizat este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avand mase i/sau dimensiuni de gabarit depite, prevzute in anexa care face parte integrante din prezentul ordin. ART. 2. Direcia general de reglementri i calitatea serviciilor n transporturile rutiere n cadrul Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei i Autoritatea Rutier Romn-A.R.R. vor duce la ndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3. Pe data intrrii n vigoare a prezentului ordin, se abrog Ordinul ministrului transporturilor nr. 150/1999 publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 341/19 iulie 1999. ART. 4. Prezentul ordin va fi publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I. ANEXA nr. 1 NORME pentru stabilirea condiiilor de obinere a atestatului profesional de ctre conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas maxima autorizat este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite ART. 1.: Conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas maxim autorizat este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite trebuie s fie titulari ai unui atestat profesional, acesta reprezentnd dovada pregtirii profesionale pentru calitatea de conductor auto de vehicule destinate transporturilor rutiere menionate. 99

Curs persoan desemnat

Page 100

ART. 2.: Conducatorii auto prevzui la art. 1 au obligaia s-i desfaoare activitatea n conformitate cu prevederile reglementilor naionale i internaionale n vigoare, cu respectarea condiiilor de siguran rutier i protecie a mediului. ART. 3.: (2) Atestatul profesional este valabil pentru tipul de transport rutier efectuat de ctre conductorul auto i se elibereaz de ctre Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei prin Autoritatea Rutier Romn-A.R.R. (3) Modelul i coninutul fiecrui tip de atestat profesional aferent conductorilor auto prevzuti la art. 1 sunt prezentate n anexa nr. 1 ART. 4.: (1) Atestatul profesional se obine n urma absolvirii cursurilor de pregtire i promovrii unui examen, perioada de valabilitate a acestuia, fiind de 5 ani. (2) Cursurile de pregtire n vederea obinerii atestatului profesional se vor organiza n cadrul centrelor de pregtire i perfecionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizate de catre Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei. (3) Programele de pregtire a conductorilor auto vor fi avizate de ctre Direcia General de Reglementri i calitatea serviciilor n transporturile rutiere din cadrul Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei. Programele de pregtire a conductorilor auto vor fi ntocmite astfel nct s se asigure cunotiinele necesare referitoare la efectuarea transporturilor rutiere atat in trafic naional, ct i internaional,, tematica acestoru fiind reprezentata n anexa 2. (4) Pentru inscrierea la cursurile de pregtire, conductorii auto trebuie s fie posesori ai permisului de conducere avnd categoria corespunztoare tipului de transport rutier pentru care solicit acordarea atestatului profesional i s dein avizul de aptitudine medical i psihologic valabil, eliberat de comisiile teritoriale de sigurana circulaiei care funcioneaz n reeaua teritorial proprie a Ministerului Lucrrilor Publice, Transporturilor i Locuinei. (5) Durata minim pentrru cursurile de pregtire ce vor fi urmate de conductorii auto prevzut la art. 1. va fi de 30 de ore. (6) Cursurile de pregtire se vor desfura astfel nct fiecare serie s fie compus din maximum 20 de conductori auto. ART. 5.: (1) Examenul pentru obinerea atestatului profesional se va desfura dup absolvirea cursurilor de pregtire prevzute la art. 4 si va fi susinut n faa unei comisii de examinare format din 3 membri. Autoritatea Rutier Romn A.R.R. va desemna reprezentani ca fiind membri ai comisiei de examinare. Direcia Generala de Reglementri i Calitatea Serviciilor n Transporturile Rutiere va putea desemna un reprezentant ca membru n cadrul comisiei de examinare. (2) Examenul pentru obinerea atestatului profesional va consta ntr-o prob scris test tip gril alctuit din 20 de ntrebri (fiecare ntrebare avnd 4 variante de rspuns, dintre care una singur corect). (3) Pentru promovarea examenului este necesar s se raspund corect la cel puin 70% din ntrebrile prevzute n testul tip gril de la proba scris. (4) Rezultatul examinrii se va comunica candidailor n aceeai zi, iar eventualele contestaii cu privire la rezultatul examinrii se vor depune n termen de 3 zile la Direcia Generala de Reglementri i Calitatea Serviciilor n Transporturile Rutiere. (5) Conductorii auto care au fost respini n urma examenului pot susine o singur data o reexaminare la cel puin 15 zile de la data examenului anterior, la data i ora comunicate de ctre comisia de examinare. (6) Conductorii auto respini la reexaminare au posibilitatea s obin atestatul profesional numai dupa susinerea unui nou examen, cu plata tarifului aferent. ART. 6. (1)Documentele referitoare la absovenii cursurilor de pregtire se pstreaz la sediul centrelor de pregtire i perfecionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizate, unde s-au desfurat cursurile, pe o perioad de minimum 10 ani. 100

Curs persoan desemnat

Page 101

(2)Documentele referitoare la rezultatele examenelor susinute de conductorii auto care au absolvit cursurile se pstreaz la Autoritatea Rutier Romn A.R.R. pe o perioad de minimum 10 ani. ART. 7.: Dup expirarea valabilitii atestatului profesional, conductorii auto vor putea obine un nou certificat numai dup absolvirea cursurilor de pregtire prevzute la art. 4 i promovarea examenului prevzut la art. 5. ART. 8.: (1)Pentru transportul rutier n trafic internaional, pn la data de 1 septembrie 2003, conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas maxim autorizat este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite au obligaia s dein atestatul profesional n conformitate cu prevederile prezentelor norme. (2)Pentru transportul rutier n trafic naional, pn la 31 martie 2004, conductorii auto care efectueaz transport rutier de mrfuri cu vehicule a cror mas maxim autorizat este mai mare de 7,5 tone, transport rutier public de persoane i transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite au obligaia s dein atestatul profesional n conformitate cu prevederile prezentelor norme. ANEXA NR. 2: TEMATICA privind cerinele avute n vedere n cadrul programelor de pregtire profesional a conductorilor auto. I. Conducerea n condiii de siguran rutier 1. Caracteristici tehnice: a)construcia i funcionarea motorului; b) curbe de cupru, putere, consum specific ale unui motor; c) utilizarea optim a treptelor de vitez n funcie de forele care acioneaz asupra vehiculului n micare, ncrcarea vehiculului i a profilului drumului. 2. Sisteme de frnare: a) funcionarea circuitului de frnare pneumatic, ABS, frnare cu motorul, limitator de vitez; b) caracteristici ale circuitului de frnare oleopneumatic; c) limitele utilizrii frnei de serviciu i a celei de motor, utilizarea lor combinat; d) verficrile i controalele aflate n sarcina conductorului auto. 3. Comportamentul n timpul conducerii: a) anticiparea inteniei partenerilor de trafic; b) utilizarea ineriei n conducere; c) conducerea pe drumuri accidentate; d) conducerea pe timp de noapte i n condiii de vizibilitate redus. 4. Manevre specifice: a) identificareea obstacolelor; b) pregtirea manevrei; c) vizibilitate, unghiuri moarte; d)verificarea securitii manevrei; e) realizarea manevrei. II. Prevenirea accidentelor de munc n circuilaia rutier 1. Informaii generale: - definirea accidentului de munc; - prezentarea de statistici privind implicarea autovehiculelor pentru transport de mrfuri n accidente rutiere; - consecine umane, materiale i financiare; - influena alimentaiei asupra strii conductorului auto; - efectele consumului de alcool, medicamente, tutun sau substane care pot influena comportamentul uman; - simptomele, cauzele i efectele oboselii i stresului; 101

Curs persoan desemnat

Page 102

- rolul fundamental al ciclului lucru odihn. 2.Prevenirea accidentelor de munc n circulaie: - atitudinea i atenia conductorului auto; - ntreinerea vehiculului; - organizarea muncii; - infrastructura i starea vremii; - manevre, oprire, staionare. 3.Prevenirea accidentelor de munc n staionare: - asigurarea imobilizrii vehiculului; - asigurarea accesului pentru ncrcare/descrcare; - aranjarea i asigurarea ncrcturii; - utilizarea dispozitivelor de remorcare 4.Principii de ergonomie: - poziii i micri periculoase (cu grad ridicat de risc); - poziii normale n spaiul de conducere, coordonarea micrilor; - msuri de protecie individual. III. Reglementri privind transportul rutier de mrfuri, circulaia pe drumurile publice, timpul de lucru, cunoaterea i utilizarea dispozitivelor de control (tahografe) 1. Reglementri privind transportul rutier de mrfuri i activiti conexe: - accesul la profesie; - documentele necesare efecturii operaiunilor de transport; - documentele de nsoire a mrfurilor - utilizarea autorizaiilor de transport internaional; - genraliti privind carnete TIR, formulare CMR; - obligaii la trecerea frontierelor. 2. Reguli de circulaie rutier: - semnalizri specifice transportului de mrfuri, inclusiv transportului agabaritic; - restricii i interdicii de circulaie, n special pentru transportul agabaritic; - staionarea i oprirea; - limitri de vitez specifice; - controale i sanciuni: 3. Reglementri sociale n transportul mrfurilor: - cunoaterea reglementrilor privind timpii de conducere i perioadele de repaus; - manevrarea selectorului dispozitivului de control (tahograf); - utilizarea tahografului i a foilor de nregistrare; - sanciuni n cazul neutilizrii sau utilizrii defectuase a tahografului sau al falsificrii nregistrrilor. IV. Respectarea regulilor de ncrcare i asigurarea mrfurilor transportate 1. ncrcarea mrfurilor: calculul ncrcturii utile a unui vehicul sau ansamblu de vehicule: calculul volumului util; plan de ncrcare, incompatibiliti repartizarea ncrcturii, consecinele suprancrcrii pe o ax stabilirea vehiculului i centrul de greutate; tipuri de ambalaje. 2. Asigurarea ncrcturii: - principalele categorii de mrfuri care necesit ancorare; - modaliti de fixare i ancorare; - verificarea ancorrii mrfurilor. - cunotiine generale privind transportul rutier al mrfurilor periculoase. 102

Curs persoan desemnat

Page 103

V. Cunotinele minime necesare de pregtire profesional a conductorilor auto care efectueaz transporturi rutiere de marfuri 1. Cunotine despre construcia i prile componente ale vehiculelor: - motoare cu combustie intern - sisteme de ungere i rcire; - sisteme de injecie; - instalaie electric; - instalaie de aprindere i carburaie; - sistem de transmisie; - cunotine generale despre sistemul de ungere i de rcire; - cunotine i msuri de protecie n timpul montrii i demontrii roilor; - cunotine despre construcia, montarea, folosirea i ntreinerea pneurilor; - cunotine privind sistemele de frnare i dispozitivele de remorcare; - cunotine privind ntreinerea i repararea vehiculelor. 2. Cunotine generale in domeniul tranporturilor rutiere: - cunotine generale privind geografia Romniei i a Europei i de utilizare a hrilor rutiere; - cunotine privind folosirea economic a autovehiculelor; - cunotine despre msurile ce trebuie luate dup un accident sau incident n ceea ce privete asigurarea automobilului; - cunotine privind legislaia naionala i internaionala aplicabil tipului de transport de mrfuri; - cunotine despre condiiile impuse pentru vehicul in trafic naional si internaional de marf; - cunotine privind rspunderea conductorului auto care transport mrfuri; - cunoaterea documentelor referitoare la vehicule i mrfurile transportate n trafic naional i internaional. 3. Experiena practic n conducerea i manevrarea autovehiculelor de transport marf i de folosire a dispozitivelor de remorcare. VI. Cunotine minime necesare de pregtire profesional a conductorilor auto care efectueaz transporturi rutiere de persoane 1. Cunotine despre construcia i prile componente ale vehiculelor; - motoare cu combustie intern; - sisteme de ungere i rcire; - sisteme de injecie; - instalaie electric; - instalaie de aprindere i carburaie; - sistem de transmisie; - cunotine generale despre sistemul de ungere i rcire; - cunotine i msuri de protecie n timpul montrii i demontrii roilor; - cunotine despre construcia, montarea, folosirea i ntreinerea pneurilor; - cunotine privind sisteme de frnare i dispozitivele de remorcare; - cunotine privind ntreinerea i repararea vehiculelor. 2. Cunotine generale n domeniul transporturilor rutiere: - cunotine generale privind geografia Romniei i a Europei i de utilizare a hrilor rutiere; - cunotine privind folosirea economic a autovehiculelor; - cunotine despre msurile ce trebuie luate dup un accident sau incident n ceea ce privete asigurarea automobilului; - cunotine privind legislaia naionala i internaionala aplicabil tipului de transport de persoane; - cunotine despre condiiile impuse pentru vehicul in trafic naional si internaional de persoane; - cunotine privind rspunderea conductorului auto care transport persoane; - cunoaterea documentelor referitoare la vehicule i pasageri, cerute in cazul transportului de cltori naional i internaional. 103

Curs persoan desemnat

Page 104

3. Experien practic n conducerea i manevrarea autovehiculelor de transport de persoane i de folosirea dispozitivelor de remorcare.

ORDIN nr. 1.104 din 27 octombrie 2009 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestaiile specifice realizate de Autoritatea Rutier Romn EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR I INFRASTRUCTURII PUBLICAT N: MONITORUL OFICIAL nr. 750 din 4 noiembrie 2009 Avnd n vedere prevederile art. 13 din Ordonana Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, ale art. 23 alin. (1) din Normele de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, aprobate prin Ordinul ministrului internelor i reformei administrative nr. 353/2007, ale art. 54 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i ale art. 1 alin. (4) din Hotrrea Guvernului nr. 625/1998 privind organizarea i funcionarea Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., cu modificrile i completrile ulterioare, n temeiul art. 6 alin. (1) din Ordonana Guvernului nr. 95/1998 privind nfiinarea unor instituii publice n subordinea Ministerului Transporturilor, aprobat cu modificri prin Legea nr. 3/2002, cu modificrile i completrile ulterioare, precum i al art. 5 alin. (4) din Hotrrea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea i funcionarea Ministerului Transporturilor i Infrastructurii, cu modificrile i completrile ulterioare, ministrul transporturilor i infrastructurii emite urmtorul ordin: ART. I Anexa la Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 2.156/2005 privind tarifele pentru prestaiile specifice realizate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 1.160 din 21 decembrie 2005, cu modificrile ulterioare, se modific i se nlocuiete cu anexa care face parte integrant din prezentul ordin. ART. II Prezentul ordin se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, i intr n vigoare la 10 zile de la data publicrii. Ministrul transporturilor i infrastructurii, Radu Mircea Berceanu Bucureti, 27 octombrie 2009. ANEX Ordinul nr. 2.156/2005 --------------------------------TARIFE pentru prestaiile specifice realizate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. I. Tarif pentru eliberarea de licene/certificat de transport n cont propriu Eliberarea licenei de transport pentru transportul de mrfuri, eliberarea licenei de transport pentru transportul de persoane, eliberarea certificatului de transport n cont propriu pentru o bucat (tarif pentru 5 ani)............... 353 lei Eliberarea copiei conforme a licenei de transport sau a certificatului de transport n cont propriu (autovehicul) pentru transport rutier de mrfuri ori de persoane, precum i eliberarea copiei conforme a licenei de transport sau a certificatului de transport n cont propriu ocazionat de suspendarea celei eliberate iniial - pentru o bucat (tarif pentru un an) ............................................................................................................................................. 260 lei Eliberarea licenei de traseu judeean pentru autovehiculele active necesare efecturii traseului, eliberarea licenei de traseu judeean suplimentar fa de numrul de licene de traseu eliberate pentru autovehiculele active necesare pentru efectuarea traseului - pentru o curs (tarif pentru 3 ani) ........................................................................ 127 lei Eliberarea licenei de traseu interjudeean - pentru o curs (tarif pentru 5 ani) ................................................ 650 lei

104

Curs persoan desemnat

Page 105

Eliberarea licenei pentru activitile desfurate de autogar, eliberarea licenei pentru activitile de intermediere a operaiunilor de transport rutier public, precum i eliberarea licenei pentru activitile desfurate de autogar, eliberarea licenei pentru activitile de intermediere a operaiunilor de transport rutier public ocazionat de suspendarea celei eliberate iniial - pentru o bucat (tarif pentru 5 ani) ...................................................... 3.546 lei nlocuirea licenei de transport, a certificatului de transport n cont propriu, a copiei conforme a licenei de transport, a copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu, a licenei de traseu sau a licenei pentru activiti conexe transportului rutier, ocazionat de pierderea, sustragerea ori deteriorarea celei eliberate sau de schimbarea denumirii operatorului de transport/ntreprinderii, a adresei sediului social/domiciliului acestuia ori a numrului de nmatriculare a vehiculului - pentru o bucat ......................................................................................................................... 117 lei II. Tarif pentru eliberarea de atestate/certificate profesionale/cartele tahografice Eliberarea atestatelor sau a certificatelor profesionale, nlocuirea autorizaiilor pentru coli de conductori auto, a atestatelor ori a certificatelor profesionale ocazionat de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionat de schimbarea adresei sau a numelui titularului, precum i prelungirea valabilitii certificatului A.D.R., extinderea valabilitii certificatului A.D.R. sau nlocuirea atestatului de instructor de conducere auto ocazionat de dobndirea unor categorii suplimentare sau ocazionat de schimbarea numelui titularului, precum i activitatea de documentare, consultan i actualizare de date (tarif pentru o or) - pentru o bucat .................................... 41 lei Examinarea n vederea obinerii certificatului de atestare a taximetritilor sau susinerii testului periodic de ctre acetia (tarif pentru o persoan) ........................................................................................................................ 14 lei Eliberarea certificatelor profesionale pentru conductori auto - tip cartel (tarif pentru 5 ani) sau eliberarea acestora ocazionat de pierderea, sustragerea sau deteriorarea celor eliberate ori ocazionat de schimbarea numelui titularului sau orice alt modificare necesar (tarif pentru o bucat) ................................................................................. 64 lei nlocuirea certificatelor profesionale pentru conductorii auto ca urmare a eliberrii celor tip cartel (tarif pentru o bucat) ........................................................................................................................................ 39 lei Avizarea programelor colare pentru colile de conductori auto - pentru o categorie sau subcategorie, precum i avizarea programelor de nvmnt ale cursurilor de pregtire profesional n vederea atestrii conductorilor auto pentru transportul n regim de taxi sau n regim de nchiriere - pentru o bucat .............................................. 82 lei Eliberarea cartelelor tahografice - pentru o bucat (tarif pentru 5 ani), precum i nnoirea, nlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art. 9 alin. (2), art. 11 alin. (2) sau art. 13 alin. (2) din Normele tehnice privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr.116/2006 tarif pentru o bucat...............................................239 lei nnoirea, nlocuirea sau schimbarea cartelelor tahografice conform prevederilor art.9 alin.(1), art.11.(1) sau art.13 alin.(1) din Normele tehnice privind eliberarea, nlocuirea, schimbarea i nnoirea cartelelor tahografice, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr.116/2006 tarif pentru o bucat........212 lei II. Tarif pentru eliberarea de documente de control Eliberarea documentului de control Interbus, a documentului de control pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional, precum i a documentului de control pentru servicii ocazionale ntre statele membre ale Uniunii Europene sau servicii ocazionale sub forma cabotajului- pentru un carnet.........................58 lei Eliberarea certificatului pentru transport de personae n cont propriu n traffic internaional ntre statele member ale Uniunii Europene pentru o bucat (tariff pentru un an) ..112 lei

105

Curs persoan desemnat

Page 106

ORDIN Nr. 1892 din 17 octombrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora actualizat cu ORDIN Nr. 1007 din 13 decembrie 2010
ART. 1 Se aprob Normele privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora, prevzute n anexa**) care face parte integrant din prezentul ordin. ART. 2 Prezentul ordin creeaz cadrul general pentru aplicarea de la data aderrii Romniei a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92 din 16 martie 1992 privind regulile comune pentru transportul internaional de cltori cu autocarul i autobuzul, Regulamentului Consiliului (CE) nr. 11/98 din 11 decembrie 1997 de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 684/92 privind regulile comune pentru transportul internaional de cltori cu autocarul i autobuzul, Regulamentului Consiliului (CE) nr. 12/98 privind stabilirea condiiilor n care transportatorii nerezideni pot presta servicii naionale de transport rutier de cltori ntr-un stat membru i Regulamentului Comisiei nr. 2.121/98 privind stabilirea regulilor detaliate pentru aplicarea regulamentelor Consiliului (CEE) nr. 684/92 i (CE) nr. 12/98 privind documentele pentru transportul cltorilor cu autocarul i autobuzul, Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 881/92 din 26 martie 1992 privind accesul la piaa n transportul rutier de mrfuri n cadrul Comunitii ctre sau dinspre teritoriul unui stat membru sau care traverseaz teritoriul unuia sau mai multor state membre, Regulamentului Consiliului (CE) nr. 3.118/93 din 25 octombrie 1993 privind stabilirea condiiilor n care transportatorii nerezideni pot s desfoare servicii de transporturi rutiere naionale ntr-un stat membru, Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 484/2002 din 1 martie 2002 de modificare a regulamentelor Consiliului (CEE) nr. 881/92 i (CE) nr. 3.118/93 n vederea instituirii unui atestat de conductor auto. ART. 3 Direcia general infrastructur i transport rutier i Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. vor duce la ndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 4 Pe data intrrii n vigoare a prezentului ordin se abrog Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 1.987/2005 pentru aprobarea Normelor privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 1.092 din 5 decembrie 2005, Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 1.358/2005 privind exercitarea controlului respectrii reglementrilor din domeniul transporturilor rutiere, precum i constatarea i sancionarea contraveniilor, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 795 din 1 septembrie 2005, i Ordinul ministrului transporturilor nr. 316/1994, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 289 din 12 octombrie 1994. ART. 5 Prezentul ordin va fi publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I.

NORME privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora


CAP. I Dispoziii generale ART. 1 (1) Transportul rutier public poate fi efectuat numai de ctre operatorii de transport rutier nregistrai n Registrul operatorilor de transport rutier inut de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. (2) Transportul rutier n cont propriu poate fi efectuat numai de ctre ntreprinderile nregistrate n Registrul ntreprinderilor inut de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. ART. 2 (1) Registrul operatorilor de transport rutier, respectiv Registrul ntreprinderilor, cuprinde: a) datele de identificare a operatorului de transport rutier, respectiv a ntreprinderii; b) datele privind reprezentantul legal al operatorului de transport rutier i persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier; c) datele privind vehiculele deinute i utilizate de operatorul de transport rutier, respectiv de ntreprindere; d) datele privind licenele sau certificatele deinute de operatorii de transport rutier, respectiv de ntreprinderi; e) meniunile privind sanciunile aplicate operatorilor de transport rutier, respectiv ntreprinderilor.

106

Curs persoan desemnat

Page 107

(2) Registrul operatorilor de transport rutier, respectiv cel al ntreprinderilor, are filele numerotate, legate i sigilate. (3) Datele cuprinse n registre vor fi pstrate i pe suport magnetic. CAP. II Accesul la activitatea de transport rutier ART. 3 n funcie de caracterul activitii, transporturile rutiere se clasific n: a) transport rutier public; b) transport rutier n cont propriu. II.1. Transportul rutier public II.1.1. Eliberarea licenei de transport ART. 4 (1) Calitatea de operator de transport rutier se dobndete de ctre o ntreprindere dup ce a obinut licena de transport. (2) Licena de transport se acord de ctre agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. dac ntreprinderea ndeplinete cumulativ condiiile de onorabilitate, capacitate financiar i competen profesional. ART. 5 (1) ntreprinderea va solicita ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz i are sediul social eliberarea licenei de transport. (2) Odat cu solicitarea licenei de transport, ntreprinderea va indica, atunci cnd este cazul, ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. punctele de lucru i/sau sucursalele nregistrate la Oficiul Naional al Registrului Comerului, care au ca obiect de activitate transportul rutier, pentru a fi luate n eviden. ART. 6 (1) Pentru obinerea licenei de transport, ntreprinderea trebuie s prezinte un dosar care va cuprinde, dup caz, urmtoarele: a) cerere; b) n funcie de forma juridic de organizare: (i) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i actul constitutiv, din care s rezulte c societile comerciale au n obiectul de activitate transportul rutier; (ii) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i autorizaia pentru desfurarea de activiti economice n mod independent, din care s reias c persoanele fizice i asociaiile familiale au n obiectul de activitate transportul rutier; (iii) actul constitutiv, codul fiscal, statutul i dovada nscrierii n Registrul asociaiilor i fundaiilor, din care s rezulte c fundaiile i asociaiile nonprofit care au personalitate juridic pot efectua activitate de transport rutier; (iv) actul de nfiinare, codul fiscal i statutul/regulamentul de organizare i funcionare, din care trebuie s reias c instituiile/autoritile, altele dect cele menionate mai sus, au n obiectul de activitate transportul rutier; c) actele persoanei desemnate s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier, respectiv: (i) decizia de numire din care s rezulte c este managerul activitii de transport rutier i c este nvestit s exercite atribuiile corespunztoare funciei de conducere a acestei activiti; (ii) certificatul de pregtire profesional, valabil, eliberat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R.;

(iii) cazierul judiciar din care sa rezulte ca nu a fost condamnat pentru infraciuni savrite n urmtoarele domenii : - drept comercial - insolven - condiii de remunerare i de munc ale profesiei; - circulaie rutier - rspundere profesional - trafic de fiine umane sau trafic de droguri
c.1) actele persoanei desemnate s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier n czul cetenilor strini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv : (i) decizia de numire, din care s rezulte c este managerul activitii de transport rutier i c este investit s exercite atribuiile corespunztoare funciei de conducere a acestei activiti; (ii) certificatul de competen profesional, valabil, eliberat de autoritatea competent dintr-un stat membru al Uniunii Europene;

107

Curs persoan desemnat

Page 108

(iii) cazierul judiciar eliberat de ctre o autoritate judiciar competent din ara de origine sau din ara din care vine, din care s rezulte c nu a fost condamnat pentru infraciuni grave, inclusiv infraciuni svrsite n domeniul comercial; (iv) certificat eliberat de autoritatea competent din ara de origine sau din ara din care aceasta vine, din care s rezulte c nu a ndeplinit funcia de persoan desemnat pentru un operator de transport sau o ntreprindere care a fost sancionat/sancionat pentru nclcri grave ale legislaiei cu privire la: - condiiile de plat i de angajare; - condiiile de desfurare a operaiunilor de transport rutier, n special n ceea ce privete regulile referitoare la perioadele de conducere i de odihn ale conductorilor auto, ncrcarea vehiculelor, utilizarea n condiii de siguran a vehiculelor rutiere, siguran rutier i protecia mediului; (v) n cazul n care n ara de origine sau n ara din care vine resortisantul strin nu se elibereaz documentele menionate la pct.(iii) i (iv), acestea pot fi nlocuite cu o declaraie sub jurmnt sau o declaraie solemn fcut de persoana n cauz n faa unei autoriti judiciare ori administrative competente sau, dup caz, a unui notar din ara de origine ori din ara din care aceasta vine; (vi) documentele prevzute la pct.(iii), (iv) i (v) nu sunt acceptate n cazul n care sunt depuse dup mai mult de 90 de zile de la data emiterii; d) dovada c ndeplinete condiia de capacitate financiar pentru autovehiculele pentru care solicit copie conform, dispunnd de un nivel financiar de 9.000 euro pentru primul autovehicul rutier i de 5.000 euro pentru fiecare dintre celelalte autovehicule rutiere, care se certific astfel: (i) pentru societi comerciale - prin capitalul propriu, completat, dup caz, cu garanii bancare sau asigurare. Capitalul propriu se certific prin copia legalizat a ultimului bilan contabil nregistrat la administraia financiar; (ii) pentru persoane fizice i asociaii familiale - prin garanii bancare sau prin asigurare; (iii) pentru asociaii i fundaii nonprofit - prin patrimoniu, completat, dup caz, cu garanii bancare sau asigurare. Valoarea patrimoniului se certific prin copia legalizat a ultimului bilan contabil nregistrat la administraia financiar; (iv) pentru alte instituii/autoriti - prin valoarea net a imobilizrilor corporale, completat, dup caz, cu garanii bancare sau asigurare; (v) n situaia n care societile comerciale sunt nou-nfiinate, capacitatea financiar se certific prin capitalul social subscris i vrsat, completat, dup caz, cu garanii bancare sau asigurare, urmnd ca, odat cu ncheierea primului bilan contabil, s prezinte copia legalizat a acestuia, din care s rezulte c ndeplinete condiia de capacitate financiar menionat anterior pentru societile comerciale. Capitalul subscris i vrsat este dovedit prin certificatul constatator valabil, n original, eliberat de Oficiul Naional al Registrului Comerului cu maximum 30 de zile nainte de depunerea dosarului de solicitare a eliberrii licenei de transport. (2) n situaia n care persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier nu mai ndeplinete aceasta funcie, operatorul de transport rutier are obligaia nlocuirii acesteia n termen de 60 zile; n aceast perioad condiiile de competen profesional i onorabilitate se consider ndeplinite. (3) n aceeai perioad, persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier poate ndeplini aceast funcie numai la un singur operator de transport rutier. (4) n exercitarea funciei sale de manager al activitii de transport rutier, persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier a operatorului de transport rutier are obligaia i rspunde de asigurarea respectrii reglementrilor n vigoare la derularea operaiunilor de transport rutier. (5) Abrogat ! (6) O persoan fizic este declarat inapt pentru a conduce permanent i efectiv activitatea de transport rutier n urmtoarele cazuri: a) dac n ultimul an a ndeplinit aceast funcie la un operator de transport rutier cruia i-a fost retras licena de transport sau la o ntreprindere creia i-a fost retras certificatul de transport n cont propriu, din vina dovedit a acesteia; b) dac nu deine certificat medical i psihologic valabil sau dac acesta prevede c este inapt pentru aceast funcie. (6.1) ncalcrile grave ale legislaiei n sensul celor stabilite la art.18 alin 2 litera c din Ordonana de Urgen 109 din 2005 aprobat cu modificri i completri din legea numrul 102/2006 cu modificrile i complectrile ulterioare sunt urmtoarele: a) (i) depirea cu 25% sau mai mult a limitelor maxime de timp de conducere de 6 zile sau de dou sptmni;

108

Curs persoan desemnat

Page 109

(ii) depirea pe parcursul unei zile de lucru a limitei maxime a perioadei de conducere cu 50% sau mai mult, fr o pauz sau fr o perioad nentrerupt de repaus de cel puin 4,5 ore; b) lipsa tahografului i/sau a unui dispozitiv de limitare a vitezei instalat sau utilizarea unui echipament fraudulos capabil s modifice nregistrrile aparatului de nregistrare i/sau ale dispozitivului de limitare a vitezei sau falsificarea foilor de nregistrare sau a datelor descrcate de pe tahograf i/sau de pe cartela conductorului auto ; c) utilizarea vehicolului pe drumurile publice fr certificat valabil de inspecie tehnic periodic (cu excepia cazului n care vechimea vehiculului este mai mic dect termenul obligatoriu pentru efectuarea primei inspecii tehnice periodice) i/sau cu o defeciune tehnic periculoas la sistemul de frnare, al sistemului de direcie, al jantelor anvelopelor, al mecanismului de suspensie sau al asiului, care ar crea un risc imediat pentru sigurana circulaiei rutiere i care determin decizia de suspendare a dreptului de utilizare al vehiculului. d) transportul de mrfuri periculoase, n situaia n care transporetul acestora este interzis sau transportul de mrfuri periculoase n ambalaje interzise sau neautorizate ori fr identificarea acestora ca mrfuri periculoase marcate pe vehicul punnd astfel n pericol vieile sau mediul ntr-o asemenea msur nct aceasta determin o decizie de imobilizare a vehiculului ; e) transportul de persoane sau de marf fr a deine un permis de conducere valabil sau de ctre o ntreprindere care nu este deintoarea unei licene comunitare valabile ; f) conducerea de ctre un conductor auto care folosete o cartel de conductor auto falsificat, al crei titular nu este sau care a afost obinut pe baza unor declaraii false i/sau documente falsificate ; g) transportul de mrfuri cu depirea cu cel puin 20% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o ncrctur util admis care depete 12 tone sau cu cel puin 25% pentru vehicule cu o ncrctur util admis care nu depete 12 tone. (7) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. analizeaz dosarul depus de ntreprinderea care dorete s devin operator de transport rutier i, n funcie de ndeplinirea condiiilor prevzute la art. 4 alin. (2), n termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului elibereaz licena de transport sau comunic n scris refuzul motivat al eliberrii acesteia, dup caz. (8) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. nu va elibera licena de transport n situaia n care ntreprinderea nu prezint i documentele prevzute la art. 9 n vederea eliberrii i cel puin o copie conform a licenei de transport. ART. 7 (1) Exemplarul original al licenei de transport se elibereaz pentru o perioad de 5 ani, dup prezentarea documentului de plat a tarifului de eliberare. (2) Modelul licenei de transport este prevzut n anexa nr. 1 la prezentele norme. (3) Licena de transport este documentul nominal al operatorului de transport rutier i nu este transmisibil. n ultimul an de valabilitate aceasta poate fi rennoit pn la expirarea termenului de valabilitate. (4) Exemplarul original al licenei de transport se pstreaz de ctre operatorul de transport rutier la sediul social al acestuia. (5) Operatorul de transport rutier are obligaia de a anuna Ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne ARR emitente orice modificare aprut fa de documentele care au stat la baza eliberrii licenei de transport n termen de 15 zile de la data apariiei modificrii. ART. 8 (1) Operatorul de transport rutier va solicita ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., care i-a eliberat exemplarul original al licenei de transport, copii conforme ale acesteia pentru vehiculele deinute i utilizate la operaiuni de transport rutier. (2) La solicitarea copiei conforme a licenei de transport, operatorul de transport rutier va depune i lista vehiculelor deinute, n formatul solicitat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., mpreun cu documentele prevzute la art. 9 lit. b) i c) pentru fiecare vehicul. (3) n situaia n care operatorul de transport rutier deine ansambluri formate din autovehicul i remorc /semiremorc, operatorul de transport rutier va solicita copie conform a licenei de transport pentru ansamblu. (4) Copia conform a licenei de transport este documentul nominal al operatorului de transport rutier i nu poate fi transmis altui operator de transport rutier. Aceasta se elibereaz pentru un vehicul n funcie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv de mrfuri sau de persoane. (5) Modelul copiei conforme a licenei de transport este prevzut, dup caz, n anexele nr. 2a) i 2b) la prezentele norme. (6)Copia conform a licitaiei de transport se elibereaz pentru perioade de minimum 1 an, fr a depi perioada de valabilitate a licenei de transport. n cazul n care valabilitatea licenei de transport rmase este mai mic de un an ,

109

Curs persoan desemnat

Page 110

copia conform se va elibera astfel nct aceasta s nu fie depit. (7) Copia conform a licenei de transport se elibereaz dup prezentarea documentului de plat a tarifului de eliberare. (8) Unui operator de transport rutier i se poate elibera un numr maxim de copii conforme ale licenei de transport corespunztor numrului de vehicule pentru care ndeplinete condiia de capacitate financiar. ART. 9 (1) Pentru obinerea copiei conforme a licenei de transport, operatorul de transport rutier trebuie s prezinte un dosar care va cuprinde: a) cererea; b) certificatul de nmatriculare i cartea de identitate ale vehiculului; n cazul ansamblurilor de vehicule formate din autovehicul i remorc/semiremorc, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule; c) n cazul n care vehiculul este deinut cu contract cu orice alt titlu dect de proprietate se va prezenta i copia conform cu originalul a acestui contract. (d) Certificatul de clasificare pe stele sau categorii n cazul autovehiculelor clasificate utilizate la transportul de persoane, cu excepia autobuzelor urbane utilizate pentru transportul local n interiorul unei localiti (2) n cazul efecturii transportului rutier public de mrfuri n trafic internaional, la solicitarea copiei/copiilor conforme a/ale licenei de transport, operatorul de transport rutier va prezenta suplimentar fa de documentele prevzute la alin. (1) certificatul privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i siguran rutier. (3) La eliberarea copiei conforme a licenei de transport pentru un vehicul care deine copie conform a licenei de transport valabil pe numele altui operator de transport, aceasta din urm ii pierde valabilitatea. (4) n cazul n care operatorul de transportnumai deine autovehiculul pentru care a obinut o copie conform a licenei de transpot, aceasta i pierde valabilitatea, fiind considerat nul. ART. 10 (1) Licena de transport se retrage de ctre ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd se constat c operatorul de transport rutier nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza eliberrii, prevzute la art. 4 alin. (2); b) cnd se constat c operatorul de transport rutier a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii eliberrii licenei de transport. (2) Dup retragerea licenei de transport, agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va proceda la anularea poziiei respective din Registrul operatorilor de transport rutier. (3) Odat cu retragerea licenei de transport, copiile conforme ale acesteia i, dup caz, toate documentele de transport eliberate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. sau de Ministerul Transporturilor, Construciilor i Turismului se anuleaz. ART. 11 - alin. 3,4,5,6,7,8, 9 se abroga (1) Copia conform a licenei de transport se suspend n cazul svririi unei abateri grave de la reglementrile n vigoare privind transportul rutier i/sau protecia mediului de ctre agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (2) Abaterile grave pentru care se suspend copia conform a licenei de transport sunt: a) Efectuarea transportului public fr ase face dovada c deine licen de traseu, autorizaia special de transport, autorizaie de transport internaional, documentul de transport persoane prin servicii ocazionale, pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului prin reinerea plcuelor cu numr de inmatriculare i a certificatului de nmatriculare. b) efectuarea transportului rutier public n baza unei copii conforme a licenei de transport , eliberat pe un alt autovehicul dect cel cu care se efectueaz transportul rutier; c) nstrainarea documentelor necesare efecturii transportului rutier, precum i utilizarea acestora de ctre o persoan fizic sau juridic, alta dect titularul, dup caz; d) lipsa tahografului de la bordul vehiculului; e)utilizarea de cisterne, recipiente i ambalaje care prezint pierderi de mrfuri periculoase ca urmare a lipsei de etaneitate; f) lipsa documentelor menionate la art.36, prevzute a fi deinute la sediul operatorului de transport rutier; g) utilizarea autovehiculului avnd verificarea periodic a aparatului de nregistrare (tahograf) i a limitatorului de vitez expirat ;

litera h) i i) se abrog 110

Curs persoan desemnat

Page 111

ART. 12 (1) Pentru abaterile prevzute la art.11 alin (2) litera b) i g) suspendarea copiei conforme a licenei de transport se va face pe o perioad de 30 de zile . (1.1.) Pentru abaterile prevzute la art.11 alin (2) litera a) suspendarea copiei conforme a licenei de transport se va face pe o perioad de 6 luni de la data procesului verbal de reinere a plcuelor cu numr de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare sau pentru cel puin 30 de zile de la data procesului verbal de reinere, n cazul achitrii contravalorii amezii . n situaia n care suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se prelungete n condiiile legii, se prelungete n mod corespunztor i suspendarea copiei conforme a licenei de transport. (2) Copia conformei a licenei de transport suspendate se vadepune de ctre operatorul de transport rutier la sediul ageniei teritoriele a Autoritii Rutiere Romne ARR emitente, n termen de 10 zile lucrtoare de la comunicarea msurii suspendrii. Nedepunerea n termen de 10 zile lucrtoare a copiei conforme a licenei de transport suspendate atrage mrirea perioadei de suspendare cu 60 de zile. (3) Suspendarea copiei conforme a licenei de transport se poate prelungi pn la ncetarea motivelor pentru care a fost suspendat. Copia conform a licenei de transport suspendate se reacord dup prezentarea documentului de plat a tarifului aferent. ART. 13 (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenei de transport i/sau a copiei conforme a acesteia se anun de ctre operatorul de transport rutier la agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n termen de maximum 15 zile de la data constatrii, urmnd ca aceasta s elibereze un duplicat, cu plata tarifelor aferente. (2) Pierderea, sustragerea licenei de transport i/sau a copiei conforme a acesteia se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a III-a. ART. 14 (1) Operatorul de transport rutier care i schimb sediul social n alt jude are obligaia s notifice aceast schimbare n termen de 15 zile la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. de la care a dobndit licena de transport. (2) Operatorul de transport rutier care i schimb sediul social n alt jude are obligaia s depun licena de transport i copiile conforme ale acesteia, n termen de 30 zile de la data notificrii, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul n care se afl noul sediu social, care pe baza acestora va proceda la acordarea unei noi poziii n Registrul operatorilor de transport rutier i la eliberarea concomitent a unei noi licene de transport i copii conforme ale acesteia, pstrndu-se termenul de valabilitate al celor depuse. Licena de transport i copiile conforme ale acesteia se vor elibera dup prezentarea documentului de plat a tarifului de schimbare a documentelor. (3) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul n care s-a eliberat prima licen de transport va proceda la anularea poziiei acesteia din Registrul operatorilor de transport rutier n termen de 15 zile i transmiterea, n termen de 5 zile de la data primirii notificrii, a dosarului operatorului de transport rutier la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul unde se gsete noul sediu social. (4) Operatorul de transport rutier care i schimb sediul social n acelai jude are obligaia s notifice aceast schimbare, n termen de 15 zile, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. de la care a dobndit licena de transport. (5) Operatorul de transport rutier care i schimb sediul social n acelai jude are obligaia s depun licena de transport i copiile conforme ale acesteia, n termen de 30 de zile, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. din judeul n care a dobndit-o, care pe baza acestora va proceda la eliberarea concomitent a unei noi licene de transport i copii conforme ale acesteia, pstrndu-se termenul de valabilitate al celor depuse. Licena de transport i copiile conforme ale acesteia se vor elibera dup prezentarea documentului de plat a tarifului de schimbare a documentelor. ART. 15 (1) La solicitarea expres a operatorului de transport rutier, agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va proceda la anularea licenei de transport i la radierea poziiei din Registrul operatorilor de transport rutier. n acelai timp, acesta va depune la sediul ageniei teritoriale emitente a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. licena de transport, precum i copiile conforme ale acesteia n original. (2) La solicitarea expres a operatorului de transport rutier, agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va proceda la anularea copiei conforme a licenei de transport. ART. 16 Operatorul de transport rutier are obligaia de a notifica n termen de maximum 15 zile orice modificare aprut fa de datele nscrise n lista prevzut la art. 8 alin. (2) privind deinerea i datele de identificare ale vehiculelor la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul unde a obinut licena de transport. ART. 17 n situaia n care condiia de capacitate financiar nu mai este ndeplinit pentru toate vehiculele pentru care s-au emis copii conforme ale licenei de transport, operatorul de transport rutier are obligaia de a depune, n

111

Curs persoan desemnat

Page 112

termen de maximum 15 zile de la data constatrii, la sediul ageniei teritoriale emitente a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. un numr de copii conforme ale licenei de transport egal cu al vehiculelor pentru care aceast condiie nu este ndeplinit. ART. 18 Operatorul de transport rutier care deine licen de transport poate efectua i operaiuni de transport rutier n cont propriu pe baza acesteia i a copiei conforme a licenei de transport. II.2. Transportul rutier n cont propriu II.2. Transportul rutier n cont propriu II.2.1. Eliberarea certificatului de transport n cont propriu ART. 19 Transportul rutier n cont propriu se efectueaz fr ncasarea unui tarif sau a echivalentului n natur ori n servicii al acestuia cu respectarea n mod cumulativ a condiiilor prevzute la art.12 din Ordonana de urgen a Guvernului nr.109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr.102/2006, cu modificrile i completrile ulterioare. ART. 20 (1) Certificatul de transport n cont propriu se obine dac ntreprinderea ndeplinete condiia de competen profesional. (2) Condiia de competen profesional se consider ndeplinit dac persoana desemnat de ntreprindere pentru a conduce permanent i efectiv activitatea de transport rutier posed un certificat de pregtire profesional valabil, eliberat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. ART. 21 (1) ntreprinderea va solicita ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., n a crei raz administrativ i are sediul social, eliberarea certificatului de transport n cont propriu. (2) Odat cu solicitarea certificatului de transport n cont propriu, ntreprinderea va indica ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. punctele de lucru i/sau sucursalele nregistrate la Oficiul Naional al Registrului Comerului, pentru a fi luate n eviden. ART. 22 (1) Pentru obinerea certificatului de transport n cont propriu, ntreprinderea trebuie s prezinte un dosar care va cuprinde, dup caz, urmtoarele: a) cererea; b) n funcie de forma juridic de organizare: (i) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i actul constitutiv. (ii) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i autorizaia pentru desfurarea de activiti economice n mod independent, din care s rezulte c persoanele fizice i asociaiile familiale au ca obiect secundar de activitate transportul rutier; (iii) actul constitutiv, codul fiscal, statutul i dovada nscrierii n Registrul asociaiilor i fundaiilor, din care s reias c fundaiile i asociaiile nonprofit care au personalitate juridic pot efectua ca obiect secundar de activitate transportul rutier; (iv) actul de nfiinare, codul fiscal i statutul/regulamentul de organizare i funcionare, din care trebuie s rezulte c instituiile/autoritile, altele dect cele menionate mai sus, au ca obiect secundar de activitate transportul rutier; c) actele persoanei desemnate s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier, respectiv: (i) decizia de numire din care s rezulte c este managerul activitii de transport rutier i este nvestit s exercite atribuiile corespunztoare funciei de conducere a activitii de transport rutier; (ii) certificatul de pregtire profesional, valabil, eliberat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R.; d) lista vehiculelor deinute i utilizate de ntreprindere. (2) n situaia n care persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier nu mai ndeplinete aceast funcie, ntreprinderea are obligaia nlocuirii acesteia n termen de maximum 60 de zile, astfel nct s se ndeplineasc condiia de competen profesional; n aceasta perioad condiia de competen profesional se consider ndeplinit. (3) n aceeai perioad, persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier poate ndeplini aceast funcie numai la o singur ntreprindere. (4) n exercitarea funciei sale, persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier a ntreprinderii are obligaia i rspunde de asigurarea respectrii reglementrilor n vigoare la derularea operaiunilor de transport n cont propriu. (5) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. analizeaz dosarul depus de ntreprindere i, n funcie

112

Curs persoan desemnat

Page 113

de ndeplinirea condiiilor prevzute la art. 20, n termen de maximum 30 zile de la data depunerii, elibereaz certificatul de transport n cont propriu sau comunic n scris refuzul motivat al eliberrii acestuia, dup caz. (6) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. nu va elibera certificatul de transport n cont propriu n situaia n care ntreprinderea nu prezint i documentele prevzute la art. 25 n vederea eliberrii i cel puin a unei copii conforme a certificatului de transport n cont propriu. ART. 23 (1) Exemplarul original al certificatului de transport n cont propriu se elibereaz pentru o perioad de 5 ani, dup prezentarea documentului de plat a tarifului de eliberare. (2) Modelul certificatului de transport n cont propriu este prevzut n anexa nr. 4 la prezentele norme. (3) Certificatul de transport n cont propriu este documentul nominal al ntreprinderii i nu este transmisibil. n ultimul an de valabilitate acesta poate fi rennoit pn la expirarea termenului de valabilitate. (4) Exemplarul original al certificatului de transport n cont propriu se pstreaz de ctre ntreprindere la sediul social al acesteia. (5) ntreprinderea are obligaia de a anuna ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. emitente, n termen de maximum 15 zile de la data apariiei modificrii, orice modificare aprut fa de datele din documentele care au stat la baza eliberrii certificatului de transport n cont propriu. ART. 24 (1) ntreprinderea va solicita ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., de la care a obinut exemplarul original al certificatului de transport n cont propriu, copii conforme ale acestuia pentru vehiculele deinute i utilizate la operaiuni de transport rutier. (1.1) n situaia n care ntreprinderea desfsoar activitate de transport rutier i la punctele de lucru i/sau sucursalele indicate conform art.5 alin.(2), poate solicita copii conforme ale certificatului de transport n cont propriu i la ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R, pe rza crora sunt respectivele puncte de lucru i/sau succursale. (2) La solicitarea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu, ntreprinderea va depune i lista vehiculelor deinute, n formatul solicitat, mpreun cu documentele prevzute la art. 25 lit. b) i c) pentru fiecare vehicul. (3) n situaia n care ntreprinderea deine ansambluri formate din autovehicul i remorc/semiremorc, aceasta va solicita copia conform a certificatului de transport n cont propriu pentru ansamblu. (4) Copia conform a certificatului de transport n cont propriu este documentul nominal al ntreprinderii i nu poate fi transmis altei ntreprinderi. Aceasta se elibereaz pentru un vehicul n funcie de tipul de transport rutier efectuat, respectiv de mrfuri sau de persoane i va fi personalizat de ctre emitent cu numrul de nmatriculare al autovehiculului pentru care a fost emis. (5) Modelul copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu este prevzut, corespunztor tipului de transport rutier, n anexele nr. 5a) i 5b) la prezentele norme. (6) Copia conform a certificatului de transport n cont propriu se elibereaz pentru perioade succesive de un an, fr a depi data de expirare a valabilitii certificatului de transport n cont propriu. ART. 25 (1) Pentru obinerea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu, ntreprinderea trebuie s prezinte un dosar care va cuprinde: a) cererea; b) certificatul de nmatriculare i cartea de identitate ale vehiculului; n situaia ansamblurilor formate din autovehicul i remorc/semiremorc, se vor prezenta aceste documente pentru fiecare vehicul din ansamblul de vehicule; c) n cazul n care vehiculul este deinut cu contract cu orice alt titlu dect de proprietate, se va prezenta copia conform a acestui contract.

litera d) se abrog
(3) La eliberarea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu pentru un vehicul care deine copie conform a certificatului de transport n cont propriu valabil pe numele altei ntreprinderi, aceasta din urm i pierde valabilitatea. (4) n cazul n care ntreprinderea nu mai deine autovehiculul pentru care a obinut o copie conform a certificatului de transport n cont propriu, aceasta i pierde valabilitatea, fiind considerat nul. ART. 26 (1) Certificatul de transport n cont propriu se retrage de ctre agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd ntreprinderea nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza eliberrii certificatului de transport n cont propriu;

113

Curs persoan desemnat

Page 114

b) cnd ntreprinderea a furnizat documentele coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii eliberrii certificatului de transport n cont propriu. (2) Dup retragerea certificatului de transport n cont propriu, agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va proceda la anularea poziiei respective din Registrul ntreprinderilor. (3) Odat cu retragerea certificatului de transport n cont propriu, copiile conforme ale acestuia se anuleaz. ART. 27 De la - alin 3 - 9 se abroga (1) Copia conform a certificatului de transport n cont propriu se suspend n cazul svririi unei abateri grave de la reglementrile n vigoare privind transportul rutier i/sau protecia mediului de ctre agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (2) Abaterile grave pentru care se suspend copia conform a certificatului de transport n cont propriu sunt: a) Efectuarea transportului rutier n cont propriu fr ase face dovada c deine autorizaie special de transport, pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului prin reinerea placuelor cu numrul de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare. b) efectuarea transportului rutier n cont propriu n baza unei copii conforme a certificatului de transport n cont propriu suspendate, expirate, declarate pierdut sau necorespunztoare tipului de transport efectuat ori care nu aparine ntreprinderii respective, dup caz; c) sustragerea de la efectuarea controlului n trafic rutier; d) sustragerea sau obstrucionarea efecturii controlului la sediul ntreprinderii care efectueaz activiti de transport rutier, dup caz; e) nstrinarea documentelor necesare efecturii transportului rutier, precum i utilizarea acestora de ctre o persoan fizic sau juridic, alta dect titularul, dup caz; f) lipsa tahografului de la bordul vehiculului; g) utilizarea unor tahografe fr aprobare de model, defecte sau desigilate, a unor tahografe montate i/sau reparate de ageni economici neautorizai ori a unor tahografe neverificate sau cu termenul de valabilitate depit, dup caz; h) utilizarea de vehicule pentru transportul mrfurilor periculoase, care nu sunt semnalizate cu panouri i etichete de pericol, conform prevederilor A.D.R.; i) ncrcarea cu mrfuri periculoase sau utilizarea pentru transportul acestora a cisternelor, containerelor-cistern ori a vehiculelor pentru transport de produse explozive care nu au certificat de agreare eliberat de Regia Autonom "Registrul Auto Romn"; j) utilizarea de cisterne, recipiente i ambalaje care prezint pierderi de mrfuri periculoase ca urmare a lipsei de etaneitate; k) lipsa documentelor menionate la art. 36, prevzute a fi deinute la sediul ntreprinderii; l) efectuarea de transporturi rutiere fr respectarea prevederilor art. 30. (2) Abaterile grave pentru care se suspenda o xcopie conform a certificatului de transport n cont propriu sunt : a) efectuarea transportului rutier n cont propriu fr a deine autorizaie de transport internaional, document de transport pentru transportul de persoane, respectiv cu certificate, autorizaii ori cu documente de transport retrase, expirate sau declarate pierdute, dup caz ; b) efectuarea transportului rutier n cont propriu n baza unei copii conforme a certificatului de transport n cont propriu, eliberat pentru un alt autovehicul dect cel cu care se efectueaz transportul rutier ; c) nstrinarea documentelor necesare efecturii transportului rutier, precum i utilizarea acestora de ctre o persoan fizic sau juridic, alta dect titularul, dup caz ; d) lipsa tahografului de la bordul vehiculului ; e) utilizarea de cisterne, recipiente i ambalaje care prezint pierderi de mrfuri periculoase ca urmare a lipsei de etaneitate ; f) utilizarea autovehiculului avnd verificarea periodic a aparatului de nregistrare (tahograf) i a limitatorului de vitez expirat;

litera g) i h) - se abrog
ART. 28 (1) Pentru abaterile prevzute la art.27 alineatul (2) litera b) i f), suspendarea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu se va face pe o perioad de 30 de zile . (1.1) Pentru abaterile prevzute la art.27 alineatul (2) litera a), suspendarea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu se va face pentru o perioad de 6 luni de la data procesului verbal de reinere a plcuelor cu numrul de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare sau pentru cel puin 30 de zile de la data procesului verbal

114

Curs persoan desemnat

Page 115

de reinere n cazul achitrii contravalorii amenzii. n situaia n care suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se prelungete n condiiile legii, se prelungete n mod corespunztor suspendarea copiei conforme a licenei de transport. (2) Copia conform a certificatului de transport n cont propriu suspendat se va depune de ctre ntreprindere la sediul ageniei teritoriale ARR, emitente n termen de 10 zile lucrtoare de la comunicarea msurii suspendrii. Nedepunerea n termen de 10 zile lucrtoare a copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu suspendate atrage mrirea perioadei de suspendare cu 60 de zile. (3) Suspendarea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu se poate prelungi pn la ncetarea motivelor pentru care a fost suspendat. Copia conform a certificatului de transport n cont propriu suspendat se reacord dup prezentarea documentului de plat a tarifului aferent. ART. 29 (1) Pierderea, sustragerea sau deteriorarea certificatului de transport n cont propriu ori a copiei conforme a acestuia se anun de ctre ntreprindere la agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne A.R.R., n termen de maximum 15 zile de la data constatrii, urmnd ca aceasta s elibereze un duplicat, cu plata tarifelor aferente. (2) Pierderea, sustragerea certificatului de transport n cont propriu i/sau a copiei conforme a acestuia se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a III-a. ART. 30 (1) ntreprinderea care i schimb sediul social n alt jude are obligaia s notifice aceast schimbare, n termen de 15 zile, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. de la care a dobndit certificatul de transport n cont propriu. (2) ntreprinderea care i schimb sediul social n alt jude are obligaia s depun certificatul de transport n cont propriu i copiile conforme ale acestuia, n termen de 30 de zile, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. din judeul n care se afl noul sediu social, care pe baza acestora va proceda la acordarea unei noi poziii n Registrul ntreprinderilor i la eliberarea concomitent a unui nou certificat de transport n cont propriu i a copiilor conforme ale acestuia, pstrndu-se termenul de valabilitate al celor depuse. Certificatul de transport n cont propriu i copiile conforme ale acestuia se vor elibera dup prezentarea documentului de plat a tarifului de schimbare a documentelor. (3) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul n care s-a eliberat primul certificat de transport n cont propriu va proceda la anularea poziiei acesteia din Registrul ntreprinderilor n termen de 15 zile i transmiterea, n termen de 5 zile de la data primirii notificrii, a dosarului ntreprinderii la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul unde se gsete noul sediu social. (4) ntreprinderea care i schimb sediul social n acelai jude are obligaia s notifice aceast schimbare, n termen de 15 zile, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. de la care a dobndit certificatul de transport n cont propriu. (5) ntreprinderea care i schimb sediul social n acelai jude are obligaia s depun certificatul de transport n cont propriu i copiile conforme ale acestuia, n termen de 30 de zile de la data notificrii, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul n care le-a dobndit, care pe baza acestora va proceda la eliberarea concomitent a unui nou certificat de transport n cont propriu i a copiilor conforme ale acestuia, pstrndu-se termenul de valabilitate al celor depuse. Certificatul de transport n cont propriu i copiile conforme ale acestuia se vor elibera dup prezentarea documentului de plat a tarifului de schimbare a documentelor. ART. 31 (1) La solicitarea expres a ntreprinderii, agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va proceda la anularea certificatului de transport n cont propriu i la radierea poziiei din Registrul ntreprinderilor. n acelai timp, aceasta va depune la sediul ageniei teritoriale emitente a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. certificatul de transport n cont propriu, precum i copiile conforme ale acestuia, n original. (2) La solicitarea expres a ntreprinderii, agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va proceda la anularea copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu. ART. 32 ntreprinderea are obligaia de a notifica n termen de maximum 15 zile orice modificare aprut fa de datele nscrise n lista prevzut la art. 22 alin. (1) lit. d) privind deinerea i datele de identificare ale vehiculelor la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. din judeul unde a obinut certificatul de transport n cont propriu. CAP. 3 Efectuarea transporturilor rutiere

115

Curs persoan desemnat

Page 116

ART. 33 Transportul rutier se poate efectua numai n condiiile respectrii prevederilor prezentelor norme, ale reglementrilor n vigoare din domeniul transporturilor rutiere, precum i ale acordurilor i conveniilor internaionale la care Romnia este parte. ART. 34 Transportul rutier de mrfuri i de persoane se efectueaz numai cu vehicule rutiere destinate prin construcie tipului de transport efectuat, dotate cu tahografe i limitatoare de vitez, n conformitate cu reglementrile n vigoare. ART. 35 (1) Transportul rutier public de mrfuri sau de persoane se poate efectua numai de ctre operatorii de transport rutier cu vehicule la bordul crora se afl, pe toat durata transportului, o copie conform a licenei de transport. (2) Transportul rutier n cont propriu de mrfuri sau de persoane se poate efectua de ctre ntreprinderi cu vehicule la bordul crora se afl, pe toat durata transportului, o copie conform a certificatului de transport n cont propriu. ART. 36 Operatorul de transport rutier/ntreprinderea are obligaia s dein la sediul social, n funcie de categoria i de tipul transportului rutier efectuat, urmtoarele documente: a) scrisorile de transport (C.M.R.), pentru anul n curs i anul precedent; b) documentul de control INTERBUS, n original, rentregit dac a fost folosit n totalitate, i foile de parcurs pentru documentul de control INTERBUS aflat n exploatare, pentru anul n curs i anul precedent; c) documentul de control prevzut de acordurile bilaterale pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale, n cazul statelor nesemnatare ale Acordului INTERBUS, pentru anul n curs i anul precedent; d) documentul de control, n original, rentregit dac a fost folosit n totalitate, i foile de parcurs pentru documentul de control aflat n exploatare, n cazul transportului de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional, pentru anul n curs i anul precedent; e) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier; f) crile de identitate ale vehiculelor, n original pentru cele deinute n proprietate, respectiv n copie pentru cele deinute cu orice alt titlu; g) documentele doveditoare, din care s rezulte c deine vehicule cu orice alt titlu, n original; h) avizele medicale i psihologice valabile pentru persoana care conduce permanent i efectiv activitatea de transport rutier i pentru conductorii auto angajai; i) toate documentele din care reiese meninerea condiiilor iniiale care au stat la baza eliberrii licenei de transport sau a certificatului de transport n cont propriu; j) formularul de expediie/transport i formularul pentru aprobarea transportului, n cazul transportului de deeuri, pentru anul n curs i anul precedent; k) documentele doveditoare din care s rezulte angajarea n condiii legale a persoanelor cu funcii care concur la sigurana circulaiei. ART. 37 Operatorii de transport rutier care efectueaz operaiuni de transport rutier public de mrfuri i/sau de persoane au obligaia de a transmite, n formatul electronic solicitat, Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. i Direciei generale infrastructur i transport rutier, pn la data de 31 martie a anului n curs pentru anul precedent, datele solicitate de acestea privind activitatea de transport rutier efectuat. ART. 38 ntreprinderile/operatorii de transport care efectueaz operaiuni de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s asigure pregtirea profesional a personalului cu funcii care concur la sigurana rutier i s utilizeze n aceste funcii numai persoane care dein certificat de pregtire profesional valabil, eliberat de autoritatea competent; b) s asigure instruirea periodic a personalului care concur la sigurana rutier, conform reglementrilor legale n vigoare; c) s verifice capacitatea de munc a conductorilor auto nainte de nceperea activitii de transport i testarea alcoolscop; d) s respecte reglementrile legale privind efectuarea inspeciilor tehnice periodice, repararea i ntreinerea vehiculelor rutiere; e) s utilizeze vehicule rutiere a cror stare tehnic corespunde reglementrilor naionale de siguran rutier i de protecia mediului nconjurtor, cu inspecia tehnic periodic valabil i certificate/clasificate/ncadrate corespunztor, conform prevederilor legale n vigoare; f) n intervalul dintre dou inspecii tehnice periodice s asigure meninerea vehiculelor rutiere ntr-o stare tehnic corespunztoare, n vederea ncadrrii n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n

116

Curs persoan desemnat

Page 117

categoria de folosin conform destinaiei; g) s monteze, prin ageni economici autorizai, aparate tahograf i limitatoare de vitez cu aprobare de model la vehiculele pentru care acestea sunt obligatorii; h) s nu permit plecarea n curs a vehiculelor care au tahograful sau limitatorul de vitez defect, nesigilat sau fr suficiente foi de nregistrare pentru efectuarea ntregului parcurs al transportului; i) s informeze conductorii auto i lucrtorii mobili cu privire la reglementrile din domeniul transporturilor rutiere; j) s verifice pe foile de nregistrare sau pe cartelele conductorilor auto utilizate modul n care acetia respect prevederile legale n vigoare privind perioadele de conducere i de odihn; k) s nu permit intervenia persoanelor neautorizate asupra aparatelor tahograf i a limitatoarelor de vitez; l) s planifice transporturile i s ntocmeasc programul de executare a acestora, astfel nct conductorul auto i lucrtorii mobili s poat respecta prevederile legale privind timpul de lucru, de odihn i de repaus; m) s asigure respectarea normelor de protecia muncii i a normelor de prevenire i stingerea incendiilor, pe tot timpul efecturii transportului, de ctre conductorii auto; n) n cazul operatorilor de transport, se efectueaz transport rutier de persoane numai n limita numrului de locuri nscrise n certificatul de clasificare pe stele sau categorii, cu excepia autobuzelor urbane, utilizate pentru transportul local n interiorul unei localiti n situaia crora trebuie ca numrul persoanelor transportate s fie n limitaq numrului de locuri prevzut n certificatul de nmatriculare al acestora, respectiv n cazul ntreprinderilor, s efectueze transport rutier de persoane numai n limita numrului de locuri nscris n certificatul de nmatriculare. o) s respecte reglementrile n vigoare privind tractarea vehiculelor rutiere; p) s respecte regulile i procedurile ce trebuie urmate n cazul vehiculelor sau al ncrcturilor cu greuti i/sau dimensiuni de gabarit care depesc limitele maxime admise; q) s respecte procedurile ce trebuie urmate n caz de accident i s aplice procedurile corespunztoare pentru a preveni producerea unor noi accidente sau a unor nclcri grave ale regulilor de circulaie; r) s respecte i s aplice reglementrile legale n vigoare privind transportul rutier al mrfurilor periculoase i perisabile; s) s respecte legislaia i reglementrile specifice fiecrei categorii de transport rutier pe care o execut. ) s informeze pasagerii, n unul dintre modurile prevzute de legislaie n vigoare, cu privire la obligativitatea purtrii centurii de siguran pe timpul deplasrii vehiculelor, n cazul transportului rutier de persoane. t) s asigure parcarea vehiculelor deinute numai la sediul social, la sediul punctelor de lucru, sucursalelor sau filialelor sau n locuri special amenajate autorizate n acest sens de ctre administraia public local ; ) s utilizeze n partea frontal a autovehiculului, pe timpul efecturii transporturilor de produse de panificaie sau de buturi alcoolice, placa de identificare a transportului. Modelul placii de identificare a transportului este prevzut n anexele nr.31 a) i 31b) la prezentele norme. u) s asigure existena la bordul vehiculelor cu care efectueaz operaiuni de transport rutier a legitimaiei de serviciu valabile a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport/ ntreprinderii. Modelul legitimaiei de serviciu este prevzut n anexa nr.32 la prezentele norme. v) s transmit anterior efecturii transportului la Autoritatea Rutier Romn A.R.R., prin completarea unui formular n formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, datele solicitate referitoare la transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale; x) s transmit Autoritii Rutiere Romne A.R.R., prin completarea unui formular, n formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia,modificrile privind situaia conductorilor auto angajai, n termen de cel mult 15 zile de la apariia modificrii; cu precizarea c fiele profesionale pot s nu conin informaii din interiorul acestui termen; y) s dein la sediul social tichetele de cntar prevzute la transportul mrfurilor divizibile, pentru anul n curs i anul precedent; z) s efectueze transportul asigurnd un sistem de fixare a ncrcturii astfel nct acesta s reziste la forele exercitate atunci cnd vehiculul este supus la urmtoarele acceleraii: (i) decelerare de 0,8 x g (acceleraie gravitaional) spre fa; (ii) decelerare de 0,5 x g (acceleraie gravitaional) spre spate; (iii) accelerare de 0,5 x g (acceleraie gravitaional) spre ambii perei laterali. Atunci cnd asupra unui element component al sistemului de fixare se exercit o for determinat conform pct. (i), (ii) i (iii), fora exercitat asupra acestui element de fixare nu poate depi sarcina nominal pentru care acesta a fost construit; aa) s efectueze transportul numai dup ce s-a asigurat n prealabil c vehiculul cu care se

117

Curs persoan desemnat

Page 118

efectueaz transportul respect urmtoarele condiii: (i) uile laterale sau/i uile din spatele vehiculului pentru ncrcarea/descrcarea mrfurilor, obloanele, rampa escamotabil, prelatele, roata de rezerv, precum i celelalte echipamente specifice vehiculului respectiv sunt bine fixate; (ii) ncrctura nu trebuie s mpiedice conducerea vehiculului n condiii de siguran; (iii) centrul de greutate al ncrcturii s fie ct mai aproape de centrul vehiculului; ab) s efectueze transportul numai dup ce s-a asigurat c ambalajul mrfii este destul de rezistent pentru sigurana transportului. n cazul n care ambalajul mrfii nu este destul de rezistent, va cere expeditorului o ambalare suplimentar suficient de rezistent; ac) s solicite n scris, n prealabil, expeditorului informaiile necesare pentru fixarea mrfurilor care urmeaz a fi transportate; ad) s se asigure c elementele de fixare a mrfii respect urmtoarele condiii: (i) ndeplinesc corect funciile pentru care au fost construite; (ii) sunt adaptate pentru fixarea mrfii respective; (iii) nu prezint noduri i/sau elemente deteriorate, uzate, slbite; (iv) sunt conforme cu standardele europene i/sau internaionale n vigoare n domeniu; ae) s se asigure c sistemul de fixare a ncrcturii utilizat pentru nconjurarea, fixarea sau meninerea ncrcturii pe/sau ntr-un vehicul este adaptat la mrimea, forma, consistena i caracteristicile ncrcturii; af) s se asigure c dispozitivul de fixare sau de nurubare utilizat pentru fixarea ncrcturii este fixat n aa fel nct acesta s nu poat s fie deurubat sau desprins. Dispozitivul de nurubare integrat utilizat pentru fixarea unei ncrcturi trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: (i) s fie proiectat i construit n scopul pentru care este folosit; (ii) s fie utilizat i ntreinut conform specificaiilor productorului i standardelor europene i/sau internaionale n domeniu; ag) s se asigure c ncrctura nfurat sau fixat n vehicul este n conformitate cu dispoziiile din Recomandrile europene privind cele mai bune practici n domeniul fixrii ncrcturii pentru transportul rutier, elaborate de Direcia General pentru Energie i Transport a Comisiei Europene la data de 14 decembrie 2005, i respect prevederile lit. z). ART. 39 Conductorii auto angajai ai ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier, care efectueaz operaiuni de transport, au urmtoarele obligaii: a) s respecte regulile privind prevenirea accidentelor de munc n circulaia rutier; b) s respecte regulile privind ncrcarea, repartizarea ncrcturii, asigurarea i fixarea mrfurilor transportate; c) s cunoasc i s respecte msurile ce trebuie luate dup un accident sau incident n ceea ce privete asigurarea vehiculului, protecia personal i a celorlali participani la trafic, protecia mediului, protecia bunurilor; d) s respecte perioadele de conducere i perioadele de odihn, conform reglementrilor legale n vigoare, i s utilizeze corect aparatul tahograf; e) s nu intervin asupra aparatului tahograf sau a limitatorului de vitez pentru scoaterea acestuia din uz sau modificarea caracteristicilor de funcionare. Art. 391. (1) Autoritatea Rutier Romn A.R.R. nregistreaz n registrul electronic al conductorilor auto, pentru toi conductorii a u t o care efectueaz operaiuni de transport rutier care fac obiectul Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, cu modificrile i completrile ulterioare, urmtoarele: datele de identificare ale conductorului auto (numele i prenumele, CNP, domiciliu); centrul de pregtire i perfecionare profesional la care a urmat cursul; tipul/tipurile de certificat/certificate de competen profesional deinute; ntreprinderile la care a fost angajat cu contract de munc n funcia de conductor auto; sanciunile aplicate pentru abateri de la prevederile legislaiei n domeniul transporturilor rutiere. (2) Autoritatea Rutier Romn -A.R.R. ncheie protocoale cu alte instituii privind furnizarea de informaii referitoare la sanciunile aplicate conductorilor a u t o pentru nerespectarea prevederilor legislaiei din domeniul transporturilor rutiere. Art. 392. (1) Pe baza datelor d i n registrul electronic al conductorilor auto, ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne A.R.R. elibereaz, la cererea conductorului auto, fia profesional a acestuia. (2) Cererea de eliberare a fiei profesionale a conductorilor auto se depune la oricare agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R.: (i) n format electronic pe adresa de e-mail a ageniei teritoriale;

118

Curs persoan desemnat

Page 119

(ii) n scris la sediul ageniei teritoriale. (3) Eliberarea fiei profesionale a conductorilor auto se face de ctre agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. unde conductorul auto a depus cererea, n termen de 24 de ore. (4) Fia profesional a conductorilor auto este prevzut n anexa nr. 34. III.1. Transportul rutier de mrfuri ART. 40 (1) Pentru a efectua transport rutier public de mrfuri, operatorul de transport rutier trebuie s dein la bordul vehiculului copia conform a licenei de transport valabil pentru transportul rutier de mrfuri, documentul de transport, precum i celelalte documente specifice, prevzute de reglementrile n vigoare, pentru fiecare categorie i/sau tip de transport rutier. (2) Pentru transportul rutier public de mrfuri n trafic naional, prin document de transport se nelege scrisoarea de transport C.M.R., prevzut de Convenia referitoare la contractul de transport internaional de mrfuri pe osele (Convenia C.M.R.), la care Romnia a aderat prin Decretul nr. 429/1972, al crei model este prevzut n anexa nr. 6 la prezentele norme. (3) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier public de mrfuri n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; b) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; c) contractul de nchiriere, n original sau n copie conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; d) certificatul de competen profesional al conductorului auto valabil. (4) Pentru transportul rutier public de mrfuri n trafic internaional, prin document de transport se nelege scrisoarea de transport C.M.R. prevzut de la Convenia C.M.R. (5) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier public de mrfuri n trafic internaional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) autorizaiile de transport internaional, dup caz; b) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; c) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; d) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori n copie conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; e) certificatul privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i siguran rutier; f) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil; g) certificatul internaional de inspecie tehnic, dup caz. ART. 41 (1) n cazul transportului rutier de mrfuri n trafic internaional, efectuat de ctre un operator de transport strin, autorizaiile de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau de destinaie se acord n condiiile stabilite de reglementrile n vigoare. (2) Autorizaiile de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau de destinaie sunt valabile numai n original. ART. 42 (1) Pentru a efectua transport rutier de mrfuri n cont propriu ntreprinderea trebuie s dein la bordul vehiculului copia conform a certificatului de transport n cont propriu, documentul de transport, precum i celelalte documente specifice prevzute de reglementrile n vigoare. (2) Prevederile art. 40 alin. (3) i (5) se aplic corespunztor i la transportul rutier n cont propriu. (3) Pentru transportul rutier n cont propriu de mrfuri n trafic internaional, prin document de transport se nelege scrisoarea de transport C.M.R. prevzut de Convenia C.M.R. (4) Pentru transportul rutier n cont propriu de mrfuri n trafic naional, prin document de transport se nelege avizul de nsoire al mrfurilor. ART. 43 Pentru efectuarea transportului rutier de mrfuri periculoase operatorul de transport rutier sau ntreprinderea are obligaia de a prezenta suplimentar, la solicitarea copiilor conforme, la agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. urmtoarele:

119

Curs persoan desemnat

Page 120

a) contractul individual de munc, decizia de numire i certificatul de atestare profesional a consilierului de siguran; b) certificatul de agreare eliberat de Regia Autonom "Registrul Auto Romn", pentru vehiculele pentru care este necesar a se elibera respectivul certificat; c) certificatul de atestare profesional al conductorului auto, specific mrfurilor periculoase care vor fi transportate; d) autorizaia eliberat de Comisia Naional pentru Controlul Activitilor Nucleare, pentru vehiculele care transport mrfuri periculoase din clasa 7; e) certificatul de inspecie tehnic, n cazul suprastructurilor specializate pentru transportul recipientelor cu gaze lichefiate sau cu alte mrfuri periculoase. III.2. Transportul rutier public de persoane ART. 44 (1) Pentru a efectua transport rutier public de persoane, operatorul de transport rutier trebuie s dein la bordul vehiculului o copie conform a licenei de transport, precum i toate documentele prevzute de reglementrile n vigoare. (2) Pentru a efectua transport rutier de persoane n cont propriu, ntreprinderea trebuie s dein la bordul vehiculului copia conform a certificatului de transport n cont propriu, precum i documentele prin care se dovedete faptul c transportul efectuat este n cont propriu. ART. 45 Transportul rutier public de persoane se poate realiza prin servicii regulate, regulate speciale i ocazionale, numai cu autovehicule destinate transportului de persoane, care prin construcie i echipare au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conductorului auto. III.2.1. Transportul rutier public de persoane III.2.1.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate III.2.1.1.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional ART. 46 Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional se poate efectua de ctre operatorii de transport rutier care dein licen de traseu valabil. ART. 47 Licena de traseu se elibereaz pentru traseele, respectiv cursele cuprinse n programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate, nsoit de graficul de circulaie aferent cursei/traseului respectiv. ART. 48 (1) Totalitatea traseelor i curselor necesare pentru acoperirea acestora, graficele de circulaie, capetele de traseu, staiile publice, precum i numrul autovehiculelor necesare pentru efectuarea acestora alctuiesc programele de transport. (2) Prin programul de transport se nominalizeaz autogrile utilizate pentru plecri, opriri n tranzit i sosiri sau, n lipsa acestora, staiile publice, pentru fiecare traseu. Nominalizarea autogrilor, precum i a locului unde sunt amplasate staiile publice pe teritoriul unei localiti se face de ctre administraia public local pe raza ei de competen. (3) Accesul operatorilor de transport rutier crora li s-au atribuit trasee sau curse n staiile publice este gratuit i nediscriminatoriu, conform graficelor de circulaie. ART. 49 Programele de transport sunt: a) programul de transport judeean; b) programul de transport interjudeean; ART. 50 (1) Programul de transport interjudeean se ntocmete i se aprob de ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R., cu consultarea prealabil a organizaiilor patronale reprezentative din domeniul transporturilor rutiere. (2) Autoritatea Rutier Romn A.R.R., prin ageniile teritoriale, avizeaz programele judeene de transport rutier public de persoane prin servicii regulate, dup armonizarea acestora cu programul de transport rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic interjudeean. (3) Modificarea programului de transport interjudeean se poate face cel mult o dat pe an de ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R., astfel: a) prin introducerea de noi trasee de ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R. n cazul n care cea mai lung poriune comun cu un traseu existent n programul de transport interjudeean se suprapune pe mai mult de 50% din lungimea traseului nou-propus, acesta nu va fi introdus n programul de transport; b) prin suplimentarea curselor pe un traseu existent n programul de transport,

120

Curs persoan desemnat

Page 121

la solicitarea operatorului de transport rutier deintor de licena de traseu pe traseul respectiv, cu respectarea unui decalaj de minimum 30 de minute ntre plecrile din staiile/autogrile comune aferente traseelor interjudeene cu segmente comune; c) prin reducerea curselor existente n programul de transport, la solicitarea operatorului de transport rutier deintor de licen de traseu pe traseul respectiv, fr a depi 50% din numrul total de curse de pe acel traseu; d) prin modificarea graficelor de circulaie, astfel: (i) introducerea de opriri n tranzit, care pot fi staii sau autogri. Dac prin oprirea n tranzit solicitat se genereaz segmente comune de traseu care se regsesc n graficele de circulaie aferente altor curse interjudeene pe care dein licene de traseu ali operatori de transport rutier, trebuie s se poat asigura un decalaj de 30 de minute ntre plecrile din staiile/autogrile comune; (ii) modificarea orelor, n situaia n care dup monitorizarea cursei de ctre personalul desemnat al Autoritii Rutiere Romne A.R.R. se constat modificarea semnificativ a fluxului de cltori sau mbuntirea/deteriorarea infrastructurii rutiere. n situaia n care modificarea orei presupune micorarea intervalului dintre plecrile din staiile/autogrile comune care se regsesc pe acelai segment de traseu aferent altor curse interjudeene, se va asigura un decalaj de 30 de minute ntre respectivele plecri. (4) Pe perioada de valabilitate a programelor de transport, operatorii de transport rutier pot efectua oricare curs i traseu ctigat cu oricare dintre autovehiculele nscrise la atribuire i declarate ctigtoare, indiferent de capacitatea acestora sau de punctajul obinut la atribuire, ori cu autovehiculele cu care acestea au fost nlocuite n condiiile prevzute la alin. (5). (5) nlocuirea unui autovehicul cu care operatorul de transport rutier a ctigat cursele i a obinut licene de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudeean este permis numai cu un autovehicul care ntrunete cel puin acelai punctaj cu al celui nlocuit i are cel puin aceeai capacitate dup notificarea, n formatul solicitat, a ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. emitente a licenei de traseu. (6) n perioada de valabilitate a programelor de transport, autovehiculele cu care operatorul de transport rutier a ctigat trasee/curse pentru care a obinut licena de traseu nu pot fi nscrise la o atribuire ulterioar. (7) La solicitarea operatorilor de transport, nlocuirea autogrii, a capacitii de transport, precum i suplimentarea/reducerea numrului de zile n care se efectueaz cursele de pe un traseu se pot efectua numai cu aprobarea Autoritii Rutiere Romne A.R.R. (8) n perioada de valabilitate a programului de transport interjudeean, n cazul n care se nfiineaz o autogar ntr-o localitate n care nu a existat autogar la data eliberrii licenei de traseu, se vor respecta prevederile art. 45 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, cu modificrile i completrile ulterioare, i se vor modifica n mod corespunztor graficele de circulaie anex la licena de traseu. ART. 51 (1) Traseele cuprinse n programele de transport se atribuie operatorilor de transport rutier care solicit traseul sau cursa respectiv, n cadrul unei edine de atribuire. (2) n cazul transportului de persoane prin servicii regulate n trafic judeean, se atribuie ntregul traseu solicitat. (3) n cazul transportului de persoane prin servicii regulate n trafic interjudeean, se atribuie fiecare curs de pe un traseu. ART. 52 (1) n situaia n care pentru o curs s-a depus o singur solicitare, cursa solicitat este atribuit operatorului de transport rutier respectiv. (2) n situaia n care pentru o curs s-au depus mai multe solicitri de ctre mai muli operatori de transport rutier, acetia sunt departajai pe baz de punctaj, cursa fiind atribuit solicitantului care ntrunete cel mai mare punctaj. (3) Criteriile de evaluare n baza crora se atribuie punctele n cazul curselor interjudeene, precum i metodologia de punctare sunt prevzute n anexele nr. 7a) i 7 b) la prezentele norme. (4) Ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. vor elibera licene de traseu dup atribuirea traseelor din programul judeean. ART. 53 (1) Datele la care vor avea loc edinele de atribuire se vor stabili dup cum urmeaz: a) o edin de atribuire cu 60 de zile nainte de expirarea valabilitii programului de transport, n vederea atribuirii noilor programe de transport judeene; b) o edin de atribuire cu 30 de zile nainte de expirarea valabilitii programului de transport interjudeean, n vederea atribuiriicurselor rmase nesolicitate sau neatribuite la edina de atribuire prevzut la lit. a);

121

Curs persoan desemnat

Page 122

c) pentru un traseu/curs cuprins/cuprins n programele de transport interjudeean la care a renunat un operator de transport rutier sau n cazul n care msura retragerii licenei de traseu a rmas definitiv se va organiza o edin de atribuire n termen de 15 zile de la afiarea traseelor/curselor respective pe site-ul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.; d) pentru un traseu nou-introdus n programul de transport interjudeean, cursele se vor atribui n cadrul unor edine de atribuire organizate la o dat ce va fi stabilit de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. i care va fi afiat la sediul ageniilor teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. i pe site-ul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.;; (2) Cursele interjudeene care nu au fost solicitate sau atribuite la edinele de atribuire prevzute la alin. (1) vor fi scoase din programul de transport interjudeean. (3) Lista traseelor i curselor care au fost atribuite n cadrul fiecrei edine va fi fcut public de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. pe site-ul acesteia, precum i prin afiare la sediul ageniilor teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (4) Lista traseelor i curselor rmase nesolicitate sau neatribuite se va afia pe site-ul Autoritii Rutiere Romne A.R.R., precum i la sediul ageniilor teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., cu 20 de zile nainte de data urmtoarei edinei de atribuire. (5) Data limit pn la care operatorii de transport rutier pot depune opiunile este cu 10 zile nainte de data la care se desfoar edina de atribuire respectiv. (6) Operatorii de transport rutier vor depune toate opiunile, n format electronic, n vederea atribuirii traseelor/curselor cuprinse n programele de transport, n intervalul cuprins ntre a 15-a zi i a 10-a zi nainte de data la care se desfoar edina de atribuire respectiv. (7) Operatorii de transport rutier vor depune toate opiunile n format electronic, n vederea atribuirii traseelor cuprinse n programul de transport interjudeean, n intervalul de 6 zile cuprins ntre a 15-a zi i a 10-a zi inclusiv, nainte de data la care se desfoar edina de atribuire respectiv. ART. 54 Opiunile depuse n format electronic de operatorii de transport vor fi respinse n urmtoarele cazuri: a) au depit termenele prevzute pentru edinele de atribuire; b) cnd operatorul de transport nu deine vehicule suficiente pentru a efectua traseele/cursele pentru care a depus opiuni; c) cnd operatorul de transport rutier nu deine copii conforme ale licenei de transport, valabile la data depunerii opiunii, suficiente pentru a efectua transportul de persoane pe traseele/cursele pentru care a depus opiuni; d) cnd cursele pentru care s-au depus opiuni nu pot fi efectuate cu acelai vehicul nominalizat din cauza suprapunerii graficelor de circulaie aferente, n cazul traseelor interjudeene; e) cnd traseele pentru care s-au depus opiuni nu pot fi efectuate cu unul sau mai multe vehicule dintre cele nominalizate din cauza suprapunerii graficelor de circulaie aferente, n cazul traseelor judeene; f) cnd traseele/cursele pentru care s-au depus opiuni nu pot fi efectuate cu unul sau mai multe vehicule dintre cele nominalizate din cauza suprapunerii graficelor de circulaie aferente, n cazul unei edine de atribuire n care se atribuie trasee judeene i curse pe trasee interjudeene; g) cnd graficele de circulaie aferente traseelor/curselor pentru care s-au depus opiuni nu permit efectuarea acestora cu vehiculele nominalizate, deoarece prin parcurgerea distanei dintre locul de sosire dintr-o curs i locul de plecare n urmtoarea curs, cu o vitez de deplasare de 50 km/or, se depete ora de plecare n urmtoarea curs. ART. 55 (1) Licenele de traseu se elibereaz operatorilor de transport rutier crora li s-au atribuit trasee/curse de ctre ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (2) Licenele de traseu se elibereaz operatorilor de transport n numrul solicitat de acetia. (3) Modelul licenei de traseu este prevzut n anexa nr. 8 la prezentele norme. (4) Graficul de circulaie, anex la licena de traseu, cuprinde: a) staiile publice, precum i distanele dintre acestea; b) orele de plecare, respectiv de sosire; c) zilele n care se efectueaz transporturile. (5) Modelul graficului de circulaie aferent licenei de traseu este prezentat n anexa nr. 9 la prezentele norme. (6) n cazul n care pn la eliberarea licenei de traseu se constat c au fost furnizate informaii eronate, aceasta nu se va elibera. ART. 56 n cazul n care operatorul de transport rutier cruia i s-a atribuit un traseu/o curs nu se prezint la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. n vederea solicitrii eliberrii licenei de traseu n termen de 5 zile de la data edinei de atribuire sau n cazul n care nu a ridicat licena de traseu n termen de 15 zile de la data solicitrii, traseul/cursa va fi

122

Curs persoan desemnat

Page 123

disponibil/disponibil la urmtoarea edin de atribuire. ART. 57 (1) n cazul traseelor judeene, eliberarea licenei de traseu i a graficului de circulaie se face de ctre agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne pe a crei raz administrativ se afl respectivul traseu judeean. (2) n cazul curselor interjudeene, eliberarea licenei de traseu i a graficului de circulaie se face,dup caz, de ctre: a) agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. pe a crei raz administrativ i are sediul respectivul operator de transport rutier, dac unul dintre capetele de traseu se afl n judeul n care i are sediul acesta; b) agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. pe a crei raz administrativ se afl prima localitate capt de traseu prevzut n denumirea traseului. ART. 58 (1) Licena de traseu se elibereaz pentru o perioad de 3 ani fr a depi valabilitatea programului de transport. (1.1) Licena de traseu pentru traseele cuprinse n Programul de transport interjudeean se elibereaz pentru o perioad de 5 ani, fr a depi valabilitatea programului de transport. (2) Licena de traseu se elibereaz dup prezentarea de ctre operatorul de transport rutier a documentului de plat a tarifului de eliberare. (3) Licena de traseu este nominal i nu este transmisibil. ART. 59 (1) Operatorul de transport rutier are urmtoarele obligaii: a) s utilizeze pe timpul executrii transportului rutier placa de traseu cu nominalizarea operatorului de transport rutier i a traseului; b) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; c) s asigure afiarea n interiorul vehiculului a tarifului de transport pe baz de legitimaie de cltorie, conform distanelor corespunztoare staiilor prevzute n graficul de circulaie aferent licenei de traseu; d) s admit la transport persoanele care beneficiaz, potrivit legii, de faciliti la transportul rutier; e) s asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare, n cazul n care cltoria nu se poate realiza pn la destinaie din vina operatorului de transport rutier; f) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, n termen de maximum 3 ore n jude i 5 ore n ar; g) s asigure vnzarea biletelor la capetele traseului i n vehicul, inclusiv cu anticipaie. (h) s ncheie contracte de acces n autogar, n conformitate cu graficele de circulaie anex la licena de traseu. i) s comunice la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. emitent a licenei de traseu n fiecare zi de vineri situaia persoanelor cu faciliti la transportul rutier potrivit legii, transportate n sptmna precedent, n formatul solicitat de aceasta; j) s transporte n baza biletului/tichetului/cuponului special de cltorie acordat ca facilitate la transportul rutier public, completat anterior efecturii transportului, numai acele persoane care beneficiaz de faciliti la transport potrivit legii. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai operatorului de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s preia la transport mrfuri sau colete doar n limita spaiilor disponibile; b) s asigure urcarea i coborrea bagajelor n/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaz numai de ctre conductorul auto; c) s opreasc n toate staiile prevzute n graficul de circulaie aferent licenei de traseu, fr a opri, pentru urcarea sau coborrea persoanelor transportate, n alte locuri dect cele prevzute n graficul de circulaie; d) s emit legitimaii de cltorie corespunztoare tarifelor aferente distanei parcurse de persoanele transportate; e) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de clasificare pe stele sau categorii, cu excepia autobuzelor urbane, utilizate pentru transportul local n interiorul unei localiti, n cazul crora trebuie ca numrul persoanelor transportate s fie n limita numrului de locuri prevzut n certificatul de nmatriculare al acestora. ART. 60 Renunarea la licena de traseu se poate face la cererea expres a operatorului de transport rutier, care va fi depus la agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., cu minimum 30 de zile nainte de data ncetrii efecturii traseului/cursei. ART. 61 Retragerea licenei de traseu se face de ctre agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii acesteia; b) n cazul svririi de ctre operatorul de transport rutier a unor abateri grave, dup cum urmeaz:

123

Curs persoan desemnat

Page 124

(i) cnd licena de traseu a fost obinut prin furnizarea unor documente care conineau informaii eronate; (ii) cnd operatorul de transport rutier, deintor al licenei de traseu, a ncredinat spre efectuare altui operator de transport rutier curse prevzute n graficul de circulaie aferent licenei de traseu; (iii) cnd operatorul de transport rutier a nlocuit unul dintre vehicule fr respectarea prevederilor art. 50 alin.(5);
(iv) cnd situaiile referitoare la transportul persoanelor care beneficiaz de faciliti la transportul rutier public potrivit legii nu sunt transmise n termenul prevzut de prezentele norme sau cnd respectivele situaii sunt eronate.

c) n cazul svririi de ctre operatorul de transport rutier a unor abateri repetate, dup cum urmeaz: (i) n cazul transportului interjudeean, cnd operatorul de transport rutier a efectuat cursa n mai puin de 90% din numrul de zile prevzute, n graficul de circulaie al licenei de traseu pentru cursa respectiv, a se efectua ntr-o lun calendaristic; (ii) - se abrog. d) la ncetarea activitii operatorului de transport rutier; e) la retragerea licenei de transport.
f) n cazul n care ntreprinderea are activitatea suspendat, conform nregistrrilor din registrul comerului.

(2) La transportul judeean, pentru cazurile prevzute la lit. a)- c), retragerea licitaiei de traseu se face n baza solicitrii motivate a administraiei publice judeene. ART. 62 (1) n cazul retragerii licenei de traseu, operatorul de transport rutier va fi ntiinat de agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., fiind obligat s efectueze traseul sau cursa pe o perioada de 30 de zile, n cazul transporturilor interjudeene, i de 60 de zile, n cazul transporturilor judeene. (2) Dup retragerea licenei de traseu, Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va atribui traseul sau cursa respectiv n cadrul urmtoarei edine de atribuire prevzute la art. 53 alin. (1) lit. e). (3) n cazul n care operatorul de transport rutier a renunat la licena de traseu pe un traseu sau curs, conform art. 60, acesta nu va mai putea participa la urmtoarele edine de atribuire pentru atribuirea aceluiai traseu sau aceleiai curse. (4) n cazul n care operatorului de transport rutier i s-a retras licena de traseu pe o curs/traseu, acesta nu va mai putea participa la urmtoarea edin de atribuire a traseului/cursei respectiv/respective. ART. 63 (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenelor de traseu se comunic de ctre operatorul de transport rutier la agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., n termen de maximum 15 zile de la data constatrii, acestea nlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente. (2) Pierderea sau sustragerea licenelor de traseu se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a III-a. ART. 64 (1) Operatorii de transport rutier au obligaia de a deine n original la bordul vehiculului, pe toat durata transportului de persoane prin servicii regulate n trafic naional, documentul de transport. (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, prin document de transport se nelege licena de traseu nsoit de graficul de circulaie aferent. (3) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier, b) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori n copie conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; c) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini ai statelor membre ale Uniunii Europene; d) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie. e) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil, pentru tipul de transport efectuat. III.2.1.1.2. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional ART. 65 (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional se efectueaz de operatorii de transport rutier romni, pe baza autorizaiei de transport internaional emise de ctre autoritile competente ale statelor unde sunt situate capetele traseului, nsoit de graficele de circulaie, i a autorizaiilor de transport internaional eliberate de autoritile competente ale statelor tranzitate. (2) Autorizaia de transport internaional d dreptul titularului/titularilor s efectueze transport rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional.

124

Curs persoan desemnat

Page 125

ART. 66 (1) Autorizaiile de transport internaional se elibereaz pe numele operatorului/operatorilor de transport rutier, acestea nefiind transmisibile ctre teri, i va fi nsoit pe toat durata efecturii traseului de graficul de circulaie al acesteia n original. (2) Operatorul/operatorii de transport rutier titular/titulari al/ai autorizaiei de transport internaional va/vor putea, n condiiile obinerii acordului autoritilor competente ale statelor unde sunt situate capetele traseului, s efectueze transport rutier public de persoane pe traseul solicitat i prin unul sau mai muli subcontractani, acetia avnd calitatea de operator de transport rutier. n acest caz, numele subcontractantului/subcontractanilor va fi nscris pe autorizaia de transport internaional. (3) n cazul asocierii mai multor operatori de transport rutier n scopul efecturii unor servicii regulate, autorizaiile de transport internaional se elibereaz pe numele tuturor operatorilor de transport rutier asociai operatorului de transport rutier n numele cruia s-a depus cererea n vederea autorizrii. (4) Perioada de valabilitate maxim a autorizaiilor de transport internaional este de 5 ani. (5) Modelul autorizaiei de transport internaional este prevzut n anexa nr. 10 la prezentele norme. ART. 67 Autorizaia de transport internaional se elibereaz n conformitate cu prevederile prezentelor norme, a acordurilor i conveniilor la care Romnia este parte. ART. 68 (1) n vederea autorizrii efecturii transportului rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional pe traseul solicitat, operatorul de transport rutier va depune la sediul Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului - Direcia general infrastructur i transport rutier un dosar care va cuprinde urmtoarele documente: a) cererea de eliberare, al crei model este prevzut n anexa nr. 11 la prezentele norme; b) numrul de autovehicule necesar pentru efectuarea curselor de pe traseul solicitat, pentru fiecare dintre operatorii de transport rutier menionai n cerere; c) traseul i graficul de circulaie propuse, cu indicarea punctelor de mbarcare/debarcare a persoanelor; d) schia traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor; e) schema de conducere care s permit controlul respectrii perioadelor de conducere i de odihn ale conductorilor auto; f) contractul ncheiat cu un partener strin din statul unde se afl cellalt capt al traseului pentru efectuarea curselor de pe traseul solicitat, cel puin la paritate pentru partenerul romn, dup caz; contractul se va prezenta n limba romn i n limba oficial sau n una dintre limbile oficiale ale statului partenerului strin; g) grila cu tarifele practicate; h) perioada de valabilitate a autorizaiei i numrul de autorizaii solicitate; i) orice informaii suplimentare pe care operatorii de transport rutier care nainteaz cereri le consider relevante sau care le sunt solicitate de autoritile de autorizare. (2) Documentele prevzute la alin. (1) lit. a), c), e) i g) se vor prezenta i n formatul electronic solicitat de Direcia general infrastructur i transport rutier. ART. 69 (1) Autorizaia de transport internaional se acord de ctre autoritile statului pe al crui teritoriu sunt mbarcai i debarcai cltorii. Direcia general infrastructur i transport rutier nainteaz acestor autoriti, precum i autoritilor competente ale statelor ale cror teritorii sunt tranzitate fr mbarcarea i debarcarea cltorilor o copie a cererii, mpreun cu copiile documentaiei relevante i cu aprecierea acesteia. (2) Deciziile asupra autorizrii operatorilor de transport rutier romni vor fi luate de autoritile competente ale statelor de autorizare n termenele stipulate n acordurile i conveniile ncheiate ntre Romnia i celelalte state. (3) Termenul n care Direcia general infrastructur i transport rutier analizeaz cererile depuse de operatorii de transport rutier este de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului. ART. 70 (1) Direcia general infrastructur i transport rutier va respinge dosarul depus n vederea autorizrii transportului rutier de persoane prin servicii regulate pe un traseu n trafic internaional n urmtoarele cazuri: a) dac solicitantul nu poate oferi serviciul care face obiectul cererii cu vehiculele deinute; b) dac anterior solicitantul nu a respectat legislaia naional sau internaional privind transportul rutier i, n special condiiile i cerinele privind autorizaiile pentru serviciile de transport rutier de persoane n trafic internaional sau a comis nclcri grave ale legislaiei privind sigurana rutier, n special cu privire la reglementrile aplicabile vehiculelor i perioadelor de odihn i conducere ale conductorilor auto; c) dac, n cazul unei cereri de rennoire a autorizaiei, nu sunt ndeplinite condiiile de autorizare; d) dac se stabilete c existena serviciului n cauz ar compromite direct serviciile regulate deja autorizate, exceptndu-se cazurile n care serviciile regulate sunt exploatate numai de un operator de transport rutier sau de mai

125

Curs persoan desemnat

Page 126

muli operatori de transport rutier care exploateaz n comun traseul respectiv; e) dac exist indicii c efectuarea transportului rutier pe traseul solicitat n cerere are drept scop numai cele mai profitabile servicii existente pe traseul n cauz. (2) Faptul c un operator de transport rutier ofer preuri mai mici dect ali operatori de transport rutier sau c traseul solicitat este deja efectuat de ali operatori de transport rutier nu poate constitui o justificare pentru respingerea cererii. (3) n cazul respingerii cererii, decizia va cuprinde menionarea motivelor care au stat la baza acestei hotrri. ART. 71 (1) Cererile de rennoire a autorizaiilor de transport internaional sau de modificare a condiiilor de efectuare a transportului prin serviciul care face obiectul autorizaiei vor conine propunerile de modificare i/sau perioada de valabilitate i vor fi soluionate cu acceptul autoritilor competente care au emis respectivele autorizaii de transport internaional. (2) Cererile de rennoire/modificare a autorizaiilor de transport internaional vor fi soluionate cu respectarea procedurii prevzute la art. 68 - 70. (3) Autorizaiile de transport internaional rennoite/modificate vor fi eliberate operatorilor de transport rutier romni sub rezerva returnrii vechilor autorizaii n termen de 10 zile de la primirea noilor autorizaii de transport internaional. ART. 72 (1) Dup obinerea autorizaiilor de transport internaional de la statul unde este situat cellalt capt de traseu, precum i a celor de la statele tranzitate, acestea vor fi eliberate operatorului de transport rutier de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier. (2) Concomitent cu autorizaiile de transport rutier menionate la alin. (1), Direcia general infrastructur i transport rutier va elibera operatorului de transport rutier romn i autorizaia de transport internaional pe acel traseu, prevzut la art. 66. ART. 73 Autorizaia de transport internaional se retrage de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier n urmtoarele cazuri: a) cnd se constat c operatorul de transport rutier nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza eliberrii acesteia; b) cnd se constat c operatorul de transport rutier a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii autorizaiei de transport internaional.
c) efectuarea de transport rutier public de persoane n trafic naional pe baza autorizaiei de transport internaional, cu mbarcarea/debarcarea persoanelor ntre dou puncte de pe teritoriul Romniei; d) la a treia sanciune aplicat pentru nerespectarea prevederilor autorizaiei de transport internaional. Operatorul de transport va fi notificat dup aplicarea celei de-a doua sanciuni.

ART. 74 (1) Pe teritoriul Romniei operatorii de transport rutier romni au obligaia de a deine, n original, la bordul vehiculului, pe toat durata transportului de persoane prin servicii regulate n trafic internaional, autorizaia de transport internaional prevzut la art. 72 alin. (2), nsoit de graficul de circulaie. (2) Suplimentar fa de documentele menionate la alin. (1), n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional, la bordul vehiculului trebuie s se afle: a) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; b) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; c) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori o copie conform cu originalul, n cazul n care vehiculul este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; d) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora, pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; e) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil, pentru tipul de transport efectuat. ART. 75 (1) Operatorul de transport rutier are urmtoarele obligaii: a) s utilizeze pe timpul executrii transportului rutier placa de traseu cu nominalizarea operatorului de transport rutier i a traseului; b) s emit legitimaii de cltorie corespunztoare tarifelor aferente distanei parcurse de persoana transportat; c) s asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare, n cazul n care cltoria nu se poate realiza pn la destinaie din vina operatorului de transport rutier; d) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, n termen de maximum 16 ore;

126

Curs persoan desemnat

Page 127

e) s anune anticipat cursele care nu pot fi executate din cauz de for major sau din alte cauze la capetele traseului i, n limita posibilitilor, i pe traseu; f) s comunice Direciei generale infrastructur i transport rutier renunarea la traseu, cu minimum 30 de zile nainte de data ncetrii efecturii traseului; g) s asigure vnzarea biletelor cu anticipaie; h) s asigure bilete de cltorie n cel puin dou limbi - limba romn i o limb de circulaie internaional; i) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; j) s respecte prevederile prevzute n autorizaia de transporti s asigure criteriile de continuitate, regularitate i capacitate necesare efecturii transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul respectiv. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai operatorului de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s preia la transport mrfuri sau colete doar n limita spaiilor disponibile; b) s asigure urcarea i coborrea bagajelor n/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaz numai de ctre conductorul auto; c) s opreasc n toate staiile prevzute n graficul de circulaie care nsoete autorizaia de transport internaional, fr a opri pentru urcarea sau coborrea persoanelor transportate n alte locuri dect cele prevzute n graficul de circulaie; d) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare. ART. 76 (1) Graficul de circulaie aferent unui traseu n trafic internaional poate s prevad mai multe puncte de mbarcare/debarcare pe teritoriul Romniei, dintre care unele sunt ramificaii ale traseului respectiv, menionate corespunztor n graficul de circulaie. (2) Aceste ramificaii ale traseului se pot executa, numai n situaia n care exist cltori, cu vehicule care dein la bord autorizaia de transport internaional. (3) Transportul de persoane pe aceste ramificaii se consider ca fiind o continuare a transportului rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional unde cltoria se poate efectua numai n baza legitimaiilor de cltorie eliberate pentru traseul sau traseele internaionale pentru care exist la bord autorizaiile de transport internaional respective. ART. 77 (1) Autorizaiile de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau de destinaie, necesare efecturii unui transport de persoane prin serviciu regulat pentru operatorii de transport rutier strini, se acord n condiiile i n termenele prevzute de acordurile bilaterale i multilaterale ncheiate de Romnia cu celelalte state, de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier. (2) Autorizaiile de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau de destinaie sunt valabile numai n original. (3) Modelul autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit este prevzut n anexa nr. 12 la prezentele norme. (4) Modelul autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de destinaie este prevzut n anexa nr. 13 la prezentele norme. ART. 78 (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea autorizaiei de transport internaional se comunic Direciei generale infrastructur i transport rutier, n termen de 15 zile de la data constatrii, aceasta nlocuindu-se cu un document nou. (2) Pierderea sau sustragerea autorizaiei de transport internaional se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a III-a. III.2.1.2. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale III.2.1.2.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional ART. 79 Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional se efectueaz de operatorii de transport rutier n baza licenei de traseu eliberate de agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R. n a crei raz administrativ operatorul de transport rutier i are sediul social. ART. 80 Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional poate fi efectuat de ctre operatorii de transport rutier care au ncheiat un contract cu un beneficiar care poate fi agent economic, unitate de nvmnt sau unitate militar, n vederea efecturii de transporturi pentru categoriile de personal nominalizate la art. 3 alin. (1) pct. 37 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006.

127

Curs persoan desemnat

Page 128

ART. 81 n vederea obinerii unei licene de traseu pentru un serviciu regulat special de persoane n trafic naional, operatorul de transport rutier va depune la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. un dosar care va cuprinde: a) cererea; b) lista vehiculelor cu care se efectueaz traseul i capacitatea de transport a acestora; c) copiile conforme ale licenei de transport ntr-un numr egal cu cel al vehiculelor prezentate n list; d) graficul de circulaie propus, care trebuie s fie n concordan cu programul de ncepere/ncheiere a activitilor, respectiv programul de intrare/ieire din schimb, vizat de beneficiarul transportului; graficul de circulaie va cuprinde sensurile n care se transport angajaii pentru nceperea activitilor/intrarea n schimb, respectiv transportul acestora la ncheierea activitilor/ieirea din schimb; e) contractul ncheiat cu beneficiarul transportului, din care s rezulte programul de ncepere/ncheiere a activitilor, respectiv programul de intrare/ieire din schimb; contractul se va ncheia cu un singur beneficiar al transportului, cursa executndu-se n exclusivitate pentru acest beneficiar; f) tabel cu persoanele angajate ale beneficiarului, care urmeaz s fie transportate. ART. 82 n termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului, agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. analizeaz documentele depuse, urmnd ca, n cazul n care sunt ndeplinite condiiile pentru efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale pe acel traseu, s dispun eliberarea licenei de traseu sau s comunice n scris refuzul motivat, dup caz. ART. 83 (1) Licena de traseu se elibereaz operatorului de transport rutier ntr-un numr egal cu numrul de vehicule necesare efecturii traseului, dup prezentarea avizelor eliberate de administraiile locale pentru staiile utilizate pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate. (2) n cazul transportului de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional, staiile utilizate pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate nu pot fi staiile publice, dar trebuie s se asigure condiii minime de siguran pentru persoanele transportate. (3) Licena de traseu se elibereaz de agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. pentru o perioad egal cu perioada de valabilitate a contractului ncheiat cu beneficiarul transportului, dar nu mai mult de un an, dup prezentarea documentului de plat a tarifului de eliberare. (4) Modelul licenei de traseu este prevzut n anexa nr. 8 la prezentele norme. (5) Licena de traseu conine tipul i capacitatea autobuzului necesar pentru efectuarea traseului i este nsoit pe toat durata efecturii transportului de graficul de circulaie aferent, n original. (6) Graficul de circulaie aferent licenei de traseu cuprinde: a) staiile, altele dect staiile publice, precum i distanele dintre acestea; b) orele de plecare, respectiv de sosire; c) zilele n care se efectueaz transporturile. (7) Modelul graficului de circulaie al licenei de traseu este prevzut n anexa nr. 9 la prezentele norme. (8) Licena de traseu este nominal i nu este transmisibil. ART. 84 Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va respinge dosarul depus n vederea obinerii unei licene de traseu n urmtoarele condiii: a) dac solicitantul nu dispune de numrul de vehicule sau de copii conforme ale licenei de transport, necesare derulrii transportului pe traseul solicitat, conform contractului ncheiat cu beneficiarul; b) dac solicitantul a fost sancionat n ultimul an prin suspendarea unui numr de copii conforme reprezentnd 10% din numrul total de copii conforme pe care l deine, ca urmare a svririi unor abateri grave prevzute la art. 11; c) dac un vehicul este utilizat simultan pentru transportul angajailor mai multor beneficiari, precum i dac vehiculul respectiv a fost nominalizat pe o curs/un traseu din programele de transport prin servicii regulate ale cror grafice de circulaie se suprapun cu cel vizat de beneficiarul transportului. ART. 85 (1) Operatorii de transport rutier au obligaia de a deine n original, la bordul vehiculului, pe toat durata transportului naional de persoane prin servicii regulate speciale, documentul de transport. (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional, prin document de transport se nelege licena de traseu nsoit de graficul de circulaie aferent acesteia. (3) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) contractul ncheiat cu beneficiarul transportului sau copia conform cu originalul a acestuia; b) legitimaii de serviciu valabile, eliberate de beneficiarul transportului pentru persoanele transportate;

128

Curs persoan desemnat

Page 129

c) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; d) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori copie conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de nchiriere sau leasing; e) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni ai statelor nememre ale Uniunii Europene; f) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora, pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; g) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat. ART. 86 Retragerea licenei de traseu se face de agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n urmtoarele cazuri: a) cnd nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii acesteia; b) n cazul svririi de ctre operatorul de transport rutier a unor abateri grave, dup cum urmeaz: (i) cnd licena de traseu a fost obinut prin furnizarea unor documente care conineau informaii eronate; (ii) cnd operatorul de transport rutier deintor al licenei de traseu a ncredinat spre efectuare altui operator de transport rutier curse prevzute n graficul de circulaie aferent licenei de traseu; (iii) cnd s-a constatat faptul c n vehiculul/vehiculele care efectueaz transport de persoane prin servicii regulate speciale pe un anumit traseu sunt transportate persoane care nu au fost nominalizate de ctre beneficiarul transportului n tabelul prevzut la art. 81 lit. f); c) cnd operatorul de transport rutier nu a efectuat cel puin 5% din totalul curselor prevzute n graficul de circulaie al licenei de traseu ntr-un interval de 30 de zile; d) la ncetarea activitii operatorului de transport rutier; e) la retragerea licenei de transport.
f) n cazul n care ntreprinderea are activitatea suspendat, conform nregistrrilor din registrul comerului.

ART. 87 (1) Operatorul de transport rutier are urmtoarele obligaii: a) s utilizeze pe timpul executrii transportului rutier placa de traseu, cu indicarea executantului, a traseului i a tipului de transport; b) s asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare n cazul n care cltoria nu se poate realiza pn la destinaie din vina operatorului de transport rutier; c) s preia la transport numai persoanele nominalizate n tabelul prevzut la art. 81 lit. f), care dein legitimaii de serviciu valabile, eliberate de beneficiarul transportului; d) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, n termen de maximum 3 ore n jude i 5 ore n ar; e) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai operatorului de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s preia la transport mrfuri sau colete doar n limita spaiilor disponibile; b) s asigure urcarea i coborrea bagajelor n/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaz numai de ctre conductorul auto; c) s opreasc n toate staiile prevzute n graficul de circulaie aferent licenei de traseu, fr a opri pentru urcarea sau coborrea persoanelor transportate n alte locuri dect cele prevzute n graficul de circulaie; d) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare. ART. 88 (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea licenelor de traseu se comunic de ctre operatorul de transport rutier la agenia teritorial emitent a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., n termen de maximum 15 zile de la data constatrii, acestea nlocuindu-se cu un document nou, cu plata tarifelor aferente. (2) Pierderea sau sustragerea licenelor de traseu se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a III-a.

III.2.1.2.2. Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic internaional ART. 89 Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic internaional se efectueaz de ctre operatorii de transport rutier romni, n baza autorizaiilor de transport internaional eliberate de autoritile competente ale statelor unde sunt situate capetele de traseu, nsoite de graficele de circulaie, i a autorizaiilor de

129

Curs persoan desemnat

Page 130

transport internaionale eliberate de autoritile competente ale statelor tranzitate, dup caz. ART. 90 Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic internaional poate fi efectuat de ctre operatorii de transport rutier care au ncheiat un contract cu un beneficiar care poate fi agent economic, unitate de nvmnt sau unitate militar, n vederea efecturii de transporturi pentru categoriile de personal nominalizate la art. 3 alin. (1) pct. 37 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006. ART. 91 (1) n vederea autorizrii efecturii de transport rutier public de persoane prin servicii regulate speciale pe traseul solicitat, operatorul de transport rutier va depune la Direcia general infrastructur i transport rutier un dosar care cuprinde urmtoarele documente: a) cererea de eliberare, al crei model este prevzut n anexa nr. 11 la prezentele norme; b) numrul de autovehicule necesare pentru efectuarea curselor de pe traseul solicitat, pentru fiecare dintre operatorii de transport rutier menionai n cerere; c) traseul i graficul de circulaie propus, cu indicarea punctelor de mbarcare/debarcare a persoanelor; d) avizele, pentru punctele de mbarcare/debarcare, eliberate de deintorii acestora; e) schia traseului, cu indicarea punctelor de trecere a frontierelor; f) schema de conducere care s permit controlul respectrii perioadelor de conducere i de odihn ale conductorilor auto; g) contractul original, ncheiat cu beneficiarul transportului, n limba romn, sau copia tradus i legalizat, precum i n limba oficial a statului unde se afl sediul beneficiarului; h) perioada de valabilitate a autorizaiei i numrul de autorizaii solicitate; i) orice informaii suplimentare pe care operatorii de transport rutier care nainteaz cereri le consider relevante sau care le sunt solicitate de autoritile de autorizare. (2) Documentele prevzute la alin. (1) lit. a), c), e) i f) se vor prezenta i n formatul electronic solicitat de Direcia general infrastructur i transport rutier. ART. 92 (1) Autorizaia de transport internaional se acord de autoritile statului pe al crui teritoriu sunt mbarcai i debarcai cltorii. Direcia general infrastructur i transport rutier nainteaz acestor autoriti, precum i autoritilor competente ale statelor ale cror teritorii sunt tranzitate fr mbarcarea i debarcarea cltorilor o copie a cererii mpreun cu copiile documentaiei relevante i aprecierea acesteia. (2) Deciziile asupra autorizrii operatorilor de transport rutier romni vor fi luate de autoritile competente ale statelor de autorizare, n termenele stipulate n acordurile i conveniile ncheiate ntre Romnia i celelalte state. (3) Termenul n care Direcia general infrastructur i transport rutier analizeaz cererile depuse de operatorii de transport rutier este de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului. ART. 93 (1) Direcia general infrastructur i transport rutier va respinge dosarul depus n vederea atribuiri unui traseu n trafic internaional n urmtoarele cazuri: a) dac solicitantul nu dispune de numrul de vehicule i copii conforme ale licenei de transport, necesare derulrii transportului pe traseul solicitat, conform contractului ncheiat cu beneficiarul; b) dac n trecut solicitantul nu a respectat legislaia naional sau internaional privind transportul rutier i n special condiiile i cerinele privind autorizaiile pentru serviciile de transport rutier de persoane n trafic internaional sau a comis nclcri grave ale legislaiei privind sigurana rutier, n special cu privire la reglementrile aplicabile vehiculelor i perioadelor de odihn i conducere ale conductorilor auto; c) dac prin atribuirea traseului respectiv se ncalc prevederile acordurilor bilaterale ncheiate ntre Romnia i statele pe teritoriul crora se afl traseul. (2) n cazul respingerii cererii, decizia va cuprinde menionarea motivelor care au stat la baza acestei hotrri. ART. 94 (1) Dup obinerea autorizaiilor de transport internaional de la statul unde este situat cellalt capt de traseu, precum i cele de la statele tranzitate, acestea vor fi eliberate operatorului de transport rutier de Direcia general infrastructur i transport rutier. (2) Concomitent cu autorizaiile de transport rutier menionate la alin. (1), Direcia general infrastructur i transport rutier va elibera operatorului de transport rutier romn i o autorizaie de transport internaional pe acel traseu, al crei model este prezentat n anexa nr. 10 la prezentele norme. (3) Autorizaia de transport internaional de persoane prin servicii regulate speciale se elibereaz pe o perioad de maximum 5 ani. (4) Autorizaia este nominal, nu este transmisibil i va fi nsoit pe toat durata efecturii traseului de graficul de circulaie al acesteia n original.

130

Curs persoan desemnat

Page 131

ART. 95 (1) Cererile de rennoire a autorizaiilor de transport internaional sau de modificare a condiiilor de efectuare a transportului prin serviciul care face obiectul autorizaiei vor conine propunerile de modificare i/sau perioada de valabilitate i vor fi soluionate cu acceptul autoritilor competente care au emis respectivele autorizaii de transport internaional. (2) Cererile de rennoire/modificare a autorizaiilor de transport internaional vor fi soluionate cu respectarea procedurii prevzute la art. 91 - 93. (3) Autorizaiile de transport internaional rennoite/modificate se elibereaz operatorilor de transport rutier romni sub rezerva returnrii vechilor autorizaii n termen de 10 zile de la primirea noilor autorizaii de transport internaional. ART. 96 Autorizaia de transport internaional se retrage de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier n urmtoarele cazuri: a) cnd se constat c operatorul de transport rutier nu mai ndeplinete condiiile care au stat la baza eliberrii acesteia; b) cnd se constat c operatorul de transport rutier a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii autorizaiei de transport internaional. ART. 97 (1) Pe teritoriul Romniei, operatorii de transport rutier romni au obligaia de a deine n original, la bordul vehiculului, pe toat durata transportului de persoane prin servicii regulate speciale n trafic internaional, autorizaia de transport internaional prevzut la art. 72 alin. (2), nsoit de graficul de circulaie. (2) Suplimentar fa de documentele menionate la alin. (1), n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate speciale n trafic internaional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) contractul ncheiat cu beneficiarul transportului n limba romn sau copia tradus i legalizat; b) legitimaii de serviciu valabile, eliberate de beneficiarul transportului pentru persoanele transportate; c) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; d) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; e) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori o copie conform cu originalul, n cazul n care vehiculul este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; f) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; g) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat. ART. 98 (1) Operatorul de transport rutier are urmtoarele obligaii: a) s utilizeze pe timpul executrii transportului rutier placa de traseu, cu indicarea executantului, a traseului i a tipului de transport; b) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; c) s asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare n cazul n care cltoria nu se poate realiza pn la destinaie din vina operatorului de transport rutier; d) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, n termen de maximum 16 ore. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai operatorului de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s preia la transport bagaje sau colete doar n limita spaiilor disponibile; b) s asigure urcarea i coborrea bagajelor n/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaz numai de ctre conductorul auto sau de ctre reprezentantul acestuia; c) s opreasc n toate staiile prevzute n graficul de circulaie care nsoete autorizaia de transport internaional, fr a opri pentru urcarea sau coborrea persoanelor transportate n alte locuri dect cele prevzute n graficul de circulaie; d) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare. ART. 99 (1) Pierderea, deteriorarea sau sustragerea autorizaiei de transport internaional se comunic Direciei generale infrastructur i transport rutier, n termen de 15 zile de la data constatrii, aceasta nlocuindu-se cu un document nou. (2) Pierderea sau sustragerea autorizaiei de transport internaional se public n Monitorul Oficial al Romniei, Partea a III-a.

131

Curs persoan desemnat

Page 132

III.2.1.3. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale III.2.1.3.1. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional ART. 100 Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional se efectueaz de ctre operatorii de transport rutier numai n baza documentului de transport. ART. 101 (1) La efectuarea unui transport rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional, operatorul de transport rutier are obligaia de a deine n original, la bordul vehiculului, pe toat durata transportului, documentul de transport. (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional, prin document de transport se nelege documentul de control al crui model este prevzut n anexa nr. 14 la prezentele norme. (3) Documentul de control este format din foi de parcurs detaabile, n dou exemplare, legate n carnete de 25 de file numerotate consecutiv de la 1 la 25. (4) Primul exemplar al foii de parcurs, denumit original, se pstreaz la bordul vehiculului pe toat durata transportului pentru care a fost ntocmit. (5) Foile de parcurs se completeaz n dublu exemplar de ctre operatorul de transport rutier, pentru fiecare cltorie nainte de nceperea acesteia. (6) Al doilea exemplar al foii de parcurs, denumit copie, se detaeaz din documentul de control imediat dup completare i se pstreaz la sediul operatorului de transport rutier. (7) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) contractul/comanda beneficiarului transportului respectiv, n original sau n copie; b) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; c) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori copia conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; d) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; e) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; f) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat. ART. 102 (1) Documentul de control se elibereaz de ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (2) Documentul de control este nominal i nu este transmisibil. ART. 103 Comanda sau contractul ncheiat cu beneficiarul trebuie s cuprind cel puin urmtoarele informaii: a) denumirea beneficiarului; b) codul unic de nregistrare; c) adresa beneficiarului (adresa de comunicare a actelor); d) traseul; e) punctul de mbarcare i cel de debarcare a persoanelor transportate; f) perioada de desfurare a serviciului respectiv. ART. 104 Pe parcursul transportului de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional nicio persoan nu poate urca sau cobor, mbarcarea, respectiv debarcarea acestora, fiind posibil numai ntr-un singur punct menionat n comand sau contract. ART. 105 (1) Operatorul de transport rutier are urmtoarele obligaii: a) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; b) s transporte doar persoanele nominalizate n documentul de control; c) s asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare, n cazul n care cltoria nu se poate realiza pn la destinaie din vina operatorului de transport rutier; d) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, n termen de maximum 3 ore n jude i 5 ore n ar. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai operatorului de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s preia la transport bagaje sau colete doar n limita spaiilor disponibile; b) s asigure urcarea i coborrea bagajelor n/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaz numai de ctre conductorul auto; c) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare;

132

Curs persoan desemnat

Page 133

d) s opreasc pentru urcarea sau coborrea persoanelor transportate numai n locurile prevzute n comand sau n contract. III.2.1.3.2. Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional ART. 106 (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional se poate efectua numai n condiiile respectrii prevederilor Acordului privind transportul internaional ocazional de cltori cu autocarul i autobuzul (Acordul INTERBUS), ratificat prin Legea nr. 439/2002. (2) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va afia la sediul ageniilor teritoriale i pe site-ul propriu lista rilor semnatare ale Acordului INTERBUS. (3) Pentru statele nesemnatare ale Acordului INTERBUS, Autoritatea Rutier Romn - A.R.R va afia la sediul ageniilor teritoriale i pe site-ul propriu modul de efectuare a transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale i documentul de transport necesar pentru fiecare stat. ART. 107 (1) Documentul de control se elibereaz de ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. operatorului de transport rutier dup prezentarea documentului de plat a tarifului de eliberare. (2) Pentru statele semnatare ale Acordului INTERBUS, eliberarea autorizaiilor pentru serviciile ocazionale neliberalizate se face de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier. ART. 108 Pe parcursul transportului de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional nicio persoan nu poate urca sau cobor, mbarcarea, respectiv debarcarea acestora, fiind posibil numai ntr-un singur punct menionat pe documentul de control. ART. 109 (1) Pentru efectuarea unui transport rutier public de persoane prin servicii ocazionale, operatorul de transport rutier are obligaia de a deine n original, la bordul vehiculului, pe toat durata transportului, copia conform a licenei de transport, precum i documentul de transport. (2) Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional, prin document de transport se nelege, dup caz: a) documentul de control prevzut n anexa nr.27 la prezentele norme pentru transporturile rutiere publice de persoane prin servicii ocazionale efectuate pe teritoriul Uniunii Europene ; b) documentul de control prevzut de Acordul INTERBUS pentru transporturile rutiere publice de persoane prin servicii ocazionale liberalizate efectuate ntre Romnia i state nemembre ale Uniunii Europene sau care tranziteaz state ce nu sunt membre ale Uniunii Europene; c) autorizaia pentru serviciul ocazional neliberalizat; d) documentul de control prevzut de acordurile bilaterale pentru transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale, n cazul statelor nesemnatare ale Acordului INTERBUS. (3) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale n trafic internaional, la bordul vehiculului trebuie s se afle: a) contractul de transport sau documentul echivalent prevzut n pagina de gard a documentului de control; b) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al operatorului de transport rutier; c) contractul de nchiriere sau de leasing n original ori copia conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de nchiriere sau de leasing; d) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; e) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; f) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat. ART. 110 (1) Operatorul de transport rutier are urmtoarele obligaii: a) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; b) s transporte doar persoanele nominalizate n documentul de control; c) s asigure gratuit readucerea persoanelor transportate la punctul de plecare, n cazul n care cltoria nu se poate realiza pn la destinaie din vina operatorului de transport rutier; d) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, n termen de maximum 16 ore. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai operatorului de transport rutier au urmtoarele obligaii: a) s preia la transport mrfuri sau colete doar n limita spaiilor disponibile;

133

Curs persoan desemnat

Page 134

b) s asigure urcarea i coborrea bagajelor n/din portbagajul vehiculului. Bagajele se manipuleaz numai de ctre conductorul auto; c) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare; d) s opreasc pentru urcarea sau coborrea persoanelor transportate numai n locurile prevzute n contractul de transport. ART. 111 (1) Autorizaiile de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau destinaie, necesare efecturii unui transport de persoane prin servicii ocazionale pentru operatorii de transport rutier strini, se acord n condiiile i n termenele prevzute de acordurile bilaterale i multilaterale ncheiate de Romnia cu celelalte state, de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier. (2) Autorizaiile de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau destinaie sunt valabile numai n original. (3) Modelul autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit, eliberat unui operator de transport rutier dintr-un stat nesemnatar al Acordului INTERBUS, este prevzut n anexa nr. 12 la prezentele norme. (4) Modelul autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit, eliberat unui operator de transport rutier dintr-un stat semnatar al Acordului INTERBUS, este prevzut n anexa nr. 15 la prezentele norme. (5) Modelul autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de destinaie, eliberat unui operator de transport rutier dintr-un stat nesemnatar al Acordului INTERBUS, este prevzut n anexa nr. 13 la prezentele norme. (6) Modelul autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de destinaie, eliberat unui operator de transport rutier dintr-un stat semnatar al Acordului INTERBUS, este prevzut n anexa nr. 16 la prezentele norme. III.2.2. Transportul rutier de persoane n cont propriu III.2.2.1. Transportul rutier de persoane n cont propriu n trafic naional ART. 112 (1) Pentru a efectua transport rutier de persoane n cont propriu n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se afle, pe toat durata transportului, copia conform a certificatului de transport n cont propriu, documentul de transport, iar persoanele transportate trebuie s fie angajaii ntreprinderii. (2) Calitatea de angajat al ntreprinderii se dovedete prin legitimaii de serviciu valabile. ART. 113 (1) Pentru transportul de persoane n cont propriu n trafic naional, prin document de transport se nelege tabelul cuprinznd persoanele transportate, semnat i tampilat de ctre reprezentantul legal al ntreprinderii. (2) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier n cont propriu de persoane n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al ntreprinderii; b) contractul de leasing n original sau copia conform cu originalul, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de leasing; c) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; d) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; e) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat. ART. 114 (1) ntreprinderea are urmtoarele obligaii: a) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; b) s transporte doar persoanele angajate ale ntreprinderii, nominalizate n documentul de transport. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai ntreprinderii au urmtoarele obligaii: a) s nu transporte persoane dect n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare; b) s nu opreasc pentru urcarea/coborrea altor persoane dect a celor care sunt angajate ale ntreprinderii, nominalizate n documentul de transport. III.2.2.2. Transportul rutier de persoane n cont propriu n trafic internaional ART. 115 (1) Pentru efectuarea transportului rutier de persoane n cont propriu n trafic internaional, la bordul vehiculului trebuie s se afle, pe toat durata transportului, copia conform a certificatului de transport n cont propriu i documentul de transport, iar persoanele transportate trebuie s fie angajaii ntreprinderii. (2) Calitatea de angajat al ntreprinderii se dovedete prin legitimaii de serviciu valabile. ART. 116 (1) Pentru transportul de persoane n cont propriu n trafic internaional, prin document de transport se nelege tabelul cuprinznd persoanele transportate, semnat i tampilat de ctre reprezentantul legal al ntreprinderii.

134

Curs persoan desemnat

Page 135

(2) Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului rutier n cont propriu de persoane n trafic internaional, la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto, din care s reias c este angajat al ntreprinderii; b) contractul de leasing n original sau n copie legalizat, n cazul n care vehiculul rutier este deinut cu contract de leasing; c) actul prin care se dovedete dreptul de munc n Romnia, n cazul conductorilor auto ceteni strini; d) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; e) certificatul de competen profesional al conductorului auto, valabil pentru tipul de transport efectuat. ART. 117 (1) ntreprinderea are urmtoarele obligaii: a) s asigure instruirea conductorilor auto privind obligaiile ce revin acestora; b) s transporte doar persoanele angajate ale ntreprinderii, nominalizate n documentul de transport. (2) Suplimentar fa de prevederile art. 39, conductorii auto angajai ai ntreprinderii au urmtoarele obligaii: a) s nu transporte persoane dect n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare; b) s nu opreasc pentru urcarea/coborrea altor persoane dect a celor care sunt angajate ale ntreprinderii, nominalizate n documentul de transport. CAP. 4 Activiti conexe transportului rutier ART. 118 Activitile conexe transportului rutier se pot efectua de ntreprinderi numai pe baza licenei pentru activiti conexe transportului rutier, eliberat de agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz administrativ ntreprinderea i are sediul social. ART. 119 Licena pentru activiti conexe transportului rutier se elibereaz pentru fiecare tip de activitate conex, perioada de valabilitate a acesteia fiind de 5 ani. ART. 120 *** Abrogat ART. 121 Activitile conexe transportului rutier sunt urmtoarele: a) activiti desfurate de autogar; b) activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public. IV.1. Licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar ART. 122 Abrogat ART. 123 (1) Licena pentru activiti conexe transportului rutier activiti desfurate de autogri se elibereaz ntreprinderilor care ndeplinesc cumulativ condiile de baz material, competen profesional i onorabilitate. (2) Condiia de baz material este ndeplinit dac ntreprinderea dispune de: casa de bilete i abonamente; birou de micare i informaii; minimum dou peroane pentru autobuzele care pleac/sosesc n/din curs; grup sanitar propriu cu minimum dou cabine; sal de ateptare pentru publicul cltor, cu cel puin 20 de locuri pe scaune i o suprafa echivalent de minimum 1 m2 pentru fiecare loc pe scaun; spaiu pentru depozitarea bagajelor publicului cltor, dotat cu rafturi pentru depozitarea n mod corespunztor i suficient a bagajelor; afiaj pentru informarea publicului cltor, inclusiv la fiecare peron; calculator i conexiune la internet. (3) Condiia de competen profesional se consider ndeplinit dac persoana desemnat s conduc activiti desfurate de autogar deine certificat de competen profesional pentru persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier de persoane, prevzut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), valabil, eliberat de A.R.R. (4) Condiia de onorabilitate se consider ndeplinit dac persoana desemnat s conduc activiti desfurate de autogar nu se regsete n una dintre urmtoarele situaii: a) a fost condamnat pentru infraciuni n urmtoarele domenii: drept comercial; insolven;

135

Curs persoan desemnat

Page 136

condiii de remunerare i de munc ale profesiei; circulaie rutier; rspundere profesional; trafic de fiine umane sau trafic de droguri; b) dac n ultimul an a ndeplinit aceast funcie la o ntreprindere care desfoar activiti conexe transportului rutier activiti desfurate de autogara creia i-a fost retras licena de activiti conexe transportului rutier, din vina dovedit a acesteia. Art. 1231. n situaia n care persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier nu mai ndeplinete aceast funcie, ntreprinderea care desfoar activiti conexe transportului rutier activiti desfurate de autogar are obligaia nlocuirii acesteia n termen de 60 zile; n aceast perioad condiiile de competen profesional i onorabilitate se consider ndeplinite. ART. 124 - se abrog ART. 125 Deintorii de licen pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogri, au urmtoarele obligaii: a) s afieze la fiecare cas de bilete i abonamente orarul de funcionare; b) s monteze afiaje la peroanele de plecare/sosire a curselor; c) s repartizeze cursele pe peroane astfel nct s se asigure un interval de cel puin 15 minute ntre dou plecri/sosiri consecutive de la acelai peron; d) s ntocmeasc programul autogrii n funcie de orele de plecare i de sosire a curselor; autogara se va deschide cu minimum 30 de minute nainte de plecarea/sosirea primei curse i se va nchide dup minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse; e) s asigure evidena curselor plecate i sosite, precum i ordinea cronologic de execuie, prin registrul de micare ce va cuprinde: (i) ora de plecare/sosire; (ii) numrul de circulaie; (iii) traseul; (iv) operatorul de transport rutier; (v) observaii; f) s permit n mod nediscriminatoriu accesul operatorilor de transport rutier la serviciile a condiiona ncheierea contractelor de efectuarea unor servicii oferite de autogar, fr suplimentare sau pe care operatorul de transport rutier nu le solicit; g) s primeasc i s nregistreze toate cererile operatorilor de transport rutier care solicit accesul n autogar, cereri la care se va rspunde afirmativ sau negativ, cu motivarea refuzului, n scris, n termen de 20 de zile de la data primirii cererii; h) s ncheie contracte de acces n autogar, n conformitate cu graficele de circulaie aprobate, cu operatorii de transport rutier deintori de licen de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport; i) s aplice, la ncheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, tarife egale pentru aceleai servicii; j) s ncheie contracte de acces n autogar cu operatorii de transport rutier fr a depii capacitatea autogrii; k) s transmit on-line ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne A.R.R., n formatul solicitat de aceasta, efectuarea curselor i traseelor pe fiecare operator de transport deintor de licen de traseu cu care aceasta a ncheiat contract; l) s ncheie contracte de acces n autogar cu operatorii de transport rutier fr a depii perioada de valabilitate a programului de transport; m) s remedieze deficienele semnalate de publicul cltor i constatate de agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne A.R.R., n termenul stabilit de aceasta. ART. 126 (1) Pentru eliberarea licenei pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar, solicitantul va depune la sediul ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz administrativ ntreprinderea i are sediul social un dosar care va cuprinde urmtoarele, dup caz: a) cererea; b) actele din care s reias dreptul de deinere sau de folosin a spaiului pe o perioad de minim un an de la data solicitrii c) n funcie de forma juridic de organizare: (i) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i actul constitutiv, din care s rezulte

136

Curs persoan desemnat

Page 137

c societile comerciale au n obiectul de activitate activiti conexe transportului rutier; (ii) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i autorizaia pentru desfurarea de activiti economice n mod independent, din care s rezulte c persoanele fizice i asociaiile familiale au n obiectul de activitate activiti conexe transportului rutier; (iii) actul constitutiv, codul fiscal, statutul i dovada nscrierii n Registrul asociaiilor i fundaiilor, din care s rezulte c fundaiile i asociaiile nonprofit care au personalitate juridic pot efectua activiti conexe transportului rutier; (iv) actul de nfiinare, codul fiscal i statutul/regulamentul de organizare i funcionare, din care trebuie s rezulte c instituiile/autoritile, altele dect cele menionate mai sus, au n obiectul de activitate activiti conexe transportului rutier; d) aprobarea autoritii administraiei publice locale pentru nfiinarea autogrii. e) decizia de numire a persoanei desemnate posesoare a unui certificet de pregtire profesional eliberat de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. valabil pentru transportul de persoane. f) cazierul judiciar al persoanei desemnate s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier de persoane din care s reias c indeplinete condiia pprevzut la art. 123 alin. (4) lit. a) g) actele persoanei desemnate s conduc activiti desfurate de autogar, n cazul cetenilor strini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv : (i) decizia de numire; (ii) certificatul de competen profesional, valabil, eliberat de autoritatea competent dintr-un stat membru a Uniunii Europene; (iii) cazierul judiciar eliberat de ctre o autoritate judiciar competent din ara de origine sau din ara din care aceasta vine, din care s rezulte c nu a fost condamnat pentru infraciunile prevzute la art.123 alin (4) lit. a) (iv) n cazul n care n ara de origine sau n ara din care vine resortisantul strin nu se elibereaz documentul menionat la pct. (iii), acesta poate fi nlocuit cu o declaraie sub jurmnt sau declaraie solemn fcut de persoana n cauz n faa unei autoriti judiciare ori administrative competente sau, dup caz, a unui notar din ara de origine ori din ara din care acesta vine; (v) documentele prevzute la pct. (iii) i (iv) nu sunt aceptate n cazul n care sunt depuse dup mai mult de 90 de zile de la data emiterii. (2) Agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz administrativ ntreprinderea i are sediul social , punctul de lucru sau sucursala, dup caz, va verifica ndeplinirea condiiilor prevzute la art. 123 alin.(2) i va ntocmi o not de constatare. ART. 127 n termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. analizeaz dosarul depus de solicitant i, n funcie de ndeplinirea condiiilor necesare, elibereaz licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar ori comunic n scris refuzul motivat al eliberrii acesteia. ART. 128 (1) Licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar se elibereaz dup prezentarea dovezii de plat a tarifului pentru acest document. (2) Modelul licenei pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar este prevzut n anexa nr. 17 la prezentele norme. ART. 129 n situaia n care ntreprinderea are puncte de lucru sau sucursale n care urmeaz s desfoare activiti de autogar sau desfoar activiti de autogar numai n punctele de lucru ori sucursale, pentru obinerea licenei pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar pentru acestea, ntreprinderea va ndeplinii condiiile prevzute la art.123 va depune la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz administrativ ntreprinderea i are punctul de lucru sau sucursala un dosar care va cuprinde documentele prevzute la art. 126 alin. (1) pentru fiecare dintre acestea. Pentru punctele de lucru/sucursale, nota de constatare prevzut la art. 126 alin. (2) va fi ntocmit de agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. pe a crei raz administrativ ntreprinderea i are deschis punctul de lucru sau sucursala, care va elibera licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar cu respectarea condiiilor prevzute de prezentele norme. ART. 130 132 se abrog ART. 133 Licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar se retrage n urmtoarele cazuri: a) nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii acesteia; b) cnd ntreprinderea a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii acesteia; c) cnd ntreprinderea i nceteaz activitatea conex transportului rutier sau se desfiineaz. n acest caz

137

Curs persoan desemnat

Page 138

ntreprinderea este obligat s depun, n termen de 15 zile de la ncetarea activitii, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne emitent, licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti desfurate de autogar. d) n cazul abaterilor repetate de la obligaiile care revin ntreprinderii, dup cum urmeaz: (i) abaterile pentru care la a doua repetare n decurs de 12 luni, cu notificare prealabil, se aplic msura retragerii licenei sunt : 1. nerespectarea programului autogrii, potrivit cruia aceasta se deschide cu minimum 30 de minute nainte de plecarea/sosirea primei curse i se nchide dup minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse 2. refuzul accesului operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogar sau condiionarea ncheierii contractelor de efectuarea unor servicii suiplimentare ori pe care operatorul de transport rutier nu le solicit; 3. refuzul primirii i/sau nregistrrii tuturor cererilor operatorilor de transport rutier care solicit accesul n autogar; 4. refuzul ncheierii contractelor de acces n autogar, n conformitate cu graficele de circulaie aprobate, cu operatorii de transport rutier deintori de licen de traseu, n condiiile respectrii pct.7; 5. ncheierea contractelor de acces n autogar cu operatorii de transport rutier pe alte perioade dect perioada de valabilitate a programului de transport; 6. aplicarea, la ncheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, a unor tarife prefereniale pentru aceleai servicii; 7. ncheierea de contracte de acces n autogara cu operatorii de transport rutier peste capacitatea autogrii; (ii) abaterile pentru care la a treia repetare, cu noticare prealabil, se aplic msura retragerii licenei sunt urmtoare: 1. lipsa orarului de funcionare la fiecare cas de bilete i abonamente; 2. lipsa afisajelor la persoanele de plecare/sosire a curselor; 3. repartizarea curselor pe peroane astfel nct nu sunt asigurate cel puin 15 minute interval ntre dou plecri/ sosiri consecutive de la acelai peron; 4. lipsa evidenei curselor plecate i sosite i a ordinii cronologice de execuie; 5. necomunicarea on-line, n formatul solicitat, ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R a curselor efectuate pe fiecare operator de transport rutier sau comunicarea de date eronate; 6. reclamaii din partea publicului cltor privind nerespectarea serviciilor desfurate de autogar, verificate i confirmate, i neremedierea de ctre ntreprindere, n termenul stabilit de agenia teritoriel a Autoritaii Rutiere Romne A.R.R, a aspectelor semnalate n reclamaii. (2) Dup retragerea licenei pentru activiti conexe transportul rutier activiti desfurate de autogar agenia teritorial emitent a Autoritaii Rutiere Romne A.R.R va proceda la anularea poziiei respective din Registrul ntreprinderilor. IV.2. Licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public ART. 134 Activitile de intermediere a operaiunilor de transport rutier public se realizeaz prin preluarea de la beneficiari a comenzilor de transport rutier, acestea urmnd a fi executate de intermediar, n numele su, prin intermediul unui operator de transport rutier. ART. 135 (1) n executarea activitii de intermediere a operaiunilor de transport rutier public ntreprinderea ncheie contracte de transport n nume propriu, fiind rspunztoare de efectuarea transportului fa de beneficiarul acestuia. (2) Transportul poate fi realizat prin unul ori prin asociere cu mai muli intermediari. ART. 135.1 (1) Licena pentru activiti conexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public se elibereaz ntreprinderilor care ndeplinesc cumulativ condiiile de baz material, competen profesional, onorabilitate i capacitate financiar. (2) Condiia de baz material se consider ndeplinit dac ntreprinderea face dovada deinerii cu orice titlu a unui spaiu pentru desfurarea activitii. (3) Condiia de competen profesional se consider ndeplinit dac persoana desemnat s conduc activitatea de intermediere a operaiunilor de transport rutier public, angajat a ntreprinderii, deine certificat de competen profesional prevzut la art.6 alin. (1) lit. c) pct.(ii), eliberat de Autoritatea Rutier Romn A.R.R, valabil pentru transportul de mrfuri i/sau persoane, dup caz, n funcie de tipul de activitate desfurat. (4) Condiia de onorabilitate se consider ndeplinit dac persoana desemnat s conduc activitatea de intermediere a operaiunilor de transport rutier public, angajat a ntreprinderii, nu se regsete n una dintre urmtoarele situaii: a) a fost condamnat pentru infraciuni n urmtoarele domenii: - drept comercial;

138

Curs persoan desemnat

Page 139

- insolven; - condiii de remunerare i de munc ale profesiei; - circulaia rutier; - rspunderea profesional; - traficul cu fiine umane sau traficul de droguri; b) dac n ultimul an a ndeplinit aceast funcie la o ntreprindere care desfoar activiti conexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public creia i-a fost retras licena de activiti conexe transportului rutier, din vina dovedit a acesteia. (5) Condiia de capacitate financiar se consider ndeplinit dac ntreprinderea prezint documentele prevzute la art.136 lit.e). ART. 135.2 n situaia n care persoana desemnat s conduc activitatea de intermediere a operaiuinilor de transport rutier public nu mai ndeplinete aceast funcie, ntreprinderea care desfoar activiti conexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public are obligaia nlocuirii acesteia n termen de 60 zile; n aceast perioad condiiile de competen profesional i onorabilitate se consider ndeplinite. ART. 136 Pentru eliberarea licenei pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public, solicitantul va depune la sediul ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne , n a crei raz administrativ ntreprinderea i are sediul social, un dosar care va cuprinde urmtoarele, dup caz: a) cererea; b) actele din care s reias dreptul de deinere sau de folosin a spaiului; c) n funcie de forma juridic de organizare: (i) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i actul constitutiv, din care s rezulte c societile comerciale au n obiectul de activitate activiti conexe transportului rutier; (ii) certificatul de nmatriculare la Oficiul Naional al Registrului Comerului i autorizaia pentru desfurarea de activiti economice n mod independent, din care s rezulte c persoanele fizice i asociaiile familiale au n obiectul de activitate activiti conexe transportului rutier; (iii) actul constitutiv, codul fiscal, statutul i dovada nscrierii n Registrul asociaiilor i fundaiilor, din care s rezulte c fundaiile i asociaiile nonprofit care au personalitate juridic pot efectua activiti conexe transportului rutier; (iv) actul de nfiinare, codul fiscal i statutul/regulamentul de organizare i funcionare, din care trebuie s rezulte c instituiile/autoritile, altele dect cele menionate mai sus, au n obiectul de activitate activiti conexe transportului rutier; d) actele persoanei desemnate s conduc activitatea de intermediere a operaiunilor de transport rutier public respectiv: (i) decizia de numire; (ii) certificatul de pregtire profesional prevzut la art.6 alin.(1) lit.c) pct. (ii), eliberat de Autoritatea Rutier Romn A.R.R, valabil pentru transportul de mrfuri i/sau persoane, dup caz; (iii) cazierul judiciar al persoanei desemnate s conduc permanent i efectiv activitatea de intermediere a operaiunilor de transport rutier public din care s reias c ndeplinete condiia prevzut la art.135.1 alin (4) lit.a). d.1) actele persoanei desemnate s conduc activitatea de intermediere a operaiunilor de transport rutier public, n cazul cetenilor strini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv: (i) decizia de numire; (ii) certicatul de competen profesional, valabil, eliberat de autoritatea competent dintr-un stat membru al Uniunii Europene; (iii) cazierul judiciar eliberat de ctre o autoritate judiciar competent din ara de origine sau din ara din care acesta vine, din care s rezulte c nu a fost condamnat sau sancionat pentru nclcri grave prevzute la art.123 alin. (4) lit.a); (iv) n cazul n care n ara de origine sau n ara din care vine resortisantul strin nu se elibereaz documentul menionat la pct.(iii), acesta poate fi nlocuit cu o declaraie sub jurmnt sau o declaraie solemn fcut de persoana n cauz n faa unei autoriti judiciare ori administrative competente sau, dup caz, a unui notar din ara de origine ori din ara din care aceasta vine; (v) documentele prevzute la pct. (iii) i (iv) nu sunt acceptate n cazul n care sunt depuse dup mai mult de 90 de zile de la data emiterii. e) n funcie de forma juridic de organizare:

139

Curs persoan desemnat

Page 140

(i) copie legalizat a ultimului bilan contabil nregistrat la administraia financiar, din care s reias c societatea comercial are un capital propriu n valoare de minimum 50.000 euro pentru acoperirea eventualelor daune provocate clienilor, rezultate din efectuarea activitii; n situaia n care societile comerciale sunt nou-nfiinate, capitalul propriu va fi nlocuit cu capitalul subscris i vrsat; n situaia n care capitalul propriu, respectiv capitalul subscris i vrsat nu acoper aceast valoare, se va completa cu scrisoare de garanie bancar; (ii) scrisoare de garanie bancar n valoare de minimum 50.000 euro pentru persoane fizice autorizate sau ntreprinderi individuale/familiale; (iii) copie legalizat a ultimului bilan contabil nregistrat la administraia financiar, din care s reias c asociaia sau fundaia nonprofit are un patrimoniu n valoare de minimum 50.000 euro pentru acoperirea eventualelor daune provocate clienilor, rezultate din efectuarea activitii; n situaia n care patrimoniul nu acoper aceast valoare, se va completa cu scrisoarea de garanie bancar; (iv) copie a bilanului contabil din care s reias c instituiile/autoritile publice au o valoare net a imobilizrilor corporale de minimum 50.000 euro pentru acoperirea eventualelor daune provocate clienilor, rezultate din efectuarea activitii; n situaia n care valoarea net a imobilizrilor corporale nu acoper aceast valoare, se va completa cu scrisoarea de garanie bancar; ART. 137 n termen de maximum 15 zile de la data depunerii dosarului, agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. analizeaz dosarul depus de solicitant i, n funcie de ndeplinirea condiiilor necesare, elibereaz licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public ori comunic n scris refuzul motivat al eliberrii acesteia. ART. 138 (1) Licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public se elibereaz dup prezentarea dovezii de plat a tarifului pentru acest document. (2) Modelul licenei pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public este prevzut n anexa nr. 18 la prezentele norme. ART. 139 (1) n situaia n care ntreprinderea are puncte de lucru sau sucursale n care urmeaz s desfoare activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public sau desfoar activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public numai n punctele de lucru ori sucursale, pentru obinerea licenei pentru activiti conexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public pentru acestea, ntreprinderea va depune la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n a crei raz administrativ ntreprinderea i are respectivul punct de lucru sau sucursal un dosar care va cuprinde documentele prevzute la art. 136 pentru fiecare dintre acestea. Pentru punctele de lucru/sucursale agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.pe a crei raz administrativ ntreprinderea isi are deschis respectivul punct de lucru sau sucursal va elibera licena pentru activiti cinexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public cu respectarea condiiilor prevzute de prezentele norme. ART. 139.1 ntreprinderea care desfoar activiti conexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public are urmtoarele obligaii: a) s dein la sediul social sau la punctul de lucru ori sucursal un registru de eviden a activitilor de intermediere a operaiunilor de transport rutier public desfurate; b) s pstreze la sediul social sau la punctul de lucru ori sucursal, pentru anul n curs i anul precedent, documentele privind activitile de intermediere a operaiunilor de transport rutier public desfurate; c) s desfoare activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public numai cu operatori de transport/ transportatori autorizai; d) s desfoare activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public de mrfuri periculoase numai dac: (i) desemneaz un consilier de siguran pentru transportul mrfurilor periculoase; (ii) respect obligaiile care i revin conform prevederilor cap.1.4 din anexa A la Acordul european referitor la transportul rutier internaional al mrfurilor periculoase (A.D.R.), ncheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romnia a aderat prin Legea nr.31/1994, cu modificrile i completrile ulterioare; e) s respecte clauzele contractuale stabilite prin contractul comercial ncheiat de aceasta cu operatorii de transport/ transportatorii autorizai i/sau cu beneficiarul transportului. ART. 140 - 142 - se abrog ART. 143 Licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public se retrage n urmtoarele cazuri: a) nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii acesteia;

140

Curs persoan desemnat

Page 141

b) cnd ntreprinderea a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii acesteia; c) cnd ntreprinderea i nceteaz activitatea conex transportului rutier sau se desfiineaz. n acest caz ntreprinderea este obligat s depun, n termen de 15 zile de la ncetarea activitii, la agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. emitent licena pentru activiti conexe transportului rutier - activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public. d) n cazul abaterilor repetate de la obligaiile care revin ntreprinderii, dup cum urmez: (i) la a doua abatere n decurs de 12 luni, cu notificare prelabil, privind nerespectarea clauzelor contractuale stabilite prin contractul comercial, de ctre deintorul licenei pentru activiti conexe transportului rutier activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public, nerespectarea stabilit de instana de judecat printr-o hotrre judectoreasc definitiv; (ii) la a treia batere, cu notificare prealabil, ce confirm reclamaiile beneficiarilor referitoare la serviciile oferite de deintorul licenei de execuie pentru activiti de intermediere a operaiunilor de transport rutier public confirmate i constatate prin nota de control; (iii) la a treia batere, cu notificare prealabil, privind deinerea la sediul social sau la punctul de lucru ori la sucursal a documentelor prevzute la art. 139.1 lit.a) sau b). CAP. 5 Inspecia i controlul transporturilor rutiere, activitilor conexe acestora, a condiiilor de siguran rutier i protecia mediului ART. 144 Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. este organismul tehnic al Ministerului Transporturilor, Construciilor i Turismului specializat pentru transportul rutier, prin care se asigur inspecia i controlul ndeplinirii condiiilor de operare, respectrii reglementrilor interne i internaionale referitoare la transportul rutier al mrfurilor periculoase i la perioadele de conducere i de odihn ale conductorilor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere, precum i deru larea altor activiti de inspecie i control date n competena sa prin reglementri specifice. ART. 145 n sensul prezentelor norme, inspecia i controlul transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora se efectueaz de ctre inspectorii de trafic sau de ctre inspectorii mputernicii n acest scop de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. ART. 146 Inspeciile i controalele n trafic i la sediile ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier se efectueaz n baza legitimaiei nominale de control. V.1. Personalul cu atribuii de inspecie i control ART. 147 Activitatea de inspecie i control este condus de ctre inspectorul-ef al Inspectoratului Rutier, sub coordonarea inspectorului de stat ef, director general al Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., i se exercit prin inspectori de trafic i inspectori din cadrul Inspectoratului Rutier sau al ageniilor teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. ART. 148 Inspectorii i inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. sunt abilitai s exercite controlul respectrii reglementrilor din domeniul transporturilor rutiere i s sancioneze contraveniile prevzute la art. 57^2 i 58 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, cu modificrile i completrile ulterioare, la art.8 din Ordonana Guvernului nr.37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele i perioadele de odihn ale conductorilor auto i utilizarea aparatelor de nregistrare a activitii acestora, aprobat cu modificri prin Legea nr.371/2007, cu modificrile i completrile ulterioare, la art.8 din Hotrrea Guvernului nr.951/1995 privind clasificarea autocarelor utilizate pentru transporturi turistice n trafic intern i internaional i pentru transporturi publice de persoane n trafic internaional, la art.37 39 din Normele de efectuare a activitii de transport rutier de mrfuri periculoase n Romnia, aprobate prin Hotrrea Guvernbuluinr.1.175/2007, la art.30 alin.(1) din Hotrrea Guvernului 1.173/2003 privind atribuirea electronic i distribuirea autorizaiilor de transport rutier internaional de marf, la art.12 lit.c),e) i g) din Hotrrea Guvernului nr.899/2003 privind stabilirea condiiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control n transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de vitez, la art.12 din Hotarrea Guvernului nr.38/2008 privind organizarea timpului de munc al persoanelor care efectueaz activiti mobile de transport rutier, la art.8 din Hotarrea Guvernului nr.1.373/2008 privind reglementarea furnizrii i transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din Romnia, cu modificrile i completrile ulterioare, la art.61 din

141

Curs persoan desemnat

Page 142

Ordonana Guvernului nt.43/1997 privind regimul drumurilor, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, i la art.8 din Ordonana Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare i a tarifului de trecere pe reeaua de drumuri naionale din Romnia, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr.424/2002, cu modificrile i completrile ulterioare. ART. 149 (1) Inspectorii de trafic sunt desemnai dintre inspectorii Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. de ctre ministrul transporturilor, construciilor i turismului, la propunerea conducerii Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (2) Legitimaiile n baza crora inspectorii de trafic sunt autorizai s exercite atribuiile prevzute de prevederile legale n vigoare se atribuie de ministrul transporturilor, construciilor i turismului i se elibereaz de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., care va ine evidena acestora ntr-un registru. (3) Legitimaiile "inspector de trafic" se emit urmtoarelor categorii de personal din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R.: (i) - director general; (ii) - director general adjunct; (iii) - inspector-ef; (iv) - ef agenie teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (v) - ef serviciu din cadrul Inspectoratului Rutier; (vi) - ef birou din cadrul Inspectoratului Rutier; (vii) - inspectori desemnai de conducerea Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. ART. 150 Modelul, forma i coninutul legitimaiilor nominale de control ale inspectorilor de trafic sunt prezentate n anexa nr. 19a) la prezentele norme. ART. 151 (1) Inspectorii au drept de control la sediile ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier, precum i n punctele n care se desfoar activiti conexe transportului rutier, n baza legitimaiilor de control. (2) Legitimaiile n baza crora inspectorii sunt autorizai s exercite atribuiile prevzute de prevederile legale n vigoare se atribuie de ministrul transporturilor, construciilor i turismului i se elibereaz de Inspectoratul Rutier din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., care va ine evidena acestora ntr-un registru. ART. 152 Modelul, forma i coninutul legitimaiilor nominale de control ale inspectorilor sunt prezentate n anexa nr. 19b) la prezentele norme. ART. 153 n timpul exercitrii atribuiilor de inspecie i control, inspectorii i inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. au obligaia purtrii uniformei de serviciu cu nsemnele specifice i, n mod suplimentar, a echipamentului de protecie, n cazul controlului n trafic. V.2. Controlul respectrii reglementrilor din domeniul transporturilor rutiere ART. 154 (1) n exercitarea atribuiilor de inspecie i control pentru care sunt abilitai, inspectorii de trafic au drept de control n trafic, n punctele unde staionarea sau parcarea pe drumul public este permis, conform prevederilor legale n vigoare, n punctele de mbarcare/debarcare a cltorilor i n punctele de trecere a frontierei de stat asupra tuturor vehiculelor care efectueaz transport rutier de persoane sau de mrfuri, inclusiv asupra celor nmatriculate n alte ri, n punctele n care se desfoar activiti conexe transportului rutier, precum i la sediile ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier. (2) n exercitarea atribuiilor de inspecie i control pentru care sunt abilitai, inspectorii au drept de control la sediile ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier, precum i n punctele n care se desfoar activiti conexe transportului rutier. ART. 155 n exercitarea atribuiilor de inspecie i control, inspectorii i inspectorii de trafic vor solicita prezentarea tuturor documentelor pentru verificarea respectrii reglementrilor specifice n vigoare. ART. 156 Controlul n trafic, precum i cel din punctele de trecere a frontierei de stat a Romniei i din zona adiacent acestora vor fi organizate n diferite locuri n orice moment, acoperind o poriune suficient de extins a reelei de drumuri, pentru a face dificil evitarea punctelor de control. ART. 157 (1) Controlul n trafic se finalizeaz prin ntocmirea raportului zilnic de control, conform reglementrilor specifice i/sau procedurilor proprii de control elaborate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. (2) La efectuarea controlului n trafic, conductorii auto au obligaia prezentrii tuturor documentelor solicitate de ctre inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. ART. 157.1 (1) Verificarea activitii de transport rutier a operatorilor de transport/ ntreprinderilor, precum i verificarea condiiilor care au stat la baza eliberrii licenei de transport/certificatului de transport n cont propriu se face la sediul acestora cel puin o dat la 3 ani, precum i la eliberarea unei noi licene de transport/ certificat de

142

Curs persoan desemnat

Page 143

transport n cont propriu. (2) Verificarea activitii de transport rutier a operatorilor de transport/ ntreprinderilor la sediul acestora se face i n cazul n carese constat de ctre organele de control abilitate abateri grave sau repetate n activitatea operatorilor de transport/ntreprinderilor. ART. 158 La efectuarea controlului la sediul ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier, administratorul i/sau persoana desemnat au/are obligaia prezentrii tuturor documentelor pe care ntreprinderile/operatorii de transport rutier au obligaia s le dein la sediul social, n funcie de categoria i de tipul transportului rutier executat. ART. 159 (1) Controlul la sediul ntreprinderilor/operatorilor de transport rutier se finalizeaz prin ntocmirea notei de constatare, ale crei model i coninut se stabilesc de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. n funcie de activitatea ntreprinderii/operatorului de transport rutier, de categoria i de tipul transportului. (2) Sanciunile administrative se aplic pe baza unei note de constatare. ART. 160 Inspectoratul Rutier din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va ine evidena centralizat a tuturor controalelor executate de ageniile teritoriale ale Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., serviciile de inspecie i control teritoriale, precum i de personalul propriu. V.3. Oprirea vehiculelor i semnalele inspectorului de trafic ART. 161 Inspectorul de trafic are dreptul s opreasc vehiculele care circul pe drumurile publice i execut activiti de transport rutier, asupra cruia are competene de control, precum i vehiculele cu care se face instruirea practic a persoanelor n vederea obinerii permisului de conducere auto. ART. 162 n timpul exercitrii atribuiilor de inspecie i control n trafic, inspectorii de trafic au obligaia respectrii prevederilor legale privind oprirea vehiculelor. ART. 163 Inspectorii de trafic pot opri vehiculele, semnaliznd regulamentar din poziia static sau din autovehiculul din dotare aflat n mers, n acelai mod ca i poliitii rutieri. ART. 164 Semnalele inspectorului de trafic au urmtoarele semnificaii: a) braul ridicat vertical semnific "atenie, oprire" pentru participanii la trafic care se apropie, cu excepia acelora care nu ar mai putea opri n condiii de siguran; b) braul sau braele ntinse orizontal semnific "oprire" pentru participanii la trafic care circul n sensul de mers din faa inspectorului de trafic n direcia intersectat de braul sau braele ntinse; c) balansarea cu braul, pe vertical, a unui dispozitiv cu lumin roie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte semnific "oprire" pentru participanii la trafic spre care este ndreptat. ART. 165 (1) Inspectorii de trafic trebuie s fie echipai i plasai astfel nct s poat fi observai i recunoscui cu uurin de ctre participanii la trafic atunci cnd adreseaz acestora semnale de oprire. (2) Semnalele se execut pe timpul zilei cu braul sau cu bastonul reflectorizant, iar pe timpul nopii numai cu bastoane iluminate sau reflectorizante, similare cu cele din dotarea poliitilor rutieri. ART. 166 Pentru oprirea unui autovehicul n trafic, inspectorul de trafic aflat n autovehiculul cu inscripia Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. se va deplasa n faa autovehiculului ce urmeaz a fi oprit i va pune n funciune dispozitivele luminoase cu mesaje variabile sau va semnaliza regulamentar cu bastonul reflectorizant. ART. 167 (1) Conductorii auto care efectueaz operaiuni de transport rutier au obligaia s opreasc la semnalele adresate n acest sens de inspectorul de trafic. (2) Oprirea vehiculului se face n afara prii carosabile, n locul indicat de inspectorul de trafic, loc unde este permis staionarea sau parcarea pe drumurile publice, conform prevederilor legale n vigoare. ART. 168 Conductorii auto au obligaia s respecte semnificaia mesajelor care le sunt adresate cu ajutorul dispozitivului de semnalizare de culoare roie cu mesaje variabile din dotarea autovehiculului inspectorului de trafic. ART. 169 Neoprirea la semnalul inspectorului de trafic i sustragerea de la efectuarea controlului se sancioneaz n conformitate cu prevederile legale n vigoare. ART. 170 ntreprinderile/operatorii de transport rutier au obligaia de a instrui conductorii auto privind obligaia respectrii semnalelor inspectorilor de trafic i a instruciunilor afiate cu ajutorul dispozitivului de semnalizare luminoas de culoare roie cu mesaje variabile din dotarea autovehiculelor de control ale Autoritii Rutiere Romne A.R.R. V3.1 Controlul tehnic n trafic al vehiculelor rutiere ART. 170.1 - (1) Controlul tehnic n trafic se efectueaz pentru toate vehiculele comerciale aflate n circulaie pe drumurile publice din Romnia, fr discriminri bazate pe naionalitatea conductorului auto sau pe statul de

143

Curs persoan desemnat

Page 144

nmatriculare ori punere n circulaie a vehiculului, inndu-se seama de necesitaqtea reducerii la minimum a costurilor i ntrzierilor provocate conductorilor auto i/sau operatorilor economici. (2) Controlul tehnic n trafic cuprinde urmtoarele verificri: a) o verificare a raportului de control tehnic n trafic ntocmit recent sau o verificare a documentelor care atest efectuarea inspeciei tehnice periodice, denumit n continuare ITP, ori a inspeciei tehnice periodice internaionale, denumit n continuare ITPI, n statul de nmatriculare sau punere n circulaie a vehiculului i, n particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atesta c vehiculul a fost supus ITP obligatorii, conform Directivei 2009/10/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspecia tehnic auto pentru autovehicule i remorcile acestora; b) o inspecie vizual a strii tehnice a vehiculului n staionare; i/sau c) o inspecie ce vizeaz detectarea defeciunilor privind starea tehnic a vehiculului. Aceast inspecie se efectueaz asupra unuia, mai multora sau tuturor punctelor de control enumerate n raportul de control tehnic n trafic. (3) Dovada eliberat ntr-un alt stat membru al Uniunii Europene care stabilete c un autovehicul, precum i remorca sau semiremorca acestuia, nmatriculate n acest stat membru, au fost admise la o ITP care respect cel puin prevederile Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European i a Consiliului; este recunoscut ca fiind aceeai valabilitate ca i dovada de ITP eliberat n Romnia. (4) Pentru vehiculele comerciale nmatriculate n velelalte state care au ratificat Acordul privind adoptarea de condiii uniforme pentru inspeciile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere i recunoaterea reciproc a acestor inspecii, ncheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin Ordonana Guvernului nr.76/1998, aprobat prin Legea nr.7/1999, cu excepia statelor membre ale Uniunii Europene, este obligatorie prezentarea certificatului de ITPI. (5) Inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne A.R.R care efectueaz controale tehnice n trafic trebuie s fie atestai cu aplicarea mutatis mutandis a prevederilor aplicabile ale Reglementrilor privind certificarea ncadrrii vehiculelor rutiere nmatriculate n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n categoria de folosin conform destinaiei, prin inspecia tehnic periodic RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr.2.133/2005, cu modificrile ulterioare. ART. 170.2 (1) nainte de a proceda la o inspecie privind punctele de control prevzute n raportul de control tehnic n trafic, inspectorul de trafic al Autoritii Rutiere Romne A.R.R ia n considerare documentele care atest efectuarea ITP ori ITPI i/sau un raport de control tehnic n trafic prezentat de conductorul auto i care a fost ntocmit recent fie de Autoritatea Rutier Romn A.R.R sau Regia Autonom Registrul Auto Romn, fie de un serviciu competent al unui alt stat membru al Uniunii Europene, respectiv al unui stat parte contractant la Acordul privind adoptarea de condiii uniforme pentru inspeciile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere i recunoaterea reciproc a acestor inspecii, ncheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin Ordonana Guvernului nr.76/1998, aprobat prin Legea nr.7/1999. (2) Inspectorul de trafic al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R poate, de asemenea, s ia n considerare un document eliberat de un atelier de reparaii autorizat de Regia Autonom Registrul Auto Romn conform legislaiei n vigoare, care atest efectuarea unor reparaii la vehiculul respectiv prezentat, dac este cazul, de conductorul auto. (3) Atunci cnd aceste documente i/sau raportul precizat mai sus furnizeaz proba c o inspecie a fost deja efectuat n decursul ultimelor 3 luni asupra unuia dintre punctele de control enumerate n raportul de control tehnic n trafic, acest punct nu este controlat din nou dect n cazul n care acest control este justificat, n principal, de existena unei defeciuni sau a unei neconformiti evidente. ART. 170.3 (1) Planul de operaiuni pe baza cruia se efctueaz controlul tehnic n trafic, precum i sanciunile aplicate sunt prevzute n anexa nr.35. (2) Pentru vehiculele pentru care este necesar certificat de agreare pentru transportul anumitor mrfuri periculoase valabil, inspectorul de trafic al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R va proceda i la efectuarea operaiunilor de verificri suplimentare prevzute n anexa 2 la Reglementrile privind controlul tehnic n trafic al vehiculelor rutiere RNTR 11, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor i al ministrului internelor i reformei administrative nr.510/230/2007. (3) Inspectorii de trafic verific ndeplinirea cerinelor privind ncercrile i/sau controalele referitoare la sistemele de frnare, emisiile poluante, tahografele i limitatoarele de vitez prevzute n anexa nr.3 la Reglementrile privind controlul tehnic n trafic al vehiculelor rutiere RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor i al ministrului internelor i reformei administrative nr.510/230/2007. (4) Aparatura utilizat la controlul tehnic n trafic trebuie s ndeplineasc condiiile precizate prin Reglementrile privind certificarea ncadrrii vehiculelor rutiere nmatriculate n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere,

144

Curs persoan desemnat

Page 145

protecia mediului i n categoria de folosin conform destinaiei, prin inspecia tehnic periodic RNTR 1 aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr.2.133/2005. cu modificrile ulterioare. (5) Dac inspectorul de trafic al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R estimeaz c importana defeciunilor tehnice ale vehiculului inspectat poate crea un risc privind sigurana rutier, de natur s justifice o inspecie mai aprofundat, n special n ceea ce privete frnarea, echipajul de control al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R va nsoi vehiculul care face obiectul controlului la o staie ITP autorizat de Regia Autonom Registrul Auto Romn, situat n apropiere, pentru efectuarea unei inspecii complexe. (6) Conductorul auto are obligaia s deplaseze vehiculul care face obiectul controlului, nsoit de echipajul de control al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R, staia ITP autorizat de Regia Autonom Registrul Auto Romn. (7) Echipajul de control al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R va solicita staiei ITP autorizate de Regia Autonom Registrul Auto Romnefectuarea inspeciei complexe prevzute la alin. (5). ART. 170.4 (1) Pentru fiecare control tehnic n trafic se ntocmete un raport, al crui model este prevzut n anexa nr.36. (2) Inspectorul de trafic al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R completeaz rubricile raportului de control tehnic n trafic referitoare la vehiculul inspectat, iar la rubrica privind punctele de control marcheaz punctele ce au fost controlate n conformitate cu planul de operaiuni. (3) Raportul de control tehnic se ntocmete n dou exemplare, unul pentru inspectorul de trafic al Autoritii Rutiere Romne A.R.R., iar cellalt pentru conductorul auto sau, n cazul n care acesta refuz primirea, se comunic contravenientului. (4) Dac din raportul de control tehnic n trafic rezult defeciuni tehnice majore i/sau periculoase, inspectorul de trafic al Autoritatii Rutiere Romne A.R.R ntocmete proces verbal de constatare a contraveniei i dispune msura de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului prin reinerea plcuelor cu numrul de nmatriculare, ntocmind n acest sens un proces-verbal de reinere a acestora. (5) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se consider ndeplinit i n situaia n care s-au reinut doar plcuele cu numrul de nmatriculare. (6) Modelul procesului-verbal de reinere este prevzut n anexa nr.37. (7) Procesul-verbal de reinere se ntocmete n dou exemplare, un exemplar se nmneaz conductorului autovehiculului sau, n cazul n care acesta refuz primirea, aceasta se comunic contravenientului. (8) Autoritatea Rutier Romn A.R.R notific contravenientului msura suspendrii dreptului de utilizare a vehiculului. (9) Autoritatea Rutier Romn A.R.R comunic msura suspendrii dreptului de utilizare a autovehiculului/ remedierea deficienelor constatate inspectoratului judeean de poliie sau Direciei Generale de Poliie a Municipiului Bucureti/ serviciului rutier/ brigzii rutiere pe raza cruia/creia este inmatriculat vehiculul, n termen de 3 zile de la data procesului-verbal de reinere. ART. 170.5 Costurile rezultate prin aplicarea msurilor impuse de controlul tehnic n trafic sunt suportate de contravenient, vehiculul, marfa i persoanele transportate afnduse sub rspunderea juridic a acestuia, care este responsabil i pentru eventualele pierderi cauzate terilor, conform legii. ART. 170.6 (1) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reinerea plcuelor cu numrul de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare nceteaz, iar plcuele cu numrul de nmatriculare i certificatul de nmatriculare se restituie, la cerere, dup prezentarea dovezii de remediere a defeciunilor constatate, eliberat de Regia Autonom Registrul Auto Romnconform Reglementrilor privind certificarea ncadrrii vehiculelor rztiere nmatriculate n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n categoria de folosin conform destinaiei, prin inspecia tehnic periodic RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr.2.133/2005, cu modificrile ulterioare. (2) Restituirea plcuelor cu numrul de nmatriculare i/sau a certificatului de nmatriculare se face n baza unui proces verbal de predare-primire ncheiat ntre Autoritatea Rutier Romn A.R.R i reprezentantul contravenientului. (3) n scopul redobndirii certificatului de nmatriculare ca urmare a efecturii controlului tehnic n trafic la un vehicul nmatriculat sau pus n circulaie n alt stat, trebuie prezentat un document eliberat de un atelier de reparaii autorizat de Regia Autonom Registrul Auto Romn conform legislaiei n vigoare i care atest efectuarea remedierilor necesare la vehiculul respectiv. ART. 170.7 (1) n cazul vehiculelor comerciale ce aprin unor nonrezideni i la care n urma controlului tehnic n trafic au fost constatate defeciuni majore i/sau periculoase, n special de natura celor care duc la suspendarea

145

Curs persoan desemnat

Page 146

utilizrii vehiculelor, Autoritatea Rutier Romn A.R.R comunic Regiei Autonome Registrul Auto Romn msurile luate. (2) Autoritatea Rutier Romn A.R.R transmite Regiei Autonome Registrul Auto Romn datele colectate privind controalele tehnice n trafic pentru cei 2 ani precedeni i care se refer la numrul vehiculelor comerciale controlate, clasificate pe categorii de omologare conform rubricii corespunztoare din raportul de control tehnic n trafic i pe ri de inmatriculare, precum i punctele controlate i defeciunile constatate i marcate n rubrica privind punctele de control din raportul de control tehnic n trafic, la fiecare 2 ani, nainte de data de 15 februarie, n formatul pus la dispoziie de Regia Autonom Registrul Auto Romn V 3:2 Verificarea respectrii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor utilizate la operaiunile de transport rutier ART. 170.8 Limita masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier utilizat la operaiunile de transport rutier se determin din documentele de transport sau prin nsumarea cntririlor tuturor axelor vehiculului rutier. ART. 170.9 Conductorii auto au obligaia manevrrii vehiculului rutier care face obiectul cntririi ntocmai cu indicaiile transmise de ctre inspectorul de trafic. ART. 170.10 Ca urmare a efecturii cntririi se elibereaz tichet de cntar. ART. 170.11 n cazul n care n urma efecturii cntririi nu se constat depirea limitei masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier, tichetul de cntar cu semntura i tampila inspectorului de trafic se nmneaz conductorului auto al vehiculului cntrit. ART. 170.12 n cazul constatrii depirii limitei masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier, inspectorul de trafic ntocmete procea-verbal de constatare a contraveniei, la care anexeaz tichetul de cntar cu semntura i tampila sa. V.4. ntocmirea, urmrirea i finalizarea proceselor-verbale de constatare i sancionare contravenional ART. 171 Contravenia se constat i se sancioneaz prin proces-verbal de constatare i sancionare a contraveniei, n baza legitimaiei nominale de control, n condiiile legii. ART. 172 (1) Inspectorii i inspectorii de trafic primesc carnete de procese-verbale de constatare i sancionare a contraveniilor, eliberate de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. (2) Evidena proceselor-verbale de constatare i sancionare contravenional ntocmite se ine n Registrul de eviden a contraveniilor, precum i n baza de date pe suport magnetic a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. ART. 173 Aplicarea sanciunilor contravenionale persoanei juridice/fizice cu sediul social/domiciliul n Romnia/n strintate, precum i exercitarea cilor de atac de ctre acetia se fac cu respectarea prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul contraveniilor, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare. V.5. Arhivarea documentelor de control ART. 174 (1) Procesele-verbale ncheiate de ctre inspectorii/inspectorii de trafic se pstreaz la sediul compartimentului funcional din cadrul Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. o perioad de 5 ani de la data finalizrii lor. (2) Dup expirarea termenului de 5 ani se va proceda la casarea acestor documente n conformitate cu prevederile legale n vigoare. V.6. Prevederi speciale privind sancionarea persoanei juridice/fizice cu sediul social/domiciliul n strintate ART. 175 Aplicarea sanciunilor contravenionale persoanei juridice/fizice cu sediul social/domiciliul n strintate se face cu respectarea prevederilor Ordonanei Guvernului nr. 2/2001, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 180/2002, cu modificrile i completrile ulterioare. ART. 176 (1) n cazul vehiculelor rutiere nmatriculate n alte state, se procedeaz la ridicarea plcuelor de nmatriculare pn la ndeplinirea condiiilor legale pentru continuarea efecturii transportului i se aplic sanciunea corespunztoare celor constatate. (2) Sunt exceptate de la imobilizare vehiculele care transport animale vii, mrfuri perisabile sau sub temperatur controlat. ART. 177 Permisiunea privind reluarea efecturii transportului se acord cu condiia achitrii amenzii aplicate n condiiile prevzute de reglementrile n vigoare n contul de amenzi al Trezoreriei Statului sau cu condiia plii unei sume egale cu aceasta n contul deschis special n acest scop de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. ART. 178 n situaia exercitrii unei ci de atac, n condiiile legii, suma reinut n contul special deschis de

146

Curs persoan desemnat

Page 147

Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va fi restituit sau, dup caz, va fi depus n contul de amenzi al Trezoreriei Statului, conform dispozitivului hotrrii definitive i irevocabile a instanei judectoreti. ART. 179 Dac procesul-verbal nu a fost contestat n termenul legal, suma reinut n contul special deschis de Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va fi vrsat n contul de amenzi al Trezoreriei Statului. V.7. Imobilizarea vehiculelor n trafic ART. 180 Imobilizarea vehiculelor n trafic se va efectua n condiii de siguran i securitate a transportului, ntrun spaiu destinat acestui scop, pn la ndeplinirea condiiilor legale pentru continuarea efecturii transportului. ART. 181 (1) Msura de imobilizare a unui vehicul n trafic se va aplica de ctre inspectorii de trafic n urmtoarele cazuri: a) nerespectarea prevederilor legale n vigoare privind perioadele de conducere, odihn sau pauze,precum i n toate celelalte situaii n care conductorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor i/sau a perioadelor minime de odihn; b) nclcarea prevederilor legale n vigoare de ctre operatorul de transport strin, care atrage aplicarea unei sanciuni corespunztoare i achitarea amenzii aplicate ori a contravalorii unei sume egale cu aceasta. c) efectuarea de transport rutier de mrfuri cu un vehicul rutier care depete masa total maxim autorizat; d) efectuarea de transport rutier de persoane, n trafic judeean, interjudeean sau internaional, cu mai multe persoane dect numrul de locuri prevzut n certificatul de clasificare pe stele sau categorii ale autobuzului; e) efectuarea de transport rutier de mrfuri periculoase la care s-a constatat o contravenie de categoria I de risc conform legislaiei n vigoare. (2) n cazul constatrii unor fapte care contravin prevederilor legale privind transporturile mrfurilor periculoase, pentru care trebuie aplicat msura imobilizrii, se vor anuna imediat reprezentanii poliiei rutiere cu competene n zona unde se efectueaz controlul n traficul rutier. ART. 182 n toate cazurile cnd se constat fapte care contravin prevederilor legale n vigoare, svrite de ctre un operator de transport sau ntreprindere romneasc/strin, care impun imobilizarea vehiculului, se procedeaz la imobilizarea acestuia, iar permisiunea privind reluarea efecturii transportului se acord adat cu ndeplinirea condiiilor legale pentru efectuarea acestuia. ART. 183 n toate cazurile n care operatorului de transport strin i s-a aplicat, de ctre inspectorii de trafic, sanciunea corespunztoare abaterilor constatate de la prevederile legale n vigoare se procedeaz dup cum urmeaz: a) se imobilizeaz vehiculul pe loc, dac sunt asigurate condiii de siguran i securitate a transportului, sau ntr-un spaiu destinat acestui scop, situat n apropierea locului ales pentru control; b) se vor ridica plcuele de nmatriculare pn la ndeplinirea condiiilor legale pentru continuarea transportului. La ridicarea plcuelor de nmatriculare inspectorii i inspectorii de trafic vor elibera o dovad. Modelul dovezii de ridicare a plcuelor de nmatriculare, modul de eliberare a acesteia, precum i modul de returnare al plcuelor de nmatriculare de ctre personalul cu atribuii de inspecie i control se vor stabili prin proceduri proprii de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., n limita competenelor; c) conductorul auto al operatorului de transport strin va fi ndrumat s achite contravaloarea amenzii aplicate n condiiile prevzute de reglementrile n vigoare sau s achite contravaloarea unei sume egale cu aceasta direct ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., al crei personal cu atribuii de inspecie i control a aplicat sanciunea contravenional, urmnd ca n conformitate cu prevederile legale aceast sum s fie restituit sau vrsat la contul de amenzi al Trezoreriei Statului, conform hotrrii definitive a instanei judectoreti; d) permisiunea privind reluarea efecturii transportului se acord cu condiia achitrii amenzii aplicate sau a achitrii sumei egale cu amenda, precum i a ndeplinirii condiiilor legale pentru continuarea efecturii transportului. n cazul n care sanciunea s-a aplicat pentru lipsa autorizaiei de transport internaional sau utilizarea unei autorizaii nevalabile, permisiunea privind reluarea este condiionat i de prezentarea unei autorizaii de transport internaional valabile i completate corespunztor. ART. 184 Msura imobilizrii unui vehicul, dispus de ctre inspectorii de trafic, se va meniona n scris pe urmtoarele documente, dup caz: a) procesul-verbal de constatare i sancionare a contraveniei; b) formularul de control n trafic; c) buletinul de control ADR; d) diagrama tahograf/imprimate din tahograful digital; d) dovada eliberat conductorului auto n situaia ridicrii plcuelor de nmatriculare la vehiculele nmatriculate n alte state. ART. 185 Locurile unde se controleaz i se imobilizeaz vehiculele pot fi private sau publice i trebuie s asigure condiii de siguran i securitate.

147

Curs persoan desemnat

Page 148

ART. 186 Costurile rezultate prin aplicarea msurilor impuse de controlul tehnic n trafic sunt suportate de contravenient, vehiculul, marfa i persoanele transportate aflndu-se sub rspunderea juridic a acestuia, care este responsabil i pentru eventualele pierderi cauzate terilor, conform legii. ART. 187 n limita competenelor, Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. va elabora proceduri proprii cu privire la imobilizarea vehiculelor atunci cnd sunt constatate nclcri ale prevederilor legale n vigoare care reglementeaz domeniul transporturilor rutiere. ART. 188 n situaia n care la efectuarea controlului transporturilor de animale vii, mrfuri perisabile sau sub temperatur controlat s-au constatat nclcri ale prevederilor legale n vigoare care reglementeaz domeniul transporturilor, se va aplica sanciunea corespunztoare celor constatate, fr a se imobiliza vehiculele. V.7.1 Procedura de suspendare a dreptului de utilizare a unui vehicul, precum i de reinere a certificatului de nmatriculare i a plcuelor de nmatriculare ART. 188.1 (1) Msura suspendrii dreptului de utilizare a unui vehicul prin reinerea certificatului i a plcuelor se va efectua n condiii de siguran i securitate a transportului, ntr-un spaiu destinat parcrii i se aplic de ctre inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. n cazul utilizrii la transport a unui vehicul fr a se putea face dovada c se dein urmtoarele documente valabile, dup caz: licen de transport, copia conform a acesteia, certificat de transport n cont propriu, copia conform a acestuia, licena de traseu, autorizaia special de transport, autorizaia de transport internaional sau documentul de transport persoane prin servicii ocazionale. (2) Suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului se face de ctre inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne - A.R.R prin reinerea certificatului de inmatriculare i a plcuelor de inmatriculare i se consemneaz ntr-un proces verbal al crui model este prevzut n anexa nr.33 la prezentele norme aplicndu-se totodat i sanciunea contravenional corespunztoare conform art.57.4 din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 109/2005 aprobat cu modificri i complectri prin Legea nr.102/2006, cu modificrile i comlectrile ulterioare. (3) Dac fapta pentru care se aplic msura suspendrii dreptului de utilizare a vehiculului s-a constatat ntr-un loc care nu respect prevederile alin.(1), n vederea aplicrii acestei msuri contravenientul are obligaia de a deplasa vehiculul n cel mai apropiat loc care s ndeplineasc condiiile prevzute de alin.(1) indicat de inspectorii de trafic ai Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. (4) Locurile prevzute la alin.(3) pot fi private sau publice, iar costurile legate de utilizarea acestora se suport integral de ctre contravenient. (5) Ca urmare a aplicrii msurilor menionate la alin. (2), att vehiculul, ct i marfa sau persoanele transportate se afl sub rspunderea juridic a utilizatorului vehiculului, conform legii. (6) n cazul aplicrii msurii suspendrii dreptului de utilizarea vehiculului, utilizatorul acestuia este responsabil pentru eventualele pierderi cauzate terilor, inclusiv persoanelor transportate. (7) Vehiculele care sunt exceptate n condiiile legii de la msura imobilizrii nu li se poate aplica msura suspendrii dreptului de utilizare n momentul constatrii faptei. (8) n cazul vehiculelor prevzute la alin. (7) msura suspendrii dreptului de utilizare a vehiculului prin reinerea certificatului de nmatriculare i a plcuelor de nmatriculare se aplic ulterior constatrii faptei la locul de descrcare al mrfii sau la sediul contravenientului, dup caz, de ctre agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R n raza creia se afl locul de descrcare sau sediul/domiciliu. (9) Dup aplicarea msurii suspendrii dreptului de utilizare a vehiculului, plcuele de nmatriculare mpreun cu certificatul de nmatriculare, o copie a procesului verbal de constatare a contraveniei i o copie a procesului verbal de reinere a plcuelor de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare se predau la Inspectoratul Judeean de Poliie unde i are sediu/domiciliu contravenientul. V.8. Sigurana rutier ART. 189 Sigurana rutier se definete prin totalitatea reglementrilor privind circulaia rutier, precum i condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc infrastructura rutier, vehiculele rutiere, persoanele cu atribuii care concur la sigurana circulaiei i ceilali participani la trafic, pentru a se asigura efectuarea transportului rutier n condiii de siguran i de protecie a mediului. ART. 190 n scopul prevenirii cauzelor generatoare de evenimente rutiere, ntreprinderile/operatorii de transport rutier care efectueaz operaiuni de transport rutier au obligaia s adopte msurile necesare pentru cunoaterea, aplicarea i respectarea reglementrilor legale privind sigurana rutier i a condiiilor pe care trebuie s le ndeplineasc vehiculele rutiere i persoanele cu atribuii care concur la sigurana circulaiei.

148

Curs persoan desemnat

Page 149

V.8.1. Persoane cu funcii care concur la sigurana rutier ART. 191 n sensul prezentelor norme, persoanele cu funcii care concur la sigurana rutier sunt conductorii auto, persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier i consilierul de siguran pentru transportul rutier de mrfuri periculoase. V.8.2. Clasificarea, cercetarea i tratarea accidentelor de circulaie ART. 192 (1) Accidentele de circulaie se clasific dup cum urmeaz: a) accidente uoare - cele care au drept consecin rnirea uneia sau mai multor persoane, determinnd o incapacitate de munc individual pn la 30 de zile inclusiv sau pagube materiale pn la 60% din valoarea vehiculului rutier; b) accidente grave - cele care au una sau mai multe dintre urmtoarele consecine: (i) persoane accidentate mortal; (ii) persoane rmase definitiv cu infirmiti; (iii) rnirea uneia sau mai multor persoane, determinnd o incapacitate de munc individual de peste 30 de zile; (iv) pagube materiale de peste 60% din valoarea autovehiculului. (2) La stabilirea pagubelor materiale, n vederea ncadrrii accidentului de circulaie, se vor lua n calcul: a) contravaloarea vehiculelor distruse n accident sau a reparaiei celor avariate; b) contravaloarea celorlalte bunuri, mrfuri transportate, distruse sau degradate. ART. 193 ntreprinderile/operatorii de transport rutier care efectueaz activiti de transport rutier vor ntreprinde o investigaie pe linie administrativ, n toate cazurile de accidente de circulaie n care au fost angajate vehiculele utilizate, indiferent de gravitatea accidentului. ART. 194 Rezultatele cercetrii administrative vor sta la baza adoptrii msurilor ce se impun pentru eliminarea repetrii cauzelor generatoare de evenimente rutiere. ART. 195 (1) ntreprinderile/operatorii de transport care efectueaz activiti de transport rutier au obligaia s nregistreze toate accidentele de circulaie i s transmit ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. pe a crei raz administrativ i au sediul social, n cazul accidentelor grave, un raport imediat dup producerea acestuia. (2) Raportul prevzut la alin. (1) va conine urmtoarele elemente: a) ntreprinderea/operatorul de transport rutier: (i) denumirea i adresa; (ii) seria, numrul licenei de transport/certificatului de transport n cont propriu; b) data, ora i locul producerii accidentului grav de circulaie, inclusiv indicativul drumului; c) conductorul auto: (i) numele i prenumele; (ii) vrsta; (iii) categoriile permisului de conducere deinut; (iv) dac este angajat legal al ntreprinderii/operatorului de transport rutier; (v) certificatul profesional A.D.R., dup caz; (vi) certificatul de pregtire profesional marf sau persoane; (vii) avizele medical i psihologic valabile; d) autovehicul implicat: (i) tipul autovehiculului; (ii) numrul de nmatriculare; (iii) seria, numrul i valabilitatea copiei conforme a licenei de transport/certificatului de transport n cont propriu; (iv) valabilitatea inspeciei tehnice periodice; (v) valabilitatea certificatului de clasificare; (vi) numrul de locuri n cazul transportului de persoane; (vii) valabilitatea certificatului de agreare RAR i/sau IPROCHIM, dup caz; e) legalitatea cursei, dovedit prin: (i) diagram tahograf; (ii) copia conform a licenei de transport/certificatului de transport n cont propriu, corespunztoare tipului de transport efectuat;

149

Curs persoan desemnat

Page 150

(iii) licena de traseu - seria, numrul i valabilitatea; (iv) autorizaiile specifice; (v) documentul de transport; (vi) existena consilierului de siguran, dac este cazul; f) descrierea mprejurrilor n care s-a produs accidentul; g) aprecieri privind cauzele producerii accidentului, conform procesului-verbal de constatare ncheiat de organele de Poliie; h) evaluarea preliminar a consecinelor accidentului; i) organele de constatare i cercetare care au intervenit la faa locului; j) stabilirea vinovailor, n conformitate cu procesul-verbal de constatare ncheiat de Poliie; k) msurile luate la faa locului pentru nlturarea unor consecine i cele luate mpotriva celor vinovai; l) denumirea altor instituii care au fost ntiinate despre producerea accidentelor de circulaie. ART. 196 n cazul producerii unor evenimente rutiere grave, conducerea Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. va dispune verificarea activitii de transport a ntreprinderii/operatorului de transport rutier implicate/implicat, prin efectuarea unui control tematic. CAP. 6 Dispoziii finale i tranzitorii ART. 197 Deintorii de licene de transport sau de certificat de transport rutier n cont propriu i organizeaz i i desfoar activitatea pentru care au fost liceniai/certificai n baza regulamentelor proprii, cu respectarea prezentelor norme i a legislaiei interne i internaionale n vigoare. ART. 198 Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. elaboreaz reguli i proceduri proprii de control i de desfurare a activitii, aprobate prin decizie a directorului general al Autoritii Rutiere Romne - A.R.R. ART. 199 Pn la emiterea noilor legitimaii de inspector de trafic, pentru a opri vehiculele n trafic i a exercita controlul reglementrilor din domeniul transporturilor rutiere, precum i constatarea i sancionarea contraveniilor, sunt valabile actualele legitimaii de control emise n baza Ordinul ministrului transporturilor, construciilor turismului nr. 1.358/2005 privind exercitarea controlului respectrii reglementrilor din domeniul transporturilor rutiere, precum i constatarea i sancionarea contraveniilor. ART. 200 n vederea programrii, organizrii, bunei desfurri a activitii de control i realizrii unui control unitar, eficient i sigur, Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. este autorizat s ncheie protocoale de colaborare cu celelalte instituii ale statului cu atribuii de inspecie i control n transportul rutier. ART. 201 (1) Documentele solicitate la eliberarea licenei de transport, a certificatului de transport rutier n cont propriu, a copiilor conforme ale acestora, precum i a licenei pentru activiti conexe transportului rutier se prezint la sediul ageniei teritoriale a Autoritii Rutiere Romne - A.R.R., n copie, tampilate i semnate de ctre administratorul ntreprinderii, fiecare copie avnd nscris n mod expres: "Subsemnatul ................, declar pe propria rspundere, sub sanciunea legii penale privind falsul n declaraii, c prezentul act este conform cu originalul". (2) La efectuarea controlului n trafic, documentele prevzute a se afla la bordul vehiculului rutier pe toat durata transportului se prezint n original, cu excepiile stabilite prin prezentele norme. ART. 202 (1) n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate i regulate speciale n trafic interjudeean, tariful pentru eliberarea licenei de traseu se stabilete pentru o curs. (2) n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate i regulate speciale n trafic judeean, tariful perceput pentru eliberarea licenei de traseu reprezint suma tarifelor aferente curselor prevzute pentru acel traseu. ART. 203 (1) Transportul rutier de mrfuri n trafic internaional poate fi efectuat i cu un autovehicul nmatriculat n Romnia care tracteaz o semiremorc sau o remorc nmatriculat n alt stat, sub sigiliu vamal, dac acordurile bilaterale prevd aceasta. (2) Ansamblul format din autovehicule i remorc/semiremorc sau tractor i remorc/semiremorc, dup caz, la care una dintre componente nu este nmatriculat n Romnia, poate fi utilizat numai la transport rutier n trafic internaional i este supus reglementrilor respective, inclusiv interdiciei privind cabotajul. ART. 204 (1) ncepnd cu data aderrii Romniei la Uniunea European, autorizaiile de transport rutier internaional de mrfuri avnd Romnia ca ar de tranzit sau destinaie vor fi acordate numai operatorilor de transport rutier strini din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene. (2) Modelul autorizaiei de transport rutier internaional de mrfuri avnd Romnia ca ar de tranzit sau de

150

Curs persoan desemnat

Page 151

destinaie este prevzut n anexa nr. 20 la prezentele norme. ART. 205 Data de referin care se ia n considerare pentru acordarea punctajelor la criteriile de evaluare pentru traseele judeene i interjudeene este cu 10 zile nainte de data desfurrii edinei de atribuire a traseelor sau curselor. ART. 206 n condiiile n care capacitatea autogrilor este depit (numr de plecri/sosiri, staionri la peron) Autoritatea Rutier Romn - A.R.R. solicit consiliilor locale, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureti, amplasarea capetelor de traseu i/sau a opririlor n tranzit. ART. 207 (1) Asociaiile de operatori de transport rutier crora li s-au atribuit trasee cuprinse n programul de transport de persoane prin servicii regulate n trafic naional pn la data intrrii n vigoare a prezentelor norme vor executa traseele respective pn la expirarea valabilitii licenei de traseu. (2) n situaia n care asociaia de operatori de transport rutier se desfiineaz, licenele de traseu pe care asociaia le deine se retrag, iar traseele respective vor fi atribuite n cadrul urmtoarei edine de atribuire. (3) Pn la terminarea valabilitii programului de transport n vigoare, n cazul renunrii la efectuarea unui traseu de ctre un operator de transport rutier dintr-o asociaie, ceilali operatori din asociaie care nu au renunat pot participa la urmtoarea edin de atribuire a respectivului traseu. ART. 208 (1) n situaia n care asociaia de operatori de transport rutier renun sau i se retrag licenele de traseu, eliberate pn la data intrrii n vigoare a prezentelor norme, corespunztoare unei grupe de trasee, traseele care compun grupa respectiv se vor atribui distinct la urmtoarea edin de atribuire. (2) n situaia n care unul sau mai muli operatori de transport rutier din cadrul asociaiei de operatori de transport rutier renun sau i/li se retrag licenele de traseu, eliberate pn la data intrrii n vigoare a prezentelor norme, corespunztoare unuia sau mai multor trasee dintr-o grup de trasee, traseul/traseele respective se va/vor atribui distinct la urmtoarea edin de atribuire. ART. 209 Prevederile art. 74 i 97 se aplic ncepnd cu data de 1 ianuarie 2007. ART. 210 *** Abrogat ART. 211 (1) ncepnd cu data aderrii Romniei la Uniunea European, operaiunile de transport rutier de persoane n trafic internaional ntre Romnia i alte state membre, precum i operaiunile de cabotaj efectuate pe teritoriul Romniei cu vehicule nmatriculate n alte state membre se vor desfura potrivit prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92 din 16 martie 1992 privind regulile comune pentru transportul internaional de cltori cu autocarul i autobuzul, Regulamentului Consiliului (CE) nr. 11/98 din 11 decembrie 1997 de modificare a Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92 privind regulile comune pentru transportul internaional de cltori cu autocarul i autobuzul, Regulamentului Consiliului (CE) nr. 12/98 privind stabilirea condiiilor n care transportatorii nerezideni pot presta servicii naionale de transport rutier de cltori ntr-un stat membru i Regulamentului Comisiei nr. 2.121/98 privind stabilirea regulilor detaliate pentru aplicarea regulamentelor Consiliului (CEE) nr. 684/92 i (CE) nr. 12/98 privind documentele pentru transportul cltorilor cu autocarul i autobuzul. (2) Certificatul la care se face referire n art. 13 al Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92 i n anexa V la Regulamentul Comisiei nr. 2.121/98 va fi eliberat ntreprinderilor romne de ctre Autoritatea Rutier Romn A.R.R., n condiiile stabilite de aceasta, cu plata tarifelor aferente, conform modelului prevzut n anexa nr. 21 la prezentele norme. Acesta trebuie s se afle la bordul vehiculului pe toat durata transportului. (3) n cazul transportului rutier public de persoane, licena de transport la care se face referire la art. 3a i n anexa la Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 684/92, astfel cum a fost amendat de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 11/1998, va fi eliberat operatorilor de transport romni de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., cu plata tarifelor aferente, conform modelului prevzut n anexa nr. 22 la prezentele norme. Copia conform a licenei de transport se va elibera de ctre Autoritatea Rutier Romn - A.R.R., cu plata tarifelor aferente, iar modelul acesteia este prevzut n anexa nr. 23 la prezentele norme. (4) Autorizaia de transport internaional public de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale, la care se face referire n art. 5 al Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92, astfel cum a fost amendat de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 11/1998, i n anexa IV la Regulamentul Comisiei nr. 2.121/98, va fi eliberat operatorilor de transport din alte state membre de ctre Direcia general infrastructur i transport rutier, conform modelului prevzut n anexa nr. 24 la prezentele norme. Modelul copiei conforme a autorizaiei de transport internaional public de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale eliberate de Direcia general infrastructur i transport rutier este prevzut n anexa nr. 25 la prezentele norme. Modelul cererii depuse de operatorul de transport rutier n vederea obinerii autorizaiei de transport internaional public de persoane prin servicii regulate sau servicii regulate speciale, la care se face referire n art. 6 alin. (2) al Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 684/92,

151

Curs persoan desemnat

Page 152

Curs persoan desemnat

Page 153
63
ANEXA Nr. 1 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


64

Page 154

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 155
65
ANEXA Nr. 2a) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


66

Page 156

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 157
67
ANEXA Nr. 2b) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


68

Page 158

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 159
69
ANEXA Nr. 3 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


70

Page 160

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 161
71

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


72

Page 162
ANEXA Nr. 4 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 163
73

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


74

Page 164
ANEXA Nr. 5a) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 165
75

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


76

Page 166
ANEXA Nr. 5b) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 167
77

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


78

Page 168
ANEXA Nr. 6 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 169
79
ANEXA Nr. 7a) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


80

Page 170
ANEXA Nr. 7b) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 171
81
ANEXA Nr. 8 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


82

Page 172

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 173
83
ANEXA Nr. 9 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


84

Page 174

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 175
85
ANEXA Nr. 10 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


86

Page 176

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 177
87

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


88

Page 178
ANEXA Nr. 11 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 179
89

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


90

Page 180

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 181
91
ANEXA Nr. 12 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


92

Page 182

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 183
93

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


94

Page 184
ANEXA Nr. 13 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 185
95

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


96

Page 186

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 187
97
ANEXA Nr. 14 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


98

Page 188

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 189
99

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


100

Page 190

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 191
101
ANEXA Nr. 15 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


102

Page 192

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 193
103

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


104

Page 194
ANEXA Nr. 16 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 195
105

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


106

Page 196

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 197
107
ANEXA Nr. 17 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


108

Page 198

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 199
109
ANEXA Nr. 18 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


110

Page 200

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 201
111
ANEXA Nr. 19a) la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Modelul, forma i coninutul legitimaiei nominale de control a inspectorului de trafic

Curs persoan desemnat


112
ANEXA Nr. 19b) la norme

Page 202

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 203
113
ANEXA Nr. 20 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


114

Page 204

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 205
115
ANEXA Nr. 21 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


116

Page 206

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 207
117
ANEXA Nr. 22 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


118

Page 208

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 209
119
ANEXA Nr. 23 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


120

Page 210

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 211
121
ANEXA Nr. 24 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


122

Page 212

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 213
123

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


124

Page 214
ANEXA Nr. 25 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 215
125

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


126

Page 216

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 217
127
ANEXA Nr. 26 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


128

Page 218

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 219
129

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


130

Page 220
ANEXA Nr. 27 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 221
131

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


132

Page 222

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 223
133

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


134

Page 224
ANEXA Nr. 28 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 225
135

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


136

Page 226
ANEXA Nr. 29 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 227
137

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


138

Page 228
ANEXA Nr. 30 la norme

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat

Page 229
139

MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 919 bis/13.XI.2006

Curs persoan desemnat


model MINISTERUL TRANSPORTURILOR I INFRASTRUCTURII Autoritatea Rutier Romn A.R.R. A.R.R. Ag. .........................
F I A P R O F E S IO N A L

Page 230
ANEXA Nr. 2 (Anexa nr. 34 la norme)

Nr. .......... din ............

Numele ........................................... Prenumele ............................................................ C.N.P. ......................................... deintor atestat/certificat de competen profesional din domeniul transportului rutier:
CPIa Marfa Nr. atestat Persoane Nr. atestat

CPI

CPC

Transport rutier cu vehicule avnd mase i/sau dimensiuni de gabarit depite

Nr. atestat

ADR Altele dect cisterne Cisterne Clasa 1 Clasa 7 Nr. atestat

Nu figureaz cu meniuni/ Figureaz cu urmtoarele meniuni: Abaterea

Data comiterii

Observaii

Eliberm prezenta fi profesional pentru a-i servi ..........................................................

ef agenie A.R.R. .....................................


(semntura i tampila)

Curs persoan desemnat

Page 231
ANEXA Nr. 3 (Anexa nr. 35 la norme)

Planul de operaiuni pe baza cruia se efectueaz controlul tehnic n trafic, precum i sanciunile aplicate
Categorie defeciuni Punctul Metoda Principale motive de respingere DMi 4 DMa 5 DP 6 Amenda contravenional Suspendare drept utilizare vehicul + amend contravenional 8

1 0. IDENTIFICAREA VEHICULULUI

0.1. Placa (plcile) cu numrul de nmatriculare (dac este cerut de cerinele specifice)

Inspecie vizual

a) Lipsa plcii (plcilor) cu numrul de nmatriculare sau plac (plci) neconform cu standardul

b) Placa (plcile) cu numrul de nmatriculare fixat necorespunztor (nct este posibil s cad pe carosabil) c) Numrul de nmatriculare ilizibil total d) Numrul de nmatriculare ilizibil parial e) Neconcordan cu documentele vehiculului 0.2. Identificarea vehiculului/asiu, caroserie/numr de identificare Inspecie vizual a) Lipsete sau este poansonat neconform b) Incomplet, ilizibil c) Neconcordan cu documentele vehiculului sau cu nregistrrile RAR 0.3. Alte probleme de identificare Inspecie vizual a) Cod motor diferit fa de documentele vehiculului b) Tip motor diferit fa de documentele vehiculului c) Plcu cu seria de motor prins atipic lips, serie de motor poansonat neconform sau lips d) Categorie, subcategorie (rubrica caroserie din CIV), culoare diferite fa de cele menionate n documentele vehiculului
1. SISTEMUL DE FRNARE

X X X X X X

X X X X X X

X X X

X X X

1.1. Stare mecanic i funcionare 1.1.1. Axul pedalei de acionare a frnei de serviciu Inspecia vizual a a) Pedal prea strns pe ax componentelor, n timp ce sistemul de frnare b) Uzur avansat/joc excesiv este acionat c) Lips siguran pedal Not: Vehiculele cu servofrn trebuie inspectate cu motorul oprit. X X X X X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 232
7 8

1.1.2. Starea i cursa pedalei de acionare a frnei

Inspecia vizual i auditiv a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat Not: Vehiculele cu servofrn trebuie inspectate cu motorul oprit.

a) Curs excesiv sau insuficient b) Pedala nu revine corect. c) Lips mbrcminte pedal, fixare incorect, uzat, pedal deformat d) Pedal deformat excesiv, care mpiedic buna funcionare a celorlalte pedale a) Presiune insuficient pentru frnare repetat (cel puin dou frnri) dup declanarea semnalului de avertizare (sau dac manometrul indic o valoare de pericol) X

X X

X X X

1.1.3. Pompa de vacuum, compresorul i rezervoarele de aer

Inspecia vizual a componentelor la presiunea normal de lucru, funcionarea dispozitivului de avertizare, a supapei de protecie multicircuit i a supapei de suprapresiune

b) Supapa de protecie multicircuit sau supapa de suprapresiune nu funcioneaz. c) Pierdere de aer care provoac o scdere sensibil de presiune sau pierdere de aer perceptibil d) Deteriorare exterioar care poate afecta funcionarea sistemului de frnare e) Pierderi mari de ulei la compresor X X

1.1.4. Manometru pentru presiune joas sau indicator

Verificarea funcionrii

a) Funcionare incorect a indicatorului sau a manometrului b) Nefuncionarea indicatorului sau a manometrului

X X X X X X X X X

X X X X X X X

1.1.5. Supapa de control pentru frna de staionare

Inspecia vizual i auditiv a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

a) Fisurat sau deteriorat, uzat excesiv b) Dispozitiv de acionare supap defect sau supap defect c) Neetaneitate n sistem, conexiuni slabe d) Funcionare incorect

1.1.6. Frn de Inspecia vizual a a) Sistemul de blocare nesigur staionare, levier de componentelor n timp comand, dispozitiv de ce sistemul de frnare b) Uzur excesiv a axului levierului sau a mecanismului cu clichet al blocare este acionat levierului c) Curs prea mare (reglat incorect) 1.1.7. Supape de frnare (robinei de frnare, supape de descrcare, regulatoare de presiune etc.) Inspecia vizual i a) Supap deteriorat sau neetan auditiv a (pierderi aer n exces) componentelor n timp ce sistemul de frnare b) Supap fixat necorespunztor este acionat c) Pierderi de lichid de frn

X X X X

X X X X

X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 233
7 8

1.1.8. Dispozitive de cuplare pentru remorci echipate cu sistem de frnare (electric i/sau pneumatic)

Deconectarea tuturor sistemelor de frnare, dispozitivelor de cuplare dintre vehiculul tractor i remorc Inspecia vizual i auditiv a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

a) Robinei de nchidere sau ventile cu etanare automat defecte b) Fixare necorespunztoare c) Montaj incorect d) Pierderi excesive de aer fr pericol de blocare a roilor e) Pierderi excesive de aer cu pericol de blocare a roilor f) Funcionare incorect a) Deteriorate, corodate b) Neetane c) Robinet de purjare defect d) Fixare nesigur/montaj incorect a) Dispozitiv de servofrn deteriorat sau ineficient b) Cilindru principal defect c) Cilindru principal neetan d) Fixare nesigur a cilindrului principal e) Cantitate insuficient de lichid de frn f) Capacul rezervorului de lichid de frn lips g) Martor de nivel pentru lichid de frn aprins sau defect h) Funcionare defectuoas a dispozitivului de avertizare n caz de nivel insuficient al lichidului de frn (dac este prevzut de constructor) X X X X X X

X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X X X X X

1.1.9. Cilindri acumulatori, rezervoare de aer comprimat 1.1.10. Dispozitiv de servoasistare pentru frn, cilindrul principal (sisteme hidraulice)

Inspecie vizual i auditiv

Inspecia vizual a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

1.1.11. Conducte de frn rigide

Inspecia vizual a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

a) Risc de deteriorare sau rupere b) Neetaneiti la conducte c) Deteriorri sau coroziuni excesive ale conductelor d) Amplasare greit a conductelor a) Risc de deteriorare sau rupere b) Furtunuri defecte, puncte de frecare c) Furtunuri prea scurte sau rsucite d) Neetaneiti la furtunuri sau racorduri e) Umflare excesiv a furtunurilor la presiune X X X X

X X X X X X X X X X X X X X X X X X

X X

1.1.12. Conducte flexibile (furtunuri) de frn

Inspecia vizual a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

1.1.13. Garnituri de frn

Inspecie vizual

a) Lips garnituri frn b) Uzur foarte avansat c) Prezena uleiului, unsorii care atac garniturile (la o roat) d) Prezena uleiului, unsorii care atac garniturile (la mai multe roi)

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 234
7 8

1.1.14. Tamburi de frn, discuri de frn

Inspecie vizual

a) Uzur foarte avansat (n funcie de nr. roilor), apariie de anuri, fisuri, sprturi sau alte defeciuni care compromit sigurana b) Tamburi sau discuri ancrasate cu ulei, unsoare etc. (n funcie de nr. roilor)

1.1.15. Cabluri de frn, timonerie

Inspecia vizual a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

c) Platoul fixat greit, joc platou a) Lips cabluri sau elemente timonerie b) Cabluri deteriorate sau cu bucl c) Component excesiv de uzat sau corodat d) Jonciuni ale cablului sau tijelor nesigure e) Ghidaj cabluri deteriorat f) Curs insuficient a timoneriei care nu asigur acionarea frnei de staionare g) Curse anormal de mari ale timoneriei datorit reglajului incorect sau uzurii excesive

X X X X X X X X

X X X X X X X

1.1.16. Cilindri de frn Inspecia vizual a (inclusiv frne cu arc sau componentelor n timp cilindri hidraulici) ce sistemul de frnare este acionat

a) Cilindri fisurai sau deteriorai b) Cilindri neetani c) Cilindri fixai necorespunztor/montaj incorect d) Coroziune excesiv a cilindrilor e) Protecia de etanare la praf lips sau foarte deteriorat X X X X X

X X X X X

X X X

1.1.17. Regulator automat al frnrii n funcie de ncrcare

Inspecia vizual a componentelor n timp ce sistemul de frnare este acionat

a) Timonerie defect b) Timonerie reglat incorect c) Mecanism gripat, ineficient d) Supap lips e) Lipsa plcuei cu datele tehnice principale (pentru vehicule din clasa a III-a) f) Date ilizibile sau neconforme cu cerinele specificate X

X X X X X

X X X

1.1.18. Leviere pentru came cu reglaj automat

Inspecie vizual

a) Mecanism gripat sau curs excesiv de mare datorit reglajului incorect sau uzurii excesive b) Reglaj defectuos c) Incorect instalat

X X X X X X

X X X X X X

1.1.19. Frn de ncetinire (n msura n care exist sau este cerut) 1.1.20. Funcionarea automat a frnelor remorcii

Inspecie vizual

a) Montaj incorect sau conexiuni nesigure b) Funcionare defectuoas c) Lips

Decuplarea dispozitivului Frna remorcii nu acioneaz de frnare dintre vehicul automat la deconectarea i dispozitivului de cuplare. remorc

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 235
7 8

1.1.21. ntregul sistem de frnare

Inspecie vizual i auditiv

a) Alte dispozitive ale sistemului (pompa antigel, usctorul de aer etc.) deteriorate la exterior sau corodate excesiv astfel nct afecteaz funcionalitatea sistemului de frnare b) Pierderi excesive de aer sau antigel c) O component nesigur sau montat neadecvat d) Reparaii necorespunztoare sau modificarea unei componente

X X X X X X X

X X X X X

1.1.22. Conectori tester Inspecie vizual diagnosticare (unde acetia exist sau sunt obligatorii) 1.2. Frna de serviciu, performan i eficacitate 1.2.1. Performan (E) ncercare pe un stand de testare a forelor de frnare, acionare progresiv a frnei pn la efortul maxim

a) Lips b) Deteriorai, neutilizabili c) Neetaneiti a) For de frnare la o roat mai mic dect 70% din fora de frnare maxim nregistrat la cealalt roat de pe aceeai ax b) Frnare fr variaie gradual (blocare) c) Timp de rspuns prea mare la una dintre roi d) Variaie excesiv a forei de frnare n timpul fiecrei rotiri complete a roii

X X X X X

1.2.2. Eficacitate (E)

ncercare pe un stand de testare a forelor de frnare, acionare progresiv a frnei pn la efortul maxim sau verificare cu ajutorul decelerometrului (conform procedurii din RNTR 1)

Coeficient de frnare mai mic de: categoriile M1, M2 i M3: 50%1) categoriile N1: 45% categoriile N2 i N3: 43%2) categoriile 02, 03 i 04: 40%3) Deceleraie mai mic dect valorile echivalente ale coeficienilor de frnare precizai anterior a) For de frnare la o roat mai mic dect 70% din fora de frnare nregistrat la cealalt roat de pe aceeai ax b) Frnare fr variaie gradual (blocare) c) Sistemul automat de frnare pentru remorc nu funcioneaz. X

X X X X X X

1.3. Frna de securitate (dac este acionat printr-un sistem separat), performan i eficacitate 1.3.1. Performan (E) Dac sistemul de frnare de securitate este separat de sistemul de frnare de serviciu, se utilizeaz metoda specificat la pct. 1.2.1. X

X X X

X X X

1.3.2. Eficacitate (E)

Dac sistemul de frnare de securitate este separat de sistemul de frnare de serviciu, se va utiliza metoda specificat la pct. 1.2.2.

Pentru toate categoriile de vehicule, un coeficient de frnare mai mic de 50%4) din coeficientul frnei de serviciu indicat la pct. 1.2.2 (sau deceleraie, dup caz)

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 236
7 8

1.4. Frna de staionare, performan i eficacitate 1.4.1. Performan (E) ncercare pe un stand de testare a forelor de frnare ncercare pe un stand de testare a forelor de frnare sau verificare cu ajutorul decelerometrului (conform procedurii din RNTR 1) Frna nu funcioneaz pe una sau pe mai multe roi. Pentru toate categoriile de vehicule, un coeficient de frnare mai mic de 16% sau, pentru ansambluri de vehicule, mai mic de 12% (raportat la masa total maxim autorizat a ansamblului de vehicule) Deceleraie mai mic dect valorile echivalente ale coeficienilor de frnare precizai anterior X X

1.4.2. Eficacitate (E)

1.5. Sistem antiblocare 1.5.1. Sistem antiblocare (ABS) Inspecie vizual a dispozitivului de avertizare Funcionare defectuoas a dispozitivului de avertizare sau acesta indic o defeciune a sistemului X X X

2. SISTEMUL DE DIRECIE

2.1. Stare mecanic 2.1.1. Starea casetei de direcie Inspecie vizual a casetei de direcie n timpul rotirii volanului Inspecie vizual a fixrii casetei de direcie n timp ce volanul este rotit stnga-dreapta (utiliznd un detector de jocuri corespunztor, dup caz) Inspecie vizual a componentelor mecanismului de direcie n ceea ce privete starea acestora n timp ce volanul este rotit stnga-dreapta (utiliznd un detector de jocuri corespunztor, dup caz) a) Uzur excesiv a axului b) Deplasare excesiv a axului c) Neetaneiti 2.1.2. Fixarea casetei de direcie + (E) a) Caseta de direcie nu este fixat corect. b) Lipsa uruburilor de fixare sau uruburi rupte c) Caset de direcie deteriorat a) Micare relativ ntre componentele care ar trebui s fie fixe b) Joc excesiv n articulaii c) Fisuri sau deformri ale oricrei componente d) Absena dispozitivelor de blocare e) Aliniere defectuoas a componentelor (de exemplu, bara de conexiune, bara de comand a direciei) f) Reparaii inadecvate, modificri g) Burduf de protecie la praf lips sau deteriorat X X X X X X X X X X X X

X X

X X

2.1.3. Starea mecanismului de direcie + (E)

X X X X

X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 237
7 8

2.1.4. Funcionarea mecanismului de direcie

Inspecie vizual a modului de funcionare a mecanismului n timp ce volanul este rotit cu roile pe sol i motorul n funciune

a) Curs incomplet a mecanismului de direcie la acionarea acestuia (lovirea de o parte fix a saiului) b) Limitatoare caset direcie nefuncionale c) Nealiniere sau atingerea componentelor

X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X

2.1.5. Servodirecie

Verificarea servodireciei i a nivelului rezervorului hidraulic (dac este vizibil) Cu roile pe sol i cu motorul funcionnd, se verific dac servodirecia funcioneaz corect.

a) Neetaneiti uoare sau excesive b) Lichid insuficient c) Mecanismul nu funcioneaz. d) Mecanism fisurat sau nesigur e) Reparaii sau modificri neadecvate f) Cabluri/Furtunuri deteriorate, corodate excesiv

2.2. Volanul i coloana de direcie 2.2.1. Starea volanului Cu roile pe sol, se oscileaz volanul dintr-o parte n alta, ntr-un plan perpendicular pe coloana de direcie, i se aplic de jos n sus i de sus n jos o for slab Se inspecteaz vizual jocurile. a) Micare relativ ntre volan i coloana de direcie care indic un joc b) Absena dispozitivului de reinere (siguranei) pe butucul volanului c) Fisurarea sau slbirea butucului, coroanei sau a spielor volanului a) Deplasare excesiv a centrului volanului n sus sau n jos b) Deplasare excesiv a capului coloanei radial fa de axa coloanei c) Cuplaj elastic deteriorat sau cardanic (joc anormal) d) Fixare defectuoas 2.2.3. Jocuri n mecanismul de direcie Cu motorul n funciune n cazul vehiculelor cu servodirecie i cu roile n poziie dreapt, se rotete uor volanul stnga-dreapta, pe ct posibil fr a mica roile. Se verific vizual micarea liber. Joc excesiv (de exemplu, deplasarea unui punct de pe coroana volanului care depete o cincime din diametrul volanului) X X X X

2.2.2. Coloana de direcie

Se mpinge i se trage de volan n linie cu coloana, se mpinge de volan n diferite direcii perpendiculare pe coloana de direcie. Se verific vizual jocul i starea cuplajelor elastice sau a altor articulaii.

X X

X X

X X

Curs persoan desemnat


1 3. VIZIBILITATE 2 3 4 5 6

Page 238
7 8

3.1. Cmp de vizibilitate

Inspecie vizual de pe scaunul oferului

Obstrucionarea cmpului de vizibilitate al oferului care i afecteaz vederea n fa sau lateral a) Parbriz sau alt geam fisurat ori cu transparen neconform cu cerinele specifice b) Parbriz sau alt geam neconform cu cerinele specifice c) Parbriz sau alt geam n stare inacceptabil X

3.2. Starea geamurilor

Inspecie vizual

X X

X X X X X X X X

3.3. Oglinzi retrovizoare

Inspecie vizual

a) Oglind lips sau nefixat conform cerinelor specifice b) O oglind care nu asigur vizibilitate adecvat spre napoi c) Oglind deteriorat, lips sau fixat nesigur

xdr xdr xdr xdr xdr xdr X

xst xst xst xstg xstg xstg

3.4. tergtoare de parbriz

Inspecie vizual i funcional

a) tergtoare care nu funcioneaz b) Lamela tergtorului lips sau n mod evident deteriorat

3.5. Spltoare de parbriz 3.6. Sistem de dezaburire

Inspecie vizual i funcional Inspecie vizual i funcional

Spltoare care nu funcioneaz adecvat Sistem care nu funcioneaz sau n mod evident este deteriorat

4. INSTALAIA ELECTRIC DE ILUMINARE, SEMNALIZARE I AUXILIAR

4.1. Faruri 4.1.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lips far sau dispersor b) Surs de lumin defect c) Dispersoare necorespunztoare d) Fixare nesigur care poate conduce la cderea pe carosabil e) Fixare necorespunztoare 4.1.2. Verificare reglaj + (E) Inspecie vizual i funcional a) Far reglat necorespunztor b) Surs de lumin montat incorect a) Numrul de faruri aprinse simultan nu este n conformitate cu cerinele specifice. b) Funcionarea dispozitivului de comand defectuoas X X X X X X X X X X X X X X X X X X

4.1.3. Comutator

Inspecie vizual i funcional

Curs persoan desemnat


MONITORUL OFICIAL AL ROMNIEI, PARTEA I, Nr. 28/12.I.2011
1 2 3 4 5 6

Page 239
7 8

21

4.1.4. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional

a) Becul, culoarea luminii emise, poziia nu sunt n conformitate cu cerinele specifice. b) Acoperiri ale dispersorului sau pe sursa de lumin care reduc intensitatea luminii sau schimb culoarea luminii emise

4.1.5. Dispozitive de reglare a farurilor n funcie de ncrcare (atunci cnd sunt obligatorii)

Inspecie vizual i funcional

a) Dispozitivul nu funcioneaz. b) Dispozitivul manual nu poate fi acionat de pe scaunul oferului. tergtorul i/sau spltorul nu funcioneaz.

X X

X X

4.1.6. tergtor de far + Inspecie vizual i spltor (atunci cnd funcional exist)

4.2. Lmpi de poziie fa i spate, lmpi de gabarit 4.2.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lamp lips b) Surs de lumin defect c) Dispersor lips sau/i necorespunztor d) Lamp montat nesigur, cu pericol de cdere pe carosabil e) Lamp montat nesigur 4.2.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional a) Becul i culoarea luminii emise nu sunt n conformitate cu cerinele specifice. b) Acoperiri ale dispersorului sau pe sursa de lumin care reduc intensitatea luminii sau schimb culoarea luminii emise c) ntreruptorul nu funcioneaz conform cerinelor specifice. 4.3. Lmpi de stop 4.3.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lips lamp b) Surs de lumin defect c) Dispersor lips, necorespunztor sau decolorat d) Lamp montat nesigur, cu pericol de cdere pe carosabil e) Lamp montat nesigur 4.3.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional a) Becul, culoarea luminii emise sau poziia nu este n conformitate cu cerinele specifice. b) Acoperiri ale dispersorului sau pe sursa de lumin care reduc intensitatea luminii sau schimb culoarea luminii emise c) ntreruptorul nu funcioneaz conform cerinelor specifice. X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 240
7 8

4.4. Lmpi indicatoare de direcie i lmpi de avarie 4.4.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lips lamp b) Surs de lumin defect c) Dispersor necorespunztor d) Lamp montat nesigur 4.4.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional 4.4.3. Comutator 4.4.4. Frecvena de aprindere intermitent Inspecie vizual i funcional Inspecie vizual i funcional Culoarea luminii emise nu este n conformitate cu cerinele specifice. ntreruptorul nu funcioneaz conform cerinelor specifice. Ritmul aprinderii intermitente nu este conform cerinelor specifice. X X X X X X X X X X X X X X X

4.5. Faruri de cea fa i spate (n funcie de dotarea vehiculului) 4.5.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lips lamp b) Surs de lumin defect c) Dispersor necorespunztor a) Culoarea luminii emise nu este n conformitate cu cerinele specifice. b) Sistemul nu funcioneaz conform cerinelor specifice. 4.6. Lmpi de mers napoi (n funcie de dotarea vehiculului) 4.6.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lips lamp b) Surs de lumin defect c) Dispersor necorespunztor d) Lamp montat nesigur 4.6.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional a) Culoarea luminii emise nu este n conformitate cu cerinele specifice. b) Sistemul nu funcioneaz conform cerinelor specifice. 4.7. Lamp/Lmpi de iluminare a plcii de nmatriculare spate 4.7.1 Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional a) Lips lamp b) Surs de lumin defect c) Dispersor necorespunztor d) Lamp montat nesigur 4.7.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional Sistemul nu funcioneaz conform cerinelor specifice. X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

4.5.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional

4.8. Catadioptri, dispozitive reflectorizante laterale i plci de identificare spate 4.8.1. Stare, fixare Inspecie vizual a) Dispozitiv reflectorizant lips, defect sau deteriorat b) Dispozitiv reflectorizant montat nesigur c) Plci de identificare montate nesigur, cu pericol de cdere pe carosabil 4.8.2. Conformitatea cu Inspecie vizual cerinele specifice Amplasare sau tip neconform/ neconform cu cerinele specifice X X X X X

Curs persoan desemnat


2

Page 241
7

4.9. Martori luminoi 4.9.1. Stare i funcionare Inspecie vizual i funcional Nefuncionali Neconformi cu cerinele specifice a) Componente fixate nesigur b) Izolaie deteriorat c) Conexiunile electrice ale remorcii sau autovehiculului trgtor nu funcioneaz corect. a) Cablaj securizat neadecvat b) Izolaie deteriorat a) Lampa nu este montat conform cerinelor specifice. b) Funcionarea lmpii nu este conform cerinelor specifice. c) Lamp montat nesigur (pentru exterior) 4.13. Baterie (acumulator) Inspecie vizual a) Nefixat b) Scurgeri de lichid c) ntreruptor defect (dac este prevzut) d) Sigurane defecte (dac sunt prevzute) e) Neventilat corespunztor (dac este cazul)
5. PUNI, JANTE, ANVELOPE I MECANISM DE SUSPENSIE

X X X X X X X X

4.9.2. Conformitatea cu Inspecie vizual i cerinele specifice funcional 4.10. Conexiuni electrice dintre autovehiculul trgtor i remorc sau semiremorc 4.11. Cablaj Inspecie vizual; dac este posibil, se va examina continuitatea dintre vehicule.

Inspecie vizual, inclusiv n compartimentul motor, dac este accesibil Inspecie vizual i funcional

X X

X X

4.12. Lmpi neobligatorii

X X X X X X X X X X X

5.1. Puni 5.1.1. Puni + (E) Inspecie vizual (utiliznd un detector de jocuri, dac este necesar) Inspecie vizual (utiliznd un detector de jocuri, dac este necesar). Se aplic o for lateral sau vertical pe fiecare roat. a) Punte rupt sau deformat b) Fixare nesigur pe vehicul c) Reparaii sau modificri necorespunztoare a) Fuzet rupt b) Uzur excesiv a pivotului fuzetei i/sau a bucelor c) Micare excesiv ntre fuzet i puntea rigid d) Pivotul fuzetei slbit sau cu joc n punte a) Joc excesiv la un rulment b) Rulment prea strns, blocat c) Zgomot anormal constatat la rotirea roii X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

5.1.2. Fuzete + (E)

5.1.3. Rulmeni roi + (E)

Inspecie vizual (utiliznd un detector de jocuri, dac este necesar). Se rotete i se oscileaz roata sau se aplic o for lateral pe fiecare roat.

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 242
7 8

5.2. Jante i anvelope 5.2.1. Butucul roii 5.2.2. Jante Inspecie vizual Piulie sau uruburi lips X X X X X X X X X X X X

Inspecie vizual pe a) Jant fisurat sau defect ambele pri ale fiecrei b) Inelele elastice de reinere a roi anvelopei fixate incorect c) Jant deformat puternic d) Dimensiunile sau tipul jantei nu sunt n conformitate cu vehiculul omologat.

5.2.3. Anvelope

Inspecie vizual a ntregii anvelope prin deplasarea vehiculului nainte i napoi sau prin suspendarea i rotirea roii pentru vehicule din clasa II

a) Dimensiunea anvelopei, capacitatea de ncrcare sau indicele de vitez nu sunt conform cerinelor specifice. b) Anvelope pe aceeai punte sau la roi jumelate de dimensiuni diferite c) Anvelope pe aceeai punte de construcie diferit (radial/ diagonal) d) Deteriorri importante e) Tieturi importante f) Adncimea profilului benzii de rulare neconform cu cerinele specifice g) Frecarea anvelopei de alte componente ale caroseriei/asiului h) Anvelope reapate neconforme cu cerinele specifice X

X X X X X X

X X

X X

5.3. Mecanism de suspensie 5.3.1. Arcuri + (E) Inspecie vizual (utiliznd un detector de jocuri, dac este necesar) a) Fixare necorespunztoare a arcurilor pe asiu sau punte b) Component a arcului deteriorat sau fisurat c) Arc lips 5.3.2. Amortizoare Inspecie vizual a) Fixare necorespunztoare a amortizoarelor pe asiu sau punte b) Amortizor neetan c) Amortizor lips 5.3.3. Bare de torsiune, Inspecie vizual bare i leviere ale (utiliznd un detector suspensiei + (E) de jocuri, dac este necesar) a) Fixare necorespunztoare a unei componente pe asiu sau punte b) O component deteriorat, fisurat sau corodat excesiv c) Reparaii sau modificri necorespunztoare d) Lips bar stabilizatoare X X X X X X X X X X X X X X

X X X

X X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 243
7 8

5.3.4. Articulaiile suspensiei + (E)

Inspecie vizual (utiliznd un detector de jocuri, dac este necesar)

a) Lips bol i/sau buce de la articulaiile suspensiei b) Uzur excesiv a bolului i/sau a bucelor de la articulaiile suspensiei c) Burduful de protecie pentru praf lips sau deteriorat X X X X

X X

5.3.5. Suspensie pneumatic

Inspecie vizual

a) Sistem inoperabil, neetaneiti b) O component defect, modificat sau deteriorat astfel nct ar putea afecta funcionarea sistemului

X X

6. SAIU I ELEMENTE ALE SAIULUI

6.1. Saiu sau cadru i elemente ataate 6.1.1. Stare general Inspecie vizual a) Fisurarea sau deformarea oricrei pri sau oricrui element de structur b) Instabilitatea plcilor de rigidizare sau a elementelor de fixare c) Coroziune excesiv care afecteaz rigidizarea ansamblului 6.1.2. Conducte de evacuare i amortizoare de zgomot (sistem de evacuare gaze arse) Inspecie vizual a) Sistem de evacuare fixat necorespunztor sau neetan b) Infiltrri de gaze arse n cabin sau n compartimentul pasagerilor a) Rezervor sau conducte fixate neconform b) Scurgeri de combustibil sau buon lips ori ineficient, neetan c) Conducte deteriorate sau uzate prin frecare d) Robinetul de nchidere (dac este prevzut) nu funcioneaz corect. e) Risc de incendiu din cauza: scurgerilor de combustibil; protejrii incorecte a rezervorului sau a sistemului de evacuare; strii compartimentului motor f) Sistem GPL/GNC neconform cu cerinele specifice 6.1.4. Bare de protecie, protecie lateral i dispozitive de protecie antimpnare Inspecie vizual a) Fixri necorespunztoare sau deteriorri care ar putea cauza rniri b) Dispozitiv n mod evident neconform cu cerinele specifice X X X X X X X X X X

X X

X X X X X X X

X X X

6.1.3. Rezervor de Inspecie vizual combustibil i conducte alimentare (inclusiv rezervorul de combustibil pentru dispozitivul de nclzire i conductele aferente)

X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 244
7 8

6.1.5. Suport pentru roata de rezerv (dac este prevzut)

Inspecie vizual

a) Suport fisurat sau fixat necorespunztor b) Roat de rezerv fixat slab n suport c) Fixare defectuoas a roii de rezerv cu pericol de cdere pe carosabil

X X X

X X X

6.1.6. Mecanisme de cuplare i echipament de remorcare + (E)

Inspecie vizual i funcional atunci cnd este posibil (cu atenie mrit la orice dispozitiv de siguran montat i/sau la utilizarea calibrelor de msurare)

a) Component defect, deteriorat sau fisurat b) Uzur excesiv a unei componente c) Element de cuplare defect d) Dispozitiv de siguran care nu funcioneaz corect sau lips e) Orice indicator care nu funcioneaz f) Reparaii sau modificri necorespunztoare X

X X X X X X X X X X X X X X X X X X

X X X X X X X X

X X

6.1.7. Transmisie

Inspecie vizual

a) uruburi de siguran, tifturi lips sau slabe b) Uzur excesiv a lagrelor arborelui de transmisie c) Uzur excesiv a articulaiilor d) Cuplaje elastice deteriorate e) Arbore ncovoiat sau deteriorat f) Carcasa lagrului fisurat g) Carcasa lagrului nesigur h) Aprtoarea de praf lips sau deteriorat

6.1.8. Supori motor 6.2. Cabin i caroserie 6.2.1. Stare

Inspecie vizual Inspecie vizual

Supori deteriorai, lips sau fisurai a) Panou, parte lips sau deteriorat care ar putea produce rniri b) Parte lips sau deteriorat din panou c) Montant nesigur d) Neetaneiti care permit infiltrarea gazelor de carter sau a gazelor de evacuare n habitaclu e) Reparaii sau modificri necorespunztoare

X X X

X X X

X X X X X

X X X X

6.2.2. Montare

Inspecie vizual

a) Caroserie sau cabin fixat necorespunztor b) Caroserie/Cabin amplasat n mod evident inegal pe asiu c) Elemente de fixare a caroseriei/cabinei pe asiu sau pe un element de structur lips ori nesigur d) Coroziune excesiv n punctele de fixare a caroseriei

Curs persoan desemnat


2

Page 245
7

6.2.3. Ui i ncuietori de ui

Inspecie vizual

a) U care nu se deschide/nchide corect b) U care se poate deschide accidental sau u care nu poate sta nchis c) U, balamale, ncuietori, montant lips d) U, balamale, ncuietori, montant slabe sau deteriorate X

X X

X X

6.2.4. Podea

Inspecie vizual

Podea nesigur sau deteriorat, cu coroziuni strpunse a) Scaun lips sau cu structur deteriorat b) Mecanism de reglare care nu funcioneaz corect

X X X X X X X

X X X X X X

X X

6.2.5. Scaunul oferului Inspecie vizual

6.2.6. Alte scaune

Inspecie vizual

a) Scaune n stare proast sau nesigure b) Scaune care nu sunt fixate conform cerinelor specifice

6.2.7. Comenzi necesare conducerii 6.2.8. Scri pentru acces n cabin

Inspecie vizual i funcional Inspecie vizual

Orice comand necesar utilizrii n siguran a vehiculului care nu funcioneaz corect a) Treapt sau grup de trepte nesigure b) Treapt sau grup de trepte nesigure sau ntr-o stare care ar putea duce la rnirea utilizatorilor X

6.2.9. Alte echipamente Inspecie vizual i accesorii interioare i exterioare

a) Fixare necorespunztoare a echipamentului sau accesoriului, dup caz b) Echipament sau accesoriu neconform cu cerinele specifice, dup caz c) Scurgeri n cazul unui echipament hidraulic d) Scurgeri excesive n cazul unui echipament hidraulic X

X X X X X X X X X X

6.2.10. Aprtori de noroi (aripi), dispozitive antimprocare (dac au fost prevzute de constructor)

Inspecie vizual

a) Lips, fixate necorespunztor sau corodate excesiv b) Spaiu insuficient pentru roat c) Nu sunt n conformitate cu cerinele specifice

7. ALTE ECHIPAMENTE

7.1. Centuri de siguran/catarame 7.1.1. Sigurana montrii Inspecie vizual Puncte de ancoraj cu deteriorri importante X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 246
7 8

7.1.2. Stare

Inspecie vizual i funcional

a) Centuri de siguran obligatorii lips sau nefixate b) Centur de siguran deteriorat c) Centur de siguran neconform d) Catarama centurii deteriorat sau nu funcioneaz corect e) Retractor defect sau care nu funcioneaz corect f) Verificare martor centur siguran X X

X X X X X

X X X X X

7.2. Martor airbag (dac este prevzut) 7.3. Stingtor de incendiu 7.4. Triunghi de presemnalizare 7.5. Trus de prim ajutor 7.6. Cale de blocare a roilor (dac sunt obligatorii) 7.7. Avertizor sonor

Inspecie vizual Inspecie vizual

Funcionare defectuoas martor airbag a) Lips b) Nu este conform cu cerinele specifice.

X X X X X

X X

Inspecie vizual

a) Lipsete sau este incomplet. b) Nu este conform cu cerinele specifice. Lipsete, este incomplet sau nu este conform cu cerinele specifice. Lipsesc sau nu sunt n bun stare.

Inspecie vizual

Inspecie vizual

Inspecie vizual i funcional

a) Nu funcioneaz. b) Comand nesigur c) Nu este conform cu cerinele specifice.

X X X X X X X

X X X X X

7.8. Vitezometru

Inspecie vizual

a) Nu este fixat conform cerinelor specifice. b) Nu funcioneaz. c) Nu poate fi iluminat.

7.9. Tahograf (dac este obligatoriu)

Inspecie vizual

a) Autovehiculul nu este dotat cu tahograf conform cerinelor specifice. b) Tahograf neomologat c) Dimensiune anvelope necorespunztoare d) Placa de montare lips, ilizibil sau cu termen de valabilitate expirat e) Sigilii sau alte elemente de protecie lips sau violate f) Falsificare sau manipulare evident

X X X

X X X

X X X X

X X X X

7.10. Limitator de vitez (dac este obligatoriu) + (E)

Inspecie vizual i funcional (dac echipamentul este disponibil)

g) Funcionare necorespunztoare a) Autovehiculul nu este dotat cu limitator de vitez, conform cerinelor specifice b) Funcionare necorespunztoare c) Limitator de vitez neomologat

X X

X X

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 247
7 8

d) Placa de montare lips, ilizibil sau cu termen de valabilitate expirat e) Sigilii sau alte elemente de protecie lips sau violate f) Viteza reglat este prea mare (dac se poate verifica)
8. ZGOMOTUL

X X

X X

8.1. Sistem de reducere a zgomotului

Inspecie vizual i auditiv

a) Nivel de zgomot excesiv b) Orice parte a sistemului de reducere a zgomotului slab, lips, deteriorat, fixat incorect sau modificat n mod evident astfel nct ar putea afecta n mod semnificativ nivelul de zgomot c) Orice parte a sistemului de reducere a zgomotului nefixat corespunztor, cu posibilitate de cdere pe carosabil

X X

X X

8.2. Emisii poluante 8.2.1. Emisii ale motoarelor cu aprindere prin scnteie (benzin/GPL) 8.2.1.1. Echipament de Inspecie vizual control al emisiilor poluante a) Echipament de control al emisiilor montat de constructor lips sau defect n mod evident X X X

8.2.1.2. Emisii poluante + (E)

b) Neetaneiti care ar putea afecta semnificativ msurarea emisiilor a) Emisiile de COcor depesc: Pentru vehiculele supuse cerinelor privind 1. pentru autovehiculele fr controlul emisiilor, sistem de reglare perfecionat al msurarea se face emisiilor, la turaia de mers n gol utiliznd un analizor de ncet: gaze, conform cerinelor 4,5%; sau specifice. 3,5%, Pentru vehiculele n funcie de anul fabricaiei; echipate cu un sistem 2. pentru autovehiculele cu sistem de diagnoz la bord, de reglare perfecionat al emisiilor: funcionarea corect a la turaia de mers n gol ncet: sistemului de control al 0,5%; emisiilor poate fi la turaia de mers n gol verificat prin citirea accelerat: 0,3% pentru corespunztoare a autovehicule EURO 2; dispozitivului OBD i a sau verificrii funcionrii la turaia de mers n gol: 0,3%; corecte a sistemului la turaia de mers n gol OBD n locul msurrii accelerat: 0,2% pentru unor emisii, n autovehicule M1, M2 i N1, EURO 3 conformitate cu cerinele sau EURO 4. specifice. b) Coeficientul lambda () n afara La motoarele cu domeniului 1 0,03 sau n alimentare dual conformitate cu specificaia benzin/GPL, controlul constructorului (la turaia de mers n va fi efectuat pentru gol accelerat pentru ambele moduri de autovehiculele cu sistem de reglare funcionare. perfecionat al emisiilor) c) OBD indic un defect de funcionare.

Curs persoan desemnat


1 2 3 4 5 6

Page 248
7 8

8.2.2. Emisii ale motoarelor cu aprindere prin comprimare (motorin) 8.2.2.1. Echipament de Inspecie vizual control al emisiilor poluante a) Echipament de control al emisiilor montat de constructor lips sau defect n mod evident b) Neetaneiti care ar putea afecta semnificativ msurarea emisiilor 8.2.2.2. Opacitate + (E) Msurare n accelerare liber utiliznd un opacimetru, n conformitate cu cerinele specifice. Pentru autovehiculele nmatriculate n alte state cu an de fabricaie mai mic de 1980 nu se va efectua msurarea indicelui de opacitate. Indice de opacitate mai mare de: pentru motoarele cu aspiraie natural: 2,5 m-1; pentru motoarele supraalimentate: 3,0 m-1; sau: 1,5 m-1 pentru autovehiculele N1 echipate cu motoare EURO 4 i pentru autovehiculele M2, M3, N2 i N3 echipate cu motoare EURO 4, EURO 5 sau EEV. X X X

8.3. Alte aspecte referitoare la mediu 8.3.1. Emisii vizibile de fum 8.3.2. Scurgeri de lichide Examinare vizual Examinare vizual Fum n exces care ar putea mpiedica vizibilitatea Orice scurgere n exces de lichid care ar putea duna mediului sau ar putea constitui un risc pentru sigurana altor utilizatori ai drumului X X X X

E verificare ce necesit utilizarea unui echipament specializat

1) 2) 3) 4)

48% 45% 43% 22%

pentru vehiculele care nu sunt echipate cu ABS sau care sunt fabricate nainte de 1 octombrie 1991. pentru vehiculele nmatriculate dup 1988. pentru semiremorci i remorci cu proap nmatriculate dup 1988. pentru vehicule N1, N2 i N3.

Curs persoan desemnat


R A P O R T D E C O N T R O L T E H N IC N T R AFIC

Page 249
ANEXA Nr. 4 (Anexa nr. 36 la norme)

Roadside technical inspection report Directive 2000/30/EC Dat/Or efectuare CTT: Stat/Nr. nmatriculare: Loc efectuare CTT: Serie certificat nmatriculare sau dovad reinere: Tip drum: A DN DJ/DC Vehicul nou ITP expirat CIV ITP fals Lips acte Categorie omologare1): Dat expirare ITP: Categorie utilizare1): Staie/Reprezentan la care s-a efectuat ITP: Marc i tip: Nr. nregistrare ITP: Serie caroserie/asiu: Nr. tampil ITP: An fabricaie: Kilometraj: Serie folie securizare: Tip motor Termen valabilitate ITP mas mas K mac N mac T 6 luni 1 an 2 ani Tip tahograf Analogic Digital 2) Aplicare ecuson ITP DA NU Tip vehicul ADR ITPI valabil NA DA NU EX/II EX/III Conductor auto (naionalitatea): FL OX AT Operator de transport (nume i stat de nregistrare): Valoare msurat emisii: ........... % CO n 2.000 rot./min.: .........% CO ........... k........... m-1 Puncte de control Controlate Conforme Neconforme 0) identificare 1a) sistem de frnare i elemente ale sistemului de frnare (inclusiv eficacitate)3) 1b) sistem de frnare i elemente ale sistemului de frnare (fr eficacitate) 2) sistem de direcie 3) vizibilitate 4) instalaie electric de iluminare, semnalizare i auxiliar 5) puni, jante, anvelope, suspensie 6) asiu i elemente ale asiului 7) alte echipamente, inclusiv tahograf3) i limitator de vitez3) 8) zgomot, emisii poluante3), scurgeri de carburant i/sau ulei Verificri suplimentare la vehicule agreate pentru transport de mrfuri periculoase Detalierea neconformitilor constatate

Rezultatele controlului

Amend contravenional Reinerea certificatului de nmatriculare Reinerea plcuelor cu numrul de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare Suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului

DA/NU DA/NU DA/NU DA/NU

Inspector de trafic al ARR Semntur inspector de trafic al ARR Luat la cunotin conductor autovehicul (semntur):
N O T :

Elementele menionate cu caractere italice se completeaz numai pentru vehicule nmatriculate sau nregistrate n Romnia.
1) n conformitate cu prevederile Reglementrilor privind condiiile tehnice pe care trebuie s le ndeplineasc vehiculele rutiere n vederea admiterii n circulaie pe drumurile publice din Romnia RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrrilor publice, transporturilor i locuinei nr. 211/2003, cu modificrile i completrile ulterioare. 2) n conformitate cu prevederile Reglementrilor prind omologarea, agrearea i efectuarea inspeciei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mrfuri periculoase RNTR 3, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construciilor i turismului nr. 2.134/2005, cu modificrile i completrile ulterioare. 3) n conformitate cu verificrile prevzute n anexa nr. 3 la Reglementrile privind control tehnic n trafic al vehiculelor rutiere RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor i al ministrului internelor i reformei administrative nr. 510/230/2007.

32

Curs persoan desemnat

Page 250
ANEXA Nr. 5 (Anexa nr. 37 la norme)

ROMNIA Ministerul Transporturilor i Infrastructurii Autoritatea Rutier Romn A.R.R. Agenia A.R.R. ..........................
P R O C E S -V E R B AL

de reinere a plcuelor cu numrul de nmatriculare i a certificatului de nmatriculare Seria ....... nr. .............. n ziua ....... luna ................ anul ............, locul ............................................................., localitatea .........................................., judeul (sectorul) ........................... Subsemnatul, ..................................................................., In calitate de ................................... la Autoritatea Rutier Romn A.R.R. Agenia ....................................................., legitimaia de control nr ........................, In temeiul art. ............... din ........................................................................................................., dispun suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului cu nr. de Inmatriculare ............................., drept care am procedat la reinerea urmtoarelor: U DA/U NU Certificatul de Inmatriculare nr. ............................. al vehiculului (marca) ................................. nr. .....................; sau Dovada seria ....... nr. .................... din data de .............................., deintor ........................................................................... Certificatul de Inmatriculare nu a fost reinut deoarece ........................................................................................................ ...........................................................................................................................................................................................................; Plcuele cu numrul de Inmatriculare ....................................................................................................................., deoarece vehiculul prezint defeciuni tehnice majore i/sau periculoase, respectiv ........................................................................ ................................................................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................................... ........................................................................................................................................................................................................., fapt constatat i sancionat prin procesul-verbal de constatare i sancionare contravenional seria ........... nr. ............................. din data de: ziua ......... luna ................ anul ..................... . Starea plcuelor de Inmatriculare/certificatului de Inmatriculare: plcuele cu numrul de Inmatriculare sunt/nu sunt deteriorate ......................................................................................; certificatul de Inmatriculare este/nu este deteriorat ....................................................................................................... . Suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului prin reinerea plcuelor de Inmatriculare i a certificatului de Inmatriculare Inceteaz, iar plcuele cu numrul de Inmatriculare i certificatul de Inmatriculare se restituie, la cerere, dup prezentarea dovezii de remediere a defeciunilor constatate la Agenia A.R.R. ......................., cu sediul In ................................................................... . mpotriva msurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului se poate formula plngere la instana de contencios administrativ In condiiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificrile i completrile ulterioare. Conducerea autovehiculului ale crui plcue cu numrul de Inmatriculare au fost reinute constituie infraciune prevzut i pedepsit de art. 85 alin. (4) din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaia pe drumurile publice, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare. Semntura inspectorului de trafic ............................. Semntura de primire a unui exemplar din prezentul proces-verbal ....................................... Data ...............................

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri


PERSOAN DESEMNAT TRANSPORT MARF

Page 2

1 n conformitate cu OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, din punct de vedere al caracterului comercial al activitii exist urmtoarele categorii de transport rutier: a) transport rutier de mrfuri i transport rutier de persoane; b) transport rutier public i transport rutier n cont propriu; c) transport rutier public i transport n interes personal; d) transport rutier n trafic naional i transport de rutier n trafic internaional. 2. Prevederile OUG 109/2005 privind transporturile rutiere nu se aplic: a) - vehiculelor rutiere speciale pentru depanarea auto; b) - vehiculelor care efectueaz transporturi potale efectuate n cadrul unui serviciu public; c) - vehiculelor nchiriate a cror mas total maxim autorizat depete 3,5 tone; d) - vehiculelor nchiriate a cror mas total maxim autorizat depete 7,5 tone. 3. n care din urmtoarele situaii se efectueaz transport rutier public: a) atunci cnd transportul se efectueaz pe baz de contract, contra plat; b) doar cnd se efectueaz transport ocazional de persoane; c) doar cnd se transport persoane prin servicii regulate; d) atunci cnd marfa transportat a fost vndut de ctre ntreprindere. 4. Pentru care categorie si tip de transport rutier este obligatorie licena de transport : a) transport public; b) transport in cont propriu in trafic naional cu vehicule cu masa maxima autorizata peste 7,5 tone; c) transport in cont propriu de mrfuri perisabile; d) transport in cont propriu in trafic naional cu vehicule cu masa maxima autorizata peste 3,5 tone. 5. O ntreprindere care a dobndit calitatea de operator de transport i i-a fost eliberat licen de transport poate efectua: a) numai operaiuni de transport n cont propriu; b) numai operaiuni de transport rutier public; c) operaiuni de transport rutier public i activiti conexe; d) operaiuni de transport rutier public i n cont propriu. 6 Certificatul de transport n cont propriu nu se poate elibera n cazul: a) ntreprinderea nu prezint documentele necesare pentru eliberarea cel puin a unei copii conforme; b) ntreprinderea nu ndeplinete condiia de capacitate financiar; c) ntreprinderea nu ndeplinete condiia de onorabilitate; d) ntreprinderea nu are ca obiect de activitate principal transportul rutier. 7 Transportul rutier n cont propriu: a) nu este permis n cazul transportului internaional; b) se efectueaz cu ncasarea echivalentului n natur al tarifului; c) este o activitate auxiliar sau secundar celorlalte activiti principale ale ntreprinderii; d) se poate face doar cu vehicule deinute n proprietate. 8 Transportul rutier n cont propriu se efectueaz: a) contra cost, conform contractului de transport; b) fr ncasarea unui tarif, contravaloarea transportului putnd fi achitat n natur; c) fr ncasarea unui tarif, contravaloarea transportului putnd fi achitat n servicii; d) fr ncasarea unui tarif sau a echivalentului n natur sau servicii; 9 n cazul transportului n cont propriu n trafic naional: a) mrfurile se transport spre sau de la ntreprindere ori ntre punctele de lucru ale acesteia; b) mrfurile transportate trebuie nsoite de scrisoarea de transport CMR; c) mrfurile transportate nu trebuie s fie vndute sau cumprate de ctre ntreprinderea care efectueaz transportul; d) mrfurile transportate nu trebuie s fie reparate sau prelucrate de ctre ntreprinderea care efectueaz transportul; 10 Pentru obinerea licenei de transport ntreprinderea trebuie: a) s aib ca domeniu principal de activitate transportul rutier; b) s dispun pentru fiecare vehicul de un nivel financiar de 9000 EURO; c) s aib ca domeniu de activitate i transportul rutier;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 3

d) s fie afiliat la o asociaie profesional din domeniul transportului rutier. 11 Pentru dobndirea calitii de operator de transport, o ntreprindere trebuie sa obin: a) licena de traseu; b) licena de transport; c) autorizaie de transport; d) certificate de transport. 12 Ce condiii trebuie s ndeplineasc operatorul de transport pentru obinerea licenei de transport: a) s dein un sediu n proprietate; b) s fie nregistrat la Oficiul Registrului Comerului de cel puin 5 ani; c) s ndeplineasc condiiile de onorabilitate, capacitate financiar si competen profesionala; d) s dein baz tehnico-material. 13 Care sunt condiiile care trebuie s le ndeplineasc o societate comercial pentru a dobndi calitatea de operator de transport: a) onorabilitate, baz tehnico-material, capacitate financiar; b) onorabilitate, capacitate financiar, competen profesional; c) onorabilitate, competen profesional , baz tehnico-material; d) baz tehnico-material, competen profesional, capacitate financiar. 14 Pentru obinerea licenei de serviciu pentru punctele de lucru este necesar: a) punctele de lucru s fie nregistrate la Oficiul Naional al Registrului Comerului; b) punctele de lucru s fie nregistrate la Oficiul Naional al Registrului Comerului i comunicate la Finanele Publice; c) licena de serviciu este necesar numai pentru filialele sau sucursale cu personalitate juridic; d) nu este reglementat necesitatea obinerii licenei de serviciu pentru punctele de lucru. 15 Capacitatea financiar pentru autovehicule este de: a) 9.000 euro pentru primul vehicul i 3.000 euro pentru celelalte vehicule; b) 900 euro pentru primul vehicul i 6.000 euro pentru celelalte vehicule; c) 9.000 euro pentru primul autovehicul i 5.000 euro pentru celelalte autovehicule; d) 90.000 euro pentru primul autovehicul i 6.000 euro pentru celelalte autovehicule. 16 n cazul deinerii unui numr de 2 autovehicule i 3 remorci condiia de capacitate financiar este ndeplinit dac se dispune de un nivel financiar de: a) 29000 euro; b) 25000 euro; c) 19000 euro; d) 14000 euro. 17 n cazul deinerii unui numr de 3 autovehicule si 5 remorci condiia de capacitate financiara este ndeplinita dac se dispune de un nivel financiar de: a) 45.000 euro; b) 25.000 euro; c) 19.000 euro; d) 14.000 euro. 18 n cazul deinerii unui numr de 5 autovehicule si 5 remorci condiia de capacitate financiara este ndeplinita dac se dispune de un nivel financiar de: a) 25.000 euro; b) 29.000 euro; c) 33.000 euro; d) 59.000 euro. 19 Dovada ndeplinirii capacitii financiare a unei asociaii sau a unei fundaii non profit poate fi fcut prin: a) ultimul bilan contabil depus i nregistrat la Direcia Finanelor Publice Locale; b) patrimoniu, completat dup caz cu garanii bancare sau asigurare; c) scrisoare de garanie bancar sau asigurare de risc; d) patrimoniu net al asociaiei sau fundaiei non profit. 20 Ce obligaie are operatorul de transport, n cazul n care constat c nu mai ndeplinete condiia de capacitate financiar? a) nu are nici o obligaie; b) n termen de 15 zile, s vnd sau s radieze temporar din circulaie un numr corespunztor de vehicule; c) n termen de 15 zile, s depun la agenia ARR emitent un numr corespunztor de copii conforme; d) s anune n scris agenia ARR emitent despre acest fapt, mpreun cu un angajament scris, prin care s se oblige s remedieze situaia n termen de cel mult 60 de zile. 21 O persoan fizic este declarat inapt pentru a conduce permanent i efectiv activitatea de transport rutier dac: a) a ndeplinit n ultimii 2 ani aceast funcie la un operator de transport rutier cruia i-a fost retras licena de transport;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 4

b) a ndeplinit n ultimii 2 ani aceast funcie la un operator de transport rutier cruia i-a fost retras certificatul de transport n cont propriu; c) nu deine un certificat de competen profesional valabil; d) nu deine certificate medical i psihologic valabil. 22 Certificatul constatator eliberat de Oficiul Naional al Registrului Comerului se solicita: a) pentru societile comerciale nou nfiinate; b) pentru fundaii i asociaii non profit; c) pentru operatorul de transport ce deine licena in termen de valabilitate; d) pentru o ntreprindere care deine licena de transport. 23 Certificatul constatator prin care se dovedete capitalul subscris i vrsat are termen de valabilitate: a) 15 zile; b) 30 zile; c) 40 zile; d) nu este prevzut termenul de valabilitate. 24 n cazul n care operatorul de transport rutier deine autovehicule pe baz de contract de nchiriere, copia conform a licenei de transport se elibereaz pe perioada de: a) valabilitate a licenei de transport; b) valabilitate a contractului de nchiriere; c) valabilitate a contractului de nchiriere dar nu mai mult de 3ani; d) valabilitate de 1 an cu condiia s nu depeasc data de expirare a valabilitii licenei de transport. 25 nchirierea unui vehicul rutier de ctre un operator de transport se face prin: a) contract de nchiriere sau de concesiune ncheiat pe durat determinat; b) contract de nchiriere pe durat determinat, cu titlu oneros; c) contract de nchiriere pe durat nedeterminat, cu titlu oneros; d) contract de nchiriere pe durat determinat, vehiculul putnd fi utilizat n aceast perioad att de locatar ct i de locator. 26 In cazul transporturilor rutiere efectuate cu autovehicule nchiriate este necesar: a) contractul de nchiriere sa fie la bordul autovehiculului in copie; b) contractul de nchiriere sa fie la bordul autovehiculului in original sau in copie conforma cu originalul; c) contractul de nchiriere nu este necesar sa fie la bordul autovehiculului, se menioneaz valabilitatea contractului in foaia de parcurs de ctre administratorul firmei; d) ca autovehiculul s dein licen de execuie. 27 Ce reprezint copia conform a licenei de transport: a) un document ce permite efectuarea de operaiuni de transport rutier public pentru un anumit punct de lucru; b) un document ce permite efectuarea de operaiuni de transport rutier public; c) un document ce permite efectuarea de transport rutier i de activiti conexe; d) un document ce permite efectuarea de activiti conexe transportului rutier. 28 Copia conform a licenei de transport se elibereaz: a) pentru fiecare remorc; b) pentru fiecare semiremorc; c) pentru fiecare vehicul trgtor i tractat; d) pentru fiecare autovehicul i ansambluri de vehicule. 29 Sunt exceptate de la dobndirea copiei conforme a licenei de transport: a) vehiculele care transporta mrfuri periculoase; b) vehicule destinate serviciilor medicale; c) vehicule cu masa totala maxima autorizata de 4,5 tone; d) vehicule care transporta produse perisabile refrigerate. 30 Care este documentul de transport pe care trebuie s-l dein la bordul autovehiculului conductorul auto ce efectueaz transport public de marf n trafic naional ? a) scrisoarea de transport CMR; b) certificatul de agreare; c) diagrama tahograf din ziua precedent; d) certificatul privind ncadrarea autovehiculului n norme de poluare i siguran rutier. 31 Care este documentul de transport pe care trebuie s-l dein la bordul autovehiculului conductorul auto ce efectueaz transport public de marf n trafic naional ? a) avizul de nsoire al mrfurilor; b) factura fiscal pentru mrfurile transportate;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 5

c) foaia de parcurs; d) scrisoarea de transport CMR. 32 n cazul efecturii transportului rutier de mrfuri n cont propriu n trafic naional prin document de transport se nelege: a) scrisoarea de transport C.M.R.; b) avizul de nsoire al mrfurilor; c) copia conform a licenei de transport; d) copia conform a certificatului de transport n cont propriu. 33 Transportul rutier n cont propriu poate fi efectuat: a) numai cu vehicule deinute n proprietate b) numai de ctre ntreprinderile nregistrate n Registrul ntreprinderilor inut de ctre A.R.R. c) numai de ctre operatorii de transport rutier nregistrai n Registrul operatorilor de transport rutier inut de ctre A.R.R. d) numai cu respectarea prevederilor Acordului european A.E.T.R. 34 Operatorul de transport care deine licen de transport poate efectua transport n cont propriu? a) nu, trebuie s dein certificat de transport n cont propriu; b) da, dac deine i copii conforme ale certificatului de transport n cont propriu; c) da, n baza copiilor conforme ale licenei de transport; d) nu, deoarece transportul n cont propriu trebuie s fie o activitate secundar sau suplimentar celorlalte activiti principale autorizate ale ntreprinderii. 35 Pentru a efectua transport rutier de mrfuri n cont propriu ntreprinderea trebuie s dein la bordul vehiculului: a) copia conform a licenei de transport; b) copia certificatului de nmatriculare al vehiculului; c) copia conform a certificatului de transport n cont propriu; d) certificatul de transport n cont propriu. 36 La bordul autovehiculului care efectueaz transport rutier public de mrfuri trebuie s se afle: a) cartea de identitate a vehiculului; b) licena de transport; c) scrisoarea de transport; d) certificatul de transport. 37 Suplimentar fa de documentul de transport n cazul transportului rutier public de mrfuri n trafic naional la bordul vehiculului trebuie s se mai afle: a) autorizaiile de transport marf; b) certificatul privind ncadrarea vehiculelor n normele de poluare i siguran rutier; c) actul prin care se dovedete dreptul la munc n Romnia al conductorului auto pentru cetenii strini; d) legitimaiile de serviciu din care s rezulte c oferul are calitatea de angajat la o firm de transport. 38 Suplimentar fa de documentul de transport, n cazul transportului public de mrfuri generale n trafic naional, la bordul vehiculului trebuie s se afle: a) fia de siguran; b) certificatul de formare profesional ADR; c) certificatul de agreare ADR; d) legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto. 39 La bordul unui vehicul care efectueaz transport public de mrfuri n trafic naional trebuie s se afle: a) licena de transport, scrisoarea de transport CMR, certificatul de competen profesional a conductorului auto; b) copia conform a licenei de transport, scrisoarea de transport CMR, examinarea medical i psihologic a conductorului auto; c) copia conform a licenei de transport, documentul de transport, legitimaia de serviciu valabil a conductorului auto din care s reias c este angajat al operatorului de transport; d) copia conform a certificatului de transport, avizul de nsoire al mrfurilor, contractul de transport. 40 Pentru a efectua transport rutier de mrfuri n trafic internaional operatorul de transport trebuie s dein la bordul vehiculului: a) contractul de munc al consilierului de siguran rutier; b) copia conform a licenei de transport i certificatul privind ncadrarea vehiculului n normele de poluare i siguran rutier;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 6

c) contractul de nchiriere al autovehiculului n copie; d) autorizaia eliberat de C.N.C.A.N. 41 Conform reglementrilor privind organizarea i efectuarea transporturilor rutiere i a activitilor conexe acestora, operatorii de transport rutier public romni pot desfoar transport internaional de mrfuri n Statele Membre UE n baza: a) autorizaiei de transport internaional avnd Romnia ca ar de tranzit sau destinaie; b) copiei conforme a licenei pentru transportul rutier public de mrfuri n trafic internaional, c) copia conform a certificatului de transport n cont propriu n trafic internaional nsoit de scrisoare de transport tip CMR; d) autorizaia multipl CEMT. 42 Documentul prin care se atest c ntreprinderea ndeplinete condiia/condiiile prevzute de Ordonana de urgen a Guvernului nr.109/2005 privind transporturile rutiere, aceasta avnd dreptul s efectueze numai transport rutier n cont propriu se numete: a) copie conform; b) licena de transport; c) certificat de transport n cont propriu; d) autorizaie de transport. 43 Care este documentul de transport n cazul transportului public de mrfuri n trafic internaional? a) scrisoarea de transport internaional C.M.R. b) carnetul T.I.R. c) copia conform a licenei de transport. d) autorizaia pentru transportul internaional de marf. 44 Documentul de transport n cazul transportului public de mrfuri n trafic naional este: a) copia conform a licenei de transport; b) autorizaia de transport; c) scrisoarea de transport CMR; d) avizul de nsoire al mrfurilor; 45 Documentul de transport n cazul transportului de mrfuri n cont propriu n trafic internaional este: a) carnetul ATA; b) carnetul TIR; c) certificatul de transport n cont propriu; d) scrisoarea de transport CMR. 46 Care dintre urmtoarele documente trebuie s se afle la bordul vehiculului cu care se efectueaz transport public de mrfuri: a) licena de transport; b) certificatul de transport; c) certificatul de competen profesional al conductorului auto; d) avizul de nsoire al mrfurilor. 47 Ce trebuie s conin documentul de transport n cazul transporturilor combinate: a) numele si adresa expeditorului si destinatarului; b) categoria si tipul vehiculului rutier folosit; c) traseul ce urmeaz a fi parcurs, indicndu-se orele si punctele de oprire; d) msurile ce urmeaz a fi luate n caz de accident. 48 n cazul unui transport din Romnia spre Marea Britanie la care mrfurile rmn n autovehiculul pe tot traseul, Convenia CMR se aplic: a) numai la partea de transport rutier; b) numai la partea de transport maritim sau naval; c) numai la partea de transport maritim, naval sau feroviar; d) la ntreaga cursa. 49 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) scrisorile de transport CMR pentru anul n curs i anul precedent; d) scrisorile de transport n trafic naional i scrisorile de transport CMR pentru o perioad de 2 ani. 50 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social:

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 7

a) diagramele tahograf pentru anul precedent i anul n curs; b) carnetele Interbus utilizate pentru o perioad de 3 ani; c) documentele doveditoare din care s rezulte angajarea n condiii legale a persoanelor cu funcii care concur la sigurana circulaiei; d) crile de munc ale conductorilor auto. 51 Operatorii de transport trebuie s dein la sediul social al firmei: a) documentele de transport utilizate pentru ultimii 3 ani; b) carnete INTERBUS pentru anul n curs; c) documentele doveditoare din care s rezulte c deine autovehicule n proprietate sau cu orice alt titlu; d) registrul de eviden al conductorilor auto angajai. 52 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) avizele medicale i psihologice ale conductorilor auto; d) documentul de control pentru ultimii 3 ani.. 53 Operatorul de transport are obligaia s dein la sediul social: a) documentele din care reiese meninerea condiiilor iniiale care au stat la baza eliberrii licenei de transport; b) scrisorile de transport CMR pentru ultimii 3 ani; c) avizele de nsoire ale mrfurilor pentru anul n curs i anul precedent; d) asigurarea pentru mrfurile transportate; 54 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) avizele medicale i psihologice ale conductorilor auto; d) scrisorile de transport n trafic naional i scrisorile de transport CMR pentru o perioad de 2 ani. 55 Schimbarea sediului social n alt jude se anun: a) n termen de 15 zile la Monitorul Oficial sau la un ziar local; b) n termen de maxim 15 zile la agenia teritorial ce a eliberat licena de transport; c) n termen de maxim 15 zile la Autoritatea Rutier Romn -A.R.R.; d) n termen de 30 de zile la agenia teritoriala ARR de la care a dobndit licena de transport 56 Operatorul de transport care i schimb sediul social n acelai jude are urmtoarea obligaie: a) s notifice schimbarea n termen de 30 de zile la agenia teritorial a ARR de la care a dobndit licena de transport; b) s depun licena de transport i copiile conforme n termen de 30 de zile la agenia teritorial a ARR din judeul n care a dobndit-o; c) nu are nici o obligaie, deoarece noul sediu social se afl n acelai jude; d) s solicite ageniei teritoriale a ARR operarea modificrilor corespunztoare pe licena de transport. 57 Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenei de transport i/sau a copiei conforme a acesteia se anun la agenia teritorial emitent a ARR n termen de: a) maxim 7 zile de la data constatrii; b) maxim 15 zile de la data constatrii; c) maxim 21 zile de la data constatrii; d) maxim 30 zile de la data constatrii. 58 Un operator poate utiliza copia conform a licenei de transport a altui operator de transport : a) da , cu anunarea prealabil a Autoritii Rutiere Romne ARR; b) da , daca respectivii operatori de transport ajung la o nelegere; c) da , pe o perioada de 2 sptmni; d) nu. 59 Operaiunea de transport rutier efectuata de ctre un operator de transport rutier strin cu ncrctura, intre cel puin dou puncte de ncrcare/descrcare aflate pe teritoriul Romniei se numete: a) sabotaj; b) cabotaj; c) transport intern; d) transport internaional.

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 8

60 Cu ocazia unui control n trafic, conductorul auto care efectueaz transport rutier public de mrfuri generale trebuie s prezinte: a) certificatul de competen profesional al conductorului auto; b) avizul medical i psihologic al conductorului auto; c) fia de siguran pentru mrfurile transportate; d) avizul de expediie al mrfurilor 61 n cazul efecturii transportului rutier de mrfuri n cont propriu, conductorul auto trebuie s prezinte cu ocazia unui control n trafic urmtorul document: a) cartea de identitate a vehiculului; b) licena de transport, n copie; c) copia conform a certificatului de transport n cont propriu; d) certificatul de transport n cont propriu. 62 Copia conform a licenei de transport se suspend: a) n cazul unor abateri grave de la reglementrile n vigoare i protecia mediului; b) utilizarea copiei conforme a licenei de transport pentru transportul mrfurilor periculoase; c) utilizarea copiei conforme pentru transport rutier n regim de cabotaj; d) utilizarea copiei conforme a licenei de transport fr a fi menionat numrul de circulaie al autovehiculului pe aceasta. 63 Copia conform a licenei de transport se suspend n cazul svririi urmtoarei abateri considerat grav: a) efectuarea transportului rutier public n baza unei copii conforme a licenei de transport, eliberat pentru un alt autovehicul dect cel cu care se efectueaz transportul rutier; b) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a dovezii dreptului de deinere pentru vehiculele deinute n baza unui contract de nchiriere sau de leasing; c) efectuarea transportului de mrfuri fr existena la bordul vehiculului a documentului de transport sau a copiei conforme a licenei de transport; d) efectuarea transportului de mrfuri perisabile fr respectarea prevederilor acordului A.T.P. cu privire la vehiculele utilizate. 64 Copia conform a licenei de transport se suspend n cazul svririi urmtoare i abateri considerat grav: a) efectuarea transportului de mrfuri fr existena la bordul vehiculului a documentului de transport sau a copiei conforme a licenei de transport; b) utilizarea de ambalaje care prezint pierderi de substane periculoase; c) lipsa de la bordul vehiculului a certificatului de competen profesional a conductorului auto. d) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a certificatului privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i siguran rutier; 65 Abatere pentru care se suspend copia conform a licenei de transport se consider: a) utilizarea de vehicule nmatriculate n alte judee dect cel n care operatorul de transport are sediul social; b) utilizarea de vehicule cu stare tehnic sau estetic necorespunztoare; c) utilizarea de vehicule cu mas maxim autorizat 3,5 t pentru transport marf sau 8+1 locuri pentru transport persoane fr licen; d) utilizarea documentelor necesare efecturii transportului rutier de ctre o persoan fizic sau juridic, alta dect titularul, urmare nstrinrii acestora de ctre titular; 66 O copie conform a licenei de transport se suspend n cazul svririi urmtoarei abateri: a) lipsa tahografului de la bordul vehiculului; b) lipsa la bord a crii de identitate a vehiculului. c) neachitarea tarifului pentru utilizarea reelei de drumuri naionale. d) lipsa la bordul vehiculului a certificatului de nmatriculare. 67 Pentru care din urmtoarele abateri se retrage licena de transport? a) cnd se constat c operatorul de transport rutier a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii eliberrii acesteia; b) efectuarea transportului rutier public n baza unei copii conforme a licenei de transport suspendat, expirat, declarat pierdut sau necorespunztoare tipului de transport efectuat ori care nu aparine operatorului de transport rutier respectiv; c) lipsa tahografului i/sau a limitatorului de vitez de la bordul vehiculului;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 9

d) nstrinarea documentelor necesare efecturii transportului rutier, precum i utilizarea acestora de ctre o persoan fizic sau juridic, alta dect titularul. 68 Daca licena de transport se retrage atunci: a) se suspend copiile conforme; b) se poate reacorda dup remedierea deficienelor; c) se retrag exemplarele de serviciu ale licenei de transport pentru punctele de lucru; d) se anuleaz toate copiile conforme. 69 Pentru cte puncte de penalizare acumulate n 12 luni se suspend o copie conform a licenei de transport? a) copia conform a licenei de transport nu poate fi suspendat n acest mod; b) pentru 5 de puncte de penalizare; c) pentru 10 puncte de penalizare; d) pentru 15 puncte de penalizare. 70 Suspendarea copiei conforme a licenei de transport se face pentru o perioad de: a) 90 de zile; b) 60 de zile; c) 45 de zile; d) 30 de zile. 71 Efectuarea transportului rutier n baza unei copii conforme a licenei de transport expirate se sancioneaz: a) cu amend contravenional aplicabil conductorului auto; b) cu amend contravenional i suspendarea licenei de transport; c) cu amend contravenional i suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului; d) cu amend contravenional i suspendarea certificatului de pregtire profesional a conductorului auto 72 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein categoria de permis de conducere corespunztoare tipului de transport efectuat; b) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto n stare de ebrietate; c) efectuarea transportului rutier de ctre conductorul auto fr existena la bordul vehiculului a certificatului de competen profesional; d) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein echipamentul necesar acordrii de prim-ajutor n caz de accident. 73 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conductori auto cu contract de munc pe o perioada nedeterminat; b) neoprirea n trafic a vehiculului la semnalul inspectorilor R.A.R.; c) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conductori auto fr aviz sanitar; d) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conductori auto fr aviz medical i aviz psihologic. 74 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein categoria de permis de conducere corespunztoare tipului de transport efectuat; b) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto n stare de ebrietate; c) sustragerea de la efectuarea controlului n traficul rutier; d) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein echipamentul necesar acordrii de primajutor n caz de accident. 75 Msura de imobilizare a unui vehicul n trafic se va aplica de ctre inspectorii de trafic n urmtoarele cazuri: a) utilizarea de ctre ntreprindere sau operatorul de transport rutier a unor conductori auto fr drept de munc n Romnia; b) nerespectarea prevederilor legale n vigoare privind perioadele de conducere i perioadele de odihn de ctre conductorul auto; c) conducerea unui vehicul despre care exist date sau informaii c face obiectul unei fapte de natur contravenional;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 10

d) lipsa tahografului de la bordul vehiculului. 76 Oprirea vehiculelor care execut activiti transport rutier n condiiile Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006 se poate face: a) de ctre inspectorii de trafic ai ARR numai din poziie static; b) numai de ctre poliitii rutieri; c) de poliitii rutieri, inspectorii ARR i inspectorii RAR; d) de ctre inspectorii de trafic ai ARR din poziie static sau din autovehiculul din dotare aflat n mers. 77 Conductorul auto trebuie sa prezinte in caz de control urmtoarele documente: a) licena de transport in original; b) cartea de identitate a vehiculului; c) scrisoarea de transport; d) copia conforma a licenei de transport in copie. 78 La efectuarea unui transport rutier public la bordul unui vehicul trebuie s se afle: a) licena de transport rutier public; b) certificatul de transport rutier n folos propriu; c) copia conform a licenei de transport rutier; d) copia conform a certificatului de transport rutier n cont propriu. 79 Scrisoarea de transport se ntocmete n minim: a) un exemplar; b) doua exemplare; c) trei exemplare; d) patru exemplare. 80 n cazul efecturii transportului rutier de mrfuri n cont propriu, conductorul auto trebuie s prezinte cu ocazia unui control n trafic urmtorul document: a) cartea de identitate a vehiculului; b) licena de transport, n copie; c) copia conform a certificatului de transport n cont propriu; d) certificatul de transport n cont propriu. 81 La bordul autovehiculului care efectueaz transport rutier public de mrfuri trebuie s se afle: a) cartea de identitate a vehiculului; b) licena de transport; c) scrisoarea de transport; d) certificatul de transport. 82 Care din urmtoarele documente NU trebuie s se afle la bordul autovehiculelor care fac transport internaional de mrfuri: a) certificatul privind ncadrarea vehiculului n normele de poluare i siguran rutier; b) certificatul de competen profesional al conductorului auto valabil; c) copie legalizat dup licena de transport; d) autorizaii de transport rutier internaional de mrfuri. 83 n cazul transporturilor rutiere efectuate cu autovehicule nchiriate este necesar: a) contractul de nchiriere s fie la bordul autovehiculului - n copie; b) contractul de nchiriere s fie la bordul autovehiculului - n original sau n copie conform cu originalul; c) contractul de nchiriere nu este necesar s fie la bordul autovehiculului; d) ca vehiculul s dein copie conform a licenei pentru transport public de persoane 84 n situaia n care persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier nu mai ndeplinete aceasta funcie, operatorul de transport rutier are obligaia nlocuirii acesteia n termen de a) 30 zile b) 60 zile c) 90 zile d) 45 zile 85 Scrisoarea de transport prevzut de Convenia CMR constituie: a) proba contractului de transport; b) dovada efecturii formalitilor vamale; c) dovada calitii de operator de transport rutier public; d) documentul care permite accesul la profesia de transportator. 86 Convenia CMR se aplic: a) transporturilor funerare internaionale; b) transporturilor efectelor de strmutare; c) transporturilor efectuate pe baza conveniilor potale internaionale;

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 11

d) transporturilor de mrfuri perisabile internaionale. 87 Operatorul de transport este rspunztor , conform Conveniei CMR, pentru: a) pierderea totala sau parial a mrfii, produse intre momentul primirii i cel al eliberrii acesteia; b) transportul mrfurilor periculoase a cror natur i caracteristici au fost inute ascunse cu intenie de ctre expeditor; c) avarierea mrfii din cauza unui viciu propriu al acesteia; d) proveniena mrfurilor. 88 Cine are obligaia s verifice exactitatea meniunilor din scrisoarea de transport CMR? a) expeditorul; b) destinatarul; c) conductorul auto; d) ncrctorul. 89 Convenia CMR se aplic: a) transporturilor funerare internaionale; b) transporturilor efectelor de strmutare; c) transporturilor efectuate pe baza conveniilor potale internaionale; d) transporturilor publice de mrfuri n trafic internaional. 90 Conform Conveniei CMR un operator de transport care efectueaz transport internaional de mrfuri poate : a) s-i decline responsabilitatea CMR dac destinatarul nu a cunoscut termenii conveniei; b) s-i diminueze responsabilitatea mai mult dect i este permis de convenie prin inserarea n acest scop a unei clauze n condiiile sale de transport; c) s convin cu expeditorul ca acesta s accepte o responsabilitate mai mare dect este prevzut prin Convenie; d) s se scuteasc pe sine de responsabilitatea CMR prin inserarea n acest scop a unei clauze n condiiile sale de transport. 91 Conform Conveniei CMR, transportatorul este exonerat de rspunderea pentru pierderea (total sau parial) sau pentru avarierea, produse ntre momentul primirii mrfii i cel al eliberrii acesteia, dac: a) pierderea sau avarierea mrfii a fost cauzat de defeciunea vehiculului folosit pentru efectuarea transportului; b) pierderea sau avarierea mrfii a survenit ca urmare a culpei persoanei de la care transportatorul a nchiriat vehiculul; c) pierderea sau avarierea mrfii a avut drept cauz o culp a persoanei care are dreptul s dispun de marf; d) pierderea sau avarierea mrfii a fost determinat de culpa prepuilor persoanei de la care transportatorul a nchiriat vehiculul. 92 Scrisoarea de transport prevzut de Convenia CMR constituie: a) proba contractului de transport; b) dovada c transportul este n cont propriu; c) dovada c autovehiculul ndeplinete condiiile tehnice pentru transporturile internaionale; d) documentul care permite accesul la profesia de transportator. 93 Care sunt rspunderile transportatorului atunci cnd circul sub Convenia CMR : a) s utilizeze carnete TIR; b) s nu piard total sau parial sau s nu avarieze marfa de la ncrcare pn la destinaie c) s nu piard, total, marfa de la ncrcare pn la destinaie; d) s nu piard, parial, marfa de la ncrcare pn la destinaie. 94 Cine are obligaia s verifice starea aparent a mrfii la primirea acesteia pentru transport, conform Conveniei CMR ? a) expeditorul b) destinatarul c) transportatorul d) ncrctorul 95 Care din urmtoarele categorii de mrfuri intr-un transport internaional nu este reglementat n convenia CMR? a) mrfuri periculoase; b) maini de splat; c) mrfuri alimentare perisabile; d) colete potale. 96 Pentru plata despgubirilor privind ntrzierea la livrare destinatarul trebuie s i exprim n scris rezerve fa de transportator, n termen de:

10

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 12

a) cel mult 7 zile de la data punerii mrfii la dispoziia destinatarului; b) cel mult 10 zile de la data punerii mrfii la dispoziia destinatarului; c) cel mult 15 zile de la data punerii mrfii la dispoziia destinatarului; d) cel mult 21 zile de la data punerii mrfii la dispoziia destinatarului 97 Cine este responsabil de pierderea total sau parial a mrfurilor sau deteriorarea mrfurilor sau ntrzierea la transport? a) expeditorul; b) destinatarul; c) intermediarul; d) transportatorul. 98 Conductorul auto este obligat, la primirea mrfii, s verifice: a) ambalajul mrfii; b) coninutul fiecrui colet; c) starea tehnica a vehiculului; d) daca marfa acoper 70% din sarcina utila a vehiculului. 99 Acordul european referitor la transportul rutier n trafic internaional al mrfurilor periculoase (ADR), stabilete reglementri privind: a) efectuarea unui transport rutier n trafic intenional de mrfuri perisabile; b) efectuarea unui transport rutier n trafic intenional de mrfuri agabaritice; c) efectuarea unui transport rutier n trafic intenional de mrfuri i deeuri periculoase; d) efectuarea unui transport rutier n trafic intenional de mrfuri generale. 100 Care sunt rspunderile transportatorului atunci cnd circul sub convenia CMR: a) s nu consume buturi alcoolice; b) s nu piard total sau parial sau s nu avarieze marfa de la ncrcare pn la destinaie; c) s nu piard total, marfa de la ncrcare pn la destinaie; d) s nu piard parial, marfa de la ncrcare pn la destinaie; 101 Un conductor auto poate efectua transporturi de mrfuri periculoase dac: a) are vrsta peste 21 ani; b) deine certificat profesional pentru transport de mrfuri generale; c) deine certificat profesional pentru transport de mrfuri periculoase; d) autovehiculul are inspecia tehnic periodic n termen de valabilitate. 102 Pentru care vehicule rutiere este necesar certificatul de agreare eliberat de c tre Registrul Auto Romn: a) vehicule care transport animale vii; b) vehicule care transport mrfuri(deeuri) periculoase;(bitum n cistern) c) vehicule care transport mrfuri agabaritice; d) vehicule care transport colete potale(valori). 103 Ce este Acordul ADR ? a) Acordul European referitor la transportul de produse alimentare perisabile; b) Acordul European referitor la transportul mrfurilor; c) Acordul European referitor la transportul rutier n trafic internaional al mrfurilor periculoase d) Acordul European referitor la transportul rutier n trafic internaional de mrfuri generale 104 La solicitarea copiei conforme n cazul transportului de mrfuri periculoase ntreprinderea are obligaia de a prezenta suplimentar fa de transportul de mrfuri generale: a) dovada c autovehiculul deine trusa A.D.R.; b) fia de siguran pentru mrfurile periculoase transportate; c) contractul individual de munc, decizia de numire i certificatul de atestare profesional a consilierului de siguran; d) certificatul de nmatriculare al vehiculului i talonul anex cu viza inspeciei tehnice periodice valabil i efectuat la R.A.R. 105 La solicitarea copiei conforme n cazul transportului de mrfuri periculoase ntreprinderea are obligaia de a prezenta suplimentar fa de transportul de mrfuri generale: a) dovada c autovehiculul deine trusa A.D.R.; b) certificatul de atestare profesional al conductorului auto, specific mrfurilor periculoase ce vor fi transportate; c) declaraia privind angajarea consilierului de siguran;

11

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 13

d) certificatul de nmatriculare al vehiculului i talonul anex cu viza inspeciei tehnice periodice valabil i efectuat la R.A.R. 106 Consilierul de siguran rutier pentru transport de mrfuri periculoase trebuie: a) s nsoeasc orice transport efectuat cu mrfuri periculoase - clasa 3; b) s cunoasc reglementrile privind transporturile speciale; c) s efectueze un curs de pregtire profesional ADR dup fiecare 5 ani; d) s ntocmeasc fia de siguran pentru fiecare transport de mrfuri periculoase. 107 Care din urmtoarele documente ar satisface cerinele A.D.R. privind instruciunile scrise? a) scrisoarea CMR; b) scrisoarea de expediere standard; c) fia de siguran; d) autorizaia de transport rutier. 108 ntreprinderea care efectueaz transporturi rutiere de mrfuri periculoase are obligaia: a) s utilizeze conductori auto cu vrsta de minim 25 de ani; b) s dein autorizaie eliberat de Agenia Naional de Substane i Produse Chimice Periculoase; c) s utilizeze conductori auto care posed certificat de atestare profesional valabil pentru clasa mrfii periculoase transportate i pentru tipul de vehicul rutier utilizat; d) s dein licena de transport pentru mrfuri periculoase. 109 ntreprinderea care efectueaz transporturi rutiere de mrfuri periculoase are obligaia: a) s solicite autorizaie de la Autoritatea Rutier Romn. b) s desemneze unul sau mai muli consilieri de siguran; c) s dein autorizaie eliberat de Agenia Naional de Substane i Produse Chimice Periculoase; d) s dein licen de execuie pentru transportul mrfurilor periculoase pentru vehiculele cu care efectueaz aceste transporturi. 110 Pentru efectuarea unui transport de mrfuri periculoase, la bordul autovehiculului trebuie s se afle: a) autorizaia de transport emis de ARR; b) licena de transport pentru mrfuri periculoase; c) copia certificatului de agreare emis de Registrul Auto Romn; d) fiele de siguran pentru toate mrfurile aflate n autovehicul. 111 Suntei persoan desemnat s conduc activitatea de transport rutier de mrfuri. Pe cine informai despre intenia de a achiziiona un autovehicul specializat pentru transport de mrfuri explozive, solicitnd asisten pentru aceast achiziie? a) agenia teritorial a Autoritii Rutiere Romne - ARR, b) direcia Arme, Explozivi i Substane Toxice din cadrul Inspectoratului General al Poliiei Romne, c) consilierul de siguran al ntreprinderii, d) reprezentana judeean a Registrului Auto Romn R.A. 112 Certificatul de agreare pentru vehicule care transport anumite mrfuri periculoase se elibereaz de: a) - IPROCHIM; b) - Autoritatea Rutier Romn A.R.R., c) - Registru Auto Romn - R.A.R. d) - Comisia Naional pentru Controlul Mrfurilor Periculoase. 113 Panoul portocaliu ADR are dou seturi de numere, unul sperior i unul inferior. Ce indic setul superior de numere: a) numrul de identificare al pericolului; b) numrul etichetei de pericol; c) clasificarea suplimentar de pericol al ONU; d) cantitatea de mrfuri transportate. 114 Panourile de semnalizare de culoare portocalie amplasate pe vehiculele care transport mrfuri periculoase pot conine: a) numrul care indic codul de clasificare i numrul O.N.U. al substanei transportate; b) numrul etichetei de pericol i numrul ONU al substanei transportate; c) numrul de identificare al pericolului i numrul etichetei de pericol; d) numrul de identificare al pericolului i numrul ONU al substanei transportate. 115 Pentru transportul mrfurilor periculoase, oferii trebuie s: a) aib vrsta minim de 25 ani;

12

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 14

b) aib experien de minim 3 ani n conducerea respectivei categorii de vehicul; c) aib avizul medical si psihologic obinut de cel mult 6 luni; d) fie atestai de ctre Ministerul Transporturilor i Infrastructurii. 116 n cazul transporturilor de mrfuri periculoase, operatorul de transport trebuie s aib pe lng persoana desemnat s conduc activitatea de transport si un: a) economist specialist n activitatea de transport; b) consilier de siguran; c) jurist; d) impegat de micare. 117 Pentru care dintre urmtoarele clase de mrfuri periculoase este necesar ca vehiculele s dein autorizaie eliberat de Comisia Naional pentru Controlul Activitilor Nucleare: a) clasa 1; b) clasa 2; c) clasa 7; d) clasa 9. 118 Acordul european ATP stabilete reguli privind: a) transportul de mrfuri periculoase n trafic internaional; b) transportul de mrfuri agabaritice n trafic internaional; c) transportul de pesticide n trafic internaional; d) transportul de mrfuri perisabile n trafic internaional. 119 Certificatul de agreare ATP pentru transporturi internaionale are valabilitatea de: a) max. 1 an; b) max. 2 ani; c) max. 6 ani; d) max. 4 ani. 120 Documentul care permite reducerea i simplificarea formalitilor i controalelor vamale este denumit: a) certificat ADR; b) scrisoare de transport; c) factur fiscal; d) carnet TIR. 121 La ce se refer carnetul TIR: a) la transportul de marf internaional; b) la transportul de persoane internaional; c) la transportul de marf i persoane internaional; d) la transportul de mrfuri periculoase n Romnia. 122 Pn cnd este valabil carnetul TIR: a) pn n ultima zi de valabilitate stabilit de asociaia garant; b) pn la terminarea operaiunii TIR la biroul de destinaie; c) pn n ultima zi de valabilitate stabilit de Ministerul Transporturilor; d) pn n ultima zi de valabilitate stabilit de societatea de asigurri care a eliberat carnetul. 123 Un carnet TIR se ntocmete pentru: a) fiecare vehicul rutier sau container; b) un parc de vehicule care tranziteaz aceleai ri; c) mai multe containere ncrcate n vehicul; d) un vagon de cale ferat care transport mai multe vehicule rutiere. 124 Care este numrul maxim al birourilor vamale de plecare i de destinaie pentru transporturile efectuate sub acoperirea unui carnet TIR ? a) 5; b) 4; c) 3; d) 2. 125 Ce se nelege printr-un birou vamal de destinaie ? a) biroul vamal unde se ncheie pentru toate ncrctura transport internaional sub regim de CMR; b) biroul vamal unde se ncheie pentru toat ncrctura sau o parte a ei transportul internaional sub regim TIR; c) biroul vamal prin care un vehicul rutier este importat n cursul unei operaiuni efectuate sub regim TIR; d) biroul vamal prin care un vehicul rutier sau un ansamblu de vehicule este mprit n cursul unei operaiuni sub regim TIR. 126 La ce organism se poate adresa conductorul auto in cazul ruperii unui sigiliu vamal sau al deteriorrii mrfurilor pe parcurs: a) autoritilor vamale, sau in lipsa acestora, altor autoriti competente din ara n care se gsete; b) autoritilor vamale din ara de destinaie;

13

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 15

c) autoritilor vamale sau altor autoriti competente din ara de plecare; d) autoritilor locale din regiunea unde se afl in momentul respectiv. 127 Mrfurile transportate sub prevederile Conveniei vamale referitoare la transportul rutier de mrfuri in trafic internaional sub acoperirea carnetelor TIR sunt supuse controlului vamal: a) da, daca organele vamale considera ca e necesar; b) nu; c) da, cu avizul asociaiilor garante; d) ntotdeauna. 128 Carnetul TIR poate fi folosit: a) pentru mai multe cltorii, funcie de numrul de volei; b) pentru o singur cltorie; c) pn la data stabilit de Ministerul Transporturilor; d) pentru mai multe autovehicule, funcie de numrul de volei.. 129 Operatorul de transport are obligaia s asigure existena la bordul vehiculelor in cazul transportului rutier de mrfuri n trafic internaional in Turcia: a) copia conforma a licenei de transport in copie; b) licena de transport in original; c) carnetul TIR; d) avizul medical si psihologic al conductorului auto. 130 n ce condiii carnetul TIR va putea fi prezentat birourilor vamale de destinaie : a) doar dac toate birourile de poliie a frontierei au acceptat carnetul TIR ; b) doar dac toate birourile CNADNR din frontier au acceptat carnetul TIR ; c) doar dac toate birourile vamale de plecare au acceptat carnetul TIR d) doar dac este completat prima pagin a carnetului TIR; 131 Transportul rutier internaional de mrfuri poate fi executat cu capul de tractor nmatriculat in Romnia iar semiremorca in strintate: a) da; b) nu, ntruct cabotajul e interzis in Romnia; c) da, dac vehiculul intr in grupa de clasificare Euro 3; d) da, daca vehiculul intr in grupa de clasificare Euro 4. 132 Care din urmtoarele date trebuie s fie menionate de ctre conductorul auto pe foaia de nregistrare (diagrama tahograf) la nceputul folosirii acesteia: a) ora introducerii foii de nregistrare n aparatul tahograf; b) viteza maxim care poate fi nregistrat pe foaia de nregistrare; c) perioada de conducere din ziua anterioar; d) kilometrajul afiat pe aparatul tahograf la nceputul zilei de munc. 133 Care din urmtoarele date trebuie menionate de ctre conductorul auto pe o diagram tahograf la nceputul utilizrii acesteia: a) ora introducerii diagramei n aparat; b) timpul de condus din ziua anterioara; c) perioada de odihna zilnic; d) numele si prenumele conductorului auto. 134 Timpul de odihn zilnic se poate lua intr-un autovehicul ? a) nu; b) da, dac este condus de cellalt membru al echipajului i cabina este dotat cu pat de dormit; c) da, dac acesta este staionat i echipat cu pat de dormit; d) da, daca acesta a fost descrcat. 135 n cazul unui echipaj dublu, n timp ce vehiculul se afl n mers, cel deal doilea conductor auto care nu este la volan poate s-i efectueze odihna zilnic ? a) da, dac autovehiculul este echipat cu pat de dormit; b) nu, autovehiculul trebuie s fie oprit; c) nu, se consider timp de conducere; d) da, dac odihna este de minim 9 ore consecutive. 136 Un conductor auto a luat n sptmna curent o perioad de odihn sptmnal redus la 30 de ore. Cte ore de odihn trebuie luate n compensare i n ce interval de timp ?

14

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 16

a) 12 ore pn la sfritul sptmnii urmtoare; b) 15 ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; c) 21 de ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; d) 24 de ore pn sfritul urmtoarelor patru sptmni. 137 Un conductor auto a luat n sptmna curent o perioad de odihn sptmnal redus la 24 de ore. Cte ore de odihn trebuie luate n compensare i n ce interval de timp ? a)12 ore pn la sfritul sptmnii urmtoare; b)12 ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; c) 21 de ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; d) 24 de ore pn sfritul urmtoarelor patru sptmni. 138 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, timpul de odihn sptmnal normal este de: a) 24 de ore; b) 36 de ore; c) 40 de ore; d) 45 de ore. 139 Perioada sptmnal de odihn a unui conductor auto poate fi redus la mai puin de 45 de ore, cu condiia s fie compensat ulterior. Aceasta nu poate ns s fie redus la mai puin de: a) 36 ore; b) 24 ore; c) 30 ore; d) 12 ore. 140 Perioada de odihn sptmnal redus este de minimum de 24 de ore, dar mai puin de 45 de ore. Reducerea este compensat printr-o perioad de odihn luat pn la sfritul: a) sptmnii urmtoare; b) celei dea doua sptmni care urmeaz; c) celei dea treia sptmni care urmeaz; d) celei dea patra sptmni care urmeaz. 141 Perioada sptmnal de odihn a conductorului auto: a) ncepe de fiecare dat n aceiai zi a sptmnii; b) urmeaz dup 6 perioade zilnice de conducere consecutive; c) nu este necesar dac nu a fost atins numrul maxim sptmnal de ore de conducere nu a fost depit; d) are dou zile. 142 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006 un conductor auto trebuie s prezinte cu ocazia unui control n trafic foile de nregistrare (diagramele tahograf) pentru: a) sptmna n curs; b) sptmna n curs i ultima zi lucrat din sptmna precedent; c) sptmna n curs i ultimele 15 zile anterioare acestei sptmni; d) ziua n curs i ultimele 28 de zile; 143 Verificarea tahografelor trebuie s fie fcut la fiecare: a) 5 ani; b) 4 ani; c) 3 ani; d) 2 ani. 144 Care dintre urmtoarele variante satisfac cerinele Regulamentului (CE) nr. 561/2006 privind nlocuirea pauzei de 45 de minute a conductorului auto prin pauze separate: a) 15 min. +15 min. + 15 min b) 20 min. + 25 min. c) 30 min. + 15 min. d) 15 min. + 30 min. 145 Potrivit Regulamentului CE nr. 561/2006 pauza de 45 de minute poate fi nlocuit cu: a) trei pauze de cel puin 15 minute; b) o pauz de cel puin 15 minute i o alta de cel puin 30 de minute; c) o pauz de cel puin 20 de minute i alta de cel puin 25 de minute; d) o pauz de cel puin 30 de minute i alta de cel puin 15 minute. 146 Conform Regulamentului nr. 561/2006, timpul de odihn zilnic redus pentru conductorii auto este de: a) minim 8 ore dar mai mic de 10 ore; b) minim 8 ore, dar mai mic 11 ore; c) minim 9 ore dar mai mic de 11 ore; d) minim 9 ore dar mai mic de 12 ore.

15

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 17

147 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006 durata total de conducere pentru 2 sptmni consecutive nu trebuie sa depeasc: a) 80 ore; b) 86 ore; c) 90 ore; d) 112 ore. 148 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr.561/2006 un conductor auto nu trebuie s conduc n dou sptmni consecutive mai mult de: a) 90 ore; b) 92 ore; c) 96 ore; d) 120 ore. 149 n dou sptmni consecutive conductorul auto poate s munceasc: a) 12 perioade de conducere n total i maximum 90 ore; b) 12 perioade de conducere n total i minimum 90 ore; c) 10 perioade de conducere n total i maxim 112 ore; d) 10 perioade de conducere n total i maxim 90 ore; 150 Conform Regulamentul Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, durata de conducere sptmnal nu trebuie s depeasc: a) 45 de ore; b) 54 de ore; c) 56 ore; d) 60 ore. 151 Timpul de odihn zilnic normal poate fi luat n perioade separate. Care dintre urmtoarele variante corespunde prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006: a) 9 ore + 3 ore; b) 3 ore + 9 ore; c) 4 ore + 8 ore; d) 8 ore + 4 ore. 152 Timpul de odihn zilnic normal poate fi luat n perioade separate. Care dintre urmtoarele variante corespunde prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006: a) 8 ore + 3 ore + 1 or; b) 8 ore + 2 ore + 2 or; c) 3 ore + 9 ore; d) 4 ore + 8 ore. 153 Conform reglementarilor in vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere si a perioadelor de odihn ale conductorului auto, timpul zilnic de odihn normal se poate efectua n perioade separate a cror durat nsumat trebuie s fie de minim: a) 13 ore; b) 12,5 ore; c) 12 ore; d) 11 ore. 154 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006, timpul de odihn zilnic normal poate fi redus astfel: a) de cel mult 4 ori ntre doi timpi de odihn sptmnali; b) de cel mult 3 ori ntre doi timpi de odihn sptmnali; c) de cel mult 2 ori ntre doi timpi de odihn sptmnali; d) o dat pe sptmn. 155 Conform Regulamentului CE nr. 561/2006 durata zilnic de conducere maxim este de: a) 9 ore; poate fi prelungit la 10 ore de dou ori pe sptmn; b) 9 ore; poate fi prelungit la 10 ore de trei ori pe sptmn; c) 9 ore; poate fi prelungit la 11 ore de dou ori pe sptmn; d) 9 ore; poate fi prelungit la 11 ore de trei ori pe sptmn; 156 Perioada de odihn zilnic de 11 ore ori de minim 9 ore poate fi ntrerupt: a) n doua sau trei perioade separate; b) n intervale de minim 6 ore i respectiv 5 ore; c) n intervale echilibrate ca durat; d) numai n cazul n care autovehiculul este transportat pe un feribot sau tren. 157 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006, timpul de odihn zilnic normal este de cel puin: a) 9 ore consecutive; b) 10 ore consecutive; c) 11 ore consecutive; d) 12 ore consecutive.

16

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 18

158 n fiecare perioad de 24 de ore de la sfritul ultimul timp de odihn zilnic sau sptmnal, conductorul auto beneficiaz de un timp de odihn zilnic normal de cel puin: a) 9 ore consecutive; b) 10 ore consecutive; c) 11 ore consecutive; d) 12 ore consecutive. 159 Conductorul auto poate s intervin asupra aparatului tahograf ? a) da, dac constat c acesta nu nregistreaz corect; b) da, dac acesta nu nregistreaz corect dar numai dac se afl n curs i nu poate reveni n 24 de ore la locul unde autovehiculul este parcat n mod curent; c) da, dac intervenia se realizeaz cu acordul persoanei desemnate; d) nu. 160 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 durata de conducere zilnic de 9 ore poate fi extins la 10 ore? a) o data pe sptmn; b) de doua ori pe sptmn; c) de trei ori pe sptmn; d) niciodat. 161 Sptmna de lucru conform reglementarilor in vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere si a perioadelor de odihn ale conductorilor auto este definit astfel: a) orice perioada de timp avnd 7 zile consecutive in care conductorul auto i desfoar activitatea; b) orice sptmn care ncepe duminica la 0000 i ine pn luni la 0000; c) orice perioad de timp avnd 7 zile n care conductorul auto nu poate avea mai mult de 5 perioade zilnice de conducere; d) perioad cuprins ntre ora 0000 a zilei de luni i ora 2400 zilei de duminic. 162 n timpul unei zile de lucru un conductor auto schimb autovehiculul. Ce obligaii are privind utilizarea diagramelor tahograf? a) introduce o nou diagram n aparatul tahograf al celui deal doilea autovehicul. b) folosete aceeai diagram tahograf, notnd noul numr de nmatriculare lng cel al primului autovehicul; c) folosete aceeai diagram tahograf, notnd n prealabil pe verso numrul de nmatriculare al celui deal doilea autovehicul i ora la care a fcut schimbarea. d) folosete aceeai diagram tahograf, notnd n prealabil pe verso numrul de nmatriculare al celui deal doilea autovehicul, kilometrajul care figureaz pe contorul kilometric al noului vehicul i ora la care a fcut schimbarea. 163 Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere n trafic internaional(AETR), se refer la: a) condiii speciale pentru conductorii auto care efectueaz transporturi de mrfuri periculoase; b) conductorii auto care efectueaz transporturi rutiere de mrfuri perisabile; c) timpul de conducere a vehiculului ( perioada de conducere ) i timpul de repaus ( perioada de repaus) a conductorului auto; d) formalitile vamale n cazul transporturilor rutiere n trafic internaional. 164 Acordul european AETR stabilete reglementri privind: a) efectuarea unui transport de mrfuri perisabile n trafic internaional; b) efectuarea unui transport de mrfuri periculoase n trafic internaional; c) efectuarea unui transport de mrfuri agabaritice n trafic internaional; d) activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere. 165 Reglementrile n vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor auto, nu se aplic conductorilor auto care efectueaz transporturi rutiere cu: a) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 4.5 tone; b) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 6 tone; c) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 7.5 tone;

17

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 19

d) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 3.5 tone i vehiculelor destinate transportului rutier de persoane avnd pn la 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conductorului auto. 166 Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 nu se aplic: a) autovehiculelor de transport persoane cu o capacitate mai mic de 17 locuri, inclusiv locul conductorului auto; b) transporturilor de persoane prin servicii ocazionale; c) transporturilor de persoane prin servicii regulate speciale; d) autovehiculelor de transport persoane cu o capacitate mai mic de 9 locuri, inclusiv locul conductorului auto; 167 Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 nu se aplic: a) autovehiculelor care efectueaz transport de persoane prin servicii regulate la care parcursul liniei nu depete 50 km. b) autovehiculelor de transport persoane cu o capacitate mai mic de 10 locuri, inclusiv conductorul auto; c) transporturilor de persoane prin servicii ocazionale; d) transporturilor de persoane prin servicii regulate speciale. 168 Discurile(diagramele) utilizate la un tahograf trebuie s poat nregistra continuu cel puin: a) 12 ore; b) 18 ore; c) 24 ore; d) 48 ore. 169 Cartela conductorului auto reprezint: a) cartela care conine date privind oferul auto; b) o cartel magnetic; c) cartela tahografic care identific conductorul auto i permite stocarea datelor privind activitatea acestuia; d) o cartel care conine date privind autovehiculul. 170 Dup patru ore i jumtate de conducere, conductorul auto trebuie s fac o pauz: a) 15 minute; b) nu, poate s mai conduc; c) 45 minute; d) 30 minute. 171 Ce trebuie s fac un conductor auto care a condus 9 ore ntro zi i intenioneaz s mai conduc 1 or: a) conform prevederilor legale, acest lucru nu este posibil; b) conductorul auto trebuie s ia o pauz de minim 45 minute i s mai conduc 1 or, dac n sptmna respectiv a mai extins cel mult odat timpul zilnic de conducere la 10 ore; c) conductorul auto trebuie s ia un repaus zilnic de minim 9 ore, nainte de reluarea lucrului; d) poate s conduc n continuare dac n sptmna respectiv a mai extins doar de dou ori timpul zilnic de conducere la 10 ore. 172 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, n cazul conducerii autovehiculului n echipaj de 2 conductori auto, timpul zilnic de odihn estede: a) minim 8 ore n 24 de ore; b) minim 8 ore n 30 de ore; c) minim 9 ore n 24 de ore; d) minim 9 ore n 30 de ore; 173 Conductorul auto poate s se abat de la prevederile n vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn: a) nu; b) da; c) da, dac este necesar pentru a asigura securitatea pasagerilor, vehiculului sau ncrcturii acestuia; d) da, la orice solicitare a persoanelor transportate. 174 n sptmna curent avei 3 zile n care perioada de odihn a fost de 9 ore. Cte ore trebuie de odihn trebuie s luai n compensare i n ce perioad de timp ? a) nu se compenseaz; b) 6 ore pn la sfritul sptmnii urmtoare; c) 6 ore pn la sfritul celei de a doua sptmni; d) 6 ore pn la sfritul celei de treia sptmni. 175 Perioada zilnic de odihn se poate lua n 2 sau 3 perioade separate ? a) da;

18

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 20

b) nu; c) da, cu condiia ca una dintre ele s fie de cel puin 8 ore; d) da, cu condiia ca una dintre ele s fie de cel puin 9 ore. 176 Ce obligaii are conductorul auto n cazul defectrii aparatului tahograf ? a) s consemneze pe spatele diagramei diferitele perioade de activitate; b) nu are nici o obligaie, pn la terminarea cursei; c) s anune persoana desemnat; d) s continue cursa numai dup repararea aparatului tahograf. 177 Are voie s plece n curs conductorul auto cu tahograful defect sau desigilat ? a) da, pn la prima staie service; b) da, cu condiia s anune nainte de plecare operatorul de transport; c) nu. d) da, cu condiia s consemneze pe spatele diagramei diferitele perioade de activitate; 178 La examinarea nregistrrilor de vitez de pe o diagram tahograf se constat c sunt multe ascuite n sus i n jos foarte apropriate ntre ele. Acest lucru indic: a) o conducere neeconomic. b) limitarea i reducerea vitezei de ctre aparatul tahograf; c) utilizare necorespunztoare a aparatului tahograf; d) o conducere pe autostrad; 179 Cardul conductorului auto are o perioad maxim de valabilitate: a) un an; b) doi ani; c) trei ani; d) cinci ani. 180 Omologarea individual a unui vehicul rut ier trebuie efectuat n urmtoarea situaie: a) vehiculul rutier a suferit modificri prin care au fost afectate caracteristicile menionate n cartea de identitate a vehiculului; b) pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea crii de identitate a vehiculului; c) schimbarea deintorului dac vehiculul a fost nmatriculat anterior n ar; d) pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de nmatriculare i a talonului care atest efectuarea inspeciei tehnice periodice. 181 Meninerea n circulaie a vehiculelor rutiere este condiionat de: a) efectuarea omologrii pentru circulaia pe drumurile publice; b) efectuarea inspeciei tehnice periodice; c) eliberarea crii de identitate a vehiculului; d) efectuarea nmatriculrii. 182 Ce se nelege prin inspecie tehnic periodic: a) verificarea tehnic a vehiculelor rutiere nmatriculate, efectuate la termene stabilite; b) verificarea tehnic a vehiculelor rutiere nmatriculate, efectuate de organele de control n trafic; c) verificarea tehnic a vehiculelor rutiere nmatriculate, efectuate de conductorul auto nainte de plecarea n fiecare curs; d) verificarea tehnic efectuat de patronul sau administratorul societii. 183 La inspecia tehnic periodic a autovehiculelor echipate cu motoare diesel se verific: a) cantitatea de motorin debitat de pompa de injecie; b) consumul de combustibil n sarcin i n gol; c) nivelul opacitii gazelor de evacuare; d) gradul de uniformitate al pulverizrii realizate de injectoare. 184 Inspeciile tehnice periodice se efectueaz: a) n cadrul staiilor autorizate de RAR; b) n orice staie tehnica autorizata de ARR; c) n orice staie tehnica autorizat de constructorul vehiculului; d) n orice staie service pentru reparaii. 185 Inspecia tehnic periodic la vehiculele certificate pentru transportul de mrfuri periculoase se efectueaz de: a) staiile de inspecie tehnic periodic autorizate de ctre R.A.R.; b) R.A.R. n staiile reprezentanelor sale sau staiile de inspecie tehnic periodic autorizate de ctre R.A.R; c) R.A.R. n staiile reprezentanelor sale;

19

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 21

d) agenii economici autorizai de R.A.R. i I.P.R.O.C.H.I.M. 186 Inspecia tehnic periodic la vehiculele destinate exclusiv pentru transportul de butelii de gaze se efectueaz de: a) staiile de inspecie tehnic periodic autorizate de ctre R.A.R.; b) R.A.R. n staiile reprezentanelor sale sau staiile de inspecie tehnic periodic autorizate de ctre R.A.R; c) R.A.R. n staiile reprezentanelor sale; d) agenii economici autorizai de R.A.R. i I.P.R.O.C.H.I.M. 187 Inspecia tehnic periodic la remorci i semiremorci avnd o mas total maxim autorizat mai mare de 3.500 kg se efectueaz la intervale de: a) 6 luni; b) 12 luni; c) 18 luni; d) 24 luni. 188 Certificarea ncadrrii vehiculelor rutiere n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n categoria de folosin conform destinaiei se face n conformitate cu urmtoarea reglementare: a. RNTR 8; b. RNTR 5; c. RNTR 4; d. RNTR 1. 189 Condiiile tehnice suplimentare pe care trebuie s le ndeplineasc autovehiculele care transport mrfuri periculoase pentru a circula pe drumurile publice sunt prevzute n: a) RNTR 1 b) RNTR - 2 c) RNTR 3 d) OMT 1892/2006 190 Ce condiii trebuie ndeplinite de vehiculele utilizate la transportul rutier de mrfuri generale: a) vehicule destinate acestui tip de transport trebuie s fie n proprietatea operatorului de transport; b) vehicule destinate acestui tip de transport trebuie s fie nmatriculate definitiv in Romnia; c) vehiculele trebuie s se ncadreze n normele legale de siguran si securitate ce se regsesc in reglementrile privind transporturile rutiere; d) vehiculele trebuie s fie prevzute cu sistem de frnare ABS. 191 Ce condiii sunt impuse vehiculelor utilizate la transportul rutier de animale vii: a) vehiculele destinate acestui tip de transport trebuie sa fie in proprietatea operatorului de transport; b) vehiculele destinate acestui tip de transport trebuie sa fie amenajate special n acest scop; c) operatorii de transport s fie specializai numai n efectuarea acestui tip de transport; d) vehiculele destinate acestui tip de transport trebuie s aib masa maxim autorizat mai mare de 7.5 tone; 192 Cine are obligaia s asigure pregtirea personalului in vederea prevenirii evenimentelor rutiere ? a) Autoritatea Rutier Romn ARR; b) agenii economici deintori de parc auto; c) Registrul Auto Romn; d) Poliia Rutier. 193 Care din urmtoarele funcii concur la sigurana circulaiei n transportul rutier: a) contabil; b) dispecer; c) conductor auto; d) mecanic auto. 194 Care din urmtoarele accidente sunt considerate grave: a) cele care au drept consecine pagube materiale de peste 60% din valoarea autovehiculului b) cele care au drept consecine pagube materiale de peste 50% din valoarea autovehiculului c) persoane rmase temporar cu infirmiti; d) rnirea uneia sau mai multor persoane, determinnd incapacitate de munc individual de peste 3 de zile; 195 Precizai cum acioneaz efectiv sistemul de frnare al unui autovehicul care este echipat cu dispozitiv ABS: a) blocheaz roile fa ale autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; b) blocheaz toate roile autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; c) previne blocarea roilor fa ale autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; d) previne blocarea roilor autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; 196 Care din urmtoarele sisteme este proiectat pentru a fi utilizat la parcurgerea pantelor lungi: a) Sistemul ASR; b) Sistemul ABS;

20

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 22

c) Sistemul de frn de ncetinire; d) Sistemul de blocare a diferenialului; 197 Pentru utilizarea reelei de drumuri naionale din Romnia, se va plti: a) o tax de salubrizare; b) un tarif funcie de marca vehiculului; c) un tarif de utilizare a drumurilor naionale, denumit rovignet; d) o tax special funcie de numrul de vehicule deinute de fiecare operator de transport. 198 Reglementrile n vigoare stabilesc urmtoarele categorii de drumuri din punct de vedere al maselor i dimensiunilor maxime admise: a) europene, naionale, judeene, comunale; b) europene, naionale, modernizate; c) europene, reabilitate, naionale, modernizate; d) europene reabilitate, europene, modernizate, pietruite. 199 Transporturile efectuate cu vehicule a cror mas total maxim admis, mas maxim admis pe axa i/sau ale cror dimensiuni maxime admise de gabarit depesc limitele maxime admise se efectueaz: a) pe baza certificatului de agreare; b) pe baza autorizaiei eliberate de ARR; c) pe baza copiei conforme a autorizaiei pentru transporturi agabaritice; d) pe baza autorizaiei speciale de transport eliberate de C.N.A.D.N.R. 200 Tarife suplimentare de utilizare a drumurilor naionale se vor aplica pentru: a) transporturile rutiere efectuate cu vehicule care depesc masa total maxim admis; b) transporturile rutiere efectuate anumite drumuri naionale; c) transporturile rutiere de materiale de construcii; d) transporturile rutiere care se ncadreaz n prevederile Acordului cu privire la transporturile n trafic internaional de produse perisabile i cu privire la mijloacele de transport speciale care trebuie folosite pentru aceste transporturi(ATP); 201 n care din urmtoarele situaii, utilizarea drumurilor naionale este condiionat de plata tarifelor suplimentare: a) n cazul efecturii transporturilor rutiere care se ncadreaz n prevederile Acordului european referitor la transportul rutier n trafic internaional al mrfurilor periculoase(ADR); b) n cazul efecturii transporturilor rutiere de produse radioactive; c) n cazul efecturii transporturilor rutiere de animale vii; d) n cazul efecturii transporturilor rutiere care depesc masa maxim admis pe osie; 202 Pentru utilizarea drumurilor naionale se vor plti tarife suplimentare, atunci cnd: a) se efectueaz transporturi rutiere cu vehicule specializate; b) se efectueaz transporturi rutiere care se ncadreaz n prevederile Conveniei vamale referitoare la transportul rutier de mrfuri n trafic internaional sub acoperirea carnetelor TIR(Convenia TIR); c) se efectueaz transporturi rutiere care depesc dimensiunile maxime de gabarit admise n circulaia pe drumurile naionale; d) se efectueaz transporturi rutiere de persoane prin servicii regulate speciale; 203 Conform reglementrilor privind circulaia pe drumurile publice, autovehiculele care depesc masa i/sau gabaritul trebuie echipate: a) o plcu de identificare fluorescent-reflectorizant, avnd fondul alb i chenarul rou, montat la partea din stnga fa; b) dispozitive de frnare suplimentare; c) o lamp cu lumin intermitent roie plasat n fa; d) oglinzi speciale pentru facilitatea vederii laterale i n spate n cazul efecturii manevrei de mers napoi. 204 Inspecia tehnic periodic la autoremorchere expir la: a) 6 luni de la ultima inspecie; b) 1 an de la ultima inspecie; c) 2 ani de la ultima inspecie; d) 3 ani de la ultima inspecie. 205 Autovehiculele cu mase i/sau gabarite depite trebuie: a) s dein certificat de agreare emis de RAR; b) s aib montate semne speciale de avertizare cu lumin galben;

21

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 23

c) s aib montate semne speciale de avertizare cu lumin portocalie; d) ,s aib montate semne speciale de avertizare cu lumin roie. 206 Care din urmtoarele condiii sunt obligatorii pentru a putea efectua transport agabaritic: a) vehiculul s fie semnalizat corespunztor i s se obin autorizaia special eliberat de CNADNR; b) vehiculul s ndeplineasc condiiile tehnice suplimentare prevzute n ATP; c) operatorul de transport s efectueze exclusiv transport de marf cu mase sau dimensiuni depite; d) conductorul auto s dein permis de conducere de cel puin trei ani. 207 Cu ce trebuie echipate vehiculele utilizate n transporturile rutiere agabaritice: a) dispozitive de frnare speciale; b) dispozitive i sisteme de arimare; c) instalaii de ridicare cu sarcina util cel puin ct masa mrfurilor; d) sisteme de poziionare global. 208 Care din condiiile de mai jos trebuie s le ndeplineasc conductorii auto care efectueaz transporturi cu vehicule a cror mase sau ale cror dimensiuni maxime de gabarit depesc limitele maxime admise: a) s fie api medical i psihologic conform examinrilor periodice; b) s aib experien i practic corespunztoare n conducerea autovehiculelor din categoria E cu o vechime minim de 1 an; c) s aib experien i practic corespunztoare n conducerea autovehiculelor din categoria D cu o vechime minim de 2 ani; d) s nu aib antecedente pentru abateri grave de la codul Rutier n ultimele 24 luni. 209 Conductorii de autovehicule cu gabarite depite trebuie s aib vrsta minim de: a) 19 ani; b) 20 ani; c) 21 ani; d) 23 ani. 210 Cnd vizibilitatea este redus sau partea carosabil este acoperit cu polei, ghea sau zpad: a) circulaia autovehiculelor cu mase i/sau gabarite depite este permis numai dac sunt nsoite de un autovehicul care s circule n fa; b) circulaia autovehiculelor cu mase i/sau gabarite depite este permis numai dac sunt nsoite de dou autovehicule care s circule unul n fa i cellalt n spate; c) circulaia autovehiculelor cu mase i/sau gabarite depite este permis numai dac sunt n funciune semnalele luminoase de avertizare; d) circulaia autovehiculelor cu mase i/sau gabarite depite nu este permis. 211 Ce msuri trebuie s ia o ntreprindere deintoare de parc auto pentru prevenirea accidentelor de circulaie? a) s utilizeze numai conductori auto cu experien de cel puin 1 an n conducerea autovehiculelor b) s verifice, prin sondaj, capacitatea de munc a conductorilor auto la nceputul zilei de munc c) s asigure instruirea lunar a conductorilor auto cu tematica specific de siguran rutier d) s efectueze investigarea accidentelor de circulaie soldate cu victime 212 Obligaia de a respecta regulile privind ncrcarea, repartizarea ncrcturii, asigurarea i fixarea mrfurilor transportate revine: a) expeditorului; b) destinatarului; c) ncrctorului; d) conductorului auto 213 Repartizarea corect a greutii pe osii este obligaia: a) ncrctorului b) expeditorului c) conductorului auto d) destinatarului 214 Prin masa total maxim autorizat se nelege: a) masa maxim a unui vehicul ncrcat, declarat admisibil n urma omologrii de ctre autoritatea competent; b) masa proprie a vehiculului; c) masa sarcinii utile autorizate pentru transport; d) masa maxim admis pentru drumurile de categoria E. 215 Prin care din metodele enunate mai jos se poate reduce timpul de staionare la ncrcaredescrcare: a) mecanizarea operaiunilor de ncrcare-descrcare;

22

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 24

b) sporirea vitezei de circulaie; c) supra-ncrcarea autovehiculelor; d) eliminarea timpilor de mers n gol. 216 Autocamioanele cu masa total maxim autorizat mai mare de 3,5 tone vor efectua inspecia tehnic periodic la intervale de: a) 2 ani de la ultima inspecie; b) 1 an de la ultima inspecie; c) 6 luni de la ultima inspecie; d) 3 ani de la ultima inspecie. 217 Viteza maxim reglat la limitatoarele de vitez care echipeaz autovehicule concepute i construite pentru transportul de mrfuri, nu trebuie s depeasc: a) 85 km/h b) 90 km/h c) 95 km/h d) 100 km/h 218 Verificarea tahografelor trebuie s fie fcut la fiecare: a) 5 ani; b) 4 ani; c) 3 ani; d) 2 ani. 219 Pentru care categorii de autovehicule este obligatorie dotarea cu limitatoare de vitez: a) destinate transportului de mrfuri, indiferent de capacitate dac viteza maxim constructiv este mai mare de 100 km/h; b) destinate transportului de mrfuri n trafic internaional a cror vitez maxim constructiv este mai mare de 100 km/h; c) destinate transportului de mrfuri i care au o mas total maxim autorizat mai mare de 3,5 tone dac viteza maxim constructiv este mai mare de 90 km/h; d) destinate transportului de mrfuri i care au o mas total maxim autorizat mai mare de -3,5 tone indiferent de viteza maxim constructiv. 220 Ce condiii trebuie ndeplinite de vehiculele utilizate la transportul rutier de mrfuri generale: a) vehicule destinate acestui tip de transport trebuie s fie n proprietatea operatorului de transport; b) - vehicule destinate acestui tip de transport trebuie s fie nmatriculate definitiv in Romnia; c) vehiculele trebuie s se ncadreze n normele legale de siguran si securitate ce se regsesc in reglementrile privind transporturile rutiere; d) vehiculele trebuie s fie prevzute cu sistem de frnare ABS. 221 Pentru a conduce un vehicul articulat (ansamblu format dintr-un autovehicul trgtor i o remorc/ semiremorc) avnd o greutate maxim autorizat mai mare de 7.5 tone, un conductor auto are nevoie de: a) permis de conducere categoria C; b) permis de conducere categoria CE; c) permis de conducere categoria B; d) permis de conducere categoria A. 222 Conductorii auto care au peste 45 de ani i efectueaz transport de mrfuri trebuie s efectueze examinarea medical i psihologic la urmtoarele intervale: a) 1 an examinare medical i 1 an examinare psihologic; b) 1 an examinare medical i 2 ani examinare psihologic; c) 1 an examinare medical i 3 ani examinare psihologic; d) 2 ani examinare medical i 5 ani examinare psihologic. 223 Contractul de transport se ncheie: a) prin ofert fcut de ctre o parte i acceptat de cealalt parte; b) la solicitarea uneia dintre pri; c) atunci cnd situaia o impune; d) n urma emiterii unei comenzi. 224 Proba contractului de transport se face prin: a) tarifare global; b) consimmntul prilor; c) scrisoare de trsur; d) factur nsoit de ordin de plat. 225 Care din urmtoarele indicaii sunt cuprinse n scrisoarea de trsur pentru transportul naional: a) cheltuieli de transport;

23

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 25

b) interzicerea transbordrii; c) valoarea declarat a mrfii; d) lista documentelor nsoitoare. 226 La o societate comercial pe aciuni rspunderea asociailor este: a) nelimitat; b) limitat; c) limitat pn la nivelul capitalului social, d) nu este precizat n mod expres. 227 La o societate comercial cu rspundere limitat rspunderea asociailor poate fi: a) nelimitat; b) limitat; c) limitat pn la nivelul capitalului social; d) nu este precizat n mod expres. 228 Numrul cenzorilor la o societate comercial poate fi de: a) trei; b) cinci; c) trei i trei cenzori supleani; d) apte. 229 O societate comercial este condus de ctre: a) Adunarea General a Acionarilor; b) Consiliul de Administraie; c) Preedintele consiliului de Administraie; d) Directorul General. 230 Consiliul de Administraie poate lua decizii n baza: a) Legii nr. 31/1990; b) Legii nr. 31/1990 i a Hotrrii Adunrii Generale a Acionarilor; c) Legii nr. 15/1990 de nfiinare a regiilor Autonome i a Societilor Comerciale; d) n baza Hotrrii acestuia cu majoritate de voturi. 231 Modificarea statutului societii comerciale se face prin: a) Hotrrea Adunrii Generale a Acionarilor; b) Hotrrea consiliului de Administraie; c) act adiional la statut n baza hotrrii Adunrii Generale a Acionarilor; d) act adiional la Statutul n baza Hotrrii Consiliului de Administraie. 232 La o societate comercial nu pot fi cenzori: a) rudele i afinii pn la gradul III; b) rudele i afinii de gradul I; c) rudele i afinii de gradul II; d) rudele i afinii de gradul IV. 233 Care sunt tipurile de societi comerciale aprobate n baza Legii nr. 31/1990: a) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni; b) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni comandit simpl; c) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni comandit pe aciuni; d) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni comandit simpl comandit pe aciuni SNC. 234 Comanda de transport marf trebuie s cuprind, printre altele: a) felul i greutatea mrfii; b) numrul coletelor; c) modul de ambalare; d) cele prevzute la punctele a), b) i c). 235 Cte tipuri de societi comerciale pot fi, n baza Legii nr. 31/1990: a) trei; b) patru; c) dou; d) cinci. 236 Care din urmtoarele cheltuieli directe se iau n considerare la calculul tarifului de transport marf? a) impozitul pe venitul global; b) chiria pentru sediul societii; c) ntreinere i reparaii;

24

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 26

d) convorbirile telefonice. 237 Ce reprezint contul de profit i pierderi al unei societi comerciale ? a) valoarea net a societii; b) o situaie a proprietarilor societii; c) este o eviden pentru o perioad de timp privind ncasrile i plile incluznd i dobnda plus amortismentul; d) o situaia a societii la modul general. 238 Valoarea net a unei societi comerciale este dat de: a) activele societii; b) pasivele societii; c) sursele de fonduri; d) diferena ntre activele i pasivele societii. 239 Ce reprezint activele societii ? a) capitalul social al societii; b) aciunile societii; c) toate proprietile societii; d) titlurile societii. 240 Ce reprezint pasivele societii ? a) toate datoriile societii; b) impozitul datorat; c) dividendele de achitat; d) mprumuturile societii. 241 Ce reprezint capitalul circulant al societii ? a) o parte din fondurile societii; b) activele circulante ale societii; c) pasivele circulante ale societii; d) fondul de bani disponibil pentru funcionarea zilnic a societii. 242 nregistrarea tranzaciilor societii se face prin: a) o eviden zilnic; b) contul de profit i pierderi i bilanul contabil; c) situaia fondurilor utilizate; d) fondul de bani rmas disponibil n urma tranzaciilor. 243 Totalul capitalului utilizat reprezint: a) valoarea total a tuturor activelor utilizate n afacere; b) activele fixe; c) activele circulante; d) activele fixe plus activele circulante. 244 Indicele curent este dat de: a) activele curente; b) pasivele curente; d) diferena dintre active curente i pasive curente; d) raportul dintre active curente i pasive curente. 245 Indicele de lichiditate imediat este dat de: a) active curente i stocuri; b) diferena ntre active curente i stocuri; c) diferena ntre active curente i stocuri raportat la pasivele curente; d) diferena ntre indicele curent i stocuri. 246 Ce reprezint un creditor ? a) o persoan creia societatea i datoreaz bani; b) un client al societii; c) o persoan care datoreaz bani societii; d) un prestator de servicii al societii. 247 Ce reprezint un debitor ? a) o persoan creia societatea i datoreaz bani; b) un partener al societii; c) cel pentru care societatea a prestat servicii;

25

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 27

d) o persoan care datoreaz bani societii. 248 Controlul bugetului Trezoreriei se face prin: a) compararea fluxului monetar cu cel comparat; b) controlul achiziiilor fcute pe credite; c) oferirea de rabaturi financiare clienilor; d) oferirea de rabaturi comerciale clienilor. 249 n cazul imposibilitii onorrii plilor n termen scurt, care din aciunile urmtoare ar fi mai indicate ? a) o nou emisiune de aciuni; b) angajarea unui credit prin cont descoperit; c) cumprarea de rezerve suplimentare de combustibil dac preurile sunt sczute; d) anunarea clienilor de o cretere a preurilor. 250 Pentru soluionarea unei probleme financiare n care clientul d-voastr a avut dreptate, vei trimite clientului: a) o not de debit; b) un deviz; c) o factur; d) o not de credit. 251 Procesul de selecionare a clienilor unui operator de transport, se numete: a) cercetare de pia; b) informare asupra pieei; c) segmentarea pieei; d) cota parte din pia. 252 Ce reprezint cheltuielile de regie pentru un operator de transport ? a) combustibil pentru vehiculele care transport marf; b) un set de cauciucuri noi pentru unul din vehicule; c) un set de piese noi pentru toate vehiculele deinute n proprietate; d) chiria pentru sediul firmei. 253 Care dintre cele expuse mai jos vor fi tratate de operatorul de transport ca fonduri pe termen scurt ? a) aciuni comune; b) provizioane de impozitare; c) obligaiuni fr termen; d) aciuni prefereniale. 254 Care din cele de mai jos va aprea ca un activ circulant ntr-un bilan ? a) dividendul propus acionarilor; b) creditorii; c) debitorii comerciali; d) mprumuturile bancare i creditele prin cont descoperit. 255 Creterea salariilor oferilor va figura ca: a) venit micorat n bilanul contabil; b) venit micorat n contul comercial; c) cheltuial mrit n bilanul contabil; d) cheltuial mrit n contul comercial. 256 Creterea valorii reparaiilor cldirii pe care un operator de transport trebuie s o achite, care nu poate fi trecut mai departe clientului drept plat adiional: a) va reduce fondul de investiii; b) nu va avea nici o influen a profiturilor; c) va reduce numai fondul de salarii; d) va reduce numai profitul. 257 Un bilan la o anumit dat este o declaraie care arat: a) activele i pasivele societii; b) cheltuielile de funcionare ale societii; c) vnzrile i cumprrile; d) costurile de exploatare. 258 Care din cele de mai jos poate fi folosit ca mijloc de a mbunti fluxul de numerar ntr-o societate? a) o nou emisiune de titluri de creane cu dobnd fix;

26

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 28

b) o nou emisiune de aciuni prefereniale; c) ipotecarea sediului firmei; d) vnzarea sumelor cuvenite dar nencasate da la clieni ctre un posibil beneficiar. 259 Pentru a stabili soldul contului de disponibiliti preconizat de un operator de transport la sfritul fiecrei luni ar fi necesar s se pregteasc: a) un cont interimar de exploatare; b) un bilan interimar; c) o prognoz a fluxului mare de capital; d) un cont de profit i pierderi interimar. 260 Cine are datoria de a certifica c bilanul contabil al unei firme ofer o perspectiv adevrat i exact a situaiei financiare ? a) serviciul financiar; b) experii contabili; c) registrul comerului; d) directorul. 261 Prin ntocmirea unui plan al veniturilor i cheltuielilor urmrite pe urmtoarele 12 luni, acesta va fi: a) un bilan contabil; b) buget; c) cont de capital, d) cont comercial. 262 O metod prin care un operator de transport poate s ncurajeze clienii pentru achitarea prompt a notelor de plat i a facturilor este: a) s le ofere un rabat pentru plata nainte de termen; b) s le ofere un rabat comercial; c) s le permit s fac plata prin transfer bancar; d) s le permit s achite n numerar. 263 Care dintre cele de mai jos sunt clasificate drept costuri fixe ? a) amortismentul vehiculului; b) cheltuielile pentru achiziionarea de anvelope i piese de schimb; c) cheltuielile de ntreine i reparaii pentru vehicule; d) cheltuielile pentru materialele de exploatare. 264 Care din cele de mai jos ar fi clasificate ca fiind cheltuieli de exploatare la un operator de transport ? a) salariile conductorilor auto; b) costurile ocazionate de nlocuirea anvelopelor; c) amortismentul vehiculului; d) plata impozitelor directe. 265 n transporturile internaionale, o factur comercial vizat se verific de ctre: a) contabilul ef al societii; b) camera de comer, c) ambasada rii importatoare; d) directorul societii. 266 Activitatea de marketing in transporturile rutiere presupune : a) optimizarea consumului de combustibil; b) promovarea serviciilor oferite si satisfacerea dorinei clienilor prin calitatea serviciilor de transport; c) organizarea activitii interne astfel nct s se reduc cheltuielile; d) testarea pieei si prezentarea de oferte cu servicii superioare calitativ celor reale. 267 Care este cota TVA la facturarea serviciilor de transport : a) 9 % b) 16 % c) 19 % d) 24 % 268 Care din urmtoarele costuri variaz n funcie de distana parcurs de un autovehicul? a) rata la leasing b) combustibilul c) amortismentul d) salariul de baz al oferilor. 269 Care sunt tipurile de operaiuni de leasing : a) financiar si operaional; b) pe perioada determinat sau nedeterminat;

27

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 29

c) cu sau fr vnzarea bunurilor la sfritul contractului; d) cu sau fr finanare; 270 Numrul membrilor consiliului de administraie poate fi: a) numr par; b) numr impar; c) nu este precizat n mod expres, d) par sau impar. 271 Ca funcie a marketingului, maximizarea eficienei economice (a profitului) reprezint: a) o funcie mijloc; b) o funcie implicit; c) o funcie premis; d) o funcie obiectiv. 272 n cazul n care rata inflaiei crete, o ntreprindere: a) va fi afectat de creterea cererii interne; b) va deveni mai puternic pe pieele externe; c) va trebui s reduc preurile; d) va fi afectat de creterea dobnzilor. 273 Care din variantele de mai jos evideniaz cel mai bine principalele mijloace la care poate apela un ntreprinztor pentru atingerea obiectivelor strategice? a) furnizorii, produsul, preul, comprtorii; b) clienii,consumatorii,furnizorii, intermediarii; c) produsul, preul, distribuia, promovarea; d) publicitatea, relaiile publice, promovarea vnzrilor, promovarea direct. 274 Reducerile de preturi sunt forme de: a) publicitate; b) promovare a vnzrilor; c) publicitate a vnzrilor; d) manifestare promoional. 275 Compartimentul de marketing al unei ntreprinderi se afl n relaii funcionale cu: a) conducerea ntreprinderii; b) proprii salariai; c) celelalte compartimente ale ntreprinderii; d) clienii ntreprinderii 276 Cheltuielile cu nfiinarea, dezvoltarea si fuziunea unitilor patrimoniale sunt: a) imobilizri corporale; b) imobilizri necorporale; c) cheltuieli cu mijloacele fixe; d) cheltuieli de trezorerie. 277 Imobilizrile corporale sunt: a) active fixe; b) active fixe intangibile; c) active fixe tangibile; d) investiii financiare pe termen lung. 278 Depozitele pe termen lung sub forma disponibilitilor n conturi sunt: a) provizioane de risc; b) active circulante; c) provizioane pentru litigii, amenzi si penaliti; d) imobilizri financiare. 279 La timpul prezent provizioanele sunt considerate: a) datorii probabile; b) investiii probabile; c) depozite pe termen lung; d) depozite pe termen scurt. 280 Debitorul contractului de vanzare-cumparare este: a) vanzatorul ;

28

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri

Page 30

b) cumparatorul ; c) orice persoana implicata in contrac ; d) notarul. 281 Creditorul contractului de vanzare-cumparare este : a) vanzatorul ; b) cumparatorul ; c) orice persoana implicata in contract ; d) notarul. 282 Principala obligatie a vanzatorului este : a) sa predea lucrul vandut ; b) sa cumpere bunul ; c) sa incheie contractul de schimb ; d) sa predea pretul. 283 Principala obligatie a cumparatorului este : a) obligatia de plata a pretului ; b). sa predea bunul ; c) sa transmita dreptul de proprietate ; d) sa suporte efectele contractului de schimb. 284 Contractul de vanzare cumparare se refera la : a) transmiterea dreptului de mostenire ; b) un contract de inchiriere ; c) transmiterea proprietatii si a dreptului de proprietate ; d) depozitul bancar. 285 Mandatarul este persoana care : a) are obligatia de a primi bunul : b) are obligatia de a inchiria bunul ; c) are obligatia de a executa mandatul ; d) incheie contractul de schimb. 286 n cazul unui transport din Romnia spre Marea Britanie la care mrfurile rmn n autovehiculul pe tot traseul, Convenia CMR se aplic: a) numai la partea de transport rutier; b) numai la partea de transport maritim sau naval; c) numai la partea de transport maritim, naval sau feroviar; d) la ntreaga cursa. 287 nainte de prima curs a zilei, un ofer trebuie s menioneze n centrul foii de nregistrare(diagramei tahograf) urmtoarele date: a) localitatea de la care ncepe s utilizeze diagrama (locul de la care ncepe efectuarea cursei); b) perioada de conducere din ziua anterioar, c) durata serviciului din ziua curent; d) seria permisului de conducere. RSPUNSURILE LA NTREBRI

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

B B A A D A C D A C B C

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

B D C D C B B C D A B D

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

B B B D B A D B C C C C

37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

C D C B B C A C D C A D

49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60

C A C C A C B B B D B A

29

Persoan desemnat transport de marf intrebri i rspunsuri


61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 C A A B D A A D A D A C D C B D C C C C C C B B A D A C D C C A B C D D D A C B C B C C B 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 C C C B D C C A D D B C D A D A A A B B A A B C C A D D C B B C D B C B D D D B C C A A C 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 B C C B A D C C D B D D C D D D A C C C B D C A B A C A D A B A C A A A B D C C B B C A D 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 286 C C D D A D C A B D A B A C D C D C A A B B D C C B C A C D C C C D B C D D D D C C D C A D 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 287

Page 31 D B D D C A D A B C C D C C B D A A C B B A A B A B D B A B D D D B A B C B A B A A A C C A

30

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 1

NTREBRI I RSPUNSURI

PERSOANA DESEMNATA
TRANSPORT PERSOANE

INSTITUTUL SETAR

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri


PERSOAN DESEMNAT - TRANSPORT PERSOANE

Page 2

1 n conformitate cu OUG nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobat cu modificri i completri prin Legea nr. 102/2006, din punct de vedere al caracterului comercial al activitii exist urmtoarele categorii de transport rutier: a) transport rutier de mrfuri i transport rutier de persoane; b) transport rutier public i transport rutier n cont propriu; c) transport rutier public i transport n interes personal; d) transport rutier n trafic naional i transport de rutier n trafic internaional. 2 Prevederile O.U.G. nr.109/2005 nu se aplica transporturilor efectuate cu: a) vehicule rutiere destinate transportului de mrfuri generale; b) vehicule rutiere special destinate transportului de motorina; c) vehicule rutiere destinate transportului de persoane cu o capacitate mai mic de 9 locuri, inclusiv conductorul auto; d) vehicule rutiere destinate transportului de persoane cu o capacitate mai mare de 9 locuri, inclusiv conductorul auto; 3 Transportul rutier public de persoane se poate efectua cu: a) autovehicule cu o capacitate de cel mult 9 locuri, inclusiv conductorul auto, la bordul crora se afla o copie conforma a licenei de transport; b) autovehicule cu o capacitate mai mare de 9 locuri, inclusiv conductorul auto, la bordul crora se afla o copie conforma a certificatului de transport in cont propriu; c) autovehicule cu o capacitate mai mare de 9 locuri, inclusiv conductorul auto, la bordul crora se afla o copie conforma a licenei de transport; d) autoturisme. 4 Transportul rutier public de persoane se poate realiza prin: a) servicii regulate, servicii regulate speciale, servicii regulate ocazionale liberalizate in trafic internaional; b) servicii regulate, servicii regulate speciale, servicii regulate ocazionale in trafic naional; c) servicii regulate, servicii regulate speciale, servicii regulate ocazionale, servicii naveta; d) servicii regulate, servicii regulate speciale, servicii ocazionale. 5 Ce tipuri de transport de persoane se pot efectua conform O.U.G. nr.109/2005: a) prin servicii regulate ocazionale, rent a car; b) prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale; c) prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale, rent a car; d) prin servicii regulate, regulate speciale, servicii ocazionale 6 n care din urmtoarele situaii se efectueaz transport rutier public: a) atunci cnd transportul se efectueaz pe baz de contract, contra plat; b) doar cnd se efectueaz transport ocazional de persoane; c) doar cnd se transport persoane prin servicii regulate; d) atunci cnd persoanele transportate sunt angajaii ntreprinderii i sunt transportai ntre punctele de lucru ale acesteia. 7 Pentru care categorie si tip de transport rutier este obligatorie licena de transport : a) transport public; b) transport in cont propriu in trafic naional cu vehicule cu masa maxima autorizata peste 7,5 tone; c) transport in cont propriu de mrfuri perisabile; d) transport in cont propriu in trafic naional cu vehicule cu masa maxima autorizata peste 3,5 tone. 8 O ntreprindere care a dobndit calitatea de operator de transport i i-a fost eliberat licen de transport poate efectua: a) numai operaiuni de transport n cont propriu; b) numai operaiuni de transport rutier public; c) operaiuni de transport rutier public i activiti conexe; d) operaiuni de transport rutier public i n cont propriu. 8 Certificatul de transport n cont propriu nu se poate elibera n cazul: a) ntreprinderea nu prezint documentele necesare pentru eliberarea cel puin a unei copii conforme; b) ntreprinderea nu ndeplinete condiia de capacitate financiar; c) ntreprinderea nu ndeplinete condiia de onorabilitate;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 3

d) ntreprinderea nu are ca obiect de activitate principal transportul rutier. 9 Transportul rutier n cont propriu: a) nu este permis n cazul transportului internaional; b) se efectueaz cu ncasarea echivalentului n natur al tarifului; c) este o activitate auxiliar sau secundar celorlalte activiti principale ale ntreprinderii; d) se poate face doar cu vehicule deinute n proprietate. 10 Transportul rutier n cont propriu se efectueaz: a) contra cost, conform contractului de transport; b) fr ncasarea unui tarif, contravaloarea transportului putnd fi achitat n natur; c) fr ncasarea unui tarif, contravaloarea transportului putnd fi achitat n servicii; d) fr ncasarea unui tarif sau a echivalentului n natur sau servicii; 11 Pentru dobndirea calitii de operator de transport, o ntreprindere trebuie sa obin: a) licena de traseu; b) licena de transport; c) autorizaie de transport; d) certificate de transport. 12 Documentul prin care se atest c ntreprinderea ndeplinete condiia/condiiile prevzute de Ordonana de urgen a Guvernului nr.109/2005 privind transporturile rutiere, aceasta avnd dreptul s efectueze numai transport rutier n cont propriu se numete: a) copie conform; b) licena de transport; c) certificat de transport n cont propriu; d) autorizaie de transport. 13 Pentru obinerea licenei de transport ntreprinderea trebuie: a) s aib ca domeniu principal de activitate transportul rutier; b) s dispun pentru fiecare vehicul de un nivel financiar de 9000 EURO; c) s aib ca domeniu de activitate i transportul rutier; d) s fie afiliat la o asociaie profesional din domeniul transportului rutier. 14 Ce condiii trebuie s ndeplineasc operatorul de transport pentru obinerea licenei de transport: a) s dein un sediu n proprietate; b) s fie nregistrat la Oficiul Registrului Comerului de cel puin 5 ani; c) s ndeplineasc condiiile de onorabilitate, capacitate financiar si competen profesionala; d) s dein baz tehnico-material. 15 Care sunt condiiile care trebuie s le ndeplineasc o societate comercial pentru a dobndi calitatea de operator de transport: a) onorabilitate, baz tehnic material, capacitate financiar; b) onorabilitate, capacitate financiar, competen profesional; c) onorabilitate, competen profesional , baz tehnico-material; d) baz tehnico-material, competen profesional, capacitate financiar. 16 n situaia n care persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport rutier nu mai ndeplinete aceasta funcie, operatorul de transport rutier are obligaia nlocuirii acesteia n termen de: a) 30 zile b) 60 zile c) 90 zile d) 45 zile 17 Pentru obinerea licenei de serviciu pentru punctele de lucru este necesar: a) punctele de lucru s fie nregistrate la Oficiul Naional al Registrului Comerului; b) punctele de lucru s fie nregistrate la Oficiul Naional al Registrului Comerului i comunicate la Finanele Publice; c) licena de serviciu este necesar numai pentru filialele sau sucursale cu personalitate juridic; d) nu este reglementat necesitatea obinerii licenei de serviciu pentru punctele de lucru. 18 Capacitatea financiar pentru autovehicule este de: a) 9.000 euro pentru primul vehicul i 3.000 euro pentru celelalte vehicule; b) 900 euro pentru primul vehicul i 6.000 euro pentru celelalte vehicule; c) 9.000 euro pentru primul autovehicul i 5.000 euro pentru celelalte autovehicule;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 4

d) 90.000 euro pentru primul autovehicul i 6.000 euro pentru celelalte autovehicule. 19 n cazul deinerii unui numr de 2 autovehicule i 3 remorci condiia de capacitate financiar este ndeplinit dac se dispune de un nivel financiar de: a) 29000 euro; b) 25000 euro; c) 19000 euro; d) 14000 euro. 20 n cazul deinerii unui numr de 3 autovehicule si 5 remorci condiia de capacitate financiara este ndeplinita dac se dispune de un nivel financiar de: a) 45.000 euro; b) 25.000 euro; c) 19.000 euro; d) 14.000 euro. 21 n cazul deinerii unui numr de 5 autovehicule si 5 remorci condiia de capacitate financiara este ndeplinita dac se dispune de un nivel financiar de: a) 25.000 euro; b) 29.000 euro; c) 33.000 euro; d) 59.000 euro. 22 Dovada ndeplinirii capacitii financiare a unei asociaii sau a unei fundaii non profit poate fi fcut prin: a) ultimul bilan contabil depus i nregistrat la Direcia Finanelor Publice Locale; b) patrimoniu, completat dup caz cu garanii bancare sau asigurare; c) scrisoare de garanie bancar sau asigurare de risc; d) patrimoniu net al asociaiei sau fundaiei non profit. 23 Ce obligaie are operatorul de transport, n cazul n care constat c nu mai ndeplinete condiia de capacitate financiar? a) nu are nici o obligaie b) n termen de 15 zile, s vnd sau s radieze temporar din circulaie un numr corespunztor de vehicule c) n termen de 15 zile, s depun la agenia ARR emitent un numr corespunztor de copii conforme d) s anune n scris agenia ARR emitent despre acest fapt, mpreun cu un angajament scris, prin care s se oblige s remedieze situaia n termen de cel mult 60 de zile 24 Certificatul constatator eliberat de Oficiul Naional al Registrului Comerului se solicita: a) pentru societile comerciale nou nfiinate; b) pentru fundaii i asociaii non profit; c) pentru operatorul de transport ce deine licena in termen de valabilitate; d) pentru o ntreprindere care deine licena de transport. 25 Certificatul constatator prin care se dovedete capitalul subscris i vrsat are termen de valabilitate: a) 15 zile; b) 30 zile; c) 40 zile; d) nu este prevzut termenul de valabilitate. 26 O persoan fizic este declarat inapt pentru a conduce permanent i efectiv activitatea de transport rutier dac: a) a ndeplinit n ultimii 2 ani aceast funcie la un operator de transport rutier cruia i-a fost retras licena de transport; b) a ndeplinit n ultimii 2 ani aceast funcie la un operator de transport rutier cruia i-a fost retras certificatul de transport n cont propriu; c) nu deine un certificat de competen profesional valabil; d) nu deine certificate medical i psihologic valabil. 27 n cazul n care operatorul de transport rutier deine autovehicule pe baz de contrac t de nchiriere, copia conform a licenei de transport se elibereaz pe perioada de: a) valabilitate a licenei de transport; b) valabilitate a contractului; c) valabilitate a contractului de nchiriere dar nu mai mult de 3ani;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 5

d) valabilitate de 1 an cu condiia s nu depeasc data de expirare a valabilitii licenei de transport. 28 nchirierea unui vehicul rutier de ctre un operator de transport se face prin: a) contract de nchiriere sau de concesiune ncheiat pe durat determinat; b) contract de nchiriere pe durat determinat, cu titlu oneros; c) contract de nchiriere pe durat nedeterminat, cu titlu oneros; d) contract de nchiriere pe durat determinat, vehiculul putnd fi utilizat n aceast perioad att de locatar ct i de locator. 29 In cazul transporturilor rutiere efectuate cu autovehicule nchiriate este necesar: a) contractul de nchiriere sa fie la bordul autovehiculului in copie; b) contractul de nchiriere sa fie la bordul autovehiculului in original sau in copie conforma cu originalul; c) contractul de nchiriere nu este necesar sa fie la bordul autovehiculului, se menioneaz valabilitatea contractului in foaia de parcurs de ctre administratorul firmei; d) ca autovehiculul s dein licen de execuie. 30 Ce reprezint copia conform a licenei de transport: a) un document ce permite efectuarea de operaiuni de transport rutier public pentru un anumit punct de lucru; b) un document ce permite efectuarea de operaiuni de transport rutier public; c) un document ce permite efectuarea de transport rutier i de activiti conexe; d) un document ce permite efectuarea de activiti conexe transportului rutier. 31 Copia conform a licenei de transport se elibereaz: a) pentru fiecare remorc; b) pentru fiecare semiremorc; c) pentru fiecare vehicul trgtor i tractat; d) pentru fiecare autovehicul i ansambluri de vehicule. 32 Pentru ce vehicule nu trebuie s solicitai copie conform a licenei de transport? a) autovehicule a cror mas total maxim autorizat este mai mare de 3,5 tone dar nu depete 7,5 tone; b) autovehicule a cror mas total maxim autorizat este mai mare de 3,5 tone dar nu depete 5 tone; c) autovehicule pentru transportul de persoane a cror capacitate nu depete 9 locuri pe scaune, inclusiv conductorul auto; d) autovehicule pentru transportul de persoane a cror capacitate depete 9 locuri pe scaune, inclusiv conductorul auto; 33 Transportul rutier n cont propriu poate fi efectuat: a) numai cu vehicule deinute n proprietate b) numai de ctre ntreprinderile nregistrate n Registrul ntreprinderilor inut de ctre A.R.R. c) numai de ctre operatorii de transport rutier nregistrai n Registrul operatorilor de transport rutier inut de ctre A.R.R. d) numai cu respectarea prevederilor Acordului european A.E.T.R. 34 Operatorul de transport care deine licen de transport poate efectua transport n cont propriu? a) nu, trebuie s dein certificat de transport n cont propriu; b) da, dac deine i copii conforme ale certificatului de transport n cont propriu; c) da, n baza copiilor conforme ale licenei de transport; d) nu, deoarece transportul n cont propriu trebuie s fie o activitate secundar sau suplimentar celorlalte activiti principale autorizate ale ntreprinderii. 35 La transportul rutier public de persoane la bordul vehiculului trebuie s se afle: a) licena de transport rutier public n original; b) licena de transport rutier public n copie; c) copia conform a licenei de transport n original; d) licena de execuie cu numrul de nmatriculare al vehiculului. 36 Pentru a efectua numai transport rutier n cont propriu operatorul de transport trebuie s dein: a) licena de transport; b) certificat de transport in cont propriu; c) copie conforma cu exemplarul original al licenei de transport; d) licena de traseu pentru servicii regulate speciale.. 37 Pentru a efectua transport rutier de persoane n cont propriu ntreprinderea trebuie s dein la bordul vehiculului: a) copia conform a licenei de transport;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 6

b) copia certificatului de nmatriculare al vehiculului; c) copia conform a certificatului de transport n cont propriu; d) certificatul de transport n cont propriu. 38 Serviciul regulat special de transport de persoane include: a) transportul militarilor la locurile de aplicaii militare; b) transportul militarilor i al familiilor acestora ntre domiciliu i unitatea militar; c) transportul materialelor necesare aplicaiilor militare; d) transportul alimentelor necesare unitilor militare. 39 Ce tip de transport desfoar o ntreprindere care-i transport zilnic, cu autobuzul, muncitorii la i de la punctele de lucru? a) transportul rutier de persoane prin servicii regulate speciale; b) transportul rutier n cont propriu; c) transportul rutier de persoane prin curse speciale; d) transportul rutier ocazional de pasageri. 40 In ce cazuri o ntreprindere care deine certificat de transport in cont propriu poate efectua transport rutier de persoane prin servicii regulate? a) nu poate efectua acest tip de transport rutier; b) n cazul in care deine autovehicule cu o capacitate mai mare de 9 locuri, inclusiv locul conductorului auto; c) n cazul traseelor judeene; d) n cazul in care deine caiet de sarcini al licenei de traseu. 41 Transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional se poate efectua pe baza: a) documentului de control b) autorizaiei eliberate de autoritate competent c) licen de traseu d) abonamentelor i legitimaiilor de cltorie 42 Transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale in trafic naional se poate efectua pe baza: a) legitimaiilor de cltorie; b) abonamentelor; c) documentului de control; d) abonamentelor i legitimaiilor de cltorie. 43 Pentru a efectua un transport rutier public de persoane ocazional operatorul de transport trebuie sa dein la bordul vehiculului: a) programul de transport aferent transportului ocazional; b) carnetul de foi de parcurs pentru transporturi rutiere ocazionale de persoane; c) caietul de sarcini al licenei de transport; d) tariful practicat pentru fiecare persoan transportat. 44 Ce se nelege prin document de transport in cazul transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale in trafic naional: a) documentul prevzut de Acordul Interbus; b) lista de pasageri; c) documentul de control alctuit din foi de parcurs detaabile; d) copia licenei de transport in cont propriu. 45 Operatorii de transport public de persoane au obligaia s ncheie asigurri pentru: a) calatori si sumele de bani care se afla asupra lor; b) calatori si bagajele acestora; c) bagajele calatorilor; d) calatorilor transportai. 46 Pentru care tipuri de autovehicule pentru transport de persoane se aplica acordul INTERBUS: a) tuturor tipurilor de vehicule; b) numai vehiculelor care au mai mult de 17 locuri, inclusiv oferul; c) numai vehiculelor care au ntre 9 locuri si 18 locuri, inclusiv oferul; d) vehiculelor care prin construcie au mai mult de 9 locuri, inclusiv oferul. 47 Licena de traseu, este documentul de transport pentru transportul rutier public de persoane prin servicii: a) regulate n trafic internaional

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 7

b) regulate speciale n trafic naional c) ocazionale n trafic internaional d) ocazionale n trafic naional 48 La transportul rutier public de persoane prin servicii regulate speciale prin documentul de transport n trafic naional se nelege: a) licena de execuie i graficul de circulaie; b) licena de traseu i graficul de circulaie; c) copia conform a licenei de traseu; d) copia conform de licenei de transport. 49 Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, prin docu mentul de transport care trebuie s se gseasc la bordul vehiculului, se nelege: a) licena de traseu nsoit de graficul de circulaie; b) copia conform a licenei de transport; c) graficul de circulaie ; d) licena de traseu. 50 n cazul transportului public de persoane prin servicii regulate n trafic interjudeean, la bordul vehiculului trebuie s se afle: a) copia conform al licenei de transport, documentul de transport, copia asigurrii pentru persoanele transportate i bagajele acestora; b) copia licenei de traseu, graficul de circulaie, certificatul de competen profesional al conductorului auto; c) licena de transport, licena de traseu, graficul de circulaie; d) copia conform a licenei de transport, autorizaia de transport, graficul de circulaie. 51 Operatorul de transport are obligaia s asigure, n cazul transportului de persoane prin servicii regulate, existenta la bordul autovehiculului a unuia dintre urmtoarele documente: a) licena de traseu in copie; b) caietul de sarcini al licenei de traseu in copie; c) certificatul de competen profesional al conductorului auto; d) licena de transport in original. 52 Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate pe un traseu internaional se poate efectua de ctre operatorii de transport rutier romni? a) da, numai pe baza autorizaiei de transport internaional eliberat de autoritatea competent a statului unde este situat cellalt capt de traseu; b) poate fi efectuat numai n comun cu un alt operator de transport din ara unde este situat cellalt capt de traseu; c) da, pe baza autorizaiei de transport internaional eliberat de autoritatea competent a statului unde este situat celalalt capt de traseu si a autorizaiilor de transport internaional eliberate de ctre autoritile competente ale statelor tranzitate; d) da, n baza licenei de execuie pentru traseu 53 La bordul autovehiculului care efectueaz transport rutier public de persoane trebuie s se afle: a) cartea de identitate a vehiculului; b) licena de transport; c) documentul de transport; d) certificatul de transport. 54 Unul dintre documentele care trebuie sa se gseasc la bordul autovehiculului ce efectueaz transport rutier public de persoane este : a) copia conform a licenei de transport, n copie; b) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora pentru riscuri de accidente ce cad n sarcina operatorului de transport rutier, n copie; c) avizul medical i psihologic valabil al conductorului auto; d) licena de transport n copie. 55 n cazul transportului public de persoane prin servicii regulate n trafic interjudeean, prin document de transport se nelege: a) copia conform a licenei de transport nsoit de graficul de circulaie; b) licena de traseu nsoit de foaia de parcurs; c) licena de traseu nsoit de graficul de circulaie; d) copia conform a licenei de traseu nsoit de graficul de circulaie.

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 8

56 n cazul transportului public de persoane prin servicii regulate n trafic interjudeean, operatorul de transport are obligaia: a) s asigure afiarea n interiorul vehiculului a tarifului de transport; b) s transporte persoane doar n limita numrului de locuri pe scaune i n picioare nscris n certificatul de nmatriculare; c) s asigure existena la bordul vehiculului a licenei de transport; d) s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmasa imobilizate pe traseu n maximum 3 ore; 57 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) documentul de control INTERBUS pentru anul n curs i anul precedent; d) scrisorile de transport n trafic naional i scrisorile de transport CMR pentru o perioad de 3 ani. 58 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) diagramele tahograf pentru anul precedent i anul n curs; b) carnetele INTERBUS utilizate pentru o perioad de 3 ani; c) documentele doveditoare din care s rezulte angajarea n condiii legale a persoanelor cu funcii care concur la sigurana circulaiei; d) crile de munc ale conductorilor auto. 59 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) avizele medicale i psihologice ale conductorilor auto; d) documentul de control INTERBUS pentru ultimii 3 ani.. 60 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora; d) documentul de control pentru ultimii 3 ani.. 61 Operatorii de transport trebuie s dein la sediul social al firmei: a) documentele de transport utilizate pentru ultimii 3 ani; b) carnete INTERBUS pentru anul n curs; c) documentele doveditoare din care s rezulte c deine autovehicule n proprietate sau cu orice alt titlu; d) registrul de eviden al conductorilor auto angajai. 62 Operatorul de transport are obligaia s dein la sediul social: a) documentele din care reiese meninerea condiiilor iniiale care au stat la baza eliberrii licenei de transport; b) scrisorile de transport CMR pentru ultimii 3 ani; c) copia conform a licenei de transport; d) asigurarea pentru asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora, n copie; 63 Operatorii de transport, respectiv ntreprinderea trebuie s dein la sediu social: a) licena de transport sau certificatul de transport n cont propriu - n copie ; b) copia conform a licenei de transport i a certificatului de transport n cont propriu; c) documentul de control pentru transportul de persoane prin servicii ocazionale pentru anul n curs i anul precedent; d) asigurarea pentru asigurarea pentru persoanele transportate i bagajele acestora, n copie. 64 Schimbarea sediului social n alt jude se anun: a) n termen de 15 zile la Monitorul Oficial sau la un ziar local; b) n termen de maxim 15 zile la agenia teritorial ce a eliberat licena de transport; c) n termen de maxim 15 zile la Autoritatea Rutier Romn -A.R.R.; d) n termen de 30 zile la agenia teritorial de la care a dobndit licena de transport 65 Operatorul de transport care i schimb sediul social n acelai jude are urmtoarea obligaie: a) s notifice schimbarea n termen de 30 de zile la agenia teritorial a ARR de la care a dobndit licena de transport; b) s depun licena de transport i copiile conforme n termen de 30 de zile la agenia teritorial a ARR din judeul n care a dobndit-o; c) nu are nici o obligaie, deoarece noul sediu social se afl n acelai jude;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 9

d) s solicite ageniei teritoriale a ARR operarea modificrilor corespunztoare pe licena de transport. 66 Pierderea, sustragerea sau deteriorarea licenei de transport i/sau a copiei conforme a acesteia se anun la agenia teritorial emitent a ARR n termen de: a) maxim 7 zile de la data constatrii; b) maxim 15 zile de la data constatrii; c) maxim 21 zile de la data constatrii; d) maxim 30 zile de la data constatrii. 67 Un operator poate utiliza copia conform a licenei de transport a altui operator de transport : a) da , cu anunarea prealabil a Autoritii Rutiere Romne ARR; b) da , daca respectivii operatori de transport ajung la o nelegere; c) da , pe o perioada de 2 sptmni; d) nu. 68 Cu ocazia unui control n trafic, conductorul auto care efectueaz transport rutier public trebuie s prezinte: a) certificatul de competen profesional al conductorului auto; b) avizul medical i psihologic al conductorului auto; c) copia conform a licenei de traseu nsoit de graficul de circulaie; d) avizul de expediie al bagajelor. 69 n cazul efecturii transportului rutier n cont propriu, conductorul auto trebuie s prezinte cu ocazia unui control n trafic urmtorul document: a) cartea de identitate a vehiculului; b) licena de transport, n copie; c) copia conform a certificatului de transport n cont propriu; d) certificatul de transport n cont propriu. 70 Copia conform a licenei de transport se suspend: a) n cazul unor abateri grave de la reglementrile n vigoare i protecia mediului; b) utilizarea copiei conforme a licenei de transport pentru transporturi naionale; c) utilizarea copiei conforme pentru transport rutier n regim de cabotaj; d) utilizarea copiei conforme a licenei de transport fr a fi menionat numrul de circulaie al autovehiculului pe aceasta. 71 Copia conform a licenei de transport se suspend n cazul svririi urmtoarei abateri considerat grav: a) efectuarea transportului rutier public n baza unei copii conforme a licenei de transport, eliberat pentru un alt autovehicul dect cel cu care se efectueaz transportul rutier; b) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a dovezii dreptului de deinere pentru vehiculele deinute n baza unui contract de nchiriere sau de leasing; c) efectuarea transportului de mrfuri fr existena la bordul vehiculului a documentului de transport sau a copiei conforme a licenei de transport; d) efectuarea transportului fr respectarea prevederilor acordului A.T.P. cu privire la vehiculele utilizate. 72 Copia conform a licenei de transport se suspend n cazul svr irii urmtoarei abateri considerat grav: a) efectuarea transportului fr existena la bordul vehiculului a copiei conforme a licenei de transport; b) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate fr a deine licen de traseu; c) lipsa de la bordul vehiculului a certificatului de competen profesional a conductorului auto. d) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a certificatului privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i siguran rutier; 73 Abatere pentru care se suspend copia conform a licenei de transport se consider: a) utilizarea de vehicule nmatriculate n alte judee dect cel n care operatorul de transport are sediul social; b) utilizarea de vehicule cu stare tehnic sau estetic necorespunztoare; c) utilizarea de vehicule cu mas maxim autorizat 3,5 t pentru transport marf sau 8+1 locuri pentru transport persoane fr licen; d) utilizarea documentelor necesare efecturii transportului rutier de ctre o persoan fizic sau juridic, altadect titularul, urmare nstrinrii acestora de ctre titular; 74 O copie conform a licenei de transport se suspend n cazul svririi urmtoarei abateri: a) lipsa tahografului de la bordul vehiculului;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 10

b) lipsa la bord a crii de identitate a vehiculului. c) neachitarea tarifului pentru utilizarea reelei de drumuri naionale. d) lipsa la bordul vehiculului a certificatului de nmatriculare. 75 Copia conform a licenei de transport se suspend n cazul svrir ii urmtoarei abateri considerat grav: a) efectuarea transportului rutier public fr a deine document de transport pentru transportul de persoane prin servicii ocazionale; b) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii ocazionale n trafic naional cu persoane care nu sunt menionate n documentul de transport; c) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a dovezii dreptului de deinere pentru vehiculele deinute n baza unui contract de nchiriere sau de leasing; d) lipsa de la bordul vehiculului a certificatului de competen profesional a conductorului auto. 76 Pentru care din urmtoarele abateri se retrage licena de transport? a) cnd se constat c operatorul de transport rutier a furnizat documente coninnd informaii eronate cu ocazia solicitrii eliberrii acesteia; b) efectuarea transportului rutier public n baza unei copii conforme a licenei de transport suspendat, expirat, declarat pierdut sau necorespunztoare tipului de transport efectuat ori care nu aparine operatorului de transport rutier respectiv; c) lipsa tahografului i/sau a limitatorului de vitez de la bordul vehiculului; d) nstrinarea documentelor necesare efecturii transportului rutier, precum i utilizarea acestora de ctre o persoan fizic sau juridic, alta dect titularul. 77 Daca licena de transport se retrage atunci: a) se suspend copiile conforme; b) se poate reacorda dup remedierea deficienelor; c) se retrag exemplarele de serviciu ale licenei de transport pentru punctele de lucru; d) se anuleaz toate copiile conforme. 78 Pentru cte puncte de penalizare acumulate n 12 luni se suspend o copie conform a licenei de transport? a) copia conform a licenei de transport nu poate fi suspendat n acest mod; b) pentru 5 de puncte de penalizare; c) pentru 10 puncte de penalizare; d) pentru 15 puncte de penalizare. 79 Suspendarea copiei conforme a licenei de transport se face pentru o perioad de: a) 90 de zile; b) 60 de zile; c) 45 de zile; d) 30 de zile. 80 Dup ce perioad se poate reacorda la cererea operatorului de transport rutier copia conforma a licentei de transport suspendata? a) dupa o perioada de minim 3 luni de la data comunicarii; b) perioada de suspendare este intre 1 -3 luni; c) dupa o perioada de o luna de la data comunicarii si, daca este cazul, remedierea deficientelor constatate; d) copia conforma a licentei de transport nu se reacorda la cererea operatoruui de transport. 81 Efectuarea transportului rutier n baza unei copii conforme a licenei de transport expirate se sancioneaz: a) cu amend contravenional aplicabil conductorului auto; b) cu amend contravenional i suspendarea licenei de transport; c) cu amend contravenional i suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului; d) cu amend contravenional i suspendarea certificatului de pregtire profesional a conductorului auto; 82 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein categoria de permis de conducere corespunztoare tipului de transport efectuat; b) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto n stare de ebrietate; c) sustragerea de la efectuarea controlului n traficul rutier;

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 11

d) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein echipamentul necesar acordrii de primajutor n caz de accident. 83 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein categoria de permis de conducere corespunztoare tipului de transport efectuat; b) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto n stare de ebrietate; c) efectuarea transportului rutier de ctre conductorul auto fr existena la bordul vehiculului a certificatului de competen profesional; d) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu dein echipamentul necesar acordrii de prim-ajutor n caz de accident. 84 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conductori auto cu contract de munc pe o perioada nedeterminat; b) neoprirea n trafic a vehiculului la semnalul inspectorilor R.A.R.; c) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conductori auto fr aviz sanitar; d) utilizarea de ctre ntreprindere sau de ctre operatorul de transport a unor conductori auto fr aviz medical i aviz psihologic. 85 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform OUG nr.109/2005, aprobat prin Legea nr.102/2006: a) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate cu legitimaii de cltorie nenominalizate; b) cltoria cu legitimaie de cltorie valabil la transportul rutier public de persoane prin servicii regulate; c) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate fr a emite legitimaii de cltorie; d) efectuarea transportului rutier n cont propriu de persoane prin servicii regulate cu legitimaii de cltorie. 86 Msura de imobilizare a unui vehicul n trafic se va aplica de ctre inspectorii de trafic n urmtoarele cazuri: a) utilizarea de ctre ntreprindere sau operatorul de transport rutier a unor conductori auto fr drept de munc n Romnia; b) nerespectarea prevederilor legale n vigoare privind perioadele de conducere i perioadele de odihn de ctre conductorul auto; c) utilizarea de ctre ntreprindere sau operatorul de transport rutier a unor conductori auto fr drept de munc n Romnia; d) lipsa tahografului de la bordul vehiculului. 87 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform OUG nr.109/2005, aprobat prin Legea nr.102/2006: a) efectuarea transportului rutier cu un vehicul pentru care s-a dispus msura imobilizrii pentru nerespectarea prevederilor legale care impun imobilizarea vehiculului; b) cltoria cu legitimaie de cltorie valabil la transportul rutier public de persoane prin servicii regulate; c) efectuarea transportului rutier public de persoane prin servicii regulate cu legitimaii de cltorie; d) efectuarea transportului rutier n cont propriu de persoane prin servicii regulate cu legitimaii de cltorie. 88 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier de ctre conductori auto care nu au efectuat instructajul de protecia muncii; b) nerespectarea timpilor de conducere; c) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a dovezii dreptului de deinere a vehiculului pentru vehiculele deinute n baza unui contract de nchiriere sau de leasing; d) lipsa tahografului de la bordul vehiculului. 89 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) utilizarea unui aparat tahograf neverificat; b) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a documentului de transport; c) acordarea de prime conductorilor auto n funcie de distana parcurs. d) utilizarea de conductori auto care au permisul de conducere expirat.

10

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 12

90 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a certificatului de clasificare; b) nerespectarea perioadei zilnice de odihn; c) utilizarea de conductori auto ceteni strini; d) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a copiei conforme a licenei de transport; 91 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului rutier cu un autovehicul cu adeverin de circulaie provizorie expirat; b) efectuarea transportului de persoane n cont propriu cu autovehicule neclasificate; c) efectuarea transportului de persoane fr existena la bordul vehiculului a certificatului privind ncadrarea vehiculului rutier n normele de poluare i siguran rutier; d) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul a copiei conforme a certificatului de transport n cont propriu; 92 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportului de persoane prin servicii ocazionale fr existena graficului de circulaie la bordul vehiculului; b) efectuarea transportului de persoane n cont propriu fr existena la bordul vehiculului a graficului de circulaie; c) efectuarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate speciale fr a emite legitimaii de cltorie; d) efectuarea transportului rutier fr existena la bordul vehiculului a dovezii angajrii conductorului auto de ctre ntreprindere n cazul n care vehiculul este deinut n baza unui contract de leasing sau de nchiriere; 93 Care din urmtoarele fapte constituie contravenie conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006? a) efectuarea transportul rutier de persoane pe un traseu interjudeean al mai multor persoane dect numrul de locuri pe scaune nscris n certificatul de clasificare pe stele sau categorii; b) neutilizarea cartelei tahograf de ctre conductorul auto; c) efectuarea transportului rutier public de persoane fr existena certificatului de nmatriculare la bordul vehiculului; d) utilizarea de conductori auto care nu sunt ceteni ai unui stat membru UE. 94 Msura de imobilizare a unui vehicul n trafic se va aplica de ctre inspectorii de trafic n urmtoarele cazuri: a) utilizarea de ctre ntreprindere sau operatorul de transport rutier a unor conductori auto fr drept de munc n Romnia; b) nerespectarea prevederilor legale n vigoare privind perioadele de conducere i perioadele de odihn de ctre conductorul auto; c) conducerea unui vehicul despre care exist date sau informaii c face obiectul unei fapte de natur contravenional; d) lipsa tahografului de la bordul vehiculului. 95 Oprirea vehiculelor care execut activiti transport rutier n condiiile Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 109/2005, aprobat prin Legea nr. 102/2006 se poate face: a) de ctre inspectorii de trafic ai ARR numai din poziie static; b) numai de ctre poliitii rutieri; c) de poliitii rutieri, inspectorii ARR i inspectorii RAR; d) de ctre inspectorii de trafic ai ARR din poziie static sau din autovehiculul din dotare aflat n mers. 96 Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, retragerea licenei de traseu se face: a) cnd operatorul de transport rutier, n cazul transportului interjudeean, nu a efectuat de cel puin 5 ori cursa ntr-o lun calendaristic; b) cnd operatorul de transport rutier, n cazul transportului judeean, nu a efectuat cel puin 10% din totalul curselor prevzute n graficul de circulaie al licenei de traseu ntr-o lun calendaristic; c) la suspendarea licenei de transport; d) cnd licena de traseu a fost obinut prin furnizarea unor documente care conineau informaii eronate. 97 Pentru transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, retragerea licenei de traseu se face:

11

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 13

a) cnd nu mai sunt ndeplinite condiiile care au stat la baza eliberrii; a) cnd operatorul de transport rutier, n cazul transportului interjudeean, nu a efectuat de cel puin 5 ori cursa ntr-o lun calendaristic; b) cnd operatorul de transport rutier, n cazul transportului judeean, nu a efectuat cel puin 10% din totalul curselor prevzute n graficul de circulaie al licenei de traseu ntr-o lun calendaristic; c) la suspendarea licenei de transport; 98 n cazul in care operatorului de transport i s-a retras licena de traseu pe o curs, acesta: a) nu va mai putea participa la urmtoarea edin de atribuire a cursei respective; b) nu va mai putea participa la urmtoarele edine de atribuire a cursei respective; c) nu va mai putea participa la urmtoarea edin de atribuire a oricrei curse; d) nu va mai putea participa la nici o edin de atribuire ulterioar din programul de transport. 99 Pasagerii sunt obligaii s aib legitimaii de serviciu la: a) transportul prin servicii regulate naionale; b) transportul prin servicii regulate speciale; c) transportul prin servicii ocazionale; d) transportul public de persoane. 100 Ce condiii se impun in cazul efecturii transportului rutier public de persoane prin servicii regulate: a) sa utilizeze pe timpul executrii transportului placa de traseu; b) autovehiculele utilizate sa fie dotate cu aparat de taxare; c) la bord s se afle lista de pasageri; d) s se mbarce pasageri numai n limita numrului de locuri pe scaune i n picioare nscris n certificatul de nmatriculare. 101 n cazul transporturilor rutiere efectuate cu autovehicule nchiriate este necesar: a) contractul de nchiriere s fie la bordul autovehiculului - n copie; b) contractul de nchiriere s fie la bordul autovehiculului - n original sau n copie conform cu originalul; c) contractul de nchiriere nu este necesar s fie la bordul autovehiculului; d) ca vehiculul s dein copie conform a licenei pentru transport public de persoane 102 Dovada contractului de transport pentru bagaje se face prin: a) biletul de cltorie eliberat de ctre autogar; b) recipisa de bagaje; c) contractul ncheiat unilateral de ctre transportator; d) tarifare globala. 103 Biletul de cltorie n transportul de persoane prin servicii regulate reprezint: a) dreptul de a calatori pe orice mijloc de transport persoane; b) contractul de transport ncheiat intre transportator si calator; c) document cu regim special pentru orice cltorie; d) contractul de transport bagaje si persoane. 104 In ce condiii Autoritatea Rutier Romn - ARR respinge dosarul depus in vederea obinerii unei licene de traseu prin servicii reglate speciale: a) dac solicitantul a fost sancionat repetat in ultimii doi ani pentru abateri considerate grave; b) dac solicitantul nu dispune de numrul de vehicule necesare derulrii transportului pe traseul solicitat; c) dac pe traseul solicitat exista transport pe cale ferata si traseu cu microbuze; d) dac pe traseul solicitat se va introduce transport pe cale ferata si transport ocazional de persoane. 105 Ce tipuri de transport rutier de persoane pot efectua vehiculele neclasificate: a) transport prin serviciu regulate n trafic naional i ocazional n trafic internaional; b) transport prin servicii regulate n trafic internaional i ocazionale n trafic naional; c) transport de persoane n trafic internaional i transport de persoane prin servicii regulate n trafic naional; d) transport de persoane n cont propriu n trafic naional. 106 n ce condiii poate fi nlocuit un vehicul care efectueaz curse pe un anumit traseu: a) cu aprobarea Autoritii Rutiere Romne - ARR; b) cu un vehicul care ntrunete cel puin acelai numr de puncte i cel puin aceiai capacitate, dup notificarea ARR; c) cu autovehicul de rezerva; d) cu un vehicul care are aceiai aceeai capacitate cu cel nlocuit. 107 Din cte seturi de foi de parcurs este compus un document de control prevzut de acordul INTERBUS:

12

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 14

a) 10 seturi b) 20 de seturi c) 25 de seturi d) 50 de seturi 108 n care din urmtoarele situaii este prevzuta n acordul INTERBUS scutirea taxei de import a combustibilului aflat n rezervorul autocarului: a) atunci cnd combustibilul se gsete n rezervorul cu care a fost dotat din construcie autocarul si cantitatea nu depete 1000 litri b) atunci cnd combustibilul se gsete n rezervorul cu care a fost dotat din construcie autocarul si cantitatea nu depete 600 de litri c) atunci cnd combustibilul se gsete n rezervorul cu care a fost dotat din construcie autocarul, ct si n alte rezervoare suplimentare, indiferent de cantitate d) nu se fac referiri la scutirea taxei de import a combustibilului si se aplica legislaia naionala a fiecrei pari contractante 109 Care sunt termenele maxime admise, raportate la locaie, n care operatorul de transport trebuie s asigure preluarea persoanelor transportate din vehiculele rmase imobilizate pe traseu, pe teritoriul Romniei? a) 2 ore n jude, respectiv 5 ore n afara judeului b) 1 or n jude, respectiv 5 ore n afara judeului c) 3 ore n jude, respectiv 5 ore n afara judeului d) depinde de tipul serviciului de transport persoane 110 Care din condiiile de mai jos se impun pentru executarea transportului de persoane: a) s nu circule cu uile deschise sau cu pasageri pe scara autobuzului; b) s se asigure urcarea i coborrea bagajelor, inclusiv n salonul autobuzului; c) s se opreasc pentru urcarea sau coborrea pasagerilor, la cererea expres a acestora; d) sistem de frnare ABS i centuri de siguran pentru fiecare pasager. 111 Cine este responsabil n cadrul societii cu instruirea personalului pentru efectuarea transporturilor rutiere ? a) administratorul societii; b) patronul societii; c) persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport; d) administratorul societii mpreun cu persoana desemnat s conduc permanent i efectiv activitatea de transport. 112 Unde sunt amplasate capetele de traseu i staiile de oprire n tranzit n cazul transportului rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional: a) n locurile avizate de Prefecturi; b) n locurile avizate de Administraia Naional a Drumurilor; c) n autogri autorizate; d) acolo unde este posibil astfel nct traficul rutier s nu fie perturbat. 113 Conductorii auto care efectueaz transport rutier public de persoane prin servicii regulate au obligaia: a) s emit abonamente de cltorie; b) s asigure oprirea n toate staiile prevzute n grafic pentru urcarea/coborrea persoanelor transportate i a bagajelor acestora; c) s accepte transportul gratuit al copiilor sub 14 ani pentru care nu se solicit loc separat, n cazul transportului efectuat n trafic naional; d) s opreasc autovehiculul la orice fel de solicitare. 114 Ce condiii sunt impuse pentru efectuare transportului rutier de persoane prin servicii regulate: a) s se efectueze transportul n conformitate cu graficul de circulaie; b) s nu permit transportul persoanelor cu bagaje; c) s se opreasc n fiecare staie cel puin 5 minute; d) conductorul auto s efectueze cel puin 2 ore de odihn dup fiecare curs. 115 Care din condiiile comerciale de mai jos se impun la transportul de persoane prin servicii regulate: a) transportul gratuit al copiilor sub 7 ani pentru care nu se solicit loc separat; b) transportul gratuit al copiilor sub 8 ani pentru care nu se solicit loc separat; c) transportul persoanelor numai n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de nmatriculare;

13

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 15

d) transportul persoanelor numai n limita numrului de locuri pe scaune nscris n certificatul de clasificare. 116 Care din condiiile de mai jos se impun la transportul de persoane prin curse ocazionale ntre dou state UE: a) utilizarea documentului de control INTERBUS sau lista de pasageri; b) s nu mbarce suplimentar persoane fa de cei nscrii n documentul de control; c) s dein lista de pasageri la bordul autobuzului i bilete de cltorie; d) utilizarea foii de parcurs pentru servicii internaionale ocazional i cabotaj prin servicii ocazionale. 117 n cazul efecturii transportului ocazional de persoane n state din afara UE (Bucureti - Istambul) n trafic internaional, la bordul autovehiculului trebuie s existe: a) documentul de control prevzut n Acordul INTERBUS; b) avizul medical i psihologic al conductorului auto; c) licena de traseu) n original; d) documentul doveditor pentru existena locului de parcare al vehiculului. 118 Foaia de parcurs INTERBUS se utilizeaz pentru: a) transportul rutier de persoane ocazional n trafic internaional ntre UE i state care nu sunt n UE dar sunt pri semnatare ale acordului INTERBUS; b) transportul rutier public de persoane prin servicii regulate n trafic internaional, c) transportul rutier public local de persoane; d) transportul rutier public de persoane n trafic internaional, cu condiia tranzitrii teritoriului a cel puin 3 state. 119 Care din condiiile de mai jos se impun la transportul de persoane prin curse ocazionale n trafic naional: a) utilizarea documentului de control INTERBUS sau lista de pasageri; b) s nu mbarce suplimentar persoane fa de cei prevzui n documentul de control; c) s dein lista de pasageri la bordul autobuzului, i bilete de cltorie; d) utilizarea de bilete de cltorie pentru fiecare relaie. 120 Care din urmtoarele date trebuie s fie menionate de ctre conductorul auto pe foaia de nregistrare (diagrama tahograf) la nceputul folosirii acesteia: a) ora introducerii foii de nregistrare n aparatul tahograf; b) viteza maxim care poate fi nregistrat pe foaia de nregistrare; c) perioada de conducere din ziua anterioar; d) kilometrajul afiat pe aparatul tahograf la nceputul zilei de munc. 121 nainte de prima curs a zilei, un ofer trebuie s menioneze n centrul foii de nregistrare(diagramei tahograf) urmtoarele date: a) localitatea de la care ncepe s utilizeze diagrama (locul de la care ncepe efectuarea cursei); b) perioada de conducere din ziua anterioar, c) durata serviciului din ziua curent; d) seria permisului de conducere. 122 Care din urmtoarele date trebuie menionate de ctre conductorul auto pe o diagram tahograf la nceputul utilizrii acesteia: a) ora introducerii diagramei n aparat; b) timpul de condus din ziua anterioara; c) perioada de odihna zilnic; d) numele si prenumele conductorului auto. 123 Timpul de odihn zilnic se poate lua intr-un autovehicul ? a) nu; b) da, dac este condus de cellalt membru al echipajului i cabina este dotat cu pat de dormit; c) da, dac acesta este staionat i echipat cu pat de dormit; d) da, daca acesta a fost descrcat. 124 n cazul unui echipaj dublu, n timp ce vehiculul se afl n mers, cel deal doilea conductor auto care nu este la volan poate s-i efectueze odihna zilnic ? a) da, dac autovehiculul este echipat cu pat de dormit; b) nu, autovehiculul trebuie s fie oprit; c) nu, se consider timp de conducere; d) da, dac odihna este de minim 9 ore consecutive.

14

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 16

125 Un conductor auto a luat n sptmna curent o perioad de odihn sptmnal redus la 30 de ore. Cte ore de odihn trebuie luate n compensare i n ce interval de timp ? a) 12 ore pn la sfritul sptmnii urmtoare; b) 15 ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; c) 21 de ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; d) 24 de ore pn sfritul urmtoarelor patru sptmni. 126 Un conductor auto a luat n sptmna curent o perioad de odihn sptmnal redus la 24 de ore. Cte ore de odihn trebuie luate n compensare i n ce interval de timp ? a)12 ore pn la sfritul sptmnii urmtoare; b)12 ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; c) 21 de ore pn sfritul urmtoarelor trei sptmni; d) 24 de ore pn sfritul urmtoarelor patru sptmni. 127 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, timpul de odihn sptmnal normal este de: a) 24 de ore; b) 36 de ore; c) 40 de ore; d) 45 de ore. 128 Perioada sptmnal de odihn a unui conductor auto poate fi redus la mai puin de 45 de ore, cu condiia s fie compensat ulterior. Aceasta nu poate ns s fie redus la mai puin de: a) 36 ore; b) 24 ore; c) 30 ore; d) 12 ore. 129 Perioada de odihn sptmnal redus este de minimum de 24 de ore, dar mai puin de 45 de ore. Reducerea este compensat printr-o perioad de odihn luat pn la sfritul: a) sptmnii urmtoare; b) celei dea doua sptmni care urmeaz; c) celei dea treia sptmni care urmeaz; d) celei dea patra sptmni care urmeaz. 130 Perioada sptmnal de odihn a conductorului auto: a) ncepe de fiecare dat n aceiai zi a sptmnii; b) urmeaz dup 6 perioade zilnice de conducere consecutive; c) nu este necesar dac nu a fost atins numrul maxim sptmnal de ore de conducere nu a fost depit; d) are dou zile. 131 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006 un conductor auto trebuie s prezinte cu ocazia unui control n trafic foile de nregistrare (diagramele tahograf) pentru: a) sptmna n curs; b) sptmna n curs i ultima zi lucrat din sptmna precedent; c) sptmna n curs i ultimele 15 zile anterioare acestei sptmni; d) ziua n curs i ultimele 28 de zile; 132 Verificarea tahografelor trebuie s fie fcut la fiecare: a) 5 ani; b) 4 ani; c) 3 ani; d) 2 ani. 133 Care dintre urmtoarele variante satisfac cerinele Regulamentului (CE) nr. 561/2006 privind nlocuirea pauzei de 45 de minute a conductorului auto prin pauze separate: a) 15 min. +15 min. + 15 min b) 20 min. + 25 min. c) 30 min. + 15 min. d) 15 min. + 30 min. 134 Potrivit Regulamentului CE nr. 561/2006 pauza de 45 de minute poate fi nlocuit cu: a) trei pauze de cel puin 15 minute; b) o pauz de cel puin 15 minute i o alta de cel puin 30 de minute;

15

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 17

c) o pauz de cel puin 20 de minute i alta de cel puin 25 de minute; d) o pauz de cel puin 30 de minute i alta de cel puin 15 minute. 135 Conform Regulamentului nr. 561/2006, timpul de odihn zilnic redus pentru conductorii auto este de: a) minim 8 ore dar mai mic de 10 ore; b) minim 8 ore, dar mai mic 11 ore; c) minim 9 ore dar mai mic de 11 ore; d) minim 9 ore dar mai mic de 12 ore. 136 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006 durata total de conducere pentru 2 sptmni consecutive nu trebuie sa depeasc: a) 80 ore; b) 86 ore; c) 90 ore; d) 112 ore. 137 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr.561/2006 un conductor auto nu trebuie s conduc n dou sptmni consecutive mai mult de: a) 90 ore; b) 92 ore; c) 96 ore; d) 120 ore. 138 n dou sptmni consecutive conductorul auto poate s munceasc: a) 12 perioade de conducere n total i maximum 90 ore; b) 12 perioade de conducere n total i minimum 90 ore; c) 10 perioade de conducere n total i maxim 112 ore; d) 10 perioade de conducere n total i maxim 90 ore; 139 Conform Regulamentul Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, durata de conducere sptmnal nu trebuie s depeasc: a) 45 de ore; b) 54 de ore; c) 56 ore; d) 60 ore. 140 Timpul de odihn zilnic normal poate fi luat n perioade separate. Care dintre urmtoarele variante corespunde prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006: a) 9 ore + 3 ore; b) 3 ore + 9 ore; c) 4 ore + 8 ore; d) 8 ore + 4 ore. 141 Timpul de odihn zilnic normal poate fi luat n perioade separate. Care dintre urmtoarele variante corespunde prevederilor Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006: a) 8 ore + 3 ore + 1 or; b) 8 ore + 2 ore + 2 or; c) 3 ore + 9 ore; d) 4 ore + 8 ore. 142 Conform reglementarilor in vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere si a perioadelor de odihn ale conductorului auto, timpul zilnic de odihn normal se poate efectua n perioade separate a cror durat nsumat trebuie s fie de minim: a) 13 ore; b) 12,5 ore; c) 12 ore; d) 11 ore. 143 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006, timpul de odihn zilnic normal poate fi redus astfel: a) de cel mult 4 ori ntre doi timpi de odihn sptmnali; b) de cel mult 3 ori ntre doi timpi de odihn sptmnali; c) de cel mult 2 ori ntre doi timpi de odihn sptmnali; d) o dat pe sptmn. 144 Conform Regulamentului CE nr. 561/2006 durata zilnic de conducere maxim este de:

16

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 18

a) 9 ore; poate fi prelungit la 10 ore de dou ori pe sptmn; b) 9 ore; poate fi prelungit la 10 ore de trei ori pe sptmn; c) 9 ore; poate fi prelungit la 11 ore de dou ori pe sptmn; d) 9 ore; poate fi prelungit la 11 ore de trei ori pe sptmn; 145 Perioada de odihn zilnic de 11 ore ori de minim 9 ore poate fi ntrerupt: a) n doua sau trei perioade separate; b) n intervale de minim 6 ore i respectiv 5 ore; c) n intervale echilibrate ca durat; d) numai n cazul n care autovehiculul este transportat pe un feribot sau tren. 146 Conform Regulamentului (CE) nr. 561/2006, timpul de odihn zilnic normal este de cel puin: a) 9 ore consecutive; b) 10 ore consecutive; c) 11 ore consecutive; d) 12 ore consecutive. 147 n fiecare perioad de 24 de ore de la sfritul ultimul timp de odihn zilnic sau sptmnal, conductorul auto beneficiaz de un timp de odihn zilnic normal de cel puin: a) 9 ore consecutive; b) 10 ore consecutive; c) 11 ore consecutive; d) 12 ore consecutive. 148 Conductorul auto poate s intervin asupra aparatului tahograf ? a) da, dac constat c acesta nu nregistreaz corect; b) da, dac acesta nu nregistreaz corect dar numai dac se afl n curs i nu poate reveni n 24 de ore la locul unde autovehiculul este parcat n mod curent; c) da, dac intervenia se realizeaz cu acordul persoanei desemnate; d) nu. 149 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 durata de conducere zilnic de 9 ore poate fi extins la 10 ore? a) o data pe sptmn; b) de doua ori pe sptmn; c) de trei ori pe sptmn; d) niciodat. 150 Sptmna de lucru conform reglementarilor in vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere si a perioadelor de odihn ale conductorilor auto este definit astfel: a) orice perioada de timp avnd 7 zile consecutive in care conductorul auto i desfoar activitatea; b) orice sptmn care ncepe duminica la 0000 i ine pn luni la 0000; c) orice perioad de timp avnd 7 zile n care conductorul auto nu poate avea mai mult de 5 perioade zilnice de conducere; d) perioad cuprins ntre ora 0000 a zilei de luni i ora 2400 zilei de duminic. 151 n timpul unei zile de lucru un conductor auto schimb autovehiculul. Ce obligaii are privind utilizarea diagramelor tahograf? a) introduce o nou diagram n aparatul tahograf al celui deal doilea autovehicul. b) folosete aceeai diagram tahograf, notnd noul numr de nmatriculare lng cel al primului autovehicul; c) folosete aceeai diagram tahograf, notnd n prealabil pe verso numrul de nmatriculare al celui deal doilea autovehicul i ora la care a fcut schimbarea. d) folosete aceeai diagram tahograf, notnd n prealabil pe verso numrul de nmatriculare al celui deal doilea autovehicul, kilometrajul care figureaz pe contorul kilometric al noului vehicul i ora la care a fcut schimbarea. 152 Acordul european privind activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere n trafic internaional(AETR), se refer la: a) condiii speciale pentru conductorii auto care efectueaz transporturi de mrfuri periculoase; b) conductorii auto care efectueaz transporturi rutiere de mrfuri perisabile; c) timpul de conducere a vehiculului ( perioada de conducere ) i timpul de repaus ( perioada de repaus) a conductorului auto; d) formalitile vamale n cazul transporturilor rutiere n trafic internaional. 153 Acordul european AETR stabilete reglementri privind:

17

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 19

a) efectuarea unui transport de mrfuri perisabile n trafic internaional; b) efectuarea unui transport de mrfuri periculoase n trafic internaional; c) efectuarea unui transport de mrfuri agabaritice n trafic internaional; d) activitatea echipajelor vehiculelor care efectueaz transporturi rutiere. 154 Reglementrile n vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn ale conductorilor auto, nu se aplic conductorilor auto care efectueaz transporturi rutiere cu: a) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 4.5 tone; b) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 6 tone; c) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 7.5 tone; d) vehicule destinate transportului rutier de mrfuri a cror greutate maxim admis, inclusiv cea a remorcilor sau semiremorcilor, nu depete 3.5 tone i vehiculelor destinate transportului rutier de persoane avnd pn la 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conductorului auto. 155 Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 nu se aplic: a) autovehiculelor de transport persoane cu o capacitate mai mic de 17 locuri, inclusiv locul conductorului auto; b) transporturilor de persoane prin servicii ocazionale; c) transporturilor de persoane prin servicii regulate speciale; d) autovehiculelor de transport persoane cu o capacitate mai mic de 9 locuri, inclusiv locul conductorului auto; 156 Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006 nu se aplic: a) autovehiculelor care efectueaz transport de persoane prin servicii regulate la care parcursul liniei nu depete 50 km. b) autovehiculelor de transport persoane cu o capacitate mai mic de 10 locuri, inclusiv conductorul auto; c) transporturilor de persoane prin servicii ocazionale; d) transporturilor de persoane prin servicii regulate speciale. 157 Discurile(diagramele) utilizate la un tahograf trebuie s poat nregistra continuu cel puin: a) 12 ore; b) 18 ore; c) 24 ore; d) 48 ore. 158 Cartela conductorului auto reprezint: a) cartela care conine date privind oferul auto; b) o cartel magnetic; c) cartela tahografic care identific conductorul auto i permite stocarea datelor privind activitatea acestuia; d) o cartel care conine date privind autovehiculul. 159 Dup patru ore i jumtate de conducere, conductorul auto trebuie s fac o pauz: a) 15 minute; b) nu, poate s mai conduc; c) 45 minute; d) 30 minute. 160 Ce trebuie s fac un conductor auto care a condus 9 ore ntro zi i intenioneaz s mai conduc 1 or: a) conform prevederilor legale, acest lucru nu este posibil; b) conductorul auto trebuie s ia o pauz de minim 45 minute i s mai conduc 1 or, dac n sptmna respectiv a mai extins cel mult odat timpul zilnic de conducere la 10 ore; c) conductorul auto trebuie s ia un repaus zilnic de minim 9 ore, nainte de reluarea lucrului; d) poate s conduc n continuare dac n sptmna respectiv a mai extins doar de dou ori timpul zilnic de conducere la 10 ore. 161 Conform Regulamentului Parlamentului European i al Consiliului (CE) nr. 561/2006, n cazul conducerii autovehiculului n echipaj de 2 conductori auto, timpul zilnic de odihn este de: a) minim 8 ore n 24 de ore; b) minim 8 ore n 30 de ore; c) minim 9 ore n 24 de ore; d) minim 9 ore n 30 de ore;

18

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 20

162 Conductorul auto poate s se abat de la prevederile n vigoare privind stabilirea perioadelor de conducere i a perioadelor de odihn: a) nu; b) da; c) da, dac este necesar pentru a asigura securitatea pasagerilor, vehiculului sau ncrcturii acestuia; d) da, la orice solicitare a persoanelor transportate. 163 n sptmna curent avei 3 zile n care perioada de odihn a fost de 9 ore. Cte ore trebuie de odihn trebuie s luai n compensare i n ce perioad de timp ? a) nu se compenseaz; b) 6 ore pn la sfritul sptmnii urmtoare; c) 6 ore pn la sfritul celei de a doua sptmni; d) 6 ore pn la sfritul celei de treia sptmni. 164 Perioada zilnic de odihn se poate lua n 2 sau 3 perioade separate ? a) da; b) nu; c) da, cu condiia ca una dintre ele s fie de cel puin 8 ore; d) da, cu condiia ca una dintre ele s fie de cel puin 9 ore. 165 Ce obligaii are conductorul auto n cazul defectrii aparatului tahograf ? a) s consemneze pe spatele diagramei diferitele perioade de activitate; b) nu are nici o obligaie, pn la terminarea cursei; c) s anune persoana desemnat; d) s continue cursa numai dup repararea aparatului tahograf. 166 Are voie s plece n curs conductorul auto cu tahograful defect sau desigilat ? a) da, pn la prima staie service; b) da, cu condiia s anune nainte de plecare operatorul de transport; c) nu. d) da, cu condiia s consemneze pe spatele diagramei diferitele perioade de activitate; 167 La examinarea nregistrrilor de vitez de pe o diagram tahograf se constat c sunt multe ascuite n sus i n jos foarte apropriate ntre ele. Acest lucru indic: a) o conducere neeconomic. b) limitarea i reducerea vitezei de ctre aparatul tahograf; c) utilizare necorespunztoare a aparatului tahograf; d) o conducere pe autostrad; 168 Cardul conductorului auto are o perioad maxim de valabilitate: a) un an; b) doi ani; c) trei ani; d) cinci ani. 169 Omologarea individual a unui vehicul rutier trebuie efectuat n urmtoarea situaie: a) vehiculul rutier a suferit modificri prin care au fost afectate caracteristicile menionate n cartea de identitate a vehiculului; b) pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea crii de identitate a vehiculului; c) schimbarea deintorului dac vehiculul a fost nmatriculat anterior n ar; d) pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de nmatriculare i a talonului care atest efectuarea inspeciei tehnice periodice. 170 Meninerea n circulaie a vehiculelor rutiere este condiionat de: a) efectuarea omologrii pentru circulaia pe drumurile publice; b) efectuarea inspeciei tehnice periodice; c) eliberarea crii de identitate a vehiculului; d) efectuarea nmatriculrii. 171 Care dintre urmtoarele instituii efectueaz omologarea de tip i individual a ve hiculelor rutiere pentru circulaia pe drumurile publice: a) Autoritatea Rutier Romn; b) Administraia Naional a Drumurilor; c) Ministerul de Interne;

19

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 21

d) Registrul Auto Romn. 172 Ce se nelege prin inspecie tehnic periodic: a) verificarea tehnic a vehiculelor rutiere nmatriculate, efectuate la termene stabilite; b) verificarea tehnic a vehiculelor rutiere nmatriculate, efectuate de organele de control n trafic; c) verificarea tehnic a vehiculelor rutiere nmatriculate, efectuate de conductorul auto nainte de plecarea n fiecare curs; d) verificarea tehnic efectuat de patronul sau administratorul societii. 173 La inspecia tehnic periodic a autovehiculelor echipate cu motoare diesel se verific: a) cantitatea de motorin debitat de pompa de injecie; b) consumul de combustibil n sarcin i n gol; c) nivelul opacitii gazelor de evacuare; d) gradul de uniformitate al pulverizrii realizate de injectoare. 174 Inspeciile tehnice periodice se efectueaz: a) n cadrul staiilor autorizate de RAR; b) n orice staie tehnica autorizata de ARR; c) n orice staie tehnica autorizat de constructorul vehiculului; d) n orice staie service pentru reparaii. 175 Inspecia tehnic periodic la autobuzele destinate transportului de persoane in regim interurban se efectueaz periodic la: a) 1 an de la ultima ITP; b) 3 luni de la ultima ITP; c) 6 luni de la ultima ITP; d) 2 ani de la ultima ITP. 176 Intervalul ntre dou inspecii tehnice periodice pentru autovehiculele destinate transportului de persoane care au, n afara locului conductorului, mai mult de 8 locuri pe scaune, este de: a) 2 ani; b) 1 an; c) 8 luni; d) 6 luni. 177 Certificarea ncadrrii vehiculelor rutiere n normele tehnice privind sigurana circulaiei rutiere, protecia mediului i n categoria de folosin conform destinaiei se face n conformitate cu urmtoarea reglementare: a) RNTR 8; b) RNTR 5; c) RNTR 4; d) RNTR 1. 178 Cine are obligaia s asigure pregtirea personalului in vederea prevenirii evenimentelor rutiere ? a) Autoritatea Rutier Romn ARR; b) agenii economici destinatori de parc auto; c) Registrul Auto Romn; d) Poliia Rutier. 179 Care din urmtoarele funcii concur la sigurana circulaiei n transportul rutier: a) contabil; b) dispecer; c) conductor auto; d) mecanic auto. 180 Care din urmtoarele accidente sunt considerate grave: a) cele care au drept consecine pagube materiale de peste 60% din valoarea autovehiculului b) cele care au drept consecine pagube materiale de peste 50% din valoarea autovehiculului c) persoane rmase temporar cu infirmiti; d) rnirea uneia sau mai multor persoane, determinnd incapacitate de munc individual de peste 3 de zile; 181 Precizai cum acioneaz efectiv sistemul de frnare al unui autovehicul care este echipat c u dispozitiv ABS: a) blocheaz roile fa ale autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; b) blocheaz toate roile autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn;

20

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 22

c) previne blocarea roilor fa ale autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; d) previne blocarea roilor autovehiculului la acionri energice ale pedalei de frn; 182 Care din urmtoarele sisteme este proiectat pentru a fi utilizat la parcurgerea pantelor lungi: a) Sistemul ASR; b) Sistemul ABS; c) Sistemul de frn de ncetinire; d) Sistemul de blocare a diferenialului; 183 Ce msuri trebuie s ia o ntreprindere deintoare de parc auto pentru prevenirea accidentelor de circulaie? a) s utilizeze numai conductori auto cu experien de cel puin 1 an n conducerea autovehiculelor b) s verifice, prin sondaj, capacitatea de munc a conductorilor auto la nceputul zilei de munc c) s asigure instruirea lunar a conductorilor auto cu tematica specific de siguran rutier d) s efectueze investigarea accidentelor de circulaie soldate cu victime 184 Viteza maxim reglat la limitatoarele de vitez care echipeaz autovehicule concepute i construite pentru transportul de persoane, nu trebuie s depeasc: a) 85 km/h b) 90 km/h c) 100km/h d) 110 km/h 185 Verificarea tahografelor trebuie s fie fcut la fiecare: a) 5 ani; b) 4 ani; c) 3 ani; d) 2 ani. 186 Definii termenul de autocar: a) autobuz destinat exclusiv transportului internaional de persoane; b) autobuz destinat si echipat numai pentru transportul de persoane aezate pe scaune, pe distante mari, amenajat pentru a asigura confortul persoanelor transportate, neavnd posibilitatea transportului de persoane in picioare; c) autovehicul cu cel puin 4 roti si o viteza maxima constructiva mai mare de 25 Km/h, conceput si construit pentru transportul de persoane care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conductorului auto; d) autovehicul cu cel puin 4 roti si o viteza maxima constructiva mai mare de 50 Km/h,conceput si construit pentru transportul de persoane pe scaune si in picioare si care are mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conductorului auto. 187 Vehiculele rutiere utilizate la transportul prin servicii regulate de persoane n trafic internaional vor fi clasificate: a) pe stele; b) pe categorii; c) pe stele sau categorii; d) pe stele sau categorii. 188 Pentru a putea efectua transport public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, microbuzele i autobuzele trebuie clasificate pe categorii de confort. Precizai care este perioada de valabilitate a certificatului de clasificare: a) 2 ani; b) 5 ani; c) 1 an; d) 3 ani. 189 Pentru a putea efectua transport public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, microbuzele i autobuzele trebuie clasificate pe categorii de confort. Precizai cu ct timp nainte de expirare trebuie solicitat prelungirea certificatului de clasificare: a) 60 de zile; b) 30 de zile; c) 30 de zile; d) 45 de zile 190 nsemnele privind clasificarea autocarului se expun: a) la loc vizibil n exterior dreapta;

21

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 23

b) la loc vizibil n exterior stnga; c) oriunde nu stnjenesc vizibilitatea conductorului auto; d) nsemnele trebuie s fie amplasate la bordul autocarului. 191 Pentru a putea efectua transport public de persoane prin servicii regulate n trafic naional, microbuzele i autobuzele trebuie clasificate pe categorii de confort. Precizai care sunt aceste categorii i care dintre ele definete confortul maxim: a) I,II,III - categoria a III a de confort maxim; b) I,II,III,IV - categoria a I a de confort maxim; c) I,II,III,IV - categoria a IV a de confort maxim; d) I,II,III,IV,V - categoria a V a de confort maxim; 192 Conform O.M.T. - M.T. nr.254/85/1996, n funcie de gradul de confort i siguran,autovehiculele destinate transportului public de persoane cu mai mult de 8+1 locuri pe scaune, se clasific pe stele. Precizai care sunt clasele de confort i care dintre ele definete confortul maxim: a) * , ** , *** - clasa de confort maxim este *** ; b) * , ** , *** , **** - clasa de confort maxim este * ; c) * ,** , *** , **** - clasa de confort maxim este **** ; d) * , ** , *** , **** , ***** - clasa de confort maxim este * . 193 Autocarele de scurt distan, care efectueaz transport internaional, sunt autocare destinate transportului public de persoane pe o distan maxim de: a) 500 km pe sens; b) 1000 km pe sens; c) 1500 km pe sens; d) 2500 km pe sens. 194 Transportul public de persoane prin servicii ocazional n trafic internaional poate fi efectuat cu autobuze clasificate categoria a II- a pe distan de cel mult: a) 500 km pe sens; b) 1000 km pe sens; c) 1500 km pe sens; d) 2500 km pe sens. 195 Transportul cu autobuze clasificate categoria a III-a poate fi efectuat pn la maximum: a) 500 km pe sens; b) 1000 km pe sens; c) 1500 km pe sens; d) 2500 km pe sens. 196 Conductorii auto utilizai la transportul rutier public de persoane pe trasee a cror lungime depete 50 km trebuie s aib vrsta minim de: a) 18 ani; b) 21 ani i s dein un certificat profesional CPC sau CPI pentru transportul de persoane c) 23 ani i s fi urmat cursurile unei coli postliceale; d) 25 ani. 197 Conductorii auto care au peste 45 de ani i efectueaz transport de persoane trebuie s efectueze examinarea medical la urmtoarele intervale: a) 1 an; b) 2; c) 3 ani; d) 4 ani. 198 Conductorii auto care au peste 45 de ani i efectueaz transport de persoane trebuie s efectueze examinarea psihologic la urmtoarele intervale: a) 4 ani; b) 3 ani; c) 2 ani; d) 1 ani 199 Conductorii auto din grupa de vrst 18 - 45 de ani i efectueaz transport de persoane trebuie s efectueze examinarea medical urmtoarele intervale: a) 1 an;

22

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 24

b) 2 ani c) 3 ani; d) 4 ani. 200 Conductorii auto din grupa de vrst 18 - 45 de ani i efectueaz transport de persoane trebuie s efectueze examinarea psihologic la urmtoarele intervale: a) 1 an; b) 2 ani c) 3 ani; d) 5 ani. 201 Contractul de transport se ncheie: a) prin ofert fcut de ctre o parte i acceptat de cealalt parte; b) la solicitarea uneia dintre pri; c) atunci cnd situaia o impune; d) n urma emiterii unei comenzi. 202 Proba contractului de transport se face prin: a) tarifare global; b) consimmntul prilor; c) scrisoare de trsur; d) factur nsoit de ordin de plat. 203 Care din urmtoarele indicaii sunt cuprinse n scrisoarea de trsur pentru transportul naional: a) cheltuieli de transport; b) interzicerea transbordrii; c) valoarea declarat a mrfii; d) lista documentelor nsoitoare. 204 La o societate comercial pe aciuni rspunderea asociailor este: a) nelimitat; b) limitat; c) limitat pn la nivelul capitalului social, d) nu este precizat n mod expres. 205 La o societate comercial cu rspundere limitat rspunderea asociailor poate fi: a) nelimitat; b) limitat; c) limitat pn la nivelul capitalului social; d) nu este precizat n mod expres. 206 Numrul cenzorilor la o societate comercial poate fi de: a) trei; b) cinci; c) trei i trei cenzori supleani; d) apte. 207 O societate comercial este condus de ctre: a) Adunarea General a Acionarilor; b) Consiliul de Administraie; c) Preedintele consiliului de Administraie; d) Directorul General. 208 Consiliul de Administraie poate lua decizii n baza: a) Legii nr. 31/1990; b) Legii nr. 31/1990 i a Hotrrii Adunrii Generale a Acionarilor; c) Legii nr. 15/1990 de nfiinare a regiilor Autonome i a Societilor Comerciale; d) n baza Hotrrii acestuia cu majoritate de voturi. 209 Modificarea statutului societii comerciale se face prin: a) Hotrrea Adunrii Generale a Acionarilor; b) Hotrrea consiliului de Administraie; c) act adiional la statut n baza hotrrii Adunrii Generale a Acionarilor; d) act adiional la Statutul n baza Hotrrii Consiliului de Administraie. 210 La o societate comercial nu pot fi cenzori:

23

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 25

a) rudele i afinii pn la gradul III; b) rudele i afinii de gradul I; c) rudele i afinii de gradul II; d) rudele i afinii de gradul IV. 211 Care sunt tipurile de societi comerciale aprobate n baza Legii nr. 31/1990: a) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni; b) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni comandit simpl; c) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni comandit pe aciuni; d) societate cu rspundere limitat societate pe aciuni comandit simpl comandit pe aciuni SNC. 212 Comanda de transport marf trebuie s cuprind, printre altele: a) felul i greutatea mrfii; b) numrul coletelor; c) modul de ambalare; d) cele prevzute la punctele a), b) i c). 213 Cte tipuri de societi comerciale pot fi, n baza Legii nr. 31/1990: a) trei; b) patru; c) dou; d) cinci. 214 Care din urmtoarele cheltuieli directe se iau n considerare la calculul tarifului de transport marf? a) impozitul pe venitul global; b) chiria pentru sediul societii; c) ntreinere i reparaii; d) convorbirile telefonice. 215 Ce reprezint contul de profit i pierderi al unei societi comerciale ? a) valoarea net a societii; b) o situaie a proprietarilor societii; c) este o eviden pentru o perioad de timp privind ncasrile i plile incluznd i dobnda plus amortismentul; d) o situaia a societii la modul general. 216 Valoarea net a unei societi comerciale este dat de: a) activele societii; b) pasivele societii; c) sursele de fonduri; d) diferena ntre activele i pasivele societii. 217 Ce reprezint activele societii ? a) capitalul social al societii; b) aciunile societii; c) toate proprietile societii; d) titlurile societii. 218 Ce reprezint pasivele societii ? a) toate datoriile societii; b) impozitul datorat; c) dividendele de achitat; d) mprumuturile societii. 219 Ce reprezint capitalul circulant al societii ? a) o parte din fondurile societii; b) activele circulante ale societii; c) pasivele circulante ale societii; d) fondul de bani disponibil pentru funcionarea zilnic a societii. 220 nregistrarea tranzaciilor societii se face prin: a) o eviden zilnic; b) contul de profit i pierderi i bilanul contabil; c) situaia fondurilor utilizate; d) fondul de bani rmas disponibil n urma tranzaciilor. 221 Totalul capitalului utilizat reprezint:

24

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 26

a) valoarea total a tuturor activelor utilizate n afacere; b) activele fixe; c) activele circulante; d) activele fixe plus activele circulante. 222 Indicele curent este dat de: a) activele curente; b) pasivele curente; d) diferena dintre active curente i pasive curente; d) raportul dintre active curente i pasive curente. 223 Indicele de lichiditate imediat este dat de: a) active curente i stocuri; b) diferena ntre active curente i stocuri; c) diferena ntre active curente i stocuri raportat la pasivele curente; d) diferena ntre indicele curent i stocuri. 224 Ce reprezint un creditor ? a) o persoan creia societatea i datoreaz bani; b) un client al societii; c) o persoan care datoreaz bani societii; d) un prestator de servicii al societii. 225 Ce reprezint un debitor ? a) o persoan creia societatea i datoreaz bani; b) un partener al societii; c) cel pentru care societatea a prestat servicii; d) o persoan care datoreaz bani societii. 226 Controlul bugetului Trezoreriei se face prin: a) compararea fluxului monetar cu cel comparat; b) controlul achiziiilor fcute pe credite; c) oferirea de rabaturi financiare clienilor; d) oferirea de rabaturi comerciale clienilor. 227 n cazul imposibilitii onorrii plilor n termen scurt, care din aciunile urmtoare ar fi mai indicate ? a) o nou emisiune de aciuni; b) angajarea unui credit prin cont descoperit; c) cumprarea de rezerve suplimentare de combustibil dac preurile sunt sczute; d) anunarea clienilor de o cretere a preurilor. 228 Pentru soluionarea unei probleme financiare n care clientul d-voastr a avut dreptate, vei trimite clientului: a) o not de debit; b) un deviz; c) o factur; d) o not de credit. 229 Procesul de selecionare a clienilor unui operator de transport, se numete: a) cercetare de pia; b) informare asupra pieei; c) segmentarea pieei; d) cota parte din pia. 230 Ce reprezint cheltuielile de regie pentru un operator de transport ? a) combustibil pentru vehiculele care transport marf; b) un set de cauciucuri noi pentru unul din vehicule; c) un set de piese noi pentru toate vehiculele deinute n proprietate; d) chiria pentru sediul firmei. 231 Care dintre cele expuse mai jos vor fi tratate de operatorul de transport ca fonduri pe termen scurt ? a) aciuni comune; b) provizioane de impozitare; c) obligaiuni fr termen; d) aciuni prefereniale.

25

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 27

232 Care din cele de mai jos va aprea ca un activ circulant ntr-un bilan ? a) dividendul propus acionarilor; b) creditorii; c) debitorii comerciali; mprumuturile bancare i creditele prin cont descoperit. 233 Creterea salariilor oferilor va figura ca: a) venit micorat n bilanul contabil; b) venit micorat n contul comercial; c) cheltuial mrit n bilanul contabil; d) cheltuial mrit n contul comercial. 234 Creterea valorii reparaiilor cldirii pe care un operator de transport trebuie s o achite, care nu poate fi trecut mai departe clientului drept plat adiional: a) va reduce fondul de investiii; b) nu va avea nici o influen a profiturilor; c) va reduce numai fondul de salarii; d) va reduce numai profitul. 235 Un bilan la o anumit dat este o declaraie care arat: a) activele i pasivele societii; b) cheltuielile de funcionare ale societii; c) vnzrile i cumprrile; d) costurile de exploatare. 236 Care din cele de mai jos poate fi folosit ca mijloc de a mbunti fluxul de numerar ntr-o societate? a) o nou emisiune de titluri de creane cu dobnd fix; b) o nou emisiune de aciuni prefereniale; c) ipotecarea sediului firmei; d) vnzarea sumelor cuvenite dar nencasate da la clieni ctre un posibil beneficiar. 237 Pentru a stabili soldul contului de disponibiliti preconizat de un operator de transport la sfritul fiecrei luni ar fi necesar s se pregteasc: a) un cont interimar de exploatare; b) un bilan interimar; c) o prognoz a fluxului mare de capital; d) un cont de profit i pierderi interimar. 238 Cine are datoria de a certifica c bilanul contabil al unei firme ofer o perspectiv adevrat i exact a situaiei financiare ? a) serviciul financiar; b) experii contabili; c) registrul comerului; d) directorul. 239 Prin ntocmirea unui plan al veniturilor i cheltuielilor urmrite pe urmtoarele 12 luni, acesta va fi: a) un bilan contabil; b) buget; c) cont de capital, d) cont comercial. 240 O metod prin care un operator de transport poate s ncurajeze clienii pentru achitarea prompt a notelor de plat i a facturilor este: a) s le ofere un rabat pentru plata nainte de termen; b) s le ofere un rabat comercial; c) s le permit s fac plata prin transfer bancar; d) s le permit s achite n numerar. 241 Care dintre cele de mai jos sunt clasificate drept costuri fixe ? a) amortismentul vehiculului; b) cheltuielile pentru achiziionarea de anvelope i piese de schimb; c) cheltuielile de ntreine i reparaii pentru vehicule; d) cheltuielile pentru materialele de exploatare. 242 Care din cele de mai jos ar fi clasificate ca fiind cheltuieli de exploatare la un operator de transport ?

26

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri

Page 28

a) salariile conductorilor auto; b) costurile ocazionate de nlocuirea anvelopelor; c) amortismentul vehiculului; d) plata impozitelor directe. 243 n transporturile internaionale, o factur comercial vizat se verific de ctre: a) contabilul ef al societii; b) camera de comer, c) ambasada rii importatoare; d) directorul societii. 244 Activitatea de marketing in transporturile rutiere presupune : a) optimizarea consumului de combustibil; b) promovarea serviciilor oferite si satisfacerea dorinei clienilor prin calitatea serviciilor de transport; c) organizarea activitii interne astfel nct s se reduc cheltuielile; d) testarea pieei si prezentarea de oferte cu servicii superioare calitativ celor reale. 245 Care este cota TVA la facturarea serviciilor de transport : a) 9 % b) 16 % c) 19 % d) 24 % 246 Care din urmtoarele costuri variaz n funcie de distana parcurs de un autovehicul? a) rata la leasing b) combustibilul c) amortismentul d) salariul de baz al oferilor. 247 Care sunt tipurile de operaiuni de leasing : a) financiar si operaional; b) pe perioada determinat sau nedeterminat; c) cu sau fr vnzarea bunurilor la sfritul contractului; d) cu sau fr finanare; 248 Numrul membrilor consiliului de administraie poate fi: a) numr par; b) numr impar; c) nu este precizat n mod expres, d) par sau impar. 249 Ca funcie a marketingului, maximizarea eficienei economice (a profitulu i) reprezint: a) o funcie mijloc; b) o funcie implicit; c) o funcie premis; d) o funcie obiectiv. 250 n cazul n care rata inflaiei crete, o ntreprindere: a) va fi afectat de creterea cererii interne; b) va deveni mai puternic pe pieele externe; c) va trebui s reduc preurile; d) va fi afectat de creterea dobnzilor. 251 Care din variantele de mai jos evideniaz cel mai bine principalele mijloace la care poate apela un ntreprinztor pentru atingerea obiectivelor strategice? a) furnizorii, produsul, preul, comprtorii; b) clienii,consumatorii,furnizorii, intermediarii; c) produsul, preul, distribuia, promovarea; d) publicitatea, relaiile publice, promovarea vnzrilor, promovarea direct. 252 Reducerile de preturi sunt forme de: a) publicitate; b) promovare a vnzrilor; c) publicitate a vnzrilor; d) manifestare promoional.

27

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri


253 Compartimentul de marketing al unei ntreprinderi se afl n relaii funcionale cu: a) conducerea ntreprinderii; b) proprii salariai; c) celelalte compartimente ale ntreprinderii; d) clienii ntreprinderii 254 Cheltuielile cu nfiinarea, dezvoltarea si fuziunea unitilor patrimoniale sunt: a) imobilizri corporale; b) imobilizri necorporale; c) cheltuieli cu mijloacele fixe; d) cheltuieli de trezorerie. 255 Imobilizrile corporale sunt: a) active fixe; b) active fixe intangibile; c) active fixe tangibile; d) investiii financiare pe termen lung. 256 Depozitele pe termen lung sub forma disponibilitilor n conturi sunt: a) provizioane de risc; b) active circulante; c) provizioane pentru litigii, amenzi si penaliti; d) imobilizri financiare. 257 La timpul prezent provizioanele sunt considerate: a) datorii probabile; b) investiii probabile; c) depozite pe termen lung; d) depozite pe termen scurt. 258 Debitorul contractului de vanzare-cumparare este: a) vanzatorul ; b) cumparatorul ; c) orice persoana implicata in contrac ; d) notarul. 259 Creditorul contractului de vanzare-cumparare este : a) vanzatorul ; b) cumparatorul ; c) orice persoana implicata in contract ; d) notarul. 260 Principala obligatie a vanzatorului este : a) sa predea lucrul vandut ; b) sa cumpere bunul ; c) sa incheie contractul de schimb ; d) sa predea pretul. 261 Principala obligatie a cumparatorului este : a) obligatia de plata a pretului ; b). sa predea bunul ; c) sa transmita dreptul de proprietate ; d) sa suporte efectele contractului de schimb. 262 Contractul de vnzare cumparare se refer la : a) transmiterea dreptului de motenire ; b) un contract de inchiriere ; c) transmiterea proprietatii si a dreptului de proprietate ; d) depozitul bancar. 263 Mandatarul este persoana care : a) are obligatia de a primi bunul : b) are obligatia de a inchiria bunul ; c) are obligaia de a executa mandatul ; d) ncheie contractul de schimb.

Page 29

28

Persoan desemnat transport persoane intrebri i rspunsuri


RSPUNSURI LA NTREBRI
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 B C C D D A A D C D B C C C B B D C D C B B C A B D D B B B D C B C C B C B B A A C B C B D B B A A C C C 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 B C A C C C C C A C B B B D A C A A B D A A A D A D C A C C D C B A D B D D D A B D D A A B A B B B B D B 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 C B C A C C B A D B A A B D A D C B B C D B C B D D D B C C A A C B C C B A D C C D B D D C D D D A C C C 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 B D C A B A C A D A B D A C A C D D B C A D C C C D B C C B A B C B C B B A B A C A C C C C C A B C D D D 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263

Page 30
D C C D C A D B D D C A D A B D C D B C D D A D C B B A A B B B D B A B D D D B A B C B A B A A A C C

29

Curs ADR
CUPRINS
Capitolul I FORMAREA PROFESIONAL A PERSONALULUI IMPLICAT N

Page 1

TRANSPORTUL DE MRFURI PERICULOASE

Capitolul II DEFINIII I UNITI DE MSUR

Capitolul III CLASIFICAREA MRFURILOR PERICULOASE

Capitolul IV CLASELE DE MRFURI PERICULOASE

Capitolul V AMBALAREA MRFURILOR PERICULOASE

Capitolul VI DOCUMENTE OBLIGATORII

Capitolul VII SEMNALIZAREA PERICOLELOR

Capitolul VIII LIMITE, RESTRICII, INTERDICII I SCUTIRI

Capitolul IX ECHIPAMENTE OBLIGATORII ALE VEHICULELOR

Capitolul X MSURI DE URGEN N CAZ DE ACCIDENT

Capitolul XI TRANSPORTUL MRFURILOR PERICULOASE N CISTERN

Capitolul XII LEGISLAIE ADR I REGLEMENTRI NAIONALE

Curs ADR

Page 3

CAPITOLUL I
FORMAREA PROFESIONAL A PERSONALULUI IMPLICAT N TRANSPORTUL DE MRFURI PERICULOASE

Domeniul de aplicare 1. Conductorul Auto Persoanele angajate al cror domeniu de activitate include transportul de mrfuri periculoase, trebuie s fie formate profesional pentru a corespunde exigenelor domeniului lor de activitate i de responsabilitatea impus n timpul transportului de mrfuri periculoase(conform OMT nr.82/1995) Conductorii auto trebuie s ndeplineasc urmatoarele condiii: pentru cursul de pregtire iniial curs de baz clasele de produse care se pot transporta sunt toate clasele n afar de 1 i 7

-conductorul auto trebuie s aib practic n conducerea autovehiculului auto cel puin 2 ani i s aib o vrst minim de 20 de ani. pentru cursul de pregtire specializat - clasele de produse care se pot transporta sunt clasa 1 (explozibile) , clasa 7 (radioactive) i transport n cisterne (substanele din clasele 2, 3, 4.1, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8, 9).

- conductorul auto trebuie s aib practic n conducerea autovehiculului auto cel puin 5 ani i s aib o vrst minim de 23 de ani.

Durata de valabilitate i rennoirea certificatului Certificatul are durata de valabilitate de cinci ani. Valabilitatea certificatului este rennoit pentru perioade de cinci ani dac titularul urmeaz un curs de reciclare. Perioada de valabilitate ncepe de la data expirrii vechiului certificat dac promovarea examenului a fost nainte de expirarea celui vechi. In cazul n care, valabilitatea certificatului a expirat conductorul autovehiculului trebuie s urmeze un nou curs de baz sau de specializare, dup caz. Examenul trebuie s fie agreat de autoritatea competent. 2. Consilierul de siguran Fiecare ntreprindere a crei activitate comport transportul rutier de mrfuri periculoase, sau operaiuni de ambalare, ncrcare, umplere sau descrcare legate de aceste transporturi, desemneaz unul sau mai muli consilieri de siguran, pentru transportul mrfurilor periculoase, nsrcinai s ajute la prevenirea riscurilor pentru persoane, bunuri sau mediu, inerente acestor activiti. Sarcinile consilierului, adaptate la activitile ntreprinderii sunt n special urmtoarele: - s examineze respectarea prescripiilor privind transportul mrfurilor periculoase;

Curs ADR
- s consilieze ntreprinderea n operaiunile ce privesc transportul mrfurilor periculoase; - s asigure redactarea unui raport anual destinat conducerii ntreprinderii sau, dac este cazul, unei autoriti publice locale, privind activitile respectivei ntreprinderi referitoare la transportul mrfurilor periculoase. Raportul este pstrat timp de 5 ani i pus la dispoziia autoritilor naionale, la cererea acestora; n plus, sarcinile consilierului cuprind i examinarea urmtoarelor practici i proceduri referitoare la activitile respective: - procedeele care vizeaz respectarea prescripiilor referitoare la identificarea mrfurilor periculoase transportate; - practica ntreprinderii de a lua n considerare la achiziionarea mijloacelor de transport, a oricrei nevoi speciale privind la mrfurile periculoase transportate; - procedeele ce permit verificarea echipamentului utilizat pentru transportul mrfurilor periculoase sau pentru operaiunile de ncrcare sau descrcare; - dac angajaii implicai din ntreprindere au fost instruii corespunztor i dac aceast instruire este nscris n dosarul lor; - punerea n aplicare a procedurilor de urgen corespunztoare n cazul eventualelor accidente sau incidente ce ar putea aduce atingere siguranei n timpul transportului de mrfuri periculoase sau n timpul operaiunilor de ncrcare sau descrcare; - efectuarea de analize i, dac este necesar, redactarea rapoartelor privind accidentele, incidentele sau infraciunile grave constatate pe parcursul transportului mrfurilor periculoase sau n timpul operaiunilor de ncrcare sau descrcare; - luarea msurilor corespunztoare pentru a evita repetarea accidentelor, incidentelor sau infraciunilor grave; - luarea n considerare a prescripiilor legislative i a cerinelor particulare referitoare la transportul de mrfuri periculoase, n ceea ce privete alegerea i utilizarea sub-contractanilor sau a altor participani; - verificarea dac personalul care particip la transportul de mrfuri periculoase sau la ncrcarea sau descrcarea acestor mrfuri dispune de proceduri de executare i de instruciuni detaliate; punerea n practic a aciunilor pentru sensibilizarea la riscurile legate de transportul mrfurilor periculoase sau de ncrcarea sau descrcarea acestor mrfuri; - aplicarea procedeelor de verificare, pentru a asigura prezena la bordul mijloacelor de transport a documentelor i echipamentelor de sigurn ce trebuie s nsoeasc transporturile, i conformitatea acestor documente i echipamente cu reglementrile; - aplicarea procedeelor de verificare pricind asigurarea respectrii prescripiilor referitoare la operaiunile de ncrcare i descrcare; - existena planului de urgen prevzut.

Page 4

Curs ADR

Page 5

CAPITOLUL II DEFINIII I UNITI DE MSUR


Ambalaj, un recipient, precum i toate celelalte elemente sau recipientului s-i ndeplineasc funcia de retenie materiale necesare care permit

Ambalator, orice ntreprindere care ncarc mrfurile periculoase n ambalaje, inclusiv n ambalaje mari i n recipiente mari pentru transportul n vrac i, dac este cazul, pregtete coletele n vederea transportului; Bidon, un ambalaj din metal sau din material plastic, cu seciune rectangular sau poligonal, prevzut cu unul sau mai multe orificii; Butelie, recipient sub presiune, transportabil, avnd un coninut de ap ce nu depete 150 litri (vezi i Cadru de butelii). Butoi din lemn, ambalaj din lemn natural, de seciune circular, cu perei bombai, alctuit din doage, fund, capac i prevzut cu cercuri; Butoi, ambalaj cilindric cu fundul plat sau bombat, din metal, carton, material plastic, placaj sau alt material corespunztor. Aceast definiie nglobeaz i ambalajele avnd alte forme, de exemplu, rotund, ambalaje cu gt conic sau ambalaje n form de cuv. Butoaiele din lemn i canistrele nu sunt acoperite de aceast definiie;
Cistern, un rezervor prevzut cu echipamente de serviciu i structurale. Cnd termenul este utilizat singur, are semnificaia de container cistern, cistern mobil, cistern demontabil i cistern fix.

Cistern fix o cistern cu o capacitate mai mare de 1000 litri fixat pe un vehicul (care devine astfel un vehicul cistern) sau care face parte integrant din asiul unui astfel de vehicul.
Cistern mobil, o cistern multimodal, care are, atunci cnd este utilizat pentru transportul substanelor din clasa 2, o capacitate mai mare de 450 litri. Comburana, proprietatea de a favoriza aprinderea/combustia, care ntreine arderea . Explozie reacie chimic sau fizic foarte rapid, violent, nsoit de efecte mecanice, sonore, termice, luminoase etc., provocate de descompunerea substanelor explozive pe care le conine . Emanaia (sub presiune) de gaze = scurgerea gazelor dintr-un recipient sau eliberarea de gaze sub presiune in atmosfera, dupa explozia unui recipient, insotita de alte riscuri proprii gazului respective (imflamabilitatea, toxicitatea, corosivitatea etc) Gaz, o substan care: a) b) la 50 C exercit o presiune a vaporilor mai mare de 300 kPa (3 bari); sau se afl n totalitate n stare gazoas la 200 C, la o presiune normal de 101,3 kPa.
0

Curs ADR
Inflamabilitateproprietate a unei substane, a unui corp de a se aprinde uor la o temperatura relativ joas, gaze sau vapori care mpreun cu aerul atmosferic pot da un amestec de combustibil

Page 6

Mrfuri periculoase, substanele i obiectele al cror transport este interzis conform ADR sau autorizat numai n condiiile prevzute de acest Acord;
Radioactivitatea , proprietatea de a emite radiaii cu putere mare de ptrundere i distrugere care pun n primejdie viaa i sntatea omului i a celorlalte vieuitoare.

Reacie periculoas, a) b) c) d) e) o combustie sau o degajare de cldur considerabil; emanaie de gaze inflamabile, asfixiante carburante sau toxice; formarea de substane corosive; formarea de substane instabile; o cretere periculoas a presiunii (numai n cazul cisternelor);

Recipient (pentru clasa 1), lzi, butelii, cutii, butoaie, canistre i tuburi, precum i orice mijloc de nchidere, utilizate ca ambalaj interior sau intermediar; Temperatur critic, temperatura peste care o substan nu poate exista n stare lichid; Temperatura de avarie, temperatura la care trebuie puse n aplicare procedurile de avarie, n cazul n care are loc o defeciune a sistemului de reglare a temperaturii; Temperatura de reglare, temperatura maxim la care peroxidul organic sau substana autoreactiv pot fi transportate n siguran; Transport, schimbarea locului mrfurilor periculoase inclusiv opririle impuse de condiiile de transport i timpul n care mrfurile periculoase se afl n vehicule, cisterne i containere datorit condiiilor de trafic nainte, n timpul i dup schimbarea locului.
Toxicitate, proprietate a unei substane, a unui mediu de a intoxica i otrvi.

CAPITOLUL III CLASIFICAREA MRFURILOR PERICULOASE

PREVEDERILE ADR REFERITOARE LA COLOANELE (1-20) ALE LISTEI MRFURILOR PERICULOASE N ORDINEA NUMERELOR ONU

Note explicative pentru fiecare coloan:

Curs ADR
COLOANA (1) "Numr ONU"
Conine numrul ONU al substanei sau obiectului periculos, dac un numr ONU specific a fost atribuit acestei substane sau acestui obiect; sau al rubricii generice creia substanele sau obiectele periculoase nemenionate nominal trebuie s-i fie atribuite conform criteriilor . Numrul ONU este format din patru cifre arabe, care indica n acest tabel numarul de identificare al mrfurilor periculoase.

Page 7

Pentru a ilustra modul n care denumirea oficial pentru transport se alege ntr-o situaie similar, putem da urmtoarele exemple:
Nr ONU 1057 BRICHETE sau NCRCTOARE PENTRU BRICHETE Nr ONU 1090 ACETONA Nr ONU 1266 PRODUSE PENTRU PARFUMERIE Nr ONU 1477 NITRATI ANORGANICI, N.S.A Nr ONU 1987 ALCOOLI INFLAMABILI, N.S.A Nr ONU 2793 RESTURI, ACHII, PAN SAU BAVURI DE METALE FEROASE

COLOANA (2) "Denumire i descriere"


Conine, n majuscule, denumirea substanei sau obiectului, dac respectivei substane sau obiect i-a fost alocat un numr ONU specific, sau numele rubricii generice sau n.s.a. creia substanele sau obiectele periculoase i-au fost atribuite conform criteriilor ("diagrame de decizie") din partea 2. Acest nume trebuie utilizat drept denumire oficial de transport sau, dac este cazul, ca parte a denumirii oficiale de transport (a se vedea informaiile suplimentare despre denumirea oficial de transport de la punctul 3.1.2).
Un text descriptiv cu litere mici, este adugat dup denumirea oficial de transport pentru a se preciza domeniul de aplicare a rubricii, dac clasificarea sau condiiile de transport ale substanei sau obiectului pot fi diferite n anumite condiii.

COLOANA (3a) "Clasa"


Conine numrul clasei al crui titlu corespunde substanei sau obiectului periculos. Acest numr de clas este atribuit conform procedurilor i criteriilor . Clasificarea trebuie efectuat de expeditor,care este responsabil cu aceasta. Conform ADR, clasele mrfurilor periculoase sunt urmtoarele: Clasa 1 Clasa 2 Clasa 3 Clasa 4.1 Clasa 4.2 Substane i obiecte explozibile Gaze Lichide inflamabile Substane solide inflamabile, substane autoreactive i substane explozibile solide desensibilizate Substane susceptibile de inflamare spontan

Curs ADR
Clasa 4.3 Clasa 5.1 Clasa 5.2 Clasa 6.1 Clasa 6.2 Clasa 7 Clasa 8 Clasa 9 Substane care, n contact cu apa, degaj gaze inflamabile Substane comburante Peroxizi organici Substane toxice Substane infecioase Substane radioactive Substane corozive Substane i obiecte periculoase diverse

Page 8

COLOANA (3b) "Cod de clasificare"


Conine codul de clasificare al substanei sau obiectului periculos. Pentru substanele sau obiectele periculoase din clasa 1, codul se compune din numrul diviziunii i litera grupei de compatibilitate, care sunt atribuite conform procedurilor i criteriilor . Pentru substanele sau obiectele periculoase din clasa 2, codul se compune dintr-o cifr i dintr-o liter sau litere care reprezint grupa proprietilor periculoase . Pentru substanele sau obiectele periculoase din clasele 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 i 9, codurile sunt formate din cifre care urmeaz ntodeauna dup liter/ litere i se refer la enumerarea proprietilor fizico -chimice sau la proveniena substanelor. Substanele sau obiectele periculoase din clasa 7 nu au cod de clasificare.

CAPITOLUL IV CLASELE DE MARFURI PERICULOASE

Mrfurile periculoase sunt repartizate n diferite clase n funcie de tipul de pericol pe care l reprezint. Totui, numeroase substane au mai multe proprieti periculoase, unele pot fi n acelai timp inflamabile i toxice sau toxice i corosive. n asemenea cazuri, substana este introdus n clasa care corespunde pericolului cel mai mare n timpul transportului. Clasificarea trebuie efectuat de ctre expeditor (eventual cu ajutorul fabricantului), care este responsabil pentru acesta. Clasele de pericol sunt urmtoarele:

Curs ADR
NUMELE CLASEI CLA SA 1 2 3 4.1 Substane i obiecte explozibile Gaze Lichide inflamabile Substane solide inflamabile, substane autoreactive i substane explozibile desensibilitzate solide PERICOL PRINCIPAL EXEMPLE

Page 9

Explozia

Detonatoare, exploziv de min

Presiunea gazu- Azot, oxigen, butan, clor, bioxid de carbon, aerosoli lui Incendiul explozia Benzina, alcooli, vopsele, adezivi Naftalina, sulf, chibrituri, celuloid, aluminiu, pudra, magneziu

Incendiu, explozia 4.2 Substanele supuse aprinderii spontane Substane care, n contact cu apa, degaj gaze inSubstane comburante Incendiu, explozia, reacia Fosfor alb topit, carbine active, metale alcaline Carbura de calciu (carbid), sodium, potasiu, litiu

4.3 5.1<