Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, poetul nostru national, s-a nascut la Botosani, la 15 ianuarie 1850, fiind al saptelea din cei unsprezece copii ai familiei Eminovici. Copilăria a petrecut-o la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părintească şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura, stare evocată cu adâncă nostalgie în poezia de mai târziu ( Fiind băiet… sau O, rămâi ). Intre 1858 si 1866, urmeaza cu intermitente scoala la Cernauti. Termina clasa a IV-a clasificat al cinci-lea din 82 de elevi dupa care face 2 clase de gimnaziu. Paraseste scoala in 1863, revine ca privatist in 1865 si pleaca din nou in 1866. Intre timp, e angajat ca functionar la diverse institutii din Botosani (la tribunal si primarie) sau pribegeste cu trupa Tardini-Vladicescu. In 1866 este anul primelor manifestari literare ale lui Eminescu. In ianuarie moare profesorul de limba romana Aron Pumnul si elevii scot o brosura, "Lacramioarele invataceilor gimnazisti" , in care apare si poezia "La mormantul lui Aron Pumnul" semnata M.Eminoviciu. La 25 februarie/9 martie pe stil nou debuteaza in revista "Familia", din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia "De-as avea". Iosif Vulcan ii schimba numele in Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet si, mai tarziu, si de alti membri ai familiei sale. In acelasi an ii mai apar in "Familia" inca 5 poezii.

In iunie 1883. surmenat. Urmeaza ca auditor extraordinar Facultatea de Filozofie si Drept. Junimea ii acorda o bursa cu conditia sa-si ia doctoratul in filozofie. o cunoaste la Viena pe Veronica Micle. apoi la un institut pe langa Viena. incepe colaborarea la "Convorbiri Literare". Se intoarce in tara. Urmeaza cu regularitate doua semestre. dar nu se prezinta la examene.). Devine bun prieten cu Ion Creanga pe care il introduce la Junimea. Continua sa publice in " Convorbiri Literare". Activeaza in randul societatilor studentesti. Acum scrie marile lui poeme ( Scrisorile. profesor suplinitor .Intre 1869 si 1862 este student la Viena. are necazuri in familie . Situatia lui materiala este nesigura. dar audiaza si cursuri de la alte facultati. este indragostit de Veronica Micle. care-i ruineaza insa sanatatea. revizor scolar pentru judetele Iasi si Vaslui. traind la Iasi intre 1874-1877 E director al Bibliotecii Centrale. cu o prefata si cu texte . poetul se imbolnaveste grav. se imprieteneste cu Ioan Slavici. redactor la ziarul " Curierul de Iasi ". unde pana in 1883 este redactor. apoi redactor-sef la ziarul "Timpul"desfasoara o activitate publicistica exceptionala. Mihai Eminescu in prima jumatate a anilor 1870 Intre 1872 si 1874 este student ordinar la Berlin. Apar primele semne ala bolii lui. debuteaza ca publicist in ziarul "Albina" din Pesta. In decembrie ii apare volumul " Poezii" . Luceafarul etc. In 1877 se muta la Bucuresti. fiind internat la spitalul doctorului Sutu.

E inmormantat la Bucuresti. poate. şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări. unde a fost îngropat sub "teiul sfînt" din cimitirul Bellu cum scria chiar Caragiale în necrologul său. nu scrie nimic sau foarte putin. Călinescu a scris: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţă cel mai mare poet. in cimitirul Şerban Vodă. Practic. G.Anii dintre 1883-1889 sunt ani de boala. Despre moartea poetului. În Nirvana. Fără Eminescu am fi mai altfel şi mai săraci. Patru elevi ai Şcoala normală de institutori din Bucureşti au purtat pe umeri sicriul pînă la mormînt.. până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale.” Tudor Vianu a spus: . Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate.selectate de Titu Maiorescu ( e singurul volum tiparit in timpul vietii lui Eminescu)." Semnatura poetului . Mihai Eminescu se stinge din viata la 15 iunie 1889 in casa de sanatate a doctorului Sutu. pământul românesc. cu reveniri si recaderi din ce in ce mai dese. denumit azi Bellu. pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată.

ţara mea de dor? Braţele nervoase. “ Somnoroase păsărele. rămâi la mine. Somnoroase păsărele Pe la cuiburi se adună... Ţara mea de glorii. ... Dulce Românie. “ . Dacă fiii-ţi mândri aste le nutresc. Căci rămâne stânca. arma de tărie. tu esti aceea Ce mă întrebi astfel? “ Ce-ţi doresc eu ţie.. ramai . Viata într-un fel? Şi tu. O.. Ce-ţi doresc eu ţie. Se ascund în rămurele Noapte bună! “ De ce în al meu suflet (1876) .Citate din poezii scrise de Mihai Eminescu O. rămâi. De ce mi-e ochiul mort? De ce pustiu mi-e capul.. dulce Românie . asta ţi-o doresc. mare viitor! Fiarbă vinu-n cupe. De ce mi-e vorba sacă.. deşi moare valul. Te iubesc atât de mult! Ale tale doruri toate Numai eu ştiu să le-ascult. dulce Românie. spumege pocalul. La trecutu-ţi mare. De ce în al meu suflet De ani eu moartea port.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful