SATIR ILITI DIVJI ČOVIK

I.DIO – SATIR PIVA U VERŠE SLAVONCEM • Kazuje lipotu ležaja Slavonije Hvali Slavoniju, plemenita zemlja omeđena gorama i četirima rijekama: Sava, Ilova, Drava, Dunav. Ima gradove koji se bijele kao labudovi u vodi: Brod, Gradiška, Osik, Varadin. Ima i brojne plemenite varoše: Požega, Pleternica, Valpovo, Našice, Vinkovci itd. Ima i manastire u Virovitice, Požegi, Našicama itd. To su domovi fratarski. Kaluđerski su na Fruškoj planini (nabrajaju se mjesta). Slavoniju još diči i Srijem o kojem su pisali i Strabon i Plinije. U vrijeme cara Augusta Srijem je bio veliki hambar. Govori o Sisku, koji se nekad zvao Segesta, okružen je rijekama i među njima stoji poput zelene livade. Pred tim gradom odigrale su se velike povijesne bitke. To ime Slavoncima je dao Aleksandar Veliki govoreći im u pismu kako su uvijek bili hrabri i odani i neka zato mirno uživaju u svom kraljevstvu, a ako ih tko pokuša osvojiti neka mu nametnu harač. U istinitost svojih riječi zaklinje se Jupiteru, Plutonu i Minervi. Ime im je nekad bilo Slovinci, a sad je Slavinci i ne zna se potječe li od slova ili od slave. Nakon toga su Slavincima kraljevali Iliri i promijenili su ime Slavonija u Savska Panonija i razdijelili narod u države, ali Slavonija je i dalje mati svih jezika: hrvatskog, moravskog, ruskog itd. Primila je kršćansku vjeru od Ćirila i Metoda, imala knjige na narodnom jeziku i na hrvatskom održavala misu.

Porušenje Slavonije kroz česte ratove i bojeve

Slavoniji je oduzimana njezina ljepota jer dušmanin nije mogao gledati tu lijepu plodnu zemlju. Poseban trn u oku bio im je Srijem i svi su ga napadali. Soliman (Sulejman) je uništio Slavoniju i naselio Turke iz Azije, koji samo kukuruz znaju sijati. Turci su Slavoniju zapustili, posebno vinograde na planini Fruškoj. U vrijeme cara koji je bio baš iz Srima vinogradi i planina bili su lijepi tako da su plemići mogli ići u fine šetnje okolicom. No Turci su sve zapustili, crkve pretvorili u džamije, ljude natjerali da plaćaju harač. 150 godina vladali su tj. rasipali Slavoniju, a domaće stanovništvo se pomiješalo sa turskim i pomalo čak poprimilo i njihove poganske običaje. Domaće djevojke plesale su u kolu s Turkinjama, momci su od Turaka naučili svakojake psovke. Odonda je ostalo kolo, ašikovanje, žene su postale besramne, nepoštivanje starijih, čaranje, vještičarenje i još mnogi zli običaji koji su i danas prisutni. • Popravljanje Slavonije posli istiranog Turčina
1

Oni koji nešto doista i znaju ne žele to znanje podijelitis drugima. Još se uče govoriti sramotno. I kako će onda duša tog roditelja pred Boga doći??? • Satir govori da u Slavoniji imaju skule. sve kolo na 2 . Slavonci više vole slati djecu da čuvaju svinje. oni orluju kao Turci. Dalje govori nešto da znanje treba staviti Bogu na službu. Kradu brašno i masti.. Prva se zove „prelo“. Sada predstavlja svaku od tih „škola“. jedino ne želi djecu poslati u školu obrazlažući to ovako: ni moj otac nije znao čitati. znaju krivo. poštivanju roditelja i prijatelja. ali to taji ostalim ukućanima. Nikada im neće biti oprošteno to što su učinili od Slavonije. Znanje bez pobožnosti ne vrijedi ništa. Kako ga može tomu učiti kad mu ne daje dobar primjer. To nije način za djecu othraniti i obraniti ih od nesreće. majka im da. a treća „kolo“. kad psuje on je najveća faca. Ako bi sticao materijalna dobra. • Satir kaže uzrok zašto u Slavoniji nejma skula Otkako su Turci otišli Slavonac prihvaća neke nove običaje. a nekad čak i novce i haljine.Poslije turskog odlaska Slavonija je bila zapuštena. Mladići kradu duhan. ali kakove? Zapravo. druga „divan“ ili „posilo“ . A momci se i igraju vukova kad su djevojke u kolu.. Savjetuje Slavoncu da pošalje dijete u školu jer će mu tamo stečena mudrost trebati više od bilo kojeg bogatstva koje može naslijediti. Zato je Slavonija tako i zaostala i tako će biti sve dok se po zakonu ne uvede obvezno školovanje. a ovi mladi ne znaju nikako. ali srpski. slijediti kršćanski nauk i crkve uresiti jer će tako umanjiti Božju srdžbu. Svaki ubojica dobiva vješanje. „da materi opsuje majku“ i svakakve sramotne riječi. Uči djecu svakakvim prostotama. a ako neki nešto i znaju. to je kao da šalje ovce među vukove. I tako sve dok ne dospije na vješala zbog krađe. I svemu tome su roditelji krivi kad ih nisu učili još odmalena. nego ih poslati u školu. a djevojke presti. brzo bi sve potrošio. pa je mogao piti. Također. kršćanskom nauku. Neke djevojke čak i od kuće kradu. To su turske škole koje Slavonci i danas slijede. neuređena i bez nauka. Uči dijete da udari vlastitu majku i bude nasilno prema ženama. neće ni njemu biti dobro jer umjesto da dijete nauči dobroti. peku pite. momci tu uče svirati tamburu.sve je to ostalo još od Turaka. Turski jezik se pomiješao s hrvatskim pa ljudi umjesto „nije“ kažu „jok vala“. No nitko se oko toga ne želi truditi. Ali. u Slavoniji je mnogo nepismenih. Ali nisu oni tome sasvim krivi jer namaju knjige koja bi ih učila pravopisu i pravogovoru. u Slavoniji postoje škole i to po tri u svakom selu. umjesto „brašnenica“ govore „zaira“ itd. Prva skula počinje uvečer i traje do ponoć. a ne bi imao mudrosti. ni njihovi stari jesu znali čitati i pisati. a tako će biti i toj djeci kad počine neki zločin. oboje uče krast i ašikovat (ljubakat se). on ga uči krasti što će na kraju to dijete dovesti do vješala. no ipak su znali..

kako je to i u Češkoj i Ugarskoj. Baru.p. a ne biti u kolu i slaviti Kraljevića. Tako treba slaviti Boga.zemlju obvale pa svaki svoju divojku drpa (tako piše xD. 3 . nego odmah u kolo. ali je vrag sve to ispremiješao i dobroti nametnuo stid (valjda da se onaj tko je dobar treba toga sramiti). a popodne djecu učiti kršćanskom nauku. ova igra ovaca i vukova se igrala u svatovima). Daje primjer kako je Muhamed donio turski zakon. a najradije bi i same u kolu plesale. To je dokaz da kolo potječe od Turaka. Kad je Ivka to čula. Druga odgovara da to ne može biti jer kod te babe Mare snaha mora biti rob i što joj onda vrijedi svo to njezino bogatstvo? Osim toga. Za sve te milosti najbolje će joj se zahvaliti ako joj se zauvijek zakunu na vjernost. a poginuo u bitci kod Nikopolja. pobio puno Turaka. ašikuje i s drugim curama. I sve tako dok ih netko ne potjera. No zato se u crkvi srame pjevati. Kad bi znali čitati bolje bi služili i kraljici jer su dužnosti napisane i tada bi ih svatko bolje znao. • Druga turska skula: kolo Događa se za vrijeme svetkovina.Tereziju da zapovijedi da se svaku župu s meštom povidi. ne idu čak ni na misu. pjevale litanije. ali joj je Marjan rekao da se to sastajao s prijateljem koji mu je pričao kako krade vino od gospodara. a ti mešti (učitelji) bi mladež naučili čitati. između ostalog i kolo. Katu i sv. One misle da ne moraju ništa raditi i da nije grijeh ljenčariti. Na dan svetkovine rano se ustaju i odmah urese ružama. Svijet im se ruga da oni ništa ne znaju jer nemaju takvih škola. da je od kršćana bilo bi ga i drugdje. pisati i Boga moliti. htjela je raskinuti zaruke. • Treća skula turska: posilo Žene se skupe na sokaku pa onda tračaju i ne bude nitko koga ne spomenu. kako se ne brine za njegove konje. Ako se i vjenčaju. neka za primjer i savjet uzmu djevice sv. Neka zato i djevojke budu doma i ne hodaju po prelima navečer. Zato ga još uvijek narod štuje i pjevaju mu pjesme. Kraljević Marko bio je sin kralja Vukašina. One nisu po noći tancale. Pa nisu li ni baš pravi vuci? Gori su nego kurjaci jer kurjak grize marvu. No griješe jer Bog je rekao da čovjek sedmi dan odmara i zato nedjeljom treba prije podne na misu. Prisustvuju mu i mlade žene i djevojke i pjevaju svakakve pjesme. Zatim savjetuje Slavonke da se na taj način ne čuva poštenje. Bog je grijehu nametnuo stid. Zato su mu Turcina grobu plesali. Marjan će Ivku tući svaki dan jer ju ne voli. Jedna kaže da je čula da je neka Ivka zaprošena od sina neke babe Mare. čitale knjige. a s njima i majke idu da vide kako im kćer s dragim pleše. a ima ga samo u Slavoniji. Majke ih još uređuju i namještaju.s. Marjan. sin te babe.. Satir savjetuje da ostave te vražje škole. ali svakave proste. I tako od sveca nema ni spomena. nego su kod kuće sjedile u miru: učile presti. a ovaj grize poštenje Slavončeve kćeri. Neka mole svoje crkvene poglavare da nagovore kraljicu M.

Ivka mu odg da će Bog kazniti lošeg slugu. za siromaha je hraniti svinje kukuruzima isto što i orati zemlju plugom (dakle. pa će zauvijek i ostati samo sluga. Ona najboljim smatra krojača. Baba joj govori da ne plače. Pavlija govori kako je kockanje loše jer je njezin muž sve rasuo na kocku.ostave prljave tanjure. Odlaze kući. a pravi se pobožna. priča o gavranu i o prepelici. donijela mu je damask da joj sašije zobun (kaput). bar ne za onog koji nije bogat. Ivka kaže da je čula iz pouzdanih izvora. bolji komad daju gospodarima. One odg da i oni njih jednako olajavaju. Neki dan joj je prodao najgore meso.a ne obavljaju svoj posao kako treba npr. a još joj laže da je nešto i dobio. Stoga ona smatra da je najpošteniji čizmar jer sve kroji od dobre kože. Četvrta žena govori da od dva posla nema sreće. tako će imati i novac od dućana i od zakupa. dosta su se već nabesidile. Kad je to čula. a njezin nije naučio. a za kmeta neka se brine jamac. no Klara se ne slaže s tim jer on uzme čisto žito od mušterija. ali Lucija tvrdi da je i on iskvaren. rekla je da nije za svakog takva trgovina. umjesto od voska.kako ljenčari kad treba raditi. a baba Mara želi tužiti tu ženu koja tako trača njezina sina. a baba odmah krenula psovati kuharicu. a dobrog nagraditi. Kata kaže da je mlinar jedini pošten. No Dora se ne slaže s tim i kaže da sve što on napravi to se podere. Treća žena. Slušinja joj ljuta odgovori da nije njezina robinja. Kuharica to čuje i počne plakati. i kad je bila mlada lajala je okolo kako i sad laje. Ona je samo stara zmijurina. a imala je goste pa je na kraju morala skuhati kokoš. nije kockanje za svakoga. zašto ju baba toliko ogovara. a siromasima kosti da glođu. Poštena udovica Milica (LOL ) ih prekorava što ogovaraju tolike poštene majstore. kako može ogovarati druge. gavran je htio naučiti prepeličin hod i na kraju je svoj zaboravio. za ono vrijeme luksuz). a ona joj uvijek vjerno služi. već blagdanima ždere s društvom. baba Mara je brže-bolje došla na posilo da sazna tko to tako govori o njezinom sinu. A nevjernog slugu Bog kažnjava. Uči djecu čaranju. on ne dijeli novac sa ženom. ali ironično doda da ima puno sluškinja koje se prave jadne i sirote. Kata govori da su i mesari takvi. U kakvog Boga ona vjeruje kad čaranjem priziva sotonu? Druga žena priča svoj primjer: muž joj je kupio stotinu bravaca koji su izrovali cijelo dvorište i pojeli sav kukuruz s tavana. I mnogi bogataši su osiromašili kockajući. a vrati im svoj neoprano. 4 .a ne vidjeti vlastite grijehe. Ruža. kako je Bog nagradio Josipa za vjerno služenje bez obzira na lažne optužbe Putifarove žene. Tada se potukla s krojačevom ženom. Da bi imao nahraniti te bravce prodao je vola za pola cijene. Odluči ju tužiti oficiru. Savjetuje da se bolje lati arendaštva (zakupa) ako želi biti trgovac. Ivka kaže da je čula to od Marjanove kuharice. Pekar skupo prodaje kruh čak i kada je žito jeftino. a njegova je žena od toga šila djeci kape. Spominje krčamara koji u vino dodaje vodu i svjećara koji svijeće pravi od sapuna. Spominje Josipa i Putifara.

Druga ludost koju čine jest to da gledaju da djevojka bude dobr ćudi i da je poštena. žene čistiti pšenicu. prigovaraju što još ništa nije urađeno. tako je bio i turski običaj. Kod starih ljudi to je bilo dobro djelo koje su učinili siromahu i time ugodili Bogu jer i sam Isus je rekao da tko pomogne siromahu Bog će ga nagraditi na nebesima. pa kad pijani dođu kući. neće je dobiti na nebu kad ju je već dobio dolje na zemlji. • Moljba (rad bez plaće. samo za jelo i piće) s tim običajem se ljudi sada šale jer moljba nije za bogataše. nego stotinu koji na svetac rade gratis. navodi citat sv.• Divan Još jedna škola koju su Turci ostavili je tzv. a poslije doći pregledati radi li se dobro. on mora zapovijedati. Ujutro on mora prvi ustati i sve ih otpraviti na posao. Ako netko želi učiniti nešto dobro za svoju dušu. Roditelji ne traže djevojku koju on voli. nego je pripremala ruho za svatove. A najgore je kad radnik ne traži plaću a onda priča kako je baš on uradio najviše. divan. ali neka im oni ne stoje na putu jer time djeci čine veliku štetu.Pavla: tko god se ne brine za mlade i neuči svoj podložnike. ali i sam uzeti nešto raditi. a to što ne zna ni ručak skuhati. Mudri ljudi već uvečer zapovijede mladima da se ujutro valja rano ustati pa na posao i još svakome točno odredi što mora obaviti: muškarci u polje i u šumu. a ne to sve razdijeliti u svatovima. gori je i od nevjernika. Zato više vrijedi četvero ljudi koji na običan dan rade za novac. nego kćer svojih prijatelja. Kod oca se nije mučila i nije naučila ženski posao. Bogataši kolju volove pa priređuju gozbe. a to što će se oni poslije mrziti koga briga? Dobro je da mladi pitaju roditelje za savjet. 5 . da nauče kako mlade prekoravati. A ako pomogne bogatašu i još primi plaću za to. Treća ludost je da potroše hrpu novaca na vjenčanje. zar ne mogu baš ništa bez njega? Ne valja biti takav domaćin. Tamo samo sjede i puše duhan i tako posao stoji neurađen. a poslije to sve razdijelila pa mladenci nemaju ni za jastuk na koji će leći. • Pirovi Koja ludost vlada kad se ženi momak. svatovi pojedu u tjedan dana koliko bi mladencima bilo dosta za cijelu godinu. ali od toga neće imati koristi jer se Bog rasrdi na takvo ponašanje i pošalje led da mu potuče kukuruze. košulje i stolnjake. A navečer neka svatko kaže što je uradio da zna zapovijedati za sljedeći dan. Satir još savjetuje da se ne svađaju na sav glas sa ženom. Bolje da u brak donese ručnike. na to ne gledaju. neka čini sljedeće: neka pomaže udovicama i sirotama bez ikakve plaće. već za sirote udovice koje si nemaju čime hranu pribaviti. Mnogi gazda sam pokvari svoj ukućane.

on ju pretuče kad dođe kući jer misli da ga vara. Ona ju on istuče. ali mu je ona glavu smutila. neka svatovi idu kući. a ona se žali selu da je on loš muž i da svaku večer trosi novac pa kad mu ona savjetuje da se ostavi toga i dođe kući on je namlati jer ne trpi zvocanje. a ona prkosno odgovara neka je udari. Govori da je ženidba sveti sakrament i Isus neće pomoći kući u kojoj se čara. Ne valja ni to što mladensku za vrijeme slavlja zatvore samu u sobu. Majka bi kćeri još trebala reći da bude podložna mužu. djever. Susjed savjetuje tog čovjeka da 6 . a oni se vesele. Mnogi ljudi su sami iskverili svoje žene bezrazložnom ljubomorom jer čim ju netko spomene samo u šali.Najgore je kad se svatovi napiju. ni od glave da joj zapovijeda. ali neka nikada ne gube vjeru u Boga. kad ju on prekori da šuti i trpi. ali o već znate sve ). par žena i mladenci. Neka se ostave tih lakrdija koje su vrijedne smijeha. Također nose i barjak što je isto turski običaj. a ne da ostanu žderat.  • Čaranje i krivotvornost okolo vinčanja Babe savjetuju mladu prije vjenčanja da prije nego što legne u krevet s mladoženjom neka zaveže čvoriće na nekoj uzici i koliko čvorova napravi toliko godina neće imati djece i ostat će mlada i lijepa. ali mu neće šutjeti jer ništa nije skrivila. • Način lipo živiti sa svojim drugom i ispisanje jedne zle žene Nakon što ih je Bog protjerao iz raja. tada pokradu cijelu kuću mladencima. Njoj je mjesto na pročelju. braća. LOOOL). Satir govori da je 8 svatova sasvim dovoljno: kum. Tako je i mladoženja živio kod oca i dobro mu bilo dok nije doveo ženui sad će tek spoznati što je briga i zlo. Adam čvrsto vjeruje u Božje obećanje da će se pojaviti žena koja će nositi Spasitelja. Majke bi mladu trebale podučiti kako djecu odgojiti i ispričati joj o ženidbi kako je Bog čovjeku stvorio družicu da ne bude sam (cijela priča o Adamu i Evi. a i to je opet turski običaj. Satir kaže babi da je sotona. Neka bračni drugovi ne pričaju loše jedno o drugom. neka se uvijek međusobno brane i štite. stari svat. No on ne smije zlostavljati ženu jer nije stvorena od nogu da je gazi. Oni su Boga stavili sa strane i vjeruju u crne čarolije. mora da je bila u Egiptu kad sve to zna. Pa kad fino proslave. Dok nije imao ženu Adam je bio u milosti Božjoj. Muž joj zaprijeti da će je istući. Adam je radio i obrađivao zemlju pitajući se hoće li ikada doći vrijeme kada će žene zmiji satrti glavu i pomiriti ljude s Bogom. Neka bude sretan što mu žena nije opaka jer ona koja je zla čim joj nešto nije po volji odmah viče i buči po kući. nego od rebra da mu bude jednaka. među kumom i djeverušom. Imat će puno problem tijekom života. govori da bi joj bilo bolje da se ubila nego što se udavala za njega. A kad budu u postelji neka pazi da im se ne dodirnu prsa jer će nju zaboliti sise (doslovno tako piše.

Treće: imaju tolike svinje. Ljudi čuvaju volove jer samo oni plugom dobro oru. niti završi posao u polju. Popravio je sve svoje loše osobine. Slavonac više voli raditi o piću dok mu vrane za to vrijeme uništavaju žito. Zatim se premišljaju hoće li ili neće nastaviti orati. a one im samo rovu zemlju pa krave nemaju što jesti. godine 1762. Bolje da kupi manje drva i dobre prozore. Dok sve poprave dođe vrijeme ručka i tad loču rakiju i tri sata jedu. Tim svinjama daju previše žita pa onda u ljeto kad je vrijeme za prodaju ne fino pocrkaju. tuku jadne volove koje od straha pokidaju plug. Kuća se ne grije jer prozore ne zatvaraju nikada. Druga marva jede sijeno. petorica oru plugom i volovima. neka sluša njezine savjete. a ustvari svi samo loču tu rakiju. a nijedna ne daje mlijeka kad ih ne hrani pravilno.DIO – SLAVONAC OTPIVA U VERŠE SATIRU • Kazuje Satiru da je Slavonija sada u drugačijemu stanju nego je onda bila kada je njemu Satir prvi put pivao. a ovako niti dobije rakiju kad mu svi popiju. a ne ih puštati po prirodi. ni stolice. volovi su gladni i vrate se kući neobavljena posla. a njemu je ostalo žito u polju. Satir već dugo nije poodio seljaka. ima već 16 godina otkako ga je prekoravao. nego sa zemlje jedu kao Turci i još narežu previše kruha i to poslije bace. uzalud troše drva i lože vatru. Ustanu se kasno. Peto: oranje. i stolicu. Oranje je staro koliko i ljudski rod. ni ormara. Drugo: u kući nemaju ni stola. U davna vremena ljudi su se otimali za taj posao i nisu se stidjeli orati i čuvati ovce: David. nego vrijedno oru. Gdje je dobar plug i volovi znaju svoj posao. Satir savjetuje da nabave 5 kvalitetnih volova i onda će orati bez muke. poslije potopa i Noa je to naučio. i čiviluk i dobre pendžere. neka više ne ide noću i ne tuče ju. Tako su nekom Grgi popili rakiju. II. marve držanje. odu na stan. Poziva ga da sad vidi njegovu kuću: ima i ormar. Ako hoće dobre krave neka ih sveže u štali. onda opet piju i puše i dođe večer. ali svinja hoće samo kukuruz i seljak samo daje novac za to i na kraju ih ne uspije ni prodat. Svi mu kao dolaze pomoći ili kao usput prolaze. • Od gazdaluka stvor kuća. Sad 7 . Drži 7-8 krava. već je Adam Kaina učio orati. Mojsije itd.bude zahvalan što ima tako mudru ženu. Pametni težaci ne dangube. junci ne koriste za taj posao. oranje. Da je pametniji mogao bi unovčiti to pečenje rakije. kazani i druga Prvo: slavonske kuće ništa ne valjaju. tu nije teško orati. Četvrto: u kazanu peku rakiju i spremni su ostaviti i polje samo da rakiju ispeku. i krevet. nisu ničim umazane i izvana se vidi kako starac sjedi u kutu.

kroz brvna puše vjetar i bolesnik se još jače razboli. prije nije mislio da bi dudov list mogao ičemu služiti. • Satri fali Slavonca što se je poboljšao. Sela su uređena. Ali Slavonac ne mari za bolesnika. Ako bolesnik mora na wc. Muž ne mari za ženu i smije se njezinoj bolesti i pusti njezinu majku da ju ponovo odvede očevoj kući. a sad je odbacuje. Došao je i neki stranac imenom Karlo Solenka i naučio ih kako se od dudova svilca pravi svila pa se sad većina ljudi time bavi. svaka kuća ima svoje mjesto.. ali ima još puno stvari koje može promijeniti. dobio je dobre ovnove. kćer uči kućanskim poslovima da bude dobra kućanica jednog dana. neka sije i nagodinu. nego kaže je li sve uredio onako kako mu je savjetovao. Jedna je udovica sebi i djeci na taj način priskrbila dosta novca. Ako i pomažu bolesniku čine to krivo jer mu npr.daju jesti u vrijeme kad je liječnik to zabranio i onda se bolesniku samo još više pogorša. i u zdravlju i u bolesti. njezinom sinu što su im gratis dali i ovce i konje. a ne može pred ukućanima. Ono što je napravio s kućom je dobro. Ako se slučajno razboli ljeti nitko mu ne može pomoći kad su na polju. kazuje uzrok zašto on dvi sobe ne načinja. • Slavonac nahodi za dobro što satir od godenja bolesnika govori. neka zahvali i krajiškom poglavaru i gospodi koji ga vode pravim putem. neka se za sve to zahvali svitloj carici Mariji Tereziji i Josipu II. neka se ne preda nego i dalje radi. a sad od njega pravi svilu. pa zar se nije pred Bogom zakleo. ne smije van da se još više ne razboli. Savjetuje mu da u kući napravi još jednu sobu.daje djecu u školu. ponukuje ga na stalnost da ne gzbi ustrpljenja dok mu što ne izajde za rukom i kaže mu da još ima stvari koje on poboljšati može Satir hvali Slavončev napredak. npr. izgrađene su nove ceste. Ako mu nešto i ne uspije od prve godine.ako se dijete razboli da može biti na lijepom i čistom mjestu. Neka ne bježi iz svog mjesta u potrazi za boljim jer česta seoba donosi rasap kuće. nije svaka godina pogodna za sve. Ako mu pšenicu uništi led. bit će bolje. Neka slijedi nove običaje jer je i sam vidio da npr. Kaže Satiru neka ga ne kori. Satir mu meće prid oči kućanske falinke poradi kojih dioba i rasutak kuća i obitili biva 8 . Također se počeo baviti pčelarstvom. Još se hvali kako su im poslali hatove iz Beča pa će sad skupo konja moći dati i time pomoći domaćinstvo. pa će sada moći poboljšati ovčju vunu i skuplje ju prodavati.

zloba daje diobu. imaju oni dosta i sami. svadnja i dioba bivala. ali novac od meda ne da je u kuću. Treća daje djeci nejednako hrane. te baš u gospodskih kućah. Drugi brat se bavi pčelarstvom. 9 . nego vidjeti o čemu se doista radi. A najviše kuća propadne jer očevi sinovima prepuste upravljanje pa onda rade po svom i ne daju ocu da se miješa u njihov posao. vjeruje u njezine laži i narušava slogu cijele kuće. ali pod pravom vladavinom.Slavonac priznaje da je Satir u pravu i da se za bolesnika treba dobro skrbiti. pisma. nagovara muža da se odijele od ostatka obitelji. a dioba rasulo. Kad se braća podijele sve se radijeli na pola i nijedan više nema ništa. poradi koje biva nesloga. kad stariji brat ne daje novce od konja zašto bi on davao svoje od meda? Treći brat pravi kola. Druga žena prodaje sir i jaja. a onda ona ne obavi pola posla i kad ju gospodar kuće prekori ona se tuži mužu da ništa nije krivai odmah traži razdiobu imovine. a s nesloge zloba. nju nitko u kući ne poštuje itd. • Satir kazuje Slavoncu da je sa ženah i do sada. a u jednoj sobi ima mjesta za sve. • Satir kazuje Slavoncu kako se u njegovoj kući događa nevirnost. ali se za to ne sazna i ukućani optuže onu prvu da pretjerano štedi. Ali ne može napraviti dvije sobe jer bi se onda njegov brat razdijelio. Naprimjer ako najstariji brat proda dobrog konja okoristit će se tim novcima. a neće reći ostaloj braći i još će se s njima posvađati. Više postidnu oni koji rade zajedno. a kako onda neće za ljudsko biće. već se ne slažu dobro. on prvo traži groš za to. nego samci. ako mu koja žena traži da joj naošti srp. Satir mu poslije nevjernosti želi govoriti o zloći njezinim posljedicama. Umjesto da je i on izgrdi. ljudi se za marvu brinu. Zatim priča o ženama: po pet ih je u jednoj kući i svaki tjedan odrede po jednu koje će se brinuti za sve u kući i oko kuće dok su druge na polju. ali ni on ne žali dati dobiveni novac od prodaje jer mu nitko nije pomagao. Zato je bolje da ima mnogo glava. svojoj uvijek više. koja se i danas uz tamburu piva to isto svidoči Dva Jakšića piju vino i razgovaraju kako im je bilo dobro dok je njihovim dvorima upravljala majka. ali ipak popušta i radije će se s braćom posvađati. Satir mu govori da je svemu tome uzrok nevjernost koja uzrokuje zlobu. pak najposli i boj i dioba Ako u kući nema reda nstaje nesloga. Četvrti brat je kovač. Da među njima vlada vjernost ne bi bilo nikakvih problema i svi vi novci bili zajednički. i sam srpski car Stjepan im je dolazio u posjet. Muž zna da je ona zla.

tj. al očito se varam ). drugačije. Napomenuto je da je pouka ove pjesme da muževi prvo moraju iskušati svoju ženu. a Bogdan se naljuti i želi to provjeriti. potribito je indi da čovik jedan drugoga pomaže Najstariji zanat na svijetu je biti težak. i usta i ruke. uši. gdi toga ne ima. Pouka basne je da ljudi moraju jedni drugima pomagati jer tko god izda općinu. Bogdan kaže Vukosavi da budimki kralj ženi sina i zove njegova brata Mitra u svatove pa Mitar traži da mu se da oružje. ali su mu i svi udovi oslabili: oči. da oni kuća izabere jednoga koji će sa svim virno upravljati. ona se kuća ne može nego rasutju nadati Ako želi dobro upravljati neka za primejr uzme mrave ili pčele. konj i tursko odijelo. Vukosava odmah pristaje sve to dati. Ovo je sve troje svakomu čoviku po sebi od potribe. hraneće i braneće. one imaju jednog gospodara kojeg svi slušaju i svatko zna svoj posao. a tek se onda rastati s braćom. Zatim braća odu do Mitrovog dvora i on ispriča istu tu priču svojoj ženi M ilici i pita ju hoće li dati njegovom bratu sve to što traži? Ona odbija. • Satir kaže Slavoncu da je ovaj svit u tri stanja razdiljen: u stanje moleće. Već je Adam svoje sinve naučio poljodjeljstvu i tako je to trajalo sve do potopa i Noe. nitko ne može sve troje sam potpuno opslužiti. ali neka ništa ne troši bez znanja svoje braće. Ispriča Ezopovu basnu: glava nije htjela raditi za trbuh i pobunile su se i oči. Neka kuća izabere glavara koji će ih sve poticati na rad. Trbuh je ležao kao mrtav tri dana i noći. neka se sjeti svoje djece. Neka taj gazda drži sve kućne novce. Nakon potopa vidio je da je samo njih osmero preživjelo. njihova tri sina i njihove žene. usta. I tako su svi udovi poginulo jer du prekršili općinsku slogu i pomoći više nije bilo. Zato je Noa podijelio svijet u 3 dijela: jedan je moleći jer 10 . i uši. • Satir ponukuje Slavonca da gdi u kući ne ima pravog gospodara. neka izaberu novog. no Bogdan ga spiječi da je ubije. a Mitar ju počne gušiti. ruke. zapravo izdaje samog sebe.Mitar govori svom bratu Bogdanu da je za sve kriva njegova žena Vukosava. Ako nakon pola godine ne bude dobro upravljao kućo. Još govori da će mu dati đerdane od dukata i bisera da se lijepo uresi za kraljevske svatove. ipak je ona njihova majka a njih dvojica su se ionako već odavno razdijelili. na taj način će zaraditi njihovo poštenje. a trebalo je ponovo napučiti zemlju stanovništvom. On je u arku poveo svoju žena. seljak (ja mislila da je to prostitucija.

nasrtaše na druge. treći slavonski. Slaveni. a zemlja mu trostruko plaća ono što joj 11 . a poslije su nastavili potragu za boljom zemljom i što god bi našli sebi bi prigrabili: to su bili Goti. drugi je hraneći. a Kama jer mu daje jesti. Načinili su i četvrto stanje: zanatlije – kožari. Kam će biti težak i hraniti ostalu braću jer jedna za njega moli. nego neki zanatlija koji nije naučio teško raditi jer seljaku je svaki posao lak kad je navikao na teške uvjete. ciglari itd. a treći braneći. o njemu svi drugi ovise. pljačali i ubijali dok ne nađu gdje će se nastaniti. ali najprije sazidati kulu babilonsku sve do neba. Seljak nema takvih briga jer ono što on radi svakome treba. Kad je to sve uredio umro je u dobi od 950 godina. zemlju otimaše i krv mlogu prolivaše Nakon Noine smrti svijet se brzo umnožavao. no opet je došlo do problema jer se svatko u svom zanatu trudio biti bolji od onog drugog. Kad bi seljak samo znao koliko je sretan. hebrejski i kaldejski. Avari. Tada je Noa podijelio svijet: Sem je dobio Aziju. kovači. Oni su tako hodali zemljom i otimali. Oni ne biše ni s onim zadovoljni. dok građanin premišlja bi li jeo ili ne bi. kad nije ništa uspio prodati. valjade im se diliti svaki svojom čeljadju u strane svita.Bog sluša molitve pravovjernih. a Jafet Europu i Noa je s njim ostao živjeti. čista srca i mirne savjesti naći će zadovoljstvo pri oranju. koje jim je otac podilio. počeše se seliti i većjeg prostora tražiti. Onda su se sjetili Noine zapovijedi pa je svaki sebi izabrao kralja da svime upravlja. zatim njemački. Jafet će biti vojnik i braniti braću. ako bi opet bio potop da se svi u nju mogu popeti. drugi latinski. • Nojevi sinovi rasplodiše se. čizmari. dočekaju ga žena i djeca. Sema jer za njega moli. kad su vidjeli da više ne mogu zajedno odluče se rastati. Seljak jede jednostavno i pije vodu. Kam Afriku. No Bog im je jezike pomiješao na 6 dijelova: jedni su govorili grčki. a drugi ga brani. Jafet u Skandinaviju i tu su se razmnožavali. bez hrane se ne može živjeti. zatim večeraju nešto jednostavno npr. evo kako o tome Vergilije piše: svaki pošten seljak. • Satir piva Slavoncu da je stanje jednoga težaka seljanina srićnije od stanja jednoga građanina ili varošanina Od svih zvanja najsretnije je seljakovo. Građanin ne bi izdržao ni takav rad ni vrućinu. Svatko se zatim vratio na svoj prostor: Sem u Aziju. zapaprene repe. a u zemlju ne sije. Više će seljak uživati u jednom danu svog teškog života. on se vraća kući s polja. Tada je pozvao svoje sinove i najstarijemu Semu (Melkisedeku) da će odsad stalno moliti i za sebe i za braću. Kad sunce zađe. Kam u Afriku.

12 . Seljaku godina uvijek nešto nosi: nekad voće. čuva jezik od psovanja. neka uvijek ostavi rezerve u kući u slučaju loše godine. neka blagoslivlja Boga. jesen mu daje vino i svinje. Neka poštuje Boga i svoga kralja.daje. Trud će mu se isplatiti. neka bližnjima oprosti. nekad zelje. a kad umre pričat će za njega da je bio dobar čovjek i da mu Bog da vječni pokoj. U ranu zoru ode na posao. Ako tako bude živio bit će mu dobro na ovom svijetu. Nikome nije tako dobro kao seljaku. kad se umori sjedne pod hrast i poslijepodne ponovo nastavi. neka ne krade. Ali ne valja ni pretjerano škrtariti. neka bude zadovolja i sa malo. ljeti žito. zašto želi imati više. janjiće.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful