You are on page 1of 11

Dr.

Valer Moldovan
1875-1954 Dosarul de securitate
.

Prof. Moldovan Viorica Liceul Victor Babeş Cluj Napoca
PPP

publicist. . A fost luptător pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul regimului austro-ungar. Turda (azi jud. doctor în drept. Alba) şi a murit în ziua de 19 iulie 1954 în penitenciarul de la Sighet.Ţ.N. deţine mai multe demnităţi în guvernele Iuliu Maniu şi George Mironescu. Ardeal. membru al P. membru al mişcării “Micul Memorand” din 1895. profesor universitar la Facultatea de drept din Cluj. Ca preşedinte al P.N.ui S-a născut la 5 august 1875 la Câmpeni jud.Ţ. printre care cea de subsecretar de stat la Ministerul Instrucţiunilor Publice şi Cultelor.Ţ.N. Este ales deputat în cinci legislaturi. senator în patru legislaturi şi vicepreşedinte al Senatului. Turda şi vicepreşedinte al P. avocat.

Dr.Valer Moldovan .

Dosarul său de securitate poartă numărul 2535 şi este catalogat “strict secret” aşa cum reiese din documentul de păstrare în arhiva operativă a dosarului M..S. declaraţia arestatului Valer Moldovan . şeful secţiei I Informaţii Interne din D. reţinându-se ca materiale compromiţătoare faptul că a fost preşedinte al organizaţiei P.Încarcerat la penitenciarul de la Sighet.A. . fişe personale. urmau să fie arestaţi un număr de 82 persoane.P. Turda şi fost ministru. Din acest val de arestări a făcut parte şi Valer Moldovan deşi avea vârsta de 75 de ani .În noaptea de 5/6 mai 1950 în baza unui ordin dat de colonelul Gavril Birtaş.N Ţ.I.. şi expediat direcţiilor regionale. Acesta are peste 100 file cuprin-zând ordine din partea D. foşti demnitari.S. caracterizări. documente ale Serviciului Securităţii Poporului Turda.G.P. note telefonice. “referate de urmărire”.G. iar trupul său să fie înmormântat la cimitirul săracilor de la Cearda. precum şi alte materiale specifice. note infor-mative din partea unor persoane fizice şi lucrători la securitate. avea să moară în 1954.

Din acuzaţiile aduse vom reţine în ceea ce urmează pe cele referitoare la alegerile din 1946. duşman înfocat al regimului comunist şi al partidului clasei muncitoare”. Direcţia Generală a Poliţiei. 20755 S. preşedintele de onoare al P. solicitându-se raportarea rezultatelor.N. datată 5 noiembrie 1946. susţinător al imperialiştilor. reacţionar.Ţ.Din documentul nr. Într-o notă informativă nesemnată. adresată Siguranţei Cluj reiese faptul că este pus sub supraveghere.A. naţionalist. propagandist ţărănist.I. Maniu. Din ceea ce este reţinut la dosar este clasificat ca:”manist. este acuzat de coordonarea din umbră a tuturor acţiunilor cu caracter reacţionar ale partidului şi de faptul că -“îndrumă pe membrii şi aderenţii partidului să nu se lase intimidaţi şi să răspundă la violenţe cu violenţe”. din 25 septem-brie 1945al M. .

N. descria modul de desfăşurare a alegerilor din oraşul şi judeţul Turda.Referatul din 15 noiembrie 1946 semnat de un comisar (ss. care “nu au fost libere.. care a trimis la “centru” un memoriu. Valer Moldovan. şi că la deschiderea scrutinului delegaţii naţional ţărănişti. Acesta întocmit de preşedintele de onoare al P. nu au văzut şi nu au putut asista legal la numără-toarea voturilor” . . membrii naţional ţărănişti nu au primit carte de alegători. indescifrabil) informează faptul că la locuinţa urmăritului se perindă zilnic agenţi electorali naţional ţărănişti care primesc ordine şi instrucţiuni în vederea alegerilor .Ţ.Ţ.N.. De asemenea într-o altă notă datată la 21 noiembrie 1945 este menţionată acţiunea P. ci din contră au fost arestaţi pentru a nu putea vota .

precum şi de alte evenimente interne şi externe. Memoriul în cauză a şi ajuns la Bucureşti prin regionala naţional ţărănistă de la Cluj . din 2 decembrie 1946 De asemenea în nota informativă se informează faptul că mai mulţi “reacţionari”din localitate sau adunat la locuinţa lui Valer Moldovan. faptul că într-adevăr Valer Moldovan este realizatorul şi semnatarul memoriului încriminat. legată de alegerile din 1946. unde din iniţiativa acestuia au alcătuit un memoriu. confirmă. . adresat anglo-americanilor. în urma verificărilor specifice serviciilor de siguranţă. “în care au arătat că au fost împiedicaţi de la alegeri şi nu au avut libertatea deplină… Valer Moldovan a spus că trebuie să ia măsuri ca prin orice mijloace guvernul să fie răsturnat şi să fie sabotat.Următorul referat din 30 noiembrie 1946 semnat de acelaşi comisar. Alte note informative continuă să monitorizeze activitatea lui Valer Moldovan .

cu toţi bunii români” .Un informator (probabil martor ocular n. Valer Moldovan a spus “ închideţi aparatul să nu-l aud vorbind în casa mea pe acest bandit”… mai departe arătând că Anglia şi America este alături de ei ( de români n.) şi că guvernul nu este recunoscut şi nici nu va fi recunoscut şi tratatul de pace nu va fi semnat numai după noi alegeri. Atunci când a urmat Dr.) relatează la 3 ianuarie 1947. faptul că în noaptea de revelion la domiciliul celui vizat s-au adunat mai multe familii ( numele acestora sunt şterse de către CNSAS) prilej cu care au ascultat la radio cuvântarea M. Regele Mihai. Petru Groza. dar aceste alegeri “vor fi supravegheate de către anglo-americani şi că Anul Nou 1947 îl vom face la Bucureşti la Preşedenţia Consiliului de Miniştrii.n.S.n.

fiindcă le-a indurat şi sub unguri. chiar dacă numărul acestora se va dubla sau tripla. casa percheziţionată.”. In aceeaşi notă informatorul îl citează cu privire la existenţa lagărelelor de internare care au rolul de a paraliza activitatea fruntaşilor din opoziţie considerându-instigatori şi agitatori ai democraţiei. ulterior naţionalizată şi familia lăsată fără mijloace de existenţă. care îşi sfătuieşte prietenii şi cunoscuţii “să nu se sperie de măsurile luate de guvern privind internarea în lagăre “ a unui număr important “dintre bunii patrioţi români. pensia anulată. Până la arestarea sa a fost urmărit.Toate notele informative care urmează îl prezintă pe Valer Moldovan ca persoana care organizează activitatea ”reacţiunii” din Turda. fiindcă neamul românesc este obişnuit cu astfel de opresiuni .. .

sau poate ţinând de tacticile comuniste.14603 din 31 octombrie 1947. În mod inexplicabil. prin ordinul nr.şi piardă urma refugiindu-se la rude în Bandul de Câmpie şi Topliţa. Acest ordin a fost semnat de inspectorul general de siguranţă Patriciu Mihai. 85”. “ Vă rugăm a lua măsuri ca această hotărâre să fie comunicată verbal celui în cauză la domiciliul său din Turda strada Traian nr.O vreme a încercat să. . Inspecto-ratul Judeţean de Siguranţă Cluj cere Serviciului Judeţean Turda încetarea urmăriri avocatului Moldovan Valeriu.

De subliniat faptul că în dreptul rubricii “ decedatul a fost sub tratament medical scrie ”da”. în dreptul rubricii “ultima şcoală şi clasă absolvită” este trasă o linie iar în dreptul rubricii “ocupaţia” scrie “ fără ocupaţie”. Cauza morţii conform aceluiaşi act. În Actul de moarte nr. ora 18 în Spitalul orăşenesc(!). este insuficienţă circulatorie şi miocardită cronică senilă. 145 din 13 august 1957 înregistrat la Sfatul Popular al oraşului Sighet este trecută data decesului: 19 iulie 1954. . unde a fost deţinut până la moartea sa.Valer Moldovan a fost arestat în primul lot aşa cum reiese din documentul din 5 mai 1950 şi trimis la penitenciarul demnitarilor de la Sighet.