Portretul lui Stefan cel Mare

"Letopisetul Tarii Moldovei" al lui Grigore Ureche indeplineste functia esentiala a povestirii, de rememorare si de recuperare a timpurilor trecute. Involuntar, in una din marile intuitii critice, George Calinescu ii fixa trasaturile foarte moderne ale narativitatii: "Are sensul obiectivitatii [...]. Este evolutionist in istorie, in sensul biologic, admitand ca orice natie (azi am zice civilizatie) are o incepatura, un adaos si o scadere. Bineinteles e providentialist. ii descoperim chiar idei politice." Literatura obiectiva a lui Ureche, in afara de faptul ca se supune timpului linear al fabulei, consemnand in mod strict evenimentele istorice, cu incipit si final, are si functia de a stabili aprecieri in discursul narativ, de a face pauze, uneori conclusive, pentru a contura portrete memorabile. Fragmentul din manualele mentionate contine arhicunoscutul portret al lui Stefan cel Mare, transcris de regula in intregime. in text, portretul marelui voievod este plasat intr-un punct culminant, dupa multe acumulari (adaosuri) narative, surprinse de regula in succesiune cronoliniara, cu firesti diminuari si accelerari ale fluxului povestirii. Aici cronicarul ajunge parca pe un pisc, pe un fel de Ceahlau ridicat in relieful scriiturii, unde, dupa un urcus anevoios, cu multe obstacole, cu accidente ale istoriei, cu privelisti paradiziace sau inspaimantatoare, face un popas, arunca o privire de jur imprejur, mai ales asupra cararilor strabatute. Face o sinteza a unei intregi epoci istorice ilustrate prin figura emblematica a unui personaj. Mai intai, cadrul epic se deschide cu situarea temporala a evenimentului: "De moartea lui Stefan voda celui Bun, va leato 7012", moment care, evident, nu este identic cu timpul narativ al cronicarului, acesta situandu-se la distanta necesara pentru a formula concluzii irecuzabile. Domnul, ostenit de atatea lupte, se intoarce in scaunul tarii si se retrage pentru eternitate in pamantul strabun, intr-o suita de planuri ale observatiei narative ce recompun o intreaga istorie si un destin deopotriva providential si uman: "Nu multa vreme, daoa s-au intorsu Stefan voda de la Pocutiia la scaunul sau, la Suceava, fiindu bolnav si slabu de ani, ca un om ce era intr-atatea razboaie si osteneala si neodihna, in 47 de ani, in toate partile sa batea cu totii, si dupa multe razboaie cu noroc ce au facut, cu mare lauda au muritu, marti, iulie 2 zile". in text identificam, asadar, un moment al intoarcerii din Pocutia, in functie de care se plaseaza cele doua directii temporale ale frazei: o

"bolnav si slabu de ani". Ce dupa moartea lui. in marmura istoriei. timpul impersonal al fixarii eroului in efigie. printr-o vointa auctoriala care se impune veacurilor: "Fost-au acestu Stefan voda om nu mare de statu. si Grigore Ureche. cu aceasta viziunea auctoriala dobandind extensia naratorului impersonal. dar si de om trecator. Este ceea ce face. dincolo de personaj. nu pierdea nadejdea. data mortii. completata simetric cu finalul extrem de concis al secventei. acolo il aflai. sa nu sa indarapteaze si pentru aceia raru razboiu de nu biruia. Cert este insa ca acum autorul abstract coboara (a cata oara in intreaga cronica?) din impersonalitatea sa si exprima aprecieri si idei cu tenta personala. devine cu alte cuvinte autor concret. invocat sa se apropie. sa radica deasupra biruitorilor". ca stiindu-sa cazut jos. nu . scriitorul dintro anumita clasa sociala care se exprima despre autocratul feudal. "nu multa vreme". modifica subtil aceasta viziune. cu forma inversa si situat in topica initiala. ca cunostiia toti ca s-au scapatu de mult bine si de multa aparatura. netenesu. pe care il recepteaza in detalii privite de aproape. supus in cele din urma legilor firii. care vorbeste in numele memoriei colective. autorul stabileste o relatie directa cu personajul. Cele doua planuri temporale ale enuntului narativ se aduna in punctul final pentru a marca o data istorica memorabila: "cu mare lauda au muritu. Desigur. sub semnul perfectului compus. prin care se reconstituie destinul istoric si individual al lui Stefan. Moartea lui Stefan este un eveniment la care participa intreaga tara. situat simetric fata de autor. De aceea. La lucruri de razboaie mester. aparent fara consideratii personale asupra lor. nucleul celebrului portret al lui Stefan. din instinctul marii creatii. Desi mentine.prolepsa concentrata. si o analepsa de mare rafinament. manios si de graba varsatoriu de sange nevinovat. castigand impotriva tuturor "multe razboaie cu noroc". apreciind evenimente de o notorietate incontestabila: "Atata jale era. ca vazandu-1 ai sai. de multe ori la ospete omoraea fara judetu. de plangea toti ca dupa un parinte al sau. acest cuvant ar putea dezvalui si prezenta discreta a cititorului abstract. unde era nevoie insusi se varaia. marti. aflat in "osteneala si neodihna" timp de 47 de ani. portretul marelui voievod se constituie din tuse precise. care consemneaza numai fapte definitive. marcata prin implicatiile semantice ale demonstrativului de apropiere "acestu". Urmatorul enunt. prin verbul la perfectul compus "fost-au". Si unde-1 biruia altii. iulie 2 zile". pana astazi ii zicu sveti Stefan voda. deopotriva de personaj eroic. Pana aici perspectiva este a autorului abstract. si lucrul sau il stiia a-1 acoperi si unde nu gandiiai. Amintrilea era om intreg la fire. momentul de efigie al fixarii in istorie.

pentru sufletu. nici dupa aceia l-au ajunsu. intr-acelas anu. apartinand limbii romane din secolul al XVII-lea. intr-o vreme arhaica. perspectiva narativa dobandeste si proiectie mitica. prijelit (prilejuit). la care contribuie formele vechi ale limbii. tiitoriu (stapanitor). nici mai nainte." in plus. povoae (puhoaie). timp al actiunilor terminate de mult. de origine divina: "Fost-au mai inainte de moartea lui Stefan voda. cat n-au fostu asa nici odinioara. ce ieste in mana lui Dumnezeu. aflate in majoritate la perfectul compus. si indeosebi verbele. a marilor eroi. intreaga compozitie a textului proiecteaza in spatiul narativ o temporalitate arhaica. mitica. si decii preste vara au fost ploi grele si povoae de ape. expresii si cuvinte sintetice. moartea lui Voda fiind prevestita de semne meteorologice extraordinare. varsatoriu. ci pentru lucrurile lui cele vitejesti. si multa inecare de apa s-au facut". iarna grea si geroasa. nelenesu. . carile niminea din domni. un personaj complex si o lume aureolata de lumina eroica. ca el inca au fostu om cu pacate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful