You are on page 1of 6

VARGA SZABOLCS VOLT-E A SZENT KORONA PCSETT 1529-BEN? Az 1526.

vi pusztts emlke mg lnken lt a Dl-Dunntlon, amikor 1529-ben jabb szultni hadjrat kzeledett a Drvhoz. Habsburg Ferdinnd hatalmnak gyengesgt jelezte, hogy prtja szinte azonnal felmorzsoldott az oszmn tmads hrre. Trk Blint tvol volt, temesi ispnknt ppen Erdlyben tevkenykedett, mg Pernyi Pter erdlyi vajda Siklson pihente ki az elz vi erdlyi hadjrat fradalmait.1 Mivel csapatait nem hozhatta magval, csupn nhny familirisa lehetett vele a baranyai rezidencijn. gy klnsen vdtelennek rezhette magt, amikor meghallotta, hogy a baranyai nemessg egynteten tllt Szapolyai oldalra s trt karokkal vrja a trk seregeket.2 Nem vletlen, hogy a kltzs mellett dnttt, felkszletlenl nem akarta bevrni, hogy krbezrjk s kiostromoljk gyengn megerstett vrbl. Istvnffy szerint elindulvn azrt Srospatakra (melyet bizonyra, jllehet erszakkal brvn, kfallal s bstykkal vras mdjra s formjra kerteni kezdett vala) az kirlyi koront s egyb kessgeket, melyek az Jnos s Ferdinnd koronzatja utn tle az visegrdi vrban val rizsre semmikppen nem vitettenek, hanem az trvnyek ellen magval megtartotta volna, azmint mondnk, szekrnyben elttetvn magval hordozta, s tban Kajdcsnl, nem messze Sakszrdtl meghls kedvrt Srvzre tre; az az falu annakeltte is elg hres vala, de az Pernyi nyomorsga utn hresebb s nevesebb ltt. Melyet mikor Szerecsen Jnos, ki abban az hborban az pcsi pspksget Jnos engedelmbl brja vala, ktszz lovassal s tszz gyalogokkal, kiknek nagyobb rsze pusks s nmely rsze nyilas vala, azon jjel Pernyit, ki semmi affle ellensges dologtl nem tudott tartani, vitzl npestl, kik az lomtl s bortl megneheztve voltak megttte s egynhnyat levgvn, kik az els zenebonra fegyvert fogtanak volna, s az tbbit knnyen elfutamtatvn Pernyit felesgestl, gyermekestl s minden gazdagsgval s az kirlyi koronval hatalmban ejt, s fogva lindvai Bnffy Jnosnak Sopronciban ad tartani, mivel Pcs vrast nem oly ersnek tln, hogy oly gazdag nyeresg benne tartathatnk.3 Nem vletlen a hossz idzet. Istvnffy mvnek megjelense, 1622 ta a trtnetrsban Pernyi elfogsa s a Szent Korona ideiglenes pcsi jelenlte szinte teljesen elfogadott vlt. Mr Ibrahim Pecsevi is tnyknt kezelte a trtnetet. A pcsi pspk Jnos kirly hve volt. A mint ez meghallotta, hogy az a koronval megy, Pcsrl 200 vitz lovast, s 500 gyalogost kldtt utna. Mikor Szekszrd kzelben a Srvz partjn lev faluban megszllott, utolrtk s a semmit nem sejtt megleptk. Nhny embert levgtk, magt pedig a csaldjval s a koronval egytt elfogtk s Pcsre vittk. De mivel nem merte Pcsett tartani, Sopron vrnak bgje pedig szintn Jnos kirly hve volt, Bnfi Jnos lindvai bggel ahhoz akarta kldeni Sopronba4. Midn a padisah a mohcsi mezn tbort ttt, rteslt e dologrl, teht maghoz hvatta a pcsi pspkt s Bnfi Jnost s szigoran rjuk parancsolt s a koront meg Prin Ptert elhozatta.5 Az nyilvnval, hogy Pecsevi Istvnffy alapjn dolgozott, de valsznleg szlvrosa irnti tiszteletbl egy apr, m lnyeges momentummal kiegsztette az elbeszlst. Ugyanis amg Istvnffy csak sejtette, hogy a korona Pcsre kerlt, Pecsevi ezt ki is mondta.
1 2

Bessenyei Jzsef: A Httorony foglya. Trk Blint. Budapest, 1986. 3637. p. Szakly Ferenc: Schreiber Farkas, pcsi br (15271542). (Plyakp nhny gazdasg- s trsadalomtrtneti tanulsggal) = Janus Pannonius Mzeum vknyve 2021(197576) Pcs, 1977. 84. p. 3 Istvnffy Mikls magyarok dolgairl rt histrija Tllyai Pl XVII. szzadi fordtsban. I/1 112. Knyv. S.a r. Benits Pter. Trtnelmi forrsok I. Budapest, 2001. 281282. p. 4 Szaplonca, Alsszaplonca vagy Boldogasszonyfalva nven ismert telepls Krs megyben. Valban a Bnffy csald birtokolta. Ma Veliki Bataji Horvtorszgban. 5 Thry Jzsef: Pecsevi viszonya a magyar trtnetrshoz. Szzadok 26 (1892) 575. p.

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

A kt jeles trtnetr mellett Verancsics Antal, a kitn humanista fpap is megemlkezett az 1529-ben trtntekrl elbeszlse lnyegben megegyezett Istvnffyval: Perny Ptert megfog Szerecseny Jnos mind felesgivel, gyermekivel Gajdcsnl az Sr vize mellett. Hol minden kincsiben zskmnt tnek Az kirlyi korona is Szerecsen Jnos keziben juta.6 Ettl kezdve nem volt meglls. E hrom megbzhatnak tekintett szerz alapjn tudomnyos mvek sokasgban tnt fel a trtnet. Paprra vetette Vradi Ferenc Baranya vrmegyrl rt munkjban,7 ami teljesen elfogadhat, hiszen a lelkes loklpatritk szemben egy telepls trtnelmi megbecsltsgt komolyan emelte Szent Istvn fejknek ideiglenes jelenlte. Mrpedig egy 1491. vre tett utalson kvl csak 1529-bl szltak a forrsok a korona pcsi jelenltrl.8 A helytrtneti szakirodalom mellett a trtnetrs kiemelked alkotsaiban is visszaksznt Szerecsen tette.9 A legjobb plda erre, hogy maga Szekf Gyula is emltette nagyhats trtneti szintzisben.10 A szent ereklye kalandos sorsnak emltse nem maradhatott ki a koronrl rt tudomnyos munkkbl sem. Az ugyanabban az vben napvilgot ltott forrsvlogats, illetve a Benda Klmn s Fgedi Erik ltal rt kismonogrfia11 is emltst tett Pernyi balszerencsjrl, st, az elbbiben a szerkeszt kln a bevezetsben is rtkelte ezt az adatot.12 Igaz, Katona Tams itt mr ktelyeinek adott hangot, s megjegyezte, hogy a klnbz forrsok adatai nem mindig egyeznek. Azzal tmasztotta ezt al, hogy amg az oszmn forrsok szerint Ibrahim nagyvezr csak oktber 30-n adta t Tass falu mellett a koront, Szapolyai mr e hnap 10-n gy nyilatkozott, hogy a szultntl megkapta Buda vrt a fejkkel egytt.13 Katona gyanja igaz volt, de megrzst rnyalni kell, ugyanis jval tbb bizonytalansg merlt fel a korona sorst illetleg, mint az a ktet bevezetjbl kiderl. Csupn az elbeszl forrsokat tekintve szemet szr Verancsics egy az esemnyeket ler rszt kzvetlenl kvet mondata, miszerint Szerecsen Jnos Perny Ptert mind az koronval ajndokon ad Jnos kirlynak.14 Ez az adalk teljesen hinyzik Istvnffynl, s szges ellenttben ll az ltala lertakkal. St, nem csupn Istvnffynak mond ellent, de a Szlejmn szultn napljban feljegyzett adatokkal sem egyezik. ugyanis Btaszk krnykn, Kesztlcnl jrt, amikor kiderlt, hogy a gyaur bgek kzl egy Pirim Petri nev nagy bget aki a kirlly vlasztottakat szokta megkoronzni , mikor a Drva partjn jrt, egy vr bgje elfogvn, brtnbe vetette, s jelentst tett a boldogsgos udvarnak. Ennek elhozsa vgett Izvornik bgje, Kcsk Bli bg, kldetett el, a maga emberein kvl mg 500 sziphival egytt.15 Teht a koronrl sz sincsen ebben a forrsban, s ez nem vletlen. A szultn ugyanis egyrtelmen fogalmazott a hadjrat utn propagandisztikus okokbl kiadott gyzelmi jelentsben. Teht az egsz Magyarorszg a benne lev vrakkal s a hozz tartoz tartomnyokkal egytt meghdttatott; s a felsges risten kegyelmbl egyszersmind kezembe kerlt a fntebb mr emltett s korona nven ismeretes kirlyi korona, mely a
6

15041566. Memoria rerum. Magyarorszgon legutbbi Lszl kirly finak legutbbi Lajos kirlynak szletse ta esett dolgok emlkezete. S.a.r. az utszt s a jegyzeteket rta Bessenyei Jzsef. Budapest, 1981. 36. p. 7 Vradi Ferenc: Baranya mltja s jelene. Pcs, 1897. 398. p. 8 lltlag 1491-ben Corvin Jnos egy rvid ideig ugyancsak itt rejtegette. Gosztonyi Gyula: A pcsi vr. = Pcs szab. Kir. Vros Majorossy Imre Mzeumnak 193940. vi rtestje. 5570. Pcs, 1940. 59. p. 9 Szerecsen Jnosra lsd: Szakly Ferenc: Tolna megye negyven esztendeje a mohcsi csata utn (15261566). = Tanulmnyok Tolna megye trtnetbl II. szerkesztette: Puskely Attila. Szekszrd, 1969. 1722. p. 10 Hman Blint Szekf Gyula: Magyar trtnet III. ktet. rta Szekf. Bp. 1935. 23. p. 11 Benda Klmn Fgedi Erik: A magya korona regnye. Budapest, 1979. 118. p. 12 A korona kilenc vszzada. Trtnelmi forrsok a magyar koronrl. Vlogatta s szerkesztette Katona Tams. Budapest, 1979. 184185. p. 13 Uo. 14 Memoria rerumi.m. 36. p. 15 Trk trtnetrk I. fordtotta Thry Jzsef. Budapest, 1893. 332. p.

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

nevezett Visegrd vrban szokott riztetni Ezt pedig Bcs sikertelen ostroma utn visszafel, amikor Budn tallkozott Szapolyaival, tadta patronltja kezbe.16 sszegzsknt megllapthatjuk, hogy mg a trtnet sforrsainak tekinthet forrsok is sokszor ellentmondanak egymsnak, s gondos kritikval megelzhet lett volna a korona kalandjnak valsgg nemesedse. Ugyanis mr ezen forrsrszletek vgigolvassa utn is bizonyos, hogy a korona nem volt Pernyinl, amikor elfogtk Szerecsen emberei,17 hanem Visegrd elfoglalsval jutott Szlejmn kezbe, aki ezutn adta oda Jnos kirlynak. gy termszetesen Pcsett sem jrhatott. Ez a kvetkeztets nem az n rdemem. Szalay Lszl mr a 19. szzadban azt lltotta, hogy a korona Visegrdrl kerlt a szultn birtokba.18 1981-ben Bessenyei Jzsef is erre a kvetkeztetsre jutott, s azt lltotta, hogy a koront Bthori Istvn ndor s koronar rizte Visegrdon, mikzben Pernyin rajtatttek Szerecsen emberei.19 Az igazi ttrst Ivn Lszl kutatsai hoztk meg, aki Visegrd trtnetnek megrsa sorn bizonytotta be Gvay Antal munki alapjn, hogy a korona mindvgig Visegrdon volt, s nem barangolta be az erdlyi vajda poggyszban a Magyar Kirlysgot. St, mg Pernyit sem Pcsett, hanem valsznleg a pspki adminisztrtor dbrkzi vrban riztk, s augusztus utols napjaiban Kcsk Bli zvorniki bg innen vitte a szultn budai tborba.20 A szakirodalom mellett forrsok is bizonytjk a korona Visegrdon val rzst a krdses idbl. Mr Ferdinnd koronzsakor, 1527. november 11-n kineveztk Pernyi Ptert s Bthori Istvnt koronarknek. Elbbi ezen a napon eskt is tett r, hogy a koront Visegrdon megrzi, s onnan a trsa tudta s engedlye nlkl el nem szlltja, kinevezett vrnagyt le nem cserli.21 A gyors intzkedsre azrt lehetett szksg, mert kzvetlenl a koronzs, s azt kvet lakoma utn a koronark feladata volt a fejk biztonsgos helyre szlltsa. Pernyik hamar munkhoz lttak, mert november 29-n letette a hsgeskjt a ndor ltal kinevezett Johannes Cheh de Geszt, mg Pernyi vlasztottja Nicolaus de Kozr volt.22 Kozri mg 1529-ben is tsztsgben volt, amikor I. Ferdinnd jlius 20-n utastotta Thurz Eleket, hogy a magyar tancsosok viseljk gondjt a koronnak, s egyben felszltotta a budai rsget, hogy szksg esetn kldjenek tven gyalogost a visegrdi vr vdelmre.23 Thurz t nappal ksbbi vlaszban tudstotta az uralkodt a legjabb fejlemnyekrl. Sajnos maradktalanul nem hajthatta vgre Ferdinnd parancsait, mert a szoksjog rtelmben a koronark beleegyezse nlkl nem veznyelhetett katonasgot a

16 17

A korona kilenc vszzadai.m. 212; 214. p. A kismonogrfia szerint jl. 25-n trtnt az incidens. BendaFgedii.m. 118. rdekes, hogy Benda hrom vvel ksbb mr gy vlte, hogy Pernyi elfogatsra aug. 18-a krl kerlt sor. Benda Klmn: Magyarorszg trtneti kronolgija II. 15261848. Budapest, 1982. 364. p. 18 Szolimn Jnos kirlyt Budn hagytaS most Bcs ellen indult. tkzben Visegrdot, s a Ferdinndnak kirlly kenetse ta ismt Visegrdon rztt koront kezbe ejtette. Szalay Lszl: Magyarorszg trtnete IV. ktet. A mohcsi vsztl a linczi bkektsig 15261645. Pest, 1865. 98. p. 19 Memoria rerumi.m. 163. 100. lj. Bessenyei szerint aug. 31-n fogtk el Pernyit, de forrsait sajnos nem adja meg. 20 Nem Mohcsra, ahogy azt a szerz felttelezte. = Ivn Lszl: A visegrdi vr trtnete a kezdetektl 1685-ig. Visegrd, 2004. 138139. p. A knyvre Sudr Balzs hvta fel a figyelmemet, gy ezen cikk alaptlete is tle szrmazik. Ezton mondok ksznetet neki. Pernyi fogsgnak a helyszne egy okbl problematikus. Kcsk Blinak kt htbe telt Pernyit Pestre szlltani, mrpedig Dbrkzbl ez nem tartott volna ennyi ideig. Bnffy s Szaplonca nevnek a trtnetbe val beillesztse pedig nmagban teljesen rtelmetlen, kivve ha valban itt riztk a vajdt. A krdst nem tudom eldnteni. 21 MOL N 48 Lad. K. Nro. 1. No. 48. Plffy Gznak ksznm, hogy a forrsokat a rendelkezsemre bocstotta. 22 MOL N 48 Lad. K. Nro. 1. No. 49. 23 Erdlyi Gabriella: I. Ferdinnd s Thurz Elek levelezse 15261532. = Lymbus ktetek I. Budapest, 2005. XXIX.

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

vrba.24 Ezrt a levl kzhezvtele utn, augusztus 6-n a Habsburg uralkod megbzta Ladislaus Edlasperg nev tancsost, hogy trgyaljon a ndorral a koronrl.25 Utbbi adat arra is bizonytk, hogy Pernyi ekkor mr fogsgban volt, gy egyedl Bthorira maradt a korona megrzsnek feladata. A megvltozott helyzet miatt Visegrd vrnagyainak augusztus 20-n j fogadalmat kellett tennik Esztergomban. Fekete Mikls s Kozri Mikls ekkor mr csak Bthorinak tettek eskt, hogy minden veszlytl megrzik a vrat s a koront, igaz azt megjegyeztk, hogy szabadulsa utn az erdlyi vajda ismt gyakorolhatja koronari tisztbl fakad jogait.26 Ekkortl kezdve azonban a korona hossz hetekre eltnik a forrsokbl, s legkzelebb Szlejmn kezben bukkant fel, amikor visszaadta Szapolyainak. Az albbiakban ennek idpontjt prbljuk kzelebbrl meghatrozni. Azt mr fentebb lttuk, hogy a hadjrat napljban megadott oktber 30-a ksei, hiszen Szapolyai majd hrom httel korbban megtrtntnek rja le az esemnyeket. De tovbb is szkthetjk az idkeretet, hiszen Ndasdy Tams mr oktber 4-n arrl szmolt be, hogy Szlejmn visszaadta a koront Jnos kirlynak Budn.27 Ez teht a hatalmi szimblum Szapolyai kezbe kerlsnek legksbbi idpontja. Legkorbban azutn juthatott hozz Jnos kirly a fejkhez, miutn a trk csapatok elfoglaltk Visegrd vrt. Erre valamikor szeptember 8-n, Buda bevtele utn kerlhetett sor. Elestrl rendkvl szkszavan nyilatkoznak a forrsok. gy tnik, hogy rvid harc utn egy Budrl kikldtt kisebb sereg vette be a vrat. Ennek sorn meghalt Fekete Mikls, trsa, Kozri Mikls pedig ettl megrettenve tadta a koront s a vrat.28 Ha elfogadjuk azt, hogy szeptember 14-n trtnt Jnos kirlynak Szermi ltal eladott budai intronizcija, akkor Visegrd bevtelre mg ksbb kerlhetett sor. Ugyanis ekkor mg egy sz sem esett a koronzsi kszerekrl.29 Mivel Ndasdy Vrday Pl tllsval egy idben emltette a fenti esetet, ezrt Visegrd valamikor Esztergommal egy idben adhatta meg magt.30 Ez azonban jabb problmkat vet fel, amelyek jelentsge rszben tlmutat a korona pcsi jelenltn. Szapolyai s Szlejmn ugyanis nem tallkoztak Budn, mieltt az utbbi tovbbindult volna Bcs fel. A forrsok tlnyom rsze viszont azt lltja, hogy a szultn valamikor oktber vgn adta t a koronzsi kszereket Szapolyainak. Mind a szultn naplja,31 mind a gyzelmi jelentse errl tudst.32 Szermi is megemlkezett a kt uralkod Rkos mezejn val tallkozsrl, de szerinte a koront Szapolyai vitte ide a szultn
24

Hoc tamen Maiestas Vestra pro meliori informatione scire dignetur, Coronam ex loco, in quo est, deferri in alium non posse neque etiam pedites illac imponi sine pari consensu domini palatini et Petri Pereni, qui sunt conservatores Sacrae Coronae, hi tamen facient ea, quae rei et temporis necessitas expostulaverit. Uo. 49. 25 Uo. XXX. 26 MOL N 48 Lad. K. Nro. 1. No. 49. 27 MOL P 1314 4869. 1529. okt. 4. Raada. Ndasdy Tams Batthyny Ferencnek. 28 De castro Wisegradiense hoc scribere possumus quod Nicolaus Fekethe qui fuit castellanus cum altero Nicolao Kozarii fuit in castro mortuus simulcum uxori et liberis suis. Et iste Nicolaus Kozarii temendentus restituit castrum simulcum corona. MOL P 1314 4869. Itt mondok ksznetet Oborni Terznek a szveg elolvasshoz nyjtott segtsgrt. 29 Szermi Gyrgy: Magyarorszg romlsrl. Budapest, 1979. 238239. p. Az esemnyrl a szultn naplja is tudst. A korona kilenc vszzadai.m. 198. p. gy azonban ekkor nem trtnhetett meg a koronzsi kszerek tadsa, ahogy azt Benda Klmn felttelezte. Magyarorszg trtneti kronolgijai.m. 364. p. 30 cesar thurcorum nunc est circa civitatem Wyennensem quia in Strigonio non est moratus quoniam dominus archiepiscopus Paulus subdedit se Johanni regi nunc postulat graciam sive maiestate adhuc non fuit conclusum. Stephanus Chab fuit Bude apud regiam maiestatem cupit dominus archiepiscopus ut ipsum in eodem archiepiscopatu relinqueret adhuc de eo non fuit destinatum, nescimus quid de eo facient, speramus fieri sibi graciam. MOL P 1314 4869. 31 A korona kilenc vszzadai.m. 206. p. 32 Amikor Szlejmn Bcs fell Budra rt, akkor jtt el Jnos a mr emltett koront tadtam neki. Uo. 214. p.

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

krsre.33 Szapolyai s Ndasdy tbbszr idzett levelei viszont arrl tanskodnak, hogy erre mr oktber 4-e eltt sor kerlt. A helyzetre hrom megolds knlkozik. A) A korona Visegrdrl a szultn tborba kerlt, s ebben az esetben valban csak oktber vgn kerlt vissza magyar kzbe. Szapolyai s Ndasdy pedig tulajdonkppen csak a korona visszagrsrl szlt.34 Teht mg a fejk a Bcs alatti tborban pihent, a szultn levlben azt mr visszaadomnyozta Szapolyainak a Magyar Kirlysggal s a Ferdinndtl meghdtott nmet (ausztriai) vrosokkal egytt. Ez alapjn a hadrat oszmn forrsai mondanak igazat, s a szultn Budn adta t szemlyesen a koront. A kortrs trtnetr, Zermegh Jnos lersa is ezt a verzit ersti. Igaz, maga ppen ekkor Zgrbban tartzkodott Erddy Simon szervitoraknt, de gy is rendkvl rszletesen ecsetelte a hadjrat esemnyeit. Szlemn, midn Budra rnek, [Szlejmn] belpve a vrba Jnost fembereivel egytt beszltja, s megparancsolja, hogy a kirlyi fejket meg a tbbi kirlyi dszt, amellyek a kirlyokat beiktatskor kesteni szoktk, tegyk az asztalra.35 Azaz a korona eddig nla volt. B) Elvben az is lehetsg lett volna, ha Szlejmn valamikor az ostrom alatt visszatrt volna Budra, de ezt az eshetsget kizrhatjuk, ugyanis errl a hadjrati napl biztosan megemlkezett volna. C) A harmadik lehetsg az elshz hasonlan szintn valsznnek tnik. Szlejmn visszakldte Budra a koront, amg maga Bcs alatt llomsozott. Ez megmagyarzn Szermi lltst, miszerint a szultn arra krte budai tallkozsuk alatt Jnost, hogy mutassa meg neki a koront, amire a magyar orszggylsek trtnetbl jl ismert mezn kerlt sor.36 Ennek azonban csak akkor van rtelme, ha Szlejmn korbban nem ltta Szent Istvn fejkt, mert azt Visegrdrl az ostromlk azonnal Budra vittk. Kzvetve Thurz Elek beszmolja is Szermit ersti. Ferdinnd hve egy november 8-n kelt levlre hivatkozva azt lltotta, hogy Szlejmn budn adta t Buda vrt Szapolyainak, majd a Dunn val tkels utn ismt tallkoztak, s ekkor vdelmet s katonai tmogatst grt vazallusnak.37 Zermegh azonban csak az budai tallkozrl tudott, amelyet Budra lokalizlt. gy rktette meg az esemnyt: Lm, ma a te kezedbe s hatalmadba adom e vrat, Buda vrost s Magyarorszg egsz kirlysgt, tged Magyarorszg kirlynak nyilvntalak s hirdetlekemlkezz Istenre s az n jttemnyeimre. gy vedd a koront s az sszes tbbi kirlyi kessget, amelyekkel a te s rkseid a jvben szerencssen ljetek. Ezekkel a szavakkal a csszr kivonult a vrbl, a hdon tkelt a Dunn s Jnost Budn hagyva hazatrt.38 gy rthetv vlna a Tas melletti tbor kapcsn lejegyzett eset, amikor Ibrahim lhton sszegyjtvn a bgeket, elhozatta a kirlyoktl viseltetni szokott koront s megmutatta nekik, ezt mondva: Ez a korona Nursivn idejbl maradt fenn.39 Ha eltekintnk attl, hogy ez nem kvetkezhetett be Pest elhagysa utn, az alapmotvum igazsga nem kizrt, azaz a Bcs all visszatr trk ftisztek kvncsiak voltak a szent ereklyre.40

33 34

Magyarorszg romlsrli.m. 245246. p. Sed cesar et castrum et corona reddidit Johanni Regi et necnon est apud manus regis et totum regnum hungarie donavit sibi cesar. Habet sicuti intelligere et visu percipere cognoscereque potuimus quinquies centum milia hominum. Et promisit Johanni regi in regno Hungarie ipsum deffendere et conservare. Et ultra hoc contra hostem regis puta contra regem Ferdinandum proficiscere quoad pes equi sui ducere potest et quiquid in regno Austrie occupare possit civitates que quiscumque expugnare eas omnes Johanni regi donaturus est. MOL P 1314 4869. 35 Zermegh Jnos: Emlkirat a Ferdinnd s Jnos, Magyarorszg kirlyai kztt trtnt dolgokrl. = Krnikink magyarul III/2. Vlogatta s fordtotta Kulcsr Pter. Budapest, 2007. 150. p. 36 Magyarorszg romlsrli.m. 245246. p. 37 Thurz Elek levelezsei.m. 50. p. 38 Zermegh Jnosi.m. 150151. p. 39 A korona kilenc vszzadai.m. 206. p. 40 Az oszmnok koronrl vallott felfogsra lsd: Sudr Balzs: Egy trk utaz a magyar Szent Koronrl. (kzirat)

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

Nem lltom, hogy minden ellentmondst fel tudtam oldani, jcskn maradtak bizonytalansgok. Mindezek ellenre az adatokbl egyenlre az albbi kp tnik a legvalsznbbnek. Pernyi valban fogsgba esett Tolna megyben, Szerecsen Jnos kezbl trk csapatok vittk Budra, ahol Szlejmn nagylelken Szapolyai kegyre bzta t. Az oszmn seregek Bcs fel elfoglaltk Esztergomot, Vrday Pl pedig jra Szapolyai kegyelmbe ajnlotta magt. Ekzben Visegrd is oszmn kzbe kerlt, ahonnan a koront Budra szlltottk, ahol vagy Szapolyai, vagy a vdelmre kinevezett trk csapat vezetje, Hszrev vigyzott r. Szlejmn azonban mr ekkor biztostotta Jnost arrl, hogy az v a korona. Miutn a szultn visszatrt Budra, ott szemlyesen adta t a koront Szapolyainak, s ezzel megerstette a Mohcs mezejn trtnteket, orszg-vilg eltt nyilvnvalv tette, hogy prtfogoltja az akaratbl viselheti a magyar kirlyi cmet. Az sem zrhat ki teljesen, hogy Szent Istvn ereklyje megfordult Bcs alatt, de jabb adatok hjn ez a kevsb valszn. Az azonban bizonyos, hogy a korona ebben az esetben nem jrt Pcsett, s ezzel egy legendval szegnyebb lett a vros mltja. Vgezetl mr csak arra kell vlaszt tallni, hogy mikppen alakulhatott ki mgis ez a trtnet. Az biztos, hogy sem Szlejmn naplja, sem gyzelmi jelentse nem emltette e sznes esemnyt, ahogy Szerminl sem talljuk nyomt. Az eddig ismert okleveles forrsanyag is hallgat rla, ahogy a csaldot jl ismer Sztrai Mihly sem ismerte a trtnetet.41 A bevezetben mr emltett Istvnffy Mikls volt az, aki Pernyi kalandos trtnett szles krben elterjesztette, tle vette t Pecsevi, s gy kerlt be a trk irodalom rdekldsi krbe. Istvnffy pedig ebben a krdsben Zermegh Jnos munkjra tmaszkodott, ahogy azt Srs Pongrc meggyzen bizonytotta.42 Verancsics s Zermegh kapcsolatra eleddig nem sikerlt adatot tallnom, ezrt nem tudom, hogy Verancsics tle vette volna az informcit, vagy mshonnan mertett.43 Arra pedig vgkpp nem tudom a vlaszt, hogy Zermegh hol hallotta ezt. Az emlkiratbl azonban szintn hinyzik a Pcsre val utals, nla a koront rgtn Szaploncra szlltottk. A baranyai illetsg Istvnffy mr sejtetni engedte ezt a lehetsget, s Pecsevi volt az els, aki hatrozottan lltotta, hogy a fejk Szerecsen Jnos jvoltbl Pcsre kerlt. Ez egy fontos adalk Pecsevi loklpatriotizmusra, s a sors fintora, hogy ppen a megszll hatalom egyik kpviseljnek ksznhette a vros a Szent Korona itt rzsnek fikcijt. (megjelent: Volt-e a Szent Korona Pcsett 1529-ben. in: Pcsi Szemle 12. (2009/1) 18-25.)

41

Sztrai Mihly: Histria Pernyi Ferenc kiszabadulsrl. Pernyi Pter lete s halla. Vlogatta, a szveget gondozta, a bevezet tanulmnyt s a jegyzeteket rta Tglsy Imre. (Magyar Rirkasgok) Budapest, 1985. 42 Srs Pongrcz: Zermegh Jnos s munkja. = Szzadok XLI (1907) 97118; 219235. p. 43 Ha egyltaln Verancsics rta a neki tuljadontott mvet. Bartoniek Emma Acsdy Igncc kutatsai alapjn elutastotta a humanista fpap szerzsgt. Bartoniek Emma: Fejezetek a XVI-XVII. szzadi magyarorszgi trtnetrs trtnetbl. Budapest, 1975. 39. Taln ugyanaz a m ezen rsznek szerzje, aki Zermeghet is informlta. A Varasd vrmegybl szrmaz szerz ugyanis nem hasznlt rsos forrsokat mve megrsa sorn, hanem adatkzlire tmaszkodott. Ennek ellenre tbbnyire megbzhat. Uo. 8791. p.

Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)