P. 1
Asas Ikhtiar Hidup

Asas Ikhtiar Hidup

|Views: 4,036|Likes:
Published by Pok Wei Lan

More info:

Published by: Pok Wei Lan on Dec 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/15/2013

pdf

text

original

Sections

 • 1.0PENGENALAN BERKHEMAH
 • 2.0LANGKAH-LANGKAH AKTIVITI PERKHEMAHAN:
 • 2.1 Kebenaran
 • 2.2 Laporkan
 • 2.3 Kawasan Siapa
 • 2.4 Peraturan
 • 3.0PEMILIHAN KAWASAN/ TAPAK PERKHEMAHAN/ PETA
 • 3.1 Sumber Asas
 • 3.2 Bentuk Muka Bumi
 • 3.3 Perhubungan
 • 3.4 Sinar Matahari
 • 3.5 Denai Binatang
 • 4.0ASPEK KESELAMATAN
 • 4.1Tanda Mengesan Dan Semboyan
 • 4.2Alat Pertolongan Cemas
 • 4.3Aspek keselamatan kawasan perkhemahan
 • 4.4Keselamatan Khemah
 • 4.5Penjagaan Khemah
 • 4.6Peraturan Keselamatan Perkhemahan
 • 5.0KHEMAH
 • 5.1MENDIRIKAN / MEMASANG KHEMAH
 • 5.2JENIS- JENIS KHEMAH
 • 5.3Memilih Tapak Mendirikan Khemah
 • 5.4Mendirikan Khemah
 • 5.5Membuat Pondok
 • 5.6KEDUDUKAN KHEMAH, PINTU GERBANG DAN PAGAR KAWASAN
 • 6.0 SIMPULAN DAN IKATAN
 • 7.0JERAT DAN PERANGKAP SERTA HAIWAN
 • 7.1Jenis-Jenis Jerat dan Perangkap Haiwan
 • 8. LASTIK

KATA-KATA ALUAN Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi mengasihani.

Segala pujian bagi Allah dan dengannya kami minta pertolongan atas semua perkara dunia dan akhirat, dan selepas itu dengan pertolongan Allah juga dapat kami menyiapkan tugasan kami sehingga terhasil satu panduan membina khemah mengikut kesesuaian tempat & membuat jerat & atau perangkap untuk menangkap haiwan liar di hutan. Kami percaya manual ini akan dapat memberikan pengetahuan berhubung dengan perbincangan merangkumi jerat & perangkap seperti racun,getah pemikat,bentuk saiz , kekuatan & sasaran .

Kami mengucapkan terima kasih kepada pensyarah-pensyarah bimbingan kami yang telah banyak memberi tunjuk ajar bagi menyiapkan tugasan ini. Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada guru-guru pelatih KPLI KH2 ambilan Januari 2007 diatas sokongan mereka. Mudah-mudahan panduan ini akan jadi rujukan bakal pemimpin-pemimpin Tunas Kadet Remaja Sekolah di Institut Perguruan Tun Hussein Onn. Kepada Allah kita berserah semoga dilorongkan kita kejalan yang besar.

ISI KANDUNGAN KATA – KATA ALUAN 1.0 PENGENALAN 2.0 LANGKAH-LANGKAH AKTIVITI PERKHEMAHAN 3.0 PEMILIHAN KAWASAN TAPAK PERKHEMAHAN /PETA 4.0 ASPEK KESELAMATAN 5.0 KHEMAH 6.0 SIMPULAN DAN IKATAN 7.0 JERAT DAN PERANGKAP HAIWAN 8.0 KESIMPULAN BOBLIOGRAFI LAMPIRAN

1.0

PENGENALAN BERKHEMAH

Ilmu perkhemahan merupakan salah satu aktiviti yang sangat diutamakan dalam pergerakan badan –badan beruniform diseluruh Negara.Pelbagai latihan dan pengalaman diperoleh semasa menghadiri sesuatu perkhemahan, Pengalaman ini tidak terdapat dalam pelajaran yang dipelajari di bilik darjah atau di rumah.Pengalaman ini sangat berguna dan penting kepada belia yang sedang membesar untuk terus hidup dalam masyarakt yang lebih kompleks dan mencabar. Banyak faedah yang boleh kita perolehi semasa perkhemahan ini. Berkhemah merupakan salah satu kaedah menyalurkan pendidikan terarah yang disampaikan secara langsung dan tidak langsung dalam pergerakan badan – badan beruniform. Sehubungan itu, setiap badan –badan beruniform yang ada seharusnya sedar tentang tujuan dan matlamat utama perkhemahan ini.Mereka seharusnya merancang dan melaksanakan program perkhemahan ini dengan bersungguh – sungguh. Berkhemah merupakan aktiviti yang menyeronokkan namun pelbagai persiapan dan prosedur yang perlu diambil perhatian sebelum manjalankan aktiviti berkhemah. Walaupun aktiviti ini dipandang mudah bagi sesetengah pihak, namun perkhemahan yang dimaksudkan disini bukan hanya berkhemah dihalaman rumah ataupun tempat yang terdapat banyak kemudahan awam, tetapi ia melibatkan aktiviti yang jauh dari kediaman serta boleh menyebabkan kesan yang tidak baik bukan sahaja kepada diri sendiri dan orang lain tetapi juga kepada alam sekitar sekiranya beberapa perkara yang dianggap remeh ini tidak diambil perhatian .

2. Melakukan aktiviti luar tidak boleh dirahsiakan.0 LANGKAH-LANGKAH AKTIVITI PERKHEMAHAN: 2. Lebih-lebih lagi jika anda memasuki satu perkampungan yang jauh terpencil dan mempunyai adat resam yang berlainan. 2. anda haruslah meminta kebenaran daripada tuan punya tanah ataupun ketua kampung untuk bermalam dikawasan tersebut.2 Laporkan Anda haruslah melaporkan mengenai aktiviti ini kepada balai polis ataupun ranjer taman yang bertugas ditempat yang anda hendak tuju untuk memaklumkan mereka bahawa anda akan melakukan aktiviti perkhemahan didalam kawasan mereka. maka setibanya anda di sana. cara pergaulan dan keselamatan kampung tersebut.3 Kawasan Siapa Sekiranya kawasan perkhemahan yang anda pilih itu merupakan kawasan orang contohnya seperti tanah persendirian ataupun kampung. Tujuannya adalah untuk memudahkan mereka untuk membuat rondaan keselamatan ataupun melakukan kerja-kerja menyelamat sekiranya anda memerlukan bantuan. kebenaran daripada ibubapa ataupun penjaga adalah perlu dan kita harus memaklumkan mengenai aktiviti serta tujuannya kepada mereka ataupun orang yang terdekat dengan kita. malahan ia perlu diberitahu kepada orang lain supaya pemergian kita diketahui. Anda haruslah cuba untuk memperolehi maklumat daripada mereka mengenai suku kaum & kepercayaan. mungkin mereka juga boleh memberikan penerangan yang lebih terperinci mengenai keadaan kawasan tersebut. Bukan itu sahaja. perkara yang amat penting sekali ialah memohon kebenaran. Kita sebagai seorang remaja.2. Ini adalah untuk memastikan anda selamat .1 Kebenaran Sebelum kita memulakan sesuatu aktiviti perkhemahan. pantang larang.

2 Bentuk Muka Bumi Bentuk muka bumi yang sesuai adalah tanah rata dan kering.0 PEMILIHAN KAWASAN/ TAPAK PERKHEMAHAN/ PETA 3. Namun begitu anda DILARANG berkhemah terlalu dekat dengan sungai dikawasan hulu atau berbukit. Tambahan pula. Permukaan tanah juga seharusnya tidak berbatu-batu kerana ia tidak menyelesakan ketika tidur. terutamanya di sebalah hulu. 3. Kerana dikhuatiri dahan yang besar dari . Kedudukan tanah tersebut haruslah tinggi sedikit daripada kawasan disekitarnya untuk mengelakkan air bertakung / banjir ketika hujan lebat. Anda juga tidak digalakkan untuk mendirikan khemah di bawah pokok yang besar ataupun yang sudah tua. paras air akan tiba-tiba naik dengan cepat.menetap di kampong tersebut serta kehadiran anda dikawasan mereka tidak mengganggu.anda haruslah mematuhi peraturan yang ditetapkan untuk menjamin keselamatan dan kesejahteraan bersama. Punca air adalah penting untuk kita memasak. Namun begitu. minum. 3. perkara yang paling utama untuk diambil kira ialah sumber alam semulajadi terutamanya punca air. 2.1 Sumber Asas Untuk memilih kawasan ataupun tapak perkhemahan yang baik. membersihkan diri dan sebagainya.4 Peraturan Peraturan yang telah ditetapkan disesuatu kawasan mungkin terdapat kelainan. jika hujan dikawasan ini. ia boleh merosakkan alas khemah anda.

Ini untuk memudahkan anda mendapatkan bantuan segera jika perlu. Jika anda menjalankan aktiviti ini dikawasan yang terpencil atau jauh kedalam hutan. pastikan anda berhampiran dengan tanah lapang dan tinggi supaya kedudukan anda mudah dikesan dari udara. sekurangnya tidak jauh dari tempat anda mempunyai pokok atau bukit untuk mengelakkan ancaman angin.3 Perhubungan Kawasan yang anda pilih sekurang-kurangnya mempunyai cara untuk berhubung dengan orang diluar kawasan perkhemahan tersebut seperti jalan raya. tunas lalang yang tajam boleh mengoyakkan khemah. 3. rumah penduduk kampung dan sebagainya. Tetapi anda juga diingatkan supaya tidak mencari kawasan yang terlalu lapang. . balai polis. Pemandangan yang indah juga tidak kurang pentingnya kerana ia dapat memberikan ketenangan kepada kita serta perkhemahan kita menjadi lebih seronok. Anda juga dilarang untuk mendirikan khemah yang terlalu dekat dengan kaki bukit kerana bahaya tanah runtuh. kala jengking dan lipan. 3. telefon awam.pokok tersebut akan menghempap khemah anda.4 Sinar Matahari Kedudukan anda seharusnya mendapat sinar matahari disebelah pagi untuk tujuan mengeringkan udara lembap dalam khemah dan juga mengeringkan pakaian dan peralatan yang basah. Bukan itu sahaja. Anda juga harus memastikan bahawa tapak perkhemahan anda jauh dari semak dan belukar kerana kawasan begini merupakan tempat sarang serangga ataupun binatang merayap seperti ular.

Kerana dikhuatiri khemah anda akan menjadi mangsa rempuhan binatang yang menggunakan denai tersebut.5 Denai Binatang Jangan sekali-kali mendirikan khemah dikawasan denai binatang. garisan di atas tanah dan sebagainya.1 A) ASPEK KESELAMATAN Tanda Mengesan Dan Semboyan Tanda Mengesan Tanda mengesan adalah bertujuan untuk memberitahu ahli yang berada di belakang tentang arah anda dan untuk menyelamatkan anda daripada tersesat.3. Tanda-tanda mengesan yang biasa digunakan adalah seperti rajah di bawah:- . 4. kayu. rumput. Anda boleh menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati di kawasan yang dilalui dean mudah dilihat seperti batu.0 4. ranting. daun kayu.

.

B) Semboyan Selain kemahiran mengesan tanda. Semboyan digunakan untuk berhubung di dalam hutan atau semasa mengadakan perkhemahan. kemahiran penyampaian berita secara sulit dan menggunakan semboyan juga perlu ada. . Tujuannya ialah untuk memudahkan pasukan penyelamat bertindak dengan segera. Penghantar isyarat semboyan sangat penting apabila tersesat di dalam hutan. Latihan menghantar semboyan adalah satu aktiviti yang menyeronokkan. di kawaan bukit-bukau dan semasa menghadapi kesulitan. Isyarat semboyan boleh dihantar dengan pelbagai cara. Kemahiran menghantar berita dan menggunakan semboyan ini sangat penting dan perlu diketahui terutama sekali semasa mengembara di hutan.

atau datang semua Bahaya.i) Penggunaan Isyarat Wisel Penggunaan isyarat wisel dalam perkhemahan atau pengembaraan adalah untuk memberi isyarat kepada ahli-ahli. Kemudian jatuhkan selimut dan kira bilangan dua bagi nyalaan pendek dan enam bagi nyalaan panjang. melebar. berselerak dan pergi keluar.turut Tiupan berselang-seli pendek dan panjang berturut-turut Tiga tiupan pendek diikuti dengan satu tiupan panjang Ketua Patrol sila berkumpul Berkumpul. datang segera. Tiupan panjang perlahan-lahan dan berturut-turut Pergi jauh lagi. api boleh digunakan sebagai semboyan. awas dan sedia Makna Sedia dan diam (Dengar arahan ii) Isyarat Menggunakan Api Ada sesetengahnya menggunakan api dan asap untuk menghantar berita. Tiupan pendek tajam berturut. Pada waktu malam. Tujuannya ialah supaya api itu tidak dapat dilihat oleh orang berkenaan. Dua orang hendaklah memegang kain selimut di hadapan api kea rah orang yang hendak dituju. Mereka menggunakan asap pada waktu siang dan api pada waktu malamnya. Api dinyalakan dengan menggunakan ranting dan dahan kayu kering. Tutup atau lindungi api itu dalam kiraan empat bagi . Antara beberapa isyarat wisel ini ialah:Bunyi Wisel Satu tiupan panjang selanjutnya).

buka guni tersebut dengan hitungan enam. Makna semboyan api adalah sama dengan makna kepulan asap pada waktu siang. Seterusnya tutup semula dengan hitungan lapan. Kepulan asap yang bersambung tidak putus-putus bermakna “berhenti” dan kepulan asap kecil dan besar bergilir bermakna “berbahaya”. letakkan daun atau rumput basah di atas api supaya mengeluarkan asap. Setelah api menyala. Panjang dan pendeknya kepulan asap itu bergantung pada lamanya guni itu dibuka. Lampu picit juga boleh digunakan untuk menggantikan nyalaan api dan kaedah ini lebih cepat dserta mudah berbanding dengan nyalaan api kayu. Kemudian tutup semula. Tutup api dengan guni atau selimut yang basah. Bagi menghasilkan kepulan asapa yang panjang. Buka guni atau selimut itu supaya kepulan asap dapat keluar. kemudian nyalakan ranting dan dahan kayu tersebut. iii) Isyarat Menggunakan Asap Asap boleh digunakan untuk memberi isyarat kecemasan dan sebagainya. . Buka guni dalam hitungan dua saat bagi kepulan asap yang pendek. Kepulan kecil yang berturut-turut bernakna “berkumpul”.setiap kali nyalaan. kumpulkan ranting dan dahan kayu kering. Setiap hitungan bermakna satu saat. Untuk membuat semboyan asap. Makana kepulan asap besar yang perlahan-lahan dan berturut-turut tiga kali ialah “mara”.

Kod ini berguna untuk menghantar maklumat ke tempat yang agak jauh. Semboyan Semaphore memberi isyarat antara satu sama lain dengan menggunakan tangan dari sudut yang berlainan.Orang Red Indian di Amerika menggunakan isyarat asap iv) Semboyan Semaphore dan Morse Kod Semaphore dan Morse ini adalah untuk membuat semboyan. Setiap abjad diberi dengan menggunakan tangan pada sudut-sudut yang berlainan dan sudut-sudut-sudut itu hendaklah diberi dengan tepat. Semboyan ini mudah dipelajari. Anda juga boleh menggunakan cahaya lampu picit untuk . Morse merupakan semboyan yang boleh digunakan untuk menghantar maklumat yang agak jauh dengan cara titik (dot) dan garis (dash) beserta bunyi. Alat pendesing digunakan untuk membuat bunyi panjang dan bunyi pendek bagi mewakili titik dan garis. Gambarajah di bawah menunjukkan abjad-abjad Semaphore dengan menggunakan dua helai bendera seperti yang dilihat oleh penerima maklumat.

menghasilkan titik dan garis. . iaitu cahaya yang singkat bagi titik dan cahaya yang lama bagi garis.

.

2 Alat Pertolongan Cemas Alat pertolongan cemas perlu disediakan kerana alat ini penting bagi setiap pengembaraan dan perkhemahan. pin penyemat dan penyepit. Alat-alat prtolongan cemas yang perlu dibawa bersama semasa mengembara dan berkhemah ialah:i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) Pembalut gulung yang berbagai saiz dan jenis Larutan pembasmi kuman seperti Dettol Panadol atau sebarang ubat sakit kepala. gunting. Ubat luka (ubat air warna kuning atau biru) Minyak angin dan ubat gosok sakit perut dan sakit biasa Vicks untuk sakit tengkuk dan selsema.Kod Abjad Morse 4. Peti pertolongan cemas mestilah diletakkan di tempat yang mudah dilihat dan digunakan .) Kapas. (Aanda hendaklah tahu peraturan memakannya dan bilangan dos yang perlu. Biasanya peti diletakkan di bahagian atas ransel. Dan ubat-ubat yang difikirkan perlu . Alat dan ubat-ubatan yang perlu hendaklah disimpan di dalam peti pertolongan cemas.

5 Penjagaan Khemah • • • Pasang khemah mengikut prinsip dan teknik yang betul. Pastikan khemah ditutup jika tiada orang di dalamnya. dan diganggu penceroboh 4. Tidak mencuci khemah dengan menggunakan sabun atau bahan . Keselamatan kawasan perkhemahan adalah penting.4. Pastikan di luar dan dalam khemah sentiasa berkeadaan bersih dan kemas.4 • Keselamatan Khemah Ubat nyamuk tidak dibenarkan dipasang di dalam atau terlalu hampir dengan khemah. Khemah bukan sebagai tempat menjemur atau menyidai pakaian. Digalakkan makan di luar khemah untuk mengelakkan semut atau binatang lain daripada memasuki khemah. Merokok adalah di larang sama sekali di dalam khemah. Tidak dibenarkan memasak di dalam khemah. • • • • • • • 4.3 A) B) Aspek keselamatan kawasan perkhemahan. Pastikan binatang bahawa buas kawasan mudah tersebut adalah oleh bukan kawasan luar. Pastikan khemah yang dipasang adalah kukuh dan selamat untuk digunakan. Bersihkan dan keringkan khemah sebelum ia disimpan.

. berjudi.  aspek keselamatan semasa melakukan semua aktiviti.  api.pencuci yang mengandungi bahan kimia. tolak ansur dan kekitaan dalam Merokok.Mengutamakan Memaklumkan kepada ketua pasukan/kumpulan.  Tiupkan wisel atau membunyikan sesuatu dengan kuat tanpa Peserta tidak dibenarkan berenang selain pada waktu yang telah Dilarang memiliki apa-apa senjata yang merbahaya seperti senjata Tidak dibenarkan merosakkan atau memusnahkan tanaman dan tumbuhan berhenti sehingga rakan datang membantu jika berlaku sebarang kecemasan. • 4.  menghadapi sebarang gangguan keselamatan. kawalan dan penerangan perkhemahan pada setiap masa. minuman keras adalah dilarang.  kepada pengerusi jawatankuasa perkhemahan jika menghadapi kesulitan seperti masalah kesihatan dan keselamatan. dadah dan alat-alat yang menyalahi undang-undang.  yang terdapat di sekitar kawasan perkhemahan. Berhati-hati melakukan sebarang aktiviti dan sentiasa menghormati Mengamalkan semangat kerjasama.6 Peraturan Keselamatan Perkhemahan Setiap peserta perkhemahan mestilah patuh kepada semua arahan Menjaga kebersihan kawasan perkhemahan. Pastikan semua alatan yang digunakan untuk mendirikan khemah diperiksa dan lengkap sebelum disimpan. minuman.   pakaian dan tapak perkhemahan. Mengutamakan faktor kesihatan dan aspek makanan. • Khemah hendaklah disimpan ditempat yang sesuai dan selamat daripada ancaman haiwan perosak dan di tempat yang kering. fasilatator atau  keselamatan.  serta menghargai kawasan sekitar. pantai atau tasik.  ditetapkan jika berkhemah berhampiran sungai.

0 : Bahagian –Bahagian Khemah . tiang daripada kayu atau Sesetengah khemah mempunyai pintu dan penahan angin. Rajah 5. campuran palastik (nilon) dan sebagainya. bumbung. Terdapat juga khemah yang tidak mempunyai tiang besi yang siap. Biasanya. penahan angina. Khemah diperbuat daripada kain tebal. Selain itu.5. pancang. Anda seharusnya mengetahui nama bahagian yang terdapat pada khemah. Kebiasaannya.terdapat juga khemah pasang siap seperti khemah ridge. khemah yang dibuat daripada nilon lebih popular kerana ia adalah ringan dan senang dibawa ketempat perkhemahan.Pada masa kini.0 5. tali pancang. kain layar.1 KHEMAH MENDIRIKAN / MEMASANG KHEMAH Khemah didirikan (dipasang) untuk membuat tempat kediaman sementara bagi berteduh daripada panas dan hujan. khemah mempunyai bahagian seperti dinding. sebuah besi pintu.

1 : Khemah Satu Tiang 1) Khemah Bentuk ‘A’ Khemah Bentuk ‘A’ dapat digunakan oleh tiga hingga enam orang peserta. Ia boleh ditegak dengan menggunakan dua batang tiang dan satu batang bumbung. Khemah satu tiang juga dapat digunakan oleh seorang atau dua orang peserta sahaja. Anda juga boleh menggunakan tali yang ditegangkan bagi membentuk bumbung khemah seperti penerangan dalam tajuk mendirikan khemah. . Khemah ini juga senang dibawa dan didirikan serta ringan.2 JENIS. Khemah jenis ini sesuai digunaakn untuk mengahadiri perkhemahanringkas dan kumpulan. Rajah 5.JENIS KHEMAH Khemah satu tiang adalah ringan dan senang didirikan.5. Khemah jenis ini sesuai untuk perkhemahan ringkas. Ia boleh ditegakkan dengan menggunakan satu tiang seperti pada rajah.

Harganya tidak mahal berbanding dengankhemah bentuk lain.9 -4. Khemah ini senang dibawa.disimpan dan didirikan.75 meter panjang dan 3. Penahan angina ini tingginya lebih kurang 15 -25 sentimeter. Rajah 5. Khemah bentuk ini sesuai bagi suatu kumpulan patrol. Khemah ini lebih selesa digunakan dan mempunyai ruang yang luas untuk berehat.2) Khemah Bentuk Dinding Khemah bentuk dinding sesuai digunakan untuk perkhemahan kumpulan.3 : Khemah Bentuk Dinding 2 .2 : Khemah Bentuk Dinding 1 Rajah 5. Khemah bentuk dinding mempunyai penahan angina atau hujung bahagian tepi.2 meter lebar(termasuk penahan angin). Khemah bentuk ini mempunyai ukuran 7. Bentuk Khemah ini lebih kurang sama dengan khemah bentuk ‘ A’ .

Khemah ini sesuai untik tiga hingga sepuluh orang peserta.4 : Khemah Bentuk Helaian Terbang . ditepi sungai. Caramendirikan khemah jenis ini sama dengan cara mendirikan khemah bentuk ‘A’. khemah ridge helaian terbang sangat senang dibawa dan ringan. khemah jenis ini diperbuat daripada nilon atau terilin.Khemah ini juga sesuai digunakan oleh satu patrol yang mempunyai ahli lebih kurangenam hinggalapan orang. khemah ridge dua tiang dan khemah ridge besar. Rajah 5.Khemah ini dapat memuatkan antara empat hingga tujuh orang peserta. iaitu khemah ridge jenis helaian terbang (tent barque double). Tiang khemah ini diperbuat daripada aluminium atau aloi (pancalogam). Khemah ini boleh dikelaskan kepada 3 jenis. jambori dan sebagainya. 3) Khemah Ridge kebanyakan kumpulan menggunakan khemah ridge untuk Sekarang berkhemah. Biasanya. Khemah ini sangat sesuai digunakan bagi berkhemah dikawasan pergunungan.

Rajah 5. Khemah jenis ini dapat menampung seramai 10 hingga 40 orang penghuni. 40 kg dan tank 110kg. khemah ini digunakan diperkhemahan tertentu dan terlampau berat untuk dibawa.Bentuk khemah ridge dua tiang lebih kurang sama dengan bentuk khemah dinding. Biasanya. Khemah ridge ditegakkan dengan menggunakan aloi. Khemah jenis ini terdapat dalam berbagai – bagai saiz dan berat. Misalnya. namun kebanyakan kumpulan menggunakan khemah jenis ini. . 35 kg.5 : Khemah Bentuk Ridge Dua tiang Khemah rigde besar biasanya diperbuat daripada kanvas. Tank 110 kg hanya digunakan oleh pasukan tentera Negara kita. khemah ridge ini mempunyai dua lapis bahagian bumbungnya. Khemah ini lebih mahal harganya.tiang dan bumbungnya diperbuat daripada aluminium.Khemah ini dapat memuatkan tiga hingga enam orang peserta.

3 1. Berhampiran punca air. B) Sebaik-baiknya walau pun tapak yang rata. C) Tapak yang rata juga akan mengelakkan daripada berlakunya air bertakung jika hujan atau bukan sebagai tempat laluan air ketika hujan turun. A) Apabila melakukan aktiviti perkhemahan. anak sungai. perkara yang utama harus difikirkan ialah mengenai punca air bersih. B) Air yang bersih digunakan untuk memasak. telaga. C) Tapak perkhemahan haruslah berhampiran dengan punca air tidak kira ungai. cuba elakkan daripada kawasan yang terdapat akar-akar pokok atau batu yang menjadi tapak khemah tersebut. A) Tapak khemah yang rata adalah bertujuan untuk memudahkan pemasangan khemah dan selesa sebagai tempat tidur atau berehat.Rajah 4. Memilih Tapak Mendirikan Khemah Tanah atau tapak yang rata. membersihkan diri dan sebagainya. kolam atau sebagainya tetapi air tersebut hendaklah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku . 2.6 : Khemah Bentuk Ridge Besar 5.

Mudah untuk mendapatkan bantuan. A) Pemilihan tempat atau tapak yang tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air jika berkhemah di tepi sungai dan air pasang jika berkhemah di pantai. Jauh daripada dahan mati. A) Pemilihan tapak perkhemahan juga mesti berdasarkan kepada kawasan sekitar. 3. A) Tapak perkhemahan yang dipilih juga haruslah berdasarkan kepada keadaan tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. D) Punca air ini juga seharusnya diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang tiada pencemaran. 5. B) Ini penting kerana jika berlaku tiupan angin yang kuat atau hujan. .kejadian tidak diingini seperti sakit perut atau penyakit lain yang boleh dijangkiti melalui air yang tidak bersih. ranting serta dahan mati tersebut boleh menimpa khemah dan orang yang terdapat di tapak perkhemahan tersebut. khasnya perlu melihat pokok-pokok yang besar di sekeliling kawasan perkhemahan tiada dahan mati atau ranting yang boleh membahayakan peserta perkhemahan. 4. Tapak yang lebih tinggi dari punca air.

6. 8. tetapi ini boleh di perhatikan melalui bentuk muka bumi dan kawasan laluan angin "majoriti".B) Tapak perkhemahan tersebut mungkin berhampiran kawasan kampung. Arah Kiblat setibanya di suatu lokasi yang sesuai. Sekiranya ada orang yang ingin mendirikan Solat di tempat itu. dan jadikan kawasan tersebut di hadapan. 7. tapak perkhemahan yang dipiiih mestilah di kawasan yang mudah dan banyak untuk mendapatkan bahan tersebut. barulah kita cuba memenuhi kriteria asas yang lainnya . C) Setiap aktiviti perkhemahan juga haruslah dimaklumkan kepada pihak berwajib seperti Polis dan Jabatan Perhutanan. atau wujudkan satu lokasi untuk menunaikan Solat. dia tidak menghadap apa-apa aktiviti menusia. Arah Laluan Angin Walaupun keadaan angin tidak menentu. Setelah perkaraperkara ini diketahui. bahan bakar yang digunakan untuk memasak perlu diambil kira. B) Jika memasak menggunakan dapur kayu iaitu ranting-ranting mati. yang perlu di perhatikan adalah di mana arah kiblat daripada kawasan tersebut. A) Apabila melakukan aktiviti perkhemahan. laluan orang atau mudah dihubungi. Mudah untuk mendapatkan bahan bakar.

khemah yg berada dalam laluan angin lebih mudah dimasuki tempias. kebarangkalian pokok di panah petir dan juga kebarangkalian.  sebelum khemah di pasang. Khemah yang berada dalam laluan angin ( pintu menghadap angin ) mempunyai risiko untuk tumbang. tebuan. air dan pasir. mempunyai risiko dilanda "kepala air ". Jadi. Khemah perlu didirikan di tempat yang redup tetapi tidaklah secara tepat dibawah pokok. . Sekiranya tedapat benjolan sedikit. Khemah yang berada secara tepat di bawah pokok boleh mengundang kecelakaan daripada dahan yang rapuh. Sebaiknya khemah perlulah jauh dari sebarang sarang binatang. khemah yang berada berdekatan dengan sungai.  Khemah patut di dirikan tidak menghadap laluan angin secara berdepan dan tidak membuatkan kaki mengadap Kiblat. Khemah juga perlu di jauhi daripada kawasan berdekatan dengan semak dan lalang. binatang di atas pokok jatuh atas khemah. atau menambah bahan. Khemah yang redup boleh membuatkan khemah tidak berbahang pada waktu siang. Sebagai contoh. kawasan tersebut boleh di ratakan sedikit dengan menambah atau mengurangkan tanah. pandai-pandailah mengatur. Sekiranya hujan. Pastikan khemah berada di lokasi yang ideal seperti jauh dari tempat  berlaku kemalangan. ular dan kala jengking. Khemah seboleh nya didirikan di tempat yang rata. pastikan juga tiada sarang –sarang di tanah seperti sarang semut.bahan seperti daun. Jadi.

8 Kayu Pancang Dan Cara Memancang .7 : Tentukan Arah Angin Mengikut Musim 4.Rajah 4.

8(b). seorang yang belum mahir berkhemah. Pancang yang dibuat daripada batang kayu sebesar ibu jari kaki dan panjangnya 0.anda boleh mengikat tali khemah pada pancang tersebut. Tali khemah akan menjadi semakin tegang sewaktu hujan kerana .3 -0. barulah mereka mengetuk pancang kedalam tanah. Pancang khemah ini perlu dibuat dikawasan perkhemahan.8(a).Sesetengah khemah seperti khemah bentuk dinding dan khemah bentuk ‘A’ tidak mempunyai pancang yang telah siap. Cara yang kedua ialah anda boleh menggunakan ikatan belitbagi mengikat tali pada pancangnya. Apabila memancang tali khemah. Biasanya khemah bentuk ridge mempunyai pancang yang telah siap. Setelah memastikan kedudukan pancang betul dan teguh.akan mengikat tali pada pancangnya. Biasanya. tanah lembut dan semasa angina bertiup kencang.8 (d). Ini kerana pancangnya pendek. Keadaan ini menyebabkan tali khemah akan menjadi kendur dan pancang menjadi tidakteguh dan kemas. Selepas itu. pancang yang digunakan seharusnya diketuk dengan pengetuk supaya kedudukannya bersudut tepatdenhan tali khemah dan bersudut 45° dengan tanah seperti pada rajah 4. Apabila berkhemah dikawasan berpasir.8(c). Terdapat dua cara mengikat tali khemah pada pancangnya apabila tali khemah yang telah siap dengan pengubahsuainya seperti pada rajah 4.anda boleh menegang dan mengendurkan tali khemah dengan cara mengubah kedudukan kayu pengubahsuainya.4 meter boleh dibuat dikawasan perkhemahan. Pancang juga boleh dibuat daripada kayu yang leper (papan) seperti pada rajah 4. Tali khemah pada pancang seharusnya dikendurkan sedikit ikatannya sewaktu hujan. Hujung panjang ditajamkan seperti pada rajah 4. pancang yang telah siap tidak sesuai digunakan.

8:(b)Pancang Daripada Kayu Yang Leper Rajah 5. Tali yang terlampau tegang boleh menyebabkan khemah mudah rosak dan koyak.proses pengecutan dan ditimpa hujan.8:(a) & Rajah 5.8 (d) Cara Mengetuk Pancang Khemah . Rajah 5.8 :(c) & Rajah 5.

9 :Cara Memasang Helaian Khemah .dua jenis khemah ini boleh didirikan dengan menggunakan duabatang tiang dan satu batang kayu bumbung. Kemudian.4 Mendirikan Khemah Setelah menetapkan kawasan untuk mendirikan khemah. Selepas itu. Seterusnya pasang helaian khemah seperti pada rajah 4.5. kitahendaklah mengetahui cara mendirikan khemah. tanamkan kedua –dua tiang khemah.2 – 1. iaitu cara mendirikan khemah bentuk ‘A’ dan dinding serta nara mendirikan khemah bentuk ridge. Potong kayu atau buluh yang tingginya antara 1.5 meter untuk tiang khemah. ikat kayu bumbung dengan menggunakan ikat seraya. i) Mendirikan khemah Bentuk ‘A’ dan Dinding Kedua. Secara amnya terdapat dua cara mendirikan khemah.9 Rajah 4.

6. 5.11 ( e ).10 kita seharusnya membalut pokok tersebut untuk mengelakan berlakunya kerosakan disebabkan oleh talipada pokok yang digunakan.11 ( d ). Khemah jenis ini dapat didirikan dengan membentangkan ground sheet ditempat yang akan didirikan khemah. pada rajah 4. Ikat batang poko tersebut dengan menggunakan lilit dua simpul. yang betul seperti rajah 4.Rajah 4. Kemudian. pasangkan hekaian khemah seperti rajah 4. Kita seharusnya mencari dua batang pokok yang jaraknya sesuai untuk membentang khemah. Dirikan tiang khemah perlahan – lahan pada rajah 4. 2.11( b ). ii) Mendirikan Khemah Bentuk Ridge Khemah ridge dua tiang merupakan khemah pasang siap.11 (a ). 4.11 ( c ). 1. Ikat dengan tegang tali khemah seperti pada rajah 4. Pancangkan keempat – empat penjuru dengan tegang seperti Pasang semua tiang dan besi bumbung khemah Sambungkan tiang dan batang bumbung dengan sambungan ketuk pancang dan ikat tali dipancang pada rajah 4.10: Cara Memasang Khemah Yang Ringkas Kadangkala semasa kecemasan. . 3. kita boleh mendirikan kedua-dua jenis khemah ini dengan menggunakan seutas tali.

Beberapa peringatan yang harus diikuti oleh setiap peserta semasa mendirikan khemah ialah: 1. kita seharusnya membawa ubat nyamuk dan serbuk sulfur(belerang). 3. pancangnya supaya khemah tidak menggelendong. 2.Jarak yang terlampau jauh pula akan menyukarkan perhubungan antara peserta . Keadaan ini boleh air hujan yang turun dapat mengalir jauh dari khemah.4 meter. menyebabkan pergerakan dalam khemah merbahaya. Serbuk sulfur ditaburkan disekeliling khemah untuk mengelakkan binatang berbisa daripada memasuki khemah pada waktu malam. Parit –parit kecil disekeliling khemah seharusnya dibina supaya Tali khemah seharusnya diikat dengan tegang dan betul ke Jarak antara khemah tidak terlalu hamper.Jarak yang sesuai adalah lebih kurang 3. . Apabila berkhemah dihutan. 4.

langkah mendirikan khemah Ridge .Rajah 4.11 : Langkah.

Perhatikan dari mana angin bertiup dan buatlah pondok itu membelakangkannya dengan tempat api di sebelah depan pondok itu.5 Membuat Pondok Untuk tinggal dengan selesa dalam perkhemahan.Rajah 5. i) Langkah Permulaan Pastikan tempat perlindungan yang dibuat bergantung kepada keadaan tempat dan cuaca. ada beberapa jenis perlindungan yang boleh di buat. perlulah membuat pondok biasa.12: Beberapa Khemah Yang Telah Siap Dipasang 5. mestilah tahu membuat pondok pisang sesikat bagi tempat berteduh semalaman. Tetapi kalau hendak tinggal disitu lebih lama. Kalau kawasan persekitaran tapak perkhemahan terdapat banyak pokok dan sudah mendapat kebenaran menggunakannya. Ii) Jenis-Jenis Pondok dan Cara Membina .

6 atau 7 kaki lebar. mulakanlah dari bawah dan susun atap itu berlapislapis seperti menyusun atap genting supaya tidak masuk air. eloklah letakkan dahan atau kayu di atasnya sebagai penghimpit supaya atap itu tidak diterbangkan angin. Apabila mengatap pondok. lalang. Di atas kasau-kasau ini lintangkan pula beberapa batang kayu untukmenahan rumput. daun. dahan-dahan kecil atau sebarang benda yang digunakan sebagai atap. Jika untuk seorang. Sekiranya pondok itu untuk lebih daripada seseorang. kira-kira 3 kaki tinggi di depan. pondok ini boleh dibuat kecil sahaja. buatlah 5 atau 6 kaki tingginya di hadapan. Cacakkan tegap-tegap dua batang tiang. 3 kaki lebar dan 6 kaki panjang.a) Pondok Pisang Sesikat Pondok pisang sesikat adalah jenis pondok yang paling mudah dibuat. Setelah atap itu siap dinaikkan. bolelah menggunakan dahan. kulit kayu atau ranting-ranting yang telah dianyam. Pada tulang bumbung itu sandarkan dua batang tiang penyokong dan beberapa batang kasau yang kecil menghala kea rah angina bertiup. supaya beberapa rakan boleh berbaring di dalamnya dengan kaki mengarah kea pi. Sebagai atap. Lebih kurang 4 kaki di hadapan pondok itu dibuat tempat api. rumput. . dan diatasnya palangkan sebatang kayu sebagai tulang bumbung.

Ditempat yang susah mendapat kayu. Parit hendaklah digali disekeliling pondok itu supaya tidak dimasuki air pada masa hujan lebat. selimutkan dengan gebar atau letakkan dahan-dahan atau daun-daun di atasnya. pasangkan pisang sesikat kepada kedua belah tulang bumbung.Pondok pisang sesikat. Kayu itu digunakan sebagai tulang bumbung. menghala kearah angina bertiup. atau buat tembok daripada tanah kira-kira sekaki tingginya di sebelah luar pondok itu. bolehlah membuat pondok seperti orang di Afrika Selatan iaitu dengan jalan menyusun ranting-ranting kayu lembut menjadi dinding berbentuk separuh bulatan untuk melindungi angina dan buat tempat api di hadapan pintunya. tebalkan bahagian bawahdindingnya. semakin sejuklah khemahitu dalam musim panas. Jika khemah atau pondok itu terlalu panas kerana matahari. Tetapi pondok pisang sesikat sahaja pun sudah mencukupi untuk kebanyakan orang. Jika pondok itu terlalu sejuk pula. Pangkal kayu itu diletakkan tujuh kaki jauhnya daripada pangkal pokok. . Lagi satu cara untuk membuat pondok ialah dengan menyandarkan sebatang kayu kepada cabang pokok kira-kira lima kaki tingginya dari tanah. paling mudah dan cepat membuatnya b) Lain-lain Jenis Pondok Jika ingin membuat pondok yang lengkap. Semakin tebal atapnya. Kemudian sandarkan beberapa kerat kayu pada tulang bumbung itu dan akhir sekali diatap seperti mengatap pondok pisang sesikat juga.

Sebatang kayu yang disandarkan pada cabang pokok boleh menjadi tulang bumbung pondok.

Pondok orang Zulu dibuat dengan memacakkan anak-anak kayu panjang dan jadikan satu bulatan. Hujungnya dilentur ke tengah dan diikat untuk menjadi rangka pondok.

5.6

KEDUDUKAN KHEMAH, PINTU GERBANG DAN PAGAR KAWASAN

Apabila tiba disesuatu tapak perkhemahan,semuapeserta dan pemimpin hendaklah memastikan supaya semua peralatan yang dibawa diturunkan dari kenderaan. Pemimpin unit perlu memilih tempat untuk berkhemah .Pemimpin unit seharusnya memikirkan kedudukan kawasan secara keseluruhan bagi perkhemahan tersebut. Seperti kawasan dapur,khemah,perhimpunan, sembahyang dan sebagainya. Kedudukan khemah patrol dan semua kawasan seharusnya disusun supaya teratur, kemas dan seimbang. Tindakan dan keputusan pemimpin unit perlu dicapai dengan segera dan tepat. Selepas itu,pemimpin unit boleh memberi taklimat ringkastentang susunan kawasan perkhemahan. Beliau hendaklah membahagikan tugas kepada setiap peserta. Contohnya pemimpin unit boleh membahagikan dua atau tiga orang untuk satu patrol untuk mendirikan khemah masing –masing. Dua orang menyiapkan kawasan dapur dan tiga orang lagi menyiapkan kawasan perkhemahan. Tindakan menyiapkan kerja seharusnya segera, teratur dan mengikut system berpatrol. Keadaan ini perlu supaya kerja dapat disiapkan dengan segera. Apabila perkhemahan patrol,ketua patrol perlu bertindak sebagai ketua untuk melakukan pemilihsn,layout dan sebagainya. Kawasan perkhemahan perlu dipagar dan berpintu . Apabila sesuatu kawasan telah dipagar,bermakna ia menjadi hak milik sesuatu kumpulan atau patrol itu sepanjang masa perkhemahan tersebut. Sehubungan itu, pemimpin unit atau ketua patrol mestilah cekap dan tepat. Semasa memilih keluasan kawasan perkhemahan. Keluasan sesuatu kawasan perkhemahan seharusnya sesuai dengan bilanganpeserta. Jika kawasan perkhemahan terlampau luas,sudah tentu memerlukan peserta yang ramai . Sebaliknya, kawasan yang sempit pula, akan menjadi sesak. Antara aspek yang perlu diteliti ialah susunan kedudukan khemah,gejek,pagar kawasan,pintu pagar dan pintu gerbang.

i)

Layout Kawasan sesuatu perkhemahan amat penting bagi

Kemahiran dan kreativiti layout

keselesaan,keseronokkan dan mengurangkan tahap kemalangan peserta. Layout dan pintu gerbang merupakan daya penarik bagi pelawat meninjau ke sesuatu kontinjen semasa jambori negeri, Negara dan dunia. Penyusunan dan kedudukan sesuatu kawasan bersesuaian cara perkhemahan mestilah teratur, kemas dan Biasanya,kawasan dapur diletakkan mengaturnya.

dibahagian belakang kawasan perkhemahan. Arah angina bertiup juga perlu diambil kira semasa menyusun kedudukan dapur untuk mengelakan daripada asap masuk ke dalam khemah.

Rajah 5.13: Contoh Kawasan Perkhemahan Satu Patrol

Layout kawasan perkhemahan perlu mengambil kira keluasan kawasan dan ruangan yang tertentu seperti ruangan untuk sembahyang. Rajah 4.15 menunjukkan contoh layout bagi kawasan perkhemahan satu patrol dan layout bagi kawasan perkhemahan satu kumpulan. Anda boleh mengubahsuai dan menambahkan sesuatu kawasan perkhemahan dengan ruangan –ruangan yang lain.14 dan Rajah 4.14 : Satu Kawasan Perkhemahan Berkumpulan . Rajah 5.perhimpunan.pameran dan sebagainya. khemah patrol.rehat. Faedah membuat layout disesuatu perkhemahan mempunyai asas persamaan dengan layout sebuah rumah kediaman.

ranting kayu. menggunakan batang kayu.terutama semasa diadakan Sesuatu jambori. Bentuk dan rekaan sebuah pintu bergantung kepada idea –idea dan kreativiti sesuatu kumpulan dan patrol. Pintu gerbang yang didirikan merupakan lambing dan identity sesuatu kumpulan dan patrol.Rajah 5. Nama Sesuatu kumpulan dan patrol dapat dipamerkan dibahagian hadapan pintu gerbang. Pintu gerbang juga merupakan daya penarik yang istimewa untuk menarik pelawat dan peserta lain yang melawat ke kawasan perkhemahan . buluh dan sebagainya. daun-daun kayu. . Berbagai – bagai jenis dan bentuk pintu gerbang boleh didirikan. Contohnya. Untuk membinanya pula kita tidak perlulah menggunakan sebarang paku besi semasa mendirikan pintu gerbang.15 :Contoh Layout Kawasan Dapur ii) PINTU GERBANG Pintu gerbang merupakan satu kraf perkhemahan yang sangat penting. Seboleh –bolehnya anda perlulah menggunakan bahan – bahan yang didapati dikawasan perkhemahan.

3. Pintu gerbang ini seharusnya senang Biasanya lebar pintu gerbang bahagian hadapan ialah 1. 2.Terdapat 2 jenis pintu gerbang bagi Sesutu perkhemahan iaitu satu pintu gerbang dihadapan dan satu pintu dibelakang.82 . Daun pintu gerbang boleh dibuat. Berbagai –bagai bentuk pintu gerbang yang boleh dibina oleh sesuatu kumpulan atau patrol . Tulisan ini boleh dibentuk dengan ranting kayu atau buluh kecil yang diikat atau dibentuk huruf dengan menggunakan tali.elok. Rajah 5.65 dibuka dan ditutup.3. dan kemas. Biasanya pintu gerbang dibahagian hadapan direka lebih menarik.04 meter.16:Contoh Nama Ditulis Pada Gerbang . Pemimpin boleh mengadakan pertandingan membins pintu gerbang.13 . Pintu gerbang dibahagian belakang didirikan lebih ringkas tetapi kemas.Tinggi pintu gerbang 2. 3. Pintu gerbang hadapan perlu ditulis nama patrolatau kumpulan berkenaan. 1. meter.

17 : Contoh Pintu Gerbang Yang Ringkas Rajah 5.19: Pintu Counter Balance (Menggunakan Kayu) .18: Pintu Counter Balance (Menggunakan Tali) Rajah 5.Rajah 5.

Keadaan ini sudah tentu tidak selari dengan keadaan . Pengamatan dan pengalaman mendapati peserta perkhemahan hanya membinapintu gerbang bahagian hadapan dan membuat pagar sekelilingnya.21 :Contoh Pintu Gerbang iii) Pintu Belakang Kebanyakan peserta yang menyertai Sesuatu perkemahan tidak membins pintu bahagian belakang.20 :Contoh Pintu Gerbang Rajah 5.Rajah 5.

8 meter. (b) & (c) Contoh Pintu Belakang . Setiap perkhemahan perlu mempunyai pintuhadapan dan pintu belakang.22: (a).sebenarditempat kediaman.Pintu dibahagian belakang biasanya dsibuat berhampiran dengan kawasan dapur. Setiap kawasan perkhemahan sekurang – kurangnya perlu mempunyai dua pintu pagar . mereka tidak perlu melangkah atau menyusur pagar yang dibina kerana tidak ada pintu belakang. Apabila mereka ingin keluar dari kawasan khemah.2 -1.Biasanya pintu belakang lebarnya lebih kurang 1.22 (a).Biasanya pintu belakang ringkas dan mudah dibuat. Rajah 4. Rajah 5.iaitu bahagian hadapan dan bahagian belakang. (b) dan (c) dibawah adalah beberapa contoh pintu belakang yang boleh dibuat disesuatu kawasan perkhemahan. Banyakcontoh pintu belakang yang anda boleh lakukan.

iv) Pagar Kawasan Sesuatu kawasan perkhemahan perlu diadakan pagar. Beberapa contoh pagar yang boleh dibina seperti rajah dibawah. Pagar sangat penting bagi sesuatu kawasan perkhemahan.23 : Contoh Pagar . Pagar sesuatu kawasan boleh dibuat daripada berbagai –bagai jenis bahan seperti tali.ranting kayu.binatang luas akan terhalang daripada memasuki kawasan perkhemahan. Tujuan diadakan pagar adalah untuk menjaga keselamatan daripadabinatang buas dan orang jahat. Pagar merupakan kawasan sesuatu kumpulan atau patrol. Kemungkinan orang yang mempunyai niat jahat memasuki kawasan perkhemahan dapat dicam oleh pasukan pengawal. dan sebagainya. Apabila malam . Rajah 5.

6. LILIT 2 SIMPUL / SIMPUL BELIT Kegunaannya : Bagi Mengikat Tali Pada Tiang Untuk Mematikan Ikatan Ke Pokok Atau Ke Pacang Kerana Cara Begini Midah DI Buka Dan Tidak Mudah Tanggal Ikatannya . misalnya tali perahu dengan tali kapal BUNGA KETI BERGANDA Kegunaannya : Simpulan bunga keti berganda digunakan untuk menyambung dua tali yang tidak sama besar dan dapat digunakan dengan selamat. Kedua-dua punca atau hujung tali tersebut senang dibuka semula BUNGA KETI Kegunaannya : Simpulan ini digunakan bagi menyambung hujung tal yang tidak sama besar. menyambung tali yang sama besar saiznya dan untuk mematikan ikatan barang-barang.0 SIMPULAN DAN IKATAN BUKU SILA Kegunaannya : Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat kain pembalut luka.

Ia juga digunakan untuk menguatkan bahagian yang tidak kukuh .SIMPUL MANOK (Clove Hitch) Kegunaannya : Simpulan ini akan digunakan sebagai permulaan untuk mengikat pada kayu atau sebagainya. SIMPULAN PENGAIL (Fisherman's Knot) Kegunaannya : Simpulan pengail digunakan untuk menyambung tali pada mata kail atau menyambung tali yang licin SIMPUL PULIH Kegunaannya : Simpulan ini digunakan bagi memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya.

dan membuat lubang tali yang tidak terjerut untuk mengangkat mangsa atau binatang ke atas seperti kucing terjatuh ke dalam telaga .LILIT BALAK Kegunaannya : Untuk Mengikat Tapi Pada Balak Dan Untuk Memindahkan Atau Mengheret Kayu Atau Batang Balak TINDIH KASIH Kegunaannya : Simpulan ini digunakan untuk mengikat leher binatang supaya tidak terjerut.

SIMPUL PEMATI BIASA (COMMON WHIPPING) Kegunaannya : Untuk Mematikan Hujung Tali Supaya Tidak Terurai Lilit "Taut-Line" Kegunaannya : Bagi Mengikat Tali Pada Tiang Dan Untuk Mematikan Ikatan Ke Pacang Khemah Kerana Kepanjangan Tali Boleh Di UbahUbah .

7.0 7.1 JERAT DAN PERANGKAP SERTA HAIWAN Jenis-Jenis Jerat dan Perangkap Haiwan .

perangkap. 1. rusa. Selepas menegakkan jaring pada dua tiang buluh atau berlindung disebalik pokok dan meniup pendekut. jerat. Satu alat yang dibuat daripada buluh dengan tebukan lubang tertentu dan diberi muncung yang mempunyai lidah bagi mengeluarkan bunyi apabila ditiup yang dikenali pendekut. burung.Memburu merupakan salah satu kegiatan dan aktiviti warisan yang dilakukan oleh masyarakat pada masa dahulu bagi tujuan mendapatkan hasil makanan mahu pun dijadikan sebagai sumber ekonomi. Peralatan tradisional yang biasa digunakan bagi kegiatan memburu adalah seperti jaring. racik. Burung wak-wak yang mendengar bunyi ini akan menghampiri kawasan di mana terdapat bunyi dan apabila melalui jaring akan tersangkut. Kebiasaannya. Cara-cara pemasangan dan penggunaan peralatan tersebut adalah bergantung kepada alat itu sendiri. landak. Selain daripda itu. Ia boleh digunakan sebagai alat untuk memerangkap ikan atau haiwan seperti burung dan kelawar. sumpitan. Ia lazimnya dilakukan pada waktu malam. jaring yang dipasang dikawasan lapang dan semak yang tidak mempunyai pokok tinggi untuk memerangkap burung wak-wak. jebak. binatang yang menganggu seperti ular. lastik dan lain-lain lagi. lembing. binatang-binatang yang diburu adalah seperti pelanduk. JARING Jaring diperbuat daripada benang atau tali yang disirat untuk tujuan tertentu. Pemburu burung wak-wak akan meniup pendekut ini dengan bunyi yang mirip seperti wakwak. Besar dan lebarnya bergantung kepada kegunaannya. harimau dan sebagainya. .

lazimnya burung. Semasa dibawa ke kawasan tersebut jebak ditutup dengan kain. Pemburu (pemikat) burung akan meletakkan seekor burung yang mempunyai suara merdu dalam jebak digunakan untuk memikat atau menggoda dan menipu burung yang berkeliaran di kawasan belukar atau hutan. landak dan lain-lain. Jebak diperbuat daripada rotan (kulit atau isi) atau buluh yang diraut menjadi bilah kecil dan dianyam mengikut bentuk yang digemari. musang. .2. biawak. JEBAK Jebak ialah sejenis alat (perangkap) untuk memerangkap binatang. Di dalam jebak ini terdapat tali jerat yang dilaraskan kepada pintu jebak. jebak akan diletakkan di atas tanah di mana penutup dan pintu jebak dibuka. Biasanya jebak berbentuk separuh bulatan dengan tapak yang rata. dilengkapi dengan pintu kecil dan tempat menggantung jebak. Apabila tiba di kawasan yang telah dikenalpasti mempunyai burung.

. itik dan kambing serta tanaman seperti ubi kayu. Bagi memerangkap binatang liar atau buas yang mengganggu dan membahayakan ternakan seperti ayam. belukar atau pepohon rimbun seperti buluh dan disediakan dengan makanan kegemaran binatang seperti bangkai binatang. Apabila burung masuk dan terpijak jerat yang dipasang maka pintu jebak akan tertutup. Burung ini akan dipelihara oleh pemikat sama ada untuk hiasan. keledek.Iannya dipasang dikawasan semak. pisang perangkap atau jebak yang lebih besar dan kukuh digunakan. Suara (bunyi) burung dalam jebak dapat memikat burung-burung di situ untuk menghampiri dan masuk ke dalam jebak atau terkena jerat yang dipasang. buah betik atau buah-buahan lain yang sesuai dengan binatang yang hendak diperangkap. Terdapat juga jerat bagi memerangkap binatang liar yang merosakkan tanaman seperti musang dan tenggiling. Bagi tujuan ini ia dikenali sebagai perangkap dimana ianya lebih besar dan diperbuat daripada bilah besi.Mata jerat dipasang dalam satu lengkaran atau bulatan di hadapan jebak Pemikat akan memerhatikan dari jauh. pertandingan dan ada juga yang menjualnya kepada kawan-kawan dan peminat burung.

.

burung.3. JERAT Jerat ialah sejenis alat perangkap untuk menangkap binatang di hutan seperti ayam hutan. rusa. Kebanyakan pemburu menggunakan jerat kerana lebih berkesan dan tidak perlu diawasi. Jerat ini juga tidak mencemarkan alam kerana ia menggunakan bahan semulajadi seperti pohon atau ranting dan buah-buahan sebagai umpan. Terdapat jerat yang boleh membawa mati kepada mangsanya dan ada juga yang ditangkap hidup-hidup. pelanduk dan banyak lagi. .

Jerat yang dipasang akan ditinggal selama sehari atau dua hari. . Pada hujung tali terdapat simpul yang dipasangkan ke sebuah tangkai. Biasanya binatang yang telah terjerat jarang dapat melepaskan diri. kebun dan kawasan yang berdekatan dengan sungai atau sumber makanan. Bila binatang yang sedang mencari makanan menyentuh tangkai ini maka jerat akan lepas/bingkas dan menjerat binatang tersebut. celah-celah pohon. di banir pohon. Jerat ini biasanya dipasang di kawasan semak-semak.Jerat ini dibentuk melalui sebuah pohon kecil atau sesuatu yang berat yang ditegangkan oleh seutas tali yang dililitkan pada tongkat yang ditancapkan ke tanah.

Pada zaman dahulu. Kini lembing digunakan dalam istiadat dan sebagai perhiasan. serta mudah dibaling dari jarak jauh.4. Kadang-kadang dihiasi dengan rambut kuda yang dicelup warna merah. Ia lebih ringan dan panjang. racun disapu dihujungnya. Lembing berbentuk runcing dan hujungnya tajam.Lembing yang digunakan semasa istiadat di istana mempunyai hulu yang dihias dengan perak. . Pemegang lembing diperbuat daripada kayu. Panjang lembing biasanya antara 20 hingga 30 sentimeter dan lebarnya 2 sentimeter. apabila lembing digunakan sebagai senjata. LEMBING Lembing merupakan salah satu senjata lama masyarakat Malaysia.

arnab. belukar atau hutan. ayam hutan dan sebagainya. Iaitu berhampiran umpan manakala hujung tali kedua yang satu lagi akan . PERANGKAP Perangkap sering digunakan oleh masyarakat dahulu kala untuk menangkap haiwan seperti pelanduk. Ia berbentuk seperti perumah dan diperbuat daripada bahan-bahan seperti kayu dan buluh. Terdapat tali yang kedua berfungsi untuk menahan tali pertama. Tali tersebut akan disangkut pada batang kayu supaya hujung perangkap yang terangkat tidak jatuh.5. Pada hujung perangkap akan ditelangkup sehingga mencecah tanah manakala pada hujung yang satu lagi akan diangkat dengan menggunakan tali di bahagian atas. Perangkap akan diletak dengan cara terlangkup. Hujung tali tersebut akan dipasak kedalam tanah pada bahagian perangkap yang mencecah tanah. Perangkap biasanya di pasang di dalam semak. Batang kayu panjang seperti rod akan disusun berselang-seli dan diikat diantara satu sama lain sehingga berbentuk seakan-akan sebuah para kayu untuk menyerkup haiwan yang masuk kedalamnya.

Disamping peralatan memburu yang lebih canggih seperti senapang. Haiwan yang masuk dalam perangkap bertujuan untuk memakan umpan tersebut akan berlanggar dengan tali yang kedua sehingga putus dan hujung perangkap yang terangkat akan jatuh. Terdapat juga batu yang diletak pada bahagian atas perangkap berfungsi sebagai pemberat. Umpan seperti buah-buahan atau bangkai binatang akan diletak pada bahagian hujung perangkap yang mencecah tanah supaya ia dapat menarik perhatian haiwan supaya masuk terus ke dalam perangkap.diikat pada kayu yang menahan tali pertama. tenggiling dan sebagainya. biawak. Perangkap Rintang Ulak . landak. perangkap masih lagi digunakan oleh penduduk kampung terutama bagi menangkap binatang pemusnah seperti babi hutan.

RACIK Racik merupakan sejenis perangkap untuk menangkap burung. 27 atau 24. denak yang digunakan adalah burung jantan. Ini membentuk satu mata racik.Perangkap Ular Tuo Unak 6. Antara cara yang digunakan ialah secara bersilang. Sementara denak yang terdiri dari burung betina digunakan bagi racik yang di pasang di atas dahan. Denak ini berbeza mengikut tempat di mana racik hendak dipasang. Racik yang mempunyai mata yang banyak digunakan untuk meracik di atas tanah iaitu mata 37. 24. Hujung tali tangsi disambung dengan benang nilon halus yang dipilin atau dipintal supaya kejap dan disimpai dengan tembaga halus berbentuk seperti nombor 8 atau pin pancing ikan. 27. 17 15 dan 11 mata bagi satu rawan racik. Bagi racik yang dipasang di atas dahan pula adalah dengan mata 15 atau 11. Tali tangsi sepanjang 6 inci bagi satu mata racik. Racik diperbuat daripada beberapa bahan seperti potongan tembaga. Sekiranya racik dipacak di atas tanah. Terdapat beberapa saiz racik iaitu sama ada 37. benang dan getah. Tembaga halus sepanjang kira-kira 3 inci dijadikan tiang racik. tali tangsi. 32. Ia dipacak supaya gelung nilon hampir mencecah tanah dan dipacak mengikut cara pacakan yang . Antara satu mata dengan mata yang lain disambung dengan tali kajar yang dibuat dari tali precut supaya racik tidak tercabut dibawa lari oleh burung. mengikut pusingan atau secara berjajar. 32. Mata racik hendaklah dipacak satu persatu dengan cara tersendiri yang digemari oleh pemikat burung. Menjebak burung menggunakan racik perlu menggunakan denak atau pemikat. Manakala racik dengan mata 17 dan 15 digunakan di atas tunggul atau batang kayu lapuk. Bagi racik yang matanya sedikit pemberat seperti timah ladung yang kecil digunakan.

Racik dikemaskan dan dimasukkan ke atas gelungan getah dan diurut supaya rapi dan hujung tali kajar disisipkan ke dalam gelungan getah. Racik Lekar . Berhampiran mata racik diletakkan denak sebagai pemikat. Selepas digunakan racik perlu dicabut dan disimpan dengan rapi. Sekiranya racik dijaga dan disimpan dengan rapi ianya boleh tahan sehingga 20 tahun dan jika tidak dijaga ianya akan rosak dalam tempoh yang singkat lebih kurang 1 hingga 3 tahun. Mencabut racik perlu dimulakan dari hujung di mana tiga jari digunakan untuk memasukkan gelung racik satu demi satu sehingga sampai kepada tali kajar.sama bagi kesemua mata racik. Burung yang berada di kawasan tersebut akan datang menghampiri denak dan pada waktu yang sama akan terjerat oleh racik. Pergerakan denak tidak harus sampai kepada mata racik dan ini perlu dipastikan supaya denak tidak terkena racik yang dipasang.

Racik Ayam Lekar Cara menggunakan Racik .

sumpitan ini tidak boleh digunakan untuk membunuh sesama manusia. Menurut kepercayaan etnik Dayak. agar mudah dilubangi berukuran kurang lebih 8mm.7. Terdapat kelebihan yang dimiliki oleh senjata ini iaitu kemampuannya mencapai sasaran dari jarak jauh di samping tidak mencemarkan alam sekitar kerana ia menggunakan bahan semulajadi dari hutan. Bahan utama di dalam proses pembuatan sumpit adalah daripada kayu. Proses pembuatan sumpit adalah rumit dan memerlukan kepakaran untuk menebuk kayu yang telah dipilih. Bengkirai dan Ulin yang kayunya lurus. Kayu dipilih mengikut kualiti dan mutu biasanya daripada kayu jenis Belian. Sumpitan ini berbentuk tongkat panjang yang . SUMPITAN Sumpitan adalah sejenis peralatan memburu atau berperang yang sering digunakan oleh masyarakat peribumi Sarawak dan Sabah pada masa dahulu.

Jarak capai anak sumpitan ini cukup jauh tapi ia bergantung kepada kekuatan meniup.diberi lubang kecil untuk memasukkan anak sumpitan. kemudian ditiup dengan mulut sekuat tenaga supaya arus yang keluar dari mulut sangat kencang membidik menuju sasaran yang diinginkan. domek ini akan disimpan dalam suatu tempat khusus yang dikenali Telep agar tidak membawa kesan kepada tuannya. Peluru atau anak sumpitan yang tajam seperti panah disebut domek(anak sumpitan). Ipu ini akan digosok pada hujung domek. Cara melepaskan domek dari sumpitan ialah dengan meniup sekeras mungkin melalui lubang sumpitan yang lurus. Jangan tarik nafas ketika mulut di sumpitan kerana domek akan memasuki mulut. Sebelum digunakan. Manusia atau binatang yang terkena domek beracun boleh membawa maut. . Sumpitan dilengkapi dengan sebuah mata tombak yang diikat erat pada hujungnya dan juga dilengkapi dengan domek(anak sumpitan) beserta wadahnya (selup). Sebuah sumpit dipegang lalu dimasukkan anak sumpit ke lubang. Biasanya domek dicelup dengan zat racun yang diperolehi dari getah sejenis akar yang diolah sedemikian rupa yang dikenali Ipu.

*Domek dan Telep * Cara menggunakan sumpit 8. Kebanyakan alat ini dijadikan sebagai alat mainan oleh kanak-kanak atau remaja kampung untuk melastik burung dan buah-buahan. . LASTIK Lastik adalah sejenis alat untuk memburu burung dan alat untuk pertahankan diri. Kelebihan alat ini iaitu tidak mencemarkan alam sekitar kerana ia menggunakan bahan semulajadi dari hutan dan bahan terbuang.

Potong lidah kasut mengikut bentuk bujur. Gunting getah tersebut sepanjang satu kaki dengan lebar setengah inci setiap satu. . Getah lastik akan diikat dengan getah bulat pada lapik kulit ini seakan seperti bentuk buaian. f)Kemaskan ikatan pada kedua-dua cabang lastik tadi. e)Pada kiri dan kanan lapik kulit akan ditebuk dua lubang. c)Tiub tayar basikal akan digunakan untuk dijadikan getah lastik. Biasanya tiub basikal yang sudah tidak digunakan digunting untuk dijadikan laras lastik. getah lastik.Bahan utama dalam proses pembuatan lastik adalah cabang ranting anak kayu yang berbentuk 'Y'. kulit sebagai tempat meletakkan batu peluru dan getah bulat/gelang sebagai getah pengikat. Cara membuat lastik: a) Mencari cabang ranting anak kayu yang berbentuk "Y" b)Pada pangkal atau pemegang lastik dibalut dengan getah tiub tayar basikal supaya ianya kelihatan seperti bahagian pemegang raket badminton. d) Untuk menyediakan lapik kulit untuk pelurunya adalah menggunakan kasut-kasut kulit yang tidak digunakan.

cabang pohon MEMBACA JEJAK Jenis-jenis jejak: Jejak buatan iaitu jejak yang dibuat manusia dan jejak alami . umpan. MEMBUAT PERANGKAP (TRAP) Pelbagai perangkap yang boleh didapati seperti :  Perangkap model menggantung  Perangkap tali sederhana  Perangkap lubang jerat  Perangkap menimpa  Apache foot share Bahan-bahan perangkap: Tali/kawat.g) Kemudian ia diuji kekuatannya. Peluru bagi lastik adalah seperti batu kerikil sebesar guli dan biji getah. batang kayu.

Perlu diketahui bahawa walaupun hutan di malaysia ini di kategorikan sebagai hutan hujan. Cara yg paling baik. sebagai contoh. hutan simpan angsi. Selain itu. tak sama rupanya dengan hutan simpan pahang. terdapat beberapa perbezaan "keadaan" di hutanhutan yang berbeza di malaysia ini. dengan bertanyakan kepada penduduk tempatan atau berhampiran kawasan tersebut. Tetapi bukubuku hanya menerangkan sifat umum sesuatu binatang mengikut kajian ringkas yang mereka lakukan ataupun di cedok dari buku-buku lain. boleh juga memperolehi info dengan membaca buku. oleh itu. perlu juga seseorang itu mengetahui bahawa haiwan yang mengamalkan kehidupan rimba ( pure survival ) akan mempunyai kelebihan . kita perlu mengkaji / mencari maklumat tentang tempat tersebut. namunbegitu.binatang yang menghuni hutan yg ingin kita terokai. Jejak alami biasanya menyatakan tentang:  Jenis binatang yang lewat  Arah gerak binatang  Besar kecilnya binatang  Cepat lambatnya gerak binatang Membaca jejak alami dapat diketahui dari:  Kotoran yang tersisa  Pohon atau ranting yang patah  Lumpur atau tanah yang tercecer di atas rumput 7. kita juga perlu mencari info tentang binatang.6 PETUA SEMASA PERKHEMAHAN Sebelum kita memasuki hutan.iaitu tanda jejak sebagai tanda keadaan lingkungan.

haiwan yang mendiami tempat tersebut akan lebih cenderung untuk lompat dari satu pokok ke pokok yg lain. paling penting. sebagai contoh.tersendiri dan keupayaan untuk berubah / berevolusi mengikut kesesuaian lokasi kehidupan mereka. haiwan yang sama. jangan dirikan khemah berdekatan dengan 'banglo' harimau. tabiat dan mungkin bentuk yang berbeza. ini adalah satu fakta sains. Berdasarkan fakta di atas.  Semasa mendirikan khemah. Ini dapat diperhatikan daripada sikap binatang tertentu seperti kucing dan kera yang lebih jinak di hutan yang didatangi oleh ramai pelancong dengan yang kurang didatangi oleh pelancong. Oleh itu terdapat pelbagai tips atau petua yang boleh diikuti sebagai pedoman. berbanding dengan hutan yang kedudukan pokoknya rapat-rapat. Tabiat seseekor binatang tertentu di tempat yang tertentu hanya boleh di fahami jika mengalami sendiri dan juga melalui perbualan orang setempat disitu sendiri. dan buku selalunya hanya menceritakan keadaan hutan dan binatang mengikut keadaan hutan hujan yang umum. perhatikan dulu keadaan sekelililng. boleh disimpulkan bahawa.. di hutan yang berbeza akan mempunyai sikap. adalah ular dan cicak.Bau harimau yang . Contohnya. Banglo harimau terletak dekat dengan punca air. maka babi hutan di hutan simpan yang lain mungkin adalah lebih merbahaya. di hutan yang kedudukan pokoknya terlalu jarang. sekiranya babi hutan yang mendiami sekitar Gunung Datuk lebih mengambil sikap menjauhi diri dari manusia. Sebagai contoh.

selepas siang.lain. kerana kayu tas ini tidak boleh berenggang langsung dengan pemakainya.Tetapi mesti mengikuti piawaian yg ketat. Andainya terleka atau terlepas dari badan.dan selebihnya bertawakkalah kepada allah taala. Kayu Tas ini memang ditakui oleh binatang liar di hutan. Lapah lah berdekatan tempat yang jauh dari kawasan perkhemahan. tanam semua bahagian yang tidak berkenaan... rusa dan lain. Syarat memakai nya memang ketat. masa ini lah harimau akan menyerang.  Sekiranya berjalan didalam hutan .  Penggunaan 'Kayu Tas' juga ada dipraktikkan oleh orang duludulu. bau darah tidak akan hilang."assalamualaika ya nabi Allah sulaiman" "aku bermohon kehadratnya (Allah taala) dilindungi dari segala binatang buas dan berbisa".Ini untuk mengelakkan “sudden attack” dari harimau.Di takuti kalau dilapah berdekatan dengan khemah.. pastikan kita memegang sebatang kayu yang sudah di tajamkan hujungnya dan bahagian yang tajam itu di halakan ke belakang semasa berjalan. Selepas tu bertawakal pada ilahi.menusuk hidung adalah disebabkan ia akan kencing pada keliling kawasan punca air untuk menanda kawasan nya . Sekiranya anda menangkap binatang hutan yang boleh dimakan  seperti kijang. maka ia akan mengundang harimau datang Semasa masuk ke dalam hutan berilah salam pada nabi Allah  sulaiman dan berdoa semoga di jauhkan dari binatang buas dan berbisa. jangan dilapah pada kawasan khemah.. Bila berkemah pula perhatikan beberapa perkara seperti: .

 penggunaan lampu picit diwaktu malam juga ada beberapa panduan kerana ada beberapa species haiwan yang sensitif pada cahaya lampu terutamanya ular tedung selar.  Pastikan sentiasa ada unggun api atau bara api diwaktu malam. Elakkan dari tempat yang memang sudah dibersihkan kerana pastinya rumah (orang) lain.buatlah khemah dikawasan yang kita sendiri bersihkan dari semak samun  Bila khemah siap dipasang taburkan sedikit karbait dikeliling khemah sebagai pelindung bau dari binatang buas. Jauhkan bercakap besar atau berhasrat berjumpa dengan sesuatu disana walau pun saja-saja hendak bercakap kerana banyak sejarah mengatakan bila berniatkan binatang buas. 7. antaranya adalah :  Berhati-hati ketika melangkah.padamkan lampu picit sekiranya ternampak sepasang mata berwarna kuning bergerak seperti ular menghala kearah kita terutamanya dalam air. selalunya akan berjumpa dan sekiranya berjumpa ianya bukan dalam keadaan yang normal. ular selalunya menyerang apabila seseorang memijak badannya secara tidak sengaja .  Elakkan terlalu rapat dengan sungai bimbangkan kepala air.7 LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN Ada beberapa langkah keselamatan yang perlu diambil bagi mengelakkan serangan ular.

sleeping bag. stokin dan beg untuk mengelakkan ular bersembunyi di situ. 78% gigitan ular ialah di bahagian bawah kaki. awas. gunakan kayu atau galah dan bukan menggunakan tangan  Memakai kasut atau but yang tebal. Jika terserempak dengan ular. kasut. Jangan menghampiri.   selain itu beberapa lagi langkah yang perlu diambil bagi menangani serangan ular : Periksa kawasan sekitar sebelum anda mengambil sesuatu daripada Tanah. oleh itu pastikan ular yang dibunuh itu betul-betul mati.cuba memegang atau bermain-main dengan ular yang kita temui Jika mengalih batu atau kayu reput.  Perhatikan dahan-dahan kayu yang rendah. tepat tidur. bertenang dan berundur perlahanlahan ke belakang  Jika mahu membunuh ular tersebut.  . pastikan menggunakan kayu panjang dan memukul ke arah kepalanya. ualr amat menyukai kawasan tersebut kerana ia boleh mematuk mangsanya dengan hanya berjuntai di ranting kayu. ular yang cedera lebih merbahaya dari ular-ular normal yang lain.  Sentiasa memeriksa kawasan perkhemahan.

 Elakkan berenang atau mandi di kawasan air yang keruh.  Baca apa sahaja maklumat atau panduan mengenai ular.  Gunakan belerang untuk menghalau kehadiran ular di tapak perkhemahan. semua spesis ular hendaklah di anggap  berbisa TANDA-TANDA PATUKAN ULAR BERBISA Secara umumnya tanda-tanda patukan ular daripada jenis berbisa adalah seperti berikut:  Terdapat dua lubang taring di bahagian hadapan bekas gigitan pada tempat yang di patuk  Mangsa berasa sakit pada bahagian yang dipatuk  Terdapat tanda berwarna kebiru-biruan atau kehijauan pada bahagian yang di patuk  Tekak mangsa berasa kering dan loya-loya  Penglihatan mangsa menjadi kabur . Ia berguna untuk panduan sekiranya anda berada di kawasan yang terdapat haiwan ini. Sentiasa membawa senjata tajam seperti parang ataupun pisau  Bergerak secara berkumpulan kerana ianya dapat membantu jika salah seorang drp mereka di serang atau di patuk ular. Bagi tujuan keselamatan.

tetapi pastikan tidak menyekat peredaran darah mangsa. Teknik "Tourniquet" ini hendaklah dilonggarkan selama kira-kira seminit bagi setiap sepuluh mint tetapi jangan melebihi lapan jam. JANGAN gunakan cara ini pada mangsa patukan ular kapak @viper  lalukan kawasan terbabit dengan air garam..  Peralatan mangsa hendaklah di tanggalkan  Picit bahagian patukan hingga darah dan bisa keluar  Letakkan bahagian patukan di bawah paras jantungnya.kalau ular tengah tidur janganlah diganggu ...RAWATAN BANTU MULA @ FIRST AID  Rehatkan mangsa serta tenangkannya. bersihkan kawasan patukan dengan air.0 KESIMPULAN Panduan ini disediakan bagi memudahkan dan melengkapkan peserta perkhemahan dalam membuat rujukan dan persediaan sebelum menyertai . tetapi jangan sapukan garam terus ke tempat patukkan  JANGAN cuba melukakan dan menyedut kawasan patukan untuk memgeluarkan bisa. 8. gunakan alatan yang sesuai  Usahakan secepat mungkin untuk menghantar mangsa ke hospital yang terdekat Tips: ular tidak mempunyai kelopak mata. Ini adalah sebagai langkah untuk menyekat pengaliran bisa ular  Sekat pengaliran bisa tersebut dengan mengikat kawasan yang terbabit dengan kain atau tali.Ini akan menyebabkan ianya bertambah agersif lagi.

Kuala Lumpur : Edusystem Sdn.Kuala Lumpur: Edusystem Sdn. (1993).Kuala Lumpur : Dewan Bahasa & Pustaka. Mokthar Idris. Bhd. Bhd. “ Pengakap Dihutan” . Maiza Affendy.H. RUJUKAN: Robert Baden-Powell. Balkiwan Daud (1993).mana-mana aktiviti perkhemahan. (1987). “Ilmu Pengakap Bagi Budak -Budak” . Subang Jaya : Buku Must. Panduan ini amat berguna sebagai langkah atau perancangan atau tindakan yang perlu dibuat untuk menghadapi segala aspek keselamatan yang tidak dijangka. “Panduan Ekspedisi Pengakap Malaysia “. Sdn.Kian. Dengan adanya manual maka dapatlah kita menimba sedikit pengalaman secara teoritikal yang amat berguna kepada peserta-peserta perkhemahan. (1992). (1993).Bhd Abdul Alim Abdul Rahim . . “ Berkhemah Untuk Semua ”.Bhd Golden K. “ Panduan Lencana Kemajuan Pengakap Muda” Kuala Lumpur : Fajar Bakti Sdn.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->