KATA-KATA ALUAN Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi mengasihani.

Segala pujian bagi Allah dan dengannya kami minta pertolongan atas semua perkara dunia dan akhirat, dan selepas itu dengan pertolongan Allah juga dapat kami menyiapkan tugasan kami sehingga terhasil satu panduan membina khemah mengikut kesesuaian tempat & membuat jerat & atau perangkap untuk menangkap haiwan liar di hutan. Kami percaya manual ini akan dapat memberikan pengetahuan berhubung dengan perbincangan merangkumi jerat & perangkap seperti racun,getah pemikat,bentuk saiz , kekuatan & sasaran .

Kami mengucapkan terima kasih kepada pensyarah-pensyarah bimbingan kami yang telah banyak memberi tunjuk ajar bagi menyiapkan tugasan ini. Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada guru-guru pelatih KPLI KH2 ambilan Januari 2007 diatas sokongan mereka. Mudah-mudahan panduan ini akan jadi rujukan bakal pemimpin-pemimpin Tunas Kadet Remaja Sekolah di Institut Perguruan Tun Hussein Onn. Kepada Allah kita berserah semoga dilorongkan kita kejalan yang besar.

ISI KANDUNGAN KATA – KATA ALUAN 1.0 PENGENALAN 2.0 LANGKAH-LANGKAH AKTIVITI PERKHEMAHAN 3.0 PEMILIHAN KAWASAN TAPAK PERKHEMAHAN /PETA 4.0 ASPEK KESELAMATAN 5.0 KHEMAH 6.0 SIMPULAN DAN IKATAN 7.0 JERAT DAN PERANGKAP HAIWAN 8.0 KESIMPULAN BOBLIOGRAFI LAMPIRAN

1.0

PENGENALAN BERKHEMAH

Ilmu perkhemahan merupakan salah satu aktiviti yang sangat diutamakan dalam pergerakan badan –badan beruniform diseluruh Negara.Pelbagai latihan dan pengalaman diperoleh semasa menghadiri sesuatu perkhemahan, Pengalaman ini tidak terdapat dalam pelajaran yang dipelajari di bilik darjah atau di rumah.Pengalaman ini sangat berguna dan penting kepada belia yang sedang membesar untuk terus hidup dalam masyarakt yang lebih kompleks dan mencabar. Banyak faedah yang boleh kita perolehi semasa perkhemahan ini. Berkhemah merupakan salah satu kaedah menyalurkan pendidikan terarah yang disampaikan secara langsung dan tidak langsung dalam pergerakan badan – badan beruniform. Sehubungan itu, setiap badan –badan beruniform yang ada seharusnya sedar tentang tujuan dan matlamat utama perkhemahan ini.Mereka seharusnya merancang dan melaksanakan program perkhemahan ini dengan bersungguh – sungguh. Berkhemah merupakan aktiviti yang menyeronokkan namun pelbagai persiapan dan prosedur yang perlu diambil perhatian sebelum manjalankan aktiviti berkhemah. Walaupun aktiviti ini dipandang mudah bagi sesetengah pihak, namun perkhemahan yang dimaksudkan disini bukan hanya berkhemah dihalaman rumah ataupun tempat yang terdapat banyak kemudahan awam, tetapi ia melibatkan aktiviti yang jauh dari kediaman serta boleh menyebabkan kesan yang tidak baik bukan sahaja kepada diri sendiri dan orang lain tetapi juga kepada alam sekitar sekiranya beberapa perkara yang dianggap remeh ini tidak diambil perhatian .

0 LANGKAH-LANGKAH AKTIVITI PERKHEMAHAN: 2. Anda haruslah cuba untuk memperolehi maklumat daripada mereka mengenai suku kaum & kepercayaan. Tujuannya adalah untuk memudahkan mereka untuk membuat rondaan keselamatan ataupun melakukan kerja-kerja menyelamat sekiranya anda memerlukan bantuan. 2. Lebih-lebih lagi jika anda memasuki satu perkampungan yang jauh terpencil dan mempunyai adat resam yang berlainan. 2. Melakukan aktiviti luar tidak boleh dirahsiakan.2. Bukan itu sahaja.3 Kawasan Siapa Sekiranya kawasan perkhemahan yang anda pilih itu merupakan kawasan orang contohnya seperti tanah persendirian ataupun kampung. cara pergaulan dan keselamatan kampung tersebut. maka setibanya anda di sana. malahan ia perlu diberitahu kepada orang lain supaya pemergian kita diketahui. kebenaran daripada ibubapa ataupun penjaga adalah perlu dan kita harus memaklumkan mengenai aktiviti serta tujuannya kepada mereka ataupun orang yang terdekat dengan kita. Ini adalah untuk memastikan anda selamat .2 Laporkan Anda haruslah melaporkan mengenai aktiviti ini kepada balai polis ataupun ranjer taman yang bertugas ditempat yang anda hendak tuju untuk memaklumkan mereka bahawa anda akan melakukan aktiviti perkhemahan didalam kawasan mereka. anda haruslah meminta kebenaran daripada tuan punya tanah ataupun ketua kampung untuk bermalam dikawasan tersebut. perkara yang amat penting sekali ialah memohon kebenaran. Kita sebagai seorang remaja. mungkin mereka juga boleh memberikan penerangan yang lebih terperinci mengenai keadaan kawasan tersebut. pantang larang.1 Kebenaran Sebelum kita memulakan sesuatu aktiviti perkhemahan.

Kerana dikhuatiri dahan yang besar dari . minum. terutamanya di sebalah hulu. Tambahan pula. jika hujan dikawasan ini.1 Sumber Asas Untuk memilih kawasan ataupun tapak perkhemahan yang baik. perkara yang paling utama untuk diambil kira ialah sumber alam semulajadi terutamanya punca air.menetap di kampong tersebut serta kehadiran anda dikawasan mereka tidak mengganggu.2 Bentuk Muka Bumi Bentuk muka bumi yang sesuai adalah tanah rata dan kering. Namun begitu. Namun begitu anda DILARANG berkhemah terlalu dekat dengan sungai dikawasan hulu atau berbukit. paras air akan tiba-tiba naik dengan cepat.anda haruslah mematuhi peraturan yang ditetapkan untuk menjamin keselamatan dan kesejahteraan bersama.0 PEMILIHAN KAWASAN/ TAPAK PERKHEMAHAN/ PETA 3. 2. Kedudukan tanah tersebut haruslah tinggi sedikit daripada kawasan disekitarnya untuk mengelakkan air bertakung / banjir ketika hujan lebat. ia boleh merosakkan alas khemah anda.4 Peraturan Peraturan yang telah ditetapkan disesuatu kawasan mungkin terdapat kelainan. 3. Punca air adalah penting untuk kita memasak. 3. Permukaan tanah juga seharusnya tidak berbatu-batu kerana ia tidak menyelesakan ketika tidur. Anda juga tidak digalakkan untuk mendirikan khemah di bawah pokok yang besar ataupun yang sudah tua. membersihkan diri dan sebagainya.

Ini untuk memudahkan anda mendapatkan bantuan segera jika perlu.4 Sinar Matahari Kedudukan anda seharusnya mendapat sinar matahari disebelah pagi untuk tujuan mengeringkan udara lembap dalam khemah dan juga mengeringkan pakaian dan peralatan yang basah. kala jengking dan lipan. 3. tunas lalang yang tajam boleh mengoyakkan khemah. Anda juga harus memastikan bahawa tapak perkhemahan anda jauh dari semak dan belukar kerana kawasan begini merupakan tempat sarang serangga ataupun binatang merayap seperti ular. telefon awam. Bukan itu sahaja. Pemandangan yang indah juga tidak kurang pentingnya kerana ia dapat memberikan ketenangan kepada kita serta perkhemahan kita menjadi lebih seronok. Anda juga dilarang untuk mendirikan khemah yang terlalu dekat dengan kaki bukit kerana bahaya tanah runtuh. 3.pokok tersebut akan menghempap khemah anda. pastikan anda berhampiran dengan tanah lapang dan tinggi supaya kedudukan anda mudah dikesan dari udara. Jika anda menjalankan aktiviti ini dikawasan yang terpencil atau jauh kedalam hutan. sekurangnya tidak jauh dari tempat anda mempunyai pokok atau bukit untuk mengelakkan ancaman angin. Tetapi anda juga diingatkan supaya tidak mencari kawasan yang terlalu lapang. balai polis.3 Perhubungan Kawasan yang anda pilih sekurang-kurangnya mempunyai cara untuk berhubung dengan orang diluar kawasan perkhemahan tersebut seperti jalan raya. rumah penduduk kampung dan sebagainya. .

daun kayu. Anda boleh menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati di kawasan yang dilalui dean mudah dilihat seperti batu. ranting. 4. rumput.0 4.1 A) ASPEK KESELAMATAN Tanda Mengesan Dan Semboyan Tanda Mengesan Tanda mengesan adalah bertujuan untuk memberitahu ahli yang berada di belakang tentang arah anda dan untuk menyelamatkan anda daripada tersesat. garisan di atas tanah dan sebagainya.3. Kerana dikhuatiri khemah anda akan menjadi mangsa rempuhan binatang yang menggunakan denai tersebut.5 Denai Binatang Jangan sekali-kali mendirikan khemah dikawasan denai binatang. kayu. Tanda-tanda mengesan yang biasa digunakan adalah seperti rajah di bawah:- .

.

Tujuannya ialah untuk memudahkan pasukan penyelamat bertindak dengan segera. Latihan menghantar semboyan adalah satu aktiviti yang menyeronokkan. Kemahiran menghantar berita dan menggunakan semboyan ini sangat penting dan perlu diketahui terutama sekali semasa mengembara di hutan.B) Semboyan Selain kemahiran mengesan tanda. di kawaan bukit-bukau dan semasa menghadapi kesulitan. Isyarat semboyan boleh dihantar dengan pelbagai cara. . Penghantar isyarat semboyan sangat penting apabila tersesat di dalam hutan. Semboyan digunakan untuk berhubung di dalam hutan atau semasa mengadakan perkhemahan. kemahiran penyampaian berita secara sulit dan menggunakan semboyan juga perlu ada.

Api dinyalakan dengan menggunakan ranting dan dahan kayu kering.turut Tiupan berselang-seli pendek dan panjang berturut-turut Tiga tiupan pendek diikuti dengan satu tiupan panjang Ketua Patrol sila berkumpul Berkumpul. awas dan sedia Makna Sedia dan diam (Dengar arahan ii) Isyarat Menggunakan Api Ada sesetengahnya menggunakan api dan asap untuk menghantar berita.i) Penggunaan Isyarat Wisel Penggunaan isyarat wisel dalam perkhemahan atau pengembaraan adalah untuk memberi isyarat kepada ahli-ahli. Tujuannya ialah supaya api itu tidak dapat dilihat oleh orang berkenaan. Kemudian jatuhkan selimut dan kira bilangan dua bagi nyalaan pendek dan enam bagi nyalaan panjang. Dua orang hendaklah memegang kain selimut di hadapan api kea rah orang yang hendak dituju. datang segera.atau datang semua Bahaya. Tutup atau lindungi api itu dalam kiraan empat bagi . berselerak dan pergi keluar. Pada waktu malam. Mereka menggunakan asap pada waktu siang dan api pada waktu malamnya. melebar. Tiupan pendek tajam berturut. Antara beberapa isyarat wisel ini ialah:Bunyi Wisel Satu tiupan panjang selanjutnya). api boleh digunakan sebagai semboyan. Tiupan panjang perlahan-lahan dan berturut-turut Pergi jauh lagi.

Kepulan asap yang bersambung tidak putus-putus bermakna “berhenti” dan kepulan asap kecil dan besar bergilir bermakna “berbahaya”. iii) Isyarat Menggunakan Asap Asap boleh digunakan untuk memberi isyarat kecemasan dan sebagainya. Setelah api menyala. Buka guni dalam hitungan dua saat bagi kepulan asap yang pendek. Setiap hitungan bermakna satu saat. Kepulan kecil yang berturut-turut bernakna “berkumpul”. Makana kepulan asap besar yang perlahan-lahan dan berturut-turut tiga kali ialah “mara”. kemudian nyalakan ranting dan dahan kayu tersebut. Untuk membuat semboyan asap. Tutup api dengan guni atau selimut yang basah. Panjang dan pendeknya kepulan asap itu bergantung pada lamanya guni itu dibuka. Bagi menghasilkan kepulan asapa yang panjang. letakkan daun atau rumput basah di atas api supaya mengeluarkan asap. kumpulkan ranting dan dahan kayu kering. Seterusnya tutup semula dengan hitungan lapan. Kemudian tutup semula. . buka guni tersebut dengan hitungan enam.setiap kali nyalaan. Makna semboyan api adalah sama dengan makna kepulan asap pada waktu siang. Buka guni atau selimut itu supaya kepulan asap dapat keluar. Lampu picit juga boleh digunakan untuk menggantikan nyalaan api dan kaedah ini lebih cepat dserta mudah berbanding dengan nyalaan api kayu.

Morse merupakan semboyan yang boleh digunakan untuk menghantar maklumat yang agak jauh dengan cara titik (dot) dan garis (dash) beserta bunyi. Anda juga boleh menggunakan cahaya lampu picit untuk . Setiap abjad diberi dengan menggunakan tangan pada sudut-sudut yang berlainan dan sudut-sudut-sudut itu hendaklah diberi dengan tepat. Alat pendesing digunakan untuk membuat bunyi panjang dan bunyi pendek bagi mewakili titik dan garis. Gambarajah di bawah menunjukkan abjad-abjad Semaphore dengan menggunakan dua helai bendera seperti yang dilihat oleh penerima maklumat. Semboyan Semaphore memberi isyarat antara satu sama lain dengan menggunakan tangan dari sudut yang berlainan. Kod ini berguna untuk menghantar maklumat ke tempat yang agak jauh. Semboyan ini mudah dipelajari.Orang Red Indian di Amerika menggunakan isyarat asap iv) Semboyan Semaphore dan Morse Kod Semaphore dan Morse ini adalah untuk membuat semboyan.

iaitu cahaya yang singkat bagi titik dan cahaya yang lama bagi garis.menghasilkan titik dan garis. .

.

Ubat luka (ubat air warna kuning atau biru) Minyak angin dan ubat gosok sakit perut dan sakit biasa Vicks untuk sakit tengkuk dan selsema. gunting. Biasanya peti diletakkan di bahagian atas ransel.Kod Abjad Morse 4. Alat dan ubat-ubatan yang perlu hendaklah disimpan di dalam peti pertolongan cemas. Peti pertolongan cemas mestilah diletakkan di tempat yang mudah dilihat dan digunakan . Dan ubat-ubat yang difikirkan perlu .2 Alat Pertolongan Cemas Alat pertolongan cemas perlu disediakan kerana alat ini penting bagi setiap pengembaraan dan perkhemahan. (Aanda hendaklah tahu peraturan memakannya dan bilangan dos yang perlu. pin penyemat dan penyepit.) Kapas. Alat-alat prtolongan cemas yang perlu dibawa bersama semasa mengembara dan berkhemah ialah:i) ii) iii) iv) v) vi) vii) viii) Pembalut gulung yang berbagai saiz dan jenis Larutan pembasmi kuman seperti Dettol Panadol atau sebarang ubat sakit kepala.

Digalakkan makan di luar khemah untuk mengelakkan semut atau binatang lain daripada memasuki khemah. Tidak dibenarkan memasak di dalam khemah.3 A) B) Aspek keselamatan kawasan perkhemahan. Pastikan khemah yang dipasang adalah kukuh dan selamat untuk digunakan. Merokok adalah di larang sama sekali di dalam khemah. Keselamatan kawasan perkhemahan adalah penting.4. Khemah bukan sebagai tempat menjemur atau menyidai pakaian. • • • • • • • 4. dan diganggu penceroboh 4.5 Penjagaan Khemah • • • Pasang khemah mengikut prinsip dan teknik yang betul. Pastikan khemah ditutup jika tiada orang di dalamnya. Bersihkan dan keringkan khemah sebelum ia disimpan. Tidak mencuci khemah dengan menggunakan sabun atau bahan . Pastikan di luar dan dalam khemah sentiasa berkeadaan bersih dan kemas. Pastikan binatang bahawa buas kawasan mudah tersebut adalah oleh bukan kawasan luar.4 • Keselamatan Khemah Ubat nyamuk tidak dibenarkan dipasang di dalam atau terlalu hampir dengan khemah.

berjudi. minuman. fasilatator atau  keselamatan. .  aspek keselamatan semasa melakukan semua aktiviti.  api. dadah dan alat-alat yang menyalahi undang-undang.   pakaian dan tapak perkhemahan.  kepada pengerusi jawatankuasa perkhemahan jika menghadapi kesulitan seperti masalah kesihatan dan keselamatan. Berhati-hati melakukan sebarang aktiviti dan sentiasa menghormati Mengamalkan semangat kerjasama. minuman keras adalah dilarang.  yang terdapat di sekitar kawasan perkhemahan.Mengutamakan Memaklumkan kepada ketua pasukan/kumpulan.  ditetapkan jika berkhemah berhampiran sungai. • Khemah hendaklah disimpan ditempat yang sesuai dan selamat daripada ancaman haiwan perosak dan di tempat yang kering.  Tiupkan wisel atau membunyikan sesuatu dengan kuat tanpa Peserta tidak dibenarkan berenang selain pada waktu yang telah Dilarang memiliki apa-apa senjata yang merbahaya seperti senjata Tidak dibenarkan merosakkan atau memusnahkan tanaman dan tumbuhan berhenti sehingga rakan datang membantu jika berlaku sebarang kecemasan. tolak ansur dan kekitaan dalam Merokok. pantai atau tasik. • 4. Mengutamakan faktor kesihatan dan aspek makanan.pencuci yang mengandungi bahan kimia.  serta menghargai kawasan sekitar. Pastikan semua alatan yang digunakan untuk mendirikan khemah diperiksa dan lengkap sebelum disimpan.  menghadapi sebarang gangguan keselamatan. kawalan dan penerangan perkhemahan pada setiap masa.6 Peraturan Keselamatan Perkhemahan Setiap peserta perkhemahan mestilah patuh kepada semua arahan Menjaga kebersihan kawasan perkhemahan.

Terdapat juga khemah yang tidak mempunyai tiang besi yang siap.0 5. pancang. penahan angina.1 KHEMAH MENDIRIKAN / MEMASANG KHEMAH Khemah didirikan (dipasang) untuk membuat tempat kediaman sementara bagi berteduh daripada panas dan hujan. Rajah 5. sebuah besi pintu. bumbung. Kebiasaannya. Khemah diperbuat daripada kain tebal.Pada masa kini. campuran palastik (nilon) dan sebagainya. kain layar.5. Biasanya. Anda seharusnya mengetahui nama bahagian yang terdapat pada khemah. khemah mempunyai bahagian seperti dinding.terdapat juga khemah pasang siap seperti khemah ridge.0 : Bahagian –Bahagian Khemah . khemah yang dibuat daripada nilon lebih popular kerana ia adalah ringan dan senang dibawa ketempat perkhemahan. Selain itu. tiang daripada kayu atau Sesetengah khemah mempunyai pintu dan penahan angin. tali pancang.

Khemah jenis ini sesuai untuk perkhemahan ringkas.1 : Khemah Satu Tiang 1) Khemah Bentuk ‘A’ Khemah Bentuk ‘A’ dapat digunakan oleh tiga hingga enam orang peserta.5. . Khemah ini juga senang dibawa dan didirikan serta ringan. Anda juga boleh menggunakan tali yang ditegangkan bagi membentuk bumbung khemah seperti penerangan dalam tajuk mendirikan khemah.2 JENIS. Ia boleh ditegak dengan menggunakan dua batang tiang dan satu batang bumbung. Rajah 5.JENIS KHEMAH Khemah satu tiang adalah ringan dan senang didirikan. Khemah satu tiang juga dapat digunakan oleh seorang atau dua orang peserta sahaja. Khemah jenis ini sesuai digunaakn untuk mengahadiri perkhemahanringkas dan kumpulan. Ia boleh ditegakkan dengan menggunakan satu tiang seperti pada rajah.

3 : Khemah Bentuk Dinding 2 . Khemah bentuk ini mempunyai ukuran 7.9 -4. Harganya tidak mahal berbanding dengankhemah bentuk lain. Khemah ini lebih selesa digunakan dan mempunyai ruang yang luas untuk berehat. Rajah 5. Bentuk Khemah ini lebih kurang sama dengan khemah bentuk ‘ A’ . Penahan angina ini tingginya lebih kurang 15 -25 sentimeter. Khemah ini senang dibawa.2) Khemah Bentuk Dinding Khemah bentuk dinding sesuai digunakan untuk perkhemahan kumpulan. Khemah bentuk ini sesuai bagi suatu kumpulan patrol.2 : Khemah Bentuk Dinding 1 Rajah 5.disimpan dan didirikan. Khemah bentuk dinding mempunyai penahan angina atau hujung bahagian tepi.75 meter panjang dan 3.2 meter lebar(termasuk penahan angin).

khemah jenis ini diperbuat daripada nilon atau terilin. Khemah ini sangat sesuai digunakan bagi berkhemah dikawasan pergunungan. iaitu khemah ridge jenis helaian terbang (tent barque double).Khemah ini dapat memuatkan antara empat hingga tujuh orang peserta.Khemah ini sesuai untik tiga hingga sepuluh orang peserta. 3) Khemah Ridge kebanyakan kumpulan menggunakan khemah ridge untuk Sekarang berkhemah.Khemah ini juga sesuai digunakan oleh satu patrol yang mempunyai ahli lebih kurangenam hinggalapan orang. khemah ridge helaian terbang sangat senang dibawa dan ringan. jambori dan sebagainya. Biasanya. Rajah 5. ditepi sungai. Caramendirikan khemah jenis ini sama dengan cara mendirikan khemah bentuk ‘A’. khemah ridge dua tiang dan khemah ridge besar.4 : Khemah Bentuk Helaian Terbang . Tiang khemah ini diperbuat daripada aluminium atau aloi (pancalogam). Khemah ini boleh dikelaskan kepada 3 jenis.

Khemah ridge ditegakkan dengan menggunakan aloi. Khemah jenis ini terdapat dalam berbagai – bagai saiz dan berat. namun kebanyakan kumpulan menggunakan khemah jenis ini. Misalnya. Khemah ini lebih mahal harganya. Tank 110 kg hanya digunakan oleh pasukan tentera Negara kita.Khemah ini dapat memuatkan tiga hingga enam orang peserta. khemah ridge ini mempunyai dua lapis bahagian bumbungnya.tiang dan bumbungnya diperbuat daripada aluminium. Khemah jenis ini dapat menampung seramai 10 hingga 40 orang penghuni.5 : Khemah Bentuk Ridge Dua tiang Khemah rigde besar biasanya diperbuat daripada kanvas. 40 kg dan tank 110kg. khemah ini digunakan diperkhemahan tertentu dan terlampau berat untuk dibawa. 35 kg. Biasanya. .Bentuk khemah ridge dua tiang lebih kurang sama dengan bentuk khemah dinding. Rajah 5.

2. C) Tapak perkhemahan haruslah berhampiran dengan punca air tidak kira ungai. membersihkan diri dan sebagainya. A) Tapak khemah yang rata adalah bertujuan untuk memudahkan pemasangan khemah dan selesa sebagai tempat tidur atau berehat. B) Air yang bersih digunakan untuk memasak. B) Sebaik-baiknya walau pun tapak yang rata. anak sungai. cuba elakkan daripada kawasan yang terdapat akar-akar pokok atau batu yang menjadi tapak khemah tersebut. A) Apabila melakukan aktiviti perkhemahan. Memilih Tapak Mendirikan Khemah Tanah atau tapak yang rata. perkara yang utama harus difikirkan ialah mengenai punca air bersih. Berhampiran punca air. telaga. kolam atau sebagainya tetapi air tersebut hendaklah dipastikan kebersihannya supaya tidak berlaku .3 1.6 : Khemah Bentuk Ridge Besar 5. C) Tapak yang rata juga akan mengelakkan daripada berlakunya air bertakung jika hujan atau bukan sebagai tempat laluan air ketika hujan turun.Rajah 4.

A) Pemilihan tempat atau tapak yang tinggi dan rata ini adalah penting untuk mengelakkan daripada dihanyutkan air jika berkhemah di tepi sungai dan air pasang jika berkhemah di pantai. A) Tapak perkhemahan yang dipilih juga haruslah berdasarkan kepada keadaan tempat yang mudah untuk mendapatkan bantuan jika berlaku sebarang kecemasan. khasnya perlu melihat pokok-pokok yang besar di sekeliling kawasan perkhemahan tiada dahan mati atau ranting yang boleh membahayakan peserta perkhemahan. ranting serta dahan mati tersebut boleh menimpa khemah dan orang yang terdapat di tapak perkhemahan tersebut. B) Ini penting kerana jika berlaku tiupan angin yang kuat atau hujan. . Jauh daripada dahan mati. 4. A) Pemilihan tapak perkhemahan juga mesti berdasarkan kepada kawasan sekitar. Mudah untuk mendapatkan bantuan. 5.kejadian tidak diingini seperti sakit perut atau penyakit lain yang boleh dijangkiti melalui air yang tidak bersih. 3. Tapak yang lebih tinggi dari punca air. D) Punca air ini juga seharusnya diketahui dari mana datangnya dan melalui kawasan yang tiada pencemaran.

tetapi ini boleh di perhatikan melalui bentuk muka bumi dan kawasan laluan angin "majoriti". Arah Kiblat setibanya di suatu lokasi yang sesuai. 8. A) Apabila melakukan aktiviti perkhemahan. B) Jika memasak menggunakan dapur kayu iaitu ranting-ranting mati. C) Setiap aktiviti perkhemahan juga haruslah dimaklumkan kepada pihak berwajib seperti Polis dan Jabatan Perhutanan. Mudah untuk mendapatkan bahan bakar. Arah Laluan Angin Walaupun keadaan angin tidak menentu. dan jadikan kawasan tersebut di hadapan. yang perlu di perhatikan adalah di mana arah kiblat daripada kawasan tersebut. tapak perkhemahan yang dipiiih mestilah di kawasan yang mudah dan banyak untuk mendapatkan bahan tersebut. barulah kita cuba memenuhi kriteria asas yang lainnya . 6.B) Tapak perkhemahan tersebut mungkin berhampiran kawasan kampung. dia tidak menghadap apa-apa aktiviti menusia. atau wujudkan satu lokasi untuk menunaikan Solat. 7. Sekiranya ada orang yang ingin mendirikan Solat di tempat itu. bahan bakar yang digunakan untuk memasak perlu diambil kira. laluan orang atau mudah dihubungi. Setelah perkaraperkara ini diketahui.

khemah yang berada berdekatan dengan sungai. pastikan juga tiada sarang –sarang di tanah seperti sarang semut. Khemah yang berada secara tepat di bawah pokok boleh mengundang kecelakaan daripada dahan yang rapuh. Jadi. air dan pasir. tebuan. Khemah yang berada dalam laluan angin ( pintu menghadap angin ) mempunyai risiko untuk tumbang. Sekiranya hujan. khemah yg berada dalam laluan angin lebih mudah dimasuki tempias. . Khemah yang redup boleh membuatkan khemah tidak berbahang pada waktu siang. Sebaiknya khemah perlulah jauh dari sebarang sarang binatang. Sekiranya tedapat benjolan sedikit. pandai-pandailah mengatur. ular dan kala jengking. Pastikan khemah berada di lokasi yang ideal seperti jauh dari tempat  berlaku kemalangan. binatang di atas pokok jatuh atas khemah.  Khemah patut di dirikan tidak menghadap laluan angin secara berdepan dan tidak membuatkan kaki mengadap Kiblat. kawasan tersebut boleh di ratakan sedikit dengan menambah atau mengurangkan tanah.bahan seperti daun.  sebelum khemah di pasang. atau menambah bahan. mempunyai risiko dilanda "kepala air ". Khemah seboleh nya didirikan di tempat yang rata. Sebagai contoh. Jadi. Khemah perlu didirikan di tempat yang redup tetapi tidaklah secara tepat dibawah pokok. Khemah juga perlu di jauhi daripada kawasan berdekatan dengan semak dan lalang. kebarangkalian pokok di panah petir dan juga kebarangkalian.

Rajah 4.7 : Tentukan Arah Angin Mengikut Musim 4.8 Kayu Pancang Dan Cara Memancang .

tanah lembut dan semasa angina bertiup kencang. Tali khemah akan menjadi semakin tegang sewaktu hujan kerana .Sesetengah khemah seperti khemah bentuk dinding dan khemah bentuk ‘A’ tidak mempunyai pancang yang telah siap.8(a). Keadaan ini menyebabkan tali khemah akan menjadi kendur dan pancang menjadi tidakteguh dan kemas. Pancang khemah ini perlu dibuat dikawasan perkhemahan. Biasanya khemah bentuk ridge mempunyai pancang yang telah siap.8 (d).anda boleh mengikat tali khemah pada pancang tersebut. Cara yang kedua ialah anda boleh menggunakan ikatan belitbagi mengikat tali pada pancangnya.3 -0. pancang yang telah siap tidak sesuai digunakan.anda boleh menegang dan mengendurkan tali khemah dengan cara mengubah kedudukan kayu pengubahsuainya. Ini kerana pancangnya pendek. Apabila memancang tali khemah. Pancang juga boleh dibuat daripada kayu yang leper (papan) seperti pada rajah 4.8(c).akan mengikat tali pada pancangnya.8(b). Apabila berkhemah dikawasan berpasir. Tali khemah pada pancang seharusnya dikendurkan sedikit ikatannya sewaktu hujan. Hujung panjang ditajamkan seperti pada rajah 4. seorang yang belum mahir berkhemah. Setelah memastikan kedudukan pancang betul dan teguh. Biasanya. Pancang yang dibuat daripada batang kayu sebesar ibu jari kaki dan panjangnya 0. pancang yang digunakan seharusnya diketuk dengan pengetuk supaya kedudukannya bersudut tepatdenhan tali khemah dan bersudut 45° dengan tanah seperti pada rajah 4. Selepas itu. barulah mereka mengetuk pancang kedalam tanah.4 meter boleh dibuat dikawasan perkhemahan. Terdapat dua cara mengikat tali khemah pada pancangnya apabila tali khemah yang telah siap dengan pengubahsuainya seperti pada rajah 4.

8 :(c) & Rajah 5.proses pengecutan dan ditimpa hujan.8 (d) Cara Mengetuk Pancang Khemah . Tali yang terlampau tegang boleh menyebabkan khemah mudah rosak dan koyak.8:(b)Pancang Daripada Kayu Yang Leper Rajah 5. Rajah 5.8:(a) & Rajah 5.

iaitu cara mendirikan khemah bentuk ‘A’ dan dinding serta nara mendirikan khemah bentuk ridge.4 Mendirikan Khemah Setelah menetapkan kawasan untuk mendirikan khemah. ikat kayu bumbung dengan menggunakan ikat seraya. kitahendaklah mengetahui cara mendirikan khemah. Potong kayu atau buluh yang tingginya antara 1. tanamkan kedua –dua tiang khemah. Secara amnya terdapat dua cara mendirikan khemah. i) Mendirikan khemah Bentuk ‘A’ dan Dinding Kedua.5.9 Rajah 4.5 meter untuk tiang khemah.9 :Cara Memasang Helaian Khemah . Kemudian.2 – 1. Selepas itu.dua jenis khemah ini boleh didirikan dengan menggunakan duabatang tiang dan satu batang kayu bumbung. Seterusnya pasang helaian khemah seperti pada rajah 4.

yang betul seperti rajah 4. Khemah jenis ini dapat didirikan dengan membentangkan ground sheet ditempat yang akan didirikan khemah. Kita seharusnya mencari dua batang pokok yang jaraknya sesuai untuk membentang khemah. 2. Ikat dengan tegang tali khemah seperti pada rajah 4. pasangkan hekaian khemah seperti rajah 4. Ikat batang poko tersebut dengan menggunakan lilit dua simpul. 6.11 ( d ). 3. ii) Mendirikan Khemah Bentuk Ridge Khemah ridge dua tiang merupakan khemah pasang siap. Dirikan tiang khemah perlahan – lahan pada rajah 4.11 ( e ).11( b ).11 ( c ). Kemudian. Pancangkan keempat – empat penjuru dengan tegang seperti Pasang semua tiang dan besi bumbung khemah Sambungkan tiang dan batang bumbung dengan sambungan ketuk pancang dan ikat tali dipancang pada rajah 4. pada rajah 4. 1.11 (a ).10: Cara Memasang Khemah Yang Ringkas Kadangkala semasa kecemasan. .Rajah 4. 5. 4. kita boleh mendirikan kedua-dua jenis khemah ini dengan menggunakan seutas tali.10 kita seharusnya membalut pokok tersebut untuk mengelakan berlakunya kerosakan disebabkan oleh talipada pokok yang digunakan.

menyebabkan pergerakan dalam khemah merbahaya. kita seharusnya membawa ubat nyamuk dan serbuk sulfur(belerang).4 meter.Beberapa peringatan yang harus diikuti oleh setiap peserta semasa mendirikan khemah ialah: 1. Serbuk sulfur ditaburkan disekeliling khemah untuk mengelakkan binatang berbisa daripada memasuki khemah pada waktu malam. Keadaan ini boleh air hujan yang turun dapat mengalir jauh dari khemah. 3.Jarak yang sesuai adalah lebih kurang 3. Apabila berkhemah dihutan.Jarak yang terlampau jauh pula akan menyukarkan perhubungan antara peserta . pancangnya supaya khemah tidak menggelendong. 2. 4. . Parit –parit kecil disekeliling khemah seharusnya dibina supaya Tali khemah seharusnya diikat dengan tegang dan betul ke Jarak antara khemah tidak terlalu hamper.

Rajah 4.11 : Langkah.langkah mendirikan khemah Ridge .

Perhatikan dari mana angin bertiup dan buatlah pondok itu membelakangkannya dengan tempat api di sebelah depan pondok itu.5 Membuat Pondok Untuk tinggal dengan selesa dalam perkhemahan.12: Beberapa Khemah Yang Telah Siap Dipasang 5. mestilah tahu membuat pondok pisang sesikat bagi tempat berteduh semalaman. Tetapi kalau hendak tinggal disitu lebih lama. i) Langkah Permulaan Pastikan tempat perlindungan yang dibuat bergantung kepada keadaan tempat dan cuaca. ada beberapa jenis perlindungan yang boleh di buat. Ii) Jenis-Jenis Pondok dan Cara Membina . Kalau kawasan persekitaran tapak perkhemahan terdapat banyak pokok dan sudah mendapat kebenaran menggunakannya.Rajah 5. perlulah membuat pondok biasa.

Cacakkan tegap-tegap dua batang tiang. dahan-dahan kecil atau sebarang benda yang digunakan sebagai atap. Lebih kurang 4 kaki di hadapan pondok itu dibuat tempat api. daun. bolelah menggunakan dahan.a) Pondok Pisang Sesikat Pondok pisang sesikat adalah jenis pondok yang paling mudah dibuat. pondok ini boleh dibuat kecil sahaja. Di atas kasau-kasau ini lintangkan pula beberapa batang kayu untukmenahan rumput. Jika untuk seorang. kulit kayu atau ranting-ranting yang telah dianyam. Sekiranya pondok itu untuk lebih daripada seseorang. Sebagai atap. 6 atau 7 kaki lebar. Setelah atap itu siap dinaikkan. 3 kaki lebar dan 6 kaki panjang. eloklah letakkan dahan atau kayu di atasnya sebagai penghimpit supaya atap itu tidak diterbangkan angin. supaya beberapa rakan boleh berbaring di dalamnya dengan kaki mengarah kea pi. mulakanlah dari bawah dan susun atap itu berlapislapis seperti menyusun atap genting supaya tidak masuk air. lalang. Apabila mengatap pondok. dan diatasnya palangkan sebatang kayu sebagai tulang bumbung. . buatlah 5 atau 6 kaki tingginya di hadapan. Pada tulang bumbung itu sandarkan dua batang tiang penyokong dan beberapa batang kasau yang kecil menghala kea rah angina bertiup. kira-kira 3 kaki tinggi di depan. rumput.

Ditempat yang susah mendapat kayu. Jika khemah atau pondok itu terlalu panas kerana matahari. Kayu itu digunakan sebagai tulang bumbung. menghala kearah angina bertiup. Jika pondok itu terlalu sejuk pula. selimutkan dengan gebar atau letakkan dahan-dahan atau daun-daun di atasnya. Parit hendaklah digali disekeliling pondok itu supaya tidak dimasuki air pada masa hujan lebat. Tetapi pondok pisang sesikat sahaja pun sudah mencukupi untuk kebanyakan orang. atau buat tembok daripada tanah kira-kira sekaki tingginya di sebelah luar pondok itu.Pondok pisang sesikat. pasangkan pisang sesikat kepada kedua belah tulang bumbung. Pangkal kayu itu diletakkan tujuh kaki jauhnya daripada pangkal pokok. . Kemudian sandarkan beberapa kerat kayu pada tulang bumbung itu dan akhir sekali diatap seperti mengatap pondok pisang sesikat juga. bolehlah membuat pondok seperti orang di Afrika Selatan iaitu dengan jalan menyusun ranting-ranting kayu lembut menjadi dinding berbentuk separuh bulatan untuk melindungi angina dan buat tempat api di hadapan pintunya. tebalkan bahagian bawahdindingnya. Lagi satu cara untuk membuat pondok ialah dengan menyandarkan sebatang kayu kepada cabang pokok kira-kira lima kaki tingginya dari tanah. paling mudah dan cepat membuatnya b) Lain-lain Jenis Pondok Jika ingin membuat pondok yang lengkap. Semakin tebal atapnya. semakin sejuklah khemahitu dalam musim panas.

Sebatang kayu yang disandarkan pada cabang pokok boleh menjadi tulang bumbung pondok.

Pondok orang Zulu dibuat dengan memacakkan anak-anak kayu panjang dan jadikan satu bulatan. Hujungnya dilentur ke tengah dan diikat untuk menjadi rangka pondok.

5.6

KEDUDUKAN KHEMAH, PINTU GERBANG DAN PAGAR KAWASAN

Apabila tiba disesuatu tapak perkhemahan,semuapeserta dan pemimpin hendaklah memastikan supaya semua peralatan yang dibawa diturunkan dari kenderaan. Pemimpin unit perlu memilih tempat untuk berkhemah .Pemimpin unit seharusnya memikirkan kedudukan kawasan secara keseluruhan bagi perkhemahan tersebut. Seperti kawasan dapur,khemah,perhimpunan, sembahyang dan sebagainya. Kedudukan khemah patrol dan semua kawasan seharusnya disusun supaya teratur, kemas dan seimbang. Tindakan dan keputusan pemimpin unit perlu dicapai dengan segera dan tepat. Selepas itu,pemimpin unit boleh memberi taklimat ringkastentang susunan kawasan perkhemahan. Beliau hendaklah membahagikan tugas kepada setiap peserta. Contohnya pemimpin unit boleh membahagikan dua atau tiga orang untuk satu patrol untuk mendirikan khemah masing –masing. Dua orang menyiapkan kawasan dapur dan tiga orang lagi menyiapkan kawasan perkhemahan. Tindakan menyiapkan kerja seharusnya segera, teratur dan mengikut system berpatrol. Keadaan ini perlu supaya kerja dapat disiapkan dengan segera. Apabila perkhemahan patrol,ketua patrol perlu bertindak sebagai ketua untuk melakukan pemilihsn,layout dan sebagainya. Kawasan perkhemahan perlu dipagar dan berpintu . Apabila sesuatu kawasan telah dipagar,bermakna ia menjadi hak milik sesuatu kumpulan atau patrol itu sepanjang masa perkhemahan tersebut. Sehubungan itu, pemimpin unit atau ketua patrol mestilah cekap dan tepat. Semasa memilih keluasan kawasan perkhemahan. Keluasan sesuatu kawasan perkhemahan seharusnya sesuai dengan bilanganpeserta. Jika kawasan perkhemahan terlampau luas,sudah tentu memerlukan peserta yang ramai . Sebaliknya, kawasan yang sempit pula, akan menjadi sesak. Antara aspek yang perlu diteliti ialah susunan kedudukan khemah,gejek,pagar kawasan,pintu pagar dan pintu gerbang.

i)

Layout Kawasan sesuatu perkhemahan amat penting bagi

Kemahiran dan kreativiti layout

keselesaan,keseronokkan dan mengurangkan tahap kemalangan peserta. Layout dan pintu gerbang merupakan daya penarik bagi pelawat meninjau ke sesuatu kontinjen semasa jambori negeri, Negara dan dunia. Penyusunan dan kedudukan sesuatu kawasan bersesuaian cara perkhemahan mestilah teratur, kemas dan Biasanya,kawasan dapur diletakkan mengaturnya.

dibahagian belakang kawasan perkhemahan. Arah angina bertiup juga perlu diambil kira semasa menyusun kedudukan dapur untuk mengelakan daripada asap masuk ke dalam khemah.

Rajah 5.13: Contoh Kawasan Perkhemahan Satu Patrol

pameran dan sebagainya. Rajah 5.perhimpunan.14 : Satu Kawasan Perkhemahan Berkumpulan . Faedah membuat layout disesuatu perkhemahan mempunyai asas persamaan dengan layout sebuah rumah kediaman.rehat. Rajah 4.14 dan Rajah 4.Layout kawasan perkhemahan perlu mengambil kira keluasan kawasan dan ruangan yang tertentu seperti ruangan untuk sembahyang.15 menunjukkan contoh layout bagi kawasan perkhemahan satu patrol dan layout bagi kawasan perkhemahan satu kumpulan. Anda boleh mengubahsuai dan menambahkan sesuatu kawasan perkhemahan dengan ruangan –ruangan yang lain. khemah patrol.

Nama Sesuatu kumpulan dan patrol dapat dipamerkan dibahagian hadapan pintu gerbang. Contohnya. daun-daun kayu. buluh dan sebagainya.Rajah 5. Untuk membinanya pula kita tidak perlulah menggunakan sebarang paku besi semasa mendirikan pintu gerbang. Pintu gerbang yang didirikan merupakan lambing dan identity sesuatu kumpulan dan patrol. menggunakan batang kayu. Seboleh –bolehnya anda perlulah menggunakan bahan – bahan yang didapati dikawasan perkhemahan.ranting kayu. . Berbagai – bagai jenis dan bentuk pintu gerbang boleh didirikan. Pintu gerbang juga merupakan daya penarik yang istimewa untuk menarik pelawat dan peserta lain yang melawat ke kawasan perkhemahan .terutama semasa diadakan Sesuatu jambori. Bentuk dan rekaan sebuah pintu bergantung kepada idea –idea dan kreativiti sesuatu kumpulan dan patrol.15 :Contoh Layout Kawasan Dapur ii) PINTU GERBANG Pintu gerbang merupakan satu kraf perkhemahan yang sangat penting.

Berbagai –bagai bentuk pintu gerbang yang boleh dibina oleh sesuatu kumpulan atau patrol . Pintu gerbang hadapan perlu ditulis nama patrolatau kumpulan berkenaan.04 meter.3. Biasanya pintu gerbang dibahagian hadapan direka lebih menarik.3. 1. Tulisan ini boleh dibentuk dengan ranting kayu atau buluh kecil yang diikat atau dibentuk huruf dengan menggunakan tali.13 .Terdapat 2 jenis pintu gerbang bagi Sesutu perkhemahan iaitu satu pintu gerbang dihadapan dan satu pintu dibelakang. dan kemas. 3.16:Contoh Nama Ditulis Pada Gerbang .elok. Daun pintu gerbang boleh dibuat. Pintu gerbang ini seharusnya senang Biasanya lebar pintu gerbang bahagian hadapan ialah 1.82 . Rajah 5. meter. 2. Pemimpin boleh mengadakan pertandingan membins pintu gerbang.Tinggi pintu gerbang 2.65 dibuka dan ditutup. Pintu gerbang dibahagian belakang didirikan lebih ringkas tetapi kemas.

Rajah 5.17 : Contoh Pintu Gerbang Yang Ringkas Rajah 5.19: Pintu Counter Balance (Menggunakan Kayu) .18: Pintu Counter Balance (Menggunakan Tali) Rajah 5.

Pengamatan dan pengalaman mendapati peserta perkhemahan hanya membinapintu gerbang bahagian hadapan dan membuat pagar sekelilingnya.Rajah 5.21 :Contoh Pintu Gerbang iii) Pintu Belakang Kebanyakan peserta yang menyertai Sesuatu perkemahan tidak membins pintu bahagian belakang.20 :Contoh Pintu Gerbang Rajah 5. Keadaan ini sudah tentu tidak selari dengan keadaan .

8 meter.Pintu dibahagian belakang biasanya dsibuat berhampiran dengan kawasan dapur. mereka tidak perlu melangkah atau menyusur pagar yang dibina kerana tidak ada pintu belakang.Biasanya pintu belakang ringkas dan mudah dibuat. (b) dan (c) dibawah adalah beberapa contoh pintu belakang yang boleh dibuat disesuatu kawasan perkhemahan.sebenarditempat kediaman. Rajah 5.22 (a).iaitu bahagian hadapan dan bahagian belakang. Apabila mereka ingin keluar dari kawasan khemah.Biasanya pintu belakang lebarnya lebih kurang 1.2 -1. Rajah 4. (b) & (c) Contoh Pintu Belakang .22: (a). Setiap perkhemahan perlu mempunyai pintuhadapan dan pintu belakang. Setiap kawasan perkhemahan sekurang – kurangnya perlu mempunyai dua pintu pagar . Banyakcontoh pintu belakang yang anda boleh lakukan.

Beberapa contoh pagar yang boleh dibina seperti rajah dibawah. Pagar merupakan kawasan sesuatu kumpulan atau patrol. Pagar sesuatu kawasan boleh dibuat daripada berbagai –bagai jenis bahan seperti tali. Kemungkinan orang yang mempunyai niat jahat memasuki kawasan perkhemahan dapat dicam oleh pasukan pengawal. Pagar sangat penting bagi sesuatu kawasan perkhemahan.23 : Contoh Pagar .iv) Pagar Kawasan Sesuatu kawasan perkhemahan perlu diadakan pagar. dan sebagainya. Tujuan diadakan pagar adalah untuk menjaga keselamatan daripadabinatang buas dan orang jahat. Rajah 5.binatang luas akan terhalang daripada memasuki kawasan perkhemahan. Apabila malam .ranting kayu.

menyambung tali yang sama besar saiznya dan untuk mematikan ikatan barang-barang.6. misalnya tali perahu dengan tali kapal BUNGA KETI BERGANDA Kegunaannya : Simpulan bunga keti berganda digunakan untuk menyambung dua tali yang tidak sama besar dan dapat digunakan dengan selamat. Kedua-dua punca atau hujung tali tersebut senang dibuka semula BUNGA KETI Kegunaannya : Simpulan ini digunakan bagi menyambung hujung tal yang tidak sama besar.0 SIMPULAN DAN IKATAN BUKU SILA Kegunaannya : Ikatan buku sila digunakan untuk mengikat kain pembalut luka. LILIT 2 SIMPUL / SIMPUL BELIT Kegunaannya : Bagi Mengikat Tali Pada Tiang Untuk Mematikan Ikatan Ke Pokok Atau Ke Pacang Kerana Cara Begini Midah DI Buka Dan Tidak Mudah Tanggal Ikatannya .

SIMPUL MANOK (Clove Hitch) Kegunaannya : Simpulan ini akan digunakan sebagai permulaan untuk mengikat pada kayu atau sebagainya. Ia juga digunakan untuk menguatkan bahagian yang tidak kukuh . SIMPULAN PENGAIL (Fisherman's Knot) Kegunaannya : Simpulan pengail digunakan untuk menyambung tali pada mata kail atau menyambung tali yang licin SIMPUL PULIH Kegunaannya : Simpulan ini digunakan bagi memendekkan tali yang panjang tanpa memotongnya.

LILIT BALAK Kegunaannya : Untuk Mengikat Tapi Pada Balak Dan Untuk Memindahkan Atau Mengheret Kayu Atau Batang Balak TINDIH KASIH Kegunaannya : Simpulan ini digunakan untuk mengikat leher binatang supaya tidak terjerut. dan membuat lubang tali yang tidak terjerut untuk mengangkat mangsa atau binatang ke atas seperti kucing terjatuh ke dalam telaga .

SIMPUL PEMATI BIASA (COMMON WHIPPING) Kegunaannya : Untuk Mematikan Hujung Tali Supaya Tidak Terurai Lilit "Taut-Line" Kegunaannya : Bagi Mengikat Tali Pada Tiang Dan Untuk Mematikan Ikatan Ke Pacang Khemah Kerana Kepanjangan Tali Boleh Di UbahUbah .

7.1 JERAT DAN PERANGKAP SERTA HAIWAN Jenis-Jenis Jerat dan Perangkap Haiwan .0 7.

harimau dan sebagainya. lembing. binatang-binatang yang diburu adalah seperti pelanduk. JARING Jaring diperbuat daripada benang atau tali yang disirat untuk tujuan tertentu. Peralatan tradisional yang biasa digunakan bagi kegiatan memburu adalah seperti jaring. jerat. jaring yang dipasang dikawasan lapang dan semak yang tidak mempunyai pokok tinggi untuk memerangkap burung wak-wak. Ia lazimnya dilakukan pada waktu malam. Selain daripda itu. 1. Satu alat yang dibuat daripada buluh dengan tebukan lubang tertentu dan diberi muncung yang mempunyai lidah bagi mengeluarkan bunyi apabila ditiup yang dikenali pendekut. Besar dan lebarnya bergantung kepada kegunaannya. sumpitan. binatang yang menganggu seperti ular. burung. Kebiasaannya. perangkap. Ia boleh digunakan sebagai alat untuk memerangkap ikan atau haiwan seperti burung dan kelawar. Selepas menegakkan jaring pada dua tiang buluh atau berlindung disebalik pokok dan meniup pendekut. racik.Memburu merupakan salah satu kegiatan dan aktiviti warisan yang dilakukan oleh masyarakat pada masa dahulu bagi tujuan mendapatkan hasil makanan mahu pun dijadikan sebagai sumber ekonomi. rusa. Burung wak-wak yang mendengar bunyi ini akan menghampiri kawasan di mana terdapat bunyi dan apabila melalui jaring akan tersangkut. landak. Pemburu burung wak-wak akan meniup pendekut ini dengan bunyi yang mirip seperti wakwak. Cara-cara pemasangan dan penggunaan peralatan tersebut adalah bergantung kepada alat itu sendiri. jebak. lastik dan lain-lain lagi. .

lazimnya burung. dilengkapi dengan pintu kecil dan tempat menggantung jebak. Semasa dibawa ke kawasan tersebut jebak ditutup dengan kain. biawak. JEBAK Jebak ialah sejenis alat (perangkap) untuk memerangkap binatang. . Jebak diperbuat daripada rotan (kulit atau isi) atau buluh yang diraut menjadi bilah kecil dan dianyam mengikut bentuk yang digemari. Di dalam jebak ini terdapat tali jerat yang dilaraskan kepada pintu jebak. jebak akan diletakkan di atas tanah di mana penutup dan pintu jebak dibuka. landak dan lain-lain. Biasanya jebak berbentuk separuh bulatan dengan tapak yang rata. Pemburu (pemikat) burung akan meletakkan seekor burung yang mempunyai suara merdu dalam jebak digunakan untuk memikat atau menggoda dan menipu burung yang berkeliaran di kawasan belukar atau hutan. musang.2. Apabila tiba di kawasan yang telah dikenalpasti mempunyai burung.

Mata jerat dipasang dalam satu lengkaran atau bulatan di hadapan jebak Pemikat akan memerhatikan dari jauh. . Burung ini akan dipelihara oleh pemikat sama ada untuk hiasan. Bagi memerangkap binatang liar atau buas yang mengganggu dan membahayakan ternakan seperti ayam. pisang perangkap atau jebak yang lebih besar dan kukuh digunakan. itik dan kambing serta tanaman seperti ubi kayu. Suara (bunyi) burung dalam jebak dapat memikat burung-burung di situ untuk menghampiri dan masuk ke dalam jebak atau terkena jerat yang dipasang.Iannya dipasang dikawasan semak. pertandingan dan ada juga yang menjualnya kepada kawan-kawan dan peminat burung. Apabila burung masuk dan terpijak jerat yang dipasang maka pintu jebak akan tertutup. Terdapat juga jerat bagi memerangkap binatang liar yang merosakkan tanaman seperti musang dan tenggiling. belukar atau pepohon rimbun seperti buluh dan disediakan dengan makanan kegemaran binatang seperti bangkai binatang. buah betik atau buah-buahan lain yang sesuai dengan binatang yang hendak diperangkap. keledek. Bagi tujuan ini ia dikenali sebagai perangkap dimana ianya lebih besar dan diperbuat daripada bilah besi.

.

burung. rusa. Jerat ini juga tidak mencemarkan alam kerana ia menggunakan bahan semulajadi seperti pohon atau ranting dan buah-buahan sebagai umpan. pelanduk dan banyak lagi. Terdapat jerat yang boleh membawa mati kepada mangsanya dan ada juga yang ditangkap hidup-hidup. JERAT Jerat ialah sejenis alat perangkap untuk menangkap binatang di hutan seperti ayam hutan. Kebanyakan pemburu menggunakan jerat kerana lebih berkesan dan tidak perlu diawasi.3. .

Bila binatang yang sedang mencari makanan menyentuh tangkai ini maka jerat akan lepas/bingkas dan menjerat binatang tersebut. Jerat yang dipasang akan ditinggal selama sehari atau dua hari. . celah-celah pohon. Biasanya binatang yang telah terjerat jarang dapat melepaskan diri. Pada hujung tali terdapat simpul yang dipasangkan ke sebuah tangkai. Jerat ini biasanya dipasang di kawasan semak-semak.Jerat ini dibentuk melalui sebuah pohon kecil atau sesuatu yang berat yang ditegangkan oleh seutas tali yang dililitkan pada tongkat yang ditancapkan ke tanah. di banir pohon. kebun dan kawasan yang berdekatan dengan sungai atau sumber makanan.

apabila lembing digunakan sebagai senjata. Pada zaman dahulu. . Pemegang lembing diperbuat daripada kayu. LEMBING Lembing merupakan salah satu senjata lama masyarakat Malaysia. Kini lembing digunakan dalam istiadat dan sebagai perhiasan. Kadang-kadang dihiasi dengan rambut kuda yang dicelup warna merah.Lembing yang digunakan semasa istiadat di istana mempunyai hulu yang dihias dengan perak. Panjang lembing biasanya antara 20 hingga 30 sentimeter dan lebarnya 2 sentimeter.4. Ia lebih ringan dan panjang. Lembing berbentuk runcing dan hujungnya tajam. serta mudah dibaling dari jarak jauh. racun disapu dihujungnya.

Ia berbentuk seperti perumah dan diperbuat daripada bahan-bahan seperti kayu dan buluh. ayam hutan dan sebagainya. Iaitu berhampiran umpan manakala hujung tali kedua yang satu lagi akan . Pada hujung perangkap akan ditelangkup sehingga mencecah tanah manakala pada hujung yang satu lagi akan diangkat dengan menggunakan tali di bahagian atas. arnab. Perangkap biasanya di pasang di dalam semak. Terdapat tali yang kedua berfungsi untuk menahan tali pertama. Perangkap akan diletak dengan cara terlangkup. Batang kayu panjang seperti rod akan disusun berselang-seli dan diikat diantara satu sama lain sehingga berbentuk seakan-akan sebuah para kayu untuk menyerkup haiwan yang masuk kedalamnya.5. Tali tersebut akan disangkut pada batang kayu supaya hujung perangkap yang terangkat tidak jatuh. belukar atau hutan. PERANGKAP Perangkap sering digunakan oleh masyarakat dahulu kala untuk menangkap haiwan seperti pelanduk. Hujung tali tersebut akan dipasak kedalam tanah pada bahagian perangkap yang mencecah tanah.

Perangkap Rintang Ulak . Umpan seperti buah-buahan atau bangkai binatang akan diletak pada bahagian hujung perangkap yang mencecah tanah supaya ia dapat menarik perhatian haiwan supaya masuk terus ke dalam perangkap. perangkap masih lagi digunakan oleh penduduk kampung terutama bagi menangkap binatang pemusnah seperti babi hutan. tenggiling dan sebagainya.diikat pada kayu yang menahan tali pertama. landak. biawak. Terdapat juga batu yang diletak pada bahagian atas perangkap berfungsi sebagai pemberat. Disamping peralatan memburu yang lebih canggih seperti senapang. Haiwan yang masuk dalam perangkap bertujuan untuk memakan umpan tersebut akan berlanggar dengan tali yang kedua sehingga putus dan hujung perangkap yang terangkat akan jatuh.

RACIK Racik merupakan sejenis perangkap untuk menangkap burung. Antara satu mata dengan mata yang lain disambung dengan tali kajar yang dibuat dari tali precut supaya racik tidak tercabut dibawa lari oleh burung. Ini membentuk satu mata racik. 27 atau 24. 24. 27. Hujung tali tangsi disambung dengan benang nilon halus yang dipilin atau dipintal supaya kejap dan disimpai dengan tembaga halus berbentuk seperti nombor 8 atau pin pancing ikan.Perangkap Ular Tuo Unak 6. Tali tangsi sepanjang 6 inci bagi satu mata racik. mengikut pusingan atau secara berjajar. 17 15 dan 11 mata bagi satu rawan racik. Mata racik hendaklah dipacak satu persatu dengan cara tersendiri yang digemari oleh pemikat burung. Bagi racik yang dipasang di atas dahan pula adalah dengan mata 15 atau 11. Sekiranya racik dipacak di atas tanah. Racik diperbuat daripada beberapa bahan seperti potongan tembaga. Tembaga halus sepanjang kira-kira 3 inci dijadikan tiang racik. Bagi racik yang matanya sedikit pemberat seperti timah ladung yang kecil digunakan. denak yang digunakan adalah burung jantan. Manakala racik dengan mata 17 dan 15 digunakan di atas tunggul atau batang kayu lapuk. 32. Sementara denak yang terdiri dari burung betina digunakan bagi racik yang di pasang di atas dahan. Terdapat beberapa saiz racik iaitu sama ada 37. Antara cara yang digunakan ialah secara bersilang. Menjebak burung menggunakan racik perlu menggunakan denak atau pemikat. 32. Racik yang mempunyai mata yang banyak digunakan untuk meracik di atas tanah iaitu mata 37. tali tangsi. benang dan getah. Ia dipacak supaya gelung nilon hampir mencecah tanah dan dipacak mengikut cara pacakan yang . Denak ini berbeza mengikut tempat di mana racik hendak dipasang.

Racik dikemaskan dan dimasukkan ke atas gelungan getah dan diurut supaya rapi dan hujung tali kajar disisipkan ke dalam gelungan getah. Mencabut racik perlu dimulakan dari hujung di mana tiga jari digunakan untuk memasukkan gelung racik satu demi satu sehingga sampai kepada tali kajar.sama bagi kesemua mata racik. Berhampiran mata racik diletakkan denak sebagai pemikat. Sekiranya racik dijaga dan disimpan dengan rapi ianya boleh tahan sehingga 20 tahun dan jika tidak dijaga ianya akan rosak dalam tempoh yang singkat lebih kurang 1 hingga 3 tahun. Racik Lekar . Selepas digunakan racik perlu dicabut dan disimpan dengan rapi. Burung yang berada di kawasan tersebut akan datang menghampiri denak dan pada waktu yang sama akan terjerat oleh racik. Pergerakan denak tidak harus sampai kepada mata racik dan ini perlu dipastikan supaya denak tidak terkena racik yang dipasang.

Racik Ayam Lekar Cara menggunakan Racik .

Proses pembuatan sumpit adalah rumit dan memerlukan kepakaran untuk menebuk kayu yang telah dipilih.7. SUMPITAN Sumpitan adalah sejenis peralatan memburu atau berperang yang sering digunakan oleh masyarakat peribumi Sarawak dan Sabah pada masa dahulu. sumpitan ini tidak boleh digunakan untuk membunuh sesama manusia. Terdapat kelebihan yang dimiliki oleh senjata ini iaitu kemampuannya mencapai sasaran dari jarak jauh di samping tidak mencemarkan alam sekitar kerana ia menggunakan bahan semulajadi dari hutan. Sumpitan ini berbentuk tongkat panjang yang . Bahan utama di dalam proses pembuatan sumpit adalah daripada kayu. agar mudah dilubangi berukuran kurang lebih 8mm. Menurut kepercayaan etnik Dayak. Kayu dipilih mengikut kualiti dan mutu biasanya daripada kayu jenis Belian. Bengkirai dan Ulin yang kayunya lurus.

Peluru atau anak sumpitan yang tajam seperti panah disebut domek(anak sumpitan). domek ini akan disimpan dalam suatu tempat khusus yang dikenali Telep agar tidak membawa kesan kepada tuannya.diberi lubang kecil untuk memasukkan anak sumpitan. Sumpitan dilengkapi dengan sebuah mata tombak yang diikat erat pada hujungnya dan juga dilengkapi dengan domek(anak sumpitan) beserta wadahnya (selup). Manusia atau binatang yang terkena domek beracun boleh membawa maut. . Sebelum digunakan. Jangan tarik nafas ketika mulut di sumpitan kerana domek akan memasuki mulut. Biasanya domek dicelup dengan zat racun yang diperolehi dari getah sejenis akar yang diolah sedemikian rupa yang dikenali Ipu. Jarak capai anak sumpitan ini cukup jauh tapi ia bergantung kepada kekuatan meniup. Cara melepaskan domek dari sumpitan ialah dengan meniup sekeras mungkin melalui lubang sumpitan yang lurus. kemudian ditiup dengan mulut sekuat tenaga supaya arus yang keluar dari mulut sangat kencang membidik menuju sasaran yang diinginkan. Sebuah sumpit dipegang lalu dimasukkan anak sumpit ke lubang. Ipu ini akan digosok pada hujung domek.

Kelebihan alat ini iaitu tidak mencemarkan alam sekitar kerana ia menggunakan bahan semulajadi dari hutan dan bahan terbuang. Kebanyakan alat ini dijadikan sebagai alat mainan oleh kanak-kanak atau remaja kampung untuk melastik burung dan buah-buahan.*Domek dan Telep * Cara menggunakan sumpit 8. LASTIK Lastik adalah sejenis alat untuk memburu burung dan alat untuk pertahankan diri. .

getah lastik.Bahan utama dalam proses pembuatan lastik adalah cabang ranting anak kayu yang berbentuk 'Y'. Cara membuat lastik: a) Mencari cabang ranting anak kayu yang berbentuk "Y" b)Pada pangkal atau pemegang lastik dibalut dengan getah tiub tayar basikal supaya ianya kelihatan seperti bahagian pemegang raket badminton. kulit sebagai tempat meletakkan batu peluru dan getah bulat/gelang sebagai getah pengikat. c)Tiub tayar basikal akan digunakan untuk dijadikan getah lastik. Biasanya tiub basikal yang sudah tidak digunakan digunting untuk dijadikan laras lastik. f)Kemaskan ikatan pada kedua-dua cabang lastik tadi. Potong lidah kasut mengikut bentuk bujur. Getah lastik akan diikat dengan getah bulat pada lapik kulit ini seakan seperti bentuk buaian. e)Pada kiri dan kanan lapik kulit akan ditebuk dua lubang. . d) Untuk menyediakan lapik kulit untuk pelurunya adalah menggunakan kasut-kasut kulit yang tidak digunakan. Gunting getah tersebut sepanjang satu kaki dengan lebar setengah inci setiap satu.

MEMBUAT PERANGKAP (TRAP) Pelbagai perangkap yang boleh didapati seperti :  Perangkap model menggantung  Perangkap tali sederhana  Perangkap lubang jerat  Perangkap menimpa  Apache foot share Bahan-bahan perangkap: Tali/kawat. umpan. batang kayu. Peluru bagi lastik adalah seperti batu kerikil sebesar guli dan biji getah.g) Kemudian ia diuji kekuatannya. cabang pohon MEMBACA JEJAK Jenis-jenis jejak: Jejak buatan iaitu jejak yang dibuat manusia dan jejak alami .

tak sama rupanya dengan hutan simpan pahang. Cara yg paling baik.6 PETUA SEMASA PERKHEMAHAN Sebelum kita memasuki hutan. perlu juga seseorang itu mengetahui bahawa haiwan yang mengamalkan kehidupan rimba ( pure survival ) akan mempunyai kelebihan . sebagai contoh. Perlu diketahui bahawa walaupun hutan di malaysia ini di kategorikan sebagai hutan hujan. kita perlu mengkaji / mencari maklumat tentang tempat tersebut. dengan bertanyakan kepada penduduk tempatan atau berhampiran kawasan tersebut.binatang yang menghuni hutan yg ingin kita terokai. terdapat beberapa perbezaan "keadaan" di hutanhutan yang berbeza di malaysia ini. Tetapi bukubuku hanya menerangkan sifat umum sesuatu binatang mengikut kajian ringkas yang mereka lakukan ataupun di cedok dari buku-buku lain. namunbegitu. Jejak alami biasanya menyatakan tentang:  Jenis binatang yang lewat  Arah gerak binatang  Besar kecilnya binatang  Cepat lambatnya gerak binatang Membaca jejak alami dapat diketahui dari:  Kotoran yang tersisa  Pohon atau ranting yang patah  Lumpur atau tanah yang tercecer di atas rumput 7. kita juga perlu mencari info tentang binatang.iaitu tanda jejak sebagai tanda keadaan lingkungan. boleh juga memperolehi info dengan membaca buku. Selain itu. oleh itu. hutan simpan angsi.

di hutan yang berbeza akan mempunyai sikap. maka babi hutan di hutan simpan yang lain mungkin adalah lebih merbahaya. boleh disimpulkan bahawa. Contohnya. dan buku selalunya hanya menceritakan keadaan hutan dan binatang mengikut keadaan hutan hujan yang umum. Banglo harimau terletak dekat dengan punca air. haiwan yang mendiami tempat tersebut akan lebih cenderung untuk lompat dari satu pokok ke pokok yg lain. tabiat dan mungkin bentuk yang berbeza. sebagai contoh.. perhatikan dulu keadaan sekelililng. Tabiat seseekor binatang tertentu di tempat yang tertentu hanya boleh di fahami jika mengalami sendiri dan juga melalui perbualan orang setempat disitu sendiri.Bau harimau yang . Oleh itu terdapat pelbagai tips atau petua yang boleh diikuti sebagai pedoman. haiwan yang sama. sekiranya babi hutan yang mendiami sekitar Gunung Datuk lebih mengambil sikap menjauhi diri dari manusia.  Semasa mendirikan khemah. jangan dirikan khemah berdekatan dengan 'banglo' harimau.tersendiri dan keupayaan untuk berubah / berevolusi mengikut kesesuaian lokasi kehidupan mereka. ini adalah satu fakta sains. di hutan yang kedudukan pokoknya terlalu jarang. Sebagai contoh. paling penting. Ini dapat diperhatikan daripada sikap binatang tertentu seperti kucing dan kera yang lebih jinak di hutan yang didatangi oleh ramai pelancong dengan yang kurang didatangi oleh pelancong. berbanding dengan hutan yang kedudukan pokoknya rapat-rapat. Berdasarkan fakta di atas. adalah ular dan cicak.

Tetapi mesti mengikuti piawaian yg ketat. Syarat memakai nya memang ketat. Kayu Tas ini memang ditakui oleh binatang liar di hutan. masa ini lah harimau akan menyerang. Selepas tu bertawakal pada ilahi..dan selebihnya bertawakkalah kepada allah taala."assalamualaika ya nabi Allah sulaiman" "aku bermohon kehadratnya (Allah taala) dilindungi dari segala binatang buas dan berbisa".  Penggunaan 'Kayu Tas' juga ada dipraktikkan oleh orang duludulu. jangan dilapah pada kawasan khemah. maka ia akan mengundang harimau datang Semasa masuk ke dalam hutan berilah salam pada nabi Allah  sulaiman dan berdoa semoga di jauhkan dari binatang buas dan berbisa. rusa dan lain.menusuk hidung adalah disebabkan ia akan kencing pada keliling kawasan punca air untuk menanda kawasan nya .  Sekiranya berjalan didalam hutan . tanam semua bahagian yang tidak berkenaan. selepas siang. Andainya terleka atau terlepas dari badan.lain.. Lapah lah berdekatan tempat yang jauh dari kawasan perkhemahan..Ini untuk mengelakkan “sudden attack” dari harimau. kerana kayu tas ini tidak boleh berenggang langsung dengan pemakainya. pastikan kita memegang sebatang kayu yang sudah di tajamkan hujungnya dan bahagian yang tajam itu di halakan ke belakang semasa berjalan.. bau darah tidak akan hilang.Di takuti kalau dilapah berdekatan dengan khemah. Sekiranya anda menangkap binatang hutan yang boleh dimakan  seperti kijang. Bila berkemah pula perhatikan beberapa perkara seperti: .

ular selalunya menyerang apabila seseorang memijak badannya secara tidak sengaja .  penggunaan lampu picit diwaktu malam juga ada beberapa panduan kerana ada beberapa species haiwan yang sensitif pada cahaya lampu terutamanya ular tedung selar.buatlah khemah dikawasan yang kita sendiri bersihkan dari semak samun  Bila khemah siap dipasang taburkan sedikit karbait dikeliling khemah sebagai pelindung bau dari binatang buas. Elakkan dari tempat yang memang sudah dibersihkan kerana pastinya rumah (orang) lain.  Elakkan terlalu rapat dengan sungai bimbangkan kepala air.7 LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN Ada beberapa langkah keselamatan yang perlu diambil bagi mengelakkan serangan ular.  Pastikan sentiasa ada unggun api atau bara api diwaktu malam.padamkan lampu picit sekiranya ternampak sepasang mata berwarna kuning bergerak seperti ular menghala kearah kita terutamanya dalam air. 7. Jauhkan bercakap besar atau berhasrat berjumpa dengan sesuatu disana walau pun saja-saja hendak bercakap kerana banyak sejarah mengatakan bila berniatkan binatang buas. selalunya akan berjumpa dan sekiranya berjumpa ianya bukan dalam keadaan yang normal. antaranya adalah :  Berhati-hati ketika melangkah.

Jika terserempak dengan ular. ualr amat menyukai kawasan tersebut kerana ia boleh mematuk mangsanya dengan hanya berjuntai di ranting kayu.  . awas. 78% gigitan ular ialah di bahagian bawah kaki. Jangan menghampiri. bertenang dan berundur perlahanlahan ke belakang  Jika mahu membunuh ular tersebut.cuba memegang atau bermain-main dengan ular yang kita temui Jika mengalih batu atau kayu reput. tepat tidur. sleeping bag. gunakan kayu atau galah dan bukan menggunakan tangan  Memakai kasut atau but yang tebal. pastikan menggunakan kayu panjang dan memukul ke arah kepalanya. kasut.  Sentiasa memeriksa kawasan perkhemahan.   selain itu beberapa lagi langkah yang perlu diambil bagi menangani serangan ular : Periksa kawasan sekitar sebelum anda mengambil sesuatu daripada Tanah. ular yang cedera lebih merbahaya dari ular-ular normal yang lain.  Perhatikan dahan-dahan kayu yang rendah. oleh itu pastikan ular yang dibunuh itu betul-betul mati. stokin dan beg untuk mengelakkan ular bersembunyi di situ.

 Sentiasa membawa senjata tajam seperti parang ataupun pisau  Bergerak secara berkumpulan kerana ianya dapat membantu jika salah seorang drp mereka di serang atau di patuk ular. Ia berguna untuk panduan sekiranya anda berada di kawasan yang terdapat haiwan ini.  Elakkan berenang atau mandi di kawasan air yang keruh. semua spesis ular hendaklah di anggap  berbisa TANDA-TANDA PATUKAN ULAR BERBISA Secara umumnya tanda-tanda patukan ular daripada jenis berbisa adalah seperti berikut:  Terdapat dua lubang taring di bahagian hadapan bekas gigitan pada tempat yang di patuk  Mangsa berasa sakit pada bahagian yang dipatuk  Terdapat tanda berwarna kebiru-biruan atau kehijauan pada bahagian yang di patuk  Tekak mangsa berasa kering dan loya-loya  Penglihatan mangsa menjadi kabur .  Baca apa sahaja maklumat atau panduan mengenai ular. Bagi tujuan keselamatan.  Gunakan belerang untuk menghalau kehadiran ular di tapak perkhemahan.

 Peralatan mangsa hendaklah di tanggalkan  Picit bahagian patukan hingga darah dan bisa keluar  Letakkan bahagian patukan di bawah paras jantungnya.Ini akan menyebabkan ianya bertambah agersif lagi.. tetapi pastikan tidak menyekat peredaran darah mangsa. gunakan alatan yang sesuai  Usahakan secepat mungkin untuk menghantar mangsa ke hospital yang terdekat Tips: ular tidak mempunyai kelopak mata. 8.. JANGAN gunakan cara ini pada mangsa patukan ular kapak @viper  lalukan kawasan terbabit dengan air garam. tetapi jangan sapukan garam terus ke tempat patukkan  JANGAN cuba melukakan dan menyedut kawasan patukan untuk memgeluarkan bisa. Ini adalah sebagai langkah untuk menyekat pengaliran bisa ular  Sekat pengaliran bisa tersebut dengan mengikat kawasan yang terbabit dengan kain atau tali.0 KESIMPULAN Panduan ini disediakan bagi memudahkan dan melengkapkan peserta perkhemahan dalam membuat rujukan dan persediaan sebelum menyertai . Teknik "Tourniquet" ini hendaklah dilonggarkan selama kira-kira seminit bagi setiap sepuluh mint tetapi jangan melebihi lapan jam.kalau ular tengah tidur janganlah diganggu .RAWATAN BANTU MULA @ FIRST AID  Rehatkan mangsa serta tenangkannya. bersihkan kawasan patukan dengan air..

Dengan adanya manual maka dapatlah kita menimba sedikit pengalaman secara teoritikal yang amat berguna kepada peserta-peserta perkhemahan. “Panduan Ekspedisi Pengakap Malaysia “. Bhd. Sdn. RUJUKAN: Robert Baden-Powell. Mokthar Idris.H. “Ilmu Pengakap Bagi Budak -Budak” .Kian. Panduan ini amat berguna sebagai langkah atau perancangan atau tindakan yang perlu dibuat untuk menghadapi segala aspek keselamatan yang tidak dijangka.Kuala Lumpur: Edusystem Sdn. (1992).Kuala Lumpur : Edusystem Sdn.Bhd Abdul Alim Abdul Rahim . Balkiwan Daud (1993). Bhd.Kuala Lumpur : Dewan Bahasa & Pustaka.Bhd Golden K.mana-mana aktiviti perkhemahan. (1993). “ Berkhemah Untuk Semua ”. (1987). (1993). Subang Jaya : Buku Must. . Maiza Affendy. “ Panduan Lencana Kemajuan Pengakap Muda” Kuala Lumpur : Fajar Bakti Sdn. “ Pengakap Dihutan” .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful