P. 1
Werkblad Dinosauriërs

Werkblad Dinosauriërs

4.0

|Views: 650|Likes:
Published by Barbarellabv

More info:

Published by: Barbarellabv on Oct 22, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/08/2012

pdf

text

original

Wat zijn Dinosauriërs Dinosaurus betekent:………………………………………………………………………………………………………… Dinosaurussen waren landdieren die leefden van ongeveer ……… miljoen

tot ongeveer………… miljoen jaar geleden. Dinosaurussen zijn…………………………………………………………………. Welke dieren leven de dag van vandaag nog, die afstammen van de dinosaurus? ……………………………………………………………en ………………………………………………………… Wanneer leefden ze? De dinosauriërs leefden tijdens het Mesozoïcum. Dit tijdperk verdelen we onder drie perioden: Trias, Jura en Krijt. Trias = kortste periode ……… miljoen jaar geleden De wereld = 1 groot continent en 1 grote zee De dino’s konden zich over heel de wereld verspreiden. Sommige delen van de wereld heel ver van de zee verwijderd en erg droog. Jura = duurt langer dan Trias ……… miljoen jaar geleden Zeeën verdelen het land in meerdere stukken. Het werd natter en minder heet ->Er komen veel planten met varenachtige bladeren. Sommige worden zo groot als kleine bomen ->Er komen meer soorten dinosaurussen Krijt=langste periode ……… miljoen jaar geleden De eerste planten met felgekleurde bloembladeren en geuren. Vanaf nu zijn er ongelooflijk veel soorten dinosaurussen. betekende ook het einde van de “Het rijk der dinosaurussen”.

Hoe komt dat de dinosauriërs zijn uitgestorven? De meeste wetenschappers denken dat het zo is gegaan: Aan het eind van het ……………… stortte een enorme …………………………… neer bij de kust van Mexico. Die meteorietinslag zorgde voor een wereldwijde milieuramp. Waarschijnlijk komt het daardoor dat niet alleen de dinosauriërs, maar ook veel andere diersoorten uitstierven. De enorme inslag zorgde voor verschrikkelijk veel stof in de lucht, waardoor de aarde een tijdlang donker werd  planten groeien niet in het donker -> plantenetende dinosauriërs hadden na korte tijd niets meer te eten -> nadat de vleesetende dinosaurussen de laatste (magere!) plantenetende dinosaurussen hadden opgevreten, verhongerden zij ook.

 Het gloeiend hete gesteente dat de lucht ingeblazen werd,viel als een
zinderend hete regen neer, waardoor bosbranden ontstonden en het de eerste dagen na de inslag bloedheet werd. Daarna werd het koud, omdat het zonlicht niet door de stofwolk heen kon dringen.

Alleen de dieren die zich goed aan slechte tijden konden aanpassen, overleefden de inslag. Dieren die een winterslaap ( zoals de krokodil ) hielden en dieren die zaden aten of insecten ( vogels). Het verschil tussen herbivoor (planteneter) en carnivoor (vleeseter) herbivoor (planteneter) carnivoor (vleeseter)

Snijtanden om groen af te bijten en platte kiezen om te vermalen. Planten zijn moeilijker te verteren dan vlees, en dus zijn planteneters dikker en plomper dan veel vleeseters. Ze hebben namelijk een veel grotere maag en veel meer en langere darmen nodig.

Scherpe klauwen en tanden om de prooi vast te houden en te verscheuren. Vleesetende dinosaurussen moesten dus snel kunnen rennen om hun prooi te vangen.

De Tyrannosaurus – Rex de Stegosaurus

de Brachisaurus

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->