P. 1
Take Home Assignment

Take Home Assignment

|Views: 37|Likes:
Published by Yusry Hydrus

More info:

Published by: Yusry Hydrus on Dec 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2012

pdf

text

original

MOHD YUSRI BIN HIDRUS A 121921

1. Bezakan diantara indemnity dan warranti.

INDEMNITI

WARANTI

-

Dalam kontrak insurans, konsep indemniti adalah elemen yang amat penting, ia menyentuh perihal pembayaran pampasan seandainya berlaku kerugian pada risiko yang diinsuranskan. Gantirugi atau pampas an ini boleh hadir dalam bentuk wang tunai, pembaikan atau penggantian.

ASPEK DEFINISI

-

Waranti pula merupakan istilah yang sudah tidak asing dalam apa juga jenis kontrak terutamanya kontrak barangan dan perkhidmatan. Dimana, waranti biasanya dikeluarkan oleh penjual sebagai jaminan bahwa akan menangung liabiliti atas beberapa kondisi dalam kontrak. Waranti akan digunakan sebagai tiket untuk membuat tuntutan tersebut.

-

Konsep ini menerangkan bagaimana insurans akan membayar gantirugi hanya bersandarkan kepada kerugian yang ditanggung. Ini sesuai dengan matlamat insurans yang sebenar iaitu mengembalikan seseorang kepada keadaan sebelum suatu kerugian. -

Bentuk remedy yang hadir dari waranti juga adalah pelbagai seperti wang tunai mahupun perkhidmatan. Mempunyai tarikh luput.

Isu Indemniti akan kelihatan. Selepas 2 tahun waranti sudah tidak boleh digunakan.00. Aspek Doktrin UndangUndang - Misalnya di Negara Amerika Syarikat. . apabila Insured meminta wang pampasan sebanyak RM 400. Misalnya sesuatu waranti itu hanya boleh digunakan dalam tempoh 2 tahun awal pembelian.000. “Article 2 of Uniform Commercial Code (UCC)” yang menekankan betapa penjual perlu memberi member penerangan tentang syaratsyarat mahupu kondisi yang membolehkan pengaktifan waranti oleh pembeli. Waranti boleh digunakan sekiranya computer riba yang dibeli tersebut rosak ataupun tidak berfungsi seperti fitrah dalam tempoh yang tertentu.000.00.00 demi mengembalikan insured ke keadaan sebelum berlakunya kerugian. dibawah “Unfair Contract Terms Act 1977”dibawah seksyen 4 kanun fraud menerangkan menjadi kewajiban kepada peserta kontrak insurans untuk mematuhi prinsip indemnity.- Misalnya. ASPEK CONTOH - Misalnya. namun konsep indemnity ini memberi autoriti kepada syrikat insurans untuk hanya membayar jumlah kerugian sebenar iaitu RM 300. - Misalnya Di Negara United Kingdom. dalam suatu tuntutan kerugian akibat kebakaran yang mengakibatkan kerosakan rumah sebanyak RM 300. dalam transaksi pembelian computer riba dimana penjual member waranti kepada pembeli.000.

konsep indemniti adalah elemen yang amat penting. ia menyentuh perihal pembayaran pampasan seandainya berlaku kerugian pada risiko yang diinsuranskan. - Ianya boleh hadir dalam pelbagai situasi dan method. misalnya melalui injuksi oleh keputusan mahkamah ataupun keputusan badan yang punya autoriti misalnya bank Negara dan lain-lain. - Misalnya.1. Bezakan diantara penalty dan indemnity PENALTI WARANTI - Dalam bahasa mudah. dalam kontrak pengambilan pemain import dalam sukan bola sepak dimana pemain import tersebut perlulah ASPEK CONTOH - Misalnya. dalam suatu tuntutan kerugian akibat kebakaran yang mengakibatkan kerosakan rumah sebanyak RM . pembaikan atau penggantian. penalti adalah terma yang digunakan untuk denda yang dikenakan kepada manamana pihak yang mencabuli sesuatu perjanjian dalam kontrak yang telah dimeterai. Ini sesuai dengan matlamat insurans yang sebenar iaitu mengembalikan seseorang kepada keadaan sebelum suatu kerugian. ASPEK DEFINISI - Dalam kontrak insurans. - Konsep ini menerangkan bagaimana insurans akan membayar gantirugi hanya bersandarkan kepada kerugian yang ditanggung. Gantirugi atau pampas an ini boleh hadir dalam bentuk wang tunai.

00 demi mengembalikan insured ke keadaan sebelum berlakunya kerugian.000. apabila Insured meminta wang pampasan sebanyak RM 400. Samada dalam bentuk wang tunai mahupun lain.memamtuhi beberapa terma dan peraturan sepanjang tempoh kontrak dan kegagalan untuk mematuhinya akan membawa kepada penggunaan penalty. Contohnya jika pemain tersebut mengambil dadah yang menyalahi perjanjian kontrak awal boleh menyebabkan penalty kpd pemain tersebut. . Aspek Doktrin UndangUndang - Misalnya Di Negara United Kingdom. Isu Indemniti akan kelihatan. namun konsep indemnity ini memberi autoriti kepada syrikat insurans untuk hanya membayar jumlah kerugian sebenar iaitu RM 300. - Misalnya. 300.00.000. dibawah “Unfair Contract Terms Act 1977”dibawah seksyen 4 kanun fraud menerangkan menjadi kewajiban kepada peserta kontrak insurans untuk mematuhi prinsip kondisi yang membolehkan pengaktifan dan penggunan waranti oleh pembeli.00. dalam Common Law iaitu merujuk kepada Seksyen 2117 fasal penalty dalam kontrak yang menerangkan criteria bagaiman sesuatu penalti itu boleh diimplemntasi.000.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->