Pasta de dinti facuta in casa

Proaspăt făcută, proaspăt testată! Vă scriu cu inima caldă și respirația ca gheața: e ceva ce merită să împărtășesc. Pentru că nu mai aveam chef să caut prin marile magazine, să citesc etichete, producători și să fiu veșnic dezamăgită de numele de corporații prea mari și de numărul prea mare de ingrediente cu nume prea greu de pronunțat. Pentru că substanțele alea sunt otrăvuri administrate în doze mici pe perioadă lungă, dar suficientă cât să nu-mi convină ideea. Pentru că am gingii sensibile și vreau ceva special pentru asta. Pentru că pasta de dinți “naturală” de la plafar o fi ea bună, dar cam scumpă, m-am hotărât să o fac eu. După ce-am mai căutat un pic pe net ca să-mi reînprospătez memoria (o tentativă am mai avut eu și mai demult), mi-am dat seama că, la fel ca la orice rețetă ‘de făcut în casă’ merge să improvizezi destul de mult, pornind de la rețeta de bază. Așadar, am luat de pe raft și de prin sertare:
• •

6 lingurițe bicarbonat de sodiu 15 g glicerină (se găsește la farmacie) câteva picături de ulei de mușețel, alte câteva de ulei esențial de mentă – eu am pus 10, vreo 2 picătui de UE de scorțișoară și 1 picătură de UE de Tea Tree. (astea se găsesc la orice magazin de naturiste. Atenție, totuși, să nu luați uleiuri pentru candelă sau mai știu eu ce. Întrebați sau citiți pe cutie, să fiți siguri că nu conțin și altceva)

Am luat și-un bol de sticlă în care să amestec și un recipient cu capac în care să pun pasta după ce-i gata (unul cu gura mai lată, să încapă periuța de dinți în el) Rețeta de bază presupune amestecarea bicarbonatului de sodiu cu glicerina până se obține o pastă. Pe unele site-uri am văzut că se adaugă și o linguriță de sare de bucătărie la cele de mai sus, dar eu am încercat mai demult și mi s-a părut prea abrazivă, așa că am sărit peste. În timp ce se-amestecă se adaugă opțional câteva picături din fiecare ulei. Merge și fără, dar eu zic că merită: senzația de prospețime oferită de uleiul esențial de mentă e deosebită. Bun, acum să vă zic un pic și despre beneficii: În primul rând, bicarbonatul de sodiu e o minune. Se poate folosi la o grămadă de chestii de la cosmetice homemade la curățenia casei. Are darul să îndepărteze mirosurile neplăcute de peste tot (inclusiv din gură) Faptul că e ușor abraziv îl face excelent pentru

Cel de scorțișoară e antiinflamatoriu și antimicrobian – excelent pentru gingiile iritate sau cu tendință de sângerare. (Atenție! periați încet și persistent. cam cât un bob de mazăre e mai mult decât destul) SURSA .firdepir.o picătură e suficientă și nu e recomandat copiilor sub 10 ani. dar se recomandă doar în cantități foarte mici. Deși cantitatea rezultată din rețeta de mai sus e mică -aprox. dar atunci nu iese pastă de dinți ci praf de dinți. uleiul esențial de mentă e antiseptic și chiar analgezic.http://www. cu siguranță va ține destul de mult.albirea dinților. e antiseptic și antiinflamator. Uleiul de Tea Tree -arbore de ceai are foarte bune proprietăți dezinfectante.ro/ . nu scurt și energic cum poate v-ați obișnuit) Bicarbonatul elimină bacteriile deci poate preveni și apariția cariilor.ajută la ameliorarea stării de inflamare a gingiilor sau a altor boli gingivale. Pe lângă faptul că e răcoritor. Rețeta se poate face și fără ea. ca ale mele :) Despre mușețel numai de bine: pe lângă alte efecte care n-au legătură cu subiectul. Glicerina e folosită pe post de liant. 20 ml. pentru că e suficientă foarte puțină pastă pentru o spălare (doar pe vârful periuței. poate prea puternic pentru gingiile sensibile. E recomandat pentru tratarea paradontozei.