Razboiul din Angola (1961-1974

)

.

.. condusa de presedintele Jose Eduardo dos Santos . In urma uni acord de pace intre cele doua partide mediat de Portugalia ( fosta metropola ) si de ONU in 1991 .. sunt organizate alegeri libere sub supraveghere internationala . Miscarea Populara pentru Eliberare ( MPLA ) victorioasa in razboiul civil inscrie Angola pe orbita comunismului . la fel cu cel din Sierra Leone ... fiind sprijinita de Cuba ( care trimite si trupe de .) si URSS. Razboiul diamantelor ". condusa de doctorul Jonas Savimbi .Acest conflict mai este cunoscut ca . . este scena unui razboi civil inca din 1975 cind se proclama Republica Populara Angola. mentinere a pacii . in fapt razboiul se ducea mai ales pentru controlul zonelor cu resurse. pe care le vindeau pentru armament. cu iesire la Oceanul Atlantic . in timp ce UNITA ( Uniunea Nationala pentru Independenta Totala) este sustinuta de Africa de Sud si de comunitatea internationala . mai degraba decit pentru libertatea unora sau a altora . in care rebelii controlau cea mai mare parte a minelor de diamant .• • Angola este un stat intins situat in Regiunea Africa Australa ( de Sud ) .

Angola are un diferend cu fostul Zair ( azi Republica Democratica Congo ) si in ceea ce priveste regiunea Cabinda ( fosta colonie portugheza . URSS. de importanta strategica ) situata la varsarea fluviului Zair in Oceanul Atlantic . care tine de controlul comercial al zonei .• Confictul opune. . pentru care comunitatea internationala face eforturi disperate . Cuba . in mare . dupa incheierea razboiului civil . interesele marilor puteri ( Portugalia . interesele celor doua doctrine ale lumii moderne.Cea mai mare problema . care lasa in urma peste 500000 de morti ( peste 200000 de refugiati ) si pagube uriase in economia angoleza . SUA ) si resursele mari de diamante si petrol . in 2003 sunt cimpurile de mine antipersonal si miile de copii sau adulti cazuti victime acestora . comunismul si capitalismul . Africa de Sud.

Imagini din razboi: .

.

.

.

a fost recrutat la vârsta de 11 ani. . în aşteptarea aici demobilizarea.Acest soldat UNITA.

Consiliul de Securitate. format din toţi membrii Consiliului să monitorizeze şi să raporteze cu privire la punerea în aplicare a măsurilor obligatorii.• După respingerea UNITA a rezultatelor al Organizaţiei Naţiunilor Unite monitorizat alegerile din 1992. impune un embargo asupra armelor. . împreună cu sancţiuni petrol împotriva UNITA şi de instituire a unei Comitetul pentru sancţiuni. acţionând în temeiul capitolului VII din Carta Naţiunilor Unite. a adoptat Rezoluţia 864 din 15 septembrie 1993.

care a impus sancţiuni obligatorii de călătorie pe înalţilor funcţionari UNITA si de membrii familiilor lor. Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluţia 1173 din 12 iunie 1998 şi Rezoluţia 1176 din 24 iunie 1998. the Security Council adopted resolution 1127 of 28 August 1997. . care interzice importul direct sau indirect din Angola la teritoriul lor. a tuturor diamantelor nu controlate prin certificat de origine emis de către Guvernul din Angola. Un an mai târziu. A year later. UNITA a refuzat să se conformeze cu termenii săi. prohibiting the direct or indirect import from Angola to their territory of all diamonds not controlled through the Certificate of Origin issued by the Government of Angola. precum şi impunerea de sancţiuni financiare pe UNITA. the Security Council adopted resolution 1173 of 12 June 1998 and resolution 1176 of 24 June 1998.• După semnarea Protocolului de la Lusaka din 1994. Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluţia 1127 din 28 august 1997. Ca răspuns la refuzul UNITA să se dezarmeze şi punerea în aplicare a Protocolului de la Lusaka. which imposed mandatory travel sanctions on senior UNITA officials and their immediate family members. In response to UNITA's refusal to disarm and implement the Lusaka Protocol. as well as imposing financial sanctions on UNITA.