15 State ale Zonei Euro sub supraveghere

Standard & Poor's a plasat luni 05/12/2011 sub supraveghere cu implicaţii negative ratingurile unui număr de 15 state din zona euro, între care cele ale Germaniei, Austriei, Finlandei, Franţei, Luxemburgului şi Olandei, şase ţări notate cu 'AAA', cea mai bună notaţie posibilă. Mai multe voci din Germania au afirmat după anunțul agenției că americanii ar complota împotriva untatii zonei euro. Reatiile politicienilor Pentru a mai potoli spiritele incinse, in acelasi context, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a apreciat că ameninţările de retrogradare lansate la inceputul saptaminii de agenţia de evaluare Standard & Poor's constituie « cel mai bun stimulent posibil » pentru summitul programat in data de 9 decembrie. Pieţele nu mai au 'încredere' în zona euro, a declarat Wolfgang Schäuble la Viena. La rindul sau, Michael Fuchs a declarat pentru Die Welt ca vede "un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt" al S&P, care vizeaza deturnarea atentiei de la problema imensa a datoriilor cu care se confrunta Statele Unite catre zona euro, care are mult mai putine probleme specifice. Spre deosebire de cancelarul Angela Merkel, care a reacţionat la anunţul Standard & Poor's spunând că trebuie continuata implementarea si aplicarea reformelor importante. In general majoritatea membrilor coaliţiei la putere in Germania au criticat agenţia de evaluare. 'Nu sunt partizan al teoriilor complotului, dar uneori este greu să te debarasezi de impresia că anumite agenţii de evaluare şi anumiţi gestionari de fonduri americani lucrează împotriva zonei euro', a declarat, pentru Handelsblatt, Rainer Brüderle, fost ministru al economiei şi unul dintre greii FDP. Dintre membrii Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a cancelarului Merkel, Michael Fuchs a declarat pentru cotidianul Die Welt că vede 'un calcul de ordin politic în

spatele acestui anunţ' al Standard & Poor's, care vizează devierea atenţiei de la problema datoriilor SUA. « Datoria Statelor Unite o depăşeşte pe cea a întregii zone euro », a spus numărul 2 al grupului parlamentar al CDU. Ceva mai moderat, Michael Meister, unul dintre specialiştii în probleme economice ai taberei conservatoare, a cerut să se 'spargă monopolul' trioului marilor agenţii de evaluare (Standard & Poor's, Moody's şi Fitch), într-un interviu pentru Handelsblatt Online. Editorialistii Zonei Euro protesteaza 'Nici măcar elevii model nu mai sunt la adăpost', comentează marţi cotidianul Süddeutsche Zeitung. Financial Times Deutschland, indignat de scurgerile de informaţii care au precedat anunţul agenţiei, critică dur politica de comunicare a Standard & Poor's, care a provocat deja un scandal anunţând din greşeală la 10 noiembrie o micsorare a ratingului Franţei. « Ultimul lucru de care au nevoie nişte investitori deja nervoşi este impresia că jucăm cu cărţi trucate pe piaţa datoriei suverane », scrie un editorialist al ziarului. Editorialistii cotidianului Tagesspiegel consideră la rindul lor că, în apropierea unui summit european crucial, agenţia americană, provocând creşterea tensiunii, ar putea s-o ajute pe Angela Merkel să-şi atingă scopul, şi anume să impună o disciplină bugetară de fier în zona euro. "Noul guvern ar trebui să-şi folosească mandatul larg pentru a implementa ferm programul, cea mai bnuă modalitate de a ajuta Grecia să facă faţă riscurilor cu care se confruntă", a afirmat ea. Grecia a încheiat în luna mai a anului trecut un acord de finanţare externă de 110 miliarde euro, pe trei ani, cu Comisia Europeană şi FMI. FMI – reformele economivce ar trebui accelerate Contribuţia creditorului de la Washington la programul de împrumuturi este de 30 miliarde euro, din care au fost plătite până acum 20,3 miliarde euro, inclusiv tranşa de 2,2 miliarde euro aprobată luni. Înainte de apboarea tranşei în Consiliul Executiv al FMI, Papademos şi liderii partidelor din noua coaliţie de la Atena au dat asigurări să vor respecta termenii acordului de împrumut. O misiune a FMI va merge săptămâna viitoare la Atena pentru discuţii preliminare privind măsuri de politică economică. Lagarde a afirmat că reformele economice ar trebui accelerate pentru a consolida competitivitatea Greciei prin creşterea productivităţii.

Ea a arătat de asemenea că participarea creditorilor privaţi la salvarea Greciei şi sprijinul financiar prelungit, la dobânzi mici, acordat de ţările din zona euro reprezintă elemente esenţiale ale efortului de reducere a datoriilor statului elen.
Date : 07/12/2011

Mircea Halaciuga, Esq. 0040724581078 Financial news - Eastern Europe

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful