CUVANTARILE SfANTULUI APOSTOL PAVEL

Născut în Tars şi numit Saul la naştere, sfântul apostol era din tribul lui Veniamin. Saul devine un fariseu sub Gamaliel, unul din Rabinii şefi ai iudeilor din zilele acelea. După studiile îndrumate de Marele Rabin, Saul devine unul din capii persecuţiilor împotriva creştinilor. Prezent la lapidarea Sfântului Apostol Ştefan Întâiul-mucenic (Fapte 7:58), Pavel este orbit de Iisus Hristos Însuşi pe drumul Damascului (Fapte 9:1-22). Aflat de Apostolul Anania, în urma unei vedenii dumnezeieşti, Saul îşi regretă faptele şi este botezat de Anania. Curând după convertire, Saul îşi schimbă numele în Pavel, iar mai târziu a fost inclus în ceata Apostolilor. Pavel a propovăduit Evanghelia pe o zonă foarte întinsă, din Arabia până în Spania, atât la evrei cât şi la păgâni. Pavel şi-a petrecut viaţa de creştin în suferinţă şi lucrând pentru Hristos, înfiinţând şi organizând Biserici pretutindeni. A atins o aşa stare de îmbunătăţire încât spune Bisericii din Galatia: "nu eu, ci Hristos trăieşte în mine " (Galateni 2:20). Descrierea călătoriilor misionare ale lui Pavel şi epistolele lui către Biserici formează o parte importantă a Noului Testament. Sfântul Pavel a fost martirizat împreună cu Apostolul Petru, în timpul împăratului Nero prin decapitare. Prima calatorie misionara a Sfantului Pavel (45-48) Dupa primirea botezului la Damasc si retragerea sa in Arabia, ajunge la Ierusalim, unde a fost introdus in cercul Apostolilor de Barnaba, crestin-iudeu, originar din insula Cipru. Amenintat la Ierusalim de iudeii elenisti, s-a retras la Cezareea, apoi la Tars, de unde a fost chemat la Antiohia de Barnaba pentru misiune intre neamuri. Dupa ce merg impreuna la Ierusalim cu o colecta, se reintorc la Antiohia si intreprind prima calatorie misionara, intre anii 45-48, luand cu ei si pe Ioan Marcu (Fapte XIII-XIV). A doua calatorie misionara (51-54) Sfantul Apostol Pavel merge impreuna cu Sila in cea de-a doua calatorie misionara.

aducnd cu sine colecta facuta pentru saracii din Ierusalim in Grecia si Macedonia. dupa traditie. a convertit pe Crispus. De la Milet. o femeie cu numele Damaris si altii impreuna cu ei (Fapte XVII. necunoscandu-L. si de aici a ajuns la Ierusalim in anul 58. in capitala Imperiului. . a plecat pe mare la Cezareea Palestinei. unde a lucrat intens cu sotii iudeo-crestini Aquila si Priscilla. Pavel a convertit la crestinism un numar de greci. Trecind din nou prin Macedonia. Pavel ajunge in Macedonia. iar din Iliria la Corint. 23). Este tinut in inchisoare doi ani. rezulta ca Apostolul neamurilor a fost lasat liber. il cinstiti. Pavel se apara inaintea noului procurator Festus si a regelui Irod Agripa II. 26). Mai indelungata si mai rodnica a fost activitatea Sfantului Apostol Pavel la Corint. In urma cuvantarii sale din Areopag. Imprejurarile sfarsitului sunt neclare si necunoscute. El a vizitat mai intii comunitatile crestine infiintate in Galatia si Frigia si s-a oprit apoi la Efes pentru doi ani si jumatate. pe Acela il vestesc voua" (Fapte XVII. are parte de o inchisoare usoara intr-o casa. si a intreprins noi calatorii misionare in rasarit. Avea libertatea de a primi la sine pe oricine si astfel a putut propovadui si intari crestinismul timp de doi ani (61-63).In cetatea culturii elene. primul episcop al Atenei. Milet. 34). 19. in Creta. mai marele sinagogii. timp de un an si jumatate. Din Corint. dupa anul 63. La Roma. s-a oprit la Milet. ocolind Efesul. cum spune in Epistola catre Romani XV. de unde a scris Epistola catre Romani. intre anii 54-58. unde a consolidat comunitatile infiintate. iar de aici in Iliria. si multi altii dintre greci. Grecia. din care nu a mai scapat. 22. Deci Cel pe care voi. unde a suferit a doua inchisoare. Sfantul Pavel le spune: "strabatand cetatea voastra si privind locurile. Din Epistolele scrise de la Roma. intre care se aflau Dionisie Areopagitul. La Corint. am aflat si un altar pe care s-a scris : Dumnezeului celui necunoscut. Se crede ca Apostolul s-a dus din nou la Roma. Epir. a scris Apostolul Pavel primele sale epistole. 17. sub paza unui soldat roman. intre 58 si 60. Laudand cucernicia atenienilor fata de zei. in calitatea sa de cetatean roman (Fapte XXI. Pavel a tinut o cuvantare inaintea Areopagului. pe cele doua catre Tesaloniceni. pe care i-a intalnit aici in anul 52. E sigur ca a murit la Roma. A treia calatorie misionara (54-58) Sfantul Pavel a intreprins a treia calatorie misionara. Faptele Apostolilor se opresc aici. facand apel la judecata imparatului de la Roma. voastre de inchinare. precum si din alte stiri. de procuratorul Felix.

nu trebuie sa socotim ca dumnezeirea este asemenea aurului sau argintului sau pietrei cioplite de mestesugul si de iscusinta omului. doar L-ar pipai si L-ar gasi. probabil in anul 67. trecand cu vederea veacurile nestiintei. Acesta fiind Domnul cerului si al pamantului. Care a facut lumea si toate cele ce sunt in ea. pe cand Pavel ii astepta. Toti atenienii si strainii. precum au zis si unii dintre poetii vostri: caci ai Lui neam si suntem. vesteste acum oamenilor ca toti de pretutindeni sa se pocaiasca. Deci discuta in sinagoga cu iudeii si cu cei credinciosi. Si auzind despre invierea mortilor. Fiind deci neamul lui Dumnezeu. la baza dealului. vazand ca cetatea este plina de idoli. Dar Dumnezeu. Il cinstiti. dupa traditia crestina in aceeasi zi cu Sfantul Apostol Petru. cu cei ce erau de fata. Nici nu este slujit de maini omenesti. si unii ziceau: Ce voieste. Dumnezeu. iar altii i-au zis: Te vom asculta despre . graita de tine? Caci tu aduci la auzul nostru lucruri straine. necunoscandu-L. sub Nero. Deci pe Cel pe Care voi. se gaseste o placa din bronz pe care este scrisa predica Apostolului Pavel: "Iar cei ce insoteau pe Pavel l-au dus pana la Atena. prin Barbatul pe care L-a randuit. pe Acesta Il vestesc eu voua. l-au dus in Areopag. care locuiau acolo. El dand tuturor viata si suflare si toate. fiindca binevesteste pe Iisus si Invierea. 29 iunie. Si Pavel. ca sa locuiasca peste toata fata pamantului.ca martir. duhul lui se indarjea in el. Pentru ca a hotarat o zi in care va sa judece lumea intru dreptate. Iar in Atena. Desi locul unde Sfantul Apostol Pavel a rostit cuvantarea este necunoscut. nu-si petreceau timpul decat spunand sau auzind ceva nou. a zis: Barbati atenieni. in fiecare zi. zicand: Putem sa cunoastem si noi ce este aceasta invatatura noua. Voim deci sa stim ce vor sa fie acestea. si luand ei porunci catre Sila si Timotei. asezand vremile cele de mai inainte randuite si hotarele locuirii lor. stand in mijlocul Areopagului. si in piata. in toate va vad ca sunteti foarte evlaviosi. oare. langa scari. unii l-au luat in ras. Ca ei sa caute pe Dumnezeu. Iar unii dintre filozofii epicurei si stoici discutau cu el. prin Invierea Lui din morti. am aflat si un altar pe care era scris: "Dumnezeului necunoscut". ca sa vina la el cat mai curand. Si luandu-l cu ei. ca si cum ar avea nevoie de ceva. in timpul activitatii sale misionare in Atena. nu locuieste in temple facute de maini. Caci in El traim si ne miscam si suntem. desi nu e departe de fiecare dintre noi. daruind tuturor incredintare. Areopagul este cunoscut crestinilor ca fiind locul unde Sfantul Apostolul Pavel a tinut predica despre identitatea "Dumnezeului necunoscut”. au plecat. Si a facut dintr-un sange tot neamul omenesc. sa ne spuna acest semanator de cuvinte? Iar altii ziceau: Se pare ca este vestitor de dumnezei straini. Caci strabatand cetatea voastra si privind locurile voastre de inchinare.

In prima treapta. si altii impreuna cu ei. aflata la baza sa. Dionisie Areopagitul s-a convertit la crestinism. difera de cel initial fiind grav afectat in anul 1651 de un cutremur ce a distrus si Biserica Sfantului Dionisie Areopagitul. Arhanghelii si Ingerii. alipindu-se de el. A doua treapta cuprinde: Stapaniile. a fost hirotonit episcop in Atena. Heruvimii si Serafimii. episcopul Romei va merge in Galia unde zideste o biserica in cetatea Parisului si converteste multi pagani la crestinism. asa cum ni s-a pastrat. s-a dus la Roma. . intre care si Dionisie Areopagitul si o femeie cu numele Damaris. 15-34) Potrivit Traditiei. A primit moarte martirica in vremea imparatului Domitian. dupa intalnirea cu Pavel in Areopag. la a carei inmormantare a si participat. calatorind cu Pavel si cunoscandu-i pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. Astfel Pavel a iesit din mijlocul lor.aceasta si altadata. Ulterior. au crezut. La indemnul Sfantului Clement. sunt: Tronurile. iar in treapta a treia intalnim: Incepatoriile. dar dupa ce a fost randuit alt episcop in locul sau. Areopagul. Iar unii barbati. Domniile si Puterile. Acesta va ajunge la Ierusalim ca sa o cunoasca pe Maica Domnului. Sfantul Dionisie Areopagitul este primul autor patristic care ne-a lasat o ierarhizare a cetelor ingeresti." (Fapte 17. care este cea mai inalta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful