Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Operacijske Metode v Logistiki 2011

Operacijske Metode v Logistiki 2011

Ratings:
(0)
|Views: 1,075|Likes:
Published by batak_js

More info:

Published by: batak_js on Dec 07, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2014

pdf

text

original

 
<< Nazaj|  Natisni Označi: vse | nobenoSamo označeneVelikost pisave:12pxIzbira označenih:Opozorilo!
Za pravilno tiskanje dokumenta je potrebno uporabiti spletni brskalnik Mozilla Firefoxin v njem nastaviti sledečo nastavitev:
1. Odpri meni "Datoteka(File)" in klikni "Priprava strani(Page Setup)"2. Obkljukaj "Natisni ozadje(Print Background)" in klikni "V_redu(OK)"3. Sedaj je vaš Firefox brskalnik pripravljen na tiskanje dokumentov
Optimizacijske metode v logistiki 2011
Tomaž Kramberger
Univerza v MariboruFakulteta za logistiko: Celje-Krško
Kazalo
1. UVOD2. OSNOVNA ALGEBRA2.1. Matrike2.2. Enakost matrik 2.3. Posebni primeri matrik 2.4. Računanje z matrikami2.5. Sistem linearnih enačb2.6. Inverzna matrika2.7. Sistemi linearnih neenačb3. LINEARNO PROGRAMIRANJE3.1. Proizvodni problem
 
3.2. Primeri in naloge za proizvodni problem3.3. Prehrambeni problem ali problem mešanja3.4. Transportni problem
1. UVOD
BETA VERZIJA :: ŠE V IZDELAVI1.1 Zgodovina OR 
Operacijske raziskave ali krajše OR so razmeroma mlada znanstvena disciplina. 70 let nazaj je bilo mogoče za študirati matematiko, fiziko in tehniko skoraj na vsaki univerzi, študija OR  pa ni bilo mogoče najti. Še več izraz OR sploh še ni obstajal. Pojavljati se je začel v poznihtridesetih letih prejšnejga stoletja v Veliki Britaniji, kot posledica priprav na takrat šemorebitno 2. svetovno vojno. Ob študiju različne OR literatrure sem odkril, da je zgodovinaOR nejasna, vendar kljub temu zanimiva. Zaradi tega si jo bomo na kratko ogledali.
1936
V začetku leta 1936 je Britansko ministrstvo za letalstvo ustanovilo Bawdsey ResearchStation, na vzhodni obali Britanije blizu mesta Felixstowe v pokrajini Suffolk. BawdseyResearch Station sta vojska in letalstvo uporabljal za raziskovanja in eksperimentiranja na področju Radarjev. Zgradili so eksperimentalni Radar z dosegom 100 milj (okoli 150 km), kar  je bil za tiste čase velik dosežek. Vendar pa v tem času podatkov pridobljenih z Radarjem niso bili sposobni vključiti v zračno obrambo Britanije, ki je bila sama po sebi šele v povojih. Šelev začetku istega leta je bila ustanovljena Air Force (RAF) Fighter Command, ki je kasnejeskrbela za zračno obrambo Britanije. Kmalu po ustanovitvi je postalo jasno, da bo vpeljavalovskih prestreznikov Hurricane in Spitfire v redno službo in uporaba Radarjev povzročila popolnoma nove probleme, ki jih do tedaj še niso poznali. Reševanje problema, kakokombinirati Radarska opazovanja s klašičnim zemeljskim opazovanjem in oboje integrirati vtaktiko boja lovcev prestreznikov, je bilo začetek razvoja dispicline, ki jo danes poznamo podimenom Operacijske raziskave.
1937
Tega leta je bil že zgrajen Radar na Bawdsey Research Station predan v službo. Prva izmedtreh velikih predvojnih vaj zračne obrambe Britanije je bila izvedena poleti 1937. Iz stališčazgodnjega odkrivanja sovražnih letal je bila vaja uspešna, vendar je pokazala velike pomanjkljivosti v obdelavi in posredovanju Radarskih podatkov do prestreznikov.
 
1938
Julija tega leta je bila izvedena druga velika vaja zračne obrambe. Med tem časom so bilezgrajene štiri nove radarske postaje in nekaj novih letališč, za katere so upali, da bodo povečale pokritost področja in učinkovitost zračne obrambe. Vendar je vaja pokazala ravnonasprotno. Nove radarske postaje so generirale celo vrsto novih problemov v komunikaciji inv primerjanju dodatnih podatkov, ki so bili med seboj pogosto v nasprotju. Problemi, ki so se pojavili tik pred vojno, ki je bila v tistem času že očitna, so zahtevali povsem nov pristop indrastične ukrepe.Glede na rezultate vaje je poveljnik Bawdsey Research Station, A.P. Rowe sporočil, da je vaja pokazala izjemne tehnične zmogljivosti radarja, vendar je razkrila ogromno operativnih pomankljivosti tako, da celotni sistem ne zadovolji zahtev zračne obrambe. Zato je predlagalustanovitev posebnega programa, enote, ki se bo ukvarjala s sistemom izključno izoperativnega vidika. Ime za novo vejo uporabne znanosti, ki so jo s tem začeli, so izbraliznanstveniki Radar research Group izbrali še isti dan: RESEARCH into (military)OPERATIONS.
1939
Poleti 1939 je bila izvedena zadnja predvojan vaja zračne obrambe v Britaniji. Vključeval33000 vojakov, 1300 letal, 110 protiletalskih topov, 700 iskalnih žarometov in 100 balonov.vaja je pokazal velik napredek pri reševnju problemov s kominikacijo in usmerjanjem letal odkrtim tarčam. Glede na velik doprinos OR ekipe k izboljšanju stanja, je poveljnik RAFFighter Command Air Chief Marshal Sir Hugh Dowding predlagal, da se OR ekipa pridružiglavnemu štabu letalstva v Stanmoru pri Londonu in da se ustanovi t.i. Stanmore ResearchSection.
1940
Maja 1941, ko so Nemške enote hitro napredovale v bitki za Francijo je bila StanmoreResearch Section zadolžena, da analizira Francosko zahtevo po desetih dodatnih lovskiheskadronih (1 eskadron=12 lovcev prestreznikov) glede na dejstvo, da je predvidena izguba 3eskadronov na dvadni boja. Stanmore Research Section je pripravil poročilo in ga predstavilWinstonu Churchillu. Glede na poročilo, se je Churchill odločil, da ne pošljejo v Francijonobenega letala več, saj bo sodelovanje v bojih za Francijo, zaradi izgub preveč oslabiloBrintansko zračno obrambo. To je bil eden prvih velikih prispevkov OR pri strateškihodločitvah.
1941 in naprej

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->