PUAN TAN BERUMUR 40 TAHUN TELAH DISAHKAN MENGHIDAPI KANSER PAYUDARA DISEBELAH KANAN.

BELIAU TELAH DI MASUKKAN KE WAD UNTUK PEMBEDAHAN MASTECTOMY. a)ASSESMENT KEJURURAWATAN TELAH DILAKIKAN DAN MASALAH-MASALAH BERIKUT TELAH DIKENALPASTI :

1.

PERUBAHAN IMEJ DIRI BERKAITAN DENGAN KEHILANGAN PAYUDARA DISEBELAH KANAN. POTENSI INFEKSI BERKAITAN DENGAN LUKA PEMBEDAHAN MASTECTOMY

2.

b) SELEPAS 3 MINGGU PEMBEDAHAN PUAN TAN DIJADUALKAN UNTUK MENJALANI RAWATAN KEMOTERAPI FEC REGIME.
1.

DEFISIT PENGETAHUAN BERKAITAN DENGAN RAWATAN KEMOTERAPI.

DIAGNOSIS KEJURURAWATAN PERUBAHAN IMEJ DIRI BERKAITAN DENGAN KEHILANGAN PAYUDARA. MATLAMAT : PUAN TAN DAPAT MENERIMA PERUBAHAN IMEJ DIRINYA YANG KEHILANGAN PAYUDARA KANAN. TINDAKAN KEJURURAWATAN:

ASSES TAHAP PENERIMAAN PESAKIT MENGENAI KEHILANGAN PAYUDARA DARI SEGI AIR MUKA,KELIHATAN SEDIH,KELAKUAN SUKA MENGASINGKAN DIRI SERTA DENGAR ADUAN PESAKIT MENGENAI MASALAH YANG BELIAU HADAPI.

• BERITAHU PASAKIT BAHAWA KEADAAN TERSEBUT ADALAH NORMAL DIKALANGAN PT YANG MENJALANI PEMBUANGAN PAYUDARA DAN BELIAU BOLEH MENJALANI KEHIDUPAN SEPERTI BIASA DAN TIDAK MENJEJASKAN AKTIVITI HARIANNYA.

• BANTU PT MENINGKATKAN IMEJ DIRI DISEBABKAN KEHILANGAN PAYUDARA DARI SEGI PENAMPILAN IAITU:  BANTU DALAM PEMILIHAN PENGGUNAAN PROSTHESIS SEPERTI JENIS SILIKON MENGIKIUT KEMAMAPUAN DAN KESELESAAN PT UTK MENINGKATKAN KEYAKINAN DIRI. • BERI NASIHAT KEPADA PT SUPAYA KEYAKINAN DIRI BELIAU DAPAT DIPERTINGKATKAN SEPERTI:  GALAKKAN PT MENGGUNAKAN SKAF MENUTUPI BAHAGIAN DADA BELIAU.  PAKAI BAJU YANG LONGGAR DAN WARNA GELAP.  GALAKKAN PT MENGGUNAKAN BRA KHAS • GALAKKAN AHLI KELUARGA DAN KAWAN-KAWAN MEMBERI SOKONGAN EMOSI DGN SENTIASA BERADA DISISI SUPAYA PT TIDAK RASA BERSENDIRIAN DAN MALU.

LIBATKAN PT DGN BREAST CANCER SUPPORT GROUP SUPAYA BELIAU DAPAT BERTUKAR-TUKAR PENDAPAT DENGAN PESAKIT LAIN YANG TELAH BERJAYA MENJALANI KEHIDUPAN YG NORMAL WALAUPUN MEMPUNYAI SEBELAH SAHAJA PAYUDARA. LAPORKAN KEPADA DR JIKA KEADAAN PT MASIH TIDAK MEMPUNYAI PERUBAHAN SUPAYA RUJUK KPD KAUNSELOR.

PENILAIAN:

PUAN TAN KELIHATAN CERIA DAN DAPAT MENINGKATKAN KEYAKINAN IMEJ DIRINYA.

DIAGNOSIS KEJURURAWATAN POTENSI INFEKSI BERKAITAN DENGAN LUKA PEMBEDAHAN MASTECTOMY MATLAMAT : TIADA TANDA-TANDA INFEKSI DI LUKA PEMBEDAHAN MASTECTOMY. TINDAKAN KEJURURAWATAN:

NILAI BAHAGIAN LUKA PEMBEDAHAN PT UTK MENGESAN SEBARANG TANDA-TANDA INFEKSI SEPERTI KEMERAHAN DI SEKELILING

LUKA,KEBENGKAKAN,KESAKITAN, & PENGELUARAN CECAIR YG BERBAU PADA BAHAGIAN PEMBEDAHAN.

MONITOR SUHU BADAN PT SETIAP 4 JAM SAKALI UTK MENGESAN TANDA-TANDA AWAL PT MENGALAMI JANGKITAN KUMAN JIKA SUHU BADAN MELEBIHI 38°© . LAKUKAN PENJAGAAN YG RAPI PD BAHAGIAN LUKA PEMBEDAHAN BAGI MENGELAKKAN JANGKITAN SPT:  LAKUKAN DRESSING SETIAP HARI DENGAN TEKNIK ASEPTIK.  TUKAR PEMBEBAT JIKA BASAH BG MENGELAKAN INFEKSI BERLAKU.

• BERI PENDIDIKAN KESIHATAN KEPADA PT MENGENAI PENJAGAAN LUKA PEMBEDAHAN SEPERTI:  ELAKKAN KAWASAN LUKA PEMBEDAHAN LEMBAP KERANA KEBASAHAN MENGALAKAN PERTUMBUHAN MIKROORGANISMA.  NASIHAT PT SUPAYA TIDAK MENYENTUH BAHAGIAN LUKA PEMBEDAHAN DENGAN TANGAN YG KOTOR / MENGARU BAHAGIAN TERLIBAT.  AJAR PT MENGENAL PASTI TANDA-TANDA AWAL JANGKITAN SPT KEBENGKAKAN LUKA,RASA SAKIT,DISCAJ YG BERWARNA KUNING & BERBAU,DEMAM.LAPORKAN KPD

JURURAWAT/DR JIKA TERDAPAT TANDA-TANDA JANGKITAN. • GALAKKAN PT MENGAMBIL MAKANAN YG TINGGI PROTEIN SPT IKAN,AYAM,SUSU, BAGI MENGALAKKAN PROSES PENYEMBUHAN LUKA. • NASIHAT PT SUPAYA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI DENGAN MENGAMALKAN MANDI SEKURANGKURANGNYA 2X SEHARI DAN TUKAAR BAJU SETIAP HARI.

JIKA TERDAPAT PENGELUARAN DISCAJ AMBIL SWAB CULTURE & SENSITIVITY DAN HANTAR KE MAKMAL BAGI MENGESAN JENIS KUMAN DAN SENSITIVITY TERHADAP ANTIBIOTIK.

• LAPORKAN KPD DR DGN SEGERA SUPAYA PEMBERIAN UBATAN ANTIBIOTIK DPT DIBERIKAN KPD PT DGN SEGERA.

PENILAIAN: LUKA KELIHATAN MERAH DAN TIADA TANDA-TANDA INFEKSI BERLAKU PADA LUKA PEMBEDAHAN.

DIAGNOSIS KEJURURAWATAN DEFISIT PENGETAHUAN BERKAITAN DENGAN RAWATAN KEMOTERAPI. MATLAMAT : PESAKIT FAHAM DAN BERSEDIA MENERIMA RAWATAN. TINDAKAN KEJURURAWATAN:

NILAI TAHAP PENGETAHUAN PESAKIT MELALIU TEMUBUAL BERKAITAN RAWATAN KEMOTERAPI.BAGI MERANCANG TINDAKAN KEJURURAWATAN SETERUSNYA.

• BERI PENERANGAN YANG JELAS KEPADA PESAKIT BERKAITAN RAWATAN KEMOTERAPI:

UBATAN-TUJUAN PEMBERIAN UBATAN ADALAH UNTUK MEMBUNUH SEL-SEL KANSER.IA AKAN DIBERI MENGIKUT TEMPOH JADUAL YANG DITETAPKAN DAN KESAN SAMPINGAN RAWATAN YANG AKAN DIALAMI OLEH PESAKIT.

 CARA PEMBERIAN MELALUI INTERAVENA SEPANJANG TEMPOH RAWATAN DAN PESAKIT AKAN DIBERI HIDRASI INTERAVENA BAGI MENGEKALKAN CECAIR DALAM BADAN SERTA MEMBANTU DALAM PENYINGKIRAN BAHAN TOXIC DALAM BADAN.

ADAKAN SESI KAUNSELING DAN SOAL JAWAB UNTUK PESAKIT DAN KELUARGA SUPAYA PESAKIT DAN KELUARGA LEBIH FAHAM.

• JAWAB SOALAN PESAKIT DENGAN MENGGUNAKAN BAHASA YANG SENANG DAN MUDAH DIFAHAMI. • BERI RISALAH-RISALAH YANG BERKAITAN DENGAN PENYAKIT DAN RAWATAN SUPAYA PESAKIT LEBIH FAHAM. • GALAKKAN AHLI KELUARGA TERUTAMANYA SUAMI JIKA PESAKIT SUDAH BERKHAWIN MEMBERI SOKONGAN DAN BANTUAN. • GALAKKAN PESAKIT DAN AHLI KELUARGA BERTANYA BERKAITAN RAWATAN KEMOTERAPI. • KENALKAN KEPADA PESAKIT YANG MENGALAMI PENYAKIT YANG SAMA DAN SEDANG MENERIMA RAWATAN SUPAYA PESAKIT DAPAT BERKONGSI PENGALAMAN. • BERI PENDIDIKAN KESIHATAN KEPADA PESAKIT DAN AHLI KELUARGA PERSEDIAN SEBELUM DAN SELEPAS RAWATAN KEMOTERAPI. • NASIHAT PESAKIT SUPAYA TIDAK MENGAMBIL UBATAN TRADISIONAL SEPERTI AKAR-AKAR KAYU DAN HERBA UNTUK MENGELAK KESAN SAMPINGAN.RUJUK DR YANG MENJAGA TERLEBIH DAHULU. PENILAIAN: PESAKIT FAHAM TENTANG RAWATAN KEMOTERAPI DAN RAWATAN KEMOTERAPI DAPAT DIBERIKAN MENGIKUT JADUAL TETAPKAN.

SOALAN EN RAJU 48 TAHUN DIMASUKAN KEUNIT ONKOLOGI KERANA MENGHIDAPI ADVANCED CA RECTUM.SETELAH MENJALANI PEMBEDAHAN ABDOMINAL PERIANAL RESECTION BEBERAPA MASALAH KEJURURAWATAN TELAH DIKENAL PASTI MELALUI ASESMEN. I. II. KURANG PENGETAHUAN BERKAITAN DENGAN JAGAAN COLOSTOMY. GANGGUAN NUTRISI KURANG DARI KEPERLUAN BADAN BERKAITAN DGN KESAN SAMPINGAN RAWATAN KEMOTERAPI.

GANGGUAN NUTRISI MATLAMAT: PT DPT MENGHABISKAN SETIAP HIDANGAN MAKANAN. TINDAKAN K/J: • NILAI STATUS NUTRISI MELALIU TIMBANG BERAT BADAN SEMINGGU SEKALI, TABIAT PEMAKANAN, KEKERAPAN PENGAMBILAN MAKANAN DAN JUMLAH YG DIAMBIL. • KENALPASTI PUNCA KURANG PENGAMBILAN MAKANAN:  LOYA DAN MUNTAH  SAKIT MULUT  SUKAR MENELAN

• KEKALAKN KEBERSIHAN MULUT UTK KEELESAAN:  BERKUMUR LEBIH KERAP  GUNA BERUS GIGI YG LEMBUT  GUNA UBAT GIGI TANPA ALCOHOL. • BERI PENDIDIKAN KESIHATAN:  MAKAN MAKANAN KEGEMARAN.  KURANG MAKANAN BERMINYAK  MAKAM MAKANAN YG TINGGI KALORI,PROTEIN,VITAMIN  MAKAN SEDIKIT TETAPI KERAP  MINUM 8-10 GELAS AIR SEHARI. • REKOD KE DALAM CARTA IMBANGAN AIRAN • TIMBANG BERAT SEMINGGU SEKALI UTK MONITOR PERTAMBAHAN BERAT BADAN DAN CATAT DLM CARTA BERAT BADAN PT. • LAPOR DR UNTUK RUJUK KEPADA PAKAR MEMAKANAN.

PENILAIAN:BERAT BADAN PT MENINGKAT O.5 KG DALAM MASA SEMINGGU/.....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful