Prima bucata de hartie fost fabricata de catre Ts’ai Luin undeva in jurul anului 105 d.Hr.din carpa.

Hartia pe care o folosim astazi este fabricata din fibre de celuloza provenita din lemn sau alte surse precum bumbac, sfecla de zahar sau chiar si excremente de elefant. In 2006 reciclarile de hartie si carton au asigurat aproximativ 74% din totalul de 6.2 milioane de tone de hartie fabricata in UK iar aproximativ 7.7 milioane de tone au fost importate. Exista diverse deseuri de fibra din care se fabrica hartie reciclata. De ce sa te deranjezi sa reciclezi hartia? In 2003/2004 hartia si cartonul au insumat aproximativ o treime din toate deseurile casnice colectate pentru reciclare cu aproximativ 1.3 milioane tone reciclate doar in UK. Asta inseamna ca inca mai exista o cantitate insemnata de hartie care nu este reciclata si care ajunge sa fie aruncata in gropi de gunoi sau incinerata. Desi materialul brut din care provine hartia este predominant lemnul, deseori se face greseala de a se intelege ca reciclarea hartiei salveaza copacii. Copacii sunt crescuti in scop comerical si cultivati ca o plantatie pe termen lung, noii copaci fiind plantati in locul celor defrisati .La asta se adauga faptul ca producatorii de hartie pot folosi parti ale copacilor care nu ar putea fi folosite in industria constructiilor sau mobilei. Tipuri diferite decopaci sunt folositi in diverse industrii. Conifere precum pinul si cedrul produc fibre lungi si sunt folositi pentru producerea de hartie cu o rezistenta mai mare. Lemnul mai dur precum cel de mesteacan care creste mai greu si produce fibre mai scurte este folosit pentru producerea hartiei de scris si partea de mijloc a cartonului. Aproximativ toata hartia este fabricata dn lemn crescut in padurile pentru dezvoltare durabila. Cele mai mari probleme de mediu le reprezinta din aceasta cauza: 1. Natura padurilor si zona in care sunt situate. Cum cererea de hartie a crescut, mai mult lemn este necesar pentru a satisface cererea de pulpa lemnoasa. In multe din cazuri asta a insemnat pierderea a numeroase habitate naturale pentu fauna si nenumarate ecosisteme deoarece padurile vechi, mature au fost inlocuite de plantatii controlate, de obicei paduri de conifere ce cresc rapid. Lipsa de divesitate in randul arborilor pe plantatiile controlate a dus la un dezechilibru in intreaga zona forestiera. 2. Folosind deseuri de hartie pentru a produce hartie reciclata problemele privind depozitatrea desurilor s-au redus. Pentru fiecare tona de hartie reciclata se salveaza: -cel putin 30000 l de apa -3000 - 4000 KW electricitate ( destul pentru un apartament de 3 camere/an) -95% poluarea aerului 3. Producerea de hartie reciclata presupune intre 28-70% mai putina energie decat producerea de hartie virgia si presupune mai putina apa. Asta se intampla din cauza faptului ca mare parte din energia dedicata productiei de hartie se consuma prin transformarea lemnului in hartie.

Un prim pas ar fi sa invatam sa folosim cat mai putina hartie. Incalzirea globala a inceput sa fie o realitate acceptata din ce in ce mai mult la scara mondiala iar emisiile de CO2 si metan trebuiesc reduse pentru a diminua efectele pe care acestea le au asupra mediului. 2. Foloseste ambele fete ale unei foi de hartie. Hartia folosita la imprimanta Daca aveti corespondenta inutila. 5. reviste. 5. plicuri folosite sau pagini aurii expirate. Hartie colorata 4. Ce poti face pentru a reduce cantitatea de hartie aruncata in gropile de gunoi? 1. Asta inseamna ca atunci cand ajunge in gropile de gunoi in timp ce putrezste produce metan. Hartia alba de birou 2. 6. Ziare. Hartia reciclata nu este realbita in mod normal. Cand cumperi o cutie cu lapte sau alte bauturi gandeste-te la ambalaj. Uita-te daca hartia pe care te pregatesti sa o arunci nu cumva are spatiu pe care ai putea sa mai notezi diverse lucruri precum liste de cumparaturi sau pentru a lasa un bilet cuiva. Multe centre de caritate le vand asa caputeti sa le sustineti tot timpul. Ce se recicleaza din hartie. daca totusi se albeste se foloseste oxigen si nu clor. Cumpara hartie reciclata pe cat posibil.4. ( hartia reciclata din pagini aurii sau agende este folosita pentru a fabrica cartoane pentru oua si litiera pentru pisici printre altele) 3. un gaz greenhouse foarte puternic ( de 20 ori mai puternic decat CO2). Asta reduce cantitatea de dioxine degajate in mediu. Copiii din gradinite si scoli sunt incantati cand primesc role de hartie mai ciudata sau orice fel de tip de hartie pentru pictat desenat sau alte activitati. contacteaza centrele locale de reciclare. . Sunt de asemenea incantati sa primeasca ziare sau reviste pentru a acoperi bancile in timpul orelor de lucru manual. Hartia reciclata produce mai putine emisii poluante in aer (95%) si in apa. Hartia este un produs biodegradabil. Exista un mod de a-l recicla sau il arunci la gunoi? Este bine sa alegi alimente comerciate in ambalaje reciclabile. Contacteaza-ti serviciul de corespondenta pentru a te asigura ca nu primesti corespondenta inutila. cartile de telefon 3. Refolositi plicurile – folositi etichete lipicioase pentru a acoperii vechea adresa si resigilati plicul. 4. cum si unde? Care sunt principalele tipuri de hartie folosite in viata de zi cu zi care se pot recicla? 1.

pentru a garanta ca hartia produsa este de calitate. Cutiile de carton pentru bauturi . Cerneala este dispersata in fibra decolorandu-se usor si de aceea hartia reciclata uneori are diferite nuante de culoare. Fabricile de hartie rciclata nu isi pot continua activitatea daca publicul nu incurajeaza cumpararea acestor produse. Astfel.7. Punand un semn cu „fara corespondenta inutila” in dreptul cutiei tale postale descurajezi prductia de pliante publicitare si alte flyere. Fibrele virgine provin in majoritatea cazurilor de la arbori. Pentru procesul de spalare hartia este transformata in fibra si ii sunt adaugate chimicale care separa cerneala in apa in care aceasta este spalata. De ce ar trebui sa cumpar produse fabricate din hartie reciclata? Viitorul reciclarii depinde in final de existenta unei piete pentru materialele colectate. Reciclarea nu presupune doar colectarea materialelor si transportarea lor catre articole centrele de reciclare ci presupune si finalizarea ideii de reciclare prin cumparerea produselor fabricate din hartie reciclata. sunt adaugate in amestecul ce merge spre reciclat. Daca hartia trebuie decolorata aceasta este spalata sau stoarsa. din materie prima. Ce se intampla cu cerneala de pe hartia colectata? Cum este indepartata? Cateodata cerneala nu este inlaturata de pe hartie cand aceasta este reprocesata. In procesul de stoarcere se impinge aer prin fibra producand spuma care curata cel putin jumatate din cantitateade cerneala dupa care spuma este indepartata. intrucat fibrele se degradeaza si nu mai sunt la fel de rezistente pentru a fabrica o alta hartie. pana cand se degradeaza si nu mai pot fi folosite. Nu putem recicla aceeasi bucata de hartie la nesfarsit. fibrele virgine. Fibre noi si reciclate Deseurile de hartie pot fi reciclate de cinci pana la zece ori.

din hartie. Verificati inainte de a le lasa spre reciclat! Exista doua tipuri de cutii de bauturi: 1. impiedicand-o sa se ude. In altele. In anumite regiuni. Nu necesita depozitarea in frigider. Aceste cutii sunt folosite pentru ambalarea sucurilor. De cele mai multe ori sunt fabricate din mucava. laptelui. in frigidere. 2. Ce poti face . plus un strat subtire de aluminiu. in majoritatea cazurilor. sosurilor si supelor. Cartoanele aseptice sunt fabricate din mucava si straturi subtiri de polietilena. acoperita de fiecare parte de un strat subtire de plastic. sticla sau plastic. Acest plastic este numit polietilena si protejeaza hartia. intrucat continutul este sterilizat si complet sigilat in cutie. la care se adauga straturi fine de plastic. numit polietilena. este necesar sa fie duse la un centru de colectare. impiedicand oxigenul si lumina sa patrunda in interiorul ambalajului. Bariera din aluminiu elimina nevoia de conservanti. Cutiile aseptice contin si un strat subtire de aluminiu care ajuta la pastrarea continutului proaspat pentru mai mult timp. cutiile pot fi puse spre reciclat in acelasi recipient ca si cutiile din aluminiu.Cutiile din carton folosite la ambalarea lichidelor (mancaruri sau bauturi) sunt fabricate. Cutiile tipice de lapte si suc ce pot fi gasite la raionul de bauturi.

foloseste-o ca si ciorna inainte sa o dai la reciclat. cabinele dentistilor. Cateodata pot fi trimise 3-4 memo-uri pe hartii separate. fie ea si online. lasa un semn pe usa prin care rogi sa nu se lase nimic la usa sau in cutia postala. in loc sa trimiti o scrisoare si poti opta pentru primirea documentelor in forma electronica atunci cand ai ocazia. • Pentru a opri expedierea de materiale gratuite si brosuri la usa voastra. • Revistele vechi vor fi intotdeauna apreciate in anumite locatii. ai optiunea de a nu bifa casuta care spune ca nu doresti sa primesti materiale promotionale prin posta. librarii sau oricare locatie cu o sala de asteptare. Daca ai o hartie printata pe o singura parte. • Scolile si birourile folosesc cele mai mari cantitati de hartie. • Cand faci o aplicatie. Printeaza pe ambele parti si doar daca ai nevoie. fiecare cu cate un paragraf pe foaie. Cartonul gofrat . • Poti scrie un e-mail sau poti telefona. cum ar fi spitalele. cand pot fi incluse toate in aceeasi scrisoare.• Foloseste ambele parti ale unei foi de hartie.

Cartonul gofrat este fabricat in trei straturi – unul deasupra. . ar putea fi fabricate din lemn sau metal. Unele tipuri de carton gofrat sunt atat de rezistente incat unii oameni fabrica mobile din ele. lipite unele de altele. unul dedesubt si unul ondulat in mijloc (numit zimtat) pentru rezistenta mai mare. Un alt tip raspandit de carton. care. in caz contrar. recipiente mari si chiar casute pentru animale. Arata ca si cum ar avea un singur strat. cu toate ca este compus din mai multe straturi subtiri. este folosit la fabricarea cutiilor de cereale si a ambalajelor similare. Asta inseamna ca putem recicla hartia pentru a fabrica anumite obiecte. numi mucava.

stiind ca nu ne vom mai uita la ele vreodata. cat si cei din jurul nostru. Cel mai evident loc in care putem dona cartile il constituie magazinele caritabile locale sau online.Recicleaza cartile Multi dintre noi avem carti pe care le pastram. atat noi. Cartile care sunt inca intr-o stare buna pot fi acceptate chiar de catre librarii sau anticariate. pentru sectiunile de imprumutat sau pentru a fi re-vandute. Unele . Daca le donam sau le reciclam exista posibilitatea de a beneficia de pe urma lor.

ca si ingrasamant. cutiile de pizza. pe site-uri de tipul Amazon sau eBay. . ziarele care nu mai sunt curate sau cutiile pot fi puse intr-un recipient si tratate cu compost.dintre librarii sau anticariate sunt interesate chiar si de reviste vechi. hartia nu mai poate fi trimisa spre a fi reciclata. In schimb. hartia poate fi descompusa. Reciclarea hartiei Cum se recicleaza hartia ? Hartia trebuie sa fie curata pentru a putea fi reciclata. Asta inseamna ca. anticariatelor sau online. farfuriile si paharele de hartie. cartile pot fi vandute librariilor. In plus. pentru ca este produsa din fibre vegetale. daca am varsat bautura sau mancare pe ea. Acestea se descompun in timp si pot fi folosite in gradina. Servetelele murdare.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful