Canonul Cel Mare

Alcatuire a Sfîntului Parintelui nostru Andrei Criteanul Ierusalimiteanul

JOI, în a cincea saptamâna a Sfântului si Marelui Post
Se toaca pe la al patrulea ceas din noapte si adunându-se fratii în biserica, preotul face începutul dupa obicei si se zic: Împarate ceresc..., Sfinte Dumnezeule..., Preasfânta Treime..., Tatal nostru..., Doamne miluieste (de 12 ori), Slava..., Si acum..., Veniti sa ne închinam... (de 3 ori) si Utrenia, dupa rânduiala. Dupa psalmi, se cânta Aliluia si podobnicele glasului si se citeste Catisma a opta. Apoi se citeste viata Cuvioasei Maria Egipteanca, în doua stari. Psalmul 50 Stihurile: Sa cântam Domnului... nu se cânta, ci îndata se începe Canonul Mare, care se zice rar, cu glas umilit si cu inima înfrânta, facând la fiecare tropar câte 3 închinaciuni. CANONUL MARE Alcatuire a Sfântului Parintelui nostru Andrei Criteanul Ierusalimiteanul. Cântarea 1, glasul al 6-lea: Irmosul: Ajutor si acoperitor S-a facut mie spre mântuire. Acesta este Dumnezeul meu si-L voi slavi pe El; Dumnezeul parintelui meu si-L voi înalta pe El, caci cu slava S-a preaslavit (de doua ori). Stih: Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma. De unde voi începe a plânge faptele vietii mele celei ticaloase? Ce începere voi pune, Hristoase, acestei tânguiri de acum? Ci ca un milostiv, da-mi iertare gresealelor. Vino, ticaloase suflete, împreuna cu trupul tau, de te marturiseste la Ziditorul tuturor. Si îndeparteaza-te de acum de nebunia cea mai dinainte si adu lui Dumnezeu lacrimi de pocainta. Râvnind neascultarii lui Adam celui întâi-zidit, m-am cunoscut pe mine dezbracat de Dumnezeu, si de împaratia cea pururea fiitoare si de desfatare, pentru pacatele mele. Vai, ticaloase suflete! Pentru ce te-ai asemanat Evei celei dintâi? Ca ai cazut rau si te-ai ranit amar; ca te-ai atins de pom si ai gustat cu îndrazneala mâncarea cea nechibzuita.

În locul Evei celei trupesti, facutu-s-a mie Eva întelegatoare gândul cel cu pofta trupeasca, aratându-mi cele placute, si gustând pururea din bautura cea amara. Dupa dreptate a fost lepadat Adam din Eden, nepazind singura Ta porunca, Mântuitorule. Dar eu, care am calcat totdeauna cuvintele Tale cele datatoare de viata, ce voi patimi?

Covârsind eu de bunavoie uciderea lui Cain, m-am facut cu stiinta ucigas al sufletului, umplându-mi trupul de viermi, si razboindu-ma împotriva lui, cu faptele mele cele rele. Nu m-am asemanat, Iisuse, dreptatii lui Abel. Daruri bineprimite nu Ti-am adus Tie niciodata, nici fapte dumnezeiesti, nici jertfa curata, nici viata fara prihana. Precum Cain asa si noi, ticalosule suflete, am adus fapte murdare Facatorului tuturor si jertfa vrednica de mustrare si viata ne-trebnica; pentru acestea ne-am si osândit împreuna. Ziditorule, facându-ma lut viu, ai pus întru mine trup si oase si suflare si viata; dar, o! Facatorul meu, Mântuitorul meu si Judeca-torul meu, primeste-ma pe mine cel ce ma pocaiesc. Marturisesc Tie, Mântuitorule, pacatele pe care le-am facut, si ranile sufletului si ale trupului meu, care tâlhareste leau pus înlauntrul meu gândurile cele ucigatoare. De am si gresit, Mântuitorule, dar stiu ca esti iubitor de oameni; bati cu mila si Te milostivesti fierbinte; pe cel ce plânge îl vezi, si alergi ca un parinte, chemând pe cel ratacit. Pe mine cel lepadat înaintea usilor Tale, Mântuitorule, macar la batrânete nu ma lasa în iad, desert, ci, mai înainte de sfârsit, ca un iubitor de oameni, da-mi iertare gresealelor. Eu sunt cel cazut între tâlhari, în gându-rile mele; cu totul sunt ranit acum de ele si plin de bube; dar Tu însuti venind de fata, Hristoase Mântuitorule, vindeca-ma. Preotul, vazându-ma mai înainte, a trecut de mine, si levitul, vazându-ma gol în nenorocire, nu m-a bagat în seama; iar Tu, Iisuse, Cel ce ai rasarit din Maria, venind de fata, miluieste-ma. Mielule al lui Dumnezeu, Cel ce ai ridicat pacatele tuturor, ridica de la mine lantul cel greu al pacatului si, ca un milostiv, da-mi lacrimi de umilinta. Vremea este a pocaintei, iar eu vin catre Tine, Facatorul meu; ridica de la mine lantul cel greu al pacatului si, ca un îndurat, da-mi iertare de gresealele. Sa nu ma urasti, Mântuitorule, sa nu ma lepezi de la Fata Ta; ridica de la mine lantul cel greu al pacatului si, ca un milostiv, da-mi iertare de gresealele.

Gresealele mele cele de voie si cele fara de voie, Mântuitorule, cele vadite si cele ascunse, cele stiute si cele nestiute, toate iertându-le, ca un Dumnezeu, milostiveste-Te si ma mântuieste. Din tinerete, Mântuitorule, poruncile Tale le-am lepadat, si mi-am trecut toata viata cu pofte, neîngrijindu-ma si lenevindu-ma; pentru aceasta strig Tie, Mântuitorule: macar la sfârsit mântuieste-ma. Bogatia sufletului cheltuind-o întru pacate, pustiu sunt de virtuti crestinesti si, flamânzind, strig: Parinte al îndurarilor, apucând înainte, miluieste-ma. Înaintea Ta cad, Iisuse;gresit-am Tie, milostiveste-Te spre mine; ridica de la mine lantul cel greu al pacatului si, ca un îndurat, da-mi lacrimi de umilinta. Sa nu intri cu mine la judecata, vadind faptele mele, cercetând cuvintele si îndreptând pornirile; ci cu îndurarile Tale, trecând cu vederea rautatile mele, mântuieste-ma, Atotputernice. Stih: Cuvioasa maica Marie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Tu-mi da har luminator, din osârdia ta cea dumnezeiasca de sus, ca sa scap de întunericul patimilor; si sa laud din inima faptele vietii tale cele frumoase, Marie. Plecându-Te dumnezeiestilor legi ale lui Hristos, la Dânsul ai venit, lasând pornirile desfatarilor cele neoprite, si toata virtutea, ca pe una singura, cu multa cucernicie ai savârsit-o. Stih: Cuvioase Parinte Andrei, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Cu rugaciunile tale, Andrei, scapa-ne de patimile cele fara de cinste si te rugam sa ne arati partasi acum împaratiei lui Hristos, pe noi cei ce te laudam pe tine, stralucite, cu credinta si cu dragoste. Slava..., a Treimii: Treime, Fiinta preaînalta, Careia ne închinam întru o Unime, ridica de la mine lantul cel greu al pacatului si, ca o milostiva, da-mi lacrimi de umilinta. Si acum..., a Nascatoarei: Nascatoare de Dumnezeu, nadejdea si ajutatoarea celor ce te lauda pe tine, ridica de la mine lantul cel greu al pacatului si, ca o stapâna curata, ma primeste pe mine cel ce ma pocaiesc. Si iarasi se cânta în amândoua stranele irmosul: Ajutor si acoperitor...

primeste în urechi glasul celei ce se poca-ieste lui Dumnezeu si-L lauda pe Dânsul. spre faptura Ta. Ia aminte. Ia aminte. si mi s-a amagit mintea. prin curgerea vietii celei cu patimi si iubitoare de desfatari. întinde-mi si mie mâna Ta. Cautat-am la frumusetea pomului. golindu-ma de haina cea dintâi tesuta de Dumnezeu.Cântarea a 2-a: Irmosul : Ia aminte. Pierdutu-mi-am frumusetea cea întâi-zidita si podoaba mea. Dumnezeule. Miluieste-ma. Dumnezeule. Îmbracat sunt cu îmbracaminte de rusine. cu îndurarea Ta. Lucrat-au pe spatele meu toti mai-marii rautatilor. Îmbracatu-m-am acum în haina rupta. lungind asupra mea faradelegea lor. si acum zac gol si ma rusinez. dintru început. . si acum zac gol si ma rusinez. si ma rusinez. Îmbracatu-m-am urât cu haina împestrita-ta si sângerata rusinos. Ruptu-mi-am acum vesmântul cel dintâi. si primeste marturisirea mea cea calduroasa. Mai mult decât toti oamenii. Milostive Doamne. eu însumi am gresit Tie. Mântuitorule. Mântuitorul meu. Ziditorule. milostiveste-Te spre mine. Lacrimile desfrânatei. Îndurate. Viforul rautatilor m-a cuprins. Patat-am haina trupului meu. pe care mi-a tesut-o mie sarpele cu sfatuirea. si voi lauda pe Hristos. Mântuitorule. si eu le vars înaintea Ta. si pentru aceasta zac acum gol. si voi grai. Cusutu-mi-a haine de piele pacatul. cerule. ca un Dumnezeu. ci Te milostiveste. si am întinat cu totul podoaba cea dupa chipul si dupa asemanarea Ta. cu ochiul Tau cel blând. pe care mi l-ai tesut mie. Întunecatu-mi-am. pamântule. si voi grai. miluieste-ma. ca lui Petru. Cerule. spre vadirea patimilor mele celor din bunavointa mea. Care a venit din Fecioara cu trup (de doua ori). Mântuito-rule. si cu totul toata mintea tarâna mi-am facut. ca si cu niste frunze de smochin. frumusetea sufletului cu placerile poftelor. ci.

ceea ce una esti prea laudata. poporului Meu. Mântuitorule. vedeti! ca Eu sunt Dumnezeu. Usa Ta sa nu mi-o închizi atunci. Iubitorule de oameni. si apa din piatra am izvorât de demult. Facându-mi urâtenia chip patimi lor mele. roaga-te îndelung. Mântuitorule. ca sa ne mântuim noi. celui ce ma pocaiesc catre Tine. si ma mântuieste. Îngrijitu-m-am cu deadinsul numai de podoaba mea cea din afara. Mântuitorule. asa ma afla. Doamne. ca mir si lacrimile mele. ca nimeni din cei din Adam n-au gresit Tie. în pustie. Mântuitorule. Îngropat-am. Alt canon Irmosul: Vedeti. daruieste-mi-le. A Nascatoarei: Preacurata Fecioara. Viata iubitoare de cele materiale si iubitoare de averi alegând eu în loc de saracie. Tu ma cheama si ma primeste ca un bun. . Cel ce voiesti ca toti sa se mântuiasca. mi-am stricat frumusetea mintii. oarecând. nici umilinta. cu patimile frumusetea chipului celui dintâi. si pentru aceasta acum vrajmasul ma necajeste. cautându-ma. Împodobitu-mi-am chipul trupului cu îmbracamintea de multe feluri a gândurilor rusinoase si sunt osândit.Cazut-am întru întristarea patimi lor. Alunecat-am în desfrânare ca David si m-am umplut de noroi. Nascatoare de Dum-nezeu. Doamne! Ci sa o deschizi mie. m-am împresurat acum cu sarcina grea. strig Tie ca si vamesul. cel dupa chipul lui Dumnezeu. nici pocainta nu am. cu singura dreapta si cu taria Mea . Mântuitorule. Doamne. si în stricaciunea cea materialnica. prin pofte iubitoare de placeri. spala-ma si pe mine cu lacrimile mele. dar Tu. Care am plouat mana. nebagând seama de cortul dinlauntru. curateste-ma. Nici lacrimi. dar ca pe drahma. Mântuitorule. ci Tu însuti acestea. Asculta suspinurile sufletului meu. Fii mie milostiv. Pacatuit-am ca si desfrânata si strig Tie: Eu însumi am gresit! Primeste. pe mine cel ce ma pocaiesc. si primeste picaturile ochilor mei. ca mine. ca un Dumnezeu.

Plouat-a Domnul oarecând foc din cer. Iata. si în pustiile cele neumblate hranindu-te. arzând faradelegea cea înfierbântata a sodomenilor. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. o. si de n-ar fi surpat pâna la pamânt mestesugirile tale. iar tu ti -ai a prins focul gheenei întru care va sa arzi. Cunoasteti si vedeti ca Eu sunt Dumnezeul. lui Set nu te-ai asemanat. si te departeaza de la pacatul cel dintâi. pe Domnul. iar tu nu te cutremuri. suflete. Turn ti-ai închipuit sa zidesti. si faptele si viata. suflete. Cuvioase Parinte Andrei. ci te-ai aratat sarac de viata dreptilor. strigând: cu rugaciunile lui Andrei. Marie. vedeti! ca Eu sunt Dumnezeu. vatamatu-m-am. si vatamaturile mele cele de voie alese. nici lui Enos ai urmat. milu-ieste-ne pe noi. Tu însuti. Cel ce ispitesc inimile. si tânar spre vatamare. mintea ca pe un tânar si trupul ca pe un frate mi-am ucis. Mântuitorule. urând calea cea dintâi a pacatului. o suflete. nici lui Enoh cel ce a fost mutat la cer. suflete al meu. întinându-ti trupul si mintea patându-ti. ard pacatele. mult-pacatosule suflete? Numai lui Cain celui dintâi si lui Lameh aceluia? Ucigându-ti cu pietre trupul prin fapte rele. cum am râvnit lui Lameh. Ranitu-m-am. O. . ca si tot pamântul. celui mai înainte ucigas! Sufletul ca pe un barbat. suflete. ca de un judecator si Dumnezeu. suflete al meu. iubirea de oameni a lui Dumnezeu si a Stapânului. o. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. si omorându-ti mintea cu pornirile cele nebunesti. Cui te-ai asemanat. Barbat am ucis spre rana mie. suflete al meu. pe smerit si pe sarac. si ti-a întins mâna de ajutor cu milostivire. ai deschis zavoarele mâniei Dumnezeului tau. sa vedem. si te teme. înfrânez cugetele si vadesc faptele. asculta. Cuvioasa Maica Marie. si ti-ai înecat trupul. de n-ar fi oprit Ziditorul voile tale. Cuvioasa Maica Marie. Lameh plângând a strigat. si poruncile Lui cele dumnezeiesti curat savârsind. Cu toata osârdia si cu dragoste ai alergat catre Hristos. afundata întru adâncul rautatilor. judec pe orfan. o. Întins-ai mâinile tale catre înduratul Dumnezeu. nici lui Noe. Pe toti cei mai înainte de lege întrecându-i. iata sageti-le vrajmasului au patruns sufletul meu si trupul. cautând cu adevarat întoarcerea ta. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Sa vedem. o. ca si Cain ucigasul.Vedeti. si întaritura sa faci poftelor tale. mai înainte de sfârsit sa cadem înaintea Lui cu lacrimi. ranile si bubele si zdruncina-turile striga. ca si lui Petru. cu pornirile cele poftitoare de placeri. si ai ramas afara de corabia cea mântuitoare. Cel ce striga. pentru aceasta.

Tu esti Ziditorul meu. suflete. Cântarea a 3-a: Irmosul: Pe piatra cea neclintita a poruncilor Tale. a Treimii: Treime fara început.. o suflete! Fugi de arderea Sodomei! Fugi de pieirea cea din dumnezeiasca vapaie! Marturisescu-ma Tie. Hristoase. întru Tine.. A Treimii: Preasfânta Treime. Mântuitorule: paca-tuit-am. întareste inima mea (de doua ori). si mie cu rugaciunile tale. nu ma trece cu vederea. pântece primitor de Dumne-zeu! Bucura-te. Mântuitorule. Si acum. Pacatuit-am Tie. Unime Dumnezeule. vedeti. a Nascatoarei: Preacurata Stapâna Nascatoare de Dumnezeu. nadejdea celor ce alearga la tine. Dumnezeul nostru. Tu esti dulcele Iisus.Slava. ratacit fiind. fa-L îndurat. Maica vietii noastre.. Si iarasi se zice. cauta-ma pe mine mielul si. si limanul celor înviforati. nu ma trece cu vederea.. dar lasa-mi. a Ta zidire sunt.. pe Milostivul si Facatorul si Fiul tau. ma voi îndrepta. în amândoua stranele. ca un Îndurat. Foc de la Domnul plouând. nezidita. . Tu esti Pastorul cel Bun.. a ars Domnul de demult pamântul sodomenilor.. irmosul al doilea: Vedeti. ci ma iarta si ma izbaveste de osânda focului. scaunul Domnului! Bucura-te. nedespartita Unime. cel ce am gresit. Fugi de aprindere. În munte scapa. mântu-ieste-ne pe noi de înselaciune si de ispite si de primejdii! A Nascatoarei: Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu miluieste-ne pe noi. iarta-mi. ca Lot acela si apuca si te izbaveste în Sigor. oarecând. nu ma trece cu vederea. miluieste-ne pe noi. si ma mântuieste pe mine. pacatuit-am Tie fara masura. Treime. Hristoase Mântuitorule. O. eu singur pacatuit-am mai mult decât toti. primeste-ma pe mine cel ce ma pocaiesc. Bucura-te..

suflete al meu. suflete. sa te înfricoseze pilda Sodomei. facându-te rob de buna-voia ta. Ca nu este cineva între oameni. Agarei. din cei ce au gresit. te-ai asemanat. Lui Ham aceluia. si mostenire desfatata n-ai luat. ca Însuti esti sfânt si Domn (de doua ori). De Avraam ai auzit. a luat la batrânete vânatul fagaduintei. suflete al meu. gresit-am Tie! Milostiveste-Te spre mine. suflete al meu. n-ai acoperit rusinea aproapelui. Gresit-am. ca Iafet în pamântul iertarii. Scara lui Iacov o stii. Izvor de viata Te -am câstigat pe Tine. iesi. urmeaza. Doamne.Alt Canon Irmosul: Întareste. ca nu cumva pacatuind. mostenind osândirea acelora. egiptencei celei de demult. Auzit-ai. si vino la pamântul care izvoraste de-a pururea nestricaciune vie. credinta cea dreapta? Preotului lui Dumnezeu. ca ardere de tot Domnului. Pacatosilor din vremea lui Noe am urmat. întru cufundarea potopului. ca pe un nou Ismael. pe piatra poruncilor Tale. si împaratului celui înstrainat între oameni de viata lumii. care si-a lasat oarecând pamâtul parintilor si s-a facut strain. trezeste-te. sus în Sigor mântuieste-te! . ticalosule suflete al meu. Urmeaza si tu alegerii aceluia. întorcându-te înapoi. sa suferi ceva asemenea. La stejarul din Mamvri ospatând patriarhul pe îngeri. Doamne. inima mea cea clintita. care s-a aratat de la pamânt spre cele ceresti. batjocoritorul de tata. de Ismael. Binecuvântarea lui Sem nu ai mostenit. suflete. pentru ce n-ai avut treapta tare. ca a fost izgonit ca un fecior din slujnica. vezi. pe care sa nu-l fi întrecut eu cu gresealele. Sa nu te faci stâlp de sare. si nascând semetia. surpatorul mortii. Din pamântul Haran. ticalosule suflete. suflete al meu. adica din pacat. ca a fost jertfit tainic jertfa noua. urmând. cu fata înapoi întorcându-te. Mântuitorule. si strig Tie din inima mea mai înainte de sfârsit: Gresit-am! Milosti-veste-Te si ma mântuieste. adica asemanarii lui Hristos. Întelegând pe Isaac. pe care Avraam a mostenit-o. suflete. urmeaza vointei lui.

nezidita.. si sa vedem si noi luminatele Patimi ale lui Hristos. Fire fara început. . ai ramas fecioara. Dar tu. Fugi de Sodoma si de Gomora. a Nascatoarei: Pe Fiul cel fara de ani din Tatal. Iubitorule de oameni. Cuvioasa Maica Marie. Doamne. nu o lepada. care ne închinam stapânirii Tale cu credinta. Si acum. Cuvioase Parinte Andrei. întru lumina postului.De arderea pacatului fugi.. luminati-ne pe noi cei ce suntem în întunericul vietii. Cuprins sunt de tulburarea valurilor si de furtuna pacatelor. sub ani L-ai nascut. când vei veni cu îngerii Tai... cei ce însiva ati fost vazatori ai Mântuitorului. arhiereule al Cretei. Stapâne. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. catre prea milostiva Nascatoare de Dumnezeu. bucurându-ne.. cuvioasa. Apoi sedealna. alungând patimile cele de noapte. fugi de flacara a toata pofta cea nebuneasca. nestiind de barbat. suflete al meu. cu rugaciunile tale deschide-mi dumnezeiestile intrari. ca sa umblam acum. o Andreie. Slava. mântuieste-ne pe noi. Luminatori de Dumnezeu luminati. cu bunacuviinta. maica. Rugaciune cu osârdie aducând si acum. ci Te milostiveste.. ca tu esti învatator preales al pocaintei. sa rasplatesti tuturor dupa vrednicia faptelor. Rugaciunea celor ce Te lauda pe Tine. Doamne. ca în zi. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.. Care esti laudata în Treimea Fetelor. mântuieste-ma acum si ma scoate la limanul dumnezeiestii pocainte. Si iar irmosul: Întareste.. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. alcatuire a lui Iosif.. si daruieste iertare celor ce se roaga Tie cu credinta. Nascatoare de Dumnezeu. Minune straina! Ca alaptând. miluieste-ma strig Tie. a Treimii: Treime neamestecata.. Miluieste-ma. glasul al 8-lea: Podobie: Înviat-ai din morti. Cu rugaciunile tale daruieste-mi si mie iertare datoriilor. ca si Lot. Cuvioasa Maica Marie.

A Nascatoarei: Mântuieste-ma pe mine. care au vietuit cu înfrânare. Organul cel cu douasprezece coarde. de la jumatate. care am vietuit cu semetie. Preacinstita ceata a Apostolilor... glasul al 8-lea: Podobie: Porunca cea cu taina. fara metanii. ca sa trecem toti curgerea postului. cu dumnezeiestile lor mijlociri. ca în acest chip sa ajungem sa vedem Învierea cea slavita a lui Hristos Dumnezeu. Alta Tricântare. Dupa aceasta.. auzul Tau si m-am temut. sa daruiasca lumii pace curata si sa ne dea noua iertare pacatelor mai înainte de sfârsit. tulburând cântarile cele viclene. îndeamna-te a ruga pe Ziditorul tuturor ca sa ne miluiasca pe noi. Care S-a nascut în chip de negrait din tine mai presus de gând.. cei doisprezece de Dumnezeu alesi. alta Sedealna.. Apostoli. roaga-te împre-una cu Apostolii. .. Si acum. Fiului si Cuvântului lui Dumnezeu. Stapâne.. si savârsind virtuti cu osârdie.Slava. a cântat cântarea de mântuire.. Apostolii lui Hristos cei luminati. Preacurata. ceata cea dumnezeiasca a ucenicilor. savârsind rugaciuni cu umilinta. acelasi glas: Irmos: Auzit-am Doamne. care te laudam pe tine. preafericitilor. si sa învredniceasca pe robii tai împaratiei ceresti. glasul al 8-lea: Irmosul: Auzit-am.. cel care ma smeresc. Doamne. a Nascatoarei: Acelasi glas si podobie: Nascatoare de Dumnezeu. aduceti acum rugaciune lui Hristos. seceta multimii zeilor. Cântarea a 4-a.. Cu ploile duhului ati adapat toata lumea. usureaza noua vremea postului. tu care ai nascut pe Cel ce a înaltat firea cea smerita. slava si lauda aducând. alungând. Tricântarea de Joi. înteles-am lucrurile Tale si am slavit puterea Ta. Apoi se citeste viata Preacuvioasei Maria Egipteanca. Cel necuprins. pentru bunatatea Sa cea prea multa.

vremea se scurteaza. si te îndrepteaza. Apostoli. Celui cu adevarat iubit. ticalosul. ca altul nimeni nici odinioara. A Nascatoarei: Preasfânta Nascatoare de Dumnezeu. Alt canon Irmosul: Auzit-a proorocul de venirea Ta. se apropie si nu te îngrijesti. Mântuitorule. cea preaputernica. aproape lânga usi este Judecatorul: ca un vis. . Apostoli. izbaveste-ma si ma mântuieste pe mine robul Tau. N-a fost în viata pacat. Cuvântule si Duhule Sfinte. deci.Fiind ca niste lucratori ai lui Hristos. sfesnic purtator de faclie. cu mintea si cu cuvântul. Care esti mai presus stapânitoare. Din aceasta m-am judecat. varsa picaturi de lacrimi. Mântuitorul meu si cunoscatorule. nici rautate. Scara pe care a vazut-o de demult marele între patriarhi. chivotul vietii. suflete. miluieste-ne pe noi. sufletul meu! Ia seama faptelor tale pe care le-ai facut. pe care sa nu le fi savârsit eu. slava puterii Tale. este aratarea suirii celei de lucrare si a înaltarii gândului. I-ati adus totdeauna roade. muntele sfintirii. Doamne (de doua ori). Lucrurile Tale nu le trece cu vederea. sfârsitul. pazeste turma Ta. zidirea Ta nu o parasi. adica din cugetul meu. din aceasta m-am osândit. ca ati izvorât în lume vinul Duhului. înnoieste-te. si a grait: Auzit-am auzul Tau si m-am temut. si mai mult decât tot omul. decât care nimic nu este în lume mai puternic. toata lumea. cu vointa si cu gândul si cu stiinta. slava Tie. Bucura-te. si oamenilor sa Te arati. si lucrând cu dumnezeiescul Cuvânt. A Treimii: Preasfânta Treime. cruta-ma. Dumne-zeule. Pentru ce în desert ne tulburam? Desteapta-te. ca de am si pacatuit eu însumi ca un om. Iubitorule de oameni. Doamne. Sfânta Treime asemanatoare. Bucura-te. Se apropie. nu te pregatesti. o. nici fapta. de voiesti sa vietuiesti cu lucrarea si cu cunostinta si cu înaltarea gândului. Vie v-ati facut lui Hristos. si s-a temut: ca aveai sa Te nasti din Fecioara. ca o floare trece vremea vietii. suflete al meu. eu. Bucura-te. spune cu îndrazneala faptele tale si cugetele tale lui Hristos. Drepte Judecatorule. si cu fapta pacatuind. scoala-te. lumina si viata. dar ai putere ca un Domn al tuturor a ierta pacatele. cortul Sfintei Sfintelor. Parinte. si adu-le la vedere. Judecatorule. scaun în chipul focului. Dumnezeul nostru.

trupul. ticalosule. si ca o ungere si bautura. Parintelui Tau. ca sa te faci minte vazatoare de Dumnezeu. si n-a scapat de cursele si viclesugurile înselatorului. ungându-ma si bând. pastorind. ai dat amagitorului tau întâia nastere. gândirea. Facatorule. faptura si toate neamurile mântuindu-se. Dupa vrednicia împarateasca fiind îmbracat cu diadema si cu porfira. dar ca un doctor. cele de sus si cele de jos. Cuvinte. ca sa ne mântuim. arata-le mai curate decât zapada. trudindu-se si slujind. suflete. acum se vede gol în gunoi. care înseamna: înfierbântarea sufletului celui iubitor de pacate. ci te-ai aratat nerabdator. amândoua prin pocainta mi le tamaduieste. ti-a facut tie tainic. o. Iar prin Rahela. ca ceea ce a fost cu multi copii. Edom s-a numit. . ca socotea gunoiul palat si ranile margaritar. întru toate care ai cunoscut. Mântuitorul meu. ca sa dobândesti fapta cu gândirea cea înalta. o. Cel ce era mai înainte pe scaun. curateste-le. Ca fara de osteneli nici fapta. rastignindu-Te. Pe cei doisprezece patriarhi nascându-i cel mare între patriarhi. si sa te faci negutator de lucruri mari. ca cea mult-ostenitoare. n-ai râvnit barbati -ei aceluia. degrab saracind de avere si de stare si de împaratie s-a lipsit. suflete al meu. se închina Tie. fiind iubitor de pacate. Hristoase. totodata si bautura si apa iertarii ce a izvorât. si îndoit te-ai amagit. Spala-le. suflete. ca niste suisuri preaîntelepteste asezându-i. omul cel cu multa avere. Savârsit-ai mântuirea în mijlocul pamântului. ca sa ma curatesc cu amândoua. peste tot m-am ranit. pentru marea înversunare a amestecarii cu femei. ce vei face de se va întâmpla sa vina asupra ta ceva din cele negândite? Trupul mi-am spurcat. cuvintele Tale cele de viata. suflete al meu. Caci cu neînfrânarea pururea aprinzânduse si cu placerile întinându-se. ca cel mare între patriarhi. duhul mi-am întinat. pentru aceasta acum pocaieste-te. Cuvinte. iar sângele ca sa ma speli. în toate zilele facând câstig. fapta si cuno-stinta întru înalta gândire: prin Lia fapta. nici gândirea nu se vor savârsi. Fie-mi mie scaldatoare sângele cel din coasta Ta. Lui Esau cel urât asemânându-te. dar tu. si de la binecuvân-tarea parinteasca ai cazut. Trupul Tau si sângele pentru toti Ti-ai pus. pe fiii sai. a frumusetii celei dintâi.Arsita zilei a rabdat patriarhul pentru lipsa si frigul noptii a suferit. Hristoase. si dreptul cel îndestulat de bogatie si de animale. ca sa-si ia amândoua femeile. Duhul ti -ai dat ca sa ma aduci. de naprasna fara de fii si de casa lipsit. de bunavoie pe cruce ai fost rastignit si Edenul cel ce se încuiase s-a deschis. adica ca sa ma înnoiesti. si te fa deosebit. De a fost acela drept si fara prihana mai mult decât toti. ticaloase suflete. scara spre suirea cea de fapta. Edom s-a chemat Esau. ca s-a îndreptatit. cu fapta si cu gândirea. De Iov cel de pe gunoi auzind. cel cu multi fii si marit. Prin doua femei întelege. n-ai avut taria gândului lui. Privegheaza. sa ajungi în norul cel neapus cu gândirea. ca pe niste temeiuri si trepte. suflete al meu. în cele ce ai stiut si în cele ce te-ai ispitit. cu rani.

Si acum. nici mâncare celui strain. Ci Tu Însuti. ci întru pocainta ma primeste. Petrecând viata fara de trup. N-am auzit glasul Tau. ca sa nu ma fac câstig si mâncare celui strain. si cu acesta împreuna ma numara. Mântuitorule. Cina s-a mâncat. neamestecata în Fete. ca sa nu ma fac câstig. Mântuitorule. Ci întru pocainta ma primeste. Biserica a câstigat pahar coasta Ta cea purtatoare de viata. Cuvioasa Maica Marie. camara mi s-a închis dormind eu. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. ci te-ai suit cu gând mai bun în chip lamurit la virtutea cea desavârsita prin fapta. ma miluieste. nici mâncare celui strain. lauda parintilor. din care a izvorât noua îndoit izvorul iertarii si al cunostintei. Slava. una în Treime. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Dumnezeu Te cunosc pe Tine Dumnezeire. Mântuitorule. am fost lepadat afara.. ca sa nu ma fac câstig. vatamându-mi cu poftele sufletul meu. spre închipuirea celei vechi si a celei noi. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. dumnezeiescul ocrotitor si podoaba Cretei. Cuvioasa Maica Marie. Întru adânc de necuviinte mari pogorân-du-te. ca sa folosesti celor ce te cinstesc cu credinta. Pentru aceasta ne rugam tie. si întru cunostinta ma cheama. fiind fara de untdelemn. ma miluieste. pe Treimea cea înalt dumnezeiasca. a amânduror legilor.. Unule Îndurate. ai luat mare har de la Dumnezeu cu adevarat. cuvioasa. Datatorule de lege. ma miluieste.. ca sa ne izbavim de osânda. si întru cunostinta ma cheama. cu inima în desert si în zadar. ce se cânta întreit întru cele de sus.Gol sunt. Timpul vietii mele este scurt. candela mi s-a stins. Tu Însuti ma miluieste... fiind cu trup. Falnic sunt acum si semet. ca pe Ceea ce esti întocmai cu împaratia si întocmai cu tronul. si strig Tie cântarea cea mare. Andrei. firea îngereasca. ci mai ales da-mi smerenia vamesului. drepte Judecatorule. si plin de dureri si de viclesug. Ci Tu Însuti. nu uita rugând cu rugaciunile tale. a Nascatoarei: . izbaveste-ne pe noi cu rugaciunile tale de toate încercarile. Stiu. dar întru pocainta primeste-ma si întru cunostinta ma cheama. Cuvioasa Maica Marie. gol sunt si spre a merge la nunta si la cina. nici mâncare celui strain. Ci întru pocainta ma primeste. minunând. spre a intra în camara mirelui. nu te-ai oprit acolo. a Treimii: Nedespartita în fiinta. de am ocarât vasul trupului meu. Însumi idol m-am facut. Cuvioase Parinte Andrei. cei ce te chemam pe tine. Mântuitorule. Mântuitorul nostru. Sa nu ma osândesti împreuna cu fariseul. n-am ascultat Scriptura Ta. de fata fiind tu. iar eu fiind legat de mâini si de picioare. Îndurate. ca am gresit.. si întru cunostinta ma cheama. ca sa nu ma fac câstig. Ci Tu Însuti.

Toiagul lui Moise te închipuieste. pacatuit-am ca mai înainte fratii lui Iosif. Fecioara. cel purtat de apele si de valurile râului. . facut-am sfat necuvios si calcator de lege asupra lui Dumnezeu celui înalt. si cum te vei salaslui. ci ca pe un fiu al zilei arata-ma pe mine. ca face câte voieste. Marturisescu-ma Tie Hristoase Împarate. De s-a si salasluit în groapa oarecând Iosif. ca sa te învrednicesti a vedea si aratarea lui Dumnezeu cea din rug. întinându-mi patul meu. Cântarea a 5-a: Irmosul: Dis-de-dimineata. De ai auzit. Vino dar. scapând de fapta cea amara a voii lui Faraon. suflete. În noapte viata mea mi-am petrecut pururea. suflete.Si ai nascut si esti fecioara. Cel ce S-a nascut înnoieste legile firii. cu însemnarea dumnezeiestii Cruci. iar eu ce-Ti voi aduce Tie întru acest chip vreodata? Auzit-ai de cosul lui Moise. Mântuitorule. Unde Dumnezeu voieste. suf1ete. si pântecele a nascut nesimtind dureri. facând faradelege pururea. pacatuit-am. se biruieste rânduiala firii. precum acela pe al tatalui sau. vânzând rodul curatiei si al întelepciunii.. a fost vân-dut în robie dulcele suflet. sa fac voia Ta (de doua ori). ticalosule si neiscusitule suflete. Nu ti-ai omorât mintea lovind-o. ma rog lumineaza-ma si ma îndrepteaza la poruncile Tale. spre închipuire a Domnului. spunemi. cea nevârstnica. dar spre închipuirea îngroparii si a scuiparii Tale a fost aceasta. ca întuneric s-a facut mie si negura adânca noaptea pacatului. si nu te desfrâna cu pornirile cele nebunesti. De cei de un sânge a fost dat. cu totul te-ai vândut rautatilor tale. cel drept. suge acum întelepciunea ca marele Moise. ticalosul. Lui Ruben asemanându-ma eu. prin care vei putea si tu sa savârsesti lucruri mari.. de moasele ce ucideau oarecând partea barbateasca. care a lovit marea si a închegat adâncul. ca a fost pazit de demult ca într-o camara. Mântuitorule. Si iarasi se cânta irmosul: Auzit-a proorocul de venirea Ta. în pustietatea patimilor prin pocainta? În pustietati a locuit marele Moise. urmeaza. de urmeaza vietii lui. iar tu. Stapâne Doamne. ticalosule suflete. Lui Iosif cel drept si mintii lui celei curate. si ma învata. suflete. precum marele Moise pe egipteanul. si ai ramas întru amândoua cu firea. Iubitorule de oameni. ticalosule suflete.

Siloam sa-mi fie mie lacrimile mele. au adus lui Dumnezeu viata straina si întinata. iar nu întru necunostinta. Pacatuit-am. ma rog Tie. caci afara de Tine nimeni altul nu este fara pata. ca sa te izbavesti de batai si sa auzi de la Dânsul: credinta ta te-a mântuit! Celei gârbovite urmeaza. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. zidirea Ta. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. cu dragoste multa si cu frica te rog. din care si pe noi. sa nu mai însetez. ca sa-mi spal si eu luminile sufletului si sa Te vad cu gândul pe Tine. Spala-ma. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. dorind sa te închini lemnului Crucii. Mântuitorule. tine-te de poalele lui Hristos. Desi esti fântâna adânca. cazi la picioarele lui Iisus. Cu lut mi-am amestecat gândul. De voi cerceta faptele mele. Pentru mine ai luat chipul meu. ca întru cunostinta gândind am gresit. Cu neasemanata dragoste. alba ca zapada facând haina trupului meu.Aaron a adus lui Dumnezeu foc fara prihana. Mântuitorule. Dumnezeu fiind. Celei ce avea curgere de sânge urmeaza. Mântuitorule. ca sa dobândesc mântuire si viata vesnica. în baia lacrimilor mele. sa dobândesc slava cea de sus. fugind de placerea trupeasca cea cu durere. scoate-ne cu rugaciunile tale. suflete. pe tine cel preacinstit. preafericita. nazuieste. fara viclesug. învrednicestema dar si pe mine. ca si Faraon cel cumplit. Ianis si Iamvri la suflet si la trup. o suflete! Apropie-te. cuvioasa. Stapâne Doamne. Repejunea Iordanului trecând-o. Greu la minte m-am facut. ticalosule suflete. Cuvioase Parinte Andrei. Stapâne. Lumina cea mai înainte de veci. prin rugaciunile tale. ai oprit curgerea de sânge. . eu ticalosul. Cuvioasa Maica Marie. iar Ofni si Fineas. izvoraste-mi ape din preacuratele Tale vine. Stapâne. aratat-ai minuni vindecând pe cei leprosi si întarind pe cei slabanogi. cruta. iarta-ma. Stapâne. întelepte Andrei. Doamne. Cel ce esti însuti din fire curat. cufundat cu gândul! Ci ajuta-mi mie. Ca izvoare de viata izvorasti. te-ai învrednicit de dorire. sa umbli drept în caile Domnului. ca sa te îndreptezi. Cuvioasa Maica Marie. ma vad pe mine însumi întrecând pe tot omul cu pacatele. Ca pe un pastor preaales. celei ce s-a atins de poalele Tale. Cruta. ai aflat odihna. ca si Samarineanca. Ca bând. ca si tine.

mai vârtos decât cele ceresti ai voit.. . m-au acoperit degrab. Si acum. si a unit Lui firea omeneasca. a Treimii: Pe Tine. ca o caprioara. ca Datan si ca Aviron. din care izvorul întelepciunii varsa izvorul teologiei. pe unul Dumnezeu. pacatuitam Tie. cum ca Dumnezeu poate sa albeasca si sa curete viata cea leproasa. decât vâna pietrei. suflete al meu. Ca o junice salbaticita. Parinte si Fiule si Duhule. suflete. Sfânt. Fântânile hananeiestilor gânduri mai mult le-ai cinstit. suflete. ceea ce esti nestricata si nu stii de barbat. milostiveste-Te spre mine. lui Efrem. Cel ce a zidit veacurile. suflete. Maica Fecioara. Sfânt esti. Unime careia pururea ne închinam. strigând inima mea: Dumnezeule. înaltându-ti mintea cu aripi. de Domnul tau. pazeste-ti viata de curse. si a scos din stricaciune viata mea (de doua ori)... ca si de demult nemultumitorul popor în pustie... suflete. cu fapta si cu gândirea. ca si Israel mai înainte. si suspinuri din adânc curat aduc Tie. Înstrainatu-te-ai. ca mai mult decât dumnezeiasca mana. Carnurile cele de porc si caldarile si bucatele cele egiptenesti. Sfânt. nu te deznadajdui dar. ca în Marea Rosie întorcându-se. Valurile pacatelor mele. Lacrimi din ochii mei.. Mântuitorule. ca oarecând pe egipteni si pe conducatorii lor. Fiinta singura prin Sine. ai ales neîntelepteste lacomia patimilor cea iubitoare de placeri. Cântarea a 6-a: Irmosul: Strigat-am cu toata inima mea catre înduratul Dumnezeu si m-a auzit din iadul cel mai de jos. Mâna lui Moise ne va face sa credem.. a Nascatoarei: Din tine S-a îmbracat întru a mea framântatura Dumnezeu. macar ca esti lepros. Si iarasi irmosul: Dis-de-dimineata. dar din toata inima striga: Iarta-ma! Ca sa nu te împresoare pe tine prapastia pamântului. Mântuitorule. Te cântam. Treime. Voie sloboda fara recunostinta ai avut. asemanatu-t e-ai.Slava. suflete..

biruind pururea gândurile cele înselatoare. pe cei ce te lauda pe tine. Cuvinte. Al caror har da-mi-l si mie. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. cel ce a strigat: scapa-ma. a Treimii: Treime sunt neamestecata. si din deznadajduire. Cerceteaza.Când a lovit Moise. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. alerg si strig tie: Scoate-ma. ca Isus asupra lui Amalec. Si acum. Stapâne Hristoase! Ci apucând înainte. Ridica-te si împotriveste-te patimilor trupesti. cauta si afla chipul Tau. Andrei. dar aprinzând faclie pe Mergatorul înaintea Ta. Mântuitorule... izbaveste-ma din adâncurile pacatului cele neumblate.. Marie.. pentru aceasta roaga-te.. suflete. din care toti bautura de viata scoatem. scapa-ma si pe mine de fiara. sluga Ta. Mântuitorule. Pe Tine Te stiu liman linistit. Slava. si te fa mostenitor pamântului aceluia al fagaduintei. Cuvioasa Maica Marie. Eu sunt. nedespartita. Cuvioasa Maica Marie. din adâncul pacatului. si ma scoate din adâncul pacatului. piatra cu toiagul. fiul lui Navi. Mântuitorule. prin vietuirea cea preaînalta de pe pamânt maica. a Nascatoarei: . ca si pe gavaoniteni. Cuvioase Parinte Andrei. Precum ai scapat pe Petru. ai izvorât pururea pâraie de lacrimi. suflete. robului tau. Dumnezeu porunceste. ca mai înainte chivotul. întinzându-Ti mâna Ta. Cunoscându-te pastor si arhiereu al Cretei. Treci peste firea cea curgatoare a vremii. sa mântuiasca din patimi. despartita dupa Fete. arzându-ti sufletul. parinte. si Unime sunt din Fire unita: Tatal si Fiul si dumnezeiescul Duh.. drahma cea împarateasca. cu rugaciunile tale. pe care ai pierdut-o de demult. Nepatimire cereasca ai dobândit.I Ca sa stingi vapaia patimilor. si rugator pentru lume pe tine. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. asa apucând înainte. ce fel este pamântul fagaduintei si locuieste în el cu buna legiuire. si iscodeste ca Isus. Stapâne. cu închipuire mai înainte a însemnat coasta Ta cea de viata facatoare.

încât poate sa moaie si cea mai învârtosata inima si sa o destepte spre savârsirea binelui. Prin canonul acesta îndeamna tot sufletul sa râvneasca si sa urmeze. si toate le plineste. În adevar. a patimit si s-a ranit diavolul. SINAXAR ÎN JOIA DIN SAPTAMÂNA A CINCEA A POSTULUI MARE Sinaxarul din Minei. dupa ce a fost dat la scoala si a învatat toate stiintele care-i dadeau o educatie desavârsita. Culegând si strângând la un loc toata istoria Vechiului si Noului Testament. Si iarasi irmosul: Strigat-am cu toata inima mea. numai daca ar voi sa se departeze de rele. CONDAC. a alcatuit si acest Mare Canon plin de foarte mare umilinta. prin pocainta. într-o viata linistita si netulburata. Desteapta-te dar. cel mai mare într-adevar dintre toate canoanele. cântam slujba marelui canon de umilinta. Acest canon. roaga-L. si aceasta viata ne pune înainte o mare pilda de umilinta si da multa gândire celor ce gresesc si pacatuiesc. numit si Ierusalimiteanul. dupa putere. La vârsta de patrusprezece ani.. Cel ce este pretutindeni si pe toate le plineste. toate faptele bune ale istoriei Vechiului si Noului Testament. l-a compus si l-a scris foarte frumos si cu mult mestesug cel între sfinti parintele nostru Andrei. . Nascatoare de Dumnezeu. Împreuna cu alte multe canoane. deci ca pe un ziditor al tuturor. dupa o veche predanie. ca sa se milostiveasca spre tine Hristos Dumnezeu. Traind cu cuviosie si bine placut lui Dumnezeu. dar a fost mai cu deosebire iscusit în cuvântari de lauda în cinstea sfintilor. patriarhul Ierusalimului. arhiepiscopul Cretei. sa fuga de toate faptele rele si sa alerge totdeauna la Dumnezeu. chiar numai daca-l cânta cineva cu inima zdrobita si cu potrivita luare-aminte. scoala! Pentru ce dormi? Sfârsitul se apropie si vei sa te tulburi. a Maicii Domnului si a Domnului nostru Iisus Hristos. ICOS Camara cea de vindecare a lui Hristos vazând-o deschisa. cu chipul ca si noi. cântari si canoane. ca prin rugaciunile tale sa ne îndreptatim. În aceeasi zi.Pântecele tau ne-a nascut noua pe Dumnezeu. a alcatuit cântarea aceasta de la Adam pâna la înaltarea lui Hristos si predica Apostolilor. s-a dus la Ierusalim si a îmbratisat viata monahala. în Joia din saptamâna a cincea a Postului Mare. glasul al 6-lea: Suflete al meu. a lasat Bisericii lui Dumnezeu si alte scrieri folositoare vietii. Acesta era de loc din Damasc. apoi acesta. si ca în primejdie s-a tânguit si a strigat catre prietenii sai: Ce voi face Fiului Mariei? ma ucide Vitleemiteanul. privind si sanatatea care izvoraste din aceasta lui Adam.. Andrei Criteanul a alcatuit acest canon pe timpul când si marele Sofronie. Atât este de curgator si de armonios acest Mare Canon. suflete al meu. prin lacrimi si marturisire si prin alte fapte bine placute lui Dumnezeu. Cel ce este pretutindeni. a scris viata Mariei Egipteanca.

când a fost trimis de Teodor. sa se îngrijeasca mai putin de nevointele cele duhovnicesti si sa se deprteze cu totul de a trai în cumpatare. precum si întoarcerea la credinta a celor rai. care au câte treizeci de tropare si chiar mai putine. dându-ti celor de alt neam viata întreaga si fericita. si a luat atuncea rodul fagaduintei din cea stearpa. locuitor raiului. patriarhul Ierusalimului. marele Andrei. Dupa putina vreme a ajuns arhiepiscopul Cretei. caci într-adevar alcatuitorul lui este iscusit si l-a compus într-un chip nespus de frumos. lenevindu-se. ca a ajuns la aratare dumnezeiasca. pe cel ce a strigat pe Cruce catre Tine: pomeneste-ma! Învrednicestema si pe mine. a fost rânduit în clerul Bisericii din Contstantinopol. tocmindu-si bine scaunul sau. care are multa umilinta. a calatorit spre Domnul. ca aceia vor mosteni pamântul. Dumnezeule. Pe tâlharul l-ai facut. povestirea vietii Mariei Egipteanca înfatiseaza cât este de mare iubirea de oameni si dragostea lui Dumnezeu fata de cei ce doresc sa se întoarcam de la pacatele lor cele de mai înainte. cu închinaciuni. Mai pe urma. când vei veni. ca un adevarat învatator. Dupa aceasta se cânta Fericirile. suflete al meu. prin cântarile Marelui Canon. Stih: Fericiti cei saraci cu duhul. prin minunata povestire despre viata Mariei Egipteanca. sa fie de ajutor la al saselea sobor ecumenic. Hristoase. Pentru rugaciunile Sfântului Andrei. în care istoriseste virtutile marilor barbati. Apoi a fost facut diacon si a fost însarcinat cu purtarea de grija a orfanilor. ajungând aproape de locul numit Ieriso din Mitilina. Stih: Fericiti cei blânzi. ca aceia se vor mângâia. odata cu Viata Cuvioasei Maria. nevrednicul.Si s-a rânduit sa se cânte si sa se citeasca Marele Canon si viata Cuvioasei Maria Egipteanca în ziua aceasta pentru urmatoarea pricina: Pentru ca Sfântul Post de patruzeci de zile se apropie de sfârsit si pentru ca nu cumva oamenii. pregateste pe cei care se nevoiesc cu postul sa se poarte cu mai mult curaj si sa se îndrepte cu barbatie spre nevointele postului ce-l mai au în fata. ti -ai tuns taria lucrurilor tale. pomeneste-ne pe noi. Iar Sfântul Sofronie. Prin urmare cu foarte buna socoteala si potrivit a fost asezat în marele post de patruzeci de zile acest Mare Canon. Întru împaratia Ta. cu toate ca era simplu monah. Si într-adevar. are doua sute cincizeci de tropare si fiecare din tropare pricinuieste nespusa placere. Auzit-ai. Stih: Fericiti cei ce plâng. miluieste-ne si ne mântuieste. îi sfatuieste sa nu mai cada si sa nu se deznadajduiasca. Râvnind lenevirii lui Samson. Amin. spre deosebire de celelalte. suflete. pentru iubirea placerii. îi ridica spre Dumnezeu. Cu acest prilej a luptat în chipul cel mai stralucit împotriva monotelitilor si. dar si pentru ca acest canon. Doamne. îndupleca pe oameni sa ajunga din nou cumpatati. . Canonul lui Andrei Criteanul se numeste Canonul cel Mare poate si din pricina ideilor si gândurilor înalte ce le cuprinde. de pocainta acestuia. de Manoe. glasul al 6-lea. Parintele nostru Andrei a fost cel dintâi care a adus la Constantinopol acest prea frumos si mare canon. ca a acelora este împaratia cerurilor. chiar daca au cazut înainte în unele pacate. sa urmam dreptei credinte a acestuia.

Barac si Ieftae. Jertfeste. suflete. ca sa vadeasca întinaciunea cea fara de lege a neamului lui Veniamin. suflete. acum se afla pradat de desfrâu. suferind a lucra întru tine patimile. ca aceia se vor satura. si de aceea. pentru lipsa mintii. ci fugi. pe care Armatem l-a crescut în casa Domnului. Stih: Fericiti cei ce flamânzesc si înseteaza de dreptate. Întelege. de fapta si de slabirea lui. Doamne. Stih: Fericiti cei milostivi. mintind pentru Mine. Iubitoarea de întelepciune Ana. suflete al meu. si judeca lucrurile tale mai înainte decât pe ale altora. cu care împreuna si Debora cea cu minte barbateasca. iar glasul ei nu se auzea. s-au ales judecatorii lui Israel. Stih: Pomeneste-ne pe noi. Aceluia râvneste. desi era stearpa. suflete al meu. prin care tie Crucea se însemneaza. Domnului tau patimile cele trupesti. numai buzele si-a miscat spre lauda. si junghie ca pe o jertfa.te.Cel ce a biruit mai înainte cu falca magarului pe cei de alt neam. ca a acelora este împaratia cerurilor. precum câinele. ca aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Stih: Fericiti cei prigoniti pentru dreptate. auzi stâlpul. Deci îmbarbatându. de bea apa care curge din lege prin stoarcerea Scripturii. ca plata voastra multa este în ceruri. Între Judecatori. care a tras în teapa pe Sisera mai înainte. suflete al meu. marele Samuel. Pe Iaila cea viteaza ai cunoscut-o. capetenii de oaste. Stih: Fericiti facatorii de pace. rugându-se. Înnumaratu-s-a între judecatori feciorul Anei. ce este lâna lui Ghedeon. levitul cu socoteala si-a împartit femeia la cele douasprezece neamuri. Stih: Fericiti cei curati cu inima. Osânda lui Eli preotul ai luat-o. ca si acela pe feciorii cei fara de lege. . suflete al meu. suflete al meu. jertfa de lauda. Stih: Bucurati -va si va veseliti. întareste-te. Stih: Fericiti veti fi când va vor ocarî pe voi si va vor prigoni si vor zice tot cuvântul rau împotriva voastra. ca aceia se vor milui. primeste roua din cer si te pleaca. ca aceia vor vedea pe Dumnezeu. a nascut fiu vrednic de rugaciunea ei. de asemanare. si a facut mântuire. adu fapta buna ca pe o fiica mai curata decât a lui Ieftae. cu vitejiile acelora. când vei veni întru împaratia Ta. suflete al meu.

. celui ce am calcat poruncile Tale mai mult decât toti. Cântarea a 7-a: Irmosul: Pacatuit-am. de a si gresit oarecând îndoit. gresit-am si am calcat porunca Ta. decât împaratia lui Hristos.. Cel ce straluceste împreuna cu Tatal si cu Fiul. nici am facut precum ne-ai poruncit noua. necaindu-te catre Dumnezeu. si am adaugat ranilor mele rana. vezi si necazul meu. Judecatorul meu. Si acum. Vezi smerenia mea. în loc de mir. a Nascatoarei: Nasterii tale celei mai presus de fire ne închinam. din pornirile cele de voia ta. strigând: Miluieste-ma! Ca Tie unuia am gresit. si iarta tuturor pacatosilor si mie. suflete al meu. Cel ce a nascut. ca un îndurat. Dumnezeul parintilor. milosti-veste-Te spre faptura mâinilor Tale. alegând mai degraba poftele tale cele dobitocesti. Pacatuit-am. Nascatoare de Dumnezeu. Deci si tu.. Slava. Împreunat-a David oarecând nelegiuirea cu nelegiuire. Cele ascunse ale inimii mele. Ales fiind David rege. ca Cel ce este unul dupa fata. nedespartind slava cea dupa fire a pruncului tau. dumnezeiescul parinte. ca un îndurat. dar îndata îndoita pocainta a aratat... când vei veni întru împaratia Ta. David oarecând a însemnat cântarea. si ia aminte acum la judecata mea. laud pe Duhul Sfânt. le-am marturisit Tie. Dumnezeul parintilor (de doua ori). Dumnezeului tuturor. ca un rege s-a uns din corn cu dumnezeiescul mir.. Saul oarecând. prin care-si mustra fapta ce a lucrat. scriind-o ca într-o icoana. Milostive. cu sageata desfrâului sagetându-se. si Tu ma miluieste. slavesc pe Fiul cel nascut.Stih: Pomeneste-ne pe noi. de poftesti împaratia cea de sus. Stih: Pomeneste-ne pe noi. Dumnezeul parintilor. dar pazeste-te sa nu gresesti. David. Miluieste zidirea Ta. Însuti ma curateste. când vei veni întru împaratia Ta. nici am pazit. ca întru pacate am fost zamislit. suflete. unge-te cu lacrimi. se marturiseste îndoit dupa fire. Iar tu. a Treimii: Si nasterii celei fara de început. dar nu ne parasi pe noi pâna în sfârsit. suflete. suflete al meu. Ci Tu ma miluieste. daca a pierdut asinele tatalui sau. . ca a amestecat desfrâul cu uciderea. si purcederii ma închin: Tatalui. si cu sulita robindu-se pentru pedeapsa uciderii. degrab a aflat în schimb împaratia. dar tu cu mai grele lucruri bolesti. faradelege si nedreptate savârsit-am înaintea Ta. Sfinte. mai viclene lucruri ai facut. Stapâne.

o suflete. Pacatele lui Manase ti -ai îngramadit cu vointa. cum a gresit pacatoasa. cele ascunse ale mele. caruia si tu ti-ai asemanat blestemata ta viata. acesta facând viclesug înaintea lui Dumnezeu oarecând. si ca alt Ahitofel aflând pe vrajmasul. ca sa mi se adauge ani de viata. celui ce n-a ascultat sfatul tatalui sau. te-ai plecat dupa sfaturile lui. sufletul meu! Vai mie! Te-ai facut locas întinaciunilor trupesti si vas urât al patimilor. Solomon cel minunat. suflete. Cunoscut-ai faptele lui cele întinate. când a junghiat si pe proorocii cei de rusine ai Izabelei. suflete. dupa mare mila Ta. Dar fugi. caieste-te. si am facut faradelege ca nimeni altul pe pamânt. tatalui sau. când s-au întors junicile. Deci de îndrazneala aceluia fugind. suflete. si striga lui Dumnezeu: Pacatuit-am. dar pocaintei lui râvnind cu caldura. suflete. ca niste lacrimi. punând ca niste lucruri de scîrba patimile si înmultind cele dezgustatoare. suflete. precum cânta David. iubitor de femei desfrânate facându-se si înstrainat de la Dumnezeu. Supus-ai trupului tau vrednicia ta cea nerobita. Folosit-am rau chipul Tau. caruia tu. spre mustrarea lui Ahav. ai urmat cu gândul. si cu patimile mi s-a stins faclia. s-a întinat. Întoarce-te. Dar fie-Ti mila. prin dezmierdari rusinoase. suflete. cuvintele mele: Pacatuit-am. cu care a batjocorit patul lui David. hraneste sufletul proorocului. Stapâne. si foamete de la Dumnezeu te-a cuprins de vreme ce nu te-ai plecat cuvintelor lui Ilie Tezviteanul. toata frumusetea mi s-a întunecat. care s-a viclenit oarecând. câstiga-ti umilinta. dar si tu ai urmat pornirilor lui celor de patimi si iubitoare de placeri. Mântuitorule. graieste lui Dumnezeu Cel ce stie toate. Ci Sareptencei asemanân-du-te. Necuratirilor lui Ahav ai râvnit. Mântuitorule. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. cinsteste bine cele dumnezeiesti. Stinsu-s-au zilele mele. slugii celei prea rele. împreuna si lui Ieroboam. A ars oarecând Ilie pe cei de doua ori câte cincizeci. a fost certat de mânia lui Dumnezeu. Cad înaintea Ta si aduc Tie. Încuiatu-s-a tie cerul. De placerile patimilor sale fiind silit. . Dar milostivindu-Te. miluieste-ma!. suflete? Fara numai Dumnezeul tuturor. ai râvnit. ca tu sa te mântuiesti cu adevarat. dar fugi de asemanarea lor. da-mi bucurie. descopera cele ascunse. de asemanarea acestor doi si te întareste. numai cât s-a atins Zan acela de el.Purtat fiind chivotul în car. de faptura Ta si iarasi ma cheama. cel plin de harul întelepciunii. Auzit-ai de Abesalom cum s-a sculat împotriva firii. s-a departat de la El. precum cânta David. dar le-a risipit pe acestea Însusi Hristos. ca visul celui ce se desteapta. Cuvioasa Maica Marie. Dar din adâncul tau suspina si spune lui Dumnezeu pacatele tale. ca si Ahav oarecând. Dar care Isaia va sa stea pentru tine. Tu singur stii. ci Însuti Tu ma miluieste. suflete. si am stricat porunca Ta. Pentru aceasta ca Iezechia lacrimez pe patul meu. Lui Roboam. vai mie! Iubitorul întelepciunii.

Si acum. si tu însati ne-ai deschis noua celor de pe pamânt cele ceresti. si Unul sfânt. de Care se înfricoseaza puterile ceresti. ai gonit turbarea poftelor celor cu sila suparatoare. A Nascatoarei: . roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. prin care au cazut zidurile cele neîntarite ale vrajmasului. ca ai nascut pe Unul din Treimea cea nedespartita. faradelege am facut. a Treimii: Treime neamestecata. preoti laudati -L.Strigând catre Preacurata Maica lui Dumnezeu mai înainte. de Care ai dorit. Lauda si preaslaveste. închinamu-ne tie. Si iarasi irmosul: Gresit-am... Andreie. Pe Hristos pe Care L-ai iubit. Slava.. glasul 8: Irmosul: Pe Împaratul slavei. popoare preaînaltati -L întru toti vecii . Sfarâmati chipurile patimilor sufletului meu. Ci da-mi acum ajutor în necazuri si mie. Cel fara început. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.. robului tau. si trei sfinte. Ca niste carbuni ai focului celui fara materie. si s-au întarit zidurile cunostintei de Dumnezeu.. Cuvioasa Maica Marie. Dumnezeu. si ma izbaveste de cursa vrajmasilor care ma cauta pe mine. viata si vieti. lumini si lumina. si ma rog daruieste-mi mie acum pocainta. si se cutremura cetele îngerilor. ardeti patimile mele cele împadurite. Apostoli ai Domnului. cu rugaciunile tale.. ca singur Dumnezeu milostiv.. Sa cinstim trâmbitele cele cu glasuri bune ale Cuvântului. îngradindu-ma cu frica cea dumnezeiasca. cei ce sunteti biserici sfintite. aprinzând întru mine acum dorul dragostei celei dumnezeiesti. Cuvioase Parinte Andrei. cei ce ati sfarâmat capistile si idolii vrajmasului.. si ai rusinat pe vrajmasul cel ce te-a facut sa cazi în cursa. este laudata Treimea. pe Dumnezeul tuturor. Apostolilor. suflete. nedespartita. Acesta a aflat pocainta si ti -a daruit-o. a Nascatoarei: Laudamu-te. Nascatoare de Dumnezeu. pe Care roaga-L neîncetat. parinte. Tricântarea (fara metanii) Cântarea a 8-a. sa ne izbaveasca pe noi de patimi si de primejdii. de o fiinta si fire una. bine te cuvântam. pe urma Caruia ai mers. Pe piatra credintei întareste-ma. pe Unul Fiu si Dumnezeu.

popoare. fire de o slava si de un tron. Trâmbitând cu trâmbita dogmelor. Primeste-ma pe mine cel ce ma pocaiesc. cetateni ceresti. iar tu. . o. Alta Tricântare Irmos acelasi: Cu mestesugirea cea înalta a Duhului. suflete al meu. mai presus de cele pamântesti. au surpat Apostolii toata înselaciunea idoleasca. iar tu. Ilie cel ce a fost purtat în car. în aceasta binecuvântati pe Hristos în veci. suindu-se în carul virtutilor. A Nascatoarei: Ca pe un tron cinstit si preaînaltat sa laudam neîncetat. prin lovirea cu cojocul lui Ilie de catre Elisei. s-a înaltat ca spre ceruri oarecând. preaînaltând pe Hristos întru toti vecii. Alta Tricântare Irmosul: Pe Cel pe Care-L slavesc ostile ceresti si de El se cutremura heruvimii si serafimii.L. Apostoli ce sunteti buna adunare. Mântuitorule. a luat de la Domnul har îndoit. acestui dar nu te-ai învrednicit. miluieste-ma pe mine cel ce strig: Gresit-am Tie. ati zidit toata Biserica. purtat-ai pe Cel ce poarta toate. pentru neînfrânare. alaptat-ai. laudati. izbaviti -ne din primejdii pe noi. binecuvântati-L si-L preaînaltati întru toti vecii (de doua ori).Încaput-ai pe Cel neîncaput din fire. de acest har nu te-ai împartasit. miluieste-ma. pazitori ai lumii. Miluieste-ma pe mine cel ce am pacatuit. o suflete al meu. Parinte atoatefacatorule. pe ceea ce singura este dupa nastere maica si fecioara. Apostoli ai lui Hristos. mântuieste-ma. pe Hristos datatorul de viata. din pricina neînfrânarii. toata suflarea si zidirea. ridica-mi mintea mea spre întoarcere. A Treimii: Dumnezeiasca stapânie cea întreit însorita si prealuminata. pe Maica lui Dumnezeu. care va laudam pururea. curata. suflete al meu. Curgerea Iordanului oarecând a stat de o parte si de alta. Fiule si Duhule cel dumnezeiesc. pe Cel ce hraneste faptura. pe Tine Te laud în veci. deci la suirea acestuia cugeta. Elisei luând oarecând cojocul lui Ilie. nelegiuit-am.

departându-te de rautatile tale. Primeste-mi tânguirea ca oarecând pe a cananeencii. strig ca pacatoasa care cerea mila. Mântuitorule. Mintii celei întinate a lui Ghiezi pururea te-ai asemanat. suflete. Milostive Mântuitorule. Pe toti cei din Legea Veche. suflete. nelegiuit-am. o. iarta-ma. lacrimez ca pacatoasa. Drepte Judecatorule. iar tu. Cananeencii si eu urmând. urmeaza faptelor iubite de Dumnezeu ale dreptilor si fugi de pacatele celor vicleni. si ma fa oaie în pasunea oilor Tale. si pe mine. Urmeaza vietii lui celei plângatoare si te vei mântui. De Ieremia cel din groapa cu noroi ai auzit. Mântuitorule! strig ca vamesul. De Daniel ai auzit. miluieste-ma si ma izbaveste de foc si de groaza ce am a petrece la judecata. o. De niniviteni ai auzit. Tamaduitorule. ticalosule suflete. totusi primeste-ma. suflete. cum a astupat gurile fiarelor în groapa. Mântuitorule. pentru ca se ferea sa nu minta proorocia lui. lepra lui întru tine îndoit ai luat-o. ci te-ai aratat mai rau decât toti cei ce au gresit mai înainte de lege si dupa lege. Fugi de focul gheenei. cunoscând dinainte întoarcerea ninivitenilor. si cele fara de lege faci. i-am adus tie. a cunoscut ca un prooroc milostivirea lui Dumnezeu. ca cele necuvioase cugeti. De n-a si pacatuit nimeni ca mine. Tu. acestora n-ai urmat. Fiul lui David! Ma ating de poala. suflete. . si ratacit fiind. miluieste-ma. lasa cele ce ai si alearga la pocainta. Pentru aceasta tu vei fi lepadat afara din camara. a carui iubire de argint leapad-o macar la batrânete. n-ai adus în casa ta nici strain. ca s-au pocait catre Dumnezeu cu sac si cu cenusa. Mântuitorule. Tamaduieste putrejunea smeritului meu suflet. spre zidirea Ta. suflete. iarta-ma mai înainte de sfârsit. plâng ca Marta si ca Maria pentru Lazar. spre pilda. Mântuitorule. oaia cea pierduta. rapeste-ma de la lup. Iona a fugit în Tars. Alabastru cu lacrimi turnând pe capul Tau. ca ceea ce-i curgea sânge. strig: Miluieste-ma. care a plâns cu tânguire cetatea Sionului si lacrimi a varsat. dupa dreptate. si umilinta cu lacrimi. ca niste mir. suflete. prin fapte bune si prin pocainta. lui Ozia râvnind. Unule. Ca tâlharul strig Tie: pomeneste-ma.Somaniteanca oarecând a primit pe cel drept cu gând bun. si ma cauta ca un pastor pe mine. ca Petru plâng cu amar. lucrurile cele de pocainta. Pune-mi doctorie vindecatoare si untdelemn si vin. nici calator. tânguindu-te. ai înteles cum tinerii cei ce au fost cu Azaria au stins prin credinta vapaia cuptorului cea arzatoare. care cu frica ma pocaiesc si cu dragoste strig: pacatuit-am Tie Unuia. Milostiveste-Te. rugaciune aduc si cer sa iau iertare.

Cuptorul arzând si toti temându-se de înfricosatoarea judecata a Ta.. dumnezeiescul Zosima s-a spaimântat. laudând pe Hristos în veci. maica. Parinte. A Treimii: Binecuvântam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfântul Duh. ca sa aflu acum dezlegare de legatura faradelegii prin rugaciunile tale. cu adevarat pe tine te cinstim. Duhule cel viu si facator.. ca înger în trup vedea si cu totul de minune s-a umplut. Maica Luminii celei neapuse. de unde primind tu harul Duhului. Minune noua cu adevarat vazând în tine. ca cel ce esti învatator al pocaintei si marirea cuviosilor. Cuvioase Parinte Andrei. Cuvioasa Maica Marie. Cuvinte al Tatalui celui fara început. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Fiule. miluieste-ma. si vei arata slava Ta cea înfricosatoare. Si iarasi irmosul: Pe Cel pe Care-L slavesc. o! ce frica va fi atuncea. Cel împreuna fara de început. . pe cei ce te lauda cu credinta.. pe tine te rog: Roaga-te. Cuvioasa Maica Marie. Cel ce esti fara început. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. ceea ce esti porfira întelegatoare. Sa laudam. Nascatoare de Dumnezeu. Treime în Unime. Preacurata. te-a dezlegat de întunericul pacatelor.. cântându-I si preaînaltându-L pe Dânsul întru toti vecii.. pe tine luminându-te. Andrei cinstite. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. lumineaza. pentru aceasta. a Nascatoarei: Ca din porfira s-a tesut trupul lui Emmanuel înlauntru în pântecele tau. Hristoase. Nascatorule al lui Dumnezeu-Cuvântul. Mângâietorule cel bun. Duhule cel drept. lauda Cretei. Ca cel ce ai îndrazneala catre Domnul. Dumnezeu. Marie. bine sa cuvântam si sa ne închinam Domnului.Când vei sedea Judecator ca un milostiv. Si acum.

Aduceti-va aminte de noi. alungând înselaciunea. A Treimii: Pe Tine. Fecioara . fericitilor Apostoli. ca si pe Petru. adunare laudata a Apostolilor. da-mi plângere prin care sa pot afla mângâiere. care va laudam cu dragoste. rugamu-va noi. Ca cei ce sunteti sarea învataturi lor celor dulci. Apostoli. cu dreapta Ta. Pe mine cel ce înot în noianul pierzarii si sunt cufundat. dumnezeiasca stapâna. cei mântuiti prin tine. Fecioara curata. Apostoli. în ziua ce va sa fie. pe Treimea cea de o putere si fara început. cei ce v-ati aratat izvoare de ape mântuitoare. uscati putrejunea gândului meu. Doamne. toate neamurile te fericim. ca ai nascut pe Domnul. si alungati întunericul necunostintei. Alta Tricântare: Pe tine. toate neamurile te fericim. bucuria noastra. A Nascatoarei: Pe tine. Nascatoare de Dumnezeu te marturisim pe tine. ca v aratat lumii luminatori. A Nascatoarei: Ca una ce ai nascut bucuria. Unimea cea în trei Fete. racoriti sufletul meu cel topit de setea pacatului. pe un Dumnezeu de o fiinta laud. ca trupeste a locuit în tine plinirea Dumnezeirii. cu cetele cele fara de trupuri marindu-te pe tine. în rugaciunea voastra catre Dumnezeu. ceea ce esti mijlocitoare între cer si între pamânt. mântuieste-ma. -ati Cu mreaja voastra cea evangheliceasca vânând pesti cuvântatori. ca cei ce ne-am izbavit prin tine din blestem. Alta Tricântare: . glasul 8: Irmosul: Cu adevarat. Tata si Fiule si cu Duhul. Nascatoare de prunc si Fecioara.TRICÂNTAREA Cântarea a 9-a. Cu cântari te slavim pe tine. Îi aduceti pururea merinde lui Hristos. ca sa ne izbavim de toata încercarea.

Suflete. . Hristos era ispitit. aratând întâia minune. Hristos S-a facut om. glasul celui ce striga a glasuit. Vezi dar. Pentru aceasta. sfârsitul este lânga usi. râvneste dar dreptilor. cu postul. o. si îndupleca pe Hristos cu rugaciunile tale. Pildele Scripturii celei noi îti aduc tie. ticalosul meu suflet. nici vietii. ca Hristos amândoua le-a binecuvântat mai înainte. alunga-l cu rugaciuni si cu postire.Irmosul: Nasterea zamislirii celei fara de samânta este netâlcuita. de va navali asupra ta vrajmasul. duhul boleste. Teme-te. suflete. si toata Scriptura cea asezata de acela. suflete. suflete. ci degrab îmbratiseaza pocainta. Nunta cinstita este si patul neîntinat. suflete. diavolul Îl ispitea. pocaieste-te. când vei fi judecat! Postind Domnul patruzeci de zile în pustie. viata s-a omorât. suflete al meu. suflete. iar nu celor dintâi. Evanghelia nu lucreaza si toata Scriptura în tine nu este bagata în seama. o. cu curatia si cu smerenia. din care celor de al doilea. nici faptelor. spre umilinta. Si ranile tale. predicând pocainta: Irod a savârsit faradelege cu Irodiada. În pustie a locuit Înaintemergatorul harului. cuvântul a slabit. Pentru aceasta pe tine toate neamurile. botezându-se. de la Moise facerea lumii. si Iudeea toata si Samaria auzind. Suflete. ca tu sa te prefaci. sfesnicul lui Hristos. cu dreapta credinta te marim . si o apuca mai înainte fariseii si vamesii si desfrânatii. iar de pacatosi te leapada. În munte L-a suit sa vada toate împaratiile lumii într-o clipita. ca nasterea lui Dumnezeu înnoieste firile. Hristos S-a facut prunc. pe pastori i-a chemat. ca s-a deschis usa împaratiei acum. pacatuind lui Dumnezeu. nu te lenevi. si în Cana Galileii la nunta apa în vin prefacând. pocaindu-se. au alergat si si-au marturisit pacatele lor bucuros. pe batrânul l-a slavit si pe vaduva cea batrâna. Legea a slabit. împreunându-Se cu mine prin trup. afara de pacat. roaga-te în tot ceasul lui Dumnezeu. trezeste-te. ca sa te duca pe tine. care îti povesteste tie de cei drepti si de cei nedrepti. nefiind doctor care sa te însanatoseze. aratându-I pietrele ca sa le faca pâini. ce vei face când va veni Judecatorul sa cerceteze ale tale? Adusu-ti-am aminte. mai pe urma a flamânzit. n-ai urmat. suflete. suflete al meu. multimea pruncilor a facut-o mucenici. aratând firea cea omeneasca. o. carora tu. suflete. chemând la pocainta pe tâlhari si pe desfrânate. dar vai tie. departe de la picioarele tale. cu voia le-a plinit. trupul s-a trândavit. Mintea s-a ranit. o. Turtureaua cea iubitoare de pustie. si toate câte sunt ale firii. pilda si chipul smereniei Sale. ca pe o maica mireasa a lui Dumnezeu. de înselaciune. Carora n-ai râvnit. ospatându-Se trupeste. rodul Maicii celei fara de barbat este nestricat. o. sa nu te prinzi în cursele celor fara de lege. profetii au slabit si tot cuvântul Celui Drept. Hristos pe magi i-a mântuit. s-au înmultit. aratându-ti tie. adica celor nedrepti ai urmat. suflete.

Ca vamesul striga: milostiveste-Te. vazându-Te pe Tine. Mântuitorule. Cel ce ai tamaduit cu cuvântul Tau pe cei îndraciti. iar fariseul. sa Te milostivesti si sa ma miluiesti. Fiul lui David. saracilor a bine vestit Hristos-Cuvântul. Dar. si cu parul le-a sters. ca taria mea întru mine a lipsit. Roade vrednice de pocainta nu cere de la mine. un tâlhar ca Dumnezeu Te-a cunoscut. pe surzi. care luând alabastru cu mir. samarinencei aratându-Se. Sa nu te arati. Iar fariseul se îngâmfa strigând: Dumnezeule. i-a tamaduit cu cuvântul. celei moarte mai dinainte. Bolile tamaduind. pe fiul vaduvei si pe al sutasului si. mântuieste-ma. atunci vazându-ma cu ochiul Tau cel blând. a închipuit mai înainte tie. Pe ceea ce-i curgea sânge a tamaduit-o Domnul cu atingerea de poala Lui. Unule. si pacatoasa: miluieste-ma. si fariseul Simon s-a înselat. Iisuse. Zaheu vames a fost. . pe muti si pe cea gârbovita pâna la pamânt. multumescu-Ti. deschide-mi si mie usa slavitei Tale împaratii. cum au fost blestemate. Ca amândoi împreuna pe cruce erau spânzurati. pâna la iad le-a osândit. s-a osândit. Caci i-a rupt zapisul pacatelor ei cele de demult. pamântul s-a cutremurat si iadul s-a golit. o. careia sîrguieste de urmeaza. dar s-a mântuit. Striga din adâncul inimii. cu Mine vei fi în rai. Milostiveste-Te. o. l-a întors cu atingerea mâinii. o. miluieste-ma. si pacatoasa si-a luat dezlegare de iertare. N-ai râvnit pacatoasei. mântuieste-ma si pe mine. închinarea în Duh. de la Cel ce are puterea a ierta pacatele. stii. Cel ce va sa vii iarasi cu îngerii sa judeci lumea toata. Faptura s-a mâhnit vazându-Te rastignit. ca si tâlharului. Iisuse. care Te-a cunoscut pe Tine Dumnezeu. si glasul cel milostiv. pe mine care am gresit mai mult decât toata firea omeneasca. împreuna cu vamesii a mâncat si cu pacatosii S-a amestecat. Vamesul s-a mântuit si pacatoasa s-a înteleptit. suflete. sa nu te faci ca acelea. si celelalte graiuri ale nebuniei lui. si pe tânarul cel mort l-a înviat. Un tâlhar Te -a hulit. Judecatorul meu si cunoscatorule. când voi veni întru slava Mea. Cetatile carora le-a dat Hristos bunavestire. muntii si pietrele de frica s-au despicat. si s-a întunecat lumina zilei. suflete al meu. sufletul fiicei lui Iair. pe cei leprosi i-a curatit. laudându-se. ca tu sa te mântuiesti. graieste-mi: Amin zic tie. mai rau pentru deznadajduire. pe orbi i-a luminat si pe cei schiopi i-a îndreptat. ticalosul meu suflet. si saracie duhovniceasca. cu trupul pe Cruce pironit. Daruieste-mi inima pururea umilita. mult-Îndurate! Ca si tâlharului celui credincios. suflete. pentru care cu cuvântul lui Dumnezeu s-a tamaduit fiica ei. suflete al meu. pe care asemanându-le Stapânul cu Sodoma. ca sa-Ti aduc acestea ca o jertfa primita. Pe schiopi i-a vindecat. teme-te de pilda. ca si aceea lui Hristos: Fiul lui David. auzind credinta cananeencei. ticaloase suflete. cu lacrimi a uns picioarele Domnului.Hristos a întarit pe slabanogul cel ce si-a ridicat patul.

noi cei care cinstim pururea pomenirea ta cu credinta. cununilor v -ati învrednicit. Marie. a Treimii: Treime de o fiinta. ca cei fara de trup vietuind si firea covârsind. tiranilor barbateste ati stat împotriva. ridica-ma si ma mântuieste. pe Fiul slavind si Duhului închinându-ne. pe Tine Te laudam...Cuvioasa Maica Marie. Toate cetele îngeresti si adunarile omenesti le-ai uimit cu viata ta cea minunata. Rugativa totdeauna pentru noi. Ca izbavindu-ne din încercari. Cel ce te-a slavit pe tine. de trei ori. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Preacurata Nascatoare de Dumnezeu. si de greseale de neînchipuit. nu înceta rugându-te pentru cei ce te lauda. Si iarasi irmosul: Nasterea zamislirii celei. pastorul Cretei. Si acum. . Andrei cinstite si Parinte de trei ori fericite. suflete al meu. greu te-ai ranit de pacatele tale. pe glasul al 8-lea: Calcând în caile cele tâlharesti.. biruitori facându-va. Unime în trei ipostasuri. ca sa mântuiasca sufletele noastre. si Iordanul ai trecut. Fa milostiv pe Ziditorul pentru noi. de doua ori. Luminânda glasului. cei ce te laudam pe tine. Cuvioasa Maica. a Nascatoarei: Cetatea ta pazeste-o. ca sa ne izbavim de toata mânia.. împaratiei celei fara de sfârsit. A mucenicilor: Cu platosa credintei îmbracându-va bine si cu chipul Crucii întrarmându-va. ca în tine aceasta cu credinta împaratind. Mântuitorule. viata si vieti. te-ai suit cu picioarele pe apa. dându-te vrajmasilor celor nebuni. Cuvioase Parinte Andrei. pentru care ca si cum ai fi fost fara materie.. sa marim neîncetat pe Domnul. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. viata celor deznadajduiti. înfrânge toata încercarea. necazul si stricaciunea... sa ne izbaveasca de rautati si de necazurile care ne împresoara. ci având vreme acum cu umilinta striga: Nadejdea celor fara de nadejde. roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Slava.. în tine se si întareste. si înselaciunea diavolului ati surpat. pe Tatal slavind. LA STIHOAVNA Stihira zilei. unui Dumnezeu într-o fire cu adevarat. ostasi puternici v -ati aratat. si prin tine biruind. dezarmeaza pe vrajmasi si îndrepteaza pe supusii ei. Cuvioasa Maica Marie.

. si te roaga neîncetat.. Si acum.. fara catisma.. Dupa Sfinte Dumnezeule. Preacurata Fecioara Nascatoare de Dumnezeu.... suflete al meu.. .Slava.. sa se daruiasca noua dezlegare de pacate si pace. Si se citeste si Ceasul întâi. se zice la toate Ceasurile Condacul: Suflete al meu... a Nascatoarei: Primeste graiurile robilor tai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful