You are on page 1of 4

Punct de vedre cu privire la pontare, ore suplimentare, diurna in delegatii

Conform art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul Fiscal (in vigoare de la 1 ianuarie 2007 actualizat 2011), suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romnia si in strainatate, este deductibila in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice. Hotrrea nr. 1860/2006, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1046 din /12/2006, privind drepturile i obligaiile personalului autoritilor i instituiilor publice pe perioada delegrii i detarii n alt localitate, precum i n cazul deplasrii, n cadrul localitii, n interesul serviciului, modificata prin H.G. nr.1.677/2008 pentru modificarea i completarea anexei la Hotrrea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile i obligaiile personalului autoritilor i instituiilor publice pe perioada delegrii i detarii n alt localitate, precum i n cazul deplasrii, n cadrul localitii, n interesul serviciului se aplica si in cazul persoanelor juridice private deoarece aceasta hotarare se coroboreaza cu Codul Fiscal. In anexa HG nr. 1860/2006 sunt prevazute: Art. 1. - Delegarea i detaarea personalului autoritilor i instituiilor publice se dispune n scris de ctre conductorii acestora. Art. 2. - Este interzis fixarea de la nceput a duratei delegrii i detarii pentru o perioad mai mic dect cea efectiv necesar pentru executarea sarcinilor respective, precum i fracionarea delegrilor i detarilor prin rechemarea nejustificat a personalului nainte de ndeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea i detaarea. Art. 3. - Executarea sarcinilor pe perioada delegrii se consider munc prestat n realizarea obligaiilor ce revin persoanei delegate la locul ei de munc. Art. 4. - Persoana aflat n delegare trebuie s-i desfoare activitatea n cadrul programului normal de lucru al unitii la care se efectueaz delegarea. Pe timpul delegrii nu se pot plti ore suplimentare. Art. 5. - Persoana aflat n delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegrii, a desfurat activitate peste durata normal de lucru

sau ntr-una din zilele de repaus sptmnal sau srbtoare legal, confirmat de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiaz, cu aprobarea conducerii unitii, de timp liber n compensare, potrivit reglementrilor legale. Mai adaug si art. 28 . n situaia n care personalul aflat n delegare nu se cazeaz n condiiile prevzute la art. 26, cheltuielile de cazare se compenseaz prin plata, pentru fiecare noapte, a sumei de 30 lei., deoarece se deconteaza cazarea si daca persoana nu aduce documente prin care sa arate faptul ca a fost cazat (daca doarme in cabina telefonica, i se deconteaza 30 lei /noapte delegatie.

Intrucat , la art. 4 din Anexa hotararii se prevede ca persoana afalta in delegatie trebuie sa si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru iar la art. 5 se prevede ca se acorda timp liber in compensare, dar nu se prevede si daca timpul in care se deplaseaza intre localitati este considerata activitate pentru care se acorda timp liber, din interpretarea legii (daca nu se dispune, nu se poate nici mai mult nici mai putin), aceasta perioada nu se ia in considerare ca activitate in interesul serviciului. Dar daca persoana pleaca in delegatie intr-o zi de lucru, normal acea zi este considerata activitate deoarece aceasta se deplaseaza in interes de serviciu, atunci si ziua in care nu are activitate si este libera trebuie considerata activitate in interes de serviciu. In institutiile publice se recupereaza aceste zile cu zile libere, considerandu-se ca omul nu se teleporteaza dintr-o localitate in alta si nu se afla pe acel traseu daca nu era in interes de serviciu. Deoarece art. 5 prevede ca persoana beneficiaz, cu aprobarea conducerii unitii, de timp liber n compensare, legea lasa la latitudinea angajatorului considerarea perioadei de transport ca fiind activitate in timpul serviciului sau nu. (pe de alta parte, dl. Simon mi-a spus ca ca pe 47/42 nu au fost considerate eligibile zilele in care s-a efectuat deplasarea). In legatura cu marirea indemnizatiei in delegatii:

Pentru societatile fara scop patrimonial (asociatiile si fundatiile constituite in baza OG nr. 26/2000), respectiv a societatilor neplatitoare de impozit pe profit, nivelul indemnizatiilor de delegare/detasare acordate salariatilor nu produce efecte in privinta impozitarii veniturilor acestor entitati. Insa sumele acordate cu titlu de indemnizatie delegare/detasare salariatilor societatilor fara scop patrimonial ori ai celor neplatitoare de impozit nu intra in baza de impozitare a veniturilor salariale ale acestora, pna la limita a 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice. Problema se iveste atunci cnd salariatii beneficiaza din partea angajatorilor de indemnizatii de delegare/detasare peste nivelul (art. 55 alin. (2) lit. i) coroborat cu alin. 4 Cod fiscal) a 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor institutiilor publice, deoarece diferenta primita peste acest plafon se cumuleaza cu veniturile salariale din luna in care se plateste indemnizatia si se impoziteaza cu 16%. In situatia salariatilor societatilor fara scop patrimonial ori ai celor neplatitoare de impozit care beneficiaza de indemnizatie de delegare/detasare peste nivelul de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor institutiilor publice, se naste problema legata de plata contributiei individuale pentru asigurarile sociale de sanatate in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Astfel, contributia lunara a salariatului se stabileste sub forma unei cote care se aplica asupra veniturilor din salarii ce se supun impozitului pe venit. Rezulta ca venitul excedentar acordat acestor categorii de angajati va fi diminuat nu numai prin impozitul pe venit, ci si prin CASS individuala. In privinta celorlalte contributii sociale se aplica aceleasi reguli ca si in cazul salariatilor unitatilor platitoare de impozit pe profit. Deoarece legislatia este evaziva, am fost in data de 22.06.2011 la AMPOSDRU si am discutat cu persoana care era in biroul registraturii. Aceasta mi-a explicat faptul ca au incetat activitatea foarte multe persoane din cadru AMPOSDRU si nu mai sunt valabile telefoanele de pe site-uri. Singurul telefon unde se pot cere lamuriri este :0213150208 interior -135/109 Verificari plati - 122 Mecanisme de decont intre parteneri. Am sunat pe interiorul 122 unde am intrebat daca exista un termen limita pentru transmiterea banilor din rambursare catre parteneri, deoarece eu nu am gasit in instructiuni o astfel de prevedere si am primit raspunsul

evaziv, ca termenul ar fi trei zile dar nu stiu sa imi spuna unde este prevazut si m-au rugat sa iau legatura cu ofiterul nostru de proiect ( pe ambele proiecte), pe adresa de mail: adela.dorobantu@fseromania.ro , dar doamna este in concediu doua saptamani. Acelasi raspuns l-am primit si pentru modul in care se calculeaza orele de lucru efectuate in delegatie. In 21.06.2011 (si pe 22) am incercat sa iau legatura telefonica cu ofiterii POSDRU si mi-a raspuns dna Liliana Stecunor (asa s-a inteles numele) de la OIPOSDRU Bucuresti-Ilfov, care mi-a spus ca in rapoarte se trece ora de plecare in delegatie si ora de sosire, fara sa imi spuna daca se recupereaza sau nu aceste ore suplimentare, spunand ca ei aplica HG nr.44/2004 (Normele metodologice Cod Fiscal) dar la art. art. 21 alin. (3) lit. b) nu exista Norme. Pentru a respecta si legislatia si a fi si eligibile, punctul meu de vedere este ca aceste zile nu se compenseaza cu zile libere. Zilele libere legale, in care se participa la sedinte, intalniri, se considera lucrate si se compenseaza cu ore libere ( Codul muncii: Art. 122.: (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. (2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. (3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.)