You are on page 1of 3

Contractul Individual de Munc pe Durat Determinat (art.

82-87 Codul Muncii) -REZUMATPrincipalele modificri aduse Codului Muncii vizeaz n mod special dispoziiile privitoare la contractele pe perioad determinat, dar i la perioada de prob, munca prin agent de munc temporar, sporul pentru munca de noapte, Regulamentul Intern, sanciunile aplicabile n cazul nerespectrii prevederilor legale,etc. n Monitorul Oficial nr. 225 din 31 martie 2011 a fost publicat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 53 / 2003 Codul Muncii, anume Legea nr.40/2011. Reglementarea anterioar nainte de a ne referi la modificrile contractului individual de munc pe durat determinat, vom puncta cteva aspecte din reglementarea anterioar modificrii Codului Muncii: Art. 80 prevedea c un contract de munc pe durat determinat poate fi prelungit dup termenul initial cu doua condiii: 1) numai nauntrul termenului maxim de 24 de luni i 2) de cel mult dou ori succesiv. Prin contracte succesive legea denumea contractele pe durat determinat ncheiate n termen de 3 luni de la ncetarea unui alt contract pe durat determinat. De asemenea, exista o restricie privitoare la numrul de contracte pe durat determinat care pot fi ncheiate succesiv, anume cel mult 3. Actuala reglementare: La articolul 80, alineatele (3)(5) se modific i vor avea urmtorul cuprins:

"(3) Contractul individual de munc pe durat determinat poate fi prelungit, n condiiile prevzute la art. 81, i dup expirarea termenului iniial, cu acordul scris al prilor, pentru perioada realizrii unui proiect, program sau unei lucrri. (4) ntre aceleai pri se pot ncheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munc pe durat determinat. (5) Contractele individuale de munc pe durat determinat ncheiate n termen de 3 luni de la ncetarea unui contract de munc pe durat determinat sunt considerate contracte succesive i nu pot avea o durat mai mare de 12 luni fiecare." La articolul 81, literele b) i e) se modific i vor avea urmtorul cuprins: "b) creterea i/sau modificarea tempora a structurii activitaii angajatorului; e) n alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfurarea unor lucrri, proiecte sau programe."

La articolul 82, alineatul (1) se modific i va avea urmtorul cuprins:

"Art. 82 (1) Contractul individual de munc pe durat determinat nu poate fi ncheiat pe o perioad mai mare de 36 de luni." Articolul 84 se abrog. La articolul 86, alineatul (3) se modific i va avea urmtorul cuprins:

"(3) Atunci cnd nu exist un salariat cu contract individual de munc ncheiat pe durat nedeterminat comparabil n aceeai unitate, se au n vedere dispoziiile din contractul colectiv de munc aplicabil sau, n lipsa acestuia, reglementarile legale n domeniu. Contractul individual de munc pe durat determinat poate fi prelungit, n condiiile prevzute la art. 81, i dup expirarea termenului iniial, cu acordul scris al prilor, pentru perioada realizrii unui proiect, program sau unei lucrri. ntre aceleai pri se pot ncheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munc pe durat determinat. Sunt cazuri speciale cnd se semneaz contracte de munc pe perioad determinat, stabilite n mod deosebit n noua legislaie a muncii. Contractele individuale de munc pe durat determinat ncheiate n termen de 3 luni de la ncetarea unui contract de munc pe durat determinat sunt considerate contracte succesive i nu pot avea o durat mai mare de 12 luni fiecare. Reamintim c, potrivit art.81 din Cod, contractul individual de munc poate fi ncheiat pentru o durat determinat numai n urmtoarele cazuri: 1. nlocuirea unui salariat n cazul suspendrii contractului su de munc, cu excepia situaiei n care acel salariat particip la grev; 2. creterea i/sau modificarea temporar a structurii activitii angajatorului; 3. desfurarea unor activiti cu caracter sezonier; 4. n situaia n care este ncheiat n temeiul unor dispoziii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fr loc de munc; 5. angajarea unei persoane care, n termen de 5 ani de la data angajrii, ndeplinete condiiile de pensionare pentru limit de vrst; 6. ocuparea unei funcii eligibile n cadrul organizaiilor sindicale, patronale sau al organizaiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului; 7. angajarea pensionarilor care, n condiiile legii, pot cumula pensia cu salariul; 8. n alte cazuri prevzute expres de legi speciale ori pentru desfurarea unor lucrri, proiecte sau programe. Contractul individual de munc pe durat determinat nu poate fi ncheiat pe o perioad mai mare de 36 de luni. Chiar i cei care vor avea semnate contracte de munc pe durat determinat pot trece printr-o perioad de prob, care nu va depi: a) 5 zile lucrtoare pentru o durat a contractului individual de munc mai mic de 3 luni; b) 15 zile lucrtoare pentru o durat a contractului individual de munc cuprins ntre 3 i 6 luni; c) 30 de zile lucrtoare pentru o durat a contractului individual de munc mai mare de 6 luni; d) 45 de zile lucrtoare n cazul salariailor ncadrai n funcii de conducere, pentru o durat a contractului individual de munc mai mare de 6 luni. Se menin prevederile potrivit crora n cazul n care contractul individual de munc pe durat determinat este ncheiat pentru a nlocui un salariat al crui contract individual de

munc este suspendat, durata contractului va expira la momentul ncetrii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munc al salariatului titular. Angajatorii sunt obligai s informeze salariaii angajai cu contract individual de munc pe durat determinat despre locurile de munc vacante sau care vor deveni vacante, corespunztoare pregtirii lor profesionale, i s le asigure accesul la aceste locuri de munc n condiii egale cu cele ale salariailor angajai cu contract individual de munc pe perioad nedeterminat. Aceast informare se face printr-un anun afiat la sediul angajatorului. O copie a anunului privind locurile de munc vacante sau care vor deveni vacante se transmite de ndat sindicatului sau reprezentanilor salariailor. Referitor la condiiile de angajare i de munc, salariaii cu contract individual de munc pe durat determinat nu vor fi tratai mai puin favorabil dect salariaii permaneni comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munc, cu excepia cazurilor n care tratamentul diferit este justificat de motive obiective. Salariatul permanent comparabil reprezint salariatul al crui contract individual de munc este ncheiat pe durat nedeterminat i care desfoar aceeai activitate sau una similar, n aceeai unitate, avndu-se n vedere calificarea/aptitudinile profesionale. Prin modificrile aduse la Cod, sub acest aspect, se prevede c atunci cnd nu exist un salariat cu contract individual de munc ncheiat pe durat nedeterminat comparabil n aceeai unitate, se au n vedere dispoziiile din contractul colectiv de munc aplicabil sau, n lipsa acestuia, reglementrile legale n domeniu.