You are on page 1of 11

ISU-ISU BERKAITAN KONTRAK SOSIAL

MALAYSIAN MALAYSIA
Dipelopori oleh Lee Kuan Yew melalui Peoples Action Party yang kini diteruskan oleh DAP. Bertentangan dgn Perkara 153, 38 dan 3. Malaysia untuk orang Malaysia. Bererti: Memperjuangkan keadilan dan kesamaan hak bagi rakyat dengan matlamat menghapuskan pemerintahan beraja, kedudukan agama Islam dan hak-hak istimewa orang Melayu

MALAYSIAN MALAYSIA
Perbezaan antara konsep 1Malaysia dan Malaysian Malaysia.
1Malaysia Malaysian Malaysia

Diperjuangkan oleh rakyat Malaysia Kesinambungan sejak zaman Tunku hingga PM ke-5, Tun Abdullah Ahmad Badawi. Semua kaum ada hak yang sama ada hak keistimewaan bumiputera. Merangkumi elemen yang jelas bagi pembinaan negara dgn berpaksikan kpd kepentingan rakyat.

Diperjuangkan oleh bukan Melayu Kesinambungan Malayan Union yg diperjuangkan oleh British idea utama Malayan Union dihidupkan semula dalam bentuk baru Semua kaum ada hak sama rata hak bumiputera tiada Mahu menghapuskan kontrak sosial dan ketuanan Melayu.

PENUBUHAN INTERFAITH COMMISION (IFC)


Apakah itu IFC?
Sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah ajaran sesetengah agama.

Matlamat:
Meminda beberapa ajaran asas Islam yang akan merosakkan akidah orang Islam dan berpihak kepada kepentingan orang-orang bukan Islam.

PENUBUHAN INTERFAITH COMMISION (IFC)


Tuntutan IFC
1.
2.

3. 4.
5.

Orang Islam hendaklah diberi hak murtad tanpa permohonan ke Mahkamah Syariah Anak yang dilahirkan oleh ibu bapa Islam tidak seharusnya terus menjadi orang Islam. Muallaf diberi kebebasan untuk kembali kepada agama asal (murtad) Tidak perlu dicatatkan dalam kad pengenalan seseorang Muslim bahawa dia beragama Islam. Orang bukan Islam tidak perlu memeluk Islam sekiranya ingin berkahwin dengan orang Islam.

PENUBUHAN INTERFAITH COMMISION (IFC)


Implikasi penubuhan IFC
Membuka ruang untuk orang bukan Islam mencampuri hal-ehwal agama Islam Orang Islam bebas melakukan apa sahaja Orang Islam bebas untuk murtad Menjadikan undang-undang Allah mesti tunduk kepada norma-norma antarabangsa yang dicipta oleh manusia yang menjejaskan akidah. IFC berhak menentukan status agama seseorang

PPSMI
Dilaksanakan pada tahun 2003. Satu dasar pendidikan Malaysia yang menetapkan bahasa Inggeris sebagai bahasa perantara mata pelajaran Sains dan Matematik. Pada 8 Julai 2009 dasar ini akan dimansuhkan pada tahun 2012 . Tan Sri Dato' Dr Abdul Aziz Abdul Rahman berkata bahawa penggunaan - tidak sah di sisi undang-undang bercanggah dengan kehendak Artikel 152 Perlembagaan Persekutuan. Digantikan dengan Dasar Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI)

PPSMI
Prestasi PPSMI sejak ia dilaksanakan
530 520 510 500 490 480 470 460 450 440

Matematik Sains

1999

2003

2007

- Trends in International Mathematics and Science Study, 2007

PPSMI
Perubahan dasar
Strategi memartabatkan bahasa Malaysia (MBM) Strategi memantapkan penguasaan bahasa Inggeris (MBI) di semua peringkat persekolahan. Sistem dwi-bahasa bagi pelajar yang masih belajar PPSMI sehingga kelompok terakhir tamat pada 2014. Tambahan waktu dalam bahasa Inggeris dan pengenalan kesusasteraan Inggeris.

PPSMI
Faktor pemansuhan
Kajian terhadap sekolah di seluruh negara di mana bahasa Inggeris dijadikan sebagai bahasa kedua. Tahap pendidikan Malaysia menjunam ke ranking ke-20 berbanding 10 sebelum ini bagi bidang Matematik dan ranking ke-21 berbanding 20 dalam Sains. Guru masih berbahasa Melayu kerana murid sukar memahami dan tidak lagi berminat

PPSMI
Pihak yang menyokong pemansuhan
Tun Dr. Mahathir Mohamad Mukhriz Mahathir Penutur bahasa Inggeris di rumah Mereka yang bersekolah di bandar

Pihak yang membantah pemansuhan


Prof Diraja Ungku Aziz A. Samad Said Prof Muhammad Hj Salleh Anwar Ridhwan