Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
34Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Hasičić Asmir-Slavonija u sastavu Osmanskog carstva

Hasičić Asmir-Slavonija u sastavu Osmanskog carstva

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 3,578|Likes:
Published by Asmir_80
Slavonija u sastavu Osmanskog carstva u XVI. i XVII. stoljeću. Cjelokupni pregled.
Slavonija u sastavu Osmanskog carstva u XVI. i XVII. stoljeću. Cjelokupni pregled.

More info:

Published by: Asmir_80 on Oct 25, 2008
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/09/2014

pdf

text

original

 
UNIVERZITET U SARAJEVUFILOZOFSKI FAKULTETODSJEK HISTORIJA
SLAVONIJA U SASTAVU OSMANSKOGCARSTVA
(DIPLOMSKI RAD)Asmir Hasičić Mentori:Prof. dr. Enes PelidijaAss. Fahd Kasumović SARAJEVO, 2004. GODINE
 
1.Uvod
Slavonija je došla pod osmansku vlast u prvoj polovici XVI. stoljeća, kao zemlja osvojenaod kraljevine Ugarske. Na tlu Slavonije Osmanlije obrazuju dva sandžaka- Požeški, koji jezauzimao otprilike ¾ Slavonije, i mali sandžak Začasnu. Osmanlije vladaju u Slavoniji od1526. do 1691. godine. Teritorijalno i hronološki se ovaj rad bavi upravo ovim područijem,odnosno periodom. S obzirom na opširnost teme, obrađeni su samo glavni segmentiosmanskog prisustva na područiju između Save i Drave. Slavonija je imala niz analognih pojava i sistema kao i ostali dijelovi Osmanskog carstva. Iz toga razloga nije se ulazilo udetaljnu razradu opće poznatih institucija u Osmanskom carstvu, a na prvom mjestu suspecifičnosti koje su izdvajale Slavoniju od ostalih krajeva ogromne imperije. Naročita pažnja je posvećena slavonskom stanovništvu, etnografskoj i konfesionalnoj slici, naseljima iekonomiji. U tim segmentima Slavonija i pokazuje najviše specifičnosti u odnosu na druge provincije. Posebno interesantni segmenti su Vlasi i njihova organizacija, muslimanskigradovi, migracije stanovništva te krajiški život uopće.Literatura za osmansku Slavoniju nije tako raznovrsna, niti opširna. Pri tome nam se baca bolje svijetlo na veći Požeški sandžak, za razliku od "maglovitog" sandžaka Začasna. Odizvora najznačajniji je osmanski
 Defter-i mufassal-i liva-i Pojega 987. h.g.
1
 Od svih izvoraovaj popis, iako štur i formalan, najviše govori o osmanskoj Slavoniji. Bez ovoga izvora malo bi se znalo o sastavu stanovništva, njihovim zanimanjima, naseljima, zakonima i običajima iadministraciji.Izvori i literatura za sandžak Začasna su veoma skromni, nesumnjivo je to zbogizrazitog krajiškog karaktera ovoga maloga sandžaka s tri imena. Popisi su rijetki i šturi,većinom su to popisi vojnih posada. Zato je važno svjedočenje Evlije Čelebija iz druge polovine XVII. stoljeća. Kod starije literature često se trebaju zaobilaziti subjektivne inenaučne izjave i komentari, dok je od novije literature najveći doseg na ovome područiju postigao Nenad Moačanin, koji se specijalizirao za Slavoniju i Srijem pod osmanskomupravom. Najveći gubitak se osijeća u nedostatku izvora materijalne kulture osmanske vlasti uSlavoniji. Rat i pustoš s kraja XVII. stoljeća iza sebe su ostavili tek pokoji nišan. Ipak, naosnovu očuvanih pisanih izvora te literature može se u glavnim crtama rekonstruiratiosmansko doba u Slavoniji.
1
Popis sandžaka Požege 1579. godine, Državni arhiv u Osijeku, Osijek 2001. (dalje u tekstu: Popis sandžakaPožege 1579. godine)
2
 
2.Osmansko osvajanje Slavonije
Osmanlije osvajaju Slavoniju u prvoj polovici XVI stoljeća, ali su se mnogo ranijeupoznali s područijem između Save i Drave. Prvi akindžijski upad u Slavoniju zabilježen jesredinom 1391. godine iz pravca skopskog krajišta.
2
Razlozi za ovako duboki upad akindžijau prostore Ugarske bio je unutrašnji sukob kralja Sigismunda protiv hrvatskih velikaša IvanaPaližne i Ivaniša Horvata te bosanskoga kralja Tvrtka i velikog vojvode Hrvoja VukčićaHrvatinjića. Ovaj prvi prodor Osmanlija u Slavoniju zaustavio je slavonski velikaš IvanMorović kod Manđelosa i Enga.Idući akindžijski prodor u Slavoniju usljedio je po porazu velike križarske vojne 25.septembra 1396. kod Nikopolja. Sultan Bajezit Yildirim (1389.-1402.) koristi pobjedu i šaljeakindžije, koji prodiru u Požešku kotlinu i okolinu Našica. Ovaj upad je znamenit jer suakindžije prodrle do Ptuja u Sloveniji a na povratku su opet napali Slavoniju.
3
1400. godineakindžije provaljuju u Slavoniju uz pomoć bosanskih trupa velikaša Hrvatinjića. Tada suopustošeni krajevi oko Požege, Našica, Gorjana, Levanjske Varoši i Đakova. Od kraja XIVstoljeća akindžijski upadi postaju sve prisutniji i u Slavoniji, iako nije bila na granici sosmanskim posjedima. Predah je donio interegnum u Osmanskom carstvu i građanski rat prinčeva za prijestolj (1402.-1413.).1413. godine Osmanko carstvo je opet ujedinjeno pod sultanom Mehmedom Čelebijem(1413.-1421.) a 1419. akindžije opet prelaze Savu i pustoše veliki broj slavonskih naselja.
4 
Konsolidacijom Osmanske države i njenim nezaustavljivim usponom u XV. stoljeću, udariakindžija na Slavoniju postaju sve češći i razorniji. Bila je to provjerena taktika osmanskeekspanzije, akindžije bi nanosile strahovite materijalne i ljudske gubitke neprijatelju, koji nijeimao ništa adekvatno da suprostavi ovoj strategiji. Vremenom bi ovi upadi određeno područije potpuno iscrpili- materijalno i moralno, pa je osvajanje bilo samo pitanje vremena. Nakon upada 1422. u Požešku kotlinu i 1423. u okolinu Đakova, Sigismund uviđa razorneefekte akindžijskih provala pa 1432./33. formira odbrambene zone, prototip kasnije vojnekrajine. Jedna od odbrambenih zona bila je i Slavonija. No, organizacija odbrane je još bila u povoju i neučinkovita protiv akindžija. Ugarskoj štete i sve češća šurovanja hrvatskih,slavonskih i bosanskih plemića s Osmanlijama.1436. Ishak-beg osvaja Hodidjed u centru Bosne i stvara na tom područiju jako uporištekao centar budućeg bosanskog krajišta iz koga će se napadati i Slavonija. Odmah jedemonstrirao svoje namjere poslavši akindžije u Slavoniju. 1441. godine akindžije pustoše poSlavoniji iza neuspjele opsade Beograda, koju je vodio sultan Murat II (1421.-1451.).Ugarsku odbranu jako su potresli i poraz kralja Vladislava 10. oktobra 1444. godine kodVarne, a zatim i poraz Janjoša Hunjadija 17. oktobra 1448. godine na Kosovu. 1450. godineakindžije iz bosanskog krajišta opet pustoše Slavoniju.Ubrzanu ekspanziju Osmanskog carstva provodi sultan Mehmed II Fatih (1451.-1481.).On 29. maja 1453. osvaja Carigrad, smješta tu novu prijestolnicu i demonstrira time namjereda osvaja u Evropi. 1458. bosanske akindžije na čelu s Ali-begom, sinom velikog veziraMahmud-paše, prodiru u Slavoniju. 20. juna 1459. Fatih osvaja Smederevo a 1463. godine iveći dio Bosne. Ovime Osmanlije izbijaju na desnu obalu Save, pa Slavonija postajeneposredno ratno poprište. 1463. osnovan je i bosanski sandžak, čiji je sandžakbeg imaoširoke ovlasti da vrši samostalne akindžijske upade. Ugarski kralj Matija Korvin (1458.-
2
Ive Mažuran: Hrvati i Osmansko carstvo, Gold Marketing, Zagreb 1998. , str. 21. (dalje u tekstu: I. Mažuran:Hrvati i Osmansko carstvo)
3
isto.
4
isto, str. 27.
3

Activity (34)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Miodrag Ječmenić liked this
swebat liked this
swebat liked this
swebat liked this
Олга Ратковић liked this
Enes Dedić liked this
banben liked this
konjinamrtva liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->