PENGHILANGAN GELEMBUNG    

Proses jahitan di sebahagian pakaian atau artikel Memberikan bentuk dan keselesaan Boleh dijadikan sebagai perhiasan pada pakaian Contoh: garis leher, rusuk, lengan, bahu mendatang, pinggang, blaus dan skirt. Antara jenis-jenis penghilang gelembung adalah : a) Lisu pemadan cekung dan Lisu pemadan cembung b) Lisu beriring c) Lisu kotak d) Lisu terbalik e) Smocking f) Kedut lepas

Pemilihan jenis penghilangan gelembung bergantung pada : a) Stail pakaian b) Jenis pakaian yang dijahit c) Jenis fabrik yang digunakan d) Kedudukan penghilang gelembung pada pakaian

CIRI LISU PEMADAN     Bentuknya runcing Lisu tidak bergulung Lisu ditekan rata Tidak terdapat lubang atau alur di sebelah luar pakaian . pinggan blaus dan pinggang skirt.Penghilang Gelembung Lisu Kedut Lepas LISU PEMADAN  Dibentuk dengan menjahit dari bahagian : i) ii)  Lebar ke bahagian tirus Tirus ke hujung yang tirus Boleh dijahit di garis leher. CIRI. lubang lengan hadapan. rusuk blaus.

kebaya atau blaus yang mempunyai bentuk pinggang LISU PEMADAN CEMBUNG 1.dua hujung tirus. Sesuai dijahit pada bahagian dada. 2. . siku. ceongsam.LISU PEMADAN CEKUNG Lisu pemadan cekung dijahit dari bahagian tengah hingga kedua. bahu. Lisu pemadan cembung dijahit dari bahagian lebar menjurus kepada bahagian tirus. Sesuai dibuat pada bahagian pinggang baju samfu. lubanglengan dan pinggang.

semat dan jelujur di garisan pemadan b) Jahit mesin dari bahagian yang lebar ke bahagian yang tirus.5 cm. Tandakan kedudukan lisu pemadan 2. c) Matikan mata jahitan mesin di hujung yang tirus dengan jahitan mesin 2 kali sepanjang 1. a) Temukan sebelah luar fabrik. .LANGKAH-LANGKAH MENJAHIT LISU PEMADAN Langkah-langkah Lakaran 1.

KEDUT LEPAS     Sejenis penghilang gelembung untuk memudahkan pergerakan Digunakan sebagai perhiasan Sesuai untuk fabrik lembut dan nipis Boleh dijahit pada bahu.ciri kedut lepas    Kedut dibahagikan sama rata keseluruhannya Lipatan kedut sama halus pada keseluruhannya Pakaian tergantung dengan elok . pinggang skirt. pangkal atau hujung lengan dan ropol. Ciri. skirt mendatang.

Langkah –langkah Lakaran 1. a) Tarik kedua.P : Garisan Pemadan 3. Jahit mesin sebaris di atas dan sebaris di bawah garisan pemadan dengan mata jahitan kasar G.dua jahitan b) Tentukan ukuran yang dikehendaki dan lilit benang c) Ratakan kesemua sudut .dua hujung benag dari kedua. Tandakan garisan pemadan 2.

a) tetapkan lisu dengan jahit tindih atau jahit mesin b) lisu juga boleh dilepaskan c) Empat cara menetapkan lisu i) dijahit mesin pada tepi jahitan ii) dijahit mesin 3mm.Langkah –langkah 1.5mm dari tepi lipatan iii) dijahit mesin 3mm-5mm dari tepi lipatan dan bersudut di bahagian hujung iv) dijahit mesin 3mm-5mm dari tepi lipatan tirus dibahagikan hujung . a) Lipat lisu mengikut hala yang dikehendaki b) Tekan dan semat penuh c) Jahit jelujur tegak/ serong ditengah lisu untuk memantapkan kedudukan lisu Lakaran 2.

a) Lipat lisu b) Tekan dan semat peniti c) Jahit jelujur tegak atau serong pada tengah lisu untuk menetapkannya 3.LISU BERTENTANG Langkah –langkah 1. Tandakan garis lipatan pada fabrik Lakaran 2. Tetapkan lisu dengan jahit tindih atau jahit mesin dari sebelah dalam atau lisu dilepaskan .

a) Lipat lisu b) Tekan dan semat peniti c) Jahit jelujur tegak atau serong pada tengah lisu untuk menetapkannya 3. Tandakan garis lipatan lisu pada fabrik 2.LISU TERBALIK Langkah –langkah Lakaran 1. Tetapkan lisu dengan jahit tindih atau lisu dilepaskan .

PIN TUCK Langkah –langkah Lakaran BLIND TUCK Langkah –langkah Lakaran .

SPACE TUCK Langkah –langkah Lakaran .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful