Betegségek lelki okai Írta: Szarvas Kitti A mai túlhajtott életben, az embernek rengeteg elvárásnak kell megfelelnie, melyek

, ha minden energiájukat belefektetik sem mindig jönnek össze úgy, ahogy azt megtervezték. Ez általában lestresszeli az embert, annak ellenére, hogy tudja, nem sikerülhet minden. Mivel testünk már nem tud mit kezdeni a felgyülemlett dühvel, idegességgel, szomorúsággal, túlhajtottsággal, egy idő után fizikai jelekkel próbálja a tudtunkra hozni, hogy ideje lenne változtatni az életmódunkon. Amikor a lelki egyensúlyunk felborul, a lelki problémáink a testre fognak kivetülni, és ekkor jön az orvoshoz járás, és a fél vagyonunk kidobása a különböző gyógyszerekre és kezelésekre. Pedig mindez elkerülhető. Tudom, hogy könnyű mondani, de fő a pozitív hozzáállás és higgyünk a gondolat erejében. Soha nincs késő, és ha már lekéstük a megelőzést, nézzük miképpen segíthetünk problémáinkon pénz, idő és orvos nélkül. Legelőször is meg kell tudnunk mi a betegségünk. Ez után el kell gondolkodni, hogy ez mitől lehet. Nézzünk egy sablonos példát: Fáj a fejem. Kimerült és ideges vagyok. Persze vannak ennél sokkalta komolyabb problémák is. Ha megtaláltuk a betegség gócpontját, már csak szembe kell fordulnunk vele. A bajok nem minden embernél ugyanazt jelzik, a következő felsorolás csak egy irányvonal, mellyel eljuthatunk a biztos okokig. Az első részben az ;a" és ;á" betűs betegségeket fejtem ki röviden. Addison-kór: Súlyos érzelmi alultápláltság. Az én ellen irányuló harag. Agyalapi mirigy (hipofízis): Zavarja, hogy az irányító szerepét tölti be. Agydaganat: Helytelen beidegződések, önfejűség. Merev gondolkodás. AIDS: Önmegtagadás. A nemi öröm bűntudat forrása. Az önbizalom hiánya. Ájulás: El akar menekülni a világ és a problémák elől. Alacsony vérnyomás: Fél a felelősségtől, nem mer elmenni a végsőkig. Alcheimer-kór: Az ember el akarja hagyni ezt a bolygót. Nem tud szembenézni a valósággal. Megtagadja a világgal való együttműködést. Reménytelenség, tehetetlenség. Harag. Alhasi görcsök: Félelem. Megállítani a folyamatot. Menstruációs fájdalmakról még később. Alkoholizmus: Talajvesztettség. Feleslegesség, üresség, bűntudat érzése. Az értéktelenség tudata. Kishitűség, lelkifurdalás. Önmagam tagadása. Allergia: Kire vagy allergiás? Lemondás a hatalomról. Ki nem állhattok? Saját erőben való kételkedés. Az allergén által szimbolizált tulajdonság elutasítása. Később erről is bővebben.

Belső küzdelem. Bal oldalon megjelenő elváltozások: Az anyához fűződő érzelmi problémák. a védtelenségtől vagy a haláltól. A szeretet hiánya. édesség. Bizalmatlanság az élet folyamata iránt. Bulimia: Félelem. Nyomasztó érzés. nyugtalanság. Csak keserűség maradt. Esetleg a plusz kilók mögé próbálod elrejteni igazi Önvalód. nem vagy fontos. Fenyegetettség. Ragaszkodás a múlt fájó emlékeihez.Nem jó itt lenni. A beteg képtelen lélegezni önmagáért.Az élet veszélyes" érzés. Anorexia (kórós étvágytalanság. A múltat nem tudod elfogadni. Bűntudat. Magatehetetlenség. Kimerültség. elnyomó szeretet. . . Az érzelmek elnyomása. Leterheltség. Aranyér: Aggódás a határidők miatt. Lelkiismeretfurdalás. Nyugtalanság. Az önkifejezés hiánya. Epekőbántalom: Keserűnek érzed az életed. vagy félelem a kiszolgáltatottságtól. Érzelmi kifakadások. és egyszerre szeretne megszabadulni tőlük. Csecsemőkori légúti betegségek: Félelem az élettől. Kitörni vágyás. soványság): Az élet megtagadása. Ekcéma: Kibékíthetetlen ellentétek. Mélyfájdalom. . csonttörések: Nem a helyes úton jársz. Rosszallás. a múltban történt. Lázadás a hatalom. önutálat. Agresszivitás. Cellulitis (Kötőszövetgyulladás): Megrekedés egy gyermekkori traumánál. Balesetek. Emésztési probléma: Valamit nem tudsz megemészteni. Asztma: Fojtogató. máig el nem fogadott dolgokat. ha" után.de. valamint megtagadása. Bélzavarok: A már szükségtelen régi dolgok elengedését félelem kíséri Bőrbetegségek: Szorongás. Daganat. Az öröm hiánya az életben. túl merev vagy. Vágy az emberi kapcsolatokra. Frusztráció. Sírás elfojtása. de bizalmatlanság mások irányában. Félelem a folyamat elengedésében. változásra van szükséged. elutasító magatartás. és a körülmények ellen. Valamint önmagunk el nem fogadása. lenyeled a mérged." Csontdeformitás: Szellemi túlfeszítettség. Büszkeség. Félelem a szeretettől. Haszontalanság-érzet. Az élet elutasítása. Anémia (vas hiánya a vérben): A világhoz való viszonyulás: "Igen. Jelzi még. Visszafogottság. tumor: Régi sérelmek és megrázkódtatások őrizgetése. semmi frissesség. Merev gondolatok. Túlzott zárkózottság és ridegség. illetve többet szeretne kapni. Rettegés az önállóságtól. Diabetes. Múltból átmentett harag. Rugalmatlanság. úgy érzed. harag. de". Candidiasis és/vagy gombás megbetegedések: Szétszórtság. Dadogás: Bizonytalanságérzet. Szorongás. Keménység. Nehézségek az előrehaladásban. Az életben sok sérelmet nyelt le. Cukorbetegség: Sóvárgás a .Álmatlanság: Félelem. kilátástalannak látod a jövőd. Elfojtott harag. Epilepszia: Az üldözöttség tudata. Félelem az élettől. Fenyegetettség érzete. Elhízás: Boldogtalan vagy.

Fejfájás. Elfordulás az értékektől. Harag. Vágyad megtagadása. amik miatt megtörtél. Félelem. vagy benned. tudd. Gyermekbénulás: Bántó féltékenység. Veszekedő szülők. a függetlenséggel való problémák. Új korszak kezdete az . félelem a rossz döntésektől. Gyulladások: Félsz valamitől. Merj önmagad lenni. Túl sokat töprengsz. és testtartási zavarok: Egyik feled túlságosan hangsúlyos a másikkal szemben. Frigiditás. Túl nagy a zűrzavar körülötted. túl kemény önkritika. hogy biztonságban vagy és nyitott az út a boldogság felé. Nem érezzük magunkat bizonyos helyzetek magaslatán. valaki. migrén: Az Én alábecsülése. Fülfájdalmak: Nem figyelsz a belső hangra. az önkontroll elvesztésétől és a sikertelenségtől. érzés. gyomorproblémák: Elfojtott agresszivitást jelent. Fogak (gyakori panaszai): Fontos döntések eltolása. szabadulj meg a félelmeidtől. Olyat hallottál. lehet egy kicsit engedni kéne a szívnek. önmegtagadás. és mindenből megkapod azt. Nem akarsz valamit meghallani. Egy partner ellen irányuló harag. Nem szabad minden külső ingert komolyan venni. Fülfájás: Harag. Túl sokat vállalsz magadra. intuícióidra. Gégerák: Elbizonytalanodás. Úgy érezzük nem tudunk racionálisan gondolkodni. hogy biztos érdemes-e a dolgon rágódni. túlhajtottság. és nem tudod a problémáját feldolgozni. Próbálj meg kicsit pozitívabban szemlélődni magad körül. nem figyelsz a Belső hangodra. és gyengébb migrén: Az ego alábecsülése. Szűklátókörűség. impotencia: Félsz az odaadástól. Túl sok trauma ért. vagy valami elvesztésébe. Valakit fel szeretnél tartani dolgai elvégzése érdekében. Érelmeszesedés: Ellenállás. Golyva (Strúma. Maximalizmus. Én vagyok . Kiszolgáltatottság.mindenben az áldozat. próbálj meg beletörődni a dolgokba. pajzsmirigy megnagyobbodás): Lelki bántalmazások megelégelése. Rendezd el a soraidat. A világ szeret. a dolgok ki. gyakori fogproblémák: Fontos döntések halogatása.-és beteljesedésétől. talán most nem is ésszerűen kéne. Túl sok kielégítetlen vágy és folyamatos kudarcok. Gyomorfekély. és veszekedő szülők. nem bírod a terheket. Önkritika. Fehérfolyás (ha rendellenes): Meggyőződés: a férfiak kihasználják a nőket.Önpusztító erők. amit nem . Túl nagy a zűrzavar körülötted. életet is meghatározó fontos kérdésekben Érezd.kellett" volna. valamint az e miatti feszültség. Fejfájás. vagy pont az észnek. pedig csak egy kicsit kéne elgondolkodni. ne vedd át más problémáit is a saját válladra. hogy a békét először magadban kell megtalálni. Túlzott nyugtalanság. Fogfájás. és megtagadása. Hajpanaszok: A dominálással. feszültség. amit kell és úgy ahogyan kell. békélj meg magaddal. Gerincferdülés. Képtelenség az átgondolásra és határozásra. Félelem az élettől.

Bűntudat érzete. majd orvosolni. Koszorúér-elmeszesedés: Tedd fel magadnak a kérdést: miért fojtom el az érzelmeimet? Próbálj meg nyitottabb lenni a társaid felé. hogy minden azonnal bekövetkezzen. Lábpanaszok: Lábfej: Nem tisztázott a múltad. hogy nem minden sikerül úgy az életben. az életnek igenis van pozitív oldala. ha megpróbálod kideríteni. Gondolkodj racionálisabban.magasan hordod az állad. hogy tudatosuljanak benned. ahogy te szeretnéd. és ne menekülj az evésbe. hasmenés: Nem hasznosítod kellően az eddigi tapasztalataidat. Kóros soványság: Megtagadod az életet. a gyökereket. tedd meg azt. az ősökhöz . elfogadni a sérülést. hogy kihasználják az érzéseidet. túl . húgyhólyagi panaszok: Elfojtod érzelmeidet. Ínhüvelygyulladás: Nem engedsz utat cselekvőképességednek. Érzelmi telítettség jelent. hagyj időt magadnak és az életnek. mindenki számára.életedben.Valld be: neked is vannak gyenge oldalaid. túl nagy pszichés nyomás alatt állsz. Köröm: Elfojtott agresszióra utal. Ismerd el. Így nem lelheted meg az igazit (semmilyen téren). Kiütés: Ne várd el. Keress valami olyan elfoglaltságot. a seb elkezdhet begyógyulni. Kéz: Felfogás és cselekvésbeli problémákat jelent. ezzel eléred. Szánj magadra több időt. Kényszeres evés: Ingerhiányod mutatja. A tenyér-kézfej azt jelzi. Könyök: Ne hárítsd el a neked szóló gondolatokat. Hányás (krónikus): Elutasítasz valami téged komolyan érintő dolgot. vedd komolyabban őket. Köhécselés: Egyértelmű. ami igazán leköt.. inkább fejtsd ki a nézeteidet. ún. Gyermekes viselkedéseden lehet változtatnod kellene. hogy mindenről meg van a véleményed. Tulajdonképpen alul jön ki a probléma. amire már régóta vágysz. Hasi panaszok.túlságosan egyoldalúan állsz a dolgokhoz. A nemi jellemzőiddel nem vagy megelégedve. nem az az emberek célja. Kancsalság: Légy kicsit objektívebb. Herpesz: Ne ítéld el a környezeted. fogadd el magad. vagy a túlzott visszahúzódás jele.Jobb oldalon megjelenő elváltozások: Az apához fűződő érzelmi viszonyodat érdemes megvizsgálni. "altesti sírás"-nak is nevezhetjük. hiszen egyértelműen a valamitől való undorodást jelképezi. Heg: Egy lelki sérülésed mély nyomot hagyott benned. elfojtod a nemiséged. de nem elég célozgatni. Hordó-mellkas: Nem magadat adod. Kötőhártya-gyulladás: Fájdalmat okoz valaminek a belátása. sokkal nagyképűbbnek mutatkozol. rózsát terem. Hólyaggyulladás. Ne idegeskedj az egzisztenciád miatt. néha másnak is igaza lehet. hogy kettős életet élsz. Türelem. valamint a jövőtől való félelmedre utalhat. akár az egész életedre kivetítve. undorodsz a körülötted lévő világtól.

amit elveszíthetünk. anélkül. Mindig valamilyen megrekedésre. így elzárkózol a fejlődéstől. hiszen a magányosságnak is vannak határai. és zavaros a jövőképed. és ezt tovább hangoztatod. Mutációs problémák: Nem tudod. Hasznos lenne számodra egy méregtelenítés. és a kommunikációtól. túl sokat görcsölsz egy-egy problémán. Túlzottan véded magad. vagy cselekvéshiányra utal. menstruációs panaszok) betegségei: Nem éled meg a nőiességed. Lábszár: Túlfeszített tempóban haladsz. és a gondoskodástól. mint a másik. Orrsövényferdülés: Érzelmeid túlságosan egy oldalra hajlanak. Pajzsmirigy: Ha alulműködik: félsz a változástól. ne görcsölj. Ne csinálj egérből elefántot. milyen helyzetben. Női szervek (nemi szervek. Orrdugulás: Megakadályozod az érzelmeid áramlását. a szexuális életeddel. Májbetegségek: Túl dühös és haragos vagy. igyekezz egy kicsivel felszabadultabb lenni. Prosztata: A férfias agresszió túlzásba vitelére. Pánikbetegség: Félelem a haláltól.való viszonyt szimbolizálja Azt jelzi. nehézségek adódtak a problémák megoldásában. Semmiképpen ne fordulj magadba. Magas vérnyomás: Túlságosan merev vagy. de ez nem csak a testi elmúlást. és elzárod magad a külvilágtól. medence. és ki kellene alakítanod magad körül egy védőfalat. . Mióma: Gondjaidat felnagyzolod. a károsnak vélt dolgokkal szemben Tapasztalataidat építsd be mindennapjaidba. Púp: Kizárja magát a közösségből. Nátha: El akarsz zárkózni a külvilágtól. félsz a sebezhetőségtől. Nyaki problémák: Nincs összhangban az eszed és a szíved. és zárkózott vagy. vagy elnyomására utal. különben ez lehetetlen. Ne légy ilyen feszült a kommunikációk során. Mellkas: Rugalmatlan. milyen hangot használj. hogy komolyabban próbálnád megoldani. és ezzel ne terheld a környezeted. A fejeden ugyanez pont fordítva van. Nagyothallás: Merev vagy a saját környezeteddel szemben. hanem minden olyan dolgot jelölhet. Orr: Problémáid vannak az emócióddal. és a büszkeségeddel. valamint a jövőtől való félelmedre utalhat. hogy ehhez fel is kell néha töltődnöd. elutasítod a szexualitást. A bal oldal a szív és az érzelmek jelzője. hiszen mindenki úgy szép. Orrvérzés: Keresd meg a középutat az önfeláldozás terén. mert úgy véli neki teljesen más feladata van az életben. Ha túlműködik: sokat stresszelsz. mást súg az egyik. Oldalak: Tested jobb oldala az ész és a racionalizmus. Lábujjhegyen járás: Folyamatos emelkedettségre vágysz. Add át magad a nőiességednek. Pikkelysömör: Egyfajta páncélképzésnek mondható. ahogy Isten megteremtette. de értsd meg. Félsz az anyaságtól. hogy elakadtunk az élet folyamatában. másrészt pedig a múltad el nem fogadását jelenti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful