P. 1
ILUZII OPTICE

ILUZII OPTICE

|Views: 10|Likes:
Published by Denysee Marina

More info:

Published by: Denysee Marina on Dec 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/19/2014

pdf

text

original

MIRAJUL ŞI ILUZIA OPTICĂ

.Ce sunt iluziile optice  ILUZIILE OPTICE-reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronata a realitaţii.acestea ne arată cum interpreteaza creierul imaginile.comparandu-le cu cele deja cunoscute.

.Acestea nu au o cauă fiziologică acţionand la nivelul interpretarii viuale.Iluzii cognitive  Aceste iluzii apar la interacţiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioră şi care conduc la aşa-numita “deducţie inconştientă”.

 Iluzii de distorsionare:”iluzia MullerLyer”(fig.Clasificarea iluziilor cognitive Iluzii de ambiguitate.1).  .2).  Iluzii pradoxale”triunghiul Penerose”(fig.3).imaginile obiectelor suferă schimbări semnificative de aspect:”vaza lui Rubin”(fig.  Iluzii fictive-acestea fiind iluziile produse de halucinatii.

1 .Vaza lui Rubin  O vază sau 2 chipuri. Fig.

in realitate cele 2 segmente fiind egale. Fig.Iluzia Muller-Lyer  Cel de-al 2-lea segment pare mai lung.Aceasta iuzie a fot creata de psihiatrul german Franz Muller-Lyer in1889.2 .

Triunghiul Penerose  Triunghiul imposibil Fig.3 .

Alte iluzii optice .

stralucitor.becul va parea alb. Priviţi punctul din centrul steagului Apoi o suprafata alba.Dacă priveşti timp de 30 sec. .becul Apoi o suprafata albă.

.

sub un unghi de incidenţa relativ mic. .in particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite.apoi vin in contact.cu păturile de aer mai calde si sunt astfel dispersate pana la obtinerea reflexiei totale.MIRAJUL  Sau “FATA MORGANA” este un fenomen optic datorat devierii razelor de lumina la trecerea rintr-un mediu neomogen.Razele de lumina parcurg mai întai straturile mai reci de aer.Densitatea aerului cald este mai mica decat cea a aerului rece.

Mirajul apare în cayrile în care raya de lumină de la un anumit obiect trece spre ochiul celui ce o obsevă prin nişte traturi de aer de diferite temperaturi şi densitati. Denumirea de”FATA MORGANA” îi este data acestui fenomen optic deoarece se credea că miraul era provocat de o vrăjitoare malefica Morgana.Acest fenomen considerat cândva miraculos are astăzi o eplicţie ştiintifica.soră a lgendarului rege Arthur. .regina din Avlon.

 .Mirajul este de tipuri: -miraj superior. -miraj inferior.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->