P. 1
le corbusier

le corbusier

|Views: 82|Likes:
Published by Andrei Luchian

More info:

Published by: Andrei Luchian on Dec 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/16/2013

pdf

text

original

Le Corbusier Charles-Édouard Jeanneret-Gris Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut, sub pseudonimul pe care l-a adoptat, drept

Le Corbusier (n. 6 octombrie 1887– d. 27 august 1965), a fost un arhitect, urbanist, decorator, pictor, sculptor, realizator de mobilier, teoretician si scriitor elvetian, naturalizat cetătean francez, faimos, pentru contributiile sale importante la curentele arhitecturale ce astăzi poartă numele de modernism, brutalism sau stilul international în arhitectură, alături de Ludwig Mies van der Rohe, Walter Gropius si Theo van Doesburg. Le Corbusier este, de asemenea, cunoscut ca teoretician si promotor al Purism-ului, respectiv al conceptului de arhitectură adaptată proportiilor si nevoilor firești ale corpului uman, precum si forta motrice a seriei de congrese dedicate arhitecturii, Congrès International d'Architecture Moderne, care au influentat pentru mai multe decenii drumul arhitecturii secolului al XX-lea. Arhitectul francez târziu Le Corbusier a studiat proportiile umane, fiind un promotor al arhitecturii adaptate la dimensiunile corpului uman. A publicat în 1950 tratatul "Modulatorul", în care tratează sectiunea de aur a siluetei umane, aplicată la proportiile funcționale în arhitectură. Pornind de la ideea că sectiunea de aur se regăseste în proportiile siluetei umane a raportat între ele părtile succesive ale corpului, de aici rezultând dimensiuni standard pentru anumite corpuri de mobilier. Spre exemplificare, înăltimea genunchiului indică înăltimea de 43 cm pentru sezutul unui scaun înalt.

Le Corbusier si-a dat seama de importanta dimensiunilor umane pentru crearea unui mobilier confortabil si sănătos, principiile ergonomice fiind tot mai folosit în prezent pentru ameliorarea conditiilor si ambiantei la locul de muncă ori în propriul cămin. Adoptarea pseudonimului, 1920 În prima editie a jurnalului, în 1920, Charles-Edouard Jeanneret a adoptat numele Le Corbusier, o forma alternantă a numelui bunicului său din partea mamei, "Lecorbesier", ca un pseudonim, reflectând credința sa că oricine se poate reinventa pe sine. Câtiva istorici ai arhitecturii pretind că acest pseudonim s-ar traduce prin "cel care este ca cioara". Adoptând un singur nume, pentru a se identifica, era în vogă pentru artisti, în foarte multe locatii în acea eră, mai ales printre aceia de la Paris. Între 1918 si 1920, Le Corbusier n-a construit nimic, concentrându-și eforturile asupra teoriei puriste și pictatului. În 1922 Le Corbusier și Jeanneret au deschis un studio la Paris, Str. Sevres nr. 35.

Studiile sale teoretice au avansat rapid în câteva modele diferite de case destinate unei singure familii. Printre acestea era și Maison "Citrohan". un joc de cuvinte adresat producătorului francez de automobile "Citroen". .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->