Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
288Activity

Table Of Contents

0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Forme Farmaceutice CA Sisteme Disperse Eterogene Continua Re

Forme Farmaceutice CA Sisteme Disperse Eterogene Continua Re

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 43,211|Likes:
Published by Ingerasi Inger

More info:

Published by: Ingerasi Inger on Dec 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2015

pdf

text

original

 
T
EHNOLOGIE FARMACEUTIC PENTRU ASISTENII DE FARMACIE
 
PARTEA A II-A (PARTEA SPECIAL)TEHNOLOGIA FORMELOR FARMACEUTICE
CAPITOLUL 3FORME FARMACEUTICE CONINÂND DISPERSII OMOGENE
3.1.
 
S
OLUII MEDICAMENTOASE
.
 
S
OLUTIONES
(F.R.
 
X)
3.1.1. Generaliti
A. Definiie
Soluiile medicamentoase sunt preparate farmaceutice lichide, care conin una sau maimulte substane active dizolvate într-un solvent sau într-un amestec de solveni i destinateadministrrii interne, externe sau pentru prepararea altor forme farmaceutice. Soluiilemedicamentoase au ca solveni: apa, alcoolul, glicerolul sau uleiuri vegetale.
B. Istoric
Printre primele forme farmaceutice preparate înc din antichitate au fost soluiilemedicamentoase i soluiile extractive. Exist multe referiri istorice legate de prepararea i întrebuinarea soluiilor. În prima farmacopee Român (FR I) din 1862 erau oficinale mai multesoluii fr a avea o monografie de ÄGeneraliti´. Denumirea ÄSolutiones´ apare înc din FR IXunde se realizeaz o delimitare net a soluiilor propriu-zise de apele aromatice. În F.R. X avem 17 soluii oficinale din care una este soluie radioactiv de uz intern.Soluiile au fost primele forme farmaceutice fabricate de industria farmaceutic în cantiti mari,majoritatea lor au fost preparate iniial în cantiti mici în laboratorul farmaceutic.
C. Clasificare
Exist mai multe criterii de clasificare a soluiilor. În continuare vom prezenta câteva criterii:a) Dup modul de formulare:- soluii magistrale;- soluii industriale;- soluii oficinale.b) Dup compoziie- sol simple (cu o singur substan medicamentoas);- sol compuse (cu dou sau mai multe substane medicamentoase dizolvate).c) Dup natura solventului- soluii apoase;- soluii alcoolice;- soluii glicerolate;- soluii uleioase;- soluii cu solveni anhidri: propilenglicol, polietilenglicol.d) Dup modul de preparare- soluii obinute prin dizolvare;- soluii obinute prin amestecare.e) Dup modul de condiionare:- soluii; unidoze;- soluii multidoze .f) Dup calea de administrare:- soluii de uz intern;- soluii de uz extern.g) Dup modul de administrare:- soluii cu msuri dozatoare;- soluii administrate în picturi,- soluii pentru fricionare, pensulaii etc.
D. Avantaje
 
T
EHNOLOGIE FARMACEUTIC PENTRU ASISTENII DE FARMACIE
 
Soluiile sunt nu numai cea mai veche form ci i preparatul cel mai utilizat de bolnavi,administrabil pe toate cile de administrare.Soluiile prezint multe avantaje i anume:- administrare uoar;- dozare exact a substanei active (omogenitate);- biodisponibilitatea foarte bun;- efect rapid;- utilizare cu succes în pediatrie, fiind uor de dozat;- permit prelucrarea substanelor higroscopice, delicvescente i a celor care formeazamestecuri eutectice lichide;- permit utilizarea de aromatizani, edulcorani, colorani, corectori de miros i gust;- evit aciunea iritant asupra tractului digestiv (stomac etc.) aciune prezent la unelecomprimate, sau pulberi deoarece sub form de soluii se evit prezena unor concentraii mari desubstan activ într-un anumit punct;- soluiile pentru uz extern permit administrarea uniform a substanelor;- soluiile se preteaz la fabricarea i condiionare automat.
E. Dezavantaje
- stabilitate mic (apa este un mediu bun pentru reacii chimice);- volumul i masa soluiilor este mare ceea ce presupune cost ridicat, la transport, spaii dedepozitare mari;- soluiile pot fi uor invadate de microorganisme ceea ce impune adugare de conservani.
3.1.2. Formularea soluiilor 
Pentru prepararea soluiilor medicamentoase avem nevoie de urmtoarele materii prime:- substane medicamentoase: solutul (sau dizolvatul);- substane auxiliare solvent (dizolvant), adjuvani i aditivi;- materiale i recipiente de condiionare.
A. Substane medicamentoase
Marea majoritate a substanelor medicamentoase utilizate la prepararea soluiilor suntsubstane solide, mai rar lichide. Substana trebuie s corespund exigenelor calitative prezentate în farmacopee: identitate, puritate, uniformitate, lipsa unei contaminri microbiene excesive,solubilitate etc.Pentru a obine soluii corect dozate este foarte important s se utilizeze substane care scorespund nu numai calitativ ci i cantitativ.Impuritile pot fi de dou feluri:-
chimice
care pot produce precipitaii, colorri sau alte degradri;-
biologice
 ± bacterii, ciuperci, viermi. Este important ca substanele s fie cât mai pure inecontaminate cu microorganisme sau cel mult cu o minim contaminare. În afar de exigenele amintite o alt proprietate foarte important pentru obinerea soluiilor este solubilitatea.Solubilitatea este proprietatea unei substane de a se dizolva într-un solvent sau într-unamestec de solveni rezultând un amestec lichid omogen. Despre solubilitate am prezentat diferitedetalii în Capitolul II, subcapitolul Dizolvarea.
B. Substane auxiliareB
1
. Solveni
 
B
1.1.
Generaliti 
 Solventul, al doilea component al soluiilor este auxiliarul de prim importan carepredomin cantitativ având rolul de a transforma substana activ în soluie, în urma procesului dedizolvare. Alegerea solventului se face dup principiul înrudirii chimice cu substana de dizolvat câti dup scopul terapeutic urmrit. În general, un solvent cu constanta dielectric mare este un bunsolvent pentru moleculele polare sau ionice, iar solvenii apolari cu constanta dielectric foartemic sunt solveni buni pentru molecule lipofile.
 
T
EHNOLOGIE FARMACEUTIC PENTRU ASISTENII DE FARMACIE
 
B
1.2.
Clasificarea solvenilor 
Solvenii se pot clasica dup mai multe criterii dintre care amintim urmtoarele:a: Dup constituia chimic:- solveni polari (ap, alcool, glicerol etc.);- solveni apolari (benzen, toluen, cloroform, eter etc.);b. Dup miscibilitatea cu apa:- solveni miscibili cu apa;- solveni nemiscibili cu apa.Solvenilor li se impun o serie de condiii i anume:- capacitate mare de dizolvare;- s fie neutri, incolori, stabili;- puri din punct de vedere chimic;- ineri chimic i farmacologic;- netoxici, neinflamabili;- i cu cost economic sczut.
B
1.3
. Apa distilat
B
1.3.1.
Generaliti 
  Apa distilat este solventul cel mai utilizat în practica farmaceutic fiind constituentul debaz al organismului. Toate reaciile biochimice au loc în mediu apos. Utilizarea apei ca solventeste avantajoas i din punct de vedere economic fiind cel mai ieftin solvent.Dezavantajul utilizrii apei ca solvent este favorizarea unor reacii între substanelemedicamentoase sau auxiliare coninute în soluie. Apa este un foarte bun dizolvant pentrusubstanele polare, ionice sau grupuri hidrofile în molecule. Apa distilat trebuie s corespundcondiiilor de calitate impuse de FR X. Pentru obinerea apei distilate se folosete apa potabil.
B
1.3.2.
Calitatea apei potabile
  Apa potabil trebuie s fie limpede, incolor, inodor cu un procent de sruri în limiteleadmise. În apa potabil pot fi coninute dou feluri de impuriti:-
impuriti solubile
:
y
sruri minerale (cloruri, bicarbonai de sodiu, potasiu, calciu, magneziu etc.);
y
substane organice provenite din metabolismul bacterian sau din descompunereamicroorganismelor;-
impuriti mecanice
:
y
particule de material anorganic;
y
particule de material organic: celule moarte etc. Apa potabil utilizat pentru obinerea apei distilate se trateaz cu reactivi corespunztori ianume:- pentru distrugerea substanelor organice apa se trateaz cu KMnO
4
sol 1% în cantitate de25 ml/10 litri ap. Se amestec i se las în repaus 6-12 ore apoi se filtreaz.Permanganatul de potasiu este oxidant, eliberând oxigenul atomic care distrugemicroorganismele.Substanele volatile i gazele sunt îndeprtate prin înclzire.Duritatea temporar (dat de bicarbonaii de calciu i magneziu) se îndeprteaz cu soluiede hidroxid de calciu sau carbonat de calciu 2-5%.Duritatea permanent (srurile de calciu i magneziu solubile) se înltur cu soluii decarbonat de sodiu 5-6%.
B
1.3.3.
Prepararea apei distilate
 Modul de preparare a apei distilate a fost prezentat în Capitolul 2.3. În F.R. X avem oficinale urmtoarele monografii de ap distilat:
Apa distilat (Aqua destillata F:R. X)
este un lichid limpede, incolor, inodor i fr gust itrebuie s fie pur chimic i microbiologic conform condiiilor de calitate prezentate de F.R. X.Pstrarea apei se face în recipiente corespunztoare bine închise .
Apa distilat pentru preparate injectabile
 
(Aqua destillata ad injectabilia F.R. X)
.Trebuie s corespund condiiilor de calitate din monografia
 A
 p distilat
. În afar de acestecondiii trebuie s fie steril i apirogen. Aceste condiii se consider a fi îndeplinite doar înprimele 4 ore de la distilare iar pstrarea ei se face în recipiente închise etan. În afar de distilare mai sunt i alte modaliti de purificare a apei i anume:- schimb ionic;

Activity (288)

You've already reviewed this. Edit your review.
weeda_ liked this
Alexandra George liked this
Andreea Claudia liked this
johnib181 liked this
1 hundred thousand reads
Emilia Bobu liked this
1 thousand reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->