Pentru o floricică cu petale vișinii

Antoine de Saint Exupery

Micul Print

Cu desenele autorului In romaneste de Benedict Corlaciu ©2005

Pentru o floricică cu petale vișinii

Dedicatie
Lui Leon Werth Copiilor le cer iertare ca am inchinat aceasta carte unui om mare. Am un motiv serios: acest om mare e cel mai bun prieten, din cati am eu pe lume. Mai am un motiv: acest om mare poate sa priceapa totul, chiar si cartile pentru copiii. Am si al treilea motiv: acest om mare traieste in Franta, unde sufera de foame si de frig. Are multa nevoie de mangaiere. Daca toate motivele infatisate nu sunt de ajuns, tin ca aceasta carte s-o inchin atunci copilului de odinioara, caci si acest om mare a fost candva copil. Toti oamenii mari au fost candva copii. ( Dar putini dintre ei isi mai aduc aminte. ) Asa ca fac aceasta indreptare:

Lui Leon Werth, pe cand era el baietel

Pentru o floricică cu petale vișinii

Capitolul I
Odata, pe vremea cand aveam eu 6 ani, am dat peste o poza minunata, intr-o carte despre padurile virgine, numita "Intamplari traite". Infatisa un sarpe boa, care inghitea o fiara salbatica. Iata copia acelui desen.

In cartea, aceea se spunea: "Serpii boa isi inghit prada dintr-o data, fara s-o mai mestece. Pe urma, nu mai sunt in stare sa se miste si dorm intr-una, timp de sase luni, cat tine mistuitul". M-am gandit atunci indelung la peripetiile din jungla si am izbutit sa fac la randu-mi, cu un creion colorat, primul meu desen. Desenul meu numarul 1. Era asa :

Le-am aratat oamenilor mari capodopera mea si i-am intrebat daca desenul acesta ii sperie. Ei mi-au raspuns: - De ce sa te sperii de-o palarie? Desenul meu nu infatisa o palarie. Infatisa un sarpe boa care mistuia un elefant. Am desenat atunci sarpele boa pe dinauntru, pentru ca astfel sa poata pricepe si oamenii mari.Ei au intotdeauna nevoie de lamuriri. Desenul meu numarul 2 era asa:

Oamenii mari m-au sfatuit sa le las incolo de desene cu serpi boa, fie intregi, fie spintecati, si sa-mi vad mai degraba de geografie, istorie, de aritmetica si de gramatica. Asa s-a facut ca am parasit, la varsta de 6 ani, o stralucita cariera de pictor. Nereusita cu desenul meu numarul 1 si cu desenul meu numarul 2 imi taiase orice curaj. Oamenii mari nu pricep singuri nimic, niciodata, si e obositor pentru copii sa le tot dea intr-una lamuriri. Astfel ca a trebuit sa-mi aleg alta meserie si am invatat sa conduc avioane. Am zburat mai pretutindeni in lume. Iar geografia, ce e drept, mi-a fost de mare ajtor. Puteam, dintr-o data, sa deosebesc China de Arizona. Lucru foarte folositor, daca te-ai ratacit in timpul noptii. Asa ca eu, de-a lungul vietii mele, am avut o sumedenie de legaturi cu o sumedenie de oameni seriosi. Mi-am petrecut multa vreme printre oamenii mari. I-am cunoscut foarte indeaproape. Ceea ce nu mi-a prea imbunatatit parerea despre ei. Cand intalneam pe cate cineva, care-mi parea mai dezghetat la minte, il puneam la incercare cu ajutorul desenului meu numarul 1, de care niciodata nu m-am despartit. Voiam sa stiu daca avea o minte intr-adevar patrunzatoare. Numai ca raspunsul era mereu acelasi: "E o palarie". Atunci eu nui mai pomeneam nimic de serpii boa, nici de padurile virgine, nici de stele. Cautam sa fiu pe intelesul lui. Stateam cu el de vorba despre bridge, despre golf, despre politica si despre cravate. Iar el era incantat ca facuse cunostinta cu un om atat de asezat.

Nu avea de loc infatisarea unui copil pierdut in inima pustiului. am dormit acolo. La mine-acasa este loc atat de putin. Si cum nu luasem cu mine nici un mecanic. M-am frecat bine la ochi. la mii de leghe departare de orice taram locuit.. Mi se stricase ceva la motor.Deseneaza-mi o oaie . ce cauti tu aici? Iar el rosti atunci din nou.. mi-am scos din buzunar stiloul si o foaie de hartie. nici mort de oboseala. care ma scruta cu gravitate.. Oricat de nefiresc mi se parea mie lucrul acesta acolo. l-am intrebat: _ Bine. in sfarsit. bineinteles. in mijlocul oceanului. pe nisip. m-am pomenit ca ma trezeste un glascior ciudat. Asa ca va inchipuiti uimirea mea.. istoria. ma pregateam sa-ncerc de unul singur sa duc la bun sfarsit o reparatie anevoioasa. Cum eu nu mai desenasem o oaie. in afara de serpi boa intregi si de serpi boa spintecati.. Si-am incremenit. stingher. nici nu mai cutezi sa te impotrivesti.. cind.. desenaza-mi o oaie! In fata unei taine prea coplesitoare. El mi-a raspuns : .Te rog .. in revarsat de zori. am izbutit sa i-l fac. Iata cel mai bun portret pe care. incetisor. i-am facut unul dintre desenele acelea doua. priveam cu ochi mari de uimire la aratarea aceea. nici mort de foame. acum 6 ani. odata.. Am sarit in picioare. o chestiune de viata si de moarte.. Insa mi-am adus aminte ca studiasem indeosebi geografia. ma facusera sa-mi pierd orice incredere in cariera mea de pictor si.Cum?! . Deseneaza-mi o oaie! Asa incat am desenat: . pe cand aveam sase ani.Nu-i nimic .. fara a avea cu cine sta intr-adevar de vorba. Oamenii mari. la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca. iar un elefant te incurca foarte mult. deci. Era. Apa de baut. la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca. pentru mine. deodata. Desenul meu e insa. am fost in stare sa vorbesc. Prin urmare. nici mort de frica. Am privit cu luare-aminte. Eram mai singur chiar decat e naufragiatul pe o pluta. abia mai aveam pentru opt zile. mai tarziu. dar . omuletul meu nu parea a fi nici ratacit. Si-am vazut un omulet cu totul nemaipomenit. nici calatori. deseneaza-mi o oaie! . cerandu-mi parca un lucru foarte insemnat: . Cand. singurele de care ma stiam in stare. Deseneaza-mi o oaie . nici mort de sete. mult mai putin fermecator decat modelul. aritmetica si gramatica si i-am spus omuletului aceluia (cam posomorandu-ma) ca nu ma pricepeam sa desenez. Or. Cel cu sarpele boa intreg. ca lovit de trasnet.. si cu toata primejdia de moarte in care ma aflam. am ramas in pana in pustiul Saharei. auzind ca omuletul imi spune: -Nu! Nu! Nu vreau un elefant in pantecele unui sarpe boa! Un sarpe boa e foarte primejdios. Nu uitati ca ma uflam la mii de leghe departare de orice taram locuit. In prima noapte. pana cand. Rostea: . Eu de-o oaie am nevoie. nu mai invatasem sa desenez nimic altceva. Nu e vina mea.Te rog .Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul II Asa am trait eu.

Numai ca ... apoi: .. vezi si tu . Fa-mi alta ! Am desenat alta: Prietenul meu a zambit. Am facut prin urmare. Ti-am dat o oaie mititica.Chiar asa mi-o si doream! Crezi ca oaia aceasta are nevoie de multa iarba? .Pentru o floricică cu petale vișinii El s-a uitat cu luare-aminte. Ia te uita! A adormit .. .Pentru ca la mine-acasa este loc atat de putin .. Atunci. cu uimire. aceasta nu e oaie.Negresit ii va ajunge. intr-o doara: ... cu dragalasenie si ingaduinta: .Aceasta-i prea batrana.. . cum chipul micului meu judecator se lumineaza: .Nu! Aceasta este foarte bolnava. El insa mi l-a dat inapoi. Eu vreau o oaie care sa traiasca mult.De ce ma-ntrebi? . El s-a aplecat asupra desenului: . pierzandu-mi rabdarea.Nu chiar asa de mititica .Aceasta este lada! Oaia care-ti trebuie tie se afla inauntru. are coarne .. ca si pe cele de mai inainte: .. Si iata cum l-am cunoscut pe micul print.. deoarece ma zoream sa ma apuc de demontatul motorului. i-am facut la repezeala desenul urmator: Si i-am spus. desenul din nou. e berbec. Insa am vazut..

cuprins de-o usoara melancolie. Am temeinice motive sa cred ca planeta de pe care venea micul print era asteroidul B-612. Asa. ii da. de pilda. carora li s-a dat cate un nume.E bine ca mi-ai dat si-o lada. cu mandrie. Mie numi place sa rada nimeni de nenorocirile mele. Si din nou prietenul meu izbucni intr-un hohot de ras: . tu vii de pe o planeta? El insa nu mi-a dat nici un raspuns. am sa-ti dau si-o funie. Nu m-am lamurit deplin. .. Si multa vreme se pierdu intr-o visare. dupa cate mi se paru. Apoi isi scoase oaia din buzunar si se cufunda in contemplarea comorii sale. de pilda. dupa o tacere ingandurata: El mi-a raspuns.facui eu. M-am straduit.Oriunde. Capitolul IV Aflasem inca un lucru foarte insemnat: anume ca planeta lui de bastina abia de intrecea marimea unei case! Ceea ce nu prea avea cum sa ma mire. Cand un astronom descopera vreuna dintre ele.Micul print.. cand a dat cu ochii de avionul meu (avionul nu vi-l desenez... in 1909. prichindelule? Unde e "acasa la tine"? Unde vrei tu sa-mi duci oaia? El mi-a raspuns. parea ca niciodata nu le aude pe-ale mele. pe lume se mai afla o puzderie de alte planete. care imi punea o multime de intrebari. incat numai anevoie le poti zari cu telescopul. Si-un tarus.Stiam bine ca inafara de marile planete.. de aceea..Da! . l-am intrebat numaidecat: Va sa zica. care pe mine ma supara destul de mult. un numar. m-a intrebat: . A clatinat incet din cap. daca nu o legi. Si daca esti cuminte. Propunerea aceasta.. E un avion. cu modestie. in loc de nume. se duce cine stie unde si se pierde . ca s-o legi in timpul zilei. Atunci el a strigat: . Asa. Avionul meu. La mine-acasa e atat de putin loc! Si. decat incetul cu incetul si asta datorita doar unor cuvinte pe care le rostea intamplator. cu telescopul. ca eu zbor.Pai.Nu-i nimic. Asta zboara. adauga: .Sigur ca da.Nici o bazaconie. e un desen mult prea greu pentru mine). Si micul print izbucni intr-un dragalas hohot de ras.Ce bazaconie mai e si asta? .. Drept inainte . . Marte.Atunci si tu vii tot din cer! De pe ce planeta esti? Intrezarind pe loc o licarire in taina care il invaluia. Si i-am adus la cunostinta.Si unde-ai vrea tu sa se duca? . il mira pe micul print: . cu asta nici nu poti sa vii prea de departe . uneori atat de mici.Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul III Mi-a trebuit un timp indelungat pana sa pot pricepe dincotro venea.Cum! Ai cazut din cer? .O! asta-i buna! .Drept inainte nu poti merge prea departe . . Venus.Sa o leg? Ce idee nastrusnica! . uitandu-se la avionul meu: Ce e drept. ca : Pamantul. de catre un astronom turc. adauga: .. Micul print rosti atunci cu multa seriozitate: . Apoi. astfel va avea si ea o casa peste noapte. Va inchipuiti cat de mult m-a putut nedumeri crampeiul lui de marturisire in legatura cu "celelalte planete". sa aflu mai departe: .Dincotro vii tu.. Acest asteroid nu a fost zarit decat o singura data. el ii zice: "Asteroidul 3251". dupa o tacere ingandurata: . Jupiter.

sa te apuci de desenat. in 1920.Cand le vorbiti despre un nou prieten. cand niciodata n-ai mai incercat . Asa sunt oamenii mari. Tot asa. Oamenilor mari le plac cifrele. care nu se mai gandesc decat la cifre. cu prilejul unui Congres International de Astronomie. Sunt sase ani de cand prietenul meu. din pricina hainelor pe care le purta. in timp ce povestesc aceste amintiri. cu muscate la ferestre si cu porumbei pe acoperis" . "Ce frumoasa e!" vor exclama atunci.. celor care stim ce-nseamna viata putin ne pasa de cifre! Mi-ar fi placut si mie sa incep aceasta povestire-n felul basmelor. totul le-ar fi aparut cu mult mai plin de adevar. Asa sunt ei. sub pedeapsa cu moartea. care traia pe o planeta doar cu putin mai mare decat el si care avea nevoie de un prieten . Cand cineva isi doreste o oaie. acelora care stiu ce-nseamna viata. Copiii se cuvine sa fie ingaduitori cu oamenii mari. Nu trebuie sa le-o luati in nume de rau. Daca v-am povestit aceste amanunte cu privire la asteroidul B-612 si daca v-am destainuit numarul lui. am facut-o din pricina oamenilor mari. Daca le spuneti oamenilor mari: "Am vazut o casa frumoasa. Si toata lumea.Pentru o floricică cu petale vișinii El a facut atunci. Asa ca iata inca un motiv pentru care mi-am cumparat o cutie cu vopsele si creioane. o mare demonstratie a descoperirii sale. din caramizi trandafirii. O mare amaraciune ma cuprinde." Astfel. Nu oricine a avut un prieten. a plecat. ca radea si ca-si dorea o oaie. Caci mie nu-mi place sa-mi citeasca nimeni cartea in chip usuratic. ei niciodata nu va pun intrebari asupra lucrurilor cu adevarat insemnate. Si s-ar putea sa ajung asemeni oamenilor mari. acuma. luandu-si oaia. sa se imbrace ca europenii. Nimeni insa nu i-a dat crezare. "Ce sunet are glasul lui?" Ce jocuri ii plac lui mai mult? Face el colectie de fluturi?" Ci intreaba: "Cati ani are? Cati frati are? Cate kilograme cantareste? Cat castiga tatal lui?" Numai atunci cred ei ca il cunosc. E un lucru trist sa uiti un prieten. daca le spuneti: "Drept marturie ca micul print a existat intr-adevar sta faptul ca el era o fiinta incantatoare. ei vor ridica din umeri si vor socoti ca nu santeti decat niste copii! Dar daca le spuneti: "Planeta de pe care venea el e asteroidul B-612". Daca incerc sa-l zugravesc aici. Nu va intreaba niciodata. Mi-ar fi placut sa spun asa: "A fost odata un mic print. ei nu sunt in stare sa-si inchipuie cum arata o asemenea casa. la varsta mea. Fireste insa ca noua. Lor trebuie sa le spuneti: "Am vazut o casa.. un dictator turc porunci poporului sau. e o marturie ca exista". imbracat de asta data intr-un frac foarte elegant. e pentru ca nu vreau sa-l uit.. E greu. care costa o suta de mii de franci". Din fericire pentru faima asteroidului B-612. atunci va vor crede si va vor lasa in pace cu intrebarile lor. Astronomul a mai facut o demonstratie... a fost de aceeasi parere cu el.

Aha! Imi pare bine. cu intelepciune: . Mai gresesc cate putin si cand e vorba de inaltime. Atunci incepe sa se intinda si scoate la soare. Si a trebuit sa-mi pun mintea la grea incercare pentru ca sa aflu singur dezlegarea. in cea de-a treia zi.. caci deodata micul print m-a intrebat.Atunci inseamna ca mananca si baobabi? I-am explicat micului print ca baobabii nu sunt copacei. in privinta anumitor amanunte mai de seama. Lucrul acesta se petrecea incetul cu incetul. ca-i seman. Micul print. la varsta de sase ani! Nu sunt insa tocmai sigur ca voi izbuti. Voi mai gresi. Prietenul meu nu dadea niciodata lamuriri. inainte de a creste mari.Da. pana cand i se nazare cate uneia sa se trezeasca. Ele dorm in tainita pamantului. pe planeta micului print se gaseau. . Trebuie sa fi imbatranit si eu. prea mic. nu-i asa. apoi. Dar micul print adauga: . ci niste arbori cat bisericile de mari si ca. cand mai rau. nu sunt in stare sa deslusesc oile prin scandura lazilor. mai treaca . turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab. Cate un desen. Poate sunt intrucatva asemeni oamenilor mari.Baobabii. este prea mare. Sovai. pe masura ce-i scapa intamplator cate un gand.. incep prin a fi mici. Eu insa. ca pe toate planetele. Insa de indata zise. si ierburi bune si ierburi rele. Capitolul V Descopeream in fiecare zi cate ceva in legatura cu planeta. inafara de un sarpe boa intreg si de un sarpe boa spintecat. cu plecarea si calatoria lui. Credea.Ar trebui pusi unii peste altii . aici. intr-adevar. . in altul nu mai seamana de fel. Incerc atunci asa. cuprins parca de o mare indoiala: .Pentru o floricică cu petale vișinii sa desenezi nimic. Prin urmare. sa aflu de napasta baobabilor. A fost tot datorita oii.Chiar asa! Dar de ce vrei tu ca oile sa manace puieti de baobabi? El mi-a raspuns: "Pai dar! Vezi bine!" ca si cand ar fi fost vorba despre un lucru foarte limpede. Dincoace. din nefericire. cand mai bine. Dar asta trebuie sa mi-o iertati. seminte bune si seminte rele de ierburi rele. mai intai cu sfiiciune. Nu intelegeam de ce era atat de important ca oile sa manance copacei. daca ar lua cu el chiar si o intreaga turma de elefanti.mearga. . Numai ca semintele n-ai cum sa le vezi. poate. Astfel am ajuns. incerc altminteri.E adevarat. Ideea cu turma de elefanti il facu pe micul print sa rada : . E adevarat. ca oile mananca copacei? . cand ajung la culoarea vesmintelor sale. Si. un firicel plin de farmec si nevatamator. de asemeni.

chiar din clipa in care ai descoperit-o. dar nu . ca sa le dau de veste prietenilor mei ca-i paste o primejdie pe langa care trec de multa vreme.s-ar putea sa le fie de folos. Povata merita aceasta osteneala. dar foarte usoara. nu-i nici o paguba. Dupa ce te-ai dichisit de dimineata. il poti lasa sa creasca-n voia lui. "Daca vor calatori candva . de lasi o treaba pentru mai tarziu. intotdeauna se intampla o groaznica nenorocire.imi spunea el . seminte de baobab.. de un baobab. Dar daca e vorba despre o planta rea. O strapunge cu radacinile. Si spun: "Copii! Fiti atenti la baobabi!" Doar de aceea m-am trudit atata cu acest desen." Iar eu sub indrumarile micului print. ca desenul cu baobabii?" raspunsul este foarte simplu: Am incercat. si daca baobabii sunt prea multi. daca prinzi de veste prea tarziu. Stiam undeva o planeta. Cand insa este vorba despre baobabi. la fel de marete. mi-a spus mai apoi micul print. incat de asta data. Poate va veti pune intrebarea: "Oare de ce in cartea aceasta nu se gasesc si alte desene. cand sunt foarte tineri. Trebuie sa te straduiesti sa smulgi intotdeauna baobabii. nu prea imi place sa fac pe moralistul. Pamantul planetei era plin de ele. Napadeste intreaga planeta. . Si. Insa primejdia baobabilor e atat de putin cunoscuta si neajunsurile care il pandesc pe acela ce s-ar rataci pe un asteroid sunt atat de mari. am desenat aceasta planeta. Uneori. Or. Mie. cu ajutorul caruia lucrul acesta sa le intre bine in cap copiilor de pe meleagurile mele.E ceva ce tine de disciplina. cu care se aseamana mult.. de indata ce-i deosebesti de copaceii de trandafir. Or. ca si mine. m-a povatuit sa-mi dau silinta si sa fac un desen frumos. ma abat de la tacerea mea.. E o treaba plicticoasa. trebuie sa smulgi numaidecat aceasta planta. intr-una din zile. Nu luase seama la trei copacei . trebuie sa dichisesti cu grija si planeta. nu te mai poti descotorosi niciodata. si daca planeta este prea mica. locuita de un trandav. unuia. o fac sa sara-n aer.Pentru o floricică cu petale vișinii Daca e vorba de un fir de ridiche sau de un trandafir. pe planeta micului print se aflau niste seminte ingrozitoare .. fara sa-si dea seama.

ca sa te desfeti. un proaspat amanunt.Tare mult imi plac apusurile soarelui. de dimineata.O oaie mananca tot ce nimereste. . dupa o tacere. cu un fel de dusmanie parca: . de vreme ce punea o intrebare.Da. fara nici o pregatire. mi se dezvalui si aceasta taina din viata micului print.. Insa tu. apoi ai ras de tine insuti.. pe care l-am aflat in cea de-a patra zi. La inceput ai fost nedumerit. mi-a strigat.Si mi-ai spus: . mananca si florile? . putin dupa aceea: . ma cazneam cu desurubatul unui bulon din cale-afara de intepenit. dac-ai putea sa mergi intr-un minut in Franta. priveai apusul soarelui . cand mi-ai spus: .O oaie. Cand am desenat baobabii. el mi-a pus o intrebare. Deodata. apune peste Franta.Vai! Insa. Sunt nestiutoare. Chiar si florile cu spini. . . taina micii si insinguratei tale vieti. . ca sa privesti apusul soarelui. imputinandu-se mereu. putin cate putin. . iar apa de baut. rod al unor ganduri multa vreme framantate in tacere: . Din nefericire.Spinii nu folosesc la nimic. Capitolul VI O! print micut. am fost insufletit de simtamantul ca nu e nici o clipa de pierdut. Franta-i prea departe. n-aveai decat sa te muti doar cativa pasi cu scaunul. am vazut cum asfinteste soarele de patruzeci si trei de ori! Si ai adaugat. ori de cate ori doreai.Sa asteptam ca soarele s-apuna.Dar trebuie sa asteptam . i-am spus si eu ce mi-a trecut prin minte: .Stii . . cand esti trist. Haidem sa vedem un apus de soare .. Capitolul VII In cea de-a cincea zi. iti place sa privesti apusul soarelui . Ma cuprinsese ingrijorarea. pe atat de micuta ta planeta.. caci pana se dovedea deosebit de grava. Ar fi de-ajuns. ma facea sa ma tem de tot ce poate fi mai rau. nu renunta niciodata la ea. soarele. in clipa aceea foarte ocupat cu motorul meu.Nu te cred! Florile-s plapande.Atunci. la ce folosesc? Micul print..Pentru o floricică cu petale vișinii am izbutit.. tot datorita oii... o stie toata lumea.. Eram.Ce sa asteptam? . atunci. Sunt o curata rautate din partea florilor! .. .. spinii la ce folosesc? Nu stiam. Timp indelungat tu n-avusesesi..Chiar si florile cu spini? .Erai deci trist in ziua celor patruzeci si trei de asfintituri? Dar micul print nu mi-a raspuns. decat farmecul apusurilor de soare.Spinii.Intr-o zi. Si. descopeream asa. Se cred grozave cu spinii lor . Necajit din pricina bulonului.Mereu ma cred la mine-acasa! Intr-adevar. . daca mananca copaceii. Isi fac si ele curaj cum pot. Cand in Statele Unite e amiaza.

acolo .Ba de loc! Ba de loc! Nu cred nimic! Ti-am spus ce mi-a trecut prin minte! Eu.. si daca intr-o buna dimineata o oaie mititica e in stare sa o nimiceasca.Toate le incurci . pe planeta mea. Si oare nu e un lucru serios. ii dau una cu ciocanul. Am sa-ti desenez o botnita pentru oaia ta .Cand cineva a indragit o floare cum numai una singura se afla in milioanele si milioanele de stele. Putin imi mai pasa acuma de ciocan. . dintr-o data.. adauga: . tocmai imi spuneam: "Daca bulonul asta se mai incapataneaza mult. intr-adevar. Pe o stea. N-a privit niciodata o stea. lucrul acesta e de-ajuns pentru ca el. de milioane de ani. N-a iubit pe nimeni niciodata. El n-a mirosit niciodata o floare. se afla un print micut. N-a facut nimic altceva. A izbucnit in hohote de plans.O ciuperca! Micul print se facuse palid de manie.O ce? . aplecat asupra unui lucru care lui i se parea foarte urat. ca si tine: "Eu sunt un om serios! Eu sunt un om serios!" si nu mai poate de trufie.Pentru o floricică cu petale vișinii Nu i-am raspuns nimic.Si tu crezi ca florile .Floarea pe care ai indragit-o nu e in nici o primejdie . pentru el atunci e ca si cum.. totdeauna. Pamantul. toate le amesteci! Era. eu stiu o floare care-n lume n-are seaman si care nu traieste-n alta parte decat numai pe planeta mea. cand vrei sa intelegi de ce-si dau ele atata osteneala sa-si faureasca niste spini care nu le folosesc la nimic? Nu e importanta batalia dintre oi si flori? Nu e ea mai serioasa si mai importanta decat socotelile unui Domn gras si roscovan? Si daca. am vorbit cu el: . L-am luat in brate. de bulon." Dar daca oaia ii mananca floarea. care trebuia alinat. oile..... . . foarte suparat. undeva. florile-si fauresc spini. dintr-o lovitura. toate stelele s-ar stinge! Si nici asta nu e important! N-a mai putut rosti nici un cuvant... Acela insa nu e om. Florii am sa-i desenez o armura . Se asternuse noaptea. privindu-le sa fie fericit. neindurator. mananca florile. pe urma spuse mai departe: . e o ciuperca! .. L-am leganat. pe care se afla un Domn roscovan.Cu treburi serioase! Ma vedea asa. fara sa-si dea seama de ceea ce face. cu ciocanul in mana si cu degetele negre de ulei. Am sa . isi spune el. Eu imi lasasem sculele deoparte. unul.. decat socoteli. El insa. asa. Si toata ziua spune.De milioane de ani. nici acesta nu-i un lucru important? Se imbujora-n obraji... e undeva.. . In clipa aceea. ma indeletnicesc cu treburi serioase! El s-a uitat incremenit la mine: . de-l faram!" Micul print din nou ma turbura din gandurile mele: . Suvitele-i de aur tremurau in vant: . Cu toate acestea.Vorbesti intocmai ca oamenii mari! Cuvintele acestea ma facura sa ma rusinez putin.Stiu undeva o planeta. de sete si de moarte. "Floarea mea. pe o planeta.

Pe planeta mea nu-s tigrii . Si m-am nascut o data cu soarele . cu vanitatea ei nitel banuitoare. potrivindu-si petalele una cate una.Mi se pare ca e ora micului dejun . ospatase floarea. ducandu-se in cautarea unei stropitori de apa proaspata. s-a ivit si dumneaei.... in curand.. chiar la rasaritul soarelui. la dumneata..Pentru o floricică cu petale vișinii Nu prea stiam ce sa-i spun. nici o pricopseala pentru o planta . insa floarea. Micul print atunci nu-si mai putu stapani admiratia: . . Te rog sa ma ierti .s-apoi tigrii nu mananca iarba. Si micul print. la putin vreme.i-a raspuns cu gingasie floarea. Nu stiam cum sa-l impac.. iar micul print luase foarte indeaproape seama la cresterea mladitei celei noi. da! era foarte cocheta! Gateala ei cea tainica tinuse astfel zile si zile de-a randul. Nu voia sa se infatiseze mototolita.N-au decat sa pofteasca tigrii. pe cand ii vorbea despre cei patru spini ai sai. de pilda. Acolo.. fastacit.Cat sunteti de frumoasa! .. Si iata dupa aceea ca. si care nu suparau pe nimeni.. Micul print.. N-am apucat nici sa ma pieptan . Ma simteam tare neindemanatic..Te rog sa ma ierti . care atat de mult se trudise. Si tocmai ea. esti rau asezat. cum sa-i mai intru in voie . dar mi-e groaza de curent.. Aceasta insa incoltise intr-o zi dintr-o samanta adusa de nu se stie unde.de-ai avea bunatatea sa te gandesti si la mine .adaugase ea numaidecat .i-a spus micul print . . simtea ca trebuie sa se iveasca dinlauntru o minune de faptura. care nu se asemuia intru nimic cu celelalte mladite. Floarea aceasta e tare sucita . . cu un clopot de sticla.Sa ma acoperi. insa era atat de tulburatoare! .." . seara. la adapostul incaperii sale verzi. ca macii. seara. se opri din crestere si prinse-a fauri o floare. ... se stingeau. Isi alegea culorile cu grija... Nu voia sa se arate decat in deplina stralucire a frumusetii sale. i-a spus micului print: . intr-o zi. dornica de a fi cat mai frumoasa nu mai ispravea. Se putea sa fie un nou soi de baobab! Copacelul insa.. de unde vin eu . impodobite doar cu o singura cununa de petale. Ei. vazand bobocul urias ce se implinea sub ochii lui.Vai! abia m-am trezit .. Astfel ajunsese ea sa-l chinuiasca. Rasareau de dimineata. cu ghearele lor! .Nu-i asa? i-a raspuns cu gingasie floarea. Micul print descoperi ca floarea aceasta nu prea stia ce-i modestia.Eu nu sunt o iarba . printre ierburi si pe urma. Intr-atat de tainic e taramul lacrimii. Capitolul VIII Aveam in scurta vreme sa cunosc aceasta floare mai in amanunt. bine. Asa.s-a gandit micul print. E foarte frig aici. si care se multumeau cu foarte putin loc. intr-o dimineata.. Se imbraca pe indelete. Pe planeta micului print crescusera dintotdeauna flori ca toate florile. cu pregatirile. N-ai avea cumva un paravan? "Groaza de curent . a cascat si-a zis: .N-am nici o frica de tigri.

Cauta de fii fericit . Asta n-are nici o importanta.Ramai cu bine . Capitolul X Se afla prin partile asteroizilor 325.Bine. Eu sunt o floare . Povestea aceea cu ghearele. cand a fugit de-acasa. fara eruptii.Ei bine.. in ciuda bunavointei si-a iubirii sale. nu dupa vorbe. Mireasma ei ma imbata si ma insenina. . suntem mult prea marunti pentru a ne curata vulcanii. cei patru spini ai sai..ii zise ea in cele din urma. Lasa clopotul de sticla-n pace. e vina mea.Nu mai taragana atata. Floarea tusi.N-am fost in stare sa pricep nimic pe-atunci! trebuia sa o judec dupa fapte. noi. si se pregatea sa o puna la adapost sub clopotu-i de sticla.. . Apoi adauga: . . Iti cer iertare. Si-i arata.. El se mira ca nu-l mai dojeneste. 326. Nu avea de unde sa stie cum era pe alte taramuri. Regele sedea. se pomeni ca-i vine-a plange. Nu trebuie sa-ti pui niciodata mintea cu florile. daca niciodata nu m-a mai vazut? .? . . Eruptiile vulcanice sunt ca focurile care rabufnesc pe horn. pe un tron lipsit de orisice podoaba. sa-i presimt duiosia. pentru cea din urma oara. cine sa mai treaca pe la mine? Tu. Altminteri.ii spuse florii. . . Mi-a mai marturisit: . daca vreau sa aflu cum arata fluturii. cuprins de-o usoara tristete. te iubesc . dar vantul . dincolo de bietele ei siretlicuri..Rusinata ca se daduse de gol cu o minciuna urzita atat de stangaci. ard domol si linistit.. insa eu n-am stiut sa ma bucur de lucrul acesta. De buna seama. 327.Nu trebuia sa-mi pun mintea cu ea . ai sa fii departe . Mai avea si un vulcan stins. cei de pe Pamant.. Avea doi vulcani incinsi. smulse apoi si ultimii puieti de baobab. Tocmai potriviti.zise floarea. e plicticos! Te-ai hotarat sa pleci. da. A curatat cu grija hornurile vulcanilor incinsi. Aerul proaspat al noptii are sa-mi priasca. trebuia sa ma induioseze .spuse el din nou. Toate aceste obisnuite treburi i se parura insa. cu nevinovatie.Cum poate oare sa ma recunoasca. .. cand il zari pe micul print. Florile sunt atat de ciudate! Dar eram prea tanar..M-as fi dus sa-l caut. In dimineata plecarii. nespus de dragi. dar in acelasi timp maret. Cat despre fiare. Insa. 329 si 330. Vulcanii.invesmantat in purpura si in hermina. a tusit de cateva ori. Ea insa nu-i raspunse. Nu stia ce sa mai creada despre aceasta blandete. isi pierduse curand increderea in ea. Pe cel dintai asteroid traia un rege. Am ghearele mele.Nu sunt chiar atat de racita . Nu mai am nevoie de el . Du-te! Caci nu voia ca el s-o vada plangand.. Ea venise in chip de samanta. pentru ca el sa se simta totusi cuprins de remuscari. dar nu din pricina racelii. cu clopotul de sticla in mana. N-ar fi trebuit sa fug de-acasa niciodata! Trebuia ca. spre a-si incalzi gustarea de dimineata. dupa cum spunea: "Nu se stie niciodata!" Asa incat a curatat deopotriva si vulcanul stins. ca sa-si caute de lucru pe acolo si ca sa se mai instruiasca. Atat era de mandra floarea . in dimineata aceea. s-a slujit de pribegirea unor pasari calatoare.mi-a marturisit el intr-o zi.. Capitolul IX Cred ca el..Am fost o proasta .. Tu n-ai stiut nimic.Pentru o floricică cu petale vișinii Aici insa s-a oprit... daca sunt bine curatati. a facut mare randuiala pe planeta.. Cauta de fii fericit. Ramase locului. Pusese pret pe niste vorbe fara de insemnatate si ajunsese foarte nefericit. ca sa stiu cum s-o iubesc. . .Si paravanul . unul.. Trebuie doar sa le privesti si sa le mirosi.. descumpanit. Iar pe cand stropea. floarea.Ramai cu bine . De aceea ne si pricinuiesc o multime de neajunsuri. Pare-se c-ar fi ceva nespus de frumos. Astfel micul print. Floarea mea inmiresma planeta. ca sa arunce vina asupra micului print: . care m-a necajit atat de mult.Trebuie totusi sa rabd vreo doua-trei omizi. dar fiarele .. asa incat se apuca sa-i viziteze.. dar si tu ai fost la fel de prost ca mine. . Si micul print se intreba: . Micul print.Bine. dar vorbeai cu mine! Ea atunci isi inteti tusea. 328. El credea ca nu se va intoarce niciodata.A! Iata un supus! striga regele. n-am nici o frica.

tragand cu maretie o pulpana a hlamidei sale de hermina. Daca e asa.. niste supusi. El nu ingaduia nesupunerea. celelalte planete si stelele.. Ar fi vina mea. intr-o singura zi... de aceea. sa te vad mai bine . Eu nu ingadui nesupunerea.zise el . fara a mai fi nevoit sa-si mute scaunul din loc! si fiindca la amintirea micii lui planete parasite il cam incerca tristetea. . Haide! mai casca. o nedumerire. ba sa .Peste acestea toate! raspunse regele.raspunse micul print fastacit. Planeta era mica de tot.Pentru o floricică cu petale vișinii El nu stia ca lumea. Porunceste-i soarelui sa asfinteasca . Numaidecat m-asculta.ii spuse regele.Nu ma pot opri ... nu doar patruzeci si patru. .rosti micul print. Oamenii sunt. cu sfiala. iti . . . Caci regele tinea cu strasnicie ca nimeni sa nu-i incalce autoritatea...Maria ta . era si un monarh universal. Cer iertare ca intreb . micul print. . atunci. toti. Se cam balbaia.As putea sa ma asez? cauta sa afle... cu un semn usor. . Ramase.iti poruncesc sa casti! De ani de zile n-am mai vazut pe nimeni cascand. . Era un monarh absolut. . Micul print avea insa. in picioare si..Peste toate acestea? zise micul print. sau chiar doua sute de apusuri de soare. n-ar fi vina generalului.zise regele. Daca si el ar fi avut-o. peste cine domnea regele. si parea ca-i foarte suparat. ...Peste tot ..Iti poruncesc sa te asezi! raspunse regele. rosind. . Fiind insa foarte cumsecade. Asemenea atotputernicie il minuna pe micul print.Datina la curte nu ingaduie sa casti cand e regele de fata .Mi-e rusine .Iti poruncesc sa intrebi! se grabi sa spuna regele. nu mai pot .. . "Daca eu i-as porunci ..Daca e asa .daca eu i-as porunci unui general sa se prefaca intr-o pasare de mare si daca generalul nu s-ar supune. deosebit de mandru ca e rege pentru cineva.ii spuse monarhul. . dar falnica hlamida de hermina incurca intreaga planeta. ci saptezeci si doua.Hm! Hm! facu regele. Cascatul e o raritate pentru mine. cuteza a-i cere regelui sa-i faca un hatar: .As vrea sa vad un asfintit de soare . Micul print cauta cu privirea un loc..Vino mai aproape. ca sa se aseze. poruncesc ba sa casti. e un lucru foarte simplu.avea obiceiul sa spuna . . ar fi putut sa priveasca..." . cu aerul cel mai firesc. peste cine domnesti? ..Si stelele te-asculta? . . ii arata planeta lui. pentru regi. Vin de la drum lung si sunt nedormit . Nu-ti dau voie sa casti. . . sau chiar o suta. obosit cum era..Peste tot? Regele.zise regele .raspunse regele. incepu sa caste.Maria ta . Caci el nu era numai un monarh absolut. E o porunca.De buna seama . Fa-mi aceasta placere .. nu dadea decat porunci chibzuite.

continuandu-si calatoria. "Ciudati mai sunt oamenii mari!" isi spuse micul print.Eu . Caci. Cunoscand insa legile ocarmuirii.Hm! Hm! raspunse regele. am dreptul de a cere supunere. .Si asfintitul meu de soare? ii aminti micul print. . Cum regele nu-i dadu nici un raspuns. Mi se pare ca imprejurarile sunt prielnice . . . Mi-ar putea porunci. de vreme ce punea o intrebare. pentru ca poruncile mele sunt intelepte. . Nu e decat unul. . al justitiei! . Micul print incepu sa caste. va fi asta-seara.Al . . Salut cu ea. si daca generalul nu mi-ar indeplini porunca...zise regele .Dar n-am pe cine judeca aici! . Il aud noaptea.Nu se stie .Intocmai. . Ii parea rau dupa apusul de soare. Nu-i nevoie sa raman aici.. inainte de orice.Pentru o floricică cu petale vișinii . ori sa se prefaca intr-o pasare de mare.Pentru salut .Loveste-ti palmele una de alta .Vei avea si-un asfintit de soare.Ce fel de ministru? . Nu pleca. inseamna ca esti intr-adevar un intelept. Il vei condamna din cand in cand la moarte. voi astepta pana cand imprejurarile vor fi prielnice. sa plec intr-un minut..zise regele. eu sunt foarte batran. de pilda.Nu pleca . porni la drum. nu uiat niciodata de ea. si cred ca am sa plec. cu un oftat. loc pentru caleasca n-am.Daca maria ta ar dori sa ma supun numaidecat. si ostenesc daca umblu pe jos. atunci.Maria ta ar fi . E lucrul cel mai greu. viata lui va atarna de felul in care tu vei imparti dreptatea .Hm! Hm! . vanitosul saluta cu modestie. ca sa-l ai mereu.Mie .Si asta cam pe cand va fi? vru sa afle micul print.Aha! Aha! Iata.Buna ziua . se si cam plictisea. da?! facu micul print. Era plin de maretie si de autoritate. Insa micul print. oamenii ceilalti nu sunt decat niste admiratori. care.zise cu hotarare micul print. Autoritatea se bizuie. el se va razvrati. .cred ca pe planeta mea se afla undeva un guzgan batran. Astfel. A te judeca pe tine insuti e mult mai greu decat a-l judeca pe altul. pentru vanitosi. de indata ce-l zari pe micul print. .Ei! Dar am vazut chiar eu . Inca nu mi-am strabatut regatul tot. care era nespus de mandru ca are un supus.. pe tine insuti .. . pe la ora sapte si patruzeci de minute! Si vei vedea cat sunt de ascultat.Te fac ambasadorul meu! se grabi atunci sa strige regele. pe ratiune.raspunse micul print .ii spuse regelui. mai intai micul print sovai.as putea sa ma judec pe mine insumi oriunde m-as afla.zise regele.Daca eu i-as cere unui general sa zboare din floare in floare. asemeni unui fluture. Nici acolo nu e nimeni ...A. pe la .spuse mai departe regele. .. ridicandu-si palaria. cand ma aclama. Hm! Va fi pe la . .nu-mi place sa condamn la moarte. aplecandu-se. . Trebuie sa ceri de la fiecare numai ceea ce poate fiecare sa dea . nu voi sa-l mahneasca de fel pe batranul monarh: . Daca ajungi sa te judeci cum trebuie. mi-ar putea da o porunca inteleapta. .raspunse vanitosul. vine un admirator! striga inca de departe vanitosul.zise micul print. Si apoi. daca-i poruncesti poporului tau sa se azvarle in mare.Nu mai am nici o treaba pe-aici . Ai putea sa-l judeci pe acest batran guzgan. . incheind cu pregatirile de plecare.Te vei judeca.. Voi da aceasta porunca.spuse regele. . cinear fi de vina? El sau eu? . te fac ministru! . ori sa scrie o tragedie.zise micul print ... Din nefericire pe aici nu trece nimeni niciodata. Micul print isi lovi palmele una de alta.zise micul print. . Capitolul XI Pe cea de a doua planeta traia un vanitos: . apoi. Nostima palarie mai aveti. ca sa mai arunce o privire de partea cealalta a planetei. Am sa plec mai departe! . care nu intelegea. care incepu sa caute intr-un calendar gros.Nu! zise regele.il sfatui atunci vanitosul. Sa-l gratiezi insa de fiecare data.

intreba el. .Ma admiri intr-adevar atat de mult? il intreba el pe micul print.isi zise micul print. . Vizita fu aici foarte scurta.Ce inseamna "a admira"? .Beau . Si iarasi incepu sa-si loveasca palmele una de alta. pe micul print il obosi monotonia jocului.zise micul print. cel mai bine imbracat. .raspunse betivul. Vanitosii nu aud niciodata decat laudele.Pentru o floricică cu petale vișinii "E mai cu haz aici decat la rege" .dar la ce iti poate folosi lucrul acesta? Si micul print pleca. .isi spuse el cu nevinovatie. ridicandu-si palaria. . ridicand usor din umeri .Si.Dar tu esti singur pe planeta ta! . pe care il gasi sezand tacut in fata unei gramezi de sticle goale si a unei gramezi de sticle pline.Fa-mi aceasta placere. Dupa ce trecura astfel cinci minute. "Oamenii mari.Si. sunt tare ciudati" . ce-ar fi de facut? Vanitosul insa nu-l auzi. pentru ca palaria sa cada la loc . Admira-ma totusi! .Te admir . Capitolul XII Pe planeta urmatoare traia un betiv. .Ce faci acolo? ii spuse betivului. insa il cufunda pe micul print intr-o adanca amaraciune. . de ce bei? il intreba micul print. de buna seama. continuandu-si calatoria. . cu un aer jalnic. cel mai bogat si cel mai inteligent de pe planeta.A admira inseamna a recunoaste ca eu sunt omul cel mai frumos. Vanitosul iarasi incepe sa salute.

naucit.Cinci sute de milioane de ce? starui micul print. acum douazeci si doi de ani. doisprezece. sapte .Cinci sute de milioane de ce? .Buna ziua . incat nici macar nu-si inalta capul cand sosi micul print.In cincizeci si patru de ani.. cand a picat. Am atata treaba! Eu sunt un om serios. lasandu-si capul in jos.Hai? Tot aicea esti? Cinci sute de milioane de . Rusine ca beau . caruia i se si facuse mila de el. Capitolul XIII Cea de-a patra planeta era a unui businessman. dorind sa-i vina in intr-ajutor. Dumnezeu stie de unde. deci. sase sute douazeci si doua de mii.marturisi betivul. Cinci si cu sapte. . A doua oara. omul acesta era atat de ocupat. cincisprezece. din . Businessmanul isi inalta capul: .. acum unsprezece ani. douazeci si doi. care in viata lui nu renuntase la o intrebare. douazeci si opt.raspunse betivul. Si de ce ti-i rusine? intreba micul print. Facea un zgomot ingrozitor si am gresit de patru ori la o adunare. n-am fost deranjat decat in trei randuri.spuse micul print. . un carabus. ... continuandu-si calatoria.incheie betivul. treizeci si unu. Ca sa uit ca mi-i rusine . Douazeci si sase si cu cinci. N-am timp s-o aprind.Trei si cu doi fac cinci. cinci sute unu milioane. sapte sute treizeci si una. sunt foarte. "Oamenii mari. Uff! Face. .. de cand traiesc pe planeta asta. Doisprezece si cu trei. Douazeci si doi si cu sase. nu ma tin de baliverne! Doi si cu cinci. Ce sa uiti? il cerceta micul print. Vi s-a stins tigara. o data ce-o pusese. foarte ciudati" . Prima oara.Pentru o floricică cu petale vișinii - Ca sa uit . care se fereca pe totdeauna in tacerea lui. Buna ziua. Si micul print se duse. Cincisprezece si cu sapte. de buna seama.isi spunea el. nu mai stiu ..

are un folos si floarea mea.Aha! Stele. Am trei vulcani. un om precis. Si pe urma. marunte si care stralucesc.se gandi micul print. Ale nimanui. cu nevinovatie.Ce fac cu ele? .Dar abia am cunoscut un rege. iaca-t-o! Cum ziceam.Asta cum adica? .. .Bineinteles. continuandu-si calatoria. . Eu insa sunt un om serios! Nu am timp de visuri. Eu nu fac miscare.Si asta-i tot? . Stele. Nu-i deloc usor. "Oamenii mari. pe care-i curat in fiecare saptamana.Si ce faci cu cinci sute de milioane de stele? .Regii nu stapanesc. E cu totul altceva. .gandeste cam ca betivanul meu". Tu insa nu le esti de folos stelelor ..Milioane de lucruri din acelea marunte..Esti stapanul stelelor? . care se vad cateodata pe cer.Eu . .mai zise el . pentru ca nimeni.Ale cui sunt ele? raspunse morocanos businessmanul. deoarece eu m-am gandit cel dintai la lucrul acesta. cinci sute de milioane . e destul de poetic. Nu se stie niciodata.Cinci sute unu milioane sase sute douazeci si doua de mii sapte sute treizeci si una. . e a ta.am o floare. .Le administrez.Ba nu.Asta asa e . . Le socotesc si iar le socotesc . care nu-i al nimanui. daca am un fular. nu s-a gandit vreodata sa le stapaneasca.. . o brevetezi: e a ta. dar pot sa le depun la banca.Ca sa cumpar alte stele. Cand gasesti un diamant. .Nimic.Da. . . Cand ai cel dintai o idee.Si ce faci cu stelele acestea? .isi spunea el. . . de buna seama.Imi foloseste ca sa fiu bogat. din faptul ca eu sunt stapanul lor. nu e insa prea serios. Caci il curat si pe cel stins.zise businessmanul.. . pot sa-l pun la gat si sa-l iau cu mine. Asa ca eu sunt stapanul stelelor.Da. pot s-o culeg si s-o iau cu mine. cand cineva le descopera. foarte deosebite de parerile oamenilor mari. .Milioane de ce? Businessmanul intelese ca nu era nici o nadejde sa fie lasat in pace: . Tu insa nu poti culege stelele.Ba nu.Muste? . Businessmanul deschise gura. .. dar nu gasi nici un raspuns." Cu privire la lucrurile serioase. Eu insa sunt un om serios! Micul print nu se multumi cu atat.Atunci sunt ale mele. Vulcanii mei au un folos. Si ce faci cu ele? . . sunt nemaipomenit de ciudati" .Nu.Chiar asa. . care nu-i a nimanui.Pentru o floricică cu petale vișinii pricina unei crize de reumatism. Marunte. Eu sunt un om serios. Cand gasesti o insula.Nu stiu. pe care o stropesc in fiecare zi. . micul print avea parerile lui.adica scriu pe o bucata de hartie cate stele am. Sunt un om serios! A treia oara . Daca am o floare.Si la ce-ti foloseste daca esti bogat? .. care . aurii si care-i fac pe alde pierde-vara sa viseze. Ii mai puse totusi cateva intrebari: . inaintea mea.Si la ce-ti foloseste daca esti stapanul stelelor? .Eu.zise micul print.isi zise micul print . Le stapanesc. Ei "domnesc".. Nu am timp de hoinareala. . e al tau. iar micul print pleca.Si-i de-ajuns? . . .Albine? .E de-ajuns! "Are haz . hartia aceasta o incui intr-un sertar. "Asta .Cum poate cineva sa stapaneasca stelele? . .

E totusi mai putin nerod decat regele. cat sa incapa pe ea un felinar si un lampagiu.. il saluta cuviincios pe lampagiu: .Consemnul .Ia te uita! vine un explorator! striga el.Nu e chip . O indeletnicire foarte frumoasa. Cand ai sa vrei sa te odihnesti. .Consemnul nu s-a schimbat .zise lampagiul. Cu adevarat folositoare. decat vanitosul. planeta sa invartit din ce in ce mai repede. Cand ajunse pe planeta. Buna dimineata! Apoi isi stinse felinarul.Stii . pe care micul print nu indraznea a si-l marturisi nici siesi. Si iar il aprinse. in vreme ce-ai urma calatoria mai departe . Imi ramanea restul zilei. betivul si businessmanul. decat businessmanul si decat betivul.. . cand il zari pe micul print. ..Asta-i nostim! La tine zilele tin un minut! . iar consemnul nu s-a schimbat! .O luna? . Traia pe ea un Domn batran.Si-atunci. dimineata stingeam. A si trecut o luna de cand stam de vorba.zise lampagiul. Buna dimineata. e ca si cum ar face sa se mai nasca o stea sau o floare. Planeta lui e insa intr-adevar prea mica. Nu e loc pentru doi insi . Era cea mai mica dintre toate. cunosc eu un mijloc prin care sa te odihnesti ori de cate ori vei vrea . Vru sa-si ajute prietenul: .. . astfel incat sa fii mereu in soare. . iar ziua are sa tina cat ai sa vrei tu. . e singurul care nu mi se pare caraghios. deoarece acum se invarteste o data pe minut.Planeta ta este atat de mica.zise lampagiul..Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul XIV Cea de a cincea planeta era cu totul neobisnuita.Si pe urma s-a schimbat consemnul? .Consemnul . . Buna seara. Micul print adauga: . mutandu-se cu scaunul din loc. .Se prea poate ca omul acesta sa fie un nerod. .Eu vreau mereu .Si-atunci? zise micul print. Si iar aprinse felinarul.Nu e chip . Buna dimineata. Consemnul e consemn.Adica sa-mi sting felinarul. N-ai decat sa umbli mai incet.Dar de ce l-ai aprins iar? . Cu toate acestea. eu nu mai am nici o clipa de odihna.. undeva..raspunse lampagiul.Ba nu e nostim deloc . Candva.Asta nu-mi ajuta mare lucru . avea si ea o chibzuiala. care scria niste carti uriase.pe acesta l-ar dispretui toti ceilalti: regele. incat de faci trei salturi. pe cer. mai cu seama din pricina celor o mie patru sute patruzeci de apusuri de soare in douazeci si patru de ore! Capitolul XV Cea de a sasea planeta era o planeta de zece ori mai mare. Aprind si sting o data pe minut! .Buna ziua. vanitosul.Adica cum consemnul? . in cautarea carora el insusi se ducea odinioara. ceea ce imi place mie in viata e sa dorm. ai inconjurat-o. . .zise lampagiul." Ofta cu parere de rau si isi mai spuse: . "Pe acesta ..isi zise micul print. Treizeci de zile! Buna seara. si restul noptii. Cuprindea numai atata loc. Cu toate acestea. Caci poti sa fii si credincios si lenes totodata. Micul print se uita la el si-i era drag de lampagiul acesta atat de credincios consemnului. Micul print nu izbutea sa inteleaga la ce puteau fi de folos un felinar si-un lampagiu.zise lampagiul. umbla .Da. Munca lui macar are o noima. iar seara aprindeam. isi adoarme floarea sau steaua. Treizeci de minute. ca sa ma odihnesc. de vreme ce-i frumoasa.Am o meserie cumplita. Apoi isi sterse fruntea cu o batista cu patratele rosii. De ce stinsesi felinarul? . Isi aduse aminte de apusurile de soare. Cand isi aprinde felinarul. era ca lui ii parea rau dupa aceasta binecuvantata planeta. . Cand isi stinge felinarul. isi spuse: .. Poate fiindca se ingrijeste de altceva decat de sine insusi. Si stinse felinarul.. Tocmai asta e nenorocirea! De la an la an.zise micul print. pe o planeta fara case si fara de locuitori. ca sa dorm .E singurul din care puteam sa-mi fac un prieten.raspunse lampagiul. Lucrul.

geograful pune sa se faca cercetari cu privire la moralitatea exploratorului. de asemeni.care ar fi un prost explorator.Se duce cineva acolo.Ei. e loc putin de tot! Am trei vulcani. ci vin exploratorii la el. care stie unde se afla marile.Foarte interesant .zise geograful .zise geograful. .Mai am si o floare.Ce-i cartea asta groasa.Noi nu insemnam florile . i se cere sa aduca niste pietre mari.Pentru ca florile sunt efemere. .zise geograful.zise geograful. se trece la cercetari in legatura cu descoperirea lui.Pentru o floricică cu petale vișinii Micul print se aseza la masa. Doi vulcani incinsi si un vulcan stins. daca un explorator ar bea prea mult. . .Ce este un geograf? . Si. dar tu vii de departe! Tu esti un explorator! Fa-mi o descriere a planetei tale! . E prea multa bataie de cap. Deodata. acolo unde de fapt nu se afla decat unul singur. .zise Domnul cel batran. Insa nu se stie niciodata.Asadar? intreba geograful. a marilor.zise micul print .zise geograful.numai ca eu nu sunt explorator. Le pune intrebari si isi face insemnari dupa amintirile lor. o meserie adevarata! Si arunca o privire.zise micul print . . ar insemna doi munti.zise micul print. Nu mai vazuse niciodata o planeta atat de mareata. Spre a fi insemnate cu cerneala. .Se poate. In sfarsit. isi ascuti creionul.) Dar munti? . geograful se turbura: . ca sa vada? .Cum asa? intreba micul print. de jur imprejur. .Si geograful. .Pentru ca betivii vad dublu. Nu geograful e acela care face numaratoarea oraselor. . . a oceanelor si a pustiurilor. Geograful e un om prea important. dupa ce isi deschise registrul. Cum ziceam. . . e vorba despre descoperirea unui munte mare.Nici asta n-as putea sa stiu . de pilda. atunci. daca moralitatea exploratorului pare multumitoare.Stiu pe cineva . Iar daca amintirile vreunuia i se par demne de luat in seama. a fluviilor. Duc mare lipsa de exploratori.O! la mine . . Geograful. . .N-as putea sa stiu .E un savant.Eu sunt geograf . zise micul print.Dar dumneavoastra sunteti geograf! . ca sa umble el hoinar.zise geograful. El nu-si paraseste biroul.Cum asa?! E tot ce poate fi mai frumos! . . Calatorise pana acum atat de mult! . ca sa mai rasufle putin.Asta pentru ce? . I se cere insa exploratorului sa aduca probe. .Pentru ca daca un explorator ar minti. Daca. fluviile.Nu se stie niciodata . .Dincolo vii? il intreba Domnul cel batran.Nu. pe planeta geografului. muntii si pustiurile.Ce inseamna "efemer"? .E tare frumoasa planeta dumneavoastra! Se gasesc si oceane pe-aici? . se asteapta pana cand exploratorul vine cu probele. Ce faceti dumneavoastra aici? .Dar orase si fluvii si pustiuri? .N-as putea sa stiu . in cartile de geografie s-ar produce catastrofe. . Povestirile exploratorilor sunt insemnate mai intai cu creionul. orasele.Intocmai .Oh! (Micul print era dezamagit. a muntilor.nu prea ai ce vedea.

Noi scriem despre lucruri eterne. .il intrerupse micul print. sa-si faca o parere gresita despre planeta noastra. Se intampla foarte rar ca un munte sa-si schimbe locul.Inseamna "ceva amenintat sa piara curand". Voi insa nu va pierdeti vremea cu astfel de pedepse scolaresti. Apoi. dupa ce-si aprindeau felinarele.zise geograful. se mira foarte mult ca nu vedea pe nimeni. pe intreg cuprinsul celor sase continente ale sale. E de prisos. Ma tem ca nu cumva aceia. Si micul print pleca. Aveti incredere in mine. cand ajunse pe Pamant.zise geograful .sunt cartile cele mai de pret dintre toate cartile. pe regii negri). Micul print. Atunci venea randul lampagiilor din Rusia si din Indii. Pamantul nu e o planeta oarecare! Poti numara pe el o suta unsprezece regi (fara a-i uita. cand un inel de culoarea lunei se misca pe nisip. Are o faima buna .Pentru o floricică cu petale vișinii .dar ce inseamna "efemer"? starui micul print. Tocmai incepuse a se teme ca nu cumva sa fi gresit planeta. Foarte rar un ocean se goleste de apa. al celor din Africa si Europa. nu va vor crede. noua sute de mii de businessmani. . Capitolul XVI Cea de a saptea planeta a fost. Oamenii.Pe unde ma sfatuiti sa mai merg? intreba el..isi zise micul print . Venea mai intai randul lampagiilor din Noua Zeelanda si Australia. la opera.Bineinteles! "Floarea mea e efemera .si nu are decat patru spini.. . Intrau atunci in dans. El nu e schimbator. nitel inghesuiti. asadar.Pe planeta Pamant . trebuia intretinuta caolo. cel cu singurul felinar de la Polul Sud. adica vreo doua miliarde de oameni mari. Omenirea ar putea fi ingramadita pe cea mai marunta insulita din Pacific. Ce inseamna "efemer"? . pe douazeci de mile latime. Daca cei doua miliarde de locuitori care impanzesc Pamantul. cand v-am vorbit de lampagii. Ca sa va puteti face o parere despre intinderea Pamantului. Era maret! Numai lampagiul singurului felinar de la Polul Nord si confratele sau. Se socotesc grozavi. al celor din America de Nord. N-am fost nici eu prea cinstit.Floarea mea e amenintata sa piara curand? . sapte mii de geografi.raspunse geograful. Miscarile acestei armate erau diriguite ca acelea ale unui balet. asa ca sfatuiti-i sa calculeze singuri. lampagii din China si din Siberia. Apoi. Insemnatate pentru noi are numai muntele. ei ar incapea cu usurinta intr-o piata publica de douazeci de mile lungime. o data ce-o pusese. Apoi.Dar vulcanii stinsi se pot trezi . Si niciodata nu stricau randuiala intrarii lor in scena. Pamantul. trei sute unsprezece milioane de vanitosi. . gandindu-se la floarea lui.Geografiile . sapte milioane si jumatate de betivi. duceau un trai de trandavie si de nepasare: lucrau de doua ori pe an. ca la un miting. aveai in fata ochilor o priveliste incantatoare. Ele nu se invechesc niciodata. care n-o cunosc. ca sa se apere de lume! Iar eu am lasat-o singura acasa!" Aceasta a fost cea dintai tresarire a caintei sale. Oamenii mari. bineinteles. am sa va spun ca. Isi inchipuie ca ocupa mult loc. al celor din America de Sud. . de buna seama. se intampla sa mai si minti cate putin. pe Pamant ocupa foarte putin loc. Apoi ei se furisau pe nesimtite in culise. prin urmare. Capitolul XVII Cand vrei sa faci o gluma. Apoi. o adevarata armata de patru sute saizeci si doua de mii cinci sute unsprezece lampagii. la randul lor. Daca te uitai la el ceva mai de departe. care in viata lui nu renuntase la o intrebare. Isi regasi insa cumpatul: . Ei nu mai pot de dragul cifrelor: lucrul acesta le va fi pe plac. ca baobabii. ar sta in picioare. acestia plecau la culcare.Noua ni-i totuna daca vulcanii sunt stinsi sau daca sunt treji . inainte de nascocirea luminii electrice. .

raspunse sarpele.. . Pamantul e mare .Aici e pustiul.zise sarpele.. in Africa .rosti micul print. Priveste la planeta mea.Mi-e mila de tine. .Ma intreb .Buna seara .. Micul print se aseza pe o piatra si-si inalta ochii catre cer: .zise sarpele.Pe Pamant. candva.mai zise. Micul print zambi: -Prea puternic nu esti tu .. Tu insa esti neprihanit si vii de pe o stea .zise el . subtire ca un deget .. . . Si tacura amandoi. Se incolaci. . .. esti atat de plapand pe Pamantul acesta de granit! As putea sa te ajut intr-o zi. as putea ..Pentru o floricică cu petale vișinii .E frumoasa .zise sarpele...Oh! Am inteles prea bine .Sunt insa mai puternic decat degetul unui rege .. Si tacura amadoi. . Micul print nu raspunse nimic. Ce cauti tu pe-aici? ..... .Pe ce planeta am cazut? intreba micul print. eu il redau pamantului din care a iesit . .Am niste necazuri cu o floare .daca nu cumva stelele sunt luminoase numai pentru ca astfel fiecare.ii spuse el intr-un tarziu.As putea sa te duc mai departe decat o corabie . Micul print il privi indelung.. dar cat e de departe! . sa o poata regasi pe-a lui.zise sarpele. .Buna seara . ca o bratara de aur.Aha! facu sarpele... Va sa zica nu se afla nimeni pe Pamant? .Eu pe toate le dezleg .Unde sunt oamenii? vorbi in cele din urma micul print.dar de ce vorbesti mereu in enigme? . nici macar nu poti calatori .Aha! . . rosti micul print . n-ai nici macar labe .. In pustiuri nu e nimeni. .rosti sarpele.Singur te simti si printre oameni . . Te simti cam singur in pustiu ... pe glezna micului print: .zise sarpele.Pe acela.zise sarpele.Esti un animal ciudat .zise micul print. intr-un noroc. E chiar deasupra noastra . daca-ti pare prea rau dupa planeta ta. pe care-l ating.

" Capitolul XX Iata insa veni si clipa cand. Ii poarta vantul.zise micul print intr-un noroc.rosti micul print. . Buna ziua . . . i-am zarit o data . Acasa.. ..zise el. . . . iar oamenii n-au nici un pic de fantezie. inmarmurit. . .. erau cei trei vulcani ai lui.zisera trandafirii.Buna ziua . Nu se stie insa niciodata unde-i poti gasi..Unde sunt oamenii? intreba cuviincios micul print.Pentru o floricică cu petale vișinii Capitolul XVIII Micul print strabatu pustiul si nu intalni decat o floare.Fiti prietenii mei..Buna ziua .raspunse ecoul.Buna ziua . Numai uscaciune..o pofti micul print.. care se intoarse..Vino sa te joci cu mine ....zisera trandafirii.isi zise el atunci . toti erau aidoma cu floarea lui.. o floare de nimic. dupa ce umbla o vreme-ndelungata prin nisip. . Micul print ii privi. care-i ajungeau doar pana la genunchi.. Cu ani in urma.zise vulpea... Sunt atat de trist. . Nu fac altceva decat sa-ngane ceea ce le spui . intr-un sfarsit.zise el. pe stanci si prin zapezi..zise floarea. numai stanca colturoasa.Sunt singur ..Cine sunteti voi? intreba el..Cine sunteti voi . . .. "De pe un munte cat acesta de inalt . Capitolul XXI Chiar atunci sosi si vulpea: .raspunse cuviincios micul print. .zise floarea..Cine esti tu? zise micul print.Buna ziua . Esti tare frumoasa .zise vulpea. cred. pe care ii vazuse el vreodata.Buna ziua . Ooamenii? Sa tot fie. "Ce planeta caraghioasa! se gandi el atunci. . ... . Singurii munti. descoperi un drum. Se afla intr-o gradina de trandafiri infloriti. Floarea. toate.. O floare doar cu trei petale. micul print. sunt singur .. . duc spre oameni. .zise glasul sub mar . Iar drumurile..am sa vad dintr-o privire toata planeta si toti oamenii ." Insa nu zari decat colturi de stanca. . sunt singur .Buna ziua . insa nu vazu pe nimeni.. . . Iar de vulcanul stins se folosea ca de un scaunel.Cine sunteti voi? zise micul print.. .Noi suntem trandafirii .Sunt o vulpe . cine sunteti voi . vreo sase-sapte. vazuse trecand o caravana. numai sare... candva.Buna ziua . sunt singur .. eu aveam o floare: vorbea intotdeauna ea intai .Sunt aici . foarte ascutite..raspunse ecoul.. .zise micul print. . cine sunteti voi . Ei nu au radacini si asta-i stinghereste mult.raspunse ecoul.Te du cu bine .Ramai cu bine .Buna ziua .Vai! facu micul print . Capitolul XIX Micul print se urca pe un munte inalt. Buna ziua .

Dar daca tu ma imblanzesti. E undeva o floare ..ce cauti pe-aici? . Si nici tu n-ai nevoie de mine.Nu pot sa ma joc cu tine . . Tu nu esti inca pentru mine decat un baietas. priveste! Vezi tu. de aceea. cand tu ma vei fi imblanzit! Graul.Nu esti de prin partile locului . pentru tine.Interesant! Dar gaini? . minunat.zise vulpea.Nici. fara seaman pe lume. E foarte neplacut! Mai cresc si gaini.Incep sa inteleg ..Ce inseamna "a imblanzi"? .Se prea poate .Nimic nu e desavarsit . Vulpea insa se intorse la gandurile sale: .zise vulpea.zise vulpea ..Pe planeta aceea sunt vanatori? . .A! iarta-ma . Dar daca tu ma imblanzesti..Oamenii . mi se pare ca m-a imblanzit . Caut prieteni. vom avea nevoie unul de altul.. pe mine ma vaneaza oamenii.zise vulpea.A-ti crea legaturi? . auriu si el.zise micul print.suspina vulpea. Si asta-i trist! Tu ai insa parul de culoarea aurului. lanurile de grau? Eu nu-mi aduc aminte de nimic. Si-apoi.Caut oamenii . acolo. . .Viata mea e vesnic aceeasi.Nu. Nu sunt imblanzita. .. Tu vei fi. Iar eu am nevoie de tine. Si-mi va fi nespus de draga murmurarea vantului prin grau . adauga: . Pasii altora ma fac sa intru sub pamant. Al tau ma va chema din vizuina. E sigurul folos de pe urma lor.Da.zise micul print. . Toate gainile se aseamana intre ele.zise micul print. Va fi.. ca o melodie.. Vulpea tacu si se uita indelung la micul print: .E un lucru care prea e dat uitarii .rosti micul print. imi va aminti de tine. Vulpea se arata foarte nedumerita: .. .Nu . Eu voi fi. Inseamna "a-ti crea legaturi" .Pentru o floricică cu petale vișinii . . Ce inseamna "a imblanzi"? . aidoma cu o suta de mii de alti baietasi. viata mi se va insenina. Voi cunoaste sunetul unor pasi deosebiti de-al tuturora. Eu vanez gainile. si toti oamenii se aseamana intre ei. Eu nu sunt pentru tine decat o vulpe. Ce inseamna "a imblanzi"? . Insa. Pe Pamant intalnesti tot soiul de lucruri.Pe alta planeta? .zise vulpea.. fara seaman pe lume . aidoma cu o suta de mii de alte vulpi. Cauti gaini? .au pusti si vaneaza. Asa ca ma cam plictisesc. pentru mine. dupa un rastimp de gandire.zise micul print.zise vulpea .Desigur .O! Dar nu e pe Pamant .

Din vina ta .spuse dupa dansa micul print. precum nici voi n-ati imblanzit pe nimeni.Voi sunteti frumoase. Nimeni n-ar avea de ce sa moara pentru voi. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic.Trebuie sa ai foarte multa rabdare .datorita culorii graului. un trecator de rand ar crede ca-i asemeni voua.. Astfel micul print imblanzi vulpea. singura.Asa e .zise vulpea. .Asa e . in iarba. Se duc sa joace.zise el . fiindca pe ea am udat-o eu cu stropitoarea. Ochii nu pot sa patrunda-n miezul lucrurilor. Sunteti precum era si vulpea mea. pentru fluturi).. Iata care-i taina mea.le spuse el. eu niciodata nu voi sti la care ceas sa-mi impodobec sufletul. voi inca nu sunteti nimic .Atunci nu dobandesti nimic din asta! . Pe voi nimeni nu v-a imblanzit.Vai! zise vulpea .Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim . spre pilda. Insa vei putea. e o zi minunata! Ma plimb si eu. ori cum se lauda. Eu te voi privi cu coada ochiului. Ne trebuie rituri.. E ceea ce face ca o zi sa se deosebeasca de celelalte zile.zise vulpea. iar eu iti voi darui o taina. uite-asa. Vei descoperi ca floarea ta nu are-n lume seaman. ma vor cuprinde un freamat si o neliniste: voi descoperi cat pretuieste fericirea! Dar daca vii la voia intamplarii. Daca vrei sa ai un prieten. . A doua zi. . .E si el ceva cu totul dat uitarii . cu fetele din sat. Eu insa mi-am facut din ea un prieten.Ramai cu bine . Cum insa nu exista negutatori de prieteni. sa te asezi din ce in ce mai aproape de mine . de celelalte ore. ori cateodata chiar si cum tacea. Fiindca ea e floarea mea.Mult mai frumos era. E foarte simpla: limpede nu vezi decat cu inima. Pe masura ce ora va trece. iar eu n-as mai avea vacanta niciodata. fiindca pe ea am ocrotit-o eu cu paravanul.zise vulpea.Du-te sa mai vezi o data trandafirii. imblanzeste-ma . .raspunse vulpea. aidoma cu altele. Micul print se duse sa mai vada o data trandafirii: . vii la ora patru dupa-amiaza.. o suta de mii.Ochii nu pot sa patrunda-n miezul lucrurilor . .Voi nu semanati intru nimic cu floarea mea. La inceput. .zise vulpea. iar ea acum nu are-n lume seaman.. te vei aseza ceva mai departe de mine. ca sa tina minte. daca veneai si astazi la aceeasi ora ... .Numai timpul cheltuit cu floarea ta face ca floarea ta sa fie atat de pretioasa. . la vulpe. . Apoi adauga: . .raspunse micul print . Au un rit. atunci. pana la vie.. toate zilele ar fi la fel. . .le mai spuse el. .Ce-i acela rit? zise micul print.zise micul print .. ci ai vrut sa te-mblanzesc . fireste. Graiul e izvor de neintelegeri. e mai de pret decat voi toate la un laolalta. iar tu nu vei rosti nici un cuvant. imblanzeste-ma! . . pe zi ce trece. de la negutatori. Fiindca pentru ea am ucis eu omizile (in afara doar de cateva. spre a-ti lua ramas bun. Am sa plang . Daca de pilda. micul print veni din nou. Nu era decat o vulpe. Iar cand ora despartirii fu aproape: .zise apoi. dar sunteti desarte . si mai fericita ma voi simti.Dar ai sa plangi! zise micul print.zise vulpea .. oamenii nu mai au prieteni. La ora patru.Pentru o floricică cu petale vișinii .Te rog . joia.. Ei cumpara lucruri de gata. Am de cautat prieteni si o multime de lucruri de cunoscut. .Te du cu bine . Intoarce-te apoi la mine. Si florile se rusinara.numai ca nu prea am timp. Floarea mea. . Si se duse inapoi. Joia.Ba dobandesc . vanatorii mei. eu inca de la trei voi incepe sa fiu fericita. o ora. ea insa.eu nicidecum nu-ti voiam raul.zise vulpea. Daca vanatorii s-ar duce la joc la voia intamplarii. prin urmare.Ce trebuie sa fac? zise micul print.Bucuros as vrea .. Fiindca pe ea am ascultat-o eu cum se plangea.zise vulpea.

Floarea lui ii povestise ca ea era..Aduc o mare economie de timp .Eu sunt raspunzator de floarea mea . Economisesti cincizeci si trei de minute pe saptamana. Numai copiii isi turtesc nasul de geamuri. .Erau nemultumiti acolo unde se aflau? .. inauntru.Nu urmaresc nimic .Si ce poti face cu aceste cincizeci si trei de minute? . si s-ar preface chiar ca moare.zise negutarorul..zise micul print. intr-o singura gradina! "Tare s-ar mai socoti jignita .Numai copiii stiu ce cauta ..zise acarul. nu s-ar mai opri din tuse.Buna ziua . Capitolul XXII . facu micul print. in partea cealalta.Sunt tare grabiti . incep sa planga . . . Iar eu as fi desigur nevoit sa ma prefac c-o ingrijesc. planse..isi zise el . Capitolul XXIII . ca sa tina minte.Ei au noroc . Ei isi cheltuiesc timpul cu o papusa de carpa si ea devine astfel foarte pretioasa si daca cineva le-o ia.Numai timpul cheltuit cu floarea mea . spuse dupa dansa micul print.Nu sunt aceeasi . . Si un rapid straluminat. . Si al doilea rapid straluminat trecu. Era un negutator de hapuri perfectionate. Dorm acolo. Inghiti cate unul pe saptamana si nu mai simti nevoia sa bei..zise micul print." Apoi isi zise mai departe: "Ma credeam inavutit cu o floare fara seaman.Buna ziua . Si se simti foarte nefericit.. si iaca ca n-am decat o floare de rand. Tu esti raspunzator de floarea ta. . bubuind ca tunetul. .Ce faci aici? zise micul print. cand la stanga.zise acarul.zise negutatorul.Oamenii au dat uitarii adevarul acesta .Se si intorc? intreba micul print.. . ca sa ma indurereze si pe mine..rosti micul print. ori poate stau si acasa. Devii raspunzator de-a pururi pentru ceea ce ai imblanzit. Si iata ca se mai aflau cinci mii. culcat in iarba. . in univers. Expertii au facut un calcul. cutremura cabina acelor. ca sa scape de rusine. .Acestia au pornit in urmarirea calatorilor dintai? intreba micul print.zise acarul.Triez calatorii in pachete de cate o mie ..Nici chiar omul de la locomotiva nu stie .Pentru ce le vinzi? zise micul print. . care-mi vin doar pana la genunchi si dintre care unul e poate stins pe vesnicie.Face fiecare ce vrea . care potolesc setea. Ce anume cauta? ..Pentru o floricică cu petale vișinii .zise acarul...zise vulpea.Buna ziua . Tu insa nu trebuie sa-l uiti. Si bubui tunetul celui de al treilea rapid straluminat. .zise micul print. .daca ar vedea una ca asta . ." Si. . . .Buna ziua . nu prea sunt un mare print . bubuind. care-i poarta cand la dreapta. ca sa tina minte. s-ar lasa sa moara cu adevarat . Cu asta numai si cu cei trei vulcani.zise acarul.Niciodata nu esti multumit unde te afli . singura in felul ei.zise acarul..zise acarul. Acestia vin in locul celorlalti. Dau drumul trenurilor. pentru ca altminteri. toate semanand cu ea. .

ceea ce le da lor frumusete ramane nevazut.. Atat a zis: .Cum asa? .. poate ca nici n-a cautat-o nimeni.. Eram induiosat.Dragul meu baiat. dupa o tacere." Cum un suras usor aluneca pe buzele-i intredeschise.daca as avea de irosit cincizeci si trei de minute. la fruntea-i palida. Lucrul cel mai pretios ramane nevazut .E bine sa ai un prieten.. undeva. vulpea . Ma uitam. ma cuprinsese o usoara fierbinteala. mi-a mai spus. Si banuiam in el o gingasie si mai mare." El se uita la mine si-mi raspunse. Cum micul print adormi. . prin pustiul fara de sfarsit.. Si cu toate acestea.. . sorbisem si cel din urma strop al proviziei mele de apa. dar eu inca nu mi-am reparat avionul. .Adica si tie ti-i sete? l-am intrebat.Pentru o floricică cu petale vișinii "Eu . Mi se parea ca port o gingasa comoara. El nu ma intelese.se infunda in trenurile lor rapide.. am dat. in revarsatul zorilor. in timp ce ascultam cu negutatorul.Prietena mea.Pentru ca avem sa murim de sete . Ostenise. locuiam intr-o casa straveche si spunea legenda ca acolo s-ar afla ascunsa o comoara..Oamenii .. Si era adevarat. ca flacara-ntr-o lampa.zise micul print ..Stelele sunt frumoase.isi spuse micul print .. la undele nisipului batut de luna. nu mai e vorba de vulpe! .zise el . e icoana unei flori ce straluceste inlauntrui. Stiam prea bine ca nu trebuia sa-i pun intrebari.i-am spus micului print .. Ea insa fermeca intreaga casa. Trebuie sa ocrotim cu grija lampile: orice boare e in stare sa le stinga.De aceea e frumos pustiul .fiindca. as porni in liniste spre o fantana ... ii priveam suvitele de par ce-i tremurau in vant si ma gandeam: "Ceea ce vad eu aici nu e decat o coaja. . Casa mea. in lumina lunei.ca esti de aceeasi parere cu vulpea mea. Ma uimi ca inteleg deodata aceasta tainica stralucire a nisipului. fie despre stele sau pustiu.zise micul print . pana cand se lasa noaptea si incepura sa se-aprinda stelele. tacuti... din pricina setei. sa cautam o fantana .. caci.. Eu.. peste fantana. Se aseza. Nu intelegeam ce vrea sa spuna. "Nu-si da seama de primejdie . .Da . Si. Capitolul XXV .Vai! . la voia intamplarii. Mi se parea chiar ca niciodata pe pamant nu se aflase ceva mai gingas. Bineinteles ca nimeni nu i-a dat de urma niciodata.Ma bucur . Asa ca se framanta si se sucesc de colo-colo . Si merseram astfel ore de-a randul.. Pe vremea cand eram copil.E frumos pustiul .. il luai in brate si pornii din nou la drum. fara sa mai spun nimic. . Eu le zaream ca printr-un vis.zise el.adauga el. el ascunde o fantana.. . ceva straluceste in linistea lui .. chiar daca e sa mori. Ma incerca o moleseala: n-are nici un rost sa cauti o fantana. Intotdeauna mi-a fost drag pustiul. dar nu mai stiu nici ei ce cauta..Apa mai poate fi buna si pentru suflet. Cu toate acestea. .. M-am asezat si eu alaturi. de cand ramasesem in pana prin pustiu si. dar tacui . chiar la ceea ce gandeam: .. ascundea o taina . Nu vezi nimic.. Cuvintele micului print imi jucau in minte: . Si tot mergand asa. nu mai am nimic de baut si as fi la randu-mi fericit. porniram la drum.fie ca e vorba despre o casa.i-am spus micului print . datorita unei flori pe care nimeni nu o vede . Eu i-am raspuns: "De buna seama".sunt foarte frumoase amintirile tale. Nimic nu se aude. sunt tare bucuros ca m-am imprietenit cu o vulpe. si m-am uitat.. m-am gandit: "Ceea ce ma induioseaza atat de mult la acest mic print e credinta lui fata de-o floare. Te asezi pe o duna de nisip. chiar si atunci cand doarme . in adancul inimii ei. Pentru el e de ajuns un strop de soare . unul.Si mie mi-i sete . Lui niciodata nu-i e foame si nici sete. El insa nu mi-a dat raspuns la intrebare. imi raspunse: . la ochii lui inchisi." Capitolul XXIV Ne gaseam in cea de-a opta zi. de-as putea porni in liniste spre o fantana! .mi-am spus. . .

. A noastra era aidoma unei fantani de tara. Era precum un dar de buna pentru suflet. iar mie mi se parea ca visez. Cu inima trebuie sa cauti! Bausem si eu.Stii tu .copiii stiu.Ochii insa sunt orbi. . Si micul print adauga: . . . Fantana. . Si dandu-i-o.i-am raspuns eu.ii spusei micului print . iar in apa care tot mai tremura vedeam cum tremura soarele. Asa ca desenai o botnita. razand: .noi trezim fantana si ea canta .Nu gasesc .Nu merita atata osteneala .. urechile . Prin partile acelea insa nu se afla nici un sat. lumina pomului de Craciun.De buna seama . Fantanile sahariene sunt niste simple gropi sapate in nisip. o botnita pentru oaia mea . . El rase.Trebuie sa-ti tii fagaduinta . .zise el . am inteles ce cautase! I-am dus ciutura la gura.zise micul print .da-mi sa beau . ca de miere. .zise micul print . eu nu ma pricepeam sa desenez nimic altceva in afara de serpi boa intregi si de serpi boa spintecati... care din nou se asezase langa mine.. si tot nu gasesc ceea ce cauta .I-auzi . in revarsatul zorilor.Pentru o floricică cu petale vișinii Si adauga: .. ciutura si funia .Mi-e sete de apa aceasta .. Se nascuse din drumul strabatut sub stele.pentru tine e prea greu.cresc cinci mii de trandafiri intr-o singura gradina .. Micul print le zari si zise.. pe care o descoperisem noi.i-am raspuns eu. Nu voiam ca el sa se trudeasca... nu semana deloc cu fantanile sahariene.sunt toate gata pregatite: scripetele.. atunci. .. Apa aceasta era cu totul altceva decat o hrana oarecare. asa cum geme o morisca veche. Culoarea aceea..Si totusi ceea ce cauta ei ar putea fi gasit intr-o singura floare sau strop de apa .. ma facea de asemeni fericit.. Si scripetele gemu.. Am asezat-o acolo.. melodia liturghiei de la miezul noptii si duiosia zambetelor alcatuiau intreaga stralucire a darului pe care il primeam. . . Rasuflam usurat.am rostit eu . Tot asa.Baobabii tai seamana cu niste verze .Oamenii de pe meleagurile tale . din truda bratelor mele...imi spuse cu blandete micul print.. pe vremea cand eram copil. De ce mai trebuia sa fiu nelinistit . apuca de funie si puse scripetele in miscare.Ciudat . din cantecul scripetelui. e de culoarea mierei. da! merge si-asa . .A.. cumpanind-o bine. simtii cum mi se frange inima. Iar eu.Nu inteleg ce ai de gand. El inchise ochii si bau. .zise micul print . pana-n dreptul ghizdului. care eram atat de mandru de baobabii mei! ..Vai! Si eu.. ... si sunt si prea lungi! Si iarasi rase. . Cantecul scripetelui imi dainuia in urechi. dupa ce vantul a dormit o vreme-ndelungata..Lasa-ma pe mine .Esti nedrept.. Nisipul..Vulpea era . cam seamana cu niste coarne . incet. baietas.Ce fagaduinta? . Am tras afara ciutura. Era dulce ca o sarbatoare. eu sunt raspunzator de floarea aceea! Am scos schitele desenelor din buzunar.

.. un sarpe din aceia galbeni. insa.. Imi aminteam de vulpe. am inceput sa alerg. te plimbai asa. maine e un an de-atunci . . i-a raspuns un glas.mi-i teama . Micul print mai spuse. dupa o tacere. daca te-ai lasat imblanzit .. care te rapun in treizeci de secunde.. de unul singur. dupa o tacere: . caci el din nou s-a-mpotrivit: . Apoi. Vedeam acolo. Am sa viu la noapte.Cum adica. Ma aflam la douazeci de metri departare de zid si inca nu vedeam nimic.. Inca nu vedeam. N-ai decat sa ma astepti acolo. nici n-auzeam pe nimeni.. dar locul nu-i aici .vreau sa cobor! M-am uitat atunci in jos. cu toate acestea. l-am zarit de departe pe micul meu print. se lasa .Vai! . In mine. dar tot nu pricepeam nimic. e primejdie sa mai si plangi putin. dar daca te imbujorezi inseamna 'da'. la temelia zidului si m-am smuls din loc. pe-aproape . care sta acolo. fara sa-nteleg de ce. cu picioarele atarnande. ca sa-mi scot revolverul. pe cand ma inapoiam de la treburile mele.am rostit eu . Si se imbujora. Eu te astept aici. Mie. Ai sa vezi de unde incep urmele mele pe nisip. nu-i asa? . Vino inapoi maine seara .Ai un venin bun? Esti sigur ca n-ai sa ma faci sa sufar multa vreme? M-am oprit. de undeva. Si iarasi. la zgomotul pe care-l faceam. Rosti: . cand am cazut eu pe Pamant . . la mii de leghe departare de orice asezare omeneasca! Te intorceai la locul caderii? Micul print se-mbujora din nou.Stii. cautandu-ma prin buzunar... acum opt zile. micul print vorbi din nou: .. nu-ti aduci aminte? zicea el.zise el . Si l-am auzit vorbind: . totusi se isca on intrebare: . adauga: .. Trebuie sa te intorci la masina ta. in dimineata cand te-am cunoscut. sus. insa sarpele. inaltat spre micul print. spre zid.Acuma trebuie sa lucrezi. el niciodata nu raspundea la intrebari..Pentru o floricică cu petale vișinii El insa nu-mi raspunse.Am cazut pe-aici. Insa el imi spuse: ... Nu-i nicidecum aici! Fara indoiala.Poate fiindca maine se implineste anul? ... asadar. cu inima stransa. Iar eu adaugai. nu-mi trecu nelinistea..Nu din intamplare.Acuma du-te . Am mers mai departe. se aflau ruinele unui vechi zid de piatra...Ba da! Ba da! Ziua e aceasta. sovaitor: . A doua zi spre seara. bineinteles.. Capitolul XXVI In preajma acelei fantani. Micul print din nou se-mbujora.. ma incerca o amaraciune ciudata.

L-am udat cu apa pe la tample si i-am dat sa bea. ti-i drag. Din nou a ras. El.. sunt numai niste luminite..Am cu mine oaia.. Numai pentru tine stelele vor fi ca pentru nimeni altul . ci mi-a spus: . ci adauga: . ..Ce nazbatie mai e si asta? Acuma-mi stai de vorba si cu serpii! I-am desfacut nelipsitul fular de aur. scurgandu-se ca o fantana tasnitoare care moare si fara sa se grabeasca. ..era buna. Eu asteptai asa. asa incat te vei uita cu drag la toate stelele. Dar el mi-a spus: .. . . Apa din care mi-ai dat tu sa beau era asemeni unei melodii.Tu de unde stii? Voisem sa-l instiintez ca. E mai bine asa. .Desigur .. sa te uiti pe cer.. ca aluneca in jos. oricare dintre stele va fi steaua mea. Si-am inteles atunci ca niciodata n-as putea sa ma impac cu gandul n-am sa-l mai aud razand..Desigur . Fireste ca-i fusese frica! dar a ras incetisor: . Si apoi. Daca te-ai indragostit de-o floare care se gaseste pe o stea. .Astazi ma intorc si eu acasa . se furisa printre pietre. care se facuse alb ca zapada. in ciuda tuturor asteptarilor. La mine-acasa e prea mic. mai vreau sa te aud razand . abia in clipa cand sa-l prind in brate pe prostutul meu de print micut.. cei care calatoresc.. Din nou mi-a dat fiori de gheata simatamantul ca avea sa se intample ceva de neinlaturat.. si-mi parea.Pentru o floricică cu petale vișinii usor la vale. datorita scripetelui si funiei .. puisor . ..Te vei uita la stele.. as vrea sa-ti fac un dar ... Avea o privire adanca.. Imi dadeam seama ca se intampla ceva cu totul neobisnuit. cu un fosnet marunt si metalic. ..La fel e si cu floarea.. Simteam cum ii bate inima. ganditor: ...Ti-a fost frica. izbutisem sa-mi repar avionul! Nu-mi dadu nici un raspuns la intrebare. . noaptea...Puisor.Ma bucur ca ai descoperit ce-i trebuia masinii tale. Pentru tine. cu toate astea... un timp indelungat.. puisor. imi place cand aud rasul acesta! . ... incetul cu incetul.Nu-i asa..E mult mai departe .Stelele nu sunt la fel pentru toti oamenii.. e mult mai greu . Am ajuns la zid.. pierduta-n departari: . Si botnita .. Si lada pentru oaie.Ah! puisor. noaptea. ca-ntr-o genune si nu puteam sa fac nimic ca sa-l opresc..Lucrul cel mai pretios ramane nevazut . Imi vorbi: . Il strangeam in brate. Si nu ma mai incumetam sa-i pun nici o intrebare. El insa n-a raspuns la intrebare.La noapte e un an.. Si surase cu tristete. . pe nisip. Savantii vad in ele doar probleme. cand ai impuscat-o. Insa toate stelele acestea nu au grai .Ce vrei sa spui? . Steaua mea se va afla atunci chiar deasupra locului unde-am cazut anul trecut ....Le fel e si cu apa. Vei putea sa te intorci acasa . Pentru altii. ti-aduci aminte . Pentru mine. .. ca pe un copilas. asemeni unei pasari care moare. stelele sunt calauze. Simteam cum se inviora. ..Chiar el va fi darul meu . Toate vor fi prietene cu tine.. . ca sa-ti arat unde se afla steaua mea. Pentru businessmanul meu. va fi asa cum e cu apa .Desigur . erau bucati de aur. puisor. Pe urma. ca nu-i decat un vis urat povestea ta cu sarpele si cu intalnirea si cu steaua . rasul lui era ca o fantana in pustiu. isi petrecu bratele pe dupa gatul meu. Pentru unii. privindu-ma cu ochi patrunzator...Diseara o sa-mi fie si mai frica . Toate stelele sunt inflorite.

.A! esti aici.. Totusi. Pe urma iarasi se facu serios: .Rau ai facut.. Si-a ras din nou... numai de drag . cu cate un scripet ruginit.. A fugit pe nesimtite. .N-am sa ma despart de tine. asa.Stii. Tu singur vei avea. va fi placut..Daca-ti spun aceste lucruri . Serpii sunt ceva rautacios. deoarece plangea ... floarea mea . A mai rostit: . Nu veni sa vezi.. Va insemna ca ti-am jucat un renghi grozav . stele care stiu sa rada! Si-a ras din nou. tu singur. ti-as fi daruit o sumedenie de clopotei ce stiu sa rada . Nu e bine sa te muste . e si din pricina sarpelui. .. caci nu ma mai tineau picioarele. Si-a ras din nou.. ..Va fi atat de frumos! Tu vei avea cinci sute de milioane de clopotei. Vom fi de-a pururi prieteni..Intelegi. Toate stelele vor fi niste fantani.La noapte . E prea departe. Te va indurera.Iata . Si vei deschide uneori fereastra. Nu mi-a spus decat: ... . Asa se-ntampla.Va fi intocmai ca si cand.N-am sa ma despart de tine.... intotdeauna stelele ma fac sa rad!" Iar ei te vor crede nebun.Am ajuns. eu voi avea cinci sute de milioane de fantani . tu le vei spune: "Da. El a zis: . Si e atat de plapanda! Si atat de nestiutoare! Nu are decat patru spini. .E drept ca pentru a doua muscatura.N-am sa ma despart de tine. Si m-a luat de mana.Pentru o floricică cu petale vișinii .. Toate stelele-mi vor da sa beau . Eu am tacut. cu pas grabit. Insa ceva il linisti: .. Dar el era cuprins de-ngrijorare: .. . vei fi fericit ca m-ai cunoscut. Lasa-ma sa fac un pas numai eu singur! Si s-a asezat.. Cand am izbutit sa-i dau de urma. eu sunt raspunzator de ea.Iar dupa ce-ti va fi trecut durerea (durerea-ntotdeauna trece).Ce vrei sa spui? . Ceva ce poate sa te muste numai din placere .. dar nu va fi adevarat . M-am asezat si eu. atunci va fi pentru tine ca si cand ar rade toate stelele.. nitel se va parea ca mor.. tu sa nu vii.Stii . Apoi din nou s-a turburat: . Si a tacut si el.... in loc de stele. Iar prietenii tai se vor mira. deoarece i se facuse frica. Eu am tacut.. fiindca eu voi locui pe una dintre ele.. nu mai au venin . In noaptea aceea nu l-am vazut cand a plecat. mergea intins. vazandu-te ca razi de cate ori te uiti la cer. o nimica toata... . Eu am tacut. Asta e tot . Atunci.Ti se va parea ca sufar .. O coaja veche nu e ceva trist . Eu insumi voi privi la stele. fiindca pe una dintre ele eu voi rade.. . ca sa se apere de lume . Iti va parea ca am murit. cand te vei uita pe cer. Nu pot sa car cu mine trupul acesta.Noaptea.. . ..... Lui ii cam pieri curajul. Eu am tacut. E prea greu. nu merita .Va fi insa ca o coaja veche si parasita.. Iti va fi dor sa radem impreuna. se mai osteni sa-mi spuna: .. stii ..

. Pentru voi. apoi s-a ridicat. n-a mai fost nimic. Pe urma. isi inchide floarea sub clopotu-i de sticla. din pricina nisipului.. sase ani . S-a prabusit incet...... decat o fulgerare galbena pe langa glezna lui.. deoarece. precum se prabuseste un copac. un trandafir . nu i-am mai gasit trupul. e invaluit intr-o adanca taina. ori poate oaia. sa ascult stelele.Pentru o floricică cu petale vișinii A mai sovait putin. dar lor le-am spus: "Sunt ostenit" . A ramas o clipa nemiscat. nu chiar de tot... Eram indurerat. Botnitei pe care i-am desenat-o micului print.. am uitat sa-i adaug legatoare de piele." Atunci toti clopoteii se preschimba-n lacrimi! . Adica . cand m-au vazut.. A facut un pas.. care de asemeni il iubiti pe micul print. Si mi-i drag. nu! Micul print. . Nu era un trup atat de greu . daca undeva. E ca si cum cinci sute de milioane de clopotei . in fiecare noapte. acolo. Capitolul XXVI Iar de-atunci au si trecut." Uneori imi spun: "De buna seama.. acolo.. peste noapte. au fost nespus de bucurosi ca mai traiam. N-o fi putut s-o puna niciodata la botul oii sale. Acum mi-a mai trecut putin. Numai ca. ca si pentru mine. Intamplarea aceasta n-am ma povestit-o nimanui. da sau nu. Totul. pe care n-o cunoastem. Camarazii mei. N-a tipat. pe planeta lui? Se prea poate ca oaia sa fi mancat floarea . desigur. nimic in univers nu mai ramane cum a fost. pe planeta lui. se petrece un lucru nemaipomenit.. in revarsatul zorilor. Stiu insa bine ca el s-a-ntors acasa. Atunci ma-ntreb: "Oare ce s-a petrecut acolo. noaptea. a iesit din lada ei pe nesimtite . iata. a mancat. nu se stie unde. o oaie.. Eu n-am putut sa ma clintesc din loc. Si nici un zgomot nu s-a auzit..

Fiti buni.. daca rade. Si nimeni.. daca are par de aur. cea mai frumoasa si cea mai trista priveliste din lume. Si daca veti ajunge sa treceti pe acolo. Atunci. pentru mine. da sau nu? Si veti vedea cum totul se preschimba . daca nu raspunde cand e intrebat. va rog din suflet. atunci! Nu ma lasati sa fiu atat de trist: scrieti-mi de indata ca s-a-ntors . daca vine la voi un copil. dintre oamenii mari. in pustiu. E aceeasi priveliste pe care o vedeti si cu o pagina mai inainte... uitati-va cu luare-aminte la privelistea aceasta.Pentru o floricică cu petale vișinii Uitati-va la cer. nu va pricepe niciodata ca lucrul acesta e atat de pretios! Aceasta este. pentru ca sa vi-o arat mai bine. Si va-ntrebati: oaia. daca intr-o zi veti calatori prin Africa. veti ghici desigur cine e. zaboviti putin in dreptul stelei. . nu va grabiti. a mancat ea floarea. dar eu am mai desenat-o inca o data. astfel incat sa fiti siguri ca o veti recunoaste.