Учитељски факултет

Универзитет у Београду

МЕТОДИКА НАСТАВЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И
КЊИЖЕВНОСТИ II
-Испитни час-

Асистент:
Јелена Радојичић

Студент:
Тања Митровић 118/2006

Београд, фебруар 2010.

др Прбуловић Борислав. индивидуални облик рада Метода усменог излагања. метода разговора. Едука. Фронтални. Андерсен. -Усвајање нових речи и богаћење речника. -Подстицање ученика да заволе бајке и поспешивање дечје маште.2008. -Развијање љубави према књижевности. . Нова просвета. -Развијање критичког мишљења код ученика. Београд.2010. В: Настава српског језика и књижевности у трећем разреду основне школе.Андерсен Књижевност Обрада (1.ОПШТИ ПОДАЦИ: Студент: Основна школа: Разред и одељење: Датум: Учитељ ментор: Час по реду: ОПШТИ МЕТОДИЧКИ ПОДАЦИ: Наставна тема: Наставна јединица: Наставна област: Тип часа: Циљ часа: Задаци часа: -Образовни: -Функционални: -Васпитни: Облици рада: Наставне методе: Наставна средства: Литература: Тања Митровић 118/2006 ОШ „ Вук Караџић“ IV1 18. метода рада читања и рада на тексту Табла и креда -Милатовић. -Развијање способности за свестрано тумачење. 1991. Цветовић Б. разумевање и тумачење бајке ''Ружно паче'' Х.К. -Доживљавање. Милован. Београд. Душица Глигоровски пети Епика „Ружно паче“ Х. час обраде) Подстицање ученика на свестрано разумевање. -Оспособљавање ученика за самостално усмено изражавање. доживљавање и тумачење књижевног дела „Ружно паче“ Х.К.Андерсен. приручник за наставнике. Београд.02. -Развијање културе слушања. Ђ: Методика разредне наставе.К. године. -Др Тодоров Нада. разумевање и доживљавање књижевног дела. -Лекић. ЗУНС. Приручник за учитеље уз читанку и поуке о језику за четврти разред основне школе. 2005. -Васпитавање ученика за живот у складу са моралним вредностима.

СТРУКТУРА ЧАСА СА ВРЕМЕНСКОМ АРТИКУЛАЦИЈОМ Емоционално интелектуална припрема ученика: 2 минута Најава наставне јединице: 1 минут Интерпретативно читање бајке: 15 минута Разговор о непосредном доживљају: 2 минута Тумачење непознатих речи и израза: 1 минут Садржинска анализа бајке по логичким целинама: 20 минута Синтеза (уопштавање): 3 минута Домаћи задатак: 1 минут .

Ко у њима побеђује? .Како се најчешће оне завршавају? (Циљ ових питања јесте да поновим знање ученика о народним бајкама) Говорим ученицима да ћемо се данас упознати са једном бајком другачијом од оних које су до сада радили.Ко пише народне бајке? .Шта вам се допало. а шта није и зашто? -Како сте се осећали док сте слушали ову бајку? -С ким сте се поистоветили?Зашто? (Ова питања постављам како бих видела како су ученици доживели бајку и какав је утисак бајка оставила на њих). Говорим да ћемо данас радити познату бајку која се зове „Ружно паче“.Како препознајемо народне бајке? . Кажем ученицима да затворе своје књиге. Након изражајног читања неколико секунди правим паузу како би ученици средили своје утиске и учврстили доживљај. а ученици записују у своје свеске. Записујем наслов бајке и име писца на табли.Да ли вам се свидела бајка? .ТОК ЧАСА Емоционално-интелектуална припрема Најава наставне јединице Интерпретативно читање бајке На почетку часа водим разговор о бајкама постављајући следећа питања: . Ученицима најављујем наставну јединицу. Изражајно читам бајку.Какви се догађаји дешавају у таквим бајкама? .Ко су ликови у народним бајкама? .Које сте бајке до сада радили са учитељицом? Када наведу неку од народних бајки питаћу их следеће: . .Како су оне заправо настале? . Разговор о непосредном доживљају Да бих сазнала први утисак ученика питам их следеће: и утисцима . да лепо седну и да ме пажљиво слушају. Ученицима говорим неке занимљивости из биографије писца и препоручујем им да у библиотеци потраже неку од његових бајки јер ће им се сигурно допасти.

неорганизована гомила. тешко проходна. преобразити-променити у нешто друго.издубљено.којом јахач подбада коња. страни. честара-густа шума.које служи за мешање хлеба. наћве-веће дрвено корито.вика. ров-дубок и дугачак прокоп у земљи. кадар-способан.цика. искра-бљесак из очију.Тумачење непознатих речи и израза Анализа садржине по логичким целинама Прва логичка целина -Ружно паче је дошло на свет Ученицима сам претходног дана поделила домаћи задатак на папирићима (Прилог 1. тумачимо је заједно на основу контекста. оронути-дотрајати. масло-претопљени маслац. Уколико постоји нека реч чије значење нису открили. тршчак-земљиште обрасло трском. да пронађу све непознате речи и њихово значење. шевар-висока трава. мамузе-метална направа причвршћена за потпетицу јахачеве обуће. граја. Андерсен која се налази у Читанци на 151. пластови-сено или слама сакупљено на гомилу у облику купе. огавно-гадно. жарач-твоздена шипка којом се разгрће ватра. Такође и да размисле о ружном пачету. хорда-необуздана. Евентуалне непознате речи могу бити: садевено-сакупљено. јегуља-змијолика риба. његовој мајци и односу осталих према ружном пачету. репух-чичак који расте у води.К.) где су имали да прочитају бајку „Ружно паче“ Х. Анализу дела почињем питањима: - Како је описан предео на почетку бајке? Шта сте осетили док сте читали овај део? Ко се налазио у тој шуми ? Зашто се патка досађивала? Због чега је остале патке нису хтеле посећивати? Шта се најзад почело дешавати? . шарка-гвоздени оков помоћу кога су причвршћени за оквир крила врата или прозора. качица-мала каца.барска трска.посуда.одвратно. Ако нико не зна објашњавам значење речи. властелинско-што припада богаташу.

Због чега им је најмање пријало ружно паче? . прву целину.Коме их је мама желела показати? . Друга логичка целина -Шетња мама патке са породицом Затим прелазим на питања која се односе на даљи текст.Како тумачите речи старе патке да се паче мора преобразити? . шта је тада она увидела и постала сигурна? .Када је мама патка кренула са својом породицом у шетњу.Шта јој је рекла патка са црвеном подвезицом? .- Како се тада осећала мама патка? Како су пачићи реаговали када су дошли на свет? А шта им је тада мама рекла? Шта мислите да ли она заиста зна колики је свет?Шта то говори о њој? Ко је учинио и због чега да се мама патки опет промени расположење? И шта се напокон догодило? Какво је оно било? Како је тада реаговала мама патка и због чега? (Желим ученицима да укажем на узбуђење мама патке у ишчекивању принова. Потом они покушавају да пронађу наслов за ту.Како је на њене речи одреаговала мама патка? . Уколико ученици не дођу сами до адекватног наслова пишем наслов који сам смислила. на шта их је мајка највише подстицала? . говорим им да обележе цртицом крај целине.Шта мислите зашто је мама патка стала у одбрану свог ружног пачета? . а они записују у свескама.Како су реаговале друге патке када су виделе госте који им долазе? . Када заједно утврдимо најбољи наслов пишем на табли под редним бројем један наслов прве целине. а посебно на њену реакцију када је стигло сасвим другачије паче) Након анализе овог првог дела текста ученицима саопштавам да би ово могла бити прва целина приче.Када су пачићи видели свађу других патки. .

Трећа логичка целина -Суочавање ружног пачета са околином Затим прелазим на питања која се односе на даљи текст. а они записују у свескама.- Шта мислите. Наслов пишем на табли под редним бројем два. како се ружно паче тада осећало? (Овим питањима желим да ученици разумеју осећања ружног пачета и његове мајке у некоректној ситуацији и да дубље проникну у њихова осећања) Сада поново ученици обележавају крај друге целине. због чега је тако одреаговала и каква осећања су се појавила у њој? Зашто су се патке и кокошке наставиле лоше опходити према ружном пачету? Шта мислите. а потом смишљају наслов. - Како је време одмицало. да ли су се мишљења осталих променила према ружном пачету? Какви су они то били? Чија вас је промена мишљења највише изненадила?Због чега? Шта је невело ружно паче да уради и да призна самом себи? Где је он стигао? Како су се оне опходиле према њему и шта су му предложиле? Али шта је њему било битније? Ко је тамо долетео? Шта су му они предложили? Шта је прекинуло њихов разговор? Како се осећало тада ружно паче? А тек када се пред њим створио огроман пас? (Овим пиањима желим да увиде колика је туга и страх ружног пачета услед негодовања околине) .

Зашто су кокошка и мачак веровали да они чине половину света и то ону бољу? .Шта је навело ружно паче да осети неодољиву жељу да заплива и да се повери кокошки? .Шта су они мислили о себи? .Ко се највише обрадовао што је принова дошла у кућу и зашто? .Зашто се брзо разочарала у њега? .Због чега? (Желим да ученицима укажем на љубомору и сујету кокошке и мачке која влада у њима. - Како се осећало мало паче када је стигла јесен? Шта је из жбуња излетело? Шта је тада први пут ружно паче осетило? Шта мислите. Настављам са питањима: . другом и трећом целином.Како је изгледала кућа у којој се ружно паче склонило? .Да ли су се изненадили доласку пачета у њихову кућу? . што заправо постоји и у стварном животу међу људима) Пета логичка целина Опис јесени на језеру Овде се завршава четврта целина и после записивања осмишљеног наслова настављам са питањима.Због чега нису дозвољавали пачету да има своје мишљење? .На шта се на крају одлучило ружно паче? .Како је на то реаговала кокошка? Шта му је рекла? . каква су се осећања пробудила тада у њему? Зашто је паче испустило крик кога се и само уплашило? (Желим да ученици уоче да заправо ружно паче припада лабудовима и да се од своје природе не може побећи) .Шта су то мачка и кокошка умели? .На кога је оно тамо наишло? .Четврта логичка целина -Паче се сместило у бакину кућицу Сада поново радимо исто као и са првом.

Где се на крају паче склонило? .Шта је чврсто одлучило да уради? . седма целина.Кога је оно тада угледало? .Зашто га је ухватио страх? .Како се паче борило за живот у хладној зими? .Који се битан тренутак догодио када је кренуло у сусрет њима? .Ко му је помогао да изађе из леда? . а и у њиховим свескама.Зашто је паче осетило неизрециву тугу? . како се паче тек тада осетило? (Овим питањима наводим ученике да закључе да страх од лоших поступака других према њему још увек постоји) Седма логичка целина Срећа младог лабуда Последњу целину завршавам следећим питањима: .Каква осећања су се пробудила у пачету са доласком пролећа? . .Шта је тада оно схватило? .Шта је на крају закључио? (Ова питања постављам како би ученци увидели да различитост може утицати на неразумевање и одбацивање околине и да је потребно пружити подршку. .Шеста логичка целина Хладна и љута зима По завршетку пете целине прелазим на питања која се односе на даљи ток приче.Зашто су лабудови полетели према пачету? .) Овим се завршава и последња.Како се осећао лабуд коме су се сви дивили? . На табли су написани наслови тих целина.Шта се затим десило у кући? .Шта мислите.

Синтеза (уопштавање) Потом постављам питања са циљем да утврдимо о чему заправо говори ова бајка. - Шта мислите о чему говори ова бајка? Зашто је људима важно како неко изгледа? Да ли спољашњост утиче на наше мишљење о некоме? Које вредности код својих вршњака цените? А код одраслих људи? Шта мислите која би била порука бајке? (Не треба одбацивати друге због њиховог физичког изгледа. већ их прихватити онакве какви они заправо јесу. .) Домаћи задатак За домаћи задатак им говорим да код куће вежбају изражајно читање бајке.

Шетња мама патке са породицом 3. 4) Пронађи у бајци и размисли о ставовима мама патке према свом ружном пачету. Ружно паче је дошло на свет 2. Опис јесени на језеру 6. страни). Суочавање ружног пачета са околином 4.Прилог 1 1) Код куће пажљиво прочитај бајку ''Ружно паче'' Ханс Кристијан Андерсен (бајка се налази у твојој читанци на 58. Паче се сместило у бакину кућицу 5. 2) Пронађи у бајци непознате речи и покушај да откријеш њихово значење. Хладна и љута зима 7. 3) Размисли о осећањима ружног пачета које бива одбачено од околине. Срећа младог лабуда Не треба одбацивати друге због њиховог физичког изгледа. Изглед табле ''Ружно паче'' Ханс Кристијан Андерсен 1. већ их прихватити онакве какви они заправо јесу. (На пример) . 5) Пронађи у бајци и размисли како се пачићи односе према малом пачету.