Tanah Melayu, pada ketika itu merupakan pengeluar bijih timah dan getah yang terbesar di dunia, dan

merupakan penyumbang utama kemakmuran Britain terutama untuk menyokong kempen Perang Dunia Pertama, dan seiring dengan revolusi industri yang berlaku di eropah.

Perang Dunia Pertama dimulakan pada 28 Julai 1914 dengan penaklukan AustriaHungary ke atas Serbia, dan kemudiannya diikuti dengan penaklukan Jerman ke atas Belgium, Luxembourg dan Perancis, diikuti serangan Rusia ke atas Jerman. Perang Dunia Pertama berakhir pada 11 November 1918 apabila pihak bersekutu dan Jerman membuat perjanjian untuk menghentikan peperangan. Perang Dunia Pertama memperlihatkan kejatuhan Jerman, Rusia, Austria-Hungary dan empayar Othmaniyyah, walaupun pada ketika itu mereka tidak menyerah kalah.

Keadaan peperangan ketika Perang Dunia Pertama tidak begitu dirasakan di Tanah Melayu sehinggalah tercetusnya Perang Dunia Kedua yang bermula dengan penaklukan Poland oleh Jerman dan Slovakia pada 1 September 1939, dan kemudiannya diikuti dengan pengisytiharan perang terhadap Jerman oleh Perancis dan kebanyakan negara yang berada di bawah takluk empayar British dan komanwel.

Jepun sedang berperang dengan China sejak dari tahun 1937 melancarkan Perang Pasifik. setelah menolak desakan Amerika untuk berundur dari China pada 27 November 1941. dimana penaklukan Tanah Melayu adalah sebahagian dari rancangan mereka untuk melumpuhkan kekuasaan tentera bersekutu di sebelah timur. . Maka bermulalah satu episod baru dalam sejarah Tanah Melayu.Di sebelah timur pula ketika itu.

Div ke-5 pimpinan Lt Jen Takaro Matsui mendarat di Singgora. 08 Disember 1941 . Army 25th pimpinan Let Jen Tomoyuki Yamashita mendarat di Patani dan berperang selama 8 jam dengan Thailand.Berikut adalah ringkasan kronologi kempen 10 minggu penaklukan tentera Imperial Jepun ke atas Tanah Melayu. kerana tidak mahu operasi tersebut akan menyebabkan perang dengan Thailand. 04 Disember 1941 .Tentera jepun belayar dari Pelabuhan Samah. ditugaskan menyerang Kedah.Skuadron 205 RAF (British) dapat menjejak armada Jepun yang belayar melalui Teluk Kemboja menuju Tanah Melayu.. Pada hari yang sama. kapal terbang pengebom Jepun mengebom Singapura. Div ke-18 pimpinan Mej Jen Hiroshi Takumi mendarat di Pantai Padang Pak Amat (00:30) dan berjaya menawan Kota Bharu (14:00). Ini menyebabkan pasukan Briget India ke-8 (British) berundur ke selatan. 07 Disember 1941 . Hainan. British melancarkan Operasi Krohcol. . British yang mendapat maklumat ini ragu-ragu dan akhirnya menolak pelan cadangan Operasi Matador yang bertujuan menghalang Jepun. sebelum Thailand membenarkan Jepun menggunakan pengkalan tentera mereka. dengan menghantar batalion 3/16 dan 5/14 rejimen punjab dengan bantuan satu kompeni angkut dari tentera australia untuk menahan kemaraan Jepun dari arah Thailand dan melindungi Jitra.Jepun mendarat di Tanah Melayu Jepun melakukan tiga pendaratan serentak dalam kempennya.

Jepun menawan lapangan terbang Sungai Petani. kapal terbang pengebom Jepun mula mengebom Pulau Pinang. Butterworth dan Alor Star. Lt Jenderal AE Percival membuat keputusan bertahan di Sungai Perak. di Jitra setelah menyerang selama 15 jam dengan menggunakan kereta kebal dan bedilan artileri. Kompeni A dari batalion ke-2 Rejimen Askar Melayu turun membuat pertahanan di Kuala Krai. Pada hari yang sama. 11 Disember 1941 .Jepun menawan Alor Star setelah Div India ke-11 (British) berundur ke Gurun pada tengah malam sebelumnya.Pertempuran Jitra Jepun memusnahkan pertahanan British.British menghantar armada laut Force Z ke Kuantan.Jepun menawan Pulau Pinang apabila British berundur pada 16 Disember 1941 setelah dibom selama seminggu oleh tentera Jepun. namun kedua-dua kapal tempurnya ditenggelamkan oleh pesawat tempur Jepun. 17 Disember 1941 .Markas Gerakan Tanah Melayu (Malaya Command) mengarahkan Briged 8 India berundur dari Kota Bharu untuk menyelamatkan bekalan dan kelengkapan dari Kuala Krai. Pada jam 15:00 Jepun menyerang kedudukan British di Gurun menyebabkan Div ke-11 berundur ke seberang Sungai Muda.09 Disember 1941 .Jenderal Yamashita memindahkan ibu pejabatnya ke Alor Star. 14 Disember 1941 . manakala di Alor Star. 12 Disember 1941 . Div ke-11 India. 15 Disember 1941 . 10 Disember 1941 . pasukan .

Sementara itu Lt Jen Percival terbang ke Ipoh untuk merancang strategi dengan Lt Jen Jewis Heath.Panglima Tertinggi Timur Jauh Sir Robert Brooke-Popham dilucuntukan jawatan dan digantikan oleh Lt Jen Sir Henry Pownall. 27 Disember 1941 .500 tentera dari Div ke-5 Jepun menyusuri Selat Melaka dan mendarat di belakang garisan pertahanan tentera British dan menyerang dari belakang. 18 Disember 1941 . . Jen Yamashita menukar taktik dengan menghantar 1. 21 Disember 1941 . 23 Disember 1941 .di markas gerakan Tanah Melayu. 19 Disember 1941 .perintis dari Div Pengawal Imperial Jepun termasuk Lt Jen Takuma Nishimura dan Ketua Turus Mej Jen Imaye tiba dari Bangkok dengan keretapi. Jen Yamashita memindahkan markas gerakannya ke Sekolah Tinggi Taiping.Pertempuran Ipoh Tentera British di Ipoh cuba melengahkan kemaraan askar Jepun. Manaka di Taiping.Tentera British yang berundur dari Pulau Pinang membuat pertahanan di Selama dan membuat penyusunan semula pasukannya. Div ke-5 jepun menawan bandar Ipoh. Lt Jen Percival membuat perancangan baru dan memilih Kampar sebagai tempat pertahanan utama.Persefahaman Persahabatan (Treaty of Friendship) antara kerajaan Thailand dengan kerajaan Imperial Jepun ditandatangani. kemudiannya berundur untuk mengurangkan korban perang. 26 Disember 1941 .Jepun menawan Kuala Kangsar setelah British berundur sepenuhnya menyeberangi Sungai Perak.

namun tentera Jepun membuat serangan hendap keatas batalion 2/12 Rejimen Frontier Force. 02 Januari 1942 .Jen Wavell mengarahkan Jen Heath untuk menyediakan rancangan pengunduran tentera British di Batu Caves ke kedudukan pertahanan di Johor. Jepun membedil rabung Kampar. Mereka yang terselamat lari ke selatan. Tentera Jepun merampas jalan jambatan Slim River pada jam 08:30 dan memusnahkannya untuk memintas laluan. Manakala Jen Yamashita pula mengarahkan Div Pengawal Imperial untuk operasi . Pertempuran Slim River memberikan Jepun laluan mudah ke Kuala Lumpur.British berundur dari Kampar dan mendapat berita bahawa Jepun telah membuat serangan dari arah laut di Kuala Selangor.Pertempuran Kampar Setelah dua hari menawan Ipoh.Pertempuran Slim River Tentera Jepun mengadakan serangan mengejut ke atas tiga batalion briged ke-12.Lt Jen Percival mengarahkan tentera British berundur ke Maran. namun terpaksa berundur ke Slim River setelah menyedari laluan ke Singapura di belakang mereka dipintas oleh Div Pengawal Imperial Jepun. 06 Januari 1942 . menyebabkan tentera British meninggalkan banyak peralatan ketenteraan untuk pihak Jepun. Jen Yamashita memindahkan markasnya ke Ipoh. Pada hari yang sama. dua gurkha dan satu rejimen 5/2 punjab. 03 Januari 1942 .30 Disember 1941 . 08 Januari 1942 . Pertempuran selama 3 hari 3 malam itu memperlihatkan keberkesanan pasukan meriam tentera British bersama bantuan pasukan gurkha dan rejimen punjab.

kompeni B dari batalion 2/30 infrantri Australia dari Div ke-8 tentera Imperial Australia melancarkan serangan hendap untuk menahan kemaraan Div ke-5 infantri Jepun yang mara dari Tampin. tentera Jepun telah menyerang tentera Gurkha dan menawan Serendah.Pertempuran Jambatan Gemencheh Jam 04:30. dan membuat serangan udara pertama ke atas kedudukan tentera British di Muar. 11 Januari 1942 . 14 Januari 1942 .112 pesawat tentera Jepun membuat serangan pengeboman ke atas Singapura.Div Pengawal Imperial menyusup dan mendarat di Parit Jawa dan Batu Pahat bergerak menuju Bukit Pelanduk dan arah timur Muar.penyusupan melalui laut. Jambatan Gemencheh diletupkan dan setelah dua hari bertempur. Kuala Lumpur.Lt Jen Bennett memimpin pasukan Westforce untuk mengiringi pengunduran British dari barisan pertahanan di Selangor. tentera Aiustralia berundur melalui Gemas ke Estet Fort Rose. 12 Januari 1942 . 15 Januari 1942 . Mej Jen bennett mengambilalih pemerintahan medan pertempuran di Tanah Melayu dan membuat persiapan serangan hendap yang disediakan oleh Lt Kol Black Jack Galleghan. dan bertempur dengan skuadron 488 tentera udara diraja New Zealand. Div ke-5 diarahkan mara terus ke Kuala Lumpur dan Detasmen Takumi (briged 23 infantri) menghampiri Kuala Lumpur dari Kuantan.Jepun menduduki Kuala Lumpur (08:30) setelah British berundur (04:30). Pada jam 16:00. ke garisan pertahanan yang meliputi Jambatan Gemencheh. namun beberapa jam sebelum pengunduran dijadualkan. . Negeri Sembilan dan Melaka. 10 Januari 1942 .

Manakala di Kuala Lumpur. tentera yang sihat diperintahkan berpecah ke dalam hutan dan manakala 110 tentera australia dan 40 org tentera india menyerah diri. 21 Januari 1942 . batalion ke-2/19 dan 2/29 yang berkumpul di Bakri telah berusaha menawan semula Muar sebelum berundur ke Yong Peng dan seterusnya ke Parit Sulong. . Div ke-8 Australia.Lt Jen Percival dan Mej Jen Bennett membuat keputusan mengundurkan Westforce ke Sungai Segamat. Jen Yamashita memanggil panglima-panglimanya bermesyuarat di markas barunya.Pembunuhan beramai-ramai di Parit Sulong Div ke-8 Australia dan Brigade infantri ke-45 India terkepung di Jambatan di Parit Sulong. pegawai pemerintah batalion 2/19 Australia.18 Januari 1942 .Pertempuran Muar Muar jatuh kepada tentera Jepun setelah pertempuran selama 4 hari. mengambil alih pimpinan pasukan tentera komanwel di Muar. dengan andaian Jepun akan mematuhi Perjanjian Geneva mengenai tawanan perang.Tentera Jepun mengusir rejimen ke-6 Norfolk dan menawan Bukit Pelanduk. 20 Januari 1942 . manakala Lt Kol Charles Anderson. 19 Januari 1942 . namun Div Pengawal Imperial Jepun telah menembak mati semua tahanan perang tersebut. Kerana kehabisan bekalan setelah bertempur sejak dua hari sebelumnya dan setelah gagal berunding di bawah bendera putih. Briged ke-45 India. menyebabkan perhubungan darat antara pasukan Australia dan pasukan India di Bakri terputus.

Jen Yamashita memindahkan markasnya ke Kluang. 29 januari 1942 . 28 Januari 1942 .Lt Jen Heath dipertanggungjawabkan menyelia pengunduran tentera British ke Singapura.Mej Jen Bennet memindahkan markasnya ke sebuah banglo di Bukit Straits View.Sultan Sir Ibrahim menyampaikan kecewanya kerana British meninggalkan Tanah Melayu untuk ditawan Jepun ketika makan tengahari bersama Mej Jen Bennett di Istana Bukit Serene. 26 Januari 1942 .23 Januari 1942 . Manakala di muara Sg Endau. . 25 Januari 1942 .Tentera British berundur dari Batu Pahat ke Senggarang. 27 Januari 1942 . 31 Januari 1942 .Mej Jen Bennett memindahkan markasnya ke Renggam.Jepun menawan Johor Bahru setelah tentera British sepenuhnya berundur ke Singapura dan meletupkan Tambak Johor pada 08:15. armada laut Imperial Jepun mendaratkan tentera dari Div ke-18 Jepun.

01 Februari 1942 . .Mej Jen Bennet mengadakan perjumpaan dengan pemerintah2 Australia di maskasnya di Hillview berhampiran balai polis Bukit Timah.Jen Yamashita memindahkan markasnya ke sebuah banglo estet yang ditinggalkan di Kluang. 02 Februari 1942 – Pesawat pengebom Jepun membuat lapan serangan ke atas tangki simpanan minyak tentera laut diraja dan juga menyerang stesyen keretapi Tanjong Pagar. 03 Februari 1942 . manakala Jen Yamashita mengarahkan pasukan artilerinya memusnahkan tangki minyak di pelabuhan tentera laut di Singapura. dan menggariskan rancangan penaklukan Singapura.

kompeni C 2 melayu tepaksa berundur setelah broged 44 india berundur.Div Pengawal Imperial mengambil posisi di Pulau Ubin 08 Februari 1942 . 440 pucuk meriam pasukan artileri dan pesawat udara Jepun membedil dan mengebom bahagian barat Singapura sehingga jam 19:00. manakala pasukan artileri Jepun membedil kawasan sebelah timur laut Singapura. 07 Februari .meriam2 Jepun membedil kedudukan tentera Australia di bahagian utara Singapura dari Johor Bahru.Jen Yamashita memindahkan markasnya ke Istana Bukit Serene. dengan tumpuan kepada kawasan Changi.000 org tentera telah mendarat. briged ke-22 australia dan broged 44 india melepaskan tembakan ke atas kapal yang mengangkut gelombang pertama 4. dia menulis surat kepada Lt Jen . manakala Mej jen Bennett memindahkan markas Div ke-8 Australia ke Jalan Holland. pada malam itu seramai 13. tentera Jepun juga menyerang Bukit Timah dan Jurong.Jepun mendarat di Kranji dan pengunduran tentera British dari Kranji memudahkan kemaraan tentera Jepun. 06 Februari 1941 . 10 Februari 1942 . menjelang subuh 10.000 tentera Jepun dari Div ke-5 dan ke-18.05 Februari 1942 .000 org lagi mendarat.Pertempuran Pantai Sarimbun pada jam 10:00. tentera British kemudiannya terpaksa berundur menjelang tengah malam.Pertempuran Bukit Timah Jeneral Yamashita memindahkan markasnya ke Tengah dan mensasarkan kejatuhan Singapura pada hari kebangsaan Jepun (Kigensetsu). pada 20:30. 11 Februari 1942 .

kedudukan Rejimen askar Melayu di Jalan Refarmotary diserang oleh Jepun. pada jam 20:00. hingga berlaku pertarungan menggunakan bayonet (hand-to-hand combat). sebagai muslihat kerana jepun juga sudah kekurangan bekalan. Winston Churchill memberi kebenaran untuk menyerah diri. Div ke-5 infantri Jepun mera ke timur dan menyebabkan briged 6/15 india meninggalkan kedudukan pertahan setelag pertempuran jarak dekat. 13 Februari 1942 . manakala Briged infantri ke-44 india dan Briged infantri pertama Malaya berundur ke garisan pertahanan di Mount Echo di Bueno Vista. sebahagian askar melayu menjadi tawanan perang. tentera briged 33 Australia juga terpaksa berundur kerna bilangan korban perang yang tinggi. manakala di markas gerakan Tanah Melayu. .Jepun mengancam hendak menghentikan bekalan air kerana mereka telah menguasai 3 buah lapangan terbang dan ketiga2 empangan yang membekalkan air minuman kepada Singapura. namun Jen Wavell mengarahkan Lt Jen Percival untuk meneruskan tentangan. Mej Jen Bennett mendesak Lt Jen Percival untuk menyerah kalah. Jen Wavell menghantar kawat kepada Winston Churchill menyatakan keadaan yang tiad harapan.Jen Yamashita memindahkan markasnya ke kilang kereta Ford di Bukit Timah. 14 Februari 1942 . serangan kedua Jepun ke atas kedudukan askar Melayu pada keesokan harinya memaksa kompeni C dari 1 Melayu dan briged infantri pertama Malaya berundur ke Bukit Chandu.Percival dan mengarahkan tentera British untuk menyerah diri. Pertempuran Pasir Panjang Kompeni B batalion pertama Rejimen Askar Melayu (1 Melayu) bertempur dengan Div ke-18 tentera Imperial Jepun yang dibantu oleh tembakan artileri dan kereta kebal.

jangan putih mata".Pertempuran Bukit Chandu kompeni C dan kompeni D dari 1 Melayu yang ditugaskan bertahan di Bukit Chandu dibedil berterusan oleh pasukan artileri Jepun. india British dan tentera jepun sendiri. tentera Jepun membunuh semua pesakit. pertempuran bukit chandu memperlihatkan keberanian dan keperwiraan rejimen askar melayu yang terus berjuang menentang tentera jepun yang jauh lebih ramai tanpa bantuan sehingga dikagumi oleh tentera British. Pembunuhan di Hospital Alexandra Div pengawal Imperial sampai ke Hospital Alexandra Barracks pada jam 14:00. dan kerana marah dengan penentangan di Bukit Chandu. 15 Februari 1942 . australia. pertempuran ini memahatkan nama Left Muda Adnan bin Saidi sebagai idola pejuang yang menyeru anggota platunnya yang seramai 40 org sebelum pertempuran untuk "biar putih tulang.Jepun menakluki Tanah Melayu setelah Lt Jeneral Arthur E. Percival menandatangani pengakuan menyerah kalah (18:10) kepada Jeneral Yamashita dan pengeboman dihentikan (20:30) . doktor dan kakitangan hospital.

13 Disember 1942 . .Jepun mendarat di Labuan 01 April 1942 .tentera bersekutu menyerah diri di Sarawak 16 Mei 1942 . British mencadangkan ahli PKM berpencar ke dalam hutan. maka rasmilah pendudukan Jepun di Tanah Melayu yang kemudiannya menyaksikan kebangkitan org Melayu terhadap penjajahan akibat keganasan dan kekejaman tentera Jepun. sebelum jatuhnya Singapura ke tangan Jepun. Indo-China (13:00) menuju Borneo 01 Januari 1942 .berikut pula kronologi ringkas penaklukan Jepun di Borneo.konvoi jepun berangkat meninggalkan Teluk Aci Ranh.Jepun menakluki keseluruhan Borneo Utara dengan pengakuan menyerah kalah oleh tentera bersekutu. manakala Rejimen Askar Melayu mempertahankan benteng terakhir. keberanian org Melayu yang ditunjukkan oleh anggota Rejimen Askar Melayu mencetuskan gerakan gerila dalam penentangan terhadap Jepun melalui Force 136 (Harimau Malaya) yang berpusat di Gerik.

Kelantan dan Trengganu yang diserahkan kepada Thailand oleh Imperial Jepun pada bulan Ogos 1943. pengunduran tentera Jepun ditandakan oleh penyerahan diri oleh Army 37th Jepun diketuai oleh Lt Jenderal Baba Masao di Labuan pada 10 September 1945. kehidupan diwaktu pendudukan Jepun sangat tertekan dan rakyat sentiasa berada dlm ketakutan. gerakan mereka dicemari oleh agenda peribadi dan rasuah. namun langit Tanah Melayu kembali cerah memberi harapan baru ketika Jepun menyerah kalah kepada tentera bersekutu pada 15 Ogos 1945. Kedah. terutama dengan polis rahsia Jepun (Kempeitai). pula bergerak dlm MPAJA (Malayan People's Anti-Japanese Army). pendudukan Jepun di Tanah Melayu memberi pengajaran yang berharga kepada gerakan2 politik Melayu seperti apa yang berlaku pada Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang diperdaya oleh Jepun. dari sisi politik pula. dari kelompok Parti Komunis Malaya (PKM) sebelumnya. . yang dimusuhi oleh Jepun pasca perang ChinaJepun. sebagai sebahagian dari Operasi Gustavus. kebanyakan kelompok PKM adalah pekerja ladang dan lombong. begitu juga situasi negeri Perlis. ahli KMT yang banyak menjadi tawanan pihak Jepun dan dikatakan ketika jaringan KMT di Ipoh dihubungi oleh agen Force 136. manakala di Borneo Utara.manakala penentangan org cina. manakala dari kelompok Koumintang (KMT) pula kebanyakannya berpusat di bandar2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful