Mame pe Facebook

În pas cu tehnologia și societatea

Cuprins
Introducere Segmentul vizat Anii de formare Emigrarea pe internet Mame pe Facebook Utilitatea Facebook Facebook-ul în galaxia relațiilor Psihologia generaţiilor pe Facebook Interesele mamelor pe Facebook Recomandări pentru marketeri Concluzii Metodologie Despre noi 3 4 6 7 8 9 12 14 15 19 21 22 23

Introducere M-am trezit într-o zi cu invitație de la mama pe Facebook. digital a ajuns să aibă mare legatură cu Facebook. Daca acum câțiva ani. activ social. cerințele de la locul de munca sau pura curiozitate i-au adus și pe părintii noștri în era digitală. . mamele și tații și-au făcut și ei cont! În acest studiu. rețeaua socială cu cea mai spectaculoasă creștere la nivel mondial. numărul de 200 de mii de membri nu părea să convingă marketerii că merită să considere rețeaua ca un canal important în strategiile lor de marketing.n-a zis nimic înainte:)) (fiică.. are și în România o poveste de succes. acum cei aproape 4 milioane de români sunt o platformă care face concurență televiziunilor ca penetrare. Și cum în ultimii ani. astfel încât părinții le-au cerut prietenia copiilor lor. opinia generală pare a fi in favoarea ideii că părinții nu prea se descurcă cu “tehnica modernă”. am avut șoc. astfel încât să validăm acest segment ca activ online și mai mult.. Învățarea mediului alături de copii. câte sunt. Cine sunt ele.. de ce sunt pe Facebook și ce le interesează sunt lucruri la care răspundem. Demograficul Facebook s-a îmbogățit pe măsura creșterii cu mici și cu mari.. în special dacă apariția calculatorului s-a făcut în viața lor după vârsta de 3540 de ani.. Dorim să le dăm un boost de imagine. Și totuși. 20 de ani) Facebook-ul. ne propunem să analizăm segmentul mamelor care au acum vârsta peste 45 de ani și care au cont de Facebook.

Segmentul vizat Cuvinte cheie: 3 192 800 Vârsta: 45 activ informatician urban consultant 45 + . vârsta medie 26 ani 60 % life coach ziarist bibliotecar profesor 40 % 20 % pensionate inginer consultant chimist informatician economist .70 ani Vârsta medie: 53 ani 1 568 740 45 + 131 200 În medie 2 copii.

care se bazează pe instrumente moderne de comunicare și vizibilitate. cât si contemporane (life coach). Multe dintre ele sunt divorțate sau recăsătorite și au în medie câte doi copii cu vârsta medie de 26 ani.Segmentul vizat Deși profilul umanist are o pondere mare. domeniile în care activează profesional mamele studiate de noi sunt variate. Mama Facebook este o femeie activă profesional. în București sau în marile orașe. bibliotecară). . conectată la mediul online şi offline. Majoritatea acestor femei locuiesc în mediul urban. atât de ordin clasic (profesoară. ocupând o plajă largă de meserii. angajată social şi bine informată.

Cartea Motanul Arpagic (1988) a stimulat dorinţa de libertate de exprimare. în anii ‘80. a declarat autoarea Ana Blandiana în Evenimentul Zilei. iar știrile adevărate veneau de la Radio Europa Liberă.Anii de formare Cuvinte cheie: rock’n’roll blugi casete video Să facem o mică excursie în timp atunci când unii din noi erau încă în stadiul de cel mult celule! Climatul politic în anii ‘60-’70 voia să dea impresia de relativă deschidere culturală. “Poemul care a declanşat scandalul .după părerea mea. se asculta rock’n’roll de pe vinil. caracteristici care s-au păstrat până în prezent. Blugii erau la mare preț și greu de procurat. a cunoscut o glorie explicabilă doar prin caracteristicile politice şi psihologice ale momentului”. Casetele video și-au făcut apariția în această perioadă într-o sferă de circulație proprie. dar de fapt toată lumea știa că exprimarea liberă este îngrădită și poate aduce urmări neplăcute. Cărțile au devenit bunuri din ce în ce mai underground și asta a ridicat la statut de cult anumite apariții precum Shogun.reverberat şi la posturile de radio în limba română şi în presa occidentală . foto: Dinu Lazăr (fotografie folosită cu permisiunea autorului) . chiar dacă obiceiurile de consum de cultură s-au schimbat în favoarea celor audio-vizuale. studentele erau obligate să facă armata. Pe vremea aceea. Avem un portret al unor persoane interesate de cultură și în același timp foarte discrete.

dar mai ales a deschis comunicarea cu lumea. dar am devenit fan imediat” Afinitatea față de acest mediu este descrisă de una dintre persoane în cuvintele “dependență ca de un cordon ombilical”. care și-au “alfabetizat părinții”. • • “ziua umblam prin New York. Segmentul de care vorbim este activ online de mai mulți ani de zile. în special în relația mamă-fiica. Alți factori: • • • • • odată cu copiii care au făcut un curs de calculatoare “dorința de noutate și adaptarea la nou” documentare pentru un examen accesare finanțare utilitatea pe plan profesional sau privat Ca o excepție de la regulă. iar noaptea <<călătoream>> pe Internet” “Nu știam cât se va extinde. am descoperit în grupul studiat cazuri de doamne informaticiene care știau de internet “de când acesta era în fașă” sau persoane care au fost la studii in străinătate și au navigat pe internet încă din 1994-1995. Internetul a avut încă de la începuturi un rol funcțional pentru aceste femei. Printre factorii care au determinat acest lucru au fost copiii. De notat că încă din secolul trecut.Emigrare pe internet Cuvinte cheie: internet copii curiozitate femei factor 1999 Anul 1999 apare în studiul nostru ca anul marii migrații spre internet. majoritatea mamelor au descoperit netul. .

adică adoptarea unei inovații în masă. 70 de ani) Prieteni Familia Nevoia de conectare le-a adus pe mamele 45+ pe Facebook. acest lucru este explicat de emigrarea pre și post 89 și de noul fenomen al plecării studenților la studii în străinătate. Curiozitate Adoptarea noului . (bunică. Ele au înțeles devreme beneficiile internetului și odată cu venirea Facebook-ului. Din punct de vedere social. chiar la vârful difuzării sale. putem spune că Facebook a ajuns la “late majority”. Acolo erau copiii. Din acest punct de vedere. în anii 2000 telefon mobil. are cont de Facebook. post 2010 toată lumea. Apoi există ideea de a menține legătura cu familia și prietenii. au adoptat și această modalitate de comunicare ca pe un lucru normal. pentru a fi în pas cu timpurile. inclusiv segmentul despre care vorbim. Necesitate Copiii sau o necesitate legată de locul de munca le-au adus pe mame pe Facebook.wikipedia. care s-au declarat “încântați” de platformă. este confirmată ideea alăturarii unui grup unde există deja prieteni/cunoscuți. Cum în anii ‘50-’70-’80 era normal să ai telefon fix pentru a fi în rând cu lumea.Mame pe Facebook Cuvinte cheie: prieten curiozitate Conectare profesional copil Fata mea și nepotul meu erau tot timpul pe Facebook și am vrut să văd ce fac și de ce își petrec atât de mult timp acolo.org/wiki/Diffusion_ of_innovations Multe mame motivează curiozitatea ca factor mobilizator care le-a adus pe Facebook. În stadiile adoptării unei inovații. în special dacă aceștia nu sunt în același spațiu geografic. http://en.

. viața orașului și viața prietenilor . .Utilitatea Facebook Cuvinte cheie: prieteni familie evenimente profesional timp liber status jocuri like chat informare Aflu ce mai fac și gândesc prietenii. Evenimente mondiale. atât cât vor ei să dezvăluie . găsesc informații utile despre evenimente culturale sau din zona profesională. anunț când eu organizez ateliere sau evenimente.

DA 7 15 NU DA 12 8 NU DA 13 6 NU DA 11 8 NU DA 9 9 NU DA 11 9 NU DA 3 20 NU DA 16 3 NU .

prin expunerea publică.” Pentru mamele active profesional. animale etc). Decizia de a “da Like” este de obicei conștientă și asumată. Așa. Tendința generală este totuși de anti-exhibiţionism. Cele mai multe dintre ele urmăresc concomitent activitatea familiei. informarea în legătură cu evenimentele și posibilitatea de a “vota” prin Like-uri. a orașului din care fac parte sau mediul profesional și cultural în care activează. îi las o vorbă bună și el îmi răspunde dacă nu are treabă”. . Chat-ul este în general utilizat în comunicarea cu copiii. împărtășire de idei. înafară de faptul că pierd o grămadă de timp jucându-mă. ONG-ist. au ajuns să fie “adăugate” de persoane interesate de mesajele lor. Relația mamelor cu “Like-urile” este semnificativă.peisaje. Pentru mame. În plus. link-uri. deci cu mai puțin timp liber. iar pe de altă parte. Fotografiile cu familia sunt considerate foarte interesante și primesc like-uri și comentarii.a. Acest lucru este explicat pe de-o parte de faptul că prin aceste meserii aceste femei au ajuns să cunoască un număr foarte mare de oameni. drept urmare statusul e folosit ca modalitate de exprimare doar de jumătate din persoanele intervievate. În ceea ce privește comentariile. În cazul profesiilor de vizibilitate precum ziarist. Unele mame percep chat-ul ca mediu de comunicare non intruziv. prietenilor și starea generală a societății. copilul meu) și mi-e teamă să nu-l deranjez. profesor universitar apare hyper-sharingul (frecvența crescută a activității. Pentru ele este o modalitate la îndemână de petrecere a timpului liber. de autopromovare. utilitatea rețelei de socializare vizează atât interese de ordin personal. văd că e acolo. accesând Facebook cel puțin o dată pe săptămână. La fel și fotografiile: mamele evită să posteze. cele mai multe dintre mame păstrează o atitudine rezervată în relația cu copiii lor și nu comentează postările acestora. ele urmăresc activitatea de Like a persoanelor pe care le stimează. de obicei cele pensionate. pe chat.Unul din rolurile principale ale Facebook pentru mame este participarea la viața cetății: citirea de știri locale și naționale. recunosc fără rețineri că Facebook-ul le interesează pentru că pot juca diferite jocuri sau interacționa cu diverse aplicații. (mai multe în capitolul “Interese”) Unele dintre mame. însă se manifestă pe postări de interes general sau pe paginile evenimentelor la care iau parte. relațional cât și interese de ordin profesional. Facebook-ul este un instrument potrivit în comunicarea cu familia și prietenii pentru că le permite să înregistreze vești despre aceștia fără să fie nevoite să sacrifice din timpul propriu. dar sunt sunt victimele sigure ale postărilor vizuale de genul LOLCats şi mood photos (fotografii de atmosferă . Majoritatea declară că au o activitate constantă. imagini și clipuri video) și folosirea Facebook ca instrument profesional. informative. poate e ocupat (n. deși admit că activitățile de acest gen le fac să piardă mai mult timp decât își propun: “Nu găsesc nimic interesant. spre deosebire de telefonul mobil. “Dacă sun.

Facebook-ul e apreciat de ele ca un mediu în care “comunici și nu deranjezi”.Facebook-ul în galaxia relaţiilor Întrebate despre acest subiect. . Totuși. mamele declară cu mândrie că mențin legătura cu copiii lor “în carne și oase” sau prin telefon. Unii dintre copii sunt mulțumiți că “nu trebuie să dea raportul continuu”. părinții își iau porția de informații. ci atunci când postează online ce se mai întâmplă în viața lor.

îi explic și ea înțelege apoi cum ar trebui să utilizeze funcțiile fb mai bine. dar cred că ne monitorizăm oarecum și e ok..Copii vs. Mamele dau Like-uri și comentează la posturi care le privesc sau care se referă la persoane cunoscute în comun cu copiii lor. Atitudinea discretă este un lucru definitoriu și nu trebuie să se confunde cu frecvența utilizării rețelei. cu fiul meu mai des. copii Ipostaza cea mai angajată este cea în care Facebook-ul reprezintă o modalitate de a arunca un ochi asupra activității copiilor. devin profesorul părintelui în materie de utilizare a rețelei. Este recunoscut de către mame că Facebook-ul este apreciat și utilizat intens de copiii lor.” Legătura în carne şi oase prevalează ca importanță.. Ele știu că este un mediu unde vor primi răspuns mai devreme sau mai târziu la un mesaj. Este o modalitate de a ține legătura constant. . 57 de ani). La polul opus al opiniei anxioase sunt cei care se bucură că mamele lor sunt în pas cu tehnologia. dar aproape în fiecare zi mă uit pe profilul lor ca să vad cu ce se preocupă. nu poate să țină minte parole. pentru că urmărește online ce fac și îmi înțelege mai bine/ ușor filmele” (fiică.” (mama unor copii de 17 și 28 de ani) Relația nu este exprimată declarativ în termeni de supraveghere. unii copii își mențin rolul de gardieni: “Un aspect interesant este că eu. 31 de ani). mai des prin mesaje private. Există și ipostaza evitării interacțiunii spre o atitudine declarată de “ochelari de cal” .“nu mă uit”. plus e copleșită de cantitatea de informație”.” (mamă. mame Cuvinte cheie: temere raport interes Mame vs. Ne chatuim. “Câteodată schimbăm și mesaje prin Facebook. Avantajul pentru unele din ele este “comunici și nu deranjezi”. nu este totul în roz în cazul aptitudinilor de folosire a computerului în opinia unei fiice de 30 de ani: “Eu i-am făcut cont. dar i l-am făcut degeaba. ci în termeni de înțelegere a copiilor și cunoaștere a sferei lor de interese. 28 de ani). dar și-au găsit un loc și o paletă de interese proprii. “Avem o interacțiune medie. iar legătura cu copiii nu este una pivotală. 24 de ani) Totuși. chiar dacă au trecut bine de vârsta de 18 ani. dar este dublată în mod “rich-media” de către Facebook. în calitate de copil.n. dar nu-mi dă like-uri și nici nu comentează. dar nu FB-ul este cel care ne ține în legătura. ce înseamnă ce vede etc.” (fiică. Discutăm. dacă ceva nu mi se pare în regulă pe profilul maică-mii. arată o oarecare temere față de dezvăluirea amănuntelor vieții lor: “mama e destul de activă în Family Circle. Relația cu mama pe Facebook “mă scutește de o parte din <<raportul săptămânal>>. miaș verifica privacy setting-urile” (fiu. Interactivitatea este moderată ca frecvență în majoritatea cazurilor. postăm poze.nu prea o interesează subiectul. cu fiica mai rar. like mândrie moderare Unii dintre copii. După introducerea mamelor pe Facebook. Mamele au venit poate pe Facebook datorită copiilor. Pe scurt . 30 de ani). considerându-mă o mamă modernă conectată la realitățile zilei și prin FB” (Bibliotecară. Practic.)” (fiică. dar se bucură atunci când obține de la mine un “Like””. nu știe să-l folosească. Vorbim pe chat. Distanța intensifică totuși contactul. Mecanismele de validare reciprocă între părinți și copii își găsesc astfel un loc natural pe Facebook. “Dacă mama ar fi pe Facebook. ce are de făcut ca să intre. Așa că tot timpul mă gândesc că o să vadă și mama (ce postez . “Avem o relație foarte intensă (unul dintre copiii mei nu este în țară).a. 45 de ani). Cunoașterea lingo-ului de Facebook și a mecanismelor e și ea evidentă: “Fiul meu nu este un mare fan FB și postează chiar mai puțin decât mine. Copiii mei sunt foarte încântați și mândri de mine. Una din mărturii este totuși împăciuitoare și cu o atitudine deschisă și pozitivă față de subiectul supraveghere: “Nu interacționăm des. Se uită la tot ce fac.

ei fac foarte bine diferența între prieten real și prieten virtual. E cu alte cuvinte o atitudine de nepăsare online față de cine te citește. psihoterapeut Cuvinte cheie: secrete supraveghere Pe Facebook.’70 sunt mult mai orientați Gutenberg. Lucrul acesta nu generează temere în opinia mea. ci învață niște căi de acces la cunoștințe. dar sunt reticenți în a-și posta toată viața online. când copiii sunt la granița maturității. Baby Boomers Dacă privim lucrurile generațional. oamenii tind să folosească în mod diferit rețeaua și să se expună în mod diferit. . care ies acum din adolescență sau sunt încă adolescenți. care uneori își fac conturi fictive pentru a vedea ce fac odrasele. Ei nu mai învață memorând. Ei folosesc instrumentele sociale. Prin canalul online. Nu se simt ca peștele în apă online și evită să dea informații personale. Oricine postează pe net ajunge la un fel de nepăsare. Generația X este prezentă online. în funcție de generația din care fac parte. Generaţia X Cei născuți în anii ‘70 . Ei au descoperit exprimarea digitală mult mai târziu în viață. născuți în anii ‘60 . chiar dacă aceștia au devenit adulți. Am putea spune că secretele inter-generaționale sunt postate pe net. “Zet-erii” sunt cei mai expuși la supravegherea online (stalking) din partea părinților. dar preferă contactul în carne și oase. distanța dintre generații devine mai mică.Psihologia generațiilor pe Facebook . Generaţia Z Cei de după ‘90.‘80 sunt jumătate Gutenberg.Opinia lui Mugur Ciumăgeanu. jumătate digitali. creierul lor s-a schimbat. sunt născuți în era digitală. care nu era posibilă înainte de era “social media”. generația Z. De altfel. Generaţia Y Cei născuți între ‘80 și ‘90 (generațiaY) au crescut cujocuri de tip Arcade sau cum erau la noi calculatoarele HC. pentru că au crescut altfel. Fenomenul este cel mai prezent în jurul vârstei de 17-18 ani. Deși au peste 1000 de prieteni. părinții recuperează o înțelegere față de copiii lor. Părinții se armează efectiv cu acest instrument suplimentar. cei din generația Baby Boomers. Așadar. spre civilizația tiparului.

majoritatea mamelor parcurg în mod echilibrat ambele trasee informative. am făcut un screening al like-urilor de pe pagina de Info a profilului fiecărei persoane din eșantionul studiat. în primul rând. mamele adoptă funcția rețelei ca instrument de informare și conectare la realitățile sociale.. Asta sugerează o atitudine matură în relația cu Facebook. branduri like deal-uri evenimente culturale şi sociale. concerte. unele grupuri de discuţie. Pentru a realiza un profil de interese cât mai relevant. Fie că navighează pe Facebook în interes personal sau profesional.. . Se îngrijesc cu atenție și prudență de universul personal al legăturilor de familie și se informează prompt cu privire la starea societății. Analiza răspunsurilor la întrebarea deschisă despre ce subiecte le intersează în mod direct a scos în evidență. nevoia de a fi bine informate. Astfel. mamelor le place să fie la curent cu mersul lucrurilor. Acest capitol este foarte important pentru cunoașterea publicului țintă. În mediul online.Interesele mamelor pe Facebook Cuvinte cheie: cauze sociale evenimente În general mă uit cu plăcere la fotografii de călătorie şi mă bucur să descopăr site-uri intereseante printre cele “liked” sau “shared” de alţii.

. Mamele luptă online pentru o lume mai bună! Cauze pe care le susțin sunt legate de educație. Afinitatea pentru personalități a reieșit în proporție covârșitoare și vizează în principal personalități locale. Nichita Stănescu. Posibilitatea de a se informa cu privire la evenimentele orașului este un răspuns predominant și indică spre un profil de femeie activă. Sprijină editarea de cărţi Braille pentru copiii nevăzători sau cu părinţi nevăzători. raportul fiind unul echilibrat. dar poate însemna pur și simplu că brandurile şi site-urile de profil înca nu s-au înrădăcinat bine pe acest segment. print. În schema culturală am identificat atât înclinația spre cultura înaltă. cât și spre cultura de masă. Gastronomia apare pe un loc distant ceea ce din nou indică un portret de femeie activă. pagini de Facebook. Urmărind activitatea de “Like” a mamelor pe postări. Acest lucru nu scoate din ecuație efectul de vot mimetic. Friends Photos.religioasă. atracțiile naturale și evenimentele locale.Conform declarațiilor. ceea ce indică funcția civică a rețelei. zona de confort a mamelor.European Capital of Culture -2020” . din zona cultură și media (Gheorghe Dinică. Greeting Cards). Spuneți NU desființării Institutului Inimii din Tg-Mureş!. Mândria națională sau locală este o constantă a intereselor acestor femei și aici intră obiectivele turistice. Unele dintre mame citesc Dilema și urmăresc emisiuni ca Garantat 100%. introdus de TVR) și se orientează către publicații de tipul self-help. Pentru oprirea DEMOLĂRII clădirilor cu istorie din România!. subiectele de interes general ale mamelor sunt în primul rând de ordin social și cultural. Paula Seling. Să vorbim corect românește!. se pare că mamelor nu le este teamă de aplicații dacă e să judecăm după numărul lor (Bubble Saga. Metodele contemporane de Yoga și Reiki sunt printre preferatele acestor femei și aici putem include și publicațiile de Self Help și Personal Improvement sub formă de site-uri. condiția femeii. cultură și din când în când de politică. Acest lucru a fost declarat nepromptat de către respondente. a patrimoniului național. Cultura este. În schimb. GroupOn). postări. Similitudinea dintre cele doua tipuri de feedback indică faptul că mamele dau Like în mod pragmatic și asumat.petiții. “Clujul de colecție”. Vote on Photos. “Cluj . Spiritualitatea modernă este mai prevalentă decât cea clasica . fie că nu au fost targetate până acum într-un mod relevant. “273 de locuri pe care trebuie să le vezi înainte să pleci din România”. Iată câteva exemple des întâlnite: Susține legiferarea rezervației cailor sălbăticiţi din Delta Dunării. Concursurile nu au fost considerate de interes. altele preferă filmele coreene (acest tip nou de telenovela de origine asiatică. însă de cele mai multe ori este tot o alegere conștientă fiindcă merg pe urmele informației “votate” de către un personaj model (prieten sau personalitate). Horațiu Mălăele. sănătate. motivațional. ceea ce înseamnă fie că mamele nu au disponibilitate pentru acest tip de activitate. Mircea Diaconu. “BRAȘOV ORAȘ DIN POVESTE”. Virgil Ianțu). am putut observa că se suprapune peste interesele declarate în interviul online. adică chiar le interesează activ subiectele respective. Mamele vânează oferte de tipul Group-on și caută cele mai bune deal-uri (Zumzi. pagini individuale ale cauzelor. protecția animalelor. Analiza Like-urilor a mai scos în evidență o aplecare enormă către cauzele sociale sub toate formele de manifestare . cum spuneam.

Interesele mamelor pe Facebook branduri siteuri gastronomie media .

și bunurile de consum (alimente. reduceri etc). likeurile exprimă o relație de folosire dacă e vorba de un brand și de interes dacă este vorba de zona de conținut. a intereselor și a relației pe care o au cu pagina sau brandul respectiv. Brandurile la care aderă sunt cele pe care chiar le folosesc. excursii). legătură care înseamnă o recunoaștere a propriei identități. Lenor Parfumelle. Categoriile de branduri care prevalează sunt călătoriile (bilete de avion. deal-urile (cupoane. Printre brandurile like-uite se remarcă Nivea. Concluzie: alimente deal-uri Pentru mame. group-on. like-ul este o reflexie a identității lor. decorațiunile interioare. Cif.Afinitate tipuri de brand-uri bijuterii going out Relația cu brandurile internaționale și locale este reprezentativă. Cu alte cuvinte. Floriol. băuturi). Dove. electronice travel cosmetice . cosmeticele.

Prin validarea mamelor 45+ ca public online pe Facebook. Acestea nu doar vor vota cu portofelul. acest segment este considerat ca target mai mult pentru media tradițională (TV. . Tradus pentru marketeri. Ciocolata Rom a intrat în acest teritoriu vizibil prin campania care a câștigat mulți lei la festivalul de publicitate de la Cannes. Adică nu organizați doar o petiție. educația. Brandul cultural local și național Brandul național a primit foarte multă atenție în ultimul an datorită discuțiilor din jurul campaniei de brand de țară.creșterea notorietății unei acțiuni realizate de voi prin răspândirea veștii de către mame rol de Mecena .turism. evenimente. adică latura personală merge de multe ori umăr la umăr cu cea profesională. în special tinerii. sănătatea.Recomandări pentru marketeri Cuvinte cheie: activ social interes Recomandarea din partea noastră este ca acțiunile companiilor care doresc să targeteze mamele să se întâmple în plan real. recomandăm reorientarea ponderii bugetelor pe acest target în mod eficient în online. Personalități de valoare Exprimarea admirației față de personalitățile de valoare. radio și presă scrisă). natura prin donații. locuri remarcabile. pentru directori/responsabili de marketing din companii și pentru antreprenori. Asocierea cu acestea aduce o identificare pozitivă a brandului cu valorile personalității respective. indică cultivarea acestora în zona de conținut sau ca ambasadori de brand.recrutați voluntari sau organizați spectacole ale căror beneficii se duc în sprijinul unei cauze Recomandările acestea pot fi utile pentru cei care se ocupă de elaborarea de strategii în agențiile de publicitate (strategic planneri. Acțiunile sociale aduc susținere și interes Fiți sociali și sociabili! Există acest segment care dorește să facă bine. Exemple: • • • rol de diseminator . nu doar virtual. veți primi susținerea mamelor.vânzări. cultura. client service directori/manageri). burse reflectate în content. animalele. De multe ori în strategiile de comunicare. mature sau pe cale de afirmare. Este vorba despre un comportament modern de consum responsabil. dar vă vor susține și printr-un vot de încredere online. dacă faceți bine. spectacole. reiese că aderarea la valorile naționale și locale ocupă un loc important. în care se face legătura dintre valori și ce își dorește orice marketer mai mult . patrimoniul național.o parte din profiturile din vânzările produsului se duc în susținerea unor activități rol de participant . cultural new media Puteți apela la mame în mai multe roluri. personalitățile de valoare. unde se pot clădi relații de durată cu publicul țintă. Segment activ online și offline Una dintre concluziile principale ale studiului este că acest segment este online și este activ. povești eroice. Din studiul făcut pe interesele mamelor. Segmentul este activ si online din punct de vedere social și profesional. acest lucru înseamnă organizarea de acțiuni de comunicare în jurul acestor teritorii . tradiție. personalitatea poporului. un vot public sau dezbatere. fie ele personalități culturale dispărute. Așa că dacă întreprindeți acțiuni cu valoare socială. dezvoltată de Ministerul Turismului. ci ajutați în mod real: copiii.

dar și Jurnalul Național. De aceea. după stabilirea atentă a afinității. Oportunitate: sănătatea Deși nu reiese ca atare din cercetarea noastră. Cluj și bineînțeles București). prevenție. content și content. Sub această umbrelă intră alimentația sănătoasă. stil de viață. cât și ca platformă și puncte de legătură. Pe baza acestui insight. o strategie care să le aibă ca țintă pe doamnele din segmentul de care vorbim ar trebui să presupună content. centre culturale Media Cultura Content Concluzie: În strategiile de comunicare. edituri. Prin realizarea unei pagini de sfaturi. De aceea. Adevărul. Brașov. creativitatea poate să se desfășoare pe orice platformă.Zona de cultură Zona de cultură în sens larg se referă atât la cultura tradițională. cât și la cultura “de masă” a produselor precum filmele sau muzica. mamele 45+ se mențin informate pe multiple canale. Legătura între branduri şi interese Cauze sociale Gastronomie poarta de intrare pentru orice brand cafenele. mișcare. manifestările culturale în agora (ca cele organizate în piețele centrale din Sibiu. plecați de la o cunoaștere cât mai profundă a profilului publicului țintă. National Geographic și Discovery Channel sunt menționate des între brandurile media preferate. publicații precum Dilema Veche sau Radio România Cultural. Astfel. Țineți cont de afinitatea pentru presa tradițională și new media Tocmai pentru că și-au petrecut o mare parte din viață sub comunism. Gândul pot fi incluse în strategia de brand ca platforme de comunicare (pe paginile lor de Facebook prin activări speciale). știri din lumea medicală. cu siguranță subiectul sănătate este unul de interes pentru acest target. Țineți cont de ele atât în concept. a intereselor și motivațiilor sale. Aceste sugestii trebuie considerate orientative. Interesul activ în această zonă ar trebui să încurajeze brandurile să sprijine organizațiile culturale (teatre). acest teritoriu poate fi accesat într-un mod discret pentru a crea afinitate față de un brand ca de exemplu o clinică particulară sau companie de farmaceutice. . acțiunile cresc în relevanța și potențial de succes.

Cu ajutorul acestei cercetări. Sperăm ca descoperirile noastre să fie utile și să deschidă posibilitatea pentru aprofundarea acestui public țintă și pentru extinderea studiului și pe alte segmente de vârstă și lifestyle prin metodologia propusă de noi. când libertatea de exprimare era îngrădită. când continuă să fie interesate de cultură și viața cetății. dar și cu prietenii și oamenii din sfera profesională. politică de produs și business. am dorit să demonstrăm existența unui segment activ online. Interesele mamelor exprimate prin Like-uri (atât de pagini. sau interesul. Pe baza ei se pot formula strategii câștigătoare de comunicare. . Important e că Facebook are un rol major de informare și de activism civic.Concluzii Cercetarea este un instrument esențial de cunoaștere a lumii. care au copii maturi. și în zilele noastre. Acest studiu arată că intrarea Facebook în România a ajuns la o maturitate a difuziei și se manifestă social ca un fenomen de normalitate de a avea cont acolo și de intrare în rând cu lumea. dacă e vorba de o publicație. cât și de posturi) arată că acestea nu se dau “gratuit”. în special copiii. dacă e vorba de un brand. alfabetizat tehnic și interesat de lumea actuală. ci reflectă folosirea și relația. Facebook reprezintă un canal important de a menține legătura cu familia. adică mamele peste 45 de ani. Mamele despre care vorbim erau cool și în anii ‘70-’80.

care au povestit despre relația cu mamele lor pe Facebook. În această etapă am studiat un număr de 30 de profile. Mărturii din partea copiilor În plus față de dezbatere. în special Interests (adica Like-urile date la diverse pagini și cauze). . am vorbit cu un număr de zece persoane cu vârsta peste 18 ani. Răspunsurile au fost analizate individual și a fost studiată recurența unor tipuri de răspunsuri.Metodologie Pentru a avea acces la insight-uri cât mai valoaroase. Numărul de respondente a fost de 20 de persoane. Doamnele au răspuns la un chestionar cu întrebări deschise și închise. Trail tracking A treia parte a studiului a presupus studierea informațiilor care apar la Profile Info. Interviu online Respondentele au fost recrutate prin intermediul Facebook din rețeaua de cunoștinte. am apelat la mai multe metode de cercetare. Aceste informaţii au fost grupate pe categorii şi a fost studiată greutatea pe care o avea fiecare categorie pentru a defini un profil unitar al segmentului studiat. Dezbatere online Am generat o dezbatere prin intermediul statusurilor de pe profilele noastre pentru a observa amploarea prezenței mamelor în reţeaua socială și pentru a testa părerea apropiaților.

theshortcut.ro www. observație. incluzând link www.Despre shortCUT research shortCUT research se ocupă de cercetare calitativă în rândul consumatorilor cu scopul de a aduna insight-uri folositoare în dezvoltarea de campanii de comunicare. produse sau decizii de direcție ale unei companii. narațiune. discuții de grup) la care se adaugă mijloacele multi-media (foto. Instrumentele de cercetare folosite sunt cele consacrate în practica sociologică (interviuri.ro/research © 2011 shortCUT research Graphic design: www.theshortcut.ro/research Folosirea informațiilor din acest studiu este permisă cu condiția citării sursei.com . video) și cele online.aaronbalazs. Contact: info@theshortcut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful