P. 1
Statistica-Grecia

Statistica-Grecia

|Views: 389|Likes:
Published by Oana Alexe

More info:

Published by: Oana Alexe on Dec 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2015

pdf

text

original

GRECIA

Economia Turismului Intern și Internațional

Greece is one of the countries in the world that can be proud of the wide variety of natural elements that are uniquely distributed, making it possible to enjoy the breathtaking view of the mountain peaks while dipping your feet into the sea. Due to that and to the long and tumultuous history of the Greek society, the country has always been a preferred destination for a large number of tourists from all around the world. The hospitality of the people has led them to develop an evolved infrastructure and the capacity to accommodate the incoming tourists according to their wishes at a very reasonable price-quality ratio. Although Greece has had a rough period due to the economic situation and the social turbulences, tourists have still been interested in living the Greek experience even if the overall numbers of visitors have slightly decreased.

Cuvinte cheie: cazare, hotel, turiști, înnoptări, modificări

....................... 3 1...2.... 3 1........................................ Număr turiști .....................1..... 17 ....................... 11 CONCLUZII .......2............................1............................ 9 Cap........ 10 3........ 8 2....................................................... 3 1.............................................................. 5 2.......................... Evoluții și tendințe ale ofertei bazei tehnico-materiale .... 1 Prezentarea de ansamblu a Greciei .................................. 4 Cap....................................2................................................................1..................................................................................1........................... 7 2..........................................................1.......1......................................................2...........................................Relieful și importanța sa pentru turism ............. 7 2.....................Cadrul natural .........1...................................................... Evoluţii şi tendinţe ale cererii circulaţiei turistice .. Număr înnoptări .......Potențialul turistic ......................................Localizare și accesibilitate ................. 5 2..............................1........................ Număr înnoptări .................1..................... Capacitatea de cazare existentă .................. 10 3................................................1.............. Capacitatea de cazare în funcțiune ............................................1................. 10 3..................................................2............. 2 Aspecte ale dinamicii turismului în Grecia.................. 6 2.............................2..................................... 3 Previziunea principalilor indicatori din cadrul Greciei ................................................. Număr turişti ...................... 3 1................. 14 Anexe .................................2......................................................1.............................1........................................................... Previziuni prin metoda sporului mediu și indicelui mediu pentru circulația turistică.........................................................CUPRINS Cap........... 15 BIBLIOGRAFIE .................2.........................................

la fel ca şi schimbările de peisaj.2. Aceasta este o așezare . pe şosele.1.Vest a Câmpiei Tesaliei. 1. De-a lungul fâşiilor de pământ crestate. cu Republica Macedonia și Albania. de la cel marin la cel muntos. Meteora este un fenomen unic în întreaga lume care atrage mulți turiști.Localizare și accesibilitate Grecia este localizată în Sud – Estul Europei. Trecutul şi prezentul alternează.Relieful și importanța sa pentru turism Grecia este formată dintr-o parte continentală cu numeroase golfuri și peninsule (Peloponezul. Se se învecinează la Nord cu Bulgaria. plaje ascunse. se întâlnesc şi convieţuiesc cu tânărul mileniu. în care fiecare insulă oferă un amestec de minunăţii. vârste străvechi: pre-clasic. dintre Marea Egee şi Marea Ionică. oraşe antice. în Peninsula Balcanică. fiind înconjurată de nepreţuite valori istorice şi muzee. face din Grecia o destinaţie extrem de accesibilă. 1 Prezentarea de ansamblu a Greciei 1. timpuri legendare şi obiceiuri puternic înrădăcinate în trecut. în aer sau pe apă.1. Staţiuni agitate. Marea Ionică și Marea Mediterană. bizantin. 1. roman. la Vest cu Marea Ionică. Toată ţara este un întins şi prietenos litoral. Infrastructură adecvată.1. o peninsulă legată de continent prin istmul Corint) și o parte insulară (aproximativ 3 000 de insule în Marea Egee. în apropiere de Kalambaka. la Est cu Turcia și Marea Egee. cele mai vechi civilizaţii.Cap. Însă frumuseţile Greciei nu se datorează numai insulelor sale. iar la Sud cu Marea Mediterană. peisaje stâncoase.Cadrul natural Grecia reprezintă acea combinație unică a muntelui înconjurat de mare. există atâta varietate aici. alături de plaje nasfârșite scăldate în ape ce își schimbă nuanțele de albastru.1. Se află în partea de Nord .

conifere și pajiști de munte. Grecia vestică prezintă un număr mare de lacuri şi ţinuturi mlăştinoase. dispuse sub forma unor aliniamente paralele.2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km) în nordul Greciei. foarte scăzute în timpul verii. în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși. constituind cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc. Clima. 1. Cea mai buna perioadă pentru a vizita Grecia este primăvara sau toamna târzie. Relieful este în general muntos. după Muntele Athos. Alături de formațiuni tipic mediteraneene. iar costurile sunt foarte scăzute. Vara predomină perioadele caniculare și uscate. Râurile au debite variabile. Potențialul turistic natural împreună cu cel antropic oferă Greciei o mulțime de oportunități care la rândul lor dezvoltă turismul de la an la an.Potențialul turistic Grecia spre deosebire de alte țări deține un potențial turistic foarte complex și foarte variat. 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe. unde își au locul 20 de mănăstiri. Hidrografia. Vegetația. dar în același timp și antropice. Iar iarna sunt prezente ploile și ninsoarile. . capacităților și rezervelor oferite de cadrul natural pentru orice formă de activitate turistică. fag. în regiunea grecească Macedonia Centrală. Muntele Athos (Sfântul Munte) este un munte (2. însă avantajul este că turiștii sunt mult mai puțini.monastică. se întălnesc păduri (20% din teritoriul țării) de stejar. care este alcătuit din resurse turistice naturale. Potențialul turistic al Greciei reprezintă elementul fundamental al ofertei turistice. de aceea aceste resurse devin o adevarată atracție turistică. lanțurile muntoase se continuă în mare sub formă de peninsule sau lanțuri de insule. Potențialul turistic natural Potențialul turistic natural reprezintă ansamblul posibilităților. Relieful se caracterizează prin predominarea masivelor muntoase.

dar trăiesc aici destul de multe specii de animale pe cale de dispariție. continuând cu așa-zisa civilizație a "Greciei clasice". etc. și în special pe insula Sfînta a Muntelui Athos. acestea constituie puncte de atracţie pentru vizitatorii care vin aici cu diferite scopuri. având rădăcini puternice în civilizațiile sale precursoare miceene și minoene. O reţea de păduri protejate a fost fondată în parcurile forestiere din: Parnitha. Vikos – Aoos. dar şi accesibilă tuturor. Cultura Greciei a evoluat de-a lungul a mii de ani. Cap. iar amprenta sfânta a bisericilor și mănăstirilor bizantine se regăsește în toată țara. pe lângă rolul lor protector. Ainos.) joacă un rol important în conservarea mediului înconjurător. Parlamentul. pe țărmurile Anticii și ale Pelopones-ului. Potențialul turistic antropic Potențialul turistic antropic deține totalitatea realizărilor cultural – istorice acumulate pe parcursul istoriei omenirii și a fenomenelor de activitate socio – demografică ce pot fi utilizate pentru turism într-un anumit teritoriu. Sounion. În plus.1. Pitoreştile păduri ale Greciei (Pădurea Haidou din Xanthi. Prespa. vestigiile macedoniene se regăsesc în nord-estul Greciei. Gradina Nationala a Atenei. Arii naturale protejate. 2 Aspecte ale dinamicii turismului în Grecia 2. care ocupă un loc promiţător. Parnassos. Parcul National Parnitha. Pe lângă acestea se găsesc şi o serie de .Fauna Greciei nu este tocmai foarte bogată. Evoluții și tendințe ale ofertei bazei tehnico-materiale Baza tehnico-materială a Greciei pune la dispoziţia potenţialilor turişti o gamă variată de spaţii de cazare. Iti. Siturile istorice clasice se regăsesc în jurul Atenei. Muzeul Național de Arheologie. Olymp. Vestigiile antice reușesc să își împletească povestea atât de armonios cu ambianța naturală elenă. Acropolele. Obiectivele turistice ale capitalei: Dealul Lycavettos. Samaria. Oferta hotelieră cuprinde spaţii clasificate între 2 şi 5+ stele ce asigură o şedere cât mai confortabilă. pădurile veşnic verzi din Insula Sapientza.

1. fie în regim de week-end sau de vacanţă. restaurant. Standardele de calitate şi confort ale acestor unităţi ating cote înalte. jacuzzi sau seifuri. păstrând. în medie. 9260 de hoteluri şi unităţi de cazare asemănătoare. cât şi băuturi gratuite pe întreg parcursul sejurului. în perioada 20052009 erau înregistrate.0105 1. piscine acoperite sau în aer liber. cu saună.vile.1.0386 1. Dar . La serviciile de cazare se adaugă o reţea de servicii de alimentaţie având standarde ridicate. aer condiţionat. Capacitatea de cazare existentă Indicatori Absoluţi Unităţi de t/1 t/t-1 cazare 9036 9111 75 75 9207 171 96 9385 349 178 9559 523 174 ∑ Indicatori Relativi It/1 1.05% 1.0083 1. televizor şi telefon în camere. Unele hoteluri completează această ofertă. Hotelurile de peste 4 stele oferă servicii all inclusive ce cuprind atât cele trei mese principale.83% 1. două mese principale sau chiar toate cele trei mese. Acestea pot fi de cele mai multe ori incluse în tariful pe noapte sau sejur şi pot include mic dejun. calitatea acestora în cadrul lanţurilor hoteliere cunoscute fiind menţinută în toate unităţile componente. Grecia este una din destinaţiile preferate ale turiştilor din întreaga lumea datorită bogaţiilor sale turistice şi transformării acestora într-un avantaj remarcabil prin îmbogăţirea bazei tehnico-materiale pentru desfăşurarea activităţilor turistice. tariful standard al camerei. însă. bungalouri şi campinguri pentru turişii care preferă aceste tipuri de cazare. există şi o ofertă bogată de studiouri şi apartamente foarte solicitate.0193 1.85% Anii 2005 2006 2007 2008 2009 o Nivelul Mediu: ̅ o Modificarea Medie Absolută: ̅ o Indicele Mediu de Dinamică: ̅ o Ritmul Mediu: ̅ ( ̅ ) √ ( √ ) √ Grecia este o ţară ce primeşte anual un număr însemnat de turişti. Astfel.86% 5.83% 1.0579 It/t-1 1. Majoritatea spaţiilor de cazare sunt dotate cu lifturi. 2.0185 Rt/1 0. Hotelurile de elită au o gamă mai variată de servicii. de aceea capacitatea de cazare este un factor important în dezvoltarea turismului său. Pentru turismul de odihnă pe litoral.93% 1.0189 1.89% 3.0083 1. baruri. demipensiune (mic dejun şi o masă principală incluse).79% Rt/t-1 0.

23% o Nievlul mediu: o Modificarea medie absolută: ̅ o Indicele mediu de dinamică: ̅ o Ritmul mediu: ̅ ( ̅ ) √ ( √ ) √ Teritoriul Greciei este foarte bogat în unități de cazare.0499 1.0223 - - 1. Capacitatea de cazare în funcțiune Indici absoluți Anii Capacitatea de cazare 2005 2006 2007 2008 2009 682 693 701 716 732 11 19 34 50 ∑ Indici relativi ∆t/t-1 It/1 It/t-1 Rt/1 Rt/t-1 ∆t/1 11 8 15 16 1. în ciuda peisajului economic mai puţin favorabil din prezent.33% 2. Grecia rămâne o ţară cu posibilităţi turistice numeroase şi variate. dar din acest motiv unele nu sunt ocupate niciodată complet. 2.2.99% 2.0214 1.1.78% față de perioadele anterioare. Această creștere dovedește că Grecia dispune de o dezvoltare a locurilor pentru viitorii turiști. Între anii 2005 şi 2009 s-a constatat o creştere de 1. .79% 1.0161 1. pe parcursul acestei perioade s-a remarcat o creştere cu 131 de unităţi de cazare pe teritoriul grecesc.61% 2.15% 4. De aceea. Astfel.0733 1. Între anii 2005-2009.015 ori a unităţiilor de cazare. iar din acest motiv capacitatea de cazare a avut o evoluție de 1.0115 1.situaţia locurilor este în continuă schimbare şi dezvoltare pentru a asigura un număr cât mai mare de locuri. gata oricând să facă faţă unor sezoane aglomerate. unitățile de cazare au crescut de 1.0279 1. Astfel.42% faţă de perioada anterioară.14% 7.0178 ori. s-a înregistrat o creștere a capacității de cazare cu 13 unități. în perioada 2005-2009 capacitatea medie de cazare în funcțiune a fost de aproximativ 705 de hoteluri și unități de cazare asemănătoare. Tot în această perioadă.0161 1.61% 1. ceea ce înseamnă că această capacitate de primire a avut o evoluţie de 1.

Evoluţii şi tendinţe ale cererii circulaţiei turistice Turismul este pentru Grecia unul din pilonii de bază ai economiei.2.83% -6. ceea ce face ca accentul pus pe dezvoltarea turismului să fie o principală preocupare a locuitorilor. Pe de altă parte. Principalul eveniment sportiv al ultimilor ani ce a avut loc în Grecia a fost Olimpiada de Vară din 2004 care a dus la sporirea numărului de turişti chiar şi în anii ce au urmat. atât antropice.94% -10.1. cât şi naturale.9058 0. este extrem de însemnată pentru economia ţării. Această solicitare intensă se datorează şi raportului extrem de bun dintre calitate şi preţ. Grecia atinge ocuparea maximă a unităţilor de cazare în lunile de vară. deşi afectată de sezonalitate sau de evenimente importante. Un aport important în ceea ce priveşte veniturile din turism a fost adus de turismul de afaceri şi de cel pentru evenimente sportive.9667 1. turismul este extrem de diversificat şi consolidat pe teritoriul grecesc. Atena este un oraş important la scară mondială.9370 0.14% o Nivelul Mediu .33% 1. Fiind o ţară cu plaje extinse şi o climă favorabilă pentru turismul litoral. Numeroasele puncte de atracţie. Circulaţia turistică pe teritoriul Greciei. ceea ce face ca numeroase evenimente renumite. Astfel. putând a se atinge un nivel de ocupare de peste 80%.9206 0.8917 0. motiv pentru care numeroşi turişti străini şi-au creat un obicei din a-şi petrece vacanţele pe teritoriul Greciei. calitatea serviciilor şi ospitalitatea personalului sunt factorii cheie în atragerea turiştilor.2.3% -9.9370 0.0163 0. 2. Am putea spune că principala caracteristică a turismului elen este sezonalitatea. Număr turişti Indicatori Absoluţi Anii Număr turişti *) Indicatori Relativi It/1 It/t-1 Rt/1 Rt/t-1 t/1 t/t-1 4460 2005 4179 2006 4040 2007 4106 2008 3977 2009 *) (1000) -281 -420 -354 -483 -281 -139 66 -129 0.63% -3.2. au făcut ca turiştii din toate colţurile lumii să fie atraşi de vizitarea acestei ţări.9686 -6. Alături de latura serviciilor aflate in strânsă legatură cu acesta.42% -7.3% -3. congrese şi adunări să aibe loc acolo.

03% 0. în perioada 2005-2009 în medie s-au înregistrat 4. nu este întotdeauna simplu să menţii la performanţe însemnate o ramură economică fluctuantă cum este turismul 2.000 de turişti. Astfel.3173 It/t-1 1. în perioada analizată s-a observat o scădere medie a fluxului cu 121.07% o Nivelul mediu: ̅ o Modificarea medie absolută: ̅ .2.000 de turişti pe teritoriul grecesc. autorităţile au dat o mare importanţă îmbunătăţirii si dezvoltării infrastructurii pentru a duce la o calitate sporită a şederii vizitatorilor. Deşi au existat şi perioade de creştere (2008).2.0907 Rt/1 2.2% 19.82 procente între anii 2005 si 2009. se arată că.73% Rt/t-1 2.79% 31.0220 1.0099 1. Tocmai de aceea.̅ ∑ o Modificarea Medie Absoluta ̅ o Indicele Mediu de Dinamică ̅ √ √ √ o Ritmul Mediu ̅ ( ̅ ) ( ) De-a lungul timpului a fost binecunoscut aportul însemnat de turişti primiţi în Grecia.99% 9. Dar această perioadă nu a fost cea de vârf a turismului elen. efectul general al contextului economic şi social actual a dus la o scădere generală a numărului de vizitatori cu 2. deşi potenţialul natural grecesc este greu de întrecut.0220 1. Număr înnoptări Anii Indici absoluți Nr.1960 1.2079 1. înnoptări 2005 13942 2006 14249 2007 16675 2008 16840 2009 18367 ∆t/1 307 2733 2898 4425 ∆/t-1 307 2426 165 1527 ∑ Indici relativi It/1 1.150.2% 17.6% 20.1703 1. Astfel.

5 8.375 - . Unitățile de cazare încep să pună la dispoziția turiștilor oferte cât mai avantajoase care cuprind servicii speciale pentru aceștia. 3 Previziunea principalilor indicatori din cadrul Greciei 3.25 0 - 25680. numărul înnoptărilor a crescut de 1.0625 31862.5 3674.1. Cauza acestei creșteri este datorată turiștilor care profită de serviciile incluse în ofertele lor și de tot timpul pus la dispoziție.75 0 ̃̅ ( 0 ̃̅) -160.25 -178. aceastea au fost în continuă creștere. numărul mediu de înnoptări a fost de aproximativ 16015 în hoteluri și unități de cazare asemănătoare.0713 ori. Număr turiști o Metoda Sporului Mediu Anii 2005 2006 2007 2008 2009  2010 2011 2012 Verificare: Număr turişti 4460 4179 4040 4106 3977 20762 ̅ ̃̅ 0 1 2 3 4 5 6 7 4460 4339. Previziuni prin metoda sporului mediu și indicelui mediu pentru circulația turistică 3. înregistrându-se o evoluție de 7. Cap.o Indicele mediu de dinamică: ̅ o Ritmul mediu: ̅ ( ̅ ) √ ( √ ) √ Privind înnoptările turiștilor pe teritoriul Greciei în perioada anilor 2005-2009.1. Pe parcursul acestei perioade s-a remarcat o creștere a numărului de înnoptări cu 1106 unităti. În aceeași perioadă a anilor 2005-2009.5 4097.25 4218. Între anii 2005-2009.0625 0 57610.25 3735.25 68.75 3977 3856.1.13%.

.6111 3650. o Metoda Indicelui Mediu Număr Turişti *) Anii 2005 2006 2007 2008 2009  2010 2011 2012 *) (1000) ̃̅ 0 1 2 3 4 5 6 7 4460 4334.7954 - 24095.000-3.7320 29584.2185 0. putându-se ajunge în anul 2012 la un total de 3.5164 - Verificare: ∑( ̃̅ ) ̅ √ √ √ .7954 3865.000 de turişti ce vizitează statul grecesc.0028 12.6747 0 ̃̅ ( 0 ̃̅ ) 4460 4179 4040 4106 3977 20762 - -155.228 4212.6216 3756.6327 53844.7757 -0.̅ ∑ Metoda Sporului Mediu ajustează bine seria de date.2243 3977.0028 4093. Atât metoda sporului mediu. ̅ ∑  Metoda Indicelui Mediu ajustează bine seria de date.√∑( ̃̅) √ √ . cât şi metoda indicelui mediu.9632 163.650.675. arată o scădere lentă a numărului de turişti de pe teritoriul Greciei în următorii ani.228 -172.

8025 1105635.5625 270920.25 16154.08 8. înnoptări 13942 14249 16675 16840 18367 80073 Verificare: ̅ ̃̅ 0 1 2 3 4 5 6 7 13942 14936.05 - 472051.25 176400 0 1086120. înnoptări 13942 14249 16675 16840 18367 80073 ̅ ̃̅ 0 1 2 3 4 5 6 7 13942 15048.2.75 0 ̃̅ ( 0 ̃̅) -799.1.5 21685.25 520.4436 454262.137.08 18358.94 21070.06 16001.5264 64.5 -420 0 - 638800.3.8125 - √ √ .27 22572.95 19667.06 673.99 -297.2926 - .5201 88256. ̅ ∑  Metoda Sporului Mediu ajustează bine seria de date o Metoda indicelui mediu: Anii 2005 2006 2007 2008 2009 ∑ 2010 2011 2012 Nr.58 0 ̃̅ ( 0 ̃̅) -687.01 17.5 17260 18367 19473.579.25 20. Număr înnoptări o Metoda sporului mediu: Anii 2005 2006 2007 2008 2009 ∑ 2010 2011 2012 Verificare: √∑( ̃̅) Nr.

690. ajungând în anul 2012 la un total de 21. așa cum ne arată ambele metode de previziune. În ciuda faptului că numărul turiștilor care vin pe teritoriul Greciei va scădea. .√∑( ̃̅) √ √ .570.000-22. ̅ ∑  Metoda Indicelui Mediu ajustează bine seria de date.000 de înnoptări. va avea o ușoară creștere în următorii ani. numărul înnoptărilor.

Numeroasele vestigii din perioadele de glorie ale Greciei prezintă un grad sporit de interes şi astfel şi-au căpătat o nemăsurată valoare turistică. Varietatea mare a spaţiilor de cazare ce includ hoteluri între 2 şi 5 stele. Cu toate acestea. pe teritoriul grecesc se găsesc destinaţii de vacanţă pentru tipuri extrem de diferite de turişti.CONCLUZII Grecia a fost şi va ramane una dintre ţările de destinaţie preferate ale unui număr mare de turişti din toate colturile lumii. Chiar dacă numărul de turişti a înregistrat o scădere lentă în perioada menţionată.5%. dar continuă a numărului de turişti şi cu toate acestea o sporire a numărului de înnoptări pe teritoriul ţării. numărul hotelurilor existente a crescut şi o dată cu ele a fost sporită şi capacitatea de cazare în funcţiune care au înregistrat în perioada 2005-2009 o majorare cu peste 1. Luând în considerare datele din perioada 2005-2009 s-ar putea spune ca următorii ani vor însemna pentru Grecia o scădere lentă. . Dezvoltarea intensă din punct de vedere turistic al Greciei se datorează abilităţii de a oferi servicii de calitate la preţuri accesibile pentru un număr mare de vizitatori. evoluţia turismului grecesc a cunoscut o perioadă mai puţin înfloritoare. numărul de înnoptări a crescut considerabil. Dar pe lângă peisajele inedite. Îmbinarea neobişnuită a peisajului montan cu plajele întinse cu nisipuri fine a făcut ca această ţară să îşi câştige notorietatea printre cele mai faimoase locaţii de turism de vacanţă. Astfel. În ultima perioadă. apartamente şi campinguri şi dezvoltarea reţelei de servicii de alimentaţie a făcut ca persoanele din categorii sociale diferite sa vadă în Grecia o alegere potrivită pentru petrecerea vacanţelor. atractivitatea acestei ţări mediteraneene este dată şi de istoria sa îndelungată şi destul de controversată.

Anexe .

.

Editura Aquila. Ghid complet Grecia.eurostat. (2009).ec. Geografia Turismului. Mihaela. Bucuresti http://epp.BIBLIOGRAFIE Dinu.europa. Editura Universitara.eu/portal/page/portal/eurostat/home/ . Bucuresti *** (2006).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->