Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului, 20072026, contributia turismului la economia nationala Partea I

Student: Necula Paula Mioara An I,Turism si Dezvoltare Regionala, Grupa 6111

U.Analiza situatiei turistice 1.. • Transportul rutier este preferat de turisti in timp ce transportul feroviar inregistreaza scaderi importante iar cel aerian este din ce in ce mai des folosit. • Comparativ.A.2006 • Principalele piete generatoare de vizitatori sunt tarile invecinate Romaniei la care se adauga si S.principalul scop al deplasarilor este vacanta iar zonele turistice preferate sunt cele litorale si montane. • In cadrul turismului intern.A.5% la Pib-ul Romaniei.Volumul si valoarea turismului.(conform BNR) .Romania nu ocupa o pozitie foarte buna ca destinatie turistica in cadrul Europei CentralEstice.surclasand putine state din vecinatate si situandu-se pe locul 76 la nivel mondial. • Cheltuielile din turism contribuie cu 3.

turismul viticol) • Produsele turistice se bazeaza pe resursele existente(litoral. dar si golf.spatiul rural. conferinte. spectacole.echitatie sau vanatoare). 3.Atractii turistice si utilizare • Atractii naturale.balnear.patrimoniu cultural.2. alte atractii(calea ferata ingusta. spatiul montan.croaziere.celelalte inregistreaza un trend descendent sau liniar. Cu exceptia turismului rural care a inregistrat o crestere semnificativa a unitatilor de cazare in perioada 2001-2006(de la 536 la 1259) si a celui montan.Produse Turistice .

4. Sibiu sau Targu Mures.Acces si transport • Exista 3 coridoare europene pe teritoriul tarii care faciliteaza accesul si pune tara in relatie cu restul Europei(VII-Dunarea. • Accesul turistic in tara se face in principal prin Bucuresti. 5.Romania este a 6a tara din Europa ca nivel de implementare a televiziunii prin cablu.Suceava.IVE680-E81.Cluj. aeroporturi internationale(2 in Bucuresti.Alte elemente de infrastructura • Din punct de vedere al telecomunicatiilor. Timisoara.reteaua feroviara este in continuu declin datorita conditiilor de calatorie si a duratei mari in care se poate ajunge la destinatie.IX E85).Serviciile de telefonie fixa si mobila sunt raspandite pe intreg teritoriul tarii cu exceptia unor zone restrictive(arii montane. Constanta si Cluj).si aproximativ 10% din populatie are acces la internet.Constanta.delta)Alti indici precum cei de confort tehnico-edilitar arata ca Romania este intr-o situatie delicata. .

Centrele de informare turistica sunt prezente in majoritatea judetelor tarii(37)dar si in afara(16). 7.distributia regionala a acestora fiind relativ omogena.U.A.Cei aproape 1000 de ghizi de turism cunosc o gama larga de limbi straine.Cazarea • Spatiile de cazare sunt in numar destul de mare(4710 unitati)dar peste 70%dintre acestea au o calitate redusa(sub 2*).putem conchide ca Romania are suficiente spatii de cazare. si Israel.majoritatea celor din urma fiind in Europa.6.Facilitati si servicii turistice •In tara exista peste 2000 de companii ce functioneaza ca tur operatori si ca agentii de turism.acestea necesitand o reabilitare/modernizare.Luand in calcul si sezonalitatea dar si gradul redus de ocupare. China. S. .majoritatea nefunctionand ca tur operatori. existand insa cate unul si in Japonia.

Romania este perceputa in afara ca o tara saraca si ieftina.comunicatie sau responsabilitatea promovarii.Turismul intern se bazeaza pe statiunile balneare. •Strategiile de marketing in aceasta tara se bazeaza in primul rand pe datele existente in ce priveste cererea cat si pe sondaje de opinie efectuate in afara.datorita mijlocului de transport ieftin(autocarul).In ce priveste deplasarile romanilor in afara.destinatiile europene aflate la o distanta mica sunt preferate.Resurse umane si formare profesionala • Serviciile sunt inca slab dezvoltate si de o calitate redusa la nivelul tarii.8.procentul cel mai ridicat al turistilor apartinand categoriei de persoane tinere.cursele charter fiind solicitate in numar mic.absolventii unui curs/unei facultati nu sunt pregatiti din punct de vedere parctic pentru nivelul de calificare.acest din urma calificativ afectand produsele turistice in ce priveste pretul.ANT avand probleme de structura. 9.Romania este la stadiul de promovare.Datorita slabei pregatiri si dotari din punct de vedere turistic.Strategiile de marketing ale Romaniei nu sunt eficiente.acest fapt fiind o consecinta directa la sistemul de invatamant romanesc.litoral sau turism montan.Marketing .Mai exact.un plan de dezvoltare fiind insa necesar.

• Lipsa simtului de reciclare etc. . de aceea protectia acestuia ar trebui sa fie cruciala. B. Impactul asupra mediului • Mediul natural reprezinta bogatia cea mai mare pt turismul din Romania. •Legislatia care reglementeaza turismul in Romania este ampla si corespunde in general reglementarilor Uniunii Europene. Cu toate acestea exista un numar de aspecte ingrijoratoare: • Eroziunea tarmului Marii Negre. •Necesarul de resurse umane si cerintele de pregatire profesionala din industria turismului nu sunt rezolvate. • Deversarea permanenta a apelor reziduale netratate. legislatia si organizarea turismului national •Politica nationala .10.Politica. • Defrisarile abuzive si nelegale. • Administrarea defectuoasa a deseurilor. asa cum este exprimata in Planul National de dezvoltare. identifica turismul drept un sector prioritar al economiei nationale.

nu detine suficiente resurse si este restrictionata in activitate. axata pe control si marketing. • Comunicarea dintre ANT si administratiile locale este foarte slaba. • Sectorul comercial nu dispune de o influenta unitara. puternica pentru a exprima in mod clar problemele catre ANT si Guvern. Dezvoltarea infrastructurii. Autoritatea Nationala pentru Turism este agentia de implementare . a produselor si serviciilor turistice nu dispune de indrumare si coordonare la nivel central . . Autoritatea Nationala pentru Turism nu are o conducere stabila.• Ca parte a ministerului responsabil pentru turism. iar ANT nu influenteaza procesul de dezvoltare. • Ca urmare a frecventelor schimbari de conducere prin numirea pe criterii politice a directorului executiv. • Consultarea si parteneriatul public-privat sunt inexistente.

biodiversitatea Deltei Dunarii etc. -calitatea slaba a aeroporturilor. a florei si faunei. -starea de degradare a numeroase cladiri si monumente istorice. drumurilor etc. -diversitatea obiectivelor de patrimoniu. -populatie tanara cu abilitati lingvistice.Dracula si Transilvania • Puncte slabe: -poluarea industriala. . garilor. Puncte forte si slabe ale Romaniei ca destinatie turistica • Puncte forte: -diversitatea parcurilor nationale. -marcile de turism existente.c. -sezon turistic scurt al statiunilor de pe litoral si al statiunilor pentru practicarea sporturilor de iarna. -lipsa unei imagini pozitive a Romaniei in strainatate. -retea feroviara mare(a IV-a din Europa).

exprimate in euro la nivelul valorilor din 2005 . oferte de cazare si pensiuni neinregistrate. 1. Un motiv ar fi si existenta pietei negre alcatuita din numeroase pensiuni. Impactul economic al turismului • Din pacate.Cheltuieli medii zilnice ale vizitatorilor interni si internationali cu innoptari in structuri de cazare inregistrate. baza de date statistice din Romania este inadecvata pentru analiza economica si are doar un rol orientativ. S-au identificat totusi 3 studii care furnizeaza informatii referitoare la cheltuielile efectuate in Romania de vizitatori interni si externi.D.Cheltuielile si veniturile in turism Tabel.

infrastructurii turismului si suprastructurii. exprimate in euro la nivelul valorilor din 2005 Cresterea cheltuielilor zilnice ale vizitatorilor se va inregistra numai in conditiile in care se va realiza imbunatatirea produsului turistic . Tabel.Cheltuieli medii zilnice ale vizitatorilor romani cu innoptari in structuri de cazare neinregistrate si VFR.Tabel.Cheltuieli estimate totale ale vizitatorilor interni si internationali aferente innoptarilor in structuri de cazare inregistrate si neinregistrate in milioane de euro la nivelul valorilor din 2005 .

.Castiguri totale estimate din turism ca procent in PIB-ul Romaniei. reprezentand 1.000 de persoane in sectorul . in 2005 au fost angajate 151.Hoteluri si Restaurante”. Forta de munca din turism • Conform Institutului National de Statistica din Romania.Contributia castigurilor totale din turism la PIB Tabel 7.6% din totalul populatiei apte de munca Tabel8. Estimarea cererii suplimentare de personal pentru diferite standarde de calitate ale structurii de cazare . in miliarde euro 2.