P. 1
Panduan-Solat-Berjamaah

Panduan-Solat-Berjamaah

|Views: 13|Likes:
Published by shuk_keri

More info:

Published by: shuk_keri on Dec 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2011

pdf

text

original

Panduan Solat Berjamaah Solat berjamaah adalah solat yang dilakukan secara bersama, dipimpin oleh yang ditunjuk

sebagai imamnya. Solat-solat yang bisa dikerjakan berjamaah adalah: 1. Solat Lima Waktu: Subuh, Zhuhur, Ashar, Maghrib dan Isya 2. Solat Jum'at 3. Solat Tarawih 4. Solat Ied Fitri dan 'Idul Adha 5. Solat Jenazah 6. Solat Istisqa (Minta Hujan) 7. Solat Gerhana Bulan dan Matahari 8. Solat Witir Cara Melakukan Berniat dalam hati bahawa ia menjadi makmum atau iman. Adapun seseorang yang pada mulanya solat sendirian, kemudian ada orang lain yang mengikuti di belakangnya, baginya tidak dituntut sebagai imam. Makmum tidak dibenarkan mendahului imam, baik tempat berdirinya maupun gerakannya selama solat berjama'ah berlangsung. Makmum diharuskan mengikuti sikap/gerak imam, tidak boleh terlambat apa lagi sampai tertinggal hingga dua rukun solat. Apabila makmum menyalahi gerakan imam (sengaja tidak mengikutinya) maka putuslah arti jama'ah baginya; dan ia disebut mufarriq. Antara imam dan makmum harus berada dalam satu tempat yang tidak terputus oleh sungai atau tembok mati kerana itu berjamaah melalui radio atau seumpamanya dalam jarak jauh, tidak memenuhi syarat berjamaah. Imam hendaklah orang yang berdiri sendiri, bukan orang yang sedang makmum kepada orang lain. Selain itu, imam hendaklah seorang laki-laki. Perempuan hanya dibenarkan menjadi imam sesama perempuan dan anak-anak.

bila iamam sedang sujud iapun harus sujud. memiliki pengetahuan tentang Al Quran dan hadits Rasulullah s a.a. Perbedaan nilai solat berjamaah. peribadi-peribadi yang lebih dahulu hijrah diperhatikan untuk menjadi imam. Solat berjamaah paling sedikit adalah adanya seorang imam dan seorang makmum. lalu berbuat mengikuti imam sebagaimana adanya. Ukuran satu rakaat solat ialah ruku'. Imam (Ikutan) Imam adalah ikutan.w. memiliki keindahan bacaan dengan ucapan yang fasih (kalau di zaman Rasulullah s a. bersabda: "Apabila seseorang di antara kamu mendatangi shalat. sebanyak dua puluh tujuh derajat" (HR Bukhari dan Muslim). ) Hikmah Berjamaah Solat berjamah mengandung faedah dan manfaat yang bervariasi sesuai dengan kepentingan umat dan zaman. silaturahmi antar umat. Apabila imam sudah memberi salam..Solat berjamaah hukumnya sunnah muakkad yaitu sunnat yang sangat dianjurkan. padahal imam sedang berada daam suatu sikap tertentu. (HR Turmudzi dan Ali r. demikian seterusnya. Melalui jamaah. Rasulullah s a. maka hendaklah ia berbuat seperti apa yang sedang dilakukan oleh imam". dan berita-berita kebajikan dapan dikembangkan dan disebarkan luaskan.w. Bila seseorang mendapatkan imam ruku dan dapat mengikutinya dengan baik. bersabda: Solat berjamaah itu lebih utama nilainya dari solat sendirian. 27 kali lebih baik daripada solat sendirian (munfarid). hendaklah ia duduk.. Bila imam sedang duduk. Bila seseorang terlambat mengikuti solat berjamaah. Rasulullah s a. maka ia mendapatkan satu rakaat bersama imam. hendaklah ia bangun kembali untuk menambah kekurangan raka'at yang tertinggal dan kerjakanlah hingga raka'atnya memenuhi. Untuk menjadi seorang imam diperlukan beberapa persyaratan yang mengikat.w. . demikian pengertiannya. Misalnya memiliki usia yang lebih tua atau dituakan.w. disiplin. hendaklah ia segera melakukan takbiratul ihram.

hendaklah imamkan mana yang paling alim (banyak tahu) akan sunnah Rasul. . Pro dan kontra yang berlebihan atas seseorang imam kerana dosa besarnya yang menonjol. Bila semuanya sama bagusnya. maka dahulukan mereka yang lebih dulu hijrah.. dari Abdullah bin Mas'ud). bersabda: "Menjadi Imam dari suatu kaum ialah mana yang lebih baik bacaan Al Qur'annya. dia berkata: Rasulullah s a. Kalau ia berbuat demikian. hendaklah diimamkan seorang. pasti akan membubarkan jamaah. Saf yang baik akan menghemat tempat. merapikan barisan dan kesatuan jamaah serta mendatangkan nilai tambah bagi ibadah itu sendiri. "Tidaklah halal bagi seorang mukmin yang imam kepada Allah s. berkhianatlah ia kepada mereka". maka iammkanlah mereka yang lebih tua usianya" (HR Imam Ahmad dan Muslim.Kerana imam adalah ikutan. dan juga mengatur hubungan sesama manusia. Seorang yang biasa menjadi imam. dan hari akhir yang mengimami sesuatu kaum kecuali atas izin kaum itu. maka semua manusia tidak suci dari dosa.t. maka tidak ada salahnya untuk sewaktu-waktu ia berada di belakang imam yang lain.w. Kalau mereka sama dahulu hijrah. Solat yang baik mendatangkan tamsil yang indah dan berguna. (HR Imam Muslim. maka pemilihan pribadi amat diperhatikan. Yang lebih berhak menjadi imam ialah yang lebih banyak bacan (tahu tentang bacaan Al Qur'annya)".t. Walau dia sendiri mungkin lebih baik dari imam yang bersangkutan. "Dari Abdullah bin Masud. Adapun dalam kesalahan umum.w. (HR Abu Daud dari Abu Hurairah) Keadaan Saf Solat salah satu ibadah yang menghubungkan peribadi kepada Allah s. Ahmad dan Nasa'i dengan sumber Abi Said Al-Khudry). "Kalau mereka ada bertiga. Dan janganlah ia mengkhususkan satu do'a untuk dirinya sendiri dengan meninggalkan mereka. Kalau semuanya sama alim tentang sunnah Rasul.w. bahkan menjadi cermin disiplin kehidupan dan pergaulan.

jatuh sakit. Bila tidak. atau tariklah seorang anggota saf yang ada untuk menemaninya (yang ditarik pasti mahu. apalagi jika melakukan solat.w. Saf Kaum Wanita Saf kaum wanita sebaiknya terletak di belakang saf kaum lelaki. demikian bila dimungkinkan. umpamanya batal. dan seburuk-buruknya ialah di bagian belakangnya. Apabila seseorang solat di sebuah masjid di luar asuhan atau daerahnya sendiri. Bila yang terbelakang hanya seorang diri. Pengganti Imam Bila solat berjamaah. lupa ingatan. bagaikan jamaah musim haji di masjidil Haram. sebaiknya orang yang di belakang imam adalah mereka yang merasa dirinya siap sebagai pengganti. sementara solat itu sendiri mencegah kekejian dan kemungkaran.Rasulullah s a. maka usahakanlah ia dapat masuk saf yang sudah ada. bersabda: "Aturlah saf-saf kamu dan dapatkanlah jarak antaranya. Makkah. ratakanlah dengan tengkuk-tengkuk". saf makmum lelaki dan wanita bisa diatur secara sejajar. yang akan mendatangkan fitnah. bahkan mudah mengandung fitnah. Saf yang bercampur baur sebenarnya kurang baik. Sering orang mengira bahawa saf yang baik adalah saf yang dilakukan secara santailapang. Untuk Saf yang Baru Bila saf terisi penuh.w. bila tiba-tiba imam mendapat halangan. maka dia tidak boleh langsung bertindak menjadi imam. terlupa rukun dan sebagainya. Tidaklah demikian sebenarnya. dan sebaik-baiknya saf kaum wanita itu ialah pada bagian akhirnya dan sejelek-jeleknya ialah di bagian depannya". Rasulullah s a. (HR Imam Muslim dari Abu Hurairah). sementara saf anakanak berada di tengah. atau mungkin tercampur sama sekali. (HR Imam Abu Dawud dan An Nasa'i disahihkan Ibnu Hibban dari Anan). Mungkin saja disana . andaikan ia mengerti tata tertibnya). bersabda: "Sebaik-baiknya saf kaum lelaki itu di depan. maka mulailah dengan saf yang baru dari arah sebelah kanan. kecuali bila diminta.

bahawa Rasulullah s a. maka hendaklah ia meringankan (memendekkan) bacaan surat atau ayat-ayatnya. Mungkin ada diantara jamaah yang tidak tahan lama berdiri. bersabda: "Manakala seseorang di antara kamu solat bersama-sama orang banyak. Mereka harus bertindak tepat pada saat imam batal. (HR Bukhari dan Muslim). Imam itu bertanggung jawab atas makmumnya.w. maka silakan ia memanjangkan bacaan sekehendaknya". membosankan. Di pejabat. Bila perlu ia • • • • • • • . Orang makmum yang tepat berada di belakang imam. Orang yang bagus bacaan Al-Qurannya lebih diutamakan untuk menjadi imam. kecuali ada kesepakatan menunjuk orang lain sebagai imam. Bila solat telah berlangsung. hendaklah seorang yang amat tahu dalam masalah ibadah yang sedang dilakukan. Imam sahabat rawatib.w. pekerja dibatasi oleh waktu. kerana itu seorang imam harus tahu benar dengan kedudukannya.sudah ada jadwal imam tetap. atau ada yang sudah tua. maka khutbah yang pendek sangat tepat dan bermanfaat. Khutbah yang seakan-akan cerita bersambung. Dan manakala seseorang dari kamu itu solat sendirian. Imam sedapatnya orang yang lebih disukai makmum. akhirnya jama'ah berbual dan mengantuk. demikian petunjuk Rasulullah s a. kecuali tuan rumah mempersilakannya. salah. Ringkasan • Kalau solat di rumah. Imam Yang Arif Diriwayatkan dari Abu Hurairah r. baginya amat layak menjadi imam dalam solat.a. sebagai halnya seorang yang dituakan. maka tuan rumah lebih berhak menjadi imam. Begitu pula bila ia bertamu. kerana yang paling hak menjadi imam adalah tuan rumah sendiri. ada yang sakit. Imam yang fasih lebih utama. sebaiknya oleh imam yang biasa ditetapkan. kerana iman itu dipilih untuk diikuti. mereka yang datang belakangan terus saja mengikuti imam yang sudah ada. Khutbah dipendekkan dan solat diperpanjang. kecuali bila ia diminta. lupa dan sebagainya.

http://tanbihul_ghafilin. Sebaiknya imam berdzikir secara pelan dan kusyu. • • Bila imam berdoa.com/panduanlengkapsembahyang.htm . Apabila selesai solat. diaminkan atau tidak diaminkan. dan jamaahpun berdzikir atau berdoa sesuai kata hatinya. doa imam sudah membawa kepentingan jamaahnya.berhak menggatikan imam. sekalipun imam berkebaratan atau tidak tahu tentang kesalahannya.tripod. imam segera duduk mengarah ke jamaah. • Seorang di belakang imam berlaku sebagai barometer. demikian yang terbaik. berhak meluruskan baris atau shaf di kanan dan kirinya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->