Falsafah dan Kesusasteraan Bahasa yang diamalkan pada Dinasti Qin adalah logographic.

Antara kejayaan Dinasti Qin dalam sektor falsafah dan kesusasteraan adalah penggunaan bahasa yang telah diseragamkan, oleh Perdana Menteri Li Si, di seluruh negara. Ini telah menber kesan penyatuan budaya Cina untuk beribu-ribu tahun. Beliau juga diberi kredit untuk penciptaan gaya kaligrafi XiaoZhuan (Bahasa Cina : 小篆), yang masih lagi diamalkan sehingga hari ini. Gaya kaligrafi XiaoZhuan hari ini banyak digunakan dalam kad-kad ucapan, poster dan juga untuk pengiklanan.

Sepanjang tempoh Zaman Peperangan, Ratus Sekolah Pemikiran (Bahasa Cina : 诸子百家) telah diwujudkan oleh sarjana-sarjana Cina. Sekolah-sekolah tersebut mempunyai pelbagai falsafah yang berbeza. Namun, dalam tahun 221BC, Maharaja Qin telah menjajah semua negara dan mentadbir dengan satu falsafah, iaitu Legalisma. Sekurang-kurangnya sebuah sekolah dari Ratus Sekolah Pemikiran, sebagar contoh, Mohism, telah dihapuskan, walaupun sehingga hari ini sebabnya masih lagi tidak diketahui. Walaupun terdapat keserasian dalam ideologi Qin dan Mohism, tetapi ada kemungkinannya yang bahawa Mohist dihapuskan kerana aktiviti militannya.

Sekolah Pemikiran Confucius, yang dikenali sebagai Confucianisma, juga amat berpengaruh semasa tempoh Zaman Peperangan, dan juga semasa pemerintahan awal Dinasti Qin. Sekolah pemikiran ini mempunyai satu kanun kesusasteraan Confucius, yang juga dikenali sebagai “Klassik Enam”, ia itu Dokumen, Muzik, Odes, Annals Luruh dan Bunga,Ritual dan juga “Perubahan”. “Klassik Enam” mengandungi kesusasteraan Cina pada Dinasti tersebut.

Semasa Pemerintahan Dinasti Qin, Confucianisma dan juga falsafah bukan Legalisma telah diharamkan. Legalisma mengecam sistem feudal dan menggalakkan hukuman yang berat. Hak-hak individu dipandang remeh apabila seseorang menpunya pendapat yang bercanggah dengan pihak pemerintah atau kerajaan, manakala pedagang dan juga sarjana pula dianggap tidak produktif dan patut dihapuskan. Langkah yang lebih drastik yang telah diambil untuk menghapuskan sekolah pemikiran lama adalah melalui pembakaran buku dan penanaman sarjana-sarjana. Qin Shi Wang, dalam usaha untuk menyatukan kuasa pemerintahan, telah menurunkan titah bahawa semua buku falsafah bukan Legalisma harus dibakar. Titah ini berkuatkuasa pada 213BC, dan juga menetapkan bahawa semua sarjana yang enggan menghantar buku untuk dibakar akan ditanam hidup-hidup.

kerana bakat mudah dikenali dalam perubahan sistem sosial. dimana seorang komander yang bernama Hu telah mengarahkan askar-askar dia untuk menyerang petani. Satu contoh yang terbaik dalam kes ini telah direkodkan dalam Buku Rekod Rasmi oleh Li BoYuan. semua jenis pedang menggunakan gangsa sebagai bahan utama. dan juga aspek yang lebih terperinci juga. walaupun dikutuk oleh ahli falsafah Confusianisma. sesuai untuk pertarungan. dalam percubaan untuk meningkatkan kuantiti “Perompak” yang telah dia bunuh. untuk mempertahankan empayarnya daripada serangan orang Monggol di sepadan utara. iaitu pedang besi. Dinasti Qin juga memperkembangkan cara pengangkutan dan taktiknya dalam peperangan. walaupun sistem ketenteraan pada masa itu telah banyak mengalami perubahan yang ketara. kerajaan dan ketenteraan Dinasti Qin telah berkembang. Maharaja Pertama juga telah mengarahkan pembinaan Tembok Besar China. . yang mengakhiri sistem feudal di China.Kerajaan dan Ketenteraan Kerajaan Dinasti Qin mengamalkan sistem biro dan sistem tersebut dipantau oleh pegawaipegawai mengikut hieraki tersendiri di bawah Maharaja Pertama. yang membolehkan Maharaja Pertama untuk mengawal semua jajahan Dinasti Qin. Temtera-tentera pada masa itu menggunakan senjata yang paling moden. Kaedah ini telah membolehkan tentera Qin untuk bergerak dengan lebih pantas melalui terrain China. Sebelum pedang besi dicipta. ianya juga mempunyai keburukan dan kelemahan yang besar. Selain itu. Qin ShiHuang juga memperkembangkan lagi ketenteraannya. Sistem seperti ini mudah dimanipulasikan oleh bangsawwan yang gila kuasa. seperti penggantian pengunaan kereta kuda kepada satria. Semua aspek kehidupan telah diseragamkan. tetapi pedang besi yang baru mampu bertahan lebih lama dan tidak mudah lekuk. Pegawai atasan dia pula tidak mengambil endah perkara sebegini kerana juga hendak mencatatkan rekod yang baik. Walaupun sistem ini mendatangkan banyak manfaat. Di bawah undang-undang dan sistem baru ini. Tembok ini kemudiannya dipanjangkan oleh dinasti-dinasti yang lain selepas Qin. Dinasti-dinasti selepas Qin turut mengaplikasikan kaedah yang sama. seperti kepanjangan axis roda kereta kuda. Dinasti Qin menggunakan ajaran Han Fei. dari segi pengukuran dan juga bahasa. Zheng dan penasihatnya juga memperkenalkan undang-undang baru. termasuklah yang baru sahaja dijajah.

dinding kota yang digunakan untuk pertahanan. .Agama Agama utama semasa Dinasti Qin. Orang-orang Qin membuat pengorbanan. kadangkala beberapa lapis dinding juga dibina untuk memecahkan bahagian dalaman kota megikut daerah. Mereka percaya bahawa alam tersebut wujud dalam dimensi selari dengan dimensi realiti ini. Komet dan gerhana merupakan petunjuk bahawa sesuatu yang buruk bakal berlaku. yang dikatakan memberi perasaan keagungan dan kuasa. Ketua pengorbanan akan berpuasa dan bermeditasi sebelum melakukan pengorbanan untuk mengurangkan lagi deria supaya membolehkan dirinya melihat kedalam alam yang satu lagi. Mendapatkan berkat dari alam lain. dan juga alam yang kedua-dua elemen wujud. Peramalan merujuk kepada kebolehan atau keupayaan untuk meramal kejadian masa hadapan. Senibina Zaman Peperangan mempunyai senibina yang memenuhi fungsi tersendiri. dalam percubaan untuk berhubung dengan alam tersebut. Memastikan roh si mati meninggalkan alam ini dan tinggal di alam yang lain 2. Peramalan. Salah satu amalan yang paling biasa semasa Dinasti Qin adalah pembakaran tulang dan kulit kura-kura sehingga retak untuk mendapat petunjuk-petunjuk yang membolehkan mereka meramal masa hadapan. Upacara dan amalan agama selalu dijalankan di tokong-tokong dan kawasan suci yang mempunyai altar pengorbanan. kemenyan dan juga muzik. Semasa upacara pengorbanan atau ritual yang lain. memfokuskan pada Shen (ataupun “Roh”) dan juga Yin (“bayangan”). Upacara pengorbanan dilakukan untuk dua sebab utama : 1. Sepertikata. deria manusia yang terlibat mestilah dikurangkan dengan asap. Senibina Dinasti Qin juga mementingkan pembangunan vertikal untuk bangunan kerajaan. dibina lebih panjang dan tebal. adalah satu lagi amalan agama. Mereka juga mempercayai yang bahawa orang yang telah meninggal dunia hanya berhijrah dari alam ini ke satu alam yang lain. Terdapat juga aliran lain yang cuba meramal masa hadapan dengan memerhati pergerakan semula jadi seperti permerhatian bintang.

beliau telah membakar banyak buku dan menanam beberapa orang bangsawan secara hidup-hidup. Perkataan “皇” pula. Gelaran penuh Maharaja pertama. adalah Qin Shi Huang Di “秦始皇帝”. beliau dan ketua penasihatnyatelah menggubal ekonomi dan politik secara ketara. di mana dua perkataan telah diambil guna. Untuk memastikan kestabilan pemerintahannya. dan semuanya berada pada harga beribu-ribu nyawa untuk dibina. Cina : 三皇五 帝(San Huang Wu Di)”. 3. Selepas berjaya menyatukan China. tetapi dalam buku sejarah dicatitkan penggunaan kedua-dua gelaran pada masa yang berbeza. Perkataan Cina. seperti Tembok Besar China. Perkataan “皇帝” pula berasal dari satu mitos. (nama sebenar: Ying Zheng) ataupun dikenali sebagai First Emperor (始皇帝). beliau adalah tokoh penting dalam sejarah China. iaitu Huang dan Di. dan berikut adalah huraian namanya: 1. Dengan menamakan dirinya sebagai Qin ShiHuang. Dia menjadi maharaja pertama yang menyatukan China pada 221BC.Qin ShiHuang QinshiHuang. Nama Qin ShiHuang mempunyai maksud tersendiri. 210BC. bermaksud pertama. adalah raja Kerajaan Qin dari 246BC hingga 221BC semasa Zaman Peperangan. 2. “始”. manakala pengganti raja tidak boleh menggunakan perkataan tersebut. iaitu Qin ShiHuang dan Qin Shi Huang Di. . Tentera Terracotta dan sistem jalan nasional. dan memerintah sehingga dia meninggal dunia pada umur 49. “Tiga Daulat Lima Raja. Ianya bermaksud “bersinar” dan seringkali dikaitkan dengan Tuhan. membawa maksud tersendiri. Ianya hanya boleh digunakan oleh maharaja pertama. Beliau memulakan beberapa projek mega.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful