SKRIP LAKONAN TENTANG SEJARAH MELAKA…

PENCERITA:ASSALAMMUALAIKUM,SAYA MEWAKILI KUMPULAN 3 INGIN MEMPERSEMBAHKAN LAKONAN KAMI TENTANG SEJARAH MELAKA…. SULTAN: BETA PARAMESWARA, BETA ADALAH SEORANG PUTERA RAJA DARI PALEMBANG….. BENDAHARA:HAMBA PULA BENDAHARA,HAMBA MERUPAKAN KETUA PENTADBIR NEGARA ,PENASIHAT UTAMA SULTAN,KETUA TURUS ANGKATAN PERANG DAN KETUA HAKIM.HAMBA JUGA MENJADI PEMANGKU SULTAN KETIKA SULTAN GERING ATAU KE LUAR NEGARA. TEMENGGUNG:HAMBA TEMENGGUNG,HAMBA MERUPAKAN KETUA POLIS DAN KETUA PENJARA,KETUA PROTOKOL ISTANA,HAKIM KES2,JENAYAH DI DARAT DAN PENGUASA KOTA MELAKA…. PENGHULU BENDAHARI:HAMBA PENGHULU BENDAHARI,HAMBA MENGURUSKAN PERBELANJAAN NEGERI,KETUA BENDAHARI,KETUA URUS SETIA ISTANA,KETUA SYAHBANDAR DAN PEMUNGUT CUKAI ATAU UFTI…. LAKSAMANA:HAMBA LAKSAMANA,HAMBA MERUPAKAN KETUA ANGKATAN LAUT,PENGAWAL KESELAMATAN SULTAN DAN KETUA UTUSAN DIRAJA KE SEBERANG LAUT…. WATAK: PENCERITA: NAIMAH PARAMESWARA:AMIRAH SYAFIQAH ANJING: IZZATI KANCIL:NURIN KAMALIYA TEMENGGONG: SYAHIRAH PENGIKUT 1:NURIN HANNA PENGIKUT2:TASNEEM ORG KAMPUNG:WAN ANIS LAKSAMANA: HASYA PEMBESAR:SOFEA BENDAHARA: FATIN ATHIRAH

PARAMESWARA:SUDAHKAH PENGHULU BENDAHARI MENGUTIP CUKAI? PENGHULU BENDAHARI:AMPUN TUANKU. PENGHULU BENDAHARI DAN LAKSAMANA.HARAP AMPUN PATIK DIAMPUNKAN. PENCERITA:SEMASA BAGINDA BEREHAT. DI MUAR. LIHAT DISANA.HARAP AMPUN PATIK DI AMPUNKAN.MARI KITA BEREHAT DIBAWAH POKOK YANG BESAR ITU DAHULU. TUANKU.BOLEHKAH PEMBESAR BERITAHU NAMA POKOK YANG SEDANG BETA BERSANDAR INI? PEMBESAR:POKOK MELAKA. PARAMESWARA:WAHAI PEMBESAR.PARAMESWARA MENDAPATI DIRINYA TIDAK SALAMAT LALU MENERUSKAN PERJALANAN MELALUI SENING UJUNG DAN BERTAM. PEMBESAR:AMPUN TUANKU. BERIBU-RIBU AMPUN.SUDAH TUANKU. PENCERITA:PARAMESWARA MEMBERI JAWATAN KEPADA PENGIKUT2 NYA. BAGINDA TERNAMPAK ANJING PERBURUANNYA DITENDANG OLEH SEEKOR PELANDUK PUTIH SEHINGGA JATUH KE DALAM SUNGAI.PATIK MEMBAWA SEORANG ORG KAMPUNG YG TELAH MEMBUNUH SESEORANG DI KAWASAN BERDEKATAN INI.SEBAGAI BENDAHARA.SUNGGUH LUAR BIASA PERISTIWA INI.KITA SUDAH TIBA DI SEBUAH PERKAMPUNGAN NELAYAN.PARAMESWARA DAN PENGIKUTNYA TIBA DI SEBUAH TEMPAT. NAMPAKNYA. PARAMESWARA:BAIKLAH BETA NAMAKAN TEMPAT INI SEBAGAI MELAKA. TEMENGGUNG.PENGHULU BENDAHARI:AFIQAH PENCERITA:PARAMESWARA SEORANG PUTERA RAJA PELEMBANG MELARIKAN DIRI KE MUAR. TUANKU. .BERIBU-RIBU AMPUN. AKHIRNYA. PEMBESAR: TITAH DIJUNJUNG. PEMBESAR:AMPUN TUAN KU. PARAMESWARA:OH! BAGUSLAH TU.SEEKOR PELANDUK KECIL BOLEH MENGALAHKAN SEEKOR ANJING PERBURUAN. PARAMESWARA:BETA RASA TEMPAT YANG KITA BEREHAT INI MEMANG ISTIMEWA UNTUK DIDIRIKAN KERAJAAN. TEMENGGUNG:AMPUN TUANKU. SUNGGUH LUAR BIASA TUANKU.ANJING PERBURUAN BETA DIKALAH KAN OLEH SEEKOR PELANDUK.

PENCERITA:SELESAI LAH PERSEMBAHAN KAMI DARI KUMPULAN SATU.SEKIAN TERIMA KASIH.HARAP AMPUN PATIK DIAMPUNKAN. MERAH ADALAH WATAK DLM CERITA INI. BENDAHARA:AMPUN TUANKU. TUANKU.PATIK MENCADANGKAN ORG KAMPUNG INI DIHUKUM PANCUNG. PENCERITA:SEMENTARA ITU BAGINDA TELAH MENULIS SURAT UNTUK DIBERIKAN UNTUK RAJA PAHANG. PARAMESWARA:LAKSAMANA TOLONG HANTARKAN SURAT INI KEPADA RAJA PAHANG.PARAMESWARA:BAWA DIA KE PENJARA.BERIBU-RIBU AMPUN. LAKSAMANA:TITAH DIJUNJUNG. PARAMESWARA:BETA MENERIMA CADANGAN ITU. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful