reportage

‘Zwerver wordt het nieuwe stopwoord’
Viel je in 2011 weleens uit de toon omdat je niet op de hoogte was van alle trends? Geen zorgen, in 2012 ben je er weer helemaal bij, want wij hebben tien experts die voor ons in hun glazen bol keken. Zo weet je precies wat je moet dragen, hoe je hip kookt en welk land je zeker moet bezoeken. 2012 wordt een topjaar!
TeksT Rosa Veldhuis en ingweR wiese

10 experts over de trends van 2012

| 17 |

dennis storm © RVDA

corrie gerritsma

pepijn lanen © IVo BRKoVIC

jasper van vught

rob wagemans © CoNCRETE ARCHITECTURAl ASSoCIATES

Reizen

volgens Dennis storm presentator bij tv-programma 3 op reis

Gadgets

volgens Corrie Gerritsma eindredacteur bright magazine

Taal

volgens PePijn Lanen van de jeugd van tegenwoordig

Muziek

volgens jasPer van vuGt, muziekjournalist

Uitgaan

Roadtrippen door Amerika. “Elk dorpje heeft zijn eigen verhaal. Dus bezoek het dorp van Elvis, of het stadje waar een beroemde scene uit een Tarantino-film is geschoten!” Europa. “Bel je vrienden vandaag en vertrek morgen. Geen planning nodig, het enige wat je moet hebben is een slaapzak en een auto.” Vietnam. “Vietnam is het nieuwe Thailand en Thailand is het nieuwe Spanje. Dat is twee weken bakken en ordinair feesten, terwijl je in Vietnam echt nog avontuurlijk kunt reizen!”

“Door de nieuwe Near Field Communication technologie, oftewel een chip in je telefoon, kun je voortaan heel makkelijk mobiel betalen. Die technologie breekt definitief door dit jaar!” “Ultrabooks. Dit is een soort combinatie van een laptop en een tablet. Handig om mee te nemen, ideaal voor licht werk.” “Pocket spiegelreflexcamera’s. Neem hem overal mee naartoe, schiet je mooiste plaatjes in een handomdraai.”

“In plaats van ‘Hoe is het met je?’ vragen we ‘Welke lifestyle leef je?’ Want door het succes van social media is iedereen veel bezig met zijn eigen lifestyle.” “Het woord ‘zwerver’ wordt multi-inzetbaar. Bijvoorbeeld ‘Zwerf op!’ of ‘Doe niet zo zwerver’. Het hoeft niet negatief te zijn, want het kan ook verwijzen naar een vrije levensstijl.” “Een nieuwe uitdrukking wordt ‘Jij gaat zo koekhappen…’ En dan ga je niet dat oer-Hollandse spel spelen, maar keiharde klappen vangen!”
| 18 |

“Muzikanten werken samen met gesloten beurzen. Ik zing op jouw plaat, moet jij mijn nummer even in de remix gooien.” “Artiesten organiseren zelf concerten en gaan daarna met de pet rond. Daarnaast runnen ze zelf ook de merchandise.” “Aanstormende talenten? Kroons (hiphop/ pop), mr. Polska & Nouveau Riche (rap), en Case Mayfield (soul/ pop).”

volgens rob WaGemans architect bij concrete architectural associates en uitgaansexpert

“Uitgaan wordt specifieker. Een puur en eerlijk, eventueel sober restaurant moet ook echt sober zijn, een extravert dansfeest zonder grenzen moet ook echt zonder grenzen zijn. Als gast wil je waar voor je geld.” “Club Berghain in Berlijn. Van donderdag tot en met zondag open, voor werkelijk alles: overnachting, eten, drinken, dansen, flirten wanneer je wilt…” “Hotels en bars gaan steeds vaker mixen. Het worden plekken waar je dus een totaalpakket krijgt, alles in één.”

‘De degelijke keuken van oma komt terug’
Margo Reuten

INGMAR VOERMAN © HEDWIG VAN DER GEER

MARTIJN MARIA SMITS

MARGO REUTEN

CONNY GROENEWEGEN

CARLOS LENS © PAPILLON

Dranken

VOLGENS INGMAR VOERMAN BEVERAGE JOURNALIST

Film

VOLGENS REGISSEUR MARTIJN MARIA SMITS

Koken

“Gin tonic. De kwaliteit van de gins wordt steeds beter en de smaken worden spannender.” “De speciaalbieren maken hun opmars. Doordat er steeds meer bieren op de tap komen krijgt het traditionele fluitje het steeds moeilijker.” “Biologische en natuurlijke soda’s zijn hip, in de mix of puur. Dit is dé manier voor de betere horeca om zich te onderscheiden. Het is trouwens ook veel lekkerder.”

“Een mix van fictie en nonfictie. Het begin en het einde van de film is bijvoorbeeld fictie om het emotioneel sterker te onderbouwen, terwijl het middenstuk een documentaire is.” “Games en films worden gecombineerd. Een game wordt meer een film en een film wordt interactief, net als games.” “In 2012 worden minder films geproduceerd waardoor filmmakers zonder werk komen te zitten. Met alternatieve manieren, zoals een hand-held camera, gaan ze toch succesvolle low-budget films maken.”

VOLGENS MARGO REUTEN VAN RESTAURANT DA VINCI, DOOR ELSEVIER STIJL UITGEROEPEN TOT BESTE VROUWELIJKE CHEFKOK 2011

Mode

VOLGENS ONTWERPSTER CONNY GROENEWEGEN

Sport

“De degelijke omakeuken komt terug, zoals spruitjesstamppot met een gehaktbal.” “Ingrediënten uit verre landen. Groenten uit Japan of kruiden uit Argentinië. Iedereen neemt van vakantie iets mee naar huis!” “Gerechten met vis en gestoofde groenten komen veel op het menu: Veel behoud van vitamine, weinig vetten. Lekker en gezond!”

“Strakke en kleine knitwear truitjes met een knipoog naar de jaren vijftig, naast truien en vesten met onverwachte volumes. In mijn collectie Alchemy vind je deze trend terug.” “De uitstraling van traditioneel handwerk, gemaakt met de nieuwste technologie. Dit verbindt het verleden met de moderne tijd en levert luxueuze stoffen op.” “De lengte van de rok is ‘midi’, dus net over de knie. Mooi in combinatie met kniehoge laarzen!”

VOLGENS CARLOS LENS PERSONAL TRAINER VAN VEEL BN’ERS

“Steeds meer mensen kiezen voor een personal trainer. Zodat je samen met deze trainer buiten, thuis of in een speciale personal gym kan sporten.” “Sportvasten is dé trend op sport- en afvalgebied. Hierbij zorg je ervoor dat je stofwisseling de ‘switch’ maakt van suiker- naar vetverbranding. Binnen tien dagen zie en voel je al resultaat.” “Bootcamp: lekker buiten, op eigen lichaamskracht en het is stoer!” <

| 19 |