NAMA : ……………………………………………………………………………… Sulit Bahasa Malaysia Mei 2009 1jam 15 minit

TAHUN : ………………………………………

100
SEKOLAH KEBANGSAAN PUCHONG JAYA 2 JALAN TIONG, BANDAR PUCHONG JAYA 47100 PUCHONG

PENILAIAN KENDALIAN SEKOLAH RENDAH ( PKSR 1 ) PERTENGAHAN TAHUN 2009

BAHASA MALAYSIA ( PENULISAN ) TAHUN 1 ( 1 JAM 15 MINIT )

JANGAN BUKA SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU Kertas soalan ini mengandungi 8 bahagian iaitu A, B, C, D, E, F, G, H 2. Jawab semua soalan
1.

Kertas soalan ini mengandungi 9 halaman bercetak

b i 3. d a i k a d 5. u t k 6. 2. 1. u b i u 4.BAHAGIAN A Susun huruf supaya menjadi perkataan berdasarkan gambar. y h a a b n g a a k n e e n ( 10 markah ) .

11. Azlan makan dua __________________ roti sebelum ke sekolah. 7. ringan lambat panjang tajam tinggi panas . kuntum botol bilah 1. 8.BAHAGIAN B Isi tempat kosong dengan penjodoh bilangan yang betul. Ayah memotong daging itu dengan se______________ pisau.Pak Cik Din membeli se_______________ kereta baru. 2. Dalam piring itu ada lima Ibu membawa se___________ payung ke pasar.Nenek membeli tiga ________________ kicap. Datuk mengikat guni itu dengan se_______________ tali. 10. ( 10 markah ) BAHAGIAN C Isi kata adjektif di tempat kosong yang betul berdasarkan gambar. keping biji batang buah ulas kaki ulas helai utas nangka. Dua ________________ tembikai itu berharga RM 4. Abang membeli dua ________________ pensel di kedai buku. 3. 9. Rizal menghadiahkan kakak se ________________ bunga. 6. 4. 5. Se ______________ daun jatuh ke tanah.

10. 3. 5. 11. keras 4. 8. ( 10 markah ) BAHAGIAN D Isikan petak kosong dengan kata kerja yang betul. memotong memetik menunggang mengayuh memancing membuang menulis menggonggong menebang membajak membaca . 2. 6. 7. 9.keras tebal rendah kotor berat 1.

suratkhabar 11. . pokok 10. rumput ( 10 markah ) BAHAGIAN E Salin semula ayat di bawah dengan menggunakan tanda baca yang betul. kelapa 7.1. basikal 9. sampah 6. menggonggong 3. ikan 5. surat 4. kuda 8. sawah tulang 2.

nama kakak saya ialah suraya binti ali _________________________________________________________ _________________________________________________________ 3. 2. saya belajar dalam tahun satu rajin _________________________________________________________ _________________________________________________________ 4. puan siti membeli sayur ikan dan sotong _________________________________________________________ _________________________________________________________ 6. tanduk belalai cengkerang . abang membeli sepasng kasut bata _________________________________________________________ _________________________________________________________ 5. saya tinggal di kampung lembah kinrara Saya tinggal di kampung Lembah Kinrara. kereta proton saga ialah kereta buatan malaysia _________________________________________________________ _________________________________________________________ ( 20 markah ) BAHAGIAN F Isi tempat kosong dengan perkataan yang betul berdasarkan gambar.1.

Kura-kura mempunyai cengkerang untuk melindungi badanya. 3. dan Arnab berlumba kura-kura lari . 1. 4.paruh leher telinga 1. 2. ( 10 markah ) BAHAGIAN G Susun semula perkataan di bawah supaya menjadi ayat yang betul. Burung mematuk makanan dengan menggunakan ____________________. Gajah mempunyai _________________yang panjang dan _________________ yang besar. Zirafah dapat makan daun yang tinggi kerana mempunyai _________________ yang panjang. 5. Rusa mempunyai _________________ yang cantik dan bercabang-cabang.

2. kerana tetapi dan sambil lalu atau . ( 20 markah ) BAHAGIAN H Isi tempat kosong dengan kata hubung yang sesuai. menjahit sedang baju Emak ______________________________________________________. keluarganya Zoo Negara dan Danish pergi ke ______________________________________________________. sedang kantin Murid-murid beratur di sekolah ______________________________________________________. padang bermain Mereka di sedang bola ______________________________________________________. 4. 6. 5. berkawan dan Syafiq baik Aidil ______________________________________________________. 3.Arnab dan kura-kura berlumba lari .

8. 7. 3. 5. Pokok kelapa itu tinggi _____________ rendah ? 9. Raja Nurin ___________ Damia sedang bermain anak patung. FAKIR MOHD ) Guru Besar . Badan Abu berpeluh ________________ cuaca panas. 2.Ravineesh menonton televisyen _______________ makan roti.1. Kucing ternampak tikus ________________ mengejarnya. 10. 6. Asiqin menggoreng ikan _________________ menyanyi. Ibu Azwan membeli ikan ________________ sayur sawi di pasar. Adik menangis kerana sakit perut. 11.Tali itu panjang ______________ pendek ? ( 10 markah ) __________________________________________________________ Disediakan oleh : Disemak oleh . 4. Walaupun cili ini kecil _______________ rasanya pedas. Adik membuka pintu ________________ masuk ke dalam bilik. Disahkan oleh: ________________ ( WILSON SAMAT ) Guru Matapelajaran _____________________ ( LAILA BT ABDUL HAMID ) GPK Kurikulum _______________________ ( RABIYAH BT.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful