Indicii bursieri: clasificare, construcţie

1. Clasificarea indicilor bursieri 2.Construcţia indicilor 3.Indici bursieri naţionali internaţionali reprezentativi

şi

Indicii din prima generatie: în structura lor intră acţiuni ai caror 2. FT-SE 100 pe piata Londrei sau TOPIX pe piata japoneza . ( NYSE pe piata New. Financial Times. ) şi au o capacitate de informare limitată.  Exista doua categorii principale: emitenti aparţin aceluiaşi domeniu de activitate ( Dow Jones Industrials. cum ar fi institutiile bancare. datorita cuprinderii unui numar mai mare de firme apartinănd unor domenii de activitate diferite.Indicii bursieri exprima evolutia cursului valorilor mobiliare pe o anumita piata. Indicii din generatia a doua: au un grad de relevanţă mai ridicat.York-ului. Semnificatia indicilor este data de structura acestora. Nikkei etc. a telecomunicatiilor etc. companiile de asigurari. firmele din ramura transporturilor. 1.

După valorile mobiliare  Indici bursieri pentru acţiuni  Indici bursieri pentru obligaţiuni  Indici pentru fondurile mutuale În funcţie de gradul de cuprindere al pieţei  Indici generali ai pieţei  Indici sectoriali .

În funcţie de intervalul de timp  Indici calculaţi în timp real de la 15-35 de secunde  Indici calculaţi la sfîrşitul zilei .

 Indici calculaţi de instituţiile pieţei financiare împreună cu publicaţii financiare:  Indici calculaţi de diverse societăţi de valori mobiliare .În raport cu instituţia care calculă indicii  Indici oficiali.

co-fondator al Dow Jones & Company si editor al revistei The Wall Street Journal. Honeywell. Coca-Cola Company. a fost calculat pentru prima oara pe 26 mai 1896 si urmareste evolutia celor mai importante 30 de blue chip-uri (companii stabile. Exxon Mobil. Alcoa. de dimensiuni mari. Cele 30 de blue chip-uri care alcatuiesc indicele bursier sunt: 3M. Hewlett-Packard. Boeing.Morgan Chase. si profitabile) din Statele Unite.. AT&T. General Motors. AIG. Procter&Gamble. Altria Group. General Electric. Verizon.P.. WalMart si Walt Disney. Citigroup. DuPont. Intel. United Technologies Corporation.Indicii naţionali  DOW JONES . IBM. America Express. Indicele. Johnson&Johnson. . Merck&Co. Indicele a fost creat de Charles Dow. Pfizer.Dow Jones Industrial Average este unul dintre cei mai cunoscuti indici bursieri din lume. Home Depot. Inc. Microsoft. McDonald's. J. Caterpillar Inc.

din asigurări (106 acţiuni).Y.S. Indicele N.A. . include toate acţiunile cotate la N. având baza egală cu 10 în 1941 – 1943.Y. transport (65 acţiuni).S. de asemenea pentru 90 de ramuri. bancar (224 acţiuni).Q.S. include 6 indici ramurali şi 1 general.. compozitar (4013 acţiuni).D.E.E. calculat în baza a 4013 acţiuni:a.Indicii bursieri din SUA          Cei mai răspândiţi indici printre profesioniştii pieţei de capital sunt grupa de indici „Standard & Poor’s. alte instituţii financiare (614 acţiuni).A. industrial (2860 acţiuni). companii de menire socială (144 acţiuni). Indicele N.” calculat în baza a 100 şi 500 acţiuni.

ziarul „Financial Times” şi a Bursei de Valori de la Londra. Se calculă pe baza mediei geometrice. Indicele bursier FT-SE 100 (FT-SE 100) – este cel mai răspândit indice în Marea Britanie. .E.I. se calculează pe baza cursului a 30 de acţiuni a diferitor emitenţi (din industrie şi comerţ) în fiecare oră de la orele 10. cu extragere a radicalului de ordinul 30.F. Se calculă pe baza medie aritmetice a 100 acţiuni. Se calculă până la 1/10 în fiecare minut în timpul sesiunii de tranzacţionare. alese de o comisie specială din care fac parte reprezentanţii organizaţiilor financiare profesionale. Financial Times Industrial Ordinary Share Index) – cel mai vechi indici din Marea Britanie. prima dată a fost publicat în 1935.Indicii Marea Britanie   Indicele bursier FT-SE 30 (FT 30 Share Index. Serveşte ca bază pentru contractele cu titluri derivate la L.00 la închiderea bursei.00 şi la 17. 00 până la 15.F.

În componenţa lui intră 750 de companii. Indicele General FT-SE (FT – Actuaries All Share Index) – cel mai generalizator indice al Marii Britanii. de Institutele de Calcule Actuareale de la Londra şi Edinburg. Se calculă de ziarul „Financial Times”.Indicii din Marea Britanie    Indicele bursier FT-SE 250 (FT-SE Mid 250) – caracterizează piaţa acţiunilor cu un volum mediu de capitalizare. . El se clasifică în 8 indici ramurali şi 32 subramurali. Se calculă în regim real din decembrie 1985. Indicele bursier FT-SE 350 (FT-SE Actuaries 350) – îmbină indicele FT-SE 100 şi FT-SE 250. se calculă o dată în zi. care constituie 20% din piaţa acţiunilor din Marea Britanie. În componenţa lui intră următoareel 250 de companii după primele 100 ce fac parte din FT-SE 100. Se calculă în regim real din decembrie 1985.

 Indicele bursier TOPIX – se calculă pe baza medie aritmetice a acţiunilor primei secţiuni.Indicii japonezi  Indicele bursier Nikkei (Nikkei Dow Jones Average) – se calculează pe baza mediei cursului a 225 de acţiuni din prima secţiune a T.E. .S. Prima dată a fost publicat în 1950. Se calculă din 1968.

Valoarea preţurilor din fiecare zi este raportată la preţurile corespunzătoare ale datei de referinţă începând cu 17 aprilie 1998.Indicii de pe piaţa României    Indicele BET este un indice ponderat cu capitalizarea utilizat pentru caracterizarea tendinţei de ansamblu a preţurilor celor mai lichide zece acţiuni tranzacţionale la Bursa de Valori Bucureşti. indicele compozit denumit abreviat BET-C. iar valoarea de start va fi tot de 1000 de puncte. care este calculat folosind aceeaşi formulă. Data de referinţă este 16 aprilie 1998. Metodologia de calcul. futures şi combinaţii ale acestora). iar data de start 22 septembrie 1997. . Data de referinţă a indicelui BET este 19 septembrie 1997. regulile de selectare a acţiunilor şi actualizarea permit ca BET să poată furniza o bază şi pentru tranzacţiile pe indici (options.

7. a 32 de emitenţi autohtoni (31 întreprinderi şi 1 bancă).întreprinderi din industria grea. 15. Structura portofoliului “CNVM-32” include 57. El nu se publică şi se foloseşte pentru uz intern la bursă. în fiecare vineri.18% întreprinderi din domeniul serviciilor. Indicele se calculează săptămânal. Alt indice. Publicarea lui a început din iulie 2000.42% .85% . calculat pe PVM a RM. 19.Indicii bursieri RM   Indicele bursier CNVM-32.întreprinderi din industria uşoară. . Calculul acestui indice este asemănător cu cel al CNVM-32. Indicele BVM include VM a 250 de întreprinderi din RM. este indicele BVM care se înnoieşte zilnic. Devierea indicelui depinde de tranzacţiile.55% – întreprinderi ce produc produse alimentare şi băuturi. după încheierea sesiunii de negocieri la bursă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful