You are on page 1of 38

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

ΤΗΣ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

ΑΘΗΝΑ 2011

Δ εν θα κουραστώ να το λέω ότι πριν καταστραφεί μια χώρα οικονομικά, έχει πρώτα διαφθαρεί ηθικά. Το ήθος μιας κοινωνίας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Ο ένας είναι η πολιτική ,και ένας άλλος ,από τους πολλούς, είναι η δημιουργία κουλτούρας. Η κουλτούρα αυτή διαμορφώνεται από τις τέχνες ,το θέατρο ,τη μουσική, την παιδεία και από τους έχοντες πρόσβαση στη εκπόνηση δημόσιου λόγου. Την μιντιοκρατια δηλαδή. Αυτός λοιπόν που την κατέχει μπορεί να επηρεάσει ανέξοδα την άσκηση της πολιτικής χωρίς να την ασκεί. Έτσι λοιπόν την ώρα της κρίσης ένοχοι είναι αυτοί που πήραν τις αποφάσεις και όχι αυτοί που πίεζαν με υπομόχλιο την πλανεμένη κοινή γνώμη;

Α ς δούμε λοιπόν σε ποιους ανήκει η διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

γνώμης. ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ Πέτρος Κόκκαλης : σημαντικό

Πέτρος Κόκκαλης : σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ. Το Δεκέμβριο του 1947 έγινε Υπουργός Πρόνοιας στην Κυβέρνηση των ανταρτών του ΔΣΕ. Ήταν Υπουργός και στη νέα κυβέρνηση των ανταρτών υπό το Δ. Παρτσαλίδη το 1949. Αν το μυαλό σας πήγε στο

μεγαλοεπιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρος ήταν ο πατέρας του.

Πέτρος ήταν ο πατέρας του. σ ας λέμε ότι ο Γιώργος

σας λέμε ότι ο

ο πατέρας του. σ ας λέμε ότι ο Γιώργος Μπόμπολας : Ο ΕΠΟΝίτης

Γιώργος Μπόμπολας: Ο ΕΠΟΝίτης που έγινε βαρώνος των Media. Δε χρειάζονται πολλές συστάσεις. Καναλάρχης, μεγαλοεκδότης, κατασκευαστικές εταιρείες, τα πάντα όλα. Έχει ακόμα μεγάλη αδυναμία στο ΚΚΕ.

ακόμα μεγάλη αδυναμία στο ΚΚΕ. Σταύρος Ψυχάρης :

Σταύρος Ψυχάρης: Κληρονόμος-Πρόεδρος του ΔΟΛ (Λαμπράκη), Πρόεδρος του Δ.Σ. του mega κ.τ.λ. Από κομμουνιστική οικογένεια, έκανε τα πρώτα του βήματα στο ΚΚΕ.

τα πρώτα του βήματα στο ΚΚΕ. Κώστας Γιαννίκος: Γνωστός

Κώστας Γιαννίκος: Γνωστός κομμουνιστής, προερχόμενος από την πρώην ΕΣΣΔ.

Για ένα φεγγάρι είχε αγοράσει την διεθνούς φήμης κομματική εφημερίδα «Πράβντα».

Είναι βασικός μέτοχος (και διευθύνων σύμβουλος) του καναλιού Alter, ιδιοκτήτης των ραδιοφωνικών σταθμών John Greek, Oasis, Captain Jack, ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείας Modern Times, των τηλεοπτικών

περιοδικών Tivo και Avanti, των δισκογραφικών εταιρειών Legend, MBI, Eros, Κίνησις, ΛΥΡΑ κ.λπ.

Legend, MBI, Eros, Κίνησις, ΛΥΡΑ κ.λπ. Άρης Τόλιος : (Βιολογικό Αθήνας),

Άρης Τόλιος : (Βιολογικό Αθήνας), ΠΣΚ, στέλεχος της ΚΝΕ. Δημοσιογράφος στον «Οδηγητή» για πολλά χρόνια. Όταν αποχώρησε από το ΚΚΕ έγινε γνωστός δημοσιογράφος ευρύτερα, με καριέρα σε πολλές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς ,σήμερα διευθυντής ειδήσεων του ραδιοσταθμού FLASH .

ειδήσεων του ραδιοσταθμού FLASH . Α ναστασιάδης Θέμος : ΑΝΤ 1, ΚΝΕ.

Αναστασιάδης Θέμος: ΑΝΤ 1, ΚΝΕ.

Θαλασσινός Γιώργος (ΕΜΠ), Αντί-ΕΦΕΕ και ΚΝΕ, στέλεχος του «Οδηγητή» και του ΚΚΕ, αργότερα στον ΣΥΝ. Δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος σε ΜΜΕ, πρόσφατα συνιδιοκτήτης του γνωστού στα Εξάρχεια «Καφέ Φλοράλ

Κωστής Γιώργος (Φυσικό Αθήνας), Αντι-ΕΦΕΕ, ΠΣΚ, ΚΝΕ. Γνωστός και ως «Μπέης». Για πολλά χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ, κατά μαρτυρία του λειτουργούσε ως «βιτρίνα» επιχειρήσεων του κόμματος, αφέθηκε όμως ακάλυπτος όταν στράφηκε προς τον ΣΥΝ και έφτασε μέχρι τη φυλάκιση. Αδελφός της Κωστή Λίκας, μέλους της Συντονιστικής του Πολυτεχνείου.

Μπίστης Νίκος (Νομική Αθήνας) Αντι-ΕΦΕΕ και ΚΝΕ, από νωρίς στον

Μπίστης Νίκος (Νομική Αθήνας) Αντι-ΕΦΕΕ και ΚΝΕ, από νωρίς στον αντιδικτατορικό αγώνα, ηγέτης των καταλήψεων της Νομικής. Μεταπολιτευτικά στην ΠΣΚ και στο τριμελές προεδρείο της ΕΦΕΕ, οργανωτικό στέλεχος του ΚΚΕ. Διαγράφηκε ως φίλος (!) του «αντιπάλου» Λεωνίδα Κύρκου, οργανώθηκε στο ΚΚΕ Εσωτ., ακολούθησε τον Γιάννη Μπανιά, προσχώρησε ατομικά στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος. Αποχώρησε, δημιούργησε την κίνηση ΑΕΚΑ και προσχώρησε αργότερα, επί Σημίτη, στο ΠΑΣΟΚ, επί του οποίου θήτευσε σε κυβερνητικές θέσεις, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα.

Τρανταλίδης Μάνος(Φαρμακευτική Αθήνας), Αντι-ΕΦΕΕ, αργότερα ΠΣΚ, στέλεχος του ΚΚΕ στις οργανώσεις επιστημόνων, διεγράφη το 1980. Προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτ., στην ΕΑΡ, στον Συνασπισμό. Επί Σημίτη πλησίασε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ

Μεταξόπουλος Αιμίλιος (Φλωρεντία Ιταλίας), ΠΣΚ, πέρασε στην ΚΝΕ και ακολούθως στον Ρήγα Φεραίο, στήριξε αργότερα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ΠΑΣΟΚ. Πανεπιστημιακός καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος, διετέλεσε δύο φορές αντιπρύτανης και μία φορά πρύτανης του Παντείου. Κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα στο Πάντειο, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας και απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες

Σταυρόπουλος Στάθης (Πάντειο), ΠΣΚ, μέλος της ΚΝΕ και αργότερα του

Σταυρόπουλος Στάθης (Πάντειο), ΠΣΚ, μέλος της ΚΝΕ και αργότερα του ΚΚΕ. Το 1991 προτίμησε τον Συνασπισμό, σήμερα ανένταχτος αριστερός. Είναι ο γνωστός σκιτσογράφος ΣΤΑΘΗΣ

ο γνωστός σκιτσογράφος ΣΤΑΘΗΣ Μπιτσαξής Πάνος (Νομική Αθήνας),

Μπιτσαξής Πάνος (Νομική Αθήνας), στέλεχος αρχικά του Ρήγα Φεραίου, ζυμώθηκε με την ΚΝΕ, αλλά κατέληξε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε κεντρικό στέλεχος. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ανέλαβε διάφορες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις, σήμερα είναι γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Νικολιτσόπουλος Χρήστος (Νομική

Νικολιτσόπουλος Χρήστος (Νομική ΑΠΘ), ΠΣΚ και ανεξάρτητος, στέλεχος του ΚΚΕ, από το οποίο όμως διαγράφηκε. Κινείται στον ευρύτερο αριστερό σοσιαλιστικό χώρο, έχοντας περάσει από διάφορα σχήματα και κόμματα. Γνωστός εργατολόγος, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια αρνητικά για διάφορες υποθέσεις .

Κώττη Αγγελική (Φιλοσοφική Αθήνας), ΠΣΚ, ΚΝΕ, ΚΚΕ και αργότερα ΣΥΝ. Ποιήτρια, επιμελήτρια εκδόσεων και δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη» και το «Έθνος».

ΑΝΤ 1. ΚΝΕ. Στρατής Λιαρέλης : Διευθυντής ειδήσεων του Νίκος

ΑΝΤ 1. ΚΝΕ.

Στρατής Λιαρέλης: Διευθυντής ειδήσεων του

: Διευθυντής ειδήσεων του Νίκος Ευαγγελάτος (ή

Νίκος Ευαγγελάτος (ή Εισαγγελάτος): ΚΝΕ.

(ή Εισαγγελάτος): ΚΝΕ. Ό λγα Τρέμη : MEGA, ΚΝΕ. Ριζοσπάστη,

Όλγα Τρέμη: MEGA, ΚΝΕ.

ΚΝΕ. Ό λγα Τρέμη : MEGA, ΚΝΕ. Ριζοσπάστη, ΚΚΕ. Παύλος Τσίμας :

Ριζοσπάστη, ΚΚΕ.

Παύλος Τσίμας: MEGA, πρώην δημοσιογράφος του

Σαββατοκύριακο, ΚΝΕ. Μανώλης Αναγνωστάκης : MEGA Τάσος Τέλλογλου :

Σαββατοκύριακο, ΚΝΕ.

Μανώλης Αναγνωστάκης: MEGA

ΚΝΕ. Μανώλης Αναγνωστάκης : MEGA Τάσος Τέλλογλου : ΣΚΑΪ, ΚΝΕ. Δ

Τάσος Τέλλογλου: ΣΚΑΪ, ΚΝΕ.

: MEGA Τάσος Τέλλογλου : ΣΚΑΪ, ΚΝΕ. Δ ήμος Βερύκκιος : Alpha, ΚΝΕ. μας. Λ

Δήμος Βερύκκιος: Alpha, ΚΝΕ.

ΚΝΕ. Δ ήμος Βερύκκιος : Alpha, ΚΝΕ. μας. Λ άκης Λαζόπουλος : Alpha,

μας.

Λάκης Λαζόπουλος: Alpha, Κνίτης,

το πουλάκι

: Alpha, Κνίτης, το πουλάκι Γιώργος Κύρτσος : Ο.

Γιώργος Κύρτσος: Ο. «φιλελεύθερος» εκδότης και τηλεσχολιαστής, κι αυτός στην ΚΝΕ ήτανε.

Γιώργος Βαρεμένος : τηλεσχολιαστής, τελευταίως έχει χαθεί, ΚΚΕ,

Γιώργος Βαρεμένος:

τηλεσχολιαστής, τελευταίως έχει χαθεί, ΚΚΕ, σπουδές Μόσχα.

έχει χαθεί, ΚΚΕ, σπουδές Μόσχα. Α λέξης Οικονόμου : Ο σημερινός.

Αλέξης Οικονόμου: Ο σημερινός. «αριστερός πατριώτης» του Καρατζαφέρη, προηγουμένως δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη και στέλεχος του ΚΚΕ.

Ριζοσπάστη και στέλεχος του ΚΚΕ. Ηλίας Λέντζος : παιδί μιας

Ηλίας Λέντζος : παιδί μιας κομμουνιστικής οικογένειας από την Αχαΐα και μέλος της ΚΝΕ την περίοδο 1993-2003. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας με το συνδυασμό του χρυσαυγίτη (νεοναζί) Δημήτρη Ζαφειρόπουλου στις εκλογές του 2006. Αρθρογράφος στον (ακροδεξιό) «Ελεύθερο Κόσμο» του Ζαφειρόπουλου και γνωστός πολέμιος του ΣΥΝ.

και γνωστός πολέμιος του ΣΥΝ. Βασιλική Τσαμπιέρη : πρώην μέλος

Βασιλική Τσαμπιέρη : πρώην μέλος της ΚΝΕ. Σήμερα είναι υποψήφια βουλευτής με τον ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη.

με τον ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη . Παπατσάκαλος : Διευκρινίζουμε

Παπατσάκαλος : Διευκρινίζουμε ότι ο οξύθυμος ιερέας Παπατσάκαλος δεν υπήρξε ποτέ μέλος κάποιου αριστερού κόμματος. Ήταν απλά ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Αργότερα προσχώρησε στον ΛΑ.Ο.Σ.

Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου : καθηγητής και αριστερός. Αποχώρησε από το ΚΚΕ και εντάχθηκε στον ΛΑ.Ο.Σ.

το ΚΚΕ και εντάχθηκε στον ΛΑ.Ο.Σ. Σεμίνα Διγενή : Έχει χαθεί

Σεμίνα Διγενή: Έχει χαθεί τελευταία, ΚΝΕ και αυτή.

χαθεί τελευταία, ΚΝΕ και αυτή. Γιάννης Βλαστάρης : Διευθυντής

Γιάννης Βλαστάρης: Διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ.

Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ. Δημήτρης Τσιόδρας : Πρώην

Δημήτρης Τσιόδρας: Πρώην διευθυντής του Flash (Κόκκαλης) και νυν υπεύθυνος πολιτικού της Ελευθεροτυπίας, ΚΝΕ.

Ηλίας Θεοφύλακτος: Διευθυντής στην εφημερίδα Ισοτιμία, ΚΝΕ.

στην εφημερίδα Ισοτιμία, ΚΝΕ. Ντινος Ρουτζούνης : Γενικός της

Ντινος Ρουτζούνης: Γενικός της Κάπα Research, τ. Γραμματέας Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ

Τάκης Θεοδωρικάκος : Γενικός της GPO, τ. Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ. Δ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Γενικός της GPO, τ. Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ.

GPO, τ. Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ. Δ αμανάκη Μαρία (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ,

Δαμανάκη Μαρία (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ, ΠΣΚ και ΚΝΕ. Η πιο γνωστή «φωνή» του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου το 1973. Στέλεχος της ΚΝΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, μετέπειτα του ΣΥΝ, αργότερα πρόεδρος του Συνασπισμού. Μετέπειτα προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής και παρ' ολίγον υπουργός Δημόσιας Τάξης Σήμερα είναι ελληνίδα Επίτροπος στην Κομισιόν.

;

Καραγκουλές Δημήτρης (Μαθηματικό Αθήνας), Αντι-ΕΦΕΕ, ΠΣΚ και ΚΝΕ, έφτασε μέχρι τα υψηλότερα κλιμάκια του ΚΚΕ, αργότερα στον ΣΥΝ, με ρόλο το '89. Πρώην σύζυγος της Μαρίας Δαμανάκη. Από το 2000 και έπειτα επιχειρηματίας με πολλές εταιρείες και στον χώρο της ενέργειας με δοσοληψιες με το δημοσιο (Αιολικα παρκα-ΔΕΗ)

με το δημοσιο (Αιολικα παρκα-ΔΕΗ) Καρτερός Θανάσης (οικονομικό

Καρτερός Θανάσης (οικονομικό ΑΠΘ), ΚΝΕ, διώχθηκε από τη χούντα και αποβλήθηκε διά παντός από το ΑΠΘ, δικαιώθηκε αργότερα αλλά δεν πήρε πτυχίο! Ηγετικό στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, απ' όπου μαζί με άλλους (Ανδρουλάκης κ.λπ.) έφυγαν, αργότερα δημοσιογράφος και διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Στον ΣΥΝ από το 1991, εργάστηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και ως διευθυντής, σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, βασικός συντελεστής του ραδιοφώνου της Αριστεράς 105,5 ΣTO KOKKINO και πρώτος διευθυντής του από το 2006 μέχρι το 2008, διατηρεί καθημερινή στήλη στην «Αυγή».

Λογοθέτης Στέλιος (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ, αργότερα ΠΣΚ και ΚΝΕ. Στέλεχος του ΚΚΕ, δήμαρχος Νίκαιας επί σειρά ετών (εκλέχθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 28 ετών), δήμαρχος Πειραιά αργότερα (συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ενιαίου Συνασπισμού), προσχώρησε στον ΣΥΝ και αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση και σκάνδαλα στον Δήμο Πειραιά, καταδικάστηκε αρχικά και αθωώθηκε αργότερα. Ήταν υποψήφιος στις τελευταίες δημοτικές

εκλογές για τον ενιαίο πλέον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, όπου χωρίς καμία κομματική στήριξη ήρθε δεύτερος. Μωροπούλου Τόνια (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ, διάβασε στους δημοσιογράφους την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης. ΠΣΚ και ΚΝΕ αργότερα, στέλεχος του ΚΚΕ. Αποχώρησε το 1979. Αργότερα, επί Λαλιώτη, στο υφυπουργείο Νέας Γενιάς, προσέγγισε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έγινε στέλεχος. Ακούστηκε έντονα την περίοδο Κοσκωτά. Καθηγήτρια στο ΕΜΠ, υποψήφια πρύτανης τελευταία και συνδικαλίστρια στο ΤΕΕ με ανεξάρτητο ΠΑΣΟΚογενές ψηφοδέλτιο. Νυσταζάκης Γιάννης (ΕΜΠ), ΑντιΕΦΕΕ και αργότερα ΠΣΚ. Ανώτερο κεντρικό στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ μετέπειτα στην Κρήτη. Το 1991 προτίμησε τον ΣΥΝ και αργότερα, μαζί με τον Μίμη Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ

με τον Μίμη Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ Δ ραβαλιάρης Τριαντάφυλλος

Δραβαλιάρης Τριαντάφυλλος (Πάντειος), ΠΣΚ, ΚΝΕ, για πολλά χρόνια συνεχώς στο προεδρείο ΕΦΕΕ, ΚΚΕ, ΣΥΝ. Γνωστός δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος διαφόρων ΜΜΕ.

Καλλίτσης Κώστας (Οικονομικό Αθήνας), ΠΣΚ και αργότερα ΚΚΕ. Δημοσιογράφος και διευθυντικό στέλεχος διαφόρων εφημερίδων(Καθημερινη) μέχρι σήμερα, τώρα υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Εθνικής Τράπεζας.

Κατσιούλας Περικλής (Ιατρική Αθήνας), ΠΣΚ και ΚΝΕ, δημοσιογράφος για κάποια χρόνια, αργότερα ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική δράση με εταιρείες (κινητής και σταθερής) επικοινωνίας, επενδυτικά σχήματα κ.λπ.

Κροκίδου Έμυ (Βιομηχανική Πειραιά), ΠΣΚ, ΚΝΕ και ΚΚΕ. Δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ σε κρατικά κυρίως ΜΜΕ (σύζυγος σήμερα του πρώην Αρχηγού της Π.Α. Γ. Αυλωνίτη).

Φιλιππάκης Γιώργος (Βιομηχανική Πειραιά), ΑντιΕΦΕΕ, στη ΣΕ του Πολυτεχνείου, επικεφαλής των ομάδων περιφρούρησης της κατάληψης. Μεταπολιτευτικά στην ΠΣΚ και αργότερα στέλεχος του ΚΚΕ. Γνωστός δημοσιογράφος του ι αστυνομικού ρεπορτάζ

Πάλλης Στρατής (Φαρμακευτικό Αθήνας), Αντι-ΕΦΕΕ, έντονη αντιδικτατορική δράση, ΠΣΚ, επί πολλά χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ, διετέλεσε δήμαρχος Μυτιλήνης

Παπαδόπουλος Πάνος (Μαθηματικό Αθήνας), ΑντιΕΦΕΕ και ΚΝΕ, ΠΣΚ και ΕΦΕΕ αργότερα. Στέλεχος του ΚΚΕ, δημοσιογράφος στον «Ριζοσπάστη», έφυγε προς τον ΣΥΝ και πέρασε σε άλλα ΜΜΕ

Παπανικολάου Χριστίνα (Ιατρική ΑΠΘ), Αντι-ΕΦΕΕ και ΚΝΕ με αντιχουντική δράση, στην ΠΚΣ και ΚΝΕ αργότερα, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ, πέρασε στον ΣΥΝ, εξελέγη πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Πέρασε σιγά σιγά στο ΠΑΣΟΚ (στο κλίμα Ανδρουλάκη), διετέλεσε σε διοικητικές θέσεις στον χώρο της Υγείας, Πρόεδρος του ΕΦΕΤ και Γενική γραμματέας Καταναλωτή επί Σημίτη.

Καταναλωτή επί Σημίτη. Περικλής Κατσιούλας :

Περικλής Κατσιούλας : Γραμματέας Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στις αρχές του '80, "γίνεται" διπλωματικός συντάκτης του "Flash", αλλά γρήγορα τον κερδίζει ο επιχειρηματικός χώρος, όπου πρωταγωνιστεί είτε από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του ομίλου Κόκκαλη, Bulfon, στη Βουλγαρία, είτε από τη σημερινή θέση του ιδιοκτήτη εταιρείας consulting. To διπλωματικό ρεπορτάζ κέρδισε αρχικά και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ, Nίκο Μαράκη, ο οποίος, έπειτα από σειρά επιτυχιών στο "ΒΗΜΑ", πέρασε επίσης στις επιχειρήσεις.

πέρασε επίσης στις επιχειρήσεις. Γιώργος Δελαστίκ : Παλαιότερα

Γιώργος Δελαστίκ : Παλαιότερα στην ΚΝΕ και σήμερα στο ΝΑΡ. Δημοσιογράφος στην Καθημερινή.

Δημοσιογράφος στην Καθημερινή. Πέτρος Παπακωνσταντίνου : μαζί

Πέτρος Παπακωνσταντίνου : μαζί με το Γιώργο Δελαστίκ, έχουν την ευθύνη των διεθνών της "Καθημερινής".

Αντώνης Μαλάμης : απηνής διώκτης των πάσης φύσεως διαφωνούντων, ο οποίος χρημάτισε και επικεφαλής των αλήστου μνήμης ΚΝΑΤ που ξυλοκοπούσαν αλύπητα όσους ήταν ιδεολογικοί αντίπαλοι της ΚΝΕ. Υπήρξε ο πιο διάσημος τραμπούκος της ΚΝΕ και δεν δίσταζε ακόμα και να σβήσει αναμμένα τσιγάρα στα πρόσωπα των πολιτικών του αντιπάλων. Το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου 1979 ήταν επικεφαλής των ροπαλοφόρων της ΚΝΕ (ΚΝΑΤ) που εισέβαλαν στο Χημείο για να διαλύσουν την κατάληψη που γινόταν ενάντια στο Νόμο 815. Εκείνο το βράδυ, οι ΚΝΙΤΕΣ ήταν εφοδιασμένοι με κράνη, ξύλα, πέτρες και λοστούς και ξυλοκόπησαν τους καταληψίες που στην πλειοψηφία τους ήταν αντιεξουσιαστές. Μετά από σκληρή μάχη και περίπου 15 τραυματίες, οι ΚΝΙΤΕΣ έθεσαν το κτίριο υπό τον έλεγχό τους. Ο "διάβολος" της ΚΝΕ αργότερα ίδρυσε τη διαφημιστική

εταιρεία DIABOLO, αργότερα Global Diabolo-Olymbic DDB)

αφού προηγουμένως πέρασε από τη θέση του οικονομικού διευθυντή

της εφημερίδας "Πρώτη". Επιχειρηματίας και στέλεχος επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων

επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων Πάνος Γερμανός :

Πάνος Γερμανός : μεγαλοεπιχειρηματίας και οπαδός του ΚΚΕ. Δεν είναι μέλος του ΚΚΕ.

του ΚΚΕ. Δεν είναι μέλος του ΚΚΕ. Νίκος Κοτζιάς : ΚΝΕ, ΚΚΕ, ΝΑΡ και
του ΚΚΕ. Δεν είναι μέλος του ΚΚΕ. Νίκος Κοτζιάς : ΚΝΕ, ΚΚΕ, ΝΑΡ και

Νίκος Κοτζιάς : ΚΝΕ, ΚΚΕ, ΝΑΡ και τώρα στο ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

Ευ. Παπαχρήστος : ΚΚΕ και μετά ΠΑΣΟΚ

Θοδωρής Ρουσόπουλος Κώστας Γκόντζος (DERBY) Απόστολος Γκλέτσος :

Θοδωρής Ρουσόπουλος

Θοδωρής Ρουσόπουλος Κώστας Γκόντζος (DERBY) Απόστολος Γκλέτσος :

Κώστας Γκόντζος (DERBY)

Ρουσόπουλος Κώστας Γκόντζος (DERBY) Απόστολος Γκλέτσος : γνωστός

Απόστολος Γκλέτσος : γνωστός ηθοποιός, γυναικοκατακτητής και ΚΝΙΤΗΣ. Ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με το συνδυασμό του ΚΚΕ. Είχε πει ότι την ψυχοθεραπεία που του προσφέρει το ΚΚΕ δεν μπορεί να του την προσφέρει κανένας!!!!Δεν μπορει να τον κατηγορησει κανεις για ιδεολογικη ασυνεπεια ,αλλα περιμενουμε να δουμε την αξια του σαν δημαρχο Στυλιδας.

αξια του σαν δημαρχο Στυλιδας. Μίμης Ανδρουλάκης : πολιτικός

Μίμης Ανδρουλάκης : πολιτικός και συγγραφέας. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου το 1973,

μέλος της ΚΝΕ, της Αντι-ΕΦΕΕ και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Ήταν στενός συνεργάτης του Φλωράκη και έγραφε τους λόγους που εκφωνούσε ο ηγέτης του ΚΚΕ. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989. Το 1991 συγκρούστηκε με την ομάδα της Παπαρήγα και καθαιρέθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Εντάχθηκε στο ΣΥΝ, από τον οποίο διαγράφτηκε το 1993. Τελικά, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.

1993. Τελικά, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ. Πειραιά. Παναγιώτης Φασούλας :

Πειραιά.

Παναγιώτης Φασούλας : ΚΝΕ, ΠΑΣΟΚ. Δήμαρχος

Φασούλας : ΚΝΕ, ΠΑΣΟΚ. Δήμαρχος Β. Βαλασσόπουλος : μετά από την
Φασούλας : ΚΝΕ, ΠΑΣΟΚ. Δήμαρχος Β. Βαλασσόπουλος : μετά από την

Β. Βαλασσόπουλος : μετά από την ΚΝΕ εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε Περιφερειάρχης Κρήτης και Κ. Μακεδονίας. Ανδρέας Λοβέρδος : στα νιάτα του (το 1973) ήταν μέλος της Πανσπουδαστικής (φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ). Μετά έγινε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υφυπουργός στην

Κυβέρνηση Σημίτη.

έγινε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Υφυπουργός στην Κυβέρνηση Σημίτη.

Θεόδωρος Πάγκαλος : Υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν εντάχθηκε ούτε στο ΚΚΕ ούτε στην ΚΝΕ. Απλά ήταν μέλος της ΕΠΟΝ στη δεκαετία του 1950.

της ΕΠΟΝ στη δεκαετία του 1950. Άννα Φόνσου (1940- ) : ηθοποιός.

Άννα Φόνσου (1940- ) : ηθοποιός. Υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ το 1996. Το 2007 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας.

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΚΕ Εσωτ.-ΕΑΡ- ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ

Οι του Ιού της Ελευθεροτυπίας: (Ψαρράς, Τρίμης, Ψαρρά)ΚΚΕ εσωτερικού και εν συνεχεία Β' Πανελλαδική (ακροαριστερή διάσπαση της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτ., το 1978, εξέδωσαν το περιοδικό «Σχολιαστής»).

το περιοδικό «Σχολιαστής»). Στην Β' Πανελλαδική

Στην Β' Πανελλαδική συμμετείχαν επίσης και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, (της λεγόμενης «γενιάς του πολυτεχνείου»), σήμερα πολιτικός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.

Παναγιώτης Παναγιώτου, (ή Παν. Παν.): στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού του Μπόμπολα (Έθνος κ.α

στέλεχος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού του Μπόμπολα (Έθνος κ.α
Αλέξης Παπαχελάς: Καθημερινή, ΣΚΑΪ κ.λπ., ο οποίος μάλιστα ήταν

Αλέξης Παπαχελάς: Καθημερινή, ΣΚΑΪ κ.λπ., ο οποίος μάλιστα ήταν Γραμματέας της Β' Πανελλαδικής στο. Κολέγιο Αθηνών.

στο. Κολέγιο Αθηνών. Βασίλης Λυριτζής: (ο

Βασίλης Λυριτζής: (ο επονομαζόμενος «Τρότσκι», λόγω καταπληκτικής ομοιότητος): στην πρωινή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ.

Γραμμή» του ΣΚΑΪ, ΚΚΕ εσωτ. Παντελής Καψής: γιός του

Παντελής Καψής: γιός του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αδερφός του Μανώλη, του

φανατικού. εκσυγχρονιστή του MEGA, Διευθυντής στα ΝΕΑ, ΚΚΕ εσωτ.

MEGA, Διευθυντής στα ΝΕΑ, ΚΚΕ εσωτ. Χρήστος Μαχαίρας: Διευθυντής στο

Χρήστος Μαχαίρας: Διευθυντής στο Έθνος του Μπόμπολα, ΚΚΕ εσωτ.

στο Έθνος του Μπόμπολα, ΚΚΕ εσωτ. Θανάσης Τσεκούρας: ΝΕΤ, ΚΚΕ εσωτ.

Θανάσης Τσεκούρας: ΝΕΤ, ΚΚΕ εσωτ.

Θανάσης Τσεκούρας: ΝΕΤ, ΚΚΕ εσωτ. Νίκος Μεγγρέλης: έχει περάσει

Νίκος Μεγγρέλης: έχει περάσει από πολλά κανάλια (MEGA, ΑΝΤ1), τώρα είναι Διευθυντής Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε., ΚΚΕ εσωτ.

Εκπομπών της ΕΡΤ Α.Ε., ΚΚΕ εσωτ. εσωτ. Μπάμπης Παπαπαναγιώτου:

εσωτ.

Μπάμπης Παπαπαναγιώτου: ΝΕΤ τώρα ΣΚΑΪ, ΚΚΕ

εσωτ Γιάννης Λάτσιος: O κύριος, life style του ΑΝT1, ΚΚΕ ΚΚΕ εσωτ. Γιάννης

εσωτ

Γιάννης Λάτσιος: O κύριος, life style του ΑΝT1, ΚΚΕ

O κύριος, life style του ΑΝT1, ΚΚΕ ΚΚΕ εσωτ. Γιάννης Μαυρής: Γενικός

ΚΚΕ εσωτ.

Γιάννης Μαυρής: Γενικός Διευθυντής της Public Issue,

Γενικός Διευθυντής της Public Issue, Χριστόφορος Βερναρδάκης:

Χριστόφορος Βερναρδάκης: Γενικός Διευθυντής της VPRC, ΚΚΕ εσωτ.

Διευθυντής της VPRC, ΚΚΕ εσωτ. Στράτος Φανάρας: Γενικός της Metron

Στράτος Φανάρας: Γενικός της Metron Analysis, ΚΚΕ εσωτ

Γενικός της Metron Analysis, ΚΚΕ εσωτ Αντώνης Μπριλλάκης (1929-1994) : Στην

Αντώνης Μπριλλάκης (1929-1994) : Στην κατοχή ήταν μέλος της ΕΠΟΝ. Η Γκεστάπο τον συνέλαβε και τον έκλεισε σε γερμανικό στρατόπεδο. Ιστορικό στέλεχος της ΕΔΑ, του ΠΑΜ και του ΚΚΕ εσωτερικού και διευθυντής της Αυγής. Εντάχθηκε στην ΕΑΡ και στο ΣΥΝ. Τον Οκτώβριο του 1989 αποχώρησε από την ΕΑΡ και το ΣΥΝ και

προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ με το οποίο εξελέγη βουλευτής την ίδια χρονιά.

βουλευτής την ίδια χρονιά. Σπύρος Βούγιας : Ξεκίνησε ως

Σπύρος Βούγιας : Ξεκίνησε ως ένας νεαρός και δημοφιλής πολιτικός του ΣΥΝ. Το 1998 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το ΣΥΝ. Αργότερα έγινε Υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη. Το 2004 παραιτήθηκε από Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Λάζος Χρήστος (Νομική Αθήνας), στέλεχος του Ρήγα προ και μεταπολιτευτικά, γνώρισε για τα καλά το ΕΑΤ/ΕΣΑ. Στην ηγεσία του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ Εσωτ., αργότερα δούλεψε με τον Κώστα Λαλιώτη. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πολλά χρόνια, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου αργότερα και γραμματέας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Καλογήρου Γιάννης (ΕΜΠ), Ρήγας, ηγετικό στέλεχος, αργότερα στο ΚΚΕ Εσωτ., στην ΕΑΡ, στον Συνασπισμό, στο ΠΑΣΟΚ. Καθηγητής στο ΕΜΠ, έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών υπουργών του ΠΑΣΟΚ, γενικός γραμματέας Βιομηχανίας και ειδικός γραμματέας Κοινωνίας της Πληροφορίας επί Σημίτη

.

Κώστας Αγαπίου (του Αντωνίου): (Νεολαία ΚΚΕ Εσωτερικού) Στη μεταπολίτευση εντάχθηκε στον ΕΛΑ (Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας).

Πέτρος Κουναλάκης : Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα

Πέτρος Κουναλάκης : Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα βουλευτής του Συνασπισμού, απ’ τον οποίο αποχώρησε το 2003 για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.

Ας υπογραμμιστεί τέλος και

η εντονότατη παρουσία στα media πλήθους ευρωκομμουνιστριών ,

αφού, ως γνωστόν, ο Ρήγας λειτούργησε επί έτη ως στέγη και του ωραίου φύλου. Η Χριστίνα Πουλίδου του "Επενδυτή", η Χρύσα Ταβουλάρη του "Ελεύθερου Τύπου", η Αννυ Ποδηματά του "Βήματος", αλλά και η Ινώ Αφεντούλη, που μετακόμισε στις Βρυξέλλες, είναι μερικές μόνο από τις κυρίες του ΚΚΕ εσωτερικού που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του Τύπου."

Σωκράτης Τσιχλιάς : διευθυντής του "ΜΕΤΡΟ" και στέλεχος παλιότερα του "ΕΝΑ".

στέλεχος παλιότερα του "ΕΝΑ". Γιάννης Προβής : εκ των

Γιάννης Προβής : εκ των υπευθύνων του Γραφείου Τύπου του Αθήνα 2004

του Γραφείου Τύπου του Αθήνα 2004 Νίκος Μελέτης : διπλωματικός

Νίκος Μελέτης : διπλωματικός συντάκτης της ΝΕΤ

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΚΕ)

ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΚΕ) Στέλιος Κούλογλου : «Ρεπορτάζ

Στέλιος Κούλογλου: «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» στην ΝΕΤ (συμμετέχει και στο Δ.Σ. της κρατικής αυτής εταιρείας), TVXS κ.τ.λ. Στο. υπερεπαναστατικό ΕΚΚΕ ήταν ο κύριος (σύντροφος).

ΕΚΚΕ ήταν ο κύριος (σύντροφος). Μπήλιω Τσουκαλά : ΝΕΤ, στο ΕΚΚΕ κι

Μπήλιω Τσουκαλά: ΝΕΤ, στο ΕΚΚΕ κι αυτή.

Σπύρος Παπαδόπουλος : Ο ακριβοπληρωμένος της ΝΕΤ «στην υγεία μας

Σπύρος Παπαδόπουλος: Ο ακριβοπληρωμένος της ΝΕΤ «στην υγεία μας βρε παιδιά» ή «στην υγεία σας κορόϊδα»), ΕΚΚΕ.

ή «στην υγεία σας κορόϊδα»), ΕΚΚΕ. Ανδρέας Μικρούτσικος : Ο big brother.
ή «στην υγεία σας κορόϊδα»), ΕΚΚΕ. Ανδρέας Μικρούτσικος : Ο big brother.

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο big brother. Έχει χαθεί τελευταία, αλλά δεν αποκλείεται να επανεμφανιστεί. Επαναστάταρος του ΕΚΚΕ κι αυτός.

Επαναστάταρος του ΕΚΚΕ κι αυτός. Γιάννης Διώτης : εισαγγελέας που

Γιάννης Διώτης :

εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Το ΕΚΚΕ ιδρύθηκε το 1970 και ήταν η πιο μαζική και επαναστατική οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

ΑΠΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ:

Άννα Μιχαλιτσιάνου Αντώνης Καφετζόπουλος Γιώργος Κοτανίδης Δημήτρης Πιατάς

ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ :

Αλέξης Καπόπουλος : αρχιτέκτονας, μέλος του ΕΚΚΕ και σύζυγος της Δήμητρας Λιάνη. Ανδρέας Αποστολίδης : μέλος του ΕΚΚΕ και της ΑΑΣΠΕ, σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Θ. Μαραγκός : μέλος του ΕΚΚΕ και σκηνοθέτης της ταινίας «Μάθε παιδί μου γράμματα».

«Μάθε παιδί μου γράμματα». Θεόδωρος Τσουκάτος : στενός

Θεόδωρος Τσουκάτος : στενός συνεργάτης του Σημίτη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, γνωστός και ως «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ.

και ως «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ. Γ. Πανταγιάς : ο άνθρωπος που

Γ. Πανταγιάς : ο άνθρωπος που υπήρξε το δεξί χέρι του πρωθυπουργού Σημίτη για πολλά χρόνια. Στα νιάτα του ήταν μέλος του ΕΚΚΕ και συντάκτης του περιοδικού «Σοσιαλιστική θεωρία και πράξη». Γνωρίστηκε με το Σημίτη το 1985.

Γνωρίστηκε με το Σημίτη το 1985. Κώστας Λαλιώτης : Υπουργός σε

Κώστας Λαλιώτης : Υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Διατηρούμε επιφυλάξεις για το αν ήταν στο ΕΚΚΕ. Άννα Φιλίνη : βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ. Στα νιάτα της ήταν στο ΕΚΚΕ. Είχε πάρει μέρος στην επίθεση που πραγματοποίησε το ΕΚΚΕ κατά της

πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 21-4-1975, κατά τη διάρκεια

μιας ιδιαίτερα μαζικής πορείας.

κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα μαζικής πορείας. Τ ο κτίριο υπέστη

Το κτίριο υπέστη

μεγάλες ζημιές και παραλίγο να καεί τελείως. Η Φιλίνη καταδικάστηκε μαζί με άλλους για αυτή την επίθεση πρωτόδικα, αλλά αθωώθηκε στο Εφετείο το 1976.

Πέτρος Τατούλης : διετέλεσε βουλευτής και κυβερνητικό στέλεχος της ΝΔ. Το 1998 διαγράφτηκε από τη ΝΔ. Επανήλθε και το 2008 διαγράφτηκε για δεύτερη φορά.

2008 διαγράφτηκε για δεύτερη φορά. ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ

ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Χ ριστοδουλάκης Νίκος (ΕΜΠ),

Χριστοδουλάκης Νίκος (ΕΜΠ), υπεύθυνος του πομπού του ραδιοσταθμού της εξέγερσης. Από το 1974 ανεξάρτητος αριστερός (ΣΠΗΜΜ), πρόεδρος με τους ανεξάρτητους στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Αργότερα ακολούθησε πανεπιστημιακή καριέρα στην οικονομική επιστήμη. Έγινε καθηγητής Πανεπιστημίου. Μετά το 1993 στο ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, σύμβουλος του πρωθυπουργού, υφυπουργός Οικονομικών (είσοδος στο ευρώ), υπουργός Ανάπτυξης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, δεν επανεκλέχτηκε βουλευτής επί Γιώργου Παπανδρέου. Επέστρεψε στα ακαδημαϊκα καθήκοντα

στα ακαδημαϊκα καθήκοντα Βενιζέλος Βαγγέλης (Νομική ΑΠΘ),

Βενιζέλος Βαγγέλης (Νομική ΑΠΘ), συνεργάστηκε αρχικά με την ανανεωτική Αριστερά της εποχής. Στην ΕΦΕΕ από το 1975 και αργότερα στη ΦΕΑΠΘ. Άριστος φοιτητής και δικηγόρος. Καθηγητής Συνταγματικού δικαίου, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

(διεκδίκησε την ηγεσία πριν από 3 χρόνια), υπουργός με τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς του Κινήματος

πρωθυπουργούς του Κινήματος Τ ζουμάκας Στέφανος (Νομική

Τζουμάκας Στέφανος (Νομική Αθήνας), από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος. Φοιτητής ήδη πριν από τη δικτατορία, αγωνίστηκε και διώχθηκε επί χούντας. Ηγετικό στέλεχος των καταλήψεων της Νομικής ('72-'73). Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένας από τους διαπραγματευτές (μαζί με Λαλιώτη - Σταμέλο) με τον στρατό πριν από την είσοδο του τανκ. Στη μεταπολίτευση ΠΑΣΠ και αργότερα Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Γενικός γραμματέας (1975) και πρόεδρος (1976-1978) της ΕΦΕΕ. Για πολλά χρόνια «το μακρύ σκληρό χέρι» του Ανδρέα Παπανδρέου στην ΠΑΣΠ και τη Νεολαία. Ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΚΕ και του ΕΓ κατά περιόδους, πολλάκις σε κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.

Πασχαλίδης Γιώργος (Πολυτεχνική ΑΠΘ),

Γιώργος (Πολυτεχνική ΑΠΘ), Κατάληψη Πολυτεχνικής

Κατάληψη Πολυτεχνικής Θεσσαλονίκης.

της ΠΑΣΠ, στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη βουλευτής Πέλλας και έγινε υπουργός επί Σημίτη, του οποίου θεωρούνταν στενός πολιτικός και προσωπικός φίλος. Κατηγορήθηκε για διαπλεκόμενα

συμφέροντα με επιχειρηματιες της περιοχης του.Σήμερα είναι σε

πολιτική

Στέλεχος

αγρανάπαυση.

πολιτική Στέλεχος αγρανάπαυση. Πάχτας Χρήστος (Βρυξέλλες), ΠΑΣΠ

Πάχτας Χρήστος (Βρυξέλλες), ΠΑΣΠ και ΠΑΣΟΚ, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών αρχικά, επέστρεψε στη γενέτειρα Χαλκιδική, διετέλεσε Νομάρχης Χίου και Έβρου επί

ΠΑΣΟΚ, βουλευτής για πολλά χρόνια και υπουργός αργότερα. Αποπέμφθηκε για διαπλοκη με τον σκιωδη επιχειρηματια Στεγκο(υπόθεση Πάχτα), αλλά πρόσφατα επέστρεψε στην πολιτική, εκλέχτηκε δήμαρχος.

πολιτική, εκλέχτηκε δήμαρχος. Σμπώκος Γιάννης (ΕΜ

Σμπώκος Γιάννης (ΕΜ Πολυτεχνείο), διώχθηκε από τη χούντα, αργότερα στην ΠΑΣΠ, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με ιδιαίτερο εσωκομματικό ρόλο, ανέλαβε κρατικές θέσεις (γενικός γραμματέας Εξοπλισμών), (υποθεση με τα υποβρυχια) κατηγορήθηκε για διάφορα,και κατηγορησε με την σειρα του το Γ.Παπαντωνιου. Απομακρύνθηκε από το στελεχικό δυναμικό του Κινήματος

δυναμικό του Κινήματος Παπουτσής Χρήστος (Οικονομικό

Παπουτσής Χρήστος (Οικονομικό Αθήνας), ΠΑΣΠ, ηγετικό στέλεχος της ΠΑΣΠ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόεδρος της ΕΦΕΕ (1977-1978). Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν, βουλευτής του κινήματος πολλές φορές, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, πολλές υπουργικές θητείες. Σήμερα είναι υπουργός Δημόσιας Τάξης - ο πρώτος επικεφαλής του φοιτητικού κινήματος που αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο

Πρωτόπαπας Χρήστος (ΑΣΟΕΕ), ΠΑΣΠ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (πολλά χρόνια στην ΚΕ), ιδιαίτερα συνδικαλιστικό, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, μετέπειτα της ΓΣΕΕ. Εκλέγεται πολλάκις βουλευτής, διατελεί υπουργός επί Σημίτη. Σήμερα βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Σκανδαλίδης Κώστας (ΕΜ

Σκανδαλίδης Κώστας (ΕΜ Πολυτεχνείο), Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος ΚΕ και ΕΓ, λογογράφος του Ανδρέα

Παπανδρέου, βουλευτής, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ αργότερα, υπουργός πολλές φορές

αργότερα, υπουργός πολλές φορές Μαντζουράνης Γιάννης (Νομική

Μαντζουράνης Γιάννης (Νομική Αθήνας), ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, μεταπολιτευτικά στην ΠΑΣΠ. Δικηγόρος, συνέχισε στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μέλος της ΚΕ, έγινε γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου επί Ανδρέα Παπανδρέου. Φυλακίστηκε για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Έχει χειριστεί πολύκροτες υποθέσεις στα δικαστήρια

υποθέσεις στα δικαστήρια Α λαβάνος Αλέκος (Οικονομικό

Αλαβάνος Αλέκος (Οικονομικό Αθήνας), Αντι- ΕΦΕΕ, ΠΣΚ, ΚΝΕ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, Μέτωπο. Είναι ο γνωστός μας πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, με την πολυκύμαντη (και σήμερα) πολιτική πορεία. Θεωρείται σύμφωνα με το πόθεν Έσχες ο πλουσιοτερος πολιτικός του κοινοβουλίου.

πολιτικός του κοινοβουλίου. Αναστασάκος Γιάννης (ΕΜΠ),

Αναστασάκος Γιάννης (ΕΜΠ), Δημοκρατικός Αγώνας - Ρήγας, ήταν στο Πολυτεχνείο το 1973. Για πολλά χρόνια διευθυντής εταιρείας μέτρησης τηλεθέασης, της γνωστής AGB

τηλεθέασης, της γνωστής AGB Βερνίκος Γιώργος (Νομική

Βερνίκος Γιώργος (Νομική Αθήνας), σοσιαλδημοκράτης, συνεργάστηκε με τον Δημοκρατικό Αγώνα και άλλα βραχύβια πολιτικά σχήματα. Συμμετείχε σε πολλές αντιδικτατορικές οργανώσεις και κινήματα. Κινείται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι επιχειρηματίας - εφοπλιστής (στον

θαλάσσιο τουρισμό). Πρόεδρος της Greenpeace Ελλάδος και μέλος της διοίκησης πολλών οργανώσεων

Λιγνός Γιώργος Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΕΚΟΝ ΡΦ. Ασχολήθηκε με τον εφοπλισμό. Σήμερα σύμβουλος επιχειρήσεων και ΜΚΟ, ασχολείται με κοινωνικές οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση.

οργανώσεις και την αυτοδιοίκηση. Κωστόπουλος Πέτρος (Παρίσι),

Κωστόπουλος Πέτρος (Παρίσι), ΠΑΣΠ, νεαρό ανερχόμενο στέλεχος, με ξεχωριστό στυλ, φίλος του Κώστα Λαλιώτη, που πέρασε στον δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο. Γνωστός εκδότης και επιχειρηματίας

Διακουλάκης Νίκος (ΕΜΠ), χημικός μηχανικός, στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς για πολλά χρόνια, προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη, ανέλαβε ειδκός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας επί υπουργίας Χριστοδουλάκη, έχει συμμετάσχει σε κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και φορείς από αναρίθμητες συνδικαλιστικές θέσεις και διευθύνοντες ρόλους.

θέσεις και διευθύνοντες ρόλους. Ευθυμίου Πέτρος (Φιλοσοφική

Ευθυμίου Πέτρος (Φιλοσοφική Ιωαννίνων), ανένταχτος στη δικτατορία, ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, δημοσιογράφος και στέλεχος ΜΜΕ, υπουργός Παιδειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα

βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα Καλούδης Θόδωρος (Νομική

Καλούδης Θόδωρος (Νομική Αθήνας), ΠΑΣΠ μεταδικτατορικά αλλά ήδη εκδότης φοιτητικού περιοδικού επί χούντας. Διαγράφηκε από την ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ αλλά εκλέχθηκε στην ΕΦΕΕ. Επανέκαμψε αργότερα στο ΠΑΣΟΚ. Γνωστός δημοσιογράφος, στέλεχος ΜΜΕ, συγγραφέας, εκδότης και επιχειρηματίας, με εμπλοκή στις μέρες Κοσκωτά.

Καλουδιώτης Δημήτρης (ΕΜΠ), ιδρυτής οργάνωσης Άκρας Αριστεράς (Προλεταριακός Αγώνας), πολλά χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας Ενέργειας, των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου, επί κυβερνήσεων Σημίτη. Έχει εργασθεί στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως στέλεχος και επιχειρηματίας

ως στέλεχος και επιχειρηματίας Κούρκουλας Άλκης (Νομική

Κούρκουλας Άλκης (Νομική Αθήνας), γνωστός δημοσιογράφος, εργάστηκε κυρίως ως ανταποκριτής στην Τουρκία, όπου συνεχίζει και σήμερα. Διώχθηκε από τη χούντα παρότι ήταν γιος του τότε υφυπουργού Παιδείας. Αδελφός της ηθοποιού και πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα.

Κούρκουλας Δημήτρης(Νομική Αθήνας), Δημοκρατικός Αγώνας (οργάνωση του Ρήγα Φεραίου). Αργότερα ιδρυτικό στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης. Αδελφός των ανωτέρω. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος σήμερα για τη διεύρυνση της ΕΕ με τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.

χώρες και την Τουρκία. Μανίκας Στέφανος (Οδοντιατρική

Μανίκας Στέφανος (Οδοντιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ, γραμματέας της για πέντε σχεδόν χρόνια (1979-1984). Μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια και οργανωτικό στέλεχος, μέλος της ομάδας των «λοχαγών». Διετέλεσε ΓΓ Νέας Γενιάς και πρώτος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Εκλέχθηκε βουλευτής και ανέλαβε κυβερνητικές θέσεις επί Σημίτη. Κατηγορήθηκε για σκάνδαλο με χρηματιστηριακές

συναλλαγές και παραιτήθηκε το ιδιο λογο και ο Μανωλης Νεονακης.

συναλλαγές και παραιτήθηκε το ιδιο λογο και ο Μανωλης Νεονακης.

μαζι ,για

και ο Μανωλης Νεονακης. μαζι ,για Μαλέσιος Βαγγέλης (Ιατρική

Μαλέσιος Βαγγέλης (Ιατρική Αθήνας), ΠΑΣΠ, υπεύθυνος έκδοσης της επίσημης εφημερίδας της ΠΑΣΠ «Σπουδαστική Πρωτοπορία», Νεολαία ΠΑΣΟΚ, κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (ΚΕ και γραμματέας Οργανωτικού αργότερα), στη γνωστή ομάδα των «λοχαγών» του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υφυπουργός επί Σημίτη. Κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο SIEMENS και άλλα. Σήμερα ασκεί την ιατρική ως διευθυντής κλινικής με ευεργετική διάταξη για τους πρώην βουλευτές

διάταξη για τους πρώην βουλευτές Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια

Μάνια Τεγοπούλου: Εκδότρια Ελευθεροτυπίας, MEGA κ.τ.λ. Κόρη του καπετάνιου του ΕΛΑΣ, Κίτσου Τεγόπουλου, θεωρείται ακροαριστερή.

θεωρείται ακροαριστερή. Δ ημήτρης Κουφοντίνας :

Δημήτρης Κουφοντίνας : Κατάγεται από το Νομό Σερρών. Στα παιδικά του χρόνια ήταν μέλος της ΠΑΜΚ (μαθητική κίνηση του ΠΑΣΟΚ). Αργότερα εντάχθηκε στην ΠΠΣΠ (φοιτητική οργάνωση της μαοϊκής αριστεράς).

Σταύρος Λυγερός : Καθημερινή, της «γενιάς του πολυτεχνείου», ήταν

Σταύρος Λυγερός: Καθημερινή, της «γενιάς του πολυτεχνείου», ήταν και στην «συντονιστική επιτροπή» του πολυτεχνείου, ΟΣΕ («Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση»).

Σοσιαλιστική Επανάσταση»). Μάκης Τριανταφυλλόπουλος

Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (κοινώς. «Ταρζάν», «Ζούγκλας», ή «Κατακίτρινος»):

Αριστεριστής γενικώς, φίλος των Ξηρών και μόνιμος απολογητής της κόκκινης τρομοκρατίας, «αδέσποτος» σήμερα, άγνωστο αν ήταν κάπου οργανωμένος παλαιότερα.

κάπου οργανωμένος παλαιότερα. Σταμάτης Μαλέλης : Γενικός

Σταμάτης Μαλέλης: Γενικός Δερβέναγας του. κουτσομπολίστικου καναλιού STAR και αναμφισβήτητος. άρχοντας του life style. Ακροαριστερός (τροτσκιστής) στα νιάτα του.

(τροτσκιστής) στα νιάτα του. Δημήτρης Ψυχογιός : Βήμα,

Δημήτρης Ψυχογιός: Βήμα, οργανωτής της αριστερίστικης «20ης του Οκτώβρη».

Α ρβανιτης Κωστας. Παρουσιαστης στη κρατικη ΝΕΤ Γιωργος

Αρβανιτης Κωστας. Παρουσιαστης στη κρατικη ΝΕΤ

Παρουσιαστης στη κρατικη ΝΕΤ Γιωργος Οικονομεας.

Γιωργος Οικονομεας. Παρουσιαστης στο MEGA

Οικονομεας. Παρουσιαστης στο MEGA Γιωργος Παπαδακης . Παρουσιαστης

Γιωργος Παπαδακης. Παρουσιαστης ΑΝΤ1

Παπαδακης . Παρουσιαστης ΑΝΤ1 Μαρια Χουκλη. Παρουσιαστρια ΑΝΤ1

Μαρια Χουκλη. Παρουσιαστρια ΑΝΤ1

Μαρια Χουκλη. Παρουσιαστρια ΑΝΤ1 Ελλη Σταη. Παρουσιαστρια της ΝΕΤ

Ελλη Σταη. Παρουσιαστρια της ΝΕΤ

Ελλη Σταη. Παρουσιαστρια της ΝΕΤ Ηλίας Νικολακόπουλος : Ο. πατέρας

Ηλίας Νικολακόπουλος: Ο. πατέρας όλων των δημοσκόπων. Παλιό δραστήριο μέλος αριστερίστικων οργανώσεων σε Ελλάδα και Γαλλία (29η Μάη, Curiel Apparat). Παλιά έγγραφα της ΚΥΠ τον ενέπλεκαν και με την τρομοκρατία. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε τίποτα.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Από την μεταπολίτευση και δω ,ο καλλιτεχνικός χώρος είναι αποκλειστικά στα χέρια της Αριστερής διανόησης. Τα τραγούδια ,οι συναυλίες, τα θέατρα, οι σκηνοθέτες και οι συγγραφείς, διαμόρφωσαν συνειδήσεις και γαλούχησαν μια ολόκληρη γενιά στις δίκες τους αξίες που εκ του αποτελέσματος απεδείχθησαν θολές. Δεν υπάρχει επιθεώρηση, κωμωδία, βιβλία ,στίχοι που να μην απαξιώνουν ένα πολίτευμα που τους δίνει το δικαίωμα να το καταστρέφουν. Το κατάφεραν.

Αναφέρω μερικούς χαρακτηριστικά.

Μίκης Θεοδωράκης : συνθέτης. Βουλευτής της ΕΔΑ και αργότερα του ΚΚΕ. Το 1989 έγινε βουλευτής της ΝΔ. Το 1990 έγινε Υπουργός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κώστας Ζουράρις : κουλτουριάρης και ΠΑΟΚτζής. Αρχικά ήταν μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά μέλος του ΚΚΕ Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ και το 2000 υποψήφιος βουλευτής με το ίδιο κόμμα. Το 2000 ήρθε σε ρήξη με το ΚΚΕ.

Νάντια Βαλαβάνη : συγγραφέας και οικονομολόγος. Το 1973 ήταν μέλος της ΚΝΕ και της Αντι – ΕΦΕΕ και συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου

Θάνος Μικρούτσικος. Συνθετης

Νικος Μαρκοπουλος. Συνθετης.

Νικος Κουνδουρος. Σκηνοθετης.( ΚΚΕ)

Διονύσης Σαββόπουλος : μουσικοσυνθέτης, ΚΚΕ Εσωτερικού

Ελληνιάδης Στέλιος (Νομική Αθήνας), στέλεχος της ΑΑΣΠΕ (το 1974), από τη δικτατορία ακόμη διοργανωτής συναυλιών και στέλεχος δισκογραφικών εταιρειών. Ασχολείται επισταμένως με το λαϊκό τραγούδι (ραδιόφωνο, περιοδικά κ.λπ.).

Γιάννης Ζουγανέλης.Σατιρικος

Σάκης Μπουλάς : ηθοποιός

Χάρρυ Κλυν : ανένταχτος αριστερός Μαρία Δημητριάδη (1951-2009) : η

Χάρρυ Κλυν : ανένταχτος αριστερός

Μαρία Δημητριάδη (1951-2009) : η τραγουδίστρια που έγινε η φωνή της αριστεράς. Η φωνή της Δημητριάδη ήταν το σήμα κατατεθέν σε όλες τις συγκεντρώσεις της αριστεράς απ’ το 1974 ως τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Αρχικά εντάχθηκε στο ΕΚΚΕ. Ήταν αδελφή της Αφροδίτης Μάνου και σύζυγος του Ανδρέα Μικρούτσικου. Αργότερα συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ. Παρέμεινε ιδεολόγος στη ζωή και στις επιλογές της. Αφροδίτη Μάνου : τραγουδίστρια, στιχουργός και συνθέτης. Οι στίχοι των τραγουδιών «Πάρε με» και «Χαιρετίσματα» είναι δικοί της. Ανδρέας Αποστολίδης : σκηνοθέτης και συγγραφέας. Ηγετικό στέλεχος των ΕΚΚΕ και ΑΑΣΠΕ. Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935- ): Κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης, διεθνώς αναγνωρισμένος. Ορισμένες ταινίες του είναι : «Μέρες του ’36» (1972), «Οι κυνηγοί» (1977), «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (1991). Το 1998 πήρε το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα.

το βραβείο του Χρυσού Φοίνικα. Γιώργος Νταλάρας : υπάρχουν

Γιώργος Νταλάρας : υπάρχουν κάποιες πληροφορίες αμφίβολης εγκυρότητας ότι ήταν στο Α.Μ.Ε.Ε. την περίοδο της χούντας.

Και αμέτρητοι άλλοι !!!!!!

ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Συνδικαλιστές όπως ο Γ.Ραυτοπουλος,ο Ρ.Σπυροπουλος , ο Λ.Κανελλοπουλος, ο ΧΡ. Πολυζωγοπουλος, ο Χ.Πρωτοπαπας ,ο Δ.Κουσελας,ο Γ. Κουτσουκος, ο Κουτρουμανης και αύριο ο Γιάννης Παναγοπουλος, και ο Φωτοπουλος της ΔΕΗ , πήραν κυβερνητικές

θέσεις και εφάρμοσαν (; )αυτά που διεκδικούσαν στους δρόμους επί επάρατης δεξιάς.

δρόμους επί επάρατης δεξιάς. Γιάννης Παναγόπουλος

Γιάννης Παναγόπουλος

δεξιάς. Γιάννης Παναγόπουλος Λ.Κανελλοπουλος ΧΡ.

Λ.Κανελλοπουλος

Παναγόπουλος Λ.Κανελλοπουλος ΧΡ. Πολυζωγοπουλος Πιπεριάς
Παναγόπουλος Λ.Κανελλοπουλος ΧΡ. Πολυζωγοπουλος Πιπεριάς

ΧΡ. Πολυζωγοπουλος

Πιπεριάς

ΧΡ. Πολυζωγοπουλος Πιπεριάς Γ.Ραυτοπουλος Γ. Κουτσουκος

Γ.Ραυτοπουλος

Γ. Κουτσουκος

Δ.Κουσελας

Κουτρουμανης

Δ.Κουσελας Κουτρουμανης Ρ.Σπυροπουλος Φωτόπουλος Χ.

Ρ.Σπυροπουλος

Φωτόπουλος

Χ. Πρωτόπαπας

ΚΥΡΙΟΙ ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ !!!!!

.

.

.

Κρούστης Αντώνης

Fileleftheros1966.blogspot.com