HARI KEMERDEKAAN Tanggal 31 Ogos 1957, merupakan tarikh yang tidak dapat dilupakan oleh seluruh warga Tanah

Melayu. Pada hari inilah Tanah Melayu telah mencapai kemerdekaan secara rasmi. Ketika ini Tanah Melayu telah berjaya mengembalikan semula kedamaian bangsa Melayu yang telah dijajah oleh Inggeris sejak tahun 1874. Pengalaman pahit getir yang dialami semasa dijajah merupakan peristiwa bersejarah yang cukup bermakna bagi masyarakat Melayu. Idea ke arah berkerajaan sendiri telah dimulakan dengan pembentukan Persatuan Tanah Melayu pada 1 Februari 1948. Tindakan Parti Komunis Malaya (PKM) dalam melancarkan pemberontakan dan pemogokan di seluruh Tanah Melayu telah berjaya melumpuhkan ekonomi serta mengganggu ketenteraman negara. Namun, di sebalik segala kegawatan

yang timbul telah tercetus rasa kesedaran dan keinsafan di kalangan penduduk terutamanya golongan nasionalisme bagi memperjuangkan kemerdekaan tanah air. Bagi mencapai matlamat tersebut, golongan nasionalis telah mendapat bahawa perpaduan kaum perlu diwujudkan di kalangan masyarakat berbilang bangsa ke arah kemerdekaan bagi kepentingan bersama. Tokoh nasionalis penting yang memperjuangkan perpaduan kaum ialah Dato’ Onn bin Jaafar. Ketika itu beliau memegang jawatan Presiden UMNO dan telah berusaha membentuk perpaduan kaum dengan memperjuangkan konsep ‘Malaya For Malayan’. Pada bulan Disember 1948, Dato’ Onn telah mengadakan satu perjumpaan dengan Tan Cheng Lock, Thivyi Singam, Malcoln MacDonald dan Ronald Braddel serta beberapa orang pemimpin di kediamannya di Johor

untuk membentuk perpaduan kaum.Perjumpaan tersebut sebulat suara telah bersetuju untuk menubuhkan Jawatankuasa Perhubungan Antara Kaum pada 10 Januari 1949. Jawatankuasa ini telah mengadakan mesyuarat yang pertama di Pulau Pinang bagi membincangkan dan mencari jalan penyelesaian bagi masalah perkauman yang wujud di Tanah Melayu. Jawatankuasa ini pada mulanya dianggotai oleh 15 orang yang terdiri daripada pemimpin pelbagai kaum yang dipengerusikan oleh E.E.C Thuraisingam. Orang-orang Melayu diwakili oleh Dato’ Onn manakala orang-orang Cina diketuai oleh Tan Cheng Lock. Dalam perbincangan tersebut, Dato’ Onn telah mengemukakan beberapa cadangan untuk mencapai perpaduan kaum. Antaranya ialah: (a) Keahlian UMNO dibuka kepada orang bukan Melayu, iaitu orang

usaha beliau menemui kegagalan kerana cadangan tersebut telah mendapat tentangan daripada orang-orang Melayu. Situasi tersebut adalah tidak adil bagi orang Melayu. Ketaatan mereka masih berbelah bahagi dan lebih cenderung kepada negara asal sendiri. Apalagi dengan pembukaan keahlian UMNO terhadap kaum-kaum lain. . Mereka berpendapat bahawa orang-orang bukan Melayu sememangnya tidak mempunyai kesetiaan dan ketaatan yang mutlak terhadap Tanah Melayu. (b) Menukar nama United Malay National Organisation kepada United Malayan National Organisation.sekali gus telah melenyapkan harapan orang-orang Melayu untuk memperjuangkan kepentingan dan hak-hak istimewa mereka di Tanah Melayu. Walau bagaimanapun.Cina dan India agar tidak bercorak perkauman.

IMP telah menyimpan hasrat untuk mendapatkan kemerdekaan bagi Tanah Melayu dalam tempoh 10 tahun. Walau bagaimanapun.Lanjutan dari itu. Dato’ Onn telah meletakkan jawatan sebagai Yang Dipertua UMNO pada 27 Ogos 1951 dan menubuhkan Parti Kemerdekaan Tanah Melayu atau Independence of Malaya Party(IMP) pada 16 September 1951 sebagai persediaan menghadapi pilihan raya pada tahun 1952. Akibatnya. Hal ini kerana mereka lebih berminat memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu melalui parti politik kaum sendiri. IMP merupakan sebuah parti yang terdiri daripada pelbagai kaum di Tanah Melayu. Dato’ Onn telah mengambil tindakan membubarkan IMP setelah mengalami kegagalan dalam Pilihan raya . pada tahun 1953. IMP tidak menerima sokongan daripada orang-orang Cina dan India di Tanah Melayu.

Meskipun demikian. parti ini juga berjuang mempertahankan kedudukan Sultan-sultan Melayu sebagai Raja Berperlembagaan serta menjadikan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi. Sistem Ahli 1951 . Di samping memperjuangkan perpaduan kebangsaan. Parti Negara kecundang dalam Pilihan raya Umum 1955 dan populariti parti itu semakin merosot selepas Dato’ Onn meninggal dunia pada tahun 1964. Parti ini mempunyai matlamat untuk mendapatkan kemerdekaan dengan lebih cepat dalam tempoh lima tahun. Dato’ Onn telah menubuhkan Parti Negara pada bulan Februari 1954. Kemudian.Bandaran Kuala Lumpur pada tahun 1952. Keahlian parti itu dibuka kepada semua kaum dan merupakan parti bercorak kebangsaan yang pertama di Tanah Melayu.

Kerajaan Inggeris telah menyiapkan strategi awal ke arah kemerdekaan Tanah Melayu dengan memberi latihan dan pendedahan pentadbiran kepada rakyat untuk memerintah negara sendiri. Sir Henry Gurney iaitu wakil Kerajaan Inggeris telah memperkenalkan Sistem Ahli pada tahun 1951.Pengisytiharan darurat di Tanah Melayu oleh Kerajaan Inggeris antara tahun 1948 hingga tahun 1960 bagi membanteras kegiatan komunis telah menyebabkan berlakunya ketegangan kaum di Tanah Melayu. Sebagai langkah untuk menyelesaikan masalah perkauman yang kian meruncing. Dengan itu. Sistem Ahli terdiri daripada pemimpin pelbagai kaum yang bertujuan untuk melatih pemimpinpemimpin tempatan mentadbir negara . Keadaan darurat telah melambatkan kemungkinan bagi mengadakan pilihan raya di Tanah Melayu.

Kerajaan Inggeris juga menjanjikan taraf berkerajaan sendiri dengan melantik dan memberi tanggungjawab ke atas beberapa jabatan Kerajaan Pusat kepada sebahagian anggota Majlis Perundangan Persekutuan. seorang Cina. Menerusi cara ini. pilihan raya bagi Majlis Tempatan di kawasan luar bandar yang agak maju telah mula diadakan. anggota-anggota Sistem Ahli terdiri daripada dua orang Melayu. Pada tahun 1951. seorang India dan seorang Serani.sendiri. Keadaan ini merupakan pengalaman pertama bagi penduduk tempatan merasakan pemerintahan sendiri cara demokrasi. Di samping itu. keanggotaan Sistem Ahli semakin bertambah. Pada tahun 1952. diharapkan dapat mewujudkan kerjasama antara pelbagai kaum di semua peringkat pentadbiran sekali gus menjayakan konsep perpaduan rakyat. iaitu selepas Parti Perikatan memenangi pilihan . Pada tahun 1954.

Ahli-ahli portfolio itu terdiri daripada: (a) Dato’ Onn bin Jaafar -Portfolio Hal-Ehwal Dalam Negeri (b) E. Di samping itu.raya pada tahun 1952.M.Lee Portfolio Pengangkutan (d) Dato’ Nik Ahmad Kamil .E.Portfolio Pos dan Telekom. (h) V.S.N Menon . Ismail Abdul Rahman Portfolio Tanah (g) Mustafa Al-Bakri Hassan Portfolio Perhubungan Industri dan Masyarakat.Portfolio Kesihatan (f) Dr. .Portfolio Kerajaan Tempatan (e) Lee Tiang Keng .C Thuraisingam -Portfolio Pelajaran (c) Kolonel H. ahli-ahlinya turut diberi tanggungjawab mengetuai portfolio Kerajaan Inggeris Tanah Melayu pada ketika itu.

Beliau telah menerima tugas menyediakan UMNO bagi mengadakan pilihan raya pada tahun 1952. telah terlihat persaingan di antara beberapa parti politik di Tanah . Pemilihan beliau adalah berdasarkan kepada pengalaman yang dimiliki. matlamat perpaduan antara kaum kian terserlah terutamanya selepas terbentuknya Parti Perikatan yang dianggotai oleh UMNO-MCA pada tahun 1952 dan kemudiannya disertai oleh MIC.Melalui Sistem Ahli ini. Tunku Abdul Rahman telah mengambil alih kuasa pimpinan UMNO untuk menggantikan Dato’ Onn bin Jaafar. Dalam pilihan raya ini. Parti Perikatan dibentuk pada tahun 1951 sebaik sahaja pilihan raya Majlis Perbandaran Pulau Pinang diadakan. pada tahun 1954. Perikatan UMNO-MCA 1952 Pada tahun 1951. keikhlasan dan keperibadian yang tinggi.

Perikatan UMNO-MCA telah memenangi sembilan daripada 12 kerusi yang ditandinginya manakala tiga kerusi lagi dimenangi oleh IMP. Tunku Abdul Rahman telah mewakili UMNO mengadakan pakatan dengan MCA Selangor yang diketuai oleh H. Dalam pilihan raya tersebut. Hasilnya. Kemenangan ini telah memberikan ilham kepada UMNO dan MCA untuk mengasaskan Parti Perikatan di seluruh Tanah Melayu. Tunku Abdul Rahman telah menyusun strategi bagi meraih kemenangan dalam pilihan raya yang akan dating. Hasilnya semua cawangan UMNO dan MCA di seluruh negara telah menyertai Parti Perikatan. Justeru itu. Perikatan OMNO-MCA telah berjaya mengalahkan Parti IMP dengan teruk dalam Pilihan raya Majlis Perbandaran Kuala Lumpur pada tahun 1952.S. Dengan itu Perikatan . Lee.Melayu khususnya Parti Buruh dan Parti Radikal.

punca utama kegagalan Parti IMP di bawah pimpinan Dato’ Onn dalam Pilihan raya Majlis Perbandaran Kuala Lumpur adalah disebabkan kurangnya sokongan pengundi cina. . Dato’ Onn telah berusaha menyatukan semua parti politik di bawah IMP. Sementara itu. (b) Separuh daripada anggota Majlis Mesyuarat Persekutuan mestilah dipilih melalui pilihan raya. pada bulan April 1953. Beliau telah mengadakan satu perhimpunan kebangsaan untuk membincangkan langkah-langkah ke arah kemerdekaan.UNMO-MCA telah muncul sebagai sebuah parti politik yang kuat. Lanjutan daripada itu. Antara syor yang telah dikemukakan dalam perhimpunan tersebut ialah: (a) Pilihan raya kebangsaan perlu diadakan pada tahun 1956. Kekuatan ini telah menarik minat MIC menyertai Parti Perikatan pada tahun 1955.

Akan tetapi UMNO dan MCA tidak menyertai perhimpunan ini. iaitu. Kerajaan Inggeris telah menyatakan persetujuan bagi memenuhi tuntutan Parti Perikatan memandangkan usulusul yang telah dikemukakannya telah diterima dan disokong oleh orang ramai. (a) Pilihan raya kebangsaan perlu diadakan pada tahun 1954. Pada masa yang sama. (b) 3/5 daripada anggota Majlis Mesyuarat Persekutuan hendaklah dipilih melalui pilihan raya. Perikatan UMNOMCA telah menganjurkan Konvensyen Kebangsaan yang telah mencadangkan dua usul. Perikatan UMNOMCA telah mengemukakan cadangan supaya Kerajaan Inggeris mengadakan pilihan raya bagi memilih ahli-ahli . Pilihan raya Umum 1955 Pada tahun 1953.

Mereka menuntut supaya Majlis Mesyuarat Persekutuan mengandungi 100 orang ahli dan sejumlah 3/5 daripadanya hendaklah dipilih. Jawatankuasa Pilihan raya Persekutuan telah membuat ketetapan bahawa ahli-ahli Majlis Mesyarat Persekutuan adalah terdiri daripada 92 orang ahli. . Akhirnya. Ketetapan ini ditentang oleh Perikatan UMNOMCA dan mengambil keputusan untuk memulaukan semua Majlis Mesyuarat Negeri. Oleh itu. 48 orang ahli akan dilantik manakala 44 orang ahli akan dipilih dalam pilihan raya.Majlis Mesyuarat Persekutuan seperti yang telah dipersetujui dalam Konvensyen Kebangsaan yang telah diadakan. Daripada jumlah tersebut. sebuah Jawatankuasa Pilihan raya telah dibentuk oleh Kerajaan Inggeris bagi mengkaji keperluan dan menguruskan pilihan raya bagi memilih ahli-ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan. Akhirnya pada 1 Julai 1954.

Dr. Pada bulan Ogos 1954. Sebagai tambahan. Pertemuan tersebut diadakan di antara Tunku Abdul Rahman. Perbincangan tersebut telah membuat keputusan bahawa ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan adalah terdiri daripada 98 orang ahli iaitu 52 orang dipilih dan 48 orang dilantik. Ismail Datuk Abdul Rahman. Lee dan Donald Mac Gillivary di atas kapal perang HMS Alert. parti yang menang diberi kuasa untuk melantik lima daripada tujuh orang ahli simpanan ke dalam Majlis Mesyuarat Persekutuan. rang undang-undang berkaitan pilihan raya Persekutuan Tanah Melayu telah diluluskan. Kerajaan Inggeris telah memutuskan untuk mengadakan Pilihan raya Umum yang pertama bagi .S. Kolonel H.Kerajaan Inggeris telah mengadakan pertemuan dengan wakil Parti Perikatan dan Raja-raja Melayu bagi memutuskan jumlah ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan.

Parti-parti lain yang menyertai pilihan raya ini ialah Parti Negara. Parti Perikatan telah membentuk kerajaan yang diketuai oleh Tengku Abdul . Satu kerusi telah dimenangi oleh Parti Pas atau Parti Islam Se-Malaya.Parti Progesif Rakyat. Pada April 1955. dalam pilihan raya umum pada tahun 1955. MIC telah keluar daripada Parti IMP. Hasil kemenangan tersebut. Parti Perikatan yang terdiri daripada UMNOMCA-MIC telah meraih kejayaan besar dengan memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. Buktinya. Parti Perikatan telah menjadi semakin kuat. Parti Buruh dan Ikatan Melayu serta 18 calon bebas. lalu menyertai Perikatan UMNO-MCA.Persekutuan Tanah Melayu pada 27 Julai 1955.Parti Negara yang bertanding sebanyak 30 kerusi telah mengalami kekalahan yang amat teruk. Dengan itu.

Lanjutan dari itu. sebarang bentuk penentangan dan peberontakan haruslah ditamatkan. Setiusaha Tanah Jajahan iaitu Lennex Royd telah tiba di Tanah Melayu untuk berbincang tentang kemerdekaan dalam usaha memberi taraf berkerajaan sendiri kepada Tanah Melayu. Bagi menamatkan darurt. Pada akhil bulan Ogos 1955. satu wakil MIC dan lima orang Eropah.Ketua Menteri telah menetapkan untuk bertemu dengan . Jesteru itu.Rahman Sebagai Ketua Meneri. Kerajaan yang dibentuk telah mengambil keputusan untuk melancarkan satu tawaran pengampunan beranamairamai kepada pihak komunis. tiga wakil MCA. Kabinet beliau telah terdiri daripada 10 orang Menteri di mana enam daripadanya terdiri daripada ahli UMNO. Kerajaan Perikatan telah meyakinkan pihak komunis bahawaha Tanah Melayu sedang dalam proses untuk mendapatkan kemerdekaan.

satu . Ketua Menteri Singapura iaitu David Marshall juga dijemput untuk menghadiri perjumpaan ini. Chin Peng. Rombongan Kemerdekaan Suruhanjaya Reid 1956 dan Bagi mempercepatkan proses kemerdekaan. Walau bagaimanapun. Rashid Maiden dan rakanrakannya kembali ke hutan dan meneruskan perjuangan. Chen Tien. Akhirnya golongan nasionalisme Melayu merasakan bahawa kemerdekaan perlu dipercepatkan.Setiausaha Agung Parti Komunis iaitu Chin Peng. Rancangan ini berakhir dengan Perundingan Damai di Baling. Kedah pada 28 dan 29 Disember 1955. Pada bulan Januari 1956. rundingan ini telah menemui kegagalan. Majlis Raja-raja telah mengadakan rundingan dengan Tunku Abdul Rahman pada bulan September 1955 berkenaan isu kemerdekaan.

S. Lee dan Dr. Ismail Abdul Rahman. Dato’ Abdul Razak Hussein. En. Rombongan tersebut turut disertai oleh empat orang wakil Rajaraja Melayu dan empat orang Menteri Perikatan untuk berunding dengan Kerajaan Inggeris. Dato’ Mohd. Empat orang wakil Sultan Melayu terdiri daripada Datuk Panglima Bukit Cantang. Seth dan Dato’ Nik Ahmad Kamil. Rundingan di antara keduadua belah pihak telah berlangsung selama kira-kira tiga minggu iaitu dari 18 Januari hingga 6 Februari 1956 dan telah dipengerusikan oleh Setiausaha Tanah Jajahan British iaitu Lord Lennex Boyd. Sementara wakil Perikatan pula terdiri daripada Tunku Abdul Rahman. Abdul Aziz Majid. H.rombongan pemimpin-pemimpin Tanah Melayu yang diketuai oleh Tumku Abdul Rahman telah berangkat ke London untuk mengadakan rundingan kemerdekaan dengan Inggeris. Rundingan itu mencapai kejayaan apabila perjanjian .

kemerdekaan telah ditandatangani di London pada 8 Februari 1956. (b) Pegawai-pegawai Tinggi Ingggeris akan digantikan dengan Menteri-menteri Perikatan sebagai Menteri Pertahanan dan Keselamatan .Menteri Kewangan serta Menteri Perdagangan dan Perindustrian. (c) Perkhidmatan Awam yang bercorak tempatan akan dibentuk dan pegawai-pegawai Inggeris akan digantikan dengan penduduk tempatan. Perbincangan tersebut telah memutuskan beberapa isu utama.iaitu. Majlis perundangan telah meluluskan Rang Perlembagaan yang dipinda pada bulan ogos 1957. (a) Kemerdekaan Tanah Melayu ditetapkan pada 31 Ogos 1957. .

sebuah Suruhanjaya Perlembagaan telah dibentuk pada bulan Jun 1956 diketuai oleh Lord Reid. Lanjutan dari itu. iaitu Sir Ivor Jennings dari Britian. Sir William Mc Kell dari Australia. (f) Kerajaan Inggeris akan mengadakan sebuah Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka bagi menjalankan semua pentadbiran.(d) Kerajaan Inggeris berjanji akan memberikan bantuan kewangan serta ketenteraan kepada Tanah Melayu walaupun setelah mencapai kemerdekaan. (e) Sebuah Suruhahjaya akan dibentuk bagi menkaji dan menggubal sebuah perlembagaan bagi Tanah Melayu yang merdeka.Ahli-ahlinya terdiri daripada pakar perundangan dari negaranegara Komanwel. Tuan Hakim Malik dari India dan Tuan Hakim Abdul .

Suruhanjaya tersebut telah ditugaskan untuk merangka dan menyusun perlembagaan bagi kemerdekaan penuh dan pemerintahan sendiri Tanah Melayu berdasarkan pandangan majoriti.Hamid dari Pakistan. Hasil perbincangan serta pakatan murni antara UMNO-MCA-MIC. pertubuhan dan persatuanpersatuan. Raja-raja Melayu serta Parti Perikatan. maka terdapat lima perkara utama yang dijadikan asas pemerintahan di Tanah Melayu iaitu: (a) Kedudukan Raja-raja Melayu (b) Agama Islam (c) Bahasa Melayu (d) Hak istimewa orang-orang Melayu (e) Kerakyatan Tanah Melayu . orang perseorangan. Suruhanjaya Reid telah menerima 131 memorandum daripada pelbagai pertubuhan. pelbagai parti dan institusi Raja-raja Melayu.

MCA dan MIC telah bersetuju untuk menerima kedudukan Raja-raja Melayu sebagai pemerintah yang berdaulat. Perlembagaan Persekutuan Tanah . Sepanjang tempoh antara Mei hingga Ogos 1956. menerima Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan bahasa rasmi negara serta menerima kedudukan istimewa orang-orang Melayu. agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Tanah Melayu. Suruhanjaya Reid telah menyusun dan merangka perlembagaan dan membentang perlembagaan tersebut kepada Parti Perikatan pada bulan Mac 1957. Sebagai membalas olak ansur mereka. maka UMNO telah setuju menerima prinsip “jus soli” bagi memberikan kewarganegaraan kepada orang-orang Cina dan India untuk mengamalkan bahasa ibunda serta dibenarkan mengamalkan kepercayaan agama masing-masing.Dalam Suruhanjaya tersebut.

Yang Dipertuan Agong memegang kuasa tertinggi Persekutuan Baginda menjadi Raja Berpelembagaan mengikut nasihat Jemaah Menteri serta Majlis Raja-raja Melayu.Melayu mengandungi 181 perkara berdasarkan kepada sistem pemerintahan demokrasi berparlimen. Sultan yang pertama dipilih menjadi Yang diPertuan Agong ialah Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad. Majlis Raja-raja terdiri daripada sembilan orang Sultan Melayu di Negeri-negeri Melayu serta dua orang Gabenor dari Pulau Pinang dan Melaka. Suruhanjaya Pilihan raya. Ketua Negara dipilih dari kalangan sembilan orang Raja-raja Melayu yang dikenali sebagai Yang Dipertuan Agong untuk tempoh lima tahun. perkhidmatan serta dasar-dasar-dasar negara di samping . iaitu Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan. Majlis Raja-raja berfungsi melantik hakim-hakim.

Perdana Menteri menjadi Ketua Menteri Pentadbir.memelihara kedudukan orang-orang Melayu.kerajan dikuasai oleh parlimen yang terdiri dari Dewan Negara dan Dewan Rakyat. Perdana Menteri akan melilih ahli-ahli cabinet yang bertanggungjawab kepada Parlimen. Dewan Perundangan Negeri akan . Sultan atau Gabenor akan menjadi ketua Perlembagaan di negeri masingmasing dan melantik Menteri Besar atau Ketua Menteri daripada ahli-ahli yang mempunyai kuasa mejuriti di Dewan Undangan Negeri yang dipilih itu. Dewan Rakyat mempunyai 104 orang ahli yang dipilih dan Dewan Negara mempunyai 38 orang ahli yang dilantik. Di peringkat Persekutuan. Beliau dipilih daripada ahli parti yang mempunyai suara mejoriti di Dewan Rakyat. Di setiap negeri. Kuasa perlembagaan dibahagikan kepada persekutuan dan negeri.

Yang iPertuan Agung akan menjadi Ketua Agama Islam bagi Wilayah Persekutuan.memberi khidmat dalam tempoh 4 tahun. (a) Taraf kewarganegaraan berdasarkan prinsip “jus joli” di mana kewarganegaraan akan diberi kepada orang-orang yang berada dalam kategori yang berikut:  Mereka yang menjadi warganegara sebelum kemerdekaan. . Sultan akan menjadi Ketua Agama Islam di negeri masing-masing. Pelembagaan Persekutuan Tanah Melayu yang dibentuk turut menjelaskan dengan terperinci tentang lima perkara yang menjada dasar tolak ansur pelbagai kaum melalui Perikatan UMNO-MCA-MIC. negeri Melaka dan Pulau Pinang.

 (b) Hak istimewa orang-orang Melayu termasuklah:  Permilihan tanah di kawasan simpanan.Mereka yang dilahirkan di Persekutuan Tanah Melayu pada atau selepas merdeka. lahir di Persekutuan dan telah bermastautin selama lima daripada tujuuh tahun boleh memohon kewarganegaraan sekiranya mereka boleh berbahasa Melayu dan sedia mengangkat sumpah setia.  Mereka yang berumur 21 tahun ke atas yang dilahirkan di luar Persekutuan tetapi telah bermastautin di Tanah Melayu selama lapan daripada 12 tahun. boleh memohon kewarganegaraan dengan syarat mengetahui Bahasa Melayu dan sedia mengangkat sumpah setia. .  Mereka yang berumur 18 tahun ke atas.

 Keutamaan kepada orang-orang Melayu dalaam pemberian biasiswa dan bentuk-bentuk pelajaran yang lain.  Kuota yang diutamakan bagi mendapatkan lessen-lesen untuk menjalankan perniagaan tertentu. Bahasa Inggeris akan terus digunakan sebagai bahasa rasmi. Kuota yang diutamakan bagi kemasukan ke dalam perkhidmatan kerajaan. Akan tetapi dalam tempoh 10 tahun pertama selepas kemerdekaan. . (d) Bahasa Melayu dijadikan Bahasa Kebangsaan yang tunggal selepas tahun 1967. (c) Agama Islam menjadi agama rasmi Persekutuan tetapi kebebasan agama dijamin bagi rakyat Persekutuan.

malam pada 31 Ogos 1957. Dalam satu upacara gilang-gemilang yang diadakan di Studium Merdekayang dibna khas bagi melangsungkan upacara ini. bendera Persekutuan Tanah Melayu dikibarkan di hadapan Banggunan Sultan Samad Kuala Lumpur. Pada tahun 1956. Singapura telah keluar dari Malaysia. Keadaan ini menandakan penjajahan Inggeris di Tanah Melayu sudah tamat. Tepat pada pukul 12.Hari yang bersejarah yang dinanti-nantikan selama ini tiba dalam suasana yang penah keriangan yang belum pernah dirasai oleh rakyat Tanah Melayu.Sebaliknya Persekutuan Tanah Melayu telah menjadi negara yang merdeka.01 minit.Perlembagaan ini telah dipinda pada tahun 1963 untuk memasukan Sabah dan Sarawak serta Singapura apabila Malaysia ditubuhkan. Duke of Gloucester yang mewakili Ratu England telah menyampaikan Piagam Perlembagaan kepada Tunku Abdul Rahman . .

Hari Kemerdekaan Tanah Melayu telah diisytiharkan di Bandar Hilir Melaka. Yang Dipertuan Agong bagi Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka ditabalkan dengan rasminya.Rohaizad Bin Ramli kerana telah sudi memberikan bimbingan . En. Terlebih dahulu saya ingin merakamkan ucapan penghargaan saya kepada guru Sejarah saya. Dua hari selepas itu.Perdana Menteri pertama (1957 – 1970). iaitu pada 2 September 1957.

Saya juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada kedua-dua ibu bapa saya yang telah memberi dorongan dan bantuan untuk saya menjalankan kajian ini. Akhir sekali.dan tunjuk ajar dalam menjalankan projek Folio Sejarah ini. En. Saya bersyukur kerana mendapat kerjasama daripada sahabat baik saya. Saya juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada Tuan Pengetua Sekolah. . tidak lupa juga terima kasih kepada semua pihak yang terlibat untuk menyiapkan folio ini.Veenogobal a/l Govindasamy yang telah memberikan kebenaran kepada kami untuk menjalankan kajian ini selepas waktu persekolahan.

Mengetahui perjuangan Tunku Abdul Rahman sertaa tokoh-tokoh yang lain. Melihat sebuah negara yang diberi nama Malaysia merdeka pada tahun 1957 dan kesan-kesannya.saya telah berkesempatan untuk memenuhi beberapa objektif kajian. .Melalui kajian ini. Antaranya: Mengenali cara Tunku Abdul Rahman menjadikan Malaysia ini salah sebuah negara yang merdeka.

dan memasuki laman web Perjuangan Kemerdekaan. Tayangan VCD bagi mementapkan lagi kajian saya.Bagi menyiapkan kajian ini. Kaedah lawatan saya telah melawat ke Rumah Merdeka.  Saya telah melayari internet. . saya meluangkan masa menonton VCD bertajuk “MERDEKAMERDEKA”yang memeparkan tentang liku-liku dan peristiwa penting sejarah kemerdekaan. saya telah menggunakan kaedah-kaedah tersebut:  Kaedah penyelidikan saya telah membuat penyelidikan di ARKIB NEGARA dan saya telah merujuk buku teks Sejarah Tingkatan 3.

>hasil perjuangan generasi terdahulu.1. LATAR BELAKANG PERISTIWA. Tarikh : 31 Ogos 1957 Masa : 12 tengah malam Tempat : Dihadapan Padang Kelab Selangor. >parti perikatan memenangi pilihan raya. .Kuala Lumpur. >mengadakan perjanjian London. Pihak terlibat : *Tunku Abdul Rahman *Tun Abdul Rahman *Dato’ Onn Jaafar *Wakil British 2. Nama peristiwa : Kemerdekaan Tanah Melayu. SEBAB-SEBAB BERLAKU.

Perjanjian London . Matlamat Rombongan Merdeka .matlamat rombongan merdeka ke London untuk mengadakan rundingan.Dipengerusikan oleh Lord Lennox-Boy iaitu . Rombongan merdeka .perundingan antara Raja-raja Melayu dan British berjaya apabila mereka bersetuju mengadakan mesyuarat dengan kerajaan British. CATATAN PERISTIWA MENGIKUT KRONOLOGI. Beberapa keputusan dicapai bagi memperoleh kemerdekaan.3. Rombongan terdiri daripada 4 orang wakil Rajaraja Melayu dan 4 orang wakil Parti Perikatan.

4.Setiausaha Tanah Jajahan British.Mengubal Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu bagi berlaku adil terhadap semua kaum. KESAN DARIPADA PERISTIWA Penyediaan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu . .Suruhanjaya Reid telah dibentuk bagi menyusun Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu. .

Hasil daripada kajian ini. kita hendaklah mengingati tokoh yang ingin memperjuangkan tanah air kita yang semakin maju. . saya merasai untuk mencapai kemerdekaan bukanlah senang kerana keperitan dijajah menyebabkan kita hilang keyakinan. Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful