You are on page 1of 15

-1-

OLVASSGYAKORLSI MDOK S VLTOZATOK


A 4. osztlyos tanulk fejlettsgi szintje lehetv teszi a legklnflbb olvassi munkk vgzst: ezrt ebben az osztlyban a rendkvl vltozatos gyakorlsi megoldsok kztt vlogathatunk. Az egyes tanulk kisebbnagyobb fok lemaradsa, pedig szksgess is teszi, hogy az 5. osztlyba lps eltt a nevel differenciltan foglalkozzk a tanulkkal. Az egyes gyakorlsi mdokat didaktikai rtkk alapjn klnbztetjk meg. Minden gyakorlsi mdnak nagyszm vltozata ismeretes, attl fggen, hogy a tanulknak mifle konkrt (jrulkos) feladatokat adunk. A vltozatok alkalmazsnak mrhetetlen jelentsge van: elsegtik az olvassi kpessg eszkzz alaktst, ugyanakkor nvelik a tanulk teljestkpessgt is (pl megtrik a gyakorls monotnijt.) Az alapvet olvassi mdokat tbb szempontbl is csoportosthatjuk. Az irnytottsg (tanuli nllsg) alapjn elvileg 5 mdot klnbztetnk meg:

1. 2. 3. 4. 5.

Trsas (karban) olvass: A tanul olvass kzben a maga s trsai olvasst is hallja, hangad szerve tnylegesen mkdik, a betket ltja, teht a szveganyag mindenoldalan vizulisan, akusztikusan, kineszttikusan- rgztdik. Hangos egyni olvass: Az elzekhez hasonlan sokoldal tevkenysget vgez a tanul, de csak sajt hangjt hallja, msokt nem. Kvet olvass: A tanul nmn olvas (hangad szervei nem mkdnek) de olvass kzben hallja msok olvasst, teht az akusztikus jelzsek segtik az olvassban. Nma (csendes) olvass: A tanul teljesen nllan, akusztikai s kineszttikai segtsg nlkl, pusztn a vizulis jelek alapjn olvas. A szjmozgsos (sket) olvass: ritkn kerl ugyan alkalmazsra, de ez is kln gyakorlsi md: az akusztikai segtsg hinyzik, megvan azonban a kineszttikai tmogats.

Az alapvet gyakorlsi mdok fbb vltozatait a kvetkez tnyezk mdostsval nyerhetjk: szintzis foka (Ilyen alapon beszlnk betnknti, sztagol, szkpek ill. szlamok szerinti olvassrl.) B) A szveg tartalma (j szveg; ismert de nem gyakorolt szveg; gyakorolt szveg; ismert s begyakorolt szveg) C) Az olvass kzvetlen clja (informciszerzs, problmamegolds, emlkezetbe vss, osztlyzat szerzse, mondanival illusztrlsa, bemutats, segts msoknak, technikai tkletests stb.) D) Az alkalmanknt olvasott szveg mennyisge, terjedelme. E) Az olvas tanulk szma, szemlyi sszettele. F) Technikai vltozk (hanger, gyorsasg) G) Az olvass kerete (jtk, verseny, szerepls, kutats, csoportos tevkenysg stb.) H) Az alkalmazott eszkzk (tanknyv, tbla, magn, diafilm, knyv, folyirat, sokszorostott szveg stb.) Ha meggondoljuk, hogy az egyes gyakorlsi mdok, s azok vltozatai a legklnflbb kombincikban alkalmazhatak, belthat, hogy az olvass gyakorlsnak formi kimerthetetlenl gazdagok. Mivel azonban az egyes vltozatok s kombincii klnbz kpzsi (nevelsi) rtkek, nem mindegyiket clszer azonos gyakorisggal alkalmazni. A legfontosabb szablyoknak a kvetkezk tekinthetk: 1. A 4. osztlyban foly munkt az rtelmes (tartalomra irnyul) gyakorlsi mdnak kell uralni, Nem is szksges igazolni, mennyire krosak lehetnek a tartalomtl, mondanivaltl idegen (pl. azt komikuss tev) gyakorlsi mdok. 2. Az egyes gyakorlsi mdokat ne nclan, hanem az ra feladataibl kiindulva vlasszuk meg. 3. A nma olvass (szvegmunkk) arnyt gy kell fokozatosan nvelni, miknt azt a tanulk kszsgfejldse lehetv teszi. ltalban csak az elvgezhet s ellenrizhet munknak van rtelme, amelyekrl a tanulk beszmolhatnak, teljestmnyt produklhatnak. 4. Egy-egy rn tl sokfle gyakorlsi mdot, varicit ne alkalmazzunk. A nagyon rdekes vltozatok (jtkok, versenyek) nmelyikt tartsuk fent a tanulk jutalmazsra. 5. A mesterklt, formlis vltozatokat nagyon ritkn, s csak jtkos keretben (pl. zlogkivltsra) rdemes alkalmazni. Termszetszerleg ezeket a mdokat a tanulk elbrlsra, osztlyzsra, j szvegek olvassra nem hasznlhatjuk.

A) A

-26.
J nhny gyakorlat rtke a nevelsi helyzet sajtossgaitl, a nevel egynisgtl, az osztly sszetteltl is fgg. Minden nevelnek mrlegelnie kell, hogy mely mdok felelnek meg leginkbb a maga s a tanulk sajtossgainak. 7. Az itt kvetkez gyakorlatok mindegyikt egy osztlyban vgigprblni, rendszeresen alkalmazni nem lehet. Tbbnyire 15-20 fle vltozatot clszer csak hasznlni, azokat sem egyenl arnyban.(A tanulk sem ignyelnek mindig jabb s jabb vltozatokat: nhny vlik szmukra kedveltebb.) Megjegyzend, hogy idnknt rdemes a tanulkra bzni, melyik gyakorlsi mdot alkalmazzuk a gyakorl rn. Az egyes gyakorlsi mdokat a knnyebb ttekinthetsg kedvrt csoportostottuk:

I. Egyni olvass
1. Hangos egyni olvass (Alapvarici) A nevel felszltsra a tanul addig olvas, amg a nevel meg nem lltja. A tanul legfbb feladata a minl hibtlanabb olvass. Jrulkos feladatknt adhatk konkrt, technikai instrukcik. (Pl. lassan, tagoltan, hangosan olvass, gyelj a szvgekre stb.) Adhat tartalmi feladat is (olvass utn szmolj be, mit olvastl). A szmonkrs legtermszetesebb formja ez a md. Elnyei: A tanul kizrlag sajt erejre tmaszkodik: maga vlasztja meg a tempt, ritmust, hangert, hanghordozst, stb. Srget krlmnyek nem zavarjk. A gyermek termszetes mdon olvashat. Hibit olvass kzben javthatja, ismtelhet. Figyelmt teljes egszben az olvassra koncentrlhatja. Hibalehetsgei: Olvass kzben a tanul olvassa alig befolysolhat. Huzamos alkalmazsa esetn cskkenhet az osztly aktivitsa, figyelme. Az olvas tanul alig vgez kzben rtelmi erfesztseket. Tbbszr gyakorolt szvegeket (rvidebb szvegeket) esetleg nem az rsra, esetleg az emlkezetre tmaszkodva reproduklhat a tanul. 2. Hibajell olvass: A tanul az elzhz hasonlan olvas, m hibzs esetn az osztly jelzi a hibt. (Kopogs, taps, hiba) Elnyei: Az olvas tanul rdekeltebb vlik az olvassban. A hibkat azonnal javtania kell. Az osztly nagyobb aktivitssal, figyelemmel kveti az egyes tanul olvasst. Hibalehetsgei: A tanul figyelme az elznl is jobban a technikra s nem a tartalomra irnyul. Az olvass kzbeni jelzsek megzavarhatjk az olvast, kizkkenthetik a lendletbl. (A gyenge olvass nagyon trdeltt vlhat.) 3. sszefgg olvass: A teljes olvasmnyt egy tanul olvassa vgig hangosan. Elnyei: Az olvas tanulnak komoly sikerlehetsg, nagy teljestmny. Az osztly elmlylt, kvet olvasst vgezhet, a szltgats nem tereli el figyelmket. Az olvas tanulrl megbzhat, teljes kpet ad. Hibalehetsgei: Az olvas tanulnak fraszt, fleg akkor, ha osztlyozzuk teljestmnyt. Kevs tanult tudunk gy olvastatni. A gyengbbekkel nagyon sok idt kell eltlteni. Az osztly figyelme cskken; a gyakorls egyhangv vlik. (Kivve akkor, ha tartalmas, vonz feladatot adunk kzben.) 4. Szvegelemek olvassa A tanul csak meghatrozott szavakat, kifejezseket, mondatokat olvas. (PL. klnsen nehezen olvashat rszeket: Prmcsk, karosszria stb.) Elnye: Kiemelten hatsosabb, eredmnyesebb a gyakorlsuk. Htrnya: A tanul megtanulja, s nem olvassa, hanem emlkezetbl mondja a kifejezseket. 5. Bemutat (minta-) olvass: A nevel kitnteti a tanult, pldaknt lltja a tbbiek el. (Pl. ismtelt bemutatskor, rszegysgek els olvassakor.) Elnye: Hasonlak az sszefgg olvass elnyeihez. Htrnya: A bemutatst vgz tanul kevsb tud a tartalomra koncentrlni. Tbbnyire csak a jobbak olvasnak j szveget, a gyengbbek nem. 6. Tkletest (javt) olvass A tanul addig (annyiszor) olvassa a kijellt szvegrszt, amg hibtlanul el nem tudja olvasni. ltalban rvid szvegrszeket rdemes csak vlasztani. Versenyszeren is vgeztethetjk.

-3Elnyei: A tanulk meggyzdhetnek a gyakorls jelentsgrl. Az olvas tanul vgl sikerlmnyhez jut. Az osztly figyelme lnkebb vlik. Hibalehetsgei: Sokszori ismtlsre emlkezetbe vsi a gyerek a szveget. A sikertelensg kudarc(esetleg szgyen-) lmnnyel jr. Egy id utn improduktvv vlik. Egyhangsg veszlye. 7. Lncolvass: Megadott terjedelm 1-2 mondatos szvegrszeket egyms utn sorban olvasnak a tanulk. (Pl. padsoronknt) Elnyei: Mozgalmas, perg gyakorls. A tantnak nem kell llandan irnytani a tanulkat. Sok tanult leosztlyozhat gy. Hibalehetsgei: A tanulk kiszmthatjk a rjuk es szvegrszt, csak arra kszlnek, s nem figyelnek. A ksbb kvetkezk figyelme lazbb. Akik mr olvastak, mg kevsb figyelnek. (Jrulkos feladatokkal mindezeken segteni lehet.) 8. Illusztrl olvass: Nem nll gyakorlsi varici: a tartalomelmondshoz kapcsoldik. Beszmol kzben a tanul egyes szvegrszeket felolvas a tanknyvbl, pl. idzi a szereplk szavait, vlemnyt, tulajdonsgait. Elnyei: Fleg tvlati jelentsge van, az rtelmes, nll tanulsra kszti fel a tanulkat. A tartalomelmondst sznesebb teszi. Lnyegkiemelsre ksztet. Hibalehetsgei: Hossz ideig tart megtantani a tanulkat r.

9.

Ellenrz olvass (Kszsgszint felmrs) Egyszeri teljestmny, a tanul minden hibja, bizonytalansga beleszmt az rtkelsbe. Elnye: Nagy figyelmet, sszeszedettsget kvn Htrnya: A nagy kockzat miatt nvekedhet a hibk arnya. 10. jsgolvass: Jobb olvas gyerekek a tananyag kiegsztseknt ismeretlen szvegrszeket olvasnak fel folyiratokbl, knyvekbl. 11. Szokatlan bettpusok olvassa: A tanknyvn kvli szvegek legtbbszr eltr tipogrfiai megoldssal kszlnek. (PL. jsgok, lexikonok stb.) Fleg az a g f betk szokatlansga zavarhatja a folyamatossgot. (A tanult nagybetktl eltr betformkat, pedig plaktok olvassval gyakorolhatjuk.)

II. Trsas olvass


12. Egytt olvass a tantval: A pros olvassnak ez a mdja ersen motivlt gyakorlat. Klnsen a nehezebben alakthat, megrgzlt hibkkal olvas tanul esetben lehet hasznos. Jutalom jelleg is lehet. 13. Pros olvass: Azonos vagy klnbz kszsgszint tanulk olvashatnak egytt. rdekes varici, ha a tanul egyms utn ms s ms tanulval olvas egytt. rtkei: A tanulk btrabban olvasnak, mint egyedl. Tudnak figyelni egymsra, alkalmazkodnak is egymshoz. A hanghordozs, temp alig klnbzik az egyni olvasstl. Hibalehetsgei: Egyik tanul elnyomhatja a msikat. Visszhangoss vlhat az olvass. Inkbb egymsra figyelnek, mint a tartalomra. Egyikk hibja nagyon zavarhatja a msikat. (Kt gyenge tanul ezrt alig tud egytt olvasni.) 14. Csoportonknti olvass: rtkei: Hasonlak a karban olvassihoz, azzal a klnbsggel, hogy a tanulk olvassa kevsb modoros gy, a tant knnyebben ellenrizheti az egyneket, az osztly egy rsze, pedig figyeli, kveti az olvas csoportot. Hibalehetsgei: Egyenletes tempt nagyon nehezen tudnak tartani a tanulk, legtbbszr elolvask vezetik a csoportot. Sok energit, figyelmet kt le az egytt olvass. 15. Karban olvass rtkei: Kezd gyakorlatknt fegyelmezi, aktivizlja a tanulkat. Lassbb tempjt a gyengbbek is kvetni tudjk. Az olvasmnyok lnyegt, hangslyos rszeit hatsosan emeli ki. Egyenletes, folyamatos ritmus.

-4Hibalehetsgei: Modoros torztott hanghordozs (dallam). Lass, nehzkes temp. Hibajavts nehz. j szvegnl kevsb alkalmas. Hosszabb ideig unalmas.(Egyni rdekeltsg, motivci hinyzik.)

16. Visszhangolvass Az egyik fl (tanul vagy csoport) azonnal megismtli (visszhangozza) a msik fl. A visszhangozs szavanknt vagy mondatonknt trtnhet. Egyn egyn, egyn csoport (osztly), csoport csoport, stb. varicii lehetnek. A hanger is lehet vltoz tnyez (a visszhang halkabb). Elnyei: Jtkos, figyelst ignyl gyakorlat. Segti a szkpek, kifejezsek rgztst. Gyengknl tempfokozsra, hanghordozs tkletestsre alkalmas. Hibalehetsgei: A visszhang olvass helyett emlkezetbl mondja a szveget. Komoly tartalm olvasmnyokat komikuss tehet. Hosszabb ideig nem clszer alkalmazni. 17. Felelget (vltogat) olvass: Kt tanul (padsor) felvltva olvassa a szveget. (1-1 mondatot, bekezdst) Egyik varicija az ismtl felelget: az egyik fl 2 mondatot olvas, a msik megismtli az utols mondatot s hozzolvas mg egy mondatot, s gy tovbb. Javt-felelget vltozat: a hibsan olvasott mondatot a msik megismtli. Elnyei: Ersti az olvassi figyelmet. Igazodik a szveg tagolshoz, ezrt az rsjelek pontos betartsra nevel. Azonnali hibajavts. Hibalehetsgei: Hasonlak az elz olvassi md hiba lehetsgeihez. 18. Csillag-olvass A felelget s a stafta-olvass keverke. Egy tanul olvass utn szlt valakit (1 mondat utn), majd utna ismt olvas, jra szlt valakit stb. Teht minden 2. alkalommal olvas. Elnye: A gyengbb tanulkat gy lehet foglalkoztatni, hogy a tbbieknek is rdekes, vltozatos legyen. 19. Dramatizl olvass Ez a gyakorlat nem szorul bvebb magyarzatra. Sok vltozata lehet. (A szereplket egynek, csoportok, prok kpviselhetik, helykn vagy sznpadon olvashatnak stb.) 20. Duzzaszt (apaszt) olvass Az olvasst egy tanul kezdi. Minden mondatnl meghatrozott rend (pl. lsrend) szerint j tanul kapcsoldik be az olvassba, amg vgl az egsz csoport (osztly) karban olvas. Az apaszt ennek fordtottja. A tanulk prosval is belphetnek ill. ki. rdekes, lvezetes gyakorlat. Az apaszt specilis rtke, hogy a btortalanabb elszr karban olvas, s fokozatosan jut el az egyni olvasshoz. 21. Raglyos olvass A duzzaszt specilis formja: az jabb tanulk nem lsrend szerint kapcsoldnak be, hanem a padsorok kztt jr tant esetleg tanul rintsre. jabb rintsre abbahagyjk az olvasst. Ez is nagyon lvezetes gyakorlat, fokozza az olvassi figyelmet.

III. Kvet olvass


22. Kvet olvass Az alapvarici nem nll gyakorlat, minden hangos olvass alkalmval a nem olvas tanulk kvet olvasst vgeznek. Hogy a tanulk valban olvassanak, a vratlan felszlts lehetsgt szoktuk kszenltben tartani. (Ujjal kvets.) Nhny olvassi mdnl nincs szksg ilyen adminisztratv intzkedsre, mert a tanulk nkntelenl is figyelnek. (Pl. olvassi verseny, stafta, kiszort stb. olvassnl.) 23. Csali olvass Kifejezetten kvetsi gyakorlat: A nevel szndkosan hibs, eltorztott szveget olvas. A tanulknak vagy jelezni kell a hibkat, vagy a vgn elsorolni. Fokozza a kvet olvass hatkonysgt. 24. Ellenrz olvass Verseny vagy jtk kzben nhny pontozbrt jellnk ki, akik kvetik s rtkelik trsaik olvasst. A kiemelt felelssg fokozza a kvet olvass hatkonysgt.

-5-

25. Sg Egy tanul olvassa alkalmval sgt jellnk ki (egy tanult, esetleg egy csoportot vagy az osztlyt). Ha az olvas tanul hibzik, vagy elakad, halkan sgniuk kell. rtkei: csak jtkos keretben rvnyeslnek. Hibalehetsgek: ritkn tancsos alkalmazni: a sgst eltlozzk a tanulk; sokszor megzavarja az olvas tanult.

IV. Nma olvass


26. Csendes olvass A csendes olvass (foglalkozs) minden esetben alkalmazsra kerl, amikor senki nem olvas hangosan, a tanulknak viszont olvassi feladatuk van. Jelentsgt nem szksges mltatni. A tanulkat fokozatosan kell megismertetni ezzel az olvassi mddal. A specilis gyakorlatok ezt a clt szolgljk. 27. Vltakoz olvass A tanul(k) egy mondatot hangosan, egyet nmn olvas(nak). Elnyei: J elkszlet az nll nma olvassra: egy mondat olvassa nem megerltet. Nagy fegyelmet s figyelmet kvn. Kitnen alkalmas a szveg mondatokra tagolsra, a mondatvgi rsjelek betartsra. Vltozatos, rdekes. Ms varicikkal is kombinlhat. Hibalehetsgek: A nma rszeket elkapkodjk a tanulk. A hangos mondatokat bizonytalanul kezdik. Ezrt clszerbb egyni olvastatst vgezni.) 28. Bvpatak (alagt) A fenti md vltozata, azzal a klnbsggel, hogy nem adott szvegrszek utn vltoztatjk az olvassi mdot, hanem a tant jelzseire. Csoportos vltozatban jtkos, izgalmas: vajon ott tart-e mindenki? Sztszakad-e a vonat az alagtban? Legfbb rtke: egyenletes temptartsra szoktats. 29. Ksleltetett olvass A tanulk nem olvasnak hangosan, hanem minden sz vagy mondat eltt elszr nmn elolvassk a kiolvasand rszt. (Lehet kopogssal is vezrelni.) Rendkvl hatsos gyakorlat ez a rosszul, meggondolatlanul, hibsan olvas tanulk szmra, fejleszti az ttekintkszsget, ezrt a nma olvassra ttrsnek fontos fokozata. Az rtkeknek az olvassi ritmus (temp) megtrse az ra, ezrt ritmusfejleszt gyakorlatokkal egytt tancsos alkalmazni. 30. Tilos (kihagysos) olvass A hangosan olvasott szveg bizonyos szavait, egysgeit nem szabad hangosan kiolvasni, csak nmn. (Kezdetben mozgssal, kopogssal lehet jellni a kihagyott szavakat). Sok vltozata lehet: pl. a vessz utni szt hagyjuk el (ezzel az rsjel betartatsra szoktatunk, bizonyos szfajokat tulajdonnevek, mellknevek hagyunk el, mssalhangzval kezdd szavakat, hossz szavakat stb.). Olvass eltt legtbbszr elzetes megbeszlsre van szksg. 31. Tredkes olvass A 30. sz. egyik vltozata, m kzvetlenl kszti el a nma olvasst a sztestek jellegzetes elemeinek kiemelsvel. A tanulk nmn olvasnak, csak megadott szelemeket olvasnak ki hangosan. (Pl. kezdbetket, a szavak els s utols sztagjt stb.).Mesterklt volta miatt csak rvid ideig clszer alkalmazni, s csak begyakorolt szvegeknl. 32. Korrektra Ehhez a gyakorlathoz sokszorostott szvegre van szksg. Az olvasmnyt sok hibval rjuk le, s a tanulknak (nma olvasssal) meg kell keresni ezeket a hibkat. Komoly figyelemfejleszt gyakorlat, fokozza a nma olvass pontossgt, precizitst.

-633. Utnolvass Hallott szveget utlag rtkelnek, korriglnak a tanulk, miutn elolvassk a knyvbl. Legjobb ismeretlen szveget (versrszletet) vlasztani. A tanulk lehajtott fejjel hallgassk vgig. Ez a gyakorlat a megfigyelst, emlkezst fejleszti, ugyanakkor rtelmet ad a nma olvassnak.

34. Nma-stafta A tanul egy mondatot olvas nmn. Elolvass utn valakit szlt, aki szintn nmn olvassa kvetkez mondatot is. Megbeszlt jelre az illet tanultl hangos olvasst krnk. (Ahol ppen tart.). A jelet a tant vagy valamelyik tanul adhatja. Nagyon rdekes, ha a jelzs a legvratlanabbul pl. csak a 6.-7. tanulnl kri a tanul hangos olvassra. Az osztly tagjai ltalban nagy figyelemmel vgzik.

V. Temp- s ritmusgyakorlatok
35. Sztagol olvass Mg a 4. osztlyban is szksges lehet idnknt (hosszabb, nehezen olvashat szavakkal teletzdelt szveg esetben). A betkapcsolatok, szvgek pontos kiolvassban segt. 36. temezett olvass A csoportos (trsas) gyakorlatok ltalban temezettek is. Szksg lehet azonban az egyni vagy trsas olvass hangslyos temezsre is (kopogssal, tapssal stb.) A folyamatos, hosszas temezs negyedikben mr nem szksges, teht csak rvidebb szvegrszeknl alkalmazzuk. Illetve az olvass kezdetn, amg a tanulk t nem veszik az egyenletes tempt.) Tempfokozsra, lasstsra nagyon j gyakorlat. 37. Olvass testmozgssal Az temezett olvass specilis esete: a tanulk ritmikus testmozgst (a test himblsa, temezs kzzel) vgeznek olvass kzben. Hangos olvasskor ritkn alkalmazzuk; a nma olvassra val ttrskor hasznos lehet tbbszr is. (Alkalmanknt rvid idre!) 38. Dadog olvass A sztagol olvass specilis esete: a tanulk minden sztagot megkettzve olvasnak. Klnsen azoknak a tanulknak hasznos, akik mg nem tudnak szkpekben, folyamatosan olvasni, illetve, akik szakadozott tempban olvasnak. Mesterklt volta miatt csak indokolt esetben, ritkn alkalmazand gyakorlat. (Dadog gyerekeknl ne alkalmazzuk!) 39. Lasstott olvass Hadarva, felletesen olvas tanulkat a temp mestersges cskkentsvel ksztessnk helyes olvassra. A sztagol olvasstl lnyegesen klnbzik: a sztagokat nem szabad sztvlasztani, teht magnhangzkat hosszasabban kell hangoztatni. Emiatt az olvassi md modoros (nekl). Tempja tbbnyire egyenetlen. 40. Gyorstott olvass Az elz ellentte. Elnye, hogy az olvassi ritmust egyenletesebb teszi. Hibalehetsg: a sztagokat lesen hangslyozza a gyerek, emiatt a magnhangzk kpzse felletes. 41. Olvass idre Megadott idegysg alatt kell meghatrozott szveget hibtlanul elolvasni. Tempfokozsra ppen gy hasznlhat, mint tempcskkentsre. (Ne fejezze be sokkal elbb!)

42. Szntelen nonstop olvass (Elromlott a lemezjtsz)


A szlamoknak megfelel olvasst segti el az sszefgg szvegegysgek sokszori, meglls nlkli olvassval. A gyakorlat eltt krl kell hatrolni az elolvasand szvegrszt. A rossz lgzstechnikt pl. kapkod, szavanknti levegvtelt is javthatjuk vele: csak a kijellt rszeknl szabad levegt venni. 43. Hatrol olvass

-7A szvegek rtelemszer hatrolst segti el. Lnyege, hogy a mondathatroknl rsjeleknl a tanulknak valami jelzst kell produklni. (Kopogs, karemels, fellls, taps stb.).

VI. Dinamikai gyakorlatok


44. Halk olvass A tanulk a szoksos hangernl halkabban olvasnak. (ltalban a legkisebb hangert kvnjuk meg.) Nem suttog olvass, ugyanis a magnhangzk, zngs mssalhangzk olvassakor a hangszalagok mg rezegnek. Egyik vltozatban nhny tanul (vagy a tant) szoksos hangervel olvas. Fleg j szvegek, kltemnyek olvassakor lehet hasznos. A halk olvass kevsb torz, kifejezbb hanglejts lehet, mint a hangos olvass. 45. Suttog (szjmozgsos) olvass A tanulk gy olvassanak, hogy hangszalagjaik ne rezegjenek. A szjmozgsos vltozatnl hangot nem adnak ki, csupn artikullnak. A tanulkat rknyszerti, hogy minden bett olvassanak el. Htrnya, hogy a tanulk eltlozhatjk az artikullst, hamar komolytalann vlhat. Nem clszer tl sokig alkalmazni. 46. Ers (hangos) olvass A tanulk a szoksosnl hangosabban olvasnak. A halk olvassrl val leszoktats rdekben ajnlatos gy vgeztetni, hogy elszr az osztly (csoport) olvasson ersen nhny mondatot, s folytatsknt a halkan olvas tanul. A hanghordozs az ers olvassnl elszntelenedik, modoross vlik, ezrt csak indokolt esetben clszer alkalmazni. 47. Nyomatkos olvass (snta olvass) Egy tanul (vagy csoport) folyamatosan olvassa a szveget, bizonyos sztagokat azonban az egsz osztly olvas. Pl. a szavak els sztagjt, a hangslyos sztagokat stb.) Ajnlatos olvass eltt alhzatni a knyvben, a karban olvasand sztagokat. 48. Rdizs (rdiz olvass) A folyamatosan olvas tanul (csoport) a tant megadott jelre (koppants, taps, le!, stb.) egy fokozattal halkabban olvas, jabb jelre tovbb halktja az olvasst. Ha a tant ms jelzst ad, ersteni kell stb. Nagyon vltozatosan vgezhet. Kitnen bevlt, gyakran alkalmazhat olvassi md. A hanger szablyozson tl, figyelemlekt szerepe is lehet, fegyelmezi a tanulkat. 49. Sket olvass A tanul befogott fllel olvas (hangtompt flvd is hasznlhat). Fleg a halkan olvas tanulkat segti a btrabb olvassra szoltatsban. Az akusztikus jelzsek tomptsval (esetleges kikapcsolsval) ersteni tudja a bet-hangkpzs kapcsolatot, rejtett olvassi hibkat fedezhetnk fel a tanulknl. 50. Alolvass (s flolvass) A pros olvass egyik formja. Az egyik tanul rendes hangervel olvas, a msik tanulnak viszont gy kell olvasnia, hogy mindig hallja (alolvasskor), avagy ne hallja (flolvasskor) trsa hangjt. Egyn-csoport vltozatban is alkalmazhat. 51. nekl olvass A tanul gy olvas, hogy hangszalagjai llandan rezegjenek, teht nekelve. A szhatrokat ltalban nem jellik sznetekkel (legato), a mondathatrokat viszont igen. Sok clra hasznlhat: dadog, motorikusan bizonytalan tanulknl, akadoz, kapkod olvass tanulknl, a mondathatrok betartsnak szoktatsa rdekben, a hanghordozs javtsa rdekben stb. Mesterklt volta miatt ritkn, a csak rvid ideig alkalmazhat. Karban olvassra sok szempontbl nem alkalmas.

-8-

VII: Vlogat olvassi vltozatok


Tipikusan 4. osztlyba val gyakorlsi md a vlogat olvass: az rtelmes olvassra szoktats rdekben igen srn alkalmazzuk. 52. Felismer (lokalizl) vlogats Az olvasott szvegrszlet helyt keresik meg a tanulk. Tekintve, hogy felismer tevkenysget kvn a tanulktl, inkbb rgztsre, a tjkozds fejlesztsre, az olvassi figyelem fokozsra hasznlhat. A feladatads szmtalan formban trtnhet: A tant felolvassa a szvegrszt, csak egy tredket olvas fel, krdst tesz fel, egyetlen szt kzl a kvnt mondatbl stb. Terjedelme is vltozhat. Sokflekppen ellenrizhet. (A tanul megmutatja a knyvben, folytatja az olvasst, kiegszti a szvegrszletet stb.) 53. rtelmez vlogats A puszta felismersen kvl a tanulknak rtelmi munkt is kell vgezni. A hvjel lehet egy ismeretlen kp, kpsorozat, rajz, dallam, szmjegy, mozdulat stb. Az instrukci tbbnyire ilyesmi: Az olvasmny mely rsze jut eszetekbe errl a dologrl? Ez a vltozat teht mr rtelemszer olvasst, j szvegrtst, j megfigyelst stb. felttelez. Klnbz nehzsgi fokai lehetnek. A tallgatst hossz ideig nem szabad engedni, mert ez cskkenti az rtelemfejleszt hatst. (Inkbb a feladaton knnytsnk.) 54. Mondatszomszdok A felismer olvass specilis esete. A tant ltal felolvasott mondaton kvl az azt megelz, s az azt kvet mondatot is fel kell olvasnia a tanulnak. 55. Lnyegkeres (vzlatol) olvass Az olvasand szveget nem jelli meg konkrtan a tant, a tanulkra bzza az olvasmny (bekezds) legfontosabb gondolatnak megkeresst. Ez a md j tmenet az nll szvegelemzs, szvegfeldolgozs fel. 56. Grammatikai (stilris) vlogats Nem tartalmi, hanem nyelvtani kategrik szerint trtnik a vlogats. (Pl. Azokat a mondatokat olvassk fel, amiben tbbes szm fnevek vannak.) Fejlettebb fokon a tanulk nem kapnak felkszlsi idt, ezzel arra knyszertjk ket, hogy elolvass eltt gyorsan tekintsk t a szveget. A stilris vlogats mg 4. osztlyban is kell felkszlsi id utn lehet eredmnyes. 57. Eszttikai vlogats Az elz vltozatoktl eltren a tant itt nem hatrozza meg az olvasand szveget, hanem a tanulkra bzza a vlogatst. (Melyik tetszett a legjobban, melyik rsz a legszebb?) Ezzel a gyakorlattal llsfoglalsra, eszttikai tletalkotsra szoktatjuk a tanulkat (kivlt akkor, ha indokoltatjuk is a vlaszokat). A gyakorlatoknak sugalmaz hatsa is van: indirekt rhats ez, hogy az olvasottakat a gyermek magnak vallja. Vigyzni kell arra, hogy a tanulk ne tletszeren vlaszoljanak, teht a nekik valban tetsz rszeket emeljk ki. Ennek rdekben nem tancsos a vlemnyeket sokig erltetni. Flttlenl adni kell idt a tanulknak, hogy az olvasmnyt elzetesen ttekinthessk. Csoportmunkra is adhat a vlaszts megvitatsa. 58. Technikai vlogats A tanulknak azokat a mondatokat, szvegrszeket kell megkeresni, melyek a legnehezebben olvashat, a legtbb olvassi problmt tartalmazzk. Az instrukci utn helyes, ha elbb karban elolvastatjuk az olvasmnyt. A gyakorlat a tudatos kszsgfejlesztst segti, nismeretre nevel. 59. sszehasonlt olvass ltalban kt olvasmnyt clszer kijellni, hogy a tanulk tartalmban, nyelvi szerkezetben, stlusban hasonl mondatokat egyms mell lltsk. Nagyfok rtelmi erfesztst kvn gyakorlat. Vgtelen sok vltozata lehetsges. (Hasonl-ellenttes gondolatok; elzmny-kvetkezmny; ok-okozat; ltalnos-konkrt prostsa). A

-9tanulknak flttlenl kell elkszleti idt biztostanunk. Bizonyos tartalmi segtsgre is szksg lehet. Csoportmunka is lehet.

60. Megrz olvass Sok vonatkozsban leginkbb a vlogat olvass formi kz sorolhat gyakorlat. Az osztly (csoport) karban olvas, s a tant jelre pl. rintsre egy-egy tanulnak az olvasott mondatot meg kell rizni, jegyezni. Ha minden mondatot megriztet a tant, utna lncolvass (egyni olvass) kvetkezhet. Egyes olvasmnyoknl j vzlatksztsi md ez: a legfontosabb mondatokat megrizteti a tant. Mg fejlesztbb, ha nem a tant, hanem valamelyik tanul irnytja a megrzst. 61. Maradk olvass Az 52. sz. fordtott esete: Minden tanul egy mondatot olvas tetszs szerinti helyrl a szvegbl. A sorra kerl tanulknak csak olyan mondatokat szabad olvasni, melyek addig mg nem szerepeltek. A gyakorlat befejez mozzanatai a legfontosabbak. gyelni kell arra, hogy a tanulk ne tegyenek jeleket a knyvkbe. Kezdetben rvidebb olvasmnyokat rdemes vlasztani. 62. Vlogat stafta A kt gyakorlsi md kombincija. Minden tanul egy mondatot olvas, majd egy krdst tesz fel, melyre az olvasmny valamelyik mondatval lehet felelni. Ezutn felszlt az olvassra egy tanult is. A folyamatossg rdekben idt kell adni eltte, hogy mindenki vlasszon nhny krdst, amit feltesz majd msoknak, ha rkerl a sor. Nagyon rdekes vltozat, ha az olvas tanul nem szlt fel senkit, hanem az veszi t a staftabotot, aki legelszr megtallta az illet szvegrszt. Sok elnye mellett a tanulk krdskultrjt is jelentsen fejleszti ez a gyakorlat. 63. Vlogat olvass karban Az instrukci utn megadott jelre, egyszerre az egsz osztly olvassa a keresett szvegrszt. Tancsos kezdetben knny feladatokat adni.

VIII: Jtkos gyakorlatok, versenyek


Ezek kzl tbbet nllan nem clszer alkalmazni, csak trfs versenyek, trsasjtkok pl. zlogkivlts sorn. 64. Stafta-olvass Minden tanul 1 (esetleg2) mondatot olvas, majd felszlt valakit, hogy, aki folytatja az olvasst. Igen elterjedt, hasznos, rdekes gyakorlat. Tekintve, hogy a tanulk trdelt szveget olvasnak, s figyelmk nem is koncentrldik ersen a tartalomra, szksges kiegsztsl ugyanazon az rn sszefgg olvastatst, az olvasottak tartalmval kapcsolatos gyakorlatokat vgeztetni. (Stafta-olvastatskor nem rdemes tartalmi feladatokat adni a tanulknak.) 65. Hiba-stafta A tanulk egyik vltozatban meghatrozott sorrendben (lsrend szerint) olvasnak, spedig mindaddig, mg hibt nem kvetnek el. Ilyenkor a kvetkez tanul folytatja az olvasst, amg nem hibzik is. Msik vltozatban a hibt elkvet tanul szltja fel tetszs szerint a kvetkez olvast. A gyakorlat legfbb rtke az osztly koncentrlt figyelme, illetve az olvas tanulk nagy akarsa, becsvgya. 66. Kiszort olvass Az osztlyt kt csapatra (csoportra) osztjuk. Abban versenyeznek, hogy melyikk ri el elszr az olvasmny vgt. Az els csoport tagjai (lncolvasssal) addig olvasnak, amg hibt nem vtenek, a msik csoport kvetkezik utna, s folytatja olvasst, amg nem hibzik. 67. Fogyaszt jtk Kt csoportban felvltva olvasnak a tanulk 1-1 mondatot, spedig gy, hogy aki olvasott, a msik csapatbl szlt valakit az olvassra. Aki hibzik, kiesik a tovbbi versenybl (felll). Amelyik csapatbl utoljra lve marad valaki, az a csapat gyz.

-10Mivel a tanulk mindig a msik csapat leggyengbb olvasit igyekeznek szltani, a tanulk rknyszerlnek trsaik s nmaguk kszsgszint szerinti rangsorolsra, helyzetk relis megtlsre. A tanulk nagy akarssal igyekeznek jobb pozcit kiharcolni maguknak, hogy ne k legyenek a leggyengbbek. A gyakorlat ktsgtelen htrnya, hogy a gyengk a tovbbi olvassbl kikapcsoldnak, s legtbbet a jk olvasnak. (J megolds, ha a csapat egyik tagjnak hibs olvassa utn a mr ll tanulk kzl javt valaki, s ezzel kivlthatja magt). 68. Pontszerz verseny Az elz gyakorlat mdostsa: a hibs olvask nem esnek ki a versenybl, ellenben a jl olvask mondatonknt egy-egy pontot kapnak. A versenyt a pontszm dnti el. 69. Egyni verseny Az osztly csoportjai (fik-lnyok, padsorok stb.) egy-egy versenyzt lltanak, s megadott szveg minl hibtlanabb olvassban versenyeznek. Az rtkelst az osztly vagy zsri vgezheti. 70. Kihvsos verseny Egy tanul a neveli asztalnl elolvas egy szvegrszletet, majd megkrdi az osztlyt: Tud-e valaki nlam jobban olvasni? Ha van jelentkez, a msik tanult is meghallgatja az osztly, s dnt, hogy helyet cserlhetnek-e. A verseny mindaddig folyhat, amg van, aki elfogadja a kihvst. 71. Akadlyverseny Olvass kzben a tanulknak valamilyen akadllyal kell megkzdenik, pl., ha mellknvhez rnek mondani kell mg egy mellknevet, vagy pl. az utols sz befejez hangjval kezdd szt. (Mozgsos feladat is adhat, pl. a ktjegy mssalhangzknl fel kell emelnie a kezt.) A gyakorlat elssorban a figyelem megosztsnak fokozsra j: a tanulk olvass kzben tudjanak msra is figyelni. 72. ttusa (tprba) Kt fl versenyez (kt tanul vagy kt csoport), s 5-5 feladatot oldanak meg, pl. gy: a.) A gondolategysg tartalmnak elmondsa; b.) Az egysg hibtlan, folyamatos olvassa; c.) Ugyanannak a rsznek sztagol olvassa; d.) Egy tetszs szerinti (vagy kijellt sz) magyarzata; e.) Tmr, pontos felelet a tant krdseire. (A msik fl termszetesen msik szveganyagrl szmol be.) Ez a gyakorlat szmonkrsre is hasznlhat. 73. Idztett olvass Megadott id (pl. 1 perc) alatt minl hosszabb szveget kell hibtlanul elolvasni a versenyz gyerekeknek. (A hibkat azonnal javtani kell: az ismtls azonban nem szmt bele a versenybe.) rtkelskor elegend a sztagszmot figyelembe venni. Tempfokozsra, az olvassi biztonsg nvelsre hasznlhat. 74. Pros vltverseny Kt csapatbl egyszerre olvas 1-1 tanul. Ha egyikk hibzik, csapatnak egyik tagja veszi t az olvasst (lsrend szerint). Ha a csoportban mr nem marad tbb olvas, a msik csoport nyert. Vltozatosabb a gyakorlat, ha kisebb csoportokat (pl. 5 fs) szerveznk. Hibnl vagy a tant, vagy a kijellt tanul jelez, mgpedig gy, hogy a msik tanult ne zavarja. 75. Knon-olvass Kt tanul egyszerre olvas, de a msik egy szval, mondattal ksbb kezd hozz. Aki elbb belezavarodik, az veszt. A gyakorlat temptartsra, figyelmi koncentrcira nevelhet. (A tanulk kezdetben nehezen tudjk vgezni a gyakorlatot.) 76. ldz verseny Egy gyorsan s pontosan olvas tanul kezdi az olvasst. A msik tanul egy-kt mondattal ksbb kezdi el, s igyekszik utolrni trst. Brmelyikk hibzik, az egsz szt jra kell olvasnia. A msodik tanul feladata utolrni trst. (Ilyenkor az osztly egyik fele az egyik, msik fele a msik tanult figyeli, jelzi a hibkat.) 77. Dupla vagy semmi

-11Csoportos pontszerz verseny (kt csoporttal). A 68. gyakorlat vltozata: a csapat csak akkor kap pontot, ha ugyanazt a mondatot ktszer olvassa el hibtlanul a szltott tanul. (Vagy a csoport kt tagja olvassa el helyesen.) 78. Kicsi a raks, nagyot kvn A vlogat olvass egyik jtkos vltozata. A tant tetszs szerinti rsznl kezdi olvasni az olvasmnyt. Amint a tanulk kzl valaki megtallja azt a rszt, bekapcsoldik az olvassba. A gyakorlat addig tart, mg mindenki nem olvas. 79. Gondolatolvass (Hideg-meleg) A tant (ksbb kell gyakorlat utn valamelyik tanul) nmn elolvas egy rszt az olvasmnybl. A tanulk igyekeznek kitallni az olvasott rszt. A tanulk krdseire a tant (a jtkos) csak kt szval vlaszolhat, elbb ill. ksbb. A gyakorlat ezltal az olvasott anyagban val tjkozdst, az idbeli (logikai) sorrend rgztst segtheti. Msik varicijban egy tanul kimegy az osztlybl, ezalatt az osztly megllapodik egy rszletben. A tanul bejn, s olvasni kezd. Az osztly klnbz szavakkal irnytja a tanult (hideg, meleg, forr, tz stb.) 80. Betstafta Minden tanul (vagy csoport) valamelyik betnek a gazdja. (Egy bet csak egy tanulhoz tartozhat.) Olvass utn az a tanul olvashat tovbb, aki az olvasott mondat utols betjnek gazdja. 81. Titkos olvass Lnyegben a sztagol olvasson alapul. Minden sztag magnhangzjt egy v hang betoldsval meg kell ismtelni, s gy kapcsolni hozz a kvetkez sztagot. (Pl. Tivitkovos ovolvavasvs) Tempfkezsre, a sztagok pontos kiolvassra szoktat. Eleinte nehz a tanulknak. 82. Zlogosdi Brmelyik egyni olvassi mdnl a hibz tanulktl zlogot szedhetnk. Kell szm zlog sszegyjtse utn neheztett olvasssal kell a zlogot kivltani. (Pl. 30., 31., 38., 51., 81. mdon) Alkalmazhat mg zlogkivltsra a rkolvass (betnknt visszafel olvasni). Ezt sztagonknti, szavanknti vltozatban is alkalmazhatjuk. rdekes kivltsi md mg a knyvkiolvas is: valamilyen knyvben oldalrl oldalra halad a tanul, de csak a lap els szavt kell elolvasnia. Kivlthatjuk mg a zlogot kettvgott mondatok sszeillesztsvel is. 83. Nma zsibvsr Egy tanul figyeli szembl az osztlyt. Minden tanul valamely ismert, gyakorolt olvasmny egy rszt szjmozgssal olvassa. A jtkos igyekszik kitallni, hogy ki, mit olvas. Akinl eltallja, azzal szerepet cserl. 84. Ki olvasott? Egy tanul httal ll az osztlynak. A tanulk egyms utn mgje lopakodnak, s egy mondatot olvasnak halkan. Akinl a huny eltallja a szemlyt, azzal helyet cserl.

IX. Gyakorlatok magnetofonnal


85. Kszsgszint rgztse Helyesebb, ha minden tanul ugyanazt a szveget (kb. 10-15 sor) olvassa, s nem klnbz szvegrszeket. Az osztlyt kikldjk, majd egyenknt jnnek be olvasni a gyerekek. Aki mr olvasott csendben figyeli a tbbiek olvasst. (Mivel ennek is rgzt szerepe van rdemes a leggyengbbekkel kezdeni.) A tartalom se legyen kzmbs: rtkes, szp szveget vlasszunk. Minden tanul lve olvasson. Nagyon rdemes msodpercmutats rval mrni az olvass idtartamt. A rgzts eltti rkon tancsos hozzszoktatni a gyerekeket a magnetofonhoz, ha mr rejtetten nem tudjuk a felvtelt elkszteni. Valamennyi tanul olvass eltt mondja be a nevt is mikrofonba. Olvass utn a tant mondja be hny msodpercig tartott az olvass. (gy nem kell kln papron trolni az adatokat.) 86. Hangos zenet Kevsb kttt formban, mint fent, a tanulk pl. a szli rtekezletre elkldik olvassukat. A szlk tjkoztatsn kvl azrt is hasznos, mert a tanulk igyekeznek a tlk telhet legjobban olvasni, teht ers a motivl hatsa. 87. Arany-szalag

-12A kiemelkeden szp olvassi teljestmnyeket szalagon rgztjk, s hossz ideig megrizzk. A magnra olvass, gy jutalomnak szmt. (A teljestmny letrlse pedig bntetsnek.) Nemcsak egyni olvasst, hanem karban olvasst is rgzthetnk. 88. Rajt-szalag A gyakorl ra kezdetn (vagy az olvasmny feldolgozst kveten) nhny tanul (j,kzepes,gyenge) olvasst felvesszk, hogy ra vgn, gyakorls utn a fejldst rzkeltetni tudjuk. Nagyon tanulsgos, sztnz hats ez a megolds. 89. Ismtelt bemutats A tant bemutat olvasst rgzti a magnetofon, majd ksbb, ha arra szksg van, visszajtsszuk a felvtelt. Ez utbbi bemutatst mr kvet olvasssal ksrik a tanulk, teht knyvket nzhetik.(Els bemutatskor ltalban ezt nem tancsos engedni.) Ismtelt bemutatsra felhasznlhatjuk rgebbi tantvnyaink mintaszer olvasst is. 90. Egyni olvass kiemelse A magnetofon kis trerssg mikrofonja lehetv teszi, hogy a kzel s tvol l tanulk hangja lesebben elklnljn egymstl a felvtelen. A btortalanul, bizonytalanul olvas tanulk karban olvasskor jobban olvashatnak, ezrt a visszahallgats sztnz hatssal lehet rjuk. 91. Karban olvass magnra A tanulk sohasem halljk, hogy milyen a karban olvassuk, ezrt clszer egy-egy alkalommal magnra venni olvassukat, s rtkeltetni olvassukat. 92. Dramatizls magnval Az olvasmnyok dramatizlsa mindig lmnyszmba megy az osztlyban. Klnsen a ktetlen knyvnlkli dramatizlst rdemes magnra venni. 93. Kiegszt olvass magnval A hibtlanul felvett teljes szvegbl tervszeren vagy tletszeren hosszabb-rvidebb szakaszokat letrlnk. Elszr lejtsszuk a megcsonktott szveget, kzben a tanulk a tanknyvet figyelik. (Ez a kvet olvass rendkvl intenzv az esetek tbbsgben!) Ezutn kiegszttetjk egy-egy tanul hangos olvassval a szveget. 94. Egyttolvass magnval A szalagra a tant vagy egy jl olvas tanul hangjt clszer felvenni. rdekes varici, amikor a tanul sajt magval olvas egytt. 95. Visszhang-olvass magnval A 16. sz gyakorlat vltozata. Alkalmazhat gy is, hogy sajt olvasst (melyet elzetesen felvettnk) visszhangozza a tanul, azzal a feladattal, hogy hibit igyekezzk kijavtani. 96. Hanger szablyozsa magnval A tanul egytt olvas a magnval. Ha ersteni kvnjuk a hangert, felszltjuk, hogy gy olvasson, hogy ne hallja a magnt. (A hangert eleinte kicsire lltjuk, majd nveljk a hangert.) Ha a tanul tlsgosan hangosan kiablva olvas, fordtva jrunk el. Hasznlhatunk flhallgatt is. 97. Tempszablyozs magnval A tanul egytt olvas a magnval, s igyekszik az olvass tempjt ahhoz igaztani. Idnknt levesszk a hangot, majd flerstjk. A tanulnak igyekeznie kell a tempt megtartania. 98. Vlogat olvass magnval Leginkbb a 78. sz. gyakorlatnl hasznlhat. (tetszs szerinti helyen kezdjk el a lejtszst.) 99. Osztlyok kztti vetlked Kt prhuzamos osztly versenyezhet meghatrozott terjedelm szvegek minl hibtlanabb felolvassban. Elszr a kihv fl olvassa magnra a szveget, s ezt kri a msik osztlytl is. Miutn a kihvott fl teljesti a krst, most vlasz egy msik szvegrszletet, elolvassa, s ugyanezt kri a msik osztlytl. Az olvass trtnhet gy, hogy csak a legjobb tanulk olvasnak, (akiket az osztly kivlaszt), de gy is, hogy valamennyi tanul 1-1 mondatot olvas. A hibk szma szerint rtkelhetnk.

X. Szvegmunkk (nllan, csoportosan)

-13Ezek nem kifejezetten kszsgfejleszt gyakorlatok: az olvassnak csak kzvetett szerepe van bennk. A vgtelenl sokfle munkanem kzl csak nhnyat sorolunk fel, melyekben az olvassnak (fleg a nma olvassnak) hangslyos szerepe van. 100. Dramatizls (szabadon) A tanulk nem olvassk a tanknyv szvegt, hanem ktetlenl jtsszk el az olvasottakat. Sikere rdekben idt kell adnunk a tanulknak a felkszlsre, a szerep tanulgatsra. 101. Riport A dramatizls fejlettebb, alkotbb vltozata. Egy-egy gyes tanult vlasztunk riporternek, aki krdseket intz az olvasmny szereplit kpvisel tanulkhoz, s ez utbbi tanulk a szereplk nevben beszlnek. Ennl a gyakorlatnl okvetlenl kell felkszlsi idt adni a tanulknak. (Pl. csoportmunka keretben beszlik meg a tanulk a riportot.) Az osztly tbbi rsze ezalatt a tant vezetsvel olvashat, de lehet tbb csoportot is szervezni, azonos feladattal. rdekes sszehasonltani, melyik csoport kszti a legsikerltebb riportot. 102. Megemlkezs Egyes tanulknak, vagy csoportoknak feladatul adhatjuk, hogy a trgyalt (trtnelmi tmj) olvasmny alapjn egy rvid megemlkezst (nnepi beszdet) lltsanak ssze. Kezdetben kzsen megbeszlhetjk a ksztend megemlkezs vzlatt. 103. Napi krnika (TV hrad) A tanul (vagy csoport) az olvasottakbl rvid hranyagot llt ssze. (Ismeretkzl olvasmnyoknl is alkalmazhat.) A jtkos keret fokozhat, ha TV dobozt barkcsolunk, s ezt az asztalra a tanul el tesszk. 104. Vita Leginkbb csoportfeladat lehet az olvasmny vitaszer feldolgozsa: az egyik fl igazolsra, a msik cfolsra kszl fel. 105. Ksrszveg kivlasztsa Megadott kpekhez kivlasztjk az olvasmny legtallbb rszeit, s bemutatskor felolvassk. Kisebb mdostsokat is elvgezhetnek a szvegen. 106. Jellemzs (Lers) Egyni vagy csoportmunkban kivlasztjk a tanulk az egyes szereplkre leginkbb ill mondatokat, kifejezseket. Rejtvnyjelleg is lehet: a tbbi tanulnak fel kell ismernie kirl van sz. 107. Kiegszt olvass nll vagy csoportmunka keretben az olvasottakhoz kapcsold anyagot gyjtenek ms forrsbl. Az rdekesebbekrl beszmolnak az osztlynak. 108. Egyms tantsa A gyengbben olvas mell jl olvas tanult osztunk be, s feladatul adjuk, hogy kln gyakoroljk az olvasmnyt. A prok, avagy a csoport az osztlyterem egyik rszben foglal helyet. Halk olvassuk egy id utn az osztly hangos olvasst rvid id mlva mr nem zavarja. 109. Olvasgats (Bngszs) Amg a tant a gyengbbekkel foglalkozik, a jknak elegend mennyisg olvasnivalt knyvet, jsgot ad. A tantsi rkon rdemes idnknt ezt a megoldst vlasztani: mg inkbb megszerettethetjk tanulinkkal az olvasst; ugyanakkor nem kell flnnk attl, hogy a gyengkkel val hosszadalmas foglalkozs llektelenn, esetleg elviselhetetlenn teszi a kzs munkt. 110. Krdsek megvlaszolsa nll egyni vagy csoportmunkra nhny krdst jellnk ki, s a vlaszadsra szban vagy rsban kszlnek fel a tanulk. (A tanknyv krdseit nem is lenne j mindig kzs munkval feldolgozni.) 111. Vzlatkszts nllan vagy csoportosan A tanulk klnfle megoldsai termkeny vitt indthatnak el 112. Krdskeress

-14nll, egyni vagy csoportmunka lehet: az olvasmny alapjn 3-5 krdst kell a tanulknak megfogalmazniuk. 113. Tanulsgok, j informcik kikeresse A tanulknak az a feladata, hogy feleljenek, mi jat tanultak az olvasmnybl.

114. Szmagyarzat Nhny megadott (esetleg szabadon vlasztott) sz, kifejezs magyarzatra kell a tanulknak felkszlni. (Akr versenyszer is lehet.) 115. Rajzos illusztrci ksztse nll, egyni vagy csoportfeladat lehet. Fejleszt hatsa akkor teljes, ha az osztlynak val bemutatskor rtelmesen indokol, magyarz is a tanul. (A csoportok akr kpsorozatot is kszthetnek.) 116. Olvasmnyok sszehasonltsa ltalban kt (br esetenknt lehet tbb is) olvasmny hasonl gondolatait, kifejezseit kerestetjk meg a tanulkkal nll munka keretben. 117. Mondatbvts A tanulk nll munkval felkszlnek arra, hogy meghatrozott szvegrsz (egy bekezds) mondatait egy-egy j szval kibvtve olvassk. A mondatba ill, rtelemszeren helyes szavakkal szabad csak bvteni a mondatokat. (Nagyon fejleszt hats, rtelmes olvassra szoktat, rdekes gyakorlat.) 118. Mondatszkts Az elz ellentte: A tanulk egy-egy szt kihagynak a mondatbl, de gy, hogy mg rtelmesek maradjanak, illetve ne vltozzk meg rtelmk. 119. Szhelyettests Az olvasott mondatok egyes szavait a tanulk ms rokon jelents szavakkal helyettestik. 120. Dszt olvass Az elz gyakorlat vltozata: A tanulk mondatonknt egy vagy tbb szt rokonrtelm trsaival egytt olvassk. 121. Szgyjts Megadott szempontok alapjn a tanulk nll munkval (vagy csoportosan) szavakat gyjtenek az olvasmnybl. Versenyszer is lehet. 122. Szlnc (szcsokor) A tanulk az olvasmny tetszs szerinti szavval indulnak, majd a sz utols betjvel kezdd szt keresnek az olvasmnyban, ennek ismt az utols szavhoz keresnek az olvasmnyban szerepl szt stb. Mindaddig dolgoznak, mg meg nem szakad a lnc. Utna szmonkrjk, ki ksztette a leghosszabb lncot. A szcsokor lnyege: valamely kivlasztott (megadott) sz minden betjhez keresnek az illet betvel kezdd szt az olvasmnybl. Ezek a gyakorlatok pontos olvasst pl. a szvegek helyes kiolvasst segtik kzvetetten. 123. Memorizls (szszerinti tanuls) Nemcsak arra a megoldsra gondolunk, amikor a tanulkat teljesen magukra hagyjuk, hogy prbljk megtanulni az adott szveget. Inkbb a kollektv szvegtanuls gyakorlst hangslyoznnk: gyakoroltatni kell a tanulkkal, hogy miknt kell helyesen megtanulni valamit. (Egysgekre bonts, egysgek megtanulsa, sszekapcsolsa, felmondsi ksrletek, sszefgg rgzts.) Megjegyzend, hogy przai szvegrszek knyvnlkli megtanulsa tantervi kvetelmny is a 4. osztlyban.

XI. Ismeretlen szvegek olvassa


124. Knyvolvass az rn Valamilyen ismeretterjeszt vagy szpirodalmi knyvet a tanv sorn folyamatosan felolvasunk: a gyakorl rk nhny perct sznjuk erre. Az olvasst mindig arra a tanulra bzzuk, aki az rn a legjobban szerepelt. Ha az osztly rszolglt, jutalombl esetenknt a tant olvassa a soron kvetkez rszt.

-15125. Feladatlapos szvegolvass A tanulk szmnak megfelel feladatlapot ksztnk, pl. jsgkivgsokat ragasztunk klnll lapokra. Minden tanul ms szveget kap, s rvid felkszls utn felolvasst tart. Tartalmi, nyelvtani s egyb feladatok is trsthatk hozz. (Pl. a rszekre szabdalt mest a lapok helyes sorrendjben kell felolvasni.)

126. Trfk, viccek olvassa Szintn lapokra ragasztunk rvid, csattans vicceket, trfkat. A pontos, rtelemszer olvasst az osztly nevetse nyugtzza, s ez mr nmagban serkent hats. 127. Kszsgszint-vizsglat ismeretlen szvegen A tanulkat a 85 sz. szerint olvastatjuk. Tancsos a megszokottnl nehezebb szveget vlasztani olvassra, mert gy az olvassi hibk, problmk jobban kiugranak. Tanulsgos dolog kzvetlenl olvass utn leratni a tanulkkal, hogy mire emlkeznek a szvegbl. (Esetleg magnra mondjk.) Az ismeretlen szveg, valamint a magn jelenlte klnbz mrtkben zavarhatja a tanulkat, s ezrt ezt a teljestmnyket nem helyes osztlyozni. 128. Szvegvaricik olvastatsa Az olvasmny feldolgozsa, begyakorlsa utn szvegvltozatokat kszthetnk, sokszorosthatunk. (Az olvasmny szanyagt, stilris fordulatait, az esemny logikai rendjt megtartjuk, m a mondatok szerkezett, a szavak sorrendjt megvltozathatjuk.) Ha tbbletmunkval jr megolds is, a szkpek rgztse miatt rdemes esetenknt alkalmazni. A gyakorl ra is rdekesebb lesz. 129. Vettett szveg olvassa ltalban a jobban olvas gyerekeket bzhatjuk meg azzal, hogy az olvasmnyhoz kapcsold vettskor a ksr szveget olvassk. Esetenknt nma olvasst kvnunk az osztlytl, s csak utna beszljk meg a ltottakat. 130. Szigortott stafta A tblra felrunk 4-5 gyakorlsi mdot (hangos, sztagol, szjmozgsos, nma, stb.). A rendes staftaolvasstl abban klnbzik, hogy a szlt tanul meghatrozza (a tblai felrs segtsgvel) az olvassi mdot is.

You might also like