P. 1
Retete de Ghiudem Si Babic

Retete de Ghiudem Si Babic

|Views: 2,110|Likes:
Published by Galbinasu Paul

More info:

Published by: Galbinasu Paul on Dec 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/13/2013

pdf

text

original

Retete de Ghiudem si Babic

Ingrediente:
       

10 kg came de oaie (fără grăsime) 10 kg came de vită 50 g boia iute 100 g sare 200 g piper 50 g cimbru 10-15 ardei iuţi uscaţi (nu prea mari) intestin subţire de vită

Mod de preparare: Dai carnea prin maşina de tocat, adaugi condimente şi ardeiul iute, fără seminţe, pe care l-ai pisat bine şi amesteci. Pui maţele pe cârnăţar şi scoţi cârnaţi lungi de circa 40 cm. Legi fiecare bucată la capete şi o îndoi în formă de potcoavă, îi introduci în apă clocotită pentru opărire, după care îi aşezi între plăci de lemn şi pui o greutate peste ei. Laşi la presat 2-3 zile, după care îi agăţi la rece pentru a se usca bine carnea. După uscare (ghiudemul trebuie să fie tare), îl tai felii subţiri şi îl serveşti ca aperitiv. Ghiudem Ingrediente:
     

carne de oaie (75-80%) şi restul pulpă de vită chimen măcinat (500 g la 100 kg de carne) boia dulce (500 g la 100 kg de carne) nucşoară (500 g la 100 kg de carne) sare maţe de vită sau “fund de oaie”

Procedeul este asemănător cu cel al babicului, diferenţa o face însă amestecul în sine. Dacă la babic vorbeam de vită şi porc, în cazul ghiudemului combinaţia este realizată din carne de oaie şi pulpă de vită. Se amestecă astfel carnea cu condimentele şi se lasă din nou la macerat. Pasta obţinută se amesteca în acelaşi fel, în fiecare zi, pentru a omogeniza ingredientele. În cazul ghiudemului, pasta obţinută se “ambalează” conform reţetei originale în “fund de oaie”, dar se poate folosi şi maţ de vită.

pentru temperaturi medii se poate merge până la 6 zile de macerere. este important ca pasta obţinută să se amestece de mai multe ori pe parcursul unei zile. Babicul este realizat din carne de vită şi de porc.Produsul trebuie presat de câteva ori în fiecare zi. Babic Ingrediente:        pulpă de porc şi pulpă de vită în cantităţi egale usturoi (500 g la 100 kg de carne) boia dulce (3 kg la 100 kg de carne) piper (400 g la 100 kg carne) ardei iute ( 200 g la 100 kg de carne) maţe de vită sare(200 de g la 100 kg de carne) Este un produs din carne tocată. prearatul se lasă la afumat aproximativ două săptămâni. iar respectând reţeta originală. În tot acest timp. apoi se lasă la fum rece între 10-15 zile. Un alt secret ar fi cel al afumării. doar până se usucă membrana. în funcţie de gust. se lasă la macerat aproximativ. . 3 zile sunt suficiente. iar dacă este ţinut la rece. după gust. Ca şi în cazul babicului. Odată amestecată carnea cu restul ingredientelor. pentru că procedeul se realizează la cald pentru puţin timp. amestecul “se trage” în maţ de vită şi se afumă. pentru a proteja membrana subţire. în funcţie de temperatură. trebuie precizat faptul că o afumare prelungită este responsabilă de o aroma mai intensă. cu o culoare roşiatică şi o consitenţă mai lejeră decât în cazul ghiudemului. reţeta originală fiind cea în care se foloseşte doar pulpa. După ce s-a macerat. acest lucru se realizează manual. Babicul nu are nevoie de grade multe pentru a se macera. Totuşi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->