Vektorsko crtanje i pretvorba fotografija u vektorske ilustracije

Ovaj tutorial namijenjen je početnicima bez većeg znanja i rutine u radu s programima za vektorsko crtanje. Naglasak stavlja na tri metode vektorizacije i usporedbu prednosti i mana svake od njih. Ideju za ovu temu dobio sam pri čitanju recenzije nove generacije digitalnih olovaka kojima se ne crta po aktivnoj površini grafičkog tableta, nego po običnom papiru. Digitalna olovka infracrvenom je vezom povezana s kontrolerom koji se zakvači za gornji dio papira i podloge ispod njega. Kontroler pohranjuje zapis digitalne olovke na papiru. Potom se zapis sa kontrolera eksportira u računalo kao vektorski zapis ili kao zapis u pikselima (rasterski). Vektorski zapis može se dalje direktno editirati u vektorskom programu kao što je Adobe Illustrator. Zbog ovih pogodnosti ovaj koncept mi djeluje genijalno.Ideja je genijalna zbog nekoliko razloga. Crtanje digitalnom olovkom po papiru daje prirodniji osjećaj pri radu u odnosu na crtanje po aktivnoj površini grafičkog tableta. Etui koji sadrži digitalnu olovku, kontroler i usb - kabal vrlo je kompaktnih dimenzija te prikladan za nošenje sa sobom, u odnosu na prilične dimenzije profesionalnog grafičkog tableta. Cijela priča iznenada postaje manje idilična kad dođemo do cijene. Tako dolazimo do zaključka da je ovakav uređaj prikladan za profesionalne crtače ilustratore koji puno crtaju ” u hodu”. Za amatera kojem bi ovakve pogodnosti trebale samo ponekad, cijena bi bila prepreka za kupnju. Međutim, uz malo truda i upotrebom besplatnog softvera mogu se prethodno rečene pogodnosti postići i bez navedenog uređaja. Opisati ću prilagođene metode kojima početnik bez adekvatnog znanja i rutine u radu s vektorskim programima može dobiti vektorske ilustracije prihvatljivog izgleda. Zašto je toliko težište stavljeno na vektorski format zapisa? Vektorski format superioran je u odnosu na rasterski (zapis u pikselima) zbog velikih mogućnosti skaliranja (povećanje ili smanjenje dimenzije). Tako isti vektorski zapis možete koristiti kao motiv za veliki plakat kao i za minijaturni otisak na kemijskoj olovci. U oba slučaja povećanje ili smanjenje dimenzije neće rezultirati smanjenjem kvalitete vektorskog crteža. Razlog za tako velike mogućnosti skaliranja leži u strukturi vektora, zbog koje oni nisu ovisni o rezoluciji slike. Zato kad god možete, trebate težiti da vam ilustracije budu u vektorskom formatu. Standardni postupak pretvorbe piksela fotografije u vektore (krivulje) obuhvaća kod npr. portreta osobe vektorsko iscrtavanje svih esencijalnih struktura glave kao što su oči,

obrve, kontura nosa s nosnicama, usne, oblik lica, uši i kosu.

ishodišni portret

iscrtavanje oka, obrva i oblika naočala

iscrtavanje nosa, usana, oblika lica, vrata i košulje

gotovi iscrtani vektorski portret

Takav postupak iziskuje veliku rutinu pri radu s alatom za vektorsko crtanje, puno vremena, strpljivost i upornost. Postupak je bitno olakšan upotrebom grafičkog tableta ili navedene digitalne olovke s kontrolerom. Ukoliko morate vektorska iscrtavanja raditi računalnim mišem, postupak je poput hoda po trnju. Stoga će početnik željeti izbjeći navedeni postupak, te dobro promisliti oko kupnje navedene opreme, pogotovo ukoliko će vektorske ilustracije trebati samo ponekad. Naredni postupak uključuje prostoručno crtanje ilustracije olovkom na papiru, te vektorske ispune umjesto vektorskog iscrtavanja. Najprije nacrtate osnovni oblik bez ispuna bojom. U ovom slučaju to je ova kravica:

Potom crtež skenirate i prebacite u računalo. Ukoliko nemate skener, možete je fotografirati i prebaciti u računalo. Samo pazite da fotografija ispadne oštra. Obzirom da je ovaj tutorial namjenjen početnicima koristiti ćemo besplatni vektorski program Inkscape. Crtež prvo otvorimo komandom File Import

Odaberemo našu kravicu. Za import opciju kliknemo embed image.

Potom na opciji Object odaberemo Fill and Stroke. Otvorit će nam se dotična paleta s desne strane monitora. Selektiramo opciju Fill (gore lijevo) te opciju Flat color (drugi red, druga opcije s lijeve strane).

Potom pomicanjem klizača za boje R, G, B podesimo željenu boju. Na traci s alatima s lijeve strane kliknemo na kanticu s bojom. Opcija se zove Fill Bounded Areas. Kursor miša poprimit će izgled kantice.

Kanticom kliknemo na dio crteža (npr. na trup kravice) i dotični dio biti će obojan zadanom bojom.

Navedeni postupak ponovimo za ostale dijelove crteža (vime, papci, zvonce, glava, oči, rogovi, uši). Za svaku ispunu možemo zadati neku drugu boju. Na kraju možemo po potrebi dodati pozadinsku pravokutnu podlogu, natpis itd. Na kraju kliknemo na ishodišnu ilustraciju koju smo importirali na početku. Izvučemo je iz vektorske ispune i izbrišemo.

Vektorska ilustracija koju smo dobili na ovaj način sastoji se od segmenata sa vektorskom ispunom. Svaki od segmenata može se modificirati na način da kliknuvši na rubni dio segmenta dodamo čvornu točku (node), koja je područje modifikacije segmenta. Možemo kliknuti na gornji dio leđa krave gdje će nastati čvorna točka na mjestu gdje smo kliknuli. Potom možemo čvornu točku odvući prema gore, čime će čitav taj segment biti izobličen. Izgledati će kao da krava na leđima ima devinu grbu. Isto tako možemo kliknuti na vrh roga i produžiti ga ili savinuti. Metodom vektorskih ispuna dobivamo vektorske oblike koji imaju sva bitna vektorska svojstva. Takvom vektorskom obliku možemo mijenjati veličinu, oblik i boju u svakom njegovom zasebnom segmentu. Kod pretvorbe fotografije u vektore najbolje rezultate dobivamo kod struktura sa što manjim udjelom detalja i što manje različitih boja i nijansi boja. Stoga najbolji rezultat dobivamo kad ilustraciju sa što manje boja pretvaramo u vektore. Strukture s puno detalja i puno boja prije vektorizacije treba učiniti jednostavnijima (manje detalja i manje boja), odnosno pretvoriti ih u ilustraciju. Naredna metoda temelji se na filter opciji Duotone. U programu Inkscape otvorimo željenu fotografiju. Potom na opciji Filter odaberemo Color i na toj opciji Duotone. Dobili smo fotografiju u plavim tonovima, odnosno dobili smo dva tona na slici.

Potom idemo na opciju Path i na njoj Trace Bitmap. Odaberemo opciju Brightness steps i na izborniku iznad desno (izbornik za broj boja) zadamo 3 boje. Kliknemo na OK, time smo pokrenuli vektorizaciju. Dobili smo vektorsku ilustraciju s karakterističnim ”flekama” u drugoj boji, odnosno oštrim linijama razgraničenja boja ili nijansi sličnih boja. Naša Duotone slika nalazi se ispod dobivene vektorske ilustracije.

Ukoliko nas sporna bijela područja na licu, čelu, nosu, uhu i vratu smetaju, možemo ih obojati. Prvo kliknemo kapaljkom (drugi alat odozdo na paleti sa alatima) na područje sive boje na licu. Potom kanticom sa bojom (četvrti alat odozdo) kliknemo na bijela područja. Kliknemo jednom ili više puta dok ne dobijemo istu boju ispune u odnosu na okolne dijelove gdje smo kliknuli kapaljkom. Potom alatom Calligraphic kist (iznad crnog slova A na paleti s alatima) bojamo po preostalim bijelim linijama. Za alat Calligraphic kist na svojstvu Width zadamo manju vrijednost (manja širina poteza kista, bitno za preciznost).

Ova metoda naknadnog bojanja nepravilnosti kod programa Inkscape ima jednu manu.Ukoliko ovako dorađenu vektorsku ilustraciju želimo povećati doživjet ćemo neugodno iznenađenje. Pri povećanju prvobitna vektorska ilustracija se povećava ali naknadno bojani potezi i ispune kantice i kaligrafskog kista ostaju isti. Da bi doskočili tom problemu moramo prije dodatnog bojanja kanticom i kaligrafskim kistom vektorski crtež uvećati na maksimalnu dimenziju koja će nam trebati za daljnji rad. Znači, ako će nam vektorska ilustracija ići kao element za veliki plakat, povećat ćemo je na veličinu u kojoj ćemo je staviti na plakat.

Tek nakon definiranja potrebne finalne veličine koristit ćemo kanticu za bojanje i kaligrafski kist. Na kraju smo dobili vektorsku sliku prihvatljivog izgleda i precizne potrebne veličine. Snimimo je u vektorskom formatu. Obzirom da slika ima željena svojstva (izgled i dimenzije) vektorski format je ispunio svoju funkciju. Kao takav nam više nije potreban. Sad možemo vektorski format eksportirati u fotografski ( u jpeg format). Sliku dalje možemo koristiti u programima za obradu fotografija. Također smo mogli prvobitno dobivenu vektorsku sliku povećati na potrebnu dimenziju i kao takvu eksportirati u jpeg format. Tada bi u programu za odradu fotografija kistom ili kanticom korigirali nepravilnosti, umjesto kanticom i kaligrafskim kistom u vektorskom programu. Ovako dobivena ilustracija nema sva bitna vektorska svojstva. Ne možemo zadati čvorne točke kao kod ilustracije s vektorskom ispunom (naša kravica) i modificirati oblik na željenom mjestu. Treća metoda daje vektorsku ilustraciju koja izgleda kao da je nacrtana olovkom, daje mogućnost parcijalnog bojanja željenih selektiranih dijelova na slici. Za pripremne radnje koristit ćemo besplatni program za obradu fotografija Gimp. Postoji portabilna varijanta tog programa koja se zove GimPhoto s dodatnim modulom GimPad. Može se instalirati na usb stick, pa ga možete uvijek imati sa sobom. Fotografiju ćemo otvoriti komandom File Open (izbornik na paleti s alatima lijevo). Potom na opciji Filter odaberemo Edge Detect. Na toj opciji odaberemo Difference of Gaussians. Otvorit će se paleta na kojoj zadamo parametre Radius 1 na 8,0 te Radius 2 na 1,0. Kliknemo na OK. Potom kliknemo na opciju Image pa na Colors i na opciji Colors svojstvo Brightness-Contrast. Za Brightness zadamo vrijednost -80 i za Contrast 2. Dobili smo ovakvu ilustraciju:

Ovisno kako podesimo opcije za Brightness ilustracija sa pozadinom biti će svjetlija ili tamnija. Smanjenje vrijednosti za Brightness daje tamniju ilustraciju i tamniju podlogu. Na kraju smo dobili ilustraciju koja kao da je nacrtana olovkom, sa bojom u području očiju i usana. Postigli smo prvi korak procesa tj. dobili smo sliku sa manje detalja i boja. Ukoliko želimo više boja možemo npr. dodati boju kosi. Prvo moramo selektirati dio koji ćemo bojati. Koristit ćemo alat Lasso koji je na paleti s alatima prvi desno u gornjem redu. Kliknemo na alat i njime iscrtamo vanjski dio kose (lijeva tipka miša mora biti stalno stisnuta pri iscrtavanju).

Potom kliknemo na alat Paint Bucket (kantica s bojom) koji je desno od alata za pisanje (crno slovo A). Klikom na alat Foreground/Background color (površinska/pozadinska boja) koji je najdonji na traci s alatima, odabiremo boju. Kliknuti ćemo na gornju sličicu (Foreground color). Kad se otvori paleta s bojama kliknemo negdje na području sa svijetlo smeđom bojom. Možemo umjesto toga koristiti klizače R, G, B za boje kojima precizno zadajemo pojedine boje unutar ukupne boje. Kada smo definirali boju kose, alatom kantica s bojom kliknemo na područje kose koje smo selektirali alatom Lasso. Na paleti za alat kantica s bojom smanjimo svojstvo Opacity sa 100% na 10%. Time smo 100%-tni udio odabrane boje smanjili na 10%-tni, odnosno imamo 10% ukupne količine boje i 90% prozirnosti. Time smo istovremeno obojali kosu u smeđu boju i zadržali prikaz vlasi kose unutar boje. Da smo svojstvo Opacity ostavili na 100%, dobili bismo jednoličnu ispunu smeđom bojom, u sklopu koje se ne bi vidjele vlasi kose. Tako bi obojana kosa izgledala neprirodno. Boja usana malo je blijeda pa ćemo dodatno obojati usne. Selektirati ćemo alatom Lasso vanjski oblik usana i obojati ih kanticom s bojom u crvenu boju. Potom na isti način prostor zubi selektiramo i obojamo u bijelo.

Na kraju sliku spremimo u jpeg formatu. Zato na paleti Save As na opciji Select file extension u padajućem izborniku odaberemo format jpeg image. Time smo završili drugi korak procesa. Dobili smo ilustraciju obojanu kako smo željeli. Ukoliko dimenzija ilustracije zadovoljava naše potrebe za ispis, gotovi smo sa poslom. Ukoliko nam treba velika dimenzija ilustracije za npr. veliki plakat, morati ćemo odraditi i 3. korak, to je pretvorba ilustracije u vektorski format.

Opet ćemo koristiti program Inkscape i opciju Path na kojoj ćemo zadati Trace Bitmap. Napravit ćemo vektorizaciju na 2 načina, metodom Brightness steps odnosno Color. Opcije se na paleti Trace Bitmap nalaze jedna ispod druge.

Opcijom Brightness steps dobili smo precizniji prikaz očiju, nosa i usana, sa manje preciznim prikazom vlasi kose.

Metodom Color dobili smo precizniji prikaz vlasi kose sa manje preciznim prikazom očiju, nosa i usana. Obzirom da nam je detaljnost prikaza očiju, nosa i usana na portretu važnija od prikaza detalja na kosi, opcija Brightness steps dala je prihvatljiviji rezultat. I ovom metodom dobili smo vektorsku ilustraciju koja nema sva bitna vektorska svojstva. Ovako dobivenu ilustraciju možemo skalirati (povećati ili smanjiti ukupnu dimenziju bez gubitka kvalitete). Ne možemo je editirati na određenom mjestu. Ne možemo kliknuti na npr. vrh nosa ili vrh uha i produljiti ga. Ne možemo selektirati određeni dio i promijeniti mu boju. I ovdje vrijedi ono što je rečeno kod metode broj 2. Treba učiniti sva bojanja i postaviti finalnu dimenziju prije nego snimite sliku u vektorski ili je eksportirate u fotografski format. Ovako dobivena ilustracija ostavlja dojam kao da je ishodišna slika crtana olovkom. Kod metode broj 2 ilustracija sadrži više detalja sa ishodišne fotografije te i ostavlja dojam vektorizirane fotografije.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful