11.

INTOXICA IA PROFESIONAL CU PLUMB
11.1. ETIOLOGIE A. Factorul etiologic principal: Pb. Plumbul nu se gaseste ca atare în stare naturala, ci numai în minereuri. Cel mai important minereu de plumb este galena = sulfura de plumb, din care se extrage plumbul metalic. a. Plumbul metalic: * se topeste la 327ºC, dar emite vapori la 450ºC; cu cât creste temperatura plumbului topit, cu atât creste cantitatea de vapori emisa. Importanta practica: plumbul topit, lichid, putând fi deci folosit pentru formarea de diferite obiecte prin turnare, sa 20420l1114u nu depaseasca temperatura de 450ºC pentru a nu emite vapori. * formeaza numeroase aliaje în combinatie cu alte metale. Importanta practica: în locurile de munca unde se formeaza si/sau se topesc, se recupereaza aliaje din plumb, exista risc de intoxicatie cu plumb, deoarece topirea celorlalte metale componente ale aliajelor (stibiu, zinc, etc.) necesita temperaturi peste 500ºC, deci temperaturi la care plumbul va emite vapori. b. Oxizii de plumb: - monoxidul de plumb, PbO = litarga sau masicot (galben) - tetraoxidul de plumb, Pb3O4 = minium de plumb (rosu) c. Saruri anorganice de plumb: - carbonatul de plumb, PbCO3 = ceruzita - carbonatul bazic de plumb, 2PbCO3 + Pb(OH)2 + ceruza (plumb alb) - cromatul de plumb, PbCr2O3 (galben) - azida de plumb, Pb(N3)2 d. Saruri organice de plumb: - tetraetilul de plumb Pb(C2H5)3 - stearat de plumb

Timp de expunere probabil pâna la aparitia intoxicatiilor: 2-3 luni pâna la 2-3 ani (functie de cantitatea de plumb absorbita si de particularitatile individuale: prezenta factorilor favorizanti).extragerea plumbului din minereuri. PATOGENIA A. portelanului si teracotei etc.fabricarea cristalului. pe baza de plumb.fabricarea de vopsele. pe baza de plumb. nerespectarea regulilor de protectie a muncii. Locuri de munca. lacuri. . aparitia unei acidoze metabolice. recuperarea deseurilor de plumb. femeile.industria de acumulatori. 11. Patrunderea în organism: numai pe cale respiratorie si digestiva. . .naftenat de plumb B. numai tetraetilul de plumb.fabricarea benzinei etilate. operatii tehnologice. Pe calea cutanata si mucoase. Factori etiologici favorizanti (secundari) a. Apartinând mediului de munca sau unor aspecte organizatorice: spatii închise neventilate. . b.industria ceramicei. . . D. profesiuni expuse: a. emailuri. Oxizi de plumb (coloranti) si saruri anorganice de plumb: ..industria maselor plastice unde se utilizeaza stearat de plumb. subnutritie. ventilatie deficitara. nerespectarea igienei individuale. nefolosirea de echipamente individuale de protectie specifice.topirea si turnarea plumbului si a aliajelor de plumb. Saruri organice de plumb: . adolescentii si tinerii. viroze. Pb metalic si oxizi de plumb: . c. . C. surmenaj. alcoolism.prepararea stearatului si naftenatului de plumb. b. repararea lor. Apartinând de organism: efort fizic intens.2. glazuri.

Circula legat de membrana hematiei = 90%. Absorbtia fiziologica de plumb: 0. de unde nu mai poate fi mobilizat. Biotransformarea : nu este cazul D.astenie. rinichi. B. De aceea plumbemia (Pb-S) se face în sângele total.B. Mecanism enzimatic: actiune asupra enzimelor ce intervin în sinteza hemului (dehidraza acidului delta aminolevulinic.5 mg/zi prin apa. aer etc. TABLOUL CLINIC Simptomatologia clinica este grupata în mai multe sindroame: A. Sindromul digestiv: a.) b. Constrictia musculaturii netede (vasculare. alimente. Definitiva: în compacta osului. C. Sindromul astenovegetativ . hemisintetaza etc. de unde poate fi mobilizat. fatigabilitate. Distributie si localizare: Initiala: în tesuturile organelor parenchimatoase (ficat.lapte de mama (importanta profilactica) . manifestare acuta = colica saturniana . Secundara: în spongioasa osului. E. splina). Eliminarea din organism: * principala: urina (importanta diagnostica si terapeutica) * secundara: firul de par (importanta diagnostica) .placenta (importanta profilactica). intestinale) F. Mecanism hemolitic: hemoliza intravasculara c. de unde poate fi mobilizat. Mecanism de actiune: a. deci recoltarea sângelui se face în eprubete cu heparina sau fluorura de sodiu.

peste 70 µg/100 ml . . Stabilirea expunerii profesionale la plumb a.anamneza profesionala. manifestare acuta: encefalopatia saturnina (rar întâlnita profesional.Simptome: . Examene de laborator sau paraclinice a. manifestare cronica: tulburari digestive. b.dureri puternice periombilicale. la cei ce consuma tuica poluata cu plumb). . cu caracter colicativ care cedeaza la presiunea profunda a abdomenului. 11. varsaturi. mai frecvent. Tabloul clinic: prezenta unuia. Sindrom pseudoreumatic: Dureri articulare neritmate de conditiile meteorologice.Pb-S plumbemia.bradicardie. . în intoxicatiile neprofesionale. Subiectiv: . manifestare cronica: pareza sau paralizia nervului radial. sau a tuturor sindroamelor clinice sus amintite. DIAGNOSTIC POZITIV A. ce arata depasirea limitelor maxime admise de plumb. cefalee.greturi.determinari de plumb în aerul locului de munca. . Indicatori de expunere: . ci de prezenta la locul de munca.3. C. halucinatii. .cresterea tensiunii arteriale temporara. Obiectiv: . b. E. B. b.constipatie. C. Sindrom anemic: facies palid specific (tablou biologic de anemie). delir. mai multor.abdomen normal conformat.documente oficiale privind vechimea profesionala. Sindrom nervos: a. lizereu gingival Burton. Semne: . D.

DIAGNOSTIC DIFEREN IAL A. . peste 300 µg/l .Reticulocitoza .absorbtia crescuta = între 2-12 mg Pb-U .sub 11g% . Colica saturniana trebuie diferentiata de : .intoxicatie cu plumb = peste 12 mg Pb-U 5.ulcer gastric sau duodenal perforat .5000x10 indica absorbtie crescuta de plumb .Hematii cu granulatii bazofile . .Scaderea vitezei de conducere motorie în nervul radial sub 50 m/s.ALA-U acid delta aminolevulinic în urina. Proba eliminarii de plumb provocata de EDTAMIN (eliminare totala pe 5 zile.. c.normala = sub 2 mg Pb-U .ocluzie intestinala . peste 20 µg/l . Indicatori de efect biologic: .la femei.CP-U coproporfirine în urina.apendicita acuta .HGB .la barbati .sigur intoxicatie cu plumb = peste 5000 la 1 mil/hem .Sideremia = peste 140 µg/100 ml .colica renala .HGB între 500x10 .normal = sub 500 la 1 mil/hem.Hb scazuta .Pb-U plumburia.sub 12 g% .colica hepatica . corectat la diureza normala): . peste 150 µg/l b.

alte encefalopatii: encefalopatia hepatica. tratamentul se face cu un gram pe zi (o singura fiola pe zi ) timp de 10 zile si se urmareste evolutia functiei renale (creatinina sau uree sanguina). TRATAMENT A Etiologic: a. 1 fiola dimineata si 1 fiola seara. Hipertensiunea arteriala B. B6.alte tipuri de anemii . daca cantitatea totala de plumb eliminata pe timp de 5 zile depaseste 12 mg (12000 µg).anemie hemolitica da alta natura cu icter C. . Patogenic: vitaminoterapie cu spectru larg (B1. Anemia din intoxicatiile cu plumb trebuie diferentiata de: . pauza 3 sau 5 zile se repeta cura (2 fiole/zi timp de 5 zile).tratament chelant EDTAMIN = (sarea monocalcica disodica a acidului etilendiamintetraacetic) 2 fiole (2 g) intravenos lent. Întreruperea contactului profesional cu plumbul b. Administrare de EDTAMIN . C.hepatita virala .4. Nefroza cronica 11. B. Encefalopatia saturnina: . sumar de urina. În caz de existenta a unei deficiente functionale renale. Arterioscleroza C. la prima descarcare. encefalopatia hipertensiva SECHELE A. timp de 5 zile. ATEN IE: Înaintea începerii tratamentului cu EDTAMIN se face controlul functiei renale = creatinina sanguina. uree sanguina.B.). Etc. timp în care se strânge urina si se determina cantitatea de plumb totala eliminata pe 5 zile.

Plegomazin. întretinerea lui în buna stare. pentru calmarea durerii plegomazin (prozim). WC-uri). .C. Împiedicarea patrunderii vaporilor si pulberilor de plumb în aerul locului de munca prin: etanseizarea proceselor de topire. 11.reducerea zilei de munca. Masuri tehnico-organizatorice: a. Fenobarbital. ATEN IE: Având un efect hipotensor puternic.instructaj eficient de protectie a muncii si respectarea disciplinei tehnologice. în anumite cazuri (la 6 ore/schimb). 1-2 fiole de 25 mg intramuscular.Diazepam. Automatizarea unor procese tehnologice. rafinare. macinare. d. de o persoana. ventilatie locala. bolnavul va fi însotit pentru nevoile firesti sau eventual pentru a merge la laborator. .5. . pe lânga tratamentul chelant . purgativ (laxativ) * în encefalopatia saturnina. de locul unde lucreaza muncitorul.realizarea si buna întretinere a anexelor social-sanitare (vestiare.alimentarea rationala si de protectie. Izolarea aparaturii si/sau a proceselor tehnologice generatoare de vapori sau pulberi de plumb. ventilatia generala. . dusuri. PROFILAXIE A.regim de munca corespunzator (succesiunea perioadelor de munca si a celor de repaus). Simptomatic: * în colica saturnina. utilizarea de procedee umede. care sa îndeparteze pe muncitor de sursele de emisie a vaporilor sau pulberilor de plumb. . Împiedicarea sau diminuarea actiunii plumbului asupra muncitorilor prin: . e. Eliminarea plumbului din procesul tehnologic b. .reducerea efortului fizic. . cu conditii de repaus corespunzatoare. pe lânga tratamentul chelant.înzestrarea si obligarea folosirii echipamentului de protectie individuala. c.

uroporfirine urinare .G. . 355/2007).creatinina sanguina .1 mg/m³ B. în aerul locurilor de munca. * catagrafia locurilor de munca expuse:. 0. Recunoasterea riscului de intoxicatie cu Pb. . carbonat bazic de plumb) si a starii de agregare (vapori.cardiopatie ischemica.hipertensiune arteriala. pe teritoriul întreprinderii sau al circumscriptiei urbane sau rurale prin: .studii epidemiologice.05 mg/m³ * concentratia admisibila de vârf. sub concentratiile admisibile. Concentratia admisibila de plumb si compusi (în afara de PbS): * concentratia admisibila medie: 0. . Masuri medicale a.boli cronice ale sistemului nervos central si periferic. . b. Examenul medical de angajare (conform H.EKG * Contraindicatiile medicale: . care consta din. Acesta recunoastere a riscului de intoxicatie este necesara pentru a face: * catagrafia muncitorilor expusi. * catagrafia profesiunilor expuse.hemograma . .cunoasterea procesului (proceselor) tehnologic cu precizarea formei chimice (oxizi.Masurile tehnice au ca scop principal realizarea unor concentratii de Pb. * catagrafia proceselor tehnologice cu risc. pulberi).

anemii: la barbati . . convorbiri cu patronul. * interzicerea consumarii hranei la locul de munca * respectarea igienii individuale înaintea luarii meselor. * igiena bucala * purtarea corecta a echipamentului individual de protectie * respectarea igienei individuale la sfârsitul schimbului . recomandate prin proces verbal de constatare cu recomandari. Hb sub 12 g . . .pentru organele tehnice si administrative: se va avea în vedere realizarea masurilor tehnicoorganizatorice.EMG d. . Control medical periodic: . etc. . Educatia sanitara. adolescenti. a fumatului la locurile de munca unde aceasta se permite. discutii în cadrul consiliului de administratie al întreprinderii. Hb sub 13 g la femei .creatinina anual .Ht sub 35%.pentru muncitori se va avea în vedere în special: * suprimarea fumatului la locurile de munca.femei în perioada de fertilitate.hemograma anual .porfirii.Ht sub 405..nefropatii cronice.afectiuni psihice.plumbemie anual .acid delta aminolevulinic sau protoporfirina libera eritrocitara anual .clinic semestrial . c.

* consumarea alimentatiei de protectie (lapte) în timpul schimbului (sa nu îl duca acasa) * diminuarea consumului de alcool (atentie mai ales la tuica produsa de producatorii particulari. care poate contine plumb) * cunoasterea primelor semne de boala * prezentarea obligatorie la examenul medical periodic * etc .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful