MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU TAHUN 1 TEMA : MASA : TAHUN : TAJUK : F. UTAMA : F.

SAMPINGAN: KEBERSIHAN 60 MINIT 1 SOLAR MENGHIRUP UDARA BERSIH 8.4 ARAS 1 (i) 1.6 ARAS 1 (ii)

MEMBACA DENGAN SEBUTAN DAN INTONASI YANG BETUL 2. MEMBINA AYAT TUNGGAL ILMU NILAI KBT SB KT/TD : : : : SAINS DAN MUZIK MEMELIHARA ALAM SEKITAR MENJANA IDEA AYAT TUNGGAL : MENERAPKAN CARA MENGATASI PENCEMARAN YANG MUDAH DAN MURAH .OBJEKTIF : PADA AKHIR PENGAJARAN MURID BOLEH: 1.

-MURID MEMBUAT LATIHAN BERTULIS (MEMBINA AYAT TUNGGAL) -GURU DAN MURID MENYANYIKAN LAGU HIJAU ( ZAINAL ABIDIN) . -MURID MENYENARAIKAN AYAT TUNGGAL YANG TERDAPAT DALAM PETIKAN. 5. -GURU MEMPERLIHATKAN 2 KEPING GAMBAR DAN MEMINTA MURID MENYATAKAN PERBEZAAN DALAM GAMBAR TERSEBUT. . -MEMINTA MURID MENYATAKAN KENDERAAN YANG ADA DI RUMAH MEREKA DAN MINYAK YANG DIGUNAKAN . -MURID DAN GURU MEMBINCANGKAN TENTANG PENCEMARAN DAN CARA MENGATASINYA.GURU MEMBERI PETIKAN DAN MEMINTA MURID MEMBACA DENGAN INTONASI YANG BETUL. 6 7. 8. -MURID MENJAWAB BEBERAPA SOALAN BERDASARKAN PETIKAN.AKTIVITI: 1 2 3 4.

BAHAN API MINYAK MASAK .

Pencemaran juga boleh berlaku sekiranya kita membakar sampah sarap secara terbuka. Bas sekolah kita mesra alam. Siti : Kawan-kawan lihat tu. tidak sama dengan bas sekolah yang kita naiki ke sekolah. Mereka hendak pergi ke sekolah dengan menaiki bas. Nani dan Kemmy di perhentian bas. kenapa? Nani: Bas kilang menggunakan minyak diesel sebagai bahan bakar. bas kilang itu banyak mengeluarkan asap . .PETIKAN Siti . Bas sekolah pula menggunakan minyak masak. Bas sekolah yang kita naiki pula tidak berasap. habis baju kita berbau asap!. Nani: Awak tahu tak kenapa bas kilang banyak asap? Kemmy: Ya. Oleh itu bas sekolah kita tidak ada asap yang mencemarkan udara.

Nani: Baguslah macam tu. Siti: Marilah. bas kita dah datang ! . Kalau begitu semua kenderaan di Malaysia seharusnya menggunakan minyak masak untuk mengelakkan pencemaran. Pencemaran amat berbahaya kepada kita.

oOOO anak-anak tak boleh merasa mandi laut bermain ramai-ramai Dunia ini sudah tua Umurnya sudah berjuta Kata usaha jauh dengan dengki Mala petaka Ozon hari ni makin nipis Nak lagi kena makan asap yang kuat Weh sikap manusia Semua benda-benda di dunia tak boleh tahan Sampai bila-bila LAGU. depressi di bumi kini.com/watch?v=68PJW15iJSw .oppressi. Bumi yang kian pudar Siapa yang melihat Dikala kita tersedar Mungkinkah terlewat Korupsi..obsessi diri Polussi.youtube. http://www.Senikata lagu Hijau Bumi yang tiada rimba Seumpama hamba Dia dicemar manusia Yang jahil ketawa Bumi yang tiada udara Bagai tiada nyawa Pasti hilang suatu hari Tanpa disedari Bumi tanpa lautan akan kehausan Pasti lambat laun hilang Dunia ku yang malang Dewasa ini kita saling merayakan Kejayaan yang membinasakan Apalah gunanya kematangan fikiran Bila dijiwa kita masih lagi mentah Ku lihat hijau .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful