30 χρόνια στην ΕΕ 10 χρόνια στο ευρώ: “Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. βίαια. Η πραγματικότητα: οι ελευθερίες περιορίζονται όλο και περισσότερο.. Από αυτάρκεις σε αγροτικά προϊόντα. Ακόμη και στις ανοδικές φάσεις τις οικονομίας.  Καθίζηση της αγροτικής παραγωγής. αγοράζουμε λεμόνια Αργεντινής. Τι μετράμε σαν αποτελέσματα έως τώρα. παγώνουν ή μειώνονται οι μισθοί και μάλιστα στις συνθήκες της κρίσης. Ήταν το αντίτιμο του ξεκληρίσματος και της 2 . αντί για δουλειά. Εκτίναξη δημόσιου χρέους.  “Θα διασφαλιστούμε έναντι του κινδύνου από Τουρκία και άλλους εθνικούς κινδύνους’’.φτώχειας χιλιάδων αγροτών.. με τρομονόμους και ευρω-τρομονόμο. των εμπόρων και των βιομηχανιών του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος.  Αύξηση του δημόσιου χρέους της χώραςδιάλυση των δημόσιων οικονομικών. για να σου πάρω εγώ δέκα” Όταν πριν από 30 περίπου χρόνια ολοκληρωνόταν η σύνδεση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ. Πράγματι. ενώ διευρύνονται οι ζώνες της φτώχειας και της ανεργίας. Αύξηση εισαγωγών-μείωση εξαγωγών που ωθούν σε παραγωγική συρρίκνωση. Η αλήθεια: Συντηρήθηκε ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών που μας έχει γονατίσει. εμπορικού ελλείμματος. μεταφορά μονάδων στο εξωτερικό ή ακόμη σε συμπληρωματική ανάπτυξη προς τα πολυεθνικά μονοπώλια. απόλυτα και ονομαστικά. γίναμε.  “Θα θωρακιστεί η δημοκρατία’’. Η πραγματικότητα: Δε βρήκαμε “πελάτες’’.” Κάποτε έρχεται η στιγμή της αλήθειας. με αφορμή και τις ΑΟΖ και τη συμμαχία πολέμου με το Ισραήλ είναι πάντα παρών. είχαμε βομβαρδιστεί με πληθώρα επιχειρημάτων:  “Τα προϊόντα μας θα βρεθούν σε μια απέραντη αγορά 300 εκατομμυρίων’’. που συνήθως δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο νομίζουμε αρχικά. ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. της διάλυσης μεγάλου τμήματος της αγροτικής παραγωγής και της αναδιάρθρωσής της υπέρ των μεγαλοαγροτών. Ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης.  Αντιδραστική αναδιάρθρωση της βιομηχανίας.  “Θα πάρουμε λεφτά για σεμινάρια κατάρτισης ανέργων’’. στο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. μας έδωσαν ασπιρίνες για την ανεργία και μας τάισαν αυταπάτες.  “Θα έχουμε νομισματική σταθερότητα και προστασία από κρίσεις’’.  Γιγάντωση κοινωνικών ανισοτήτων. Σύμβολο της αντιδραστικής μετάλλαξης η είσοδος των ακροδεξιών του ΛΑΟΣ στη κυβέρνηση. Κλείνουν βασικές βιομηχανίες που καλύπτουν εσωτερικές ανάγκες. Εδώ γελάνε…  “Τζάμπα επιδοτήσεις στους αγρότες’’. Το ξεκίνημα: “πάρε πέντε τώρα και κλείσε τα μάτια. ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Το μέλλον. του «έθνους των εργαζομένων» να ορίζει τις τύχες του. Ιδιωτικοποίηση κοινωνικών τομέων. επικοινωνίες και αλλού. τζογάρισμά τους στο χρηματιστήριο ή και εξωχρηματιστηριακά (όπως έγινε π. αύξηση εισφορών με μείωση καλύψεων. έχοντας τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το καλύτερο σενάριο για τη χώρα μας στο τέλος της δεκαετίας. Εύκολη βορά στους εργοδότες οι “άνθρωποι χωρίς χαρτιά’’. Ζωντανό παράδειγμα η Ιταλία. Οι ουσιαστικότερες αποφάσεις λαμβάνονται σε κέντρα που είναι μακριά από τη λαϊκή επίδραση και πάλη.  Αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων. τους αυτοκινητόδρομους-πληγή. Με τη συμφωνία Δουβλίνο-2. τη Σένγκεν και τη λογική της Ευρώπης-φρούριο. απαγορεύεται η διέλευση των μεταναστών και των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού.  Καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος. τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. με τα δομημένα ομόλογα στην περίπτωση του ΤΕΑΔΥ). από το Νέο Λύκειο ως το νόμο για τα ΑΕΙ της Διαμαντοπούλου.  Στη τανάλια των ευρω-τρομονόμων και της καταστολής. Θυσία στο βωμό του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων και η φύση. «κούρεμα» των αποθεματικών τους με βάση τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.  Παράδοση της Παιδείας στην αγορά και τις εταιρείες.  Η Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Αφγανιστάν. Εξιλαστήρια θύματα οι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. επιβλήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσει σε μεταφορές. Πόλεμοι με συμμετοχή Ελλάδας και ΕΕ σε Γιουγκοσλαβία. 3 . Αυτό σημαίνει ατέρμων κύκλος αντεργατικών πολιτικών. Από τη Λισαβόνα και την Μπολώνια. που μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης. Ευάλωτοι στόχοι ρατσιστικής βίας και δημαγωγίας. Ιράκ. Λιβύη. Ο “μεγάλος αδερφός’’ παντού. μέσα στην Ευρωζώνη: “τα χειρότερα είναι μπροστά” για το λαό  δεν είναι προσωρινός. χωρίς να έχουμε στο τέλος μείωση του χρέους. Αύξηση ηλικίας εξόδου στη σύνταξη. από την έλλειψη βιβλίων ως τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Μιλούν πλέον ανοιχτά για υπερδεκαετή ορίζοντα μέτρων. τις τράπεζες και τις ηγεμονικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. με αποτέλεσμα να καταργούνται ακόμη και τυπικά χαρακτηριστικά της αστικής δημοκρατίας και της αυτοτέλειας κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ. Με τα μεγάλα έργα.χ. Γενίκευση μερικής απασχόλησης.  Κατεδάφιση ασφαλιστικών συστημάτων. στη φρίκη των πολέμων. Με τις οδηγίες της ΕΕ για την “απελευθέρωση της αγοράς’’. που επιβάλουν τους «κανόνες του παιχνιδιού» -ακόμη και τους αρεστούς σε αυτούς πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις. ενέργεια. κάθε δικαιώματος του λαού. καταλήστευση αποθεματικών των ταμείων. κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. οι επιλογές της ΕΕ και της τρόικας είναι πανταχού παρούσες. Σε κέντρα ελεγχόμενα από τις πολυεθνικές.με μηχανισμούς «εποπτείας-επιτροπείας» και με τους εκβιασμούς της «επόμενης δόσης».  Τσαλαπάτημα κάθε έννοιας εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας.

υγεία. Κυβερνήσεις μαριονέτες του κεφαλαίου. μεγάλο μέρος της εθνικής νομοθεσίας καθορίζεται από κέντρα αποφάσεων που δεν έχουν εκλεγεί ούτε λογοδοτούν στους λαούς.  Εθνικοποίηση τραπεζικού συστήματος. σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών. χωρίς αποζημίωση. Μέσω των διαδοχικών συμβάσεων. ελέγχου της οικονομικής και πολιτικής ζωής. άρνηση.    4 Ότι έχτισε ο λαός με τον ιδρώτα του. ξεπουλιέται μέσω ιδιωτικοποίησης ή υποθήκευσης στους δανειστές. με την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Τα δημόσια νοσοκομεία και η δημόσια παιδεία. ασφάλιση. Αποφάσεις Βρυξελλών. έστω κι αν μόνο ένα μικρό κλάσμα από αυτά απολάμβανε ή έλεγχε ο ίδιος. Τριάκοντα αργύρια στους έλληνες “πατριώτες του χρήματος’’ και τις κυβερνήσεις κοινωνικού πολέμου..  Στάση πληρωμών. Κλειστά επιχειρηματικά λόμπι. υπηρεσίες) και επιβολή εργατι- . που οδηγεί στην απαξίωση και τη μαζική μετανάστευση. Μάαστριχτ. Εξευτελισμός της λαϊκής αξιοπρέπειας. οδηγούνται σε πλήρη επιχειρηματοποίηση ή διάλυση.ρισιού. Βερολίνου και Πα- Επιβολή καθεστώτος επιτροπείας. με εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και στους τρεις τομείς της οικονομίας (αγροτική παραγωγή. που “δείχνουν’’ και “δίνουν’’ τον εχθρό λαό στην πυρά που ανάβουν μαζί το ελληνικό κεφάλαιο. Αποκλειστικά δημόσια παιδεία. Λισσαβόνα κλπ. με το λαό πο του! και νοικοκύρη στον τό  Έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Tην ίδια στιγμή τσακώνονται άγρια για το ποιος θα πάρει τα πιο πολλά από τη λεηλασία των εργαζομένων. βιομηχανία.  Πέρασμα στο δημόσιο όλων των ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν. ειδικά στη νεολαία (ως και 50%). μη αναγνώριση και διαγραφή του ληστρικού χρέους. Ίδια κατεύθυνση σε όλους τους τομείς. Με αφορμή την κρίση η αντιδημοκρατική εκτροπή της ΕΕ έχει παροξυνθεί. ύντα Να ανατρέψουμε τη χο ΝΤ! συγκυβέρνησης-ΕΕ-Δ Υπάρχει ΑΛΛΟΣ δρόμος! υς Mε τους εργαζόμενο αξιοπρεπή στο τιμόνι. αντί για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό. οι δυτικοευρωπαϊκές και πλανητικές πολυεθνικές και οι τράπεζες.  Ανασχεδιασμός της παραγωγικής διάρθρωσης και του προσανατολισμού της οικονομίας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.      και ταυτόχρονη απαγόρευση διεκδίκησης συλλογικών συμβάσεων. Ο λαός στο περιθώριο.

είναι δύο παράλληλες αλληλοσυμπληρούμενες και αξεχώριστες επιλογές. Άρα έξω για πάντα από το ευρώ και την ΕΕ! Υποστηρίζουμε την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος. η νέα δανειακή σύμβαση. ανεξαρτήτως ονομασίας (δραχμή. κατάργηση ληστρικών δανείων.  “Ευρώ ή πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή. τελών και χαρατσιών κάθε είδους. σημαίνει ένα άλλο νόμισμα με συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. αύξηση δαπανών για υγεία και παιδεία. τα “Σύμφωνα για το ευρώ”. Το δίλημμα “ευρώ ή δραχμή’’ είναι παραπλανητικό. Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. συνήθως απομονώνει τη μία ή την άλλη πλευρά των πολιτικών στόχων που προαναφέρθηκαν και προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό. Αντίθετα: Η Έξοδος από το ευρώ και η συνολική ρήξη με την ΕΕ. στην ΟΝΕ και την ΕΕ. όπως κάνουν αυτοί! Η επιλογή της σύγκρουσης με την ΕΕ θα έχει κόστος. τα νέα μνημόνια. Είναι όμως αναγκαία γιατί η παραμονή σε αυτήν έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος. 5 . τάλαντο. πόνο και δάκρυα» για την κοινωνική πλειοψηφία. τα “Σύμφωνα Σταθερότητας”. στις συνοικίες και γειτονιές. με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. δε πλευρά μιας γενικότερης οικονομικής πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και σε βάρος του κεφαλαίου. στη δημόσια πολιτική δραστηριότητα  Ανατροπή όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων  Ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου. φοίνικας ή όπως αλλιώς και αν λέγεται) ως επιμέρους Η καταστροφολογική επιχειρηματολογία του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιού ΛΑΟΣ. δουλειά για όλους. Είναι εφικτός αυτός ο δρόμος ή μας περιμένει μεγαλύτερη καταστροφή έξω από το ευρώ και την ΕΕ. καθώς και η ανατροπή των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών για να εξασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή των εργαζομένων και μια άλλη πορεία της χώρας. δήμευση της εκκλησιαστικής-μοναστηριακής περιουσίας. Δεν θα πούμε ψέματα. «αίμα. μέρος της γενικότερης οικονομικής πολιτικής που ασκείται κάθε φορά. αύξηση μισθών. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών. μνα. οδηγούν στην εξαθλίωση του λαού και με μαθηματική ακρίβεια στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.κού ελέγχου με προοπτική την κοινωνικοποίησή τους.  Ανάπτυξη εργατικών-λαϊκών θεσμών πραγματικής δημοκρατίας στους χώρους εργασίας. δεν σημαίνει για εμάς απλά ένα τεχνικό ζήτημα. Η παραμονή στο ευρώ. μείωση χρόνου εργασίας.’’ Η νομισματική πολιτική αποτελεί ειδική μορφή. φόρων.

θα οδηγήσει σε άμεση μεγάλη υποτίμηση έναντι του ευρώ’’ Οι εκτιμήσεις για την έκταση της υποτίμησης είναι αστήριχτες. ως συμφέροντα της κοινωνίας. κάνουν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού. που στις σημερινές συνθήκες προϋποθέτουν κυριολεκτικά την εξαθλίωση και συντριβή του κόσμου της εργασίας. μπορούν να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές.  “Θα υπάρξει αύξηση του δημόσιου χρέους. ρία της Αργεντινής. Η εμπει- δημοσιευμένες μελέτες.  “Η ωφέλεια των εξαγωγών από την έξοδο του ευρώ και την υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι προσωρινή και επισφαλής. αλλά ούτε και ζημιογόνο για τα λαϊκά συμφέροντα. Το βασικότερο όμως είναι η επιλογή μας για άρνηση και όχι πληρωμή του χρέους. δεν συνηγορεί σε αυτή την κινδυνολογία.  “Θα υπάρξει εκτίναξη πληθωρισμού. πράγμα που δεν θα είχε γίνει αν είχαμε βγει από το ευρώ και κηρύξει αμέσως στάση πληρωμών το 2009. Ως πρωτογενές έλλειμμα ορίζεται η διαφορά ανάμεσα στις τρέχουσες δαπάνες και τα τρέχοντα έσοδα μέσα σε μια συγκεκριμένη περίοδο. αλλά και να μειωθεί η ανάγκη πολλών εισαγωγών. Η θεωρία ότι το ευρώ θα παραμένει σταθερό είναι επίσης αυθαίρετη. δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του πρωτογενούς ελλείμματος’’ Το ερώτημα είναι πλαστό. Τέλειωσε η εποχή που η αστική τάξη παρουσίαζε τα δικά της συμφέροντα. μιας και αυτό θα είναι σε ευρώ το οποίο θα υπερτιμηθεί έναντι του νέου νομίσματος’’ Αυτό δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό. λόγω και της εξάρτησης των εξαγώγιμων προϊόντων από εισαγώγιμες πρώτες ύλες κλπ’’ Στο πλαίσιο μιας αντικαπιταλιστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανασχεδιασμού της οικονομίας. “Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει σε διάλυση της ευρωζώνης με επικίνδυνες διεθνείς συνέπειες’’ Αυτό ούτε απαραίτητο είναι. που θα εξανεμίσει το λαϊκό εισόδημα’’ Καμία σοβαρή μελέτη οικονομολόγων δεν υποστηρίζει παρατεταμένη ύπαρξη υψηλού πληθωρισμού για μεγάλο διάστημα. μιας και μεγάλο μέρος του χρέους υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Αυτή άλλωστε είναι η εμπειρία Αργεντινής και Ισλανδίας. αλλά πτώση σε ένα χρόνο σε διαχειρίσιμα επίπεδα. στο όνομα της μη αποχώρησης από το ευρώ υποτιμήθηκε ήδη κατά 40-50% το βιοτικό μας επίπεδο.  “Η εισαγωγή νέου νομίσματος. αφαιρεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια των δανείων του δημοσίου. Το πρωτογενές έλλειμμα προκύπτει αν από το έλλειμμα του γενικού κρατικού προϋπολογισμού. όλες οι 6  “Οι προτεινόμενες λύσεις εκτός ευρώ. Αντίθετα. Επομένως το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα έχει άμεση σχέση με την γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται και όχι μόνο ή κυρίως με . Αναφερόμαστε φυσικά σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής οργάνωσης με βάση τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. αλλά και της Ισλανδίας. Άλλωστε.

Ιράκ. Η αντικαπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών και όχι του μέγιστου κέρδους. Βασικά προϊόντα μπορούν να επιδοτηθούν από το κράτος με τον ταυτόχρονο έλεγχο των τιμών. των οποίων οι τιμές θα απογειωθούν’’ Πρόκειται για σκόπιμη διόγκωση του προβλήματος. Αφγανιστάν).το νόμισμα της χώρας. Θα αντιστρέψει τη σχέση εισαγωγών. φάρμακα κλπ). Προέρχεται από το τζάμπα χρήμα που παίρνουν οι βιομήχανοι.εξαγωγών θα μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών και θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας συναλλαγματικών διαθεσίμων. 7 . θα διευκολύνει τη βιομηχανική και παραγωγική αναγέννηση της οικονομίας. Η τιμή των καυσίμων μπορεί να συγκρατηθεί με δραστική μείωση της κρατικής φορολογίας που επιβάλλεται επί της τιμής πώλησής τους. Το πρωτογενές έλλειμμα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. Προέρχεται από τα δις που έχουν δοθεί για τη συμμετοχή των ελληνικών στρατευμάτων στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές εκστρατείες του ΝΑΤΟ κατά των λαών όλου του κόσμου (Γιουγκοσλαβία. θα προχωρήσει στην αναγέννηση παλαιών και θα δημιουργήσει νέους κλάδους παραγωγής.  “Θα υπάρξει πρόβλημα με βασικά εισαγόμενα προϊόντα (καύσιμα. οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές. Θα στηρίξει τους υπάρχοντες κλάδους.

Αθήνα. υπονομεύοντας ή ανατρέποντας πλήρως εργατικές κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. αλλά και ο μόνος δρόμος για μια προοπτική αξιοβίωτης ζωής. είναι ο μόνος δρόμος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και το λαό. Νοέμβρης 2011 l . Κοινός μας στόχος είναι μια άλλη διεθνιστική συνεργασία των λαών και των χωρών. Αγωνιστές που παλεύουν για τη συνολική διάλυση της ΕΕ ως ολοκληρωτικού μορφώματος του κεφαλαίου και αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ. Για λαϊκή απειθαρχία και συνολική ρήξη με την ΕΕ του κεφαλαίου. αλλά και των άλλων χωρών στην πορεία μιας τέτοιας ρήξης. Αγωνιστές που παλεύουν για την αποδέσμευση πριν απ’ όλα της χώρας μας.Να φύγουμε τώρα από τη φυλακή του ευρώ και της ΟΝΕ. στη βάση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Συμπορευόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιστές με διαφορετική πολιτική καταγωγή και οπτική. Το οικοδόμημα της ευρωζώνης τρίζει και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. ακόμα και στις χώρες του «σταθερού» βορρά δείχνουν το πιο απεχθές τους πρόσωπο. ισοτιμία και δικαιοσύνη. στην προοπτική της καθολικής κοινωνικής απελευθέρωσης! Σ’ αυτό τον αγώνα δε θα ‘μαστε μόνοι μας. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης είναι υποχρεωμένοι να τσακίσουν τη μαύρη συμμαχία της ευρωπαϊκής αστικής τάξης για να μπορέσουν να οικοδομήσουν τη δική τους διεθνιστική ενότητα. Αυτός ο δρόμος δεν είναι απλά εφικτός. με αλληλεγγύη.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful