MINGGU 1

BIDANG Menggambar

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN SENI VISUAL TAHUN 3 SEMESTER 1 HASIL PEMBELAJARAN OBJEKTIF Aras 1: Mengetahui dan mengenalpasti alat, bahan dan teknik dalam asas menggambar berdasarkan pemerhatian. Pada akhir pelajaran murid dapat: a. memahami konsep gurisan KBKK b. menghasilkan lukisan menggunakan teknik gurisan bertemakan pemandangan tepi sawah. c. mengaplikasi teknik gurisan dalam kegiatan menggambar secara terancang. d. mengenali asas senireka (garisan) dan olahan serta dapat menggunakanya. Pada akhir pelajaran murid dapat: a. mengetahui warna-warna asas dalam kehidupan b. mengaplikasikan teknik cetakan dalam kegiatan membuat corak bertindih c. menghargai hasil kerja sendiri dan rakan .

STRATEGI P&P

Tajuk: Pemandangan ditepi sawah Aktiviti: Menggambar dengan Teknik Gurisan Aras 2: Menghasilkan gambar dengan memanipulasi bahan kering.

Aras 3: Membuat penyataan tentang hasil kerja. 2 Membuat corak dan rekaan Tajuk: Corak bertindih teknik cetakan Aras 1 Mengenali warna-warna asas. Aras 2 Menghasilkan kesan corak dalam menggunakan pelbagai bahan, alat dan teknik. Aras 3 Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri atau rakan.

Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah.mmu.edu.my/s kserkamdarat/

mmu. menggambar dengan menggunakan pelbagai bahan dan teknik capan. menyedari terdapat pelbagai kegunaan dari bahan kutipan dan objek alam STRATEGI P&P 3 Tajuk: Bekas bunga dari botol plastic Aras 2: Mmenggunakan bahan terbuang untuk dijadikan bahan hiasan Aras 3: Menghasilkan bekas dari bahan terbuang secara kreatif melalui pemerhatian. menghasilkan objek dari bahan kutipan secara kreatif b. Aras 2 Memahami langkah –langkah psikomotor membuat bakul Aras 3 Menyatakan secara lisan tentang hasil kerja .my/s kserkamdarat/ . Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. 5 Menggambar Tajuk: Nanas Menghasilkan objek daripada teknik capan Aras 1: Memahami konsep motif Aras 2 Menghasilkan corak dengan cara Pada akhir pelajaran murid dapat: a. menggunakan bahan-bahan kraftangan bagi meghasilkan bakul b.edu. OBJEKTIF Pada akhir pelajaran murid dapat a. memahami cara-cara menghasilkan bakul c. 4 Kraf tradisional Tajuk: Bakul Aras 1 Menggunakan bahan gantian untuk menghasilkan kraf tangan atau bakul. c.MINGGU BIDANG Membentuk dan membuat binaan HASIL PEMBELAJARAN Aras 1: Mengetahui kegunaan bahan kutipan dan objek alam. menghargai hasil dan kerja sendiri dan rakan Pada akhir pelajaran murid dapat: a. mengenali bahan –bahan kutipan yang boleh dijadikan pelbagai alat.

Aras 3 Menghasilkan motif berdasarkan sumber yang boleh didapati di persekitaran.edu. b.mmu. Menghasilkan objek yang berfungsi dengan menggunakan pelbagai teknik. Pada akhir pelajaran murid dapat: a. . memahami teknik lipatan dan guntingan bagi menghasilkan corak yang menarik c. OBJEKTIF b. Menyedari kegunaan objek alam dalam kehidpan harian. Aras 3 Menampal corak pada kad ucapan dengan kemas dan tepat. STRATEGI P&P 6 Membuat corak dan rekaan Tajuk: Kad ucapan hari ibu Aras 1 Menggunakan motif geometri untuk menghasilkan corak Aras 2 Mengetahui langkah-langkah untuk menghasilkan kesan corak dengan menggunakan gunting dan kertas warna. mengenali motif geomertri yang boleh digunakan untuk PSV b. Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. dapat menghasilkan kad ucapan dengan menggunakan corak lipatan dan guntingan Pada akhir pelajaran murid dapat: a.MINGGU BIDANG HASIL PEMBELAJARAN mencapan.my/s kserkamdarat/ 7 Membentuk dan membuat binaan Tajuk : Penindih kertas Aras 1 : Mengetahui dan meneroka kegunaan objek alam dan bahan kutipan Aras 2: Membentuk bahan yang berfungsi berdasarkan pemerhatian dengan menggunakan bahan tertentu. menghasilkan gambar dengan menggunakan teknik capan secara kreatif.

Mengenali pelbagai bahan yang boleh diubahsuai menjadi objek berguna. Pada akhir pelajaran murid dapat: a.my/s kserkamdarat/ . menghargai kraf tangan tradisional 9 Menggambar Tajuk: Membuat gambar bunga menggunakan teknik stensilan Aras 1: Murid dapat mengetahui kesan stensilan dalam penghasilan gambar Aras 2 Murid dapat menggunakan stensil sebagai alat dalam membuat gambar berdasarkan pemerhatian. menyatakan jenis tembikar dan teknik ragamhias. menggunakan dan menyusun gambar secara kreatif. memahami cara-cara untuk menghasilkan tembikar b. membuat gambar yang boleh dijadikan alat stensilan b.MINGGU BIDANG HASIL PEMBELAJARAN Aras 3: Menghias bahan kutipan dengan pelbagai teknik dan alat secara kreatif. Aras 3 Mereka corak dan motif yang mudah pada tembikar. OBJEKTIF c.edu. memilih warna yang sesuai dalam menyusun dan menghasilkan motif secara stensilan. Aras 3: Murid dapat menghasilkan gambar berdasarkan tema menggunakan alat Pada akhir pelajaran murid dapat: a. c. Aras 2 Menguasai kemahiran psikomotor dan memahami langkah-langkah untuk menyediakan tembikar. STRATEGI P&P 8 Kraf Tradisional Tajuk: Tembikar Aras 1 Murid menggunakan plastisin untuk menghasilkan pelbagai bentuk tembikar.mmu. c. Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah.

edu. 12 Kraf Tadisional Tajuk: Wau Aras 1 Menyatakan cirri-ciri wau bulan dari segi bentuk. Menghargai hasil kerja sendiri. motif dan corak. Aras 3 Menyediakan dokumentasi mudah untuk folio sendiri. OBJEKTIF STRATEGI P&P 10 Membuat corak dan rekaan Tajuk: Corak terancang Pada akhir pelajaran murid dapat: a. b. 11 Membentuk dan membuat binaan Tajuk: Muka kucing Aras 1: Mengetahui dan meneroka kegunaan objek alam.MINGGU BIDANG HASIL PEMBELAJARAN dan bahan yang sesuai. membuat penambah baikan hasil kerja secara kreatif.my/s kserkamdarat/ . Pada akhir pelajaran murid dapat : a. Aras 1 Menggunakan daun untuk menghasilkan corak terancang Aras 2 Menyusun daun untuk menghasilkan corak. Pada akhir pelajaran murid dapat: a. Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. Mengenal pasti cara-cara membuat wau. Menggunakan idea susunan motif untuk mendapatkan susunan menarik c. Aras 2 Melukis pada objek alam dan memilih warna yang sesuai untuk menghasilkan corak Aras 3 Mengindahkan hasil kerja secara kreatif dan menarik. menghasilkan lukisan pada objek alam c.mmu. mengetahui bagaimana corak tersebut dihasilkan b. Menggunakan bahan dari alam semula jadi bagi menghasilkan corak.

Aras 2 Menghasilkan corak dengan pelbagai cara seperti memotong.my/s kserkamdarat/ .mmu. menyusun dan menampal Aras3 Memahami cara menghasilkan gambar secara mengaplikasikan melalui teknik kolaj 15 Membuat corak dan rekaan Tajuk: Corak berselang seli Aras 1 Menggunakan tapak tangan sendiri untuk menghasilkan corak Aras 2 Menghasikan kesan corak dengan menggunakan tapak tangan mereka b. menggunting. menyedari setiap objek mempunyai corak tertentu.edu. Menghasilkan corak hiasan bentuk rekaan wau. menghias bahan secara potongan dan tampalan untuk menghasilkan gambar yang menarik Pada akhir pelajaran murid dapat: a. c. b. Pada akhir pelajaran murid dapat a. menghasilkan gambar melalui teknik kolaj b. Menghargai hasil kraf tradisional.MINGGU BIDANG HASIL PEMBELAJARAN OBJEKTIF STRATEGI P&P Aras 2 Menyatakan cara membuat corak ragamhias Aras 3 Menyatakan secara lisan tentang hasil kerja 13 dan 14 Menggambar Tajuk: Membuat gambar ikan teknik kolaj Aras 1 Menggunakan bahan kutipan untuk menggambar. c. Mengetahui bahawa anggota badan boleh menghasilkan pelbagai corak. Menghasilkan pelbagai corak dengan anggota badan mengikut Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah.

Mengharagai hasil kerja sendiri dan rakan. Melahirkan rasa gembira semasa menjalankan kegiatan PSV Pada akhir pelajaran murid dapat: a.edu. menghargai kraf STRATEGI P&P 16 dan 17 Membentuk dan membuat binaan Tajuk: Badut Aras 1 Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan Aras 2 Membentuk dan membuat teknik menghasilkan topeng serkup Aras 3 Menghasilkan bentuk muka dan pelbagai alat dan bahan secaa kreatif. Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah.mmu. c. memahami teknik guntingan dan tampalan dalam menghasilkan objek c.MINGGU BIDANG HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 Menyediakan dokumentasi mudah dalam folio. menyatakan bentuk badut dan ragam hiasnya. Membuat kemasan kerja dalam membentuk gasing dengan cara yang mudah. OBJEKTIF kreativiti sendiri. c. 18 Kraf Tradisional Tajuk: Gasing Aras 1 Menggunakan bahan gentian atau plastersin untuk menghasilkan gasing tiruan Aras 2 Menghasilkan gasing secara mudah dengan menggunakan plastersin Aras 3 Membuat dokumentasi mudah untuk sudut PSV Pada akhir pelajaran murid dapat: a. Mengetahui terdapat bahan gentian di persekitaran untuk menghasilkan gasing.my/s kserkamdarat/ . b. b.

c. Aras 1 i. Dapat meningkatkan daya kreativiti dalam menghasilkan hiasan diri. Meningkatkan daya kreativiti dalam mereka corak c. Dapat memilih bahan yang sesuai untuk dijadikan hiasan diri. MENGGAMBAR Tajuk : Menghasilkan gambar bunga. Mengetahui bahawa stensilan dapat menghasilkan bentuk yang sama. Melahirkan rasa gembira semasa menjalankan kegiatan. Mengenali objek yang dilihat Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. b. b. Membuat pemerhatian Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a.my/s kserkamdarat/ .mmu. 21.MINGGU BIDANG HASIL PEMBELAJARAN OBJEKTIF STRATEGI P&P 19 Membuat corak dan rekaan Tajuk: Corak berulang Aras 1 Menggunakan motif huruf untuk menghasilkan corak Aras 2 Menyusun motif huruf untuk menghasilkan corak berulang Aras 3 Menghasilkan corak dengan menggunakan bahan atau kertas tebal secara kreatif Pada akhir pelajaran murid dapat: a. 20 Kraf tradisional Tajuk: Hiasan diri Aras 1 Mengenalpasti dan menyebut bahan yang boleh digunakan untuk membuat hiasan Aras 2 Menguasai kemahiran psikomotor halus serta disiplin kerja Aras 3 Membuat penilaian dan dokumentasi mudah untuk sudut pameran PSV Pada akhir pelajaran murid dapat: a.Memahami konsep berulang dalam aktiviti mencorak.edu. (CATAN) Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam melukis dan membuat gambar.

mmu. ii. Menyatakan perasaan terhadap Digitized by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. secara terperinci. Aras 2. Melakarkan gambar bunga pada ketas lukisan. Mempamerkan dan menyatakan hasil kerja sendiri atau rakan. b. Menggunakan pelbagai teknik secara kreatif untuk dalam penghasilan lukisan. warna dan saiznya. Menggunakan teknik yang seuai dalam penghasilan kolaj. KBKK (mencirikan) c. i. d. Mengetahui danmenggunakan bahan yang sesuai untuk menghasilkan lukisan. Aras 1. 22. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a.edu. Menentukan warna yang sesuai untuk menghasilkan kolaj. Menyusun motif untuk mengahasilkan rupa/ corak. Aras 3. e. b. ii. i. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membuat corak dan rekaan. Mengenali rupa bentuk geometri pelbagai rupa. Memilih alatan dan bahan yang sesuai untuk menghasilkan lukisan. i. Mengenali rupa bentuk geometri yang boleh digunakan untuk menghasilkan rupa bentuk rumah. Menyatakan keistimewaan hasil kerja sendiri atau rakan. Mengetahui kedudukan yangs esuai bagi setiap rupa bentuk geometri. Mengenali warna yang sesuai. c. ii. i. MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Tajuk : Rumah Saya ( KOLAJ ) Menghasilkan lukisan menggunakan alatan dan bahan secara kreatif berdasarkan pemerhatian.terhadap bahan maujud bunga dari segi rupa bentuk. Menghasilkan rupa/corak d. i. Aras 3. Aras 2.my/skserkamdarat/ KBKK (membanding beza) KBKK (membuat urutan) .

Mempamerkan hasil kerja. i. Menghasilkan binaan dengan teknik luakan dan tambahan. Menghasilkan binaan dan menghias dengan menggunakan pelbagai bahan dan teknik secara kreatif. ii. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a. i. ii. TKP Intrapersonal b. 24. Aras 3. Mengetahui teknik luakan dan penambahan. Memperlihatkan kreativiti dalam penghasilan binaan. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah.mmu. Aras 2. 23 MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membentuk dan membuat binaan. d. ( ASEMBLAJ ) dengan menggunakan bahan dan teknik secara kreatif berdasarkan penerokaan. Aras 1.ii. Tajuk : Kereta Idaman.edu. Membentuk dan membuat binaan dengan menggunakan bahan dan teknik yang berbeza dalam penghasilkan.my/s kserkamdarat/ . Peningkatan pemahaman tentang beberapa motif dan tatacara serta disiplin kerja. hasil yang telah dibuat. Menghargai bahan-bahan terbuang. c. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. i. MENGENAL KRAFTRADISIONAL Tajuk : Anyaman Ikan. Menerangkan mengenai binaan yang dihasilkan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam.

Menceritakan kembali mengenai hasil kerja yang disediakan. ii. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam melukis dan membuat gambar. Aras 1. Membuat pernyataan secara lisan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Mengetahui motif dan bentuk yang menarik dalam penghasilkan kraft tradisional. Menghasilkan kraf tradisional secara mudah dengan menggunakan bahan asas. i. i.my/s kserkamdarat/ 26. a. ii. c. Membuat lakaran berdasarkan Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. Menggambar dengan b. MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tajuk : Anyaman Ikan ( ANYAMAN ) Peningkatan pemahaman tentang beberapa motif dan tatacara serta disiplin kerja. 25. Memperlihatkan kreativiti dalam penghasilan kraf tradisional. Menguasai kemahiran motor halus (psikomotor) dan tatacara disiplin kerja. i. Membuat dan menghasilkan kerja yang baik dengan cermat dan teliti. i. Menggunakan bahan gantian untuk menghasilkan kraf tradisional melalui penerokaan. ii.( ANYAMAN ) Aras 1. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat : a. berdisplin Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a. Aras 1. ( LUKISAN ) . b. MENGGAMBAR Tajuk : Pemandangan Di Taman Bunga. d. Nilai murni Sabar. Memahami motif flora dan fauna. Mengetahui motif flora dan fauna yang dikehendaki.edu. Meneroka kembali motif dan bentuk mudah dalam penghasilan kraf tradisional.mmu. Aras 2. Menghargai bahan-bahan terbuang.

i. Mengubah motif untuk menghasilkan corak yang menarik. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. i. i.edu. Menggunakan alat dan bahan yang sesuai dalam menghasilkan lukisan. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membuat corak dan rekaan. b. Aras 2. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. Mempamerkan hasil yang . Menceritakan mengenai hasil kerja yang dihasilkan. ( LIPATAN DAN GUNTINGAN ). i. Mengeluarkan kreativiti berdasarkan penghasilan lukisan.mengunakan bahan dan teknik penerokaan. Menghasilkan corak dengan menggunakan d. b. MEMBUAT CORAK DAN REKAAN. Aras 3. Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3. 27.my/skserkamdarat/ d. Memilih warna yang sesuai untuk motif yanga akan dihasilkan. Menyusun motif untuk menghasilkan corak. Mengenali warna asas serta mengolahnya dalam penghasilan corak.mmu. Aras 1. Aras 2. Tajuk : Menghasilkan pembalut hadiah. Menggunakan motif organik dan geometri untuk menghasilkan corak. Memilih dan menggunakan alat. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a. dan teknik yang sesuai dalam penghasilan gambar. Visual ruang Digitized by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. c. bahan. i. ii. c. Mengetahui motif yang sesuai untuk menhasilkan lipatan dan guntingan. pemerhatian. ii.

dan teknik yang sesuai dan secara kreatif melalui penerokaan dengan menentukan motif. Menyatakan ciri fizikal sesuatu haiwan. b. b. i. i. i.mmu. Aras 3. Membezakan pelbagai rupa bentuk haiwan. Melakarkan rupa bentuk haiwan. Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri serta rakan. Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. Menghasilkan binaan dan menghias menggunakan pelbagai alat.edu. menarik. ii. Mengetahui rupa bentuk haiwan.my/s kserkamdarat/ . Mengetahui cirri-ciri rupa bentuk haiwan. pelbagai alat. i. 29. Membuat rupa bentuk haiwan. c. TKP -Verbal linguistic -Intrapersonal 28. Menghias rupa bentuk haiwan yang telah dihasilkan dengan kreatif. bahan. Mengecam pelbagai jenis haiwan mengikut rupa bentuk tertentu. Melakonkan watak Pada akhir pembelajaran murid akan dapat : a. i. MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tajuk : Topeng Haiwan. MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN Tajuk : Topeng Haiwan. e. Pada akhir pengajaran murid-murid akan dapat: KBKK Membanding dan membeza. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membentuk dan membuat binaan. Aras 1. bahan dan teknik secara kreatif. Menyatakan / menggambarkan bentuk haiwan yang pernah dilihat. ( TOPENG SERKUP ) Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membentuk dan membuat binaan. ( TOPENG SERKUP ) a. Menceritakan tentang hasil kerja. Aras 2. Aras 1.ii. Aras 2.

Aras 2. c. b. Latar belakang wau. MENGENAL KRAF TRADISIONAL. i. ii. MENGENAL KRAF TRADISIONAL. Aras 1 i. Mengetahui motif yang bersesuaian. Pada akhir pengajaran murid-murid akan dapat: a. Menampilkan idea berdasarkan bahan dengan simulasi lakonan. bentuk. dan corak yang mudah dalam penghasilan kraf tradisional. MENGGAMBAR . Aras 1 i. Mengenal pasti pelbagai jenis rupa bentuk.my/s kserkamdarat/ 31. c. d. Tajuk : Menghasilkan Wau. b. Menyatakan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan wau.edu. Bekerja dengan teliti dalam penghasilan kraf tradisional. ( WAU ) TKP -mencirikan 32. ( WAU ) Peningkatan pemahaman tentang beberapa motif dan tatacara serta disiplin kerja. Mengetahui bahan gantian untuk menghasilkan kraf tradisional melalui penerokaan. Aras 3. Meneroka motif. i. Memahami motif yang sesuai dalam penghasilan wau. Menghasilkan kraf tradisional berdasarkan kreativiti sendiri. 30. Meneroka beberapa teknik yang d. Tajuk : Menghasilkan Wau. KBKK ( Membanding beza ) Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a. ii. Mengetahui perbezaan rupa bentuk wau. Mengenalpasti rupa bentuk wau dan ciri-cirinya. Aras 2. Melakar rupa bentuk wau menggunakan kreativiti sendiri. Menguasai kemahiran motor halus dan ketelitian kerja.mmu.haiwan. Peningkatan pemahaman tentang beberapa motif dan tatacara serta disiplin kerja. Nyanyian lagu. Pada khir pembelajaran murid akan Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. i.

bahan. b. Menghasilkan gambar dengan bahan. b. Membuat pernyataan berdasarkan hasil kerja sendiri dan rakan. i. ( RESIS ) 33. Pembelajaran kontekstual. Memilih bahan/alat dan yang sesuai dalam penghasilan gambar. Menyatakan perasaan terhadap hasil. Aras 2. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. dan teknik yang sesuai dalam penghasilan gambar. i. bahan dan teknik secara kreatif melalui penerokaan. Meneroka beberapa eknik yang berbeza dalam melukis dan membuat gambar. ( RESIS ) berbeza dalam melukis dan membuat gambar. Memilih dan menggunakan alat. ii. i. i. Mengetahui keunikan hidupan dasar laut. Memilih warna-warna yang sesuai dalam penghasilan gambar. Mengenalpasti kehidupan yang terdapat di dasar laut. i. Menghasilkan hasil yang kreatif berdasarkan penggunaan alatan dan bahan. Mengetahui pemilihan warna yang sesuai dan menarik dalam menghasilkan gambar.Tajuk : Permandangan Di Dasar Laut. Aras 1.mmu. Digitized by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. Menghasilkan gambar menggunakan kemahiran dan bahan yang sesuai mengikut kreativiti murid. c. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat : KBKK (menjana idea) a. Menyatakan kehidupan yang terdapat di dasar laut. d. Aras 2. c. Mengetahui flora dan fauna yang terdapat di dasar laut. MENGGAMBAR Tajuk : Permandangan Di Dasar Laut. Aras 1. Aras 3. Aras 3. dapat : a.edu. alat dan teknik secara kreatif.my/skserkamdarat/ . i.

c. Mengenali rupa bentuk buah-buahan tempatan. KBKK (kritis) TKP -menjana idea b. ii. Aras 1. Mengenali warna asas serta mengolahkannya dalam penghasilam corak. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membentuk dan membuat binaan.ii. MEMBUAT REKAAN DAN CORAK. ii. Bercerita tentang hasil yang dibuat.my/s kserkamdarat/ . i. MEMBUAT REKAAN DAN CORAK. i. Menghasilkan kesan corak dengan pelbagai bahan dan alat. d. Pada akhirpembelajaran murid akan dapat: a.mmu. bahan. Mengetahui dan meneroka kegunaan bahan kutipan dan objek alam. Pada akhir pembelajaran muri akan dapat: a. Mengetahui pelbagai warna yang terdapat di persekitaran.edu. Mengaplikasikan pelbagai teknik Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. Melahirkan perasaan tentang alam dasar laut. Mengetahui ciri buah tempatan dari segi bentuk dan rupa. Aras 1. Aras 2. Membentuk dan membuat binaan dengan KBKK (mencirikan) b. i. ( CAPAN ) 36. TKP -verbal linguistik b. Menghargai bahan terbunag juga alam sekitar. Aras 1. ( CAPAN ) 35. Aras 2. Tajuk : Buah-buahan tempatan. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a. i. MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN. Menentukan pelbagai motif untuk menghasilkan corak. Tajuk : Membuat kayu tik-tok. ( ALATAN MUZIK ) Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membuat corak dan rekaan. Menghasilkan kesan corak dengan menggunakan pelbagai alat. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membuat corak dan rekaan. Membuat pernyataan tentang hasil kerja. TKP -verbal linguistik 34. Menyusun motif untuk menghasilkan corak. i. Membuat pernyataan terhadap hasil kerja. Tajuk : Buah-buahan tempatan.

Mengetahui teknik mudah untuk menghasilkan kraf. KBKK (menjana idea dan menilai) Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah.37. Peningkatan pemahaman tentang beberapa motif dan tatacara serta disiplin kerja. Aras 1. Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam membentuk dan membuat binaan. i. i. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat : a. d. Meneroka motif. Membuat pernyataan secara praktikal. TKP -muzik -kinestetik b. Menguasai kemahiran motor halus dan disiplin diri. c. 39. Memperagakan hasil sendiri kepada rakan. ii.edu. e. Menyedari kegunaan pelbagai alat. Tajuk : Membuat kayu tik-tok. ii. Aras 1. Melakukan kerja dengan baik dan sempurna dan menarik. b. bentuk dan corak mudah dalam penghasilan untuk menghasilkan binaan. Mempersembahkan permainan alat-alat muzik. MENGENAL KRAF TRADISIONAL Tajuk : Rantai Leher (HIASAN DIRI ) menggunakan bahan dan teknik yang berbeza dalam penghasilan. Menghasilkan kraf tradisional secara mudah dengan menggunakan bahan asas. Menggunakan bahan gantian untuk menghasilkan kraf tradisional melalui penerokaan. Menghasilkan binaan dan menghias dengan menggunakan pelbagai alat.mmu. bahan dan teknik dalam menghasil dan menghias binaan. Aras 3. Aras 2 i. bahan dan teknik secara kreatif. Menyedari kegunaan pelbagai bahan terbuang untuk dijadikan bahan perhiasan. ( ALATAN MUZIK ) 38. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat: a.my/s kserkamdarat/ . MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN. Menghasilkan kraf tradisional dengan menggunakan bahan terbuang. i.

MENGGAMBAR Tajuk : Buah-buahan (GARISAN) Meneroka beberapa teknik yang berbeza dalam melukis dan membuat gambar. Pada akhir pembelajaran murid akan dapat : a.my/s kserkamdarat/ .kraftradisional. bahan dan teknik yang sesuai dalam penghasilan gambar. c.edu. Membuat pernyataan tentang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 1. Menceritakan kepada rakan mengenai apa yang telah dilakukan. Memilih dan menggunakan alat. Mengetahui pelbagai alat untuk membuat “garisan”. ii. Aras 2.mmu. i. Digitize d by: Unit ICT SEDARA ONLINE http://sekolah. d. b. Menggambar dengan menggunakan pelbagai bahan dan teknik melalui penerokaan. Menghasilkan bahan yang menarik. bahan dan teknik secara kreatif. i. Menghasilkan gambar dengan menggunakan pelbagai alat. ii. Menggunakan bahan yang sesuai untuk penghasilan bahan. KBKK (membuat turutan) 40. i. Membuat pernyataan secara lisan tetntang hasil kerja sendiri dan rakan. Aras 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful